Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Παντρεμένοι 82 χρόνια και συνεχίζουν!


«Κλέφτηκαν» το 1931.

Η επικοινωνία είναι το μυστικό ενός πιο ευτυχισμένου και... μακροχρόνιου γάμου. Αυτή τουλάχιστον είναι η συμβουλή που δίνει το μακροβιότερο ζευγάρι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Jessie και η Lonnie Mabrey είναι παντρεμένοι 82 χρόνια. Στις 11 Αυγούστου του 1931 «κλέφτηκαν» και παντρεύτηκαν στο Κεντάκι των ΗΠΑ.

Έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από οκτώ δεκαετίες κοινής ζωής, και οι δύο δηλώνουν ότι εξακολουθούν να περνούν χρόνο μαζί.

«Το κλειδί είναι να αγαπά ο ένας τον άλλο», λέει ο Lonnie. Και προσθέτει: «Απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι ευτυχία».








Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα προστασίας των χρηστών ίντερνετ και υπηρεσιών τηλεφωνίας


Ευνοϊκότερος για τους καταναλωτές ο νέος Κανονισμός της ΕΕΤΤ.

Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων και προβλέψεων για τους καταναλωτές, περιλαμβάνει ο νέος Κανονισμός αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και υπηρεσίες τηλεφωνίας, τον οποίο εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η εφαρμογή του θα γίνει σταδιακά, έως τις αρχές του φθινοπώρου του 2013, αφού απαιτείται προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των παρόχων.

Ο νέος Κανονισμός επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις στους παρόχους όσον αφορά την αναλυτική και έγκαιρη ενημέρωση των συνδρομητών πριν την επιβολή αυξήσεων στις χρεώσεις και αλλαγών στους όρους της σύμβασης σε συνδέσεις/πακέτα.

Επιπλέον, προβλέπει, την αυτόματη επιστροφή του ανάλογου παγίου σε περιπτώσεις καθυστερημένης αποκατάστασης βλάβης και καθορίζει το ύψος των χρεώσεων κατά την προσωρινή διακοπή υπηρεσιών και τον πρόωρο τερματισμό της σύμβασης, ενώ επιβάλλει και τη μη χρέωση αναμονής στις υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου.

Με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνδρομητών, ο Κανονισμός προβλέπει ακόμη ότι ο πάροχος οφείλει να απαντά εγγράφως και εντός 20 ημερών σε κάθε έγγραφο παράπονο ή καταγγελία. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του παρόχου, τότε ο συνδρομητής μπορεί να απευθυνθεί στην ΕΕΤΤ.

Αναλυτικά ο νέος κανονισμός προβλέπει τα ακόλουθα δικαιώματα των καταναλωτών:

- Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο συνδρομητής μπορεί να ζητήσει τη διακοπή παροχής υπηρεσιών, όταν η χρέωση υπερβεί ένα προκαθορισμένο ποσό. Σε αυτή την περίπτωση, ο πάροχος υποχρεούται σε αυτόματη διακοπή των υπηρεσιών.

- Σε ότι αφορά την αύξηση χρεώσεων ή αλλαγή όρων σύμβασης σε συμβόλαιο, ο πάροχος οφείλει να ενημερώσει το συνδρομητή τουλάχιστον ένα μήνα πριν την εφαρμογή τους, μέσω του έντυπου ή/και ηλεκτρονικού λογαριασμού. Ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί και να καταγγείλει τη σύμβαση - χωρίς επιβάρυνση - εντός 30 ημερών.

- Καρτοκινητή τηλεφωνία: Η ενημέρωση πραγματοποιείται μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

- Προπληρωμένη κάρτα: Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται εάν οι χρεώσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν πριν τη λήξη της κάρτας, καθώς και για το πώς μπορεί να πληροφορείται για τυχόν τροποποιήσεις.

- Επιστροφή παγίου σε περιπτώσεις καθυστερημένης αποκατάστασης βλάβης: Εάν ο συνδρομητής δηλώσει βλάβη - η διάρκεια της οποίας υπερβαίνει τη μία εργάσιμη ημέρα και δεν οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα - ο πάροχος υποχρεούται σε αυτόματη (δηλ. χωρίς να προηγηθεί σχετικό έγγραφο/προφορικό αίτημα του συνδρομητή) επιστροφή του ανάλογου παγίου σε επόμενο λογαριασμό.

- Σε περίπτωση που η σύνδεση διακοπεί προσωρινά λόγω οφειλών του συνδρομητή για μια ολόκληρη περίοδο τιμολόγησης, τότε ο πάροχος επιβάλλει μόνο το απλό πάγιο τέλος σύνδεσης και όχι τις χρεώσεις για πακέτα ομιλίας και/ή δεδομένων. Επίσης, κατά την περίοδο της προσωρινής διακοπής ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την άμεση και οριστική διακοπή της σύνδεσης.

- Στη σύμβαση ορισμένου χρόνου, ορίζονται οι χρεώσεις για την απόσβεση της επιδότησης που θα κληθεί να καταβάλει ο καταναλωτής, εάν τερματίσει τη σύμβαση πριν τη λήξη της.

- Μη χρέωση αναμονής στις υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου: Οι πάροχοι δεν επιβάλλουν χρέωση κατά την αναμονή, δηλαδή πριν την έναρξη παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου.

- Κλοπή συσκευών: Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να τηρούν κατάλογο με τα στοιχεία ταυτοποίησης των συσκευών που έχουν κλαπεί, ώστε να φράσσουν την πραγματοποίηση κλήσεων από αυτές.

- Τήρηση στοιχείων λογαριασμών: Οι πάροχοι οφείλουν να διατηρούν αναλυτικά στοιχεία για τους λογαριασμούς των συνδρομητών για χρονική περίοδο 12 μηνών.

Τέλος, για τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο νέος Κανονισμός διευκολύνει την αδειοδότησή τους, απλοποιώντας περαιτέρω τη διαδικασία καταχώρησης στο μητρώο της ΕΕΤΤ.



Διαβάστε περισσότερα...

Υγειονομικά προβλήματα σε νοσοκομεία του Πειραιά


Κενά στην τήρηση κανόνων διαπίστωσε η διεύθυνση ελέγχου.

Κενά και προβλήματα στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων, διαπίστωσε στα νοσοκομεία «Άγιος Παντελεήμων» στη Νίκαια, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» και στο «Τζάνειο», η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Οι εκθέσεις ελέγχου των τριών νοσοκομείων, που εστάλησαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην αρμόδια 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων για να επιληφθούν των αναγκαίων διορθωτικών κινήσεων, αφορούσαν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από το προσωπικό, την εφαρμογή προγραμμάτων απεντομώσεων και μυοκτονιών, τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, ενώ έγιναν και δειγματοληπτικοί υγειονομικοί έλεγχοι στους θαλάμους ασθενών και σε κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Πειραιά, οι έλεγχοι αποτυπώνουν και επισημαίνουν στο συγκεκριμένο τομέα επί μέρους κενά και προβλήματα τα οποία πρέπει να καλυφθούν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθυγιεινών εστιών που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων των νοσοκομείων, ιδίως των ραδιενεργών και των μολυσματικών.

«Οι υπηρεσίες μας καθημερινά βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Εγκαίρως θα έχουν το μηχανογραφικό οι υποψήφιοι των πανελλαδικών»


Για τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων μίλησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν εγκαίρως το μηχανογραφικό δελτίο με το νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Συγχρόνως επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την προσεχή Πέμπτη θα παρουσιασθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή, το σχέδιο «Αθηνά».

Ήδη, όπως υπογραμμίζει, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συμπλήρωσης των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν φέτος στις 17 Μαΐου, για τη μεγαλύτερη κατηγορία των υποψηφίων, ενώ τα μαθήματα τελειώνουν στις 15 Μαΐου.

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε, επίσης, και στο θέμα της ενισχυτικής διδασκαλίας, που επανέρχεται από φέτος σε όλα τα γυμνάσια και του χρόνου θα επεκταθεί και στα λύκεια.

Έτσι, ένας σημαντικός θεσμός, σημείωσε, έρχεται να βοηθήσει τις οικογένειες, πολλές από τις οποίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα παιδιά τους στα βασικά μαθήματα που έχουν αδυναμίες με επιπλέον διδασκαλία.

Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικής Γιώργος Χατζητέγας τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται φέτος θεαματική μείωση του αριθμού εισακτέων και συγχρόνως εκτιμάται ότι θα εκλείψουν οι χαμηλές βαθμολογίες σε ορισμένα τμήματα, στα οποία τελικά πολλοί από τους εισαχθέντες δεν παρακολουθούσαν. Επισημαίνει όμως και την αβεβαιότητα που υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν ακόμη το οριστικό σχέδιο «Αθηνά» και ποια τμήματα ή σχολές καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στις στρατιωτικές σχολές, που φέτος μειώνουν τον αριθμό των θέσεων, γεγονός που οδηγεί, όπως τονίζει, σε αναπόφευκτη άνοδο των βάσεων.

Ο καθηγητής-ερευνητής Χρήστος Κάτσικας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει και αυτός τη μείωση του αριθμού εισακτέων και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι θα έχουν φέτος να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Πάνω απ’ όλα όμως, προσθέτει, εξακολουθεί να υπάρχει η δυσκολία στην επαγγελματική αποκατάσταση, λόγω της οικονομικής κρίσης, ανεξαρτήτως των σπουδών που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά.

Ο κ. Κάτσικας εκτιμά ότι και φέτος θα έχουμε περίπου 30.000 υποψήφιους που θα έχουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση, γεγονός που θα έχει ως επίπτωση να πέσουν και πάλι οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση σε πολλά τμήματα.

Ο ίδιος ερευνητής, πάντως, επισημαίνει ότι φέτος ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να εισαχθεί, λόγω των μειώσεων και του ανταγωνισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη Μάνη η «Ανοικτή Αγκαλιά»


Πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εξετάσεις από εθελοντές γιατρούς.

Στην Ανατολική Μάνη βρέθηκαν οι γιατροί του κλιμακίου της «Ανοικτής Αγκαλιάς», όπου έγιναν προληπτικές εξετάσεις σε όλον τον παιδικό πληθυσμό.

Ο παιδικός πληθυσμός εξετάσθηκε στο σύνολό του από παιδιάτρους, παιδοχειρουργό, οδοντιάτρους, παιδοκαρδιολόγο και οφθαλμίατρο. Οι εθελοντές ιατροί προήρχοντο από τα Νοσοκομεία Παίδων Π. & Α. Κυριακού, ΓΝΑ, Σωτηρία και ιδιώτες.

Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες σε θέματα μαθησιακών δυσκολιών, στοματικής υγιεινής και διατροφής. Οι έφηβοι μοιράσθηκαν τους προβληματισμούς τους (αβεβαιότητα, άγχος για το μέλλον τους και εν γένει θέματα που τους απασχολούν σε αυτήν την κρίσιμη ηλικία) με τον παιδοψυχίατρο και την ψυχολόγο της ομάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο και πάλι η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων


Μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Ως το «μεγάλο αντίδοτο στην ύφεση» χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι η σωστή αξιοποίηση του προγράμματος προς όφελος των επιχειρήσεων, θα πρέπει να είναι κεντρικός στόχος της χώρας στην πορεία ανάτασης της εθνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Μιλώντας, σήμερα, σε ημερίδα για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους είναι «τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης» και σημείωσε ότι η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στη χώρα μας θα πρέπει να στραφεί στην έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή δημιουργίας απασχόλησης.

Ανέφερε ακόμη - μεταξύ άλλων - ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την περίοδο 2014 - 2020, με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο και τον απαραίτητο διάλογο με όλους τους φορείς θα διεκδικήσει, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό, την αυτόνομη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, με την επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της αναπτυξιακής ατζέντας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας παρουσίασε το πρόγραμμα για την ενίσχυση των ΜμΕ μεταποίησης, τουρισμού και υπηρεσιών του ΕΣΠΑ 2007-2013 σημειώνοντας ότι, η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. θα κατευθυνθούν στην Κεντρική Μακεδονία. Διευκρίνισε δε ότι η υποβολή προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση www. Ependyseis.gr, από 25 Φεβρουαρίου έως 25 Απριλίου.

Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, από τα 63 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ποσό ύψους 28,9 εκατ. ευρώ αφορούν την μεταποίηση, 18,9 εκατ. ευρώ τον τουρισμό και 15,1 εκατ. ευρώ το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Για τις νέες επιχειρήσεις ή αυτές που βρίσκονται υπό σύσταση και θα υποβάλλουν πρόταση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στη διάθεσή της το ποσό των 27 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό δημόσιας δαπάνης, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται στο 40% για μεσαίες επιχειρήσεις (50-250 ατόμων) και 50% για τις μικρές ή πολύ μικρές (0-50 ατόμων). Για τις νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προβλέπεται και ενίσχυση λειτουργικών δαπανών της τάξεως του 25%.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ), απηύθυνε και ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Χατζηδημητρίου, υπογραμμίζοντας πως η σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας είναι κρίσιμης σημασίας, ιδίως δε όταν συνοδεύεται από τη στήριξη της Πολιτείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ στους δέκα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το δάνειό τους


Δραματική αύξηση σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.

Δυσκολία ή και αδυναμία στην αποπληρωμή του δανείου εμφανίζουν περισσότερα από οκτώ στα δέκα νοικοκυριά που έχουν δάνειο (84%), σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.

Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια (65% το 2008, 60% το 2009).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για το 2012, 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν λάβει κάποιο δάνειο από τράπεζα. Η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό των νοικοκυριών της χώρας αντιστοιχεί περίπου σε 1.541.735 νοικοκυριά.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για στεγαστικό δάνειο (25%), και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).

Όσον αφορά το ζήτημα της κανονικής εξυπηρέτησης των δανείων, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά (78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής.

Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων των δανείων είναι οι οικογένειες με παιδιά (83%) και τα νοικοκυριά που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (90%).

Τα τελευταία τρία χρόνια, 3 στα 10 νοικοκυριά (29%) έχουν πραγματοποιήσει διακανονισμό του δανείου τους, ενώ 2% των περιπτώσεων επεδίωξε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το ποσοστό επιτυχημένου διακανονισμού εξαρτάται από το είδος του δανείου, καθώς είναι υψηλότερο για τα καταναλωτικά δάνεια (43%) και σημαντικά χαμηλότερο για τα στεγαστικά (25%).

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις εφαρμόζονται κυρίως στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (31%), στους ανέργους (37%) και στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες (31%).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκατιανό σε μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών


Από το δήμο Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο δήμος Καλαμάτας θα παρέχει δεκατιανό σε μαθητές δημοτικών σχολείων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να παράσχουν αυτό το αναγκαίο πρόγευμα στα παιδιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για τον σκοπό αυτό, ο δήμος συνεργάζεται στενά με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του προϊσταμένου της, ώστε να προσεγγισθούν με διακριτικότητα τα παιδιά και οι οικογένειές τους και να υλοποιηθεί αυτή η δράση, χωρίς να διαταραχθεί η σχολική δραστηριότητα.

Το θέμα αυτό πρόκειται να εισαχθεί αύριο στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, για να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Επίσης, κατόπιν συνεννοήσεως του δήμου Καλαμάτας με την 120 ΠΕΑ, η οποία ήδη ετοιμάζει με άριστο τρόπο τα γεύματα που διανέμονται στο δημοτικό συσσίτιο, η στρατιωτική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, που διαθέτει πιστοποιημένο παρασκευαστήριο, δήλωσε έτοιμη να παράσχει και το δεκατιανό για τους μικρούς μαθητές.

Πρόκειται για σάντουιτς με σιμίτι, ζαμπόν ή γαλοπούλα και τυρί, το οποίο θα είναι διαθέσιμο καθημερινά, φρέσκο, στις σχολικές μονάδες όπου φοιτούν τα παιδιά που θα τύχουν υποστήριξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Aesha απέκτησε ξανά μύτη


Δηλώνει πολύ χαρούμενη με το καινούριο της πρόσωπο.

«Είμαι πολύ χαρούμενη με το καινούριο μου πρόσωπο» δηλώνει η Aesha Mohammadzai, με πρόσωπο που λάμπει από χαρά!

Η νεαρή Αφγανή είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως όταν το πρόσωπό της έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Time».

Η Aesha έγινε σύμβολο της καταπίεσης που υφίστανται οι γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Η ιστορία της είναι συγκλονιστική.

Βασανίστηκε από τον ίδιο της τον άντρα, ο οποίος της έκοψε τη μύτη και τα αυτιά, όταν εκείνη προσπάθησε να ξεφύγει από τα χέρια του και το γάμο τους γιατί ήταν πολύ βίαιος.

Πλέον ζει στις ΗΠΑ μαζί με την ανάδοχη οικογένειά της.



Η Aesha υποβλήθηκε σε επανορθωτική χειρουργική επέμβαση και έχει ξανά… μύτη.



Όταν ήταν 12 χρονών ο πατέρας της την πάντρεψε με έναν μαχητή των Ταλιμπάν για να ξεπληρώσει ένα χρέος του.

«Κάθε μέρα με κακοποιούσε ο άντρας μου και η οικογένειά του. Όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Μια μέρα όμως δεν άντεξα άλλο και έτρεξα μακριά. Με έπιασαν και με έβαλαν στη φυλακή για πέντε μήνες. Όταν βγήκα ο δικαστής με έστειλε πίσω σε αυτόν. Την ίδια νύχτα με πήγαν στα βουνά. Μου έδεσαν τα χέρια και τα πόδια και μου είπαν ότι η τιμωρία μου θα ήταν να μου κόψουν τη μύτη και τα αυτιά. Και το έκαναν» είπε για την ημέρα που της άλλαξε τη ζωή.



Μιλώντας αυτή τη φορά για την περιπέτειά της η Aesha ανέφερε ότι τώρα θέλει ιστορία της να γίνει μια ιστορία «ελπίδας».



«Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες που υποφέρουν και που υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής βία να είναι δυνατές. Να μην το βάλουν κάτω και να μη χάσουν ποτέ την ελπίδα τους» είπε ακόμη.









Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό «κραχ» με πρώτα θύματα τα παιδιά...


Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αντανακλούν τα στοιχεία για τη δράση του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Τον απολογισμό των κοινωνικών του δράσεων για το 2012, από τον οποίο προκύπτει δραματική αύξηση των περιστατικών σχετικών με παιδιά και, κατά συνέπεια, των περιπτώσεων παρέμβασής του, παρουσίασε σήμερα το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κώστας Γιαννόπουλος, ο οργανισμός υποστήριξε, το 2012, μέσα από τις δράσεις του, 41.897 παιδιά, αριθμό αυξημένο κατά 80,5%, σε σχέση με το 2011, κατά τη διάρκεια του οποίου υποστηρίχθηκαν 23.202 παιδιά.

Μάλιστα, σε συγκεκριμένους τομείς, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη: χαρακτηριστικά, το 2012, ο οργανισμός υποστήριξε 10.927 παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός, το 2011, ήταν 4.465 παιδιά (αύξηση 144%).

Επίσης, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε, την περασμένη χρονιά, αιτήματα 2.530 οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης, για ενίσχυση σε είδος (αριθμός αυξημένος κατά 44,9%, σε σχέση με το 2011).

Μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS, 1056, η μη κυβερνητική οργάνωση έλαβε 61.827 κλήσεις για εξειδικευμένα θέματα παιδιών, νούμερο αυξημένο κατά 7,6%, σε σχέση με το 2011.

Επίσης, μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, 116000, δέχθηκε 6.991 κλήσεις, αυξημένες κατά 17,2%, σε σχέση με το 2011.

Στα δέκα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού», έμειναν 283 παιδιά, αυξημένα κατά 8,4%, σε σχέση με το 2011.

Επίσης, το 2012, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε 266.768 τηλεφωνικές κλήσεις στη Γραμμή SOS, 1056, (κατά μέσον όρο, 731 κλήσεις την ημέρα). Από αυτές, όπως προαναφέρθηκε, οι 61.827 κλήσεις αφορούσαν σε εξειδικευμένα θέματα παιδιών (υγείας, οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, παιδιά σε κίνδυνο, συμβουλευτική παιδιών ή γονέων, θέματα που αφορούν σε παιδιά και αιτήματα φιλοξενίας παιδιών).

Παράλληλα, προχώρησε σε επιτόπια παρέμβαση για 161 παιδιά που βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο, έλαβε σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης για 837 παιδιά, διαχειρίστηκε 127 περιστατικά εξαφάνισης παιδιών, κάλυψε 1.510 αιτήματα για σοβαρά προβλήματα υγείας παιδιών, υποστήριξε 9.336 παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας, πραγματοποίησε 2.472 διακομιδές νεογνών και παιδιών πανελλαδικά, εξέτασε προληπτικά 6.999 παιδιά σε 109 σημεία της χώρας και ανέλαβε τη φροντίδα 325 παιδιών στα σπίτια του και στην Ημερήσια Φροντίδα.

