Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το στρες με μέτρο βοηθάει τους μαθητές στις εξετάσεις





Όσοι μαθητές μελετούν μέχρι τελευταία στιγμή για τα διαγωνίσματα και αναπόφευκτα έχουν στρες κάνουν μάλλον καλό στον εαυτό τους, επειδή το άγχος παράγει ορμόνες που βοηθούν τον εγκέφαλο να αποθηκεύσει πιο έντονα τα διάφορα δεδομένα και έτσι ο μαθητής θυμάται καλύτερα, κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Χανς Ρόιλ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό πειραματικής νευρολογίας «Experimental Neurology» και την παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Νευροεπιστήμης, σύμφωνα με την «Telegraf», διαπίστωσαν ότι οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, προκαλούν μεταβολές στα γονίδια στο εσωτερικό των εγκεφαλικών κυττάρων (των νευρώνων), με συνέπεια την αποτελεσματικότερη αποθήκευση των μνημών και τη βελτίωση της ικανότητας μάθησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το διάβασμα υπό ψυχολογική πίεση φαίνεται πως «αναπρογραμματίζει» το DNA του εγκεφάλου, μέσα από τη λεγόμενη «επιγενετική» διαδικασία (αλλαγές στα γονίδια υπό την επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος), με αποτέλεσμα είτε να αυξάνεται είτε να μειώνεται η «έκφραση» ορισμένων γονιδίων.

Όπως είπε ο Ρόiλ, δεν είναι τυχαίο ότι γενικότερα οι δυσάρεστες αναμνήσεις διαρκούν περισσότερο από τις ευχάριστες, πράγμα που οφείλεται στον ρόλο του στρες. «Από βιολογική άποψη, το στρες είναι σημαντικό, γιατί μας βοηθάει να θυμόμαστε κάτι που μας πλήγωσε ή μας απειλεί» τόνισε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ορμόνες του στρες που απελευθερώνονται στο αίμα αλλάζουν τις λειτουργίες των γονιδίων και, στη συνέχεια, τα εγκεφαλικά κύτταρα, ιδίως του ιππόκαμπου, δηλαδή του κέντρου όπου γίνεται η επεξεργασία της μνήμης και της μάθησης, μεγαλώνουν και αναπτύσσουν περισσότερες διασυνδέσεις μεταξύ τους. Αυτή η αυξημένη «δικτύωση» και επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, υπό το καθεστώς του άγχους, είναι που «αποτυπώνει» στη μνήμη τις αναμνήσεις (άρα και τα μαθήματα).

Όμως, οι Βρετανοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι, ενώ το στρες με μέτρο μπορεί να αποβεί ωφέλιμο σε έναν μαθητή, το υπερβολικό στρες μπορεί κάλλιστα να είναι επιζήμιο και να γυρίσει «μπούμερανγκ» (να μη θυμάται τίποτε τη στιγμή του διαγωνίσματος). «Όταν είμαστε υπερβολικά στρεσαρισμένοι, δεν είναι δυνατό να αφομοιώσουμε νέες πληροφορίες, με συνέπεια η μνήμη να μη δουλεύει σωστά».





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακυκλώστε τα ληγμένα φάρμακα





Όλοι μας γνωρίζουμε ότι, ακόμα και αν δεν έχουμε καλή σχέση με τα φάρμακα, από τότε που αποκτήσαμε παιδιά, έχουμε πάντα τα βασικά στο φαρμακείο μας. Ένα αντιπυρετικό, ένα αντιβηχικό, κάποιο εισπνεόμενο, φυσιολογικό ορό για τη μυτούλα του, μία αλοιφή για τον ερεθισμό του δέρματός τους, μία για τυχόν τσιμπήματα από έντομα κ.ο.κ.

Όλα τα αυτά τα φάρμακα είναι πιθανόν πολλές φορές να μένουν στο ντουλάπι μας αχρησιμοποίητα και, όταν πια λήξουν, να πρέπει να τα ξεφορτωθούμε. Τι κάνουμε τότε; Τα ρίχνουμε αγόγγυστα στα σκουπίδια; Τα πετάμε, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην αποχέτευση;

Οι ειδικοί λένε ότι τα φάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα και δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση να τα πετάμε, όπου τύχει.

Μάλιστα, διεθνώς υπάρχει οδηγία να παραδίδονται στο φαρμακείο της γειτονιάς μας, το οποίο υποχρεούται να έχει ανακύκλωση για τα φάρμακα.

Υπάρχει, όμως, αυτή η δυνατότητα σε όλα τα φαρμακεία στη χώρα μας; Αρκεί να ρωτήσουμε το φαρμακείο, που συνήθως επισκεπτόμαστε για τις ανάγκες της οικογένειάς μας, αν τηρεί τέτοιο πρόγραμμα, ανακύκλωσης φαρμάκων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα που πετάμε, περνάνε στο χώμα αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα και αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, αλλά και κατ' επέκταση για εμάς, που καλούμαστε να καταναλώσουμε προϊόντα, που προέρχονται από μολυσμένες καλλιέργειες.

Κατόπιν σχετικών ερευνών, ίχνη ορισμένων φαρμάκων έχουν βρεθεί ακόμα και σε παροχές νερού!

Ένας ασφαλής τρόπος να πετάξετε τα ληγμένα φάρμακά σας είναι να τα κονιορτοποιήσετε και να τα τοποθετήσετε σε χοντρές πλαστικές σακούλες, τις οποίες είναι δύσκολο να διαπεράσουν και να επηρεάσουν το περιβάλλον.

Πρόσφατα, κάποιες οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στις χώρες του τρίτου κόσμου, παίρνουν τα ληγμένα φάρμακα και τα διοχετεύουν, όπου υπάρχουν ανάγκες, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες δίνουν πάντα ένα ασφαλές όριο για την κατανάλωσή τους στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης!

Αναζητήστε τις οργανώσεις αυτές, μέσω του διαδικτύου, και αποστείλετέ τους τα ληγμένα φάρμακα, που οι δικοί τους αρμόδιοι θα κρίνουν αν τελικά θα τα παράσχουν ή όχι στους πληθυσμούς των χωρών, που έχουν υπό την προστασία τους!





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκεφαλική ουσία ελέγχει τον σεξουαλικό προσανατολισμό



Η σεροτονίνη στο ερωτικό παιχνίδι

Λονδίνο - Μια χημική ουσία του εγκεφάλου ελέγχει την σεξουαλική προτίμηση των τρωκτικών, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature.

Αρσενικά ποντίκια που μεγάλωσαν χωρίς σεροτονίνη έχασαν την προτίμηση τους για τα θηλυκά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που ένα νευροδιαβιβαστής αποδεικνύεται ότι παίζει ρόλο στην στις σεξουαλικές προτιμήσεις των θηλαστικών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να σπεύσουμε να εξάγουμε «εύκολα» συμπεράσματα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν αρσενικά ποντίκια των οποίων οι εγκέφαλοι δεν είχαν υποδοχέα σεροτονίνης. Με μια σειρά πειραμάτων απέδειξαν ότι τα πειραματόζωα είχαν χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον για τα θηλυκά, εν αντιθέσει με τα φυσιολογικά ποντίκια.

Όταν τα τροποποιημένα πειραματόζωα είχαν το δικαίωμα της επιλογής συντρόφου, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμιά απολύτως προτίμηση, ούτε για τα θηλυκά ούτε για τα αρσενικά.

Όταν το αρσενικό εισήχθη σε κλουβί, τα τροποποιημένα αρσενικά τρωκτικά ήταν πιθανότερο να «καβαλήσουν» το αρσενικό και να εκπέμψουν «σήμα ζευγαρώματος».

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και όταν οι ερευνητές δημιούργησαν μια άλλη ομάδα ποντικιών, τα οποία δεν είχαν το γονίδιο της τρυπτοφάνης υδρογονάσης 2, που σχετίζεται με την παραγωγή της σεροτονίνης.

Ωστόσο, η προτίμηση για τα θηλυκά αποκαταστάθηκε όταν οι ερευνητές ένεσαν σεροτονίνη στους εγκεφάλους των πειραματόζωων.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές «η σεροτονεργική σηματοδότηση είναι κρίσιμη για την ανδρική σεξουαλική προτίμηση στα ποντίκια. Είναι η πρώτη φορά που ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου έχει διαπιστωθεί ότι είναι σημαντικός για την σεξουαλική προτίμηση των θηλαστικών.»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των ποντικιών κατευθύνεται από την όσφρηση.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κιθ Κεντρικ από το Ινστιτούτο Μπαμπραχαμ του Κέιμπριτζ «ως προς την πιθανή σχετικότητα των παραπάνω στην κατανόηση της ανθρώπινης σξουαλικής προτίμησης/προσανατολισμού, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι επηρεαζόμαστε λιγότερο από την όσφρηση, εν αντιθέσει με τα ποντίκια.

Εξάλλου είναι περιορισμένα τα στοιχεία που δείχνουν τροποποιημένες αντιδράσεις στους εκλεκτικούς αναστολείς πρόσληψης σεροτονίνης των εγκεφάλων των ομοφυλόφιλων, αλλά χρησιμοποιούμε ψυχενεργά φάρμακα (που αυξάνουν ή μειώνουν την λειτουργία της σεροτονίνης) και ενώ έχουν αναφερθεί επιδράσεις στην σεξουαλική αφύπνιση, παρόρμηση και επιθετικότητα, δεν έχουμε στοιχεία για την σεξουαλική προτίμηση/προσανατολισμό. Επί του παρόντος λοιπόν, οποιαδήποτε σύνδεση της σεροτονίνης με την ανθρώπινη σεξουαλική προτίμηση θα πρέπει να θεωρηθεί ισχνή.»


Διαβάστε περισσότερα...

