Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η προπόνηση βελτιώνει το αντιοξειδωτικό σύστημα των αθλητών

Η προπόνηση βελτιώνει το αντιοξειδωτικό σύστημα των αθλητών 

Απαραίτητο είναι τα παιδιά να προπονούνται με συγκεκριμένο πλάνο.

Η προπόνηση βελτιώνει το αντιοξειδωτικό σύστημα των αθλητών και όλες εκείνες τις ουσίες που είναι υπεύθυνες για την απομόνωση των ελευθέρων ριζών, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι κομβικής σημασίας, όμως, τα παιδιά να προπονούνται με συγκεκριμένο πλάνο, χωρίς υπερβολές στην αύξηση της έντασης και τη διάρκεια της προπόνησης.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα ποια είναι η επίδραση της άσκησης στο οξειδωτικό στρες ενηλίκων και παιδιών νεαρής ηλικίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας της άσκησης του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ Θανάσης Τζιαμούρτας δηλώνει στο ΑΜΠΕ ότι η προπόνηση πρέπει να είναι μεθοδική και προγραμματισμένη, έτσι ώστε να μπορεί να προκαλεί τις επιθυμητές προσαρμογές, χωρίς ωστόσο να προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία του αθλητή.

Για να απολαύσει τους καρπούς της επιτυχίας ένας πρωταθλητής πρέπει να κάνει προπόνηση από μικρή ηλικία, σημειώνει, επισημαίνοντας πως γίνεται προσπάθεια, εδώ και χρόνια, να εξεταστεί ποια είναι η επίδραση της άσκησης στο οξειδωτικό στρες ενηλίκων και παιδιών νεαρής ηλικίας.

«Ο οργανισμός, τόσο στην ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης, παράγει ορισμένες ουσίες που λέγονται ελεύθερες ρίζες ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει και ένα μηχανισμό δράσης απομόνωσης αυτών. Αυτός ο μηχανισμός ονομάζεται αντιοξειδωτικό σύστημα.

Στους ενήλικες φαίνεται πως μια προπόνηση μπορεί να μεταβάλει το οξειδωτικό στρες, αλλά αυτή η μεταβολή είναι εφήμερη. Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν πως στους ενήλικες, όταν ο όγκος της προπόνησης είναι πάρα πολύ μεγάλος και η αποκατάσταση του αθλητή δεν είναι αυτή που πρέπει, τότε μπορεί να αυξηθεί το οξειδωτικό στρες και να μειωθεί η απόδοση» επισημαίνει ο Θανάσης Τζιαμούρτας.

Πρόσφατα, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησε μια προσπάθεια, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής του Θανάση Ζαλαβρά, να εξεταστεί κατά πόσο η μεθοδική αύξηση του όγκου προπόνησης σε ένα ετήσιο κύκλο προπόνησης μπορεί να επηρεάσει το οξειδωτικό στρες και την απόδοση παιδιών που κάνουν στίβο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως μία προπόνηση μπορεί να επηρεάσει παροδικά διάφορους δείκτες που έχουν σχέση με το οξειδωτικό στρες αλλά αυτοί επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες.

Επίσης τα αποτελέσματα δείχνουν πως η μεθοδική προπόνηση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των νεαρών αθλητών, μέσα σε μία προπονητική χρονιά, χωρίς να επηρεάζονται δείκτες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Με άλλα λόγια, διευκρινίζει ο κ. Τζιαμούρτας, η προπόνηση βελτιώνει το αντιοξειδωτικό σύστημα των αθλητών, όμως θα πρέπει η προπόνηση να γίνεται με συγκεκριμένο πλάνο, χωρίς υπερβολές στην αύξηση της έντασης και τη διάρκεια της προπόνησης.

Απομένει να εξεταστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά πόσο η διατροφή επηρεάζει το οξειδωτικό στρες και την απόδοση και εάν είναι απαραίτητο να λαμβάνονται διατροφικά συμπληρώματα σε αυτή την ηλικία έτσι ώστε να προληφθεί το οξειδωτικό στρες και να βελτιωθεί η απόδοση. Μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρο και χρήζει περαιτέρω ερευνητικής μελέτης, σημειώνει.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «Ι» του στρατού


Ό,τι πρέπει να γνωρίζει ο οπλίτης για τις «Ικανότητες».

Το «Ι» είναι ένα από τα μεγάλα όπλα του φαντάρου, έχει σώσει τόσες και τόσες ζωές! Και να τι πρέπει να ξέρεις για το σπουδαιότερο γράμμα του στρατιωτικού αλφάβητου: Γιώτα, ζωή και κότα!

Το «Ι» σημαίνει «Ικανότητα» και δηλώνεται με ένα νούμερο: Ι1, Ι2, Ι3, Ι4 και Ι5. Οι περισσότεροι οπλίτες έχουν ένδειξη Ι1 ή Ι2, είναι δηλαδή «Ικανοί κατηγορίας πρώτης ή δεύτερης». Ικανός πρώτης κατηγορίας σημαίνει ότι είσαι απολύτως υγιής, ενώ Ικανός δεύτερης κατηγορίας ότι έχεις κάποιο μικρο πρόβλημα (μυωπία ας πούμε), παραμένεις όμως μάχιμος. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι οι Ι1-Ι2 είναι οι «σκοπάνθρωποι» στον στρατό, οι «αγγαρειομάχοι», τα παιδιά για όλες τις δουλειές! Οι φαντάροι αυτοί υπηρετούν την ίδια ακριβώς θητεία και δεν εξαιρούνται από τίποτα...