Εξάλλου, το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η πρώτη ΜΚΟ στην Ελλάδα που προχώρησε στη σύνταξη και παρουσίαση του Πρώτου Απολογισμού Κοινωνικής Υπευθυνότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης για το 2011, με διεθνή πρότυπα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας.

Στον απολογισμό, παρουσιάζεται η στρατηγική και το εταιρικό προφίλ της ΜΚΟ, καθώς και οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις και επιδράσεις της.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Εργασίας


Παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων τους πραγματοποίησαν, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, περίπου 40 μέλη της «Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων», που πρόσκειται στη συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Οι συγκεντρωμένοι, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος όμως απουσίαζε.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων παρέδωσαν σε στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπόμνημα, με το οποίο διαμαρτύρονται για τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων.

Με το υπόμνημα ζητούν τη σταδιακή επιστροφή όλων των αποθεματικών των Ταμείων, την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, την εναρμόνιση του ύψους των συντάξεων με τις προβλέψεις των καταστατικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Κρήτης


Σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο.

Μία ακόμη διανομή τροφίμων πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Κοινωνικού της Παντοπωλείου.

Η νέα διανομή πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, 27 και 28 Φεβρουαρίου, στην οδό Καζαντζάκη 6-8 από τις 10.00-15.00 στο Ηράκλειο και τη στηρίζουν δέκα επιχειρήσεις τροφίμων.

Από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιείται διανομή τροφίμων στο γραφείο αγροτικής οικονομίας Μοιρών. Το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζει ενεργά η Αρχιεπισκοπή Κρήτης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές προτείνουν «πράσινες» μετακινήσεις


Για δέκατη χρονιά το πρόγραμμα «Ecomobility» στη Θεσσαλονίκη
.
Τις προτάσεις τους για την οικολογική μετακίνηση στην πόλη θα παρουσιάσουν, τις επόμενες τρεις μέρες, ομάδες μαθητών από οχτώ σχολεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας «Ecomobility».

Το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος, για 10η συνεχή χρονιά, σε σχολεία της χώρας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους για το περιβάλλον, να τους ενεργοποιήσει στην αναζήτηση λύσεων και την αλλαγή συμπεριφοράς στις επιλογές τους μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Μέσα από τις ομαδικές τους εργασίες, οι μαθητές ερευνούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης και της γειτονιάς, στην οποία ζουν και καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις γύρω από την «πράσινη μετακίνηση», όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και οι αστικές συγκοινωνίες, ώστε οι κάτοικοί της να αποφύγουν τη χρήση αυτοκινήτου και να πετύχουν τη μείωση της ρύπανσης.

Στη συνέχεια, παρουσιάζουν τις έρευνες και προτάσεις τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τα περιβαλλοντικά θέματα και να διεκδικήσουν λύσεις σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της εκστρατείας Θάνο Ζαφειρόπουλο, μέχρι σήμερα, οι συνεργασίες των μαθητών με τους δήμους είχαν αποτελέσματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικές διοικήσεις έλαβαν υπόψη και αποκατέστησαν τα προβλήματα που ανέδειξαν οι μαθητές στις εργασίες τους, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Καρούμπης εξέφρασε την ετοιμότητα του δήμου Θεσσαλονίκης να ανοίξει ακόμη περισσότερο τον δίαυλο επικοινωνίας με τα σχολεία και τους μαθητές, αλλά και την ελπίδα ότι θα ενταχθούν στο νεανικό αυτό πρόγραμμα ακόμη περισσότερα σχολεία, καθώς μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην καλλιέργεια κυκλοφοριακής κουλτούρας στους αυριανούς πολίτες.

Οι παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες τρεις μέρες, στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες απολύσεις προ των πυλών


Απολύσεις προ των πυλών άλλη μία φορά στο Δημόσιο, σε περίπτωση κατά την οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν κερδίσει το στοίχημα να πείσει την τρόικα για την επιτυχία του σχεδίου διαθεσιμότητας - κινητικότητας.

Στον αέρα εξακολουθούν να είναι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν περιληφθεί προς διαθεσιμότητα για το 2013 σε έναν από τους όρους του Μνημονίου και παρά τις απόπειρες κυβερνητικών στελεχών και κυρίως της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απομακρύνουν το ενδεχόμενο απόλυσής τους.

Το θέμα ότι μπορεί να επανέλθει η απαίτηση για άμεσες αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο υπήρξε κυρίαρχο στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Τα σενάρια περί απολύσεων βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο ενόψει και της σημερινής επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και της συνάντησης την ερχόμενη Δευτέρα του κ. Μανιτάκη με τους επικεφαλής της.

«Είναι ένα θέμα ανοιχτό γι' αυτούς», σημείωσε χαρακτηριστικά προχθές ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας. «Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις, αλλά η φρασεολογία που υπάρχει στην προϋπόθεση για να πάρουμε τη δόση του Μαρτίου είναι ασαφής», τόνισε (στο Mega).

Αγκάθι αποτελούν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς ακόμη εκκρεμεί η μετακίνηση των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το 2012 - η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 13 Μαρτίου - ενώ και τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν ΕΚΑΣ


Περισσότεροι θα είναι φέτος οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν το ΕΚΑΣ, καθώς οι μειώσεις μισθών που έχουν γίνει εξαιτίας του Μνημονίου, αναγκάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους να επιλέγουν την έξοδο από την εργασία με μειωμένες συντάξεις. Έτσι, δικαιούνται ως χαμηλοσυνταξιούχοι το μηνιαίο αυτό βοήθημα που κυμαίνεται μεταξύ 230 και 30 ευρώ.

Φέτος, θα πάρουν ΕΚΑΣ πάνω από 320.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, εκ των οποίων οι 35.000 θα το πάρουν για πρώτη φορά.

Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται και το 2013, με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν και για το 2012 και οι δικαιούχοι για το βοήθημα αυτό, όπως αναφέρεται στη νέα απόφαση που θα υπογράψει εντός των ημερών ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να έχουν κατά το μήνα Μάρτιο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μέχρι τα 850 ευρώ.

Τα όρια εισοδήματος, βάσει των οποίων θα κριθούν αν θα πάρουν ή όχι το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιοδοτούνται εντός του 2013, διατηρούνται στα ίδια επίπεδα που ήταν πέρυσι.



Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, τα ποσά του ΕΚΑΣ και οι δικαιούχοι για το 2013 διαμορφώνονται ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2012 ως εξής:

-Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά (7.715,65 ευρώ) καταβάλλεται ΕΚΑΣ 230 ευρώ το μήνα.

-Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.018,26 ευρώ, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ

-Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ 115 ευρώ

-Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ

Επίσης, χορηγείται ποσό ΕΚΑΣ 30 ευρώ, εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

-Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ

-Συνολικό ετήσιο, ατομικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 9.884,11 ευρώ

-Συνολικό ετήσιο, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 13.500 ευρώ. Αν μειώνονταν τα εισοδηματικά κριτήρια, τότε θα ήταν και λιγότεροι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Δεδομένου, όμως, ότι φέτος είναι και η τελευταία χρονιά που θα πάρουν το επίδομα όσοι είναι κάτω των 65 ετών, αποφασίστηκε να μείνουν αμετάβλητα τα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα αρκετοί νέοι συνταξιούχοι που αποχωρούν με χαμηλές συντάξεις, να λάβουν ως μερική αντιστάθμιση των μισθολογικών τους απωλειών, το μηνιαίο βοήθημα και κυρίως τα 230 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Κρήτη… βοηθάει την Αθήνα


Αποστολή αλληλεγγύης στην Αθήνα πραγματοποιούν, σήμερα, ο Δήμος Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, τα Δημοπρατήρια, οι Έμποροι, Ομάδες Παραγωγών και Μεμονωμένοι Παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας.

Συγκεκριμένα, έχουν μεταφερθεί από την Ιεράπετρα 20 περίπου τόνοι πρώιμων κηπευτικών οι οποίοι θα μοιραστούν σε Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων της Αττικής για να δοθούν σε ανθρώπους που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Τα κηπευτικά θα μοιραστούν στο λιμάνι του Πειραιά μετά τις 08:00, μετά από συνεννόηση που έχει γίνει με Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων της Αττικής.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια προγενέστερων αντίστοιχων ενεργειών και σηματοδοτεί ένα διπλό μήνυμα: Αφενός, καταγράφει την αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης της Ιεράπετρας σε μια περίοδο κρίσης, αφετέρου το αίτημα να στηριχθεί η περιοχή για να συνεχίσει να παράγει.

Η αποστολή αλληλεγγύης αποτελεί μια πράξη ευχαριστίας για τους πολίτες που στο παρελθόν και σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες στήριξαν ως αγοραστικό κοινό τα προϊόντα της Ιεράπετρας, αλλά σήμερα εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στερούνται στοιχειωδών αγαθών.

Επιπλέον, οι τοπικές αρχές και οι παραγωγικοί φορείς της Ιεράπετρας, θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως η ανάκαμψη της χώρας προϋποθέτει τη στήριξη των παραγωγικών φορέων.

Η Ιεράπετρα παράγει και προσφέρει στην εθνική οικονομία και για να βοηθήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, πρέπει να παραμείνει η ατμομηχανή στις εξαγωγές κηπευτικών.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται και ο μαρασμός του Λασιθίου, με τις συγχωνεύσεως και καταργήσεις εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων:

"Οι αποφάσεις που καταργούν ή αποψιλώνουν Υπηρεσίες και αναπτυξιακούς Οργανισμούς όπως Νοσοκομείο, Δ.Ο.Υ., Τμήμα ΤΕΙ, ακόμα και τα ταμεία των ΔΕΚΟ, προκαλούν τεράστια υποβάθμιση της περιοχής, ταλαιπωρία για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Με παράλογα μέτρα δεν στηρίζεται η ανάπτυξη. Η Ιεράπετρα πρέπει να έχει υποστηρικτικές υπηρεσίες για να συνεχίσει να παράγει".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Προίκα" 16.000 ευρώ από τη νεκρή του σύζυγο


Συνεχίζονται οι δίκες για υποθέσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων. Σήμερα το δικαστήριο, εκδικάζοντας την τέταρτη κατά σειρά υπόθεση, καταδίκασε έναν 48χρονο άνδρα, που εισέπραξε, συνολικά, περίπου 16.000 ευρώ, ποσό το οποίο δε δικαιούνταν. Ο 48χρονος εισέπραττε τη σύνταξη της συζύγου του που απεβίωσε πριν περίπου έξι χρόνια, για έξι μήνες κανονικά και νόμιμα, ωστόσο δεν κίνησε τις διαδικασίες για τη διακοπή καταβολής της σύνταξης, αφότου παντρεύτηκε ξανά, το 2008.

