Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ομάδες ευπαθείς, ομάδες απαθείς



Της Έλενας Ακρίτα

Άμα είσαι άτομο με 80% αναπηρία, την έκανες λαχείο σ' αυτή τη χώρα. Φτου σκόρδα! Βάζεις μπλε χάντρα μη σε ματιάσουν οι αρτιμελείς. Γιατί δεν είναι μικρή υπόθεση να εντάσσεσαι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να γλιτώνεις το χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα. Αφού οι υπόλοιποι Έλληνες, σου λέει, αρχίζουν να αυτοτραυματίζονται για να μπουν στην προνομιακή αυτή κατηγορία. Πηδάνε από μπαλκόνια, κοπανάν κεφάλια σε ντουβάρια, κουτρουβαλάνε σκάλες. 20%, 40%, 60%... άντε κι ένα πλονζόν από την ταράτσα και το πιάσαμε το 80άρι. Έτσι και μας κάτσει κι η μηχανική υποστήριξη, θα ανοίξουμε σαμπάνια!
Μέσα σ' όλο αυτό το «αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη», δεν έχω καταλάβει τι προβλέπεται αν είσαι κροίσος με 80% αναπηρία. Πληρώνεις ή δεν πληρώνεις; Αν κι εδώ που τα λέμε, γιατί πρέπει να πληρώσει ο οποιοσδήποτε αυτό το χαράτσι; Αυτό το παράλογο, ηλίθιο, εγκληματικό χαράτσι - όταν ακόμα δεν έχουμε μάθει ποιοι βουλευτές έχουν τα δισ. σε λογαριασμούς της Ελβετίας. Λέω εγώ, τώρα, μια σαχλαμάρα να περάσει η ώρα…
Οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες είναι ολίγον «φλου ξελευτερία». Άμα δηλώνεις αδυναμία καταβολής τέλους, θα το συζητήσουν και θα δείξει. Άμα βαρύνεσαι με στεγαστικό, θα το εξετάσουν και θα δείξει. Αν σου έχουν βγάλει λάθος τα τετραγωνικά, πλήρωνε τώρα και θα δείξει… Έτσι Η νεκροψία πάντα δείχνει!
Επίσης στις ευπαθείς εμπίπτει και μια κυρία που αποτελεί κατηγορία από μόνη της. Η μητέρα 16 παιδιών που έστειλε e-mail στον κύριο Βενιζέλο και πολύ τον συγκίνησε.
Αφού, σου λέει, τώρα σκέφτονται να βγάλουν ταρίφα. Στα 16 παιδιά απαλλάσσεσαι τελείως. Στα 14, σου κόβουν το ρεύμα απ' το πορτατίφ του κομοδίνου. Στα 12, προσθέτουν και τον φορτιστή του κινητού. Στα 10 παιδιά, πάει καλιά του και το πολύπριζο. Στα 8 όλα τα παραπάνω συν θερμοσίφωνο. Όποιος έχει δυο παιδιά θα βυθιστεί στα μαύρα σκοτάδια. Την έκατσες τη βάρκα, μεγάλε! Δε σου άρεσε που η γυναίκα σου πήρε κιλά μετά τη γέννα και τη νύχτα γύριζες απ' το άλλο πλευρό; Κάτσε τώρα στα μαύρα σκοτάδια, μαλάκα!
Ομάδες ευπαθείς, ομάδες απαθείς… Γιατί είναι και τα άλλα τα «παλιόπαιδα τ' ατίθασα» που έλεγε κι ο Τσιφόρος. Οι πολιτικοί και… και… πάω να συμπληρώσω «και οι συνδικαλιστές» και με πιάνει η καρδιά μου… Νιώθω ένα σφίξιμο όταν βλέπω όλους αυτούς τους εργατοπατέρες που πάτησαν πάνω στην αιματοβαμμένη ιστορία του εργατικού κινήματος… Και τώρα αντί να στηρίζουν τους συναδέλφους τους, εξυπηρετούν κομματικά συμφεροντάκια. Τα ανθρωπάκια…
Πίσω στους πολιτικούς. Που αντί να σηκώσουν τα μανίκια, παίζουν την κολοκυθιά. Και γιατί να γίνουν οι εκλογές 19 Φλεβάρη; Αμ πότε θες να γίνουν; Μια βδομάδα αργότερα. Και γιατί να γίνουν μια βδομάδα αργότερα; Αμ πότε θες να γίνουν; Να γίνουν Μάρτη γδάρτη και παλουκοκαύτη. Και γιατί να γίνουν… ωχ Παναγία μου!
Κι όταν βαριούνται την κολοκυθιά, πιάνουν τη Μονόπολη. «Πήγαινε στην οδό Λιοσίων». Πήγαινε στο Μαξίμου, στη Συγγρού, στην Ιπποκράτους. Πώς γίνεται όλοι αυτοί οι παίκτες να έχουν κάβα την κάρτα «βγες από τη φυλακή» αλλά να μην τους πέφτει ποτέ το «πήγαινε στη φυλακή»; Πού τα πουλάνε αυτά τα ζάρια να πάρουμε κι εμείς;
Ομάδες ευπαθείς, ομάδες απαθείς. Σε μια Ελλάδα που αποτυπώνεται στο πρόσωπο του συνταξιούχου που είδαμε στην κάμερα.
- Παίρνω σύνταξη 460 ευρώ και μου ήρθε το χαράτσι 459. Πώς θα βγάλω τον μήνα μου με ένα ευρώ;
Είπε… Και δάκρυσε… Κι εγώ που νόμιζα πως είχε εργαστεί το τομάρι μου τόσα χρόνια από τους εκάστοτε κυβερνώντες, λύγισα… Γιατί αυτό δεν αντέχεται… Το γεροντάκι που κλαίει..., όχι ρε γαμώτο, δεν αντέχεται!
Λύγισα… Και κάπου ένιωσα μια λύτρωση μέσα μου… Γιατί κατάλαβα ότι εμείς, όλοι εμείς, ποτέ δεν θα ενταχτούμε στις απαθείς ομάδες… Θα είμαστε πάντα ευπαθείς… Και πάντα περήφανοι γι' αυτό! Όσο ακριβά κι αν το πληρώνουμε…


Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα με θέμα την αναπηρία από την Κινηματογραφική Λέσχη Κιλκίς



Η Κινηματογραφική Λέσχη Κιλκίς «Ανοικτή Οθόνη» παρουσιάζει σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ από την Αθήνα «emotion pictures» δύο ημέρες προβολής ταινιών με ήρωες άτομα με αναπηρία και θάρρος, ιδιαιτερότητες και ξεχωριστά ταλέντα, δυσκολίες και πάθος για τη ζωή.

Τα φιλμ είναι ελληνικές και ξένες παραγωγές, φιλμαρισμένα με ευαισθησία και τόλμη και όλο το 2ήμερο που τα περιλαμβάνει είναι η απόδοση τιμής της Κιν/κής Λέσχης Κιλκίς στα άτομα με αναπηρία και την αγάπη που παίρνουν από τις οικογένειές τους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (3 Δεκέμβρη κάθε χρόνο).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Ημέρα 1η: 3/12 - ώρα 8μμ
-Αναζητώντας το ρυθμό, 12΄-Αγγλία, 2009
-Η φάκα, 23΄-Ελλάδα, 2009
-Χτυπημένος από νάρκη, 30΄-Ιράν, 2007
-Απαγορευμένες πράξεις, 12΄-ΗΠΑ, 2006

Ημέρα 2η: 4/12 - ώρα 8μμ
-Μόνο με την αφή,15΄-Πολωνία, 2007
-Αντουάν, 78΄-Καναδάς, 2008

Παράλληλα θα αναπτυχθεί σε σχολεία της πόλης πρόγραμμα με προβολές που προορίζονται για Δημοτικά και Γυμνάσια-Λύκεια με οπτικό υλικό που έχει αποσταλεί από το φεστιβάλ emotion pictures για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

2ήμερο αφιέρωμα σε ταινίες με θέμα την αναπηρία και τα άτομα με ξεχωριστές ικανότητες, στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς, 3 και 4 Δεκεμβρίου με ώρα έναρξης 20:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με την υποστήριξη του ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς και την ευγενική παραχώρηση ταινιών του διεθνούς φεστιβάλ «emotion pictures»-ντοκιμαντέρ + αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα θρανία οι εθελοντές του δήμου Χανίων

Ξεκινάει το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους.



Στα θρανία κάθονται από σήμερα περίπου 130 εθελοντές του δήμου Χανίων, καθώς στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιείται η έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσής τους που θα ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2012.

Στόχος της προσπάθειας είναι η ενημέρωση και κατάρτιση όλων όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν ανιδιοτελώς σε εθελοντικές δράσεις του δήμου. Οι τομείς εκπαίδευσης είναι, κοινωνική αλληλεγγύη, πρόνοια, υγεία, υπηρεσίες ΑμεΑ, πολιτισμός, τουρισμός, περιβάλλον.

