Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Παράταση της σύμβασης με την Digea με μικρότερο τίμημα αποφάσισε η ΕΡΤ


Αναβίωση των συμβάσεων 2.111 εργαζομένων αποφάσισε η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την αναβίωση των συμβάσεων 2.111 εργαζομένων που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 16Α του ν.4173/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Επίσης, ενέκρινε το σχέδιο παράτασης της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης περιεχομένου προγράμματος μεταξύ της ΕΡΤ Α.Ε. και της Digea έως τις 30 Απριλίου 2016, με μείωση της μηνιαίας αμοιβής που υποχρεούται να καταβάλλει η ΕΡΤ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρνούνται το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2015


Τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

«Σοκαριστικά» στοιχεία για τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης στο επίπεδο ζωής των πολιτών παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, αρνούμενοι να παραλάβουν το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη για το 2015 που αποφάσισε να τους απονείμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, σε περίοδο ειρήνης, οι δείκτες γεννήσεων-θανάτων και παιδικής θνησιμότητας είναι αρνητικοί, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ΜΚΙΕ Γιώργος Βήχας, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται στην χώρα μας, έχουν οδηγήσει εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πάνω από 3 εκατομμύρια άπορων και εξαθλιωμένων άνεργων πολιτών.

«Δεν γυρνάμε την πλάτη μας στην Ευρώπη ούτε στους Ευρωπαϊκούς λαούς που στέκονται εντυπωσιακά αλληλέγγυοι» είπε ο κ. Βήχας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε την πλάτη μας στους πολιτικούς και στους θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή ως λογιστικά νούμερα. Αντιμετώπιση που εδώ και 5 χρόνια εξελίσσεται σε ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο κ. Βήχας αποκάλυψε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς εκτός από τους ανασφάλιστους πολίτες στο ΜΚΙΕ απευθύνονται και ασφαλισμένοι, οι οποίοι δηλώνουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις. Επίσης, όπως ανέφερε, παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο και το φαινόμενο μονάδες του ΕΣΥ να απευθύνονται στο ΜΚΙΕ και να ζητούν ιατροφαρμακευτικό υλικό. Μάλιστα -όπως είπε- πριν από μία εβδομάδα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια απευθύνθηκε στο ΜΚΙΕ και ζήτησε γαστρασκόπιο, το οποίο και παραδόθηκε χθες στο Νοσοκομείο Λάρισας.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι το σπίτι μας» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ, διευκρινίζοντας ότι αναφέρονται στην Ευρώπη των λαών, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης. «Εμείς αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αυτήν αποζητούμε. Με λύπη μας όμως βλέπουμε μια Ευρώπη χαμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, των οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι προτεραιότητά της είναι να βρίσκει δισεκατομμύρια ευρώ για τις ιδιωτικές τράπεζες, ενώ παράλληλα πιέζει για την μείωση, πάνω από 50% σε σχέση με το 2009, των προϋπολογισμών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το ΜΚΙΕ , βάσει στοιχείων του Ινστιτούτου Prolepsis, η μαζική φτωχοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του Ελληνικού λαού οδήγησε:

- 6 στους 10 μαθητές σε 64 σχολεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

- Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχουν ένα γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανένα γονιό που να εργάζεται.

- 11% από τα παιδιά είναι ανασφάλιστα και το 7% είχε ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από μια βδομάδα κατά το έτος 2014, ενώ το 3% ζούσε ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

- 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους 61,876 μαθητές τους.

- 1,053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση φέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152,397 μαθητές τους εκ των οποίων σήμερα μόνο οι 15,520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.

- 42,727 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από γονείς σε 23 νομούς όλης της χώρας και το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.

«Αυτή η Ευρώπη, που θέλει να μας βραβεύσει, φαίνεται να μην ενοχλείται για όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και από τους χιλιάδες θανάτους ανασφάλιστων συμπολιτών μας» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

«Θα ήταν υποκριτικό εμείς να παραλάβουμε ένα βραβείο όταν αυτή η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στα υποσιτισμένα βρέφη, στους νεκρούς καρκινοπαθείς ασθενείς, στα γεμάτα απελπισία βλέμματα των ασθενών που υποφέρουν, των μανάδων που μας εξιστορούν ιστορίες τρομακτικής εγκατάλειψης αφού καλούνται να ζήσουν τις οικογένειες τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και ελάχιστη τροφή για άλλη μια χρονιά» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ και ο κ. Βήχας προσθέτει ότι θα είχε μεγάλη σημασία αυτή η βράβευση να μετατραπεί σε μήνυμα ανθρωπιάς με απτά αποτελέσματα, στην αλλαγή πολιτικών και δυνάμωμα της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων πολιτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγαλείο από Ζέκα και Ανσαριφάρντ


Χάρισαν τις φανέλες τους σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Με μια πράξη ποδοσφαιρικού μεγαλείου, ο Κάρλος Ζέκα και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, απέδειξαν έμπρακτα την όμορφη πλευρά του αθλητισμού, χαρίζοντας τις φανέλες τους σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού της Νέας Σμύρνης οι δύο ποδοσφαιριστές πρόσφεραν με μια απλή ενέργεια, χαρά σε παιδιά που καθημερινά ανεβαίνουν το δικό τους «Γολγοθά».

Η πράξη αυτή σαφώς αξίζει συγχαρητήρια και αποδεικνύει μια άλλη, διαφορετική πλευρά, του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών


Ανακοινώθηκαν σήμερα όπως έχουμε γράψει οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες των δασκάλων και νηπιαγωγών.

Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών, που υπέβαλαν αίτησης σύμφωνα με την αριθ. 132812/E2/25-08-2015 (Φ.Ε.Κ. 1842/26.08.2015 τ.Β΄ &ΑΔΑ:6ΖΣΑ465ΦΘ3-97Α) Y.A., καλούνται να ελέγξουν ενδελεχώς τους αναρτημένους πίνακες του κλάδου τους. Σε περίπτωση, δε, που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις επί των αναρτημένων στοιχείων οφείλουν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων αυτών, αποκλειστικά από 15-09-2015 έως και 17-09-2015, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι αύριο Τρίτη 15-09-2015 το πρωί θα δημοσιευτεί και η σχετική εγκύκλιος. Παρακαλούνται οι εκπ/κοί να διαβάσουν ενδελεχώς την εγκύκλιο πριν την υποβολή οιασδήποτε αίτησης-ένστασης.

Πίνακας Κατάταξης Αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ενημερώσεις:
14-09-2015: Πρώτη ανάρτηση

Πίνακας Κατάταξης Αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μηδενικής προϋπηρεσίας
Ενημερώσεις:
14-09-2015: Πρώτη ανάρτηση


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινότητα Ομοφυλοφίλων: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μεϊμαράκη


«Να ανακαλέσει άμεσα και τα υπόλοιπα κόμματα να αντιδράσουν στις ομοφοβικές του δηλώσεις» λέει η ΟΛΚΕ.

Τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους να υιοθετούν καταδικάζει η Ομοφυλοφική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ).

«Κοιτάξτε, εμένα δε με νοιάζει κάτι τέτοιο, εμένα πολλές φορές με προβληματίζει αν θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το νορμάλ και το σωστό. Με προβληματίζει πάρα πολύ κι είμαι με μεγάλη επιφύλαξη στην υιοθεσία» είπε ο κ. Μεϊμαράκης όταν ρωτήθηκε την άποψή του σχετικά με το γάμο των ομοφυλόφιλων.

«Ως ΟΛΚΕ θεωρούμε άκρως απαράδεκτες τις δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος φαίνεται να αγνοεί πως ο ομοερωτισμός και η αμφιφυλοφιλία είναι δύο φυσιολογικές σεξουαλικότητες και πως η ομόφυλη συντροφικότητα είναι εξίσου κανονική με την ετερόφυλη. Είναι εξοργιστικό εν έτει 2015 αρχηγός κόμματος της μέχρι πρότινος αντιπολίτευσης να δηλώνει δημόσια προβληματισμένος για θέματα, όπως η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, για τα οποία η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί πολλάκις. Μας είναι λυπηρό επίσης να διαπιστώνουμε μέσω τέτοιων δηλώσεων την άγνοια των πολιτικών μας για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για θέματα διάκρισης με βάση των σεξουαλικό προσανατολισμό και την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας μας με αυτές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κοινότητα.

Και προσθέτει: «Περιμένουμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολιτικούς και δη αρχηγούς των κομμάτων να αφουγκράζονται τις αλλαγές στην κοινωνία μας. Η δημόσια άγνοια ή η άρνηση της ύπαρξης των ομόφυλων ζευγαριών και των ομογονεϊκών οικογενειών στην ελληνική πραγματικότητα μόνο σε κοινωνική διάκριση μπορεί να οδηγήσει. Υπενθυμίζουμε στον κύριο Μεϊμαράκη πως το κοινό στο οποίο προσπάθησε προεκλογικά να κλείσει το μάτι με τις δηλώσεις του δεν αποτελεί την πλειοψηφία αλλά τη μειοψηφία πλέον κι αυτό γιατί σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα το 56% τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. Η κοινωνία μας εκδημοκρατίζεται και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολιτικοί πρώτες και πρώτοι οφείλουν να την ωθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Καλούμε λοιπόν τον κύριο Μεϊμαράκη να ανακαλέσει άμεσα και τα υπόλοιπα κόμματα να αντιδράσουν στις ομοφοβικές του δηλώσεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη για την απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων


Οι τέσσερις τομείς που επελέγησαν κατά προτεραιότητα.
Μεταποίηση τροφίμων, τουρισμός, εξορυκτικές δραστηριότητες και εστίαση είναι οι τέσσερις τομείς της οικονομίας από τους οποίους θα ξεκινήσει η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με στόχο η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι κλπ.) να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2016.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Έργου για την απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας, επικεφαλής της οποίας και συντονιστής είναι ο γεν. γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης. Οι τέσσερις κλάδοι που επελέγησαν κατά προτεραιότητα καλύπτουν συνολικά το 40% των οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, αλλά και αντίστοιχο ποσοστό της συνολικής επιχειρηματικότητας της χώρας.

Η σύσταση της Ομάδας έγινε με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4262/2014 και έχει ως σκοπό τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και την προώθηση των αναγκαίων δράσεων για την εφαρμογή του νόμου. Η βασική φιλοσοφία του νόμου προβλέπει την καταρχήν αδειοδότηση με ευθύνη του επενδυτή και αυστηρό εκ των υστέρων σύστημα ελέγχου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφορές μαθητών με το πρώτο κουδούνι


Στην Αττική θα γίνουν 954 δρομολόγια και θα εξυπηρετηθούν 18.000 μαθητές.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και χωρίς καθυστερήσεις, αρχίζουν οι μεταφορές μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Ειδικά, για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά το σχολικό έτος 2015- 16 θα πραγματοποιηθούν 58 δρομολόγια εξυπηρετώντας 1.045 μαθητές, από ειδικά σχολεία, μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, τα οποία μετέχουν στο πρόγραμμα χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

Το σχολικό έτος 2013- 14 εξυπηρετήθηκαν 649 μαθητές και το 2014- 15 858 μαθητές. Στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό κατατέθηκαν προσφορές και έχουν αναδειχθεί μειοδότες για 39 δρομολόγια, που θα εξυπηρετήσουν 849 μαθητές.

Δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για 18 δρομολόγια, που εξυπηρετούν 196 μαθητές και θα γίνει επαναληπτική διαδικασία. Σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής θα γίνουν, τη νέα σχολική χρονιά, 945 δρομολόγια και θα εξυπηρετηθούν περίπου 18.000 μαθητές και μαθήτριες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά τα γραφεία διαβατηρίων το Σαββατοκύριακο λόγω εκλογών


Ανοιχτά θα παραμείνουν τα αρμόδια γραφεία διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου για την εξυπηρέτηση όσων πολιτών θέλουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στο πλαίσιο της διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, καθορίζεται για το προσεχές Σαββατοκύριακο, ως ακολούθως:

- Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, κατά τις ώρες 07:30 έως 18:00

- Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015, από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη αυτής, δηλαδή κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό των Γραφείων θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς το κοινό, για την παράδοση των διαβατηρίων, που έχουν ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι τους, προκειμένου αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα Γραφεία Διαβατηρίων, μπορούν οι πολίτες να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά (http://www.passport.gov.gr)


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολλά κενά και φέτος που δεν θα καλυφθούν


Μεγάλος ο αριθμός και των πιστώσεων.

Στις 16.000 ανέρχονταν πέρσι οι πιστώσεις του υπουργείου Παιδείας στην έναρξη του σχολικού έτους για την πρόσληψη αναπληρωτών . Πιο αναλυτικά το υπουργείο είχε στη διάθεσή του 11.000 πιστώσεις από το ΕΣΠΑ, 2.000 (10μηνες) από τον κρατικό, 3.000 (10μηνες) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στις παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και 1.000 7μηνες πιστώσεις από τις άδειες άνευ αποδοχών.

Οι περσινές προσλήψεις έφθασαν περίπου τις 18.000 ενώ 3.000 περίπου κενά δεν καλύφθηκαν.

Φέτος το υπουργείου διαθέτει 19.000 πιστώσεις οι οποίες μπορούν να δώσουν μέχρι και 21.000 προσλήψεις, αφού οι πιστώσεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι 10μηνης διάρκειας.

Με τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται να υπάρξουν και φέτος κάποια κενά, ως είθισται, που δεν θα καλυφθούν καθώς στα περσινά κενά ήρθαν να προστεθούν και οι περίπου 3000 συνταξιοδοτήσεις του 2015 οι οποίες όμως δεν αφήνουν 3.000 κενά αφού πολλοί εκπαιδευτικοί λόγω των χρόνων υπηρεσίας τους είχαν ωράριο μικρότερο των 23 ωρών που καλύπτουν οι αναπληρωτές. Ενδεχομένως τα φετινά κενά που δεν θα καλυφθούν να είναι περίπου στις 2.000.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίεργη υπόθεση απαγωγής μητέρας και παιδιού στη Λάρνακα


Βρέθηκε σε παιδική χαρά το 2χρονο παιδάκι.

Μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση απαγωγής 21χρονης μητέρας από τον 22χρονο πρώην σύντροφό της εκτυλίσσεται από το πρωί στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Λάρνακας Πάμπο Ζαχαρίου η Αστυνομία έχει εξακριβώσει ότι το 2χρονο αγοράκι που είχε απαχθεί μαζί με τη μητέρα βρίσκεται με ξαδέρφη της μητέρας σε πάρκο στη Λάρνακα και είναι καλά στην υγεία του.

Το παιδάκι δεν είναι παιδί του φερόμενου απαγωγέα τελικά, αλλά άλλου πρώην συντρόφου της μητέρας.

Επίσης, η Αστυνομία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον φερόμενο απαγωγέα και τη φερόμενη απαχθείσα οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι είναι καλά, δεν υπάρχει θέμα απαγωγής και ότι βρίσκονται κάπου «για να μιλήσουν».

Ωστόσο, και σύμφωνα με την καταγγελία 20χρονου που βρισκόταν στο διαμέρισμα όπου εισέβαλαν ο 21χρονος μαζί με άλλους δύο φίλους του, η Αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον των τριών προσώπων. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του 20χρονου ασκήθηκε βία και έγινε απαγωγή της μητέρας και του 2χρονου αγοριού και ίσως έγινε απειλή με όπλο.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου ο φερόμενος απαγωγέας και η φερόμενη απαχθείσα πριν την απαγωγή είχαν συνομιλία στο διαμέρισμα και ήπιαν μαζί και χυμό. Η Αστυνομία αναμένει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, τα τρία πρόσωπα και τη 21χρονη, να παραδοθούν ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο φερόμενος ως απαγωγέας είναι άτομο που έχει απασχολήσει στο παρελθόν την Αστυνομία.

Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις 9π.μ., όταν σύμφωνα με καταγγελία Ελληνοκύπριου, άλλος Ελληνοκύπριος εισέβαλε μαζί με φίλους του στο διαμέρισμα όπου ο ίδιος διέμενε με την πρώην σύντροφο του εισβολέα και προτάσσοντας όπλο απήγαγε τη γυναίκα μαζί με το δίχρονο παιδί της και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, αφού πρώτα τον χτύπησαν. Από την πρώτη στιγμή η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της γυναίκας και του παιδιού. Η γυναίκα έχει ακόμη ένα μεγαλύτερο παιδί το οποίο εκείνη τη στιγμή βρισκόταν με τη μητέρα της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λυσία «Υπέρ Μαντιθέου» στη Β’ τάξη Ανθρωπιστικών Σπουδών


Δεν αναμένονται αλλαγές συγκριτικά με πέρσι.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να αποσταλούν στα σχολεία οι οδηγίες για τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των τάξεων Α και Β Λυκείου. Ήδη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται τις σχετικές οδηγίες για να τις αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών για τη Β Λυκείου μας ανέφεραν από το ΙΕΠ ότι οι μαθητές θα διδαχθούν το έργο του Λυσία Υπέρ Μαντιθέου. Για τα υπόλοιπα φιλολογικά μαθήματα της Α και Β Λυκείου δεν θα υπάρξουν αλλαγές συγκριτικά με το προηγούμενο σχολικό έτος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κορίτσι που έκανε την ηρωινομανή μητέρα του να αλλάξει ζωή


Έπαιρνε ναρκωτικά ακόμα και στην εγκυμοσύνη της αλλά η γέννηση της κόρης της τής έδωσε νέα πνοή - Δείτε φωτογραφίες.

Μητέρα δύο παιδιών σήμερα η 36χρονη Rachel Warman από τη Βρετανία είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο από τον εθισμό της στην ηρωίνη που χρησιμοποιούσε τα επιδόματα που λάμβανε για το πρώτο της παιδί για να κάνει χρήση ναρκωτικών- ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της στο δεύτερο.

Η γέννηση της κόρης της όμως και η αγωνία της να μην τη χάσει, την ώθησαν να μείνει μακριά από την ουσία που της κατέστρεφε τη ζωή και να προσπαθήσει να γίνει μια πραγματικά καλή μητέρα.

Παρά το δύσκολο ξεκίνημά της στη ζωή η μικρή Mia γεννήθηκε υγιής πριν από 19 μήνες και η Warman λέει πως το δέσιμο που ένιωσε αμέσως μαζί της ήταν η «σπρωξιά» που χρειαζόταν για να δει τη ζωή της με άλλο μάτι.

Μετά τη γέννηση της μικρής δεν ήταν όλα ρόδινα. Εκτός του ότι γεννήθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο και έμεινε ένα διάστημα στο νοσοκομείο, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τη Rachel πως αν το μωρό γεννιόταν με σύνδρομο στέρησης θα της το έπαιρναν.

Με τη βοήθεια της μητέρας της η 36χρονη τα κατάφερε και είναι πλέον «καθαρή» εδώ και 19 μήνες.

«Όλα δείχνουν πόσο χαμηλά είχα βουλιάξει με τον εθισμό μου στην ηρωίνη, χρησιμοποιούσα ακόμα και τα λεφτά από το επίδομα παιδιού για να πάρω ναρκωτικά. Ο μπαμπάς μου έπρεπε να μου παίρνει την κάρτα αναλήψεων για να με εμποδίσει από το να ξοδεύω τα λεφτά σε ναρκωτικά», περιγράφει η Rachel.

«Έφτασαν να δίνω έως 95 ευρώ τη μέρα για την ηρωίνη μου, ξόδευα σε αυτήν όλα μου τα λεφτά. Αλλά όταν γεννήθηκε η μία ξέσπασα σε κλάματα και δεν μπορούσε να σταματήσω, ανησυχούσα πάρα πολύ».

«Ήξερα πως αν γεννηθεί με στερητικά η πρόνοια θα μου την έπαιρνε. Στο μαιευτήριο η Mia γεννήθηκε με χαμηλό βάρος που δεν αυξανόταν, δεν μπορούσε να θηλάσει, εμφάνισε και ίκτερο. Δεν το πίστευα πως έπαιρνα ναρκωτικά στην εγκυμοσύνη μου ήμουν αποφασισμένη να μην τη χάσω».

Η 36χρονη λέει πως ο εθισμός της άρχισε στην εφηβεία της, όταν έμπλεξε με τις λάθος παρέες και ερωτεύτηκε ένα αγόρι που ήταν ήδη χρήστης. «Είπα να δοκιμάσω για να δω τι βίωνε εκείνος αλλά ήταν λάθος, από εκείνο το σημείο άρχισε η κατρακύλα μου», συνεχίζει.

Η γέννηση της Mia την έκανε να βάλει τη ζωή της σε άλλη ρότα και σήμερα προσφέρει εθελοντική εργασία και ελπίζει να γίνει δεκτή σε πρόγραμμα στήριξης ανθρώπων με εθισμούς για να μπορέσει με την εμπειρία της να τους βοηθήσει.

«Δεν έχω πάρει ηρωίνη από τότε που γεννήθηκε η Mia και αποδεικνύω κάθε εβδομάδα πως είμαι καθαρή. Μου έκαναν εξετάσεις δύο φορές την εβδομάδα στην αρχή αλλά πλέον δεν χρειάζεται να κάνω τόσο συχνά. Το κάνω όμως για να δείξω στους φίλους και την οικογένειά μου πως δεν παίρνω πια ναρκωτικά», λέει.


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας με θύμα 12χρονο κορίτσι


Συνομιλούσε με άνδρες μέσω διαδικτύου και έστελνε άσεμνες φωτογραφίες της.

Μια νέα υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών ατόμων, δύο Ελλήνων, 29 και 24 ετών και ενός αλλοδαπού, 21 ετών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών, σχετικά με υπόθεση 12χρονης, που είχε μεταφερθεί σε παιδιατρική κλινική, σε κατάσταση μέθης και όπως προέκυψε, συνομιλούσε μέσω διαδικτύου με τέσσερα άτομα. Οι τέσσερις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με την ανήλικη, της είχαν ζητήσει να τους αποστείλει φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο, ενώ ένας εξ αυτών της είχε αποστείλει και αυτός αντίστοιχες φωτογραφίες.

Επίσης, υπήρχαν προτροπές και από τους τέσσερις προκειμένου, ο καθένας ξεχωριστά, να βρεθεί με την ανήλικη και να ενεργήσει ασελγείς πράξεις μαζί της.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετική διάταξη και βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την ενδελεχή ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα των εξειδικευμένων αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών, ενώ ύστερα από αλληλογραφία που πραγματοποιήθηκε με εταιρίες παροχής διαδικτύου, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες και οι επίμαχες συνδέσεις διαδικτύου.

Πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου και της 11ης Σεπτεμβρίου, κλιμάκια αστυνομικών, παρουσία δικαστικού λειτουργού, μετέβησαν στα σπίτια των δύο Ελλήνων εμπλεκομένων, σε περιοχές της Αττικής. Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι ο 21χρονος αλλοδαπός αναζητείται, καθώς όπως προέκυψε έχει μετακομίσει σε άγνωστη διεύθυνση.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν τα σχολεία στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου λόγω εκλογών


Οι σχολικές αίθουσες παραδίδονται στις δημοτικές αρχές.
Με έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποιεί ότι λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015.


Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας, να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2015 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές.

Επίσης, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων που τυχόν διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κ.λ.π.) να φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεσή τους για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβασή τους στις αίθουσες ψηφοφορίας. Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. να ενημερώσουν τα σχολεία αρμοδιότητάς τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφάλεια μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης


Οι θύρες εισόδου και εξόδου να παραμένουν κλειστές.

Στο πλαίσιο της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, με σκοπό να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, στην με αριθμό 2368/Γ2/9- 1-2007 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., αναφέρονται τα εξής:

Οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των διευθυντών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω ορίζονται στην εγκύκλιο του υπουργείου για τη λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016.

Στην εγκύκλιο 2368/Γ2/9- 1-2007 περιλαμβάνονται τα εξής:

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεούνται να φροντίζουν, ώστε οι θύρες εισόδου – εξόδου στο χώρο του σχολείου να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του σχολείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπεται για τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο


Δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα.

Δύο υπουργικές αποφάσεις είναι σε ισχύ για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών χώρων. Πρόκειται για τις αποφάσεις 132328/Γ2/7-12- 2006 Υ.Α και την 100553/Γ2/4-9-2012 Υ.Α. που συμπληρώνει αυτήν του 2006.

Η πρώτη απόφαση αναφέρει τα εξής:

1. Οι µαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο µαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραµονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείµενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιµετωπίζεται:

α) για τους µαθητές του ∆ηµοτικού σχολείου σύμφωνα µε τα προβλεπόµενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 13 του Π.∆. 201/1998 (ΦΕΚ 161 Α΄) για την καλύτερη παιδαγωγική αντιµετώπιση του θέµατος

β) για τους µαθητές της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης µ ε τις προβλεπόμενες στο Π.∆. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄) σχολικές κυρώσεις.

2. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα. Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκηµα, που εµπίπτει στην έννοια της περιπτώσεως στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19 Α΄).

Η δεύτερη Υ.Α ορίζει ότι η με αρ.πρωτ. 132328/Γ2/7-12- 2006 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων συμπληρώνεται ως εξής:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή και παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ. ρολόι ή στυλό με κρυφή κάμερα) εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας εκτός από τα κινητά τους τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου

Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, που εμπίπτει στην έννοια της περιπτώσεως στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α').


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας τις συντάξεις με βάση την ακίνητη περιουσία


Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Μητρόπουλο.

Να διαψεύσει τον Αλέξη Μητρόπουλο για τις συντάξεις τύπου Αυστραλίας και για τη σύνδεσή τους με την ιδιοκτησία ακινήτων επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα σε σχέση με τις δηλώσεις του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μητρόπουλου περί ρήτρας Αυστραλίας στο μνημόνιο, που συνδέει τη σύνταξη με την περιουσία των ασφαλισμένων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Νεφελούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

1. Πουθενά ούτε στο σημείο του μνημονίου στο οποίο αναφέρεται (ν.4336 σελίδα 1020), ούτε γενικά, δεν υπάρχει καμία αναφορά για δήθεν ρήτρες (ιδιοκτησίας, απαρέγκλιτης εφαρμογής και απαγόρευσης διατύπωσης εναλλακτικού προγράμματος).

Ίσα - ίσα στην τελευταία παράγραφο του εδαφίου του μνημονίου (ν.4336/ 15 σελ. 1021) αναφέρονται τα παρακάτω: « ....... Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τους άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα και ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ αποτελέσματος για το συνταξιοδοτικό σύστημα, σε ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ μέτρων που αναφέρθηκαν παραπάνω με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι συγκεκριμένα και ποσοτικά μετρήσιμα σε επαρκή βαθμό και ότι ελλείψει αυτών, η βασική επιλογή είναι εκείνη που προσδιορίζεται παραπάνω....»

Αυτό είναι ακριβώς το έργο της επιτροπής από 12 επιστήμονες που έχει συστήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί υπουργίας κ. Κατρούγκαλου η οποία μέχρι τον Νοέμβριο 2015 θα παρουσιάσει πλήρες σχέδιο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

2. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι υφίσταται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της σύνταξης, της ιδιοκτησίας ή της ακίνητης περιουσίας του συνταξιοδοτούμενου, σε κανένα σημείο του μνημονίου και πολύ περισσότερο στα σημεία τα οποία, ψευδώς, επικαλείται ο «έγκριτος» εργατολόγος.

3. Καταλαβαίνω την αγωνία του κ. Μητρόπουλου να προβάλλει στα ΜΜΕ τις εσφαλμένες θέσεις του μετά τον αποκλεισμό του από τις επερχόμενες εκλογές λόγω της δικαστικής εμπλοκής του, όμως αποτελεί κορυφαίο ατόπημα να δημιουργείται, πανικός, με ψεύδη και ανακρίβειες, στον ευαίσθητο κοινωνικό χώρο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Ελάχιστη υποχρέωσή του, είναι η άμεση ανάκληση όλων των ανακριβών ανακοινώσεων του, καταλήγει ο κ. Νεφελούδης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ - Ένας νεκρός


Σκηνές τρόμου εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στο πανεπιστήμιο Delta State University στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ακούστηκαν πυροβολισμοί στις εστίες του πανεπιστήμιου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από τους πυροβολισμούς ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που αναζητούν τον δράστη. Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο φοιτούν 4.000 σπουδαστές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

“Happening Now” η νέα καρτέλα του Twitter για Windows 10


Έχοντας περάσει σχεδόν ενάμισης μήνας περίπου από την ανακοίνωση της εφαρμογής Twitter για Windows 10, το τελευταίο της update φέρνει νέα χαρακτηριστικά. Αρχικά, η εφαρμογή αποκτά μια νέα καρτέλα με τίτλο “Happening Now”, όπου προβάλει top ιστορίες με βάση τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη.



Η δεύτερη προσθήκη έχει να κάνει με τη δυνατότητα οι χρήστες να πραγματοποιούν retweet προσθέτοντας το σχόλιο τους (quote retweet) και…γλιτώνοντας χαρακτήρες!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα υπαξιωματικός τραυματίστηκε σε άσκηση


Μια μόνιμη υπαξιωματικός των Τεθωρακισμένων τραυματίστηκε κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών βολών αρμάτων στο Πεδίο Βολής στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Σύμφωνα με το Thrakitoday, το περιστατικό έγινε πριν από μερικές ημέρες και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο 212 ΚΙΧΝΕ Στρατιωτικό Νοσοκομείο της περιοχής.

Μια ημέρα μετά τον τραυματισμό της, την επισκέφθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννης Γιάγκος που βρέθηκε στην Θράκη στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Δ' Σώμα Στρατού.

Η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε ο τραυματισμός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

14 χρόνια χωρίς τον Στέλιο Καζαντζίδη


Σαν σήμερα το 2001 έφυγε ο Στέλιος Καζαντζίδης σε ηλικία 70 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τραγουδιστές του λαϊκού τραγουδιού. Δείτε το αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Στέλιο Καζαντζίδη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κομισιόν: Θα χρηματοδοτήσει με 6 εκατ. ευρώ δύο ελληνικά έργα


Δεκαέξι έργα σε όλη την Ευρώπη θα χρηματοδοτηθούν από την Κομισιόν στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «Επιτάχυνση της Καινοτομίας», με κάθε έργο να λαμβάνει έως και 3 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών και δύο ελληνικής ταυτότητας έργα. Το έργο REMOSIS που αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου «έξυπνου» σταθμού συλλογής για την εξ αποστάσεως καταμέτρηση και ταυτοποίηση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες και συμμετέχει το ΤΕΙ Κρήτης.

Το δεύτερο είναι το SafeSt, το οποίο αφορά στην αδιάλειπτη παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας των υπέργειων δεξαμενών. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Innora.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος της Κομισιόν ανέρχεται στα 35,6 εκατ. ευρώ.

Η πιλοτική δράση «Επιτάχυνση της Καινοτομίας» προωθεί δραστηριότητες καινοτομίας που προσεγγίζουν την αγορά.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία


Την ανάγκη διενέργειας υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία όλων των βαθμίδων και όλων των κατηγοριών, επισημαίνει με εγκύκλιο του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Σκοπός των υγειονομικών ελέγχων, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφικών, βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών.

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων.

Όπως αναφέρεται, το σχολείο θεωρείται διεθνώς ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολικού περιβάλλοντος και για αυτό η διασφάλιση της παροχής υγιεινών τροφών επιτρέπει την ενίσχυση θετικών μηνυμάτων που πρέπει να δίνονται και στην τάξη.

Αναφορικά με τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων - νηπιαγωγείων, προβλέπεται χώρος σίτισης των μαθητών με γεύματα που ετοιμάζονται από τους γονείς. Τα γεύματα τοποθετούνται για συντήρηση σε ψυγείο και στη συνέχεια, όταν απαιτείται, θερμαίνονται για να καταναλωθούν από τους μαθητές.

Εάν ο χώρος σίτισης δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, θα πρέπει πριν και μετά το γεύμα να καθαρίζεται άμεσα και όλα τα σκεύη να τοποθετούνται σε κλειστά ντουλάπια.

Κρίνεται σκόπιμο, οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι, να διεξάγονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος εποχής: Επιτρέπονται τατουάζ και piercing στους στρατιωτικούς


Οι στρατιωτικοί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να κάνουν τατουάζ και piercing με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι ορατά. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο με ημερομηνία 4 Αυγούστου του 2015 υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Η δερματοστιξία δεν θα πρέπει να είναι εξωτερικά εμφανής καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με το σύνολο των στρατιωτικών στολών (βασικών ή επιπρόσθετων, χειμερινών ή θερινών), που καθορίζονται στο σχετικό».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθε που ψηφίζεις


Για την διευκόλυνση των εκλογέων στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.

