Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η γυναίκα με τα πιο μακριά πόδια στη Νέα Υόρκη


Είναι όμορφη, 26 ετών και έχει τα μακρύτερα πόδια στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος για την ξανθιά πρώην πρωταθλήτρια του βόλεϊ Mπρουκ Πάνκερ, η οποία έχει ύψος 1.80 και το μήκος των ποδιών της φτάνει τα 119 εκατοστά. Ξεπερνά δηλάδη ακόμη και την Ανδριάνα Σκλεναρίκοβα.

Δείτε το βίντεο από το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι υπολογιστές προσπαθούν να μιμηθούν τον εγκέφαλο


Επεξεργαστές εμπνευσμένοι από την ανθρώπινη βιολογία.

Οι υπολογιστές πλέον έχουν περάσει στην «εποχή» που μπορούν να μαθαίνουν από τα… λάθη τους, μια εξέλιξη που θα φέρει τα πάνω κάτω στον ψηφιακό κόσμο.

Η πρώτη εμπορική έκδοση του νέου αυτού είδους τσιπ υπολογιστών είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέσα στο 2014.

Θα είναι σε θέση να αυτοματοποιεί εργασίες που τώρα απαιτούν επίπονο προγραμματισμό - για παράδειγμα, πώς ένα ρομπότ θα μπορεί να σηκώσει το χέρι του ομαλά και αποτελεσματικά – αλλά θα μπορεί ακόμη και να παρακάμπτει και να ανέχεται τα λάθη, καθιστώντας δυνητικά τον όρο «computer crash»… απαρχαιωμένο και άνευ αντικειμένου, γράφει ο John Markoff στους New York Times.

Η νέα αυτή προσέγγιση στους υπολογιστές, χρησιμοποιείται ήδη από ορισμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και βασίζεται στο βιολογικό νευρικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πώς οι νευρώνες αντιδρούν σε ερεθίσματα και συνδέονται με άλλους νευρώνες για να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες που δέχονται.

Επιτρέπει στους υπολογιστές να «απορροφούν» νέες πληροφορίες κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, και να προσαρμόζουν αυτό που κάνουν με βάση τα διαφορετικά «μηνύματα» που δέχονται.

Τα επόμενα χρόνια θα καταστεί δυνατή μια νέα γενιά συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα εκτελούν ορισμένες λειτουργίες που κάνουν οι άνθρωποι με ιδιαίτερη… ευκολία: να βλέπουν, να μιλούν, να ακούν, να πλοηγούνται, να χειρίζονται και να ελέγχουν.

Αυτό θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε τομείς που μέχρι σήμερα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον ανθρώπινο προγραμματισμό.

Οι σχεδιαστές του νέου αυτού τύπου τσιπ υπολογιστών υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν να περπατούν ακόμη και να οδηγούν με ασφάλεια ένα αυτοκίνητο στο φυσικό κόσμο. Βέβαια, ένας υπολογιστής που θα πραγματοποιεί σκέψεις και θα έχει συνείδηση, μάλλον θα παραμείνει ακόμα στη σφαίρα της… επιστημονικής φαντασίας, προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Προχωράμε από τα συστήματα μηχανικής υπολογιστών σε κάτι που έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των βιολογικών υπολογιστών» ανέφερε ο Larry Smarr, αστροφυσικός που διευθύνει το Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Καλιφόρνια, ένα από τα πολλά ερευνητικά κέντρα που έχουν αφιερωθεί στην ανάπτυξη αυτών των νέων ειδών κυκλωμάτων υπολογιστών.

Οι συμβατικοί υπολογιστές έχουν προγραμματιστεί να κάνουν περιορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, τα υπολογιστικά συστήματα όρασης, «αναγνωρίζουν» μόνο τα αντικείμενα που έχουν προγραμματιστεί να «βλέπουν» βάσει ειδικών αλγορίθμων. Κάτι σαν να εκτελούν μια «συνταγή» βήμα προς βήμα.

Ερευνητές της Google ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνιο ότι έχουν αναπτύξει μια νέα μηχανή αναζήτησης, χρησιμοποιώντας τεχνικές νευρωνικών δικτύων, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να βρίσκουν συγκεκριμένες φωτογραφίες με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Για να οδηγηθούν όμως οι επιστήμονες προς αυτές τις κατευθύνσεις, βοηθήθηκαν από την «έκρηξη» επιστημονικής γνώσης που υπήρξε στον τομέα της «εξερεύνησης» του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Κι αυτό ενώ οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν και πάρα πολλά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος.

Πριν από περίπου ένα χρόνο η IBM ανακοίνωσε ότι είχε κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή, προσομοιωτή του εγκεφάλου, που περιλάμβανε περίπου 10 δισεκατομμύρια νευρώνες –πάνω από το 10% των νευρώνων που περιέχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.



Ο υπερυπολογιστής αυτός «έτρεχε» περίπου 1.500 φορές πιο αργά από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επιπλέον, χρειαζόταν πάρα πολλά μεγαβάτ ενέργειας, συγκριτικά με αυτά που απαιτεί ο βιολογικός εγκέφαλος για να λειτουργήσει.

«Για να τρέξει το πρόγραμμα, το οποίο προσπαθεί να μιμηθεί τον εγκέφαλο και που είναι γνωστό ως Compass, με την ταχύτητα του ανθρώπινου εγκεφάλου θα απαιτούνταν μια ροή ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα συμβατικό υπολογιστή που είναι ισοδύναμη με εκείνη που απαιτείται για να τροφοδοτηθεί το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη μαζί» ανέφερε στους New York Times ο ερευνητής της IBM, Dharmendra Modha.

Η IBM, η Qualcomm, καθώς και μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Stanford έχουν ήδη σχεδιάσει νευροφορμικούς επεξεργαστές και η Qualcomm έχει ανακοινώσει ότι το 2014 θα κυκλοφορήσει μια εμπορική εκδοχή, η οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για περαιτέρω εξέλιξη.

Επιπλέον, πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα εστιάζουν πλέον σε αυτή τη νέα μορφή πληροφορικής.

Το περασμένο φθινόπωρο το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών χρηματοδότησε το Center for Brains, Minds and Machines, ένα νέο ερευνητικό κέντρο με έδρα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης που συνεργάζεται ακόμη με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Cornell.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Οργάνωση Αναπήρων καταγγέλλει το νέο σύστημα αξιολόγησης


Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), σε επιστολή της καταγγέλλει το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας για το νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας και της «λειτουργικότητας» που προσπαθεί να εισάγει στην Κύπρο.

«Ενός», όπως αναφέρεται «πανάκριβου νέου συστήματος που «χρεώνει» τον κυπριακό λαό με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ζητώντας του έτσι να «χρηματοδοτήσει» τη με νέες μορφές στιγματοποίησης και περιθωριοποίησης των ατόμων με αναπηρίες».

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα αυτό, αντί να προσπαθεί να ενσωματώσει το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες στη διαδικασία συζήτησης ενός θέματος κρισιμότατου για το μέλλον των χιλιάδων ατόμων με αναπηρίες στον τόπο μας, εξαντλεί όλες τις δυνάμεις του στην προσπάθεια να δημιουργήσει και επιβάλει τετελεσμένα.

«Αγνοώντας πλήρως ακόμα και αυτό το «σταύρωμα» του κονδυλίου από τη Βουλή, προχωρεί σε αξιολογήσεις με βάση το νέο σύστημα. Το θλιβερότερο όλων είναι ότι το ΤΚΕΑΑ έχει μεταλλαχτεί από κέντρο επεξεργασίας ενταξιακών πολιτικών, ως όφειλε να είναι, σε μικρό νοσοκομείο που μονοδιάστατα αντιμετωπίζει την αναπηρία ως «νόσο», ευτελίζοντας τον ίδιο τον λόγο σύστασής του», αναφέρεται.

Όπως καταγγέλλει η ΚΥΣΟΑ, πολλά άτομα με αναπηρία τις τελευταίες μέρες έχουν διαπιστώσει και καταμαρτυρήσει νοσοκομειακού χαρακτήρα (με χρήση ασθενοφόρου οχήματος) μεταφορές στο Τμήμα ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών για αξιολόγηση, καθώς επίσης και την παρουσία ηλικιωμένων και άλλων ασθενών που αναμένουν τη σειρά τους για την πολύωρη και πολυδάπανη αξιολόγησή τους από την ομάδα επαγγελματιών υγείας που συστάθηκε από το ίδιο το Τμήμα.

Υπάρχει, όπως αναφέρεται, ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην κατοχυρωμένη μέσα από αγώνες δεκαετιών φιλοσοφία του παγκόσμιου κινήματος των ατόμων με αναπηρίες και στις αντιλήψεις του ΤΚΕΑΑ όπως μέχρι σήμερα εκφράζονται.

Η ΚΥΣΟΑ αναφέρει ότι για το θέμα έχει αποστείλει πλήθος επιστολών προς το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακόμα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΚΥΣΟΑ επιφυλάσσεται να λάβει όλα τα νόμιμα νομικά και άλλων μέτρα και να προχωρήσει στον προγραμματισμό πολλαπλών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκδηλώσεων έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ενεργοποίηση σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου κινήματος των ατόμων με αναπηρίες που θα στηρίξουν και διεθνοποιήσουν τις διαμαρτυρίες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Καλεί παράλληλα, τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες να αντισταθούν «στη βίαιη μεθόδευση χρησιμοποίησής τους ως πειραματόζωα από ένα «νέο σύστημα», του οποίου η εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διασφάλιση των έμφυτων δικαιωμάτων τους».

Την ίδια ώρα εκφράζει ικανοποίησή για την δέσμευση από την Βουλή του κονδυλίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 που αφορά στην υλοποίηση νέου Συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της «λειτουργικότητας».