Καπνοβιομηχανία-Νοσοκομεία σημειώσατε ένα



Έξι κολοσσοί της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας αθωώθηκαν την Παρασκευή από τις κατηγορίες για παραποίηση και απόκρυψη των επιπτώσεων που προκαλεί το κάπνισμα στην ανθρώπινη υγεία. Τη σχετική αγωγή είχαν κάνει οι διοικήσεις 37 νοσοκομείων της Πολιτείας Μιζούρι, με την οποία ζητούσαν την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 455 εκατ. δολαρίων για τη θεραπεία ανασφάλιστων ασθενών που εμφάνισαν παθήσεις σχετικές με το κάπνισμα.
«Το δικαστήριο συμφώνησε με τους συνήγορους υπεράσπισης της εταιρείας στο ότι τα απλά τσιγάρα δε δημιουργήθηκαν με σκοπό να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο Murray Garnick, εκπρόσωπος γνωστής αμερικανικής εταιρείας τσιγάρων.
Σημαντικός παράγοντας για την αθώωση τους ήταν η εμφάνιση οικονομικών στοιχείων από τους ισολογισμούς των νοσοκομείων στα οποία φαινόταν ξεκάθαρα ότι η οικονομική ζημιά δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο υποστήριζαν οι κατήγοροι.

Διαβάστε περισσότερα...

«Ύποπτο» το αλκοόλ για τις έγκυες





Αυστραλοί επιστήμονες κάλεσαν τις έγκυες γυναίκες να αγνοήσουν πρόσφατη βρετανική μελέτη που αθωώνει την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα ερευνητών από τέσσερα μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια μελέτησε περισσότερα από 11.500 παιδιά που γεννήθηκαν από το 2000 έως το 2002 και συνέκρινε την εξέλιξη της νοητικής και συναισθηματικής τους κατάστασης σε σχέση με το πόσο αλκοόλ κατανάλωναν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 1-2 ποτών την εβδομάδα από μια έγκυο δεν προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο.

Ο δρ Λουκ Μπερνς από το Αυστραλιανό Κέντρο Ερευνών για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά δεν πείθεται όμως. «Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να αγνοηθούν» είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες έρευνες.

Μαζί του συμφώνησαν κι άλλοι Αυστραλοί επιστήμονες που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη βρετανική μελέτη και επισημαίνουν ότι παγκοσμίως οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τους κινδύνους να παρουσιαστούν προβλήματα στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού, προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα, κ.α..

Όπως υποστηρίζουν, το αλκοόλ θεωρείται «ύποπτο», γιατί, όταν μια έγκυος γυναίκα το καταναλώνει, αυτό περνά μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, ο οργανισμός του οποίου δεν είναι ακόμα σε θέση να το μεταβολίσει σωστά.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αστραφτερό χαμόγελο… υγιείς πνεύμονες




Όσο πιο καθαρά και υγιή διατηρούμε τα δόντια και τα ούλα μας, τόσο πιο υγιείς θα είναι και οι πνεύμονές μας. Αμερικανοί επιστήμονες, μέσα από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνάς τους, επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τη στοματική μας υγιεινή, αφού, η αμέλειά μας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας.
Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι τα βακτήρια που μπορεί να προκληθούν από μια περιοδοντική νόσο προχωρούν στο λαιμό, εισπνέονται και καταλήγουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπου είναι πιθανό να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας – από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μέχρι πνευμονία. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, μια επίσκεψη στον οδοντίατρο να μας γλιτώσει από ένα ραντεβού με τον πνευμονολόγο… 


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στην υπογλυκαιμία





Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, είναι κατάλληλα ενημερωμένα για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια κρίση υπογλυκαιμίας, αλλά ένας άνθρωπος που δεν έχει συνηθίσει σε μια τέτοια κατάσταση, είναι χρήσιμο να γνωρίζει τι να περιμένει εάν παρουσιάσει αιφνίδια πτώση του σακχάρου του αίματος.

Υπογλυκαιμία κατά λέξη σημαίνει χαμηλό σάκχαρο αίματος. Σε έναν απλό άνθρωπο (που δεν πάσχει από διαβήτη), το σάκχαρο θεωρείται χαμηλό όταν είναι κάτω του φυσιολογικού, δηλαδή από 50 mg/dl ή 60 mg/dl.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας που μπορεί να παρουσιάσει κανείς είναι: αίσθημα αδυναμίας, υπνηλία, σύγχυση, εφίδρωση, ρίγος, πείνα, αναστάτωση, ευερεθιστότητα και ζαλάδα. Μπορεί να υπάρξει απώλεια της αυτοσυγκέντρωσης, αίσθηση ενός ψυχρού συναισθήματος και χλομάδα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει σε κώμα. Είναι βέβαια πολύ πιθανό κανείς να μην αισθανθεί όλα τα παραπάνω συμπτώματα μαζί, καθώς η υπογλυκαιμία γίνεται διαφορετικά αισθητή ανάλογα με τον άνθρωπο.

Αν νοιώσει κάποιος ότι έχει χαμηλό σάκχαρο αίματος, θα πρέπει αμέσως να πιεί ή να φάει κάτι που περιέχει ζάχαρη. Βέβαια, αμέσως μετά, είναι απαραίτητο να ληφθεί η συμβουλή ενός γιατρού, ο οποίος θα εξετάσει και θα καθοδηγήσει σωστά τον ασθενή, μια και μπορεί να πάσχει από διαβήτη αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή να το αγνοεί.

Εκ παραλλήλου, εκτός από τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, υπάρχουν και φάρμακα άλλων ασθενειών, που προκαλούν πτώση της γλυκόζης όταν παραληφθεί μια δόση τους, ένα γεύμα ή όταν αλληλεπιδράσουν με άλλα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Βέβαια, η υπερβολική άσκηση ή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Αν αναγνωριστούν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, μπορεί η κατάσταση συνήθως να αντιμετωπιστεί εύκολα παίρνοντας ζάχαρη. Δεν πρέπει να αγνοηθούν ύποπτα συμπτώματα ή σχόλια για τη συμπεριφορά του πάσχοντα που γίνονται από τους φίλους ή τους συγγενείς του. Αν νομίζει κάποιος ότι το σάκχαρό του είναι χαμηλό, δεν πρέπει να οδηγεί αυτοκίνητο. Δεν πρέπει κανείς να ρισκάρει μια λιποθυμία στο τιμόνι και να χτυπήσει κάποιος τρίτος.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Must have» και το φετινό καλοκαίρι





… Στο σπίτι, στα σπορ, στις διακοπές, στην παραλία!

Το Flamigel, ιδανικό για κάθε περίσταση και ηλικία, είναι απαραίτητο σε κάθε νεσεσέρ. Αποχαιρετίστε κοκκινίλες, ερεθισμούς και εγκαύματα με Flamigel.

Το Flamigel, σε μορφή gel αλλά και σε ΝΕΑ, πρακτική μορφή gel-spray, είναι κατάλληλο για χρήση σε πρόσωπο και σώμα, για μικρούς και μεγάλους και απαραίτητο για να μας συνοδεύει καθημερινά σε κάθε δραστηριότητα εντός και εκτός σπιτιού.

Χάρη στην προηγμένη σύνθεσή του, ανακουφίζει γρήγορα από τον πόνο που προκαλούν εγκαύματα, ηλιακά εγκαύματα και μικροτραυματισμοί, ενώ η συστηματική χρήση του μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σημαδιών κατά την επούλωση του δέρματος. Είναι πλούσιο σε ενυδατικούς και καταπραϋντικούς παράγοντες, γι’ αυτό και δεν πρέπει να λείπει από την τσάντα παραλίας καμιάς γνήσιας beauty addict.

Πώς δρα;


To Flamigel με την καινοτόμο πατενταρισμένη σύνθεσή του εξασφαλίζει άμεση αίσθηση δροσιάς, αποκαθιστά τη χαμένη υγρασία της επιδερμίδας και μειώνει την ενοχλητική αίσθηση καψίματος και τραβήγματος μετά την πολύωρη ηλιοθεραπεία ή έπειτα από ένα κάψιμο κατά τη διάρκεια του μπάρμπεκιου στην παραλία ή στον κήπο.

Το ατού του; 

Η δροσιστική και καταπραϋντική δράση του Flamigel διαρκεί έως και 2 ώρες μετά την εφαρμογή του, προσφέροντας άμεση ανακούφιση στην επιδερμίδα που έχει ταλαιπωρηθεί ή καεί από τον ήλιο και …όχι μόνο!

Επειδή τα απρόοπτα που είθισται να τυχαίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι ικανά να καταστρέψουν τις ξέγνοιαστες στιγμές σας, καλό είναι να έχετε το Flamigel (gel ή gel-spray) πάντα κοντά σας. Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα ενώ κολυμπάτε, αν σας… βάλει στο μάτι μέλισσα ή σφίγγα, αν κάψετε τα ποδαράκια σας στη ζεστή άμμο, αν πάλι γδαρθείτε σκαρφαλώνοντας στα βράχια, αντιμετωπίστε το με χαμόγελο! Από τη στιγμή που έχετε μαζί σας Flamigel σε όποια μορφή ή συσκευασία προτιμάτε, τίποτα δεν μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση!

Flamigel λοιπόν και Flamigel spray για παν ενδεχόμενο… και καλές διακοπές!





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χρώματα που προτιμούν οι άνδρες, οι γυναίκες και οι εσωστρεφείς





Καθόλου τυχαία δεν είναι επιλογή των χρωμάτων που προτιμούν οι άνθρωποι, ανάλογα με το φύλο τους, από τη νηπιακή ηλικία. Οι γυναίκες έλκονται ενστικτωδώς από το ροζ και το κόκκινο, ενώ οι άνδρες από το μπλε και το πράσινο, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, που αναζητεί εξελικτικές ερμηνείες στο απώτατο παρελθόν των ανθρώπων.

 Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ζεγιάνγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχολογίας «Personality and Individual Differences» (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές), σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», εκτιμούν ότι, επειδή οι γυναίκες ήταν κυρίως συλλέκτριες ώριμων καρπών και φρούτων, εθίστηκαν από παλιά στα έντονα ροζ και κόκκινα χρώματα. Αντίθετα, οι άνδρες, οι οποίοι πρωτίστως ήταν κυνηγοί, ανέπτυξαν προτίμηση για τον καθαρό μπλε ουρανό, που σήμαινε κατάλληλο καιρό για κυνήγι, καθώς και για την πράσινη βλάστηση, που αποτελούσε το προνομιακό πεδίο της δράσης τους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 350 εθελοντές να μελετήσουν 11 χρώματα επί τρία λεπτά και, στη συνέχεια, να τα ταξινομήσουν κατά σειρά προτίμησης, ενώ παράλληλα τους υπέβαλαν σε τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους. Το πείραμα έδειξε ότι συστηματικά οι γυναίκες προτιμούσαν το ροζ, το κόκκινο, το μοβ και το άσπρο, ενώ οι άνδρες το μπλε και το πράσινο. Αποκαλύφθηκε ακόμα ότι οι εσωστρεφείς άνδρες προτιμούν το κίτρινο, ενώ οι νευρωτικές γυναίκες το γκρι. Το πορτοκαλί προτιμάται κυρίως από τις αισιόδοξες γυναίκες, ενώ το καφέ δεν αρέσει σε κανένα από τα δύο φύλα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το διαφορετικό εξελικτικό παρελθόν διαμόρφωσε διαφορετικές χρωματικές προτιμήσεις στον ανδρικό και στο γυναικείο εγκέφαλο. Από την άλλη, όπως αναφέρουν, υπάρχει η σταθερή κοινωνική επίδραση, καθώς η μόνιμη προτίμηση σε διαφορετικού χρώματος ρούχα, παιγνίδια κ.λπ. από τους γονείς για τα παιδιά τους (ροζ για τα κοριτσάκια, μπλε για τα αγοράκια) ενισχύει τις ήδη ενσωματωμένες προτιμήσεις και το χρωματικό «χάσμα» μεταξύ των δύο φύλων. Μάλιστα, ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιούκασλ έχουν ισχυριστεί ότι μπορούν να μαντέψουν «στα τυφλά» το φύλο κάποιου αγνώστου ατόμου, απλώς αναλύοντας τις γραπτές απαντήσεις του σε ένα τεστ προτίμησης χρωμάτων.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολλές υποχρεώσεις «μπλοκάρουν» τον εγκέφαλο





Όσο μεγαλώνει η ηλικία του ανθρώπου, τόσο πιο πολύ δυσκολεύεται ο εγκέφαλος να εκτελέσει πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο λόγος που οι ηλικιωμένοι φαίνεται μερικές φορές να βρίσκονται σε σύγχυση, είναι γιατί δυσκολεύονται να ξανασυγκεντρωθούν στην αρχική τους ασχολία μετά από μερική απόσπαση της προσοχής τους από κάτι άλλο.

Στη μελέτη, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συμμετείχαν 40 εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων ήταν περίπου 70 ετών και οι άλλοι μισοί περίπου 25. Ο εγκέφαλός τους εξετάσθηκε καθώς απομνημόνευαν μια εικόνα της φύσης σε μια οθόνη για 14 δευτερόλεπτα, ενώ σε τυχαία χρονικά διαστήματα εμφανιζόταν ένα πρόσωπο μέσα σε αυτή. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν το πρόσωπο, αλλά και την εικόνα που απεικόνιζε την φύση.

Η εξέταση εγκεφαλικής απεικόνισης που έγινε, έδειξε ότι υπήρχε εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των στιγμών που εμφανιζόταν το πρόσωπο στην οθόνη και αποσπούσε την προσοχή στους εθελοντές, αλλά αυτό συνέβαινε με πολύ πιο αργό ρυθμό στους ηλικιωμένους από ότι στους νέους. Παράλληλα οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να θυμηθούν την αρχική εικόνα της φύσης.

Οι ερευνητές, μετά από αυτή τη διαπίστωση, πιστεύουν ότι η αργοπορία στην προσαρμογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά θέματα, επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την ικανότητα του εγκεφάλου στους μεγαλύτερους ανθρώπους, να συγκρατεί και να χειρίζεται πληροφορίες για ένα χρονικό διάστημα.

Αυτού του είδους η μνήμη είναι και η βάση όλων των διανοητικών ενεργειών, από την εκμάθηση ενός τηλεφωνικού αριθμού κάποιου φίλου, την καταχώρησή του στο κινητό, τη διεξαγωγή μιας σοβαρής συζήτησης, μέχρι και την εκτέλεση πολύπλοκων καθηκόντων.

Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη σημερινή κοινωνία, δεδομένου ότι ζούμε σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον, με μια δραματική αύξηση της ποικιλίας των ηλεκτρονικών μέσων και πληροφοριών που δεχόμαστε μέσα από αυτά.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: «Το γάλα ρίχνει την αρτηριακή πίεση»





Η υπέρταση, δηλαδή η υψηλή πίεση του αίματος, είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή νόσο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διατηρούνται τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Γνωρίζατε, όμως, ότι οι διατροφικές σας επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την πίεσή σας;

Η Καναδική Εταιρεία Υπέρτασης συστήνει την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης διατροφής για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης. Αυτή η δίαιτα είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα, μπορείτε, λοιπόν, να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, επίσης, βοηθάει.

Τι είναι η υπέρταση;
Η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί και να πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν όμως παραμένει υψηλή με την πάροδο του χρόνου, ονομάζεται υπέρταση. Σε αυτή την περίπτωση το αίμα κινείται μέσω των αρτηριών με υψηλότερη πίεση από το κανονικό, γεγονός που κάνει την καρδιά να ‘’δουλεύει’’ πάρα πολύ σκληρά.

Η υπέρταση, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, τύφλωση και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της υπέρτασης. Το πρώτο βήμα είναι να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση ανά τακτά διαστήματα. Δεδομένου ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση.

Ο ρόλος των γαλακτοκομικών προϊόντων
Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών οι ενήλικες από 19 έως 50 ετών πρέπει να τρώνε 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα και άνω των 50 ετών έχουν ανάγκη από 3 μερίδες καθημερινά. Μια μερίδα είναι ίση με 1 φλιτζάνι γάλα, 3 / 4 του φλιτζανιού γιαούρτι ή 50 g τυρί.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο υπουργείο Παιδείας η μισθοδοσία για Αρεταίειο - Αιγινήτειο



Κατατέθηκε σχετική ρύθμιση.
Στον κρατικό προϋπολογισμό -δια του κωδικού μισθοδοσίας του υπουργείου Παιδείας- μεταφέρονται από 1/1/2012 οι πάσης φύσεως αποδοχές του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, καθώς και στα Ταμεία Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Αγροκτήματος και Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η σχετική ρύθμιση περιέχεται σε τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι Υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας, στο νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών






Η διαρκής τεχνολογική εξέλιξη εξασφαλίζει όλο και περισσότερες δυνατότητες στην καρδιολογία. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών, όσον αφορά τόσο στη διάγνωσή τους όσο και στην αντιμετώπισή τους. Ποιες είναι αυτές οι νέες δυνατότητες και τι προσφέρουν;
Τελευταία αναπτύσσονται και προγράμματα απομακρυσμένου ελέγχου - τηλεμετρίας των απινιδωτών με τη χρήση του Internet, έτσι ώστε ο έλεγχος της συσκευής και η παρακολούθηση των διαγνωστικών παραμέτρων να γίνονται ανά πάσα στιγμή και από το σπίτι του ασθενούς.


Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος στους τομείς της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρδιακών αρρυθμιών, κυρίως ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της τεχνολογίας.


