Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

"Δώστε το κρέας αλόγου στους φτωχούς"


Yπέρ της διανομής στους φτωχούς τροφίμων στα οποία έχει εντοπιστεί κρέας αλόγου τάχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας, Ντερκ Νίμπελ, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, θα ήταν ανεύθυνο να πεταχτεί ασφαλές φαγητό.

Ανάλογη πρόταση έχει διατυπώσει φινλανδική εταιρεία αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τις υγειονομικές αρχές να της δοθεί άδεια ώστε να διανείμει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις τα προϊόντα έτοιμου φαγητού που αποσύρθηκαν από την αγορά επειδή περιείχαν κρέας αλόγου.

Την ίδια ώρα, ίχνη DNA αλόγου βρέθηκαν σε έξι τόνους κιμά καθώς και σε 2.400 πακέτα λαζάνια, που κατασχέθηκαν από εταιρεία κοντά στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την ύπαρξη κρέατος αλόγου στην Ιταλία βγαίνουν θετικά από τότε που ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο.


Διαβάστε περισσότερα...

Βόλος: Ξεψύχησε ο 17χρονος


Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε ο 17χρονος αναβάτης από τον Βόλο, ο οποίος πριν από λίγο άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της πόλης, υποκύπτοντας στα τραύματά του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί καταγγέλλουν τους φαρμακοποιούς


"Οι μάσκες έπεσαν" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την κατάθεση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στο ΣτΕ υπέρ της Δραστικής Ουσίας και του Ελληνικού Δημοσίου.

"Τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, που ως σήμερα προέβαλλε το Υπουργείο Υγείας ως τροϊκανή επιταγή, στήριξε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ενάντια στην επιστημονική θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της ΥΑ και στις 1 Μαρτίου θα παρουσιάσει στο ΣτΕ την ύψιστη επικινδυνότητα του συγκεκριμένου νομοθετήματος, που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης", τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

"Αιφνιδιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του ΦΣΑ, ο οποίος για πρώτη φορά έριξε τη μάσκα και δήλωσε δημόσια τον κρυφό του πόθο περί επιλογής της θεραπείας από το φαρμακοποιό και όχι το γιατρό, μέτρο καταδικαστέο επιστημονικά και δεοντολογικά, που ως σήμερα προβαλλόταν ως επιταγή της Τρόικας μόνο για την Ελλάδα", επισημαίνει.

"Αν οι φαρμακοποιοί ήθελαν να γίνουν οι θεράποντες γιατροί των ασθενών στους οποίους δίδουν φάρμακα, τότε θα έπρεπε να σπουδάσουν στην Ιατρική Σχολή και όχι στη Φαρμακευτική. Σήμερα δε, η καθημερινή πράξη του Φαρμακείου λειτουργεί κυρίως με τη χορήγηση φαρμάκων από τους βοηθούς φαρμακείων. Ποιος θα αναλάβει τελικά την ευθύνη της θεραπείας του αρρώστου;

Αν η Πολιτεία θεωρεί ότι οι φαρμακοποιοί, στα πλαίσια πώλησης παντός είδους παραϊατρικών προϊόντων, προϊόντων αισθητικής, ορθοπαιδικών προϊόντων, έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν εκτός από την «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» και για τα θεραπευτικά σχήματα, τότε θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει το ίδιο δικαίωμα και στους γιατρούς, δίπλα στην ιατρική παρακολούθηση, να ανοίξουν μικρά φαρμακεία στα ιατρεία τους και να πουλά ο καθένας προϊόντα που σχετίζονται με την ειδικότητά του", συνεχίζει ο ΙΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι ως πραγματικός θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας και με γνώμονα όχι μόνο την προάσπιση του κύρους και του έργου των ιατρών μελών του, αλλά και το συμφέρον των ελλήνων πολιτών, θα συνεχίσει τον αγώνα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση για 200.000 δανειολήπτες


«Ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, εξαιτίας των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα, δίνει η κυβέρνηση μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η αναμενόμενη ρύθμιση να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα περιέχει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». Η ρύθμιση αφορά σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ενώ υπολογίζεται, ότι περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες θα ενταχθούν σ’ αυτή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν στο 21,4% από 10% που ήταν πριν τρία χρόνια. Ενώ, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, το ποσοστό αυτό φτάνει πάνω από το 40% αν συνυπολογιστούν και αυτά που βρίσκονται λίγο πριν την «επισφαλεία».


Η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια προβλέπει:

- «Πάγωμα» δόσης δανείου για 2 έτη.

- Πληρωμή μόνο των τόκων με επιτόκιο 1,5%.

- Ειδικές ρυθμίσεις για άνεργους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

Προϋποθέσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση:

- Εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Να είναι μειωμένο κατά 35% σε σχέση με το εισόδημα του 2010.

- Αντικειμενική αξία της 1ης κατοικίας μέχρι 180.000 ευρώ.

- Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του 50% + 1 των πιστωτών και όχι η ομόφωνη γνώμη αυτών.

- Όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη θα πρέπει να καταβάλουν τμήμα της οφειλόμενης δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μολυσμένο κρέας αλόγου πέρασε στην διατροφική αλυσίδα


Τρία από τα έξι άλογα που είχαν σταλεί από τη Βρετανία στη Γαλλία και που περιείχαν ίχνη φενυλοβουταζόνης έχουν καταλήξει στην αγορά κρέατος και «πιθανότατα» έχουν εισέλθει στην διατροφική αλυσίδα, υποστήριξε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Ο βρετανικός συναγερμός σήμανε εξαιρετικά αργά και το κρέας αλόγου, που έφθασε στη χώρα τον Ιανουάριο, «έχουν μετατραπεί» σε διατροφικά προϊόντα, επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα προϊόντα αυτά που μπορούσαν να αποσυρθούν έχουν όντως απομακρυνθεί από τα ράφια, όμως αρκετά άλλα πιθανότατα έχουν καταναλωθεί ήδη, πρόσθεσε η ίδια πηγή, υποστηρίζοντας πως «οι κίνδυνοι» από την κατανάλωσή τους «είναι ελάχιστοι για την ανθρώπινη υγεία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να εφαρμοσθεί η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες και η εξειδικευμένη αναφορά των στοιχείων του κρέατος στα προπαρασκευασμένα εδέσματα, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός της προέλευσής του, εξασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί στην Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με την χρήση κρέατος αλόγου.

«Καθίσταται αναγκαία η δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης, αυτό είναι που εγώ απαιτώ από τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Ολάντ σήμερα, ενώ τη Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας θα προσπαθήσουν στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν στην αναγραφή των σχετικών στοιχείων στην ετικέτα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία για τον εμβολιασμό ανασφάλιστων παιδιών


Προσπάθεια με στόχο την καταγραφή των πληθυσμιακών ομάδων, απόρων και ανασφάλιστων, ώστε να επιτευχθεί ο δωρεάν εμβολιασμό τους, ξεκινά με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ρεθύμνου.

Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει σε πληθυσμούς των απόρων και ανασφαλίστων παιδιών και εφήβων καθώς και αυτών που δεν είναι σε θέση να έχουν υγειονομική περίθαλψη.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απογοητευμένοι 7 στους 10 'Ελληνες


Επτά στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, δήλωσαν πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα. Παράλληλα στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι εννιά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι ο σχετικά υψηλός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας ενώ το 89,1% θεωρεί ότι η ύπαρξη πολλών Μ.Μ.Ε. είναι προς όφελος του καταναλωτή.

Σε ότι αφορά τις Μ.Μ.Ε., η κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 39,5% ότι είναι μέτρια και το 22,1% μικρή, ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις ΜΜΕ είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα 6 τους 10 περίπου θεωρούν ότι οι Μ.Μ.Ε. φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρίες. Ωστόσο, οι πολίτες αναγνωρίζουν, σε ποσοστό 70% ότι η φοροδιαφυγή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη βιωσιμότητας αυτών και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

17χρονος χαροπαλεύει στο νοσοκομείο


Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Βόλου, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα 17χρονος αναβάτης, ο οποίος στις 6 παρά το απόγευμα του Σαββάτου ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην συμβολή των οδών Λαρίσης και Παπαφλέσσα.

Οι γιατροί δίνουν κυριολεκτική μάχη για να κρατήσουν το νεαρό στη ζωή, αφού στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

'Εκλεψε κεριά για να διαβάσει


Η κρίση μέσα από τα μάτια ενός ανήλικου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πράξεις παραβατικότητας, οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα την απελπισία. Ένα περιστατικό που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την κρίση και τις στερήσεις βασικών αγαθών που έχει επιφέρει σε αρκετές οικογένειες.

