Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Xρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Mην την αγνοείτε τον χειμώνα


Τη συνέχιση της λήψης των ειδικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελετών σχετικά με την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.
Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στηριζόμενη στα αποτελέσματα της πρόσφατης σχετικής Πανελλήνιας Επιδημιολογικής έρευνας επισημαίνει ότι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα χρόνια νόσημα, του οποίου τα συμπτώματα επιδεινώνονται μεν με τις υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά εξακολουθεί και υφίσταται και τους χειμερινούς παρόλο που τα συμπτώματα αυτά δεν μας ενοχλούν στον ίδιο βαθμό, αλλά χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν παραμεληθεί.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι 51% όσων υποφέρουν συστηματικά και 60% όσων υποφέρουν περιστασιακά από πόδια πονεμένα, κουρασμένα και με αίσθημα βάρους, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο το χρόνο.
Επιδημιολογικές μελέτες στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας και αποδεικνύουν γιατί η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια έχει χαρακτηριστεί σαν ‘επαγγελματική νόσος’ καθώς τη συναντάμε ευρέως σε εργαζόμενους που είναι όρθιοι πολλές ώρες, όπως είναι οι πωλητές ή οι κομμώτριες, νοσοκόμες, μάγειρες, φαρμακοποιοί και πολλά ακόμα.
Το ανθρώπινο σώμα αρχικά προοριζόταν για ένα δραστήριο τρόπο ζωής, για να μπορεί ο άνθρωπος να κυνηγά, να ψαρεύει και να συλλέγει την τροφή του. Στην εποχή μας όμως οι συνθήκες άλλαξαν. Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σύμφωνα με το ‘δυτικό’ τρόπο…είμαστε πολύ πιο νωθροί. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που στα πόδια μας αρχίζουν να παρουσιάζονται όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια όπως πόνος, πρήξιμο, κούραση, αίσθημα βάρους, ευρυαγγείες, κιρσοί… συμπτώματα και αυτά του ‘δυτικού’ τρόπου ζωής. Το χειμώνα, περισσότερο από ότι το καλοκαίρι, ελαττώνονται οι ευκαιρίες για κίνηση, έτσι υπάρχουν επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια που όσο περνά ο χρόνος τείνει αυξανόμενη.
Όλες αυτές οι κατηγορίες των ατόμων αλλά ακόμη και τα άτομα που παρουσιάζουν και αισθάνονται ‘βαριά’ κουρασμένα τα κάτω άκρα τους, θα πρέπει και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να συνεχίζουν τη θεραπεία και να μη σταματούν τη λήψη.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το Antistax, που διατίθενται από το φαρμακείο, τα οποία είναι φυσικά φλαβονοειδή προερχόμενα από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου, όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και δυναμώνουν τις φλέβες. Σε πολλές κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα φυσικά φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση της καλής φλεβικής λειτουργίας και στη μη επιδείνωση της ασθένειας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητα τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας). Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους και η σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σχετική έρευνα, η οποία έδειξε ότι το 16% των πασχόντων που αντιμετωπίζουν θεραπευτικά με χαπάκια ή και τζελ τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι πολύ ευχαριστημένο από τη θεραπεία που του συνέστησε ο γιατρός του, με το 60% ευχαριστημένο έναντι 5% που είναι δυσαρεστημένο.




Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά των λαχανικών


Τα λαχανικά είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
Αναλυτικά: 

Αγγούρι
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο και β-καροτένιο.
Οφέλη: Διουρητικό και καθαρτικό. Διαλύει το ουρικό οξύ που δημιουργεί λίθους στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Αρακάς
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β, φωσφόρος, φολικό οξύ, ψευδάργυρος, σίδηρος.
Οφέλη: Καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Τονώνει τις λειτουργίες του στομαχιού και βοηθά στην ηπατική λειτουργία.

Καρότο
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρος, β-καροτένιο.
Οφέλη: Απομακρύνει τις τοξίνες, εξαιρετικό για το συκώτι και την πεπτική οδό. Βοηθάει στη λειτουργία των νεφρών και σκοτώνει βακτήρια και ιούς.

