Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Νέα κριτήρια στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αλλαγές προτείνονται για τη διάγνωση των αρχικών σταδίων της νόσου.

Νέα υπό συζήτηση κριτήρια διευρύνουν τον ορισμό της ήπιας νοητικής διαταραχής, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει σύγχυση στους γιατρούς που θα κληθούν να διακρίνουν ανάμεσα στην ήπια νοητική διαταραχή και στο Αλτσχάιμερ.

Μέχρι σήμερα όσοι δηλαδή διαγιγνώσκονται με ήπια μορφή Αλτσχάιμερ, μπορεί να διαγνωστούν ότι τελικά δεν έχουν τη νόσο, αλλά απλώς μια ήπια νοητική διαταραχή.

Το θέμα, φέρνει στο προσκήνιο μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό νευρολογικό περιοδικό «Archives of Neurology».

Ο επικεφαλής καθηγητής νευρολογίας Τζον Μόρις, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (Σεν Λιούις) δήλωσε ότι τα νέα κριτήρια ακολουθούν μια εσφαλμένη αντίληψη, ότι η ήπια νοητική διαταραχή και το Αλτσχάιμερ είναι ξεχωριστές νόσοι, όταν στην πραγματικότητα, όπως λέει, δεν είναι παρά διαφορετικά στάδια της ίδιας διαδικασίας στον εγκέφαλο.

«Είναι τεχνητή η ιδέα ότι υπάρχει ένα στάδιο ήπιας νοητικής διαταραχής, το οποίο είναι διακριτό από το πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ», όπως τονίζει και εκτιμά ότι τα νέα κριτήρια θα θολώσουν χωρίς λόγο τη διαχωριστική γραμμή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιστήμονες, αντί να προσπαθούν να απαλλάξουν τους ανθρώπους από τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, θα έπρεπε να επιχειρούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε όσους έχουν νοητική διαταραχή, εκείνους τους ασθενείς που σίγουρα θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Παράλληλα πρέπει να εστιάζουν έγκαιρα στα προβλήματα μνήμης και στα άλλα συμπτώματα πρόωρου νοητικού εκφυλισμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ήπια νοητική διαταραχή ήταν η διάγνωση σε ασθενείς που είχαν προβλήματα μνήμης και ομιλίας, τα οποία όμως δεν εμπόδιζαν τις καθημερινές λειτουργίες τους.

Με το νέο όρο, που προτείνεται από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση και την Ένωση Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, θα θεωρείται ότι έχει ήπια νοητική διαταραχή, όποιος παρά τα τα προβλήματά του, είναι σε θέση να «έχει ανεξαρτησία λειτουργικών δραστηριοτήτων», ακόμα κι αν δεν μπορεί να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες (ψώνια, μαγειρική, δουλειές νοικοκυριού).

Τέλος, η έρευνα του Τζον Μόρις δείχνει ότι πάνω από το 93% των ασθενών ταξινομούνται σήμερα ότι έχουν ήπιο Αλτσχάιμερ και θα λάβουν πλέον διάγνωση για ήπια νοητική διαταραχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.