Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αλλάζουν τη ζωή στη Κομοτηνή


Η επιτροπή κυκλοφορίας του δήμου προτείνει την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης
επί της οδού Αγίου Γεωργίου και επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς στάθμευσης σε Θησέως και Λεωφόρος Ηρώων.

Το δημοτικό συμβούλιο στην προσεχή του συνεδρίαση θα κληθεί να λάβει σημαντικές
αποφάσεις σε 18 θέματα κυκλοφορίας.

Την αλλαγή της χρήσης κεντρικών και πολυσύχναστων δρόμων όπως η Αγίου Γεωργίου προτείνει η επιτροπή κυκλοφορίας
Στο χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και στα αιτήματα Κομοτηναίων, που διεκδικούν ρυθμίσεις και κατ’ επέκταση βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη, καλείται να ανταποκριθεί η κυκλοφοριακή επιτροπή του δήμου Κομοτηνής και ακολούθως το δημοτικό συμβούλιο. Δεκαοχτώ αιτήματα συνδημοτών μας, που επεξεργάστηκε η επιτροπή σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και απόρριψε ή αποδέχτηκε, πρόκειται να εισαχθούν στην επόμενη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, που θα γίνει μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα. Και το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσουν έντονη συζήτηση, αφού θα επιφέρουν αλλαγές στην κίνηση οδηγών και πεζών και φυσικά στη στάθμευση σε κεντρικές οδούς της πόλη.

Να αποφύγει φαινόμενα, όπως αυτό της εικόνας, όπου το αυτοκίνητο στα δεξιά έχει σταθμεύσει πάνω στο πεζοδρόμιο καθιστώντας αδύνατη την κίνηση των πεζών, επιδιώκει πρόταση του προέδρου επιτροπή κυκλοφορίας Γιώργου Ζηλούδη

Τέλος η στάθμευση επί της Αγίου Γεωργίου


Την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης κάθε οχήματος επί του τμήματος της οδού Αγίου Γεωργίου, από Ν. Ζωίδη έως την Χατζηκωνσταντή Ζωίδη, αφορά το πρώτο αίτημα εκ μέρους του προέδρου της κυκλοφοριακής επιτροπής του δήμου Γιώργο Ζηλούδη. Ο κ. Ζηλούδης πρότεινε την απαγόρευση λόγω στενότητας του οδοστρώματος. Παράλληλα ζήτησε την ένταξη της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και της κατάργησης της ημίωρης στάθμευσης, γιατί αυτή παραβιάζεται κατά κόρον. Η επιτροπή αποδέχτηκε όλα τα παραπάνω.

Στάθμευση με μέτρο στη Λεωφόρο Ηρώων


Από κατοίκους της λεωφόρου Ηρώων προέρχεται ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα, που τέθηκε στην επιτροπή. Συγκεκριμένα συνδημότες μας ζητούν επαναπροσδιορισμό παρά το πεζοδρόμιο και επί του οδοστρώματος αυτής. Πρότειναν τη στάθμευση μόνο από την αριστερή πλευρά κατά την κατεύθυνση της ανόδου προς τα στρατόπεδα. Πρότειναν ακόμα την μονοδρόμηση της οδού Δόμνας Βιζβύζη με κατεύθυνση κίνησης προς την Λεωφόρο Ηρώων και την μονοδρόμηση της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ με κατεύθυνση κίνησης προς την οδό Λαέρτη. Η επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης και στις δύο πλευρές της Λεωφόρου Ηρώων και της Θησέως από τους σηματοδότες της Εθνικής Τράπεζας έως την οδό Αποστόλου Αποστολίδη (οδός Υποθηκοφυλακείου). Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι στάσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μετά την Απόστολου Αποστολίδη η στάση και η στάθμευση θα γίνεται μόνο στην αριστερή πλευρά της Λεωφόρου Ηρώων κατά την κατεύθυνση της ανόδου προς τα στρατόπεδα. Παράλληλα η επιτροπή έκανε δεκτά τα αιτήματα για μονοδρομήσεις των οδών Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ και Δόμνας Βιζβύζης.


Δύσκολο η προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος των σταθμευμένων και διπλοπαρκαρισμών της Λεωφόρου Ηρώων 

Ζητούν μονοδρόμηση, λόγω συχνών διαπληκτισμών οδηγών


Η στενότητα του οδοστρώματος σε ορισμένα σημεία, ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος, η συχνή πρόκληση ατυχημάτων και οι καθημερινοί διαπληκτισμοί των οδηγών, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους κάτοικοι της περιοχής Μαραθώνος ζήτησαν τη μονοδρόμηση της οδού. Η επιτροπή συμφώνησε με τη μονοδρόμηση και πρότεινε να έχει κατεύθυνση κίνησης προς τα Σύμβολα.

18 θέματα κυκλοφορίας προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο


Συνολικά 18 θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω, πρόκειται να εισαχθούν προς έγκριση και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσει τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Πέρα των μαζικών αιτημάτων που επεξεργάστηκε η επιτροπή κυκλοφορίας του δήμου Κομοτηνής, υπήρχαν και μεμονωμένα αιτήματα δημοτών, τα οποία είτε εγκρίθηκαν είτε όχι. Συγκεκριμένα η επιτροπή απέρριψε αίτημα για μονοδρόμηση της οδού Εγνατίας και πρότεινε τη συχνότερη επιτήρηση και έλεγχο ταχύτητας των κινούμενων σε αυτήν οχημάτων από την Τροχαία Κομοτηνής. Επίσης διαφώνησε με το αίτημα επιχειρηματία για τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης επί της Συντάγματος Κρητών. Αντίθετα συμφώνησε με το αίτημα της εφορείας ναού ορθόδοξων Αρμενίων «Ο Άγιος Γεώργιος» με το οποίο ζητούν την τοποθέτηση πασάλων έμπροσθεν της εισόδου του ναού για την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας.

Τέλος η επιτροπή κυκλοφορίας επεξεργάστηκε το αίτημα του μέλους του και μέλους του συλλόγου «Περπατώ» Αθανάσιου Νταντανίδη, για κατασκευή ειδικών ραμπών από ασφαλτικό για ΑμεΑ σε όλες τις παραλίες εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Κομοτηνής. Ακόμα προτάθηκε η τοποθέτηση ματιών γάτας σε θέσεις του κεντρικού δρόμου, που οδηγεί στην παραλία Μέσης εντός του παραθεριστικού οικισμού της παραλίας Μέσης. Η επιτροπή συμφώνησε με την κατασκευή των ραμπών από ασφαλτόμειγμα εκεί όπου υπάρχουν οι ειδικές ξύλινες ράμπες. Τέλος πρότεινε την τοποθέτηση ακουστικών ταινιών σε τέσσερις θέσεις με τη σύμφωνη τη γνώμη και του συλλόγου των παραθεριστών να επαναδιαγραμμισθούν οι διαβάσεις πεζών, ο άξονας της κεντρικής οδού, αλλά και να επαναλειτουργήσει ο φωτεινός σηματοδότης, που φέρει μόνιμα αναλάμποντα φανό πορτοκαλί χρώματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέννις σε αμαξίδιο: Πρωτιά για τον Λαζαρίδη των Τιτάνων Αχαϊας




Mε την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο μονό, επέστρεψε από την Τσεχία ο Γιώργος Λαζαρίδης των Τιτάνων Αχαϊας. Συμμετείχε στο τουρνουά Eurovia Cup, που διεξήχθη στην πόλη Brno, σε 32άρι ταμπλό. Στον πρώτο γύρο πέρασε μπάι, ενώ στη συνέχεια κέρδισε, τον Τσέχο Utical, τον Κροάτη Cavar, στον ημιτελικό τον Αυστραλό Margery  μετά από ένα παιχνίδι που διήρκησε 2 ώρες και ενώ είχε χάσει το πρώτο σετ με 6-1, γύρισε το μάτς και επικράτησε 2-1.  Στον τελικό κέρδισε τον Κροάτη Drazen Mikcic. 

Στο διπλό, με παρτενέρ τον Σταμάτη Μίνο έχασαν στο δεύτερο γύρο, από το ζευγάρι Dobaczwski (Πολωνία) - Kubat (Τσεχία),  στο τάι μπρέικ.
Στο ίδιο τουρνουά ο Σταμάτης Μίνος, έκανε την πρώτη νίκη του σε κυρίως ταμπλό, κερδίζοντας στον πρώτο γύρο τον Ούγγρο Μezes, ενώ στην συνέχεια έχασε από τον Κροάτη Μikcic.

Επόμενος  αγωνιστικός σταθμός  για τον Γιώργο Λαζαρίδη, είναι το τουρνουά Izmir open, στη Τουρκία, 16 με 18 Σεπτεμβρίου.
Οι προπονήσεις, θα συνεχιστούν με την επίβλεψη του προπονητή του Ανδρέα Νίκα, στο ειδικά διαμορφωμένο για ΑμεΑ, γήπεδο τένις του Δήμου Καλαμάτας, στο τέρμα του ποταμού Νέδοντα.

Διαβάστε περισσότερα...

«Ζητάμε ίδια μεταχείριση»



Για την μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Boccia μίλησε στονNovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο Γιώργος Φουντουλάκης. Ο πρόεδρος της ΕΑΟΜ ΑμεΑ (Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες) αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και ζήτησε ίση μεταχείριση από την Πολιτεία. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Φουντουλάκης στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6

Για το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Boccia:

«Ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Πολυχρονίδη, τον Πανανό και τη Κορδαλή. Συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιρλανδία, όπου ήταν 33 χώρες από όλο τον κόσμο, και κατάφεραν να πάρουν το χρυσό μετάλλιο αήττητοι. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι στην τελική κατάταξη είμαστε πρώτοι και θα είμαστε επικεφαλής του ομίλου στους Αγώνες του Λονδίνου».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας ενόψει της Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου:

«Εκπλήσσομαι από τη διάθεση των αθλητών. Δεν έχουμε πάρει μία απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών. Είχαμε ζητήσει να γίνει μία διευκόλυνση στους αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Οι αθλητές μας εξαντλήσαν όλη την κανονική άδεια που είχαν, επειδή έπρεπε να προετοιμαστούν και να αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακόμα δεν μας έχει απαντήσει κανένας και είναι απαράδεκτο το συγκεκριμένο πράγμα».

Για τις επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ:

«Ακόμα δεν έχουμε εισπράξει κανένα ποσό από τον Οργανισμό. Έχουμε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και οι αθλητές πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδα που υπάρχουν. Ελπίζω να μην παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα στους Αγώνες του Λονδίνου, όπου θα έχουμε μεγάλες επιτυχίες. Ο ΟΠΑΠ είπε στην ΕΟΕ πως θα δώσει 5 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία των αθλητών. Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με τον Οργανισμό και του ζητήσαμε να έχουμε την ίδια μεταχείριση. Θα έχουμε περίπου 120 αθλητές στο Πεκίνο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ανταπόκριση».


