Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Πρώην πράκτορας της ΕΥΠ διεκδικεί 4 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο


Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα. Ο άνθρωπος που υποστηρίζει ότι για 18 ολόκληρα χρόνια έπαιζε τη ζωή του κορώνα γράμματα και βοηθούσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά δεν του έδωσαν τα χρήματα που του υποσχέθηκαν, σπάει τη σιωπή του. Τον τελευταίο καιρό, όπως υποστηρίζει, έχει γίνει στόχος και με αναφορά του στον Άρειο Πάγο ζητά το ποσό των 4,3 εκατομμυρίων ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Δείτε το βίντεο από το Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών


Μετακομίζει το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά ύστερα από 30 χρόνων συζητήσεις

Συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς του στο κτήριο της πρώην Ραλλείου Σχολής.

Συζητήθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο κτήριο της πρώην Ραλλείου Σχολής επί της πλατείας Κοραή, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα -σύμφωνα με πηγές της περιφερειακής ενότητας Πειραιά - μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη, του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, του γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπροσώπους του δικηγορικού συλλόγου, δικαστών και εργαζομένων.

Έπειτα από τριάντα χρόνια συζητήσεων, σήμερα βρέθηκε λύση για τα κεντρικά ζητήματα αποπεράτωσης του έργου και μετατροπής της Ραλλείου Σχολής σε Δικαστικό Μέγαρο, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ) παρέχοντας 5.000.000 ευρώ το χρόνο περίπου. Ο φορέας που θα εκτελέσει το έργο είναι οι Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ), ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, ενώ ο δήμος θα παραχωρήσει το κτήριο για περισσότερα από 25 χρόνια. Η υποχρέωση ωστόσο του δήμου και της Περιφέρειας, είναι να γίνει αλλαγή χρήσης της γης, αφού η χρήση του κτηρίου συνολικής έκτασης 9.000 τετραγωνικών μέτρων, προβλεπόταν για δημαρχείο, καθώς επίσης να αλλάξει και το ρυμοτομικό σχέδιο.

Οι δικαστικές υπηρεσίες της πόλης, πέρα από το νέο κτήριο επί της πλατείας Κοραή και μόλις αυτό αποπερατωθεί, θα χρησιμοποιήσουν και ένα μέρος του κτηρίου της οδού Σκουζέ, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του κτηρίου. Μάλιστα για τη στέγαση των διαφόρων διοικητικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε χώρους εκτός του Δικαστικού Μεγάρου, σύμφωνα με πληροφορίες, δαπανούνται 700.000 ευρώ το μήνα σε ενοίκια.

Για την ερχόμενη Πέμπτη, έχει οριστεί μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ώστε να ρυθμιστούν οι ειδικοί όροι παραχώρησης και οι τεχνικές συνεννοήσεις.

--------------

Προγράμματα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ κατά του κοινωνικού αποκλεισμού

Νέα δράση ενεργοποιεί η ΠΑΜ-Θ.

Πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ του ΠΕΠ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχωρά με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σε αυτό το πλαίσιο σε διάστημα 5 ετών θα ιδρυθούν Κέντρα Κοινότητας από τους 22 δήμους της ΠΑΜ-Θ.

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι μία νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Το αντικείμενο των Κέντρων Κοινότητας συνδέεται με την δημιουργία Πύλης Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο και την υποστήριξή τους για να ενταχθούν σε αυτά, με την διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες στα γεωγραφικά όρια της περιοχής παρέμβασής. Κεντρικό ρόλο θα έχει η δικτύωση με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τη διασφάλιση της άμεσης παραπομπής των ωφελουμένων ατόμων αλλά και την πρόσβαση στην πληροφόρηση για προγράμματα και δράσεις προώθησης στην απασχόληση τα οποία είναι ενεργά ή προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν. Προγραμματίζεται τέλος ή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών όπως παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, παροχή συμβουλευτικής αγωγής σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Ωφελούμενοι των Κέντρων Κοινότητας θα είναι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας» και συγκεκριμένα ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καθώς παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού.

--------------

Εργασίες κατασκευής ασφαλτοτάπητα στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Ασβεστοχωρίου


Εργασίες κατασκευής ασφαλτοτάπητα επί της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου, από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου και για δυο εβδομάδες θα πραγματοποιήσουν συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της εργολαβίας ετήσιας συντήρησης και έκτακτων επεμβάσεων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της υπηρεσίας οι εργασίες θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθούν στο οδικό τμήμα επί της Λεωφόρου Παπανικολάου, μεταξύ των οδών Ελύτη και Αγίας Σοφίας, με κατεύθυνση προς το Ασβεστοχώρι και αντίστροφα.

Οι οδηγοί ενημερώνονται ότι ο σηματοδότης που βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ της Λεωφόρου Παπανικολάου και της οδού Κοιμήσεως Θεοτόκου θα είναι σε αναλαμπή κατά τη διάρκεια των εργασιών και η λειτουργία του θα αποκαθίσταται καθημερινά μετά το πέρας των επεμβάσεων που θα πραγματοποιούν τα συνεργεία συντήρησης.

Οι εργασίες κατασκευής του ασφαλτοτάπητα θα διαρκέσουν για 14 μέρες (αναλόγως των καιρικών συνθηκών), ενώ ήδη έχει γίνει συνεννόηση με το αρμόδιο τοπικό Τμήμα Τροχαίας (Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

--------------

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

Ιδιαίτερα θετικές, χαρακτήρισαν στελέχη του δήμου Πειραιά, τις εξελίξεις γύρω από τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, η οποία και οριστικοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.