H διάγνωση
Όσον αφορά στη διάγνωση των αρρυθμιών σημαντικό ρόλο παίζουν:
  • Η δυνατότητα καταγραφής τους χάρη στην ευρεία χρήση συσκευών συνεχούς καταγραφής καρδιογραφήματος (Holter) ή συσκευών καταγραφής γεγονότων (event recorder), ή στη χρήση συσκευών με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου (remote monitoring) και εμφυτεύσιμων συσκευών μακροχρόνιας παρακολούθησης (loop recorders). Έχουν κατασκευαστεί ακόμα τέτοιες μικροσυσκευές που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα με μια απλή ένεση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οποίες βρίσκονται υπό μελέτη και αναμένεται να έχουν ευρεία χρήση στο άμεσο μέλλον.
  • Η δυνατότητα εξακρίβωσης του μηχανισμού γένεσης κάθε αρρυθμίας και ο εντοπισμός της αρρυθμιογόνου εστίας μέσα στην καρδιά μέσω της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί ηλεκτροφυσιολογικά εργαστήρια σε αρκετά Νοσοκομεία που διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο (τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας) και επιπλέον έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης), που δίνουν τη δυνατότητα για ακριβή χαρτογράφηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς και εντοπισμό της αρρυθμιογόνου εστίας.
Οι θεραπείες
Όσον αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αρρυθμιών, οι σύγχρονες εξελίξεις μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:
  • Αναθεώρηση του ρόλου των αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Σήμερα, έχουν πλέον αναγνωριστεί οι περιορισμοί της φαρμακευτικής θεραπείας: τα αντιαρρυθμικά φάρμακα, παρά την ευρεία χρήση τους, έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και κυρίως στις απλές και καλοήθεις μορφές αρρυθμιών (έκτακτες συστολές, παροξυσμικές υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες, παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή). Δε θεραπεύουν την αρρυθμία - απλώς την καταστέλλουν, με συνέπεια συχνά να υπάρχει ανάγκη για συνεχή λήψη του φαρμάκου προκειμένου να περιορίζονται οι υποτροπές. Επιπλέον, τα αντιαρρυθμικά φάρμακα προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τις επικίνδυνες - κακοήθεις αρρυθμίες που ευθύνονται για συγκοπές και αιφνίδιους θανάτους. Ορισμένες φορές, μάλιστα, ελέγχονται για την πρόκληση επικίνδυνων αρρυθμιών (προαρρυθμική δράση), ενώ το ισχυρότερο όλων, η αμιωδαρόνη, εμφανίζει συχνά και άλλες παρενέργειες κατά τη μακροχρόνια χρήση. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία χρόνια δεν προστίθενται νέα αντιαρρυθμικά φάρμακα στο θεραπευτικό οπλοστάσιο, με εξαίρεση τη δρονενδαρόνη, που αναμένεται έπειτα από πολύ καιρό να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα με ένδειξη την καταστολή της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς οι οποίοι δεν πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Το κυριότερο, όμως, όσον αφορά στη φαρμακευτική αγωγή τα τελευταία χρόνια είναι η αναγνώριση από την ιατρική κοινότητα του σημαντικού ρόλου του καρδιακού υποστρώματος στην εμφάνιση και στην εξέλιξη των κακοήθων αρρυθμιών και αντίστοιχα του σημαντικού ρόλου των β-αναστολέων, αντιυπερτασικών, υπολιπιδαιμικών κ.λπ. φαρμάκων στην πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Έτσι, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί από τα αμιγή αντιαρρυθμικά φάρμακα στη θεραπεία του καρδιακού υποστρώματος.
  • Ευρεία χρήση της επεμβατικής θεραπείας των αρρυθμιών με κατάλυση (ο λεγόμενος καυτηριασμός ή ablation). Όπως προαναφέρθηκε, η πρόοδος στην ηλεκτροφυσιολογία έδωσε τη δυνατότητα για τον ακριβή καθορισμό της αρρυθμιογόνου εστίας και την προσέγγισή της με ειδικούς καθετήρες - ηλεκτρόδια που χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές ενέργειας (συνήθως ρεύμα υψηλής συχνότητας) την καταστρέφουν και έτσι θεραπεύουν οριστικά την αρρυθμία και καταργούν την ανάγκη για αντιαρρυθμικά φάρμακα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτροδίων και των συστημάτων χαρτογράφησης, μαζί με τη συσσωρευμένη πολυετή πείρα, έχει αναγορεύσει την κατάλυση σε θεραπεία εκλογής για πληθώρα αρρυθμιών. Έτσι, παροξυσμικές υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες όλων των μορφών καθώς και ιδιοπαθείς κοιλιακές ταχυκαρδίες αντιμετωπίζονται οριστικά, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (>95%) και πρακτικά χωρίς επιπλοκές. Εξαίρεση αποτελεί η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής, όπου το ποσοστό επιτυχίας είναι σαφώς μικρότερο, ενώ στο 5% περίπου παρουσιάζονται σημαντικές επιπλοκές. Για το λόγο αυτό συνιστάται, προς το παρόν, η επέμβαση αυτή να διενεργείται σε ηλεκτροφυσιολογικά εργαστήρια με ιδιαίτερη πείρα και έπειτα από αυστηρή επιλογή των ασθενών. Αναμένεται, βέβαια, η διαδικασία της κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής να απλοποιηθεί με τη χρήση νέων καθετήρων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ενώ σε κέντρα του εξωτερικού βρίσκονται σε εξέλιξη ρομποτικά συστήματα πλοήγησης καθετήρων που πιθανότατα θα διευκολύνουν μελλοντικά τη συγκεκριμένη επέμβαση.
  • Εξελίξεις στις εμφυτεύσιμες συσκευές θεραπείας καρδιακού ρυθμού (βηματοδότες, απινιδωτές).
Βηματοδότες και απινιδωτές
Όσον αφορά στους βηματοδότες, αξίζει να αναφερθούν τρία σημεία εξέλιξης:
  • Η χρήση ποικίλων προγραμμάτων που τροποποιούν τη λειτουργία του βηματοδότη (σε ορισμένες περιπτώσεις αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του καρδιολόγου) και την προσαρμόζουν στις ανάγκες κάθε ασθενούς, με σκοπό την ασφαλέστερη λειτουργία και την καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Η κατασκευή βηματοδοτών οι οποίοι δεν επιδέχονται ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και λειτουργούν με ασφάλεια ακόμα και μέσα σε μαγνητικό τομογράφο.
  • Η χρήση νέας γενιάς αμφικοιλιακών συστημάτων (συσκευών οι οποίες βελτιώνουν την καρδιακή απόδοση επιτυγχάνοντας να συγχρονίσουν τα διάφορα τμήματα της καρδιάς σε περιπτώσεις ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια) που διαθέτουν προγράμματα τα οποία διευκολύνουν τη ρύθμιση των παραμέτρων του βηματοδότη, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας από το συγκεκριμένο τύπο συσκευής.
Όσον αφορά στους απινιδωτές:
  • Έχει αναγνωριστεί πλέον ότι υπερτερούν της φαρμακευτικής αγωγής στην καταστολή κακοήθων αρρυθμιών και στην πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών: ως δευτερογενής πρόληψη, σε περιπτώσεις που επέζησαν από κακοήθη αρρυθμία, και ως πρωτογενής πρόληψη, σε περιπτώσεις οι οποίες κρίνονται ως υψηλού μελλοντικού κινδύνου (συνήθως ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 35%).
  • Σημαντική εξέλιξη, πέραν της μείωσης του μεγέθους της συσκευής, είναι η ενσωμάτωση διαγνωστικών προγραμμάτων που συνεισφέρουν στη διαχρονική παρακολούθηση του ασθενούς και στην έγκαιρη προειδοποίησή του με μηχανισμό συναγερμού (alarm) εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασής του.
  • Τελευταία αναπτύσσονται και προγράμματα απομακρυσμένου ελέγχου - τηλεμετρίας (remote monitoring) των συσκευών αυτών με τη χρήση του Διαδικτύου (Ιnternet), έτσι ώστε ο έλεγχος της συσκευής και η παρακολούθηση των διαγνωστικών παραμέτρων να γίνονται ανά πάσα στιγμή και από το σπίτι του ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται στο Νοσοκομείο.
Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ λειτουργεί από τετραετίας πλήρες Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας, Βηματοδοτών και Απινιδωτών, στο οποίο πραγματοποιούνται όλες οι ανωτέρω διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις. Επίσης, διενεργείται αναίμακτος αρρυθμιολογικός έλεγχος με Holter, συμψηφιστικό καρδιογράφημα (όψιμα δυναμικά, SAECG), δοκιμασία ανάκλισης (tilt test), ενώ στο ιατρείο βηματοδοτών - απινιδωτών γίνονται καθημερινά έλεγχος και ρύθμιση των ανωτέρω συσκευών με τη χρήση ηλεκτρονικών προγραμματιστών. Εδώ και τέσσερις μήνες, μάλιστα, ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το πρόγραμμα τηλεμετρικής παρακολούθησης (remote monitoring) ασθενών από το σπίτι με εμφυτεύσιμο απινιδωτή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόκκινο κρασί και σοκολάτα για το μυαλό



Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα βοηθούν την υγεία του μυαλού, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται μαζί.

Είναι σίγουρα μία καλή δικαιολογία για να μπορεί να απολαμβάνει κανείς χωρίς τύψεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε συνδυασμό με την σοκολάτα μπορεί να κάνει θαύματα για το μυαλό ενός ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες-τα χημικά συστατικά που βρίσκονται άπλετα στην μαύρη σοκολάτα και το κρασί- μπορούν να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία και να επιταχύνουν την αποστολή αίματος στον εγκέφαλο.

Αυτή η διαδικασία «προμηθεύει» τον εγκέφαλο με μία μεγάλη «ανάσα» οξυγόνου και ζάχαρης και κάνει τους περίπλοκους υπολογισμούς πιο εύκολους και γρήγορους για το μυαλό ενός ανθρώπου.

Με άλλα λόγια μία μαύρη σοκολάτα μαζί με ένα ποτήρι κρασί μπορεί να κάνει θαύματα για το μυαλό.


Διαβάστε περισσότερα...

Θαλασσαιμία: Ο πιο συχνός τύπος κληρονομικής αναιμίας στη χώρα μας



Η Θαλασσαιμία, ή Μεσογειακή Αναιμία, είναι μια κληρονομική νόσος που χαρακτηρίζεται από αδυναμία του οργανισμού να συνθέσει φυσιολογική αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο κληρονομικής αναιμίας στη χώρα μας.

Είναι επίσης συχνή στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ανήκει στις κληρονομικές νόσους – αυτές δηλαδή που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά.

Σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάστηκε το Επετειακό Λεύκωμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την ίδρυσή της και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας (8 Μαΐου). Το λεύκωμα αποτελεί μία συγκεντρωτική καταγραφή, ταξινόμηση, επιλογή και παρουσίαση όλων των δράσεων, των πρωτοβουλιών, της ανάπτυξης και της προόδου που σημειώθηκε σε Πανελλαδικό επίπεδο από την Ομοσπονδία.

Όπως ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Θ.Α κ. Βασίλης Δήμος, ο σκοπός του Λευκώματος είναι πολύπλευρος. ‘Ο σκοπός της έκδοσης του Λευκώματός μας, είναι για μας και.... ‘ιστορικός’, γιατί καταγράφει την πολυετή πορεία μας....Η ανάγκη της έκδοσής του, ήταν απολογιστική αλλά και χρηστική, γιατί πρέπει πάσχοντες και μη πάσχοντες να γνωρίζουν τι έκαναν οι άνθρωποι της ισχυρής βούλησης και της υψηλής συναίσθησης του χρέους....οι άνθρωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, οι άνθρωποι των Συλλόγων μας, οι εθελοντές αιμοδότες μας και οι φίλοι μας, για όλους εμάς αλλά και τι οφείλουμε να κάνουμε εμείς, οι συνεχιστές του έργου τους’, τόνισε. ‘Το Λεύκωμα αυτό το οφείλαμε και σε κείνους που προηγήθηκαν και πρωτοστάτησαν για μας, αλλά και σ’ αυτούς που θα έρθουν, για να έχουν οδηγό τους, ένα Συλλογικό κληροδότημα δύναμης, θέλησης και δράσης,’ πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι κατακτήσεις της Ομοσπονδίας, καθώς και οι μελλοντικοί στόχοι, οι οποίοι επικεντρώνονται στους εξής βασικούς άξονες :

Αξιόπιστη και αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση σε όλα τα επίπεδα της νόσου, διασφαλίζοντας πάντα την αξιοπρέπεια του θαλασσαιμικού.

Καλλιέργεια ενός σύγχρονου και ανθρωπιστικού ρεύματος που θα ενισχύει την ιδέα της προσφοράς αίματος, ιστών και οργάνων στη σύγχρονη κοινωνία, με απώτερο στόχο την επάρκεια αίματος στη χώρα μας.

Πλήρης συμμετοχή και δράση των θαλασσαιμικών σε όλες τις δομές της σύγχρονης κοινωνίας, με έναν ανθρώπινο και παραγωγικό τρόπο.

