Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Σκληροί τόνοι από τον υπουργό Παιδείας για ΙΕΚ και Κολέγια με οφειλές


Επιχείρηση κατέθεσε πλαστά δικαιολογητικά.

Πλαστά δικαιολογητικά κατέθεσε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας. Μάλιστα ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος ενημέρωσε ότι θα πάει σήμερα το απόγευμα στον εισαγγελέα.

Ο κ. Λοβέρδος ήταν σκληρός με όσα μεταλυκειακά κέντρα έχουν οφειλές και σε αυστηρούς τόνους δήλωσε ότι «υπήρχε μία προθεσμία μέχρι 15 Οκτωβρίου καθώς οι οφειλές προς το ΙΚΑ είναι στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Θα σταματήσουν να μην πληρώνουν το ΙΚΑ για να πληρώνουν την διαφήμισή τους για να μην πω κάτι άλλο. Είναι σα να τους επιδοτεί το κράτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις πήγαν να ρυθμίσουν στο τέλος της προθεσμίας και είναι εν αναμονή μιας συνολικής ρύθμισης. Επίσης ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το Υπουργείο είναι σε σωστό δρόμο και ότι δεν θα κάνει πίσω ούτε πόντο.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Θέλουμε να έχουμε την στήριξη από την Επιτροπή. Δεν τα βρίσκουμε εμείς, δεν τα ξέρουμε, το ΙΚΑ τα εντοπίζει. Εκδίδεται ως έγγραφο κάτι το οποίο δεν έχει βγει από τις υπηρεσίες του και είναι πλαστό. Στέλνουν επιστολές στον Πρωθυπουργό και λένε ότι τους διασύρουμε. Δεν λένε για το πώς αλλάζουν ονομασίες και ότι ο υπεύθυνος του κυλικείου έγινε γενικός διευθυντής της υπό νέας ονομασίας επιχείρησης. Θα σας ενημερώνουμε διότι θα καθαρίσουμε την μεταλυκειακή εκπαίδευση. Σήμερα το πρωί είχα συνάντηση με τον Κινέζο Πρέσβη. Γιατί να έρχονται μόνο 27 Κινέζοι στην Ελλάδα για σπουδές και χιλιάδες ή και εκατομμύρια να πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Ο χώρος, όμως, υποδοχής θα πρέπει να είναι καθαρός. Φαντάζεστε να έρχονταν άνθρωποι εδώ σε ιδρύματα με πλαστά πιστοποιητικά».



Διαβάστε περισσότερα...

Ξύλινο γλυπτό στα έγκατα της γης


Εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την επέκταση της γραμμής Χαϊδάρι-Πειραιάς.

Ένα εντυπωσιακό εύρημα έφερε η «σκαπάνη» του Μετρό. Κατά τη διάρκεια εργασιών της Αττικό Μετρό για την επέκταση της γραμμής Χαϊδάρι-Πειραιάς, αποκαλύφθηκε και συλλέχθηκε ξύλινο περίοπτο γλυπτό όρθιας ενδεδυμένης ανδρικής μορφής. Ο εντοπισμός του έγινε στο πλαίσιο της αρχαιολογικής διερεύνηση των αρχαίων φρεάτων που εντοπίστηκαν στον υπό κατασκευή Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», επί της Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου. Το ξύλινο γλυπτό βρέθηκε 1,12μ κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας (βάθος -14,17μ από την επιφάνεια).



Εντοπίστηκε, σε επαφή με το τοίχωμα του φρέατος προς τα βόρεια, με την οπίσθια πλευρά του προς τα άνω και με το άνω τμήμα του στραμμένο προς τα δυτικά. Βρισκόταν εντός στρώματος γκρίζας ιλύος με αρκετή λατύπη, εντός του υδροφόρου ορίζοντα, που εμπεριείχε κεραμική και τμήματα αγγείων που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου (100-86 π.Χ.), μαζί με άλλα οικιστικά κατάλοιπα (κεράμους, μεταλλικά αντικείμενα και άλλα τεμάχια ξύλων μικρών διαστάσεων). Στο ίδιο περίπου υψόμετρο με το ξύλινο γλυπτό εντοπίστηκε επίσης θραύσμα μαρμάρινου γλυπτού γυναικείας μορφής (πιθανόν Αρτέμιδος) καθήμενης στη ράχη ελαφιού.

Το ξύλινο γλυπτό είναι ελλιπές ως προς την κεφαλή και τα άνω και κάτω άκρα. Έχει μέγιστο σωζόμενου ύψος 0,47μ και πλάτος 0,21μ.. Η μορφή παριστάνεται όρθια σε ελαφρά κίνηση βηματισμού, όπως διακρίνεται από την αντίθετη κίνηση των δύο σκελών: το δεξί λυγίζει προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό σε μεγαλύτερη έκταση προς τα πίσω. Φορά κοντό χιτώνα και έχει λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος της μέσης με τους βραχίονες σε έκταση προς τα εμπρός.

Το γλυπτό μεταφέρθηκε αμέσως στο εργαστήριο συντήρησης της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλούς μεταφοράς αρχαιοτήτων.




Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η απεργία αρχαιολόγων και εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού


Θα συμμετέχουν και οι ΣΕΚΑ και ΠΟΕΙΔΔ στην αυριανή κινητοποίηση κατά του νέου οργανογράμματος.