Παράλληλα, ο δήμος προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων με την πρώτη εκδήλωση να πραγματοποιείται στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα εθελοντισμού, στο δημοτικό γηροκομείο με τη συμμετοχή μαθητών από το μουσικό γυμνάσιο.

Παράλληλα, στο δημαρχείο Χανίων θα λειτουργήσει έκθεση με κατασκευές και τα έσοδα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των ηλικιωμένων.

Θα ακολουθήσει στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, πρόγραμμα υποστήριξης δράσεων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικές δραστηριότητες και υποστήριξη των παιδιών σε δραστηριότητες εκτός σχολείου).

Επίσης, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής, εργαζομένους, γονείς, σχεδιάζεται απασχόληση και προγράμματα για τα άτομα με αναπηρία και υποστήριξη και συμβουλές για τους γονείς τους.

Ακόμα, δράσεις προστασίας κι ανάδειξης χώρων φυσικού κι ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για παιδιά ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Χαλκιδική: Μήνυση σε αστυνομικούς για σοβαρό τραυματισμό αλλοδαπού



Σε τραγική κατάσταση με βαριά σωματική και διανοητική αναπηρία νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης επί οκτώ ολόκληρους μήνες ένας νεαρός Αλβανός που τραυματίστηκε πέφτοντας σε γκρεμό κατά την διάρκεια καταδίωξης στην Χαλκιδική. Τώρα, τα αδέλφια του υπέβαλαν μήνυση εναντίον των τριών αστυνομικών που τον καταδίωξαν!

Οι τρεις αστυνομικοί που επέβαιναν σε τζιπ, είχαν εντοπίσει τον περασμένο Μάρτιο τον 22χρονο αλλοδαπό, ενώ περπατούσε μαζί με δύο ομοεθνείς του σε κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας στην Χαλκιδική και προσπάθησαν να του κάνουν έλεγχο.

Σύμφωνα με τα αδέλφια του, ο νεαρός δεν είχε άδεια παραμονής και τρομοκρατήθηκε μόλις τους είδε. Προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας, αλλά οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν, με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό ύψους δέκα μέτρων.

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο 22χρονος, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν πολυτραυματίας και έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικές θλάσεις, διάχυτες βλάβες και κατάγματα κρανίου!

Από τότε, παραμένει σε νοσηλεία και οι δυο αδελφοί του ζήτησαν από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής την δίωξη των αστυνομικών, με την αιτιολογία ότι τραυματίστηκε σοβαρά επειδή εκείνοι τον αντιμετώπισαν ως άτομο με εγκληματική και κακουργηματική συμπεριφορά.


Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκαν γιατί εγκυμονούσαν



Διακρίσεις σε εγκύους και ανάπηρους καταγράφει η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως.
Το ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο της απόλυσης ή του εξαναγκασμού σε παραίτηση εργαζομένων γυναικών λόγω εγκυμοσύνης απασχόλησε την Αρχή Ισότητας.

Διακρίσεις σε εγκύους και άτομα με προβλήματα αναπηρίας διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου.
Η ισότητα είναι δικαίωμα όλων και φαίνεται να καταπατείται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των τριών τελευταίων χρόνων (2008-2010), κατά μέσον όρο υποβάλλονται κάθε χρόνο 105 καταγγελίες για διακρίσεις. Ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να μην ικανοποιεί την Αρχή Ισότητας και για τον λόγο αυτόν οι δράσεις ενημέρωσης του κοινού ως προς τις αρμοδιότητές της συνεχίστηκαν και κατά το 2010.

Απολύθηκε στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης της

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου, η οποία απολύθηκε από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, ενώ βρισκόταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο εργοδότης αρχικά υποστήριξε ότι η απασχόληση της παραπονουμένης τερματίστηκε λόγω μείωσης των εργασιών. Στη συνέχεια, ο εργοδότης υποστήριξε ότι ο πραγματικός λόγος απόλυσης της παραπονουμένης ήταν η ανάρμοστη συμπεριφορά της απέναντι στους πελάτες του καταστήματος.

Η θέση της καταγγέλλουσας είναι ότι ο πραγματικός λόγος της απόλυσής της ήταν η εγκυμοσύνη της, την οποία είχε γνωστοποιήσει προφορικά στη διεύθυνση της εταιρείας. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η απόλυση της παραπονουμένης οφείλεται στην εγκυμοσύνη της και, κατά τούτο, συνιστά άμεση διάκριση λόγω φύλου κατά παράβαση των περί Ίσης Μεταχείρισης Αντρών και Γυναικών στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμων.

Η Επίτροπος επέβαλε διοικητικό πρόστιμο στην εταιρεία ύψους διακοσίων ευρώ. Επιπρόσθετα, το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποδεχόμενο τις εισηγήσεις της Αρχής Ισότητας, αποφάσισε να προωθήσει τροποποίηση του άρθρου 4 των περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμων, κατά τρόπον που να διασφαλίζεται η προστασία των εγκύων γυναικών για διάστημα το οποίο εκτείνεται από την αρχή της εγκυμοσύνης τους μέχρι και την παρέλευση τριών μηνών από το τέλος της άδειας μητρότητας.

Δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί λόγω εγκυμοσύνης

Σε άλλη υπόθεση που διερεύνησε η Αρχή Ισότητας, προκύπτει ότι γυναίκα εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την αλλαγή συμπεριφοράς του εργοδότη της, ενώ τον ειδοποίησε με βεβαίωση γιατρού ότι εγκυμονούσε.

Η καταγγέλλουσα κατά την πρόσληψή της είχε θέσει ως όρο για την αποδοχή της προσφερόμενης θέσης εργασίας, την παραχώρηση ενός ελεύθερου απογεύματος την εβδομάδα λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, όρο με τον οποίο συμφώνησε και ο εργοδότης. Όταν η καταγγέλλουσα ενημέρωσε τον εργοδότη της για την εγκυμοσύνη της, προσκομίζοντας και το σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό, ο τελευταίος προχώρησε σε αλλαγές στο ωράριο του προσωπικού, ενημερώνοντάς την ότι θα πρέπει και η ίδια να εργάζεται πλέον όλα τα απογεύματα.

Η διεύθυνση της εταιρείας υποστήριξε ότι η εν λόγω αλλαγή στο ωράριο έγινε στα πλαίσια γενικής αναδιάρθρωσης του ωραρίου της εταιρείας και αφορούσε όλο το προσωπικό. Η καταγγέλλουσα, μόλις ενημέρωσε τον εργοδότη της ότι η αλλαγή αυτή παραβιάζει τους όρους εργοδότησής της, έλαβε την απάντηση ότι αν δεν συμφωνούσε ως προς τη νέα κατάσταση, καλό θα ήταν να παραιτηθεί από την εταιρεία. Την ίδια αντιμετώπιση είχε κάθε φορά που χρειάστηκε να απουσιάσει από την εργασία της για λόγους ασθενείας, σχετιζόμενους με προβλήματα στην εγκυμοσύνη της. Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε οδήγησε την καταγγέλλουσα σε υποβολή παραίτησης.

Η Επίτροπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεταχείριση που υπέστη η καταγγέλλουσα σχετιζόταν με την εγκυμοσύνη της και στόχευε στον εξαναγκασμό της σε παραίτηση, στοιχειοθετώντας έτσι απαγορευμένη με Νόμο άμεση διάκριση λόγω φύλου. Μετά την έκδοση του πορίσματος της Αρχής Ισότητας, η καταγγέλλουσα προσέφυγε στο αρμόδιο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Διακρiσεις λόγω αναπηρiας

Εργαζομένη γυναίκα, με βραδύτητα στην εκφορά του λόγου, απολύθηκε από θέση ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, η καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι μετά την πάροδο μίας εβδομάδας από τον διορισμό της τον Δεκέμβριο του 2006, στη θέση Γενικού Βοηθού (ωρομίσθιο προσωπικό) στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, απολύθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, η καταγγέλλουσα είναι άτομο με αναπηρία, αφού παρουσιάζει ελαφριάς μορφής μειονεξία σε ό,τι αφορά την ομιλία και συγκεκριμένα είναι αργή στην εκφορά του λόγου.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι του διορισμού της καταγγέλλουσας στη θέση Γενικού Βοηθού προηγήθηκε προφορική συνέντευξη, πράγμα που σημαίνει ότι, τα μέλη της Επιτροπής που διενήργησαν τη συνέντευξη δεν μπορεί παρά να αντιλήφθηκαν τη βραδύτητα στην ομιλία της. Παρόλ' αυτά, την έκριναν προσοντούχο και κατάλληλη να ασκήσει τα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσης. Μία εβδομάδα, όμως, αφότου διορίσθηκε, απολύθηκε για λόγους που σχετίζονται, όπως από τη γραπτή τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας προέκυψε, με τη δυσκολία και μόνο που αντιμετωπίζει στην ομιλία της και όχι λόγω είτε της απροθυμίας της είτε της ανικανότητάς της να ανοίγει φακέλους ασθενών, που ήταν και το βασικό καθήκον που της είχε ανατεθεί.