Κρεμμύδι
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, κάλιο, φολικό οξύ, β-καροτένιο.
Οφέλη: Αντισηπτικό, σπασμολυτικό, αντιβιοτικό. Εξαίρετο για την αποβολή των τοξινών.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φωσφόρος, κάλιο, β-καροτένιο, βιταμίνες Β3, Β6, C και Ε, φολικό οξύ.
Οφέλη: Αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά. Περιέχουν ινδόλες, που προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου.

Μπρόκολο
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, β-καροτένιο, φωσφόρος. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φολικό οξύ.
Οφέλη: Αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, αντιβιοτικό, κατά των ιών.

Μελιτζάνα
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, φωσφόρος, β-καροτένιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Καθαρίζει το αίμα, προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις αιμορραγίες, προστατεύει τις αρτηρίες.

Μαρούλι
Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Σπασμολυτικό. Ωφελεί στα οστά, στις αρθρώσεις, στις αρτηρίες και στο συνδετικό ιστό.

Πατάτες
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, βιταμίνη Β3, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Ωφελούν το συκώτι και τους μυς.

Πιπεριές
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, φολικό οξύ, β-καροτένιο, βιταμίνη Β και C.
Οφέλη: Αντιβακτηριακές, διεγερτικές ιδιότητες. Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την κυκλοφορία.

Λάχανο
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρος, β-καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνες C, E και K, ιώδιο.
Οφέλη: Ωμό, απομακρύνει τις τοξίνες από το στομάχι και το πάνω ανώτερο κόλο. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει βακτήρια και ιούς. Δρα κατά του καρκίνου.

Σέλινο
Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β3, νάτριο.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να ηρεμήσει από πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις.

Σπανάκι
Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρος, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου. Ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στηρίζει την υγεία των οστών.

Ελιές
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, σίδηρος και β-καροτένιο.
Οφέλη: Εύπεπτες. Ωφελούν το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και αυξάνουν την έκκριση χολής.

Ντομάτα
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, φολικό οξύ, βιταμίνη C,
β-καροτένιο.
Οφέλη: Αντισηπτική, αλκαλική. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Βαλεριάνα, το ηρεµιστικό της φύσης


Από τα πιο δραστικά βότανα, η βαλεριάνα καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντάς µας την πολυπόθητη ηρεµία.
Aνθίζει το καλοκαίρι µέχρι το φθινόπωρο κυρίως σε µέρη µε υγρά και ψυχρά κλίµατα. Μπορείτε να την βρείτε σε αγρούς αλλά και να την καλλιεργήσετε µόνοι σας στον κήπο ή σε µια γλάστρα στο µπαλκόνι σας. Μαζέψτε τις ρίζες της το φθινόπωρο και φροντίστε να τις αποξηράνετε µακριά από το φως ή αναζητήστε τες σε βοτανοπωλεία και φαρµακεία.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η βαλεριάνα χρησιµοποιείται κυρίως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης. Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσµηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ηµικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.

Για τον πονοκέφαλο και την αϋπνία

Απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο µε αφέψηµα βαλεριάνας βράζοντας απλώς 10 γραµµάρια φύλλα ή ρίζα βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό. Για να καταπολεµήσετε την αϋπνία αφήστε για 45 λεπτά µία χούφτα φύλλα βαλεριάνας σε δύο κούπες βραστό νερό σκεπάζοντας καλά το σκεύος για να µην κρυώσει το αφέψηµα. Πίνετε 3-4 φορές την ηµέρα καθώς και 30-45 λεπτά πριν από τον ύπνο.

Μάθετε ότι
Οι µεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδοµάδα µόνο, µε διάλειµµα στη συνέχεια δύο-τριών εβδοµάδων. Στο διάστηµα της «αποχής» επιτρέπεται η χαλάρωση στο µπάνιο µε αφρόλουτρο µε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βαλεριάνας στο νερό.
Στη Γαλλία η βαλεριάνα αποκαλείται και «γατοβότανο» από τη συνήθεια που έχουν οι γάτες να τρώνε φύλλα βαλεριάνας όταν αντιµετωπίζουν στοµαχικές διαταραχές.