Την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), στις 22 Οκτωβρίου, εκτός από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και τα άλλα Πρωτοβάθμια Σωματεία του ΥΠΠΟΑ, έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία ο ΣΕΚΑ (Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων) και η ΠΟΕΙΔΔ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο).

«Μαζί με τους μόνιμους αρχαιολόγους (ΣΕΑ) και άλλα σωματεία εργαζομένων στον Πολιτισμό που, επίσης, βάλλονται από τους καινούριους σχεδιασμούς του ΥΠΠΟΑ, να καταγγείλουμε το αντισυνταγματικό νέο Οργανόγραμμα, την ακύρωση των πτυχίων μας, την κατάργηση του δικαιώματός μας στην εργασία. Να διαδηλώσουμε ενάντια στη νέα νομοθετική επίθεση που επιδιώκει να επιβάλει συγχωνεύσεις- καταργήσεις εφορειών αρχαιοτήτων, δρομολογεί μείωση οργανικών κενών θέσεων, στρώνει το έδαφος για (νέες) απολύσεις προσωπικού στον Πολιτισμό με σχέση εργασίας μόνιμη ή αορίστου χρόνου», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΚΑ, που καλεί όλα τα μέλη του στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11:00 (Αθήνα, υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος, Κρήτη, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).

Παράλληλα, η ΠΟΕΙΔΔ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00, στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 12.000 αιτήσεις για 540 θέσεις στη ΔΕΔΔΗΕ


Μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψήφιους.

Περισσότερες από 12.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν για την Προκήρυξη 3Κ/2014 του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 540 θέσεων προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, υποβλήθηκαν 12.363 αιτήσεις από υποψηφίους των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως εξής:

- 6.848 αιτήσεις για την κάλυψη 160 θέσεων κατηγορίας Π.Ε.

- 2.845 αιτήσεις για την κάλυψη 90 θέσεων κατηγορίας Τ.Ε.

- 2.670 αιτήσεις για την κάλυψη 290 θέσεων κατηγορίας Δ.Ε.



Διαβάστε περισσότερα...

Του ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της με τον πιο πρωτότυπο τρόπο


Του είπε τα χαρμόσυνα με ένα μπλουζάκι – Δείτε το βίντεο.

«Εξοπλίστηκε» και έβαλε το σχέδιο της σε εφαρμογή. Μια Αμερικανίδα βρήκε έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο –αν όχι τον πιο πρωτότυπο- για να ανακοινώσει στον σύζυγο της ότι περιμένουν παιδί.

Έμαθε για την εγκυμοσύνη της εβδομάδες πριν το Halloween και έτσι εμπνεύστηκε και είπε να χρησιμοποιήσει κάτι από αυτό. οι σκελετοί έχουν την τιμητική τους στην εν λόγω γιορτή. Η Λέσι από τη Φιλαδέλφεια αγόρασε ένα μπλουζάκι με μέρος του ανθρώπινου σκελετού και από κάτω… σιδέρωσε ένα αυτοκόλλητο με τον σκελετό ενός μωρού.

Περίμενε τον άνδρα της να γυρίσει και ήταν ανυπόμονη και συνάμα ενθουσιασμένη, καθώς το ζευγάρι προσπαθούσε να κάνει παιδί επί ένα χρόνο. Μόλις εκείνος μπήκε στο σπίτι και αφού έπαιξε ελάχιστα με τον σκύλο του ζήτησε να τη δει καλά και να της πει τι πρόσεξε. Εστιάζοντας στο κατάλληλο μέρος το κατάλαβε και την πήρε αγκαλιά, χαρούμενος με τα νέα.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκύλος ξαναπερπάτησε με προσθετικά πόδια


Τα έξοδα της επέμβασης κάλυψε βρετανική φιλοζωική οργάνωση.

Ξαναβρήκε τη χαρά και –κυρίως- τη ζωή, την οποία κόντεψε να χάσει όταν κάποιος τη δηλητηρίασε. Τώρα η Τάρα περπατά και παίζει ξανά.

Ένας σκύλος beagle cross βρέθηκε στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στην περιοχή έξω από ένα νοσοκομείο της χώρας. Το όνομα αυτού είναι Τάρα. Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης. Την ανέλαβε μια κτηνιατρική ομάδα, η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ακρωτηριασμό των δύο μπροστινών ποδιών της για να τη σώσουν, καθώς είχε πάθει γάγγραινα.

Για την περιπέτεια της σκυλίτσας διάβασε η Kelly Hare, η οποία διευθύνει την φιλοζωική οργάνωση «Safe Rescue For Dogs» και αποφάσισε να βοηθήσει. Για πρώτη φορά έμαθε για την ιστορία της Τάρα τον περασμένο Οκτώβρη, διαβάζοντας ήταν μεταξύ μιας ομάδας σκύλων που δηλητηριάστηκαν και βρέθηκαν νεκροί. Μια εβδομάδα αργότερα όμως, ένας χειρουργός του ρουμανικού νοσοκομείου ανακάλυψε την Τάρα ζωντανή, την πήγε σε κτηνίατρο και μετά ένας εθελοντής τη μετέφερε αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου η Hare κανόνισε όλα ταδιαδικαστικά. Τα μέλη της (οργάνωσης) ανέλαβαν τα υπόλοιπα. Συγκέντρωσαν το ποσό των 3.000 λιρών που ζητούσε μια αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει προσθετικά μέλη για να της… φτιάξει δύο πόδια. Όλα πήγαν κατ’ ευχή και τώρα η τετράχρονη Τάρα κάνει τα πρώτα βήματα της.

