Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η μουσική συνδέεται με την κατάθλιψη των εφήβων



Η μουσική μπορεί να συμβάλει στη σοβαρή κατάθλιψη όσον αφορά τους νέους, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ανακάλυψαν ότι έφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο ακούγοντας μουσική έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μείζονα κατάθλιψη, ενώ νέοι που περνούν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας βιβλία έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με την πάθηση.

Τα ευρήματα ενισχύουν αυξανόμενες ενδείξεις έρευνας που συνδέουν τη συναισθηματική υγεία με την έκθεση σε ψυχαγωγικά μέσα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Brian Primack, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν ο άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη αρχίζουν να ακούν μουσική περισσότερο για να δραπετεύσουν ή αν η ακρόαση μουσικής, σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή και τα δυο. Θεωρεί πως ότι και να συμβαίνει μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς και τους γονείς να αναγνωρίζουν σχέση μεταξύ μέσων ψυχαγωγίας και κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι νέοι που είχαν εκτεθεί στη μεγαλύτερη ποσότητα μουσικής σε σύγκριση με όσους άκουγαν μουσική λιγότερο, είχαν 8,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη. Όσοι διάβαζαν τα περισσότερα βιβλία είχαν μια στις δέκα φορές πιθανότητες για κατάθλιψη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 106 εφήβους. Από αυτούς, 46 διαγνώστηκαν με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ήταν διαφορετική από τις περισσότερες έρευνες, επειδή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μέθοδο σύμφωνα με την οποία καλούσαν τους ερευνητές μέχρι 60 φορές σε 5 εβδομάδες για να ρωτήσουν το είδος των ψυχαγωγικών μέσων που χρησιμοποιούσαν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Pediatric and Adolescent Medicine’.


Διαβάστε περισσότερα...

Πυρετός: Ένα σύνηθες σύμπτωμα





Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται να καλέσετε το γιατρό;

Ο πυρετός είναι ένα σημείο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στον πυρετό δεν είναι αναγκαστικά κακό.

Στην πραγματικότητα ο πυρετός μπορεί να βοηθά διότι:

1. Συμβάλλει στην καταπολέμηση μικροβίων όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί που αναπτύσσονται και ευδοκιμούν στις κανονικές θερμοκρασίες του σώματος

2. Ενεργοποιεί το σύστημα άμυνας του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) που προστατεύει από μολύνσεις

Η κανονική θερμοκρασία του σώματος θεωρείται ότι είναι 370 C (βαθμοί Κελσίου). Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μια αρκετά σημαντική ατομική διακύμανση της κανονικής θερμοκρασίας.

Επίσης η θερμοκρασία του σώματος παρουσιάζει μια διακύμανση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ έχει τάση να είναι ψηλότερη και συνήθως είναι χαμηλότερη στο μέσο της νύχτας.

Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας χωρίς άλλα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχετε πυρετό. Γενικά, οι γιατροί δεν θεωρούν ότι κάποιος έχει πυρετό παρά μόνο όταν η θερμοκρασία του φτάνει ή ξεπερνά τους 380 C.

Ο πυρετός συχνά συνοδεύεται από ρίγος. Ο ασθενής αισθάνεται κρύο διότι τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος της κυκλοφορίας του αίματος συστέλλονται και μειώνουν έτσι τη ροή του αίματος διαμέσου τους. Η αντίδραση αυτή στόχο έχει να διατηρείται και να αυξάνεται η θερμότητα εντός του σώματος και κάνει έτσι το δέρμα να γίνεται κρύο.

Το αποτέλεσμα είναι οι μυς να συσπώνται και να δημιουργούν το ρίγος. Οι πυρετοί αρχίζουν συνήθως να υποχωρούν όταν ο ασθενής αρχίζει να ιδρώνει. Η εφίδρωση είναι καλή διότι βοηθά τον οργανισμό να ψυχρανθεί και έτσι τη θερμοκρασία του να επιστρέφει στις κανονικές τιμές.

Ο πυρετός σπάνια είναι επικίνδυνος στους ενήλικες. Κάνει τον ασθενή να μη νιώθει καλά και προκαλεί δυσκολίες του ύπνου.

Στα βρέφη κάτω των 3 μηνών η κατάσταση είναι διαφορετική. Όταν έχουν πυρετό που φτάνει τους 380 C πρέπει να εξετάζονται από γιατρό.