Ο 48χρονος συνέχισε να εισπράττει παράνομα τη σύνταξη της εκλιπούσης, ως το 2012, εισπράττοντας συνολικά, περίπου 16.000 ευρώ. Το δικαστήριο, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεξ, ο πρώτος βιονικός άνθρωπος


Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομα Ρεξ; Αν απαντήσατε «μουσική σκηνή στην Πανεπιστημίου» ή «τυραννόσαυρος», μάλλον θα χρειαστεί να αναθεωρήσετε σύντομα: ο Ρεξ είναι ο πρώτος πλήρως βιονικός άνθρωπος, ένα ανθρωποειδές που αποτελείται από ηλεκτρομηχανικά μέρη και είναι ό,τι πιο κοντινό σε άνθρωπο έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Ο βιονικός άνθρωπος όχι μόνο είναι αληθινός, αλλά είναι και... φθηνότερος από τον τηλεοπτικό «εξάδελφό» του: δαπανώντας ένα εκατ. δολάρια, επιστήμονες από όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν τον Ρεξ προκειμένου να αποδείξουν πόσο κοντά βρίσκεται η επιστήμη στη μίμηση του ανθρώπινου σώματος - ή του Θεού, όπως λένε κάποιοι, οι οποίοι κατηγορούν τους εμπνευστές του Ρεξ για «ύβριν» (όπως έγινε παλαιότερα με τους πρωτεργάτες της κλωνοποίησης), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τους νόμους της φύσης παριστάνοντας τους θεούς.



Είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου βιονικός άνθρωπος. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες εμφύτευαν σε ασθενείς όργανα ή προσέθεταν τεχνητά μέλη για την αποκατάσταση λειτουργιών που είχαν πάψει να επιτελούνται (έπειτα από ατυχήματα κ.ά.). Τώρα, όμως, κατάφεραν να φτιάξουν από την αρχή έναν άνθρωπο. Ή, για την ακρίβεια, κάτι σαν άνθρωπο.

Ο ύψους δύο μέτρων Ρεξ (Rex, εκ του Robotic Exoskeleton, που στα ελληνικά αποδίδεται ως ρομποτικός εξωσκελετός) είναι προϊόν της βρετανικής εταιρείας Shadow Robot Company.

Εκτός από προσθετικά χέρια και πόδια, διαθέτει καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, πάγκρεας και σπλήνα - όλα μηχανικά. Επίσης, έχει τεχνητές αρτηρίες στις οποίες κυλά συνθετικό αίμα και μάτια που λειτουργούν με μικροτσίπ.

Ο βιονικός άνθρωπος μπορεί ακόμη και να συμμετέχει σε συζητήσεις! Μιλήστε του και θα σας ακούσει και στη συνέχεια θα σας απαντήσει, χάρη σε ένα ειδικό λογισμικό παραγωγής λόγου με το οποίο είναι εφοδιασμένος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απογειώνονται οι βάσεις


Έκρηξη των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, ιδίως στα ΤΕΙ, αναμένεται να πυροδοτήσει φέτος η εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί ενδεχομένως και αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς τις αιχμηρότερες γωνίες της αρχικής εκδοχής του που είχαν αναστατώσει τους Θεσσαλονικείς, τους Πατρινούς, αλλά και τα πέντε μονοθεματικά ΑΕΙ της Αττικής.

Οι τελευταίες πληροφορίες για την έκταση των αλλαγών που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο σχέδιο Αθηνά αναφέρουν ότι η βελτιωμένη εκδοχή του περιορίζει τον αριθμό των φοιτητικών μετακινήσεων.

Αντίστοιχα, περιορίζεται και ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν φέτος στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς μειώνεται ο αριθμός των Τμημάτων, γεγονός που ενεργοποιεί το βασικό αξίωμα των Πανελλαδικών, σύμφωνα με το οποίο θέσεις και βάσεις είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη.

Τα ΤΕΙ, για παράδειγμα, θα χάσουν το 30% των περυσινών θέσεών τους, ενώ τα παραδείγματα θα υποδεχθούν κατά 15% περισσότερους εισακτέους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναδρομική περικοπή συντάξεων σε ειδικά μισθολόγια


Αναδρομική περικοπή θα υπάρξει στις συντάξεις από 1-8-2012 σε όσους ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια προέβλεπε ο νόμος 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016» (ΦΕΚ 222 Α΄/ 12/11/2012).

Έτσι, οι συνταξιούχοι αυτοί θα υποστούν απώλειες στα εισοδήματά τους που θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 17% έως 35%, από την ενσωμάτωση του ενιαίου μισθολογίου στον υπολογισμό της σύνταξής τους. Για το λόγο, αυτό χθες το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο για το πώς θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά από 1/8/2012 για τους συνταξιούχους ιατρούς, μέλη ΔΕΠ – Πανεπιστημίων και Ερευνητών και όλων Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων.

Τα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση των συντάξεων που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1–8–2012 μέχρι την εφαρμογή του νόμου αυτού παρακρατούνται, σύμφωνα με τη με αριθ. 2/83408/0022/14.11.2012 (ΦΕΚ Β΄ 3017) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ως εξής:

α) για ποσά μέχρι 100 ευρώ εφάπαξ

β) για ποσά μέχρι 250 ευρώ σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις

γ) για ποσά μέχρι 500 ευρώ σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις

δ) για ποσά μέχρι 750 ευρώ σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις

ε) για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις

στ) για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις

ζ) για ποσά μέχρι 2.000 ευρώ σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις

η) για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις

θ) για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ σε εννέα ισόποσες μηνιαίες δόσεις

ι) για ποσά μέχρι 4.000 ευρώ σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις

ια) για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ σε έντεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις

ιβ) για ποσά άνω των 5.000 € σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, καταληκτική ημερομηνία για την παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών είναι η 31–12–2013. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ποσά, αναφέρονται σε αυτά που προκύπτουν από τη μεικτή σύνταξη του συνταξιούχου αφαιρουμένων των προβλεπόμενων κρατήσεων.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο τυχερά τα παιδιά της Ελβετίας


Ενας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες και επενδυτές του κόσμου, ο Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία που ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως ό,τι καλό τού έχει συμβεί οφείλεται στο γεγονός ότι γεννήθηκε στη σωστή χώρα (τις Ηνωμένες Πολιτείες) την κατάλληλη στιγμή (το 1930).

Και μπορεί τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποίησε ο «Economist» το 1988, η οποία αναδείκνυε τις ΗΠΑ την καλύτερη χώρα για να γεννηθεί κανείς, να τον δικαίωναν, δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο και σήμερα. Ποια, λοιπόν, είναι η καλύτερη χώρα για να γεννηθεί ένα παιδί εν έτει 2013;

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη μελέτη, τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Μονάδα Πληροφοριών του «Economist» δίνουν την απάντηση: τα παιδιά που θα γεννηθούν και θα μεγαλώσουν στην Ελβετία είναι τα πιο τυχερά.

Οι χώρες που ακολουθούν - σε σύνολο 80 χωρών - είναι η Αυστραλία και η Νορβηγία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση, επτά θέσεις χαμηλότερα από την αντίστοιχη κατάταξη του 1988 που συμπεριελάμβανε συνολικά 50 χώρες. Αντίθετα, οι χειρότερες χώρες είναι η Ουκρανία, η Κένυα και τελευταία η Νιγηρία.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κινδυνεύουμε να πεθάνουμε στο δρόμο»


«Κάποτε οι οικογένειες στήριζαν τους ανάπηρους. Σήμερα, έτσι όπως μας έχουν καταντήσει, θα φτάσουν ούτε οι ανάπηροι να μπορούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους».

Με αυτά τα λόγια ο Μάριος Δουμπός, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων, περιγράφει την κρισιμότητα της κατάστασης των ΑμεΑ, αλλά και των οικογενειών τους, μετά τις κατ' εξακολούθηση περικοπές στα επιδόματα, αλλά και την αύξηση στη φορολόγηση.

Εκατοντάδες τυφλοί συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους και να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.

«Τα ΑμεΑ όχι απλά κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους, αλλά κινδυνεύουν να πεθάνουν στο δρόμο από τη φτώχεια» επισημαίνει ο κ. Δουμπός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ελληνόπουλο που μιλάει 11 γλώσσες


Ο Άλεξ Ρόουλινγκς είναι ο πιο πολύγλωσσος φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μιλάει 11 γλώσσες και συγκεκριμένα αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, ισπανικά, ρωσικά, ολλανδικά, αφρικανικά, γαλλικά, καταλανικά, ιταλικά και εβραϊκά. Είναι ελληνικής καταγωγής, καθώς η γιαγιά του είναι Ελληνίδα και αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα του έκανε αφιέρωμα του BBC. Ο 21χρονος Άλεξ έρχεται κάθε καλοκαίρι στο Λεωνίδιο για διακοπές και δηλώνει ότι η αγαπημένη του γλώσσα είναι τα ελληνικά. Θα ήθελε να έρθει στην χώρα μας για να ζήσει με την προϋπόθεση ότι θα βρει δουλειά και ότι δεν θα πάει στρατό.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια ταμεία εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ


Ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι ασφαλιστικοί φορείς επικουρικής ασφάλισης οι οποίοι εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή εξαιρούνται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, "η δημιουργία του νέου ταμείου, έχει στόχο την απλοποίηση του πολύπλοκου και κατακερματισμένου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, την εφαρμογή ενιαίων ομογενοποιημένων κανόνων για το σύνολο των ασφαλισμένων και την εξάλειψη δημιουργίας ελλειμμάτων με απώτερο σκοπό την βιωσιμότητα συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος, προς διασφάλιση και όφελος των νέων ασφαλισμένων κυρίως, όμως, των επόμενων γενεών".

