Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

«Μαμά βοήθεια, έχω μπλέξει σε τροχαίο»


Κύκλωμα απατεώνων ζητά χρήματα από γονείς για τροχαία-μαϊμού των παιδιών τους.

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν αποκτήσει τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κυκλώματος απατεώνων, που τηλεφωνούν σε γονείς με το πρόσχημα ότι μπορούν να παρέχουν βοήθεια στα παιδιά τους, τα οποία δήθεν προκάλεσαν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Απανωτές είναι οι καταγγελίες που καταγράφει η τοπική αστυνομία από έντρομους γονείς οι οποίοι τηλεφωνούν για να ενημερώσουν για το τηλεφώνημα που γίνεται συνήθως τη νύχτα στην προσπάθεια των δραστών να πιάσουν στον ύπνο τα θύματά τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση γυναίκας που μίλησε στο thebest περιγράφοντας τα λεπτά αγωνίας που έζησε το βράδυ της Δευτέρας όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι της.

«Μαμά βοήθεια, έχω μπλέξει σε τροχαίο» ακούστηκε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής στις 11 το βράδυ και τα πόδια της γυναίκας λύγισαν μιας και οι δυο της κόρες βρίσκονταν εκτός σπιτιού. Αμέσως μετά τη γυναικεία φωνή που καλούσε σε βοήθεια, το τηλέφωνο πήρε ένας άνδρας ο οποίος υποστήριζε ότι για να ξεμπλέξει το παιδί της από την υπόθεση του τροχαίου κατά το οποίο υποτίθεται ότι τραυμάτισε κάποιον, πρέπει η μητέρα άμεσα να καταβάλει 20.000 ευρώ.

Ευτυχώς η γυναίκα, παρά το αρχικό σοκ και τον πανικό της, διαπίστωσε στην πορεία ότι επρόκειτο για τηλεφώνημα απατεώνων και αφού βεβαιώθηκε για την κατάσταση στην οποία ήταν τα παιδιά της ενημέρωσε την αστυνομία.

Οι πληροφορίες που φθάνουν στις Αρχές ωστόσο είναι με το σταγονόμετρο μιας και οι επιτήδειοι φροντίζουν να καλύπτουν τα ίχνη τους τηλεφωνώντας στα θύματά τους είτε με απόκρυψη, είτε από τηλεφωνικούς θαλάμους γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Αρκετά τηλέφωνα έχουν δεχθεί συμπολίτες από τα μέσα του Νοέμβρη και μετά ενώ δεκάδες είναι οι καταγγελίες και στην αστυνομία του Αγρινίου για αντίστοιχες υποθέσεις.

Τα μέλη μάλιστα του κυκλώματος εκβιαστών (που για την ώρα παραμένει άγνωστη η περιοχή που εδρεύουν) προκαλούν τρόμο σε ανυποψίαστους πολίτες παριστάνοντας συνήθως τους αστυνομικούς, μήπως και τα υποψήφια θύματά τους πέσουν στη φάκα.

Οι εκβιαστές τηλεφωνούν σε σταθερά τηλέφωνα με απόκρυψη αριθμού αναφέροντας αρχικά στους γονείς ότι το παιδί τους προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και κρατείται στην αστυνομία. Στη συνέχεια ζητούν χρήματα, ώστε ο γιός ή η κόρη να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να έχουν την παραμικρή δικαστική εμπλοκή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπαλτάς: Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να χάσει δική για τα γλυπτά του Παρθενώνα


Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών.

Με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ, δίνοντας το πράσινο φως να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων υπερψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ενώ η ΧΑ καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, απάντησε και από την Ολομέλεια για το θέμα που είχε δημιουργηθεί κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής σχετικά με την προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέροντας πως ουδέποτε είπε ότι σταματάμε ή απεμπολούμε τη νομική και τη δικαστική οδό διεκδίκησης των Γλυπτών:

«Κάθε άλλο. Αυτά που προσπάθησα να πω είναι δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι ένα δικαστήριο, όσο κι αν τα επιχειρήματα του ενός μέρους είναι πολύ ισχυρά -και αναγνωρίζονται από πολύ κόσμο ως πολύ ισχυρά- υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να χάσεις τη δίκη. Και αυτό το ενδεχόμενο, δεν είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να αναλάβει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση», είπε. Διευκρίνισε δε, πως είναι ακόμη ασαφές νομικά το ποιο δικαστήριο θα εκδικάσει μία τέτοια ελληνική προσφυγή.

Ταυτοχρόνως παρατήρησε -με ιδιαίτερη έμφαση- το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ του ελληνικού δικαίου, ειδικώς μετά την καταστροφή της αρχαίας Παλμίρας αφού αυτή συνδέθηκε και στη δική μας ιστορική συνείδηση, αλλά και ευρύτερα με την καταστροφή, στο μέτρο που έγινε, από τον Έλγιν, της ακεραιότητας του Παρθενώνα. Ο κ. Μπαλτάς, προσέθεσε επ' αυτού ότι η όλη συζήτηση, πρέπει να ενταθεί στα διεθνή φόρα και κύριο διεθνές φόρουμ αυτή τη στιγμή είναι η UNESCO, όπου η Ελλάδα έχει το ευτύχημα μιας όλο και ισχυρότερης παρουσίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος -όπως είπε- ως υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, συμφώνησε και ενεθάρρυνε τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, να προετοιμάσει το ενδεχόμενο μιας δικαστικής διεκδίκησης και πάντως να ζητήσει επιστημονική συνδρομή στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ζήτημα αυτό.

Όπως εξήγησε αυτό έγινε διότι από ένα σημείο και μετά, όταν η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει αναρμόδια και σε παραπέμπει στο Βρετανικό Μουσείο και το Βρετανικό Μουσείο κρύβεται πίσω από τους κηδεμόνες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό πλαίσιο συνεννόησης.

Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε η τροπολογία για τη συνευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά κυρίως έργα ΕΣΠΑ και την εκτέλεση έργων σε μνημεία καθώς και η τροπολογία για την αποκατάσταση των εργαζομένων στον ΟΔΙΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


Η τελετή αναμεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα πλαίσια του 17ου Annual Capital Link Invest in Greece Forum, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Ελλάδος,την «Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης».

Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, χτύπησε το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2015 πλαισιωμένος από την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, καθώς και από Ανώτατα Στελέχη εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανήρτησε την Ελληνική σημαία στην Wall Street και εξέδωσε ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει αυτή τη μέρα.

Η ενεργός ανάμειξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του μεγαλυτέρου χρηματιστηρίου στον κόσμο, συμβάλλει στην αναβάθμιση και προβολή της Ελλάδος σε ένα ευρύτατο επενδυτικό κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης δείχνει την σταθερή υποστήριξη του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα, τις Ελληνικές επιχειρήσεις, την Ελληνική Ναυτιλία και την Ομογένεια. Η Αμερικανική Κεφαλαιαγορά αποτελεί σημαντικότατη πηγή άντλησης κεφαλαίων για αυξανόμενο αριθμό εταιριών Ελληνικών συμφερόντων και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαδραματίζει κύριο ρόλο σε αυτό.

Η τελετή αναμεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών και του εξωτερικού και αποτελεί ένα γεγονός με μέγιστη ακροαματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύονται τα κλιμάκια ελέγχου στα τελωνεία


Σύσκεψη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η ενίσχυση των μικτών κλιμακίων ελέγχου που πραγματοποιούν ελέγχους στους χώρους εντός και εκτός των τελωνείων με τη συμμετοχή και τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι θα συμβάλλουν σημαντικά με την εμπειρία τους αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αρμόδιο για θέματα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε για τη συνεχώς βελτιούμενη δράση των μικτών κλιμακίων και των αποτελεσμάτων που αποδίδουν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται και δόθηκαν γενικές κατευθύνσεις για τη συνέχιση της δράσης τους.