Διαβάστε περισσότερα...

Μακάριοι οι πεινώντες, ότι αυτοί χορταθήσονται...



Νέος γύρος επιβολής άγριων και άδικων μέτρων τα οποία θα δώσουν τηνχαριστική βολή στο εισόδημα και οδηγούν μισθωτους και συνταξιούχους στην κοινωνική εξαθλίωση φέρνει ο Σεπτέμβριος.

Η φοροεπιδρομή ειναι προ των πυλών. Με θύματα τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και χωρίς μάλιστα να υπάρχει φώς στο τούνελ. Τα πρώτα 'ραβασάκια' της εφορίας θα σταλθούν εντος των προσεχων ημερων. Η νέα καταιγίδα περικοπών, αύξησης φόρων, ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων, και περιορισμού ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μειώνει το βιοτικό επίπεδο και οδηγεί την οικονομία και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα. Όλοι έχουμε χρέος να αντισταθούμε σθεναρά κατα της κυβέρνησης και της τρόικας καθώς και των αδιέξοδων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών που το μόνο που καταφέρνουν να επιφέρουν είναι να οδηγούν την ανεργία στα ύψη, τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, επαγγελματίες και νέοι ' ξεχειλίζουν' από οργή και αγανάκτηση για τα νέα μέτρα που πλήττουν για ακόμη μια φορά τους ίδιους, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες αυτοί που έκλεψαν το δημόσιο πλούτο, αυτοί που δεν πλήρωσαν τους φόρους, πίνουν στην υγειά των κοροΐδων. Αντιστεκόμαστε στην κοινωνική βαρβαρότητα. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα ενισχύουν τους ανέργους αλλά και την ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η ύφεση θα διευρυνθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο απελπιστική για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους της χώρας μας.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, όλες οι έκτακτες εισφορές θα συμπεριληφθούν σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα και ο υπόχρεος θα πρέπει να τις πληρώσει το πολύ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να είναι τα 300 ευρώ. Με απώτερο στόχο οι πρώτες πληρωμένες των έκτακτων εισφορών που αφορούν: ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, έκτακτη εισφορά για Ι.Χ., πισίνες κ.λπ., καθώς και τέλος επιτηδεύματος να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να καταγραφεί και μία ανοδική τάση στα έσοδα. Οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν τα σχετικά σημειώματα περί το τέλος του μήνα. Μάλιστα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) -στις βάσεις δεδομένων της δεν περιγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση κάθε υπόχρεου- αναμένεται να σταλούν σημειώματα ακόμα και σε αυτούς που εξαιρούνται (π.χ. άνεργοι) και στη συνέχεια θα πρέπει οι τελευταίοι να υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους για νέα εκκαθάριση συνοδευόμενη από σχετική βεβαίωση του ΟΑΕΔ. Βάσει των όσων προβλέπονται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, εάν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η τέταρτη 31 Δεκεμβρίου και ούτω καθεξής. Εάν το συνολικό ποσό καταβληθεί εφάπαξ και εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης θα παρέχεται έκπτωση 5%.

Οι διαδικασίες είσπραξης των έκτακτων εισφορών περιγράφονται σε αναλυτική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου. Σύμφωνα με την απόφαση: Η ΓΓΠΣ εκδίδει ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο εμφανίζονται χωριστά, τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Έτσι στο εκκαθαριστικό, κατά περίπτωση, θα αναγράφονται τα ποσά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αντικειμενικών δαπανών ( ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής κλπ).

Στο ενιαίο εκκαθαριστικό θα αποτυπώνονται κατά περίπτωση οι έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:

# Εισφορά αλληλεγγύης: Επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Η εισφορά για όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα μεταξύ 12.000-20.000 ευρώ θα είναι από 121 έως 200 ευρώ, για εισοδήματα πάνω από 20.000 και ως 50.000 ευρώ, διαμορφώνεται σε 408-1.000 ευρώ, για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ και πάνω.

# Τέλος επιτηδεύματος: Από 300 ευρώ θα πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το μπλοκάκι τους σε αδράνεια.

# Έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες: Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.

Παραλληλα νέος γύρος ανατροπών στο ασφαλιστικό ξεκινά απο τον Σεπτέμβριο με διπλές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, περικοπές στις αναπηρικέςσυντάξεις και στο ΕΚΑΣ καθως και με αναθεώρηση της λίστας των βαρέων-ανθυγιεινων επαγγελμάτων. Ειδικότερα:

NEO EKAΣ( Επίδιμα Κοινωνικής Αλληλεγγυης Συνταξιουχων). Με 7 νέες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί, από φέτος, το ΕΚΑΣ στους πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχους. Τις αλλαγές που έχουν στόχο να «κόψουν» την καταβολή ΕΚΑΣ από εισοδηματίες – χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και από αλλοδαπούς που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη. Με βάση την εγκύκλιο που εκδόθηκε και τίθεται σε άμεση εφαρμογή σύμφωνα με το νέο νόμο για το ΣΕΠΕ (ν. 3996/11):

Θα συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια τα ποσά που απαλλάσσονται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. από ενοίκια, καταθέσεις κ.ά.).

Τίθεται ως προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη θα εισπράττουν τα 2/3 του ΕΚΑΣ (-33,35%).

Καθιερώνεται ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ για εισοδήματα από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ.

Αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια (με αύξηση 1,4%) ενώ από το 2012 προβλέπεται η αύξησή τους, ανάλογα με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Επιβάλλεται ποινή (παρακρατούνται όσα αχρεωστήτως έχουν καταβληθεί στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης και σε 6 μηνιαίες δόσεις) σε όσους εισπράττουν ΕΚΑΣ από 2 ταμεία.

Αναδρομικά από την 1η Μαΐου κάθε χρόνου θα «κόβεται» η καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσα πρόσωπα διαπιστώνεται ότι δεν το δικαιούνται.

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ) είναι, σε ό,τι αφορά το όριο ηλικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2010, δηλ. εισοδήματα του 2009) οι παρακάτω:

1. Να έχουν συμπληρώσει την 1/1/2011 το 60ό έτος της ηλικίας, αν είναι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου (δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιούχων αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους). Σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος την 1/1/2011, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ό έτος.

2. Να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

3. Να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ. Αφαιρούνται μόνο ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, η ισόβια σύνταξη και τα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας. Αντιθέτως, συνυπολογίζονται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης και τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

4. Να έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ.

5. Να έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 15.380,90 ευρώ.

6. Να μην υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης μαζί με τα επιδόματα (εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας).

7. Για τη χορήγηση του νέου ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, θα πρέπει το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να είναι από 8.472,10 ευρώ μέχρι 9.200,00 ευρώ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, το ποσό των 13.500 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά ΕΚΑΣ χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αν λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης) το ΕΚΑΣ το οποίο θα καταβάλλεται θα είναι τα 2/3 των πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.

Παραδείγματα

-Αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 65 και δικαιούται ΕΚΑΣ 230 ευρώ, θα εισπράττει 153 ευρώ.

-Αν δικαιούται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ, θα εισπράττει 38,33 ευρώ.

-Αν δικαιούται το ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, θα εισπράττει 20 ευρώ. Ειδικά για τις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας, αν ο συνταξιούχος με αναπηρία σε ποσοστό 80% – δικαιούχος ΕΚΑΣ επανακριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές τον Οκτώβριο του 2011 με νέο ποσοστό αναπηρίας 67%, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ το τρέχον έτος και η μείωση, κατά το 1/3 του δικαιούμενου ποσού, θα γίνει για το ΕΚΑΣ του 2012.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Ρύθμιση για τη μείωση των ποσών που θα χορηγούν, από την 1/1/2012, τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία προωθει το υπουργειο Εργασιας. Παράλληλα μείωση έρχεται από το Σεπτέμβριο στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να παρακρατείται η κλιμακωτή (3% - 10%) εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και, ταυτόχρονα, Οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί για το 95% των επικουρικών ταμείων και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν (δηλαδή η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης) ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματά τους. Κατα το υπουργειο Εργασιας το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά πάνω από 300 ευρώ θα επιχειρηθεί να «καλυφθούν» τα ταμειακά ανοίγματα. Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για το ταμείο της ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ(Ταμειο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. Άλλο ένα ελλειμματικό ταμείο, το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ). Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση με το ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση. Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρισης των ιδιωτικών υπαλλήλων, της Εθνικής, της Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ, που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ καθως και στο ΤΑΝΜΠΥ(ναυτικών πρακτόρων). Το ταμείο υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν απο τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας, ενώ με τέσσερις μήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτών των ταμείων που στενάζουν από τα ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά 5% έως και 40% από το 2012, που θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές κατ' επιταγή του μνημονίου. Αντιθετα δεν θα υπάρξουν μειώσεις στο ΤΕΑΔΥ(επικουρικο δημοσίου), στο ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές, στους ΟΤΑ

-ΕΡΓΟΣΗΜΟ: Το "εργόσημο" θα ξεκινησει απο τον Σεπτέμβριο θα αποτελεί στο εξής το μόνο τρόπο καταβολής των αμοιβών για περιστασιακή εργασία και στοχεύει στην ένταξη σε καθεστώς ασφάλισης των οικόσιτων εργαζομένων (καθαρίστριες, κηπουροί) ή εργατών γης, οι οποίοι εργάζονται μέχρι σήμερα ανασφάλιστοι και ο αριθμός τους υπερβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 250.000. Πρόκειται για "κουπόνι", το οποίο ο εργοδότης θα μπορεί να προμηθεύεται από 600 σημεία σε όλη τη χώρα, τράπεζες και ΕΛΤΑ, με το οποίο θα καταβάλει το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα μπορεί να το εξαργυρώνει. Σε δεύτερο χρόνο, η διανομή του "εργόσημου" θα μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ. Κατά την εξαργύρωση του "εργόσημου", θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του εργοδότη και του εργαζόμενου. Από την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Εργασίας προσδοκά επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

-ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Από 1ης Σεπτεμβρίου εξάλλου, μπαίνει σε εφαρμογή η "κάρτα εργασίας", όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα. Με την "κάρτα εργασίας", η οποία αντικαθιστά την κάρτα που υποχρεούνται να "χτυπούν" οι εργαζόμενοι κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους, απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου. Η "κάρτα εργασίας" βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων, (ΑΜΚΑ), ενώ το "σύστημα", θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του ωραρίου και κάθε εργασιακής μεταβολής.