Τρίτη - Πέμπτη 09:00 έως 18:00
Παρασκευή 09:00 έως 19:00
Σάββατο 09:00 έως 21:00
Κυριακή 07:00 έως 19:00

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πατήστε ΕΔΩ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή: Υποδύονται υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ και εξαπατούν καταναλωτές


Την προσοχή στους καταναλωτές εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα εξαπάτησης καταναλωτών από άτομα, τα οποία προφασίζονται την ιδιότητα του υπαλλήλου της Εταιρείας και προχωρούν επ’ αμοιβή σε παράνομες παρεμβάσεις στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του:

· Τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε καμία περίπτωση και για καμία υπηρεσία που παρέχει η Εταιρία δεν ζητούν χρηματική αμοιβή από τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο ακίνητό τους

· Στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχει παρασχεθεί από την Εταιρία ειδική υπηρεσιακή ταυτότητα, την επίδειξη της οποίας θα πρέπει να ζητούν οι καταναλωτές προκειμένου να επαληθεύσουν ότι πράγματι πρόκειται για εξουσιοδοτημένο συνεργείο

· Στην περίπτωση που ο καταναλωτής έχει υπόνοιες για εξαπάτηση από τους υπαλλήλους που τον επισκέπτονται, πρέπει να καλεί άμεσα στα τηλέφωνα βλαβών που αναφέρονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Επιπλέον ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό σύλληψης ηλεκτρολόγου (που δεν είχε ουδεμία άμεση ή έμμεση σχέση συνεργασίας με την Εταιρία), σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, σύμφωνα με σχετική Ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, για κλοπή κατ’ εξακολούθηση μέσω παράνομων παρεμβάσεων σε μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας οικιών και καταστημάτων κατόπιν συνεννοήσεως με τους ιδιοκτήτες τους και έναντι χρηματικής αμοιβής, υπογραμμίζει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, διαπράττουν επίσης το αδίκημα της ρευματοκλοπής, το οποίο διώκεται ποινικά.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας όλων των καταναλωτών, προκειμένου να εντοπιστούν ρευματοκλοπές, παραβιάσεις και παράνομες συνδέσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την έπιασε μέσα στο αυτοκίνητό του και αυτή έκανε την... ανήξερη


Στα πράσα πιάστηκε μία Ισπανόφωνη γυναίκα στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, την ώρα που βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο για να κλέψει πολύτιμα πράγματα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο ο άνδρας που ήταν και ο κάτοχος του αυτοκινήτου μαγνητοσκοπούσε «ζωντανά» την ενέργεια της γυναίκας μέσα στον χώρο στάθμευσης και αμέσως της είπε να επιστρέψει τα πράγματα στο όχημα του. Η γυναίκα χωρίς δεύτερη σκέψη πέταξε κυριολεκτικά τα πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο και άρχισε να απομακρύνεται, ενώ ζήτησε από τον άνδρα να σταματήσει να την μαγνητοσκοπεί.

Η Ισπανόφωνη γυναίκα, έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι της έλεγε ο άνδρας και επιχείρησε να φύγει από τον χώρο, αλλά ο κάτοχος του οχήματος με την βοήθεια «μεταφράστριας» της ζήτησε να μείνει μέχρι να έρθει η αστυνομία.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη θα καταβληθεί το επίδομα του δημοψηφίσματος στους αστυνομικούς


Αύριο, 15 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί το επίδομα του δημοψηφίσματος στους αστυνομικούς, που διεξήχθη στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΑΣΥ.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση.

«Σε συνέχεια των ανακοινώσεων μας, σας ενημερώνουμε ότι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε πριν από λίγο με τον Προϊστάμενο του Επιτελείου του Α.Ε.Α. Αντιστράτηγο κ. Εμμανουήλ ΚΑΤΡΙΑΔΑΚΗ, η ειδική αποζημίωση του δημοψηφίσματος της 05-07-2015, θα καταβληθεί αύριο 15-09-2015».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την εκτέλεση της Κολομβιανής δημοσιογράφου


Σοκ προκαλεί το βίντεο από μια κάμερα ασφαλείας που καταγράφει τη στιγμή της δολοφονίας της γνωστής Κολομβιανής δημοσιογράφου των ώρα που έμπαινε στον ραδιοφωνικό σταθμό όπου εργάζεται.

Ο εκτελεστής της, που φορά κράνος, την πλησιάζει από πίσω και την πυροβολεί εν ψυχρώ στο κεφάλι. Στη συνέχεια αποχωρεί ψύχραιμα με σταθερό βήμα και κατευθύνεται προς τον συνεργό του που τον περιμένει με μια μηχανή.

Η αστυνομία της Κολομβίας έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών και δίνει υψηλό χρηματικό ποσό σε όποιον δώσει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά τους.

Η 25χρονη δημοσιογράφος αγωνιζόταν κατά των ναρκωτικών, των συμμοριών που κάνουν εμπόριο σαρκός και κατά της διαφθορας.

Προσφάτως είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της μέσω Facebook με αφορμή τα ρεπορτάζ της στις πρόσφατες τοπικές εκλογές αλλά και τη δημοσίευση φωτογραφιών μιας συμμορίας που κατηγορήθηκε για τη διάρρηξη ενός δημαρχείου. Λέγεται επίσης ότι είχε δεχθεί απειλές μετά από ρεπορτάζ που είχε κάνει για τη δολοφονία ενός σκύλου τον περασμένο μήνα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο του λάπτοπ


Τα λάπτοπ στις μέρες μας χρησιμοποιούνται, πέρα από το σπίτι και όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ στα γραφεία είναι πολλοί είναι αυτοί που τα παίρνουν μαζί τους από το σπίτι στο γραφείο και το αντίθετο. Αυτός είναι και ο λόγος που βρωμίζουν πιο εύκολα και πρέπει να καθαρίζονται συχνά και σχολαστικά για να είναι πάντα καθαρά.

Το πληκτρολόγιο είναι το πιο βρώμικο πράγμα πάνω σε ένα λάπτοπ καθώς αυτό είναι το μέρος που αγγίζουν τα χέρια σας περισσότερο. Έρευνες έχουν δείξει πως ένα πληκτρολόγιο μπορεί να έχει περισσότερα μικρόβια κι από μία τουαλέτα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται συχνά ένα καλό καθάρισμα.

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε το πληκτρολόγιο του λάπτοπ σας σιγουρευτείτε πως δεν είναι ανοιχτό και πως δεν είναι συνδεδεμένο με ρεύμα. Επίσης, καλό είναι να αφαιρέσετε το ποντίκι (αν υπάρχει) καθώς και τυχόν cd ή usb που μπορεί να έχετε σε αυτό.

Τι να αποφύγετε: Όπως συνιστούν και οι εταιρίες υπολογιστών καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε σπρέι με αεροζόλ, διαλύτες ή λειαντικά προϊόντα. Ενώ μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για το λάπτοπ σας, μην ψεκάσετε ποτέ τίποτα κατευθείαν σε αυτό και το πληκτρολόγιό του. Πάντα θα ψεκάζετε πρώτα σε κάποιο απαλό πανί και μετά με το πανί θα καθαρίζετε την επιφάνεια που θέλετε.

Για να καθαρίσετε, λοιπόν, το πληκτρολόγιο ενός λάπτοπ θα χρειαστείτε ένα απαλό βαμβακερό πανί και ένα ειδικό καθαριστικό για πληκτρολόγια το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιο κατάστημα που πουλάει σχετικά προϊόντα. Ψεκάζοντας λίγο από αυτό το προϊόν πάνω στο πανί μπορείτε να καθαρίσετε ένα-ένα τα πλήκτρα. Αν, από την άλλη μεριά, δεν επιθυμείτε να πάρετε κάποιο σπρέι, μπορείτε απλά να καθαρίσετε με το πανί το κάθε πλήκτρο σχολαστικά και τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στο καθένα από αυτά.

Επιπλέον, για να διώξετε τη σκόνη ή τυχόν σκουπίδια που μπορεί να έχουν μαζευτεί ανάμεσα στα πλήκτρα ή και στο εσωτερικό τους η λύση είναι μία. Αφού αναποδογυρίσετε το λάπτοπ σας και το τινάξετε καλά για να φύγουν τα πάνω-πάνω σκουπίδια, πάρτε την ηλεκτρική σκούπα και περάστε με το μικρό σκουπάκι που έχει τα πλήκτρα από πάνω. Κάντε το ίδιο και με όλες τις εσοχές που έχει το λάπτοπ σας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μις Αμέρικα είναι ελληνικής καταγωγής


Ελληνικής καταγωγής είναι η νέα «Miss America», η 21χρονη Μπέτυ Καντρέλ που πήρε το όνομα της Ελληνίδας γιαγιάς της, Βασιλικής.

Η 21χρονη γεννήθηκε στην πολιτεία της Τζόρτζια και κατέκτησε με την ομορφιά της όλη την Αμερική! Η Μπέτυ Καντρέλ κτός από τον τίτλο της "Μiss America" και μία υποτροφία 50.000 δολαρίων.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον εισαγγελέα ο φάκελος για το κολυμβητήριο "φάντασμα" στα Χανιά


Ο φάκελος που αφορά στην υπόθεση του κλειστού κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου Χανίων, διαβιβάστηκε από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματεία Αθλητισμού, το Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου Χανίων, του οποίου η κατασκευή κόστισε 5 εκατομμύρια Ευρώ, από το 2009 δεν λειτούργησε ποτέ.

Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς έμεινε μετέωρο έως το 2014 μεταξύ Γ.Γ.Α., Πολυτεχνείου Κρήτης και Δήμου Ακρωτηρίου και Δήμου Χανίων, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκληματική λεηλασία και φθορές που το έχουν καταστήσει ερείπιο.

Για αυτή τη περίπτωση, αλλά και για πολλές ακόμα ανά την Ελλάδα, με εντολή του γ.γ.Α. σχηματίζεται φάκελος για να αποσταλεί άμεσα στο σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων είτε της Γ.Γ.Α. είτε άλλων εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάπιε διαμάντι 245.000 ευρώ για να το βγάλει λαθραία από τη χώρα


Οι αρχές της Ταϊλάνδης αφαίρεσαν με χειρουργική επέμβαση ένα κλεμμένο διαμάντι έξι καρατίων από το έντερο μίας γυναίκας, η οποία είχε επιχειρήσει να το βγάλει λαθραία από τη χώρα καταπίνοντάς το.

Η 39χρονη Τζιανγκ Σουλιάν από την Κίνα παραδέχτηκε ότι είχε κλέψει το διαμάντι αξίας περίπου 280.000 δολαρίων (245.000 ευρώ) την Παρασκευή όταν αυτό εντοπίστηκε στο στομάχι της σε ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Τζιανγκ μαζί με τον άνδρα που την συνόδευε, έναν επίσης Κινέζο, συνελήφθησαν την Πέμπτη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, Σουβαρναμπούμι, ενώ επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε ο αστυνομικός που ηγείται της έρευνας.

Ένας από τους εκθέτες της 56ης Έκθεσης Πολύτιμων Λίθων & Κοσμημάτων της Μπανγκόκ ανέφερε την εξαφάνιση του διαμαντιού. Το ζευγάρι πιστεύεται ότι αντικατέστησε το αληθινό διαμάντι με ένα ψεύτικο.

Όταν η γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση αρνήθηκε την τροφή κι έπινε μόνο νερό, είπε η αστυνομία.

Της χορηγήθηκαν καθαρτικά αλλά έπειτα από τρεις ημέρες δεν κατάφερε να το αποβάλει. Σε αυτό το διάστημα το διαμάντι είχε μετακινηθεί από το στομάχι της στο παχύ έντερο.

Στη συνέχεια, οι γιατροί χρησιμοποίησαν κολονοσκόπιο για να αφαιρέσουν τον πολύτιμο λίθο με επιτυχία χθες το μεσημέρι. Η Τζιανγκ κρατείται κατηγορούμενη για κλοπή και αντιμετωπίζει τριετή ποινή κάθειρξης και την επιβολή προστίμου.



Τον Σεπτέμβριο του 2012, ένας Κινέζος συνελήφθη στη Σρι Λάνκα έχοντας καταπιεί ένα διαμάντι που είχε κλέψει από έκθεση.

