Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

«Καταφύγιο» σε γυμναστήριο βρήκαν άστεγοι των Χανίων



Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τη μεταφορά της πλειοψηφίας των αστέγων στον χώρο του γυμναστηρίου της παλιάς Ηλεκτρικής στην οδό Αναγνώστου Γογονή και την παραμονή στο δημοτικό γηροκομείο όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς από την παραμονή των αστέγων στο ίδρυμα, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα από τους περίοικους, αλλά και από τους συγγενείς όσων διαμένουν στο δημοτικό γηροκομείο.

Το πρόσφατο περιστατικό με τον τραυματισμό με μαχαίρι οικονομικού μετανάστη από άλλο μετανάστη μέσα στο γηροκομείο, αποτέλεσε σημείο έντονου προβληματισμού και ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο σε αυτή την απόφαση.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα κριτήρια στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ



Αλλαγές προτείνονται για τη διάγνωση των αρχικών σταδίων της νόσου.

Νέα υπό συζήτηση κριτήρια διευρύνουν τον ορισμό της ήπιας νοητικής διαταραχής, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει σύγχυση στους γιατρούς που θα κληθούν να διακρίνουν ανάμεσα στην ήπια νοητική διαταραχή και στο Αλτσχάιμερ.

Μέχρι σήμερα όσοι δηλαδή διαγιγνώσκονται με ήπια μορφή Αλτσχάιμερ, μπορεί να διαγνωστούν ότι τελικά δεν έχουν τη νόσο, αλλά απλώς μια ήπια νοητική διαταραχή.

Το θέμα, φέρνει στο προσκήνιο μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό νευρολογικό περιοδικό «Archives of Neurology».

Ο επικεφαλής καθηγητής νευρολογίας Τζον Μόρις, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (Σεν Λιούις) δήλωσε ότι τα νέα κριτήρια ακολουθούν μια εσφαλμένη αντίληψη, ότι η ήπια νοητική διαταραχή και το Αλτσχάιμερ είναι ξεχωριστές νόσοι, όταν στην πραγματικότητα, όπως λέει, δεν είναι παρά διαφορετικά στάδια της ίδιας διαδικασίας στον εγκέφαλο.

«Είναι τεχνητή η ιδέα ότι υπάρχει ένα στάδιο ήπιας νοητικής διαταραχής, το οποίο είναι διακριτό από το πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ», όπως τονίζει και εκτιμά ότι τα νέα κριτήρια θα θολώσουν χωρίς λόγο τη διαχωριστική γραμμή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιστήμονες, αντί να προσπαθούν να απαλλάξουν τους ανθρώπους από τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, θα έπρεπε να επιχειρούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε όσους έχουν νοητική διαταραχή, εκείνους τους ασθενείς που σίγουρα θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Παράλληλα πρέπει να εστιάζουν έγκαιρα στα προβλήματα μνήμης και στα άλλα συμπτώματα πρόωρου νοητικού εκφυλισμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ήπια νοητική διαταραχή ήταν η διάγνωση σε ασθενείς που είχαν προβλήματα μνήμης και ομιλίας, τα οποία όμως δεν εμπόδιζαν τις καθημερινές λειτουργίες τους.

Με το νέο όρο, που προτείνεται από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση και την Ένωση Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, θα θεωρείται ότι έχει ήπια νοητική διαταραχή, όποιος παρά τα τα προβλήματά του, είναι σε θέση να «έχει ανεξαρτησία λειτουργικών δραστηριοτήτων», ακόμα κι αν δεν μπορεί να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες (ψώνια, μαγειρική, δουλειές νοικοκυριού).

Τέλος, η έρευνα του Τζον Μόρις δείχνει ότι πάνω από το 93% των ασθενών ταξινομούνται σήμερα ότι έχουν ήπιο Αλτσχάιμερ και θα λάβουν πλέον διάγνωση για ήπια νοητική διαταραχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Μην τρώτε μπροστά από τον υπολογιστή



Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Είστε στο γραφείο και έχει έρθει η ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Γι’ αυτό καλό είναι, όπως λένε οι ειδικοί, να μην τρώτε μπροστά στον υπολογιστή αφού υπάρχει η πιθανότητα να συνδυάσετε δουλειά με τσιμπολόγημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χορτάσετε.

Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει οι εργαζόμενοι να αφιερώνουν μερικά λεπτά από το χρόνο τους, να τρώνε ήρεμοι και να βρίσκονται μακριά από την οθόνη του υπολογιστή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οχτώ συμπτώματα που «μαρτυρούν» το δυσλεκτικό παιδί



Η έγκαιρη αναγνώριση κάνει πιο ποιοτική τη ζωή του παιδιού.

Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να αναγνωρίζουν αν το παιδί τους πάσχει από δυσλεξία, όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται μια μαθησιακή δυσκολία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες μελλοντικής επιτυχίας του παιδιού στο σχολείο και στη ζωή. Δώστε σημασία στα παρακάτω συμπτώματα:

1) Καθυστέρηση στην ομιλία. Τα παιδιά που πιθανόν να εκδηλώσουν δυσλεξία, πιθανόν δε θα αναπτύξουν λόγο, ακόμα και με τη μορφή απλών λέξεων, πριν από την ηλικία των 15 μηνών και συνεπώς δε θα μπορούν να μιλήσουν με φράσεις ακόμα και μετά τα δεύτερα γενέθλιά τους. Συνήθως, όμως, αυτή η καθυστέρηση είναι μέτριας μορφής και γι’ αυτό οι γονείς τείνουν να την παραβλέπουν και να την αποδίδουν σε κληρονομικότητα. (π.χ. «και εγώ άργησα να μιλήσω, αλλά δεν παρουσίασα δυσκολίες»). Ωστόσο, μια φαινομενικά αθώα καθυστέρηση στην ομιλία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σημάδι για μελλοντικές δυσκολίες.