-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ANAΠΗΡΙΑΣ: Από την 1η Σεπτεμβρίου επίσης, ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας, με τη συγκρότηση νέων επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συναλλαγής καθώς το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερες από 60.000 χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισμένους ή σε ασφαλισμένους των οποίων οι παθήσεις δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 και αντιπροσωπεύουν το 14,5%, των συνταξιούχων συνολικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 7%-8%. Η μέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι δέκα χρόνια κάτω από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και μπορεί να "κερδηθεί" με πολύ λίγα ένσημα. Το 30% των συντάξεων έχουν δοθεί με λιγότερα από 3.000 ένσημα. Το μέσο καταβαλλόμενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ. Το νέο καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Εν συνεχεία και σταδιακά, θα επανεξετασθούν όλες οι συντάξεις. Το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το "ξεκαθάρισμα" των αναπηρικών θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015

-ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Οσον αφορά στην αναθεώριση της λιστας για τα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγελματα(ΒΑΕ) αναμένεται να δοθεί το ΟΚ απο την τροικα. Toυλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να δουν την έξοδο από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τον προτεινόμενο κατάλογο. Ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί σε 400.000-420.000. Σήμερα στα βαρέα είναι ασφαλισμένοι 538.234 (394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες). Η μεγαλύτερη κατηγορία εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός λίστας είναι οι 60.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα, και η τελική ρύθμιση θα γίνει με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.

Σημειωνεται οτι απο την 1.1.2011 Με πέντε εισφορές -δύο υπέρ του ΟΑΕΔ (για την ανεργία) και τριών υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (για τις συντάξεις)- υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι να στηρίξουν τα ελλειμματα των ασφαλιοστικων ταμεων. Ετσι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, από 1ης Αυγούστου:

1. Μηνιαία εισφορά 10 ευρώ υπέρ του νεοσύστατου στον ΟΑΕΔ κλάδου ανεργίας για τους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Η εισφορά θα αρχίσει να παρακρατείται από αυτό το μήνα από όλους τους ενεργούς αυτο-απασχολού­μενους ασφαλισμένους των παραπάνω ταμείων και θα υποστηρίξει την (υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) καταβολή βοηθήματος, από τον Οκτώβριο και μετά, σε όσους θα χάνουν το επάγγελμά τους.

2. Νέα αυξημένη εισφορά (+0,50% για τον εργοδότη και +0,50% για τον εργαζόμενο) επί των μισθών στον ιδιωτικό τομέα υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ.

3. Αυξημένες παρακρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Οι μηνιαίες εισφορές θα είναι 6% (αντί 4%) για σύνταξη από 1.700 ευρώ – 2.000 ευρώ, 7% (αντί 5%) για σύνταξη 2.000,01 ευρώ – 2.300 ευρώ, 9% (αντί 6%) για σύνταξη από 2.300,01 ευρώ – 2.600 ευρώ, 10% (αντί 7%) για τη σύνταξη από2.600,01 ευρώ – 2.900 ευρώ, 12% (αντί 8%) για σύνταξη από 2.900,01 ευρώ – 3.200 ευρώ, 13% (αντί 9%) για σύνταξη 3.200,01 ευρώ – 3.500 ευρώ και 14% (αντί 10%) για τη σύνταξη από 3.500,01 ευρώ και πάνω.

4. Παρακρατήσεις, με βάση τα παραπάνω ποσοστά, θα επιβληθούν από αυτό το μήνα και στις συντάξεις (σε υποκατάσταση της κύριας) που εισπράττουν οι τραπεζοϋπάλληλοι – συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ.

5. Πρόσθετη εισφορά 6% – 10% θα παρακρατείται, από τις συντάξεις των 1.700 ευρώ και πάνω όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κάτω των 60 ετών (εξαιρούνται όσοι έχουν υποχρεωτικά αποστρατευτεί, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας και μητέρες με ανήλικα). Η εισφορά είναι 6% για συντάξεις από 1.700,01 ευρώ έως 2.300 ευρώ, 8% για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ έως 2.900 ευρώ και 10% για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και πάνω.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια φιλόξενη αγκαλιά για την τρίτη ηλικία στο Γερακάρι

Το βράδυ του Σαββάτου άνοιξε και επίσημα μια φιλόξενη αγκαλιά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που βιώνουν τη μοναξιά και θέλουν να βρεθούν και να περνούν την καθημερινότητά τους σε έναν χώρο όμορφο, ζεστό και οικείο, με προσωπικό που θα φροντίζει για όλα όσα έχουν ανάγκη.





Η πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes», στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Αμαρίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας του Γιάννη Γενεράλη «Gerakari Lamasat ATKE», εγκαινιάστηκε το Σάββατο, παρουσία πλήθους κόσμου τόσο από το Αμάρι όσο και από άλλες περιοχές της Κρήτης, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.

Παρόντες στα εγκαίνια που τέλεσε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Όθωνας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, η βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη, ο βουλευτής Χανίων, μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Σταύρος Κουτελιδάκης πρώην αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Γερακαρίου, ο Τάκης Τσατσαρώνης μάνατζερ του σημαντικού αυτού έργου, ο Μιχάλης Μανιουδάκης, διευθυντής της μονάδας «Γερακάρι Αγκάλη Homes», περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του νομού.

Την εκδήλωση «έκλεισε» ο ιδιοκτήτης Γιάννης Γενεράλης, εμφανώς συγκινημένος από την παρουσία των προσκεκλημένων, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε.

Ο κ. Όθωνας που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον τόπο λόγω της καταγωγής της μητέρας του από το Γερακάρι, αλλά και της φιλίας που τον συνδέει με τον κ. Γενεράλη, εγκαινίασε την πρότυπη μονάδα, εκφράζοντας τη συγκίνησή του.
«Εγκαινιάζω σήμερα ως Υφυπουργός, ένα έργο με το οποίο είχα αρχικά ασχοληθεί ως επαγγελματίας την περίοδο που απείχα από το κοινοβούλιο. Και για το λόγο αυτό είμαι περήφανος, γιατί όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς οι ίδιοι, πρόκειται για μία μονάδα που ξεπερνά τα δεδομένα του νομού και της περιφέρειάς μας. Και χωρίς να γίνομαι υπερβολικός, ίσως και τα δεδομένα της Ελλάδας.
Είμαι ακόμα ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, γιατί ένας συγχωριανός μας, αλλά και ένας πολύ καλός μου φίλος, ο Γιάννης ο Γενεράλης, βλέπει σήμερα ότι ο μόχθος και η σκληρή του δουλειά όλα αυτά τα χρόνια δικαιώνονται.
Και θα ήθελα να σας εκμυστηρευθώ κάτι. Όταν το 2008 ο Γιάννης μου είχε μιλήσει και μου περιέγραψε αυτό το όραμά του, τον ρώτησα εάν είναι σίγουρος για την απόδοση της επένδυσης τόσων χρημάτων γι’αυτό το σκοπό. Τότε μου είπε «Εγώ, Μανώλη όσα λεφτά έβγαλα στη ζωή μου αισθάνομαι ότι τα χρωστάω στον τόπο που γεννήθηκα και θέλω να τα γυρίσω πίσω.
Θα τα επενδύσω στο χωριό που ξεκίνησα και θα κάνω μια προσπάθεια να το ζωντανέψω με όσα λεφτά έχω και μπορώ να διαθέσω. Ακόμα κι αν αποτύχω, θα αισθάνομαι ήσυχος και ικανοποιημένος».

Δεν είναι εύκολο, ξέρετε, να διατηρήσεις με τρόπο τόσο αυθεντικό την επαφή με τη ρίζα σου. Δεν είναι λίγοι όσοι ξεκίνησαν με μηδενικά εφόδια από χωριά απ’όλη την Ελλάδα, ξενιτεύτηκαν και έγιναν πλούσιοι και πετυχημένοι. Άλλοι απ’ αυτούς όμως θέλησαν να ξεχάσουν ή να κρύψουν την καταγωγή τους, γιατί θεώρησαν ότι αυτό δεν ταιριάζει στο νέο οικονομικό και κοινωνικό τους status και ουσιαστικά αρνήθηκαν τον τόπο που προσδιόρισε την αφετηρία τους και τα βιώματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά τους», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, δε, πως η δημιουργία και λειτουργία της μονάδας συνδυάζεται με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του χωριού. «Θέλω να τον ευχαριστήσω, όπως και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου, γιατί είμαι βέβαιος ότι όλοι κατανοούμε πως μια ιδιωτική επένδυση τέτοιου μεγέθους πρέπει να υποστηριχθεί με τις ανάλογες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στα χωριά μας, όπως και να προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τόπο μας».

Η πρότυπη μονάδα


Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο της πρότυπης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων είχαν όσοι παρέστησαν στα εγκαίνια και να δουν από κοντά τις παροχές, τις πολυτελείς και άνετες εγκαταστάσεις μέσα σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, ήρεμο, μακριά από την πολύβουη πόλη.
Συνολικά 43 κατοικίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: απλές, μεσαίες και lux (σουίτες), επιφάνειας από 24 ως 30 τ.μ. και είναι όλες εξοπλισμένες με έπιπλα, υφάσματα και συσκευές εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής, ενώ διαθέτουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις.
Μια σειρά από κοινόχρηστους χώρους επίσης έχουν δημιουργηθεί στη μονάδα, με τραπεζαρία, σαλόνια και καθιστικά, ενώ για όσους έχουν ανάγκη από φυσιοθεραπείες, γυμναστική ή μασάζ υπάρχει το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο – φυσιοθεραπευτήριο. Ακόμα, υπάρχει και κομμωτήριο.

Ο χώρος που περιβάλλει τη μονάδα, σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου στα μέτρα των ηλικιωμένων ανθρώπων και με σκοπό τις ευχάριστες δραστηριότητες τους έξω από τη μονάδα, όποτε ο καιρός το επιτρέπει. Υπάρχει θεατράκι για εκδηλώσεις, ειδικός χώρος για μπάρμπεκιου, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά και θερμαινόμενη εξωτερική πισίνα.
Και βέβαια η μονάδα είναι στελεχωμένη με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και τον απαιτούμενο εξοπλισμό ώστε να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους που θα φιλοξενούνται στο χώρο.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, ιδιόκτητο ασθενοφόρο, λεωφορείο με προδιαγραφές για ΑμεΑ, υγιεινά και πλούσια γεύματα και οτιδήποτε χρειάζεται για να λειτουργεί μια πρότυπη μονάδα το διαθέτει η «Γερακάρι Αγκάλη Homes», που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Έργα αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου





«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην Αττική, διότι η αύξηση των τουριστικών επισκέψεων την οποία βλέπουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν αντικατοπτρίζεται σε αυτή. Θεωρούμε ότι ένας λόγος είναι και τα επεισόδια που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος χθες το πρωί στο Σούνιο. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισκέφθηκε τον χώρο και ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της Β' ΕΠΚΑ Ελένη Μπάνου, για την εξέλιξη των εργασιών διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου, που είναι ο τρίτος σε επισκεψιμότητα στην Αττική.