Η ΚΥΣΟΑ απευθύνει «ύστατη έκκληση» προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και άμεσα να προχωρήσει στην έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης με τη Συνομοσπονδία, με σκοπό την από κοινού κατάληξη στις καταλληλότερες και κοινά αποδεκτές από τους πολίτες με αναπηρίες και τις οικογένειες τους διαδικασίες πιστοποίησης/τεκμηρίωσης της αναπηρίας, καθώς επίσης και της οριοθέτησης των στόχων που αυτές θα έχουν.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για τους τυφλούς»


Οι τυφλοί διεκδικούν από το «πρωτογενές πλεόνασμα» όσα τους υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις 10 Ιουλίου 2013, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, που θυμίζει στους «αρμοδίους» που συχνά ξεχνούν:

Στις 10 Ιουλίου 2013 το Προεδρείο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ύστερα από αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κατόρθωσε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργός της χώρας, με τον οποίο συζήτησε μια σειρά ζωτικής φύσεως θέματα επιβίωσης που αφορούσαν τους εργαζομένους και συνταξιούχους τυφλούς της χώρας.

Ο κύριος Σαμαράς βρήκε δίκαιο και πρέπον να στηριχθεί το εισόδημα των τυφλών και δεσμεύτηκε -όπως και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, με τον οποίο είχαμε παρόμοια συνάντηση τον Σεπτέμβριο- ότι, εφόσον υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, από την 1η Ιανουαρίου 2014 α) θα χορηγηθεί στους 150 περίπου εναπομείναντες τυφλούς εργαζομένους στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδωτικό τομέα, επίδομα ειδικών συνθηκών, κίνησης ή όπως ήθελε αυτό ονομαστεί, για την εν μέρει κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματός τους από το 2010 και μετά, δεδομένου ότι οι ως άνω υπέστησαν χωρίς καμία εξαίρεση όλες τις βάρβαρες μνημονιακές περικοπές στο μισθό τους, μισθός που ανήκει στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια, και β) θα επεκταθεί και στους τυφλούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα εξαίρεση των περικοπών στις συντάξεις και στα Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και θερινών διακοπών, εξαίρεση στην οποία είχαν υπαχθεί με τον Ν. 4111/2013, άρθρο 1, τόσο οι συνταξιούχοι τυφλοί του δημόσιου τομέα όσο και οι συνάδελφοι παραπληγικοί με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Εφόσον, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε όλους τους τόνους, υπάρχει τελικά πρωτογενές πλεόνασμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (70%) θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θεωρούμε ότι ήγγικεν η ώρα να λάβουν σάρκα και οστά οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε, και ορθώς, αντισυνταγματικές και παράνομες τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων, που έγιναν από τον Αύγουστο του 2012 και μετά, θα πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας πόσο πιο νόμιμο και ηθικό είναι να δικαιωθούν και οι τυφλοί εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αφενός είναι αριθμητικά αμελητέοι και αφέτερου χρήζουν, λόγω των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η αναπηρία τους, ιδιαίτερης προστασίας από την Πολιτεία.



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

The... Soul Surfer


Με αφορμή τις συγκινητικές ιστορίες των Team Maddy και των μικρών αδερφών Μπας το gazzetta.gr αναδημοσιεύει τους αγώνες των πραγματικών νικητών της ζωής, όπως ήταν και η Μπέθανι Χάμιλτον, την εκπληκτική περίπτωση της οποίας είχαμε γράψει πρώτη φορά πριν από περίπου δύο χρόνια...

Όπως κάθε πρωί πήρε τη σανίδα της και κατηφόρισε για την ακτή. Σε αυτή την παραλία δεν είχαν πρόσβαση οι τουρίστες του μαγευτικού νησιού Καουάι της Χαβάης. Την γνώριζαν μόνο τα ντόπια πιτσιρίκια και η Μπέθανι Χάμιλτον ήταν ένα από τα τυχερά κοριτσόπουλα της παρέας που ζούσε σε αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Αυτή η ευλογία όμως έμελλε να εξελιχτεί σε... κατάρα για την 13χρονη ξανθούλα. Εκείνη τη μέρα στα ρηχά είχαν βγει πολλές θαλάσσιες χελώνες, κάτι που ανησύχησε τη φίλη της, Αλάνα Μπλαντσάρντ. «Καλύτερα να μην μπούμε», της είπε, καθώς ήταν σημάδι πως τριγύρω μπορεί να είχαν ακολουθήσει το κοπάδι καρχαρίες.

Το δάγκωμα του... Τίγρη
Η Μπέθανι όμως δεν φοβήθηκε στιγμή. Άρπαξε το... όχημα της και βούτηξε παράτολμα. Αμέσως άρχισε να κολυμπάει προς τα ανοικτά, αναζητώντας το μεγάλο κύμα. Ήταν ξαπλωμένη στη σανίδα και τα χέρια της σαν κουπιά ήταν βυθισμένα στο νερό. Και τότε έγινε το κακό. Ένας τεράστιος καρχαρίας-τίγρης εμφανίστηκε ξαφνικά και έβαλε στο στόμα του όλο το αριστερό χέρι του κοριτσιού από τον ώμο και κάτω και το έκοψε σαν ζαχαρωτό.



Το πρώτο απίστευτο της ιστορίας ήταν πως η Μπέθανι βρήκε την ψυχραιμία να κολυμπήσει αιμόφυρτη και σε κατάσταση πανικού προς την ακτή. Για καλή της τύχη εκεί βρισκόταν και πατέρας της φίλης της, ο οποίος της έδεσε το χέρι και σταμάτησε κάπως την αιμορραγία. Η γρήγορη διακομιδή της στο νοσοκομείο, έσωσε την ζωή της. Το περίεργο; Εκείνη την ημέρα ήταν να κάνει εγχείρηση καρδιάς ο πατέρας της και τελικά εκείνη ήταν που μπήκε στο χειρουργείο.

Το πρώτο χαμόγελο
Το δεύτερο απίστευτο της ιστορίας ήταν ότι η μικρούλα Μπέθανι αντί να κλαίει, εμφανίζεται χαμογελαστή σε φωτογραφίες μετά την εγχείρηση! Το τρίτο και σημαντικότερο όμως ήταν πως τέσσερις μήνες αργότερα, επέστρεψε στο νερό. Άπαντες τρελάθηκαν όταν την είδαν να φοράει το μαγιό, να πιάνει τη σανίδα με το δεξί χέρι και να κατευθύνεται δίχως φόβο προς την ίδια μοιραία ακτή.



Της πήρε κάμποσο καιρό μέχρι να συνηθίσει να ισορροπεί με το ένα χέρι και αμέσως δήλωσε συμμετοχή στον τοπικό αγώνα για τα παιδιά της ηλικίας της. Πήρε την 5η θέση! Πλέον στα 21 χρόνια της θεωρείται μία από τις καλύτερες σέρφερ όχι μόνο της Χαβάης, αλλά όλης της αμερικανικής ηπείρου. Σερφάροντας με το ένα χέρι έχει καταφέρει να κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με κορυφαία την 3η θέση στο αμερικανικό πρωτάθλημα Γυναικών (2007) και την ίδια ακριβώς θέση στο Παναμερικανικό του Ρίο ντε Τζανέιρο έναν χρόνο αργότερα.

Ακόμα και μοντέλο
Μέσα απ' όλα αυτά η Μπέθανι κατόρθωσε να ζήσει μία κανονική ζωή. Έχει σχέση με έναν πετυχημένο σέρφερ και ασχολείται ακόμα και με το μόντελινγκ. Ουδέποτε ντράπηκε για την αναπηρία της. Ποζάρει διαρκώς με το κομμένο χέρι, σερφάρει καλύτερα από τα αρτιμελή κορίτσια του αθλήματος της και έχει μετατρέψει την κατάρα από το δάγκωμα εκείνου του καρχαρία... σε ευλογία!

Μάλιστα όταν την ρώτησαν πως κατάφερε να κάνει το δράμα της χαρά και να σερφάρει με τέτοια ικανότητα, απάντησε πολύ απλά πως: «για να σερφάρεις δεν χρειάζεσαι χέρια παρά αγάπη και ψυχή!» και η δική της σίγουρα έχει τρομερά κουράγια...


Πηγή: http://tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρινικοί πολύποδες: Πώς μπορούν να χαθούν όσφρηση και γεύση


Οι ρινικοί πολύποδες θεωρούνται ως μια φλεγμονώδης κατάσταση του βλεννογόνου των ρινικών κοιλοτήτων και των παραρρινίων κόλπων και είναι καλοήθεις (οίδημα) σχηματισμοί.

Οι πολύποδες, πολύ μικροί αρχικά, συγκεντρώνονται στην αριστερή και δεξιά ρινική θαλάμη και με τις εκκρίσεις τους αυξάνονται, κρέμονται από την οροφή των ρινικών κοιλοτήτων ή των μέσων ρινικών κογχών και αποφράσσουν, τελικά, τη ρινική κοιλότητα.

Καταλαμβάνουν τα ιγμόρεια και τα παραρρίνια, κάτι που μπορεί να φανεί σε μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία και εμποδίζουν τον ασθενή να αναπνεύσει από τη μύτη, με συνέπεια να μειωθεί και η όσφρησή του: Μπλοκάρει ο ρινικός βλεννογόνος στο υψηλό σημείο της μύτης, γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεγάλη αναπηρία, αφού έτσι χάνει δύο μαζί αισθήσεις, την καλή όσφρηση και τη γεύση που τη συνοδεύει.

Οι ρινικοί πολύποδες χαρακτηρίζονται ως ηωσινοφιλικοί και ως μη ηωσινοφιλικοί και πολλοί ασθενείς με ρινικούς πολύποδες πάσχουν ταυτόχρονα και από άσθμα (τριάδα του Βίρχοφ: ο ασθενής έχει άσθμα, ρινικούς πολύποδες και είναι αλλεργικός στην ασπιρίνη), έχουν χρόνια μη αλλεργική ρινίτιδα και σπανιότερα αλλεργική ρινίτιδα.

Πιθανώς, στην ανάπτυξη των ρινικών πολύποδων να συμβάλλουν η αλλεργία, οι ιογενείς, οι βακτηριακές και οι μυκητιασικές λοιμώξεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οποίοι απορρυθμίζουν τον μηχανισμό της φλεγμονής του βλεννογόνου του πλάγιου τοιχώματος των ρινικών κοιλοτήτων.