Έπειτα από πολλές και επίπονες προσπάθειες, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα να απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του Μεγάρου στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνο Κοσμάτο, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργο Σταματογιάννη και με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου, δήλωσε:

«Η οριστικοποίηση της μετεγκατάστασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, δικαίωσε τους κόπους και τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής. Πριν ακόμη αναλάβουμε καθήκοντα, τον Σεπτέμβριο του 2014, είχαμε προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου ο Πειραιάς να αποκτήσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές Δικαστικό Μέγαρο.

Η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των αιρετών, του δικηγορικού κόσμου της πόλης, όλων των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και φυσικά της δημοτικής αρχής.

Ενωμένοι όλοι οι φορείς της πόλης, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός Δικαστικού Μεγάρου, αντάξιου της ιστορίας και των κατοίκων του Πειραιά.

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων. Θεωρώ ότι το νέο Δικαστικό Μέγαρο, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου και παράλληλα με την ολοκλήρωση των έργων του μετρό και του τραμ, θα αλλάξουν προς το καλύτερο το κέντρο της πόλης και θα δώσουν προοπτική ανάπτυξης στον Πειραιά, επ’ ωφελεία των δημοτών και των επαγγελματιών της πόλης μας.

Νιώθω χαρούμενος και υπερήφανος που καταφέραμε να δώσουμε λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλαιπωρούσε την πόλη τα τελευταία τριάντα χρόνια».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://thestival.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στο επόμενο χρονικό διάστημα


Καλοκαίρι στην Αθήνα με συναυλίες, παραστάσεις και δράσεις για τα παιδιά

Ελεύθερη είσοδος στις περισσότερες εκδηλώσεις- αναλυτικά το πρόγραμμα.

Περισσότερες από 100 εκδηλώσεις σε πλατείες, ανοιχτούς χώρους και θέατρα διοργανώνει το φετινό καλοκαίρι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων προσκαλώντας όλους τους κατοίκους, τα παιδιά, αλλά και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016» είναι τα Φεστιβάλ στο Θέατρο Αττικού Άλσους, στο Θέατρο Κολωνού και στις Γειτονιές της Αθήνας.

Ο Οργανισμός ενισχύοντας το κοινωνικό του έργο συνεργάζεται με το Όλοι Μαζί Μπορούμε και αντί εισιτήριου ο κάθε πολίτης κατά την είσοδό του στο θέατρο θα προσφέρει τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία θα δοθούν στο «Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων» για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, στις παρακάτω παραστάσεις:

Στο θέατρο του Αττικού Άλσους στις 11 Ιουλίου στη μουσική παράσταση Γράμματα από τη Γερμανία σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Φώντα Λάδη, με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Αφροδίτη Μάνου

Στο Θέατρο Κολωνού στην κωμική όπερα του Jacques Offenbach Η ωραία Ελένη, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Λουκά Καρυτινού στις 19 - 20 - 22 & 23 Ιουλίου.

Η είσοδος στο μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων είναι ελεύθερη, ενώ σε κάποιες παραγωγές υπάρχει συμβολικό εισιτήριο.

Φεστιβάλ στο Θέατρο Αττικού Άλσους

11 – 25 Ιουλίου & 20 Αυγούστου – 18 Σεπτεμβρίου

Η αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ανοίγει στο Θέατρο του Αττικού Άλσους όπου με την υποστήριξη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάζεται πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Η σκηνή του Αττικού Άλσους θα υποδεχτεί αγαπημένους καλλιτέχνες, όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Αφροδίτη Μάνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης, ο Γιάννης Κούτρας, τα Κίτρινα Ποδήλατα, οι Onirama, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Ραλλία Χριστίδου, ο Μπάμπης Στόκας, η Ελένη Δήμου, κ.ά. Η «Αντιγόνη» από το Εθνικό Θέατρο, η «Αριστοφανιάδα» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, ο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος, «Του Κουτρούλη ο γάμος», «Οι 12 Ένορκοι» είναι κάποιες από τις θεατρικές παραγωγές που θα μας κρατήσουν συντροφιά τα βράδια του καλοκαιριού.

Φεστιβάλ στο Θέατρο Κολωνού
19 Ιουλίου – 3 Αυγούστου
Εκτός από τις συνεργασίες με άλλους φορείς, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει για πρώτη φορά, σε παραγωγή δική του, τη διάσημη κωμική όπερα του Jacques Offenbach «Η ωραία Ελένη». Πλειάδα γνωστών λυρικών καλλιτεχνών με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, περιμένουν το αθηναϊκό κοινό για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις.

Όσοι όμως βρεθούν στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού θα απολαύσουν μοναδικές βραδιές με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Στη σκηνή του θεάτρου θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Θηβαίος, η Arlyn Gonzalez, ο Μάριος Στρόφαλης, ενώ οι θεατρικές παραστάσεις «Αναφορά στον Γκρέκο» σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου, «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, «Τα ραδίκια ανάποδα» σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη και πολλές ακόμη θα ενθουσιάσουν το κοινό.

Φεστιβάλ στις γειτονιές της Αθήνας

11 Ιουλίου – 29 Σεπτεμβρίου

Με ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα, η Χορωδία, η Big Band και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Οργανισμού, αλλά και ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Κατερίνα Κούκα, η Λένα Αλκαίου, ο Μιχάλης Δημητριάδης, κ.α. θα πλημμυρίσουν κάθε γωνιά της πόλης με ρυθμούς και μελωδίες και θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες της να ανακαλύψουν μια διαφορετική διάσταση της Αθήνας.

Πλατείες, πεζόδρομοι και πάρκα στις επτά δημοτικές κοινότητες μεταμορφώνονται σε μουσικές σκηνές, προσκαλώντας τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες σε αυθόρμητες μουσικές γιορτές.