Ο υπουργός σχολίασε και τα στοιχεία της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για την τουριστική δαπάνη φέτος από ξένους επισκέπτες: «Τα νεώτερα στοιχεία που έχουμε δείχνουν μια αύξηση της τάξεως του 13% σε αφίξεις και σημαντική αύξηση στις εισπράξεις. Η προσπάθεια που γίνεται πρέπει να συνεχιστεί», είπε. Οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο άρχισαν μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ. Προβλέπεται ελεγχόμενη και υποδεικνυόμενη επίσκεψη με δημιουργία διαδρομών περιήγησης, στάσεων ενημέρωσης και ανάπαυσης, οριοθέτηση των μνημείων με κατάλληλες περιφράξεις και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.
Θα τοποθετηθούν επίσης φυλάκια στο ιερό του Ποσειδώνα και στο ιερό της Αθηνάς και θα γίνει νέα περίφραξη του ιερού της Αθηνάς σουνιάδος, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργασίες απομάκρυνσης παλαιάς αποθήκης προσκτισμένης στο αρχαίο τείχος, καθώς και σωστικές και αναστηλωτικές εργασίες στο ίδιο το τείχος. Ακόμα, δημιουργείται δυνατότητα πρόσβασης για ΑμεΑ ενώ προβλέπεται και η έκδοση φυλλαδίου σε μορφή Braille.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπαχαρικά: Απλά νόστιμα ή και θεραπευτικά;



Δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό και καμία κουζίνα!

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γεύση θα είχε οτιδήποτε τρώμε αν δεν υπήρχαν τα μπαχαρικά στην μαγειρική; Πως θα ήταν το παγωτό βανίλια χωρίς τη βανίλια, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς τη κανέλα ή η τυροκαυτερή χωρίς την καυτερή πιπεριά;

Τα μπαχαρικά δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό και καμία κουζίνα. Οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε την γεύση του φαγητού ή να δώσουμε έναν πικάντικο τόνο σε άπλά φαγητά ή για να δημιουργήσουμε εξωτικά πιάτα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κύρια αποστολή των μπαχαρικών είναι να δώσουν στο γεύμα μία ιδιαίτερη, ευχάριστη και ωραία γεύση και οσμή. Η χρήση τους είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνουν την προσθήκη λίπους σε ποικίλες συνταγές. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.

Τα πιο γνωστά μπαχαρικά είναι τα εξής: πιπέρι, μουστάρδα, κάρι, μπαχάρι, καυτερή πιπεριά. Υπάρχουν πολλά και άλλα είναι ιδιαίτερα αγαπητά ενώ άλλα αρέσουν σε λίγους. Παρακάτω σας παραθέτω μία λίστα με τα πιο γνωστά μπαχαρικά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Βανίλια: Βοηθάει την χώνεψη, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί προκαλέσει φλεγμονές. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, μπισκότα, κέικ, παγωτά ή ακόμη και στον καφέ ή το τσάι.

Γλυκάνισος: Θεωρείται υποβοηθητικό στην χώνεψη και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάλτσες για ζυμαρικά ή ρύζι.

Κανέλα: Βοηθάει στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βοηθάει στον κορεσμό. Ταιριάζει σε πολλά γλυκά, αλλά και στο κόκκινο κρασί.

Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα και σήμεραε χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε πολλά αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε κρέατα, λαχανικά, σάλτσες, τυριά και σε cocktails.

Μαύρο πιπέρι: Θεωρείται ο Βασιλιάς των μπαχαρικών. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, βελτιώνει την όρεξη, βοηθάει στην χώνεψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες συνταγές.

Τσίλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ενδείνυται για κρυολογήματα και γρίπη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες.

Ρίγανη: Βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακης Μαγειρικής. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν αφέψημα ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς, αλλά και τις διάρροιες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο προσδίδει εκείνη την χαρακτηριστική Ελληνική γεύση των παραδοσιακών συνταγών μας.

Κάπαρη: Ανοίγει την όρεξη και διεγείρει τα γαστρικά υγρά. Είναι ιδανική για σαλάτες λαχανικών με θαλασσινά, για μακαρονάδες αλλά και σε ψωμιά τα οποία ‘έχουν αρωματιστεί με ρίγανη και μαντζουράνα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση των μπαχαρικών θα πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως έλκος, γαστρίτιδα κλπ. Τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των ανωτέρω παθήσεων. Επίσης, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, καθώς και έγκυες γυναίκες θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον διαιτολόγο ή τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν.

Βέβαια, πρέπει να αγοράζουμε πάντα μικρές ποσότητες μπαχαρικών και να τα ανανεώνουμε τακτικά αν μείνουν αρκετούς μήνες στο βαζάκι τους. Ο μέσος χρόνος ζωής τους μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματά τους είναι 12 μήνες.

Όταν αγοράζουμε μπαχαρικά ή μυρωδικά καλό είναι να τα αγοράζουμε ολόκληρα και όχι τριμμένα αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματά τους. Ένα μικρό γουδί είναι απαραίτητο όταν έχουμε ολόκληρα μπαχαρικά για να τα σπάσουμε τελευταία στιγμή πριν τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο εχθρός των μπαχαρικών είναι ή ζέστη και η υγρασία γι’ αυτό βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα ράφι που δεν το βλέπει ο ήλιος και ποτέ δεν τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν από τη συσκευασία τους μέσα στο φαγητό, αλλά βγάζουμε μία μικρή ποσότητα στο χέρι μακριά από τους υδρατμούς της κατσαρόλας που βράζει.

Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα μυστικά για τις σχολικές τσάντες



Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για να επιλέξουν σωστά
.
Νέο πονοκέφαλο αποτελεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς για τους γονείς αφού οι τιμές των σχολικών προϊόντων συνεχίζουν να είναι τσουχτερές.

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού καλούνται να καταβάλουν τουλάχιστον 80 ευρώ για τα απαραίτητα ενώ αυτοί των μεγαλύτερων τάξεων φτάνουν τα 100 ευρώ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Βιβλιοχαρτοπωλών Χρήστος Μόσχος δήλωσε πως σε σχέση με την περσινή χρονιά οι τιμές στις ποιοτικές σχολικές τσάντες έχουν αυξηθεί από 5 έως 15% ενώ οι τιμές για τα χαρτοσχολικά έχουν αυξηθεί κατά 8 έως 25%.

Μια οικονομική σάκα για μαθητή Δημοτικού κοστίζει από 8 με 15 ευρώ ενώ οι επώνυμες κοστίζουν από 15 έως 60 ευρώ.

Για τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων η τιμή της σχολικής τσάντας ξεκινάει από 25 και μπορεί να αγγίξει και τα 70 ευρώ.

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι ορθοπεδικοί καθώς οι μαθητές Δημοτικού όσο και Γυμνασίου και Λυκείου επιλέγουν τσάντες με γνώμονα τη μόδα ενώ δε σκέφτονται τη σπονδυλική τους στήλη.

Η ορθοπεδικός Δήμητρα Ηλιοπούλου αναφέρει: «Η επιλογή της σχολικής σάκας είναι αρκετά σοβαρή. Τα παιδιά, ιδιαίτερα του Δημοτικού, κουβαλάνε πολλά βιβλία μέσα στις τσάντες τους. Τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι πρέπει να καταλάβουν ότι κάνει κακό στα παιδιά να σηκώνουν τόσο βάρος καθημερινά. Όταν ο μαθητής πρέπει να μεταφέρει καθημερινά σχολική τσάντα που ζυγίζει 10 κιλά, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτό καταπονεί τους ώμους, τη μέση και τη σπονδυλική στήλη».

Η ίδια τονίζει πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα στο μυοσκελετικό τους σύστημα ενώ προτείνει στους γονείς να διαλέγουν τσάντες με δυο φαρδιά λουριά για να γίνεται καλύτερη η κατανομή του βάρους.

Τέλος, τονίζει πως η σχολική σάκα δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10 με 15% του σωματικού βάρους του παιδιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν... πισίνες



Ψάχνουν πισίνες οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της ΓΓΑ και της διοίκησης του Ναυταθλητικού Κέντρου να ζητήσουν ενοίκιο από τις ομάδες, για να προπονούνται και να κάνουν... αγώνες στις κρατικές εγκαταστάσεις.

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται απ' την 1η Σεπτεμβρίου και οι παράγοντες των κολυμβητικών συλλόγων αναζητούν «στέγη» για τη νέα χρονιά στα δημοτικά κολυμβητήρια.

Ήδη ο ΠΑΟΚ και αρκετοί σύλλογοι ελπίζουν πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το κολυμβητήριο στην αλάνα της Τούμπας, για το οποίο όμως υπάρχει δεδομένη απόφαση από επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιείται μόνο από πολίτες και συλλόγους ΑμεΑ. «Αν υπάρξει νέο αίτημα από τον ΠΑΟΚ, θα το εξετάσει η αρμόδια επιτροπή», δήλωσε χθες στην «Ε» η αντιδήμαρχος Μαρία Πασχαλίδου, για το θέμα. Οι άνθρωποι του «Δικεφάλου του Βορρά» ελπίζουν πως θα γίνει πράξη η υπόσχεση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για παραχώρηση κάποιων ωρών χρήσης του κολυμβητήριου, που είναι σχεδόν απέναντι από το ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην Τούμπα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα




Οι “ντιρεκτίβες” για το πού πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα της καθαριότητας από εδώ και στο εξής, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα που παρουσιάζει το νησί, δόθηκαν χθες, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά.

Η αλήθεια είναι ότι, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχουν πυκνώσει τα παράπονα πολιτών και επαγγελματιών του τουρισμού για την εικόνα που παρουσιάζει, κυρίως η πόλη, όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων και μάλιστα σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, μάλιστα, που παραχώρησε, προχθές, ο δήμαρχος, δεν παρέλειψε να εφιστήσει την προσοχή και στους πολίτες να είναι και εκείνοι σωστοί στις υποχρεώσεις τους και να μην ρυπαίνουν την πόλη.

Χθες το πρωί, λοιπόν, στο γραφείο του, είχε σύσκεψη με στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας και τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Δημήτρη Καρατζιά, αλλά και με μηχανικούς με τους οποίους έχει ενισχυθεί τελευταία η Διεύθυνση, προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της.