Πότε πρέπει να καλείτε το γιατρό στις περιπτώσεις πυρετού;

Οι ενήλικες πρέπει να ζητούν συμβουλή γιατρού όταν:

1. Η θερμοκρασία του σώματος είναι άνω των 39,40 C

2. Όταν η θερμοκρασία σώματος είναι 380 C ή ψηλότερη για περισσότερο από 3 μέρες

Η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη όταν τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα συνοδεύουν τον πυρετό:

1. Δυνατός πονοκέφαλος

2. Ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα

3. Δυσκαμψία ή πόνος στον αυχένα

4. Σύγχυση

5. Επαναλαμβανόμενος εμετός

6. Δυσκολίες αναπνοής ή πόνος στο στήθος

7. Πόνος στην κοιλιά ή πόνος κατά τη διούρηση

8. Παρουσία αίματος στα κόπρανα

Οι μολύνσεις είναι η συχνότερη αιτία του πυρετού. Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που προκαλούν πυρετό. Σε αυτές περιλαμβάνονται τοξίνες, μερικά φάρμακα, ο καρκίνος (λευχαιμία, λέμφωμα), οι ασθένειες που εξασθενούν το σύστημα άμυνας του οργανισμού, οι αυτοάνοσες παθήσεις και άλλες.

Ο πυρετός σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών μπορεί κάποτε να προκαλεί σπασμούς. Αυτοί αποκαλούνται πυρετικοί σπασμοί. Κατά τη διάρκεια τους το παιδί συχνά χάνει τις αισθήσεις του και παρουσιάζει συσπάσεις (κλονισμούς, τραντάγματα, τινάγματα) των μυών και των μελών του σώματος του (σπασμοί).

Οι σπασμοί στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκούν από λιγότερο από 1 έως 2 λεπτά. Παρά το γεγονός ότι τρομοκρατούν τους γονείς, εντούτοις είναι συνήθως αβλαβείς.

Γενικά εάν ένας πυρετός είναι ήπιος, δεν συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα και ο ασθενής τον ανέχεται καλά, η ξεκούραση και η πρόσληψη υγρών είναι αρκετά. Εάν ένα παιδί που έχει πυρετό νιώθει άνετα χωρίς άλλες ενοχλήσεις, ο ύπνος και τα άφθονα υγρά αρκούν για τη θεραπεία του.

Τα φάρμακα που χορηγούνται και χωρίς συνταγή όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφένη, βοηθούν εναντίον των ενοχλήσεων του ασθενούς με πυρετό. Οι ενήλικες παίρνουν συνήθως ασπιρίνη.

Στα παιδιά και έφηβους πρέπει να αποφεύγεται η ασπιρίνη διότι αυξάνει τον κίνδυνο για μια σπάνια αλλά μερικές φορές θανατηφόρα επιπλοκή που ονομάζεται σύνδρομο Reye.

Οι γονείς που δίνουν φάρμακα στα παιδιά τους πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά τις συμβουλές του παιδίατρου τους.

Παράλληλα είναι καλό να ελέγχουν ότι δίνουν τη σωστή δόση στα παιδιά τους διαβάζοντας τις οδηγίες για τα φάρμακα που βρίσκονται στα φυλλάδια που τα συνοδεύουν ή είναι αναγραμμένες στη συσκευασία τους.


Πηγή: http://www.medlook.net
Διαβάστε περισσότερα...

Πατήστε off στο διακόπτη του άγχους!



Και κάντε τη ζωή σας ομορφότερη
Μια νέα αμερικανική έρευνα έδειξε πώς υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν διακόπτης άγχους, ο οποίος ανοίγει και κλείνει.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές μετά από πειράματα και μελέτες που έκαναν σε ποντίκια. Όταν διέγειραν, με συχνότητα φωτός, ένα συγκεκριμένο κύκλωμα στον εγκέφαλο των ποντικιών, αναστελλόταν ο φόβος και η ανησυχία τους. Όταν τροφοδοτούσαν με ανασταλτική συχνότητα τον εγκέφαλο τους, γινόντουσαν πιο ανήσυχα.