Όπως διαβάσαμε στην εφημερίδα 'Γνώμη' ένα 8χρονο παδάκι από την Αλεξανδρούπολη αναγκάστηκε να κλέψει κεριά από Εκκλησία, μια και στο σπίτι του, όπως είπε, δεν έχουν πια ηλεκτρικό ρεύμα, αφού τους το έκοψε η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με αναγνώστες της εφημερίδας, τον 8χρονο παρατήρησαν περαστικοί, σε κεντρικό σημείο της πόλης, να κραδαίνει κεριά, τα οποία, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, αφαίρεσε από εκκλησία. «Δεν έχουμε στο σπίτι μας ρεύμα, μας το έκοψαν, και δεν μπορώ να διαβάσω για το σχολείο», είπε στους περαστικούς, αφήνοντάς τους άφωνους.

Και δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα-σοκ για την κακοποίηση γυναικών


Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα έρευνας που έγινε στην Κύπρο από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, σε σχέση με την έκταση, τη συχνότητα, τις μορφές και τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών.

Από την έρευνα που έγινε΄σε δείγμα 1.107 γυναικών προέκυψε ότι:

-Τουλάχιστον 28% των γυναικών του δείγματος έχει υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση.

-Οι επιπτώσεις που αναφέρονται αφορούσαν τραυματισμούς, προβλήματα υγείας, αιμορραγία, κατάγματα, διακοπή εγκυμοσύνης (για κάθε 1000 γυναίκες οι 30 ενδέχεται να χάσουν το παιδί τους, εξαιτίας ενδοοικογενειακής βίας που ασκείται εναντίον τους).

- Το 1/3 του δείγματος δήλωσε λίγο ή καθόλου ενημερωμένο σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται σε θύματα βίας στην οικογένεια.

- Ποσοστό 57% που δήλωσαν ότι ασκήθηκε βία εναντίον τους δεν ανέφεραν το περιστατικό σε οποιονδήποτε.

- 43% των γυναικών που κακοποιήθηκαν, δήλωσαν ότι δεν είχαν συμπαράσταση από κανένα.

- Μόνο το 1/3 των γυναικών του δείγματος που ανέφεραν ότι κακοποιήθηκαν, ζήτησαν βοήθεια.

- Μόνο 9% των γυναικών που κακοποιήθηκαν, έτυχαν ιατρικής περίθαλψης.

- Μόνο το 5% των γυναικών που αναφέρουν κακοποίησή τους απευθύνθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο 1440 για ψυχολογική στήριξη.

-Μόνο το 2% κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το απόλυτο σκοτάδι αποτελεί θεραπεία για την αμβλυωπία


Η ασθένεια επηρεάζει περίπου το 4% του γενικού πληθυσμού.

Η αποκατάσταση της όρασης μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο απλή όσο το κλείσιμο ενός διακόπτη. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, ερευνητές εξέτασαν γατάκια με αμβλυωπία, πριν αλλά και μετά την παραμονή τους σε περιβάλλον με απόλυτο σκοτάδι για 10 ημέρες.

Οι ερευνητές Kevin Duffy και ο Donald Mitchell του Πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά, πιστεύουν ότι η έκθεση στο σκοτάδι προκαλεί ορισμένα τμήματα του οπτικού συστήματος να επανέλθουν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τότε που υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

«Μπορεί να υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί η προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου και να αποκατασταθούν διαταραχές όπως η αμβλυωπία, χωρίς την χρήση φαρμάκων», υποστηρίζει ο Dr.Duffy. «Η βύθιση σε απόλυτο σκοτάδι φαίνεται να δίνει ένα σήμα επανεκκίνησης στον εγκέφαλο, καταφέρνοντας αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην όραση».

Η αμβλυωπία επηρεάζει περίπου το 4% του γενικού πληθυσμού και αναπτύσσεται όταν τα δύο μάτια δεν βλέπουν το ίδιο καλά στην πρώιμη παιδική ηλικία, καθώς οι συνδέσεις από τα μάτια προς τις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου δεν έχουν ακόμη τελειοποιηθεί. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αυτή η ανισορροπία στην όραση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν γατάκια με αμβλυωπία στερώντας τους κάθε οπτική πληροφορία από το ένα μάτι. Αφού παρέμειναν στο απόλυτο σκοτάδι, παρατηρήθηκε σημαντική και ταχεία ανάρρωση της όρασής τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αποκατάσταση της όρασης εξαρτάται από την απώλεια των νευρικών ινών, οι οποίες συγκρατούν το οπτικό σύστημα στη θέση του. Όταν αυτά τα στοιχεία σταθεροποίησης δεν υπάρχουν, το οπτικό σύστημα είναι ελεύθερο να αποκαταστήσει την όποια βλάβη, να αυτοϊαθεί .

Η θεραπεία στο σκοτάδι είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τα παιδιά με αμβλυωπία, λένε οι ερευνητές- αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι γονείς να δοκιμάσουν κατί τέτοιο στο σπίτι. Βάσει της μέχρι τώρα έρευνας, το σκοτάδι πρέπει να είναι απόλυτο, χωρίς ίχνος φωτός σε καμία στιγμή της ημέρας. Επίσης σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί πρώτα η αρχική αιτία της αμβλυωπίας αλλά και να διασφαλιστεί ότι η περίοδος σκότους δεν θα βλάψει το καλό μάτι του παιδιού.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν πόσο ακριβώς σκοτάδι είναι απαραίτητο και για πόσο χρονικό διάστημα. Πιστεύουν, πάντως, πως είναι αδύνατο ένα φάρμακο να μπορεί να έχει τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα με αυτά που παρατηρησαν στη θεραπεία με το σκοτάδι. «Το πλεονέκτημα μιας απλής αισθητηριακής επιρροής χωρίς τη χρήση φαρμάκων, όπως είναι η θεραπεία σκότους, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε μια ομάδα μορίων, με την κατάλληλη χρονική σειρά και σε κατάλληλες περιοχές του εγκεφάλου» υποστηρίζουν οι ερευνητές.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προκαλεί τα ενοχλητικά αέρια


Δε φταίει μόνο η φασολάδα.

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται καθημερινά από το αίσθημα πρηξίματος και τυμπανισμού στην κοιλιά καθώς και από αέρια, που συνοδεύονται από δυσφορία και αμηχανία.

«Κάποιοι το αντέχουν και έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα, όμως άλλη νιώθουν ότι δε μπορούν να κάνουν όσα θέλουν» ισχυρίζεται ο γαστρεντερολόφος Dr Anton Emmanuel από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου University College Hospital.

Ο μέσος όρος αερίων που αποβάλλει από τον οργανισμό του ένας ενήλικας είναι ανάμεσα σε 200ml και δύο λίτρα.
Τι προκαλεί όμως τα αέρια;

Τα αέρια είναι το αποτέλεσμα «έξτρα αέρα» στο στομάχι, που αποβάλλονται μέσω του ρεψίματος ή προκαλούνται από την ύπαρξη βακτηρίων στο έντερο.

Σύμφωνα με τον Dr Emmanuel αν το φούσκωμα στις γυναίκες είναι επίμονο, και δεν διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ή να αποκλειστεί ότι δεν πάσχουν από κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα όπως καρκίνο στις ωοθήκες ή τη μήτρα.

Οι περισσότερες αιτίες ωστόσο που προκαλούν τα αέρια είναι «καλοήθεις».

Παρακάτω παρατίθενται μερικές αιτίες που σας φέρνουν σε… αμηχανία και δεν τις γνωρίζατε, εκτός από τις γνωστές συνέπειες της φασολάδας!

1) Το να πίνετε νερό μαζί με το φαγητό

2) Η έντονη άσκηση

3) Όταν είστε αγχωμένοι

4) Η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών

5) Τα χάπια για την καούρα και τα φάρμακα για το βήχα

6) Η κατανάλωση φρέσκου χυμού πορτοκαλιών

7) Το ξαναζεσταμένο φαγητό

8) Η μπύρα και το κόκκινο κρασί

9) Το να μασάτε τσίχλα

10) Τα κρύα αναψυκτικά


Διαβάστε περισσότερα...

Φουντώνει το κύμα γρίπης


Έξι, έως τώρα, τα θύματα από τον Η1Ν1.

Φουντώνει, όπως αναμενόταν, το κύμα γρίπης, δυστυχώς με θύματα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι από την εποχική γρίπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέχρι και την Πέμπτη, είχαν καταγραφεί 33 σοβαρά περιστατικά, από τα οποία τα 31 νοσηλεύθηκαν σε μονάδες εντατικής κλινικής, ενώ συνολικά 6 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης.

Πρόκειται για 5 άνδρες και μια γυναίκα με μέση ηλικία τα 61,7 έτη. Όσον αφορά στα κρούσματα που νοσηλεύθηκαν σε εντατική, πρόκειται για 21 άνδρες και 10 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 54 έτη.