Δήλωσε, επ’ αυτού, ο κ. Κουσουρνάς:
«Συζητήσαμε για τη μέχρι τώρα πορεία του τομέα της καθαριότητας και βάλαμε τις βάσεις για το τι θα κάνουμε τον επόμενο χρόνο. Έτσι, συμφωνήσαμε πως θα δώσουμε μία έμφαση στο να βελτιωθεί η εικόνα, με συγκεκριμένες κινήσεις, αν μπορούμε και πότε, βελτιώνοντας και τον εξοπλισμό, αλλά του χρόνου βάζουμε από τώρα τις βάσεις της προετοιμασίας για να είναι καλύτερη η εικόνα».

Όπως έκανε γνωστό, επίσης, ο ίδιος, σ’ αυτό, στη βελτίωση της εικόνας δηλαδή, αναμένεται να συμβάλει και το γεγονός ότι, ένα τμήμα της καθαριότητας, ως γνωστόν, θα δοθεί σε ιδιώτες και, μάλιστα, η προκήρυξη αυτή θα βγει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το δεύτερο στο οποίο εστίασαν, είναι ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν μία έμφαση στην ανακύκλωση, με συγκεκριμένες δράσεις. «Υπάρχουν δύο-τρεις προτάσεις συγκεκριμένες για να δούμε ποιες θα αναλάβουμε και επίσης θα δώσουμε έμφαση στην ανακύκλωση σαν πολιτική για όλο το νησί», είπε ο κ. Κουσουρνάς και συμπλήρωσε ότι συζήτησαν αναλυτικά πως μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματικό το εποχικό προσωπικό με το οποίο ενισχύθηκε αυτές τις μέρες ο τομέας της καθαριότητας αλλά και τους υπαλλήλους του Δήμου, «γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση», όπως είπε κλείνοντας.

Μεταφορά μαθητών

Μία ακόμη υπηρεσιακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό το δήμαρχο, και συγκεκριμένα με τους υπευθύνους της ΡΟΔΑ αλλά και με τους υπεύθυνους της Α’ βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, των Νομικών Προσώπων δηλαδή, τον κ. Κορωναίο και τον κ. Πετράκη με αντικείμενο τη μεταφορά των μαθητών που πρέπει να γίνει την επόμενη σχολική περίοδο.

«Μέχρι τώρα, η ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών ανήκε στην πρώην Νομαρχία και τώρα μεταφέρεται από 1η Ιουλίου στους Δήμους. Δίνεται ένα περιθώριο τριών μηνών και παράτασης που μπορεί να τα έχει η Περιφέρεια αλλά η Περιφέρεια δήλωσε ότι θέλει, πολύ γρήγορα, να τα αναλάβουμε εμείς», είπε ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Εμείς, αποδεχόμαστε αυτή την πρόσκληση να τα αναλάβουμε και επειδή εδώ έχουμε δύο συγκοινωνιακούς φορείς, και τη ΡΟΔΑ και το ΚΤΕΛ, αλλά συγκοινωνιακό έργο εκτελούσαν και οι Δήμοι, είπαμε να συντονιστούμε ώστε πολύ γρήγορα να λύσουμε τα προβλήματα της μεταφοράς των μαθητών και ιδίως μεταφοράς παιδιών που πηγαίνουν σε ειδικά σχολεία, ΑμΕΑ, ώστε να υπάρχει συνέχεια και να μην υπάρχει πρόβλημα».

Στη χθεσινή σύσκεψη, μετείχαν και οι νομικοί σύμβουλοι ώστε, μέχρι 31 του μήνα να έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος, μια και είτε προκήρυξη θα γίνει είτε απευθείας αναθέσεις, εφόσον δίνεται η δυνατότητα γι’ αυτό, δηλαδή και στη ΡΟΔΑ και στο ΚΤΕΛ, όπως ήταν και παλιά.

Για τους τσιγγάνους

Δεν είναι ευθύνη του Δήμου να λύσει το…στεγαστικό πρόβλημα κάθε οικογένειας αθιγγάνων, θέλησε να ξεκαθαρίσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, χθες, ο δήμαρχος, με αφορμή και τη συχνή παρουσία στο γραφείο του αθίγγανων και, κυρίως, από εκείνους που έχουν εκδιωχθεί από τους Αγίους Απόστολους. Δήλωσε, λοιπόν:

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος για οποιαδήποτε οικογένεια ΡΟΜΑ να τους βρίσκει χώρο για να μένουν. Πάρα πολλοί ΡΟΜΑ ενοικιάζουν σπίτια, έχουν ευθύνη οι ίδιοι.

Αλίμονο αν για κάθε οικογένεια της Ρόδου-επειδή κι αυτοί θέλουν να λέγονται ροδίτες-να φροντίζει ο Δήμος να τους βρίσκει στέγη. Αυτό που έχουμε πει, η Επιτροπή θα μας καταθέσει τέσσερις προτάσεις, αυτό είναι η υποχρέωση του Δήμου και μετά και άλλοι φορείς θα πρέπει να συνδράμουν να δώσουμε μία πιο μόνιμη λύση. Εκεί βρισκόμαστε».



Διαβάστε περισσότερα...

«Ρημάζει» το αθλητικό κέντρο για τα ΑΜΕΑ στην Περαία



Άρχισε τη λειτουργία του πριν από πέντε χρόνια φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα «φάρο» ελπίδας για παιδιά με αναπηρίες, τα οποία θα είχαν τη δυνατότητα να αθλούνται δωρεάν και να λαμβάνουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα, το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού και Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ 2000) στην Περαία δε θυμίζει σε τίποτε τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και πλέον απειλείται ακόμη και με λουκέτο, λόγω της αδυναμίας του διοικητικού συμβουλίου να ανταποκριθεί στα αυξημένα έξοδα λειτουργίας.

«Είναι κρίμα να κλείσει ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, επειδή δεν έχουμε πόρους για να το κρατήσουμε ανοιχτό», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος του Κέντρου και πρώην δήμαρχος Περαίας, Αντώνης Ματζάρης.

Στέρεψαν οι πόροι


Η κατασκευή του Κέντρου χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο ποσοστό από το πρόγραμμα «Αθήνα 2004», ωστόσο οι πόροι στέρεψαν και το έργο έμεινε ημιτελές, με αποτέλεσμα σήμερα να αντικρίζει κανείς εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης. «Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν κανονικά μόνον η πισίνα και το αμφιθέατρο, χάρη στις συνδρομές των ιδιωτών. Δεν παίρνουμε χρήματα από τα παιδιά με αναπηρίες, αλλά, αν δε μας ενισχύσει οικονομικά η Πολιτεία, όπως οφείλει, σε 2-3 μήνες θα αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτο, αφού χρωστάμε περίπου 60.000 ευρώ στο προσωπικό και στους προμηθευτές πετρελαίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στις εγκαταστάσεις του κέντρου γυμνάζονται περίπου 300 αθλητές, η πλειοψηφία εκ των οποίων είναι ΑΜΕΑ. Μάλιστα, ο χώρος θα μπορούσε να λειτουργήσει για την προετοιμασία των αθλητών για την παραολυμπιάδα, καθώς διαθέτει ακόμη μαρίνα για ιστιοπλοϊκά σκάφη και ξενώνες, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν ημιτελείς.

Τι απαιτείται


Εντός των ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπευθύνους του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί χρηματοδότηση 80.000 ευρώ και να δοθεί μία παράταση ζωής στο Κέντρο. Ωστόσο, για την ολοκλήρωση των εργασιών απαιτούνται περίπου 500.000 ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο, μάλιστα, καταβάλλει προσπάθειες για την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ενός εστιατορίου, το οποίο υπάρχει μέσα στο ΚΑΠΠΑ και μέσω της αξιοποίησής του θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση του Κέντρου.

«Η εικόνα είναι απόλυτα απογοητευτική. Βλέπουμε ολοκαινούργια σκάφη να είναι απόλυτα εγκαταλειμμένα και εκτεθειμένα, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να μπορεί να τα κλέψει. Είναι κρίμα γιατί πρόκειται για δικά μας πεταμένα χρήματα», δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής, Νίκος Μαντζουκίδης.

«Μας εγκατέλειψαν»


Την άμεση ενίσχυση από την πλευρά της Πολιτείας ζήτησε και ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ και γ.γ. του Κέντρου, Αναστάσιος Λαγόπουλος.

«Η Πολιτεία μάς έχει εγκαταλείψει πλήρως και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Αυτός ο χώρος αποτελεί μία σημαντική διέξοδο για τα άτομα με αναπηρίες, καθώς μπορούν όχι μόνο να γυμνάζονται αλλά και να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να κοινωνικοποιούνται. Είναι το παν γι' αυτούς και το ενδεχόμενο του λουκέτου θα σημάνει και την καταδίκη τους», κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιολόγησε τα αδικαιολόγητα … ο δήμαρχος Ρόδου

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΤΑΜΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.