Η Επίτροπος σημειώνει στην Έκθεση ότι ακόμη και αν δεχθεί ως ανταποκρινόμενο στα πραγματικά γεγονότα τον ισχυρισμό ότι ο τότε Διευθυντής Προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είχε ζητήσει από το ΤΔΔΠ την τοποθέτηση της παραπονούμενης σε άλλη καταλληλότερη γι' αυτήν θέση, το βέβαιο είναι ότι καμιά ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έγινε.

Διακρίσεις σε μητρότητα

Από τη σύσταση της Αρχής Ισότητας το 2004, έχει υποβληθεί ένας σημαντικός αριθμός καταγγελιών από γυναίκες που απασχολούνται είτε στη δημόσια εκπαίδευση είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες αφορούσαν στην απουσία μέτρων συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι καταγγέλλουσες ήταν είτε έγκυοι είτε είχαν πρόσφατα γεννήσει. Από τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών η Επίτροπος διαπίστωσε ότι τόσο τα διάφορα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας όσο και η ΕΕΥ εξετάζουν τα αιτήματα των εγκύων ή μητέρων για μετακίνηση ή τοποθέτησή τους στην επαρχία διαμονής τους, χωρίς να συνυπολογίζουν πάντα την ιδιαιτερότητα της κατάστασής τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας μητέρας δυο παιδιών που διέμενε στη Λάρνακα. Το δεύτερό της παιδί γεννήθηκε με παράλυση στο δεξί του χέρι και οι γιατροί συνέστησαν να υποβάλλεται σε συστηματική φυσικοθεραπεία, υδροθεραπεία και εργοθεραπεία. Στην καταγγέλλουσα προσφέρθηκε διορισμός πάνω σε έκτακτη βάση για το σχολικό έτος 2009-2010 σε σχολεία της Λεμεσού, όταν το παιδί της ήταν δέκα μηνών. Η καταγγέλλουσα αποδέχθηκε τον διορισμό, υποβάλλοντας ταυτόχρονα ένσταση σχετικά με την τοποθέτησή της για 24 διδακτικές περιόδους σε σχολεία της Λεμεσού. Ενημέρωσε την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ότι είχε παιδί μικρότερο του ενός έτους με αναπηρία, οι ανάγκες φροντίδας του οποίου ήταν αυξημένες, και ζήτησε τη μετακίνησή της σε σχολείο στο Κίτι. Το αίτημά της αυτό δεν είχε καμία μέχρι σήμερα ανταπόκριση.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπαζάρ από την «Αρωγή»



Το Σωματείο Κοινωνικής Μέριμνας «Αρωγή» πραγματοποιεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου το ετήσιο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του, στοχεύοντας στην οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ «Αρωγή», του Δήμου Αχαρνών.

Το Σωματείο Κοινωνικής Μέριμνας «Αρωγή» πραγματοποιεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου το ετήσιο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του, στοχεύοντας στην οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ «Αρωγή», του Δήμου Αχαρνών. Στο μπαζάρ διατίθενται στολίδια και χριστουγεννιάτικα δώρα, φτιαγμένα από τα παιδιά του Κέντρου Διημέρευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγώνουν τα τέλη στον Δήμο Αθηναίων

Η μεγαλύτερη μείωση (50%) προβλέπεται για την πλατεία Βικτωρίας, ενώ κατά 30% μειώνονται τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και στη Φωκίωνος Νέγρη.


Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν για τρίτη συνεχή χρονιά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο Αθηναίων για τις κατοικίες και τις επαγγελματικές στέγες.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, το οποίο, παράλληλα, αποφάσισε να επιβάλει δημοτικά τέλη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς που εδρεύουν στην Αθήνα, κάτι που υπολογίζεται να φέρει στα ταμεία του δήμου 2.000.000 ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, το 2012 συνολικά 520.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν τα ίδια τέλη με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή 1,65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επίσης 100.000 επαγγελματίες δεν θα λάβουν καμία αύξηση στον λογαριασμό της ΔΕΗ και θα συνεχίσουν να πληρώνουν 6,5 ευρώ το τ.μ.

Επίσης διατηρείται η απαλλαγή των τριτέκνων και πολυτέκνων ανάλογα με το εισόδημα, καθώς και η μείωση 50% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τους άπορους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα ΑΜΕΑ με αναπηρία πάνω από 80%. Παράλληλα, στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα). Σε κάποιες περιοχές που πλήττονται από την οικονομική κρίση, μειώνονται από 10% έως και 50%.

Η μεγαλύτερη μείωση (50%) προβλέπεται για την πλατεία Βικτωρίας, ενώ κατά 30% μειώνονται τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και στη Φωκίωνος Νέγρη.

Μείωση 20% προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και στις πλατείες Ομονοίας, Αγ. Παντελεήμονα, Αγ. Κωνσταντίνου, Αττικής, Ασωμάτων, Βάθη, καθώς και στις οδούς Ηρακλειδών και Θησείου.

Στο 10% ανέρχεται η μείωση μεταξύ άλλων στις οδούς Αγ. Ζώνης, Αγ. Κωνσταντίνου, Ηπείρου, Δροσοπούλου, Θεάτρου κ.λπ. Την ίδια στιγμή, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα ο δήμος υπολογίζει ότι το 2012 δεν θα εισπράξει περισσότερα από 4.000.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές ζητούν πίσω το Γυμνάσιο Μεγάρχης

Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο κ. Χρήστο Λάππα με αφορμή τις σκέψεις του για την αξιοποίηση με διαφορετική χρήση του κτηρίου.


Οι πρώην μαθητές του Γυμνασίου Μεγάρχης επιμένουν στην ανάγκη επαναλειτουργίας του.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Δύο μαθήτριες του τέως Γυμνασίου που πλέον παρακολουθούν τα μαθήματα στο Γυμνάσιο Πρίνος με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της ΕΡΕΥΝΑ στο οποίο φιλοξενούνταν οι προθέσεις -σκέψεις του κ. Χρήστου Λάππα για την αξιοποίηση του κτηρίου του τέως Γυμνασίου, ως χώρου φιλοξενίας ΑμΕΑ, ηλικιωμένων κλπ, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο Τρικκαίων.
Η επιστολή της Κωνσταντίνας Σακελλάρη και της Στεφανίας Σκρέκα, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης του τέως Γυμνασίου Μεγάρχης και νυν μαθήτριες του Γυμνασίου Πρίνους έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Με αφορμή άρθρο που διαβάσαμε στην εφημερίδα Η ΕΡΕΥΝΑ σχετικά με την πρόθεσή σας να μετατρέψετε το Γυμνάσιο Μεγάρχης σε ξενώνα φιλοξενίας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, πήραμε την πρωτοβουλία να σας στείλουμε αυτήν εδώ την επιστολή.
Το Γυμνάσιό μας είναι (το ήταν είναι λέξη δύσκολη να τα ην προφέρουμε) το στολίδι του χωριού μας. Είναι ένα καλά οικοδομημένο κτήριο με μια από τις καλύτερες σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό δεν το λέμε εμείς! Υπάρχει γραπτή απόδειξη σε βιβλίο του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στα Τρίκαλα. Το Σχολείο μας, όπως κι εσείς ο ίδιος αναφέρετε, βρίσκεται σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Τι καλύτερο λοιπόν υπάρχει απ’ αυτό; Να συνδυάζεται δηλαδή η γνώση και η μάθηση με ένα χώρο που δημιουργεί ψυχική και πνευματική γαλήνη στα παιδιά και διάθεση να πραγματοποιούν το χρέος τους ως μαθητές;
Γιατί να είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τα μαθήματά μας σ’ ένα σχολείο (στο χωριό του Πρίνους) που υστερεί απ’ όλες τις πλευρές μπροστά στο δικό μας Γυμνάσιο; Γιατί να μην είναι το δικό μας σχολείο αυτό που θα στεγάσει τους μαθητές ύστερα απ’ τη συγχώνευση των Γυμνασίων Μεγάρχης και Πρίνους;
Ξέρουμε ότι η δημιουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας ηλικιωμένων και ανθρώπων με διάφορα προβλήματα είναι ένα έργο σημαντικό για σας. Γιατί αφενός θα βοηθήσει τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων και αφετέρου θα δώσει δουλειά σε πολλούς ανέργους. Αλλά σκεφτείτε όμως κι εμάς! Σκεφτείτε πόσο απαραίτητο είναι για μας το σχολείο μας και πόσο δύσκολο μας είναι να το αποχωριστούμε!
Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να βρείτε κάποιον άλλο χώρο να στεγάσει τους στόχους και τα οράματά σας. Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να επιτρέψετε στο Γυμνάσιο μ ας να λειτουργήσει και να επιτελέσει το εκπαιδευτικό του έργο προς όφελος των παιδιών της Μεγάρχης και των γύρω χωριών».


Διαβάστε περισσότερα...