Το Ι3 σημαίνει ότι έχεις κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, π.χ. ορθοπεδικό, αλλά δίνεται τόσο για παθολογικούς όσο και ψυχολογικούς λόγους. Το Ι3 -και εδώ είναι όλο το ζουμί- χωρίζεται σε Ι3 Ένοπλο και Ι3 Άοπλο. Το Ι3 Ένοπλο αντιστοιχεί ουσιαστικά στο Ι1, είσαι ικανός δηλαδή να φέρεις όπλο και να εκτελείς κανονικά τις υπηρεσίες. Είτε το πάρεις λοιπόν είτε όχι, δεν πρόκειται να παίξει και κάνα ρόλο στη θητεία σου.

Με το Ι3 Άοπλο όμως αλλάζουν τα πράγματα ριζικά! Απαλλασσόμενος από το όπλο, ξενοιάζεις από σκοπιές και ένοπλες υπηρεσίες, που είναι και το χοντρό μανίκι του στρατού.

Το Ι4 είναι πάντα Άοπλο και σου επιτρέπει να γλιτώσεις από την περισσότερη ταλαιπωρία του στρατού. Είναι το μαγικό νούμερο που θα μετατρέψει τη θητεία σε δωρεάν διακοπές! Οι οπλίτες σωματικής ικανότητας Ι4 δεν εκτελούν σκοπιές, δεν πάνε σε βολές, πορείες και ασκήσεις.

Τι κάνουν τότε στο στράτευμα; Βοηθητικές υπηρεσίες, τι άλλο; Συνήθως τους δίνουν την ειδικότητα του γραφέα ή του σιτιστή κι αν δεν τοποθετηθούν σε κάποιο πόστο, όπως γραφείο ή αποθήκη, γίνονται μόνιμοι θαλαμοφύλακες. Ό,τι πρέπει δηλαδή για... τούφες.

Όσο για το Ι5, θα το ξέρεις και ως «τρελόχαρτο», σημαίνει ότι απαλλάσσεσαι από την υποχρέωση στράτευσης. Το Ι5 δεν χορηγείται βέβαια μόνο για ψυχολογικούς λόγους, υπάρχουν και παθολογικά αίτια που το επισύρουν (παθολογικά, ορθοπεδικά κ.λπ.).

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα περί Σωματικής Ικανότητας θα βρεις στο Προεδρικό Διάταγμα 133/2002: «Για την κρίση Σωματικής Ικανότητας των στρατευσίμων, αυτών που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού γενικά» (ΦΕΚ 109/Α/2002).


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προχωρήσετε σε διακανονισμό οφειλών



Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα χρέη στα Ταμεία.

Διευκρινιστική εγκύκλιο, σχετική με τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες υπαγωγής στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού, που προβλέπεται από το νόμο 4038/2012 για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, απέστειλε προς όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο νόμος, δίνει τη δυνατότητα για νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δυνατότητα της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τις οφειλές μέχρι τις 31/12/2010.

Προϋποθέσεις της αναστολής και της υπαγωγής στον διακανονισμό είναι: α) η υποβολή αίτησης του οφειλέτη, β) η ανελλιπής καταβολή των από 1.1.2011 τρεχουσών εισφορών, γ) η καταβολή του 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Στους οφειλέτες που θα υπαχθούν στο διακανονισμό, παρέχεται έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης μέχρι 31-12-2011 οφειλής τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο η έκπτωση αυτή παρέχεται και σε όσους οφειλέτες είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν σε ανάλογες ρυθμίσεις.

Προκειμένου οι οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα της έκπτωσης θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι τις 30-3-2012 και να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 30-4-2012.

Με τη νέα ρύθμιση η οποία θα ισχύει μέχρι 31/12/2012 το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα μπορέσει να εισπράξει το μεγαλύτερου μέρους του ποσού που οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία περί τους 300.000.οφειλέτες.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, ειδικά για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών, το ποσό του 20% έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης δε μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% επί της μέχρι 31-12-2011 κεφαλαιοποιημένης οφειλής ούτε μεγαλύτερο του 40% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2011 και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ.

Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και των λοιπών ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων - ανεξάρτητα απασχολουμένων, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής καθορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις υποπεριπτώσεις ii και iii της περίπτωσης γ΄ της παρ. Α1 του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 αντιστοίχως.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες κατά περίπτωση δόσεις ως εξής :

- Εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμισή του έως και σε έξι (6) δόσεις με έκπτωση ποσοστού 100 % επί των προσαυξήσεων προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

- Καταβολή του ποσού από επτά έως και 10 δόσεις με έκπτωση ποσοστού 75 % επί του ποσού της κεφαλαιοποιημένης οφειλής που αντιστοιχεί σε κάθε είδους προσαυξήσεις πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Τόσο η εφάπαξ καταβολή του ποσού όσο και καταβολή της πρώτης δόσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως την 30-4-2012, ενώ η μη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων συνεπάγεται έκπτωση του οφειλέτη από την παρούσα ρύθμιση.

Η δυνατότητα αυτή ισχύει και για όσους οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις και είναι συνεπείς με την καταβολή των δόσεων

Στους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση και θα καταβάλουν την πρώτη δόση, χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα διάρκειας δυο μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται έναντι όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, ότι σαν «ασφαλιστικές εισφορές» νοούνται οι πάσης φύσεως οφειλές και ιδίως πόροι, όπως το ιατρόσημο και αγγελιόσημο. Επίσης οι οφειλές πού προκύπτουν από την μη καταβολή των δόσεων μπορούν να ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σημειώνεται επίσης, ότι με το νέο νόμο υφίσταται ειδική μέριμνα για τους οφειλέτες μετά την 18-11-1994, είτε έχουν δεχθεί τρομοκρατική επίθεση και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από αυτή είτε έχουν ή είχαν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, εφόσον υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2012 σχετική αίτηση στους στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν:

1) Είτε να υπαχθούν στις διατάξεις του ν.2256/1994 όπως ισχύουν, εφόσον δεν έχουν ποτέ υπαχθεί στο παρελθόν σε αυτές. Στην περίπτωση αυτή η προβλεπόμενη από την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν.2256/1994 αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