Επίσης δόθηκε εντολή, ενόψει της εορταστικής περιόδου, να καταρτισθεί κοινό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης και εντατικοποίησης των ελέγχων από την Οικονομική Αστυνομία και τη ΓΓΔΕ, με στόχο τον εντοπισμό και την πάταξη παραβάσεων της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ΓΓ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο κ. Αναστάσιος Αναστασάκος, ταξίαρχος, Διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, ο κ. Εμμανουήλ Πλουμής, ταξίαρχος, Διευθυντής Οικονομικής Αστυνομίας, ο κ. Μενέλαος Τσουπλάκης, οικονομικός επιθεωρητής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ΓΓΔΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας, αρχιπλοίαρχος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Λιμενικού Σώματος η κα Ειρήνη Γιαλλούρη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, ο κ. Λουκάς Δανάμπασης, προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών Ναρκωτικών, Όπλων και λοιπών Ελεγχόμενων Προϊόντων, της Π.Δ. Αττικής - Αιγαίου του Σ.Δ.Ο.Ε., ο κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκης, Διευθυντής της Αστυνομίας, που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο κ. Ευστάθιος Τσίρμπας, Εφοριακός Υπάλληλος του ΣΔΟΕ, που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση Σουλτς να απελευθερωθεί ο μπλόγκερ Μπαντάουι


Η σύζυγος του Σαουδάραβα παρέλαβε εκ μέρους του το βραβείο Ζαχάροφ.

Η σύζυγος του Σαουδάραβα μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος είναι φυλακισμένος και καταδικασμένος σε μαστίγωση στη χώρα του για «εξύβριση» του Ισλάμ, παρέλαβε σήμερα εκ μέρους του συζύγου της το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έκκληση Σουλτς να απελευθερωθεί ο μπλόγκερ Μπαντάουι

«Απευθύνω από εδώ εκ νέου έκκληση στον βασιλιά Σαλμάν να δώσει χάρη στον Ράιφ Μπαντάουι και να τον απελευθερώσει άνευ όρων και άμεσα», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς προτού απονεμηθεί το βραβείο.

Καταχειροκροτούμενη από τους ευρωβουλευτές, η Ενσάφ Χαϊντάρ παρέλαβε το βραβείο δηλώνοντας ότι ο σύζυγός της «δεν είναι ένας εγκληματίας, ένας βιαστής», αλλά «μια ελεύθερη φωνή».

«Θα ήθελα ο σύζυγός μου να μπορούσε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο αυτό», πρόσθεσε η ίδια, η οποία ζει ως πρόσφυγας στον Καναδά, ενώ το βραβείο του τοποθετήθηκε σε μια άδεια καρέκλα.

«Στις χώρες μας, μια ελεύθερη και καθαρή σκέψη θεωρείται βλασφημία, αυτή είναι η ιδεολογία ορισμένων αραβικών κοινωνιών», επισήμανε, καλώντας τα αραβικά κράτη να είναι ανοιχτά στις απόψεις του άλλου.

Δημιουργός του ιστοτόπου Liberal Saudi Network, ο Ράιφ Μπαντάουι επελέγη από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για το φετινό βραβείο, το οποίο θεωρείται συχνά το ευρωπαϊκό αντίστοιχο του Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Μπαντάουι καταδικάστηκε στα τέλη του 2014 σε κάθειρξη 10 ετών και σε 50 μαστιγώσεις την εβδομάδα για 20 εβδομάδες για τη δημοσίευση στον ιστότοπό του, το κλείσιμο του οποίου διέταξαν οι αρχές, επικριτικών κειμένων για τη θρησκευτική αστυνομία της χώρας του, με τα οποία καλούσε επίσης να δοθεί τέλος στην επίδραση της θρησκείας στη δημόσια ζωή στο υπερσυντηρητικό αυτό βασίλειο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

20 bazaar για πρωτότυπες και οικονομικές χριστουγεννιάτικες αγορές!


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα γιορτινά bazaar οργανώνονται το ένα μετά το άλλο σε διάφορες γωνιές της πόλης!

Χριστουγεννιάτικα παζάρια με πρωτότυπα και χειροποίητα προϊόντα σε πολύ προσιτές τιμές όπου μπορείτε να προμηθευτείτε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

PazarT 2015 στο Open C.A.S.E. 303
Το Open C.A.S.E. 303 και δέκα έξι καλλιτέχνες και δημιουργοί σας προσκαλούν στο PazarT 2015, μια γιορτινή αγορά αντικειμένων τέχνης και δημιουργίας από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.
Στο PazarT μπορείτε να βρείτε αντικείμενα τέχνης και design, κοσμήματα από φυσικά υλικά, ημιπολύτιμες πέτρες και ύφασμα, χειροποίητες τσάντες, τσαντάκια από μετάξι και βελούδο, πλεκτά αξεσουάρ, eternity scarfs και εσάρπες, καθρέφτες, γούρια, χρηστικά αντικείμενα, συσκευασμένες λιχουδιές. Κατά τη διάρκεια του PazarΤ 2015 μπορείτε επίσης να γευθείτε νόστιμες χειροποίητες λιχουδιές από τη Χαρά Γιαννακοπούλου
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και δημιουργοί:
Antel Artinian / Χαρά Γιαννακοπούλου / Design the Day / Γιούλη Ζουμπούλη / Κική Κλαυδιανού / Μάρω Κοζάνη / Βαγγελιώ Κοντού / Ναταλία Μοσχάκου / Noel by E / Μαρίνα Ντούνη / Βούλα Πριοβόλου / Αφροδίτη Πριοβόλου / Μαριέλλα Ρίζου / Ελένη Σπανουδάκη / Κατερίνα Τζιωτάκη / We design
INFO: Open C.A.S.E. 303 – Center for Arts, Science & Education: Λ. Κηφισίας 303, Ώρες Λειτουργίας: Παρασκευή 18.00-22.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00-21.00

Ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του ιδρύματος «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»
Από 1 έως 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Bazaar που διοργανώνει το Ίδρυμα Προστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Νοητική Υστέρηση και άλλες Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ». Το Bazaar θα φιλοξενηθεί στο The Mall Athens στο Μαρούσι και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν μεγάλη ποικιλία Χριστουγεννιάτικων δώρων, φτιαγμένα με μεράκι και καλαισθησία από τους νέους του Ιδρύματος «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» στα Εργαστήρια Κατάρτισης. Η συμμετοχή όλων θα προσφέρει χαρά και ικανοποίηση στους νέους του οργανισμού και παράλληλα θα στηρίξει τις προσπάθειες για εκπαίδευση και κοινωνική αποδοχή των ατόμων αυτών με τις "Ιδιαίτερες Ικανότητες". Τα έσοδα του Bazaar θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ».
INFO: The Mall Athens: Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, Ώρες Λειτουργίας: 09.00 - 21.00

Χριστουγεννιάτικη εορταγορά στο Βιβλιοπωλείο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων
Το Βιβλιοπωλείο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων μετατρέπεται σε μία ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εορταγορά και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων προσκαλεί το κοινό να την επισκεφτεί και να διαλέξει ανάμεσα σε μία πλούσια συλλογή βιβλίων, αφισών και καρτών, που θα αποτελέσουν μία ξεχωριστή πρόταση στην επιλογή χριστουγεννιάτικων δώρων.
Η εορταγορά θα λειτουργεί από 1 έως 23 Δεκεμβρίου και από 28 έως 30 Δεκεμβρίου, και θα υποδέχεται τους φίλους του βιβλίου και όλους όσους επιθυμούν να χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δώρα σε προσιτές τιμές (βιβλία και αφίσες από 1 ευρώ, κάρτες από 0,5 ευρώ). Τα βιβλία που διατίθενται αποτελούν εκδοτική παραγωγή του Οργανισμού, που επικεντρώνεται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας και πραγματεύονται θέματα όπως η ζωγραφική, η χαρακτική, ο κινηματογράφος, ο αθλητισμός, αλλά και η ιστορία της χώρας μας. Πρόκειται για πολυτελείς εκδόσεις με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εμπνευσμένα κείμενα, που καταγράφουν ένα σημαντικό τμήμα από τη σύγχρονη πολιτιστική ιστορία της πόλης μας.
INFO: Ακαδημίας 50, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 9π.μ.- 9μ.μ. και Δευτέρα έως Σάββατο 9π.μ.- 9μ.μ.

