Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ανορεξική και νοσηρά παχύσαρκος βρήκαν το άλλο τους μισό


Τους έφεραν κοντά τα διατροφικά προβλήματα.

Λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται και η ιστορία αγάπης της Lizzie και του Chris από τη Βιρτζίνια είναι η ζωντανή απόδειξη της θεωρίας.

Η 24χρονη Lizzie Elsburg έπασχε από ανορεξία και βουλιμία και εισήχθη σε κλινική για άτομα με διατροφικές διαταραχές, προκειμένου να λάβει τη βοήθεια ειδικών και να ξεπεράσει το πρόβλημά της. Τότε ζύγιζε κάτι παραπάνω από 38 κιλά!

Ο 28χρονος Chris Glasgow, από την άλλη, έπασχε από νοσηρή παχυσαρκία και ζύγιζε 222!

Οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2012, όταν ξεκίνησαν να παρακολουθούν συμβουλευτικές συνεδρίες για τα διατροφικά τους προβλήματα. Η σχέση τους ξεκίνησε φέτος τον Ιανουάριο και αρραβωνιάστηκαν ένα μήνα μετά.



Η Lizzie πλέον έχει επανέλθει σε φυσιολογικά κιλά για την ηλικία και το βάρος της, ζυγίζοντας 57 κιλά. «Στην αρχή τον φοβόμουν λίγο. Δε μπορούσα να καταλάβω πώς κάποιος έκανε τόσο κακό στον εαυτό του, φτάνοντας σε αυτά τα κιλά. Μετά όμως γνωριστήκαμε καλύτερα και μπόρεσα να τον “δω” πίσω από κιλά του. Άλλωστε είχα κι εγώ θέματα με το βάρος μου.



Ενώ η Lizzie έπρεπε να γεμίζει το πιάτο της με τρόφιμα, ο Chris έπρεπε να περιοριστεί σε σαλάτες, μούσλι και ένα πολύ μικρό γεύμα για να μπορέσει να χάσει κιλά.



«Στην αρχή ήταν περίεργο. Νιώθαμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε πιάτα. Αλλά ήμασταν και οι δύο αποφασισμένοι να νικήσουμε τις διατροφικές μας διαταραχές. Αυτό μας έδεσε» πρόσθεσε η Lizzie.



Το νεαρό ζευγάρι συνεχίζει τις συμβουλευτικές θεραπείες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συναισθηματικά τους ζητήματα, όμως κοιτούν πλέον το μέλλον μπροστά τους με μεγαλύτερη αισιοδοξία.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβαλ βιβλίου


Από τις 7 ως τις 23 Ιουνίου.

Στην κορυφή της οδού Αριστοτέλους, στην πλατεία πέριξ του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου μετακινείται φέτος το ιστορικό πλέον Πανελλήνιο Φεστιβάλ βιβλίου.

Τα συνεχιζόμενα για τρίτη χρονιά έργα για τη διαμόρφωση της παραλίας μετακινούν και φέτος το καθιερωμένο επί 32 χρόνια φεστιβάλ που αναπτύσσονταν στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης κατά μήκος της παραλίας του Λευκού Πύργου.

«Ευελπιστούμε ότι από το 2014 το Φεστιβάλ θα επιστρέψει στον χώρο όπου ξεκίνησε» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, υπενθυμίζοντας πως «Η ιδέα γα την πραγματοποίηση του φεστιβάλ Βιβλίου πριν από 32 χρόνια ανήκει στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και με την έναρξή του καθιερώθηκε και η καλοκαιρινή αγορά βιβλίου (για τις καλοκαιρινές διακοπές) καθώς έως τότε το ευρύ κοινό συνήθιζε να αγοράζει βιβλία μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Στόχο είχε να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει φθηνό και καλό βιβλίο».

Το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ βιβλίου που είναι φέτος αφιερωμένο στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά θα εγκαινιασθεί την επόμενη παρασκευή 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου. Τα περίπτερα θα είναι ανοιχτά καθημερινά και τις Κυριακές από τις 11.00 ως τις 14.00 και από τις 18.30 ως τις 22.00, ενώ τα Σάββατα από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινες» πρωτοβουλίες από το Ελ. Βενιζέλος


Στις 5 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συμμετέχει ενεργά και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Εθελοντική φύτευση και καθαρισμός στο παραλιακό πάρκο της Αρτέμιδος

Σε συνεργασία με το Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα συμμετάσχει στον καθαρισμό του παραλιακού πάρκου της Αρτέμιδος με ομάδα εθελοντών. Επίσης, το αεροδρόμιο θα προσφέρει φυτά, υλικά και μέσα μεταφοράς για τη φύτευση 600 νέων καλλωπιστικών φυτών και δένδρων, με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της περιοχής, καθώς και τοπικών ομάδων εθελοντών.

Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στα σχολεία των Σπάτων και της Αρτέμιδος

Για μία ακόμη χρονιά, το αεροδρόμιο επιβραβεύει τα σχολεία τoυ ενοποιημένου πλέον Δήμου για την ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης του ΔΑΑ, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό και οργανώνοντας περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Το 2012 οι μαθητές ανακύκλωσαν 4,5 τόνους χαρτιού ενώ από το 2005 μέχρι σήμερα η ανακύκλωση ξεπερνά τους 40 τόνους χαρτιού.

Μονοήμερος Διαγωνισμός Ανακύκλωσης για τους εργαζομένους του αεροδρομίου

Την Τετάρτη 5η Ιουνίου, διοργανώνεται διαγωνισμός ανακύκλωσης στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων και της ενίσχυσης του προγράμματος ανακύκλωσης.

Υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Για 11η συνεχή χρονιά, ο ΔΑΑ χορηγεί 2 υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος, με αντικείμενο την περιβαλλοντική διαχείριση), ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας την ακαδημαϊκή έρευνα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Εκδήλωση στον υγρότοπο της Βραυρώνας

Με την υποστήριξη και συνεργασία του ΔΑΑ και τη συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας και του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ), η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, διοργανώνει στις 9 Ιουνίου εκδήλωση στον υγρότοπο της Βραυρώνας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη φύση του υγροτόπου, περιήγηση του υγροτόπου, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και απελευθέρωση πουλιών που ανάρρωσαν μετά από περίθαλψη.



Διαβάστε περισσότερα...

Βασάνιζαν τα τέσσερα παιδιά τους επί 10 χρόνια


Ουρούσαν επάνω τους, τα χτυπούσαν και τα είχαν κλειδωμένα σε ένα δωμάτιο.

Τέσσερα αδέρφια από το Βέλγιο ζούσαν μια μαρτυρική ζωή μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, με βασανιστές τους ίδιους τους τους γονείς.

Ο Sebastien Hardenne και η Isabelle Simon κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το βασανισμό και την κακοποίηση των παιδιών τους επί δέκα χρόνια. Οι δυο τους κρατούσαν τις τρεις κόρες και τον ένα τους γιο κλεισμένους μέσα σε ένα δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα «τάιζαν» μέσα από μια τρύπα που είχαν ανοίξει σε ένα τοίχο.

Τα χτυπούσαν με ξύλινες και σιδερένιες βέργες και μαστίγια, με μια ηλεκτρική μυγοσκοτώστρα, ενώ ο πατέρας τους ουρούσε μέσα στα στόματά τους και τους υπέβαλλε στο βασανιστήριο με το νερό, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Δύο από τα κορίτσια τα είχαν κλείσει μάλιστα και μέσα σε μια βαλίτσα, ενώ τα πασάλειβαν και με περιττώματα σκύλων αναγκάζοντάς τες να περιφέρονται έτσι στο δωμάτιο, ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες στην πόλη Biron ειδοποιήθηκαν από το σχολείο των παιδιών το 2003 ότι ήταν βρώμικα και υποσιτισμένα, όμως οι αρχές δεν αντέδρασαν.

Τη φροντίδα των παιδιών –τώρα ηλικίας από 11 έως 16- έχουν αναλάβει κοινωνικές υπηρεσίες στην πόλη Namur, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το ζευγάρι τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια με την κατηγορία της «απάνθρωπης μεταχείρισης» ενώ καταδικαστική απόφαση αναμένεται να βγει στις 12 Ιουνίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιχειρηματίας ετών 15!


Μια 15χρονη από το Houston έχει βάλει τα γυαλιά στους πιο έμπειρους επιχειρηματίες που πασχίζουν χρόνια και δεν τα καταφέρνουν με τιποτα.