Ο τομέας της εστίασης στο μυαλό των ποντικιών, είναι σε μία περιοχή που λέγεται «αμυγδαλή», που έχει παρόμοια δομή με την «αμυγδαλή» στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψώνια χαρίζουν μακροζωία



Ευεργετικό το shopping therapy, σύμφωνα με επιστήμονες
Οι αγορές επιμηκύνουν τη ζωή, τουλάχιστον για όσους είναι άνω των 65 ετών, στην Ταιβάν, από όπου προέρχεται νέα έρευνα.

Aκόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως τη σωματική και πνευματική κατάσταση, άντρες και γυναίκες που ψώνιζαν καθημερινά ζούσαν περισσότερο σε σχέση με όσους απέφευγαν τη «θεραπεία» μέσω των αγορών.

Τα ψώνια μπορεί να αποτελούν παρέα, άσκηση και μια ευκαιρία να διατηρεί κάποιος υγιεινή διατροφή, αναφέρουν επιστήμονες στο περιοδικό «Journal of Epidemiology & Community Health».

Στην έρευνα, επιστήμονες με επικεφαλής τον Dr Yu-Hung Chang, από το Institute of Population Health Sciences, στην Ταιβάν, μελέτησαν σχεδόν 2.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 65 ετών και άνω.

Aνακάλυψαν ότι όσοι ψώνιζαν τακτικά ζούσαν περισσότερο σε σχέση με όσους ψώνιζαν μια φορά την εβδομάδα ή αραιότερα, ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως σωματικοί περιορισμοί και νοητική εξασθένηση.Ευεργετικό το shopping therapy, σύμφωνα με επιστήμονες


Οι αγορές επιμηκύνουν τη ζωή, τουλάχιστον για όσους είναι άνω των 65 ετών, στην Ταιβάν, από όπου προέρχεται νέα έρευνα.

Aκόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως τη σωματική και πνευματική κατάσταση, άντρες και γυναίκες που ψώνιζαν καθημερινά ζούσαν περισσότερο σε σχέση με όσους απέφευγαν τη «θεραπεία» μέσω των αγορών.

Τα ψώνια μπορεί να αποτελούν παρέα, άσκηση και μια ευκαιρία να διατηρεί κάποιος υγιεινή διατροφή, αναφέρουν επιστήμονες στο περιοδικό «Journal of Epidemiology & Community Health».

Στην έρευνα, επιστήμονες με επικεφαλής τον Dr Yu-Hung Chang, από το Institute of Population Health Sciences, στην Ταιβάν, μελέτησαν σχεδόν 2.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 65 ετών και άνω.

Aνακάλυψαν ότι όσοι ψώνιζαν τακτικά ζούσαν περισσότερο σε σχέση με όσους ψώνιζαν μια φορά την εβδομάδα ή αραιότερα, ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως σωματικοί περιορισμοί και νοητική εξασθένηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για τον αυτισμό και στην Ελλάδα




Γνωρίστε το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα


Μία νέα πρωτοποριακή μέθοδος για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Asperger εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε Ιρλανδία και Αυστραλία, βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Asperger. Συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και να ξεπεράσουν προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αναγνωρίζοντας ότι κάθε παιδί στο φάσμα του αυτισμού είναι ξεχωριστό, τα προγράμματα Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος είναι εξατομικευμένα και σχεδιάζονται κατόπιν λεπτομερούς αξιολόγησης του επιπέδου λειτουργικότητας του κάθε παιδιού. Η θεματολογία και οι επιμέρους στόχοι της κάθε ομάδας ορίζονται με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μελών της. Προσωπικοί στόχοι για το κάθε μέλος τίθενται σε συνεργασία με τους γονείς. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος σε παιδιά με Υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Αsperger, όπως αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική μελέτη της Δρ. Χάρις Καρνέζη στο πανεπιστήμιο Trinity College Dublin της Ιρλανδίας, είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει καθιερώσει τη 2η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, με στόχο να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα επισκεφτείτε την σελίδα www.cbdmethod.com.


Διαβάστε περισσότερα...

Προστατευτείτε φυσικά από τις αλλεργίες της άνοιξης


Τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματά σας για αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των αλλεργιών που μας επιφυλάσσει η άνοιξη, ολοένα και πληθαίνουν, ενώ μερικά είναι βουτηγμένα στην… απελπισία!

Πίσω από κάθε πρόβλημα, όμως, βρίσκεται και μία –τουλάχιστον- λύση, αρκεί να έχουμε την υπομονή και να δοκιμάζουμε μέχρι να βρούμε τι μας ανακουφίζει περισσότερο. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες έχουν βοηθήσει κι εμένα στο παρελθόν, προκειμένου να απολαύσετε την άνοιξη χωρίς… φτερνίσματα.