ART BAZAAR στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου
Ένα τριήμερο ART BAZAAR θα διοργανωθεί στο κέντρο της Αθήνας στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με τη συμμετοχή νέων και καταξιωμένων δημιουργών. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα ζωγραφικής, μικρά γλυπτά, ευφάνταστα αντικείμενα, πρωτότυπες κατασκευές για δώρα, χειροποίητα κοσμήματα, ρούχα κατασκευασμένα ή ζωγραφισμένα, αξεσουάρ και άλλες μοναδικές προτάσεις.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και να επιλέξουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα από αυθεντικά, χειροποίητα και ποιοτικά έργα σε πολύ προσιτές τιμές, ξεκινώντας από 10€. Το ART BAZAAR θα φιλοξενήσει την εμψυχωτική καλλιτεχνική ομάδα «Άγγελοι της χαράς» που θα παρουσιάσει μουσικά happenings.
INFO: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος (Πλ. Κολωνακίου 2) 4oς όροφος, Ώρες Λειτουργίας: Opening day – Πέμπτη 12.00 – 22.00 μ.μ. | Παρασκευή, Σάββατο 12.00 – 20.00 μ.μ.

Χριστουγεννιάτικο Baxaar του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σας προσκαλεί στο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του που ξεκινάει από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου στον χώρο του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην οδό Τριπόδων 23 στην Πλάκα. Δωράκια με άρωμα παλιού σχολικού βιβλίου: βιβλία, κοσμήματα, γούρια, καδράκια, αφίσες, στολίδια, αλλά και το μικρό μας βιβλιοπωλείο, θα ενισχύσουν τη λειτουργία του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Τα έσοδά του ενισχύουν τη λειτουργία του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και τον εμπλουτισμό των συλλογών του. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, παραμύθια και εργαστήρια με κατασκευές περιμένουν τους μικρούς μας φίλους για να τους κρατήσουν συντροφιά. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μπορείτε να δείτε και έκθεση με παλιά παιχνίδια από τη συλλογή του Δημήτριου Κοντολέων.
INFO: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Xeblogarisma
To ξεblogάρισμα για όγδοη συνεχή χρονιά διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 12, 13 Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του, για την ενίσχυση των παιδιών έως 3 ετών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους και των άπορων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Φέτος εξ αιτίας των έκτακτων συνθηκών μέρος των εσόδων θα δοθεί σε τρέχουσες ανάγκες των προσφύγων. Στο μπαζάρ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θα βρείτε χριστουγεννιάτικα χειροποίητα στολίδια, τα «πατροπαράδοτα» τσίπουρα και ρακόμελά μας, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά και κουλουράκια, λικέρ, πολλούς τίτλους βιβλίων από δεύτερο χέρι σε τιμές από 0,50 έως 5 ευρώ, μεταχειρισμένα είδη όπως ρούχα με 2 ευρώ, είδη διακόσμησης, κοσμήματα και πολλά άλλα. Θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις όπως αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την ομάδα «Υφάντρες των Παραμυθιών» και η πολύ πετυχημένη κάθε χρόνο λαχειοφόρος μας με πολλά δώρα όπως διαμονή σε ξενώνες, προσκλήσεις για θεατρικές παραστάσεις, θεραπευτικές συνεδρίες κ.ά.
INFO: Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134 (ΜΕΤΡΟ Θησείο), Ώρες Λειτουργείας: Σάββατο 12/12: 11.00 - 20.00 | Κυριακή 13/12 : 11.00 - 19.00

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Μονάδας Εφήβων - ΟΚΑΝΑ
Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Γονέων και η Μονάδα Εφήβων-Νέων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του ΟΚΑΝΑ διοργανώνουν ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι γεμάτο καλλιτεχνικές δημιουργίες και όμορφες γεύσεις μέσα σε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα που θα γίνει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Η ανάγκη για προσωπική επαφή, μοίρασμα και θετική ενέργεια αποτελούν τα συστατικά εκείνα που καθιστούν το Bazaar της Μονάδας Εφήβων θεσμό και σημείο συνάντησης κάθε χρόνο. Μέσα σε ένα κλίμα γιορτινό, με ευχάριστη διάθεση και αισιοδοξία σας περιμένουν να θαυμάσετε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που έχουν φιλοτεχνήσει οι γονείς του προγράμματος και να σας προσφέρουν γαστρονομικές γεύσεις και ζεστό καφέ. Τα έσοδα από το Bazzar διατίθενται προς όφελος των μελών του προγράμματος και τα διαχειρίζεται ο Σύλλογος Γονέων της «ΑΤΡΑΠΟΥ».
INFO: Μονάδα Εφήβων Νέων «Ατραπός», Βαρβάκη 9 Γκύζη, Αθήνα, Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 12/12 10.00 - 20.00 | Κυριακή 13/12 10.00 - 20.00

Χριστουγεννιάτικο Pop Up shop της Ελληνικής Ομάδας του Etsy
Η ελληνική ομάδα του Etsy (ιστός επιχειρηματιών που πουλούν τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας) αποτελείται από ένα γκρούπ ταλαντούχων δημιουργών χειροποίητων αντικειμένων. To κατάστημα της ομάδας θα λειτουργήσει από την Παρασκευή 11/12 έως και την Κυριακή 13/12 και θα έχετε την ευκαιρία να ψωνίσετε από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που κυμαίνεται από ρούχα και κοσμήματα έως είδη σπιτιού και παιδικά παιχνίδια.
Έτσι σας προσκαλούν, να ψωνίσετε για τα Χριστούγεννα και να συζητήσουμε για το etsy πίνοντας ζεστό καφέ!
Συμμετέχοντες: AntigoniCreations /coocoovaya /EleinsKingdom /eniJewellery / ILaBoom /LittleRocks/Loulalalou/ReginaTrifeau /thepinqueenshop / thewanderingworkshop/totalhandmadeD / MadForCraftGR /RooftopCo /semioX/ WireMyTree /xroma/ zdrop
INFO: Βεϊκου 6, Μακρυγιάννη, Αθήνα , Ώρες Λειτουργίας: Παρασκευή 11/12 : 12.00 έως Κυριακή 13/12 : 11.00

Χριστουγεννιάτικο παζάρι στο Κοπερτί
Η χριστουγεννιάτικη διάθεση έχει ήδη «ντύσει» το Κοπερτί και όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι που θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Δώρα, μουσικές κι εκπλήξεις περιμένουν όσους βρεθούν εκεί, αλλά κι ένας καλός σκοπός, αφού τα έσοδα θα πάνε για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης και του Συλλόγου Γονέων των Παιδιών με Ρευματοπάθειες.
INFO: Βασ. Όλγας 71 και 28ης Οκτωβρίου 15 (στάση: Λαογραφικό Μουσείο), Ώρες: 11.30 - 15.30

Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ SAPT Hellas
Η SAPT HELLAS (Mη Κερδοσκοπική Εταιρία -Δράση για τα αδέσποτα -Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας) διανύουν τον ενδέκατο χρόνο «ζωής» τους ως οργάνωση και διοργανώνουν το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ τους που θα διαρκέσει 3 μέρες από την Παρασκευή 11/12 έως και Κυριακή 13/12. Ερχόμενοι στο μπαζάρ ενισχύετε την προσπάθειά τους στα σχολεία και στα ιδρύματα για παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες. Οι σκύλοι της ομάδας συμβολίζουν πολλά και «διαδίδουν» καθημερινά πολλά σημαντικά μηνύματα, διότι εκτός από ημίαιμοι, ήταν όλοι τους κάποτε αδέσποτοι, έχουν υιοθετηθεί και εκπαιδευτεί από εμάς και βοηθούν παιδιά και μεγάλους ευαισθητοποιώντας τους και προσφέροντας σε ΑμεΑ θεραπευτική επαφή (Pet-Assisted Therapy). Στο μπαζάρ μπορείτε να πάρετε αλλά και να δωρίσετε διάφορα είδη όπως: τολίδια, κεριά, κοσμήματα, διακοσμητικά πάσης φύσης, αξεσουάρ (φουλάρια, σκούφοι, γάντια, τσάντες, κασκώλ), ηλεκτρικές μικροσυσκευές, παιδικά ρούχα και παιχνίδια, σαπουνάκια, και, φυσικά (!!!) όλα τα είδη για σκύλους (λουριά, περιλαίμια, κρεββατάκια, ρούχα για μικρόσωμους τετράποδους, λιχουδιές, είδη για περιποίηση κ.λπ.) και γάτες!
INFO: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι. Ώρες Λειτουργίας: Παρασκευή 11/12: 18.00-21.00, Σάββατο 12/12: 11.00-21.00, Κυριακή 13/12: 11.00-18.00

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης
Το μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά στις 12 και 13 Δεκεμβρίου το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο παζάρι!
Στο Bazaar θα βρείτε: Χριστουγεννιάτικα είδη, Διακοσμητικά αντικείμενα με θέμα τον σκύλο και τη γάτα, Χρηστικά αντικείμενα για όλο το σπίτι, Κοσμήματα και ρούχα για εσάς, Πρωτότυπα ρούχα και αξεσουάρ για τους τετράποδους φίλους σας, Βιβλία και CD. Και τα καινούρια μπλουζάκια και αδιάβροχα μπουφάν του σωματείου!
*Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, στον μπουφέ θα βρείτε φρέσκο καφέ, παγωμένα αναψυκτικά, αλμυρά και γλυκά εδέσματα vegeterian και vegan, donuts και φυσικά σκυλολιχουδιές!
*Στο φετινό χριστουγεννιάτικο bazaar, θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε εικονικός γονιός σε κάποιο από τα ζωάκια που έχουν ανάγκη, επιλέγοντας απλώς το ζώο που επιθυμείτε να στηρίξετε οικονομικά και συμπληρώνοντας το έντυπο εικονικής υιοθεσίας. Με το ποσό που θα επιλέξετε, βοηθάτε τα ζώα αυτά να παραμείνουν ασφαλή μέχρι να βρεθεί μια οικογένεια και για αυτά.
INFO: 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Ηλιούπολης, Γρηγορίου Αυξεντίου 2, Ηλιούπολη

Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας αδέσποτων Ζώων- Stray.gr
Οι εθελοντές του Stray.Gr, σας προσκαλούν στο 12ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar για τα αδέσποτα ζώα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015. Σκοπός του Bazaar είναι η οικονομική ενίσχυση του Σωματείου ώστε να συνεχίσει να βοηθά αποτελεσματικά τα αδέσποτα ζώα και τη συμβίωση των ανθρώπων και των ζώων της πόλης. Μέσα στην γιορτινή ατμόσφαιρα του Bazaar μας θα έχετε την ευκαιρία: Να αγοράσετε υπέροχα δώρα για εσάς και τους αγαπημένους σας, ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, διακοσμητικά είδη, χρηστικά αντικείμενα, χριστουγεννιάτικα γούρια και στολίδια για το σπίτι, αξεσουάρ, παιχνίδια, τροφές και πολλά άλλα είδη για τους τετράποδους φίλους σας, χειροποίητα γλυκά και τρόφιμα, χειροποίητα σαπούνια και διακοσμητικά κεριά, μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ και είδη σπιτιού στο «Μικρό Μοναστηράκι» μας, βιβλία καινούρια και μεταχειρισμένα και φυσικά όλα τα αναμνηστικά είδη του σωματείου μας: T-shirts για μικρούς και μεγάλους, φούτερ, τσάντες, ποδιές μαγειρικής, κούπες μπρελόκ, κοσμήματα κ.α.

Να συμμετάσχετε στην λαχειοφόρο αγορά μας με πολλά και υπέροχα δώρα. Να ενημερωθείτε για την δράση και τις ανάγκες του Σωματείου και τους τρόπους που μπορούμε όλοι μαζί να προσφέρουμε βοήθεια στα αδέσποτα ζώα.
Κατά την διάρκεια του bazaar, θα μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά πολλά από τα σκυλάκια και τα γατάκια που έχουν περιθάλψει και φιλοξενούν και, θα διασκεδάσετε σε μια υπέροχη γιορτινή ατμόσφαιρα!
Θα διατείθεται πλούσιος μπουφές με φρέσκο καφέ, παγωμένα αναψυκτικά και μπύρες, υπέροχα σπιτικά φαγητά και γλυκά, vegeterian εδέσματα.
INFO: Thission Lofts, Πειραιώς 123, απέναντι από την Τεχνόπολη Γκάζι (στάση Μετρό Κεραμεικός) , Ωρες Λειτουργίας: 10.00-20.00

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας
Το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12, και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο «Πολεμικό Μουσείο» Αίθουσα «Φουαγιέ». Ένα Παζάρι ξεχωριστό, πλούσιο από τις προσφορές χορηγών εταιρειών, μελών και καταστημάτων. Στο Παζάρι, ο επισκέπτης θα συναντήσει μια τεράστια ποικιλία ειδών, από πρώτο ή δεύτερο χέρι, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, προσφορές μελών, φίλων και χορηγών του Σωματείου.
Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το Σωματείο προκειμένου να βοηθά ετησίως μεγάλο αριθμό ζώων με ανάγκη προστασίας και περίθαλψης είναι το πολυαναμενόμενο Παζάρι της Φιλοζωικής Εταιρείας. Ένα ετήσιο Παζάρι, όπου συρρέει μεγάλος αριθμός επισκεπτών, για να προλάβει τις εξαιρετικά ωραίες και μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκει, σ’ αυτό το «Μοναστηράκι» που δημιουργείται για το καλό της τσέπης των συμπολιτών και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων στη συνέχεια.
INFO: Πολεμικό Μουσείο: Β. Σοφίας και Ριζάρη 2 , Ώρες Λειτουργίας: Σάββατο 11.00-20.00 και Κυριακή 09.00-17.00