3 Δεκεμβρίου: Η πρωτοπορία του Κυπριακού αναπηρικού κινήματος



Η φετινή 3η Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι αντιληπτή από το Κυπριακό αναπηρικό κίνημα της Κύπρου ως μιά σημαντική ευκαιρία να τεθούν υπεύθυνα και δεσμευτικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον των ατόμων με αναπηρία στην Κύπρο: Τάδε έφη Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχυ των διεκδικήσεων και αξιοποιώντας την φετινή 3ηΔεκεμβρίου για να απευθύνει μήνυμα χειραφέτησης προς τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς εξουσίας.

Νοηματοδοτώντας την κεντρική της εκδήλωση υπό τον τίτλο “Τα κρίσιμα στοιχήματα για τα άτομα με αναπηρίες της Κύπρου το 2012” (θεατράκι ΡΙΚ, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, 10 – 11 π.μ), η ΚΥΣΟΑ αποδίδει περιεχόμενο στην έννοια – ζητούμενο της χειραφέτησης, ως εξής: “Καλούμαστε να αξιολογήσουμε τις υφιστάμενες πολιτικές κατοχύρωσης ή εμβάθυνσης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να εστιάσουμε στις υπαρκτές στρεβλώσεις ή ολιγωρίες που δυσχεραίνουν την εμπέδωση και εφαρμογή των ως άνω πολιτικών, να αναδείξουμε εντέλει τους όρους και τις προδιαγραφές πολιτικής ώστε να επιταχυνθούν τα βήματα ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία”.

Αξίζει να διαβάσουμε το σχετικό με την 3η Δεκεμβρίου μηνυματικό δελτίο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας, αναδύει και αναδεικνύει όσο κανένα το απαραίτητο μείγμα αυτογνωσίας και αποφασιστικότητας που οφείλει να χαρακτηρίζει τις οργανώσεις διεκδίκησης κοινωνικών δικαιωμάτων. Γράφουν :

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, κατανοεί πλήρως και αναλαμβάνει το χρέος της ως δια νόμου αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος της Κυπριακής Πολιτείας, να ορίσει και χαράξει τον προοδευτικό δρόμο που οδηγεί στην ισοτιμία δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία, επεξεργαζόμενη και εισηγούμενη τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά σχετικά εργαλεία πολιτικής. Από πλευράς της η Κυπριακή Πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της, καλείται πλέον να συνειδητοποιήσει ότι η εφαρμογή στην πράξη προοδευτικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία προϋποθέτει την αληθινή - ουσιαστική συνεργασία με το Κυπριακό αναπηρικό κίνημα και την αξιοποίηση της πλούσιας γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας των αναπηρικών φορέων. Οι επιφανειακές γενικόλογες διακηρύξεις και οι ατελείς ή ανεπεξέργαστες πολιτικές επιβάλλεται να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Το Κυπριακό αναπηρικό κίνημα έχει πλέον κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας και κάνει πράξη το “άνοιγμα” της απαραίτητης – υπεύθυνης και δεσμευτικής – συζήτησης, ώστε η ανάπτυξη και εμβάθυνση των πολιτικών ισότιμης κοινωνικής ένταξης να εξελιχτεί σε στέρεες βάσεις και με διασφαλισμένη την μακρόπνοη προοπτική τους. Αναπτυγμένα σε τέσσερις διακριτές και ιδιαίτερα σημαντικές ενότητες, η ΚΥ.Σ.Ο.Α. αναδεικνύει τα κρίσιμα στοιχήματα για τα άτομα με αναπηρία το 2012, υπό την έννοια ότι παραθέτει υπεύθυνα τους όρους και προϋποθέσεις ώστε τα “στοιχήματα” να κερδηθούν.

Η κεντρική για την 3η Δεκεμβρίου – Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εκδήλωση της ΚΥΣΟΑ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο θεατράκι του ΡΙΚ (ώρα έναρξης 10 π.μ.) και θα μεταδοθεί ζωντανά από το δημόσιο ραδιόφωνο. Θα διατυπωθεί δεσμευτικός λόγος και θα ξεδιπλωθούν οι απαραίτητοι για την ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία όροι πολιτικής, επί των ακόλουθων κρίσιμων θεματικών ενοτήτων:


I Διαβούλευση

Η εφαρμογή στην πράξη της θεσμοθετημένης διαβούλευσης της ΚΥΣΟΑ με την Κυπριακή πολιτεία για σχέδια και αποφάσεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία – Τα θεμελιώδη κριτήρια – Η εφαρμογή στην πράξη της αρχής ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ..

II Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες


Ένα “εργαλείο” που πρέπει να αξιοποιηθεί – οι προτάσεις της ΚΥΣΟΑ – Η Σύμβαση αποτελεί εργαλείο για τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος, δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε δικαίωση των διεκδικήσεων.

III Θέματα αναπηρίας και ΜΜΕ


Η ανάγκη προώθησης των δικαιωματικών διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος – οι προτάσεις της ΚΥΣΟΑ – η ζητούμενη συμβολή των ΜΜΕ στον αγώνα αναχαίτισης των πατερναλιστικών προτύπων – η εφαρμογή της αρχής ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ στην δημοσιογραφική διαχείριση των θεμάτων αναπηρίας

IV Αναπηρία και τοπική αυτοδιοίκηση


Τα κρίσιμα ζητούμενα, οι τρόποι διεκδίκησης και κατοχύρωσής τους, οι αναγκαίες δεσμεύσεις.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στα πλαίσια της εκδήλωσης έχει ετοιμαστεί εγχειρίδιο, στο οποίο αναλύονται τα θέματα της κάθε υποενότητας, προτείνονται σαφείς κατευθύνσεις εμβάθυνσης των πολιτικών και αξιώνονται σαφείς δεσμεύσεις υιοθέτησης των κατευθύνσεων από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς εξουσίας. Το εγχειρίδιο θα διατεθεί τόσο στους εκπροσώπους των Κυπριακής Πολιτείας και τους υποψήφιους των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, όσο και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Η δημιουργία του, απηχεί την ανάγκη ύπαρξης ενός “εργαλείου” διαρκούς αξιολόγησης των πολιτικών ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, αλλά και έμμεσης πλην σαφούς υπενθύμισης των “κρίσιμων στοιχημάτων” για τα άτομα με αναπηρία, το προσεχές και όχι μόνο μέλλον.
Ιδαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η ειδική αναφορά της ΚΥΣΟΑ στον ρόλο των ΜΜΕ αναφορικά με την προώθηση της ατζέντας διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος. Οπως επισημαίνεται , “θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την παρουσία εκπροσώπων των Κυπριακών ΜΜΕ στην κεντρική εκδήλωση της ΚΥΣΟΑ. Η πολύπλευρη και ουσιώδης ενημέρωση των ανθρώπων των ΜΜΕ σχετικά με τα κρίσιμα στοιχήματα για τα άτομα με αναπηρία της Κύπρου την ερχόμενη χρονιά, αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την διασφάλιση της απαραίτητης συνέπειας και συνέχειας των ενταξιακών πολιτικών και για τον αληθώς δεσμευτικό χαρακτήρα των όποιων σχετικών εξαγγελιών της πολιτικής εξουσίας”.


Διαβάστε περισσότερα...

Η λύση για τους μποτιλιαρισμένους δρόμους




Το αυτοκίνητο-αεροπλάνο.

Ιδού το ιδανικό δώρο για τους λάτρεις των… αμαξιών και των ταξιδιών!

Το «αυτοκίνητο-αεροπλάνο» σχεδίασε μια ομάδα πτυχιούχων του MIT (Massachusetts Institute of Technology). Το όχημα μετατρέπεται από… ένα αυτοκίνητο σε ένα Light Sport aircraft μέσα σε 30 δευτερόλεπτα!

Μπορεί να φτάσει ταχύτητα 115 μιλίων την ώρα όταν πετάει και 65 μιλίων την ώρα στην άσφαλτο.

Έχει τετρακύλινδρο κινητήρα και 100 ίππους ενώ το ντεπόζιτο του χωράει 23 γαλόνια επιτρέποντάς του να ταξιδέψει άνετα σε απόσταση 35 μιλίων στο δρόμο.

Κοστίζει 350.000 δολάρια και μπορείτε να το βρείτε στην εταιρεία του Hammacher Schlemmer που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε περισσότερα...

3 Δεκεμβρίου, EΣΑμεΑ: Εμείς, Εσείς και τα ... μυστήρια



Αγωνιστική Διακήρυξη υπό τον τίτλο “ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ” εξέδωσε για την φετινή 3η Δεκεμβρίου η ελληνική εθνική συνοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ). Χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό (το κλασσικό σε αυτές τις περιπτώσεις “Εμείς”) η ΕΣΑμεΑ προαναγγέλει (τους τυπικούς σε αυτές τις περιπτώσεις)... αγώνες. Τονίζεται εισαγωγικά: “Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουμε πιο πολύ από ποτέ από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με αφορμή τη φετινή 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διακηρύσσουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει ήδη στην εξαθλίωση”.