Κάθε μαγαζί που έχει πλησιάσει η Madison Robinson έχει ξετρελαθεί με τη σειρά της απο παιδικές σαγιονάρες θαλάσσης που έχει σχεδιάσει η ίδια και έχουν ήδη χαλάσει κόσμο. Το όνομα της εταιρίας της «Fish Flops for Kids».

Η ιδέα ήρθε στην μικρή Madison, όταν ήταν μόλις 8 ετών. Τότε ο πατέρας της Νταν την βοήθησε να φτιάξει τα σχέδια και να τα μετατρέψει σε προιόν.

Με την χρηματοδότηση συγγενών και φίλων, οι σαγιονάρες της Madison είναι πλεον σε 60 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και πωλούνται για περίπου 20 δολάρια το ζευγάρι.

Πρόσφατα μάλιστα η μικρή μετέφερε τις business της και στο διαδίκτυο, στο FlipFlopShops.com και το διάσημο κατάστημα Macy’s στην Νεα Υόρκη της ζήτησε να συνεργαστούν.

Κι επειδη οι αριθμοί λένε περισσότερα: η Madison πούλησε πάνω απο 60,000 ζευγάρια μόνο το 2012, κάνοντας τζίρο 1.2 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πατέρας της λεει πως αυτά τα λεφτά θα βοηθήσουν την 15χρονη κόρη του να πάει σε ενα καλο Κολεγιο και να έχει μια καλή ζωή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνέδριο Τα Άτομα με Αναπηρία- Τα δικαιώματά τους ως Καταναλωτές»


Ανακοίνωση 03.06.13

Σας προσκαλούμε στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 και ώρα 10:30 στην Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας με θέμα «Τα Άτομα με Αναπηρία- Τα δικαιώματά τους ως Καταναλωτές».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

10:30-11:00 Προσέλευση

11:00-11:30 Χαιρετισμοί

11:30-11:50 «Η νομοθεσία προστασίας των ατόμων με αναπηρία ως καταναλωτών: υφιστάμενη κατάσταση», Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

11:50-12:10 «Τα δικαιώματα των καταναλωτών με αναπηρία: η νέα προσέγγιση», Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

12:10-12:30 «Οι νέοι κανονισμοί για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία», Χρήστος Κεσόγλου, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

12:30-12:50 «Τα δικαιώματα των καταναλωτών με αναπηρία: παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διακρατικού προγράμματος Grudtvig», Χρυσάνθη Μπουφίδου, Γενική Γραμματέας Ένωσης Προστασίας Σερρών.

12:50-13:30 Συζήτηση-Παρεμβάσεις

13:30-14:00 Συμπεράσματα


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να μη διαλυθεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας-Τεχνολογίας


Επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά από τους Έλληνες ερευνητές.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στον τομέα της έρευνας ζητά, με επιστολή της, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.

Οι Έλληνες Ερευνητές αναφέρουν, χαρακτηριστικά: «Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες διατηρούν ένα ισχυρό, δημόσιο σύστημα έρευνας. Η μετατροπή όλων των Ερευνητικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου και η περαιτέρω "ομοσπονδοποίησή" τους, σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό τους τα τελευταία χρόνια, τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και την αυξανόμενη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνιστούν επιζήμια για τη χώρα μας απόσυρση του κράτους από την επένδυση σε έρευνα και καινοτομία».

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών συνεχίζει, τονίζοντας: «Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να χαραχθεί και να υλοποιηθεί μια ουσιαστικά αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης για την έρευνα και την καινοτομία και να μη διαλυθεί με συνοπτικές διαδικασίες το ερευνητικό σύστημα της ΓΓΕΤ. Ένα σύστημα, που όχι μόνο αποτελεί έναν από τους λίγους τομείς του δημοσίου που αξιολογείται συστηματικά και θετικά από διεθνείς επιτροπές κατά την τελευταία εικοσαετία, που όχι μόνο συνιστά μια από τις λίγες εστίες διεθνούς αριστείας που διαθέτει η χώρα, αλλά επιπλέον προσελκύει και κεφάλαια τριπλάσια του "κόστους" του και προσφέρει εργασία σε περίπου 2.000, νέους κυρίως επιστήμονες που απασχολούνται στα ερευνητικά προγράμματα».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο νέο μηχανογραφικό 37 οικονομικά πανεπιστημιακά τμήματα


Πολλές δυνατότητες, μεγάλος ο ανταγωνισμός.