Από τα 31 κρούσματα, τα 21 ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Τα δύο περιστατικά που δεν χρειάστηκαν ειδική νοσηλεία αφορούν σε δύο άνδρες 72 και 75 ετών.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται στη φάση της αυξημένης δραστηριότητας, αναμενόμενη για την εποχή.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καπνοαπαγόρευση μειώνει τις πρόωρες γεννήσεις


Πλέον γεννιούνται πρόωρα έξι μωρά στα 1.000.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους μειώνει τον αριθμό των βρεφών που γεννιούνται πρόωρα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σε νέα μελέτη που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Hasselt στο Βέλγιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν πρόωρα παιδιά από 600.000 γέννες μεταξύ του 2002 και του 2011. Ειδικότερα διαπίστωσαν μείωση 3,1% στον αριθμό των πρόωρων γεννήσεων μετά το 2007 και άλλη μια μείωση 2,6% μετά τον Ιανουάριο του 2010.

Ωστόσο, δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απαγόρευση του καπνίσματος είναι με βεβαιότητα η μοναδική αιτία για λιγότερες πρόωρες γεννήσεις. Άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ή ακόμη και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορούν να εξηγήσουν τη μείωση.

Συνολικά από τη μελέτη προέκυψε ότι πλέον γεννιούνται πρόωρα έξι μωρά στα 1.000.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «καλά» και τα «κακά» λιπαρά


Ποια ωφελούν την υγεία και ποια όχι.

Οι άνθρωποι έχουν συχνά την τάση να κατηγοριοποιούν ασυναίσθητα τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», έτσι και με τα λίπη. Αν και ένας διαιτολόγος θα απέφευγε τέτοιους απόλυτους χαρακτηρισμούς, προφανώς και υπάρχουν τρόφιμα που κάνουν λιγότερο ή περισσότερο καλό στην υγεία μας και θα πρέπει να τα προτιμούμε αντίστοιχα. Πόσα όμως απ’ όσα έχετε ακούσει ισχύουν και πόσα είναι, «απλώς» μύθοι;

Κορεσμένα λιπαρά: έχετε ακούσει σίγουρα για την υπεροχή σε διατροφική αξία της μαργαρίνης έναντι του βουτύρου. Αυτό οφείλεται στα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει το βούτυρο όπως και όλα τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Το εύρημα αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς επί χρόνια επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν την αρνητική επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στο καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας την ολική αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη στο αίμα. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται και από σύγχρονες ερευνητικές αναλύσεις με όλους τους διεθνείς οργανισμούς να συμφωνούν στις διατροφικές συστάσεις περιορισμού των κορεσμένων λιπαρών.

Μονοακόρεστα λιπαρά: κύριος εκπρόσωπος των μονοακόρεστων για την Ελλάδα είναι... το ελαιόλαδο φυσικά! Αυτό που έχει φανεί από ερευνητικά στοιχεία είναι ότι αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά μιας δίαιτας με μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνονται οι δείκτες του λιπιδαιμικού προφίλ όπως είναι η χοληστερόλη του αίματος. Με απλά λόγια, επιλέγοντας ελαιόλαδο αντί βουτύρου ή λιπαρών κρεάτων προασπίζετε την υγεία σας απέναντι στα καρδιαγγεικά νοσήματα σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποιον που επιλέγει το αντίθετο.

Πολυακόρεστα λιπαρά: πρόκειται για την ομάδα λιπαρών που σχετίζονται ευεργετικά με την καρδιαγγειακή υγεία και περιλαμβάνουν τα πολύ γνωστά ω-3 και ω-6 λιπαρά. Τι γίνεται όμως; Ενώ η δυτικοποιημένη διατροφή έχει άφθονα (πηγές της είναι το καλαμπόκι, όλα τα σπορέλαια, οι μαργαρίνες), υστερεί σε ω-3 λιπαρά, με αποτέλεσμα να έχει χαλάσει η αναλογία ω-3 : ω-6. Στην Ελλάδα ωστόσο, παρατηρείται μειωμένη πρόσληψη τόσο ω-3 όσο και ω-6. Συνεπώς μία αυξημένη πρόσληψη γενικότρα πολυακόρεστων λιπαρών, έχει δείξει να βελτιώνει κατά πολύ την υγεία της καρδιάς. Τα ω-3 τα βρίσκει κανείς πιο πολύ στα ψάρια και σε πιο πρόδρομη μορφή στους ξηρούς καρπούς (καρύδια), λιναρόσπορο, γλιστρίδα αλλά και στη φυτική μαργαρίνη με κατάλληλη σύνθεση ελαίων.

Trans λιπαρά: είναι τα μόνα λιπαρά που δεν έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός. Αντίθετα μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα στο καρδιαγγεικό. Προέρχονται από διαδικασίες υδρογόνωσης των ακόρεστων λιπαρών οξέων. Περιέχονται φυσικά σε μικρό ποσοστό στο βούτυρο, στα γαλακτοκομικά στο κόκκινο κρέας ενώ μπορεί να παραχθεί κατά την βιομηχανική επεξεργασία όπως είναι στα έτοιμα κέικ, γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα. Η βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων κάνει προσπαθειες μείωσης των trans λιπαρών ως παράγωγα της επεξεργασίας τους ωστόσο, μπορείτε πάντα να ελέγχετε την ετικέτα του τροφίμου ως προς την σύσταση σε trans λιπαρά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η περιτομή μειώνει τη σεξουαλική ευχαρίστηση


Επηρεάζεται η ευαισθησία του ανδρικού μορίου.

Η παρακάτω είδηση δε θα αρέσει σε όσους άντρες έχουν υποστεί περιτομή, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός αυτό τους προσδίδει ένα… μειονέκτημα στο κρεβάτι!

Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ghent οι άντρες που έχουν υποστεί περιτομή είτε στην παιδική ηλικία είτε αργότερα στην ενήλικη ζωή τους, βιώνουν λιγότερο έντονη σεξουαλική ευχαρίστηση και οργασμό σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Με αυτό δεν εννοούμε λιγότερη σεξουαλική δραστηριότητα ή ικανοποίηση, αλλά ευαισθησία» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Piet Hoebeke.

Τα τρία τέταρτα των αντρών στις ΗΠΑ κάνουν περιτομή, όχι απαραίτητα για θρησκευτικούς λόγους.

Βρετανοί γιατροί υποστηρίζουν ότι παρότι με την περιτομή μπορεί να αποφύγει κανείς μερικούς τύπους μολύνσεων, οι κίνδυνοι που εμπεριέχει αυτή η διαδικασία αντισταθμίζουν τυχόν οφέλη.

Η έρευνα έγινε σε 1.396 άντρες άνω των 18 στο Βέλγιο, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με το πόσο ευαίσθητο ήταν το μόριό τους, πόσοι έντονους οργασμούς είχαν ή αν ένιωθαν πόνο ή μούδιασμα όταν είχαν στύση.
Από το συνολικό αριθμό των ερωτηθέντων οι 310 άντρες είχαν υποστεί περιτομή.

Μια πιθανή εξήγηση για τη διαφορά στην ευαισθησία που αισθάνονταν οι άντρες είναι ότι η ακροβυστία προστατεύει το πέος από το τρίψιμο στα ρούχα και τα εσώρουχα. Σε όσους όμως έχουν υποστεί περιτομή ενδέχεται το δέρμα στο τμήμα αυτό να έχει γίνει πιο παχύ και ξηρό και κατά συνέπεια λιγότερο ευαίσθητο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Dr Hoebeke οι άντρες που είχαν υποστεί περιτομή ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο πόνο και μούδιασμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κάτι που αποδίδεται επίσης στο δέρμα της περιοχής αυτής του πέους. «Με εξέπληξε που κάποιοι αισθάνονται πόνο, δεν το περίμενα» είπε.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής από την άλλη υποστηρίζει ότι τα οφέλη από την περιτομή υπερτερούν των κινδύνων, ωστόσο δεν την προτείνει καθολικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Face control για 800.000 δημοσίους υπαλλήλους


Στόχος να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις υπηρεσίες τους.

Από face control θα περάσει το επόμενο διάστημα σχεδόν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να ενεργοποιηθεί η περιβόητη διαδικασία της «κινητικότητας» στο Δημόσιο, ενόψει της άφιξης της τρόικας.

Όπως αναφέρει ο Κόσμος του Επενδυτή, οι προϊστάμενοι τους θα ξεσκονίσουν τους φακέλους τους προκειμένου να προσδιορίσουν το εργασιακό τους προφίλ και να τους τοποθετήσουν στις κατάλληλες θέσεις, αξιοποιώντας τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι προϊστάμενοι θα πρέπει να ελέγξουν ακόμα και την εγκυρότητα των πιστοποιητικών σπουδών και γνώσης ξένων γλωσσών. Μάλιστα, όπου κριθεί αναγκαίο θα προβούν σε περαιτέρω ελέγχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και γραπτή δοκιμασία για την τοποθέτηση στις νέες θέσεις.
Ωστόσο, για πολλούς το θέμα παραμένει ακόμα ανοιχτό.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τάνγκο σας απαλλάσσει από το άγχος


Χορέψτε και διώξτε το στρες.