2) Είτε να υπαχθούν στον προσωρινό διακανονισμό της περίπτωσης Α΄ του άρθρου 48 του ν.3943/2011, με κεφαλαιοποίηση της μέχρι 31-12-2011 οφειλής και την καταβολή ποσοστού 20 % επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2011, έναντι της συνολικής μέχρι 31-12-2011 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Για τους συγκεκριμένους οφειλέτες ορίζεται ότι, όσον αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών, δεν ισχύει ο περιορισμός ότι το καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25 % επί της μέχρι 31-12-2011 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Τέλος αναφέρονται στην εγκύκλιο οι σχετικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον αυτές ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ αποτελεί συνεχές και αυτόφωρο αδίκημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε γιατί κουράστηκε να περιμένει να πεθάνει



Η Anastasia Khoreva από τη Ρωσία ήταν 105 χρονών.

Η Anastasia Khoreva, ετών 105, τον τελευταίο καιρό είχε πάθει κατάθλιψη επειδή ταλαιπωρούνταν από μόλυνση στους πνεύμονες. Μάλιστα όπως λένε οι οικείοι και οι φίλοι της είχε κουραστεί να περιμένει να πεθάνει και αποφάσισε να αυτοκτονήσει για να απαλλαγεί από το μαρτύριο που ζούσε.

Μια μέρα λοιπόν που η οικογένειά της έλειπε από το σπίτι, έφτιαξε μια θηλιά από σεντόνια και κρεμάστηκε στο δωμάτιό της!

Η υπεραιωνόβια γιαγιά από το Darsun της Ρωσίας είχε επιζήσει της ρωσικής επανάστασης, δύο παγκόσμιων πολέμων και από τις μαζικές εκτελέσεις του Στάλιν.

«Είναι περίεργο αυτό που έκανε στην ηλικία της, αλλά έλεγε συχνά ότι είχε κουραστεί να περιμένει το Χάρο να την πάρει και έτσι πήγε να τον συναντήσει μόνη της» είπε ένας γείτονάς της.

Είχε προσπαθήσει να θέσει τέλος στη ζωή της ακόμη μία φορά στο παρελθόν, αλλά τότε η οικογένειά της την είχε προλάβει.


Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρναν διπλά προνοιακά επιδόματα με ψευδή στοιχεία



«Μαϊμού» ασθενείς φανερώθηκαν με την απογραφή.

Διπλά προνοιακά επιδόματα λάμβαναν από δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας άτομα που δήλωναν ψευδείς διευθύνεις και εμφανίζονταν ταυτόχρονα ως κάτοικοι των νομών Θεσσαλονίκης και Ξάνθης.

Παράλληλα εκατοντάδες υγιείς άνθρωποι, με τη βοήθεια ψευδών βεβαιώσεων που λάμβαναν από γιατρούς, κατάφεραν να εισπράττουν προνοιακά επιδόματα υπό το πρόσχημα της μείζονος κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης και νοητικής υστέρησης.

Τα παραπάνω αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, με αφορμή την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και τη διαπίστωση ότι πολλοί από αυτούς τα έπαιρναν χωρίς να τα δικαιούνται.

Για τα διπλά προνοιακά επιδόματα, η κ. Βασιλειάδου σχολιάζει πως η ίδια από το 2007 είχε επισημάνει το θέμα των δηλώσεων ψευδούς διεύθυνσης που ωστόσο τώρα διευθετήθηκε με την κεντρική καταγραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από το Κέντρο Εξυπηρέτησης των Πολιτών με Αναπηρία.

«Εκεί κατατίθενται όλες οι ασφάλειες και τα δικαιολογητικά που στέλνονται στη συνέχεια στο υπουργείο υγείας για να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και η επιβεβαίωσή τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Εδώ και χρόνια καταγγείλαμε ανθρώπους που δήλωναν τυφλοί και την ίδια στιγμή οδηγούσαν αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι από εκείνους που έπαιρναν προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται εξασφάλιζαν ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις που, στις περισσότερες περιπτώσεις, έκαναν λόγο για ψυχολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα μείζονα κατάθλιψη. Στείλαμε στον εισαγγελέα άτομα που έβγαζαν βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ωστόσο δεν υπήρχαν αποτελέσματα από τη δικαιοσύνη καθώς η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί πολλά χρόνια» είπε για τις ψευδείς δηλώσεις.

«Αυτή τη στιγμή 1.400 άτομα μόνο από το νομό Θεσσαλονίκης δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Από αυτούς ένας μικρός αριθμός θα πρέπει να αντιστοιχεί σε εκείνους τα επιδόματα των οποίων έχουν λήξει και δεν απογράφηκαν γιατί περιμένουν να ξαναπεράσουν από επιτροπή. Μια δεύτερη κατηγορία, η μεγαλύτερη, είναι εκείνοι που έπαιρναν το επίδομα παράνομα. Για αυτούς, το υπουργείο θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να επιστραφούν τα χρήματα, είτε από τους ίδιους, είτε από τους γιατρούς που χορηγούσαν τις ψευδείς βεβαιώσεις» σχολιάζει η περιφερειακή σύμβουλος.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να είναι εύκολη καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν ξοδέψει τα χρήματα καθώς ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από το γεγονός ότι τέτοια άτομα προσέρχονταν στις υπηρεσίες της πρόνοιας για να λάβουν τα προνοιακά επιδόματα και να εκδώσουν ταυτόχρονα βιβλιάριο ασφάλισης. Από την άλλη πλευρά, μια ακόμη κατηγορία ανθρώπων που έπαιρναν παράνομα προνοιακά επιδόματα έχουν πεθάνει και οι συγγενείς τους έκαναν αποποίηση κληρονομιάς, συνεπώς και αποποίηση του χρέους τους.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλειάδου, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αναζήτηση από το υπουργείο των στοιχείων όσων λάμβαναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται και η επιβολή κυρώσεων από τη δικαιοσύνη.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποπλήρωσε ο ΕΟΠΠΥ τους φαρμακοποιούς



Για το Γενάρη δόθηκαν συνολικά πάνω 239 εκατ. ευρώ.