Με την παρατήρηση ότι άλλο πράγμα είναι και άλλο σημαίνει η ανατροπή των δυσμενών καταστάσεων που τα ΑμεΑ βιώνουν από την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας και άλλο η ανατροπή των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλουν δυσμενείς καταστάσεις για τα ΑμεΑ (καλόπιστα αναρωτιόμαστε: με ποιόν μυστηριώδη τρόπο άραγες μπορούν να ανατραπούν οι δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουν τα ΑμεΑ αν δεν ανατραπούν τα μέτρα λιτότητας που ευθύνονται γι’ αυτές;) και με την προσθήκη ότι αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι εμμέσως υποννοείται μιά ανακουφιστικού – πατερναλιστικού τύπου αντιμετώπιση εστιασμένη στα αποτελέσματα και όχι στα αίτια που τα παράγουν (αλλά πρόκειται απλώς για μυστηριωδώς ατυχήσασα σύνταξη), προχωράμε στην δημοσίευση του κυρίως περιεχομένου της Διακήρυξης που έχει ως ακολούθως:


Είμαστε τα τραγικά θύματα μιας άνευ προηγουμένου κατάρρευσης δικαιωμάτων, πολιτικών και μέτρων που αποκτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες, κόπους και θυσίες!

Τα όρια ανοχής και αντοχής μας έχουν εξαντληθεί!


Η αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξής μας και η ολιγωρία της Πολιτείας να εφαρμόσει, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, προστατευτικές πολιτικές και μέτρα έχουν οδηγήσει:

Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από την άδικη επιβολή έκτακτων εισπρακτικών μέτρων.

Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας, που αποτελεί για εμάς την πιο σκληρή μορφή κοινωνικής αναπηρίας λόγω της αναποτελεσματικής εφαρμογής του ν. 2643/1998 .

Στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.

Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας. Στον κίνδυνο αφανισμού σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας, όπως είναι τα ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠμεΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας που ανοίγει το δρόμο στην άνθηση του ιδιωτικού τομέα και στην πρωτοφανή μείωση του ύψους και του είδους των φαρμάκων και των θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και προθέσεων.

Στην κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Στην ανεπαρκή χρηματοδότηση και στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.

Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Στην υιοθέτηση, με ταχείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, ενός «παραμορφωμένου» ΚΕΒΑ που λειτουργεί ως προκρούστεια κλίνη για την αναπηρία.

Στην οργάνωση και λειτουργία ενός νέου μεν, ανεπαρκούς δε, Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας που, όχι μόνο, εξακολουθεί να διαιωνίζει τις παθογένειες και τις αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος, αλλά και να παράγει νέες.

Στη δραστική διακοπή από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στη συνεχή υπο-χρηματοδότηση των Οργανώσεων μας, αποδυναμώνοντας τη φωνή των πιο αποκλεισμένων ανάμεσα στους αποκλεισμένους.

Καλούμε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοβουλιου, τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της Κυβέρνησης, τους αρχηγούς των πολιτικών Κομμάτων, την Περιφερειακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση να αντιληφθούν ότι: 

Η αναπηρία και οι προστατευτικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωσάν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να ευθύνονται για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας!

Η αναπηρία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να στοχοποιείται μέσω κατηγοριών περί «αναπήρων μαϊμού» που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας, ενισχύουν την κοινωνική προκατάληψη απέναντί μας, δικαιολογούν την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να μας προστατεύσει και οδηγούν σε έναν σύγχρονο Καιάδα περιθωριοποίησής μας! Για τους «αναπήρους μαϊμού» δεν ευθυνόμαστε εμείς! Ευθύνονται οι υπηρεσίες, οι γιατροί και οι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων που εξέθρεψαν αυτό το σύστημα της συναλλαγής και της διαπλοκής!

Η ελληνική Πολιτεία όχι μόνον ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και στη φτώχεια, αλλά αντίθετα οφείλει να μας προστατεύσει και να μας ενισχύσει στη βάση των αρχών του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαίου!



ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι ζητούμε τη θωράκιση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων προστασίας: 

Να εξαιρεθούμε από όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα που έχουν ήδη μειώσει δραματικά τα εισοδήματά μας (μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, επιβολή έκτακτων εισφορών κ.λπ.). Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση έως ότου καταρτιστεί ένα αντικειμενικά δίκαιο, προοδευτικό ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη του την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής.

Να σταματήσει εδώ και τώρα η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας που κινδυνεύει να αφανιστεί από τον κοινωνικό χάρτη της χώρας. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας για να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα τύπου «ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ». Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΚΥΚΑμεΑ και η παροχή των υπηρεσιών τους στη βάση των αρχικών σκοπών ίδρυσής τους. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ.

Να θεσπιστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας για την ένταξη και παραμονή μας στην εργασία. Να διοριστούν άμεσα όλοι οι επιτυχόντες των προηγούμενων (γενικών και ειδικών) προκηρύξεων του Ν.2643/1998, ανεξαρτήτως του περιοριστικού μέτρου 1/10. Να καταργηθεί το εισοδηματικό κριτήριο των 12.000 € για την εξαίρεσή μας από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία από τις απολύσεις (π.χ. ομαδικές) στον ιδιωτικό τομέα. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.

Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε είδους προσπάθεια που αποσκοπεί στη χρήση του ΚΕΒΑ ως εργαλείου περικοπής δημοσιονομικών δαπανών και να σχεδιαστεί στη βάση των αρχών της ιατρικής επιστήμης και της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας. Να δημιουργηθούν υπηρεσίες του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο της νησιωτικής Ελλάδας όσο και αρκετών άλλων περιοχών της χώρας που μέχρι στιγμής δεν καλύπτονται.

Να καταρτιστεί ένας Ενιαίος Κανονισμός Παροχών για όλους τους ασφαλισμένους που θα εγγυάται τη δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμακευτικών, θεραπευτικών μέσων, μεθόδων, προθέσεων και τεχνικών μέσων υγείας. Να μην μείνει κανένας άπορος πολίτης με αναπηρία χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χορήγηση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης.

Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας. Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λπ.) και να εξαιρεθούν από το μέτρο συγχωνεύσεων - καταργήσεων Μονάδων του ΕΣΥ. Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ.

Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και «φιλική» σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές. Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη. Να σχεδιαστεί επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.

Να επανα-χρηματοδοτηθεί άμεσα από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται, όπως άλλωστε συνέβαινε επί σειρά ετών, οι πάσης φύσεως επικοινωνιακές ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, νοσοκομεία και ιατρεία, σχολεία και πανεπιστήμια, δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.

Να διασφαλίσει η Πολιτεία την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Οργανώσεών μας σε όλα τα επίπεδα ως έμπρακτη αναγνώριση της συνεισφοράς μας στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτισμικής προόδου της χώρας. Η αυτο-οργάνωση και η αυτοδιάθεση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας, αποτελεί ύψιστη δημοκρατική λειτουργία και συνιστά την απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για να γίνεται πράξη κάθε μέρα «ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ».


Σύσσωμες οι οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος της χώρας που εκπροσωπούμε το σύνολο των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους:

ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:


Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων μας, προκειμένου να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να ικανοποιούμε τις προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες και υποχρεώσεις μας.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου να γίνει συνείδηση στην Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, τους Κοινωνικούς Εταίρους, την Εκκλησία και σε κάθε πολίτη, ότι την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουμε εμείς διότι δεν ευθυνόμαστε για τη δημιουργία της.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και συμπεριφοράς που προσβάλει την αξιοπρέπειά μας.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση όλων των μορφών φιλανθρωπίας (επαιτεία, εράνους, τηλεμαραθώνιους κ.λπ.).

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων από εμάς, όπως είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μετανάστες με αναπηρία.

Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί…


από σήμερα, ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2011 και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε σε κάθε πόλη, με κάθε πρόσφορο μέσο, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις έως το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουμε στις 13 Δεκέμβρη 2011 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10 το πρωί, που θα καταλήξει σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για την τραγική θέση που έχουμε περιέλθει εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης για την οποία δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι και για την άμεση εφαρμογή πολιτικών και μέτρων προστασίας μας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Οι αγωνιστικού χαρακτήρα καταλήψεις, αυτές που εκφράζουν αληθινά ανυποχώρητη σκέψη και στάση, δεν προαναγγέλονται. Ο λόγος για την απειλή της ΕΣΑμεΑ περί κατάληψης του υπουργείου εργασίας εάν δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες τοποθέτησης των επιτυχόντων του 2643/98. Οι προαναγγελίες καταλήψεων, μάλιστα δε με συγκεκριμένη ημερομηνία, συνιστούν και εκφράζουν μυστηριώδη περί κοινωνικής αντίστασης αντίληψη. Ωσάν να αδυνατούν οι κομίζοντες αυτή την αντίληψη φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι το παιχνίδι στην "Ελλάδα της κρίσης" δεν παίζεται πλέον με όρους επικοινωνίας αλλά με ξεκάθαρους όρους πολιτικής...