«Δε σταματά να κουνά την ουρά της από τη χαρά της πλέον. Της δόθηκε μια νέα ευκαιρία για να ζήσει. Είναι πολύ ευτυχισμένη και χαρούμενη που μπορεί και περπατά ξανά. Δείχνει περήφανη που έχει ξανά πόδια. Πριν υπέφερε πολύ», λέει η Kelly Hare. Η γυναίκα δέθηκε πολύ με τη σκυλίτσα, καθώς βίωσε μαζί της όλη τη διαδικασία αποκατάστασης της και αποφάσισε να την κρατήσει, με τις δυο τους να έχουν γίνει αχώριστες.

Δείτε την:












Διαβάστε περισσότερα...

«Έκρηξη» στα μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής


Πολλά χρήματα «φεύγουν» εκτός Ελλάδας.

Έκρηξη γνώρισαν το 2014-15 τα μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής. Σε 16 ειδικότητες εκπαιδευτικών η αύξηση ανέρχεται στις 80,4 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς σε 815 ανέρχονται οι νέοι κάτοχοι μεταπτυχιακών. Αν προσθέσουμε και τα μεταπτυχιακά στις άλλες ειδικότητες πιθανόν ο συνολικός αριθμός των νέων μεταπτυχιακών να φθάνει τα 840-850.

Δεδομένου ότι τα μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή στην Ελλάδα δέχονται περιορισμένο αριθμό φοιτητών, γίνεται αντιληπτό ότι τουλάχιστον 600-700 μεταπτυχιακά του 2014-15 προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Κύπρος, η Ιταλία, η Βουλγαρία κ.α. Με ένα μέσο κόστος διδάκτρων στα 6.000 ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι περίπου 3.600.000-4.200.00 ευρώ «έφυγαν» από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τη στιγμή που τα ελληνικά πανεπιστήμια αναζητούν οικονομικούς πόρους.

Η κατακόρυφη αύξηση των μεταπτυχιακών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η κατοχή τους αυξάνει τις πιθανότητες εργασίας, αν και για κάποιες ειδικότητες είναι πλέον τόσο μεγάλος ο αριθμός των κατόχων, πχ φιλόλογοι, όπου σύντομα θα απαιτείται διδακτορικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δασκάλους και νηπιαγωγούς τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς πλέον προηγούνται οι πτυχιούχοι των τμημάτων Βόλου και Θεσσαλονίκης και ακολουθούν οι απόφοιτοι των τμημάτων γενικής παιδείας.

Μάλιστα στους πτυχιούχους των τμημάτων ειδικής αγωγής τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά δεν δίνουν επιπρόσθετα μόρια αλλά η κατάταξη γίνεται αποκλειστικά με τα μόρια της προϋπηρεσίας.

Τέσσερα μόρια δίνουν τα μεταπτυχιακά στους πτυχιούχους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στους δασκάλους και νηπιαγωγούς γενικής εκπαίδευσης.

Απόδειξη του ενδιαφέροντος για τα μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής αποτελεί ο αριθμός αιτήσεων για το μεταπτυχιακό του τμήματος Νηπιαγωγών στη Φλώρινα. Ο όγκος των αιτήσεων που φθάνει τις 2.500 είναι τόσο μεγάλος που τα αποτελέσματα θα καθυστερήσουν να ανακοινωθούν σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε.

Παρά τις αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης τα μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές για τους εκπαιδευτικούς ειδικά για όσους ανήκουν σε ειδικότητες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ίσως τα ελληνικά ΑΕΙ να πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερα μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή ή να αυξήσουν τον αριθμό των εισακτέων και παράλληλα να δώσουν τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση ώστε να προσελκύσουν τους έλληνες εκπαιδευτικούς που καταφεύγουν στη λύση του εξωτερικού.



ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
2013-14
2014-15
ΔΙΑΦΟΡΑ
ΑΥΞΗΣΗ
1)      ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
122
254
132
108%
2)      ΔΑΣΚΑΛΟΙ
43
203
160
372%
3)      ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
563
796
233
41,4%
4)      ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
50
153
103
206%
5)      ΦΥΣΙΚΟΙ
25
56
31
124%
6)      ΧΗΜΙΚΟΙ
4
10
6
150%
7)      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
37
108
71
192%
8)      ΒΙΟΛΟΓΟΙ
1
6
5
500%
9)      ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ
2
7
5
250%
10)   ΓΕΩΠΟΝΟΙ
8
23
15
188%
11)   ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ
19
33
14
74%
12)   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
14
19
5
35,7%
13)   ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
86
113
27
31,4%
14)   ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΙ
9
9
0
-
15)   ΑΓΓΛΙΚΩΝ
26
31
5
19,23%
16)   ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
4
7
3
75%
ΣΥΝΟΛΟ
1.013
1.828
815
80,4%