Άρση της κοινωνικής προκατάληψης και μετατροπή της σε δύναμη αποδοχής, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

‘Θεσμοθέτηση’ του δικαιώματος των θαλασσαιμικών στη δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη, την κοινωνική ασφάλιση, την εργασία, την κοινωνική πρόνοια και τέλος τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Μία σύντομη αναδρομή στις βασικές θεραπευτικές εξελίξεις τις τελευταίας 20-ετίας έκανε ο Δρ. Χρήστος Καττάμης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως ανέφερε, μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας παραμένουν οι τακτικές ανά δεκαπενθήμερο μεταγγίσεις συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ κυριότερη επιπλοκή είναι η αιμοσιδήρωση (δηλαδή η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο που προκαλεί τοξικότητα σε ζωτικά όργανα), για την αντιμετώπιση της οποίας οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν καθημερινή θεραπεία αποσιδήρωσης (δηλαδή θεραπεία για την αποτελεσματική δέσμευση και απομάκρυνση του περίσσιου τοξικού σιδήρου από τον οργανισμό). Μέχρι πρότινος, η αποσιδήρωση γινόταν μόνο μέσω καθημερινής υποδόριας έγχυσης φαρμάκου για 8-10 ώρες.

Τα τελευταία χρόνια, σημαντική εξέλιξη αποτελούν οι από του στόματος θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών. Η νεότερη θεραπεία αποσιδήρωσης είναι το deferasirox, το οποίο χορηγείται από το στόμα μόνο μία φορά την ημέρα, γεγονός που επιτρέπει την καλή συμμόρφωση των ασθενών και επομένως την αποτελεσματικότερη αποσιδήρωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρευρέθησαν και πάσχοντες από Θαλασσαιμία, οι οποίοι κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία με τη νόσο, τονίζοντας τη σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους που επέφεραν οι κατακτήσεις της Ομοσπονδίας σε επίπεδο περίθαλψης, καθώς και οι σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις, ειδικά στον τομέα της αποσιδήρωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.



Πώς κληρονομείται η θαλασσαιμία


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να αποκτήσουν παιδί με Θαλασσαιμία γιατί φαίνονται υγιείς κι επειδή στο παρελθόν τους βεβαίωσαν ίσως από γενικές εξετάσεις αίματος που έτυχε να κάνουν, ότι δεν παρουσιάζουν τίποτε παθολογικό.

Προσοχή!

Αυτό δεν αποκλείει να είναι φορείς (ή αλλιώς ετεροζυγώτες) της νόσου. Η συχνότητα των φορέων της Θαλασσαιμίας στην Ελλάδα είναι υψηλή και αγγίζει το 8% (κατά μέσο όρο). Σε ορισμένες περιοχές όμως φτάνει το 15% ή και περισσότερο. Έτσι λοιπόν η πιθανότητα να συμπεριλαμβάνεται κάποιος στους φορείς της νόσου είναι μεγάλη. Οι φορείς ή ετεροζυγώτες δεν εμφανίζουν στην υγεία τους κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος. Όταν έχουμε ένα ζευγάρι ετεροζυγωτών, η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με Θαλασσαιμία είναι 25%. Η πιθανότητα αυτή δεν ακολουθεί καμία σειρά και ισχύει για κάθε εγκυμοσύνη άσχετα αν το ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει κι άλλο παιδί με Θαλασσαιμία. Όταν ένας γονέας είναι πάσχοντας από Θαλασσαιμία και ο άλλος γονέας είναι φορέας της νόσου, τότε οι πιθανότητες να γεννηθούν παιδιά με Θαλασσαιμία είναι 50%. Τέλος, όταν ένας γονέας έχει Θαλασσαιμία κι ο άλλος είναι απόλυτα υγιής, τότε όλα τα παιδιά θα είναι απλά ετεροζυγώτες (φορείς) της νόσου.
Συχνότητα της θαλασσαιμίας
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα 2.900 άτομα πάσχουν από Θαλασσαιμία (έρευνα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας) και κάθε χρόνο έχουμε περίπου 5 - 10 νέες γεννήσεις.

Αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας


Μεταγγίσεις
Παρά τις προόδους της ιατρικής επιστήμης ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της Θαλασσαιμίας, παραμένει η συχνή μετάγγιση συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων δεδομένου ότι ο οργανισμός αδυνατεί να συνθέσει αιμοσφαιρίνη. Το θεραπευτικό αυτό σχήμα απαιτεί προσέλευση στο νοσοκομείο κάθε 15 - 20 ημέρες για μια διάρκεια 3 - 4 ωρών. Στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν εξειδικευμένες Μονάδες Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου για την ολιστική προσέγγιση των ατόμων με Θαλασσαιμία. Οι επιπλοκές από τις μεταγγίσεις αίματος όπως η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και οι αλλεργικές - πυρετικές αντιδράσεις, έχουν ελαττωθεί σήμερα σε αμελητέο ποσοστό. Κυριότερη επιπλοκή παραμένει η αιμοσιδήρωση, δηλαδή υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο ως αποτέλεσμα των τακτικών μεταγγίσεων.

Αποσιδήρωση
Ο σίδηρος (Fe) σαν ουσία στο αίμα είναι απαραίτητος για τη ζωή αλλά είναι τοξικός για τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε περίσσεια και ευθύνεται για τη δημιουργία διαταραχών στην ηπατική και καρδιακή λειτουργία, καθώς και τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Για την αποφυγή των επιπλοκών της αιμοσιδήρωσης, υπάρχει ειδική θεραπεία ‘αποσιδήρωσης’. Μέχρι πρότινος η αποσιδήρωση γινόταν μόνο μέσω καθημερινής υποδόριας έγχυσης φαρμάκου για 8 - 10 ώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αποτελεσματικές από του στόματος θεραπείες.

Μελλοντικές Προοπτικές Θεραπείας


Εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή η θεραπεία με μεταμόσχευση μυελού των οστών από συμβατό δότη που είναι συνήθως συγγενείς πρώτου βαθμού (αδέλφια, γονείς). Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά ιδιαιτέρως στην Ελλάδα όπου η εμπειρία των Ειδικών Κέντρων Μεταμόσχευσης που υπάρχουν είναι εξαιρετική. Περιορισμοί για τη μέθοδο αποτελούν, η ηλικία του ασθενούς και η ανεύρεση συμβατού δότη.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης η μέθοδος της Γονιδιακής Θεραπείας που αναμένεται να αποτελέσει και την οριστική θεραπεία της νόσου. Η τεχνική συνίσταται στην αντικατάσταση του παθολογικού γονιδίου με το φυσιολογικό, μέσω γενετικών τεχνικών. Στη χώρα μας (στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης) βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα τέτοιο πρόγραμμα με παγκόσμια πρωτοπορία και αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει η εφαρμογή του στους πρώτους ασθενείς.
Πρόληψη – διάγνωση της θαλασσαιμίας
Στη χώρα μας, αναπτύχθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και περιλαμβάνει:

  • Ενημέρωση του κοινού, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη θέσπιση ειδικών μαθημάτων στα σχολεία.
  • Ανεύρεση των ετεροζυγωτών (φορέων), σε ειδικά κρατικά διαγνωστικά κέντρα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις για την ανεύρεση των φορέων απαιτούν έμπειρο και ευσυνείδητο ιατρικό προσωπικό, κατάλληλα τεχνικά μέσα λόγω της σοβαρότητας των αποτελεσμάτων. Η εξέταση γίνεται δωρεάν. Τα αποτελέσματα και οι κατάλληλες εξηγήσεις δίνονται στους ενδιαφερόμενους προσωπικά από υπεύθυνα άτομα, με τη φροντίδα της Μονάδας Πρόληψης σε σύντομο διάστημα μετά την αιμοληψία.
  • Προγεννητική Διάγνωση, στα ζευγάρια υψηλού κινδύνου. Εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1977 και γινόταν με την ανάλυση του εμβρυϊκού αίματος που λαμβάνονταν με αμνιοπαρακέντηση την 18η-20ή εβδομάδα κύησης. Με τις νέες τεχνικές μελέτης του DNA είναι δυνατή η διάγνωση της Θαλασσαιμίας σε πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα από τη 10η εβδομάδα.
Το είδος του προς εξέταση δείγματος λαμβάνεται με βιοψία τροφοβλάστης μέσω διακοιλιακής παρακέντησης. Η εξέταση είναι ανώδυνη και ακίνδυνη τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο.

Τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σαρδηνία και το Λονδίνο.

Το Κέντρο Πρόληψης στην Αθήνα έχει το μεγαλύτερο αριθμό των προγεννητικών διαγνώσεων στην Ευρώπη. (Σεβαστουπόλεως 16, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 77 89 093).
Στη χώρα μας ο αριθμός ζευγαριών υψηλού κινδύνου υπολογίζεται ότι φτάνει τα 800 - 1000 το χρόνο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας αν είναι φορέας της νόσου ή όχι.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιποαναρρόφηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Το καλοκαίρι πλησιάζει και ετοιμάζεστε να βγείτε στις παραλίες. Κάνετε εξαντλητικές δίαιτες και γυμναστική για να χτίσετε ένα ωραίο σώμα, όμως αυτό δεν είναι πάντα αρκετό, ειδικά σε μεσογειακές φιγούρες όπως οι ελληνικές με τη χαρακτηριστική πολλές φορές γυναικεία ‘περιφέρεια’ και τα ανεπιθύμητα ‘ψωμάκια’.


Εκεί που η δίαιτα και η γυμναστική σταματάει, η λιποαναρρόφηση – λιπογλυπτική συνεχίζει για να σμιλεύσει το σώμα σας. Γι' αυτό και συχνά χρησιμοποιείται και ο όρος λιπογλυπτική, δηλαδή σμιλεύουμε τα διογκωμένα 'ψωμάκια' και μειώνουμε την περιφέρεια του σώματος, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το αφαιρεθέν λίπος (αυτομεταμόσχευση λίπους) για να δώσουμε όγκο σε ατροφικές περιοχές όπως ζυγωματικά και ρυτίδες στο πρόσωπο, αύξηση στήθους ή γλουτών κ.α.