Στην πλήρη αποπληρωμή όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ χθες. Συγκεκριμένα αποπληρώθηκαν όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας για φάρμακα που χορήγησαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τον Ιανουάριο, με το ποσό που καταβλήθηκε να αγγίζει τα 239.686.064 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ τηρώντας αυστηρά τις ημερομηνίες, που προβλέπονται από το νόμο, θα αποπληρώσει έγκαιρα τους φαρμακοποιούς και για το μήνα Φεβρουάριο, όπου η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται, ότι θα αγγίξει τα 245 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόνο στην πλάτη προκαλούν οι σχολικές τσάντες



Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Ισπανοί ερευνητές από το Hospital da Costa στην Burela και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Son Dureta στην Πάλμα διαπίστωσαν ότι το φορτίο που σηκώνουν καθημερινά οι μαθητές έχει δυσάρεστες συνέπειες όσον αφορά την κατάσταση της πλάτης τους.

Οι επιστήμονες, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Disease in Childhood», κατέγραψαν τα βάρη των τσαντών 1.403 μαθητών ηλικίας 12-17 ετών από έντεκα σχολεία της Νότιας Ισπανίας και ανέλυσαν τα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι πολλοί ήταν οι μαθητές που είχαν φορτωμένες και βαριές τσάντες, ενώ τα παιδιά με τα μεγαλύτερα φορτία είχαν 50% πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στην πλάτη.

Γι’ αυτό τον πόνο οι μαθητές έκαναν παράπονα για περισσότερο από 15 ημέρες κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Οι επιστήμονες επισημαίνουν το βάρος της σχολικής τσάντας να μην ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι παίζουν ρώσικη ρουλέτα με το σεξ



«Άγνωστες λέξεις» το προφυλακτικό και το εμβόλιο κατά του HPV.

Πολύ νωρίς και χωρίς προφυλάξεις ξεκινούν τη σεξουαλική ζωή οι νέοι στην Ελλάδα. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό αλλά και ότι τα κορίτσια δεν φροντίζουν να κάνουν το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Βήμα, το εμβόλιο μπορεί να χορηγείται δωρεάν από την Πολιτεία αλλά ακόμα και σήμερα καλύπτεται από ένα πέπλο άγνοιας και καχυποψίας ακόμα και μεταξύ των γιατρών!

Την ίδια ώρα οι αριθμοί είναι αμείλικτοι... 200 – 500 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, 500.000 είναι οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 95% θα μπορούσαν να μειωθούν οι περιπτώσεις και οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν οι γυναίκες έκαναν το εμβόλιο καθώς και το τεστ Παπ.

Στο ερώτημα σχετικά με τα αίτια της διστακτικότητας η οποία συνεχίζει να αποτελεί γεγονός στη χώρα μας για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ειδικοί αναφέρουν στο Βήμα ότι οι παιδίατροι δεν δίνουν τη δέουσα σημασία καθώς δεν έρχονται σε επαφή με το πρόβλημα.

Άλλωστε, η εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου δεν γίνεται στις μικρές ηλικίες. Πάντως, στην περίπτωση των γυναικολόγων οι ειδικοί αποδίδουν τη διστακτικότητα σε άγνοια.


Διαβάστε περισσότερα...

Το προφίλ του Έλληνα την περίοδο της κρίσης



Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας.

Ο όρος κρίση περιγράφει την ξαφνική -συνήθως- αλλαγή μιας κατάστασης η οποία οδηγεί σε αισθήματα ανασφάλειας και αποτελεί απειλή για τους στόχους, είτε του ατόμου, είτε της ευρύτερης κοινωνίας.

Σε τέτοιες περιόδους συχνά αλλάζουν και οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας, καθώς τόσο η σκέψη μας όσο και τα συναισθήματά μας μεταβάλλονται και επηρεάζονται από τις νέες ασταθείς και ρευστές συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Η αλλαγή αυτή στη συμπεριφορά μας δεν είναι πανομοιότυπη για όλους και εξαρτάται από παράγοντες που αφορούν και τις εξωγενείς συνθήκες αλλά και το ίδιο το άτομο.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι κάποια χαρακτηριστικά της κρίσης, όπως το αν ήταν αναμενόμενη ή ξαφνική, αν ήταν σταδιακή ή απότομη, επηρεάζουν την ετοιμότητα του ατόμου (ή της κοινωνίας) να αντιδράσει σε αυτή.

Επίσης, στην αντιμετώπιση της κρίσης, συνεπιδρούν και οι προσωπικοί παράγοντες του ατόμου όπως οι στρατηγικές που διαθέτει για να διαχειρίζεται τις καταστάσεις, η προσωπική του ανθεκτικότητα, η ευαλωτότητά του στο στρες, το υποστηρικτικό του δίκτυο αλλά και η αξιολόγηση που θα κάνει το ίδιο το άτομο στη συνθήκη της κρίσης σχετικά με το αν διαθέτει ή όχι τα μέσα να αντεπεξέλθει.

Επομένως, ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας από εμάς βιώνει την οικονομική κρίση είναι διαφορετικός. Για πολλούς η κρίση αυτή ήταν αναμενόμενη και με σταδιακή εμφάνιση και ενδεχομένως να αισθάνονται περισσότερο προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουν.

Για τους περισσότερους όμως, αποτελεί μια ξαφνική κρίση με αποτέλεσμα να διανύουν μια περίοδο στην οποία προσπαθούν να κατανοήσουν τι έχει συμβεί, τι θα ακολουθήσει και πώς θα αντεπεξέλθουν.