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα 315.000 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις


Επιβλήθηκαν σε εννιά μονάδες.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 315.900 ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε εννιά μονάδες, υπέγραψε ο ειδικός γραμματέας υδάτων Κωνσταντίνος Τριάντης, ύστερα από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Μεταξύ των μονάδων στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα περιλαμβάνονται μία συσκευασίας, μία χαλυβουργίας, μία βιομηχανία οπτόπλινθων, μία βιομηχανία γάλακτος, ένα λατομείο αδρανών υλικών με συγκρότημα θραύσης, μία μονάδα κατασκευής- επισκευής- βαφής οχημάτων, τρεις φορείς διαχείρισης ΧΥΤΑ των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα πρόστιμα αναφέρονται σε περιβαλλοντικές παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια ελέγχων από επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Οι κυριότερες είχαν να κάνουν με θέματα διαχείρισης επικίνδυνων και μη βιομηχανικών, αστικών και άλλων αποβλήτων, υπερβάσεις τιμών εκπομπών, απουσία παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων, πλημμελή παρακολούθηση και καταγραφή των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, άντληση και χρήση νερού από γεώτρηση χωρίς άδεια κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποψήφιοι σε δομές και προγράμματα του υπουργείου Παιδείας


Ποιοι μοριοδοτούνται.

Στις δομές και τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας μοριοδοτούνται:

1) Γονείς τριτέκνων οικογενειών

2) Μέλη πολύτεκνων οικογενειών

3) Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών

4) ΑΜΕΑ (γονείς ή ο ίδιος)

Στους υποψηφίους που ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες προστίθενται μόρια ως ποσοστό επί του συνόλου της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν.

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή του απάντηση ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Στύλιος σε ερώτηση του Βουλευτή κ. Βιρβιδάκη με θέμα «Μοριοδότηση διαγωνισμών» κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Βιρβιδάκης ζητούσε να μάθει αν οι Υπουργοί Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας προτίθενται να συμπεριλάβουν στη μοριοδότηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ τις αθλητικές διακρίσεις καθώς και με ποια κριτήρια συντάσσονται οι κατάλογοι των νοσημάτων βάσει των οποίων μοριοδοτούνται οι συμμετέχοντες στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο αναμένονται νέες προσλήψεις αναπληρωτών


Στη δευτεροβάθμια θα δοθεί βαρύτητα στην κάλυψη κενών στα Λύκεια.

Αύριο πιθανόν να γίνουν νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Παιδείας θα γίνουν προσλήψεις ειδικοτήτων για τα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, δασκάλων και νηπιαγωγών καθώς και διαφόρων ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μας ενημέρωσαν ότι λόγω του μικρού αριθμού πιστώσεων θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη κενών στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Αναμένεται να προσληφθούν βασικές ειδικότητες αλλά και οικονομολόγοι, και πιθανόν και άλλες ειδικότητες. Οι προσλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου θα είναι περίπου 200.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι προσλήψεις των ειδικοτήτων μέσω ΕΣΠΑ και δημοσίων θα φθάσουν τις 403. Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτης έδωσε με επιφύλαξη αριθμητικά δεδομένα για την αρχική κατανομή.



Πηγή: Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτης μέσω facebook

Όσον αφορά δασκάλους και νηπιαγωγούς δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα νούμερα και η κατανομή των πιστώσεων. Το ίδιο ισχύει ως προς την κατανομή των πιστώσεων και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την περιέλουσε με βενζίνη και την έκαψε ζωντανή


Ένας 20χρονος φέρεται να πυρπόλησε γυναίκα στην Ινδία – Δείτε το βίντεο.

Μία γυναίκα υπέκυψε στα σοβαρά εγκαύματα που είχε υποστεί όταν ένας άνδρας φέρεται να την πυρπόλησε μέσα σε ένα τρένο στη νότια Ινδία, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν την 45χρονη να διαπληκτίζεται με έναν άνδρα στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού στο Κανούρ, στην πολιτεία Κεράλα, χθες.

«Εκείνη επιβιβάστηκε στο τρένο και λεπτά αργότερα την είδαν να τρέχει τυλιγμένη στις φλόγες, να ουρλιάζει για βοήθεια» δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο αρχηγός της αστυνομίας των σιδηροδρόμων, Β.Σ. Μοχάν. Ο ίδιος ανέφερε ότι η αστυνομία υποπτεύεται ότι ένας άνδρας ηλικίας περίπου 20 ετών περιέλουσε την γυναίκα με αλκοόλ και της έβαλε φωτιά. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν οι δυο τους γνωρίζονταν.

«Η γυναίκα υπέκυψε στα εγκαύματα που υπέστη τη νύχτα της Δευτέρας. Δώσαμε στη δημοσιότητα ένα σκίτσο του υπόπτου και ελπίζουμε να τον συλλάβουμε σύντομα» είπε ο Μοχάν. Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση φαίνονται δύο θέσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την φωτιά μέσα στο βαγόνι.