Η λιποαναρρόφηση, αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα αισθητική επέμβαση στον κόσμο.
Όσον αφορά τα παχύσαρκα άτομα, η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά δρα συμπληρωματικά για μείωση πόντων στην περιφέρειά τους και τους ενισχύει ψυχολογικά για να συνεχίσουν τη δίαιτά τους.



Υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση
  • Είστε καλοί υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση εαν δεν είστε υπέρβαροι και θέλετε να απαλλαγείτε από το τοπικό πάχος, τα λεγόμενα ‘ψωμάκια’ ή να μειώσετε τους πόντους του περιγράμματός σας σε κάποια περιοχή του σώματός σας π.χ. σε τοπικά χοντρούς μηρούς, γλουτούς, βραχίονες, κοιλιά που δεν φεύγουν με την απώλεια βάρους και την άσκηση.
  • Έχετε καλή ελαστικότητα του δέρματος γενικά αλλά και ειδικά στην περιοχή του τοπικού πάχους, έτσι ώστε να μην ‘κρεμάσει’ το δέρμα μετά τη λιποαναρρόφηση.
  • Άντρες και γυναίκες


Σε ποιές περιοχές γίνεται ;
Όπου υπάρχει τοπικά περίσσεια λίπους: στην κοιλιά, τους γλουτούς, τους γοφούς, τους μηρούς (έξωτερικά και έσωτερικά), τα γόνατα, τις γάμπες, τους αστραγάλους, το στήθος (γυναικομαστία στους άντρες), τους βραχίονες, την πλάτη, το διπλοσάγωνο, τον λαιμό, το πρόσωπο κ.α.


Προσδοκόμενα αποτελέσματα λιποαναρρόφηση
Το περίγραμμα του σώματος μειώνεται αισθητά χωρίς λιπώδη ‘εξογκώματα’. Τα αποτελέσματα είναι οριστικά, αφού αφαιρείται δια βίου ένας μεγάλος αριθμός λιποκυττάρων που δεν ξαναδημιουργούνται. Εάν όμως ο ασθενής βάλει κιλά μετά από μια λιποαναρρόφηση, τότε τα εναπομείναντα λιποκύτταρα θα αυξηθούν σε όγκο και το σώμα θα παχύνει ομοιόμορφα αλλά όχι τοπικά όπως πριν.




Επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό
Μπορεί να σας ζητηθεί να κοιτάξετε σε έναν καθρέφτη και να επισημάνετε ακριβώς πού επιθυμείτε να χάσετε πόντους. Αυτό θα βοηθήσει τον πλαστικό χειρουργό να καταλάβει τις προσδοκίες σας και αν μπορούν ρεαλιστικά να επιτευχθούν, σε συνάρτηση πάντα και με το βάρος σας.

Ο προσδιορισμός της ελαστικότητας του δέρματος είναι επίσης σημαντικός και καθοριστικός για την ποσότητα του λίπους που μπορεί να αναρροφηθεί χωρίς να προκληθεί χαλάρωση.
Είναι απαραίτητη η λήψη ενός αναλυτικού ιατρικού ιστορικού σας που περιλαμβάνει τυχόν παθήσεις, αλλεργίες φαρμακευτική αγωγή και προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σαχαρώδης διαβήτης, οι θυρεοειδοπάθειες κ.α. θα πρέπει να αναφερθούν γιατί μπορεί να αυξήσουν τους κίνδυνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση και να χρειαστεί να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Κίνδυνοι λιποαναρρόφησηςΕπιπλοκές από την επέμβαση λιποαναρρόφησης είναι σπάνιες.
Οι κίνδυνοι στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις είναι παρόμοιες. Μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να συζητηθούν με τον γιατρό σας περιλαμβάνουν αιμάτωμα, μελανιές, φλεγμονή, αλλαγές στην αισθητικότητα, παροδικά μουδιάσματα, ουλές, αλλεργικές αντιδράσεις, εντυπώματα, ανωμαλίες δέματος, ασυμμετρίες, εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα και πνευμονική εμβολή.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας θα βοηθήσετε καθοριστικά ώστε να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι τυχόν επιπλοκές.

Προεγχειρητική προετοιμασία
Αν καπνίζετε, συνιστάται να διακόψετε το κάπνισμα πολύ πριν από την επέμβαση διότι το κάπνισμα επιβραδύνει την επούλωση. Ορισμένα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, όπως η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κάποιες βιταμίνες (Ε) ή ομοιοπαθητικά σχήματα και πράσινο τσάι, θα πρέπει να διακόπτονται τουλάχιστον 10 μέρες πριν την επέμβαση. Αντισυλληπτικά χάπια καλό είναι να διακόπτονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος και εμβολής.





Πώς γίνεται η λιποαναρρόφηση
Πρώτα γίνεται τοπικά διήθηση της περιοχής με μίγμα φυσιολογικού ορού, αναισθητικού και αδρεναλίνης για μείωση της απώλειας αίματος. Γίνονται μερικές πολύ μικρές τομές, λίγων χιλιοστών, από όπου εισάγεται μία μικροκάνουλα που διέρχεται μέσα από το λιπώδη ιστό, διασπά και στη συνέχεια αναρροφά το λίπος, μέσω μιας αντλίας κενού με την οποία είναι συνδεδεμένη.

Οι τομές κλείνονται με 1-2 ράμματα.
Σήμερα υπάρχουν πολλά σύγχρονα μηχανήματα λιποαναρρόφησης. Το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Άλλα έχουν ειδικές κάνουλες που πάλλονται με μικροδονήσεις για πιο γρήγορη και λιγότερο εργώδη λιποαναρρόφηση.
Άλλα συνδυάζονται με γεννήτρια υπερήχων που παράγει ηχητικά κύματα με ακουστική συχνότητα που ‘σπάει’ τα λιπώδη κύτταρα πριν την αναρρόφηση.
Άλλα συνδυάζονται με laser που εξαχνώνει τα λιποκύτταρα και κάνει αιμόσταση με αποτέλεσμα ακόμα μικρότερη απώλεια αίματος.




Η ημέρα της λιποαναρρόφησηςΗ λιποαναρρόφηση γίνεται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), με επισκληρίδιο αναισθησία ή με γενική νάρκωση.
Συνήθως είναι επέμβαση ‘μιάς ημέρας’, δηλαδή επιστρέφετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα , αλλά μπορείτε και να μείνετε για ένα βράδυ στην κλινική, για προληπτικούς λόγους εάν το επιθυμείτε.

Ο πόνος ελαχιστοποιείται έως και μηδενίζεται τόσο με χρήση ισχυρών αναλγητικών, αλλά και με τη διεγχειρητική διήθηση της περιοχής με αναισθητικό μακράς διαρκείας.

Ανάρρωση μετά τη λιποαναρρόφησηΚατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών μετά από χειρουργική επέμβαση, παρουσιάζεται οίδημα και μώλωπες που εξαφανίζονται συνήθως σε 10-20 ημέρες.
Μετά την επέμβαση φοράτε πιεστικό ένδυμα (κορσέ) στην περιοχή της λιποαναρρόφησης για ένα μήνα περίπου, έτσι ώστε να μειωθεί το οίδημα και το δέρμα να μη χαλαρώσει και να ‘προσαρμοστεί’ στο νέο λεπτότερο περίγραμμα της περιοχής.

Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται μέσα σε μια εβδομάδα ή αφήνονται να απορροφηθούν μόνα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα είστε σε θέση να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά η τελική αποκατάσταση θα γίνει σε 1-1,5 μήνα περίπου, οπότε θα έχει υποχωρήσει το περισσότερο οίδημα.

Τελικό αποτέλεσμα μετά τη λιποαναρρόφηση
Μετά από περίπου 3 μήνες, υποχωρούν τελείως τα οιδήματα και είναι πλήρως εμφανής η βελτίωση του περιγράμματος του σώματος στην τελική του μορφή.
Το σημαντικό επίτευγμα του πλαστικού χειρουργού μέσω της λιποαναρρόφησης είναι να σας βοηθήσει να αποκτήσετε συμμετρική, σμιλευμένη σιλουέτα και αυτοπεποίθηση.

Να θυμάστε ότι η σχέση με τον πλαστικό χειρουργό σας δεν τελειώνει όταν φεύγετε από το χειρουργείο. Αν έχετε ενοχλήσεις, απορίες ή ανησυχίες κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ή σε μεταγενέστερο χρόνο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογές για τα υπερκινητικά παιδιά



Καινοτόμες εφαρμογές της νευροεπιστήμης, όπως η τεχνική της νευρο-ανάδρασης συμβάλουν στην βελτιστοποίηση της αυτορρύθμισης της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Η τεχνική της νευρο-ανάδρασης βασίζεται σε ένα σύστημα αποτελούμενο από υπολογιστή, ο οποίος συνδέεται μέσω ηλεκτροδίων με το κεφάλι του ασθενούς, μετρά τους ρυθμούς του εγκεφάλου και ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων επιδρά στον εγκέφαλο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τεχνική αυτή είναι ανώδυνη και αβλαβής και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάσπασης της προσοχής, τη καταπολέμηση του άγχους, την αντιμετώπιση του αυτισμού, τη βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας των ατόμων που πάσχουν από άνοια, αλλά και τη βελτίωση της ευφυΐας.

Παράδειγμα εφαρμογής της τεχνικής της νευρο-ανάδρασης αποτελεί η χρήση της στα υπερκινητικά παιδιά, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης. Τα υπερκινητικά παιδιά, όπως εξηγεί ο κ Μπαμίδης, συνδέονται με το σύστημα της νευρο-ανάδρασης και βλέπουν ένα παιδικό βίντεο.