Αν το άγχος σας έχει καταβάλλει και η κατάθλιψη σάς χτυπά την πόρτα, ο καλύτερος τρόπος για να νιώσετε καλύτερα και να αποβάλλετε το στρες από τον οργανισμό σας είναι… το τάνγκο!

Σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστραλία μόλις δύο εβδομάδες μαθημάτων στο αργεντίνικο τάνγκο, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεσή σας.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Music and Medicine, ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια New England στη Νέα Νότια Ουαλία και Australian National University στην Canberra επισημαίνουν ότι… με το συγκεκριμένο χορό επηρεάζονται θετικά όσοι πάσχουν από διαταραχές στη διάθεσή τους.

«Μειώθηκε σημαντικά το αίσθημα κατάθλιψης, το άγχος, το στρες και οι διαταραχές στον ύπνο των συμμετεχόντων. Ακόμη, βελτιώθηκε το αίσθημα ικανοποίησης και αυτό-αποτελεσματικότητας των ατόμων» ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας από 18 έως 73 ετών, καλά μορφωμένοι, ενώ το 80% αυτών ήταν γυναίκες.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποσυνδέονται τα νοσοκομεία Λέσβου και Λήμνου


Θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Άνοιξε οριστικά ο δρόμος για την αποσύνδεση του Νοσοκομείου της Λήμνου από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, μετά την απόφαση που πήρε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) που συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά, και την οργανική, αλλά και τη διοικητική αποσύνδεση του Νοσοκομείου Λήμνου.

Ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, Γιάννης Ευδοκιμίδης, κατέθεσε θετική εισήγηση για την αποσύνδεση των δύο νησιωτικών Νοσοκομείων της Λήμνου και της Ικαρίας από τα Νοσοκομεία της Μυτιλήνης και της Σάμου αντίστοιχα, η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη τού ΚΕΣΥΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emprosnet.gr, αυτό που αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα στην απόφαση, ήταν οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών και κυρίως οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λήμνου, οι οποίοι είχαν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους το θέμα του Νοσοκομείου του νησιού.

«Αγωνιζόμαστε συνεχώς και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για την επίλυση όλων των προβλημάτων του νησιού μας», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής. «Στη σημερινή (χθες βράδυ) ανοικτή συνεδρίαση περιμέναμε με αγωνία αυτή την απόφαση, για να καθορίσουμε τη στάση μας από δω και πέρα. Είναι μια θετική εξέλιξη και θα αγωνιστούμε και για τα άλλα τέσσερα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί», τόνισε ο κ. Χατζηδιαμαντής.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα σνακ εν ώρα εργασίας σάς παχαίνουν


Ευθύνονται για τα έξτρα κιλά στη ζυγαριά σας κάθε χρόνο.

Τα σνακ που καταναλώνετε ενώ βρίσκεστε στο γραφείο ή τη δουλειά σας μπορεί να είναι υπεύθυνα για τα έξτρα 2,5-3 κιλά που βάζετε το χρόνο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία, τα μπισκότα και τα διάφορα κέικ εν ώρα εργασίας ευθύνονται για την αύξηση του βάρους των γυναικών κατά 3,17 κιλά και 2,26 κιλά στους άντρες ετησίως.

Κατά μέσο όρο οι Βρετανοί δήλωσαν ότι καταναλώνουν τουλάχιστον δύο σνακ την ημέρα, με το 30% να αναφέρει ότι τσιμπάει τρεις και περισσότερες φορές κατά τις εργάσιμες ώρες.

Στην πρώτη θέση των μη υγιεινών και γεμάτων θερμίδες τροφίμων βρίσκονται τα διαφόρων ειδών μπισκότα, ακολουθεί η σοκολάτα, τα τσιπς και τα κέικ.

Εκείνοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενδώσουν σε αυτούς τους πειρασμούς είναι όσοι εργάζονται σε γραφεία, με το 35% αυτών να τσιμπάει από τα διάφορα κεράσματα συναδέλφων.

«Αν οι άνθρωποι έτρωγαν πιο υγιεινά γεύματα δε θα είχαν την ανάγκη να φάνε σνακ. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να δουν διαφορά στη ζυγαριά τους» είπε η διατροφολόγος Dr Sarah Brewer.


Διαβάστε περισσότερα...

Το άγχος για τη σχέση μας αρρωσταίνει


Όσοι ανησυχούν υπερβολικά έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άνθρωποι που αγχώνονται και ανησυχούν υπερβολικά για την πορεία της σχέσης τους έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα σάλιου και αίματος από 85 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα επί δώδεκα έτη. Επίσης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη σχέση τους.

Εκείνοι που είχαν άγχος και ανησυχία για τη σχέση τους συνήθως ανησυχούν πολύ και φοβούνται την απόρριψη. Επίσης, έχουν την τάση να αναζητούν διαρκώς την επιβεβαίωση του συντρόφου τους ότι τους αγαπά, ενώ είναι πιο πιθανό να σπεύσουν να ερμηνεύσουν ασαφή και αμφιλεγόμενα γεγονότα ως αρνητικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με το μεγαλύτερο άγχος για τη σχέση τους είχαν κατά μέσο όρο 11% περισσότερη κορτιζόλη- ορμόνη του στρες – και κατά 22% χαμηλότερα επίπεδα T-λεμφοκυττάρων – απαραίτητοι φύλακες και υπερασπιστές της άμυνας του οργανισμού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αν και περισσότερες γυναίκες στην έρευνα ανάφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους για την πορεία της σχέσης τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εξίσου υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και χαμηλά επίπεδα T λεμφοκυττάρων είχαν και οι άνδρες που ανησυχούσαν. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ψυχολογικό περιοδικό Psychological Science.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δέκα πιο αφροδισιακές τροφές


Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σεξουαλική μας ζωή, αφού μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες, την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και τα επίπεδα ενέργειας και στρες του οργανισμού. Κάποιες από αυτές έχουν ψυχοδραστικές επιδράσεις, άλλες ανεβάζουν τη σεξουαλική επιθυμία γιατί είναι ψυχολογικά διεγερτικές, ενώ άλλες απλά ενισχύουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Και φυσικά.. είναι υγιεινές.



1. Σπαράγγια

Ένας Άγγλος βοτανολόγος του 17ου αιώνα, ο Nicholas Culpepper, έγραψε πως τα σπαράγγια «διεγείρουν τον πόθο στους άνδρες και τις γυναίκες». Στη Γαλλία του 19ου αιώνα οι σεξουαλικές αυτές λόγχες σερβίρονταν σε τρία διαφορετικά πιάτα κατά τη διάρκεια του γαμήλιου δείπνου. Κάτι ήξεραν: τα σπαράγγια αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλίου, φυτικών ινών, βιταμινών Β6, Α και C, θειαμίνης και φυλλικού οξέος. Το τελευταίο ειδικά αυξάνει την παραγωγή ισταμίνης, μιας ουσίας απαραίτητης για να φτάσουν σε οργασμό τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες.

2. Αμύγδαλα

Από την αρχαιότητα τα αμύγδαλα θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας. Το άρωμα του αμύγδαλου διεγείρει το πάθος στις γυναίκες, ή τουλάχιστον αυτό περιγράφουν οι ποιητές και οι συγγραφείς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, μαγνησίου και φυτικών ινών. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως υπάρχει κάτι αληθινό στο μύθο που περιβάλλει τα αμύγδαλα.

3. Αβοκάντο

Σκεφτείτε το σχήμα του αβοκάντο και αμέσως θα διαπιστώσετε το λόγο για τον οποίο σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα. Οι Αζτέκοι το αποκαλούσαν «ahuacuatl», ή «δέντρο των όρχεων». Στην Ισπανία του μεσαίωνα, οι ιερείς θεωρούσαν τη συγκεκριμένη τροφή τόσο αισχρά σεξουαλική που είχαν απαγορέψει την κατανάλωσή της. Από την άλλη βέβαια, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και κάλιο, που επιπλέον ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Μπανάνες

Για ακόμη μία φορά το σχήμα της μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη συσχέτισή της με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, αλλά μην ξεχνάτε πως η μπανάνα αποτελεί ιδανική πηγή καλίου, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, περιέχει χηλικά σύμπλοκα μετάλλων και το ένζυμο bromelain που ενισχύει τη libido των ανδρών.

5. Βασιλικός

Όχι μόνο ενισχύει το άρωμα και τη γεύση των γευμάτων, αλλά εμφανίζει και μία πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα. Το άρωμα του βασιλικού λέγεται πως έχει αφροδισιακές, αλλά και έντονα διεγερτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε τον στις συνταγές σας και.. απογειωθείτε.