Πολλοί είναι οι μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου και να εργαστούν σε μια μεγάλη εταιρεία ή να ανοίξουν το δικό τους γραφείο.

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή κ. Κατσανέβα οι οικονομολόγοι, ανάλογα με την ειδίκευσή τους, έχουν από θετικές έως πολύ θετικές προοπτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Υπάρχουν πολλά τμήματα τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο παρέχοντας και την ανάλογη άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Η πλειονότητα των σχολών βρίσκεται στο 5ο επιστημονικό πεδίο που απαιτεί την εξέταση στα μαθηματική γενικής παιδείας άλλα και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και σχολές εκτός του 5ου πεδίου που οι απόφοιτοί τους εγγράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο. Ακολούθως παρουσιάζονται τα τμήματα και οι προοπτικές του επαγγέλματος με βάση έρευνες.

37 Οικονομικά Πανεπιστημιακά Τμήματα στο νέο μηχανογραφικό

Όπως προαναφέρθηκε η πλειονότητα των οικονομικών σχολών βρίσκεται στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Τα τμήματα που εγγράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο είναι τα ακόλουθα:


Τμήμα ΑΕΙ
Επιστημονικό Πεδίο
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ
5ο
ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)
5ο
ΔΙΕΘΝΩΝ &  ΕΥPΩΠ. ΟΙΚΟΝ. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ
5ο
ΧPΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤPΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
5ο
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧPΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)
5ο
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ  ΣΠΟΥΔΩΝ  ΠΕΙΡΑΙΑ
5ο
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΧΙΟΣ)
5Ο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ( ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΑΤΡΑ,ΑΘΗΝΑ,ΘΕΣ/ΚΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,ΙΩΑΝΝΙΝΑ,ΒΟΛΟ,ΑΘΗΝΑ,ΟΠΑ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ,ΡΕΘΥΜΝΟ,ΤΡΙΠΟΛΗ)
5ο
ΟPΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙPΗΣΕΩΝ  (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ΑΘΗΝΑ;, ΠΕΙΡΑΙΑ)
5ο
ΟPΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΣΠΑΡΤΗ)
5ο
ΔΙΟΙΚ. ΕΠΙΧ. ΑΓΡ. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦ. ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔ(ΑΓΡΙΝΙΟ)
5ο
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ

5ο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

5ο
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙPΗΣΕΩΝ (ΧΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ)

5ο
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧ/ΓΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ
4ο και 5ο
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
4Ο ΚΑΙ 5Ο
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΧΙΟΣ)
4Ο
ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ,ΣΛΑΒ. & ΑΝΑΤ. ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)
1Ο ΚΑΙ 5Ο
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΝΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑ
1Ο ΚΑΙ 5Ο
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΙΚ.ΠΑΝ.ΑΘΗΝΩΝ
2Ο ΚΑΙ 4Ο
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ1
2Ο
ΕΦ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
2Ο ΚΑΙ 4Ο
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ  ΠΕΙΡΑΙΑ
5ο
Σημ1: Στον παραπάνω πίνακα εντάξαμε και το μαθηματικό Σάμου καθώς θα έχει δυο κατευθύνσεις, μαθηματικών και στατιστικής και αναλογιστικών-χρηματοοικονομικών μαθηματικών. Λογικά αναμένεται η δεύτερη κατεύθυνση να επιτρέπει την εγγραφή στο ΟΕΕ. Βέβαια δεν υπάρχει κάτι επίσημα και αναμένουμε την απόφαση του ΟΕΕ.

Έξυπνη πληροφορία: Οικονομολόγος και χωρίς Αρχές Οικονομική Θεωρίας

Οι σχολές του 5ου πεδίου απαιτούν εξέταση σε 7 μαθήματα. Όσοι τις επιλέξουν πρέπει να εξεταστούν υποχρεωτικά και στις αρχές οικονομικής θεωρίας. Οι μαθητές που επιθυμούν να γλιτώσουν χρήματα και κόπο μπορούν να επιλέξουν ένα τμήμα που τους δίνει το δικαίωμα να εγγραφής στο οικονομικό επιμελητήριο και είναι ενταγμένο στο 1ο , 2ο ή και 4ο επιστημονικό πεδίο. Στον πιο πάνω πίνακα προς διευκόλυνση των αναγνωστών μας έχουμε σημειώσει με κόκκινο χρώμα τα τμήματα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο 5ο επιστημονικό πεδίο και ως εκ τούτου δεν απαιτούν εξέταση στις αρχές οικονομικής θεωρίας.