Η πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου συνδυάζεται με το χιούμορ και το γέλιο που προσφέρει η πιο κλασική φιγούρα των παιδικών μας χρόνων, ο Καραγκιόζης.

Ο αγαπημένος μας ήρωας θα περιπλανηθεί σε ολόκληρη την πόλη, που θα πλημμυρίσει από τα χαμόγελα και τα γέλια μικρών και «μεγάλων» παιδιών.

Κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων: στο τηλέφωνο 211 1000 365 & στο www.ticket365.gr

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

--------------

Εκτίθενται για πρώτη φορά οι δίδυμοι Κούροι της Τενέας

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Δύο πολύ σημαντικά ευρήματα από την αρχαία Τενέα, οι δίδυμοι μαρμάρινοι Κούροι, που βρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια στην Κλένια Κορινθίας, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Οι δίδυμοι Κούροι θα καταλάβουν τη μία από τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του μουσείου, που θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στις 7:30 μμ.

Οι Κούροι είχαν κατασχεθεί από αρχαιοκάπηλους σε παράνομη ανασκαφή στην περιοχή της Κλένιας. Στη συνέχεια δόθηκε άδεια και έγινε ανασκαφική έρευνα στην περιοχή, όπου βρέθηκαν τα ελλείποντα μέλη των Κούρων και οι σαρκοφάγοι τους.

Τα ευρήματα ανατάχθηκαν, ύστερα από ειδική μελέτη που έγινε, συντηρήθηκαν και πλέον θα αποτελούν το κυρίαρχο έκθεμα στη μια αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, μαζί με τις σαρκοφάγους τους, ενώ γύρω τους εξελίσσεται η ιστορία των κωμών και των ιερών της Αρχαίας Κορίνθου, από τον 10ο αιώνα έως το 146 π.Χ., όταν καταστράφηκε από τα ρωμαϊκά στρατεύματα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία άγγιξε πέρυσι τους 160.000 επισκέπτες.

Η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, που ουσιαστικά αλλάζει τη μουσειακή διαδρομή περιήγησης στο μουσείο, με πολύ σημαντικά και μοναδικά ευρήματα να εκτίθενται, εκτός των δίδυμων Κούρων, όπως η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Απόλλωνα, αλλά και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων, έγινε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007-2013), με το ποσό του 1.010.000 ευρώ.

Παράλληλα, να υπογραμμίσουμε ότι η αποκατάσταση των δύο Κούρων χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το ποσό των 36.900 ευρώ και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, συντηρητές και γλύπτες.

--------------

Hμερίδα για τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα στον «Δημόκριτο»

Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του πολυθεματικού συνεδρίου Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», διεξάγεται η ημερίδα για τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί το Ευρωπαϊκό έργο YourDataStories (http://yourdatastories.eu/),τον επιστημονικό συντονισμό του οποίου έχει το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση του έργου και της πλατφόρμας για τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Υπ.Εσ.Δ.Α.), τους Έλληνες εταίρους ΕΕΛ/ΛΑΚ και Athens Technology Center, και Ευρωπαίους εταίρους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση πάνελ στα ελληνικά με τίτλο «The Greek Data Story: Current state and future plans for open government data and applications» και συντονιστή το δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο.

Στο πάνελ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και επιχειρήσεων.

Η εγγραφή στην ημερίδα είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Δευτέρα 11 Ιουλίου

09.30 - 12.30 | ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΣ" | Κτήριο 8

09.30 - 09.50 Καλωσόρισμα & Εισαγωγή στο έργο YDS Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, ΙΠΤ, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και Άννα Τριανταφύλλου, Innovation Lab, ATC

09.50 - 10.30 Επίδειξη πλατφόρμας YDS Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος, ΙΠΤ, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

10.30 - 12.30 Συζήτηση σε πάνελ

The Greek Data Story:

Current state & future plans for open government data and applications. Συντονιστής Συζήτησης: Γιάννης Ριζόπουλος, Δημοσιογράφος /HostTechTalksCentral

Μέλη πάνελ

Δρ. Άρης Κωτσάκης, Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων, Υπουργείο Οικονομικών

κος Θεόδωρος Καρούνος, ΕΕΛ/ΛΑΚ

κος Χρήστος Σμυρνιός, UnisystemsSA

κος Νίκος Μιχαλόπουλος, Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

κος Γιώργος Καραμανώλης, Crowdpolicy

κα Μαρία Μάρκου, NonPaperGov, Έγκριτος Group - Συνεργασία

12.30 Τέλος Ημερίδας


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aυτή είναι η ελιά της Κρήτης που εντυπωσίασε τη ΝASA


Μία φωτογραφία από τα Χανιά, επέλεξαν οι ειδικοί στη NASA. να δημοσιεύσουν ως Earth Science Picture of the Day (EPOD). Πρόκειται για τη δεύτερη φωτογραφία από την Κρήτη που δημοσιεύτηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτή τη φορά, επιλέχθηκε η περίφημη αρχαία ελιά στις Βούβες.





Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο σχόλιο που συνοδεύει την φωτογραφία:

“Αυτό το όμορφο αλλά βαθιά ροζιασμένο ελαιόδενδρο μπορεί και να είναι το παλαιότερο δέντρο στον κόσμο και συνεχίζει να παράγει ελιές μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά της Κρήτης. Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του, η ανάλυση του κορμού δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2,000 ετών. Σημειώνεται ότι οι πέτρες στα δύο κοντινά νεκροταφεία χρονολογούνται περίπου 3,000 χρόνια πριν.

Αυτό το υπέροχο δείγμα έχει μια περιφέρεια 41 ft (12.5 τετραγωνικών μέτρων). Έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενο φυσικό μνημείο της Ελλάδας. Κλαδιά ελιάς από αυτό το αρχαίο χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν στεφάνια για τους νικητές των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004 και το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου”.