6. Σοκολάτα

Η σοκολάτα, η βασίλισσα των αφροδισιακών τροφών, περιέχει διάφορες ενώσεις: την ανανδαμίδη, μια ψυχοδραστική ουσία που επάγει την ευφορία, και τη φαινυλαιθυλαμίνη, την “ουσία του έρωτα’, που απελευθερώνει ντοπαμίνη στο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου που παρουσιάζει το peak της δραστηριότητάς του κατά τη διάρκεια του οργασμού. Η φαινυλαιθυλαμίνη λέγεται πως επάγει την έξαψη, την έλξη και την ευφορία. Επιπλέον, το κακάο περιέχει τρυπτοφάνη, την πρόδρομη ένωση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που προωθεί την αίσθηση της ευεξίας και της χαλάρωσης.

7. Σύκα

Τα σύκα θεωρούνται διεγερτικά από την αρχαιότητα, ενώ το «ανοικτό» σύκο προσομοιάζει στα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Αναφέρονται ως το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας, ενώ οι πρόγονοί μας τα θεωρούσαν ιερά και τα συσχέτιζαν με τον έρωτα και τη γονιμότητα.

8. Σκόρδο

Ναι, η μυρωδιά του είναι έντονη, αλλά το σκόρδο θα «ενισχύσει» τους άνδρες περισσότερο από κάθε τι άλλο. Το σκόρδο είναι μια συμπυκνωμένη πηγή αλισίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τη ροή του αίματος. Ενισχύστε λοιπόν τα πιάτα σας.

9. Στρείδια

Πρόκειται ίσως για την τροφή που έχει χαρακτηριστεί για τις αφροδισιακές της ιδιότητες περισσότερο από κάθε άλλη. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που ευνοεί την παραγωγή σπέρματος και αυξάνει τη libido.

10. Μέλι

Το μέλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βόριου, ενός ιχνοστοιχείου που βοηθά στο μεταβολισμό των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών, των οιστρογόνων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, της ορμόνης που ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τέλος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα ένζυμα και τα φυτοχημικά είναι επίσης ουσίες που οδηγούν στην υψηλή παραγωγή τεστοστερόνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Βόλος: Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ξυλοκόπησε τον Πρόεδρο των Ιατρών


Kατά του προέδρου τον Νοσοκομειακών Ιατρών χειροδίκησε πριν από λίγο o Διοικητής του Νοσοκομείου του Βόλου.

Ο Πρόεδρος των Ιατρών φέρεται να ξυλοκοπήθηκε τόσο άσχημα, που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα επείγοντα.

Στο Νοσοκομείο βρίσκονται ήδη άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας

Ακούστε τί ακριβώς συνέβη, σύμφωνα με την πρόεδρο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, Φούλη Τσιώμου:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο αυτόφωρο για να μην του κόψουν το ρεύμα!


Στο αυτόφωρο κατέληξε ο ιδιοκτήτης καταστήματος στην Πάτρα, ο οποίος επιτέθηκε σε υπαλλήλους της ΔΕΗ που πήγαν να του κόψουν το ρεύμα. Οι υπάλληλοι του συνεργείου που δέχθηκαν την επίθεση ειδοποίησαν την αστυνομία και έτσι το επεισόδιο έλαβε τέλος με επίσης... επεισοδιακό τρόπο.

Ο καταστηματάρχης, το μαγαζί του οποίου βρίσκεται στον πεζόδρομο στην Τριών Ναυάρχων, όταν είδε το συνεργείο της ΔΕΗ προσπάθησε να τους εμποδίσει από το να του κόψουν το ρεύμα και να τους διώξει.

Οι υπάλληλοι δεν συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις του καταστηματάρχη καθώς είχαν εντολή διακοπής του ρεύματος και έτσι παραλίγο να έρθουν στα χέρια, ενώ λόγω της έντασης συγκεντρώθηκαν στο σημείο και πολλοί περαστικοί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από Δευτέρα στο τερέν ο Πιστόριους;


Μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη, ο Όσκαρ Πιστόριους, ο αθλητής μπορεί να ξεκινήσει πάλι τις προπονήσεις από τη Δευτέρα.

Ο Άμπι Λόου, ο επί χρόνια μέντορας του παραολυμπιονίκη, ανέφερε πως είναι έτοιμος να «καθαρίσει» με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό του αθλητή, έστω και αν ο Πιστόριους δεν πρόκειται να αγωνιστεί.

«Όσο πιο σύντομα ξεκινήσει να δουλεύει, τόσο το καλύτερο» είπε ο Λόου, «μπορούμε να ξεκινήσουμε τη Δευτέρα», προσέθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις σε 5.500 φορολογούμενους!


Μετά το κραχ των εσόδων στους φόρους κατανάλωσης και την είσπραξη 4 εκατ. ευρώ παραπάνω εσόδων τον Ιανουάριο από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι έλεγχοι, κυρίως σε «μεγαλοφορολογούμενους» μπαίνουν σε πρώτο πλάνο και σε απόλυτη προτεραιότητα.

Τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων, φαίνεται να «γλύκαναν» το υπουργείο Οικονομικών. Όχι όμως και 5.500 οφειλέτες οι οποίοι βρέθηκαν προ εκπλήξεων, καθώς διαπίστωσαν ότι η εφορία έβαλε χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά βοηθήματα, ενοίκια και επιδοτήσεις που περίμεναν να εισπράξουν.

Στην τσιμπίδα των κατασχέσεων πιάστηκαν 130% περισσότεροι οφειλέτες σε σχέση με τους 2.400 φορολογούμενους οι οποίοι είχαν υποστεί κατάσχεση κινητών αξιών εις χείρας τρίτων τον Ιανουάριο του 2012.
Κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, απειλές κατασχέσεων και η οικειοθελής προσέλευση φορολογουμένων για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στη βάση των ισχυουσών διευκολύνσεων τμηματικής εξόφλησης, οδήγησαν σε εισπράξεις ύψους 280 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιανουάριο, με αύξηση πάνω από 150% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές εισπράξεις, οι οποίες ήταν μόλις 110 εκατ. ευρώ.

Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εισπράξεων, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι σε ετήσια βάση οι εισπράξεις μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Και σαφάρι ελέγχων

Παράλληλα με το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων (σύνολο 56,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012), το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να κινητοποιήσει στο έπακρο και τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Με εγκύκλιο που απέστειλε στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ζητεί τη διενέργεια τακτικού ελέγχου στους 1.750 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι περιλαμβάνονταν στην αρχική λίστα την οποία θεωρητικά θα είχαν εξαντλήσει το 2012, τα 49 ειδικά συνεργεία ελέγχου που είχαν συγκροτηθεί για το λόγο αυτό.

Τελικά ολοκληρώθηκαν πέρυσι, 495 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 22,2 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 17,4 εκατ. ευρώ (μέσος έξτρα φόρος 31.500 ευρώ).

Τον περασμένο Νοέμβριο οι αρμοδιότητες ελέγχου μεταφέρθηκαν στο ΔΕΚ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει πλέον στελεχωθεί με 120 ελεγκτές ειδική υποδιεύθυνση ελέγχου με αποκλειστικό αντικείμενο τους μεγάλους φορολογούμενους.

Η λίστα των μεγαλο-φορολογουμένων που ελέγχονται διευρύνεται διαρκώς, με βάση τρία κριτήρια τα οποία αξιολογεί αυτόματα το σύστημα Elenxi. Την πόρτα των ελέγχων ανοίγουν:

-Τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή
-Αγορές αγαθών αξίας μεγαλύτερης των 450.000 ευρώ ή
-Αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος φορολογουμένων μεγάλου πλούτου αποτελεί Μνημονιακή δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών η οποία το 2012 έμεινε στα χαρτιά.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 1.900 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Ολοκληρώθηκαν μόλις 495...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπό όρους οι μετατάξεις από δημοτικές επιχειρήσεις σε δήμους


Δεκτή η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη μετάταξη εργαζομένου από δημοτική επιχείρηση σε δήμο, διευκρινίζει με ομόφωνη γνωμοδότηση το ΣΤ' τμήμα τού Νομικού Συμβουλίου τού Κράτους (ΝΣτΚ), την οποία έκανε δεκτή με εγκύκλιό του το το υπουργείο Εσωτερικών.

Έτσι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣΤ' τμήματος τού ΝΣτΚ, σε περίπτωση λύσης δημοτικής επιχείρησης, οι υπάλληλοι μπορούν να μεταταχθούν στο δήμο μόνο στην περίπτωση που η δραστηριότητα τής επιχείρησης συνεχίζεται στο δήμο.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο τού υπουργείου, «η διάταξη της παρ.7 του άρθρου 109 του ν.3852/2010 περί μεταφοράς προσωπικού εφαρμόζεται σε περίπτωση λύσης δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης ή Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) εφόσον, όμως, η δραστηριότητά τους, μετά τη λύση τους, αναλαμβάνεται (και συνεχίζεται) από τον οικείο δήμο ή από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αυτού, άλλως εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 262 του ν.3460/2006».