Χριστουγεννιάτικο bazaar για τους πρόσφυγες στο Κινητήρας Studio
Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο bazaar σας περιμένει στον Κινητήρα την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Περφόρμερς χορεύουν και παίζουν, το jazz duet Μυρτώ Ναούμ και Πάνος Τσίγκος προσθέτει έναν ξέγνοιαστο τόνο στην ημέρα και η παραμυθού Τατιάνα Φραγκούλια μοιράζεται τα παραμύθια της με μικρούς και μεγάλους (ώρες αφήγησης: 12.30, 15.00 και 17.30). Κοσμήματα, αξεσουάρ, t-shirts, σαπούνια, φωτογραφίες, χριστουγεννιάτικα στολίδια, γλυκά και πολλές άλλες γεύσεις. Γνωρίστε τους φίλους του Κινητήρα με τις διάφορες δημιουργικές ανησυχίες και ενισχύστε όχι μόνο αυτούς αλλά και το έργο της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
INFO: Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Ώρες Λειτουργίας: 12.00 - 19.00

Chocofactory Christmas Market
Mια ιδιαίτερη γιορτινή αγορά, ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι,θα ξετυλίγεται για 17 ολόκληρες μέρες από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου στο Helexpo Μαρούσι μαζί με το μοναδικό "Εργοστάσιο και Μουσείο σοκολάτας" αλλά και ένα τεράστιο παιδότοπο σε περισσότερα απο 7000 τ.μ. Μια Χριστουγεννιάτικη αγορά τοπικών γεύσεων, προϊόντων ομορφιάς, δώρων και χειροτεχνημάτων, παράλληλα με μαγικά κόλπα, παραμυθένια τοπία,παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, μοναδικές εκπλήξεις σας περιμένουν!
INFO: Κηφισίας 39, Μαρούσι, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου από τις 10.00 το πρωί

Χριστουγεννιάτικο Meet Market στο Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναϊς
Τρίτη χρονιά σ' ένα όμορφο χώρο με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με μουσική από αγαπημένους djs και 100+ πάγκους γεμάτους με ένα σωρό δημιουργίες και κατασκευές από εγχώριους σχεδιαστές, καλλιτέχνες και μικρές επιχειρήσεις.
Ελάτε το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου για ψώνια, διασκέδαση, για ζεστασιά και γλυκιά ζάλη που έρχεται όταν κάποιος είναι με τους αγαπημένους του και πίνει gluwein. Παράλληλα με το Meet Market θα γίνονται δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπως παιδικό θέατρο και παιχνίδι στη Μουσική Σκηνή, χαλαρωτικό Thai Yoga Massage ... και φυσικά, όπως κάθε φορά θα υπάρχουν πολλά δώρα που μπορείτε να κερδίσετε παίζοντας το παιχνίδιτου meet market στο κεντρικό ταμείo.
INFO: Αθηναϊς Πολυχώρος Πολιτισμού, Καστορίας 34-36, Βοτανικός | Ώρες Λειτουργίας: 13.00 – 23.00

Χριστουγεννιάτικο Bazaar της MOnuMENΤA
Η ομάδα της MOnuMENΤA (ομάδα για την προστασία και στην ανάδειξη του φυσικού και αρχιτεκτονικού πλούτου της Ελλάδας και της Κύπρου) διοργανώνει bazaar με πολλά δώρα σε προσιτές τιμές για δύο μέρες 19 και 20 Δεκεμβρίου. Το bazaar στοχεύει στην ενίσχυση της δράσης της MONUMENTA και του συλλόγου ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ.
INFO: Παλλάδος 21, πλατεία Ψυρρή, Ώρες Λειτουργίας: Σάββατο 19/12 και Κυριακή 20/12 11.00-19.00

Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar Κρασιού «A Sip for a Cause»
Το botilia.gr στις 19 και 20 Δεκεμβρίου διοργανώνει ένα χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό bazaar κρασιού στο χώρο του Booze Cooperativa. 15 από τους καλύτερους μικρούς Έλληνες Οινοπαραγωγούς θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν τα κρασιά τους σε χριστουγεννιάτικο κλίμα και το κοινό θα μπορεί με τη βοήθεια των sommeliers του botilia.gr να κάνει τις αγορές του για τα γιορτινά τραπέζια αλλά και τα δώρα του. Τα έσοδα του bazaar θα δωθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Μητέρα».
INFO: Booze Cooperativa: Κολοκοτρώνη 57 (Στάση Μοναστηράκι)

Πρωτοχρονιάτικο Meet Market στο six d.o.g.s.
O καλύτερος τρόπος να κλείσει η χρονιά είναι ενα όμορφο, μικρό αλλά δυνατό N.Y.E. Meet Market Edition! Ελάτε την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου στο πολυσύχναστο στενό της Αβραμιώτου, στο 6 d.o.g.g.s. , όπου 20+ σχεδιαστές, κατασκευαστές και παραγωγοί θα στήσουν πάγκους με τα προϊόντα τους στο συναυλιακό χώρο, στη γκαλέρι και στο φουαγιέ. Οπως πάντα τη μουσική θα διαλέγουν αγαπημένοι djs και στο κεντρικό ταμείο θα βρείτε πολλά δώρα που μπορείτε να κερδίσετε δωρεαν παίζοντας το παιχνίδι του Meet market.
INFO: Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Ώρες Λειτουργίας: 12.00 – 20.00


Πηγή: http://www.monopoli.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομαδικό τάφο ανακάλυψαν σε φαράγγι οι αρχές στο Μεξικό


Οι μεξικανικές αρχές ανακάλυψαν 19 σορούς σε έναν ομαδικό τάφο στην πολιτεία Γκερέρο, όπου 43 φοιτητές είχαν εξαφανιστεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, οι φοιτητές είχαν δεχθεί επίθεση από διεφθαρμένους αστυνομικούς, οι οποίοι τους παρέδωσαν σε μέλη ενός καρτέλ ναρκωτικών.

Τα πτώματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί και ορισμένα εκ των οποίων ανασύρθηκαν απανθρακωμένα, εντοπίστηκαν στον πάτο ενός φαραγγιού 500 μέτρων στην πόλη Τσιτσιουάλο, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της τοπικής εισαγγελίας.

Η πολιτεία Γκερέρο (νοτιοδυτικά) είναι μια από τις πολιτείες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα βίας στο Μεξικό, καθώς πάνω από μια δωδεκάδα συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά μάχεται για τον έλεγχο των καλλιεργειών παπαρούνας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομα τα social media στην Ευρώπη για όσους είναι κάτω των 16 ετών


Θα πρέπει να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση των γονέων.

Παράνομη θα θεωρείται πιθανόν από το τέλος αυτής της εβδομάδας η πρόσβαση παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, στις χώρες της Ευρώπης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. Όπως αναφέρεται, θα πρέπει να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση των γονέων, προκειμένου τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ενέργεια αυτή είναι το αποτέλεσμα ψηφοφορίας μιας ευρωπαϊκής επιτροπής για την αύξηση του ορίου της «επιτρεπόμενης ψηφιακής ηλικίας» από τα 13 στα 16.

«Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών, θα πρέπει να είναι νόμιμη μόνο εάν -και στο βαθμό που αυτή απαιτείται- υπάρχει συγκατάθεση ή άδεια από τον κηδεμόνα του παιδιού», αναφέρεται σε μια πρόσφατη τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων.

Στην ουσία αυτό που προβλέπει η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι ότι οι διαδικτυακές εταιρείες που θέλουν να απευθύνονται σε οποιονδήποτε χρήστη κάτω των 16 ετών θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την άδεια των γονέων.