Θεραπεία -χειρουργική αντιμετώπιση

Αν δεν εξαλειφθούν οι πολύποδες με φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, ενδορρινικά κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδεις θεραπείες ή τοπικά διουρητικά, όπως η αμιλορίδη και η φουροσεμίδη) απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Την τελευταία εικοσαετία οι ρινικοί πολύποδες αφαιρούνται με τη βοήθεια της λειτουργικής ενδοσκοπικής χειρουργικής των παραρρινίων.

Με ενδοσκόπιο εισερχόμαστε στη μύτη, ώστε να εντοπίσουμε τα σημεία απόφραξης που εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Εντοπίζουμε τους πόρους του ιγμορείου και τους ανοίγουμε για να αερίσουμε τα παραρρίνια.

Ανοίγουμε τους φυσικούς κόλπους των πρόσθιων- οπίσθιων κυψελών. Μπορεί να έχουν δημιουργηθεί ρινικοί πολύποδες -επιπλοκή της ιγμορίτιδας και της χρόνιας φλεγμονής- φουσκάλες που γεμίζουν το εσωτερικό της μύτης, δημιουργώντας πάρα πολλά προβλήματα. Η μάζα των πολυπόδων κρατάει τις βλέννες, που γυρίζουν προς τη μύτη και τον λαιμό και δημιουργούν προβλήματα, ακόμη και ωτίτιδες, αφού οι βλέννες μετακινούνται μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας (μέσω της οποίας συγκοινωνεί το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα).

Ο ασθενής μπορεί παράλληλα να έχει στραβό διάφραγμα που θα πρέπει να ευθειαστεί, θα πρέπει να μειωθούν οι ρινικές κόγχες, να καθαριστούν αν υπάρχουν τα στοιχεία ιγμορίτιδας, να αφαιρεθούν οι πολύποδες.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη φυσική οδό, μέσω της οποίας -και με τη λειτουργία των κροσσών- οι βλέννες απομακρύνονται από τη μύτη.

Πρόληψη

Για πρόληψη δίνεται φαρμακευτική αγωγή και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διάγνωση η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία.

Οι ψεκασμοί των ρινικών κοιλοτήτων με φυσιολογικό ορό συνιστώνται πολλές φορές την ημέρα και μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων που με τις εκκρίσεις τους συντηρούν τους πολύποδες.
Όσοι έχουν κάνει χειρουργική των παραρρινίων, θα πρέπει να επισκέπτονται πιο συχνά τον γιατρό τους. Θα πρέπει να γίνεται επιμελής καθαρισμός, αφού αν παραμεληθούν τα στόμια που έχουν ανοιχτεί θα μαζέψουν κρούστες και πιθανώς θα κλείσουν, με συνέπεια να ακυρωθεί το ίδιο το χειρουργείο.

Με τα τακτικά ραντεβού, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε μια πιθανή ανάπτυξη πολύποδα –επειδή οι πολύποδες συχνά υποτροπιάζουν- και να την αντιμετωπίσουμε αμέσως με αγωγή και πιο εντατική θεραπεία, ώστε να άρουμε τα συμπτώματα.

Μετά το χειρουργείο, λοιπόν, συνεχίζεται η θεραπεία του ασθενούς, σε ένα όμως καλό περιβάλλον, με μια μύτη ανοιχτή που αναπνέει και σε πολύ καλή λειτουργία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλεόπας Κλεόπα: Γονιδιακή θεραπεία κληρονομικών νευροπαθειών


Η Κύπρος πρωτοπορεί με το Εργαστήριο Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Νευρολογίας.

Οι νευροπάθειες είναι ένα πολύ οικείο ερευνητικό πεδίο για τον διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής Ε του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, δρα Κλεόπα Κλεόπα, αφού δραστηριοποιείται σ' αυτό τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Από την εποχή του μεταδιδακτορικού του σε ερευνητικό εργαστήριο στην Αμερική, το οποίο είχε ανακαλύψει την κληρονομική νευροπάθεια, Charcot-Marie-Tooth. Αυτή η εξοικείωση, η οποία συνεχίσθηκε και τα επόμενα χρόνια στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών της Νευρολογικής Κλινικής Ε, το πρωτοποριακό έργο που έχει επιτελεστεί και οι έρευνες που ξεκίνησε τα τελευταία τρία χρόνια με την ερευνητική του ομάδα στο θέμα της γονιδιακής θεραπείας παθήσεων του εγκεφάλου και των περιφερικών νεύρων, ήταν αυτά που μέτρησαν στην απόφαση του Muscular Dystrophy Association της Αμερικής να χρηματοδοτήσει το νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το ποσό των 280.000 δολαρίων, έχει χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων και αφορά, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δρ Κλεόπα, «την ανάπτυξη διαφόρων τεχνικών μεταφοράς του γονιδίου στα περιφερικά νεύρα, με σκοπό τη βελτίωση της παθολογίας των νεύρων στη φυλοσύνδετη κληρονομική νευροπάθεια Charcot-Marie-Tooth», μια αρκετά συχνή πάθηση. Θεωρείται, μάλιστα, από τις συχνότερες αιτίες της κληρονομικής νευροπάθειας, η οποία συναντάται σε διάφορες κατηγορίες, με την κάθε μία να προκαλείται από διαφορετικό γονίδιο. Εφόσον οι ερευνητές φτάσουν στην κλινική εφαρμογή της μεθόδου, την οποία ο δρ Κλεόπα δεν θεωρεί ανέφικτη, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια διαφοροποίηση της θεραπείας για την κάθε κατηγορία νευροπάθειας. «Το ζητούμενο, είναι να πετύχουμε να έχουμε πρόσβαση στα περιφερικά νεύρα για να πετύχουμε έκφραση ή τροποποίηση έκφρασης ενός γονιδίου».

Για τις ανάγκες του προγράμματος, έχει χρησιμοποιηθεί μια εντελώς καινούργια τεχνική με ιικούς φορείς, τους ρετροϊούς, οι οποίοι μοιάζουν με τον ιό του AIDS. Το χαρακτηριστικό αυτού του ιού, είναι ότι όταν εισέλθει στο κύτταρο, ενσωματώνεται στο γονιδίωμα του κυττάρου και μένει σταθερό το DNA που τοποθετούν οι επιστήμονες. «Στην εφαρμογή που κάνουμε, είναι ένας τροποποιημένος ιός που έχει μετατραπεί σε κάτι ασφαλές. Δεν μπορεί από μόνος του να καταστρέψει κύτταρα ή να αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Έχει αυτά τα στοιχεία της ασφάλειας και τη δυνατότητα να μπει στο κύτταρο και να ενσωματωθεί στο DNA, ώστε να μην παράγεται η πρωτεΐνη για μια φορά και μετά να σταματά. Η έκφραση του γονιδίου που βάζουμε μέσω αυτού του ιού, είναι διαρκείας κι αυτή είναι μια σημαντική διαφορά από άλλους ιούς που έχουν χρησιμοποιηθεί για σκοπούς γονιδιακής θεραπείας. Δηλαδή, άλλοι φορείς μπορεί να είχαν κάνει προσωρινή έκφραση της πρωτεΐνης για κάποιες εβδομάδες ή και για κάποιους μήνες. Εμείς, βλέπουμε πολύ σταθερή έκφραση, μέχρι και έξι μήνες.

Ο τροποποιημένος ιός παράγεται στο εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας, το οποίο συνεργάζεται με το Εργαστήριο Νευροεπιστημών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπάρχει, επίσης, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπάρχει εξειδίκευση στην ηλεκτροφυσιολογία. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πρέπει να γίνονται μετρήσεις με νευροφυσιολογικές μεθόδους, οι οποίες θα διαπιστώνουν κατά πόσον διορθώνεται η νευροπάθεια. «Ήδη, όμως, έχουμε μεταφέρει την τεχνογνωσία εδώ και έχουμε στήσει όλα τα μηχανήματα, μέσω της χρηματοδότησης, οπόταν μπορούμε να κάνουμε τις μετρήσεις στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών. Ουσιαστικά, εμείς καθοδηγούμε το πρόγραμμα, αφού όλη η δουλειά γίνεται εδώ και, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που γίνεται».

Στο μικροσκόπιο η Charcot-Marie-Tooth

Η κληρονομική νευροπάθεια Charcot-Marie-Tooth, είναι μια εξελικτική πάθηση, η οποία εμφανίζεται, συνήθως, την περίοδο της εφηβείας και επιδεινώνεται σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου. Εκδηλώνεται με προοδευτική αδυναμία και ατροφία των μυών, καθώς και με διαταραχή της αισθητικότητας στα άκρα. Υπεύθυνο για τη βλάβη αυτή στα νεύρα, είναι η απουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου, μιας σημαντικής πρωτεΐνης στα νεύρα και στόχος του προγράμματος, είναι η αντικατάσταση του μεταλλαγμένου γονιδίου με γονιδιακή θεραπεία. Τη μεταφορά, δηλαδή, του υγιούς γονιδίου στα κύτταρα των περιφερικών νεύρων, με τη χρήση ειδικά επεξεργασμένων και τροποποιημένων υγιών φορέων. Σήμερα, η Charcot-Marie-Tooth και γενικά όλες οι κληρονομικές νευροπάθειες, αντιμετωπίζονται με υποστηρικτική θεραπεία. Δηλαδή, συμπτωματική αν έχουν πόνο, φυσιοθεραπεία για βελτίωση της κινητικότητας, βοηθήματα, βιταμίνες. Παρόλο ότι είναι από τις συχνότερες νευρολογικές παθήσεις, εντούτοις θεωρείται σπάνια πάθηση, αφού η συχνότητά της είναι λιγότερη από ένα στα 2.000 άτομα. Στην Κύπρο, ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται στους 200-300.