Βρείτε την πηγή του «κακού» Πριν γεμίσετε την τσάντα σας με κολλύρια και ρινικά σπρέι, πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που σας προκαλεί αλλεργική αντίδραση, έτσι ώστε να προστατέψετε τον εαυτό σας από αυτό. Συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο και κάντε ειδικές εξετάσεις αίματος ή δερματικές εξετάσεις, αν σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Δοκιμάστε βότανα και συμπληρώματα Τα αλλεργικά άτομα συνήθως έχουν έλλειψη της βιταμίνης Β6 και Β12, ενώ η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την περίοδο που η αλλεργία σας είναι σε έξαρση. Το θυμάρι, η εχινάκεια, η δενδρομολόχα σε ρόφημα μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα, ενώ προσθέτοντας και λίγη σκόνη τζίνσενγκ στο αφέψημα, θα καταφέρετε να περιορίσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης, η τσουκνίδα είναι γνωστή για τις αντιισταμινικές της ιδιότητες.

Ενυδατωθείτε Όσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός σας, τόσο πιο εύκολα «καθαρίζει» τη βλέννα. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και έχετε υπόψη σας τα εξής: το νάτριο διατηρεί την ισορροπία του νερού έξω από τα κύτταρα και το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, βοηθούν να διατηρηθεί η ισορροπία του νερού μέσα στα κύτταρα – συν του ότι θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην υγεία σας γενικότερα. Το διάστημα έξαρσης της αλλεργίας, λάβετε τα παραπάνω μέταλλα με μια πολυβιταμίνη, για να είστε σίγουρες ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα.

Κάντε πλύσεις στη μύτη Χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό για να κάνετε πλύσεις στη μύτη. Θα την καθαρίσουν από τη γύρη, τη βλέννα, θα διευκολύνουν την αναπνοή σας και θα σας ανακουφίσουν. Επίσης, με έχουν βοηθήσει αρκετά στο παρελθόν σπρέι μύτης που είναι αμυλούχα προϊόντα και εμποδίζουν τα αλλεργιογόνα να περάσουν στο βλεννογόνο της μύτης. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στα φαρμακεία.

Πάρτε προβιοτικά Η ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όσους αντιμετωπίζουν αλλεργίες κι εδώ έρχονται τα προβιοτικά να σώσουν την κατάσταση. Τα «καλά» αυτά βακτήρια είναι απαραίτητα για να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό και να προστατευτούμε από τις αλλεργίες.

Πλύνετε σωστά τα σεντόνια Φροντίστε να πλένετε κάθε εβδομάδα τα σεντόνια σας σε υψηλή θερμοκρασία (τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου) κι αν έχετε μαξιλαράκια ή λούτρινα ζωάκια στο κρεβάτι σας, θα πρέπει να πλένετε και αυτά. Αν είναι πολύ ευαίσθητα ή πολύ μεγάλα για το πλυντήριο, τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο για 24-48 ώρες. Έτσι θα ξεφορτωθείτε τα ακάρεα σκόνης.

Φροντίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού Προσπαθήστε να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι, χρησιμοποιείτε τακτικά την ηλεκτρική σκούπα για να απορροφάτε τη σκόνη και τις ημέρες με υψηλά επίπεδα γύρης, χρησιμοποιήστε το air-condition. Προσπαθήστε να έχετε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου – έτσι ώστε να εμποδίσετε την είσοδο στη σκόνη, τη γύρη ή κάποια ρυπογόνα ουσία που σας ενοχλεί – και να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι.
Το μυστικό

Φτιάξτε ένα χυμό από μήλο, σέλινο και καρότο και καταναλώστε τον το πρωί, πριν από το πρωινό σας γεύμα. Θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό σας και θα αυξήσει τις αντιστάσεις σας απέναντι σε αυτά που σας ερεθίζουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ ευθύνεται για πολλές μορφές καρκίνου


Έρευνα σε ευρωπαϊκές χώρες- και στην Ελλάδα

Σχεδόν το 10% καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες στη δυτική Ευρώπη προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Δανία, διαπίστωσαν πως τα 50.400 από τις συνολικά 79.100 περιστατικά διαφόρων μορφών καρκίνου το 2008 αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Στις μορφές του καρκίνου που ερευνήθηκαν περιλαμβάνονται ο καρκίνος του εντέρου και του λάρυγγα.