2) Παρουσιάζει «μη ευαισθησία στην ομοιοκαταληξία» (insensitivity to rhyme). Συνήθως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διασκεδάζουν με παιδικά ποιηματάκια και είναι επίσης ικανά να επαναλάβουν αυτό που ακούνε. Ωστόσο, τα δυσλεκτικά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους ήχους των λέξεων, συνεπώς είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ομοιοκαταληξία. Η οικειότητα του παιδιού με τα παιδικά ποιηματάκια τείνει να γίνει μία από τις σημαντικότερες πρώτες ενδείξεις της μελλοντικής ή μη επιτυχίας του παιδιού στην ανάγνωση.

3) Δυσκολίες στη γραφή: δυσκολεύεται να μάθει να κρατά σωστά το μολύβι, να μάθει να γράφει το όνομά του, να προσανατολιστεί στο χαρτί, δυσκολεύεται να ζωγραφίσει μέσα σε πλαίσιο, να αντιγράψει σχήματα, κάνει φωνολογικά λάθη κατά τη γραφή (δηλαδή αντιστρέφει, αντικαθιστά, παραλείπει, προσθέτει, αντιμεταθέτει γραφήματα, συλλαβές ή και ολόκληρες λέξεις) και επίσης δυσκολεύεται να μάθει τους τόνους και τα σημεία στίξης.

4) Δυσκολεύεται με τις προ-μαθηματικές έννοιες, π.χ. μεγάλο - μικρό, πολλά - λίγα, μέσα - έξω, και αργότερα δυσκολεύεται να μάθει τους αριθμούς και να αντιστοιχεί τις ποσοτικές έννοιες με το αριθμητικό τους σύμβολο.

5) Παρουσιάζει δυσκολίες στον προσανατολισμό στο χώρο, π.χ. μπερδεύει τις έννοιες πάνω - κάτω, μπροστά - πίσω, αριστερά - δεξιά, και στο χρόνο μπερδεύει τις έννοιες πριν - μετά, χθες - αύριο.

6) Παρουσιάζει δυσκολίες σε δραστηριότητες που απαιτούν λεπτή κινητικότητα. Δηλαδή δυσκολεύεται να μάθει να κόβει με το ψαλίδι, να ντύνεται σωστά μόνο του, να κουμπώνει τα κουμπιά του, να δένει τα κορδόνια του.

7) Εμφανίζει αδεξιότητα σε δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμό κινήσεων, π.χ. στο πιάσιμο και στο πέταγμα της μπάλας, στο παιχνίδι με το σχοινάκι, στο κουτσό κ.ά..

8) Εμφανίζει δυσκολίες στη συγκέντρωση όταν για παράδειγμα ακούει μία ιστορία.

Η ένδειξη για δυσλεξία υπάρχει μόνο όταν το παιδί εμφανίζει πολλές από τις παραπάνω δυσκολίες μαζί ή όταν εμφανίζει μερικές οι οποίες, όμως, είναι σοβαρές και επιμένουν.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την υγεία



Ιδίως όταν συμβαίνει μεταξύ 35-41 ετών.

Οι άνθρωποι που χωρίζουν σε μικρή ηλικία, κινδυνεύουν με μεγαλύτερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους παίρνουν διαζύγιο σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Χούι Λίου του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 1.300 ατόμων και συσχέτισαν την κατάσταση της υγείας τους με την κατάσταση του γάμου τους.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι χωρίζουν σε ηλικία 35 έως 41 ετών, έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σχέση με όσους χωρίζουν σε ηλικία 44 έως 50 ετών. Η διαπίστωση αυτή προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, που περίμεναν ότι οι νεαρότεροι θα είχαν μεγαλύτερες ψυχικές και σωματικές αντοχές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παίρνουν διαζύγιο, έχουν περισσότερες εμπειρίες και ικανότητες, έτσι ώστε να τα βγάλουν πέρα με το σοκ του χωρισμού, ενώ οι μικρότεροι είναι πιο απροετοίμαστοι και υποφέρουν πιο πολύ, με συνέπεια να φθείρουν περισσότερο και την υγεία τους λόγω του αυξημένου στρες που νιώθουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χωρισμένοι νεώτερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερη κοινωνική, ψυχολογική και οικογενειακή στήριξη σε περίπτωση διαζυγίου, σε σχέση με τους ώριμους διαζευγμένους, είτε με τη μορφή επίσημης συμβουλευτικής υποστήριξης, είτε άτυπης.

Μια πιθανή αιτία για την μικρότερη επίπτωση του διαζυγίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με τη Λίου, είναι ότι ίσως σε αρκετά ζευγάρια που έχουν μείνει παντρεμένα επί πολλά χρόνια, ο γάμος αποτελεί μεγαλύτερο ψυχικό βάρος κι έτσι, όταν χωρίζουν, αισθάνονται μεγαλύτερη ανακούφιση που έμειναν μόνοι, σε σχέση με τους πιο νέους.

Η έρευνα πάντως διαπίστωσε ότι γενικότερα όσοι χωρίζουν, βιώνουν ταχύτερη επιδείνωση της υγείας τους σε σχέση με όσους μένουν παντρεμένοι. Από την άλλη, όσοι ήταν για πολλά χρόνια ήδη χωρισμένοι, δεν παρουσίασαν -στο χρονικό διάστημα της έρευνας- χειροτέρευση της υγείας τους μεγαλύτερη από ό,τι οι παντρεμένοι, κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα για την υγεία παρατηρείται κυρίως κατά την μεταβατική περίοδο από το γάμο στο διαζύγιο, η οποία προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος. Όταν πια ένας άνθρωπος προσαρμοστεί στο νέο καθεστώς του χωρισμένου, τότε η υγεία του τείνει να σταθεροποιείται.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο καταπολεμούν το στρες τα βότανα;



Οι επιπτώσεις των πιο διάσημων αγχολυτικών.