Σημείο εστίασης τα περιφερικά νεύρα

Ξεκινώντας, ή μάλλον συνεχίζοντας το πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση του Muscular Dystrophy Association της Αμερικής, η ερευνητική ομάδα του δρος Κλεόπα, είχε στα χέρια της τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και η οποία παρουσιάστηκε σε διεθνή συνέδρια τον τελευταίο χρόνο. «Είναι βάσει αυτών των αρχικών αποτελεσμάτων που πήραμε τη χρηματοδότηση, διότι έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να παραγάγουμε τον ιό, ο οποίος μπορεί να φέρει έκφραση του γονιδίου στα νεύρα. Επομένως είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει διεθνώς και γι’ αυτό μας έδωσαν τη χρηματοδότηση για να αναπτύξουμε τον ιό περαιτέρω με νέες μεθόδους, οι οποίες να είναι εφαρμόσιμες μετά και σε ασθενείς. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, είναι η πρώτη φορά που ερευνητική ομάδα πετυχαίνει να έχει σταθερή έκφραση σε περιφερικά νεύρα, μέσω ιικών φορέων και να πετύχει και τροποποίηση της νευροπάθειας.

«Έχουμε βάλει τον ιικό φορέα στα περιφερικά νεύρα γονιδιακών ποντικιών που είναι μοντέλα αυτής της κληρονομικής νευροπάθειας και τους λείπει το γονίδιο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Τα ποντίκια, αρχίζουν να παθαίνουν νευροπάθεια σταδιακά, παρόμοια με τους ανθρώπους, και εμείς βάζοντας τον φορέα σε ένα στάδιο πριν αρχίσει η νευροπάθεια, δείξαμε ότι βελτιώνεται πάνω από 50% η παθολογία των νεύρων και συγκεκριμένα μετά από έξι μήνες. Είναι ένα σταθερό αποτέλεσμα. Μειώνεται η φλεγμονή και επίσης δεν προκάλεσε κάποια φλεγμονή στα νεύρα. Ο ιός είναι πάρα πολύ ασφαλής και δεν τους προκαλεί ανοσοποιητική αντίδραση. Αυτό, εξάλλου, είναι γνωστό και σε ανθρώπους. Το συγκεκριμένο είδος φορέα, ήδη, χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και ένα παράδειγμα είναι ασθενείς με Πάρκινσον. Μεταφέρουν με αυτό τον ιό γονίδια, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Άρα, γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλής σαν μέθοδος και σε ανθρώπους».

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον δρα Κλεόπα, είναι να καταφέρουν να δουλέψει στα περιφερικά νεύρα. «Δεν μπορείς να βάλεις τον ιό στο αίμα ενδοφλέβια και να περάσει στα νεύρα. Υπάρχει φραγμός και δεν του επιτρέπεται να περάσει. Τα νεύρα είναι προστατευμένα από την κυκλοφορία του αίματος και ως αποτέλεσμα αυτού, δεν μπορούν να περάσουν κάποιες θεραπευτικές ουσίες, ούτε ιικοί φορείς. Γι’ αυτό μεταφέρουμε τον φορέα κατευθείαν στο νεύρο. Με το νέο πρόγραμμα θέλουμε να αναπτύξουμε επιπλέον μεθόδους. Για παράδειγμα μέσω ενδομυϊκής ένεσης κοντά στο νεύρο ή μέσω ένεσης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις ρίζες των νεύρων και να έχουμε έκφραση σε πολλαπλά νεύρα».

Τι είναι, όμως, τα περιφερικά νεύρα; Όπως μας εξηγεί ο δρ Κλεόπα, βρίσκονται παντού στο σώμα μας, είναι αυτά που μεταφέρουν το μήνυμα για την κίνηση σε όλους τους μυς και αυτά που μεταφέρουν το μήνυμα της αίσθησης από όλο το σώμα προς τον εγκέφαλο. «Άρα έχουν αμφίδρομο ρόλο και όταν δεν λειτουργούν σωστά υπάρχει αδυναμία των μυών, ατροφία των μυών, απώλεια αίσθησης στα άκρα. Επομένως, οι ασθενείς με κληρονομικές νευροπάθειες, έχουν μια αργά εξελισσόμενη αδυναμία στα άκρα, προοδευτική αναπηρία, κάποιοι καταλήγουν στο τροχοκάθισμα σε κάποια ηλικία, ανάλογα με το είδος της πάθησης.

Διαβητική, η συχνότερη επίκτητη νευροπάθεια στη Δύση

Η κλινική εφαρμογή της μεθόδου που θα αναπτυχθεί δεν είναι ανέφικτη, όπως επισημαίνει ο δρ Κλεόπα. Κι αυτό, διότι ο ιός έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, γνωρίζουν ότι είναι ασφαλής «και προσπαθούμε να έχουμε μεθόδους, οι οποίες να είναι εφαρμόσιμες, δηλαδή ο τρόπος χορήγησης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους». Γιατί, όμως, έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη κληρονομική νευροπάθεια Charcot-Marie- Tooth; «Εργαζόμαστε σ’ αυτόν τον τομέα τα τελευταία 15 χρόνια. Είμαστε διεθνώς, εκείνοι που έχουν κάνει την περισσότεροι δουλειά. Εγώ, εργάζομαι στη συγκεκριμένη νευροπάθεια από το μεταδιδακτορικό μου στην Αμερική, στο εργαστήριο που ανακάλυψε αυτή τη νευροπάθεια. Οπόταν, έχουμε κάνει πολλές μελέτες, εμείς δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τα μοντέλα της συγκεκριμένης νευροπάθειας, τα οποία μας έδωσαν την ευκαιρία να μελετήσουμε τους μηχανισμούς και να αποδείξουμε ότι είναι η έλλειψη της πρωτεΐνης που προκαλεί την παθολογία και όχι άλλες τοξικές επιδράσεις, διότι τότε η προσέγγιση θα ήταν διαφορετική. Αν μια πρωτεΐνη είναι τοξική, τότε πρέπει να την απομακρύνεις. Αν απλώς δεν λειτουργεί, τότε την αντικαθιστάς. Οπόταν, πρέπει να καταλάβεις τον μηχανισμό της πάθησης για να μπορέσεις να εισηγηθείς την κατάλληλη θεραπεία. Αυτή, λοιπόν, είναι μια δουλειά που κάνουμε εδώ και 15 χρόνια».

Εκτός από την κληρονομική νευροπάθεια, υπάρχουν και οι επίκτητες που είναι και οι συχνότερες αιτίες νευροπάθειας στον δυτικό κόσμο με πρώτη στη λίστα τη διαβητική νευροπάθεια, καθώς, όπως αναφέρει ο δρ Κλεόπα, η πιο συχνή αιτία βλάβης στα περιφερικά νεύρα, είναι ο διαβήτης. «Προκαλεί παρόμοια συμπτώματα, κυρίως απώλεια αίσθησης, νευραλγικούς πόνους και σε λιγότερο βαθμό αδυναμία. Υπάρχουν, επίσης, διάφορες άλλες φλεγμονώδεις νευροπάθειες, χρόνιες, οι οποίες είναι αρκετά συχνές, είναι οι τοξικές νευροπάθειες που μπορεί να προκληθούν από φάρμακα, ενώ στον τρίτο κόσμο υπάρχουν μολυσματικές νευροπάθειες, όπως η λέπρα που είναι από τις πιο συχνές αιτίες στην Αφρική».

Η κληρονομική νευροπάθεια, όπως προαναφέραμε, είναι από τις πιο συχνές κληρονομικές παθήσεις στη νευρολογία, με ένα στα 2.500 άτομα να πάσχει από αυτή την πάθηση. «Είναι, λοιπόν, αρκετά σημαντικό και πιστεύουμε ότι αναπτύσσοντας μια θεραπεία γι’ αυτή τη συγκεκριμένη μορφή, θα έχουμε μια μέθοδο, η οποία θα μπορεί να είναι εφαρμόσιμη και για άλλες μορφές, απλά με τροποποίηση του ιού. Επίσης, μπορεί να είναι μία μέθοδος, με την οποία θα μπορούμε να μεταφέρουμε θεραπευτικές ουσίες και για τις πιο συχνές μορφές, όπως η διαβητική νευροπάθεια.
Ο φορέας, δηλαδή, να μπορεί να μεταφέρει τροφικούς παράγοντες, οι οποίοι να προστατεύουν το νεύρο από τον διαβήτη. Άρα, λοιπόν, αφού θα έχουμε ένα όχημα, θα μπορούμε να επηρεάζουμε τα νεύρα προς την κατεύθυνση την οποία θέλουμε».

Στις κληρονομικές νευροπάθειες, για τις οποίες μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, μό νο υποστηρικτική, είναι σημαντικό να μπει πρώτα η διάγνωση. Μετά, γίνεται γενετική συμβουλευτική, για να ενημερωθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και να γνωρίζουν τι να περιμένουν. Οι επίκτητες αντιμετωπίζονται ανάλογα με την αιτία, η οποία τις προκαλεί. Αν είναι φλεγμονώδους αιτιολογίας, υπάρχουν αρκετές επιλογές και για τη διαβητική, πρωταρχικό μέλημα είναι ο καλός έλεγχος του διαβήτη. «Δεν έχουμε ακόμα αποτελεσματική θεραπεία για να διορθώσουμε τη διαβητική νευροπάθεια, εφόσον ο διαβήτης συνεχίζει να μην είναι υπό έλεγχο».
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, σε ό,τι αφορά τις κληρονομικές, ότι υπάρχουν όλες οι μορφές κληρονομικότητας στις νευροπάθειες. «Υπάρχουν οι επικρατούσες μορφές, όπου είναι αρκετό ένας γονέας να έχει το μεταλλαγμένο γονίδιο, το οποίο θα μεταφέρει στα παιδιά του με 50% πιθανότητες κι αυτά θα έχουν την πάθηση. Υπάρχει η υπολειπόμενη, όπου πρέπει να είναι και οι δύο γονείς φορείς της μετάλλαξης, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει την πάθηση. Αν το παιδί, κληρονομήσει και από τους δύο γονείς τη μετάλλαξη, μπορεί να νοσήσει.