Tip 

Για να αποφύγετε τη µάλλον δυσάρεστη γεύση και µυρωδιά της βαλεριάνας, προσθέστε στο αφέψηµα κανέλα, γλυκάνισο ή τριµµένο τζίντζερ.

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου 


Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα επιδεινώνει τον πόνο των καρκινοπαθών


Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pain’, ερευνητές αποκαλύπτουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι καρκινοπαθείς που συνεχίζουν το κάπνισμα παρά τη διάγνωση νιώθουν περισσότερο πόνο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για μεγάλο εύρος ειδών καρκίνου και για καρκίνους σταδίου I έως IV, το κάπνισμα συνδεόταν με αυξημένη ένταση πόνου και αυξημένη επίπτωση του πόνου στην καθημερινότητα του ασθενούς.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Joseph W. Ditre, από το Texas A&M University, εξέτασαν 224 ασθενείς με διάφορα είδη καρκίνου. Οι εθελοντές ανέφεραν το επίπεδο πόνου, δυσφορίας, επίπτωσης στην καθημερινότητα, καθώς και δημογραφικά στοιχεία. Οι καπνιστές ανέφεραν μεγαλύτερη ένταση στον πόνο και περισσότερη εμπλοκή του πόνου στην καθημερινότητά τους σε σχέση με τους πρώην καπνιστές ή όσους δεν κάπνιζαν. Στους μη καπνιστές παρατηρήθηκε ανάποδη σχέση μεταξύ πόνου και ετών διακοπής του καπνίσματος, υποδεικνύοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον πόνο με το πέρασμα του χρόνου.
Οι γιατροί θα πρέπει να προσπαθούν περισσότερο να βοηθούν τους καρκινοπαθείς να διακόπτουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση, δήλωσε η Lori Bastian, του Πανεπιστημίου Duke. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί που συνδέουν τη νικοτίνη με τον πόνο. Τα προκαταρκτικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει τη γενική ανταπόκριση στη θεραπεία και την ποιότητα ζωής.

Διαβάστε περισσότερα...

Την ίδια θρεπτική αξία έχουν βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα


Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα εμφανίζονται ισοδύναμα ως προς την θρεπτική τους αξία.
Η πεποίθηση του κόσμου, πως τα βιολογικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και, επομένως, θεωρούνται πιο υγιεινά σε σχέση με τα συμβατικά, οδήγησε στη ραγδαία αύξηση της βιολογικής παραγωγής (καλλιέργεια και κτηνοτροφία) τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να μην έχει πειστεί για την ορθότητα των δεδομένων.
Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε από επιστήμονες του London School of Hygiene & Tropical Medicine του Ηνωμένου Βασιλείου μαρτυρούν πως τα βιολογικά τρόφιμα εμφανίζουν μικρότερο νιτρικό και υψηλότερο φωσφορικό περιεχόμενο σε σχέση με τα συμβατικά. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία διαφορά μεταξύ του περιεχομένου τους σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, σύνολο διαλυτών ουσιών, χαλκό, σίδηρο, νιτρικά, μαγνήσιο, τέφρα, συγκεκριμένες πρωτεΐνες, νάτριο, μη πεπτόμενους υδατάνθρακες, β-καροτένιο και θείο.

Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική με άδειο στομάχι;


Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δείχνει ότι η γυμναστική µε άδειο στοµάχι είναι η λύση, αν θέλουµε να χάσουµε λίπος.
Οι επιστήμονες συστήνουν να γυμναζόμαστε ακόμα και πριν από το πρωινό µας.
Ωστόσο, αν στόχος µας δεν είναι η απώλεια λίπους αλλά απλώς η εκγύμναση και η αύξηση της αντοχής µας, η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση µε άδειο στοµάχι πρέπει να αποφεύγεται.

Διαβάστε περισσότερα...

Εορταστικός μπουφές και κίνδυνοι λοιμώξεων


Η παράθεση πολλών πιάτων με μορφή μπουφέ είναι μία από τις πιο αγαπημένες εορταστικές συνήθειες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τους εορταστικούς μπουφέδες δεν σχετίζονται μόνο με την πολυφαγία, αλλά και με το γεγονός ότι πολλές φορές τα πιάτα παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το σερβίρισμα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων, που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις (Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus).