Επισημαίνεται, δε, ότι «στην παράγραφο 7 του άρθρου 109 του ν.3852/2010 προβλέπεται ότι σε περίπτωση λύσης κοινωφελούς επιχείρησης και ανάληψης των δραστηριοτήτων της από τον οικείο δήμο ή από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αυτού, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου μεταφέρεται στον αντίστοιχο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας, ύστερα από απόφαση τού δημοτικού συμβουλίου. Συμβάσεις έργου, που έχουν συναφθεί από τις επιχειρήσεις που λύονται, εκτελούνται από τον αντίστοιχο φορέα άσκησης των σχετικών αρμοδιοτήτων».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες περιόρισαν τις... πίτσες και σουβλάκια


Η κρίση έπληξε σημαντικά τον κλάδο των ταχυφαγείων και της μαζικής εστίασης.

Με... μέτρο τρώνε πλέον οι Έλληνες πίτσα και σουβλάκι, αφού η οικονομική κρίση και η άνοδος του ΦΠΑ που είχε άμεση επίπτωση στις τιμές των προϊόντων εστίασης, φαίνεται ότι τους έστρεψαν στο σπιτικό φαγητό, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων.

Οπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat, στην οποία εξετάζεται ο εγχώριος κλάδος εστίασης σε καταστήματα fast food, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και η αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 23%, η οποία επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα, επηρέασαν δυσμενώς τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης το 2011,

Ο τομέας της πίτσας εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση με 30%, ενώ ακολούθησαν το σουβλάκι με 28%, τα fast food με 26%, οι αλυσίδες πώλησης σάντουιτς και σνακ με 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ με 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν εξέλθει από την αγορά, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 η απασχόληση στο κλάδο μειώθηκε κατά 20%.

Υπό τις αρνητικές αυτές συνθήκες, οι εταιρείες έχουν αναπτύξει έντονο ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: «happy hours» (χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές), χαμηλότερες χρεώσεις για online παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε pizza ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.

Αναφορικά με τις επιχειρηματικές εξελίξεις του κλάδου για το 2011, η μητρική McDolanld΄s, πούλησε τα 19 εταιρικά καταστήματα που διέθετε στην Ελλάδα στη Premier Capital, ενώ η αλυσίδα καταστημάτων Applebee΄s διέκοψε την λειτουργία των καταστημάτων της στην Ελλάδα, λόγω σημαντικών ζημιών και αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% προκειμένου να τονωθεί η αγορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκε διευθυντής κλινικής για φακελάκι


Ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή του επέβαλε το δικαστήριο.

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς στον διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι ζήτησε και πήρε φακελάκι μετά την χειρουργική επέμβαση σε ηλικιωμένη.

Ο γιατρός, διευθυντής σε ορθοπεδική κλινική νοσοκομείου, συνελήφθη στις 19 Φεβρουαρίου, έπειτα από ραντεβού - παγίδα που στήθηκε έπειτα από καταγγελία που έγινε στην Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την καταγγελία όταν ο γιος της ηλικιωμένης πήγε στο γραφείο του γιατρού για να τον ευχαριστήσει δίνοντάς ένα μπουκάλι ουίσκι αυτός φέρεται να απαίτησε χρήματα. Ο άνδρας πήγε στους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. και αφού προσημειώθηκαν 400 ευρώ ο καταγγέλων πήγε στο γραφείο του γιατρού για να του τα δώσει.

Όταν ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής παρέλαβε τα χρήματα επενέβησαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται χωρίς ωστόσο να πείσει τους δικαστές.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίτιμος Διδάκτορας στα Ιωάννινα ο Harald zur Hausen


Ο Νομπελίστας ανακάλυψε τον ενοχοποιητικό ρόλο των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Tο Νομπελίστα Καθηγητή Harald zur Hausen, ο οποίος το 2008, ανακάλυψε τον ενοχοποιητικό ρόλο των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδική εκδήλωση, στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Ιδρύματος.

«Θεωρούμε ότι, η αναγόρευση του Καθηγητή σε επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου μας, είναι μια μεγάλη τιμή για το Ίδρυμα, αλλά και την περιοχή ενώ παράλληλα είναι και μία επίσημη ένδειξη της αναγνώρισης της πολύπλευρης ερευνητικής του προσφοράς», τονίζει στο ΑΜΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

«Ο Νομπελίστας Καθηγητής κ. Harald zur Hausen είναι μια εξαιρετική ακαδημαϊκή προσωπικότητα διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, στον τομέα της Φυσιολογίας της Ιατρικής», προσθέτει ο κ. Αλμπάνης, καθώς «το ενδιαφέρον, επικεντρώνεται κυρίως με την δουλειά του, στις κακοήθειες, λοιμώδους προελεύσεως. Μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, ο Καθηγητής έχει αποδείξει, τον ρόλο των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ανακάλυψε πολλούς νέους τύπους ιών».

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λέει ο Πρύτανης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ακαδημαϊκές αξίες και στην διεπιστημονικότητα της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και στην πολυφωνία. Μάλιστα, έχει ένα πρόγραμμα να επιδιώκει συνεχώς και νέες συνεργασίες με σπουδαίους επιστήμονες. Η γνωριμία και η συνεργασία με στον τομέα της Βιολογίας και στην Φυσιολογίας της Ιατρικής θεωρείται ως θετική για τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο καθηγητής Harald zur Hausen έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία ενώ είναι επίτιμος διδάκτωρ 12 Πανεπιστημίων. Πέραν από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, διακρίνεται από τα φιλελληνικά του αισθήματα, καθώς μαζί με 21 άλλους νομπελίστες, τον Απρίλιο του 2012, συνέγραψε υπόμνημα για την υποστήριξη της Επιστήμης στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το υπόμνημα απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νομπελίστας καθηγητής έφτασε στα Ιωάννινα, προσκεκλημένος και από την Οργάνωση, «Παγκόσμια Ελληνική Βιοχημική Ένωση», στο πλαίσιο Συνεδρίου το οποίο διοργανώνει, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Στον εισαγγελέα σήμερα για τις συντάξεις –«μαϊμού»


Οι 5 γυναίκες και ο άνδρας κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Γυναικεία υπόθεση ήταν όπως αποδείχτηκε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η κομπίνα με τις συντάξεις -«μαϊμού» και ειδικότερα την είσπραξη συντάξεων θανόντων ή άλλων που είχαν ανασταλεί, η οποία εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνες έρευνες.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε γυναίκες, οι τρεις από τις οποίες εργάζονταν μέχρι κάποια στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), και τον σύζυγο της μίας, οι οποίοι αποτελούσαν δύο διαφορετικές ομάδες, που άρπαζαν το κρατικό χρήμα με πανομοιότυπο τρόπο.

Την μία ομάδα αποτελούσαν μια 59χρονη συνταξιούχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μια 57χρονη πρώην υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, καθώς και άλλη μία 54χρονη. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται μία 46χρονη υπάλληλος (σε αργία) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο 51χρονος σύζυγός της και μία 42χρονησυνεργός τους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν δύο ξεχωριστές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, απάτη και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η πρώτη ομάδα είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από το μήνα Οκτώβριο του 2011, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την υπεξαίρεση των χρημάτων του Ελληνικού Δημοσίου, ανέρχεται σε 479.922 ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα είχε συγκροτηθεί από το Φεβρουάριο του 2004, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την δράση της ανέρχεται σε 68.711,37 ευρώ.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν και οι δύο ομάδες ήταν η εξής: Οι γυναίκες υπάλληλοι του ΓΛΚ, χρησιμοποιώντας κωδικούς δικούς τους η συναδέλφων τους, έδιναν εντολές για καταβολές συντάξεων θανόντων, ή ζώντων που για κάποιους λόγους είχαν ανασταλεί, σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικούς τους ή των συνεργών τους, ενώ παράλληλα άλλαζαν τις διευθύνσεις των θανόντων ή των πρώην συνταξιούχων, για να μην λάβουν κάποια επιστολή ή άλλο έγγραφο οι συγγενείς τους.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγούνται αύριο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Από την Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.



Διαβάστε περισσότερα...

3.000€ γιατί καθυστέρησαν...


Το ποσό των 3.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών σε οδηγό, για τη ηθική βλάβη που έκρινε ότι υπέστη επειδή τα δικαστήρια καθυστέρησαν κατά 1.895 ημέρες (5χρόνια, 2 μήνες και 10 μέρες) να εκδώσουν απόφαση επί της προσφυγής που είχε καταθέσει, για τη μη πρόσληψή του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Ο οδηγός τον Δεκέμβριο του 2006 κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του σχετικού διαγωνισμού πρόσληψης οδηγών στην ΕΑΒ, καθώς έμεινε εκτός.