Κατά την διάρκειά της εμφανίστηκε απολογητικός και δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να «φορτώσει» τα κακώς κείμενα στις προηγούμενες δημοτικές αρχές του νησιού μας. Βλέποντας ότι είναι έκδηλη η αγανάκτηση όχι μόνο των απλών πολιτών αλλά και μελών της δημοτικής πλειοψηφίας ο κ. Κουσουρνάς επιχείρησε να αναστρέψει τις εντυπώσεις για το κακό κλίμα που επικρατεί στον ενιαίο δήμο λέγοντας ότι δεν το ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος ούτε εκβιάζεται από κανέναν, αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις για να πετύχει τους στόχους που έθεσε η δημοτική αρχή.
Τις όποιες αγκυλώσεις παρατηρούνται από την εφαρμογή του Καλλικράτη ο δήμαρχος τις απέδωσε στα θεσμικά κενά που υπάρχουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
«Είναι από τα δύσκολα εγχειρήματα ο δήμος Ρόδου. Υπάρχουν πολλά θεσμικά κενά που δεν μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το διοικητικό μέρος του Καλλικράτη, παρΆόλα αυτά εμείς τρέξαμε είμαστε από τους λίγους δήμους που υλοποιήσαμε τον οδικό χάρτη ενώ άλλοι δήμοι δεν προχώρησαν ακόμη στην σύνταξη των οργανισμών τους και καταφέραμε να ενοποιήσουμε 155 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Επομένως στο διοικητικό μέρος ανταποκριθήκαμε αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος με την απόδοσή μας, την διοικητική και την συνολική. Τώρα που θα οριστούν οι διευθυντές και οι τμηματάρχες θα είμαστε πιο απαιτητικοί μαζί τους για τις αρμοδιότητες ,τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες και τους στόχους που θα βάλουμε σε όλους τους τομείς»τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιτυχή έκβαση που είχε ο αγώνας που έδωσε η δημοτική αρχή για να διασφαλιστούν οι πόροι από τον φόρο εισοδήματος και οι δομές που είχε ο νομός μας πριν από τον Καλλικράτη όπως είναι ο ΠΡΟΤΟΥΡ και η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά και στα όσα πέτυχε και θα φανούν στο μέλλον χωρίς ωστόσο να τα διαφημίσει.
«Συγχρόνως ετοιμάζουμε το πρόγραμμα. Εμείς ως παράταξη ήμασταν οι μόνοι που είχαμε και ολοκληρώνουμε το επιχειρησιακό, γίνεται δουλειά αν και κάποιοι θεωρούν ότι το αντιγράφουμε.Έχουμε βάλει στόχους και πετύχαμε πολλά απλώς δεν προβάλουμε συνέχεια τις επιτυχίες μας που ήταν μεγάλες. Ελεγε εξ αρχής η αντιπολίτευση ότι θα χάσουμε τον φόρο εισοδήματος, ο κ. Χατζημάρκος το είχε ως δεδομένο άλλα καταφέραμε να πάρουμε τα χρήματα νωρίτερα από άλλες χρονιές και το καθιερώσαμε. Οι δομές που είχαμε ως νομός ο ΠΡΟΥΤΟΥΡ και η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κινδύνευαν, δώσαμε όμως μάχες και ανοίξαμε δρόμους. Στον τομέα των έργων δεν φαίνονται ακόμη, αλλά η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και καταφέραμε μέσα σε 7 μήνες να δεκαπενταπλασιάσουμε τους πόρους που ήρθαν μέσα από το ΕΣΠΑ με δικές μας δυνάμεις, με την σοβαρότητα και την γνώση που έχουμε χωρίς να το διαφημίσουμε και θα λύσουμε σοβαρά προβλήματα και όχι προβλήματα βιτρίνας» και υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η δημοτική αρχή για να νοικοκυρέψει τον δήμο και να μην αφήσει χρέη στις επόμενες δημοτικές αρχές όπως η ίδια βρήκε, ύψους 100.000.000 ευρώ.
«Προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας είναι η πρώτη φορά που η αυτοδιοίκηση και τα νομικά πρόσωπα ελέγχονται από το κεντρικό κράτος και καλά κάνουν που ελέγχονται πια για να μην είναι ξεχειλωμένο αυτό το δημόσιο και να ξέρουμε τι χρωστάμε. Τώρα κάθε μήνα στέλλουμε τα οικονομικά μας και ελεγχόμαστε και πρέπει οι ισολογισμοί μας να είναι ισοσκελισμένοι. Εμείς όμως βρήκαμε ένα βάρος τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ που δεν δημιουργήσαμε οι ίδιοι, είμαστε από τους δήμους με τα μεγαλύτερα βάρη και επομένως πρέπει να κάνουμε νοικοκυριό και να βάλουμε τάξη να μην χρεώσουμε τις επόμενες δημοτικές αρχές ή τα παιδιά μας. Αρχίζει να μπαίνει τάξη σιγά- σιγά και θα κάνουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Το καθαρό προσωπικό του δήμου για πρώτη φορά πληρώνεται στην ώρα του και τα όποια προβλήματα οφείλονται σε διαδικαστικά ζητήματα», επεσήμανε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:
«Καταφέρνει η δημοτική αρχή να πληρώνει τους εργαζόμενους τα τοκοχρεολύσια και να κάνει έργα και να μειώνει τις σπατάλες. Επομένως, ναι κάτι πετυχαίνουμε σιγά-σιγά, δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, πάντα μέχρι την τελευταία στιγμή θα ζητώ το καλύτερο μέχρι να είμαι δήμαρχος. Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος έχω κάποιες αρχές, έχω στόχους και θα τους επιδιώξω. Δεν εκβιάζομαι από κανέναν ούτε από συμφέροντα, ούτε από οποιονδήποτε, δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν έχω βάλει δεσμεύσεις στη δημοτική αρχή και θα προχωρήσουμε με ρήξεις και με σχέδιο και με πρόγραμμα για να αλλάξουμε πρώτα εμείς νοοτροπίες και έπειτα να αλλάξει και η κοινωνία. Δεν μπορώ να βλέπω κάθε μέρα πεταμένα στρώματα, θα βγει κανονισμός για μια φορά την εβδομάδα. Για να είναι καθαρή η πόλη πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες δεν μπορούν ενώ οι κάδοι να είναι άδειοι να πατάνε τις σακούλες απΆέξω».


Η Ρόδος έχει υποδομές για τουρισμό


Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι παρά την μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης που έφτασε το 20% σε σχέση με πέρυσι ,το νησί μας άντεξε γιατί έχει υποδομές και δυναμική εξέφρασε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.
Για αύξηση ρεκόρ όλων των εποχών έκανε λόγο ο δήμαρχος αναφερόμενος στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τονίζοντας ότι η αύξηση που παρουσιάζουν οι αφίξεις τουριστών στο νησί μας είναι πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
«Παρά όλα αυτά δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης ,και της ηλεκτροδότησης του νησιού μας. Τουλάχιστον στα βασικά δεν έχουμε προβλήματα παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις που τα αντιμετωπίζουμε. Η Ρόδος φαίνεται ότι έχει υποδομές και δυναμική που μπορεί να αντέξει 20% και 30% αύξηση στο τουριστικό ρεύμα της δίχως να προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ αυτό δεν θα συνέβαινε σε άλλες περιοχές της χώρας μας» κατέληξε ο κ. Κουσουρνάς.

Απάντηση-κριτική στον Χατζημάρκο


Υπάρχει συντονισμός στη δημοτική μηχανή τόνισε χθες ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε προχθές ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος την κατηγόρησε ότι είναι πλήρως αποσυντονισμένη και δίνει μια εικόνα κατάρρευσης.
Ο κ. Κουσουρνάς απαντώντας στον κ. Χατζημάρκο δήλωσε:
«Επιτρέψτε μου να ξέρω εγώ καλύτερα από τον κ. Χατζημάρκο, γιατί εμείς είμαστε η πλειοψηφούσα δημοτική αρχή και αυτοί που ασκούμε δημοτικές αρμοδιότητες. Και συντονισμός υπάρχει και έργο γίνεται άλλα στο καλό υπάρχει το καλύτερο και εμείς θέλουμε να είμαστε καλύτεροι και αυτό κατακτούμε μέρα με την μέρα.Ετοιμάζουμε πυρετωδώς την τοποθέτηση όλων των υπαλλήλων στον νέο οργανισμό που θα ολοκληρωθεί σύντομα ενώ ξεκαθαρίζει και το θέμα του ωραρίου. Νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα το επόμενο χρονικό διάστημα, ως προς τον συντονισμό πάντα θα υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα τα επιλύουμε γιατί θέλουμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Μέχρι το τέλος του χρόνου το «Βοήθεια στο Σπίτι»


Την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχιστεί από τον κρατικό κορβανά η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξέφρασε ο κ. Κουσουρνάς λέγοντας ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό καθώς εξυπηρετεί τα τελευταία 9 χρόνια 800 ηλικιωμένους στο νησί μας.
«Δυστυχώς για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φέτος εγκρίθηκαν μόλις οι 35 αιτήσεις από τις 250 που κατατέθηκαν από τους δικαιούχους», είπε ο δήμαρχος.

Επιδοτούμενες οι θέσεις ΑΜΕΑ

Στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου απέδωσε το πρόβλημα που προέκυψε με τους 11 εργαζομένους του προγράμματος 3 συν 1 που εργαζόταν στην ΔΕΚΡ και στην πρώην ΡΟΔΩΝ Α.Ε ο κ. Κουσουρνάς. Οι θέσεις εργασίας που αφορούσαν τα ΑΜΕΑ ήταν επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ και όπως εξήγησε ο δήμαρχος η νομοθεσία δεν επιτρέπει την συνέχιση της εργασίας του στο δήμο παρά μόνο αν γίνει νομοθετική ρύθμιση ή υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση όπως έχει ζητήσει η δημοτική αρχή από τον περασμένο Μάρτιο.
«Δεν είμαστε άσπονδοι άλλα πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για να πληρωθούν και να μπορούν να έρθουν στο δήμο», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ήρθε το τέλος της αραίωσης στα μαλλιά μας



Αισιόδοξα μηνύματα από ερευνητές.

Καλά τα νέα για όσους πάσχουν από αλωπεκία, μιας και ερευνητές του πανεπιστημίου του Yale προχώρησαν σε μία σημαντική και ελπιδοφόρο ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά της πάθησης.

Οι άνδρες που αρχίζουν και εμφανίζουν τα διάφορα «μοτίβα» αλωπεκίας, εξακολουθούν να έχουν βλαστικά κύτταρα στις ρίζες του των θυλάκων, ωστόσο χρειάζεται να λάβουν σήματα από το ίδιο το δέρμα για να δραστηριοποιηθούν και πάλι. Μέχρι τώρα η φύση και η πηγή των σημάτων αυτών παρέμενε ένα μυστήριο, όμως ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Yale υποστηρίζουν ότι την ανακάλυψαν.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλή την Valerie Horsley, βοηθό καθηγητή της μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, παρατήρησε ότι όταν η τρίχα «πεθαίνει» το στρώμα λίπους στο τριχωτό της κεφαλής αρχίζει και συρρικνώνεται.Κατά το ξεκίνημα της ανάπτυξη της τρίχας, έχουμε την εμφάνιση της διαδικασίας της λιποανάπτυξης, κατά την οποία το στρώμα αυτό του λίπους αρχίζει και επεκτείνεται.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα είδος βλαστικών κυττάρων, τα πρόδρομα λιπώδη κύτταρα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο στρώμα λίπους του δέρματος και είναι υπεύθυνα για την δημιουργία νέων λιποκυττάρων. Απέδειξαν ότι αυτά τα κύτταρα παράγουν τα μόρια PGDF, που η ύπαρξή τους ήταν αναγκαία για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της τριχοφυΐας σε ποντίκια.

Η ομάδα της Horsley προσπαθεί σε πρώτο στάδιο να αναγνωρίσει ποια είναι τα «σήματα» εκείνα που παράγονται με τη μορφή μορίων από τα πρόδρομα βλαστικά λιποκύτταρα, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να ευθύνονται για την ανάπτυξη της ανθρώπινης τρίχας. Αργότερα είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν, έχοντας απομονώσει την ουσία εκείνη, να μπορέσουν να δραστηριοποιήσουν ξανά τους θύλακες και να χαιρετήσουμε μια και καλή την αλωπεκία.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε τα παραπανίσια κιλά οικονομικά!




Κόψτε τις υπερβολές στη διατροφή και το πορτοφόλι.

Οι διακοπές του καλοκαιριού αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, ενώ τα παραπανίσια κιλά που έχουν αφήσει πάνω μας, εξελίσσονται καθημερινά σε έναν μικρό εφιάλτη.