Είναι σημαντικό, λοιπόν, το άτομο κατά τη διάρκεια της εορταστικής εστίασης να φροντίσει, ώστε ο οργανισμός και ο γαστρεντερικός σωλήνας να βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση:

• Να αποφύγει το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση μπαχαρικών καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, όπως αναψυκτικών τύπου κόκα κόλα.
• Να μην καταναλώνει αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και να μην τα αναμειγνύει μεταξύ τους.
• Να αποφύγει, κατά το δυνατόν, την υπερκατανάλωση γλυκών και λιπαρών.
• Να μασά καλά τις τροφές και να αποφεύγει να τρώει γρήγορα.

Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες, που προστατεύουν τα τρόφιμα από μικροβιακές επιμολύνσεις κατά την παρασκευή των μπουφέδων και κατά την εστίαση:
• Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού, πριν και μετά τη μεταφορά των πιάτων, πριν και μετά το φαγητό.
• Τα φαγητά πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρές μοναδικές για το κάθε πιάτο-πιατέλα. Μην ξαναγεμίζετε πιατέλες που έχουν τελειώσει, αλλά χρησιμοποιείτε καθαρές πιατέλες από την αρχή.
• Μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και μην τα καταναλώνετε ωμά, εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.
• Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά τη χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν με καυτό νερό και σαπούνι.
• Τα φαγητά πρέπει να σερβίρονται καυτά ή απευθείας από το ψυγείο και να διατηρούνται στις θερμοκρασίες αυτές κατά την τοποθέτησή τους στο μπουφέ.
• Σύμφωνα με μελέτες, ο κίνδυνος επιμόλυνσης με λοιμογόνα αυξάνεται σημαντικά μετά το δίωρο παραμονής του φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβιριστείτε εγκαίρως και μην περνάτε πολλές φορές από τον μπουφέ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ βήματα για περισσότερη ενέργεια


Καθημερινά, χρειαζόμαστε ενέργεια για να αναπνέουμε, να περπατάμε, να διαβάζουμε, ακόμα και να κοιμόμαστε. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες νιώθουμε ένα αίσθημα κόπωσης και δυσκινησίας.

Ακολουθήστε, λοιπόν, μερικές συμβουλές και εφαρμόστε τη δική σας στρατηγική που θα σας δώσει ώθηση και μεγαλύτερη ενέργεια:

1.Να κοιμάστε αρκετά: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς και δραστηριοτήτων.

2.Πίνετε άφθονο νερό: Η αφυδάτωση μας κουράζει και μας κάνει περισσότερο ευερέθιστους με πολλούς πονοκεφάλους. Το πόσιμο νερό είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κρατήσετε την ενέργειά σας.

3.Γυμναστείτε: Η φυσική άσκηση βοηθά την καλή κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από το στρες και βελτιώνει τη διάθεσή σας. Το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο κ.λπ. θα βελτιώσουν την αντοχή σας και θα δυναμώσουν την καρδιά σας. Εάν προσθέσετε και μερικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή γιόγκα, τότε το προπονητικό σας πρόγραμμα θα είναι πλέον ολοκληρωμένο.

4.Τρώτε πολλά και μικρά γεύματα: Για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας καθ' όλη την ημέρα, χρειάζεστε πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και δείπνο. Στο γραφείο σας πρέπει να έχετε μόνο υγιεινά σνακ: φρούτα, φυσικούς χυμούς, γιαούρτι ή ένα κουλουράκι ολικής άλεσης.

5.Μη βασίζεστε στην καφεΐνη: Είναι δελεαστικό ένα φλιτζάνι καφέ, όταν είστε κουρασμένοι, όμως δώστε προσοχή στις επιδράσεις της καφεΐνης στο σώμα σας. Η καφεΐνη θα σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, αλλά λίγο αργότερα θα αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι από πριν.

6.Μην καπνίζετε: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι καπνιστές έχουν συνήθως μικρότερη ενέργεια από τους μη καπνιστές. Για παράδειγμα, ο οργανισμός πρέπει να συνδυάζει τη γλυκόζη με το οξυγόνο για να παράγει ενέργεια, αλλά το μονοξείδιο του άνθρακα του καπνού του τσιγάρου μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στον οργανισμό.