Αυτή η μορφή κληρονομικότητας, είναι παρόμοια με τη μεσογειακή αναιμία. Είναι, όμως, πιο σπάνιες. Συχνότερες οι επικρατούσες. Η Charcot-Marie-Tooth, είναι φιλοσύνδετη, είναι πάνω στο χρωμόσωμα (ανήκει στην κατηγορία των επικρατουσών) και μεταφέρεται από τη μητέρα στο γιο και από τον πατέρα στην κόρη.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκευάστρια κοσμημάτων που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα φτιάχνει αριστουργήματα χιλιάδων δολαρίων


Για άτομο που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα η 48χρονη Annette Gabbedey εξασκεί το πιο ακατάλληλο επάγγελμα με το οποίο θα μπορούσε να καταπιαστεί...



Και αυτό γιατί παρά τη γενετική ανωμαλία της συγκαταλέγεται στις πιο ταλαντούχες σχεδιάστριες και κατασκευάστριες κοσμημάτων της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτό που εκπλήσσει ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται καν ειδικά εργαλεία προσαρμοσμένα στην αναπηρία της, αλλά τα συνήθη που χρησιμοποιούν όλοι του σιναφιού της.

Καθώς δεν έχασε τα δάχτυλά της σε κάποια στιγμή της ζωής της, αλλά γεννήθηκε έτσι, η ίδια δηλώνει πως δεν αισθάνεται πως της λείπει κάτι .

Μάλιστα, όταν βλέπει συναδέλφους της εν ώρα εργασίας, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να καταφέρνουν να εργάζονται με τα δάκτυλά τους, τα οποία αντιμετωπίζει σαν εμπόδια...








Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στις δημόσιες συγκοινωνίες


Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Πάντζας, για τα προβλήματα στους σταθμούς του Προαστιακού, τα οποία έχουν ουσιαστικά αποκλείσει ηλικιωμένους και ΑμεΑ από την πρόσβαση σε αυτούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με ηλεκτρονικά δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες πολιτών, στο σταθμό Παιανίας – Κάντζας εδώ και πολλούς μήνες οι ανελκυστήρες και οι κυλιόμενες κλίμακες δεν λειτουργούν, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη μετακίνηση των κατοίκων και ειδικότερα στην πρόσβαση των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων στο σταθμό.

Παρόμοια προβλήματα, είχαν παρουσιαστεί στο σταθμό του Κορωπίου, τα οποία είχαν προκαλέσει την αγανάκτηση στη Δημοτική Αρχή Κρωπίας, στους δημότες και κατοίκους του Δήμου, αλλά και των αντίστοιχων Δήμων Μαρκοπούλου, Καλυβίων, Κερατέας. Μάλιστα, την αποκλειστική ευθύνη για τις δυσλειτουργίες του συγκεκριμένου σταθμού, η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε απαντητικό της έγγραφο προς το Δήμο Κρωπίας, την είχε αποδώσει στον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ και σε επιβάτες τους οποίους κατηγόρησε για βανδαλισμούς στους ανελκυστήρες.

Αποτελεί υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να επιληφθεί για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν στους σταθμούς του Προαστιακού.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν κοινωνικό αγαθό και η διασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε αυτές υποχρέωση της Πολιτείας,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής λειτουργία των ανελκυστήρων και των κυλιόμενων κλιμάκων, στο σταθμό ΠΑΙΑΝΙΑ – ΚΑΝΤΖΑ, αλλά και σε άλλους σταθμούς του Προαστιακού που παρατηρούνται παρόμοιες δυσλειτουργίες, προκειμένου να μην αποκλείεται η πρόσβαση των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ σε αυτούς;


Διαβάστε περισσότερα...

Σέρρες: Προσπάθησαν να υπεξαιρέσουν 7.800 ευρώ από το δήμο


Οι δύο γυναίκες προσκόμισαν πλαστό έγγραφο βάσει του οποίου δικαιούνταν επίδομα για ανασφάλιστο άτομο με βαριά αναπηρία.


Για πλαστογραφία και απόπειρα απάτης συνελήφθησαν την Τρίτη στις Σέρρες δύο γυναίκες ηλικίας 54 και 56 ετών.

Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με την αστυνομία, προσπάθησαν να εισπράξουν 7.800 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Σερρών προσκομίζοντας πλαστό έγγραφο βάσει του οποίου δικαιούνταν επίδομα για ανασφάλιστο άτομο με βαριά αναπηρία.

Την προσπάθειά τους αντιλήφθηκε, όμως, η προϊσταμένη της υπηρεσίας, η οποία και ειδοποίησε την αστυνομία με αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες να συλληφθούν.



Πηγή: http://www.protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αθήνα αύριο αγρότες και ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ.


Σκληραίνουν τη στάση τους μετά το σημερινό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας.

Tη μορφή παλλαϊκού συλλαλητηρίου πήρε η σημερινή συγκέντρωση των αγροτών Λάρισας και άλλων 23 μπλόκων από όλη τη χώρα στον κόμβο της Νίκαιας, όπου έδωσαν το «παρών» χιλιάδες πολίτες αλλά και εκπρόσωποι φορέων από τη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Δυναμικό ήταν «παρών» έδωσαν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ οι οποίοι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Επί μιάμιση και πλέον ώρα παρέμεινε κλειστή το μεσημέρι η ΠΑΘΕ στο ύψος του μπλόκου της Νίκαιας ενώ στη Λάρισα υπήρξε συνεδρίαση της ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ Θεσσαλίας, Κεντρικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς των εθνικών οδών Πατρών - Κορίνθου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, προχώρησαν σήμερα αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν χθες οι αγρότες στην πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια, έχουν προγραμματίσει σειρά δράσεων για την ερχόμενη εβδομάδα ενώ αναμένουν την απάντηση του υπουργού οικονομικών από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση.

Για αύριο αποφασίστηκε αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών, Βασίλης Τζιμουράγκας και οι δέκα ομοσπονδίες του κλάδου μεταφορών πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την Τρίτη καθώς έχουν κλειστεί συναντήσεις αύριο το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών και την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο Μεταφορών.

Ανάλογα με την πορεία των συναντήσεων αυτών θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις με τον κλάδο πάντως στην παρούσα φάση να προσανατολίζεται σε απεργία.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μισό χωριό έκλεβε ρεύμα από τον γείτονα


Μπροστά σε κύκλωμα κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος, βρέθηκαν συνεργεία της ΔΕΗ εξαιτίας μια απλής βλάβης σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας υπογείου οικίας στο Κηπάκι Τρικάλων.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr ο ιδιοκτήτης της οικίας, ενημέρωσε την ΔΕΗ Τρικάλων για την βλάβη και στο σημείο έσπευσε συνεργείο με το ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης βλαβών.

Το μηχάνημα εντόπισε την βλάβη που ήταν κομμένα καλώδια τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας και βρέθηκε μπροστά σε περίπτωση ρευματοκλοπής.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν τα κεντρικά της ΔΕΗ και στο σημείο έσπευσαν άλλα πέντε οχήματα της Υπηρεσίας, που οι υπάλληλοι άρχισαν να ξετυλίγουν το «κουβάρι» της υπόθεσης της ρευματοκλοπής, στην οποία εμπλέκονται περισσότερες από δέκα οικογένειες της περιοχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάντα συνδέονται!


Τελικά η ζωή είναι ένα... μπούμερανγκ.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θανάτωσαν καμηλοπάρδαλη γιατί δεν είχε καλά γονίδια


Η καμπάνια για τη σωτηρία του Marius δεν συγκίνησε το ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης.

Τραγικό τέλος είχε μια μικρή καμηλοπάρδαλη, ο Marius, ο οποίος φιλοξενούνταν σε ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης, καθώς οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να του κάνουν ευθανασία γιατί απλά είχε λιγότερο καλά γονίδια από τις υπόλοιπες καμηλοπαρδάλεις του πάρκου.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν υπογράψει μια online αίτηση καλώντας το ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης να μην σκοτώσει το Marius που πλεόναζε, άλλο να του βρουν ένα άλλο σπίτι.

Ωστόσο η καμπάνια τους απέτυχε και οι υπεύθυνοι σήμερα σκότωσαν τη νεαρή καμηλοπάρδαλη με όπλο και όχι με θανατηφόρα ένεση, για να μη μολυνθεί το κρέας. Το σφάγιο θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για έρευνα και εν μέρει για να ταΐσει τα υπόλοιπα σαρκοφάγα του πάρκου.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ζωολογικού πάρκου Bengt Holst, υπερασπίστηκε τη θανάτωση της μικρής καμηλοπάρδαλης λέγοντας ότι «ήταν μια υπεύθυνη πράξη για τη διαχείριση των πληθυσμών των ζώων, για να εξασφαλιστεί ότι παραμένουν υγιή».

«Καμηλοπαρδάλεις σήμερα αναπαράγονται πολύ καλά, και όταν πρέπει να επιλέξουμε πόσες θα κρατήσουμε, βεβαιωνόμαστε ότι κρατάμε τα ζώα με τα καλύτερα γονίδια, που θα τα περάσουν με την αναπαραγωγή στις επόμενες γενιές» δήλωσε ο Holst στο BBC.

Προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός του πάρκου περίπου 20 με 30 ζώα θανατώνονται το χρόνο στο ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Στρατόπεδα» απεξάρτησης από το ίντερνετ


Βίντεο των New York Times για τον σωφρονισμό των εθισμένων εφήβων.

Κλινικές απεξάρτησης από το Διαδίκτυο που θυμίζουν στρατόπεδα έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, σε μια χώρα όπου η μέθοδος του… σωφρονισμού των εφήβων που έχουν εθιστεί στο ίντερνετ είναι εφαρμοσμένη πρακτική.

Οι New York Times επισκέφτηκαν μια από αυτές τις κλινικές και μίλησαν με τους εφήβους, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται κλεισμένοι εκεί παρά τη θέλησή τους και ανυπομονούν να γυρίσουν στα σπίτια τους και τους γονείς τους.

Το Daxing, το Κέντρο Απεξάρτησης από το Διαδίκτυο που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Πεκίνου, ιδρύθηκε το 2004. Ήταν ένα από τα πρώτα, ενώ σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες σε όλη την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με τους NYT, το πρώτο Κέντρο Απεξάρτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες για εφήβους που είναι εθισμένοι στο ίντερνετ άνοιξε πρόσφατα στην Πενσυλβανία.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογούν τα δάνεια των επιχειρήσεων


Στο στόχαστρο όσοι δανείσθηκαν με τη μέθοδο «sale & lease back».