Διαβάστε περισσότερα...

Λιχουδιές και ναρκωτικά



Προκαλούν την ίδια αντίδραση στον εγκέφαλο
Με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά ο εγκέφαλος ενός τοξικομανή όταν παίρνει τη δόση του, αντιδρά και ο εγκέφαλος της γυναίκας όταν απολαμβάνει κάποια λιχουδιά.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, αυτό ανακάλυψε η έρευνα που έκανε μια ομάδα του πανεπιστημίου Γέιλ στο Κονέκτικατ με επικεφαλής την Άσλεϊ Γκιάχαρντ.

Οι ερευνητές προκειμένου να μελετήσουν τον τρόπο που αντιδράει ο γυναικείος εγκέφαλος στα ερεθίσματα που σχετίζονται με το φαγητό εφάρμοσαν έναν τύπο εγκεφαλικής απεικόνισης την FMRI σε σαράντα οκτώ λεπτές και παχύσαρκες γυναίκες.

Όταν προσέφεραν στις εθελόντριες ένα μίλκσεϊκ σοκολάτας ή ένα άγευστο ποτό συνειδητοποίησαν ότι στη θέαση του μίλκσεϊκ, ο εγκέφαλός τους παρουσίαζε δραστηριότητα παρόμοια με αυτήν που παρουσιάζει ο εγκέφαλος ενός τοξικομανούς όταν παίρνει τη δόση του.

Η δραστηριότητα ήταν ακόμα πιο έντονη σε γυναίκες που είχαν δηλώσει ότι ήταν «εθισμένες» στο φαγητό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής γερνά… τις αρθρώσεις μας



Τι προκαλεί την «πρόωρη γήρανση»
Οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αποδεχόμαστε ως κάτι αναπόφευκτο λόγω ηλικίας.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, οι πλειοψηφία των Βρετανών έχει… γερασμένες αρθρώσεις συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα τους!

Κατά μέσο όρο οι αρθρώσεις τους ήταν κατά 12 χρόνια πιο «γηρασμένες» σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία.
Η μελέτη έγινε σε 13.000 άτομα και έδειξε ότι μερικές από τις κύριες αιτίες «πρόωρης γήρανσης» των αρθρώσεων είναι τα γονίδια, το βάρος, η διατροφή ακόμη και… το επάγγελμα!

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το σωματικό βάρος και τον τρόπο ζωής τους. Επίσης τους ζητήθηκε να κάνουν κάποιες απλές ασκήσεις, όπως το να αγγίξουν τα δάκτυλα των ποδιών τους και να σταυρώσουν τα πόδια τους.
Η παχυσαρκία από μόνη της προσθέτει τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς έως το 2030 θα έχουν πολλαπλασιαστεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Βατόμουρα, τα θαυματουργά




Στις μέρες μας, πολλές μελέτες και έρευνεςέχουν δείξει πως η κατανάλωση φρούτων καιλαχανικών σχετίζεται με τις καρδιακέςπαθήσεις, αλλά και με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Εντούτοις,πολλοί άνθρωποι σε διάφορες χώρες, δενκαταναλώνουν ούτε την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Την διατροφική αυτή έλλειψηόμως, έρχονται καλύψουν τα διαφόρων ειδών,εδώδιμαμικρά και μαλακά φρούτα όπως τα μούρα.
 
Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα μούρα είναι οι φράουλες (strawberries), τασμέουρα (raspberries), τα βατόμουρα (blackberries), τα μύρτιλλα (blueberries), τακράνη (cranberry), οι σταφίδες (μαύρες και ξανθιές).
 
Τα εδώδιμα μούρα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες. Η σύγχρονη καλλιεργημένη φράουλα, παραδείγματος χάριν, είναι απόγονος μιας δασόβιας ποικιλίας που ξεκίνησε από τους Ρωμαίους. Τα σμέουρα, από την άλλη, καλλιεργήθηκαν στην Ευρώπη από την εποχή του Μεσαίωνα, ενώ τα βατόμουραγυρνούν το ρολόι του χρόνου πολύ πιο πίσω, φθάνοντας στους νεολιθικούς χρόνους.
 