Πολλά είναι τα βότανα και τα φυσικά συστατικά που διατίθενται στην αγορά για την αντιμετώπιση του στρες, όπως όμως τονίζουν πολλοί ειδικοί, αποκλείεται να αποτελούν τη λύση για τις διάφορες εντάσεις της ζωής. Γενικά, τα επιστημονικά ευρήματα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων/ φυτικών ουσιών είναι ελάχιστα, και πολλά από αυτά αποτελούν αποδείξεις για τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν και τα περισσότερα από αυτά είναι φυτικά, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και ασφαλή. Μάλιστα, τα φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του άγχους που κυκλοφορούν στην αγορά, ποικίλλουν και ως προς την ποιότητα και ως προς τα συστατικά τους. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε κάποιο τέτοιο συμπλήρωμα, η πιο ασφαλής και σοφή τακτική είναι να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού γιατρού ή κλινικού διαιτολόγου.

Σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών ερευνών, τα περισσότερα βότανα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά στο μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Μετά από μία ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων, συγκεντρώσαμε κάποια από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα κατά του άγχους και σας τα παρουσιάζουμε:

Μελισσόχορτο:
Διάφορες μελέτες μικρού μεγέθους έχουν δείξει πως το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να προκαλέσει αίσθημα ηρεμίας. Πιο συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα μίας εξ αυτών φάνηκε πως 1.600 mg αποξηραμένων φύλλων μελισσόχορτου σχετίζονται με αύξηση του αισθήματος της ηρεμίας μέχρι και για έξι ώρες. Μάλιστα, μελέτες ασφάλειας γενικά δείχνουν πως το μελισσόχορτο είναι γενικά ασφαλές.

Βαλεριάνα:
Το συγκεκριμένο βότανο χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του στρες και των διαταραχών ύπνου. Τα αποτελέσματα μίας σχετικής μελέτης έδειξαν πως ο συνδυασμός της βαλεριάνας με το βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s wort), ήταν πιο αποτελεσματικός στη μείωση του άγχους σε σχέση με τη διαζεπάμη, σε ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου βοτάνου δεν έχει πιστοποιηθεί και από περισσότερες μελέτες. Είναι γνωστό πως η λήψη της βαλεριάνας για σε χαμηλές δόσεις για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα είναι γενικά ασφαλής. Η λήψη της σε υψηλές δόσεις και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με παρενέργειες, όπως είναι οι αρρυθμίες και η θολή όραση.

Πασιφλώρα (passionflower):
Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει πως η πασιφλώρα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί κάτι παρόμοιο και για τους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης δοκιμής του 2001 σε ασθενείς με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή έδειξαν πως 45 σταγόνες βάμματος πασιφλώρας μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα εξίσου αποτελεσματικά με την οξαζεπάμη. Επομένως, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου βοτάνου, προτού να είναι σε θέση οι ειδικοί να σχηματίσουν μία άποψη γι αυτό.

Βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s wort):
Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 αγοραφοβικοί ασθενείς, η λήψη του βοτάνου του Αγίου Ιωάννη για δύο εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του άγχους. Ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα της μελέτης μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματά της. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες με σωστό σχεδιασμό που θα μας οδηγήσουν σε πιο ασφαλή και ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου βοτάνου.

Όπως και να έχει, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους σε μακροπρόθεσμη βάση είναι να καταλάβουμε τις αιτίες που το προκαλούν, αλλά και να διαπιστώσουμε κατά πόσο αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να το μετριάσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε «βιοψία» του άγχους, μιας και αυτό πηγάζει από το νου μας. Ως εκ τούτου, οι αποτελεσματικότερη προσέγγιση αντιμετώπισής του θα πρέπει να είναι ψυχοθεραπευτικής φύσεως.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονείς πάνω από 35 μπορεί να αποκτήσουν αυτιστικά παιδιά



Άγνωστο πώς σχετίζεται βιολογικά η ηλικία των γονιών με τον αυτισμό.

Οι γονείς που είναι άνω των 35 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος είναι ο ίδιος είτε και οι δύο γονείς είναι κάποιας ηλικίας, είτε μόνο ο ένας από τους δύο. Η βιολογική αιτία δεν είναι σαφής ακόμα.

Η νέα μελέτη δημιουργεί αμφιβολίες για την έως τώρα υπάρχουσα θεωρία ότι ίσως το σπέρμα ή τα ωάρια ενός μεγαλύτερου γονέα, επειδή έχουν περισσότερες μεταλλάξεις λόγω ηλικίας, αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης παιδιού με αυτισμό. Αν αυτό συνέβαινε, κατά τους Δανούς ερευνητές, τότε η συνύπαρξη ενός ηλικιωμένου σπέρματος και ενός εξίσου ηλικιωμένου ωαρίου θα έπρεπε να αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο, όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για πάνω από 9.500 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με το φάσμα της διαταραχής του αυτισμού, η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, από την πιο ήπια περίπτωση του συνδρόμου Ασπέργκερ, μέχρι τη νοητική καθυστέρηση.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες ηλικίας μεταξύ 35-40 ετών, έχουν έως 28% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες κάτω των 35 ετών. Τα παιδιά που γεννιούνται από μπαμπάδες άνω των 40 ετών, έχουν κίνδυνο μεγαλύτερο κατά 37 έως 55% για ανάπτυξη αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μπαμπά κάτω των 35 ετών.

Όσον αφορά αντίστοιχα τις μητέρες, αν γεννήσουν μεταξύ των 35-40 ετών, το παιδί τους κινδυνεύει περισσότερο κατά 21 έως 37% από αυτισμό, ενώ αν γεννήσουν σε ηλικία άνω των 40 ετών, ο κίνδυνος αυτιστικού παιδιού αυξάνει από 28 έως 65% σε σχέση με όσες γυναίκες γεννάνε σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών - και αυτό άσχετα με την ηλικία του πατέρα.