Η περσινή γκαρνταρόμπα φαντάζει απλησίαστη και νέες οικονομικές ανάγκες γεννιούνται! Εν μέσω κρίσης, όμως, πόσο εφικτές είναι αυτές οι ανάγκες για το πορτοφόλι μας; Τα μέτρα λιτότητας μας αναγκάζουν να κόψουμε περιττά έξοδα και υπερβολές.

Πώς λοιπόν μπορείτε να φάτε σωστά και οικονομικά;

Μεσογειακή Διατροφή: η οικονομική

Αν σκεφτείτε πως οι Κρητικοί αποτέλεσαν το πρότυπο για να διαμορφωθεί το μοτίβο της Μεσογειακής διατροφής, καταλαβαίνετε πως στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν σε αφθονία όλα τα τρόφιμα που, σύμφωνα με αυτό, συστήνεται να καταναλώνουμε.

Τεράστιος όγκος ερευνητικών δεδομένων αναδεικνύουν την αξία της Μεσογειακού τύπου δίαιτας, καθώς έχει συνδεθεί με τη μακροζωία, τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Μια δίαιτα πλούσια σε βασικότατα θρεπτικά συστατικά όπως είναι το β-καροτένιο, η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες, αλλά και ιδιαίτερα οικονομική!

Η βάση της Μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και ποσότητα, αποτελείται από τα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί- ζυμαρικά- ρύζι, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κατά κοινή ομολογία τα παραπάνω τρόφιμα διατηρούν χαμηλές τιμές, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, D, Β, ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο και το κάλιο αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, συστατικά που δεν βοηθούν μόνο στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στη φροντίδα χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά. Μια βόλτα από τη λαϊκή ή στο χωριό για ανεφοδιασμό από πρώτες ύλες όπως λαχανικά και φρούτα γίνεται επιτακτική.

Όσον αφορά στο ακριβό κόκκινο κρέας, οι συστάσεις μιλούν για κατανάλωση 1-2 φορές το μήνα. Επιλέξτε λοιπόν άπαχο κόκκινο κρέας πιο σπάνια και εντάξτε την κατανάλωση πουλερικών, ψαριών και οσπρίων 2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε για σολομό, επιλέξτε σαρδέλες που είναι και αυτές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, ενώ οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου και ο γαύρος είναι επίσης οικονομικά ψάρια.

Τέλος, όσον αφορά στα όσπρια, συνδυάστε τα με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα ή κριθαράκι, φασόλια με σιτάρι). Θα εφοδιαστείτε με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη του κρέατος. Όπως παρατηρείτε από μόνο του το Μεσογειακό Πρότυπο διατροφής μας οδηγεί σε οικονομικότερες λύσεις.

Πριν τα ψώνια..φάτε!

Αν βρεθείτε πεινασμένοι στον «παράδεισο» του καταναλωτή, το super market μάλλον θα φύγετε με παραφουσκωμένα καρότσια. Οι περιττές αγορές δεν θα ωφελήσουν ούτε το σώμα σας αλλά ούτε και την τσέπη σας. Πριν το super market λοιπόν: φάτε ένα υγιεινό σνακ και δημιουργήστε μία λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε ώστε να ψωνίσετε στοχευμένα και χωρίς σπατάλες. Εναλλακτικά, φροντίστε να έχετε ένα δροσερό ρόφημα μαζί σας στο δρόμο για τα ψώνια.

Έρευνες δείχνουν πως πολλές φορές έχουμε την τάση να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα και να παρατρώμε. Στο super market: Επιλέξτε τρόφιμα που βρίσκονται σε μικρές μερίδες και μην παρασύρεστε από τις οικονομικές προσφορές. Οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες συσκευασίες. Για το λόγο αυτό πριν αγοράσετε το σακουλάκι γίγας για να «αρπάξετε» το δώρο, σκεφτείτε πως κατά πάσα πιθανότητα το μόνο που θα κερδίσετε είναι κιλά.

Παπούτσι από τον τόπο σου..

Προτιμήστε εγχώρια φρούτα και λαχανικά καθώς είναι πιο οικονομικά αλλά και έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου. Φροντίστε επίσης να είναι τρόφιμα εποχής, αφού θα είναι και απαλλαγμένα από συντηρητικά και θα συμβάλλουν στην αποταμίευση.

Μερίδα.. για δύο

Οι μερίδες που σερβίρουν τα εστιατόρια είναι πολύ μεγαλύτερες, σχεδόν διπλάσιες, από την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεστε. Προτιμήστε να μοιραστείτε μία σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο με κάποιο φίλο ή το σύντροφό σας. Εναλλακτικά καταναλώστε το μισό σας φαγητό εκεί και ζητήστε να πάρετε το υπόλοιπο στο σπίτι για την επόμενη μέρα. Έτσι γλιτώνετε σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

Επιστροφή στη σπιτική κουζίνα

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το σπιτικό φαγητό. Αφιερώστε λίγο χρόνο, βρείτε συνταγές και πειραματιστείτε. Εκτός από την οικονομία καταφέρνετε να έχετε και τον απόλυτο έλεγχο των τροφίμων που θα καταναλώσετε.

Η πορεία της οικονομικής κρίσης προδιαγράφεται μακρά, αλλά μέχρι να κάνει κι αυτή τον κύκλο της να θυμάστε πως το καλύτερο φαγητό δεν είναι το πιο ακριβό, αλλά το πιο ποιοτικό!


Διαβάστε περισσότερα...

H θέση του καφέ στη διατροφή μας



Τι κρύβει μία κούπα καφέ για την υγεία μας;

Ο καφές αποτελεί μια καθημερνή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Ο κύριος λόγος; Η απολαυστική γεύση του και η τονωτική δράση της καφεΐνης. Τι κρύβει μία κούπα καφέ για την υγεία μας και τι ρόλο μπορεί να παίζει στην καθημερινή μας διατροφή;

Αντιοξειδωτική ασπίδα…

Ο καφές, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αποτελεί την κυριότερη πηγή πολυφαινολών στις σύγχρονες κοινωνίες. Η τυπική μερίδα στιγμιαίου καφέ των 2 γραμμαρίων προσφέρει 540mg αντιοξειδωτικών ουσιών. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως εξασφαλίζει μια σημαντική ποσότητα πολυφαινολών στον οργανισμό.

Οι πολυφαινόλες αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, ενάντια στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες.

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το άγχος είναι μερικοί από τους καθημερινούς παράγοντες που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.

Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος, εκτός από τα γνωστά αντιοξειδωτικά του καφέ όπως το χλωρογενικό όξυ και σε καφεϊκό οξύ και μελανοϊδίνες, αντιοξειδωτικά που προκύπτουν από το καβούρδισμά του. Μάλιστα η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ διατηρείται και στην ντεκαφεϊνέ έκδοσή του.

Το υψηλό περιεχόμενο του καφέ σε αντιοξειδωτικά θεωρείται σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες ένας από τους λόγους που ο καφές συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση Πάρκινσον. Μάλιστα έρευνες που έχουν γίνει με ντεκαφεϊνέ στιγμιαίο καφέ έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά του φαίνεται να δρουν ενάντια στη δράση οξειδωτικών παραγόντων, που προκαλούν βλάβες στα νευρικά κύτταρα.

…και η τονωτική δράση της καφεΐνης

Αν η λέξη «καφές» είναι η πρώτη που σας έρχεται στο μυαλό μόλις ξυπνήσετε ή καθίσετε στο γραφείο σας, ήρθε η ώρα να μάθετε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωσή και η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που επιζητούμε τον καφέ ως μια καθημερινή πρωινή συνήθεια.

Παράλληλα, η καφεΐνη επιδρά και στην πνευματική κούραση μειώνοντάς την, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε μεταγευματικά.

Αντίστοιχα, έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την οπτική αντίληψη, καθώς και το χρόνο αντίδρασης, αποτελώντας έτσι έναν ακόμη λόγο που ο καφές είναι ένας από τους καλύτερους «συνοδηγούς», ιδιαίτερα σε μακρινά ταξίδια.

Τέλος, η τονωτική δράση της καφεΐνης στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης αποδεικνύεται και στην περίπτωση του καφέ, εφόσον έρευνες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ), μισή με μία ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα μαζί με ένα γεύμα υδατανθράκων αυξάνει παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης σε αθλητές του ποδοσφαίρου.

Συμπερασματικά, ο καφές μπορεί να είναι ένας καθημερινός σύμμαχος στη διατροφή μας προσφέροντάς μας τόσο αντιοξειδωτική προστασία όσο και την ισχυρή τονωτική του δράση. Απολαύστε λοιπόν τη γεύση και τις ιδιότητες του καφέ, παραμένοντας καθημερινά εντός του ορίου των 400mg καφεΐνης την ημέρα και κατανέμοντάς τα μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, ισόβια στους εμπόρους ηρωίνης



Μ. Παπαϊωάννου: Ο χρήστης είναι ασθενής, όχι εγκληματίας.

Στροφή 180 μοιρών για την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών από εξαρτημένα άτομα φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασε σήμερα αναλυτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, αλλά και η ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης κρατουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις του νέου νομοσχεδίου, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για να γίνει νόμος του κράτους περνώντας πρώτα από τη Βουλή.

«Ο χρήστης είναι ασθενής, όχι εγκληματίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης δίνοντας με τον τρόπο αυτό το περίγραμμα του νέου νομοσχεδίου. Ωστόσο για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών επιφυλάσσεται αυστηρότερη ποινική μεταχείριση, που μπορεί να φτάνει μέχρι και την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης. Μεγάλες αλλαγές περιλαμβάνονται στους τρόπους διάγνωσης της εξάρτησης για τη χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που θεωρείται διαβλητό αποδεικτικό μέσο δεν θα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να κρίνουν τα δικαστήρια αν ένας κατηγορούμενος είναι ή όχι χρήστης ναρκωτικών.

Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν προγράμματα μεθαδόνης και στις φυλακές. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα προς διαβούλευση μέχρι ποια ποσότητα ναρκωτικής ουσίας θα θεωρείται ότι προορίζεται προς ιδίαν χρήση, ώστε ο δράστης να παραμένει ατιμώρητος. Η σκέψη που πρυτανεύει για την ώρα είναι το κρίσιμο αυτό ζήτημα να καθορίζεται κάθε φορά με την απόφαση του δικαστηρίου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαϊωάννου ο αριθμός θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών κάθε χρόνο στη χώρα μας φτάνει τα 300 άτομα, ενώ το 40% περίπου των κρατούμενων στις φυλακές εκτίουν ποινές που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Αρτέμιδος διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία



Θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. στα δημοτικά ιατρεία(Λεωφόρος Αρτέμιδος 161).