Έξυπνη πληροφορία: Άλλοι τρόποι εγγραφής στο οικονομικό επιμελητήριο

Ακόμα και μαθητές που δεν είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν σε ένα από τα 37 τμήματα των ΑΕΙ που παρουσιάζονται πιο πάνω μπορούν με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στα οικονομικά να εγγραφούν ως μέλη του ΟΕΕ. Για παράδειγμα ένας μαθηματικός μπορεί να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακό στα οικονομικά και να γραφτεί στο ΟΕΕ αποκτώντας και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα

ΤΕΙ που εγγράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο

Φυσικά για όσους δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα υπάρχει και η δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου μέσα από ένα τμήμα των ΤΕΙ. Με το σχέδιο Αθηνά έγιναν αρκετές συγχωνεύσεις στα ΤΕΙ του 5ου επιστημονικού πεδίου. Εκτιμούμε ότι στο οικονομικό επιμελητήριο θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής οι εισαχθέντες των ακόλουθων τμημάτων.



Τμήμα ΤΕΙ
Επιστημονικό Πεδίο
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ(ΗΡΑΚΛΕΙΟ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,
ΚΑΒΑΛΑ,ΚΑΛΑΜΑΤΑ,ΚΟΖΑΝΗ,ΛΑΡΙΣΑ,ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ,ΣΕΡΡΕΣ,ΠΡΕΒΕΖΑ,ΧΑΛΚΙΔΑ)
5ο
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΚΟΖΑΝΗ, ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΘΗΝΑ,ΓΡΕΒΕΝΑ,ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ,ΘΕΣ/ΚΗ,ΚΑΒΑΛΑ,ΛΑΡΙΣΑ,ΛΕΥΚΑΔΑ,ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,ΠΑΤΡΑ,ΠΕΙΡΑΙΑ,ΣΕΡΡΕΣ)
5ο
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ)
1Ο ΚΑΙ 5Ο
Στο νέο μηχανογραφικό υπάρχουν και τα τμήματα Διοίκηση Οικονομία και Επικοινωνία Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων σε Άμφισσα και Πύργο Ηλείας. Τα τμήματα αυτά είναι κοινά στο 1ο και 5ο επιστημονικό πεδίο. Δε γνωρίζουμε αν θα έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο ΟΕΕ. Αναμένεται σχετική απόφαση. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι οι απόφοιτοι των πρώην Τουριστικών Επιχειρήσεων είχαν το δικαίωμα εγγραφής.

Τάξεις λογιστών-φοροτεχνικών. Ανατροπές

Όλοι οι Οικονομολόγοι με την κτήση του πτυχίου αποκτούν άδεια Λογιστή Γ τάξης. Επειδή πολλοί γονείς και μαθητές δε γνωρίζουν για τις τάξεις των λογιστών αναφέρουμε συνοπτικά τα ακόλουθα:

Στην κατηγορία των λογιστών Α τάξης φθάνουν μόνο οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και οι απόφοιτοι των τμημάτων Λογιστικής των ΤΕΙ. Έχουν δικαίωμα υπογραφής ισολογισμών απεριορίστου ύψους.

Στην τάξη Β οι λογιστές έχουν δικαίωμα να υπογράφουν ισολογισμούς εταιρειών με ακαθάριστα έσοδα έως 2.100.000 ευρώ. Στην τάξη Γ οι λογιστές υπογράφουν ισολογισμού εταιρειών με έσοδα έως 1.500.000 ευρώ Τέλος στην τάξη Δ οι λογιστές υπογράφουν ισολογισμούς εταιρειών και φυσικών προσώπων που τα ακαθάριστα έσοδα δεν ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. (απόφοιτοι ΕΠΑΛ, ΙΕΚ κ.α)

Οι αλλαγές που έρχονται

Βέβαια όλα αυτά αναμένεται να αλλάξουν αφού με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλή οι 4 τάξεις που περιγράφουμε πιο πάνω θα γίνουν 2. Θα υπάρχουν λογιστές Α και Β τάξης. Μάλιστα δίνεται το δικαίωμα και σε αποφοίτους λυκείου να ενταχθούν, μετά από 7 χρόνια ως βοηθοί λογιστές, στην τάξη Β. Πλέον στην τάξη Α θα εντάσσονται μετά από κάποια χρόνια όχι μόνο οι απόφοιτοι των ΑΕΙ άλλα και των ΤΕΙ.