7.Αξιολογήστε τον τρόπο ζωής σας: Μελέτες δείχνουν ότι το 50-80% των περιπτώσεων κούρασης οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές για την καριέρα ή τα επαγγελματικά σας ζητήματα, την οικογένεια ή για κάτι που σας «ρίχνει» τη διάθεση.

8.Διασκεδάστε: Το γέλιο είναι ένας από τους καλύτερους ενισχυτές της ενέργειας!


Διαβάστε περισσότερα...

Ο εγκέφαλος «καθορίζει» πόσους φίλους θα έχουμε


Σύμφωνα με  ισχυρισμούς επιστημόνων, το μέγεθος των κοινωνικών και φιλικών επαφών που έχουμε συνδέεται άμεσα με ένα δίκτυο νευρώνων που βρίσκονται στη βάση του εγκεφάλου μας.

Οι νευρώνες αυτοί αποτελούν την αμυγδαλή που θεωρείται ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική έκφραση, τις φοβίες, την εμπιστοσύνη, την ικανότητα αναγνώρισης προσώπων και ανάμνησης ονομάτων, στον χειρισμό των κοινωνικών επαφών κ.α..

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίζα Φέλντμαν Μπάρετ του Πανεπιστημίου Northeastern και τον καθηγητή νευρολογίας Μπράντφορντ Ντίκερσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου, για να μετρήσουν το μέγεθος της αμυγδαλής σε 58 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 19 έως 83 ετών.

Κάθε εθελοντής, απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο, αποκάλυψε την έκταση και τη συχνότητα των κοινωνικών επαφών του (πόσους ανθρώπους συναντούσε και πόσο συχνά), καθώς επίσης και την πολυπλοκότητά τους (π.χ. το αφεντικό του μπορεί να ήταν και φίλος του).
Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη αμυγδαλή έχουν γενικά ένα δίκτυο περισσότερων φίλων και γνωστών -μέχρι 50 κοινωνικές επαφές στο κατά πολύ ευρύτερο κοινωνικό δίκτυό τους, ενώ παράλληλα διατηρούν πιο πολύπλοκες σχέσεις μαζί τους. Εκείνοι που είχαν μικρότερη αμυγδαλή ανέφεραν ότι είχαν τακτικές επαφές- με λιγότερους από 5 έως 15 ανθρώπους. Οι μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές τείνουν να έχουν μικρότερου μεγέθους αμυγδαλές και ταυτόχρονα λιγότερους φίλους και γνωστούς.

Ο ανθρωπολόγος Ρόμπιν Ντένμπαρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα (θεωρητικό) όριο στον μέγιστο αριθμό των διαπροσωπικών κοινωνικών σχέσεων που μπορεί να διατηρεί ένας άνθρωπος και αυτό είναι περίπου 150 άτομα. Από εκεί και πέρα, δεν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις, αλλά για δημόσιες σχέσεις, λέει!

Διαβάστε περισσότερα...

Το κινητό τηλέφωνο... σκοτώνει


Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους μεθυσμένους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική έρευνα, την οποία διεξήγαγε το «Transport Research Laboratory» της Βρετανίας, έδειξε ότι ο χρόνος αντίδρασης, η τήρηση απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, αλλά και ο έλεγχος της ταχύτητας επηρεάζονται καταλυτικά από τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Μάλιστα, τα συγκριτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η εν λόγω πρακτική αποδεικνύεται περισσότερο επικίνδυνη και από ορισμένα αυξημένα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα του οδηγού.

Οι διαπιστώσεις αυτές προέκυψαν μέσω της χρήσης ειδικού εξομοιωτή οδήγησης TRL, ο οποίος αναπαράγει πιστά τον τρόπο οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 20 υγιείς εθελοντές και των δύο φύλων, ηλικίας από 21 έως 45 ετών, όπου δοκιμάστηκαν οι ικανότητες τους σε διαφορετικές συνθήκες, όπως έπειτα από κατάποση αλκοόλ, με τα χέρια ελεύθερα και με κινητό τηλέφωνο στο χέρι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ενδεικτικά:
1.Ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών ήταν 50% μεγαλύτερος σε αυτούς που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούσαν κανονικά.