Όπως και με όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά, τα μούρα αποτελούν σημαντικές διαιτητικές πηγές φυτικών ινώνβιταμινών και ανόργανων αλάτων. Πολλοί τύποι μούρων, περιέχουν τόσο υψηλά επίπεδα βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), ώστε μια και μόνο χούφτα από αυτά τα φρούτα, μπορεί να παράσχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) της βιταμίνης. Η βιταμίνη C έχει ισχυρήαντιοξειδωτική δράση, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και των ορμονών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ παίζει ρόλο στην παρεμπόδιση των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου.
 
Τα μούρα αποτελούν επίσης σημαντικές διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος (Β9), μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης του συμπλέγματος Β, που  βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι επομένως απαραίτητη για την αντιμετώπιση τηςαναιμίας, αλλά και για τη σύνθεση του DNA και του RNA του οργανισμού, ενώμειώνει τις πιθανότητες για αρτηριοσκλήρυνσηπροστατεύοντας τοκαρδιαγγειακό σύστημα και συμβάλλοντας στην καλή υγεία του δέρματος. Ταμούρα πιθανόν έχουν και πρόσθετα οφέλη στην υγεία, δεδομένου ότι είναιπλούσια και σε φυτοχημικές ουσίες.
 
Μελέτες δείχνουν πως τα μούρα μπορούν να προστατεύσουν διάφορεςεγκεφαλικές λειτουργίες, όπως την εκμάθηση και την απώλεια της μνήμης που επέρχεται με την ηλικία, ενώ ενισχύουν σημαντικά και τις άμυνες του οργανισμού. Άλλες έρευνες δείχνουν πως τα φυτοχημικά, όπως οι ανθοκυάνες και ταφλαβονοειδή, τα οποία είναι και αρμόδια για τα κόκκινα, ιώδη, πορφυρά και μπλε χρώματα των μούρων, έχουν μια σειρά από ιδιότητες, όπως: αντικαρκινικές,αντιοξειδωτικέςαντιφλεγμονώδεις. Επίσης, προστατεύουν από τα καρδιακάνοσήματα. Ωστόσο, οι έρευνες αυτές, είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια.
 
Ας μην παραλείπουμε λοιπόν, αυτά τα μικρά φρούτα, που δείχνουν μεν «μικρά στο μάτι», είναι όμως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ και ενδεχομένως να προσφέρουν και ακόμα περισσότερα οφέλη, τόσο στη διατροφή όσο και στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Γράφει η Ζωή Πορφύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Διαβάστε περισσότερα...

Fast tips για Fast food







Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και οι συγκεντρώσεις σε φιλικά σπίτια και στις βεράντες αυξάνονται με συντρόφια συνήθως κάποιο fast food. Μήπως αυτή η συνήθεια σας φέρνει πιο κοντά με φίλους και πιο μακριά από το καλλίγραμμο σώμα που ονειρεύεστε αυτό το καλοκαίρι; Γρήγορα και εύκολα tips που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το fast food χωρίς να ανησυχείτε για το αύριο… αρκεί να προσπαθήσετε να τα τηρείτε κάθε φορά που παραγγέλνετε απ’ έξω.