Την ίδια χρονιά, η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συνέλαβε έναν άνδρα που επιχείρησε να εγκαταλείψει τη χώρα έχοντας καταπιεί...220 γυαλισμένα διαμάντια αξίας 2,3 εκατ δολαρίων, τα οποία είχε εντοπίσει ο σαρωτής σώματος της ασφάλειας του αεροδρομίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


ΟΗΕ: Ακόμη ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Σύροι ως το τέλος του έτους


Άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας μέχρι το τέλος του έτους, αν ο πόλεμος εκεί συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, αυξάνοντας πιθανόν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γιακούμπ Ελ Χίλο, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε ότι από τη σύγκρουση έχουν ήδη εκτοπιστεί μέχρι σήμερα το 2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα στη Συρία, καθώς οι μάχες εντείνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας που διέρχεται τον πέμπτο χρόνο πολέμου.

Κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη στις σοβαρά υποχρηματοδοτούμενες προσπάθειες για βοήθεια που σκοπό έχουν να κρατήσουν τους Σύρους στη χώρα τους όπου είναι δυνατό και προειδοποίησε πως ο δριμύς χειμώνας που προβλέπεται να έλθει θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες κακουχίες.

"Εκτός αν γίνει κάτι μεγάλο για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης με πολιτικά μέσα, το ανθρώπινο τρένο που άρχισε να κινείται έξω από τη Συρία και τη γειτονιά της θα συνεχίσει να κινείται μήνες και μήνες", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ελ Χίλο.

"Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια προσφυγική κατάσταση παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στη δημιουργία της UNHCR το 1950", είπε, αναφερόμενος στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

"Υπάρχουν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι φέτος και η πρόβλεψη είναι για άλλο ένα εκατομμύριο που θα εκτοπισθούν μέσα στη Συρία από τώρα μέχρι το τέλος του έτους, αν η βία εξακολουθήσει να κλιμακώνεται", είπε ο Ελ Χίλο, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό.

"Άρα είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως περισσότεροι άνθρωποι θα κατευθύνονται προς την Ευρώπη, επειδή οι χώρες που τόσο γενναιόδωρα φιλοξενούσαν τους πρόσφυγες αυτούς –ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιράκ, η Τουρκία, η Αίγυπτος– φθάνουν επίσης –στην περίπτωση μερικών από αυτές– ένα όριο", είπε.

"Παραμένω πολύ ανήσυχος για το Χαλέπι και τα περίχωρά του και την Ντεράα και τα περίχωρά της", είπε ο Ελ Χίλο. "Αυτά είναι δύο σημεία στον βορρά και στον νότο όπου φοβάμαι ότι θα δούμε περισσότερες μετακινήσεις ανθρώπων ως αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης των μαχών", είπε.

Ο Ελ Χίλο κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη προκειμένου να βοηθηθούν οι Σύροι να παραμείνουν στη χώρα – εκεί όπου αυτό είναι δυνατό. "Καθώς σας μιλώ σήμερα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχει μηδέν δολάρια να διαθέσει για τη σίτιση πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στη Συρία από την 1η Νοεμβρίου", είπε.

"Εχουμε ακόμη την ευκαιρία να επενδύσουμε και να βοηθήσουμε πολλούς Σύρους να παραμείνουν στη Συρία. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό το ανθρώπινο τρένο θα συνεχίσει να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης", είπε.

"Έχουμε 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι σε περιοχές στη Συρία τις οποίες είναι δύσκολο να φθάσουμε. Μπορούμε τώρα να φθάσουμε σε όλο και περισσότερους από αυτούς απ’ ό,τι προηγουμένως με τη διασυνοριακή πρόσβαση και σε μικρότερο βαθμό μέσω παραδόσεων ανάμεσα στις γραμμές που έχουν επιβραδυνθεί φέτος κυρίως λόγω κυβερνητικών περιορισμών και της αυξανόμενης ανασφάλειας", είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία.

Οι παραδόσεις ανάμεσα στις γραμμές αναφέρονται σε παραδόσεις βοήθειας από περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

"Υπάρχουν 420.000 άνθρωποι σε πολιορκημένες περιοχές στη Συρία, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς να πολιορκούνται από το ISIL στην Ντέιρ αλ-Ζορ", είπε ο Ελ Χίλο, αναφερόμενος σε μια πόλη υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Συρία η οποία πολιορκείται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

"Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με οιονδήποτε προκειμένου να φθάσει στους αμάχους και να διανείμει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε σε περιοχές που ελέγχονται από το ISIL", κατέληξε ο Ελ Χίλο.

-------------

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά των προσφύγων σε Βαρσοβία, Πράγα και Μπρατισλάβα

Στον αντίποδα, αντιδιαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης», όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη Βαρσοβία, περίπου 5.000 άνθρωποι --σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, 10.000 κατά τους διοργανωτές-- συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Στην πλειονότητά τους δηλώνουν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας από την κυβέρνηση και να εγκαταλείψει την απόφαση να δεχτεί τους μουσουλμάνους» είπε ένας από τους διοργανωτές, μιλώντας στο πλήθος από την καρότσα ενός φορτηγού. Η Πολωνία έχει δεχτεί να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες, απορρίπτοντας όμως τη λογική των ποσοστώσεων.

Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι η 12η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της μεγάλης μάχης της Βιέννης το 1683, όταν τα πολωνικά στρατεύματα του βασιλιά Ιωάννη Γ΄ Σομπιέσκι απώθησαν τους Οθωμανούς εισβολείς.

Οι υποστηρικτές της φιλοξενίας των προσφύγων, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, ήταν πέντε φορές λιγότεροι. «Καλωσήρθατε πρόσφυγες», «Ρωτήστε μας πώς να βοηθήσουμε και όχι αν θα πρέπει να βοηθήσουμε», έγραφαν στα πανώ τους.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών στις δύο κινητοποιήσεις.

Στην Μπρατισλάβα, γύρω στους 1.500 ανθρώπους διαδήλωσαν νωρίς το απόγευμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα του αντιισλαμικού κινήματος του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός Λούκας Κόπατς, με τη στήριξη και του εθνικιστικού κόμματος «Η Σλοβακία Μας». «Ο πολυπολιτισμός είναι μια ουτοπία, μην ανοίγετε τα σύνορα» και «Δεν είστε καλοδεχούμενοι, γυρίστε σπίτια σας», έγραφαν τα πανώ.

Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας οργανώθηκε και μια διαδήλωση υπέρ των προσφύγων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 άνθρωποι.

Δύο διαδηλώσεις έγιναν και την Πράγα, με εκείνην κατά της φιλοξενίας προσφύγων να είναι εμφανώς πολύ μεγαλύτερη. «Στείλτε τους στα σπίτια τους» και «Προστατεύστε τα σύνορα», ζητούσαν οι διαδηλωτές στην πρώτη από αυτές ενώ οι ομιλητές κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί και ζήτησαν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα», έγραφε από την άλλη το πανό των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση, ζητώντας από τη χώρα να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες.

-------------

Γερμανία: Αυξήθηκαν οι συλλήψεις των διακινητών προσφύγων το 2015


Ο αριθμός των διακινητών που έχουν συλληφθεί στην Γερμανία για παράνομη διακίνηση προσφύγων αυξήθηκε κατά 40% το 2015, ανέφερε η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, παραπάνω από 2.330 διακινητές προσφύγων έχουν συλληφθεί στη χώρα, μια αύξηση 40% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, τόνισε η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες διακινητές προέρχονται από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Συρία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

-------------

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη


Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης", όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη Βαρσοβία, περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, 10.000 κατά τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Στην πλειονότητά τους δηλώνουν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία.

"Βρισκόμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας από την κυβέρνηση και να εγκαταλείψει την απόφαση να δεχτεί τους μουσουλμάνους" είπε ένας από τους διοργανωτές, μιλώντας στο πλήθος από την καρότσα ενός φορτηγού. Η Πολωνία έχει δεχτεί να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες, απορρίπτοντας όμως τη λογική των ποσοστώσεων.

Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι η 12η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της μεγάλης μάχης της Βιέννης το 1683, όταν τα πολωνικά στρατεύματα του βασιλιά Ιωάννη Γ΄ Σομπιέσκι απώθησαν τους Οθωμανούς εισβολείς.

Οι υποστηρικτές της φιλοξενίας των προσφύγων, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, ήταν πέντε φορές λιγότεροι. "Καλωσήρθατε πρόσφυγες", "Ρωτήστε μας πώς να βοηθήσουμε και όχι αν θα πρέπει να βοηθήσουμε", έγραφαν στα πανό τους. Η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία εκτίμηση γι α τον αριθμό των διαδηλωτών στις δύο κινητοποιήσεις.

Στην Μπρατισλάβα, γύρω στους 1.500 ανθρώπους διαδήλωσαν νωρίς το απόγευμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα του αντιισλαμικού κινήματος του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός Λούκας Κόπατς, με τη στήριξη και του εθνικιστικού κόμματος "Η Σλοβακία Μας". "Ο πολυπολιτισμός είναι μια ουτοπία, μην ανοίγετε τα σύνορα" και "Δεν είστε καλοδεχούμενοι, γυρίστε σπίτια σας", έγραφαν τα πανό.

Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας οργανώθηκε και μια διαδήλωση υπέρ των προσφύγων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 άνθρωποι.

Δύο διαδηλώσεις έγιναν και την Πράγα, με εκείνην κατά της φιλοξενίας προσφύγων να είναι εμφανώς πολύ μεγαλύτερη. "Στείλτε τους στα σπίτια τους" και "Προστατεύστε τα σύνορα", ζητούσαν οι διαδηλωτές στην πρώτη από αυτές ενώ οι ομιλητές κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί και ζήτησαν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα", έγραφε από την άλλη το πανό των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση, ζητώντας από τη χώρα να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες.

-------------

Ουγγαρία: "Κινητά δικαστήρια" για τους καταπατητές των συνόρων


Οι αρχές της Ουγγαρίας θα θέσουν σε λειτουργία τα πρώτα κινητά δικαστήρια στα σύνορα με την Σερβία για να διώκουν μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα, την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε μια πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών το Σάββατο.

«Τέτοια “κινητά δικαστήρια” θα περιλαμβάνουν δικαστές και εισαγγελείς. Θα διαθέτουν ειδικά αυτοκίνητα για να δικάζουν τους δράστες, να αποφεύγουμε να φέρνουμε τους παραβάτες προς τα ενδότερα της επικράτειας μας και να χάνουμε χρόνο, τα δικαστήρια θα πραγματοποιούνται κοντά στα σύνορα», δήλωσε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Spuntik.

Τα πρώτα δικαστήρια θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κοντά στα χωριά Ρόζσκε και Ασοτχάλομ, κοντά στα σύνορα με την Σερβία.

-------------

Πανευρωπαϊκό χαστούκι στο ρατσισμό #RefugeesWelcome


Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν με σύνθημα «πρόσφυγες καλοδεχούμενοι» το Σάββατο στην Ευρώπη από το Λονδίνο ως την Κοπεγχάγη κι από την Αθήνα έως το Παρίσι και τη Μαδρίτη ζητώντας να σταματήσει η αδιαφορία για τους πρόσφυγες, στα πλαίσια του διεθνούς καλέσματος #RefugeesWelcome.



Την Κυριακή στις 19:30 το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών συνδιοργανώνουν σιωπηλή πορεία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τους πρόσφυγες που προγραμματίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.