Και οι δύο φωτογραφίες είναι του Χανιώτη φωτογράφου Χρήστου Κοτσαύτη, ο οποίος, όπως δήλωσε στο zarpanews.gr, ασχολείται με το θέμα εδώ και χρόνια με πολύ μεράκι.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα προκήρυξης για διορισμούς επιτυχόντων ΑΣΕΠ


Αφορά κατηγορία ΔΕ.

Εκδόθηκαν σήμερα και καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), τα αποτελέσματα της προκήρυξης 1ΕΓ/2016 του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, για τον διορισμό 1.043 επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού 8/1997 κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), σε δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.

Οι πίνακες διοριστέων θα αποσταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και θα αναρτηθούν στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Τρίτη εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για τον διορισμό 720 επιτυχόντων, κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και 368, κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), της ίδιας προκήρυξης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιλότοι ανέβασαν βίντεο από το πιλοτήριο κατά την διάρκεια προσγείωσης στην Κέρκυρα


Δείτε το βίντεο.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης ενός πολιτικού αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, κατέγραψε κάμερα μέσα από το πιλοτήριο.

Δείτε την εντυπωσιακή εικόνα που αντικρίζουν ενώ προσγειώνονται.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας


Η δήλωση διακοπής εργασιών στη ΔΟΥ είναι σχετικά εύκολη διαδικασία και πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών.

Μπαράζ λουκέτων πέφτουν στην αγορά μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις με τα μεγάλα «κανόνια» που ήρθαν να προστεθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν.

Ειδικότερα, από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις. Η καταστροφή αυτή συνεχίζεται, όμως, φέτος με μεγαλύτερη ένταση, αφού τα «λουκέτα» στα 45 καταστήματα της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» στα μέσα του Απριλίου ήταν το αμέσως προηγούμενο συμβάν μετά τον «Μαρινόπουλο» και την «Jet oil».

Μάλιστα το 2015 έκλεισαν πάνω από 4.200 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Αναλυτικότερα, πέρυσι δημιουργήθηκαν συνολικά 52.650 νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 3.249 ήταν υψηλής τεχνολογίας, ενώ διαγράφηκαν από τα μητρώα συνολικά 95.504 εταιρείες, από τις οποίες οι 4.277 ήταν υψηλής τεχνολογίας.

Συνεπώς έκλεισαν 1.028 περισσότερες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας από όσες άρχισαν να λειτουργούν.

Πώς κλείνει μια επιχείρηση

Η διαδικασία διακοπής της λειτουργίας μιας επιχείρησης δεν είναι δύσκολη αρκεί φυσικά να έχετε τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητές σας με την αρμόδια ΔΟΥ. Αυτό είναι και το βασικότερο σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς πριν αποφασίσει να κάνει διακοπή, γιατί διαφορετικά μπαίνει σε περιπέτειες και πρέπει να κάνει δηλώσεις αναζητώντας παλαιότερα στοιχεία.

Η δήλωση διακοπής εργασιών στη ΔΟΥ είναι σχετικά εύκολη διαδικασία και πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών από την παύση των εργασιών.

Για τη δήλωση διακοπής απαιτούνται τα εξής:

-Συμπλήρωση εντύπου Μ4

-Φυσική παρουσία στη ΔΟΥ ή διαφορετικά εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής σε ΚΕΠ ή Αστυνομία

-Ταυτότητα ή Διαβατήριο

-Τα βιβλία Εσόδων-Εξόδων

-Τα μπλοκ των αποδείξεων/τιμολογίων παροχής υπηρεσιών

-Επίσης θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις (περιοδικές ΦΠΑ, συγκεντρωτικές πελατών-προμηθευτών, δηλώσεις παρακρατούμενων εάν υπάρχει υποχρέωση, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προηγούμενων ετών).

Η διαδικασία ξεκινάει από το τμήμα μητρώου όπου κατατίθεται το έντυπο Μ4, ελέγχονται τα στοιχεία και δίνεται στο φορολογούμενο ένα έντυπο με το οποίο θα πρέπει να περάσει από όλα τα τμήματα της Εφορίας και να μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές με τελευταίο το τμήμα του ΚΦΑΣ όπου ελέγχονται τα βιβλία και στοιχεία που έχουν εκδοθεί και ακυρώνονται τα υπόλοιπα φύλλα.

Ενδέχεται να ζητηθεί να γίνει αυτοψία του χώρου που έχει δηλωθεί ως έδρα του ελεύθερου επαγγελματία.

Μεγάλη προσοχή είναι απαραίτητο να δώσετε ελέγχοντας στα ανάλογα τμήματα της ΔΟΥ, αν υπάρχουν εκκρεμότητες από την επιχείρησή σας και τι είδους, όπως το αν οφείλετε κάτι στον φόρο εισοδήματος ή αν έχετε κάποιες δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί.

Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε τι έχετε θεωρήσει από βιβλία και στοιχεία.

Αφού ελεγθούν όλα τα παραπάνω, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη διαδικασία διακοπής, η οποία γίνεται στο Τμήμα Μητρώου της Εφορίας, αφού πρώτα εξασφαλίσετε ότι έχετε είτε πουλήσει είτε αυτοπαραδώσει οποιοδήποτε εμπορεύσιμο στοιχείο είχε η επιχείρησή.

Στην περίπτωση που η επιχείρησή σας έχει να κάνει με παροχή υπηρεσιών, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να υποβάλετε μια δήλωση στην οποία θα αναφέρετε ότι δεν υπάρχουν πάγια στοιχεία ή επαγγελματικό αυτοκίνητο.

