Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Οι πέντε άξονες των ξενοδόχων για τον τουρισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντικά αποτελέσματα από την 3η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Με τη συμμετοχή πλέον των 1.300 ξενοδόχων, πραγματοποιήθηκε χτες στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo η 3η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Πρόκειται για την κορυφαία ετήσια συγκέντρωση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και camping της Ελλάδος. Στην 3η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της πολιτείας για τον τουρισμό το 2014, πραγματοποιώντας απολογισμό της δράσης του υπουργείου το περυσινό οικονομικό έτος.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του τόνισε ότι το 2013 ο τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας και συγχρόνως τον κύριο αιμοδότη της απασχόλησης. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της έρευνας συνόρων της ΤτΕ για το 2013 τα στοιχεία της οποίας επεξεργάζεται το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού (ΚΤΕΤ), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΞΕΕ, όταν τα νούμερα οριστικοποιηθούν θα δείξουν περίπου 11,9 δις άμεσα έσοδα και περίπου 17,9 εκατ. επισκέπτες. Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι για το 2014, τα μηνύματα από τις βασικές αγορές προέλευσης των επισκεπτών της Ελλάδας, υπό την πάγια προϋπόθεση της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως της καλής εικόνας της χώρας μας, δείχνουν, πως η χώρα δύναται επιτύχει περαιτέρω αυξητικές τάσεις.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ παρουσίασε 5 κεντρικούς άξονες παρεμβάσεων πρώτης γραμμής που μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στον ελληνικό τουρισμό και στην ελληνική ξενοδοχία κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Αυτοί είναι :

Άξονας 1ος: Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού.
Άξονας 2ος: Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
Άξονας 3ος: Στήριξη των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
Άξονας 4ος: Προσδιορισμός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.
Άξονας 5ος: Επένδυση πόρων στην Εθνική Τουριστική Προβολή.

Ακολούθως ο κ. Τσακίρης ανέλυσε του στρατηγικούς άξονες της νέας θητείας του στην προεδρία του Δ.Σ. του ΞΕΕ, ενώ οι αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου Ανδρέας Φιορεντίνος και Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσίασαν τον απολογισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου. Επίσης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Ανδρέας Μεταξάς σκιαγράφησε του στόχους και τους άξονες δράσεις του Ινστιτούτου τα προσεχή έτη, παρουσιάζοντας ένα απολογισμό και τις επιδόσεις του Ελληνικού τουρισμού το 2013.

Ομιλία Υπουργού Τουρισμού

Δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων, με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των τουριστικών εσόδων, προανήγγειλε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας χτες Παρασκευή, το απόγευμα στη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

«Πρόκειται να καταθέσουμε σε σύντομο διάστημα, σχέδιο αλλαγής τη αδειοδοτικής διαδικασίας αλλά και των τεχνικών προδιαγραφών για τα καταλύματα», τόνισε η υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «Μοναδικό μας μέλημα: Να ενδυναμώνουμε συνεχώς το τουριστικό προϊόν, ώστε να παραμείνει σύγχρονο, ευέλικτο και ισχυρό».

Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την ομιλία της αναγνώρισε την ουσιαστική συμβολή του ΞΕΕ στο θετικό πρόσημο που έβαλε ο τουρισμός το 2013, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα την ωριμότητα του, τη ξεκάθαρη στρατηγική του, τη διάθεση του για ουσιαστική προσφορά. Απέφυγε συστηματικά τους εύκολους δρόμους. Τις σειρήνες του λαϊκισμού.

Τις συγκυριακές σκοπιμότητες. Απέδειξε στην πράξη, το πόσο σημαντικός και αναντικατάστατος σύμμαχος είναι για την συλλογική προσπάθεια της ανάκαμψης του Ελληνικού Τουρισμού».
Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Τουρισμού ζήτησε από τους επαγγελματίες του κλάδου να σέβονται την εργατική νομοθεσία και να καταπολεμήσουν και οι ίδιοι την παράνομη και αδήλωτη εργασία.

Έρευνα

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της Έρευνας του ΙΤΕΠ και του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, του ΚΤΕΤ, για τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό το 2013.

Σύμφωνα με αυτά το 2013 αποτέλεσε χρονιά θεαματικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Όλες οι βασικές τουριστικές μεταβλητές κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%. Τα τουριστικά έσοδα έφθασαν τα 11,9 δις ευρώ και οι αφίξεις τα 17,9 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η Ευρώπη παραμένει η κύρια πηγή προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με ποσοστό 88%. Το μερίδιο όμως της Ευρώπης το 2013 σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με το 2012, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα μερίδια της Ασίας και της Αμερικής.

Οι αφίξεις από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 160%, από τη Ρωσία κατά 54% και από την Τουρκία κατά 35%. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά με δεύτερους του Βρετανούς τουρίστες. Τα μερίδιά τους όμως σημειώνουν πτώση σε σχέση με το 2012. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν τα μερίδια των Ρώσων και Γάλλων τουριστών. Η συνολική δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 661 ευρώ, αυξημένη κατά 7,3% σε σχέση με το 2012.

Σε σχέση με τις κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με την Τουρκία και την Πορτογαλία να ακολουθούν.

Τέλος, το ξενοδοχειακό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 23% περίπου από το 2000 μέχρι σήμερα. Την περίοδο 2009-2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73% των οποίων εντάσσεται στις 3 υψηλότερες κατηγορίες.Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.