Φορολογική επίθεση αναδρομικού χαρακτήρα στην υπεραξία των ακινήτων των επιχειρήσεων που έχουν αποκτηθεί με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης μέσω της διαδικασίας «sale & lease back» κάνει το υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας σε απόγνωση μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η απίστευτη αυτή φορολογική ιδέα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους επιχειρηματίες της χώρας (κυρίως ξενοδόχους και ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ), οι οποίοι κάνουν λόγο για φορολογική επίθεση.

Το ζήτημα πλέον χειρίζεται η Ένωση Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (leasing) και ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με τους συμβούλους του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όπως αναφέρει το ένθετο «Real money» της σημερινής «Realnews». Μάλιστα, την Τετάρτη εστάλη επιστολή με τα αιτήματα της Ένωσης.

Η «εκτέλεση» των επιχειρήσεων ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου. Με εγκύκλιο (ΠΟΛ 1007) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χάρης Θεοχάρης, προβλέπεται η φορολόγηση του… αφορολόγητου αποθεματικού το οποίο εγγράφουν στους ισολογισμούς τους οι επιχειρήσεις και προκύπτει από την πώληση του ακινήτου στην εταιρεία leasing (ουσιαστικά στην τράπεζα) και εν συνεχεία, την επαναμίσθωσή του από την επιχείρηση.

Από τη «φαεινή» αυτή ιδέα το Δημόσιο προσδοκά ότι με φορολόγηση 19% της υπεραξίας θα εισπράξει 300 εκατ. ευρώ, καθώς το ύψος των δανείων που έχουν συναφθεί με «sale & lease back» ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η φορολογητέα ύλη, δηλαδή η υπεραξία, η οποία έχει μπει στο μάτι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά το ελληνικό Δημόσιο έρχεται και φορολογεί ένα μέρος του δανείου που πήρε η επιχείρηση και συνεχίζει να αποπληρώνει στην τράπεζα.

Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση απέκτησε ένα ακίνητο αξίας 800.000 ευρώ, μπορεί μέσω του «sale & lease back» να το πουλήσει στην τράπεζα και να πάρει δάνειο 800.000 ευρώ. Εν συνεχεία, ενοικιάζει το ακίνητο από την τράπεζα και πληρώνει μηνιαίες δόσεις για 10 ή 15 χρόνια, ανάλογα με τη σύμβαση που έχει συνάψει με τη θυγατρική της τράπεζας ή την εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Στον ισολογισμό της η επιχείρηση δεν εγγράφει το ποσό του δανείου-αξίας του ακινήτου, δηλαδή με βάση το παράδειγμα τα 800.000 ευρώ, αλλά ένα μικρότερο, εν προκειμένω 500.000 ευρώ, γιατί συνυπολογίζοντας τους συντελεστές απόσβεσης, το ποσό εγγραφής είναι πάντα μειωμένο.



Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση "βόμβα" από το ΣτΕ για τα ακίνητα


Αντισυνταγματική και αντίθετη στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ την επιβολή Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), όπως και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς ακίνητης περιουσίας, στα ακίνητα που έχουν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί, ανεξάρτητα αν η απαλλοτρίωση έχει ολοκληρωθεί ή όχι. Ως εκ τούτου το δικαστήριο διέταξε την επιστροφή των ποσών που είχαν καταβληθεί από τους φορολογούμενους πολίτες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επιβολή ΕΤΑΚ σε ακίνητα που βρίσκονται υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι εκείνα που έχουν απαλλοτριωθεί, λόγω ρυμοτομίας χωρίς να έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, θα έπρεπε να γίνεται με την χρησιμοποίηση συντελεστών τέτοιων που να αποδίδουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου κατά τα χρόνο της φορολογίας. Συγκεκριμένα, κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ, θα έπρεπε να προβλέπεται μηδενικός συντελεστής και «κατ΄ ακολουθίαν, εξαίρεση από το φόρο» αφού ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επίμαχα ακίνητα τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η «υπαγωγή ενός τέτοιου ακινήτου σε φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως είναι το ένδικο ενιαίο τέλος ακινήτων, αφ' ενός μεν θα συνιστούσε υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας και αφ' ετέρου θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, αφού υπό τις συνθήκες αυτές, η κυριότητα του ακινήτου, ως αντικείμενο του φόρου, δεν θα αποτελούσε, για τον ιδιοκτήτη ένδειξη αντίστοιχης φοροδοτικής ικανότητας, όπως θα έπρεπε δηλαδή, τη φορολόγησή του, ανάλογα με τις δυνάμεις του».



Διαβάστε περισσότερα...

Φόρο σε σουβλάκια και παγωτά ζητά η τρόικα


Έκπληξη προκαλεί στους καταναλωτές η πρόταση της τρόικας να αυξηθεί κατά 10% η τιμή σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών. Σνακς και γλυκά, αλλά και σουβλάκια, πίτσες και παγωτά μπαίνουν στο στόχαστρο με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων για τα δημόσια ταμεία.

Δείτε το βίντεο από το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλησιάζει η μέρα που οι μηχανές θα συντροφεύουν τους ηλικιωμένους


Οικιακά ρομπότ θα λειτουργούν με σκοπό να συμβάλλουν στην αυτόνομη διαβίωση των συνανθρώπων μας.

Οι ηλικιωμένοι συγγενείς μας που επιμένουν να ζουν μόνοι στο σπίτι, θα έχουν τη δυνατότητα στο προσεχές μέλλον να δέχονται φροντίδες υγείας, να επικοινωνούν με συγγενείς και φίλους και να έχουν συντροφιά από... οικιακά ρομπότ!

Όπως υποστηρίζει ο Περικλής Μήτκας, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή το τριετές ερευνητικό έργο RAPP, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας λογισμικού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και διανομής ρομποτικών εφαρμογών, η εποχή αυτή δεν είναι μακριά.



Σε δύο μήνες θα καταφθάσουν στη Θεσσαλονίκη τα ρομπότ που κατασκευάζει γαλλική εταιρεία και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί ειδικό λογισμικό ώστε τα οικιακά ρομπότ που θα λειτουργήσουν με σκοπό να συμβάλλουν στην αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων να είναι σε θέση να τους υπενθυμίζουν πότε πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να ελέγχουν αν το έκαναν, να «κατεβάζουν» από το διαδίκτυο τις οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών ώστε να τους καθοδηγούν, να στέλνουν μήνυμα στο σούπερ μάρκετ ότι τελείωσε το γάλα στο ψυγείο ή να τηλεφωνούν στους οικείους τους.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί, μέσω του ερευνητικού έργου RAPP, η δημιουργία ενός ρομπότ που θα μπορούσε να εγκατασταθεί μονίμως σε ΚΑΠΗ ή μονάδες φροντίδας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ώστε να τους διευκολύνει στην κίνησή τους στο χώρο.

«Για τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα κινητικότητας, το συγκεκριμένο ρομπότ, που θα έχει τη μορφή μιας περπατούρας, θα βοηθά την κίνησή τους, θα τους υποστηρίζει ώστε να είναι ασφαλείς και θα τους διευκολύνει να μετακινηθούν μέχρι το διπλανό δωμάτιο ή το σαλόνι ενός κέντρου αποκατάστασης» εξηγεί ο κ. Μήτκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στόχος της λειτουργία τους είναι η κινητοποίηση ανθρώπων που αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι είτε γιατί δεν μπορούν να κινηθούν, είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, είτε επειδή δεν τους είναι εύκολο να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία.

Εκτός των δύο ρομπότ, θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί μια memory ball (μπάλα μνήμης) που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου και το βράδυ θα μπορεί να του υπενθυμίζει τα σημαντικά γεγονότα μιας ημέρας, ώστε να ενισχύει τη μνήμη ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα άρχουσας άνοιας.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ειδικών λογισμικών που θα λειτουργήσουν στα αντίστοιχα ρομπότ, θα γίνει πιλοτική εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες.

Το οικιακό ρομπότ θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε ίδρυμα που βρίσκεται στην περιοχή της Ορμύλιας και εκείνο που θα διευκολύνει την κίνηση των ηλικιωμένων σε ίδρυμα γεροντολογίας στην Ισπανία.

Συντονιστής του έργου RAPP είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ενώ σε αυτό συμμετέχουν επτά φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες από την Ευρώπη, με τεχνογνωσία στους τομείς της ρομποτικής, της μηχανικής μάθησης και ανάλυσης δεδομένων, της μηχανικής όρασης, της ανάπτυξης και ολοκλήρωσης λογισμικού και της υποστήριξης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων.

Ερωτηθείς πότε θα είναι προσβάσιμη η συγκεκριμένη τεχνολογία στο ελληνικό κοινό, ο κ. Μήτκας σχολιάζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοιες τεχνολογίες με τιμές που κυμαίνονται στις 12.000 ευρώ.

«Στόχος των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι να δείξουμε ότι μπορεί να ανοίξει μια μαζική αγορά στον εν λόγω τομέα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το κόστος στα 1000 ευρώ κατά περίπτωση» προσθέτει.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση πατέρα στο Facebook να δει το «look back» του νεκρού γιου του


Δεκτό έκανε το κοινωνικό δίκτυο το αίτημα του Τζον Μπερλίν.

Η εφαρμογή «Look Back» με αφορμή τα 10α γενέθλια του Facebook έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες να δουν και να μοιραστούν ένα βίντεο με όλες τις σημαντικές στιγμές τους στο κοινωνικό δίκτυο. Ωστόσο, ο κάθε χρήστης είναι σε θέση πρώτα να δει το βίντεό του και στη συνέχεια να το μοιραστεί αν θέλει με τους διαδικτυακούς του φίλους.