Χώροι εργασίας. Πολλές δυνατότητες, χιλιάδες απόφοιτοι, αυξημένη ανεργία

Οι απόφοιτοι των οικονομικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ εργάζονται σε τράπεζες, επιχειρήσεις, σε δημόσιους οργανισμούς, σε δήμους, γραφεία μελετών, ως ελεύθεροι επαγγελματικές, στη δημόσια, ιδιωτική εκπαίδευση, σε φροντιστήρια. Αν και οι οικονομολόγοι έχουν πληθώρα εργασιακών επιλογών το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες από 60 σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ οικονομικών σπουδών καθιστά αρκετά έντονο τον ανταγωνισμό καθώς οι απόφοιτοι ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 6000.

Στους πίνακες των αναπληρωτών του κλάδου ΠΕ09 (οικονομολόγοι ΑΕΙ) είναι εγγεγραμμένοι 1494 οικονομολόγοι ενώ στον τελευταίο ΑΣΕΠ του 2008 διαγωνίστηκαν για 36 θέσεις 2264 οικονομολόγοι. Σύμφωνα με το οικονομικό επιμελητήριο οι λογιστές-φοροτεχνικοί (ΑΕΙ και ΤΕΙ) φθάνουν τις 45.000.

Για να έχουν οι μαθητές μια εικόνα για τα ποσοστά της ανεργίας παραθέτουμε την έρευνα του ΟΠΑ που αφορούσε αποφοίτους των ετών 2001-2011. 


Τμήμα
Ποσοστό εργαζομένων
Ποσοστό μη εργαζομένων
Οικονομικής Επιστήμης
69%
31%
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων
57%
43%
Διεθνών Οικονομικών Σπουδών
65%
35%
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
80%
20%
Μάρκετινγκ
60%
40%
Διοικητικής Επιστήμης
76%
24%
Από τον πιο πάνω πίνακα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι οι απόφοιτοι οικονομικών τμημάτων αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ανεργίας. Υπάρχουν τμήματα όπως το μάρκετινγκ και το οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων όπου οι μη εργαζόμενοι ξεπερνούν το 40%.

Στην έρευνα του γραφείου διασύνδεσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης η ανεργία για τους αποφοίτους της λογιστικής ήταν 16%. Το ποσοστό είναι σαφώς μικρότερο από τα πανεπιστημιακά τμήματα αλλά η έρευνα αφορούσε αποφοίτους των ετών 2002-2006. Ίσως αν είχαν συμπεριληφθεί και οι απόφοιτοι των ετών 2007-2011 το ποσοστό να ήταν πιο αυξημένο καθώς η ανεργία άρχισε να χτυπά από το 2008 και έπειτα.

Συνοψίζοντας μέσα από τα στοιχεία που παραθέτουμε εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοι των οικονομικών τμημάτων έχουν πολλές επαγγελματικές διεξόδους καθώς κάθε δημόσιος και ιδιωτικός φορέας πρέπει να έχει έναν οικονομολόγο. Όμως είναι τόσοι πολλοί οι απόφοιτοι με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός άλλα και αυξημένη ανεργία. Συνιστάται η πραγματοποίηση μεταπτυχιακών στη διοίκηση επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ, στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού για να αυξηθούν οι πιθανότητες για εύρεση εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το 2016 η ανάπλαση της Πανεπιστημίου


Στα μέσα του 2014 ξεκινούν τα έργα ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, που περιλαμβάνουν πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και τμήματος της Πατησίων και υπολογίζεται ότι , θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2016, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, το έργο θα κοστίσει 90 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας Αττικής και από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη») του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργεία, δήμος, περιφέρεια και Ίδρυμα Ωνάση) «έκλεισε» το θέμα της χρηματοδότης και συζητήθηκαν οι περαιτέρω διαδικασίες.

Οι μελέτες -που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Ωνάση- θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο και οι διαδικασίες δημοπράτησης θα ξεκινήσουν αρχές του 2014 με στόχο να αναδειχθεί ο ανάδοχος στα μέσα του έτους. Την όλη διαδικασία θα παρακολουθεί επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρίστος Τσίτουρας.