Οι επιθέσεις εναντίον γυναικών και τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης μετά τον ομαδικό βιασμό και την δολοφονία μιας φοιτήτριας από μία συμμορία μέσα σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί, το 2012, η οποία προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες. Ωστόσο ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ελάχιστα άλλαξαν στη συμπεριφορά των αρχών έναντι των σεξουαλικών εγκλημάτων και οι επιθέσεις εναντίον γυναικών και κοριτσιών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΣΑ: Τι ισχύει για τις παλιές κάρτες διαδρομών


Παρατείνεται η ισχύς των ετησίων καρτών που είχαν αγοραστεί πριν την μείωση της τιμής το Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με απόφαση του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, για τις ετήσιες κάρτες αξίας 450,00 ευρώ, των οποίων η αξία από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 μειώνεται από 450,00 ευρώ σε 320,00 ευρώ, επεκτείνεται η ισχύς τους ανάλογα με το μήνα αγοράς, ως εξής:

Α. Για τις ετήσιες κάρτες με έναρξη ισχύος από Οκτώβριο 2013 έως Μάρτιο 2014, η ισχύς τους παρατείνεται κατά ένα μήνα.
Β. Για τις ετήσιες κάρτες με έναρξη ισχύος από Απρίλιο 2014 έως Αύγουστο 2014, η ισχύς τους παρατείνεται κατά δύο μήνες.

Οι επιβάτες θα μετακινούνται το χρονικό διάστημα της παράτασης ισχύος με την επίδειξη της κάρτας στο στέλεχος της οποίας αναγράφεται η χρονική διάρκεια ισχύος της και ένα από τα 12 κουπόνια της ετήσιας κάρτας.

Οι ετήσιες κάρτες λεωφορείων, τρόλεϊ & τραμ, αξίας 200,00 ευρώ εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν μέχρι τη λήξη τους. Οι κάτοχοι των καρτών αυτών έχουν επίσης δυνατότητα αναβάθμισης ώστε να επεκταθεί η ισχύς τους σε όλα τα μέσα, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική.

Οι επιβάτες που είχαν αγοράσει ετήσια κάρτα αξίας 200,00 ευρώ από εκδοτήριο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., έχουν τη δυνατότητα να την αναβαθμίσουν στα γραφεία της εταιρείας (Αθηνάς 67).

Η διαδικασία αναβάθμισης ετήσιων καρτών που είχαν πωληθεί μεμονωμένα από τον ΟΑΣΑ, πραγματοποιείται στα γραφεία του Οργανισμού (Μετσόβου 15).

Η ισχύς των καρτών για όλα τα μέσα αξίας 450,00 ευρώ, επεκτείνεται στο Μετρό από το Κορωπί μέχρι και το Αεροδρόμιο.

Οι επιβάτες που είχαν αγοράσει ετήσια κάρτα αξίας 200,00 ευρώ από τον ΟΑΣΑ με έκπτωση μέσω Συλλόγων/Σωματείων/Εταιρειών, θα πρέπει να επικοινωνούν με το Φορέα τους, προκειμένου να ενημερώνονται εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκ νέου υπογραφής των Συμβάσεων ώστε να μπορούν πραγματοποιούνται από τον ΟΑΣΑ αναβαθμίσεις ή νέες πωλήσεις καρτών με έκπτωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Με τιμές συμβολαίου το πόθεν έσχες στις αγοραπωλησίες ακινήτων


Την εφαρμογή του Πόθεν Έσχες στις εμπορικές τιμές των ακινήτων που αναγράφονται στο συμβόλαιο αγοράς και όχι στις υψηλότερες αντικειμενικές τιμές προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Το μέτρο αναμένεται να φέρει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμάται ότι θα εξαλείψει ένα από τα εμπόδια που υπήρχαν μέχρι τώρα στην αγορά, δηλαδή ο αγοραστής ακινήτου να είναι αναγκασμένος να δικαιολογεί κεφάλαια μεγαλύτερα από αυτά που καταβάλλει επειδή λόγω της κρίσης οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από τις εμπορικές που έχουν υποστεί βουτιά.

Με την τροπολογία εξορθολογίζεται ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών βάση των τεκμηρίων από το 2015. Έτσι οι αγρότες στην περίπτωση φορολόγησής τους με βάση τα τεκμήρια όταν το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από αυτά θα φορολογούνται με συντελεστή 13% για τη διαφορά. Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι θα φορολογούνταν με συντελεστή 26%.

Επίσης προβλέπονται μεταξύ άλλων:
-Η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος φορολογούμενων με αναπηρία άνω του 80%
- Διαφορές στα τεκμήρια θα μπορούν να καλύπτουν και από τον σύζυγό ή τη σύζυγο του φορολογούμενου
- Το δημόσιο θα ορίζει μίσθωμα για την παραχώρηση τμημάτων του αιγιαλού ανάλογα με το είδος της παραχώρησης ( λιμάνι ή άλλη χρήση). Αυτό θα αναπροσαρμόζεται ανά πενταετία αν διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.
- Ταχύτερες διαδικασίες έξωσης από το ΤΑΙΠΕΔ για κρατικά ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών θα διατάσσει την έξωση όσων τα έχουν καταλάβει και θα επιβάλει και ποινές.

Διαβάστε περισσότερα...