Το σχόλιό μας: Μια παρέμβαση για το θέμα του 2643. Απορούμε αν αυτοί οι κύριοι που κινητοποιούνται λένε ποτέ την αλήθεια στον κόσμο ή αν την ξέρουν και οι ίδιοι; Μμιλάω για τον 2643 που ούτε στον ΑΣΕΠ τόση δόλεια μεθόδευση και αλλοίωση αποτελεσμάτων δεν είχαμε ποτέ. Πάνω από τους μισούς επιτυχόντες που διαμαρτύρονται πως δεν διορίζονται άμεσα, έπρεπε βάσει νόμου να έχουν ακυρωθεί και να χάσου διαπαντός το δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΟΑΕΔ. Γι αυτά πότε θα μιλήσει κανείς;;; Έφτασα να διαβάζω μέχρι και για πεσκέσια που στείλανε επιτυχόντες στους προϊστάμενους και στα μέλη των επιτροπών της περιφέρειας που έκαναν τα χαρτιά τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Όλη η εγκύκλιος για το χαράτσι – Μας κοροϊδεύουν! Ελάχιστοι θα εξαιρεθούν



- Τι πρέπει να κάνετε για να διορθώσετε τα λάθη
- Ποια είναι η διαδικασία από το Δήμο ως τη ΔΕΗ
- Όλες οι λεπτομέρειες και τα "ψιλά γράμματα" της εγκυκλίου
- Παπαδήμος: "Δεν είναι σωστό να κόβεται το ρεύμα αλλά..."
- Επιβεβαίωσε ότι θα εξαιρεθούν λίγοι και θα γίνουν πολλές δόσεις
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επιτέλους λίγο φως στο απίστευτο αλαλούμ με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ρίχνει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών. Και όσα αποφασίστηκαν όμως θα συνοδευτούν από ταλαιπωρία!

Οι πολίτες με λάθη ή χωρίς στο χαράτσι θα πρέπει να πληρώσουν και έχουν δρόμο, τουλάχιστον δυο μηνών μπροστά τους μέχρι να βρεθεί μια οριστική άκρη.

Τι πρέπει να κάνετε:


Όποιοι έχετε εντοπίσει λάθη σε παλαιότητα, τιμή ζώνης ή τετραγωνικά θα πρέπει να κάνετε αίτηση στον αρμόδιο δήμο ως τις 20 Ιανουαρίου 2012.

Μετά από έλεγχο στους Δήμους οι καταστάσεις θα πάνε εώς τις 27 Ιανουαρίου στη ΔΕΗ η οποία με τη σειρά της θα στείλει τις καταστάσεις για επανέλεγχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ( ΓΓΠΣ) η οποία αφού διενεργήσει ενδεικτικούς ελέγχους ως προς την τιμή ζώνης των ακινήτων θα στείλει πίσω στη ΔΕΗ τις καταστάσεις εως τις 10 Φεβρουαρίου.
Μετά από αυτό το ταξίδι των καταστάσεων η ΔΕΗ θα εκδώσει τους νέους λογαριασμούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για το έτος 2011 το τέλος ακινήτων ακόμη και εάν έχει λάθη καταβάλεται κανονικά και όπυυ υπάρξουν διαφορές θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς του 2012, αν πάλι έχει γίνει μικρότερη χρέωση θα προστεθεί στους αντίστοιχους λογαριασμούς.

Τι θα γίνει με όσους δικαιούνται απαλλαγή ή μειωμένο τέλος:

Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται πρόσωπα που έχουν:
- βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και πάνω
- τα πρόσωπα που ανεξαρτήτως του ποσοστού παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση.
- πρόσωπα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Για τα πρόσωπα αυτά χρειάζεται η προσκόμιση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία αλλά για τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης εκτός από την ιατρική βεβαίωση ειναι απαραίτητη και η απόδειξη αγοράς ή μίσθωσης του μηχανήματος υποστήριξης.

Για όσους δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις και ζητούν υπαγωγη στο μειωμένο τέλος θα
συσταθεί επιτροπή σε κάθε ΔΟΥ για να κρίνει εάν πράγματι υπάρχει αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους.

Η επιτροπή θα αποτελείται από:
- έναν υπάλληλο της οικείας ΔΟΥ που ορίζεται από τον προϊστάμενο της εφορίας
- έναν κοινωνικό λειτουργό που υποδεικνύνεται από τον Δήμο που εδρεύει η ΔΟΥ
- εναν αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ που υποδεικνύεται από τον Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος.

Η επιτροπή δεν θα επισκέπτεται τους δικαιούχους, αλλά θα πρέπει εκείνοι να πάνε στη ΔΟΥ για τη σχετική αίτηση για απαλλαγή η μείωση.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επιτροπή θα αποφασίζει απαλλαγή μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις για τις οποίες η επιτροπή θα αποφανθεί θετικά θα υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή. Και αυτοί οι πολίτες πρώτα θα κληθούν να πληρώσουν και ύστερα θα γίνουν οι διορθώσεις.

Ο χρόνος έκδοσης εντολής διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους αυξάνεται από 40 μέρες σε 80 μέρες από την έκδοση του λογαριασμού.

Η εγκύκλιος ωστόσο δεν περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία μένει να καθοριστούν... στο μέλλον.





Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικη αγορά από το Σωματείο Ζωοφίλων



Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Το Σωματείο Ζωοφίλων ΣΩ.ΖΩ διοργανώνει το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του 2011στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Γλυκά, ρούχα, βιβλία και μικροαντικείμενα θα διατίθενται στο bazaar και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Σωματείου.

Το ΣΩ.ΖΩ είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και ιδρύθηκε το 1988 με στόχο τη φροντίδα, τη στείρωση, τον εμβολισμό και τη υιοθεσία των αδέσποτων ζώων.

Το Ιατρείο που δημιουργήθηκε γι' αυτό το σκοπό στην οδό Αρμένη Βράιλα 23 λειτουργεί από τότε με πολλή προσπάθεια και ελάχιστα έσοδα λόγω χαμηλών τιμών.

Το σωματείο στηρίζεται στα μέλη του και στα έσοδα που συγκεντρώνει από τις εκδηλώσεις (Χριστουγεννιάτικη και Πασχαλινή αγορά) που διοργανώνει.



Διαβάστε περισσότερα...

Λύση για το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων



Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Σε καλύτερες συνθήκες φαίνεται πως θα κάνουν μάθημα σε λίγο καιρό οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου Χανίων αφού στις 13 Δεκεμβρίου πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο «Διαρρύθμιση και επισκευή του πρώην Γυμνασίου Μουρνιών» σύμφωνα με το goodnet.gr.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, χθες ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, αναφερόμενος στο θέμα, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» για τις ακατάλληλες συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Παράλληλα, τόνισε ότι «αδικείται ο δήμος» από τη Διεύθυνση του Ειδικού Γυμνασίου καθώς, όπως είπε, «θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για να ενημερωθεί επί των ενεργειών του δήμου Χανίων και των θετικών εξελίξεων στο συγκεκριμένο θέμα».

Ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στο θέμα και στις συγκεκριμένες ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, ώστε να δοθεί λύση στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν μάθημα τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου, το οποίο στεγάζεται στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης.

«Έχουμε αφιερώσει ατελείωτες ώρες για το θέμα αυτό ως Δημοτική Αρχή και μετά από μία εναγώνια αναζήτηση χώρου για τη μεταστέγασή του καταλήξαμε στο πρώην Γυμνάσιο Μουρνιών», είπε ο κ. Σκουλάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για τα ΚΤΕΛ



Παράταση για τα μαθητικά δρομολόγια.

Χειρόφρενο αναμένεται να τραβήξει το ΚΤΕΛ ανατολικής Κρήτης, αν η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου είναι, για ακόμα μια φορά, αρνητική.

Η ένσταση που είχε υποβάλλει η περιφέρεια Κρήτης κατά απόφασης που απέρριπτε την παράταση της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών, συζητήθηκε σήμερα στο ελεγκτικό συνέδριο, όπου εκτέθηκαν όλες οι απόψεις και υπογραμμίστηκαν οι συνέπειες που θα φέρει μία ενδεχόμενη νέα απόρριψη.

Η απόφαση αναμένεται σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με το cretalive.gr, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Από την πλευρά της η διοίκηση του ΚΤΕΛ δίνει μία παράταση, συνεχίζοντας τα μαθητικά δρομολόγια, έως ότου εκδοθεί η απόφαση.



Διαβάστε περισσότερα...

Άγριο κούρεμα στις παροχές των αναπήρων



Κινδυνεύουν περίθαλψη-επιδόματα.