Στο νέο ταμείο που λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση, εντάσσονται οι φορείς επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών και συνεπώς στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά όλοι οι ασφαλισμένοι τους καθώς και οι νεοπροσλαμβανόμενοι.
Ειδικότερα στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012:
α) Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).
β) Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).
γ) Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ».
δ) Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
ε) Ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς του κατ’ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.
Ορισμένοι φορείς επικουρικής ασφάλισης είχαν το δικαίωμα να αιτηθούν εξαίρεση από την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ και να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης μετά από σχετική αξιολόγηση και σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2013.
Οι φορείς που αιτήθηκαν εξαίρεση και πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης, είναι οι εξής:


  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ).
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ).
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ).
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ).
Οι φορείς που αιτήθηκαν εξαίρεση αλλά εξαιτίας της οικονομικής και δημογραφικής τους κατάστασης δεν δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) για τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης είναι οι εξής:
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ).
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ). 
  • Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραδέχθηκαν το... κρέας αλόγου


Η σουηδική εταιρεία που παρασκευάζει τα κεφτεδάκια τα οποία αποσύρθηκαν από τα εστιατόρια της Ikea, εντόπισε κρέας αλόγου στα προϊόντα της, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική εταιρεία διατροφικής ασφάλειας (Livsmedelsverket).

Αναλύσεις που πραγματοποίησε η προμηθεύτρια εταιρεία Dafgaard επιβεβαίωσαν την παρουσία DΝΑ αλόγου στα προϊόντα αυτά, δήλωσε εκπρόσωπος της σουηδικής υπηρεσίας διατροφικής ασφαλείας.

Η Dafgaard δεν έχει σχολιάσει τα αποτελέσματα αυτά. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα 320 πρώτα τεστ που έγιναν δε έδειξαν την παρουσία κρέατος αλόγου.

Σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, τα προϊόντα της Dafgaard περιείχαν από 1% ως 10% κρέας αλόγου. Το επίπεδο αυτό δε δείχνει μόλυνση κατά τη σφαγή.

Χθες, η σουηδική εταιρεία επίπλων και ειδών οικιακής χρήσης απέσυρε τα κεφτεδάκια από τα εστιατόριά της σε 25 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά επίσης στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Ιkea θα έχει τα αποτελέσματα των δικών της αναλύσεων εντός της εβδομάδας.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ευεργετικό το περπάτημα από την έντονη προπόνηση


Προστατεύει σε μεγαλύτερο βαθμό την καρδιά.

Περισσότερο από την έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία οι παρατεταμένες, χαμηλής εντάσεως δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ που μελέτησαν τη συμπεριφορά 18 εθελοντών, ηλικίας 19-24 ετών, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν, αφού πρώτα τούς χώρισαν σε τρεις ομάδες.

Από τους νέους της πρώτης ομάδας ζήτησαν να συνεχίσουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους καθιστοί.

Από εκείνους της δεύτερης ζήτησαν να περνούν καθιστοί 13 ώρες την ημέρα και να προπονούνται σκληρά στο γυμναστήριο επί μία ώρα.

Τέλος από τους εθελοντές της τρίτης ομάδας ζήτησαν να περνούν καθιστοί 6 ώρες την ημέρα, να κάνουν τις μετακινήσεις τους με τα πόδια ούτως ώστε να συμπληρώνουν 4 ώρες περπάτημα την ημέρα, και να στέκονται όρθιοι άλλες 2 ώρες.

Όπως διαπίστωσαν, αν και με την σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο και με το παρατεταμένο περπάτημα και την ορθοστασία οι νέοι έκαιγαν παραπλήσιο αριθμό θερμίδων, όσοι περπατούσαν παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερες βελτιώσεις στη χοληστερόλη και τα άλλα λιπίδια, καθώς και στην ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χανς Σάβελμπεργκ, «Μία ώρα σκληρή προπόνηση την ημέρα δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες που έχει η παρατεταμένη ακινησία στα επίπεδα των λιπιδίων και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η μείωση της ακινησίας με χαμηλής εντάσεως δραστηριότητες, όπως το περπάτημα με χαλαρό βήμα επί πολλή ώρα, είναι πιο αποτελεσματική για την βελτίωση αυτήν των δεικτών».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από αυτισμό κινδυνεύουν τα παιδιά μεγαλύτερων μπαμπάδων


Λιγότερο ικανοποιητική η ποιότητα του σπέρματος όσο περνούν τα χρόνια.

Τα παιδιά των οποίων ο πατέρας ήταν άνω των 40 χρόνων κατά τη σύλληψή τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με τη διαταραχή του αυτισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη διεθνούς εμβέλειας έρευνα στην οποία πήραν μέρος 92.000 άντρες, οι επιστήμονες προειδοποιούν τους άντρες ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η πατρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σύμφωνα με το βιολόγο αναπαραγωγής, καθηγητή Robert Norman, «τα ωάρια σχηματίζονται στη μήτρα της γυναίκας και παραμένουν εκεί μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Αντίθετα, οι άντρες αναπαραγάγουν συνεχώς νέα σπέρματα και όσο περνούν τα χρόνια η ποιότητα του σπέρματος είναι λιγότερο ικανοποιητική».

Ο ίδιος θα προσθέσει ότι «τα τελευταία 20 χρόνια προειδοποιούμε τις γυναίκες ότι θα πρέπει να είναι υγιείς και γυμνασμένες προκειμένου να έχουν μια καλή εγκυμοσύνη και να φέρουν στο κόσμο υγιή παιδιά, ενώ δεν κάναμε απολύτως τίποτε για τους άντρες».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μαθήματα μαγειρικής μάς βοηθούν να τρεφόμαστε σωστά


Συμβάλλουν ακόμα και στην πρόληψη ασθενειών.

Βελτιώνουν τις διατροφικές συνήθειες τα καλά σχεδιασμένα μαθήματα μαγειρικής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, στη Σκωτία, συμπεριέλαβαν στην έρευνά τούς, τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, οι οποίοι παρακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής επί 4 έως 8 εβδομάδες στην κοινότητά τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των πολιτών.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων οι γονείς είχαν μάθει να καταρτίζουν προσεκτικά τον προϋπολογισμό της οικογενειακής διατροφής, ενώ είχαν συμμετάσχει σε μαθήματα για την διατροφική αξία των τροφίμων και τους υγιεινούς τρόπους παρασκευής του φαγητού.

Όπως έδειξαν τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς πριν και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, αυτά τούς είχαν βοηθήσει να νιώθουν σιγουριά όταν μαγείρευαν, προετοίμαζαν και δοκίμαζαν νέες συνταγές.

Οι ερευνητές, όμως, ήθελαν να δουν αν τα οφέλη αυτά μεταφράζονταν σε οφέλη στη διατροφή, καθώς και αν άντεχαν στον χρόνο.

Έτσι, επικοινώνησαν εκ νέου με τους εθελοντές τους έναν χρόνο αργότερα. Οι 44 από αυτούς συμφώνησαν να απαντήσουν στα νέα τους ερωτήματα, τα οποία και έδειξαν ότι εξακολουθούν να μαγειρεύουν με σιγουριά.

Επιπλέον, έτρωγαν πλέον πολύ σπανιότερα εκτός σπιτιού απ’ ό,τι πριν αρχίσουν τα μαθήματα, ενώ φρούτα και λαχανικά βρίσκονταν πλέον καθημερινά στο τραπέζι τους, όταν πριν από την έναρξη των μαθημάτων τα κατανάλωναν λίγες φορές την εβδομάδα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άντα Γκαρσία εκτίμησε πως τα μαθήματα μαγειρικής μπορούν να επηρεάσουν την διατροφή μας με θετικό τρόπο και ότι πιθανώς αποτελούν έναν καλό τρόπο για την πρόληψη ασθενειών όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Υδροτζέλ» μπαλώνει την καρδιά που έχει υποστεί έμφραγμα


Ενέσιμο υγρό επισκευάζει τις βλάβες στο μυοκάρδιο.

Βιοτεχνολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα ενέσιμο υδροτζέλ το οποίο αποδείχτηκε, σε πειραματόζωα, ότι μπορεί να επισκευάσει τις βλάβες που έχουν επέλθει στο μυοκάρδιο μετά από έμφραγμα. Η επαναστατική αυτή ευρεσιτεχνία βοηθά στη δημιουργία νέου ιστού στην καρδιά καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Translational Medicine και η εκτίμηση είναι ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν στην Ευρώπη μέσα στο 2013.

Βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι το υδροτζέλ εγχύεται μέσω ενός καθετήρα στο σημείο της βλάβης, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή γενική αναισθησία.

Η επικεφαλής της έρευνας Karen Christman, καθηγήτρια στο Τμήμα Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι το υδροτζέλ «ανοικοδομεί» τις περιοχές του μυοκαρδίου και των αγγείων που έχουν παρουσιάσει βλάβη λόγω του εμφράγματος. Καθώς μάλιστα αποτελείται από κύτταρα καρδιακού ιστού που ελήφθησαν από τα πειραματόζωα (χοίρους), η κατεστραμμένη καρδιά ανταποκρίνεται θετικά.

«Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επιβιώνουν αρχικά από καρδιακές προσβολές, τελικά, πολλοί καταλήγουν να εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η Christman. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί, καθώς το υδροτζέλ αυξάνει τον καρδιακό μυ και μειώνει τον ουλώδη ιστό στην περιοχή που έχει πληγεί από την καρδιακή προσβολή. Μπορεί να είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας μετά από καρδιακή προσβολή στον άνθρωπο».

Το υδροτζέλ είναι κατασκευασμένο από καρδιακό συνδετικό ιστό που έχει αφαιρεθεί από τα κύτταρα του καρδιακού μυός, μέσω μιας διαδικασίας καθαρισμού (ξηραίνεται και αλέθεται σε μορφή σκόνης και στη συνέχεια υγροποιείται μέσα σε ένα ρευστό το οποίο μπορεί εύκολα να εγχέεται μέσα στην καρδιά).

Μόλις αποκτά τη θερμοκρασία του σώματος, το υγρό μετατρέπεται σε ένα ημι-στερεό, πορώδες πήκτωμα που ενθαρρύνει τα κύτταρα της καρδιάς να ανασυστήσουν τις περιοχές του κατεστραμμένου καρδιακού ιστού και να βελτιωθεί με τον τρόπο αυτό η λειτουργία της καρδιάς. Το υλικό είναι επίσης βιοσυμβατό.

Τα πειραματόζωα τα οποία υποβλήθηκαν στην αγωγή με το υδροτζέλ δεν υπέστησαν την παραμική βλάβη ή παρενέργεια, λ.χ. φλεγμονή ή αρρυθμία. Περαιτέρω δοκιμές με δείγματα ανθρώπινου αίματος έδειξαν ότι το υδροτζέλ δεν επηρέασε διόλου την ικανότητα πήξης του αίματος, κάτι που υποδηλώνει τη βιοσυμβατότητα της θεραπείας για χρήση σε ανθρώπους.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη διατροφική αλυσίδα της Γαλλίας εισήλθαν σοροί αλόγων


Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι αρκετά προϊόντα έχουν ήδη καταναλωθεί.