Πάντως, όπως είπε ο Πάρνερ, μολονότι και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο μεγάλης ηλικίας γονείς είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό, ακόμα δεν υπάρχει ένα οριστικό συμπέρασμα εάν και γιατί η προχωρημένη ηλικία των γονέων σχετίζεται βιολογικά με τον αυτισμό του παιδιού τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή σε συσσίτια απόρων που διοργανώνουν μη αρμόδιοι φορείς



ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. 
Η προσπάθεια στήριξης των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας πρέπει να γίνεται με οργανωμένο τρόπο από ανθρώπους που ακολουθούν απαρέγκλιτα τις επιβεβλημένες πρακτικές ορθής υγιεινής, θυμίζει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις σε χώρους διανομής συσσιτίων ξεκίνησαν κλιμάκια ελέγχου της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ομάδες Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

Προηγήθηκε, πριν από λίγες μέρες, εγκύκλιος που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, στην οποία διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η παροχή μη οργανωμένου συσσιτίου και από μη αρμόδιους φορείς.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι συσσίτιο μπορούν να προσφέρουν μόνο οργανωμένοι και επίσημοι φορείς, δήμοι, ενορίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, τα κλιμάκια αρμοδίων Εποπτών Δημόσιας Υγείας, έχουν ξεκινήσει να επισκέπτονται χώρους και εγκαταστάσεις όπου γίνεται διανομή συσσιτίου σε πολίτες που έχουν ανάγκη, με σκοπό την παροχή οδηγιών ορθής υγιεινής πρακτικής προς τους υπευθύνους και τους εθελοντές που συμμετέχουν στην παρασκευή τους.

Οι οδηγίες ορθής υγιεινής πρακτικής αφορούν τόσο την αποθήκευση και διαχείριση των πρώτων υλών και των βασικών ειδών τροφίμων που συγκεντρώνονται για τους πολίτες, όσο και τις διαδικασίες παρασκευής και προσφοράς έτοιμων φαγητών και συσσιτίων.


Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ανακύκλωση τα αχρησιμοποίητα φάρμακα



Το Μάρτιο θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σε μικρές αποθήκες ληγμένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων εκτιμάται ότι έχουν μετατραπεί τέσσερα στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά, η αξία των οποίων ενδεχομένως και να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όπως ανακοίνωσε, προχωρά στη συλλογή, αλλά και την ανακύκλωση των φαρμάκων αυτών σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Από τον Μάρτιο, θα τοποθετηθούν 12.000 ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης, πράσινου χρώματος, στα φαρμακεία όλης της χώρας, προκειμένου να αποθέτουν εκεί οι πολίτες τα φάρμακα, που δεν χρειάζονται.

Οι ποσότητες των φαρμάκων, που θα συλλέγονται, θα συγκεντρώνονται από τις φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Το ΙΦΕΤ θα έχει την ευθύνη της αποστολής των ποσοτήτων αυτών σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, τα οποία θα φροντίζουν για την αδρανοποίηση και την καύση τους.

Στόχος, πάντως, του υπουργείου Υγείας, όπως έγινε γνωστό, είναι η δημιουργία ανάλογης μονάδας καταστροφής φαρμάκων και στην Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δηλητηρίασης



Οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε πριν τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που κάποιος πάθει δηλητηρίαση, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να του προσφέρουμε, πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Οι συμβουλές που ακολουθούν, είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη φροντίδα του δηλητηριασμένου.

Σε περίπτωση λήψης δηλητηρίου από το στόμα, οι προσπάθειες που γίνονται, αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης του δηλητηρίου από το πεπτικό σύστημα και εν συνεχεία στην απομάκρυνσή του.

Εφόσον το θύμα διατηρεί τις αισθήσεις του και είναι σε θέση να καταπιεί, του χορηγείται άμεσα νερό, το πιο πρόχειρο μέσο που διατίθεται για την αραίωση του δηλητηρίου στο στομάχι και την καθυστέρηση της απορρόφησής του.

Συγκεκριμένα, χορηγούνται αμέσως δύο γεμάτα ποτήρια νερό. Εάν μάλιστα προστεθεί σε κάθε ποτήρι και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι ή πολτοποιημένη πατάτα, τα αποτελέσματα είναι ακόνη καλύτερα, αφού κάποια ποσότητα του δηλητηρίου θα απορροφηθεί από τους κόκκους του αλεύρου ή της πατάτας.

Αρκετά συχνά μπορεί να ληφθεί πληροφορία σχετικά με το δηλητήριο, είτε από τον ίδιο τον παθόντα είτε αναγράφεται στην συσκευασία. Τότε, εάν πρόκειται για δηλητήριο όξινου χαρακτήρα (PH κάτω του 7), προστίθεται μια κουταλιά της σούπας σόδα σε κάθε ποτήρι νερού. Έτσι προκύπτει αλκαλικό διάλυμα, προκειμένου να εξουδετερωθεί το οξύ.

Εάν αντιθέτως το δηλητήριο είναι αλκαλικού χαρακτήρα (PH άνω του 7), χορηγείται επιπροσθέτως ένα ποτήρι χυμού λεμονιού ή πορτοκαλιού, ώστε να επέλθει εξουδετέρωση μέσω των οργανικών οξέων του χυμού.Αντί νερού, μπορεί να χορηγηθούν δύο ποτήρια γάλακτος ή δύο ποτήρια κτυπημένου λευκώματος αυγών, με καλύτερα αποτελέσματα.

Η συνολική ποσότητα υγρών που χορηγούνται δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 3-4 ποτήρια. Εάν αυτό συμβεί, διατείνεται ο στόμαχος και ακολουθεί μεταφορά του περιεχομένου στο δωδεκαδάκτυλο και στο υπόλοιπο λεπτό έντερο. Έτσι, αφενός ασκείται βλαπτική επίδραση και στα όργανα αυτά, αφετέρου το δηλητήριο διασπείρεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και μαζικότερη απορρόφησή του.