Πλέον μπορείτε να κάνετε διακοπή ακόμα και αν χρωστάτε. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να έχετε εξοφλήσει όλες σας τις οφειλές.

Οι οφειλές συνεχίζουν να υπάρχουν και μαζί βεβαια τα πρόστιμα...


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΓΔΕ: 30.000 προληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας


Μπαράζ χιλιάδων ελέγχων στις τουριστικές περιοχές ξεκινούν με εντολή της ΓΓΔΕ μεικτά συνεργεία της εφορίας και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Γιώργου Πιτσιλή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας 30.000 προληπτικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση και πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τα συνεργεία θα αποτελούνται από στελέχη των τοπικών εφοριών ,της ελληνικής και οικονομικής αστυνομίας και δεν θα περιορίζονται μόνο στον έλεγχο της έκδοσης αποδείξεων αλλά και στην τήρηση βιβλίων και την έκδοση φορολογικών στοιχείων .

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι Επιχειρήσεις φαγητού, ποτού, διασκέδασης ,ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, μπυραρίες, .
Κέντρα διασκέδασης, χώροι δημοσίων θεαμάτων. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα και η εντατικοποίηση των οποίων καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική κατά τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της Δ.Ο.Υ. στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των Δ.Ο.Υ. όμορων νομών και στοχευμένα από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής.

Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/97 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισε τις εργασίες της η «Βουλή των Εφήβων»


Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος το πρώτο αντικείμενο.

Άρχισε σήμερα, με εργασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, και παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η ΚΑ΄ Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων».

Η «Βουλή των εφήβων», στην οποία συμμετέχουν 300 μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρόντος και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Αύριο και μεθαύριο, οι «300 έφηβοι βουλευτές» θα συμμετάσχουν στις εργασίες των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής και θα επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και θα αναπτύξουν στην Ολομέλεια.

Κατά τη φετινή Σύνοδο, η «Βουλή των Εφήβων» ασχολείται με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σημειώνεται ότι συνολικά μετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 12.527 μαθητές - 5.562 αγόρια και 6.965 κορίτσια- από 928 σχολεία. Τα 857 ήταν από σχολεία της Ελλάδας, 57 από την Κύπρο και 14 από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μαθητής που «πέθανε» για 25 λεπτά


Υπέστη καρδιακή ανακοπή και συνήλθε.

Ο 11χρονος Cade Ewington σώθηκε σαν από θαύμα από τους δασκάλους της κολύμβησης όταν τον είδαν να μένει αναίσθητος μέσα στο νερό της πισίνας.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η καρδιά του μικρού μαθητή «σταμάτησε να χτυπά» για 25 λεπτά. Το ιατρικό προσωπικό πάλεψε να τον επαναφέρει στη ζωή καθώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είχε πάρει ανάσα για 25 λεπτά που σημαίνει ότι ήταν ιατρικά νεκρός.

Ο νεαρός από το Λούτον του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα διαγνώστηκε με μια σπάνια πάθηση του καρδιακού ρυθμού που προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή όπως ανέφεραν οι γιατροί. Ο πατέρας του, ο 46χρονος Mark μίλησε για τη φρίκη, όπως λέει, να βλέπει το γιο του στην πόρτα του θανάτου και τους γιατρούς να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να τον επαναφέρουν.



«Είναι τα πάντα για μένα και με το χέρι στην καρδιά μπορώ να πω ότι νόμιζα πως ήταν το τέλος. Υπήρχε μια ντουζίνα ιατρικό προσωπικό και αστυνομία από πάνω του, που μας κοίταζαν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανείς δεν ήθελε να μας δώσει την είδηση. Ήταν παγωμένος στο κρεβάτι και δεν ξέραμε αν ήταν ζωντανός ή νεκρός. Κανείς ποτέ δε θέλει να δει το παιδί του έτσι», περιγράφει ο πατέρας μιλώντας για την περιπέτεια του γιου του. Ο ίδιος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για το προσωπικό που βρισκόταν εκεί και κράτησε το γιο του στη ζωή και αναφέρει πως χωρίς αυτούς τα πράγματα θα ήταν τραγικά.

Σήμερα, τέσσερις εβδομάδες μετά το συμβάν, το αγοράκι κινείται φυσιολογικά και έχει μπει στους παλιούς του ρυθμούς. Οι γιατροί λένε ότι το παιδί ήταν σαν μια «ωρολογιακή βόμβα» αλλά τώρα, με την κατάλληλη θεραπεία είναι πιο καλά από ποτέ.
Ο απινιδωτής που οι γιατροί τοποθέτησαν στην καρδιά του αγοριού






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως αύριο, οι αιτήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας


Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις.

Έως αύριο, 9 Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, έτους 2016, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα Αγροτικής Εστίας, έτους 2016, από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ ( www.oga.gr - προγράμματα Αγροτικής Εστίας).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Crowdfunding καμπάνια για τη συμμετοχή των Μπεκατώρου και Πατενιώτη στους Ολυμπιακούς


Καλούν τον κόσμο να υποστηρίξει την ομάδα «Άνεμος Ελλάδας».

Σε ένα περιβάλλον σημαντικών προκλήσεων και οικονομικών δυσχερειών για τη χώρα, η Σοφία Μπεκατώρου και ο Μιχάλης Πατενιώτης συνεχίζουν τον αγώνα για τη διάκριση της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Rio το 2016, στην ιστιοπλοϊκή κατηγορία Nacra 17. Με βασικά εφόδια, τις επιτυχίες του παρελθόντος, ως Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες και όραμά την έμπνευση της νέας γενιάς, στοχεύουν στη ύψιστη ολυμπιακή διάκριση.