Αγροτικές κινητοποιήσεις από 1η Νοεμβρίου


Για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι αγρότες, ξεκινώντας από την 1η Νοεμβρίου με την συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που διοργανώνεται στο Σύνταγμα, με σειρά δράσεων διαμαρτυρίας στη συνέχεια και με το βλέμμα στραμμένο σε κλιμάκωση του αγώνα μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, τις σχετικές αποφάσεις έλαβαν εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σε πανελλαδική σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στη Λάρισα και ανακοίνωσαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Όπως επισημάνθηκε και σήμερα από αγρότες της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Λαμίας, που εκπροσώπησαν και τα υπόλοιπα μπλόκα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι πολλά και οξυμένα.

Και όπως εκτίμησαν είναι προβλήματα που θα χειροτερέψουν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η οποία σε βάθος χρόνου θα μειώσει περίπου 40% το ποσό των ενισχύσεων που λαμβάνουν σήμερα, θέτει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, παραμένει αποσυνδεδεμένη η ενίσχυση από την παραγωγή.

Τονίσθηκε δε ότι η άγρια φορολόγηση των αγροτών από φέτος με 13% από το πρώτο ευρώ, τα χαράτσια και ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι πολύ χαμηλές τιμές ειδικά σε βασικά προϊόντα, μειώνουν δραστικά το αγροτικό εισόδημα, οδηγούν χιλιάδες αγρότες στη φτώχεια και τον αφανισμό.

Παράλληλα με αφορμή την παρουσίαση και συζήτηση στη Βουλή, για τα πορίσματα ελέγχου των τριτοβάθμιων αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με την οικονομική διαχείριση, οι εκπρόσωποι των μπλόκων, ανέφεραν ότι οι κυβερνώντες δεν μπορούν να παριστάνουν ότι «πέφτουν από τα σύννεφα» όταν οι συγκεκριμένοι ήταν «ξεπουλημένοι συνδικαλιστές».

Συμπλήρωσαν δε, ότι οι ίδιοι είχαν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για τη συγκεκριμένη κατάσταση εδώ και 25 χρόνια.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Β. Μπούτας, επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις τα όσα έλεγε η ΠΑΣΥ η οποία δημιουργήθηκε ακριβώς ως «αντίπαλο δέος» αυτών των οργανώσεων, που λειτουργούσαν κατ’ εντολή των κυβερνήσεων και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ακόμη πως όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι, κοινή διαπίστωση είναι ότι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι μονόδρομος.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα ενώ εν συνεχεία και μέσα στο επόμενο δίμηνο να πραγματοποιηθούν πανελλαδικές ημέρες δράσεις συντονισμένα σε κάθε περιοχή στον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τις τράπεζες και τις εφορίες, αλλά και συσκέψεις αγροτών στα χωριά και στα μέσα Ιανουαρίου να υπάρξει αποτίμηση των δράσεων και να αποφασιστεί η συνέχεια και η μορφή των κινητοποιήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί είναι οι πιο περίεργοι κανόνες σε χώρους εργασίας


Με αφορμή το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας απαγόρευσε στους υπαλλήλους των νοσοκομείων να πίνουν ζεστό τσάι, το Reddit ξεκίνησε μία έρευνα ζητώντας από τους χρήστες να πουν δικές τους ανάλογες εμπειρίες από τους χώρους εργασίας τους.

Οι απαντήσεις των χρηστών ήταν χιλιάδες μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν οι πιο παράξενοι κανόνες. Ωστόσο τα ονόματα των εταιρειών που τους έχουν επιβάλει δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Όπως προέκυψε λοιπόν, υπάρχουν εταιρείες στις οποίες απαγορεύονται:

1. Μούσια και γένια

2. Καπέλα και σκουφιά ακόμη και το Χειμώνα και μάλιστα σε εργαζόμενους σε αποθήκες

3. Το να πίνεις νερό. Αν κάποιος εργαζόμενος διψάσει επιτρέπεται να βάλει νερό μόνο σε μικρό φλιτζανάκι και να το πιει αμέσως

4. Να απενεργοποιούνται οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως πχ ο εκτυπωτής

5. Η μεταφορά κουτιών. Οτιδήποτε έπρεπε να μεταφέρει κάθε υπάλληλος επιβάλλεται να χρησιμοποιεί καροτσάκι αλλιώς... απολύεται

Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι της Σφίγγας


Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης. Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.





Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ.



Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.



Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας.









Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.



Διαβάστε περισσότερα...

H Μόσχα επεκτείνει το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα


H Ρωσία αποφάσισε να επεκτείνει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, εντάσσοντας σε αυτό τα παραπροϊόντα σφαγίων, τα ζωικά άλευρα, το λίπος και άλλα παράγωγα βοοειδών, χοίρων και πουλερικών ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας Rosselkhznadzor.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα προϊόντα αυτά δεν είχαν μέχρι στιγμής ενταχθεί στον κατάλογο των προϊόντων διατροφής, στα οποία έχει επιβληθεί το εμπάργκο στις αρχές Αυγούστου από τη Ρωσία ως αντίμετρο για τις δυτικές κυρώσεις που εγκρίθηκαν εναντίον της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξέι Αλεξέενκο, ο οποίος προσέθεσε ότι η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας των «παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλείας», κυρίως εξαιτίας μιας μικροβιακής μόλυνσης.