Η εκδίκαση της υπόθεσης του προσδιορίστηκε αρχικά στο ΣτΕ για τις 5.2.2009, αλλά αναβλήθηκε 4 φορές, καθώς το ΑΣΕΠ δεν έστελνε τα σχετικά έγγραφα λόγω έλλειψης νομικής υπηρεσίας.

Μετά την ψήφιση του νόμου 3900/2010, λόγω αλλαγής αρμοδιότητας της ύλης των δικαστηρίων, η δικογραφία αυτή (υπόθεση) μεταφέρθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Εφετείο στις 16.12.2011, η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 29.2.2012 και θεωρήθηκε στις 26.6.2012.

Ο οδηγός διεκδικούσε από το Δημόσιο, σύμφωνα με το Ν. 4055/2012 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), το ποσό των 35.000 ευρώ.

Το Διοικητικό Εφετείο με την υπ΄ αριθμ. 1/2013 απόφασή του έκρινε ότι πράγματι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής απόφασης του οδηγού, η οποία του προκάλεσε ηθική βλάβη, συνιστάμενη στην ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που υπέστη κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας.

Για την αποκατάσταση της βλάβης αυτής το δικαστήριο τού επιδίκασε το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να καταβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο πρότεινε να επιδικαστεί στον οδηγό το ποσό των 300 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

24 εκατ σε "μαϊμού" συντάξεις


Το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ κατέβαλαν κάθε χρόνο σε συντάξεις «μαϊμού» τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν για χρόνια το χάος που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση και εισέπρατταν τα χρήματα. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: «μαϊμού συντάξεις, τέλος».

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA






Διαβάστε περισσότερα...

Εθνική Ομάδα Χόκεϋ: "Διακρίσεις κόντρα στην αδιαφορία της Πολιτείας"


Η Εθνική Ομάδα Χόκεϋ έχει στο ενεργητικό της 2 μετάλλια Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ένα χάλκινο και ένα ασημένιο. Το Χόκεϋ επί Πάγου ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1984 από ομογενείς, που επέστρεψαν στην Ελλάδα και στελέχωσαν την ομάδα. Ο πρώτος επίσημος αγώνας έγινε στην Αθήνα το 1985. Το 1989 διεξήχθη το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ελλάδος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με συμμετοχή συνολικά 5 ομάδων. Η πρώτη Εθνική Ομάδα Νέων συγκροτήθηκε το 1990 και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας στην Γιουγκοσλαβία. Το 1992 συγκροτήθηκε η πρώτη Εθνική Ομάδα Ανδρών και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική. Με μόνο δύο βδομάδες προετοιμασίας η Εθνική Ομάδα κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Πάρα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Χόκεϋ, συγκροτήθηκε ξανά Εθνική Ομάδα το 1995 και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νότιο Αφρική. Το 2001, το Παγοδρόμιο του Μοσχάτου κλείνει οριστικά. Πολλοί αθλητές σταματούν το χόκεϋ, ενώ άλλοι αρχίζουν προπονήσεις στο παγοδρόμιο του Πολύδροσου, το οποίο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για διεξαγωγή αγώνων. Το Μάιο του 2003 και το τελευταίο παγοδρόμιο στην Ελλάδα κλείνει οριστικά. Μετά το κλείσιμό του οι παίχτες της Εθνικής αποφάσισαν να προπονούνται με δικά τους έξοδα εκτός της Ελλάδας. Η Εθνική Ομάδα συμμετέχει ξανά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας 2009 που διεξήχθη στη Νέα Ζηλαδία. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010 που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, η εθνική ομάδα ανδρών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, επίτευγμα που αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του αθλήματος. Διεθνείς συμμετοχές : - 1992 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα DivIII – Γιοχάν. Νότιος Αφρική (ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ) - 1992 Προκριματικά Παγκοσμίου – Αγκυρα, Τουρκία - 1995 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης Κατηγορίας – Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική - 1996 Προκριματικά Παγκοσμίου και Ολυμπιάδας – Μετούλα, Ισραήλ - 1998 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης Κατηγορίας – Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική - 1999 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης Κατηγορίας – Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική - 2008 Προκριματικά Παγκοσμίου – Σεράγεβο, Βοσνία - 2008 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης Κατηγορίας – Λουξεμβούργο, Λουξεμβούργο - 2009 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας – Ντουνεντήν, Νέα Ζηλανδία - 2010 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα DivIIIΑ – Λουξεμβούργο (ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ) - 2011 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης Κατηγορίας – Κέηπ Τάουν, Νότιος Αφρική - 2012 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης Κατηγορίας – Ερζουρούμ, Τουρκία - 2013 Προκρικατικά Παγκοσμίου 3ης Κατηγορίας – Αμπου Ντάμπι, Η.Αραβ.Εμιράτα

Διαβάστε περισσότερα...

Ποιές τροφές μειώνουν τη χοληστερίνη


Οι διατροφικοί «σύμμαχοι» της καρδιάς.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση συντελούν στην καλή διατήρηση της καρδιάς, και της υγείας μας γενικότερα.

Το άγχος, η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία οδηγούν στην αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ας γνωρίσουμε τους «σύμμαχους» της καρδιάς μας, που ταυτόχρονα αποτελούν και ιδανικές τροφές για τη μείωση της χοληστερίνης.

Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Ξεκινήστε την ημέρα σας, με ένα υγιεινό πρωινό που θα περιλαμβάνει 2 μερίδες βρώμης (1 μερίδα :45 g) καθημερινά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ποσότητα βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5 % σε μόλις έξι εβδομάδες. Το κλειδί σε αυτό είναι η ουσία β-γλυκάνη,ουσία που δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.

Πρωινό με γιαούρτι ή γάλα και βρώμη: Σε ένα μπολ προσθέτετε γιαούρτι ή γάλα και 4 κουταλιές βρώμης και ανακατεύετε. Προσθέστε φρούτα, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα ή και κομμάτια μαύρης σοκολάτας και απολαύστε!

Κόκκινο κρασί

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Μεταβολισμού και Διατροφής στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωσαν το ίδιο συμπλήρωμα σταφυλιών που βρέθηκε στο κόκκινο κρασί, μείωσαν τα επίπεδα της LDL κατά 9%.

Επιπλέον, όσοι είχαν υψηλή χοληστερόλη πριν πάρουν μέρος στην έρευνα ,παρουσίασαν μια πτώση κατά 12% των επιπέδων της LDL.

Ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα σας η το δείπνο σας μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης

Σολομός και λιπαρά ψάρια

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των επιβλαβών λιπιδίων στον οργανισμό όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL).

Σύμφωνα με έρευνα, αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως εκείνα που βρίσκονται στο σολομό, στις σαρδέλες, και τη ρέγγα μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη έως και 4%.

Ο σολομός, ψητός, βραστός ή μαριναρισμένος μπορεί να συνδυαστεί άριστα με μια πράσινη σαλάτα όπως για παράδειγμα σπανάκι.

Ξηροί καρποί

Εάν θέλετε να μειώσετε την χοληστερόλη σας, ίσως πρέπει να βάλετε λίγους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή σας διατροφή.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το American Journal of Clinical Nutrition, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν 42 γραμμάρια καρύδια, έξι ημέρες την εβδομάδα για ένα μήνα μείωσαν την ολική χοληστερόλη τους κατά 5,4% και την LDL χοληστερόλη κατά 9,3%. Επίσης, τα αμύγδαλα και τα κάσιους είναι πολύ καλές επιλογές.

Ωστόσο, ενώ οι ξηροί καρποί είναι τροφή ωφέλιμη για μια υγιή καρδιά, είναι επίσης τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Όσον αφορά την ποσότητα, 10-15 μετρίου μεγέθους ξηροί καρποί είναι μια καλή πρόταση για να μειώσετε την χοληστερίνη σας.

Προσθέστε ξηρούς καρπούς στο γιαούρτι και τα δημητριακά σας,στα κέικ και στις σαλάτες σας.

Όσπρια

Τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού οποιουδήποτε όσπριου την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη έως και 10% σε έξι μόλις εβδομάδες.

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και καρύδια ή σαλάτα με φακές, ντομάτα και μυζήθρα αποτελούν υγιεινά θρεπτικά γεύματα για όλη την οικογένεια.

Πράσινο και μαύρο τσάι

Παρόλο που το πράσινο τσάι έχει γίνει ευρέως γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αποτελεί επίσης ένα όπλο στην μείωση της LDL χοληστερόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, το μαύρο τσάι αποδείχτηκε ότι μείωσε τα λιπίδια του αίματος έως 10% σε τρεις μόνο εβδομάδες.