Με δεδομένη την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ξεκινούν καμπάνια συγκέντρωσης πόρων που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις του τελικού σταδίου της Ολυμπιακής προετοιμασίας αλλά και της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες (έξοδα ταξιδιών, σκάφη, εξοπλισμός)

Καλούν λοιπόν όσους αγαπούν τον ελληνικό αθλητισμό και πιστεύουν στις Ολυμπιακές αξίες και ιδανικά, να υποστηρίξουν την ομάδα «Άνεμος Ελλάδας» και την καμπάνια συγκέντρωσης πόρων που ήδη ξεκίνησε στο https://igg.me/at/hellenicwind

Η στήριξη όλων είναι πολύτιμη!




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τους παιδικούς σταθμούς και το ΕΣΠΑ


Δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, λένε τρεις υπουργοί.

Εξηγήσεις για τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς δίνουν με κοινή ανακοίνωση ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλης, η Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, αναφορικά με το νέο σύστημα υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνισης της Οικογενειακής με την Επαγγελματική Ζωή» 2016-17.

Όπως αναφέρουν οι τρεις υπουργοί:

-Οι λόγοι που επιβάλλουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη χρονιά περίπου 14.000 παιδιά από νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έλαβαν το voucher, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των δομών (παιδικοί σταθμοί). Τα παραπάνω προβλήματα προέκυψαν λόγω της δομής του παλιού προγράμματος και δεν οφείλονται σε αμέλεια των Υπηρεσιών.

-Δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πλέον πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που διατεθούν. Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, οι δαπάνες του προγράμματος διαμορφώθηκαν σε 175 εκατ. ευρώ, ενώ το έσοδο κάθε δομής από κάθε μεμονωμένο voucher ανήλθε στο ύψος που προσδιορίζει η νέα ΚΥΑ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς το Facebook σχεδιάζει να «χτυπήσει» το Snapchat


Το Facebook ετοιμάζει μια νέα αλλαγή για τους χρήστες του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τelegraph, θα εισαγάγει μια νέα λειτουργία στο τσατ του, η οποία θα καταστρέφει αυτόματα το περιεχόμενο που ανταλλάσσουν οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάσσονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook.

Με τη συγκεκριμένη αλλαγή, οι υπεύθυνοι του κορυφαίου μέσου κοινωνικής δικτύωσης σκοπεύουν να «χτυπήσουν» την εφαρμογή Snapchat, η οποία προσέφερε πρώτη το πλεονέκτημα της άμεσης διαγραφής των ανταλλασσόμενων μηνυμάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση - βόμβα: Αντισυνταγματική η περικοπή των αναδρομικών στους δικαστές


Το Μισθοδικείο με την υπ΄ αριθμ. 127/2016 απόφασή του, έκρινε ότι είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι διατάξεις των νόμων 4270/2014 και 4307/2014, οι οποίες προέβλεψαν την περικοπή κατά 50%, της διαφοράς αποδοχών που οφείλονταν στους δικαστικούς λειτουργούς, για το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 30.6.2014.

Διαφορά που προέκυψε από προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου (88/2013), που έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση των αποδοχών τους από 1η Αυγούστου 2012 έως 30η Ιουνίου 2014.

Συγκεκριμένα το Μισθοδικείο, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Βώρο και με μειοψηφία δύο μελών του (καθηγητών πανεπιστημίων), έκρινε ότι η ρύθμιση που θεσπίστηκε με το ν. 4307/2014 και προέβλεψε την περικοπή κατά 50% της διαφοράς αποδοχών των δικαστών αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) που αφορούν στην υποχρέωση συμμόρφωσης της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και του Μισθοδικείου, «ώστε η παρεχόμενη δικαστική προστασία να είναι αποτελεσματική».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ρύθμιση «αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος και στις εξειδικεύουσες αυτές, ως προς την δικαστική εξουσία, διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, καθώς και προς την αρχή του κράτους δικαίου και τα άρθρα 20, παρ. 1 και 95 παρ. 5 του Συντάγματος και το άρθρο 6 παρ. 1 της Ε.Σ.Δ.Α., από τα οποία, σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, συνάγεται η υποχρέωση συμμόρφωσης των οργάνων της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και προς τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (σ.σ.: Μισθοδικείου), ώστε η παρεχόμενη δικαστική προστασία να είναι αποτελεσματική».

Επομένως, συνεχίζει το δικαστήριο, εφαρμοστέες για τον προσδιορισμό των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, είναι «οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 181 του ν. 4270/2014, όπως είχαν αρχικώς (ήτοι, πριν τροποποιηθούν με το ν. 4307/2014)», με τις οποίες, αφ' ενός, καταργήθηκαν από τότε που ίσχυσαν (δηλαδή από 1.8.2012) οι διατάξεις του ν. 4093/2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση 88/2013 του Μισθοδικείου και, αφ' ετέρου, προβλέφθηκε η καταβολή στους δικαστικούς λειτουργούς του συνόλου της διαφοράς αποδοχών που απορρέει από την εν λόγω κατάργηση, για το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως τη δημοσίευση του νόμου 4270/2014.

Η επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου αφορά σε 47 δικαστές που είχαν προσφύγει σε αυτό, ενώ η απόφαση που δημοσιεύτηκε αποτελεί τον προπομπό δημοσίευσης άλλων πολλών αποφάσεων που αφορούν χιλιάδες δικαστικούς λειτουργούς.

Η απόφαση αυτή, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν, αναπέμπουν τις υποθέσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για να προβεί για κάθε ένα από τους χιλιάδες προσφεύγοντες δικαστικούς λειτουργούς σε υπολογισμούς των ποσών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΔΝΤ προαναγγέλλει «καυτό» Σεπτέμβριο στα εργασιακά


Το γάντι στην ελληνική κυβέρνηση σηκώνει το ΔΝΤ που εμφανίζεται ανυποχώρητο στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα εργασιακά.