«Από την 21η Οκτωβρίου έκτακτοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ σχετικά με την εισαγωγή στη Ρωσία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός ορισμένου αριθμού διατροφικών προϊόντων, κυρίως παραπροϊόντων σφαγίων που προέρχονται από βοοειδή και χοίρους, ζωικά άλευρα, το λίπος του βοείου και του χοιρινού κρέατος, περιλαμβανομένου του λαρδιού και του λίπους κοτόπουλου» διευκρίνισε η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας.

Η Rosselkhznadzor ανέφερε ότι εντόπισε, κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων μηνών, 17 παραβιάσεις υγειονομικών κανονισμών και ανακάλυψη ιχνών αντιβιοτικών σε προϊόντα που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία.



Διαβάστε περισσότερα...

Εστιατόριο θα έχει υπαλλήλους μόνο άτομα με αναπηρία


Φανταστείτε πώς είναι να πίνετε τον καφέ σας ή να τρώτε το φαγητό σας σ' ένα σκηνικό γεμάτο με δέντρα και αρωματικά φυτά, ενώ κάθεστε σ' ένα κτήμα με ξύλινα τραπεζάκια πικ - νικ και ρετρό καρέκλες, αγναντεύοντας στο βάθος τη θάλασσα!



Από τον ερχόμενο Μάιο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πόλη του Βόλου όχι μόνο θα αποκτήσει έναν τέτοιο χώρο -μια μικρή... καντίνα, όπως υποδηλώνει η ονομασία του "Le Petite Cantine"- αλλά η επιχείρηση θα απασχολεί αποκλειστικά και μόνο άτομα με αναπηρία.

Την ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ιδιαίτερου χώρου είχε ο 33χρονος Διονύσης - Νεκτάριος Δαλούκας, ο οποίος και ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 80%. Για να χρηματοδοτήσει το εγχείρημά του, που κοστολογείται γύρω στα 35.000 ευρώ, στράφηκε στο σύστημα crowdfunding.

"Είμαι ο ίδιος άτομο με ειδικές ανάγκες και από προσωπική εμπειρία μου ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης καντίνας. Να φτιάξουμε έναν χώρο με δική του ταυτότητα, στον οποίο θα εργάζονται μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό να τονίσουμε την παραγωγικότητά μας και να εργαστούμε ισότιμα" δήλωσε ο κ. Δαλούκας.

Το εστιατόριο "La petite Cantine" θα λειτουργεί από τον Μάιο έως τα τέλη φθινοπώρου -δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών- σε χώρο - κτήμα που έχει ήδη επιλεγεί και είναι κεντρικά της πόλης του Βόλου. Τα πρωινά, σύμφωνα με τον κ. Δαλούκα, θα σερβίρει καφέ και τα απογεύματα φαγητό, με το μενού να δίνει έμφαση στη μεσογειακή διατροφή.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κοντέινερ, όπου η κουζίνα θα είναι ειδικά διαμορφωμένη για να εργάζονται τα άτομα με αναπηρία, ενώ οι πελάτες θα απολαμβάνουν την επαφή με τη φύση, καθώς οι μεγάλοι θα μπορούν να χαλαρώνουν, απολαμβάνοντας κοκτέιλς και τα παιδιά να παίζουν στον ελεύθερο χώρο πρασίνου.

"Θεωρώ ότι οι ανάπηροι αντιμετωπίζουν μια μορφή ρατσισμού, όμως είναι παραγωγικοί. Δεν μπορούμε να αποξενώνουμε έναν που πάσχει από ζαχαροδιαβήτη, έναν κωφάλαλο και έναν που έχει μια μορφή καρδιοπάθειας" αναφέρει ο 33χρονος εμπνευστής της ιδέας.

Μεταγενέστερος στόχος του κ. Δαλούκα είναι, τους χειμερινούς μήνες, το εστιατόριο να μεταφέρεται σε πέτρινο κτίριο -στο οποίο θα έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες- μέσα στο ίδιο κτήμα ώστε να λειτουργεί το "La petite Cantine" καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποβλήθηκαν οι πρώτες 9.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης


Την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για υποβολή αίτησης για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ κατά τις τρείς πρώτες ώρες υποβλήθηκαν 9.000 αιτήσεις.

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης και αφορά αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου μέχρι και 30 Απριλίου κάθε έτους. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.

Ποσό που ισούται με το 25% του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης, προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης, κατ' επιλογή του δικαιούχου, που αποτυπώνεται στην αίτησή του.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: "Πράσινο φως" για τη μονάδα αποβλήτων στο Γραμματικό


Ανοίγει ο δρόμος από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του Δήμου Μαραθώνα, κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής που ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων αρμοδίων φορέων, για τη κατασκευή του χώρου σε μία έκταση 520 στρεμμάτων.

Κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε τους συμβούλους Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ ήταν εάν υπήρχε ή όχι ρέμα στην επίμαχη περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη τεχνική έκθεση καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέα υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στις δύο σχετικές αποφάσεις τους: «διαπιστώνεται τεκμηριωμένα η απουσία ρέματος στην επίμαχη περιοχή, καθώς και η μη υδατοπερατότητα του εδάφους». Ως εκ τούτου καταλήγουν «δεν ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, ούτε υπήρχε η υποχρέωση της διοίκησης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν ληφθεί».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι απόφοιτοι που δεν μένουν ποτέ άνεργοι


"Δεν υπάρχουν απόφοιτοί μας, οι οποίοι να αναζητούν εργασία!". Η δήλωση αυτή δεν κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, αντιθέτως την ισχύ της τεκμηριώνει καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, της πόλης όπου η ανεργία κινείται σε ποσοστά γύρω από το 30%.

Πρόκειται για τους αποφοίτους του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, ο πρόεδρος του οποίου Ιωάννης Βλαχάβας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όσοι φοιτητές δείχνουν ενδιαφέρον και είναι συνεπείς με τις σπουδές τους, πριν καν τις ολοκληρώσουν έχουν προσφορά εργασίας από δύο και τρεις εταιρείες Πληροφορικής! Μάλιστα, όπως σημειώνει, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου η ίδια η Σχολή προκηρύσσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ερευνητικά προγράμματα και δεν βρίσκει μεταπτυχιακούς, οι οποίοι να είναι διαθέσιμοι να συμμετάσχουν.

"Επενδύουμε στη γνώση, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και θα έλεγα ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε κόσμο να στείλουμε σε εταιρείες που ζητούν εξειδικευμένους πληροφορικούς, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό" σημειώνει ο κ. Βλαχάβας, υπενθυμίζοντας ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ελληνικής ψηφιακής βιομηχανίας ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ της χώρας, απασχολώντας 230.000 εξειδικευμένους εργαζομένους, σε εταιρείες των 45-50 ατόμων, ενώ την επόμενη πενταετία θα απαιτηθούν περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για να καλύψουν τις ανάγκες της ψηφιακής βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη.

Για το μέλλον της Πληροφορικής στην Ελλάδα ο κ. Βλαχάβας παραπέμπει σε πρόσφατη ομιλία του καθηγητή Μάνατζμεντ στο Stanford Graduate School of Business Πίτερ Ζίμπελμαν, ο οποίος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ανέφερε πως "σε λίγα χρόνια, μην εκπλαγείτε αν υπάρχει ανταγωνισμός επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα σας".

"Ιστορίες επιτυχίας μακριά από το Δημόσιο"

Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, που η σταδιοδρομία τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, τους εξασφάλισε διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις.
Ο καθηγητής τονίζει ότι οι ελληνικές εταιρείες που δημιουργούν ή στελεχώνουν οι απόφοιτοι του Τμήματος πηγαίνουν εξαιρετικά καλά, ενώ δεν εξελίχθηκαν "όσες δούλευαν με πελάτη το ελληνικό δημόσιο".

Οι απόφοιτοι του τμήματος Στέλιος Πετράκης και Πέτρος Δουβαντζής, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένης διαδρομής. Είναι οι founders της horizon.camera, της εφαρμογής που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα προτιμήσεων στο App Store, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, για την πατέντα που επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να τραβούν οριζόντια βίντεο ανεξάρτητα, από το πώς κρατάνε τη συσκευή τους.

Ο Θεοδόσης Σαπουνίδης βραβεύθηκε σε διαγωνισμούς για τη διδακτορική του διατριβή, πάνω στη διδασκαλία υπολογιστών σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, όπου τα παιδιά μπορούν να προγραμματίσουν την κίνηση ενός ρομπότ χρησιμοποιώντας τουβλάκια.

Οι πετυχημένες αυτές διαδρομές αποφοίτων θα παρουσιασθούν μαζί με άλλες, στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώνει αύριο (11 π.μ., στον ημιώροφο του Βιολογικού) το Τμήμα Πληροφορικής. "Σκοπός της Ημερίδας είναι να δοθεί ενημέρωση κι ενθάρρυνση κυρίως στους νέους επιστήμονες, τόσο μεταπτυχιακούς φοιτητές όσο και προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ αλλά και στο κοινό, ώστε να υπάρξει κίνητρο για συνεχή προσπάθεια κι εμπλουτισμό των γνώσεών τους, με στόχο νέες επιστημονικές κι επαγγελματικές διεξόδους" σημειώνει ο κ. Βλαχάβας.
"Δεν χάνουμε τους επιστήμονες, τους δανείζουμε!"

Πάντως, παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό οι απόφοιτοι του τμήματος φεύγουν στο εξωτερικό, είτε για να εργαστούν σε εταιρείες Πληροφορικής, είτε για να επεκτείνουν τις σπουδές τους, ο κ. Βλαχάβας δηλώνει πως το φαινόμενο επιστημονικής διαρροής (brain drain) δεν θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο κλάδο.

"Τα παιδιά που φεύγουν μόλις βρουν ευκαιρία θα επιστρέψουν, δεν τους χάνουμε τους, αλλά τους δανείζουμε" λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα πάντα ήταν χώρα μεταναστών και όταν το ψυχολογικό κλίμα αλλάξει όσοι έχουν φύγει θα προτιμήσουν να επιστρέψουν".

Κάθε χρόνο από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ αποφοιτούν 80-90 εξειδικευμένοι πληροφορικοί.



Διαβάστε περισσότερα...