Όταν ο παθών αντιμετωπισθεί έτσι, πρέπει να παραμένει κλινήρης ή καθιστός, ήρεμος και ζεστός, εν αναμονή της μεταφοράς του σε θεραπευτήριο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Η προσπάθεια προκλήσεως εμετού, απαγορεύεται στις εξής περιπτώσεις:

-Όταν το δηλητήριο που ελήφθη έχει χαρακτήρα ισχυρού διαβρωτικού οξέος ή αλκάλεος, οπότε η πρόκληση εμετού πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο διατρήσεως του στομάχου.

-Όταν έχει γίνει λήψη πτητικού υγρού (π.χ. νέφτη, βενζίνης), οπότε κατά τον εμετό υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης.

-Όταν ο πάσχων παρουσιάζει σπασμούς, οπότε η προσπάθεια εμετού, μπορεί να επιτείνει τους σπασμούς.

-Όταν το θύμα δεν διατηρεί τις αισθήσεις του, οπότε παρουσιάζεται κίνδυνος εισρόφησης.

Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου ο πάσχων παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεών του, διατηρεί όμως την αναπνοή του, τότε:

-Λαμβάνεται μέριμνα ώστε να παραμένει ξαπλωμένος επί του δεξιού του πλευρού.

-Χαλαρώνεται η ζώνη του καθώς και τα τυχόν στενά και πιεστικά ενδύματα.

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του γεν. χειρουργού κ. Κων/νου Στρατή, «Ιατρική Μέριμνα».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καινοτόμο αντιβιοτικό θα σώσει χιλιάδες ασθενείς



Καινούριο σκεύασμα ανέπτυξαν επιστήμονες αυστριακού Πανεπιστημίου.

Ενα καινοτόμο αντιβιοτικό, το οποίο θα μπορεί να καταπολεμά τα βακτήρια που έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, αναπτύσσουν ερευνητές στην Αυστρία.

Το καινούργιο σκεύασμα ανέπτυξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιοφυσικής και Νανοτεχνολογίας του Γκρατς στην Αυστρία, οι οποίοι έπειτα από αρκετά χρόνια ειδικών μελετών και πειραμάτων, δηλώνουν ότι πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στο αποτέλεσμα που επιδιώκουν.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ Καρλ-Χάιντς Λόχνερ, το αντιβιοτικό περιέχει στη σύνθεσή του αντιμικροβιακά πεπτίδια, δηλαδή πρωτεΐνες που εξουδετερώνουν τα επικίνδυνα βακτήρια, χωρίς να επηρεάζουν τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στον οργανισμό.

Το νέο αντιβιοτικό δοκιμάζεται ήδη με επιτυχία σε ασθενείς, δίνοντας ελπίδα ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις από τους ανθεκτικούς ιούς που κυκλοφορούν στα νοσοκομεία και που εξαιτίας τους χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι.

Την ανθεκτικότητα των βακτηρίων έχει προκαλέσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών, για τις επιπτώσεις της οποίας είχε προειδοποιήσει ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, όταν ανακάλυψε την πενικιλίνη το 1945. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες έδειξε ότι τα παιδιά που παίρνουν πολλές αντιβιώσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ανθεκτικά βακτήρια, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η υπερ-συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε παιδιά και εγκύους.

Για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος το Ινστιτούτο Βιοφυσικής και Νανοτεχνολογίας του αυστριακού Πανεπιστημίου βραβεύτηκε πέρυσι στις ΗΠΑ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολέμησαν καρκινικά κύτταρα με ασήμι



Θα μπορούσε να αντικαταστήσει φάρμακα της χημειοθεραπείας υποστηρίζουν ερευνητές
.
Σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, κυρίως εναντίον του καρκίνου του μαστού και του εντέρου, παρουσιάζει ο άργυρος, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Λιντς έδειξε ότι τα στοιχεία που περιβάλλουν τα κεντρικά άτομα του αργύρου μπορούν να σκοτώσουν κάποια καρκινικά κύτταρα, όπως ακριβώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Στις εργαστηριακές έρευνες οι επιστήμονες εξέθεσαν κύτταρα των παραπάνω τύπων καρκίνου σε χημικές ουσίες με βάση τον άργυρο και ύστερα από έξι μέρες θεραπείας, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χημειοθεραπεία και μάλιστα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Όπως ανακοίνωσαν, τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο άργυρος είναι εξίσου σημαντικά με φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου, αλλά προκαλούν παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άργυρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση κάποιων φαρμάκων της χημειοθεραπείας, ώστε οι ασθενείς να μην υποβάλλονται σε αυτή την ταλαιπωρία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιοι για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ο άργυρος καταπολεμά τον καρκίνο, πιστεύουν όμως ότι η αποτελεσματικότητά του οφείλεται στη δομή των ατόμων που τον περιβάλλουν, δηλαδή στον λεγόμενο υποκαταστάτη του (αριθμός ιόντων ή ουδέτερων μορίων). Όπως εξηγούν, αυτό ίσως βοηθά στην απελευθέρωση ιόντων αργύρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο άργυρος χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντιβιοτικό, καθώς και ως βακτηριδιοκτόνο για τον καθαρισμό του νερού στις χώρες του τρίτου κόσμου. Επίσης, χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα αποσμητικά, χωρίς να έχουν εντοπιστεί τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Σάρλοτ Γουίλιαμς, αν αποδειχθεί ότι η θεραπευτική χρήση του αργύρου για τον καρκίνο δεν έχει παρενέργειες, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της νόσου, με εναλλακτικά και λιγότερο τοξικά φάρμακα, ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν την οδυνηρή εμπειρία της χημειοθεραπείας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμο το πράσινο τσάι για τους ηλικιωμένος



Καταπολεμά τη φθορά των κυττάρων.

Οι ηλικιωμένοι που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν ευκίνητοι και να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους συνομήλικούς τους, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι, ήταν αυτοί που εμφάνιζαν λιγότερες πιθανότητες λειτουργικής ανικανότητας, μένοντας ανήμποροι να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους και να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως το ντύσιμο και το μπάνιο.