Καταναλώστε 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα και αντικαταστήστε τους υπόλοιπους με πράσινο ή μαύρο τσάι.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει την LDL, δηλαδή την κακή χοληστερόλη του αίματος.

Σε μια μελέτη του 2007, οι συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε σκόνη κακάου (η μαύρη σοκολάτα περιέχει σκόνη κακάου σε ποσοστό 65%), είχαν 24% αύξηση στα επίπεδα της HDL σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα έχει 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην αποφυγή απόφραξης των αρτηριών.

Μπισκότα βρώμης με μαύρη σοκολάτα και καρύδια αποτελούν ένα υγιεινό απογευματινό σνακ για όλη την οικογένεια.

Μαργαρίνη

Η φυτική μαργαρίνη είναι ένα εύγευστο και εύκολο στη χρήση τρόφιμο, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις και στις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία της καρδιάς αλλά και τη γενικότερη προαγωγή της υγείας.

Η μαργαρίνη είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι όποιες μειώνουν δραστικά την χοληστερίνη. Τον Απρίλιο του 2008, το American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές στερόλες ήταν σε θέση να μειώσουν την ολική χοληστερόλη κατά 3,5%.

Αντικαταστήστε το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη ή με ελαιόλαδο, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό θερμιδικό κόστος.

Σπανάκι

Το σπανάκι όπως και τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχει λουτείνη, μια ουσία που μας προστατεύει από το έμφραγμα, αφού κρατάει τις αρτηρίες μας «καθαρές» από τη χοληστερίνη.

Μισή κούπα σπανάκι την ημέρα, είναι ότι πρέπει για να διατηρήσετε την χοληστερίνη σας στα σωστά επίπεδα. Για την καλύτερη απορρόφηση της λουτείνης προσθέστε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο.

Σπανάκι με σαλάτα, μανιτάρια και ξηρούς καρπούς αποτελούν ένα υγιεινό γεύμα για μια υγιή καρδιά.

Αβοκάντο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης στο σώμα - HDL ή καλή χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, και LDL ή κακή χοληστερόλη, η οποία είναι η κύρια αιτία της νόσου της καρδιάς.

Τα αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων , ένα είδος λίπους που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης και να μειώσει την LDL.

Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε βήτα σιτοστερόλη, μία ουσία που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Προσοχή: Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά (300 θερμίδες και 30 γραμμάρια λίπους ανά αβοκάντο), γι αυτό πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Προσθέστε αβοκάντο στις σαλάτες σας ή δοκιμάστε μια παγωμένη κρεμώδης σούπα αβοκάντο.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη, προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από λοιμώξεις.

Συμβάλλει, επίσης, στην πρόληψη της απόφραξης των αγγείων, οι οποίες αποδίδονται στην αθηρωματική πλάκα που προσκολλάται στα τοιχώματα των αγγείων

Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο ή συνοδεύστε το φαγητό σας με σκορδαλιά.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα έλαια, το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χημική επεξεργασία. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα υγιεινά έλαια, ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο.

Όπως τα περισσότερα λίπη, το ελαιόλαδο περιέχει ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Εν τούτοις, λόγω της τάσης του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, το ελαιόλαδο αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο, το φοινικέλαιο και ορισμένα φυτικά έλαια.

Όσον αφορά την κατανάλωση του, δυο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι αρκετές για να καρπωθούμε τα οφέλη για την υγεία και κυρίως για την καρδιά.

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του βουτύρου για να μαρινάρετε και να σοτάρετε το κρέας και τα λαχανικά σας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών


Από τις 23 Φεβρουαρίου έως και την 1 Μαρτίου.

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας και κοινωνικής προσφοράς διοργανώνει από το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, έως και την Παρασκευή, 1 Μαρτίου, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Η δράση θα γίνει και στις τέσσερις δημοτικές κοινότητες: Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. Εκτός από την προσφορά αίματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγράφονται και στα Δίκτυα Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων, Δωρητών Οργάνων Σώματος και Δωρητριών Βλαστοκυττάρων του δήμου.

«Οι περισσότεροι από τους 3500 εθελοντές της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος Νεάπολης - Συκεών είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια του δήμου μας να κρατά μόνιμα μια ανοιχτή μεγάλη αγκαλιά για όποιον πονά και μας χρειάζεται σε δύσκολες στιγμές», αναφέρουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Απατσίδης.

Δημοτικές τράπεζες αίματος διαθέτουν αρκετοί ακόμη δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Κορδελιού - Ευόσμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες ώρες ύπνου είναι τελικά απαραίτητες


Ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης εξαρτάται από την ηλικία.

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάθε άνθρωπος εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους με βασικό παράγοντα την ηλικία.

Διαβάστε πόσες ώρες χρειάζεται κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ηλικιακή του ομάδα...

Βρέφη: 14-15 ώρες

Μικρά παιδιά: 12-14 ώρες

Παιδιά σχολική ηλικίας: 10-11 ώρες

Ενήλικες: 7-9 ώρες

Πέρα από την ηλικία, άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια ύπνου που χρειάζεται κάποιος είναι:

- Η εγκυμοσύνη: Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για ύπνο.

- Το γήρας: Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περίπου την ίδια ποσότητα ύπνου με τους νεότερους ενήλικες.

Όμως, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να κοιμούνται πιο ελαφρά και να ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας από ό, τι οι νεότεροι ενήλικες. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Συνδέεται με τη γέννηση λιποβαρών νεογνών.

Οι μέλλουσες μαμάδες που δε μπορούν να αποχωριστούν τον καφέ, διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή μωρά, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο καφές μπορεί ακόμη να έχει ως αποτέλεσμα η εγκυμοσύνη να διαρκέσει περισσότερο, ωστόσο η διαφορά αναφέρεται σε μερικές ώρες (έως 8), αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν ερευνητές που μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 60.000 γυναικών από τη Νορβηγία σε διάστημα 10 ετών.

Στα αρχεία αυτά υπήρχαν λεπτομερείς πληροφορίες μέχρι και για το πόσο συχνά οι γυναίκες αυτές κατανάλωναν τρόφιμα ή ποτά που περιείχαν καφεΐνη.

Συγκρίνοντάς τα με τα στοιχεία των μωρών που έφεραν στον κόσμο, οι ειδικοί συμπέραναν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και το βάρος του νεογνού, με 200-300 mg την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί λιποβαρές σε ποσοστό 62%.

Μια κούπα στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 100mg καφεΐνης ενώ μια κούπα καφέ φίλτρου 140mg.



Διαβάστε περισσότερα...

Μία εξέταση που αποκαλύπτει πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας


Αποτελεσματικό εργαλείο η αναίμακτη αξονική τομογραφία.

Η αναίμακτη αξονική τομογραφία καρδιάς θεωρείται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και άλλων καρδιακών επεισοδίων σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά δεν έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν (π.χ., υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο ιατρικό περιοδικό Radiology.

«H εξέταση θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλη εξέταση πρώτης γραμμής για ασθενείς με άτυπη στηθάγχη για τους οποίους υπάρχει μεν, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η υποψία ότι έχουν στεφανιαία νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζόναθαν Λάιπσικ από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ.

Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν τα ευρήματα από τις ψηφιακές αγγειογραφίες σε συνδυασμό με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και εμφράγματος σε 5.262 ασθενείς. Στη διάρκεια των 2.3 χρόνων της παρακολούθησης 104 ασθενείς είχαν ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον Δρ Λάιπσικ «διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς με στένωση των στεφανιαίων αρτηριών στην τομογραφία καρδιάς είχαν κατά πολύ υψηλότερο κίνδυνο ενός οξέος επεισοδίου. Αυτό παρατηρήθηκε ακόμη και για εκείνους χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νόσων.» Από την άλλη μεριά η απουσία στένωσης στην αξονική τομογραφία συσχετιζόταν με πολύ χαμηλό κίνδυνο ενός σοβαρού καρδιακού επεισοδίου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη από τον ιό SARS


Σε συναγερμό οι βρετανικές αρχές.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Βρετανίας, μετά τον θάνατο ενός νεαρού άνδρα που έχασε τη ζωή του από το νέο ιό SARS. Πρόκειται για το πρώτο θύμα την Ευρώπη του ιού στην Ευρώπη.

Ο άνδρας είχε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και κόλλησε τον ιό από τον πατέρα του, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή.

Μέχρι σήμερα υπήρξαν 12 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της μόλυνσης σε όλο τον κόσμο και έξι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σύμφωνα με βρετανούς γιατρούς, κάτι που, βέβαια, είχε διαψεύσει πριν από λίγες εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο νέος παθογόνος παράγοντας NCoV, υπάγεται στην κατηγορία των κορωνοϊών.


Διαβάστε περισσότερα...