Παραφωνίες στις αντιρατσιστικές διαθέσεις στην Ευρώπη ήταν εκδηλώσεις για τον ακριβός αντίθετο λόγο, στη Βαρσοβία και την Πράγα.

Πίσω από πανό που έγραφαν «ανοίξτε τα σύνορα» ή «η ζωή των προσφύγων μετρά», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν στο Λονδίνο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να υιοθετήσει μια πιο γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική.



Η πρώτη κίνηση του νέου ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν να συμμετάσχει στη διαδήλωση αυτή, αφού κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδείξει περισσότερη «συμπόνια».



Υπό την πίεση της κοινής γνώμης ο Κάμερον ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι η Βρετανία θα δεχθεί 20.000 πρόσφυγες τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως πολλοί διαδηλωτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής.

Στη Δανία, οι αρχές της οποίας προσπαθούν να περιορίσουν την εισροή προσφύγων, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη και εκατοντάδες άλλοι σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας υπέρ των προσφύγων.

Πολλές χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, χίλιοι στην Στοκχόλμη, άλλοι τόσοι στο Ελσίνκι και τη Λισαβόνα.



Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε ένα κέντρο υποδοχής Σύρων προσφύγων κοντά στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υποδεχθεί 24.000 πρόσφυγες μέχρι την επόμενη χρονιά.



Από την άλλη πλευρά ακροδεξιές ομάδες και θρησκόληπτες παραφυάδες οργάνωσαν διαδηλώσεις στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης».

Στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές δήλωσαν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας, όπου οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ΕΕ, και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη Γερμανία, την πρωταθλήτρια στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, με 450.000 να έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς, η κινητοποίηση ήταν σαφώς πιο χαλαρή. Μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο υπέρ της καλύτερη υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη.



Περίπου 9.000 πρόσφυγες έφτασαν νωρίς χθες βράδυ στο Μόναχο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες ανέμεναν να υποδεχθούν «έως 13.000» συνολικά μέχρι το τέλος της ημέρας.

Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο και σχεδόν 2.748 έχουν πνιγεί ή αγνοούνται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.



Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι Σύροι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα τους και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Συνολικά περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Συρίας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του από το 2011.



-------------

Να μάθουν γερμανικά συμβουλεύει η Μέρκελ τις γυναίκες πρόσφυγες

«Όσοι μιλάνε γερμανικά μπορούν πραγματικά να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία μας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε χθες Σάββατο τις γυναίκες πρόσφυγες να μάθουν γερμανικά και να μην παραμείνουν απομονωμένες στις κοινότητές τους, την ώρα που η ενσωμάτωση των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν άσυλο στη Γερμανία εμφανίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Οι γυναίκες έχουν συχνά ζήσει φοβερά πράγματα και έχουν ψυχολογικά τραύματα όταν φτάνουν στη χώρα μας», δήλωσε η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της. «Προφανώς προσπαθούμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τα τραύματά τους, όμως παράλληλα δεν μπορώ παρά να τις συμβουλεύσω: μάθετε τη γλώσσα!».

Η Γερμανία αναμένει φέτος να υποδεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο, έναν αριθμό ρεκόρ. Ήδη από την αρχή της χρονιάς 450.000 νέοι πρόσφυγες έχουν φτάσει στη χώρα.

Αν και δεν θα λάβουν όλοι ασυλία, πολλοί, στην πλειονότητά τους Σύροι, θα εγκατασταθούν στη Γερμανία, όπου θα πρέπει να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

«Όσοι μιλάνε γερμανικά μπορούν πραγματικά να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία μας», σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος, καλώντας μάλιστα τις μητέρες να μάθουν γερμανικά μαζί με τα παιδιά τους. «Μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο, μαθαίνουν στο σχολείο, συχνά είναι γρήγορα καλύτερα από τους γονείς τους, όμως δεν θα πρέπει να αφήνετε αυτό να σας αποθαρρύνει», τόνισε.

Παράλληλα η Μέρκελ ζήτησε από τις γυναίκες «να αναζητήσουν επαφές και να μην απομονωθούν, να μην μείνουν μόνο στη γνωστή τους κοινότητα, αλλά να προσπαθήσουν να βγουν από αυτή».

«Δώστε κουράγιο, αυτό είναι το σύνθημά μου», υπογράμμισε, προωθώντας μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να βοηθηθούν οι γυναίκες να βγουν από την απομόνωση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν την ανάγκη να μάθουν γερμανικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εγκαθίστανται στη χώρα.

-------------

Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας του Αϊλάν


Νέα τροπή παίρνει η δραματική ιστορία του 3χρονου Αϊλάν, ο οποίος πνίγηκε στο Αιγαίο και έγινε σύμβολο του αγώνα των προσφύγων, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι ο πατέρας του ήταν ένας από τους διακινητές.

Εκτός από το ζευγάρι των Ιρακινών, που έχασαν δύο από τα τρία παιδιά του στο ναυάγιο και οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που αποκάλυψαν αυτή την εκδοχή, στο ίδιο σενάριο καταλήγει και ένας 20χρονος Ιρακινός. Καταγγέλλει πως ο Αμπντουλά Κούρντι ήταν αυτός που κυβερνούσε τη βάρκα όταν ανετράπη και ότι συμμετείχε στο δίκτυο των διακινητών. Ο ίδιος ο πατέρας του Αϊλάν πάντως, απαντά πως όλα είναι ψέμματα.

"Εάν ήμουν διακινητής δεν θα έπαιρνα μαζί μου στη βάρκα τα παιδιά και τη γυναίκα μου", είπε ο Κουρντί σε βρετανική εφημερίδα.

-------------


Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα


Φορώντας μπλουζάκια με μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Συρίας βγήκαν στο χορτάρι Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα το Σάββετο πριν την έναρξη του ντέρμπι.



Όλοι οι παίκτες φορούσαν το μπλουζάκι και φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένοι στο αγωνιστικό χώρο του «Βιθέντε Καλδερόν»



Μετά από πρόταση των «Ροχιμπλάνκος» και την αποδοχή από τους Καταλανούς, οι δύο ομάδες φωτογραφήθηκαν μαζί με σύνθημα «βοηθήστε τους πρόσφυγες».

Το συγκεκριμένο μπλουζάκι θα τεθεί προς πώληση και τα έσοδα θα πάνε στην εκστρατεία για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ACNUR), ενώ θα υπάρχουν κι άλλες κινήσεις με τη συνεργασία και του Ερυθρού Σταυρού.

-------------

"Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να διαλέγουν ελεύθερα που θα μείνουν"


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι πρόσφυγες που συρρέουν στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θα εγκατασταθούν.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι πρόσφυγες στους οποίους δίνεται προστασία στην Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να επιλέξουν ελεύθερα πού θέλουν να μείνουν – αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο", είπε.

"Δεν μπορεί επίσης να είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε επιδόματα που προβλέπει η γερμανική νομοθεσία στους πρόσφυγες που έχουν κατανεμηθεί σε μία χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια έρχονται έτσι κι αλλιώς στη Γερμανία", πρόσθεσε.

-------------

Πανό συμπαράστασης στους πρόσφυγες ανάρτησαν οι οπαδοί της ΑΕΚ

«ΑΕΚ, Μάνα όλων των προσφύγων» - Δείτε φωτογραφίες.

Ένα πανό συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες ανάρτησαν στο «πέταλο» του ΟΑΚΑ οι οπαδοί της ΑΕΚ, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον ΠΑΣ- Γιάννινα.

Το μήνυμα που έγραφε το πανό των κιτρινόμαυρων ήταν: «ΑΕΚ, Μάνα όλων των προσφύγων».

Παράλληλα, πρόσφυγες βρέθηκαν στις κερκίδες των οπαδών της «Ένωσης», καθώς σύνδεσμος οπαδών μίσθωσε πούλμαν προκειμένου πάνω από 50 μετανάστες να παρακολουθήσουν το ματς.

Στην αρχή του αγώνα, μάλιστα, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής.

Για την ιστορία, το παιχνίδι έληξε 3-1 υπέρ της Ένωσης









-------------

Συγκλονίζει η τραγωδία στο Φαρμακονήσι - Στους 34 οι νεκροί


Αυξάνεται στους 34, ο αριθμός των θυμάτων, από την ανθρώπινη τραγωδία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε, άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών, ανετράπη. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τέσσερα βρέφη και έντεκα παιδιά, έξι αγόρια και πέντε κορίτσια.

Μέχρι το μεσημέρι οι νεκροί από την ανατροπή του σκάφους ανέρχονταν σε 28. Πριν από λίγο ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ακόμα έξι νεκροί μετανάστες. Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.

Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφερθούν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β' υπαρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός μεταβαίνουν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι.

-------------

Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν


Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε πριν από λίγη ώρα η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φθάνουν στη Βαυαρία μέσω της Αυστρίας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

-------------

Κομισιόν: Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

"Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

"Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς", προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν "το συντομότερο δυνατόν".

"Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης", καταλήγει η ανακοίνωση.

-------------

Η Τσεχία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία

«Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση τον αριθμό των προσφύγων».

Η Τσεχία θα ενισχύσει τους ελέγχους της στα σύνορά της με την Αυστρία, μετά την απόφαση που έλαβε το Βερολίνο να επαναφέρει τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η Δημοκρατία της Τσεχίας ενισχύει τα μέτρα στα σύνορά της με την Αυστρία. Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση τον αριθμό των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας», δήλωσε ο υπουργός Μίλαν Κόβανετς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

-------------

Ευρωπαίοι δήμαρχοι στο πλευρό των προσφύγων

Καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να βοηθήσουν τους μετανάστες.

Τέσσερις δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων κάλεσαν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι πόλεις τους είναι έτοιμες να τους φιλοξενήσουν. Πρόκειται για τους δημάρχους του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα, Τζιούζι Νικολίνι και της Μυτιλήνης, Σπύρου Γαληνού.

«Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξόριστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο», γράφουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τον τίτλο «Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης».

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Άντα Κολάου, την Αν Ινταλγκό, τον Σπύρο Γαληνό και την Τζιούζι Νικολίνι.

Το κείμενο υπογράφεται από τους ομολόγους τους της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, και άλλων τεσσάρων ισπανικών πόλεων. Είναι ανοικτή και σε άλλες υπογραφές και δημοσιοποιείται την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας που απαιτούν από εμάς επείγοντα μέτρα (...), απέναντι στις γειτονικές χώρες που οι δυνατότητές τους να δέχονται πρόσφυγες έχουν ξεπεραστεί, με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης που κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περιοχή».

Όμως «απέναντι στο ανθρώπινο είδος έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη», γράφουν. «Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη, να κλείνουμε σύνορα, να αφήνουμε τη βρόμικη δουλειά σε άλλα κράτη για να κάνουν τους χωροφύλακες των συνόρων μας, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;»

«Οι δημοτικές υπηρεσίες μας εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και η αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών».

«Ζητάμε (από τους ηγέτες) να μην γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις και να ακούσουν την κραυγή» για αλληλεγγύη.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, μία ακτιβίστρια κατά των εξώσεων που προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, είχε ήδη καλέσει τον Αύγουστο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων-καταφυγίων.

-------------

Με βέτο απειλεί η Σλοβακία για την κατανομή των προσφύγων

Σκληρή στάση θα κρατήσει ο υπ. Εσωτερικών στην έκτακτη σύνοδο των «28» τη Δευτέρα.