«Μας ενδιαφέρει, η θεωρία να γίνει πράξη», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου για την πρωτεύουσα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι «το έργο έχει πολλαπλά οφέλη» για την Αθήνα. Εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανέφερε ότι ο δήμος θα συνεργαστεί για την ολοκλήρωση του έργου σε όλες τις φάσεις κατασκευής του και έκανε λόγο για ιδανική συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού φορέα.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επισήμανε ότι «διαψεύδεται η απραξία, η σύγχυση και η γραφειοκρατία του Δημοσίου, και πως χρειάζεται συνοχή, οικονομικές δυνατότητες και συνεννόηση μεταξύ των φορέων.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι το έργο θα γίνει μέσα στις προθεσμίες και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει την αποδοχή του κόσμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατσαρίδες και ποντίκια σε εστιατόριο


Κρατούσε καλά κρυμμένη την κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό του καταστήματος του ο Ηρακλειώτης ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της πόλης.

Μόλις το κατάστημα όμως άλλαξε ιδιοκτησία έγινε αντιληπτό αυτό που επικρατούσε στην κουζίνα και τους υπόλοιπους χώρους που δεν ήταν ορατοί από τους πελάτες και υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να λάμπουν!

Ο νέος ιδιοκτήτης του εστιατορίου, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε βρέθηκε μπροστά σε ένα θέαμα που του προκάλεσε σοκ. Κατσαρίδες, ακόμα και ποντίκια έκοβαν βόλτες στην κουζίνα εκεί όπου γινόταν η παρασκευή του φαγητού.

Μάλιστα ο νέος ιδιοκτήτης μετά το σοκ, ειδοποίησε απολυμαντική εταιρεία προκειμένου να καθαρίσει το χώρο από έντομα, τρωκτικά και άλλους οργανισμούς, καθώς δεν επρόκειτο για κουζίνα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά για εστία μόλυνσης.

Το ερώτημα είναι, τι γίνεται με τους μηχανισμούς ελέγχου και εάν όντως επιβεβαιώνεται η καταγγελία πως το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργούσε σ' αυτή την κατάσταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημίωση καταναλωτών!


Στην εισαγωγή διατάξεων, με τις οποίες θα εδραιώνεται δικαίωμα στον καταναλωτή να διεκδικεί αποζημίωση για μονοπωλιακές πρακτικές των επιχειρήσεων, θα προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην εισαγωγή στο ελληνικό Δίκαιο διατάξεων που θα αξιοποιούν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης από ιδιώτες για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς, με τις προωθούμενες διατάξεις θα εδραιώνεται το δικαίωμα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για απευθείας αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν λόγω παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Στόχος είναι η ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και η μεγαλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη για τις τιμές στην αγορά που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και των χρόνιων στρεβλώσεων στην αγορά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρεται στο ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών και διευκρινίζει ότι η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς ήταν η πρώτη και μόνη Αρχή που προχώρησε στον έλεγχο φακέλων τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών και έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Philips ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ και KRAFT Foods ΕΛΛΑΣ ΑΕ. Στο έγγραφο επισημαίνεται, πάντως, ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4110/2013, οι αρμοδιότητες ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών μεταβιβάζονται εξ΄ ολοκλήρου στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς θα εξακολουθεί το έργο της μέχρι την ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων.

Η φορολογία

Στην έγγραφη απάντησή του, ο κ. Σκορδάς δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας, επισημαίνοντας ότι ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είχε επιταχυνθεί στο 4,7% το 2010, επιβραδύνθηκε στο 3,1% το 2011, ενώ υποχώρησε στο 1% το 2012.

Ο υφυπουργός επισημαίνει, εξάλλου, ότι η εγχώρια πολιτική αύξησης της φορολογίας (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ) σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων επέδρασε καθοριστικά στις τιμές καταναλωτή, από το 2009 και μετά. Επικαλείται, μάλιστα, επισημάνσεις της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες «εάν οι φόροι παρέμεναν σταθεροί, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ήταν αρνητικός από τον Μάιο του 2012».

Όπως επίσης τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «η αύξηση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων που προκύπτει από την άμεση φορολογία (πχ. με την επιβολή έκτακτων εισφορών), καθώς και η καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη χρηματοοικονομική στενότητα που επικρατεί στην αγορά, επηρεάζει αρνητικά τις τιμές ή ακριβέστερα αναστέλλει ή περιορίζει τη μείωσή τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...