Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Συντονίζονται οι προσπάθειες για την απευθείας διανομή λαδιού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ρόλο συντονιστή θέλει να αναλάβει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Ρόλο συντονιστή εξετάζει να αναλάβει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) μεταξύ των παραγωγών τυποποιημένου λαδιού και των δήμων που επιθυμούν οι πολίτες τους να αγοράσουν λάδι κατευθείαν από ελαιοπαραγωγούς.

Η συζήτηση και το ενδιαφέρον του ΣΕΔΗΚ ξεκίνησε με στόχο οι δημότες της κάθε περιοχής, σε συνεργασία με το δήμο τους και το σύνδεσμο, να γνωρίζουν την ποιότητα του λαδιού που θα προμηθευτούν, αφού προσδιοριστούν επακριβώς «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προς πώληση προϊόντος, η συγκεκριμένη μονάδα-τυποποιητήριο που θα αποστείλει τις απαιτούμενες ποσότητες καθώς και η τιμή πώλησής του».

Ήδη, ο ΣΕΔΗΚ έχει δεχθεί προτάσεις από δήμους εκτός Κρήτης που ζητούν ελαιόλαδο, ενώ αρκετοί δήμοι εντός Κρήτης έχουν απευθύνει στον Σύνδεσμο ερωτήματα σχετικά με το εάν θα πρέπει ή όχι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και με ποιο τρόπο.

Έπειτα από παρέμβαση του ΣΕΔΗΚ οι δήμοι θα συμπληρώνουν με δική τους ευθύνη τις αιτήσεις των δημοτών οι οποίες στη συνέχεια, θα αποστέλλονται απευθείας στις συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής ελαιολάδου, ώστε να οργανωθεί η εμπορική συναλλαγή.

Αφορμή για τεθεί το θέμα επί τάπητος αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η διάθεση επέκτασης του νέου τρόπου προμήθειας προϊόντων από πλευράς των καταναλωτών και η δυνατότητα επέκτασης τέτοιων πρωτοβουλιών και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι το παρθένο ελαιόλαδο.

Επίσης εξετάζεται το κατά πόσο η συνδρομή του ΣΕΔΗΚ σε επίπεδο συντονισμού της ενδεχόμενης συνεργασίας παραγωγών-καταναλωτών στη διάθεση ελαιολάδου θα μπορέσει να βοηθήσει και τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι ο ΣΕΔΗΚ είναι εξειδικευμένος σε θέματα ελαιολάδου.

Οι καταναλωτές, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιτρέπεται η διάθεση μόνον του τυποποιημένου ελαιολάδου στο εμπόριο και όχι του χύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.