Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Να προστατευθεί επιτέλους η επιβαρυμένη λειτουργία του ΚΕΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.06.2013

Χωρίς διαβούλευση με τους πλέον αρμόδιους, δηλαδή του ιατρούς του δημοσίου τομέα του ΕΟΠΥΥ και τους ιδιώτες γιατρούς καθώς και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προχώρησε η Διοίκηση του ΙΚΑ στη σύνταξη και έκδοση ενιαίου εντύπου Ιατρικής Έκθεσης/Βεβαίωσης, το οποίο βάσει σχετικού δελτίου τύπου θα αρχίζει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τις 15-6-2013. Βασίστηκε στη διάταξη του ν/σ του υπουργείου Εργασίας «Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και λοιπές διατάξεις», που ακύρωσε τη διαδικασία του προελέγχου και αντικαθιστούσε αυτήν με την καθιέρωση του ενιαίου εντύπου Ιατρικής Έκθεσης/Βεβαίωσης, που θα υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον ενδιαφερόμενο μαζί με τη σχετική αίτηση στο αρμόδιο ΚΕΠΑ.

Το ενιαίο αυτό έντυπο τιτλοφορείται ως Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας, τίτλος ο οποίος δεν έχει ουδεμία σχέση με τη διαδικασία της πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας. Για άλλη μία φορά οι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας συγχέουν τη διαδικασία της πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας με τη διαδικασία της χορήγησης των παροχών, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο τη λειτουργία των ΚΕΠΑ.

Επίσης το ανωτέρω έντυπο το οποίο συμπληρώνεται από τους θεράποντες ιατρούς δεν δόθηκε πριν αναρτηθεί και τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή στους φορείς εκπροσώπησης των θεραπόντων ιατρών οι οποίοι έχουν τη γνώση για να κρίνουν την επάρκεια του σε επιστημονικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό επίπεδο (χρόνος διάρκειας συμπλήρωσης κ.λπ.).

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να προστατευτεί η ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των ΚΕΠΑ και απαιτεί την απόσυρση του συγκεκριμένου εντύπου και την αναβολή της εφαρμογής του, προκειμένου να συζητηθεί με τους φορείς εκπροσώπησης των ιατρών, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και τους φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειες.

Τα ΚΕΠΑ έχουν σχεδιαστεί με έναν άναρχο τρόπο ο οποίος έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Αυτή τη στιγμή που στις λίστες αναμονής του βρίσκονται χιλιάδες άτομα με αναπηρία δεν συγχωρείται κανένα νέο λάθος που θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευσή του συστήματος.

Η επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 119 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.