Ο αντιδήμαρχος, Αθανάσιος Μαργέτης, τονίζει: «Η προσφορά αίματος είναι μια ύψιστη πράξη αγάπης, προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι εθελοντές αιμοδότες μας με τη συστηματική προσφορά τους τόσα χρόνια, αποδεικνύουν την ευαισθησία και την ανθρωπιά που διαθέτουν. Προσφέρουν δώρο ζωής σε συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη, απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία για επιβίωση. Όποιοι κι αν είναι οι φόβοι, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες σου σε προσκαλούμε να τους συζητήσουμε μαζί σου. Όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε αίμα για όλους! Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλλουν στο έργο μας και να διαθέσουν 10 λεπτά από το χρόνο τους!».

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

-Μέλη της δημοτικής τράπεζας αίματος μπορούν να γίνουν όλοι οι κάτοικοι του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος από 19 ως 60 ετών.

-Κάθε μέλος της δημοτικής τράπεζας εφοδιάζεται με κάρτα εθελοντή αιμοδότη.

-Η παραπάνω κάρτα εξασφαλίζει αίμα σε περίπτωση ανάγκης και στα μέλη της οικογένειας κι εφόσον υπάρχουν αποθέματα, και στους συγγενείς.

-Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι άφοβα κάθε έξι μήνες.

-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22940-88088


Διαβάστε περισσότερα...

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας και γευστικές επιλογές



Πώς η ιδιοσυγκρασία μας επηρεάζει τη διατροφή μας.

Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών είναι αναγκαία για τη διατήρηση του ανθρώπου στη ζωή. Ωστόσο, υπάρχει μια ευρεία διακύμανση, όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και στα είδη των τροφίμων που καταναλώνονται. Η προτίμηση κάθε ατόμου σε συγκεκριμένα τρόφιμα, έχει άμεση σχέση με τα ισχύοντα πρότυπα κατανάλωσης.

Ορισμένες γεύσεις μπορεί να είναι μισητές από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, ενώ άλλες (ιδίως η γλυκιά γεύση), μπορεί να είναι ενεργά προτιμότερες. Οι διαδικασίες που συνδέονται με αυτές τις προτιμήσεις είναι πολύπλοκες.

Προσωπικότητα

Η προσωπικότητα είναι το σύνολο των ψυχολογικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου, τα οποία μπορεί επηρεάζουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του.

Μια θεωρία προσωπικότητας που έχει αναφερθεί αρκετές φορές στον τομέα της έρευνας είναι η ιδιοσυγκρασία και το μοντέλο χαρακτήρα του Cloninger. Η ιδιοσυγκρασία απεικονίζεται ως μια συλλογή από ασυνείδητες διαθέσεις που μπορούν να διαφοροποιήσουν τους ανθρώπους ποσοτικά. Οι τέσσερις δομές της ιδιοσυγκρασίας περιλαμβάνουν αναζήτηση νέων εμπειριών, αποφυγή βλάβης, εξάρτηση επιβράβευσης και επιμονή.

Αντίθετα, ο «χαρακτήρας» αναφέρεται σε δομές που επιδεικνύουν ένα επίκτητο ή διδασκόμενο συστατικό, όπως ο βαθμός αυτοπροσδιορισμού, συνεργασιμότητας, και αυτοΰπέρβασης.

Ιδιοσυγκρασία και διατροφική συμπεριφορά

Η ιδιοσυγκρασία είναι πιθανόν να έχει μια ουσιώδη (δομική) ή βιολογική βάση, επηρεασμένη έντονα από την κληρονομικότητα. Τρεις κλάδοι της θεωρίας της ιδιοσυγκρασίας του Cloninger έχουν συνδεθεί με τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και είναι γνωστοί για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς και της σίτισης: η ντοπαμίνη (αναζήτηση νέων εμπειριών), η σεροτονίνη (αποφυγή βλάβης) και η νοραδρεναλίνη (εξάρτηση επιβράβευσης).

Ο Cloninger αναφέρει ότι η αυξημένη αναζήτηση νέων ερεθισμάτων είναι ένα προσεγγιστικό μέτρο της δραστηριότητας της ντοπαμίνης εντός των μεσομεταιχμιακών περιοχών του εγκεφάλου (Cloninger, 1994). Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος πιστεύεται ότι διαμορφώνει τις πτυχές επιβράβευσης των ερεθισμάτων των «κινήτρων», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της μάθησης των νέων αρεσκειών και μη, της αναζήτησης νέων και καινοτόμων εμπειριών.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η δραστηριότητα της ντοπαμίνης συνδέεται περισσότερο με την προληπτική επιθυμία και το κίνητρο (την επιθυμία) και όχι με την ευχαρίστηση που προέρχεται από την ολοκλήρωση. Οι αυξήσεις της δραστηριότητας της ντοπαμίνης στις μεσομεταιχμιακές και κογχομετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου, έχουν συσχετιστεί με απάντηση σε ευχάριστες γεύσεις και οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό δραστηριότητας.

Ως εκ τούτου, η ντοπαμίνη είναι πρωταρχική υποψήφια για τη συμμετοχή της στην προτίμηση της γεύσης. Μελέτες έχουν δείξει θετική συσχέτιση μεταξύ της αναζήτησης νέων εμπειριών, με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι χαρακτηριστικό των ασθενών με κλινικά σημάδια άγχους και κατάθλιψης. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα αποφυγής βλάβης μπορεί να αποφεύγουν νέες καταστάσεις ή καταστάσεις που μπορεί να συνεπάγονται σύγκρουση ή τιμωρία.

Ως εκ τούτου, η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την όρεξη, μέσω μείωσης της πρόσληψης τροφής και λίπους.

Η λειτουργία της νοραδρεναλίνης εντοπίζεται συνήθως σε ασθενείς με μετατραυματική διαταραχή άγχους, οι οποίοι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι σε τραύματα που σχετίζονται με προτροπή. Τυπικά, θεωρείται ότι κατευθύνει την αντίδραση του σώματος σε περιόδους οξέος στρες. Τα φάρμακα που στοχεύουν στους υποδοχείς της νοραδρεναλίνης προωθούν την απώλεια βάρους, μέσω καταστολής της όρεξης και της έγκαιρης παραγωγής ενός αισθήματος κορεσμού.

Προτίμηση στη γλυκιά γεύση

Η γλυκύτητα έχει αναφερθεί ως έμφυτη ή φυσικά προτιμώμενη γεύση, ακόμη και σε πολύ μικρά παιδιά, ενώ το αλμυρό, το ξινό, και το πικρό είναι γεύσεις που αποκτώνται. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά θεωρούνται πιο ευχάριστα και καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τα παιδιά στις περισσότερες δυτικές χώρες, ενώ τα λαχανικά θεωρούνται παγκοσμίως ως αντιπαθή.

Αυτό το πρότυπο των γευστικών προτιμήσεων φαίνεται ότι είναι παγκόσμιο και ότι ξεπερνά τους πολιτισμούς. Πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για την έμφυτη προτίμηση προς τις γλυκές γεύσεις προέρχονται από μελέτες σε νεογνά, στις οποίες χορηγούνται στα βρέφη διαλύματα που περιέχουν τις βασικές γεύσεις και παρατηρούνται οι εκφράσεις του προσώπου τους μετά από την κατάποση.

Με την παρατήρηση θετικών εκφράσεων του προσώπου, οι γλυκές γεύσεις βρέθηκαν να είναι παγκοσμίως αποδεκτές, ενώ η ξινή και η πικρή γεύση συνδέθηκαν με «απαντήσεις» που υποδηλώνουν αποστροφή. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η έμφυτη προτίμηση μπορεί να έχει εν μέρει γενετική βάση.

Συμπερασματικά, η διατροφική συμπεριφορά και η κατηγοριοποίηση των τροφίμων εξαρτάται από εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα.

Η γεύση και τα άλλα χαρακτηριστικά της τροφής συγκαταλέγονται στα εσωτερικά κίνητρα, ενώ οι πληροφορίες από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, θεωρούνται εξωτερικά κίνητρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τη διάθεσή μας



Τι προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται.

Γιατί νιώθετε κουρασμένοι; Υπάρχει μία αιτία που ίσως να αγνοείτε και όχι δεν είναι η πολλή δουλειά. Οι στατιστικές αναφέρουν ότι ένας στους πέντε εμφανίζει υποθυρεοειδισμό, ο οποίος ευθύνεται για την κόπωση που νιώθετε, την αφηρημάδα και την αλλαγή στη διάθεσή σας.

Ο θυρεοειδής, είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό. Παράγει ορμόνες οι οποίες επιδρούν στο να αντεπεξέλθει το σώμα σας ομαλά όταν μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια ή συστέλλει τον καρδιακό μυ, ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες.

Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, όπως κούραση, αύξηση βάρους, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, ξηρό δέρμα και μαλλιά, αφηρημάδα και μεταλλαγές στη διάθεση.

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας και ρωτήστε τον αν πρέπει να κάνετε μία εξέταση TSH αν έχετε κάποιον από αυτούς τους έξι παράγοντες κινδύνου:

Έχει αλλάξει η διάθεσή σας

Είδατε άσπρες τρίχες

Έχετε υψηλή χοληστερόλη ή πίεση

Υπάρχει υπογονιμότητα

Είστε 35+

Τι να κάνετε


Αν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός θα σας χορηγήσει αγωγή με συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες. Αν όμως τα επίπεδα TSH είναι χαμηλά και δεν σας χορηγεί κάποια αγωγή, πάρτε στα χέρια σας τον έλεγχο της υγείας σας κάνοντας αυτές τις αλλαγές:

Αυξήστε την πρόσληψη ιωδίου: Το ιχνοστοιχείο αυτό, που βρίσκεται στο ιωδιούχο αλάτι και τα θαλασσινά, είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Χρειάζεστε περίπου, μισό κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο αλάτι (150 μg την ημέρα, έχετε υπόψη σας ότι το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι στις επεξεργασμένες τροφές δεν είναι ιωδιούχο).

Πάρτε σελήνιο: Το σώμα σας χρειάζεται αυτό το μεταλλικό στοιχείο για να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 55 μg σελήνιου τη μέρα από τροφές όπως τα φιστίκια, ο τόνος, το ρύζι, τα οστρακοειδή.

Μειώστε το στρες: Επηρεάζει την παραγωγή στεροειδών στο σώμα, που μπορεί να περεμποδίσουν την έκκριση των ορμονών που ενεργοποιούν το θυρεοειδή.

Φάτε σολομό: Τα λιπαρά οξέα Ω-3 που περιέχει είναι σημαντικά για τη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών, που βοηθούν στη μεταφορά των θυρεοειδικών ορμονών σε ολόκληρο το σώμα. Τρώτε 100 γραμμ. λιπαρού ψαριού, όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή οι σαρδέλες, δύο φορές τη βδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα...