Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πιο ευεργετικό το περπάτημα από την έντονη προπόνηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προστατεύει σε μεγαλύτερο βαθμό την καρδιά.

Περισσότερο από την έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία οι παρατεταμένες, χαμηλής εντάσεως δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ που μελέτησαν τη συμπεριφορά 18 εθελοντών, ηλικίας 19-24 ετών, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν, αφού πρώτα τούς χώρισαν σε τρεις ομάδες.

Από τους νέους της πρώτης ομάδας ζήτησαν να συνεχίσουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους καθιστοί.

Από εκείνους της δεύτερης ζήτησαν να περνούν καθιστοί 13 ώρες την ημέρα και να προπονούνται σκληρά στο γυμναστήριο επί μία ώρα.

Τέλος από τους εθελοντές της τρίτης ομάδας ζήτησαν να περνούν καθιστοί 6 ώρες την ημέρα, να κάνουν τις μετακινήσεις τους με τα πόδια ούτως ώστε να συμπληρώνουν 4 ώρες περπάτημα την ημέρα, και να στέκονται όρθιοι άλλες 2 ώρες.

Όπως διαπίστωσαν, αν και με την σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο και με το παρατεταμένο περπάτημα και την ορθοστασία οι νέοι έκαιγαν παραπλήσιο αριθμό θερμίδων, όσοι περπατούσαν παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερες βελτιώσεις στη χοληστερόλη και τα άλλα λιπίδια, καθώς και στην ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χανς Σάβελμπεργκ, «Μία ώρα σκληρή προπόνηση την ημέρα δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες που έχει η παρατεταμένη ακινησία στα επίπεδα των λιπιδίων και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η μείωση της ακινησίας με χαμηλής εντάσεως δραστηριότητες, όπως το περπάτημα με χαλαρό βήμα επί πολλή ώρα, είναι πιο αποτελεσματική για την βελτίωση αυτήν των δεικτών».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.