2. Οι οδηγοί που κρατούσαν στο χέρι το κινητό τηλέφωνο είχαν χρόνο αντίδρασης που ήταν κατά 30% μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτούς που είχαν αλκοόλη στο αίμα τους.

3. Αυτοί που οδηγούσαν με κινητό τηλέφωνο είχαν περισσότερες δυσκολίες στο να διατηρούν μια σταθερή ταχύτητα και στο να κρατούν μια απόσταση ασφάλειας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

4. Οι οδηγοί που μιλούν σε κινητό χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο να αντιδράσουν σε κάτι αιφνίδιο στο δρόμο σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό. Μισό δευτερόλεπτο περισσότερο σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, όταν κινείται με μια ταχύτητα των 110 χιλιομέτρων ανά ώρα. Οποιαδήποτε αύξηση του χρόνου αντίδρασης μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

5. Οι οδηγοί δήλωσαν ότι έβρισκαν πιο εύκολο να οδηγούν με επίπεδα αλκοόλης στο αίμα- ελαφρώς υψηλά από το επιτρεπόμενο όριο, παρά όταν χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο.

6. Τέλος,  οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο, αγνοούσαν συχνότερα τα σήματα τροχαίας σε σύγκριση με αυτούς με αλκοόλη στο αίμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώστε τους πόνους της πλάτης


Η καθιστική ζωή, η εργασία στον υπολογιστή, η παχυσαρκία, η απουσία τακτικής σωματικής άσκησης αλλά και τα λάθη στην άθληση είναι μερικοί από τους παράγοντες που δημιουργούν ανυπόφορο πόνο στην πλάτη.

1.Μειώστε το σωματικό σας βάρος
Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καταπονείτε τη σπονδυλική στήλη με το έξτρα βάρος.

2.Σταματήστε το κάπνισμα
Οι καπνιστές έχουν λιγότερο οξυγόνο στους ιστούς, γεγονός που καθυστερεί τη θεραπεία.

3.Κινηθείτε
Περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα. Όλες οι διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι το περπάτημα είναι αποτελεσματικό στους πόνους της πλάτης.

4.Ασκηθείτε
Δυναμώστε τους κοιλιακούς και τους μυς του κορμού, καθώς στηρίζουν το βάρος του σώματός σας. Το κολύμπι επίσης είναι ιδανικό και για την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης.

5. Αλλάξτε στρώμα
Το στρώμα που δεν είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες του σώματος και της σπονδυλικής στήλης, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες πρόληψης των πόνων στην πλάτη.

6.Κοιμηθείτε απολαυστικά
Όταν κοιμάστε, φροντίστε η θέση σας να είναι στα πλάγια με τα πόδια λυγισμένα προς την κοιλιά με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στους μηρούς ή ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας.

7.Σηκώστε σωστά τα αντικείμενα
Ο τρόπος με τον οποίο ανυψώνετε, μεταφέρετε, σπρώχνετε ή τραβάτε βαριά αντικείμενα, είναι αιτία πρόκλησης βλαβών στην πλάτη με συνεπακόλουθο τον πόνο. Θα πρέπει να λυγίζετε πάντα τα γόνατά σας, όταν σηκώνετε κάτι.

8.Προσθέστε ασβέστιο
Αν η διατροφή σας είναι φτωχή σε ασβέστιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για οστεοπόρωση, που είναι αιτία πόνων στην πλάτη.

9.Μειώστε το στρες
Η ψυχολογική καταπόνηση με χρόνιο, έντονο και παρατεταμένο στρες αλλά και το άγχος, είναι αιτίες αυξημένου μυϊκού πόνου, επηρεάζοντας σημαντικά το μυοσκελετικό σύστημα.

10.Δώστε προσοχή στα παπούτσια
Αποφύγετε να φοράτε ψηλοτάκουνα αλλά και τελείως φλατ παπούτσια. Τακούνι μέχρι 3 εκατοστά είναι ιδανικό.