Η Σλοβακία θα ασκήσει βέτο εφόσον στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28» τη Δευτέρα ληφθεί απόφαση για δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Κάλινακ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις προτάσεις που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες.

«Έχω εντολή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να θέσω βέτο σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις ποσοστώσεις γιατί δεν έχουν κανένα νόημα, στρέφονται ευθέως κατά των προσφύγων και δεν επιλύουν την κρίση με κανένα τρόπο», είπε ο Κάλινακ.

-------------

Υπό όρους η φιλοξενία προσφύγων στη Βαρσοβία


Η Πολωνία μπορεί να δεχτεί να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της, ξεχωρίσει αυτούς που χρειάζονται βοήθεια από τους οικονομικούς μετανάστες και επιτρέψει στη Βαρσοβία να τους ελέγχει για θέματα ασφαλείας, δήλωσε την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών Ράφαλ Τρασκόφσκι.

Ο Τρασκόφσκι, που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είπε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη καθώς η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. "Εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη" φέρεται να είπε ο υφυπουργός στον ιστότοπο tvn24.pl.

"Ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Θα πρέπει να ασφαλίσουμε στέρεα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να ξεχωρίσουμε ξεκάθαρα τους οικονομικούς μετανάστες, αποδεχόμενοι αυτούς που είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε, από τους πρόσφυγες που πρέπει να βοηθήσουμε επειδή προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο ή τις διώξεις", είπε.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, ο τρίτος όρος που θέτει η χώρα του είναι να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους για τα πρόσωπα που θα δεχτεί για να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές για την ασφάλειά της.

Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς είχε ανακοινώσει ότι η χώρα της εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από τους 2.000 που είχε δεχτεί αρχικά να υποδεχτεί.

Το κοινοβούλιο θα συζητήσει τη μεταναστευτική κρίση σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη.

-------------

Γερμανία: Εκατοντάδες αστυνομικοί για τη φύλαξη των συνόρων με την Αυστρία


Οι γερμανικές αρχές κινητοποιούν "πολλές εκατοντάδες αστυνομικούς" για να ελέγχουν τα σύνορα της χώρας, μετά την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει προσωρινά την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, λόγω της μαζικής άφιξης προσφύγων.

"Κινητοποιούμε πολλές εκατοντάδες" αστυνομικούς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία ξεκίνησαν την Κυριακή το απόγευμα, δηλαδή την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωνε την απόφαση αυτή από το Βερολίνο.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν σε ένα από τα κυριότερα σημεία διέλευσης μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας είπε ότι δύο ώρες αργότερα, γύρω στις 19.30, δεν είχε παρατηρήσει κάποια ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι προετοιμάζεται για να εφαρμόσει αυτό το μέτρο "για μεγάλο διάστημα" ενώ ο ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για προσωρινή απόφαση. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι που θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει πλέον να διαθέτουν διαβατήριο ή κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που μπαίνουν στη Γερμανία φτάνουν με τρένα στο Μόναχο. Η πόλη όμως αυτό το Σαββατοκύριακο προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας τους έχουν πλέον εξαντληθεί: πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο καθώς τα κέντρα υποδοχής έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

Μέσα σε δύο εβδομάδες έφτασαν στο Μόναχο 63.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

-------------

Γιατί η Μέρκελ έκλεισε τα σύνορα της Γερμανίας για πρόσφυγες και μετανάστες

Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία.

Αντιδρώντας στην προσφυγική κρίση και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στη χώρα, η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα νότια σύνορα της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη του Σέγκεν, ενώ παράλληλα διακόπτει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την γειτονική Αυστρία.

Στις 18:40 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης στο Βερολίνο και τα αιτιολόγησε με την ανάγκη αποκατάστασης της τάξης και της επιστροφής στην καθημερινότητα.

Από εδώ και στο εξής όσοι περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλοι οι συνοριοφύλακες έχουν τεθεί μέχρι νεοτέρας σε συναγερμό. Όπως σημειώνει το Spiegel Online η ομοσπονδιακή αστυνομία στέλνει όλο το διαθέσιμο προσωπικό στη Βαυαρία για τον έλεγχο των συνόρων. Tην ίδια ώρα διακόπτεται και η σύνδεση Γερμανίας - Αυστρίας με το σιδηρόδρομο.

Την Τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αυστριακό ομολόγό της Βέρνερ Φάιμαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για τη γερμανική απόφαση. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επαναφορά μεθοριακών ελέγχων καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης δραστηριοποιήσης στο προσφυγικό. Νωρίτερα, σε τηλέφωνική της επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η καγκελάριος τον ενημέρωσε για το μέτρο.

Με την στροφή στο μεταναστευτικό η Γερμανία θέλει να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν χωρίς την πίεση των εξελίξεων την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων. Επιδιώκει επίσης να στείλει ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: αφενός στους πρόσφυγες για να σταματήσουν να έρχονται, και αφετέρου προς την ΕΕ για να βρεθεί λύση αύριο στο θέμα της ποσόστωσης, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28. 'Οπως δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό.

Η αδιάκοπη ροή προσφύγων και οι δυσκολίες των γερμανικών αρχών να ανταπεξέλθουν προκάλεσε στο προοίμιο της απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων πολιτικές τριβές. Στο επίκεντρο της κριτικής, τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και από την αντιπολίτευση βρίσκεται η απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες.

Το παράδοξο της αντιπαράθεσής είναι ότι ενώ Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά ακόμη και το κόμμα Η Αριστερά υπεραμύνονται την απόφαση της κ. Μέρκελ, οι πολιτικοί από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο της ασκούν κριτική. Μεταξύ τους τόσο χριστιανοδημοκράτες, όσο και βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι στηρίζουν τις επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τον οποίο μάλιστα κάλεσαν να συμμετέχει σε δέκα μέρες σε κομματική εκδήλωση. Εκπρόσωπος του βαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Ζέχοφερ δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την ελεύθερη είσοδο των προσφύγων και ούτε ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της Deutsche Welle, αιφνιδιασμένοι δηλώνουν και αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών ομόσπονδων κρατιδίων που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την προσφυγική κρίση. Οι υπουργοί Εσωτερικών εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν τα κρατίδιά τους στους ρυθμούς εισροής των προσφύγων, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για χαοτικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση ο γερμανός επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκά στάνταρτ παροχών προς τους αιτούντες άσυλο. Πρωτίστως αυτό σημαίνει για τη Γερμανία ότι θα πρέπει να «προσαρμόσει», με άλλα λόγια να μειώσει, τις παροχές προς του πρόσφυγες στο επίπεδο που ισχύει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

-------------

Μια φωτογραφία που κραυγάζει χίλιες λέξεις

Νέο σοκ από το ναυάγιο - τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι.

Ήταν πριν από λίγες ημέρες η φωτογραφία με την τραγική φιγούρα του Σύρου Αϊλάν να κείτεται στην άμμο. Τον περασμένο μήνα ήταν η φωτογραφία του Σύρου πατέρα που ξεσπούσε σε κλάματα αγκαλιάζοντας σφικτά τα παιδιά του, μόλις είχε πατήσει στην Κω. Σήμερα είναι αυτή η φωτογραφία, ενός άλλου Σύρου πατέρα από την ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που συμπυκνώνει όλο το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο.

Ο άνδρας της φωτογραφίας βρισκόταν πάνω στη βάρκα που βυθίστηκε στο Αιγαίο παρασύροντας στο θάνατο 34 ανθρώπους, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό. Μεταξύ αυτών, τέσσερα βρέφη και έντεκα μικρά παιδιά. Το δικό του παιδί στάθηκε μέχρι στιγμής πιο τυχερό και φαίνεται να κοιμάται, αποκαμωμένο προφανώς από την ταλαιπωρία και τις κακουχίες, μέσα στη σαμπρέλα που το κρατά στη ζωή.

Οι αρχές διέσωσαν 68 πρόσφυγες από το ναυάγιο ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Οι σοροί θα μεταφερθούν με κανονιοφόρο στη Ρόδο.

Μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεων, 432.761 πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, εκ των οποίων οι 309.000 έφτασαν στην Ελλάδα. Οι μισοί είναι Σύροι που αναζητούν μια ευκαιρία στη ζωή αφήνοντας πίσω τους τη φρίκη του πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΜΩΡΟ ΛΕΣΒΟΣ

-------------

Σκληρή στροφή της Γερμανίας που ανέστειλε τη συνθήκη του Σένγκεν


Το Βερολίνο επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία αναστέλλοντας τη Συνθήκη Σένγκεν για να φράξει το ρυθμό εισροής προσφύγων στη Γερμανία, αναφέρει η Deutsche Welle .

Αντιδρώντας στην προσφυγική κρίση και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στη χώρα, η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα νότια σύνορα της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη του Σένγκεν, ενώ παράλληλα διακόπτει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την γειτονική Αυστρία. Στις 18:40 ώρα Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης στο Βερολίνο και τα αιτιολόγησε με την ανάγκη αποκατάστασης της τάξης και της επιστροφής στην καθημερινότητα.

Από εδώ και στο εξής όσοι περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλοι οι συνοριοφύλακες έχουν τεθεί μέχρι νεοτέρας σε συναγερμό. Όπως σημειώνει το Spiegel Online η ομοσπονδιακή αστυνομία στέλνει όλο το διαθέσιμο προσωπικό στη Βαυαρία για τον έλεγχο των συνόρων. Την ίδια ώρα διακόπτεται και η σύνδεση Γερμανίας - Αυστρίας με το σιδηρόδρομο. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τα δρομολόγια μέχρι αύριο το πρωί, 06.00.

Την Τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αυστριακό ομολόγό της Βέρνερ Φάιμαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τα μηνύματα

Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε "μεγάλη κατανόηση" για τη γερμανική απόφαση. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επαναφορά μεθοριακών ελέγχων καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης δραστηριοποίησης στο προσφυγικό. Νωρίτερα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η καγκελάριος τον ενημέρωσε για το μέτρο.

Με την στροφή στο μεταναστευτικό η Γερμανία θέλει να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν χωρίς την πίεση των εξελίξεων την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων. Επιδιώκει επίσης να στείλει ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: αφενός στους πρόσφυγες για να σταματήσουν να έρχονται, και αφετέρου προς την ΕΕ για να βρεθεί λύση αύριο στο θέμα της ποσόστωσης, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28. Όπως δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό.

Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο σε όλη την Ευρώπη με κεντρικό σύνθημα "Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι - ανοιχτά σύνορα".

Πολιτικές τριβές προκαλούν οι αποφάσεις Μέρκελ

Η ροή προσφύγων και οι δυσκολίες των γερμανικών αρχών να ανταπεξέλθουν προκάλεσε στο προοίμιο της απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων πολιτικές τριβές. Στο επίκεντρο της κριτικής, τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και από την αντιπολίτευση βρίσκεται η απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες.