Όταν αρχίζει να διασπάται η προσοχή του παιδιού, το σύστημα που μετρά τους ρυθμούς του εγκεφάλου μεταφέρει το «μήνυμα» στον υπολογιστή και αρχίζει να χαλάει η εικόνα στο βίντεο. Με αυτό τον τρόπο η προσοχή του υπερκινητικού παιδιού αναγκάζεται να «επιστρέψει» και όταν αυτό επιτευχθεί η εικόνα του βίντεο βελτιώνεται. Δηλαδή μέσα από αυτό το σύστημα επιτυγχάνεται μια ανάδραση μεταξύ του υπολογιστή και του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρει ο κ Μπαμίδης οι θεραπείες με τη χρήση της τεχνικής αυτής γίνονται στο ιατρείο ενώ όσο περνάει ο χρόνος δημιουργούνται μικροσυστήματα τα οποία ίσως μελλοντικά να επιτρέψουν στον ασθενή να κάνει τις θεραπείες του στο σπίτι.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή για γερή καρδιά



Τα ευρήματα ολοένα και περισσοτέρων ερευνών έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ήξεραν καλά οι παλιοί Κρητικοί που τηρούσαν ευλαβικά την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, παρουσιάζοντας έτσι εκείνη την εποχή (δεκαετία του '70) τις πιο ‘γερές’ καρδιές σε όλο τον κόσμο.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια’ ψάρια και δημητριακά, αλλά χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά από ζωικά προϊόντα ήταν και είναι το μυστικό της μακροζωίας. Έτσι, το κόκκινο κρέας θα πρέπει να…βρίσκει το δρόμο για το τραπέζι περίπου 1 φορά την εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανιτά τρόφιμα και τα τυποποιημένα (κρουασάν, πατατάκια κ.λ.π).

Παράλληλα, περιορισμός χρειάζεται στο αλάτι και τα τρόφιμα που ‘κρύβουν’ νάτριο (σάλτσες, παστά, καπνιστά, τουρσί, τυριά κ.α.). Απαραίτητη κρίνεται η πρόσληψη λινελαϊκού, α-λινολενικού και ω-3 λιπαρών οξέων, δηλαδή η κατανάλωση ψαριού δυο φορές την εβδομάδα και χρήση ελαιολάδου και λιναρόσπορου ως κύριο προστιθέμενο λίπος. Επιθυμητή είναι επίσης η κατανάλωση 2-3 ημερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι) με χαμηλά λιπαρά.

Επιπρόσθετα, αποδεδειγμένα τρόφιμα που ‘δυναμώνουν’ την καρδιά είναι η σόγια, η βρώμη, ο λιναρόσπορος, το τσάι, το κρασί (με μέτρο όπως όλα τα οινοπνευματούχα ποτά), τα σταφύλια, οι ξηροί καρποί και οι μαργαρίνες με φυτοστερόλες. Ακόμα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, γογγύλια, χόρτα, ρόκα, μπρόκολο κ.α.), η ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βότανα και άλλα φυτικά τρόφιμα περιέχουν βιταμίνες C και Ε, σελήνιο, φυτοοιστρογόνα, φυλλικό οξύ, φαινολικά συστατικά, λυκοπένιο, καροτενοειδή, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, μονοτερπένια, ινδόλια και άλλα φυτοχημικά συστατικά που ‘θωρακίζουν’ την καρδιά και τα αγγεία.

Για το αλκοόλ πρόσφατα βρέθηκε πως περιορισμένες ποσότητες (1 ποτήρι κόκκινο κρασί, ή 1 ποτήρι νερού μπύρα, ή 1 ποτό πιο ‘βαρύ’ μετρημένο με τη μεζούρα του, δηλαδή όσο 1 σφηνάκι) την ημέρα, είναι ευεργετικά για την καρδιά και τις λειτουργίες της. Από όλα τα παραπάνω, το κόκκινο κρασί προηγείται λόγω της περιεκτικότητάς του και σε άλλα στοιχεία-αντιοξειδωτικά-όπως η πολυφαινόλη ρισβερατρόλη που ωφελεί επιπλέον τον πιο σημαντικό μυ μας, την καρδιά.

Τέλος, η διατροφή ‘από καρδιάς’ στο σύνολό της θα πρέπει να εξασφαλίζει μια επαρκή πρόσληψη όλων των παραπάνω σε ποσότητες που θα ευνοούν τη διατήρηση ενός σωστού βάρους σε συνδυασμό πάντα με συστηματική φυσική δραστηριότητα, δηλαδή άσκηση. Μην ξεχνάτε ότι οι παλιοί Κρητικοί περπάταγαν και δούλευαν χειρωνακτικά στα χωράφια συστηματικά!

Παρακάτω θα δείτε τις ‘Νο1’ τροφές…από καρδιάς! Ψάρια, τσάι, αμύγδαλα, καρύδια, σκόρδο, σταφύλια, κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, ντομάτα, χόρτα και μπρόκολα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η θυροξίνη ενισχύει τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων

Προσοχή στην δοσολογία


Η δοσολογία της θυροξίνης θα πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με την ηλικία του ασθενή, υποστηρίζουν οι επιστπήμονες

Η δοσολογία της θυροξίνης θα πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με την ηλικία του ασθενή, υποστηρίζουν οι επιστπήμονες 



Λονδίνο
Η θυροξίνη που χορηγείται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του θυρεοειδούς αδένα ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο οστικού κατάγματος στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν Καναδοί ερευνητές.

Η συνθετική εκδοχή της ορμόνης χορηγείται σε άτομα των οποίων ο θυρεοειδής αδένας παράγει ελάχιστες ποσότητες της. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal, η υπερδοσολογία θυροξίνης ενισχύει τον κίνδυνο οστικού κατάγματος και ενδεχομένως η δοσολογία να πρέπει να μειωθεί καθώς οι πάσχοντες μεγαλώνουν.

Έχει υπολογιστεί ότι το 20% των ηλικιωμένων ακολουθούν μακροχρόνια θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό. Υποτίθεται ότι οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιους ιατρικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν την κατάλληλη δοσολογία θυροξίνης, ωστόσο οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν ελέγχονται επαρκώς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση του αντίθετου προβλήματος, τον υπερθυρεοειδισμό (από την υπερδοσολογία θυροξίνης), αυξάνοντας τον κίνδυνο οστικού κατάγματος, ειδικά για τις ηλικιωμένες γυναίκες.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Γυναικείου Κολεγίου του Τορόντο στον Καναδά, μελέτησαν στοιχεία για 213.500 άτομα, 70 ετών και άνω που είχαν τουλάχιστον μία ιατρική συνταγή για λεβοθυροξίνη (συνθετική εκδοχή της θυροξίνης), την περίοδο 2002-2007.

Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε ομάδες: σ’ αυτούς που έπαιρναν το σκεύασμα, σ’ αυτούς που είχαν σταματήσει τη χρήση του μεταξύ 15 και 180 ημερών πριν την μελέτη και σ’ εκείνους που είχαν διακόψει τη λήψη περισσότερες από 180 ημέρες πριν την έναρξη της μελέτης.

Λίγο πάνω από το 10% (22.236 άτομα) είχε υποστεί τουλάχιστον ένα κάταγμα κατά την διάρκεια της μελέτης. Όσοι έπαιρναν θυροξίνη ή είχαν πρόσφατα σταματήσει τη χρήση της διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν οστικό κάταγμα.

Στο άρθρο που δημοσιεύουν οι συντάκτες της μελέτης με επικεφαλής την Δρ Λορρέιν Λιπσκομπ σημειώνεται ότι «τα επίπεδα του φαρμάκου θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα, στον ευπαθή αυτό πληθυσμό ασθενών.»

Στο ίδιο τεύχος ο Δρ Γκράχαμ Λις από το Νοσοκομείο «Ninewells» του Ντάντι σημειώνει ότι η ιδανική δόση θυροξίνης διαφέρει ανάλογα την ηλικία και ειδικά για τους ηλικιωμένους θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή.

«Έχουν περάσει 120 χρόνια από την πρώτη περιγραφή των επιπτώσεων της θυροξίνης στα οστά, ωστόσο η έρευνα σε αυτό το επιστημονικό πεδίο είναι ελλειμματική», σημειώνει.



Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη D



Πρόσθεσε βιταμίνη D στην καθημερινότητα σου. Η βιταμίνη D όπως είναι γνωστό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών μας. Διαδραματίζει επίσης ένα ανάλογο ρόλο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βοηθά στη ανάπτυξη των κυττάρων μας. Στην πραγματικότητα, εάν δεν παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D, μπορεί να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη απώλεια της οστικής μάζας, η οποία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να μας οδηγήσει σε οστεοπόρωση δηλαδή σε σοβαρή μείωση της οστικής πυκνότητας.

Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου», επειδή το ηλιακό φως την μετατρέπει σε βιταμίνη D στο σώμα σας όταν έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του δέρματος μας. Ωστόσο η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό πρέπει να αποφευχθεί για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους. Για την αποφυγή δηλαδή του μελανώματος που είναι ένα είδος καρκίνου πάρα πολύ επιθετικού και θανατηφόρου και για την πρόωρη γήρανση του δέρματος μας.

Δεδομένης της περιορισμένης φυσικής ύπαρξης της βιταμίνης D σε σχετικά λίγες τροφές, η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων άρχισε πλέον να την προσθέτει σε πολλά τρόφιμα και είναι επίσης διαθέσιμη και σαν συμπλήρωμα διατροφής μέσω διαφόρων σκευασμάτων κυρίως σε χώρες πε περιορισμένη ηλιοφάνεια. Στη φυσική της μορφή αλλά και σαν πρόσθετη θα την δούμε σε τροφές όπως για παράδειγμα τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, στο γάλα, στο γιαούρτι, σε δημητριακά πρωινού και σε πολλά είδη χυμών όπως από πορτοκάλι, grapefruit κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή μέθοδος δίαιτας Diet Tube

Δοκιμασμένη και στις Ηνωμένες Πολιτείες -μετά την Ιταλία-, μια καινούργια μέθοδος αδυνατίσματος βασίζεται σε ειδική τεχνική διατροφής.