Ως προς τους προσωπικούς παράγοντες που επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα επηρεάζονται από την οικονομική κρίση, η ανάλυση θα μπορούσε να ήταν πολλαπλή και να συμπεριλαμβάνει τον καθένα από εμάς.

Ωστόσο σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι η ανασφάλεια, η ανησυχία, το άγχος, ο θυμός, η απογοήτευση, η ματαίωση, η ευερεθιστότητα και για κάποιους, λιγότερους φυσικά, η ενοχή.

Σε επίπεδο σκέψης ίσως κυριαρχούν οι αρνητικές σκέψεις και η υπερενασχόληση με αρνητικά σενάρια έκβασης (θα απολυθώ, δεν θα βρω δουλειά, πώς θα φροντίσω τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, δεν θα τα καταφέρω, θα χάσω το σπίτι μου, δεν προνόησα).

Επίσης, είναι πιθανό τα άτομα να καταφεύγουν σε αρνητικές συμπεριφορές (όπως κατανάλωση αλκοόλ, εκρήξεις οργής, αύξηση του καπνίσματος), αλλά και σε συρρίκνωση των ευχάριστων δραστηριοτήτων μέσα στα πλαίσια ενός οικονομικού προγραμματισμού, με πιθανή συνέπεια ωστόσο, να στερούνται εναλλακτικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Στο σημείο αυτό είναι ίσως σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι αλλαγές αυτές στο συναίσθημα, στη σκέψη και τη συμπεριφορά μας δεν οδηγούν πάντα σε αδιέξοδο. Συχνά, αποτελούν ένα στάδιο στην αναζήτηση λύσεων και διεξόδων.

Έτσι, η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων που μελλοντικά θα ευνοήσουν το άτομο. Για πολλούς από τους νέους κυρίως ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μια ύστατη λύση αλλά μία πρόκληση.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αστάθεια χωρίς την προοπτική επίλυσης της κρίσης, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων σε επίπεδο πολιτείας για την ανακούφιση των ομάδων του πληθυσμού που έχουν πληγεί άμεσα και συνολικά από την οικονομική κρίση και την όλο και περισσότερο περιορισμένη οικονομική προοπτική (η οποία σαφώς συμπεριλαμβάνει τις ευκαιρίες εργασίας), είναι πιθανό να αρχίζει να υποσκάπτει την αποτελεσματικότητα των ατόμων να ανταποκριθούν στις νέες και σκληρές απαιτήσεις ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στα άτομα (η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος) μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των προσωπικών –ψυχολογικών αποθεμάτων των ατόμων και των διαθέσιμων πόρων (π.χ. υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους) και τελικά στη φτώχεια, η οποία φαίνεται ότι λειτουργεί ως αρνητικός παράγοντας πρόβλεψης της ευημερίας και της ανάπτυξης των κοινωνιών.

Μία επιπλέον συνέπεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης είναι και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων.


Αθανασία Μαυροειδή
Κλινική ψυχολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών
και πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια Γνωσιακής συμπεριφοριστικής κατεύθυνση
από την Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή (EABCT)
Δουκίσσης Πλακεντίας 51-55, Αμπελόκηποι
Τηλ. Επικοινωνίας 2106465118



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
GorgievskiΜ.J., Arnold B. Bakker, A.B., Schaufeli W.B., van der Veen, H.B., &
Carin W. M. Giesen, C.W.M. (2010). Financial problems and psychological
distress: Investigating reciprocal effects among business owners. Journal of
occupational and organizational psychology, 83, 513–530.
Sally A Weller, S.A. (2012). Financial stress and the long-term outcomes Financial
stress and the long-term outcomes of job loss. Work, Employment and
Society, 26(1), 10-25.
Skoufias, E. (2003). Economic crises and natural disasters: Coping strategies and
policy implications. World development 31 (7), 1087–1102.
Waters, L.E & Moore, K.A. (2001). Coping with economic deprivation during
unemployment. Journal of economic psychology, 22, 461-482.
WHO (2011). Impact of economic crises on mental health. Availiable at http://
www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/134999/e94837.pdf


Διαβάστε περισσότερα...

Οι 10 πιο συνηθισμένες φοβίες



Εσείς υποφέρετε από κάποια;

Είστε από αυτούς που παραλύουν στη θέα μιας αράχνης; Μένετε ξάγρυπνοι από το φόβο ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από μία θανατηφόρα ασθένεια; Τρέμετε να μπείτε σε ασανσέρ; Ή μήπως παθαίνετε ίλιγγο πολύ πριν διαβείτε την πόρτα του αεροπλάνου; Όλα αυτά είναι δυσάρεστα, αλλά συμβαίνουν σε τόσο πολύ κόσμο, που καταλήγουν να είναι σχεδόν φυσιολογικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από μία ή περισσότερες φοβίες. Ιδού οι δέκα πιο συνηθισμένες, όπως τις κατέγραψε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Ακροφοβία - Υψοφοβία

Η ακροφοβία είναι ο γενικός όρος που έχει να κάνει με το φόβο του ύψους. Περιλαμβάνει φοβίες όπως η αεροφοβία. Παρόλο που μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ίλιγγο που οφείλεται σε σωματικά αίτια.

Κλειστοφοβία

Η κλειστοφοβία μπορεί να είναι ελαφράς μορφής ή τόσο βαριά ώστε να μην επιτρέπει στο άτομο να μένει σε ένα δωμάτιο με κλειστή πόρτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να μείνουν σε περιορισμένους χώρους, από τους οποίους αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαφύγουν, όπως ασανσέρ, υπόγειες αίθουσες, καμπίνες πλοίων και αεροπλάνα.

Νυχτοφοβία

Αυτή η φοβία είναι πολύ συνηθισμένη στα μικρά παιδιά και συνήθως περνά καθώς το παιδί μεγαλώνει. Στους ενήλικες είναι σπάνια.