• Μην αφήνεις το στομάχι σου άδειο για πολλές ώρες γιατί είναι σίγουρο ότι η μεγάλη πείνα θα σε οδηγήσει να παραγγείλεις περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειάζεσαι για να χορτάσεις. Ιδανικά, προσπάθησε να αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις αρκετές ώρες πριν, όταν ακόμα είσαι χορτάτος/ η από το προηγούμενο γεύμα σου.
• Αν δεν γνωρίζεις τι περιέχει το πιάτο ή το γεύμα που προτίθεσαι να παραγγείλεις, μη διστάσεις να το ρωτήσεις.
• Προσπάθησε να καταναλώσεις την ίδια ποσότητα φαγητού που συνηθίζεις να τρως στο σπίτι. Αν το μέγεθος της μερίδας του εστιατορίου είναι μεγαλύτερο, μοιράσου την συνολική ποσότητα με τον συνδαιτυμόνα σου ή διαχώρισε τη συνολική ποσότητα που εσύ θέλεις να καταναλώσεις.
• Προσπάθησε να παρατείνεις το χρόνο του γεύματός σου, τρώγοντας αργά (περίπου 20 λεπτά).
• Μην ξεχνάς την κατανάλωση λαχανικών. Επέλεξε μαζί με το γεύμα σου και μία σαλάτα ή παρήγγειλε ένα πιάτο που περιέχει και λαχανικά.
• Αν το πιάτο ή η σαλάτα που παρήγγειλες συνοδεύεται από κάποια σος, ζήτησε να βρίσκεται σε ξεχωριστό μπολ ώστε να φας την ποσότητα που επιθυμείς. Προτίμησε, ωστόσο, το κλασικό ελαιόλαδο με λεμόνι ή ξύδι ή balsamico.
• Απέφυγε να παραγγείλεις τηγανιτά τρόφιμα. Σαφώς αυξάνουν την περιεκτικότητα του γεύματος σε λιπαρά (κυρίως κορεσμένα λιπαρά) και θερμίδες.
• Μην παρασύρεσαι από προσφορές για μεγαλύτερες μερίδες. Παρήγγειλε απλά αυτό που θέλεις να φας.
• Επέλεξε κάποιο light αναψυκτικό που πρακτικά δεν περιέχει θερμίδες για να συνοδέψεις το γεύμα σου αντί για κάποιο αλκοολούχο ποτό.
Τέλος αν γνωρίζεις πως το βράδυ θα βγείτε για φαγητό ή θα παραγγείλετε φρόντισε το μεσημεριανό σου γεύμα να είναι κάτι ελαφρύ όπως μια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών τυρί χαμηλά λιπαρά και αλλαντικά με ελαιόλαδο, ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 1 φρούτο ή κάποια σούπα.




Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε νηστεία, κάνει καλό στην υγεία


Μειώνει τον κίνδυνο για στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και διαβήτη

Η νηστεία είναι σε θέση να μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας (στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια) και για σακχαρώδη διαβήτη.

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που διάφορες θρησκείες δίδασκαν από αρχαιότατων χρόνων ότι η νηστεία που γίνεται περιοδικά είναι καλή όχι μόνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι έρευνες παρήγαγαν στοιχεία που τεκμηρίωναν ότι η νηστεία με αποχή από ζωικής προέλευσης προϊόντα και με περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων σχετιζόταν με καλύτερη σωματική υγεία και μακροζωία.

Μια νέα επιδημιολογική εργασία από γιατρούς και άλλους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πολιτείας της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών προσθέτει σημαντικά νέα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της νηστείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην πολιτεία αυτή το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις είναι από τα χαμηλότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Πολιτεία αυτή οι άνθρωποι που ανήκουν στην εκκλησία LDS, δηλαδή οι Μορμόνοι, έχουν ακόμη χαμηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων από τους υπόλοιπους κατοίκους της Γιούτα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους Μορμόνους σίγουρα παίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη μείωση των θανάτων λόγω στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχουν και άλλες συμπεριφορές των Μορμόνων που συμβάλλουν στο μειωμένο κίνδυνο θανάτου που έχουν λόγω παθήσεων της καρδίας.

Το ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί χάρις στις αντικαπνιστικές εκστρατείες και παράλληλα μειώθηκε και το ποσοστό των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο η διαφορά θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων με τους Μορμόνους παραμένει σημαντική. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στη συμπεριφορά των εν λόγω ανθρώπων που συμβάλλουν ουσιαστικά σε λιγότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Οι Μορμόνοι εκτός από την απαγόρευση του καπνίσματος δεν επιτρέπουν στα μέλη της θρησκείας τους να πίνουν καφέ, τσάι ή αλκοόλ. Επίσης κάνουν συστηματικά περιόδους νηστείας, λαμβάνουν μέρος σε θρησκευτικές τελετουργίες και έχουν ισχυρό κοινωνικό δίκτυο στήριξης μεταξύ τους.

Πολλοί από τους πιο πάνω παράγοντες συμπεριφοράς μελετήθηκαν όσο αφορά στη σχέση τους με την πρόκληση ή πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Όμως για τη νηστεία που γίνεται συστηματικά κατά περιόδους δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες.

Η νηστεία για τουλάχιστον μία ημέρα κάθε μήνα διδάσκεται από πολύ νωρίς στα παιδιά των Μορμόνων. Η τακτική πρακτική της νηστείας αρχίζει ήδη από την ηλικία των 8 ετών.

Διαβάστε περισσότερα...