Το παράδοξο της αντιπαράθεσής είναι ότι ενώ Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά ακόμη και το κόμμα Η Αριστερά υπεραμύνονται την απόφαση της κ. Μέρκελ, οι πολιτικοί από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο της ασκούν κριτική. Μεταξύ τους τόσο χριστιανοδημοκράτες, όσο και βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι στηρίζουν τις επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τον οποίο μάλιστα κάλεσαν να συμμετέχει σε δέκα μέρες σε κομματική εκδήλωση. Εκπρόσωπος του βαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Ζέχοφερ δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την ελεύθερη είσοδο των προσφύγων και ούτε ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αιφνιδιασμένοι δηλώνουν και αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών ομόσπονδων κρατιδίων που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την προσφυγική κρίση. Οι υπουργοί Εσωτερικών εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν τα κρατίδιά τους στους ρυθμούς εισροής των προσφύγων, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για χαοτικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση ο γερμανός επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκά στάνταρτ παροχών προς τους αιτούντες άσυλο. Πρωτίστως αυτό σημαίνει για τη Γερμανία ότι θα πρέπει να «προσαρμόσει», με άλλα λόγια να μειώσει, τις παροχές προς του πρόσφυγες στο επίπεδο που ισχύει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

-------------

«Είχαμε μια φυσιολογική ζωή μέχρι που ήρθε ο πόλεμος»

«Πώς να τη συγχωρέσω;», λέει ο πρόσφυγας που δέχθηκε τρικλοποδιά από την εικονολήπτρια στην Ουγγαρία.

Μπορεί η εικονολήπτρια από την Ουγγαρία Πέτρα Λάζλο να ζήτησε συγγνώμη για τις ντροπιαστικές πράξεις της να κλωτσήσει ένα κοριτσάκι και να βάλει τρικλοποδιά σε έναν πρόσφυγα που κρατούσε στην αγκαλιά του το παιδί του, ο τελευταίος ωστόσο δηλώνει πως δυσκολεύεται να τη συγχωρήσει.

Ο Σύρος Οsama Abdel-Muhsen Alghadab προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα Σερβίας- Ουγγαρίας όταν η Λάζλο του έβαλε τρικλοποδιά με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον 7χρονο γιο του Zaid, τον οποίο κρατούσε στην αγκαλιά του.

Ο 52χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, μίλησε στη βρετανική MailOnline από τη Γερμανία όπου έφτασε ύστερα από το τρομακτικό 12ήμερο ταξίδι από την Τουρκία.

«Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι και μας κρατούσαν μέχρι να έρθει λεωφορείο να μας πάει στα σύνορα», περιγράφει, «ήταν μια πολύ μικρή περιοχή κι ένα τεράστιο πλήθος. Ο κόσμος άρχισε να χάνει την υπομονή του, ήθελαν να περπατήσουν τα δέκα χιλιόμετρα ως τα σύνορα και η αστυνομία στεκόταν εκεί για να τους εμποδίσει. Επικράτησε χάος, ο κόσμος άρχισε να σπρώχνει. Δεν είδα τι έγινε, δεν ήξερα αν ήταν εικονολήπτρια ή αστυνομικός, απλώς ένιωσα να πέφτω».

Ο Alghadab, που είδε και το οπτικό υλικό με τη Λάζλο να κλωτσά ένα κοριτσάκι διερωτάται: «Πώς μπορώ να τη συγχωρήσω;»

Στην πατρίδα του, τη ρημαγμένη σήμερα συριακή πόλη Deir ez-Zor, ο άνδρας ήταν επόπτης εκπαιδευτών αθλημάτων. Ήταν επίσης προπονητής στην ομάδα Al Fituwa Football Club πριν αναζητήσει στη νότια Τουρκία διέξοδο από τον πόλεμο και το ISIS.

«Είχαμε μια φυσιολογική ζωή μέχρι που ήρθε ο πόλεμος», περιγράφει, «μείναμε λίγο και περιμέναμε αλλά μετά τη μεγάλη καταστροφή φύγαμε. Πήγαμε στην Τουρκία στο τέλος του 2012».

Στην Τουρκία περνούσαν δύσκολα αλλά ο ένας γιος του ταξίδεψε στη Γερμανία κι ακολούθησε ο ίδιος με τον Zaid, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του.

Αρχικά ταξίδεψε στο Μποντρούμ και πλήρωσε χίλια ευρώ για μια θέση σε φουσκωτή λέμβο με προορισμό την Κω. Ο γιος του μπήκε δωρεάν επειδή ήταν πολύ μικρός.

Ο 52χρονος και ο μικρός Zaid έμειναν δύο ημέρες στην Ελλάδα πριν κάνουν το ταξίδι προς ΠΓΔΜ, Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο κι έφτασαν χθες το πρωί στη Γερμανία.

«Κάποια τμήματα του ταξιδιού τα κάναμε με τα πόδια, άλλα με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο», είπε στη MailOnline.

Λίγο πριν η εικονολήπτρια γίνει παράδειγμα προς αποφυγή με την τρικλοποδιά της, ένας αστυνομικός είχε κάνει το ίδιο στον Zaid. «Είχε πέσει κάτω, γι’ αυτό τον είχα εκείνη την ώρα στην αγκαλιά μου», εξήγησε. «Ήταν τρομοκρατημένος, έκλαιγε, φοβόμουν κι εγώ γι’ αυτόν».

Ο Alghadab χτύπησε στο σαγόνι πέφτοντας ενώ ο Zaid είχε μελανιές στο πόδι και στο σαγόνι και βρισκόταν σε σοκ.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της Λαζλο πως νόμιζε πως δεχόταν επίθεση, ο Alghadab είπε: «Ποτέ δεν θα έκανε επίθεση ο κόσμος στα μέσα ενημέρωσης γιατί φέρονταν πολύ καλά στους πρόσφυγες».

















-------------

Το συγκλονιστικό βίντεο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Από τη μια η θάλασσα της χαράς και από την άλλη η θάλασσα της αγωνίας και του θανάτου.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Από τη μια η θάλασσα της χαράς και του παιχνιδιού ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί και από την άλλη η θάλασσα της αγωνίας και του θανάτου για χιλιάδες πρόσφυγες.

Η πλοκή της ταινίας λειτουργεί σε συμβολικό επίπεδο, αντιπαραβάλλοντας ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές με την προσπάθεια για επιβίωση. Τη δράση συνοδεύει μια αναπάντεχη μουσική επιλογή, που σαν σκοπό έχει να υπογραμμίσει πως η ανεμελιά αυτού του καλοκαιριού στιγματίστηκε από μια ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση.

Δείτε το βίντεο:



-------------

Συγκλονίζουν τα μηνύματα που γράφουν τα σωσίβια των μεταναστών


«Μαμά να ξέρεις ότι σ' αγαπώ». Το συγκινητικό αυτό μήνυμα βρέθηκε γραμμένο επάνω σε ένα από τα σωσίβια που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν διαμέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη. Κάθε σωσίβιο φέρει το βάρος της διάσωσης των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Κουβαλάει, ωστόσο, και μια σύντομη ανθρώπινη ιστορία. Ευχές και προσευχές των προσφύγων για ένα ασφαλές ταξίδι ή τα τηλέφωνα συγγενών και φίλων μαζί με ένα μήνυμα για να ενημερωθούν σε περίπτωση που ο άνθρωπος που φοράει το σωσίβιο δεν καταφέρει να φτάσει ζωντανός.

«Το όνομά μου είναι Αμπτιραχμάν Αλί Γιουσούφ. Αν με βρείτε καλέστε αυτό το νούμερο. Αυτή είναι η μάνα μου» σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα σωσίβια αυτά.

«Τα περισσότερα σωσίβια που έχουν βρει οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» έχουν επάνω γραμμένο ένα τηλέφωνο μελών της οικογένειας των προσφύγων μαζί με ένα μήνυμα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα σωσίβια είναι πολλές φορές ένας τρόπος γι' αυτούς τους ανθρώπους να διασωθούν παρά το γεγονός ότι δεν είναι της καλύτερης ποιότητας» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Απόστολος Βεΐζης.

Ορισμένες φορές, όσοι δεν φορούν σωσίβια, γράφουν τηλέφωνα και μηνύματα στη μπλούζα τους. «Κάποιες φορές βρίσκουμε τις μπλούζες χωρίς να βρούμε τον άνθρωπο. Και εκεί έχουμε το δίλημμα, να πάρουμε τηλέφωνο να ενημερώσουμε τους δικούς του ή μπορεί να βρεθεί ζωντανός;» υπογραμμίζει ο κ. Βεΐζης.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, τα μηνύματα αυτά αποτελούν μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν τους κινδύνους του ταξιδιού που επιχειρούν: «Όπως μου έλεγε μια μητέρα από τη Συρία, όταν είμαστε στη Συρία είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουμε είτε από μια βόμβα, είτε από τις δυνάμεις του Άσαντ, είτε από το Ισλαμικό Κράτος. Το να μπω με τα παιδιά μου σε μια βάρκα για να φύγω προς την Ευρώπη είναι για μένα μια επιλογή που έχει το ρίσκο να πεθάνουμε. Έχουμε όμως μια πιθανότητα να επιβιώσουμε από αυτό το ταξίδι και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

Από τις αρχές Μαΐου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν διασώσει περισσότερα από 15.000 άτομα στη Μεσόγειο και από τον Ιούνιο πάνω από 60 άτομα στο Αιγαίο. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο ξεπερνάει τις 3.000.

«Είμαστε παρόντες σε 60 χώρες. Ωστόσο, για πρώτη φορά τις εικόνες που βλέπουμε δεν χρειάζεται να τις περιγράψουμε, γιατί ως κοινωνία τις έχουμε δει αυτές τις εικόνες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα πρόσωπο, για παράδειγμα το πρόσωπο του μικρού Αϊλάν. Όμως, χτες στο Φαρμακονήσι χάθηκαν 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 15 παιδιά. Γι' αυτούς τους ανθρώπους θα μιλήσει κανείς;».

Με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παραδίδουν σε όλους τους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών επιστολή της διεθνούς προέδρου της οργάνωσης, Τζοάν Λιου, μαζί με ένα σωσίβιο διάσωσης.

«Όταν οι Υπουργοί σας συγκεντρωθούν σήμερα για μια ακόμα Σύνοδο Κορυφής για τη λεγόμενη "μεταναστευτική κρίση", ας λάβετε υπόψη σας ότι οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στις προηγούμενες συνόδους έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσουν την κατάσταση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. «Έχει έρθει η ώρα να τεθεί ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές της αποτροπής. Οι πολιτικές αυτές έχουν μετατρέψει μια προβλέψιμη και διαχειρίσιμη εισροή ανθρώπων σε μία ανθρωπιστική κρίση στις Ευρωπαϊκές ακτές, τα σύνορα, τους σταθμούς τρένων και τους αυτοκινητοδρόμους. Οι πολιτικές αυτές έχουν θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου. Η τρέχουσα προσέγγιση της "μη υποδοχής" και των κλειστών συνόρων έχει προκαλέσει θανάτους, τραυματισμούς και χάος» σημειώνεται.

Και η επιστολή καταλήγει χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οδοί νόμιμης διέλευσης και να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής σε όλους. Ας καταστήσουμε αυτό το σωσίβιο περιττό. Με ανθρώπινες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς εναλλακτικές».

Στην Ελλάδα αντιπροσωπεία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» αποτελούμενη από τη γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Μαριέττα Προβοπούλου, τον διευθυντή προγραμμάτων Απόστολο Βεΐζη και τον επικεφαλή της αποστολής στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια Στάθη Κυρούση, θα παραδώσει την επιστολή και ένα σωσίβιο που εντόπισε ομάδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Κω στην πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, σήμερα, στις 2 μ.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το μήνυμα του σωσιβίου είναι ένα μήνυμα προς τους ηγέτες να δοθούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί προς την Ευρώπη» καταλήγει ο κ. Βεΐζης.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...