Με τη μέθοδο μπορεί να χάσει κάποιος το 10% του σωματικού βάρους του σε δέκα μέρες, χωρίς να χαθεί μυϊκή μάζα. Με εξατομικευμένες συνταγές, για ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες, για ανθρώπους άνω των 65 και για μητέρες με βρέφη. Την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο δίαιτας Diet Tube παρουσίασαν ο Ιταλός πλαστικός χειρουργός καθηγητής Marco Gasparotti, που την εφηύρε, μαζί με τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη, ο οποίος θα την εφαρμόζει στη χώρα μας. Αυτή η μέθοδος, την οποία ελέγχει αυστηρά ο γιατρός, αποτελείται από μία περίοδο 10-15 ημερών πρωτεϊνικής κετογενικής σίτισης, μέσω ενός λεπτού ρινογαστρικού σωλήνα, ο οποίος συνδέεται με μία μίνι αντλία που επιτρέπει τη συνεχή έγχυση τροφής για 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της εντερικής σίτισης εγγυάται για τους άντρες απώλεια βάρους 8% με 10% και για τις γυναίκες 6% με 8%. Επιτυγχάνεται η απώλεια μόνο λιπώδους μάζας και κυτταρίτιδας, ενώ οι μύες παραμένουν άθικτοι. Μετά την πρώτη φάση της θεραπείας με το σωλήνα διατροφής, ο γιατρός παρακολουθεί τον ασθενή για άλλες δύο εβδομάδες και προτείνεται μια ισορροπημένη διατροφή ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες μαθαίνουμε πώς να τρώμε υγιεινά και έχουμε περαιτέρω απώλεια βάρους έως και 4%. Αλλη μία καινοτομία αυτής της μεθόδου είναι ότι δρα στο τοπικό πάχος, ιδιαίτερα στο σωματότυπο «αχλάδι» που είναι το κυριότερο πρόβλημα πολλών γυναικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Η νοσταλγία και η λήθη «κλειδί» για την ευτυχία



Οι άνθρωποι που έχουν θετική προσωπικότητα, ώστε τείνουν να θυμούνται και να νοσταλγούν τις παλιές καλές στιγμές και, την ίδια στιγμή, ξεχνάνε το άσχημο παρελθόν, έχουν από τη φύση τους μεγαλύτερη ικανότητα να νιώθουν ικανοποίηση και ευτυχία στη ζωή τους, σε σχέση με όσους κάνουν τα αντίθετα, δηλαδή ξεχνάνε το ωραίο παρελθόν και «κολλάνε» στις άσχημες στιγμές του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Personality and Individual Differences» (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές), σύμφωνα με τη βρετανική «Τelegraph», μελέτησαν τις περιπτώσεις 750 εθελοντών, συσχετίζοντας τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας καθενός με το επίπεδο ευτυχίας του.

Η έρευνα έδειξε ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν καλύτερα από όλους να ξεχάσουν το άσχημο παρελθόν και θυμούνται συνήθως τις καλές στιγμές, συνεπώς έχουν μια εσωτερική προδιάθεση να αντλούν ικανοποίηση από τη ζωή τους. Το αντίθετο συμβαίνει με τους εσωστρεφείς νευρωτικούς.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά η στάση ζωής και η νοοτροπία κάθε ατόμου παίζει μεγαλύτερο ρόλο για το υποκειμενικό αίσθημα ευτυχίας του, ακόμα και από τις ίδιες τις αντικειμενικές εμπειρίες του ή την τύχη του. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι αν κανείς τείνει να βλέπει τα πράγματα με «φωτεινό» τρόπο, η ζωή του ομορφαίνει, ενώ αν συνεχώς γκρινιάζει και εστιάζει στη «σκοτεινή» πλευρά, η ζωή του γίνεται ακόμα πιο μίζερη. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκεί να αλλάξει κάποιος μερικά μόνο στοιχεία της προσωπικότητάς του και όχι όλη την προσωπικότητά του εκ βάθρων, προκειμένου να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο ικανοποίησης και ευτυχίας στην καθημερινότητά του.

Η έρευνα, ακόμη, επιβεβαίωσε πόσο σημαντική είναι η «χρονική προοπτική» ενός ανθρώπου, ένας όρος που καθιερώθηκε από τον ψυχολόγο Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και δείχνει ότι, αν ένας άνθρωπος είναι εσωτερικά προσανατολισμένος στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον και με ποια ψυχική-νοητική διάθεση (θετική ή αρνητική), «ντύνει» κάθε μια από τις τρεις χρονικές καταστάσεις.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι σε πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι άκρως εξωστρεφείς άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι, επειδή έχουν συνήθως μια θετική και νοσταλγική άποψη για το παρελθόν και γενικά κάνουν λιγότερες αρνητικές σκέψεις, ούτε μετανιώνουν για όσα έκαναν ή τους συνέβησαν.

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι συστήνουν στους ανθρώπους να εστιάζουν περισσότερο και να ανακαλούν με νοσταλγία τις ευτυχισμένες αναμνήσεις τους ή να «ξαναδιαβάζουν» τα περασμένα συμβάντα της ζωής τους μέσα από ένα θετικό «φίλτρο», ώστε να μειώνουν τη χρόνια και συχνά τραυματική επίδραση των αρνητικών γεγονότων πάνω τους, κάτι που συμβαίνει κατά κόρο στους νευρωτικούς, οι οποίοι καθίστανται «δέσμιοι» του παρελθόντος τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Θαλασσαιμία ένα στίγμα για την Ελλάδα

8 ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ






Η συχνότητα των φορέων της θαλασσαιμίας στην Ελλάδα είναι υψηλή και αγγίζει το 8% (κατά μέσο όρο). Σε ορισμένες περιοχές όμως φτάνει το 15% ή και περισσότερο. Ετσι η πιθανότητα να συμπεριλαμβάνεται κάποιος στους φορείς της νόσου είναι μεγάλη. Οι φορείς ή ετεροζυγώτες δεν εμφανίζουν στην υγεία τους κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.

Όταν έχουμε ένα ζευγάρι ετεροζυγωτών, η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με θαλασσαιμία είναι 25%. Η πιθανότητα αυτή δεν ακολουθεί καμία σειρά και ισχύει για κάθε εγκυμοσύνη, άσχετα αν το ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει κι άλλο παιδί με θαλασσαιμία. Οταν ένας γονέας είναι πάσχων από θαλασσαιμία και ο άλλος γονέας είναι φορέας της νόσου, τότε οι πιθανότητες να γεννηθούν παιδιά με θαλασσαιμία είναι 50%. Τέλος, όταν ένας γονέας έχει θαλασσαιμία κι ο άλλος είναι απολύτως υγιής, τότε όλα τα παιδιά θα είναι απλώς ετεροζυγώτες (φορείς) της νόσου.

Πρόληψη - διάγνωση

Στη χώρα μας αναπτύχθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλους διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει:

Α. Ενημέρωση του κοινού από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη θέσπιση ειδικών μαθημάτων στα σχολεία.

Β. Ανεύρεση των ετεροζυγωτών (φορέων) σε ειδικά κρατικά διαγνωστικά κέντρα. Η εξέταση γίνεται δωρεάν.

Γ. Προγεννητική διάγνωση στα ζευγάρια υψηλού κινδύνου. Εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1977 και γινόταν με την ανάλυση του εμβρυϊκού αίματος που λαμβανόταν με αμνιοπαρακέντηση τη 18η-20ή εβδομάδα κύησης. Με τις νέες τεχνικές μελέτης του DNA είναι δυνατή η διάγνωση της θαλασσαιμίας σε πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα από τη 10η εβδομάδα. Το είδος του προς εξέταση δείγματος λαμβάνεται με βιοψία τροφοβλάστης μέσω διακοιλιακής παρακέντησης. Η εξέταση είναι ανώδυνη και ακίνδυνη τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο.

Σημειώνεται πως τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται στην Ελλάδα (Σεβαστουπόλεως 16, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7789093), την Κύπρο, τη Σαρδηνία και το Λονδίνο.

Στη χώρα μας ο αριθμός ζευγαριών υψηλού κινδύνου υπολογίζεται ότι φτάνει τα 800-1.000 το χρόνο και είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας αν είναι φορέας της νόσου ή όχι.

Αντιμετώπιση

Σήμερα, παρά τις προόδους της ιατρικής επιστήμης, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας παραμένει η συχνή μετάγγιση συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, δεδομένου ότι ο οργανισμός αδυνατεί να συνθέσει αιμοσφαιρίνη. Το θεραπευτικό αυτό σχήμα απαιτεί προσέλευση στο νοσοκομείο κάθε 15-20 ημέρες για διάρκεια 3-4 ωρών. Στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν εξειδικευμένες Μονάδες Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου για την ολιστική προσέγγιση των ατόμων με θαλασσαιμία. Οι επιπλοκές από τις μεταγγίσεις αίματος, όπως η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και οι αλλεργικές - πυρετικές αντιδράσεις, έχουν ελαττωθεί σήμερα σε αμελητέο ποσοστό.


Επετειακό Λεύκωμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Novartis, παρουσιάστηκε το Επετειακό Λεύκωμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την ίδρυσή της και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας.
Μια σύντομη αναδρομή στις βασικές θεραπευτικές εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας έκανε ο δρ Χρήστος Καττάμης, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως ανέφερε, μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας παραμένουν οι τακτικές ανά δεκαπενθήμερο μεταγγίσεις συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ κυριότερη επιπλοκή είναι η αιμοσιδήρωση, η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο που προκαλεί τοξικότητα σε ζωτικά όργανα, για την αντιμετώπιση της οποίας οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν καθημερινή θεραπεία αποσιδήρωσης (δηλαδή θεραπεία για την αποτελεσματική δέσμευση και απομάκρυνση του περίσσιου τοξικού σιδήρου από τον οργανισμό). Μέχρι πρότινος, η αποσιδήρωση γινόταν μόνο μέσω καθημερινής υποδόριας έγχυσης φαρμάκου για 8-10 ώρες. Τα τελευταία χρόνια, σημαντική εξέλιξη αποτελούν οι από του στόματος θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών. Η νεότερη θεραπεία αποσιδήρωσης είναι το deferasirox, το οποίο χορηγείται από το στόμα μόνο μία φορά την ημέρα, γεγονός που επιτρέπει την καλή συμμόρφωση των ασθενών και επομένως την αποτελεσματικότερη αποσιδήρωση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρευρέθησαν και πάσχοντες από θαλασσαιμία, οι οποίοι κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία με τη νόσο, τονίζοντας τη σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους που επέφεραν οι κατακτήσεις της Ομοσπονδίας σε επίπεδο περίθαλψης, καθώς και οι σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις, ειδικά στον τομέα της αποσιδήρωσης.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 
Διαβάστε περισσότερα...