Οφιδιοφοβία

Για τα άτομα που πάσχουν από οφιδιοφοβία, ακόμη και μία φωτογραφία ή ένα σκίτσο φιδιού αρκεί για να τους προκαλέσει ακόμη και λιποθυμία. Υπάρχει και ο όρος ερπετοφοβία, στις περιπτώσεις που τα άτομα τρέμουν στη σκέψη και την όψη οποιουδήποτε ερπετού.

Αραχνοφοβία

Αυτή είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη μορφή φοβίας. Τα άτομα δεν φοβούνται μόνο την αράχνη, αλλά ακόμη και τον ιστό της, ενώ ανατριχιάζουν και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί κάπου κοντά τους να βρίσκεται μία αράχνη. Δυσκολεύονται να κοιτάξουν ακόμη και εικόνες αραχνών, ενώ όταν έρχεται η «άτυχη» στιγμή μιας συνάντησης με αράχνη, τη βλέπουν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα!

Τρυπανοφοβία

Αυτή είναι μία φοβία που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς που έροχνται αντιμέτωποι με τον φοβερό τροχό του οδοντιάτρου! Είναι πολύ σοβαρή μορφή φοβίας και συχνά οδηγεί σε λιποθυμίες, ενώ, εξαιτίας της, το άτομο μπορεί να αποφεύγει την επίσκεψη σε οδοντίατρο, ακόμη και όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη!

Αστραποφοβία

Η αστραποφοβία κατατρύχει πολλά παιδιά, αλλά και ουκ ολίγους ενήλικες. Τα άτομα τείνουν να αναζητούν «καταφύγιο» σε χώρους που δεν έχουν παράθυρα ή κάτω από σκεπάσματα.

Νοσοφοβία

Η νοσοφοβία είναι συγγενής της υποχονδριακής συμπεριφοράς. Τα άτομα ζουν υπό το καθεστώς του φόβου ότι έχουν προσβληθεί ή ότι κινδυνεύουν να προσβληθούν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Η φοβία μπορεί είτε να οδηγεί συνεχώς τα άτομα στο κατώφλι του γιατρού είτε να τα κάνει να αποφεύγουν την ιατρική συμβουλή, από φόβο μήπως μάθουν κάτι δυσάρεστο για την υγεία τους.
Η νοσοφοβία μπορεί να εκδηλώνεται και ως «διαταραχή του φοιτητή ιατρικής». Το άτομο, δηλαδή, τείνει να αναζητά πληροφορίες για μία νόσο και να του δημιουργείται η πεποίθηση ότι πάσχει από αυτήν!

Μικροβιοφοβία

Κλασική και διαδεδομένη φοβία που επίσης συνδέεται με την υποχονδριακή ή την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά . Τα άτομα φοβούνται ότι θα μολυνθούν από μικρόβια, Κάνουν υπερβολική χρήση αντισηπτικών και αντιμικροβιακών, πλένουν εμμονικά τα χέρια τους και αποφεύγουν να αγγίζουν αντικείμενα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση αντισηπτικών τους κάνει, εν τέλει, πιο ευάλωτους στα μικρόβια που τόσο φοβούνται.

Τρεισκαιδεκαφοβία

Αυτή η φοβία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προλήψεις. Η δύναμη της πρόληψης είναι τόσο μεγάλη, ώστε έχει επηρεάσει πολλές πτυχές της δυτικής κουλτούρας. Σε πολλά πολυόροφα κτίρια δεν υπάρχει 13ος όροφος, ενώ στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει 13η σειρά καθισμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε η θεραπεία για τον εθισμό στο αλκοόλ;



Φαρμακευτική ουσία μπορεί να κάνει τους αλκοολικούς να ξεχνούν το ποτό.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge αναφέρουν ότι συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους και καρδιακών παθήσεων μπορεί να βοηθήσει τους εθισμένους στο αλκοόλ να σταματήσουν να πίνουν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ουσία propranolol μπορεί να «μπλοκάρει» την επιθυμία των αλκοολικών. Πρόκειται για την πρώτη κλινική έρευνα που θα δοκιμάσει τη «θεωρία» τους και η οποία θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Η κλινική δοκιμή θα ακολουθήσει σειρά πειραμάτων που έχουν γίνει σε ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορούσε να «διαγράψει» από τον εγκέφαλό τους το ερέθισμα που τους προκαλούσε «λαχτάρα» για κατανάλωση αλκοόλ.

Η propranolol είναι ένας βήτα-αναστολέας που αρχικά συνταγογραφούνταν για τη θεραπεία καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης και για τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους όπως η ταχυκαρδία ή η εφίδρωση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι «απογυμνώνει» τη μνήμη από το συναίσθημα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Amy Milton, από το Ινστιτούτο Συμπεριφορικών και Κλινικών Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου του Cambridge (Behavioural and Clinical Neuroscience Institute) μιλώντας στον Independent ανέφερε: «Παραδοσιακά, η μνήμη θεωρούνταν κάτι σαν ένα βιβλίο, ότι μπορεί να “μπει στο ράφι” ή να παραμεριστεί αλλά όχι και να αλλάξει από τη στιγμή που έχει “τυπωθεί”. Τώρα πια πιστεύουμε ότι η μνήμη είναι σαν ένα έγγραφο επεξεργασίας κειμένου. Μπορείς να το αποθηκεύσεις κάπου και μετά να το ανακαλέσεις, να το επεξεργαστείς μέχρι και να διαγράψεις εντελώς το περιεχόμενό του».

Ο Dr Milton θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του στην εβδομάδα επιστημών του πανεπιστημίου (Cambridge Science Festival).


Διαβάστε περισσότερα...

«Σας παρακαλώ, κόψτε μου το χέρι»



Φωτογραφίες από τη γυναίκα που ζητεί τεχνητό μέλος για μία φυσιολογική ζωή.