Στην αγορά κρέατος της Γαλλίας κατέληξαν και «πιθανότατα» έχουν εισέλθει στην διατροφική αλυσίδα της χώρας τρεις από τις έξι σορούς αλόγων που είχαν σταλεί από τη Βρετανία και που περιείχαν ίχνη φενυλοβουταζόνης, υποστήριξε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Ο βρετανικός συναγερμός σήμανε εξαιρετικά αργά και αυτές οι σοροί, που έφθασαν στην χώρα τον Ιανουάριο, «έχουν μετατραπεί» σε διατροφικά προϊόντα, επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα προϊόντα αυτά που μπορούσαν να αποσυρθούν έχουν όντως απομακρυνθεί από τα ράφια, όμως αρκετά άλλα πιθανότατα έχουν καταναλωθεί ήδη, πρόσθεσε η ίδια πηγή, υποστηρίζοντας πως οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους «είναι ελάχιστοι για την ανθρώπινη υγεία».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το τσάι του βουνού και οι ευεργετικές του ιδιότητες


Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη τσαγιού.

Το κλασικό τσάι του βουνού που παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν το πρώτο αφέψημα που ετοίμαζε κάποιος για το κρυολόγημα, βρίσκει σιγά σιγά την θέση του και επιστημονικά ανάμεσα στα ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό.

Το τσάι του βουνού επιδρά ευεργετικά σε:

- Κρυολογήματα
- Φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού
- Την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών

Επίσης θεωρείται:

- Αντισπασμωδικό
- Αναλγητικό
- Επουλωτικό
- Αντιοξειδωτικό
- Αγχολυτικό

Το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών όπως φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια. Τα τελευταία χρόνια το τσάι του βουνού έχει βρει τη θέση του κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο με στόχο την εξακρίβωση της θετικής του επίδρασης στον οργανισμό.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού του βουνού. Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη. Τα περισσότερα είναι αυτοφυή σε βραχώδεις περιοχές με υψηλό υψόμετρο, η ασύστολη συλλογή του σχεδόν τα απειλεί με εξαφάνιση, γεγονός που στις περισσότερες περιοχές απαγορεύεται η συλλογή του. Μάλιστα προωθείται η καλλιέργεια του για εμπορικούς σκοπούς προκειμένου να προστατευθούν οι αυτοφυείς ποικιλίες.

Εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού έχουν ήδη γίνει από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.
Επιπλέον μελέτες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να προστατεύει έναντι της νόσου του Αλτσχάϊμερ.

Το τσάι του βουνού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και το βράδυ πριν τον ύπνο.

Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο παρασκευής. Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει να το αποσύρουμε από τη φωτιά, τότε ρίχνουμε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνουμε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Μπορείτε επίσης στο κλασικό τσάι του βουνού να προσθέσετε μέλι, κανέλα, λεμόνι. Εμπιστευθείτε τα βότανα που ζουν για χρόνια μέσα στην παράδοσή μας και σίγουρα δεν θα χάσετε. Το τσάι του βουνού είναι εκεί και περιμένει να το ανακαλύψετε.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτερη η γυμναστική το μεσημέρι


Επηρεάζει το βιολογικό ρολόι μας.

Μπορεί να επηρεάσει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας; Λίγοι το έχουν σκεφτεί αυτό, αλλά το σώμα μας και κατ’ επέκτασιν η υγεία μας, ρυθμίζεται από αυτό το ρολόι.

«Η καρδιά, το ήπαρ, ο εγκέφαλος, τα πάντα ελέγχονται από έναν ενδογενή κιρκάδιο ρυθμό», λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Κρίστοφερ Κάλγουελ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ίδρυμα Έρευνας του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος ηγήθηκε σειράς νέων πειραμάτων για τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας.

Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια, αλλά τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι όντως η γυμναστική επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και η επίδραση είναι περισσότερο ωφέλιμη όταν ασκούμαστε το μεσημέρι.

Για να πραγματοποιήσουν τα πειράματά τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορα είδη ποντικιών. Τα περισσότερα ήταν υγιή και νεαρά, αλλά μερικά είχαν τροποποιηθεί ώστε να διαθέτουν ένα ελαττωματικό βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό τους ουσιαστικά, ένα σύνολο κυττάρων που μεταξύ άλλων «λένε» στον εγκέφαλο τι ώρα είναι, κατά τον δρα Κάλγουελ.


Αρχισαν τη μελέτη τους αφήνοντας τα μισά υγιή ποντίκια να τρέχουν. Αλλα από αυτά έτρεχαν όποτε ήθελαν, άλλα είχαν πρόσβαση σε τροχούς τρεξίματος κατά την έναρξη του χρόνου αγρυπνίας τους (τα ποντίκια είναι ξύπνια τη νύχτα) και άλλα πολύ αργότερα στον χρόνο αγρυπνίας – το αντίστοιχο του μεσημεριού για τους ανθρώπους.

Επειτα από αρκετές εβδομάδες τρεξίματος, τα ποντίκια που έτρεχαν παρήγαγαν περισσότερες πρωτεΐνες του βιολογικού ρολογιού τους απ’ όσες εκείνα που είχαν διατηρηθεί καθιστικά, αν και οι διαφορές δεν ήταν συνταρακτικές.

Ετσι οι ερευνητές επιστράτευσαν τα ποντίκια με το ελαττωματικό βιολογικό ρολόι και επανέλαβαν το πείραμά τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, όσα από αυτά τα ποντίκια έτρεχαν είχαν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στη ρύθμιση του οργανισμού τους, ιδίως στην καρδιά και στο ήπαρ, έναντι όσων δεν είχαν την ευκαιρία να τρέχουν , με το όφελος να είναι πολύ πιο έντονο σε όσα ζώα έτρεχαν το «μεσημέρι».

Το εύρημα εξέπληξε τους ερευνητές, διότι πίστευαν ότι η πρωινή γυμναστική είναι πιο αποδοτική για τον οργανισμό.

Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους; «Είναι προφανές καταρχήν πως η γυμναστική μπορεί να ωφελήσει όσους μπαίνουν στη μέση ηλικία», απαντά ο δρ Κάλγουελ. «Το αν όμως πρέπει να γυμνάζονται πρωί ή μεσημέρι είναι αδύνατον να το απαντήσουμε κατηγορηματικά αυτή τη στιγμή. Πιθανώς όμως υπερτερεί η μεσημεριανή άσκηση».

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει, δεν συνιστάται να γυμνάζεται κάποιος αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Αδημοσίευτα προς το παρόν ευρήματα από το εργαστήριό τους δείχνουν ότι η βραδινή γυμναστική διαταράσσει σημαντικά τους κιρκάδιους ρυθμούς και τον ύπνο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Όπλο» κατά του καρκίνου η ογκο-υπερθερμία


Συνταγογραφείται ήδη από τα Ταμεία Υγείας.

Ελπίδες στους καρκινοπαθείς δίνει μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου, η όγκο-υπερθερμία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα και συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους, όπως είναι: η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπευτική -τη δράση των οποίων ενισχύει- αλλά και η χειρουργική.

Με τη χρήση της μεθόδου αυτής γίνεται υπερθέρμανση των καρκινικών όγκων σε θερμοκρασία μεταξύ 42 και 45 βαθμών Κελσίου με συνέπεια την καταστροφή τους. Η υπερθερμία εγκρίθηκε πέρσι ως θεραπευτική μέθοδος από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και μάλιστα από πρόσφατη υπουργική απόφαση συνταγογραφείται ήδη από τα ταμεία υγείας.

Η υπερθερμία είναι μια ήπια, ακίνδυνη και άριστα ανεκτή μέθοδος η οποία σε συνδυασμό με τις κλασικές θεραπείες, αλλά και με τις ενισχυτικές συμπληρωματικές θεραπείες (βιταμίνες, βότανα, αντιοξειδοτικά σκευάσματα κλπ) εκτός από την καταστολή του όγκου βελτιώνει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, ανέφερε ο παθολόγος - ογκολόγος Κωνσταντίνος Δημητριάδης κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης με αφορμή την τοποθέτηση μηχανήματος ολοσωματικής υπερθερμίας στην κλινική Άγιος Λουκάς.

Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ακόμη ότι σειρές πειραματικών μελετών κατέδειξαν σημαντική διαφορά ανάμεσα στην απλή υπερθερμία και στην ογκοθερμία η οποία είναι μια ενισχυμένη τροποποιημένη υπερθερμία με ηλεκτρομαγνητικά και υπερτερεί σαφώς της πρώτης λόγω καλύτερης στόχευσης του όγκου αλλά και άλλων φυσικών ιδιοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η ογκοθερμία συνδυάζεται και έχει συνεργική δράση τόσο με την ακτινοθεραπεία όσο και με την χημειοθεραπεία αυξάνοντας σημαντικά τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ελαττώνει τις υποτροπές, αυξάνει τα ελεύθερα νόσου μεσοδιαστήματα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, ελαττώνει τις παρενέργειες των κλασικών θεραπειών και βοηθάει στην αύξηση της επιβίωσης και του ποσοστού ιάσεων.

Εκτός από τον τοπική, δηλαδή την στοχευμένη υπερθερμία, σημαντική είναι και η ολοσωματική υπερθερμία η οποία είναι πιο περίπλοκη, απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο υπερθέρμανσης ολόκληρου του ασθενούς και χρειάζεται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Είναι χρήσιμη όταν γίνεται σε αραιά χρονικά διαστήματα πχ ανά 3-4 εβδομάδες και συμπληρώνει την τοπική υπερθερμία, η οποία εφαρμόζεται ανά δύο με τρεις ημέρες για διαστήματα 1-3 μηνών ανάλογα με τις ανάγκες και τη διάρκεια της εκάστοτε κλασικής θεραπείας


Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού


Οι θεραπευτικές του ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά.

Αν και γνωστό από αιώνες ότι το πράσινο τσάι κάνει καλό στην υγεία, μόνο πρόσφατα οι θεραπευτικές του ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά. Με 6 βασικές πολυφαινόλες στο «ενεργητικό» του, το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το Harvard Women's Health Watch αναγνωρίζει τη θεραπευτική δύναμη του πράσινου τσαγιού που οφείλεται κυρίως στις κατεχίνες, πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φύλλα του. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη πηγή πρόσληψης κατεχινών σύμφωνα με έρευνα του US Department of Agriculture. Σε εργαστηριακές δοκιμές, οι κατεχίνες έδρασαν πιο αποτελεσματικά από τις βιταμίνες C και E στο να σταματήσουν τη ζημιά που προκαλεί η οξείδωση στα κύτταρα και εμφανίζεται να έχουν και άλλες ιδιότητες που αποτρέπουν την εμφάνιση ασθενειών.