Δραστικές περικοπές σε μία σειρά επιδομάτων και παροχών που λαμβάνουν ασθενείς με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, συνεπάγεται ο περιορισμός των ποσοστών αναπηρίας που προβλέπει ο Κανονισμός Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας, για νοσήματα όπως η μεσογειακή αναιμία, ο αυτισμός, ο διαβήτης αλλά και για ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή πάσχουν από AIDS.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως δημοσιεύουν τα Νέα, κάποιοι από αυτούς να απειλούνται με αποκλεισμό από τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μαχαίρι όμως μπαίνει και σε μέτρα όπως είναι η δυνατότητα να λαμβάνουν πρόωρα σύνταξη, αλλά και στα ευνοϊκά κριτήρια για χορήγηση βιβλιάριου απορίας που ανοίγει το δρόμο στη δωρεάν περίθαλψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάχρονος νικά τον καρκίνο



Προβληματισμένοι για τη νέα θεραπεία οι γιατροί
.
Πριν από τέσσερα χρόνια ο μικρός Κόνα Μπρούμ διαγνώστηκε με καρκίνο και μετρούσε έντεκα όγκους σε όλο του το σώμα. Σήμερα έχει μείνει μόνο ένας καθώς ο Κόνα συνεχίζει να δίνει τη σκληρή του μάχη.

Η χημειοθεραπεία δεν έφερνε τα αποτελέσματα που περίμενε η οικογένεια του και οι γιατροί του κι έτσι αποφάσισαν να στραφούν σε μία εναλλακτική θεραπεία.

Το κόστος τεράστιο, μεγαλύτερο από 200.000 λίρες. Το αποτέλεσμα όμως τους δικαιώνει.

Η οικογένεια του Κόνα αναζητούσε τη θεραπεία που θα έκανε ο μικρός κατά του νευροβλαστώματος, μίας μορφής καρκίνου που χτυπά περίπου ογδόντα παιδιά το χρόνο στη Βρετανία.

Το 2007 άκουσαν για μία ιδιωτική κλινική στο Μεξικό που χορηγούσε μία θεραπεία που ονομάζεται φωτοδυναμική (PDT).

Στη μέθοδο αυτή, γράφει το BBC, χρησιμοποιείται λέιζερ και άλλες πηγές φωτός σε συνδυασμό με ένα φωτο-ευαίσθητο φάρμακο προκειμένου να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα.

Στη Βρετανία η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.

Ο Κόνα υποβλήθηκε για δύο εβδομάδες σε εντατική θεραπεία στο Μεξικό και πλέον συνεχίζει στο σπίτι του όπου ζει με τους παππούδες του και τον μπαμπά του.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, οι δέκα από τους έντεκα όγκους του Κόνα έχουν εξαφανιστεί.

Παράλληλα πηγαίνει σε κανονικό σχολείο, παίζει πλήκτρα, ασχολείται με το τραγούδι και το χορό και παίζει ποδόσφαιρο.

Η οικογένειά του είναι βέβαιη πως η φωτοδυναμική θεραπεία σε συνδυασμό με την οργανική δίαιτα που ακολουθεί είναι ο λόγος της μεγάλης βελτίωσης που παρουσιάζει.

Οι γιατροί που τον παρακολουθούν ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί και δεν μπορούν με σαφήνεια να πουν αν ήταν η θεραπεία που επέδρασε στους όγκους του Κόνα ή αν το σώμα του είχε τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

«Η κατάστασή του αυτή τη στιγμή είναι αξιοσημείωτη», λέει ένας από τους γιατρούς, «είναι πραγματικά ανεξήγητο, οι όγκοι μοιάζει σαν να αυτοπολεμήθηκαν και να εξαφανίστηκαν. Εάν αυτό οφείλεται στη θεραπεία ή στον υγιεινό τρόπο ζωής του, δεν μπορούμε να πούμε». «Οι επιστήμονες, όπως κι εμείς οι γιατροί, πρέπει να είμαστε σκεπτικοί απέναντι στις νέες θεραπειες. Ωστόσο, αναμφίβολα κάτι έχει αλλάξει τον Κόνα», τονίζει.

Δείτε το βίντεο:


 



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του κόλλησαν το δάχτυλο του ποδιού... στο χέρι!



Έκοψε τον αντίχειρά του κάνοντας εργασίες ξυλουργικής.

Ο αντίχειρας του αριστερού χεριού του 29χρονου James Byrne είναι κάπως πιο μεγάλος από αυτόν του δεξιού. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα είναι… το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του!

Ο νεαρός πατέρας ενός παιδιού έκοψε τον αντίχειρά του στην προσπάθειά του να πριονίσει ένα κομμάτι ξύλο τον περασμένο Δεκέμβρη.

Οι γιατροί προσπάθησαν να συγκολλήσουν το δάχτυλό του στο χέρι, αλλά παρά τους μήνες θεραπείας που ακολούθησε η ροή του αίματος στο δάχτυλό του δεν ήταν φυσιολογική, ούτε όταν τοποθέτησαν επάνω του… βδέλλες!






Τότε οι χειρουργοί που τον παρακολουθούσαν του πρότειναν μια ασυνήθιστη επέμβαση, κατά την οποία θα αφαιρούσαν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του για να το τοποθετήσουν στο αριστερό του χέρι! Του είπαν ότι το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε θα ήταν ότι για λίγο καιρό θα επηρεαζόταν η ισορροπία του!

Ο James υποβλήθηκε στην επέμβαση τον περασμένο Σεπτέμβρη και τώρα, δύο μήνες μετά ο «νέος του αντίχειρας» «λειτουργεί» κανονικά. Μάλιστα, του έχει δώσει και το παρατσούκλι… «Toby».



«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό, αλλά η χειρουργική ομάδα και οι νοσηλεύτριες έκαναν φανταστική δουλειά. Με πρόσεξαν πάρα πολύ. Τον κουνάω κανονικά. Δεν μπορώ να τον λυγίσω ακόμη, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Είναι μεγάλη ανακούφιση το γεγονός ότι θα μπορέσω να επιστρέψω στη δουλειά σύντομα» λέει ο ίδιος.


«Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά όταν τους λέω τι έκανα. Μερικοί το βρίσκουν αστείο, άλλοι αηδιάζουν. Ο γιος μου το βρίσκει καταπληκτικό, το έδειξε και στους συμμαθητές του και… έγινε για λίγο καιρό ο “celebrity” της παιδικής χαράς!» προσθέτει.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζήστε τα πιο «Παράφορα» Χριστούγεννα



Ο Σάκης Ρουβάς τραγουδά για την «Ελπίδα».

Το Athens Metro Mall εδώ και ένα χρόνο χαρίζει μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και ατελείωτου shopping στους επισκέπτες του, ενώ φέτος τα Χριστούγεννα τους απογειώνει με το απόλυτο γεγονός της χρονιάς!

Στην υπέροχη γιορτινή ατμόσφαιρα του Εμπορικού Κέντρου, μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει με την απονομή του πολυπλατινένιου album του Σάκη Ρουβά! Πρωταγωνιστές της απονομής, που θα γίνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8 το απόγευμα, θα είναι οι θαυμαστές του που θα αναδειχθούν από κλήρωση για να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία δίπλα στον αγαπημένο τους καλλιτέχνη!

Έλα κι εσύ να ζήσεις τα πιο γλυκά Χριστούγεννα στο Athens Metro Mall και ίσως να είσαι κι εσύ ένας από τους μεγάλους τυχερούς που θα απονείμουν στον κορυφαίο Έλληνα σταρ το πολυπλατινένιο του album «Παράφορα». Με εντυπωσιακά πετυχημένη πορεία σε όλα τα σημεία πώλησης και με χιλιάδες downloads από το ηλεκτρονικό κατάστημα iTunes, το album «Παράφορα», μαζί με το φωτογραφικό λεύκωμα που το συνόδευε, έκανε ρεκόρ πωλήσεων που το εκτόξευσαν στην κορυφή των πιο πετυχημένων albums της χρονιάς.

Έχοντας τις υπογραφές καταξιωμένων δημιουργών, το καθιστά ένα από τα καλύτερα albums της πορείας του Σάκη Ρουβά και περιλαμβάνει τις μεγάλες επιτυχίες «Σπάσε το χρόνο», «Εμένα θες», «Οι Δυο μας» και το ομότιτλο «Παράφορα».

Το Athens Metro Mall θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλα τα παιδιά θα στηρίξει έμπρακτα το έργο του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» σε συνεργασία με το Σάκη Ρουβά, που ως Αγγελιοφόρος της Ελπίδας, αφιερώνει αυτή την απονομή στο Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Το Εμπορικό Κέντρο προσφέρει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των χριστουγεννιάτικων στολιδιών στο έργο του Συλλόγου. Αγοράστε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σας από το Athens Metro Mall και ενισχύστε τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑ»!



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφία στην Καλαμαριά



Για τις γυναίκες μέλη των ΚΑΠΗ.

Δωρεάν μαστογραφία θα μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες που είναι μέλη των ΚΑΠΗ στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής και Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του δήμου, της κοινωνικής οργάνωσης «ΑΓΑΠΗ» και του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» του νομού Θεσσαλονίκης.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από την κινητή μονάδα του Θεαγενείου νοσοκομείου στο χώρο του ΚΑΠΗ Φοίνικα από τις 10.00-14.30 και από τις 18:00-20:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα με το «Χαμόγελο του Παιδιού»



Μπαζάρ για την ενίσχυση του οργανισμού.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενόψει των Χριστουγέννων, θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με μπαζάρ και στόχο τα πολλά παιδικά χαμόγελα!