Το 13% των ατόμων που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι τη μέρα, έγιναν λειτουργικά ανήμποροι, έναντι μόλις 7% όσων έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά. Όσοι πίνουν πέντε φλιτζάνια και πάνω τη μέρα, είναι κατά ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κινητική ανικανότητα σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερο από ένα φλιτζάνι. Όσοι πίνουν κατά μέσο όρο τρία έως τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα, έχουν 25% μικρότερο κίνδυνο.

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που καταπολεμούν την κυτταρική φθορά, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες. Ορισμένοι επιστήμονες κατά καιρούς έχουν συσχετίσει το πράσινο τσάι με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης και μείωση του κινδύνου για καρκίνο, αλλά όλες οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε ομόφωνα αποτελέσματα.

Αν και σε μικρές σχετικά ποσότητες το πράσινο τσάι θεωρείται ασφαλές, επειδή περιέχει καφεΐνη και ιχνοστοιχεία βιταμίνης Κ, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιδράσει στην αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, όπως των αντιπηκτικών του αίματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Βακτήρια αλλάζουν μορφή για να «ξεγελάσουν» το ανοσοποιητικό



Νέα στελέχη πνευμονιόκοκκου ανακάλυψαν επιστήμονες.

Ορισμένα βακτήρια καταφέρνουν να «μεταμφιεστούν» ώστε να μην ανιχνεύονται από τα εμβόλια που γίνονται για την θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού, αναφέρουν ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Genetics», την ανακάλυψη αυτή έκαναν παρακολουθώντας την συμπεριφορά του πνευμονιόκοκκου από το 2000, που άρχισε στις ΗΠΑ ο μαζικός εμβολιασμός εναντίον του, έως σήμερα. Τα εμβόλια δρουν «εκπαιδεύοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει βακτήρια ή ιούς ως εχθρούς και να τους επιτίθεται. Η ανακάλυψη πως κάποια βακτήρια «μεταμφιέζονται» για να γλιτώσουν από την επίθεση, σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς, πως μακροπρόθεσμα τα εμβόλια εναντίον τους γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.

«Υπάρχουν πολλά εμβόλια που είναι σταθερά και αποτελεσματικά επί δεκαετίες, επειδή επιτίθενται σε ιούς ή βακτήρια που δεν αλλάζουν», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ρόρι Μπόουντεν, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Ωστόσο, ο πνευμονιόκοκκος φαίνεται να είναι ένα από αυτά που μπορούν να αλλάξουν». Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο που προκαλεί στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους πολλά και συχνά σοβαρά νοσήματα, κυρίως ωτίτιδα, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία ή και σηψαιμία ακόμα.

Το βακτήριο έχει 91 στελέχη (ή οροτύπους), κάθε ένα από τα οποία μοιάζει διαφορετικό στο ανοσοποιητικό σύστημα που του επιτίθεται κατά περίπτωση.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 800.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας του.
Για την προστασία από τον πνευμονιόκοκκο κυκλοφόρησε το 2000 ένα εμβόλιο που προστάτευε από επτά συχνούς οροτύπους του και το οποίο μέσα σε επτά χρόνια είχε μειώσει κατά 76% τα κρούσματα σηψαιμίας, πνευμονίας και μηνιγγίτιδας στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Ωστόσο, μερικά βακτήρια κατόρθωσαν να αλλάξουν τον εξωτερικό «μανδύα» τους – με μία διαδικασία που αποκαλείται εναλλαγή κάψας – ούτως ώστε να αποφύγουν την επίθεση του ανοσοποιητικού. Την αλλαγή αυτή πέτυχαν συλλέγοντας τμήματα γενετικού υλικού (DNA) από στελέχη του πνευμονιόκοκκου που έχουν πεθάνει. Αναλύοντας βακτηριακά γονίδια, οι ερευνητές εντόπισαν πέντε περιπτώσεις εναλλαγής κάψας, που σημαίνουν ότι είχαν δημιουργηθεί πέντε παραλλαγμένα στελέχη πνευμονιόκοκκου.

Το ένα από αυτά τα στελέχη, που ονομάζεται Ρ1, «γρήγορα εξαπλώθηκε από την ανατολή προς τη δύση στις ΗΠΑ» και μέχρι το 2007 «είχε γίνει ένα από τα επικρατέστερα στελέχη», σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Έκτοτε, έχουν εισαχθεί ένα δεκαδύναμο και ένα δεκατραδύναμο εμβόλιο, που προστατεύουν από ακόμα περισσότερους οροτύπους του πνευμονιόκοκκου.

Ο δρ Μπόουντεν όμως, εκτιμά ότι η οριστική λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο που θα επιτίθεται σε κάποιο στοιχείο κοινό για όλους τους οροτύπους του βακτηρίου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτοξίνωση με τη βοήθεια της φύσης



Οι φυτικοί σύμμαχοι για την αποβολή των τοξινών.

Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής και η κακής ποιότητας διατροφικές επιλογές, γεμίζουν τον οργανισμό με τοξίνες. Η φύση όμως είναι και πάλι δίπλα μας, προσφέροντας τα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση.

Τα καλύτερα τρόφιμα για το σκοπό αυτό, είναι όσα είναι πλούσια σε νερό. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν οι επιλογές των πράσινων λαχανικών με φύλλα καθώς εκτός της αποτοξίνωτικής τους δράσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην εξισορρόπηση του pH και στην αποβολή ακαθαρσιών.

Εντάσσοντας λοιπόν τις πράσινες σαλάτες στο καθημερινό τραπέζι, εξασφαλίζουμε την αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντί για την αγκαλιά των γονιών βρέθηκε στο χειρουργείο



Ο νεαρότερος άνθρωπος που υποβάλλεται σε εγχείρηση ανοιχτής καρδίας
.
Η νεογέννητη Jasmine Carr δεν είχε ούτε καν συμπληρώσει μια ολόκληρη μέρα ζωής, όταν αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδίας προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Η μικρή Jasmine μόλις 17,5 ώρες αφότου γεννήθηκε αντί για την αγκαλιά των γονιών της, βρέθηκε στην αποστειρωμένη αίθουσα ενός χειρουργείου με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για μόλις 15% πιθανότητες να τα καταφέρει. Έγινε έτσι ο νεαρότερος άνθρωπος που υποβάλλεται ποτέ σε επέμβαση ανοιχτής καρδίας.