Ειδικοί στη διαδικτυακή ασφάλεια υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο πιθανόν θα κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα και όχι ασφαλέστερα από κινδύνους που ελλοχεύουν στο Internet. Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στην επιτροπή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του ορίου ηλικίας «θα στερούσε από τους νέους εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα δεν θα παρείχε μεγαλύτερη (μάλλον λιγότερη) προστασία».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, πολλά είναι τα παιδιά ηλικίας ακόμα και κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούν το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με ή χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους, οπότε είναι απορίας άξιο εάν η αύξηση του ορίου ηλικίας θα κάνει οποιαδήποτε διαφορά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνιούν για άσπρη μέρα στα χιονοδρομικά


Στις γιορτές θα λειτουργήσουν μόνο τα κέντρα σε Βασιλίτσα και Γρεβενά.
Οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων περιμένουν να εισακουστούν οι προσευχές τους και να ασπρίσουν οι πλαγιές των βουνών στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να «πλημμυρίσουν» με κόσμο τα χιονοδρομικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, υπογράμμισε ότι εκτός του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας στα Γρεβενά, το οποίο λειτουργεί με ικανοποιητική χιόνωση από τις αρχές Δεκεμβρίου, κανένα άλλο χιονοδρομικό κέντρο δεν προβλέπεται να λειτουργήσει στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, αλλά και των Φώτων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα Βίτσι Καστοριάς και Φαλακρό Δράμας, δεν θα λειτουργήσουν και λόγω οικονομικών δυσκολιών κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.

Με τα μέχρι στιγμής καιρικά δεδομένα, οι θερμοκρασίες που αναμένονται στη διάρκεια των εορτών, δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων στην Β. Ελλάδα, ούτε καν αυτού στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας, όπου υπάρχει δυνατότητα τεχνητής χιόνωσης.

«Αν οι θερμοκρασίες δεν είναι τουλάχιστον στο -3 δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνητής χιόνωσης» υπογράμμισε ο κ. Λεφούσης, προσθέτοντας πως «και με την εφαρμογή όμως αυτής της πρακτικής δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία περισσοτέρων από μία, ίσως και δύο πίστες».

Αναφορικά με τις κρατήσεις στα καταλύματα των ορεινών περιοχών, όπου και λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, ο κ. Λεφούσης επισήμανε ότι μπορεί να καταγράφονται μειωμένες σε ποσοστό 10% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω και της οικονομικής κατάστασης, αλλά όπως είπε, «δεν είναι η μείωση που μας ανησυχεί, όσο το ενδεχόμενο των πολλαπλών ακυρώσεων, εάν δεν πέσει χιόνι».

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας εξέφρασε τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία του για την τύχη των χιονοδρομικών κέντρων, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο τζίρος που πραγματοποιούν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού σε κάθε έτος».

Αντίστοιχη κατάσταση βιώνουν και οι ανταγωνιστές των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, που αποτελούν και τους μεγάλους ανταγωνιστές της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα, αφού, σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και εκεί.

Στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 18 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα δέκα στη Β. Ελλάδα και, όπως λέει ο κ. Λεφούσης, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που καταφέρνουν να "αποδράσουν" από την καθημερινότητά τους αυθημερόν, το κάνουν με κόστος μικρότερο ως και 30% έναντι μιας διήμερης απόδρασής τους ακόμα και σε γειτονικά κράτη.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των επισκεπτών στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα τελευταία έτη οι περισσότεροι είναι Έλληνες, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετοί Ρώσοι, Κύπριοι και Άγγλοι και λίγοι από αραβικές χώρες.

Τα χιονοδρομικά σε αριθμούς

Σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα αυξήθηκε την τελευταία διετία σε ποσοστό 20% και τα snow buses προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, είχαν προχωρήσει στην ενίσχυση των δρομολογίων τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%.

Ο τζίρος ανά επίσκεψη σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας (10 στη Β. Ελλάδα) -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ "ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας".

Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με μια ματιά

Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες και περισσότεροι από δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους και 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.

Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν απέχει 45χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου - Μαΐου).

Το κέντρο, αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση "Παπά Χωράφι" και σε υψόμετρο βάσης 1450μ. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν από τον οικισμό Ελατοχώρι 8 χλμ., ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χλμ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, "σαλέ", 600τμ περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700μ και σε υψόμετρο 1.800 μ. και baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην "καρδιά" της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μ. έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847μ. στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978.

Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το "mountain summercamp", για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου

Στη Βίγλα - Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χλμ από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900μ. στη διάβαση Βίγλας - Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα, απέχει 42χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ., ενώ είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ.Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα), 700 μ., 550 μ. και 150 μ., αντίστοιχα

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ.

Απέχει 24 χιλ. από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγώνει η μεταφορά των αρχαιοτήτων από τις Σκουριές Χαλκιδικής


Αναμένεται η τελική απόφαση του ΣτΕ.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είχαν σχεδόν ολοκληρώσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα της διατήρησης ή μη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στη θέση Σκουριές Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, στο πλαίσιο κατασκευής του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», μία παράμετρος ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα.

Υπάρχει απόφαση που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η οποία συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση της λειτουργίας της εν λόγω εταιρείας. Την παραπάνω πληροφορία έδωσαν οι εκπρόσωποι της «Ελληνικός Χρυσός» (μετά από σχετική ερώτηση της νομικής συμβούλου του ΚΑΣ), οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, που επίσης είχε ζητήσει παράσταση.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αναβολή της γνωμοδότησης του ΚΑΣ, η οποία σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και με την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, έτεινε προς την απόσπαση και μεταφορά των αρχαίων καταλοίπων, καθώς η μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας δεν άφηνε περιθώριο για άλλη επιλογή.

Στο ΚΑΣ εκτός από την κ. Ιγγλέζη, που τάχθηκε κατά της μεταφοράς των αρχαιοτήτων, αλλά και όλης της επένδυσης, καθώς, όπως είπε, «δεν συνάδει αυτή η περιοχή (πατρίδα του Αριστοτέλη) να καταστραφεί για μια προσωρινή εκμετάλλευση», παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς, που επίσης επιθυμούν την παραμονή των αρχαίων στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί από τον Κώστα Παπαστάθη, αρχαιολόγο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική παρουσίαση των ευρημάτων (αρκετά ταπεινών, αλλά πολύ διδακτικών για τη μεταλλουργία της εποχής), που αποκαλύφθηκαν κατά την «υποδειγματική», όπως χαρακτηρίστηκε, σωστική ανασκαφή στη συγκεκριμένη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις 462 ανασκαφικές τομές που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την έκταση της περιοχής, δεν βρέθηκαν πουθενά αλλού αρχαία κατάλοιπα, πιθανότατα λόγω των πολλών μεταλλουργικών επεμβάσεων που έχουν γίνει τη σύγχρονη εποχή. Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση έγινε προσπάθεια ανάκτησης μιας διαδικασίας παραγωγής από το κοίτασμα στο μέταλλο, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος, με την έρευνα που έγινε, χωρίστηκε σε επτά ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιοχές δραστηριοτήτων.

Σε αυτές βρέθηκαν: Κατάλοιπα κτιρίου, όπου εκτός από κεραμίδες στέγης και ένα θραύσμα κεραμικής του 2ου αι. π. Χ., δεν εντοπίστηκε τίποτα άλλο στο εσωτερικό του. Όπως ειπώθηκε, είναι πιθανόν το κτίριο αυτό να σχετίζεται με χώρο διακίνησης και ελέγχου του παραγόμενου προϊόντος. Σε άλλη ενότητα βρέθηκαν ένα μικρό λιθόστρωτο, οι πέτρες του οποίου έχουν υποστεί φθορά από τριβή, καθώς και ένας παρακείμενος λάκκος, όπου πιθανότατα λάμβανε χώρα η διαδικασία επίπλευσης του κοιτάσματος (μια πολύ πρωτόγονη διαδικασία επίπλευσης, όπως ειπώθηκε, σίγουρα πάντως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας).