Στην Αθήνα:


Μετρό στάση «Σύνταγμα» 12 έως και 14/12 και ώρες 8:00-22:00

Christmas Luna Park ΕΚΕΠ Μεταμόρφωση 19 έως και 23/12 & 27 έως και 30/12 και ώρες 17:00-21:00

Oneiro Christmas Park ΖΑΠΠΕΙΟ 3/12 έως και 8/1 και ώρες καθημερινά 12:00-22:00 και Σαββατοκύριακο 10:00-12:00

Εμπορικό Κέντρο AVENUE 12 έως και 18/12 και ώρες 9:00-21:00

Εμπορικό Κέντρο MALL 2 έως και 31/12 και ώρες 9:00-21:00

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (Οδός Πεσματζόγλου στο Παλιό Χρηματιστήριο) 12 έως και 14/12 και ώρες 10:00-17:00

Περίπτερο στο Περιστέρι (στάση ΜΕΤΡΟ Αγ. Αντωνίου) 12 έως και 31/12 και ώρες 11:00-20:00

Περίπτερο στο Μαρούσι (Σταθμός ΗΣΑΠ) 6 έως και 31/12 και ώρες καταστημάτων

FACTORY OUTLET ΣΠΑΤΑ 17/12 & 22-23/12 και ώρες 10πμ έως και 9μμ

Στην Θεσσαλονίκη:


Περίπτερο Ερμού & Αριστοτέλους 3/11 έως και 31/12 και ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 και Σάββατο 9:00-15:00

2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς 13 έως και 21/12 και ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-13:30 και 17:00-19:00και Σάββατο 10:00-11:30

Στη Χαλκίδα:


Παιδότοπος "FUN FOR KIDS" στο Αλιβέρι Ευβοίας 17 /12 και ώρες 9:00-23:00 και 18/12 από 10:00-21:00

Νομαρχία 20 και 21/12 και ώρες 9:00-15:00

Στην Κόρινθο:


Στοά Κοβατζή στην Κλεισθένους στον κεντρικό πεζόδρομο Κιάτου 16 έως και 24/12 και ώρες και ώρα 10:00-14:00 και 17.30-21:30

Κεντρικός πεζόδρομος Κορίνθου (Κολοκοτρώνη & Πυλαρινού) 18/12 έως 24/12 και 26/12 έως 31/12 και ώρες 10:00-22:00

Στην Κέρκυρα:


Γραφείο Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Κέρκυρας 19 έως και 23/12 και ώρες 9 :00-22:00.

Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουφά - (παζάρι Άρτας) 10 και 11/12 και ώρες από τις 9:00-22:00

Στα Ιωάννινα διοργανώνει η Πάτρα

Ιωάννινα Περιφέρεια Ηπείρου 19 έως και 21/12 και ώρες 7:00-15:00

Στον Πύργο:


Φουαγιέ Δήμου Ήλιδας Αμαλιάδας 7 έως και 9/12 και ώρες 9:00-21:00

Φουαγιέ Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο Ηλεία 12 έως και 17/12 και ώρες 9:00-21:00

Αίθουσα ΚΑΠΗ Λεχαινών Ηλείας 16 έως και 18/12 και ώρα 9:00-21:00

Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στην Καλαμάτα 19 έως 21/12 και ώρα 9:00-21:00



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αντώνης Ρέμος τραγουδάει για το «Make a Wish»



Μαζί του ο Σταμάτης Σπανουδάκης και ο Βασίλης Σαλέας.

Ο Αντώνης Ρέμος, προσκαλεί τον μεγαλύτερο σύγχρονο ‘Ελληνα συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη «Για μια ευχή», στην ιδιαίτερη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ, σε μια μοναδική συναυλία. Μία βραδιά γεμάτη συναίσθημα και μουσική. Δίπλα τους σε μια ειδική εμφάνιση θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τον μοναδικό Βασίλη Σαλέα.

Ο Αντώνης Ρέμος προτείνοντας κάτι διαφορετικό έχει επιλέξει να ερμηνεύσει μερικές από τις πιο ιδιαίτερες μπαλάντες του (Ετσι ξαφνικά, Στιγμές, Προσωπικά, Η νύχτα δύο κομμάτια κ.α.), ενώ στην συνεύρεσή του επί σκηνής με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, θα ερμηνεύσει κορυφαία τραγούδια του συνθέτη, αγαπημένα και πολυτραγουδισμένα (Σήμερα, Ξαφνικός έρωτας , Ζωή κλεμμένη, Πέτρινα χρόνια κ.α.)

Σε μία σόλο εμφάνιση ο μοναδικός Σταμάτης Σπανουδάκης θα μας χαρίσει μερικές από τις πιο γνωστές και αγαπημένες μελωδίες του γεμίζοντας το θέατρο εικόνες, αναμνήσεις, συναισθήματα… (Νύφες, Κύματα, Τάμαλο, Δρόμος της Άνοιξης κ.α.)

Ο Βασίλης Σαλέας κορυφαίος σολίστ του Κλαρίνου θα μας μαγέψει σε γνωστές μελωδίες του Σταμάτη Σπανουδάκη σε μία δική του ειδική εμφάνιση.

Η συναυλία γίνεται για την οικονομική ενίσχυση των σκοπών του Φιλανθρωπικού Οργανισμού Make A Wish (Κάνε Μια Ευχή) που πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή, με χαρά, ελπίδα και δύναμη.

Ο Αντώνης Ρέμος είναι για φέτος ο Πρεσβευτής του Make A Wish και η συναυλία αυτή αποτελεί μέρος της δράσης του. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Σταμάτης Σπανουδάκης συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20, 40 και 60 ευρώ ενώ εισιτήρια πωλούνται στα ταμεία του Παλλάς, στον Ιανό, στον Παπασωτηρίου, στα Public, στο tickethour.gr και στα γραφεία του Make A Wish (210-9637660).



Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΑΤ: Κλιμακώνουν τη δράση τους



Η απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα, ιδιαίτερα μπροστά στις 3 Δεκέμβρη - παγκόσμια ημέρα των ΑμΕΑ - με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την ίδια μέρα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, διατρανώθηκε χτες κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης της ΣΕΑΑΝ, γονιών και της μαθητικής κοινότητας του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Επίσης, στις 11 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί μια πολύμορφη εκδήλωση που θα συνδιοργανώσουν η μαθητική κοινότητα του ΚΕΑΤ με την ΣΕΑΑΝ, αφιερωμένη «στους αγώνες του λαού χτες και σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής με τη μαθητική κοινότητα, επιβεβαιώθηκε ότι η κατάσταση δυσκολεύει όλο και περισσότερο για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες, συνεχίζοντας την επίσχεση εργασίας, μάθημα δε γίνεται καθώς υπάρχουν μόνο τρεις καθηγητές, βιβλία δεν έχουν δοθεί ακόμη, το κτίριο παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 12 χρόνια μετά το σεισμό του 1999...


Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΛ.1232: Διευκρινίσεις για επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε άτομα με αναπηρία άνω του 80% και για τέλος επιτηδεύματος εμπόρων λαϊκών αγορών

Διευκρινίσεις για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω καθώς και για το τέλος επιτηδεύματος σε εμπόρους λαϊκών αγορών δίνει με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1232 το Υπουργείο Οικονομικών.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου ΠΟΛ.1232/21.11.2011

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1232

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω και του τέλους επιτηδεύματος σε εμπόρους λαϊκών αγορών.

Σας κοινοποιούμε τις κάτωθι διευκρινίσεις σχετικά με τα παραπάνω θέματα:

1. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1223/13.10.2011 εγκυκλίου μας και μετά την τροποποίηση της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ Α 152 -01/07/2011) με την περιπτ. β' της παραγρ. 5 του άρθρου 38 του ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α' - 27/10/2011), διευκρινίζεται ότι απαλλάσσονται όλα τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, περιλαμβανομένου και του εξωιδρυματικού επιδόματος της περιπτ. ε' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ.

2. Τέλος επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1190/6.7.1995 εγκύκλιο των Δ/νσεων ΦΠΑ & ΚΒΣ, οι κινητές λαϊκές αγορές και τόποι πώλησης προϊόντων ή εμπορευμάτων από πλανόδιους επιτηδευματίες, δεν θεωρούνται ως υποκαταστήματα, αφού δεν υπάρχει σε αυτές επαγγελματική εγκατάσταση των επιτηδευματιών που εμπορεύονται σε αυτές τα αγαθά τους. Απουσιάζει, δηλαδή, το στοιχείο της επαγγελματικής εγκατάστασης που ρητά απαιτεί η σχετική διάταξη της παραγρ. 1 του άρθρου 9 του ΚΒΣ για την έννοια του υποκαταστήματος. Συνεπώς, δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος στους εμπόρους λαϊκών αγορών για κάθε λαϊκή αγορά που διαθέτουν τα εμπορεύματά τους.


ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΜ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ


Το αρχείο μπορείτε να το βρείτε και εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...