Στην ειδική Έκθεση για τις προοπτικές της Ευρωζώνης που δημοσιοποίησε θεωρεί μονόδρομο την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μείωση της ανεργίας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ προαναγγέλλει «καυτό» Σεπτέμβριο στα εργασιακά

Οι αναλυτές του ΔΝΤ θέτουν ως προτεραιότητες: 1) τη διατήρηση και την περαιτέρω επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, 2) την τόνωση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και 3)τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ για μία ακόμη φορά προτείνουν σε επίσημο έγγραφο τη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού ο οποίος βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πιθανότατα θα «χτυπήσει» στη σφοδρή άρνηση του ΔΝΤ για οποιαδήποτε παρέμβαση στα μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ παρατηρεί ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη χάρη στις διεθνείς εξελίξεις και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ .Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν πολύ χαμηλά και πως ο κίνδυνος υποτροπιασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι υπαρκτός, ιδίως μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 1,6% το 2016 στο 1,4% το 2017, κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα των «κόκκινων δανείων» των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπογραμμίζεται πως τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζουν να περιορίζουν την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς και τη χορήγηση νέων δανείων. Η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι ενώ οι τράπεζες σε ένα βασικό επίπεδο ανάκαμψης θα μπορούσαν να είναι σε θέση να έχουν κέρδη και να παρέχουν νέα δάνεια, τα ισχνά κεφαλαιακά αποθέματα και η επιβάρυνσή τους με μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζει την ικανότητά τους αυτή.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε οριακά στα τέλη του Ιουνίου του 2015 στα 900 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αναλογικά περισσότερα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ σημειώνουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε να βελτιώσει την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, όμως κάποιες μικρές ιταλικές τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα μπορούσε να μειώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο έως 7 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Αυτό συνεπάγεται πως η συνολική αύξηση των δανείων θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 2,4% σε ετήσια βάση προκειμένου οι τράπεζες να διατηρήσουν την τρέχουσα κερδοφορία για όλη την περίοδο απόσβεσης των δανείων τους.

Πιέστε εδώ για να διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ.



Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Στα 1.300 ευρώ ο μέσος φόρος των εκκαθαριστικών


Μπορεί σε μια εβδομάδα από σήμερα να εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο περίπου 800.000 φορολογικές δηλώσεις παραμένουν εκτός του Taxisnet, οι οποίες έχουν υποβληθεί.

Από τα έως τώρα στοιχεία της εφετινής εκκαθάρισης -5.200.000 δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί -, 1.843.988 πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή περί τα 1.307 ευρώ κατά μέσον όρο.

Αντίθετα 884.444 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 293 ευρώ κατά μέσον όρο. Για 2.400.202 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό (αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους) καθώς μέσα στο προηγούμενο έτος ο φόρος που παρακρατήθηκε ταυτίστηκε με τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους.

Από τις αρχές της εβδομάδας, όπως αναφέρει το fpress.gr, μπαίνουν καθημερινά στο σύστημα περί τις 80.000 δηλώσεις, ρυθμός που εάν διατηρηθεί θα σημαίνει πως έως την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Ιουλίου θα έχουν μπει στο Taxisnet ακόμη 560.000 δηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση το νούμερο αυτό αναμένεται να είναι ακόμη πιο αυξημένο δεδομένου ότι φοροτεχνικοί αναμένουν τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός υποβολής να ξεπεράσει τις 150.000 δηλώσεις ημερησίως.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θυμίζουμε εκπνέει σε μια εβδομάδα, ωστόσο περίπου 800.000 φορολογικές δηλώσεις παραμένουν εκτός του Taxisnet, ενώ έχουν υποβληθεί.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ στην Αυστραλία - Πατέρας βίαζε την 10 μηνών κόρη του μαζί με τον εραστή του


Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη η είδηση ότι ένας πατέρας από την Αυστραλίακακοποιούσε σεξουαλικά την 10 μηνών κόρη του μαζί με τον εραστή του, ενώ παράλληλα κατέγραφαν σε βίντεο τις αποτρόπαιες πράξεις τους.



Οι δυο 50χρονοι συνελήφθησαν στη Βικτόρια και εκδόθηκαν στο Σίδνεϊ, μετά από καταγγελία που δέχθηκαν οι αρχές για τις φρικιαστικές πράξεις τους, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2015.



Σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα , το βρέφος βρέθηκε στα χέρια των δύο ανδρών όταν η μητέρα του και σύζυγος του ενός δράστη, έλειπε από το σπίτι για μερικές ημέρες λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Επί τρεις ώρες οι 50χρονοι κακοποιούσαν το άτυχο κοριτσάκι, ενώ παράλληλα βιντεοσκοπούσαν τις αποτρόπαιες πράξεις τους.



Ωστόσο, το σοκαριστικό της υπόθεσης δεν τελειώνει εδώ καθώς η αστυνομία της περιοχής ανακοίνωσε ότι αμφότεροι ήταν υπερήφανοι για τις πράξεις τους και μάλιστα συζητούσαν γι’ αυτές με ένα συνάδελφό τους μέσω Skype.

«Δεν είχαμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε όλα όσα θέλαμε», έγραφε σε κάποια από στις συνομιλίες ο εραστής του πατέρα της μικρής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

17χρονος έγινε πιλότος για μία μέρα


Το όνειρό του 17χρονου Πάτρικ-Θεοχάρη είναι να γίνει πιλότος. Η ευχή έγινε γνωστή από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Make-A-Wish» στην Πολεμική Αεροπορία.