Αλλού εντοπίστηκαν μεταλλευτικοί κλίβανοι, ένας από τους οποίους συνδέεται με σύστημα καναλιών σκαμμένων στο φυσικό χώμα, που ίσως σχετίζεται με τη διαχείριση νερού ή τη διοχέτευση αέρα, ένας λάκκος νερού (ενδεχομένως μια δεξαμενή νερού στεγασμένη, όπως υποδηλώνουν οι πασσαλότρυπες τριγύρω), λάκκοι και πασσαλότρυπες μιας πρώην «γειτονιάς» παραπηγμάτων, ίσως στεγασμένων, που χρησιμοποιούνταν από τους μεταλλουργούς της εποχής, καθώς κι ένας μεγάλος λάκκος γεμάτος με σκωρίες, οι οποίες και αναλύθηκαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους, περίπου το 80% αποτελείται από οξείδιο του σιδήρου κι ένα 7% από χαλκό, ποσοστά που δείχνουν ότι οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι είτε δεν τους ενδιέφερε είτε δεν είχαν την τεχνογνωσία αφαίρεσης του σιδήρου (έπαιρναν μόνο τον χαλκό), η δε τεχνολογία τους ήταν τέτοια που δεν τους επέτρεπε να απομυζούν πλήρως ό,τι τους έδινε η χαλκιδική γη. Ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, κεραμική του 2ου αι. π. Χ., τμήματα από οινοχόες με ωραία σχέδια κεφαλών κι ένας θησαυρός 12 νομισμάτων, συνθέτουν τον «κατάλογο» των ευρημάτων. Η ανασκαφή συνοδεύτηκε από τρισδιάστατη αποτύπωση με laser scanning, που εκτός από την καταγραφή των ευρημάτων έδωσε και πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή.

Πριν την αναβολή του θέματος, είχαν προταθεί δυο μέρη για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου όπου θα μπορούσε να αποτελούν αντικείμενα θεματικής έκθεσης και το ακίνητο που έχει παραχωρήσει η εταιρεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία στην περιοχή Χοντρό Δέντρο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία αρχαιολόγων για την αυτεπιστασία έργων ΕΣΠΑ


Τι τονίζει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Για «μια σειρά από νομοθετικές παραλείψεις σχετικά με τα έργα αυτεπιστασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (σ.σ. ΕΣΠΑ), οι οποίες κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να χαρακτηριστούν», κάνει λόγο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με ανακοίνωσή του, καλώντας «την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προβούν εντός του 2015 σε όλες τις αναγκαίες νομοθετικές και θεσμικές ρυθμίσεις και εγκυκλίους».

Ο ΣΕΑ δηλώνει, επίσης, «ότι θα αγωνιστεί ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αποδυνάμωσης του θεσμού της αυτεπιστασίας, της περιστολής των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην διαχείριση των έργων πολιτισμού από άλλους φορείς ή ιδιώτες».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροποποίηση οδηγών για «Ενίσχυση ΜμΕ» και «Γυναικεία Απασχόληση»


Απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.

Τροποποιήθηκαν οι οδηγοί των προγραμμάτων: «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών» και «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης, µέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας», με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.

Στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΝΕΤ (www.elanet.gr) έχουν αναρτηθεί οι υπουργικές αποφάσεις και οι τροποποιημένοι οδηγοί προγράµµατος µε τα παραρτήματα αυτού προς πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα για τους μικρομεσαίους, ορίζεται ότι επανατάσσονται οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπέβαλαν αίτημα επαλήθευσης - πιστοποίησης ολοκλήρωσης έως την 31 Μαρτίου 2016, εφόσον δεν έχει προηγηθεί εκταμίευση επιχορήγησης. Διευκρινίζεται ότι η υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015.

Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί εμπρόθεσμά αίτημα επαλήθευσης-πιστοποίησης ολοκλήρωσης, ο ενδιάμεσος φορέας (ΕΦΕΠΑΕ) υποχρεούται στη διενέργεια αυτεπάγγελτης επιτόπιας επαλήθευσης, εφόσον έχει προηγηθεί εκταμίευση επιχορήγησης µε αίτημα ενδιάμεσης επαλήθευσης - πιστοποίησης.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, επιτρέπονται τροποποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (ΦΟΑ) της επένδυσης. Είναι δυνατές έως τρεις τροποποιήσεις του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της επένδυσης (εξαιρούνται από τον ποσοτικό περιορισμό τροποποιήσεις, όπως οι παρατάσεις, αλλαγές επωνυμίας ή έδρας, μετοχικής σύνθεσης, κτλ) και εφόσον µε την αιτούμενη διαμόρφωση ή τροποποίηση δεν αλλοιώνονται οι προϋποθέσεις ένταξης του έργου στο πρόγραµµα.

Το αίτημα τροποποίησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου πρέπει να υποβληθεί στον ΕΦΕΠΑΕ (αρμόδιο εταίρο), µέχρι την 29/2/2016, µε όλα τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά. Μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας, καμία τροποποίηση ΦΟΑ δεν γίνεται αποδεκτή και δαπάνες που θα περιλαμβάνονται σε αίτημα επαλήθευσης-πιστοποίησης ολοκλήρωσης, χωρίς να είναι εγκεκριμένες, δεν μπορούν να πιστοποιηθούν.

Για το πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, επαναδιατυπώθηκε το σημείο που αφορά στην υποβολή της απόδειξης είσπραξης από το δικαιούχο, δεδομένου ότι οι πληρωμές των δικαιούχων πραγματοποιούνται πλέον µέσω τραπέζης, ηλεκτρονικά και, επομένως, εκ τούτου δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση συγκεκριμένου παραστατικού, εφόσον υπάρχει το παραστατικό της ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Ο επενδυτής κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης πρέπει να αναρτά πινακίδα αναφορικά µε τη συνδρομή του διαρθρωτικού ταμείου στην υλοποίηση του έργου του, σύμφωνα µε τις προδιαγραφές που θα του υποδειχθούν, ενώ υποχρεούται, επίσης, να παρέχει στοιχεία για στατιστικές και μελέτες που διενεργούν δημόσιες αρχές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκροτούνται δύο υποεπιτροπές για θέματα εκπαίδευσης


Την απόφαση έλαβε η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τη συγκρότηση δύο υποεπιτροπών, που θα εργαστούν για τα θέματα που αφορούν τις πολιτικές στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποφάσισε την Τετάρτη η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την τρίτη συνεδρίασή της με αντικείμενο τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

Ειδικότερα, η μία υποεπιτροπή, υπό την προεδρία του Δημήτρη Μπαξεβανάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ως αντικείμενο τη δομή, την οργάνωση και το είδος του σχολείου (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο). Η δεύτερη επιτροπή, υπό την προεδρία του Δημήτρη Σεβαστάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα ασχοληθεί με τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο υποεπιτροπές θα συζητήσουν στη βάση των πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια για την Εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εισήγηση από πλευράς κυβέρνησης ως βάση του διαλόγου, αλλά με την πρόθεση να ξεκινήσει από μηδενικής βάσης ο διάλογος, να καταθέσουν όλα τα κόμματα τις προτάσεις τους και να καταλήξει η όλη διαδικασία σε μία σύνθεση των προτάσεων αυτών.