Ο Τζον Μπέρλιν ένας πατέρας από το Μισούρι των ΗΠΑ έφτιαξε ένα βίντεο στο YouTube, στο οποίο ζητά από το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου να του επιτρέψει να δει το βίντεο «Look Back»του γιου του Jesse, ο οποίος πέθανε το 2012 σε ηλικία 22 ετών.

Ο Μπέρλιν έκανε έκκληση στο Facebook να δει μέσα από αυτό το βίντεο τον γιο του για τελευταία φορά.

Μετά την δημόσια αυτή έκκληση, το Facebook απάντησε στον Μπέρλιν ότι κάνει δεκτό το αίτημά του και ότι θα φτιάξει το βίντεο για λογαριασμό του γιου του, ώστε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του πατέρα που πενθεί. Έτσι, ο πατέρας θα μπορέσει να δει μέσα από το βίντεο του «Look Back» τις σημαντικότερες στιγμές του γιου στα κοινωνικά δίκτυα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορείς της Πελοποννήσου ενεργοποιούνται για τη στήριξη των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς


Συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρουχισμό και νερό.

Ένα κίνημα αλληλεγγύης για τη στήριξη των σεισμοπαθών της Κεφαλονιάς έχει ξεκινήσει σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, όπου δήμοι, πόλεις και σύλλογοι, συγκεντρώνουν ρουχισμό, νερό και τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Σχετική πρωτοβουλία έχει, ήδη, αναπτύξει ο δήμος Καλαμάτας και αύριο θα στείλει στην Κεφαλονιά ένα φορτηγό με εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα, προσφορά των φορέων της πόλης. Το φορτηγό του δήμου θα παραμείνει στο νησί τουλάχιστον για ένα μήνα και θα συμμετάσχει στην αποκομιδή μπάζων, καθώς περίπου 800 κτίρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Με πρωτοβουλία των εθελοντών πυροσβεστών του Δήμου Ευρώτα, κλιμάκιο του δήμου, σύλλογοι και αγροτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, θα μεταβούν τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, στην Κεφαλονιά για να μεταφέρουν ελαιόλαδο, πορτοκάλια και τρόφιμα που προσφέρθηκαν για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων του νησιού.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο Δήμος Μεσσήνης, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Άστρους, ο Δήμος Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων και άλλοι φορείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετος ο δήμος Βόλβης στην πώληση του κάμπινγκ Ασπροβάλτας


Ομόφωνο ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο.

Την αντίθεση του στην πώληση του κάμπινγκ Ασπροβάλτας από το ΤΑΙΠΕΔ, εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμα του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βόλβης.

Ζητά από την Πολιτεία να ακυρωθεί η διαδικασία πώλησης του και να παραχωρηθεί το κάμπινγκ της Ασπροβάλτας στον δήμο Βόλβης, ο οποίος προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να προβεί προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαδήλωση στην Καβάλα κατά της διέλευσης του TAP


Μαζικό «όχι» στο πέρασμα του αγωγού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες πολίτες, αγρότες, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωματείων και σύσσωμες οι τοπικές της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών εξέφρασαν σήμερα το μεσημέρι την έντονη διαμαρτυρία τους στον επιχειρούμενο σχεδιασμό της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) μέσα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου της Νέας Καρβάλης, της εύφορης πεδιάδας των Τενάγων στην περιοχή των Φιλίππων και στην κατασκευή σταθμού συμπίεσης αερίου του ίδιου αγωγού κοντά στην πόλη των Σερρών και μέσα σε πυκνό δίκτυο οικισμών.

Από νωρίς το πρωί, αγρότες των περιοχών της Καβάλας και της Δράμας είχαν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού θεάτρου των Φιλίππων όπου πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο, στο οποίο μίλησαν μέλη της οργανωτικής επιτροπής όπως ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήμα ανατολικής Μακεδονίας Λάζαρος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του παρατήματος ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ζαφείρης Μυστακίδης και ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Καβάλας Θέμης Καλπακίδης.

Στο σύνολό τους, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης του νέου αγωγού φυσικού αερίου, αλλά τάχθηκαν κατά του αρχικού σχεδιασμού της κοινοπραξίας εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή του που προβλέπει τη διέλευσή του μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πολύ κοντά από κατοικημένες περιοχές όπως θα συμβεί στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, έξω από την πόλη των Σερρών.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσίασαν τους κινδύνους που υπάρχουν από το ενδεχόμενο διέλευσης του αγωγού μέσα από την εύφορη πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων λόγω της αυτανάφλεξης της τύρφης, φαινόμενο πολύ συχνό στην τύρφη των Φιλίππων. Οι συνέπειες, σημείωσαν οι διοργανωτές, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο σ' έναν αγωγό διαμέτρου 1,2 μέτρων που μεταφέρει αέριο υπό πίεση 95 ατμοσφαιρών θα είναι καταστροφικές.

Επίσης, τονίστηκε ότι το φαινόμενο της συνίζησης (βιολογική οξείδωση και συστολή λόγω ξήρανσης που οδηγεί σε συρρίκνωση του στρώματος της τύρφης και καθίζηση) έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφάνειας κατά δώδεκα εκατοστά το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια ο θαμμένος αγωγός θα βγει στην επιφάνεια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες και στην ασφάλεια της περιοχής.

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μετέφερε τη δέσμευση του υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη να συζητηθεί από μηδενική βάση ο σχεδιασμός της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι κάθε τέτοια επένδυση επιβάλλεται να έχει την κοινωνική συναίνεση και τη συμφωνία των πολιτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ οι παλαιοημερολογίτες


Εχετε αριθμό ΑΦΜ, αποκτήσατε και ΑΜΚΑ και τα χρησιμοποιείτε για να έρχεστε σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων, την εφορία. Το θεωρείτε λογικό, αν και μερικές φορές κουραστικό να «μπερδεύεσαι» με τόσα νούμερα. Δίπλα μας ωστόσο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που για θρησκευτικούς λόγους αρνήθηκαν να πάρουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές με το Δημόσιο και ειδικά με τις υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται για τους λεγόμενους «παλαιοημερολογίτες».

Οι παλαιοημερολογίτες ή οπαδοί του πάτριου ημερολογίου ή Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (όπως ονομάζεται σήμερα ένα μεγάλο μέρος τους) αποσχίσθηκαν από την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος το 1924 όταν η τελευταία υιοθέτησε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (που ακολουθούσε ήδη το ελληνικό κράτος και πλέον είναι διεθνές) αντί του Ιουλιανού, που ίσχυε μέχρι τότε. Η διαφορά μεταξύ των δύο ημερολογίων είναι μόνο 13 μέρες, αλλά το χάσμα για τους παλαιοημερολογίτες ήταν πολλών αιώνων, ανάγεται πίσω στο σχίσμα της χριστιανικής εκκλησίας σε Δυτική και Ανατολική, σε Καθολική και Ορθόδοξη. Η κατηγορία που απέδιδαν προς την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας ήταν ότι προσαρμόζεται στα πρότυπα του Παπισμού, υποκύπτει στην αίρεση του οικουμενισμού και ακυρώνει την ορθόδοξη πίστη.

Ενενήντα χρόνια μετά, η αντίθεση των παλαιοημερολογιτών με την επίσημη Εκκλησία παραμένει ενεργή αν και οι «πολεμικές αναμετρήσεις» έχουν σχεδόν εκλείψει, ιδιαίτερα μετά τη νομοθετική παρέμβαση του 1982 περί ανεξιθρησκείας. Οι ίδιοι έχουν πολυδιασπαστεί σε άνω των δέκα ρευμάτων, συνέπεια των δογματικών τάσεων αλλά και προσωποπαγών καταστάσεων. Σήμερα, δεν αρνούνται το καθιερωμένο ημερολόγιο, αλλά διατηρούν το χριστιανικό εορτολόγιο σύμφωνα με το Ιουλιανό, δηλαδή για παράδειγμα τα Χριστούγεννα τα εορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου.

Πόσοι είναι οι πιστοί που ακολουθούν τις παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, καθώς ποτέ δεν έχει γίνει υπολογισμός, ενώ και οι ίδιοι δεν καταγράφονται διαφορετικά (δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι). Παλαιότεροι υπολογισμοί έχουν ανεβάσει τον αριθμό τους (μαζί με τις οικογένειές τους) στα 500.000 άτομα.

«Οι παλαιοημερολογίτες εκφράζουν τη συντηρητική τάση στην Ορθοδοξία. Εναντιώνονται σε ό,τι αισθάνονται ότι παραπέμπει στην παγκοσμιοποίηση, στην τεχνολογία, στον ορθολογισμό, οτιδήποτε έρχεται κυρίως από Δυσμάς, από την ψυχανάλυση μέχρι τον σοσιαλισμό», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Μάριος Μπέγζος, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ετσι, για πολλά χρόνια ήταν εξόριστος ακόμα και ο... ηλεκτρισμός από εκκλησίες παλαιοημερολογιτών, που φωτίζονταν μόνο από κεριά. Μάλιστα όταν κυκλοφόρησε το ευρώ, πολλοί εξακολούθησαν να χρησιμοποιούν δραχμές, μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματά τους. Σήμερα βέβαια οι Εκκλησίες του παλαιού ημερολογίου έχουν ιστοσελίδες στο Ιντερνετ, αν και ο φόβος απέναντι στους κινδύνους μιας μηχανοποιημένης κοινωνίας εξακολουθεί.

«Οι παλαιοημερολογίτες συμμετέχουν ενεργά σε αντιδράσεις ενάντια σε “βλάσφημες” ταινίες ή θεατρικά έργα, ή ενάντια στις ηλεκτρονικές ταυτότητες, ενάντια σε οτιδήποτε εκτιμούν ότι προσβάλλει τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας», σημειώνει ο κ. Μπέγζος. Η πολιτική τους συμπεριφορά είναι πολυποίκιλη, με μια ροπή βεβαίως προς τις συντηρητικές πολιτικές εκφράσεις.