Για περισσότερο από μία δεκαετία η Nicola Wilding δίνει καθημερινή μάχη για τα πιο απλά πράγματα όπως να ντυθεί ή να ετοιμάσει το φαγητό της. Η 35χρονη έχει χάσει τον έλεγχο του δεξιού της χεριού εδώ και δώδεκα χρόνια, έπειτα από τραυματισμό της σε τροχαίο.

Θέλει όμως τόσο πολύ να έχει και πάλι μία φυσιολογική ζωή που ζητεί από τους γιατρούς να της κόψουν το χέρι και να το αντικαταστήσουν με ένα αξίας περίπου 24.000 ευρώ βιονικό τεχνητό χέρι.

Εάν αυτό γίνει θα είναι η πρώτη Βρετανίδα που υποβάλλεται στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση από τον Αυστραικό πλαστικό χειρουργό Oskar Aszmann.

«Όταν είδα το βιονικό χέρι σκέφτηκα πως θέλω κι εγώ ένα», δήλωσε η Wilding, «δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Δεν με νοιάζει πως θα δείχνει, η ιδέα πως θα μπορούσα έπειτα από τόσα χρόνια να χρησιμοποιώ και πάλι το χέρι μου μού φαίνεται απίστευτη. Θέλω να συνεχίζω τη ζωή μου και να κάνω πράγματα. Τώρα το χέρι μου είναι απλά νεκρό».

Η γυναίκα από το Σάρεϊ, που είναι αριστερόχειρας, οδηγούσε προς το σπίτι όταν το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με άλλο κι εκείνη σήκωσε το χέρι της για να προστατεύσει το κεφάλι της.

Το χέρι της έσπασε σε πολλά σημεία που έχουν πλέον αποκατασταθεί αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη ζημιά στα νεύρα του χεριού.

Αρχικά είχε παραλύσει όλο το χέρι της αλλά έπειτα από έξι επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεύρων από το πόδι και το στέρνο της και εντατική φυσιοθεραπεία και υδροθεραπεία, η ζημιά περιορίστηκε από τον αγκώνα και κάτω.

Ο πόνος είναι όμως διαρκής…

Ενώ είχε πάρει απόφαση πως δεν θα μπορέσει να ξαναχρησιμοποιήσει το δεξί της χέρι, είδε στο BBCτη δουλειά του Δρ Aszmann, ο οποίος χρησιμοποιώντας το γερμανικής κατασκευής τεχνητό χέρι βοήθησε δύο Ευρωπαίους ασθενείς.

Χάρη σε αισθητήρες τοποθετημένους στο δέρμα, το χέρι κινείται από τα ίδια τα νεύρα και λαμβάνει σήματα από τον εγκέφαλο για να πιάσει ή να ακουμπήσει κάτι.

«Αυτό θα μου επέτρεπε να το χρησιμοποιώ σαν ένα κανονικό χέρι», λέει η Walding. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει και στον πόνο.

Μετά τη συνάντησή της με τον Δρ Aszmann στο Λονδίνο η νεαρή γυναίκα ελπίζει να τον επισκεφθεί στην κλινική του στη Βιέννη το Μάι όπου θα υποβληθεί σε εξετάσεις.

Εάν τα νεύρα μέχρι τον αγκώνα είναι αρκετά δυνατά θα μπορεί να κινεί το βιονικό χέρι, αν όχι ίσως χρειαστεί τεχνητό μέλος και στο μπράτσο.

Η 35χρονη θα πρέπει επίσης να βρει χρήματα- περίπου 24.000 ευρώ για το χέρι και τα έξοδα της επέμβασης.
«Είναι μία μεγάλη πρόκληση αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να το καταφέρω», είπε.

Ο Δρ Aszmann τόνισε: «Αυτές είναι αποφάσεις που έχουν ρίσκο, είναι ανεπίστρεπτες. Όταν το χέρι κοπεί, δεν μπορείς να το ενώσεις και πάλι».







Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζα προσφοράς αλληλεγγύης στο Ηράκλειο


Στόχος η αξιοπρεπής διαβίωση των άπορων οικογενειών.
Τις δράσεις του για την βοήθεια πολιτών και οικογενειών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες εντείνει ο δήμος Ηρακλείου στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται η τράπεζα προσφοράς αλληλεγγύης, μια πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου υποστήριξης ανθρώπων που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την ύφεση.

Με στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους ξεκινά η συγκεκριμένη προσπάθεια αφού όμως πρώτα η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης έχει καταγράψει το μέγεθος των αναγκών .

Στόχος της προσπάθειας είναι και η ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αφού οι προσφορές όλων σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα είναι απαραίτητες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τα προϊόντα που θα προσφέρουν οι ιδιώτες θα καταλήγουν σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η παρουσίαση της πρωτοβουλίας για την υλοποίησης της τράπεζας προσφοράς αλληλεγγύης θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Λότζια από την αρμόδια Αντιδήμαρχο Δέσποινα Συγγελάκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικός... λαχανόκηπος στην Τρίπολη



Δικαίωμα καλλιέργειας έχουν όλοι οι δημότες σε μία έκταση 20.000 στρεμμάτων.

Η Δημοτική Αρχή στην προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει κάθε πολίτη που δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει αλλά και να ασχοληθεί με την αγροτική ζωή του τόπου του εξετάζει τη δυνατότητα κατασκευής «Δημοτικού Λαχανόκηπου», όπου οι δημότες θα μπορούν να καλλιεργούν λαχανικά με βιολογικό τρόπο στην Τρίπολη.

Πρόθεση του Δήμου είναι η διάθεση (έναντι συμβολικού τιμήματος) τεμαχίων 75-100 τ.μ. το καθένα, σε μία συνολική έκταση 20.000 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης και πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης , με διαδρόμους προσέγγισης, παροχή νερού και πλήρη επιστημονική υποστήριξη από γεωπόνους του Δήμου .