Οι πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες, είναι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες κυριολεκτικά «εισβάλλουν» στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύοντας τον από απλές ασθένειες όπως είναι ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπερχοληστερολαιμία.

Ασπίδα κατά του Καρκίνου: Στην περίπτωση του καρκίνου μάλιστα νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι «σωτήρια» απέναντι στον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και του στήθους στις γυναίκες, αφού στην ουσία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες βρήκαν συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και μειωμένου κίνδυνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως δέρματος, στήθους, πνεύμονα, εντέρου, οισοφάγου και προστάτη. Σε μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές έρευνες που έγινε ποτέ (40.530 Ιάπωνες συμμετείχαν για μια περίοδο 11 ετών), ο ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα του πληθυσμού που κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες κατεχινών πράσινου τσαγιού εμφάνισε 16% - 26% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έζησε 7 έως 10 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν πράσινο τσάι σε μεγάλες ποσότητες Οι αντί-καρκινικές ιδιότητες των κατεχινών του πράσινου τσαγιού εκτείνονται πέρα από την αντί-οξειδωτική τους δράση. Εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα περιορίζοντας την τροφοδοσία τους με θρεπτικά συστατικά από το αίμα, και μπλοκάρουν την παραγωγή βλαβερών ενζύμων που δρουν σαν καταλύτες στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Καλή λειτουργία της καρδιάς: Η πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς είναι ένα ακόμα από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι βοηθούν στο να μπλοκάρουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία. Μία Κινέζικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine (2004) έδειξε μία μείωση 46%-56% στον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε όσους καταναλώνουν τακτικά πράσινο τσάι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν πράσινο τσάι.

Υγιή δόντια και ούλα: Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν πιο υγιή δόντια και ούλα. Η διαφορά είναι εμφανής για κάθε ένα ποτήρι πράσινο τσάι που προσθέτουμε στην ημερήσια διατροφή μας.

Το πράσινο τσάι λειτουργεί ενάντια στην αύξηση των μορίων λίπους που κυκλοφορούν στο αίμα αν καταναλωθεί μετά το φαγητό, ιδιότητα που το καθιστά ιδανικό ρόφημα μετά από γεύμα. Οι λειτουργίες που ενεργοποιεί σχετίζονται με την επιτάχυνση του μεταβολισμού, λόγω της καφεΐνης που αυξάνει τη θερμογένεση (καύση θερμίδων), και την υποβάθμιση της αίσθησης της πείνας. Παράλληλα, συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού (κατεχίνες) φαίνεται ότι έχουν κάποια «μικρή συμβολή» στην απώλεια και στη διατήρηση βάρους.

Τέλος, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή να ελαττώσει τα συμπτώματά της.

Προσοχή όμως, καθώς η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες που σχετίζονται με την καφεΐνη, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως αρρυθμίες, αϋπνία, νευρικότητα, πονοκέφαλοι ή να επιδεινώσει κάποιες καταστάσεις όπως το άγχος και η υψηλή πίεση.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που ενισχύουν την υγεία


Καινοτόμα προϊόντα της ελληνικής γης ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Η ελληνική χλωρίδα είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης, αριθμεί 6.200 φυτικά είδη, από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά ή ενδοχώρια και η αξία της για την υγεία είναι ιδιαίτερη.

Ο κατάλογος με τα ονόματα των ελληνικών υπετροφών (super foods) είναι μακρύς με φυτικά είδη υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά, που καλλιεργούνται ήδη συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, υπάρχουν και τα λιγότερο γνωστά, τα «καινοτόμα», τα οποία έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δίνουν προοπτική σε νέους καλλιεργητές.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ βοτανολόγος-γεωπόνος ΑΠΘ Νίκος Σαμαρίδης «πρόκειται για θαμνώδη και δενδρώδη δασικά φυτά, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διατροφική ενίσχυση του οργανισμού, αλλά έχουν και ευεργετική ωφελιμότητα για την υγεία. Καλύπτουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν από κρύο και λοιμώξεις, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και ακόμη δεν είναι πολύ γνωστά στους αγρότες». Οι ρίζες τους όμως, χάνονται στην αρχαιότητα. Όπως τονίζει ο δρ Σαμαρίδης, «ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι η Κίρκη παρέθεσε γεύμα στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του με καρπούς κρανιάς».

Τέτοια φυτά είναι η κουμαριά, η κρανιά, ο κράταιγος, η άγρια τριανταφυλλιά, η βατομουριά και άλλα πολλά.

Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Από τους καρπούς της είναι δυνατόν να παρασκευαστεί σιρόπι και μαρμελάδα.

Το αφέψημα από τα φύλλα της κουμαριάς, περιέχει αρβουτίνη και τανίνες, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα ως κατάπλασμα για θρομβοφλεβίτιδες. Σήμερα, στην κλασική φαρμακευτική κυκλοφορούν κουμαρινικά αντιπηκτικά. Ενώ, από τα κούμαρα μπορούν να παρασκευαστούν τσίπουρο, λικέρ, κονιάκ και μαρμελάδα.

Ο κράταιγος είναι το φυτό που κάνει κραταιό τον καρδιακό μυ. Ως αφέψημα τα φύλλα και τα άνθη του είναι ωφέλιμα για τη ρύθμιση και της υπέρτασης και της υπότασης, έχει δηλαδή αμφότερη ρυθμιστική δράση. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά). Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, Γερμανοί έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ανάδειξη των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Από τους καρπούς του μπορούν επίσης να παρασκευαστούν αλκοολικά εκχυλίσματα (βάμματα).

Η κρανιά έχει υψηλή αντιοξειδοτικότητα, στυπτικές (αντιαιμορραγικές) και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα κράνα, οι καρποί της, περιέχουν φλαβονοειδή, σίδηρο και ανθοκυάνες, ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Από τους καρπούς παρασκευάζεται επίσης χυμός που καταναλώνεται ως αναψυκτικό, ενώ ιδιαίτερα ανθεκτικό είναι το ξύλο της. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάζονται οι γκλίτσες, ενώ λέγεται ότι από κρανιά είχε κατασκευαστεί και ο εμπνευσμένος από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, Δούρειος Ίππος.

Τα φυτά αυτά συναντώνται περισσότερο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ημιορεινή και ορεινή, όπου προσφέρονται οι πιο κατάλληλες βιοκλιματικές (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις) και οικοτοπικές (έδαφος, ηλιοφάνεια) συνθήκες για την αποδοτική καλλιέργεια και την αξιοποίησή τους, για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων (μαρμελάδα, ποτά, χυμοί).

Όπως αναφέρει ο δρ. Σαμαρίδης, η Μακεδονία έχει την πιο πλούσια και παλαιότερη καλλιέργεια φυτωρίων, καθώς και εμπειρία από ομαδικές και συνεταιριστικές καλλιέργειες (συνεταιρισμός κρόκου Κοζάνης), από μονάδες βιοτεχνολογικής αξιοποίησης, μεταποίησης δευτερογενών γεωργικών προϊόντων και αποστακτήρια αιθέριων ελαίων. Διατηρεί το προβάδισμα στη νέα πρόταση των θαμνοειδών και δενδροειδών φαρμακευτικών και είναι ένας απέραντος πειραματ-αγρός, από την Κοζάνη, Έδεσα μέχρι τη Δράμα, όπου υπάρχουν φυτώρια και καλλιέργειες ροδιάς, βατόμουρων, σμέουρων, μύρτιλλου, κράταιγου, φραγκοστάφυλλων κ.α.

Οι προτεινόμενες καλλιέργειες απαιτούν ήλιο, εδάφη αποστραγγιζόμενα, κυρίως ξερικά, υψόμετρα κυρίως ημιορεινά (από 300 μέτρα η κρανιά έως 1.000 μέτρα η κουμαριά), πλαγιές ελατοδασών, πχ η αγριοτριανταφυλλιά και ο κράταιγος, που είναι αυτοφυή σε τέτοιες περιοχές, ελάχιστες βροχοπτώσεις (κατά μέσο όρο 600 χιλιοστά βροχής τα χρόνο). Αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες τα περισσότερα, πχ η κρανιά, μπορεί να επιβιώσει και στους -30. Είναι ανθεκτικά στις φωτιές, η κουμαριά μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάπλαση δασικών εκτάσεων. Οι λίγοι εχθροί και ασθένειες των δασικών θαμνοφύτων, δηλαδή ανθράκωση, φυτοφθόρα, σκωρίαση, και οι τετράνυχοι μπορούν να ελέγχονται από ειδικές υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών.

Πέρα από τη διατροφική και θεραπευτική αξία που έχουν τα είδη αυτά και τη δυνατότητα παρασκευής δευτερογενών προϊόντων, ο δρ. Σαμαρίδης υπογραμμίζει τη δυνατότητα «να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να γίνει η διεύρυνση της καλλιέργειάς τους και η θεραπευτική ανάδειξή τους».

«Η διεύρυνση της καλλιέργειας θα γίνει με τη συνεργασία γεωπονικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ η θεραπευτική ανάδειξή τους μπορεί να γίνει με την επιστημονική συνεργασία πανεπιστημιακών ή ερευνητών, των κλάδων της βιοχημείας και της φαρμακογνωσίας». Οι δήμοι, σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, πρέπει να παραχωρήσουν αναξιοποίητες ημιορεινές πλαγιές και λειμώνες (εγκαταλελειμμένα βοσκοτόπια), με πολυετείς συμβολικές συμβάσεις σε νέους καλλιεργητές, όπως για παράδειγμα ο δήμος Βελβεντού στην Κοζάνη. «Έτσι, θα ανθίσουν μαζί με τα ωφέλιμα για θρέψη και θεραπεία φαρμακευτικά φυτά και η παραμελημένη ελληνική ύπαιθρος» υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, ο δρ. Σαμαρίδης, υπενθυμίζει την υψηλή αξία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, των βοτάνων, με τα οποία έχει προικιστεί η φύση στα νησιά, στη νότια και στην κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τα βουνά της, οι ραχούλες και τα φαράγγια της μοσχοβολούν θυμάρι, μαντζουράνα, μαλωτήρα (σιδερίτης), φλισκούνι, φασκόμηλο, δίκταμο (έρωτας) κ.α.