Ωστόσο, η θέληση της για ζωή ήταν δυνατή. Το νεογέννητο κορίτσι ξεπέρασε την πρώτη δοκιμασία του. Οι γιατροί γνώριζαν πριν τη γέννηση της, ότι έπασχε από ένα σύνδρομο κατά το οποίο η μια πλευρά της καρδιάς δεν σχηματίζεται όπως θα έπρεπε.


Έτσι αφότου γεννήθηκε, ήταν αναγκασμένοι να ξεκινήσουν άμεσα την επέμβαση κατά την οποία ο δρ. Asif Hasan έπρεπε να χειρουργήσει την καρδιά του παιδιού με τέτοιο τρόπο ώστε το ένα μέρος της καρδίας να επιτελεί την λειτουργία του άλλου.


Ωστόσο, μια καρδιακή προσβολή την επόμενη ημέρα μετά την εγχείρηση ανάγκασε την Jasmine να παραμείνει για 3 μήνες στην μονάδα εντατικής θεραπείας, μέχρι και τα Χριστούγεννα. Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι η περιπέτεια της υγείας θα λήξει σύντομα και πως οι γονείς θα μπορέσουν να την πάρουν σπίτι τον Απρίλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ηράκλειο Κρήτης



Ραντεβού την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
.
Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται το Φεβρουάριο στο Ηράκλειο από τον σύλλογο «ΑιματοΚρήτης», σε συνεργασία με τα κινητά συνεργεία αιμοληψιών του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Στόλων Δ. Κόφινα και ώρες 10:00-13:30.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημίωση 12.000 ευρώ επειδή χτύπησε πέφτοντας σε λακκούβα



Γίνονται και αυτά!
Σε συμφωνία για συμβιβασμό προχώρησαν Δήμος Βόλου και συνταξιούχος δημότης, ο οποίος στις 18 Ιουλίου του 2006, στη Νέα Ιωνία, οδηγώντας δίκυκλο, έπεσε σε λακκούβα, ανάμεσα στις γραμμές του ΟΣΕ στην οδό Βυζαντίου και τραυματίστηκε σοβαρά (κάταγμα δεξιάς κνήμης και περόνης και εκδορές στο δεξί χέρι και στο πρόσωπο), ενώ στη συνέχεια ταλαιπωρήθηκε με επιπλοκές στην κατάστασή του.

Το θέμα εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου και προτάθηκε να του δοθούν ως αποζημίωση 12.000 ευρώ χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, σύμφωνα με το magnesianews.gr.

Ο συνταξιούχος συμφώνησε να του δοθεί το παραπάνω ποσό και παραιτείται από κάθε άλλη αξίωση της υπόθεσης και δεν θα παραστεί ως πολιτικός ενάγων και δεν επιθυμεί την κατηγορία των κατηγορουμένων του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας αν και στην αγωγή που υποβλήθηκε στις 8/7/11 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ζητούσε αποζημίωση ύψους 27.090 ευρώ συν το νόμιμο τόκο.

Η συγκεκριμένη δίκη έχει προσδιοριστεί για αύριο Τετάρτη 9/2/12 και όπως ελέχθη χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αν δεν είχε επιτευχθεί συμβιβασμός ο Δήμος θα έχανε στη δίκη και θα έπρεπε να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό ως αποζημίωση στον συνταξιούχο, όπως επισήμανε και η πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Φρένο στη ρύπανση των υδάτων βάζει η Ε.Ε.



Νέες χημικές ουσίες στη λίστα αυτών που ελέγχονται.

Νέες μορφές χημικής ρύπανσης απειλούν τα ύδατα στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν προτείνει να προστεθούν 15 χημικές ουσίες στον κατάλογο των 33 ρύπων που παρακολουθούνται και ελέγχονται στα επιφανειακά ύδατα της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας των ποταμών, λιμνών και παράκτιων υδάτων.

Ανάμεσα στις 15 ουσίες, περιλαμβάνονται βιομηχανικές χημικές ενώσεις, καθώς και ουσίες που χρησιμοποιούνται στα βιοκτόνα, στα φάρμακα και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και απειλούν την υγεία και το περιβάλλον.

Οι προτεινόμενες ουσίες αποτελούν προϊόν μελέτης, όπου εξετάστηκαν οι κίνδυνοι που αντιπροσωπεύουν περίπου 2.000 στοιχεία, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στα επιφανειακά ύδατα, την επικινδυνότητα, την παραγωγή αλλά και την χρήση τους.

Σημειώνεται ότι ειδικά για 6 από τις 15 νέες ουσίες προτεραιότητας, βάσει της προτεινόμενης ταξινόμησης, θα απαιτηθεί ο τερματισμός της απόρριψής τους στα ύδατα εντός 20 ετών.

Οι προτεινόμενες πρόσθετες 15 ουσίες προτεραιότητας είναι οι εξής:

- Ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων

- Ουσίες που χρησιμοποιούνται σε βιοκτόνα προϊόντα

- Βιομηχανικές χημικές ουσίες

- Παραπροϊόντα καύσης (διοξίνες)

- Φαρμακευτικές ουσίες

Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά προτείνονται και τα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα προτεινόμενα πρότυπα ενδέχεται να επηρεάζουν την υγεία των ψαριών, μειώνοντας, για παράδειγμα, την επιτυχημένη αναπαραγωγή, ενώ βλάπτουν και άλλους οργανισμούς.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βροχή» τα αιτήματα για ρύθμιση καρτών και δανείων



Υποβάλλονται 5.000 κάθε μέρα.

Στον αριθμό ρεκόρ των 5.000 έφτασαν τα αιτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στις τράπεζες γα ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.