Συμβουλή:
Μία ζεστή κομπρέσα με λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια juniper και ginger θα σας ανακουφίσει από τον πόνο της πλάτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τραγούδι... είναι άσκηση


Το τραγούδι, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι ένα είδος γυμναστικής. Εξασκεί τους πνεύμονες, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς καθώς και την κυκλοφορία του αίματος.
Η Μπάρμπαρα Ντινσντέιλ από το ίδρυμα Heart Research U.K έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να κάνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να τραγουδήσουν. «Είναι μία αεροβική άσκηση. Το τραγούδι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνει το στρες και μας βοηθά να διατηρήσουμε θετική ψυχολογία» αναφέρει.

Ο καθηγητής Γκρέιαμ Γουέλτς, πρόεδρος ιδρύματος για τη Μουσική Παιδεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τονίζει ότι τα οφέλη του τραγουδιού αφορούν και στην ψυχή και το σώμα.

«Καθώς η μουσική καταλαμβάνει πολλές περιοχές του εγκεφάλου, ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, όταν τραγουδάμε και εκκρίνονται αρκετές ορμόνες ευχαρίστησης» λέει και προσθέτει «επίσης με το τραγούδι μειώνονται τα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών, όπως η κορτιζόλη».

Διαβάστε περισσότερα...

Η γκρίνια φέρνει... εμφράγματα


Σύμφωνα με νέα έρευνα, η γκρίνια από το έτερον ήμισυ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρδιακά προβλήματα, ενώ οι εντάσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μπορεί να επιφέρουν μέχρι και στηθάγχη.

Η έρευνα από το Ινστιτούτο Κοπεγχάγης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health», μελέτησε 4.500 άνδρες και γυναίκες από τη Δανία που είχαν ξεπεράσει διάφορα καρδιακά προβλήματα.

Οι ερευνητές, έπειτα από ερωτήσεις που έκαναν σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών αναφορικά με την ποιότητα των σχέσεών τους, αλλά και τις απαιτήσεις των συντρόφων τους και πόσο συχνές ήταν οι διαφωνίες τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές απαιτήσεις των συντρόφων αύξαναν κατά 4 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης στηθάγχης.

«Οι υπερβολικές απαιτήσεις και οι σοβαρές ανησυχίες από το έτερον ήμισυ είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση στηθάγχης» επεσήμαναν οι ερευνητές.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο μολυσμένος αέρας προδιαθέτει σε διαβήτη


Έρευνα σε νεαρά ποντίκια αποκάλυψε σχέση μεταξύ της ποιότητας του αέρα και της πιθανότητας νόσου.
Αν και η φτωχή διατροφή και η έλλειψη άσκησης εκτιμάται ότι αποτελούν τις κύριες αιτίες διαβήτη, η έκθεση σε μολυσμένο αέρα στην αρχή της ζωής μπορεί να οδηγήσει στη νόσο, ανεξάρτητα από τη διατροφή, σύμφωνα με έρευνα του Ohio State University.

Για να διαπιστωθεί ενδεχόμενη σχέση διαβήτη-μόλυνσης της ατμόσφαιρας, οι ερευνητές εξέθεσαν νεαρά ποντίκια σε διατροφή με φυσιολογικά και υψηλά επίπεδα λιπαρών, είτε σε φιλτραρισμένο αέρα είτε σε μολυσμένο.

Τα αποτελέσματα δημιουργούν έκπληξη. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε μολυσμένο αέρα είχαν μεγαλύτερα και περισσότερα λιπώδη κύτταρα στην κοιλιά και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με ποντίκια που ακολούθησαν την ίδια διατροφή αλλά ανέπνεαν καθαρό αέρα. Η δεύτερη κατηγορία ποντικών έγινε προδιαβητική.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Qinghua Sun, δήλωσε ότι είναι μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι τα σωματίδια προκαλούν άμεσα φλεγμονή και αλλαγές στα λιπώδη κύτταρα, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2.

Οι ερευνητές εξέθεσαν τα ποντίκια στον μολυσμένο αέρα για 6 ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για 10 εβδομάδες, με έναρξη την ηλικία των 3 εβδομάδων. Το χρονικό διάστημα ταιριάζει περίπου με τα χρόνια από την εφηβεία έως την προχωρημένη ενήλικο ζωή στους ανθρώπους.