Αυτά τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό λαό εμπειρικά και παραδοσιακά για εκατοντάδες χρόνια, ως τσάγια, ροφήματα και άλλες μορφές. Είναι, επίσης, πολύτιμα για τα αιθέρια έλαιά τους, όπου από αρχαιοτάτων χρόνων με απλές παραδοσιακές μεθόδους (υπερχείλιση σε λίπος) γινόταν εξαγωγή των αιθέριων ελαίων. Μαρτυρίες υπάρχουν τόσο στην Κρήτη, στα ανάκτορα του Μίνωα, ενώ στην Πύλο, στα ανάκτορα του Νέστορα, υπήρχε ειδικό δωμάτιο με τα «ζείδωρα» αιθέρια έλαια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόκκινο κρασί για όσους δεν ακούν καλά


Η ρεσβερατόλη προστατεύει και από την απώλεια της ακοής.

Το πολύτιμο αντιοξειδωτικό του κόκκινου κρασιού – η ρεσβερατόλη – φαίνεται ότι προστατεύει και από την απώλεια της ακοής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Otolaryngology – Head and Neck Surgery.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Νοσοκομείου Χένρυ Φορντ σε πειραματόζωα τα οποία εκτέθηκαν σε δυνατούς θορύβους, ενώ τους είχε χορηγηθεί ρεσβερατόλη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χορήγηση ρεσβερατόλης στα ποντίκια μπορεί να μειώσει το βαθμό της απώλειας της ακοής, καθώς και της νοητικής έκπτωσης.

Ο επικεφαλής ερευνητής Μάικλ Σάιντμαν, δήλωσε ότι «η ρεσβερατόλη είναι μια πολύ ισχυρή χημική ουσία που φαίνεται ότι παρέχει προστασία κατά των φλεγμονωδών διαδικασιών του οργανισμού, καθώς σχετίζεται με τη γήρανση, την εγκεφαλική λειτουργία και την απώλεια της ακοής». Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τη ρεσβερατόλη με την καταπολέμηση της υψηλής χοληστερίνης, καθώς και με την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο μπορεί να αποτρέψει την αυτοκτονία


Αντιμετωπίζει την έλλειψη ενός ενζύμου.

Σαν κύριο παράγοντα της αυτοκτονίας θεωρείται η έλλειψη σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Την ευθύνη για αυτό έχει μια γενετική βλάβη, που εμποδίζει την παραγωγή της ουσίας. Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορούν έρευνες σε εγκεφάλους και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ανθρώπων που αυτοκτόνησαν. Σε όλους υπήρχε έλλειψη ενός ενζύμου που μετατρέπει την πρόδρομη ουσία τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη.

Αν και η έλλειψη του ενζύμου δεν μπορεί να θεωρηθεί ο αποκλειστικός παράγοντας για την αυτοκτονία, η παραπάνω γενετική ανωμαλία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδική φαρμακευτική αγωγή.

«Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο να φτάσει κανείς να αυτοκτονήσει κι ένας κύριος παράγοντας είναι η έλλειψη της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία οφείλεται σε μία γενετική βλάβη ενός ενζύμου που μετατρέπει μια πρόδρομη ουσία τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη. Γι' αυτό, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των αυτοχείρων κι αυτών που αποπειρώνται αυτοκτονία βρίσκονται χαμηλά επίπεδα του παραγώγου του μεταβολίτη της σεροτονίνης του 5- υδροξυινδολεοξεικό οξέος κι αυτό προκύπτει από αποτελέσματα προσωπικών ερευνών που έκανα στην Ελλάδα και στην Αμερική. Αυτό παρατηρείται σε όλους τους αυτόχειρες. Βέβαια και στην κατάθλιψη υπάρχει έλλειψη σεροτονίνης, αλλά δεν οφείλεται σε ενζυμική βλάβη», εξηγεί ο ψυχίατρος - αυτοκτονιολόγος Αλέξανδρος Μπότσης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Μιλώντας για τη διάγνωση της τάσης αυτοκτονίας, λέει: «Υπάρχουν πάρα πολλοί δείκτες για να διαγνωστεί η αυτοκτονικότητα. Η αυτοκτονιολογία προσπαθεί να βρει τους παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα της αυτοκτονίας, δηλαδή τους παράγοντες κινδύνου, και τους παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο, που λέγονται προστατευτικοί παράγοντες. Όσο περισσότεροι παράγοντες συμπέσουν την ίδια χρονική στιγμή στο ίδιο άτομο, τόσο η πιθανότητα να αυτοκτονήσει είναι μεγαλύτερη. Γι' αυτό, μέσα από την ψυχιατρική συνέντευξη που κάνει, ο εκπαιδευμένος γιατρός βρίσκει πόσο κινδυνεύει αυτό το άτομο να αυτοκτονήσει. Αν έχει πολλές πιθανότητες να αυτοκτονήσει, προσπαθώ να διαφυλάξω αυτό το άτομο μέσα από την οικογένειά του ή με έναν άνθρωπο, με τον οποίο μπορώ να επικοινωνήσω και να του δώσω θεραπεία ή να μπει σε ψυχιατρική κλινική μέχρι να μειωθεί η επικινδυνότητα για αυτοκτονία».

Αναφορικά με το φάρμακο που θα μπορούσε να αποτρέψει την αυτοκτονία, ο κ. Μπότσης, εξηγεί πως πρόκειται για την κλοζαπίνη. «Υπάρχει ένα φάρμακο, η κλοζαπίνη, για το οποίο έχω κάνει προσωπικές έρευνες και το οποίο προστατεύει εφ' όρου ζωής από την αυτοκτονία. Είναι ένα χάπι πάμφθηνο, που κυκλοφορεί στην αγορά και το οποίο επηρεάζει και καταργεί την αυτοκτονικότητα, όπως και τη βία, γιατί η αυτοκτονικότητα και η βία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Όπως εξηγεί, η κλοζαπίνη κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και χορηγείται σε άτομα με ανθεκτικές μορφές σχιζοφρένειας. Οι έρευνες που ο ίδιος έκανε, πριν από δέκα χρόνια, στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, σε 250 ασθενείς, έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό καταργούσε την αυτοκτονικότητα και στη συνέχεια την κατάθλιψη. Ανάλογη έρευνα, με την ίδια μεθοδολογία και το ίδιο φάρμακο, έγινε και στο Λος Άντζελες, σε 500 περιστατικά κι έδειξε τα ίδια αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μειώσει τα λευκά αιμοσφαίρια και γι' αυτό ο ασθενής που το παίρνει θα πρέπει, στο πρώτο διάστημα, να ελέγχεται κάθε εβδομάδα.

Στην ερώτηση αν στην Ελλάδα μπορεί να διαγνωστεί εργαστηριακά η ύπαρξη της γενετικής βλάβης που ευθύνεται για τις αυτοκτονίες με εξέταση των αιμοπεταλίων, ο κ. Μπότσης δίνει την εξής απάντηση: «Στην Ελλάδα δεν γίνονται τέτοιες εξετάσεις, έχουν γίνει όμως στην ομάδα της Αμερικής, με την οποία συνεργάζομαι. Εδώ, πρώτον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και δεύτερον δεν είμαστε συνηθισμένοι να κάνουμε τέτοιου είδους σε βάθος έρευνες. Άλλωστε, δεν έχουμε την έγκριση του οικογενειακού περιβάλλοντος και του ασθενούς. Στην Αμερική αμείβονται με 200 δολάρια οι άνθρωποι που εμπεριέχονται στην έρευνα, ενώ εδώ αυτά τα πράγματα θεωρούνται ταμπού».

Ο κ. Μπότσης επισημαίνει ακόμη ότι το 70% των ανθρώπων που αυτοκτονούν, τον τελευταίο μήνα πριν από την αυτοκτονία έχουν επισκεφθεί τον ψυχίατρο για να ζητήσουν βοήθεια, καθώς διακατέχονται από τη διχοτομική σκέψη, «να αυτοκτονήσω ή να μην αυτοκτονήσω».

«Προφανώς, ο ρόλος του ψυχιάτρου είναι δίπλα στον άρρωστο. Βέβαια, όλα αυτά είναι μία τέχνη που θέλει μεγάλη εκπαίδευση. Υπάρχει κι ένας μύθος μεταξύ των ψυχιάτρων, ότι αν ρωτήσεις κάποιον αν έχει ιδέες αυτοκτονίας τού βάζεις σκέψεις στο μυαλό. Τι θα πεις σε έναν άρρωστο, ο οποίος κατακλύζεται από συναισθήματα κατάθλιψης, απελπισίας και αμφιθυμίας; Και απόδειξη αυτής της αμφιθυμίας, δηλαδή του 'θέλω ή δεν θέλω', 'θα το κάνω ή δεν θα το κάνω' είναι ότι το 70% των ανθρώπων που αυτοκτονούν, τον τελευταίο μήνα έχουν επισκεφτεί γιατρό - και κυρίως ψυχίατρο - για να επικοινωνήσουν σχετικά τις αυτοκτονικές τους ιδέες και να στηριχθούν σε αυτούς», εξηγεί ο κ. Μπότσης.

Αναφορικά με τις εφηβικές αυτοκτονίες, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, έδειξε ότι οι νέοι επιλέγουν επιθετικούς τρόπους.

«Εκτός των άλλων είδαμε ότι υπάρχουν πολλές σοβαρές απόπειρες αυτοκτονίας με επιθετικό τρόπο. Και όταν λέμε επιθετικό τρόπο, εννοούμε, όχι απόπειρα με λήψη φαρμάκων, αλλά με τρόπο που να έχει οριστικό αποτέλεσμα και έχει αποτύχει. Δηλαδή απόπειρες που είναι σαν συντελεσμένες αυτοκτονίες διότι ο τρόπος που διάλεξαν είναι θανατηφόρος - π.χ. απαγχονισμός όπου έσπασε το σχοινί, πυροβολισμός με όπλο το οποίο αστόχησε και πτώση από ύψος που προκάλεσε αναπηρία. Συνήθως, όλα αυτά φέρνουν τον θάνατο σε μεγαλύτερο ποσοστό, γι' αυτό το μετράμε σε αυτοκτονίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι, διαχρονικά και σε όλες τις εποχές, το μεγαλύτερο στρες δέχονται οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες μέχρι 30 ετών. Η αναλογία αυτοκτονιών εφήβων, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι 10 ανά 100.000 πληθυσμού», αναφέρει ο κ. Μπότσης.



Διαβάστε περισσότερα...