Έτσι, ο 17χρονος που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, μαζί με την οικογένειά του και εθελοντές του οργανισμού, επισκέφθηκαν την 114 πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Τανάγρας, όπου τους υποδέχτηκε ο διοικητής της, σμήναρχος Αθανάσιος Γκανάς.

Μεταξύ άλλων, ο 17χρονος ξεναγήθηκε στην 331 μοίρα όπου εδρεύουν τα Mirage 2000, κάθισε στο πιλοτήριο αεροσκάφους, περιηγήθηκε με τον εξομοιωτή πτήσεων και παρακολούθησε πτήσεις.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται να λάβουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της πρώτης φάσης του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (εφεξής πρόγραμμα ή Κ.Ε.Α.) είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζει: 1. Εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης. 2. Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά. Ενδεικτικά αναφέρονται: - Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων. - Παροχή σχολικών γευμάτων. - Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης. - Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας. - Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους. - Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. - Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης. - Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων. 3. Υπηρεσίες ενεργοποίησης: προώθηση των δικαιούχων, εφόσον δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: - Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.

- Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. - Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. - Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. - Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Άρθρο 2 Ορισμοί για την εφαρμογή του Κ.Ε.Α. Ωφελούμενη μονάδα ορίζεται το νοικοκυριό όπως εξειδικεύεται παρακάτω: α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο (άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η ή σε διάσταση), που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση, διαμένει μόνο του σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται από ένα άτομο με ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Ανήλικα μέλη: τα μέλη του νοικοκυριού έως 18 ετών.
Δικαιούχος: το πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού, η οποία έχει κριθεί και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Άστεγοι: οι άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της πρώτης φάσης ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους Δήμους της πρώτης φάσης, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Εξαιρέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα: από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται και δεν θεωρούνται μέλη του νοικοκυριού οι κάτωθι κατηγορίες: - Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ή σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων. - Άτομα, τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες κτλ), ή είναι δικαιούχοι του προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων του αρ. 9 του Ν. 2716/1999.

- Άτομα ή οικογένειες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος. Εγγυημένο ποσό: το ποσό που εγγυάται το πρόγραμμα για κάθε νοικοκυριό, ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των μελών του, μετά και την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του Κ.Ε.Α. Για την πρώτη φάση του προγράμματος, το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως: -

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: € 200 ανά μήνα. - Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 € ανά μήνα. - Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 € ανά μήνα. - Στη μονογονεϊκή οικογένεια, δηλαδή σε εκείνη στην οποία ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος) ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού το μεγαλύτερο σε ηλικία ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας. Δηλούμενο εισόδημα: το συνολικό εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης - προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση - που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, κατά τους έξι (6) μήνες πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης.

Στο συνολικό δηλούμενο εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω. Το δηλούμενο εισόδημα δεν περιλαμβάνει το επίδομα αναδοχής της διάταξης του άρθρου 9 του Ν. 2082/1992, το επίδομα των απροστάτευτων τέκνων, καθώς και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται από το κράτος. Υπολογισμός του εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα: για την ένταξη στο πρόγραμμα και τον υπολογισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης, αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα, το 20% του καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από υπηρεσίες που παρέχονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, καθώς και του ποσού από πηγές κατάρτισης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εργασίας.

Σε περίπτωση που μέλος του νοικοκυριού βρει εργασία (περιστασιακή, προσωρινή ή μόνιμη), στον υπολογισμό του εισοδήματος για την ένταξη στον πρόγραμμα δεν συνυπολογίζεται κατά τον πρώτο μήνα της εργασίας το 100% και κατά τους δύο επόμενους το 40%, του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος από την ανωτέρω εργασία. Εάν το μέλος του νοικοκυριού εξακολουθεί να εργάζεται για διάστημα άνω των τριών μηνών, το δικαίωμα στην εισοδηματική ενίσχυση διακόπτεται από την έναρξη του τέταρτου μήνα εργασίας, εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα. Εάν τα κριτήρια εξακολουθούν να πληρούνται, το νοικοκυριό λαμβάνει το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που του αναλογεί.

Η ανωτέρω εξαίρεση από τον υπολογισμό του εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα δύναται να εφαρμοστεί μια και μόνη φορά κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πρώτης φάσης του Κ.Ε.Α. Μηνιαίο ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης: η διαφορά μεταξύ του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού και του εξαμηνιαίου δηλούμενου εισοδήματος του νοικοκυριού, όπως αυτό υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, διαιρούμενη δια έξι. Μη δυνάμενοι για εργασία: για τους σκοπούς του προγράμματος, μη δυνάμενοι για εργασία θεωρούνται οι δικαιούχοι, που ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες: - ΑμεΑ, τα οποία σύμφωνα με την γνωμάτευση της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας έχουν κριθεί «ανίκανα για εργασία».

Σε περίπτωση που άτομο με αναπηρία δεν διαθέτει την ανωτέρω γνωμάτευση, αλλά ισχυρίζεται ότι είναι ανίκανο για εργασία, προσκομίζει σχετική υπεύθυνη δήλωση και γνωμάτευση του ποσοστού αναπηρίας από την Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας. - Φοιτητές προγραμμάτων πλήρους φοίτησης, μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών ή όσοι εξασκούνται πρακτικά στα πλαίσια επαγγελματικού εκπαιδευτικού προγράμματος χωρίς εργασιακή σχέση. - Όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις. Δυνάμενοι για εργασία: θεωρούνται οι δικαιούχοι, ηλικίας 18 έως 65 ετών, που δεν εργάζονται και δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες.

Περιουσιακά κριτήρια α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. β.

Κινητή περιουσία:
1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του ύψους του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων έχουν στην ιδιοκτησία τους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...