Δικαίωμα θα έχουν όλοι οι δημότες του Νέου Δήμου Τρίπολης , με την προϋπόθεση να είναι μόνιμοι κάτοικοι , να μην χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ή λιπάσματα και να καλλιεργούν λαχανικά με βιολογικό τρόπο για αποκλειστικά ατομική χρήση . Επίσης θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, σύμφωνα με το arcadiaportal.gr.

Προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των δημοτών για συμμετοχή στη δραστηριότητα αυτή, ο Δήμος Τρίπολης καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, που βρίσκεται στο Νέο Δημαρχείο και στην οδό Λαγοπάτη και Αταλάντης από 21/03/2012 έως 10/04/2012 .
Η κατασκευή του Δημοτικού Λαχανόκηπου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Εάν ο αριθμός των συμμετοχών ξεπεράσει τον αναμενόμενο που προσδοκά η Δημοτική Αρχή προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες , στους ανεργους , στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους ώστε να μην αποκλειστούν σε καμία περίπτωση από τη διαδικασία ενώ οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες δεν θα έχουν και καμία οικονομική επιβάρυνση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κατάλογος των 36.294 ατόμων που χάνουν το επίδομα αναπηρίας



Περίπου 36.294 άτομα που μέχρι σήμερα εισέπρατταν από το Δημόσιο επιδόματα αναπηρίας συνολικής αξίας 110,6 εκατ. ευρώ, δεν προσήλθαν στη διαδικασία της απογραφής και ως εκ τούτου θα σταματήσουν να πληρώνονται. Η ολοκλήρωση της απογραφής έβγαλε «λαγούς». Υπάρχουν ενδείξεις για 2636 τυφλούς «μαιμού», για 17.168 άτομα που εισέπρατταν αδίκως το επίδομα βαριάς αναπηρίας και 9729 που εκταμίευαν το επίδομα απροστάτευτων ανηλίκων. 


Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, ανακοινώθηκαν και ορισμένα εξωφρενικά παραδείγματα όπως για τυφλό ο οποίος πρώτα πήρε βεβαίωση τυφλότητας και μετά βεβαίωση για να εκδώσει...άδεια οδήγησης.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, αναμένεται να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος των στοιχείων της απογραφής από τις διευθύνσεις κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας των δήμων και περιφερειακών ενοτήτων ενώ από τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος πληρωμής των επιδομάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Ο κατάλογος για όλα τα επιδόματα, έχει ως εξής:


Δικαιούχοι 2011Πληρωμές 2011Απογραφή 2012Πληρωμές 2012Διαφορά δικαιούχων 2012/2011
1Βαριάς αναπηρίας125.368470.882.208108.200406.399.20017.168
2Βαριάς Νοητικής καθυστέρησης16.939107.122.23615.44197.648.8841.498
3Εγκεφαλικής Παράλυσης (σπαστικών)2191.831.7162211.848.444-2
4Κώφωσης (κωφαλαλίας)4.37719.013.6883.87116.815.624506
5Κίνησης12.42324.597.5409.90619.613.8802.517
6Παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων1.54414.285.0881.69215.654.384-148
7Παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων του δημοσίου3.82135.351.8923.57433.066.648247
8Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας - Σ.Ε.Α.Α9.92865.518.6329.35261.295.604576
9Τυφλότητας23.241114.681.57620.605101.925.5762.636
10Νόσου του Χάνσεν3362.464.5842051.553.820131
11Απροστάτευτων ανηλίκων21.42011.309.76011.6916.172.8489.729
12Ομογενών3.9621.625.0733.8031.597.260159
13Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερήλικων ΟΓΑ2.66411.572.4162.1019.126.744563
14Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων)14.05061.033.20013.33657.931.584714
Σύνολο240.292941.289.609203.998830.650.50036.294

Πηγή: http://fpress.gr


Το σχόλιό μας: Να πούμε μερικές αλήθειες που δεν λένε οι αρμόδιοι και δεν ξέρουν και δεν λένε ούτε οι δημοσιογράφοι. Ούτε σε αυτό το άρθρο, αλλά ούτε σε κανένα παρόμοιο. Το ότι διαφέρει ο αριθμός από το 2011 έως το 2012 σε όλες τις κατηγορίες δεν σημαίνει πως είναι και όλοι που ανήκουν στην διαφορά τους "μαϊμού αμεα"... όπως συνήθισαν να τους λένε. Σκέφτηκε κανείς να πει στους αρμόδιους, να το πούνε και στον κόσμο για να μην δημιουργηθούν και λάθος εντυπώσεις, πως για παράδειγμα δεν επιτρεπόταν και δεν ήταν ούτε καν δικαίωμα κανενός πρώην δικαιούχου που διακόπηκε μέσα στο 2011 το επίδομα να πάει να απογραφεί στις ημερομηνίες που πήγαν όλοι οι άλλοι; Όλοι αυτοί που περιμένουν σαν χαζοί χωρίς επιδόματα και χωρίς να έχουν περάσει από τις υγειονομικές επιτροπές των νεοσύστατων ΚΕ.Π.Α και με τον νέο Κ.Ε.Β.Α να τους περιμένει και να τους πετσοκόβει, γίνανε εν μια νυκτί "μαϊμού αμεα" κύριοι; Βέβαια για χάρη πολλών πραγμάτων κάποιοι κάνουν επικοινωνιακά παιχνίδια... πριν τις εκλογές. Στις πλάτες κάποιων που δεν φταίνε. Μια μεγάλη σημείωση: Όποιος κατηγορηθεί άδικα και χωρίς στοιχεία ως "μαϊμού αμεα" καλό είναι να κινηθεί νομικά εγείροντας θέμα αποζημιώσεων... από αυτούς που τον συκοφάντησαν και τον έθιξαν με αυτόν τον τρόπο.
Διαβάστε περισσότερα...