Ο μολυσμένος αέρας που ανέπνευσαν τα ποντίκια στην έρευνα αντιπροσωπεύει την ποιότητα του αέρα σε πολλές ασιατικές πόλεις. Ο Dr. Sanjay Rajagopalan, δήλωσε ότι οι ρύποι έχουν την τάση να ταξιδεύουν. Μεγάλα σύννεφα σκόνης μπορεί να μεταφερθούν πάνω από ωκεανούς και να κατευθυνθούν από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Σύντομα θα ξεκινήσουν έρευνες στην Κίνα για να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ ατμόσφαιρας και διαβήτη στους ανθρώπους. Στο μεταξύ οι ερευνητές τονίζουν ότι η διατροφή και η άσκηση θα πρέπει να θεωρηθούν οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τον διαβήτη αλλά η γνώση περισσότερων για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την επίδρασή της θα βοηθήσει ενδεχομένως στη μείωση του αυξανόμενου αριθμού περιστατικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα παντζάρι την ημέρα…


Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Hypertension», το νιτρικό άλας που περιέχεται στα παντζάρια βοηθάει στη πτώση της πίεσης του αίματος.

Μάλιστα όσο υψηλότερη είναι η πίεση ενός άνθρωπου, τόσο πιο αποτελεσματικά είναι τα παντζάρια.

Η έρευνα έδειξε πως μέσα σε ένα 24ωρο η υψηλή πίεση αυτών που έπιναν παντζαρόζουμο έπεφτε αισθητά, ενώ η κατάποσή του από άτομα με κανονική πίεση επίσης οδηγούσε σε πτώση της πίεσής τους.

Οι ερευνητές επιμένουν πως μια σωστή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, μπορεί να βοηθήσει την υγεία και να αντιμετωπίσει, εν μέρει, φυσικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Το χάπι της ανδρικής αντισύλληψης


Η ερευνητική ομάδα του Haim Breitbart, καθηγητή του πανεπιστημίου του Bar-Ilan στο Ισραήλ, μίλησε για ένα νέο χάπι που θα δίνει τη δυνατότητα στους άντρες να επιδίδονται σε σεξουαλικές συνευρέσεις, χωρίς το ενδεχόμενο της γονιμοποίησης.

Το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό απενεργοποιεί το σπέρμα και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία σε κλινικές δοκιμές που γίνονται σε ποντίκια. Το χάπι αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρία χρόνια.

Η λειτουργία του


Το χάπι αφαιρεί μια πρωτεΐνη του σπέρματος, η οποία είναι απαραίτητη για να γίνει σύλληψη, οπότε, παρόλο που το σπέρμα φτάνει στη μήτρα, δεν είναι ικανό να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το χάπι είναι 100% αποτελεσματικό και δε συνοδεύεται από παρενέργειες, ενώ η λήψη του δεν είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Η λήψη μια φορά στους τρεις μήνες είναι αρκετή για να προσφέρει προστασία ενάντια σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της συντρόφου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» στη μακροζωία με πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά!


Η κατανάλωση άφθονης ποσότητα πράσινων και πορτοκαλί λαχανικών, όπως τα καρότα και τα φασόλια, συντελεί στην μακροζωία, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τσαογιάνγκ Λι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, εκτιμούν ότι η ωφέλεια των συγκεκριμένων λαχανικών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική δράση της ουσίας α-καροτένης που περιέχουν και η οποία είναι συγγενής της β-καροτένης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών βελτιώνει την υγεία, αντισταθμίζοντας τη βλάβη στο DNA που διαχρονικά προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί 14 χρόνια τις περιπτώσεις περίπου 15.000 ατόμων, λαμβάνοντας δείγματα αίματος και αναλύοντας τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους. Κατά την λήξη της 14ετούς έρευνας, γύρω στα 4.000 άτομα είχαν πεθάνει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη α-καροτένη είχαν στο αίμα τους οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να πεθάνουν στα επόμενα 14 χρόνια.

Τα άτομα με το περισσότερη α-καροτένη είχαν 39% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους είχαν την ελάχιστη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας στο αίμα τους.


Διαβάστε περισσότερα...