Αρκετοί παλαιοημερολογίτες θεωρούν ότι η αντίθεσή τους στις ηλεκτρονικές ταυτότητες, την ψηφιοποίηση των στοιχείων κ.λπ. πηγάζει από το αίτημα ενάντια στην κρατική τάση «παρακολούθησης» και πρέπει να γίνει σεβαστό ως αντίρρηση συνείδησης. «Ζητούμε να ερχόμαστε σε συναλλαγή με το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία με βάση τον αριθμό της αστυνομικής μας ταυτότητας» λένε, προβάλλοντας ένα ζήτημα που χρειάζεται αντιμετώπιση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδοποιητήρια του ΣΔΟΕ και σε... νεκρούς


Ούτε οι αποθανόντες δεν φαίνεται να ξεφεύγουν από την "τσιμπίδα" των ράμπο του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, ειδοποιητήριο εστάλη από το ΣΔΟΕ σε οικογένεια αγρότισσας από το Ηράκλειο, η οποία έχει φύγει από τη ζωή εδώ και επτά χρόνια. Στο συγκεκριμένο έγγραφο η... μακαρίτισσα καλείται , "εντός 10 ημερών από την παραλαβή της κλήσης, να δώσει εξηγήσεις στην υπηρεσία για ένα τιμολόγιο πώλησης ελαιόλαδου" .


Η συναλλαγή αφορά στο έτος 2003 και οι συγγενείς της γυναίκας αναρωτιούνται πλέον αν πρέπει να αφήσουν την υπηρεσία να... περιμένει την αντίδραση της "εγκαλούμενης".



Διαβάστε περισσότερα...

Πέταξαν κουτάβια στα σκουπίδια


Ένα ακόμη περιστατικό ανεύρεσης νεογέννητων κουταβιών σε κάδους απορριμμάτων σημειώθηκε στην Πρέβεζα, στην περιοχή Μαργαρώνα. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί μια γυναίκα πήγε να πετάξει τα σκουπίδια στον κάδο, όταν άκουσε τα κλάματα των νεογέννητων κουταβιών.

Η γυναικά αμέσως έβγαλε από την μαύρη σακούλα που βρίσκονταν, τα άτυχα ζώα και τους πρόσφερε τροφή. Δυστυχώς τα τέσσερα από τα έξι κατάλευκα κουτάβια δεν κατάφεραν να κρατηθούν στην ζωή ενώ ειδοποιήθηκε και το φιλοζωικό σωματείο προκειμένου να περιποιηθεί τα κουτάβια που παρέμειναν ζωντανά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα μάτια της γάτα σας είστε κι εσείς μια γάτα


Πώς σκέφτονται οι γάτες για τους ιδιοκτήτες τους.

Η εξημέρωση της γάτας τοποθετείται χρονικά περίπου 9.500 χρόνια πριν. Από τότε τα τετράποδα αυτά πλάσματα ανέπτυξαν έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό με τους ανθρώπους.

Σήμερα, μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός των κατοικίδιων γατών ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι η αναλογία ανάμεσα σε αυτές και τους σκύλους σε όλον τον πλανήτη είναι τρεις γάτες για κάθε έναν σκύλο, γράφει η Christine Dell'Amore στο National Geographic.

Κι όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να μη γνωρίζουν πολλά για τον τετράποδο και χαδιάρη φίλο τους, όπως για παράδειγμα τι μπορεί να σκέφτεται γι’ αυτούς.

Σύμφωνα με τον ειδικό στη συμπεριφορά των γατών John Bradshaw από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, και συγγραφέα του βιβλίου «Cat Sense», οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τον άνθρωπο όπως οι σκύλοι.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ο ίδιος έχει παρατηρήσει πολλές ομάδες από γάτες προκειμένου να διαπιστώσει πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς διαμορφώνουν την κοινωνική δομή τους.

Όπως για παράδειγμα, πώς συμπεριφέρονται οι γάτες του δρόμου, αλλά και όσες βρίσκονται σε καταφύγια ζώων, όπου πολλές από αυτές μοιράζονται κοινoύς χώρους. «Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τις δυναμικές που αναπτύσσονται, όταν στην ομάδα μπαίνει ένα καινούριο μέλος» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες παίζουν με τα παιχνίδια τους και πώς συμπεριφέρονται σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη, παρατηρεί τη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους ιδιοκτήτες τους, ζητώντας από τους τελευταίους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, προκειμένου να διαπιστώσει, πώς εκείνοι αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με το κατοικίδιό τους.

Από την πολύχρονη μελέτη του ο John Bradshaw κατέληξε σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα: ότι οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τον άνθρωπο, όπως ένας σκύλος.

«Έχουν γίνει πολλές έρευνες γύρω από το πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με τα σκυλιά και έχει γίνει κατανοητό, ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους ως κάτι διαφορετικό από τους ίδιους. Με το που θα αντικρίσουν έναν άνθρωπο, αλλάζει η συμπεριφορά τους. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παίζει ένας σκύλος με τον άνθρωπο είναι τελείως διαφορετικός από όταν παίζει με έναν άλλο σκύλο» πρόσθεσε.

Ο Bradshaw υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη κάτι, που να υποδηλώνει ότι οι γάτες βάζουν τους ανθρώπους σε ένα «διαφορετικό κουτί», όταν αλληλεπιδρούν μαζί τους.

«Σίγουρα αντιλαμβάνονται ότι είμαστε μεγαλύτεροι από αυτές σε μέγεθος, όμως δε φαίνεται να έχουν προσαρμόσει την κοινωνική τους συμπεριφορά ανάλογα. Σηκώνουν την ουρά τους ψηλά, τρίβονται στα πόδια μας, κάθονται δίπλα μας και μας περιποιούνται… αυτό ακριβώς κάνουν μεταξύ τους» ανέφερε στη δημοσιογράφο του National Geographic.

Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη, ότι το πιο συναρπαστικό στοιχείο που ανέκυψε από την έρευνά του ήταν, ότι πολλές κατοικίδιες γάτες μπορεί να νιώθουν πολύ μεγάλο στρες, χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ιδιοκτήτες τους, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.

«Οι γάτες πολλές φορές δεν τα πηγαίνουν και πολύ καλά με άλλες γάτες, κάτι που οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται. Πολλές γάτες εμφανίζουν εντελώς μυστηριωδώς δερματίτιδες ή κυστίτιδες, και γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, ότι αυτά τα ιατρικά προβλήματα επιδεινώνονται από το ψυχολογικό στρες που βιώνουν».

Ο Bradshaw πιστεύει ακόμη, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, ότι οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν.

«Αν η γάτα σας έχει αποκτήσει, για παράδειγμα, την κακή συνήθεια να ανεβαίνει στο τραπέζι της κουζίνας, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το αποτρέψετε.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι με ελατήριο, έτσι ώστε κάθε φορά που η γάτα θα πηδά επάνω σε κάτι, αυτό να αναπηδά στον αέρα. Στις γάτες δεν θα αρέσει αυτό και θα δείτε ότι θα κατεβαίνουν κάτω.

Μια άλλη –πιο ύπουλη- στρατηγική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα παιδικό νεροπίστολο. Όμως φροντίστε η γάτα σας να μην καταλάβει ότι το κρατάτε. Οι γάτες δε συγχωρούν και μόλις συνειδητοποιήσουν ότι κάποιος τους προκαλεί άγχος ή τις πονά, αποτραβιούνται».

Τέλος, αυτό που σύμφωνα με τον ερευνητή πρέπει να αντιληφθούν οι άνθρωποι είναι, ότι οι γάτες είναι μεν κοινωνικά ζώα, όμως αυτό μέχρι ενός σημείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Σταυρός και όχι λίστα στις ευρωεκλογές


Συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου- Κατατίθεται σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Στην κατάργηση της λίστας στα ευρωψηφοδέλτια των πολιτικών σχηματισμών που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου και την αντικατάστασή της από ψηφοδέλτια σταυρούς σε υποψήφιους συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο κάθε ευρωψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι θα είναι 42, διπλάσιοι δηλαδή από τον αριθμό των βουλευτών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούν να δώσουν τουλάχιστον δύο σταυρούς.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί εγκαίρως ο σχετικός νόμος και να ισχύσει η ρύθμιση στις επικείμενες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1981 μέχρι και σήμερα σε όλες τις εκλογές υπήρχε λίστα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομικός έλεγχος στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας από το Υπουργείο Παιδείας


Καταγγέλθηκαν από βουλευτή παρανομίες και παρατυπίες της διοίκησης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Σε διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετικό έγγραφο με στόχο να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες στην οικονομική διαχείριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική ερώτηση για παρανομίες και παρατυπίες που σημειώθηκαν στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας κατατέθηκε από τον βουλευτή κ. Μαρκόπουλο.

Μάλιστα ο κ. Μαρκόπουλος τονίζει ότι τα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας, δεν έχουν προχωρήσει στην τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, πλην της πληρωμής λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερού σε αντίθεση με το ΤΕΙ Λαμίας όπου έχει τακτοποιηθεί πλήθος οικονομικών υποχρεώσεων. Η παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι έπρεπε πρώτα να πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις ποσών για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας και μετά να δεσμευτούν ποσά για νέες δαπάνες.

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι το ΤΕΙ Χαλκίδας λόγω λανθασμένων χειρισμών έχει μείνει χωρίς πετρέλαιο, τμήματα και υπηρεσίες αντιμετωπίζουν έλλειψη υλικών και οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2013 σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο ΤΕΙ Λαμίας οι οποίοι έχουν εξοφληθεί.

Το Υπουργείο Παιδείας στο ζήτημα των δαπανών αναφέρει ότι η επιχορήγηση του Ιδρύματος ανήλθε σε 2.430.000 ευρώ για δαπάνες λειτουργίας, 2.185.000 ευρώ για σίτιση και 1.420.000 ευρώ για τη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού. Η κατανομή των ποσών αυτών σε επιμέρους δραστηριότητες και υπηρεσίες είναι αρμοδιότητα των οργάνων της διοίκησης. Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει επίσης ότι η Διεύθυνση Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση στα θέματα που έθεσε ο κ.Μαρκόπουλος.



Διαβάστε περισσότερα...