Όσον αφορά την «σύμπραξη» της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τους άλλους φορείς του εθνικού διαλόγου, και ειδικότερα με την Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, φαίνεται ότι οι όροι της παράλληλης δράσης τους θα βρεθούν στην πράξη. Τέλος, σημειώνεται, ότι η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα αφορά το διάλογο για την Παιδεία θα γίνει με τη νέα χρονιά, στις αρχές Ιανουαρίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά να εμπλέκεται σε αποφάσεις για έργα του δήμου


Αφορμή οι εργασίες στην Ερμού που παρεμπόδισαν τη λειτουργία των καταστημάτων.

Αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θα καταθέσει ο εμπορικός σύλλογος της πρωτεύουσας, προκειμένου να μπορεί να εκφράζει άποψη, όταν πρόκειται να εκδώσει ο δήμος άδειες εργασιών σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εκτέλεση έργων επί τμήματος του πεζοδρόμου της Ερμού, όπως η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας των καταστημάτων της περιοχής, εν μέσω εορταστικής περιόδου και το ενδεχόμενο ατυχημάτων στους επισκέπτες.

Βέβαια, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι ο εργολάβος, ο οποίος κατέχει νόμιμη άδεια εκτέλεσης των εργασιών έως τη Δευτέρα 21.12, σε συνεννόηση με το σύλλογο, υποσχέθηκε ότι θα επισπεύσει τις εργασίες, ώστε να περατωθούν τη Πέμπτη 17.12.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδι στο χωριό των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη


Μοναδικό αντίτιμο η προσφορά τροφίμων.

Τη δυνατότητα να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας ένα εορταστικό πρόγραμμα χωρίς άλλο αντίτιμο πέραν της προσφοράς τροφίμων μακράς διαρκείας για το καλάθι κοινωνικής αλληλεγγύης, θα έχουν όσοι επισκεφτούν την εκδήλωση «Μετεώρων Χριστούγεννα 3», στις 19 και 20 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη (και τις δύο ημέρες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 16:30).

Ταξίδι στο χωριό των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για ένα «λαμπερό, γιορτινό διήμερο γεμάτο μουσική, παιχνίδια, κουκλοθέατρο, κυνήγι θησαυρού, χορευτικές παραστάσεις, σπιτάκι του Αη Βασίλη, εργαστήρια και χειροτεχνίες», ενώ οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να έχουν μαζί τους το πορτοφόλι τους, αφού όλα εντός του χωριού -εκδηλώσεις, κρασί και γλυκά για τους ενήλικες, χοτ ντογκ και ποπ κορν για τα παιδιά- είναι δωρεάν (αν εξαιρεθεί η προσφορά τροφίμων για καλό σκοπό).

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία των Μετεώρων Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του δήμου Παύλου Μελά, διοργανώνει η «Συν-Μ-Πραξη», που αποτελείται από εννέα φορείς: το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων-Πολίχνης, τον αθλητικό ποδοσφαιρικό σύλλογο «Εθνικός Μετεώρων», την Ένωση Πολιτών Μετεώρων, τον αθλητικό σύλλογο Μετεώρων TAE Kwon-Dο, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Φίλοι του Δάσους», τον πολιτιστικό σύλλογο «ΑΓ. Ι. Θεολόγος», τον χορευτικό σύλλογο «Sport & Dance», ο αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος. Μουσικοκινητικής και αυτοάμυνας «Karatekinds Παναγία» και ο αθλητικός, μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος γονέων 2ου δημοτικού σχολείου Πολίχνης «Μετεωρίτες».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επανέρχεται η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια


Θα ξεκινήσει τις αρχές του νέου έτους σύμφωνα με το υπ. Παιδείας.

Στις αρχές του 2016 θα ξεκινήσει τελικά την εκ νέου λειτουργία της η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια της χώρας, καθώς η επαναφορά του θεσμού εντάχθηκε εν τέλει στο «παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις που αφορούν την ενισχυτική διδασκαλία είχαν κατατεθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, μαζί με την επαναφορά της λειτουργίας της πρόσθετης διδακτικής στήριξης του λυκείου, ωστόσο είχε αποσυρθεί. Έτσι, κατατέθηκε εκ νέου, χωρίς την πρόβλεψη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, στο «παράλληλο πρόγραμμα». Οι σχετικές διατάξεις θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Όπως προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η ενισχυτική διδασκαλία θα εφαρμοστεί σε 515 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας συνολικά στη χώρα, ένα εκ των οποίων θα λειτουργήσει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων στην Αυλώνα. Επίσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, στα κέντρα αυτά θα απασχοληθούν 1.023 αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι θα προσληφθούν με βάση τη σειρά τους στον πίνακα αναπληρωτών. Το πρόγραμμα, που έχει στόχο την κάλυψη μαθησιακών αδυναμιών των μαθητών, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, με πιστώσεις ύψους 7.723.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το ωρολόγιο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για το 2016 προβλέπει:

Για την Α' Γυμνασίου: Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Φυσική 1 ώρα, συνολικά 10 ώρες.

Για την Β' Γυμνασίου: Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα, συνολικά 12 ώρες.

Για την Γ' Γυμνασίου: Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα, συνολικά 12 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προθεσμία κατάθεσης δηλώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα από τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών στο διευθυντή της σχολικής μονάδας είναι η 22α Δεκεμβρίου, προηγείται δηλαδή, της ψήφισης των σχετικών διατάξεων από τη Βουλή.

O αναλυτικός πίνακας κατανομής των Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας είναι ανηρτημένος στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φονικό το πέρασμα του τυφώνα Μελόρ στις Φιλιππίνες


Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ο τυφώνας Μελόρ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων στις Φιλιππίνες, μεγάλες πλημμύρες, ενώ εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί Μιντόρο, σχεδόν 120 χλμ, νότια της Μανίλας και στα γειτονικά νησιά Ρομπλόν και πέντε στο νησί Σαμάρ.



Ο Μελόρ διέσχισε το κέντρο του αρχιπελάγους από τα ανατολικά προς τα δυτικά, αφού πέρασε τη Δευτέρα από το νησί Σαμάρ που έχει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πέρασε από το Μιντόρο, περιοχή αγροτική με σχεδόν 1,2 εκατομμύριο κατοίκους, πριν κατευθυνθεί στη Νότια Σινική Θάλασσα.



Ο τυφώνας έχει ήδη αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην ανατολική και κεντρική χώρα. Σχεδόν 226.000 άνθρωποι διαμένουν σε καταφύγια εκτάκτων καταστάσεων, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεντάωρη στάση εργασίας στο «Αττικόν» αύριο


Για δραματική έλλειψη προσωπικού, κάνει λόγο το σωματείο εργαζομένων.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν», στο πλαίσιο 5ωρης στάσης εργασίας (10:00 π.μ. - 15:00), που πραγματοποιούν, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, τη στιγμή που, όπως λένε, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ασθενείς σε τακτικά ιατρεία, στα επείγοντα, αλλά και στη νοσηλεία.

Με απόφαση του σωματείου εργαζομένων, αύριο τα τμήματα του νοσοκομείου «Αττικόν» θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικά ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, στο ακτινολογικό, στο πυρηνικό και τα υπόλοιπα εργαστήρια. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία (εξαιρείται μόνο η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για την πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων συνεδριών αιμοκάθαρσης και τα προγραμματισμένα ραντεβού για τους ογκολογικούς ασθενείς -χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες).

Το σωματείο κάνει λόγο για «δραματική» έλλειψη προσωπικού, που «καθιστά τη νοσηλεία επικίνδυνη», με τις κενές οργανικές θέσεις να ανέρχονται σε 350, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει «οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, να πραγματοποιούνται, ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει ένας μόνο νοσηλευτής με έναν εκπαιδευόμενο. Τα ράντζα έχουν γίνει μόνιμες κλίνες, 11 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές, υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση των αναγκών του νοσοκομείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...