Οι δανειολήπτες σπεύδουν μαζικά στις τράπεζες σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις δόσεις των δανείων τους και το τραπεζικό σύστημα έχει «φρακάρει», καθώς ο αριθμός των αιτημάτων φτάνει τις 100.000 το μήνα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τα αιτήματα αφορούν είτε «πάγωμα» της οφειλής για τρεις ή έξι μήνες, είτε αναχρηματοδοτήσεις, είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

Η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων καταλήγει σε ρύθμιση, και μάλιστα σε ποσοστό 90%. Δηλαδή ρυθμίζονται κάθε μήνα σχεδόν 90.000 δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Η ρύθμιση είναι μονόδρομος αφού διαφορετικά το δάνειο θα βγει σε καθυστέρηση και η τράπεζα θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψή του.


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι στη διάλυση του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων»



Επιστολή στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τη διάλυση του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με επιστολή της στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Με πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου ΚΑΤ το προσωπικό του μικροβιολογικού τμήματος του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων και της υλικοτεχνικής του υποδομής μετακινείται στο εν λόγω νοσοκομείο.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ατόμων με βαριές κινητική αναπηρία (τετραπληγίες-παραπληγίες, ακρωτηριασμοί) και των εργαζομένων του Κέντρου, αφού είναι γνωστό ότι το πρώην ιστορικό ΕΙΑΑ, μετονομαζόμενο σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων αποτελεί το μοναδικό Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στη χώρα μας.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει, επανειλημμένως σε σχετικά έγγραφά της, τονίσει τα κενά και τις ελλείψεις που παρουσιάζει ο τομέας της Αποκατάστασης στη χώρα μας καταγγέλοντας ότι από το 2001 έως σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες από μέρους της πολιτείας.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια για τη διάδοση της φοροκάρτας



Εκστρατεία ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυκλοφορία της είχε προαναγγελθεί ουκ ολίγες φορές. Τελικά, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, μπήκε στη ζωή μας. Ο λόγος για τη φοροκάρτα, η οποία διατίθεται από τους τελευταίους μήνες της περσινής χρονιάς στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει βασίσει πολλά στη χρησιμοποίησή της, η αποδοχή της από τους φορολογούμενους δεν ήταν η αναμενόμενη.

Λίγο το εθελοντικό του μέτρου, λίγο η «επιφυλακτικότητα» από τους καταστηματάρχες, λίγο η έλλειψη ουσιαστικού κινήτρου για τους φορολογούμενους, οι συναλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν το 2011 ήταν μόλις 2.000.

Παρόλα αυτά, η φετινή χρονιά μπήκε με το δεξί για το συγκεκριμένο μέτρο. Μόνο τον Ιανουάριο, καταγράφηκαν κάτι περισσότερο από 9.000 κινήσεις.

Το γεγονός αυτό κάνει τα στελέχη του ΚΕΠΥΟ και του οικονομικού επιτελείου να αισιοδοξούν. Μάλιστα, για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την τάση των φορολογουμένων, σχεδιάζουν να αρχίσουν καμπάνια για τη διάδοση της φοροκάρτας και την καλύτερη ενημέρωση του κοινού.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η τοποθέτηση αυτοκόλλητων στις εισόδους των καταστημάτων, στο πρότυπο των αντίστοιχων των πιστωτικών καρτών. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει και άλλες ενέργειες χαμηλού έως μηδαμινού κόστους.

Πάντως, όποια εκστρατεία και να γίνει, αν δεν πεισθούν ή υποχρεωθούν οι καταστηματάρχες για να συνδέσουν κατάλληλα τα τερματικά τους και αν δεν δοθούν κάποια γενναία φοροκίνητρα, το μέτρο είναι καταδικασμένο να… αποτύχει!


Διαβάστε περισσότερα...

Ικανοποίηση για το «φρένο» στις εταιρείες είσπραξης οφειλώνο» στις εταιρείες



Θετικές οι αντιδράσεις οργανώσεων καταναλωτών.

Σύσσωμες οι οργανώσεις και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών καλωσορίζουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών που ανακοινώθηκε χθες και σκοπό, έχει την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.

«Τα ακούμε και είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την στιγμή που ο καταναλωτής έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το πτωχευτικό, γιατί να τον ενοχλούν και σε άλλες διευθύνσεις, αυτόν και μέλη τις οικογένειας του;

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι, την βασική ευθύνη την έχουν οι τράπεζες, αυτές είναι που πιέζουν τις δικηγορικές εταιρίες και τις εισπρακτικές να προχωρούν σε αυτές τις πρακτικές. Ας ελπίσουμε ότι θα θεσμοθετηθεί και θα εφαρμοστεί στην πράξη», εξηγεί ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης.

«Εμείς πιέζαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όσοι χρωστάνε, χρωστάνε πολλά. Σήμερα έχουμε 16.000 μέλη και οι περισσότεροι είναι υπερχρεωμένοι. Όλες οι ενώσεις έχουν αυτή την παρατήρηση να κάνουν, ότι οι εταιρίες έχουν αφηνιάσει. Είναι ένα πολύ σωστό μέτρο και το χαιρετίζουμε», υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Ελένη Αλευρίτου.

Σύμφωνα με τις καινούργιες προβλέψεις, οι εταιρείες μπορούν να τηλεφωνούν για την ενημέρωση του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμη απαίτηση μετά την πάροδο δέκα ημερών από την ημέρα που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη, στις ώρες 9 πμ -10 μμ και μόνο τις εργάσιμες ημέρες.

Οι συνομιλίες θα καταγράφονται και οι «διαπιστευμένες» εταιρείες θα αναγκάζονται να χορηγούν σε τακτά διαστήματα στοιχεία για τις κλήσεις και τις λίστες καταναλωτών που ενημερώνουν.

Οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν ενημέρωση και να υποβάλουν τις καταγγελίες τους στην τηλεφωνική γραμμή 1520.



Διαβάστε περισσότερα...