Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η χειρότερη μορφή της κρίσης


Μέσα σε ένα χρόνο η κατάσταση χειροτέρεψε περισσότερο. Τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα και ολοένα και περισσότεροι γονείς βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πάρουν ούτε φαγητό για τα παιδιά τους.

Η Χαρά Γροσδάνη, Υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικών Υποστηρικτικών Δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού», δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση οικογένειας από την Πάτρα που ζήτησε να αφήσει τα παιδιά της στο «Χαμόγελο», προκειμένου οι γονείς να εργαστούν στο εξωτερικό.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, τα αιτήματα για φαγητό, ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ σημαντική, περίπου 30%, είναι η αύξηση των οικογενειών που απλώνουν το χέρι προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν έστω και ένα απλό εμβόλιο στα παιδιά τους ή να αγοράσουν φάρμακα για τις περιπτώσεις που τα παιδιά πάσχουν από ασθένεια που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, υψηλού κόστους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για το 2013 μετατίθεται το επίδομα θέρμανσης



Πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε να καταβληθεί ανάλογο ποσό στους δικαιούχους.

Δεν έχει προβλεφθεί πίστωση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στον εκτελούμενο προϋπολογισμό ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μεταθέτοντας τις σχετικές πληρωμές για το 2013.

Στο σχετικό έγγραφο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το 80% του ισχύοντος συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, είναι να υπάρξει έγκαιρα μέριμνα ώστε να καταβληθεί ανάλογο ποσό στους δικαιούχους μέσα από διαδικασίες που θα βασίζονται σε γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει προειδοποιήσει πως αν δεν τηρηθούν τα υπεσχημένα και δεν δοθεί επίδομα θέρμανσης, έγκαιρα και πριν τις 15/10/2012, ο κλάδος θα εναντιωθεί στην εξίσωση των φόρων και θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη διανομή του πετρελαίου.

Η ΠΟΠΕΚ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να γίνει αποδεκτή η εξίσωση των φόρων είναι να συνοδευτεί από την καταβολή επιδόματος θέρμανσης και μάλιστα προκαταβολικά, στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκρηξη ληστειών στα σπίτια


Δραματική αύξηση παρουσίασαν οι δολοφονίες πολιτών που έπεσαν θύματα ληστών μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Οι ανθρωποκτονίες με στόχο τη ληστεία σημείωσαν αύξηση κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2011.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην αστυνόμευση είναι ο κυριότερος λόγος της δραματικής αύξησης στις ανθρωποκτονίες αλλά και στην αύξηση των κλοπών - διαρρήξεων στα σπίτια.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν πως κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται στην Ελλάδα, ενώ κάθε δύο ημέρες γίνονται 3 απόπειρες δολοφονίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως φέτος καταγράφηκαν 91 απόπειρες ανθρωποκτονίας έναντι 60 πέρυσι.

Οι ληστείες στα σπίτια πολλαπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο του 2011. Στα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας καταγράφηκαν 604 υποθέσεις έναντι 397, ενώ στην Αττική πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση ληστειών όπου καταγράφηκαν 147 περισσότερα χτυπήματα σε σπίτια.

Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει όμως ότι στον συνολικό αριθμό ληστειών σημειώθηκε μείωση - από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο σε όλη τη χώρα έγιναν 3.093 ληστείες έναντι 3.362 το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Εκτίμηση που αμφισβητείται πολλές φορές από τους ίδιους τους αστυνομικούς, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εγκλημάτων που δεν πέρασαν στο αστυνομικό δελτίο.

Σύμφωνα πάντως με τα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τον σύστημα Ρolice on Line, έχει καταγραφεί μείωση στις ληστείες τραπεζών και ταχυδρομείων καθώς φέτος έγιναν 51 ληστείες έναντι 100 πέρυσι. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η μείωση που καταγράφεται στις ληστείες σουπερμάρκετ, τραπεζών, πρακτορειών του ΟΠΑΠ και των ΕΛΤΑ οφείλεται στην εμφανή αστυνόμευση από την ομάδα ΔΙΑΣ, η παρουσία της οποίας λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ληστές.

«Τη μάχη όμως της εγκληματικότητας στις γειτονιές την έχουμε χάσει», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας. Είναι ενδεικτικό πως σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκαν 1.457 περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια ενώ οι κακοποιοί έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο να αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών στα μέσα μεταφοράς όπου καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα και συνολικά 1.488 κλοπές.

Κάθε μέρα επίσης «ποντικοί» κλέβουν 2 εκκλησίες κατά μέσον όρο (350 υποθέσεις από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο), όταν πέρυσι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο καταγράφηκαν 274 περιπτώσεις.

«Η συμμετοχή των αλλοδαπών δραστών, κυρίως στα αδικήματα των ανθρωποκτονιών, με κίνητρο τη ληστεία καθώς επίσης και στις κλοπές - διαρρήξεις κυμαίνεται σε αυξημένα ποσοστά σε σχέση με την αριθμητική τους αναλογία στον πληθυσμό» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. που συνοδεύει την ανάλυση των στατιστικών του εγκληματικότητας. Μόνο το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα εξαρθρώθηκαν 258 πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις ενώ συνελήφθησαν 93.124 άτομα. Από αυτά, τα 8.419 για συμμετοχή τους σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων και τραπεζών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το έξυπνο χέρι


Ερευνητές από την Ιταλία και τη Γερμανία δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο ρομποτικό χέρι με πραγματικές ανθρώπινες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "χέρι" που ονόμασαν "Dexmart Hand" είναι ικανό τόσο να σηκώσει ένα βάρος πέντε κιλών, όσο και να φτιάξει ομελέτα - λέμε τώρα...

Το χέρι διαθέτει ένα πρωτόγονο «εγκέφαλο», ο οποίος, σε συνδυασμό με αισθητήρες, του επιτρέπει να υπολογίζει πόση δύναμη πρέπει να ασκήσουν τα τεχνητά δάχτυλά του για να πιάσει ένα αντικείμενο, χωρίς ούτε να του πέσει, ούτε να το συμπιέσει υπερβολικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Βλαστοκύτταρα κατά του καρκίνου



Την ύπαρξη καρκινικών βλαστοκυττάρων που πυροδοτούν την επανεμφάνιση των καρκινικών όγκων, παρά την αρχική εξάλειψή τους, υποδεικνύουν τρεις έρευνες που δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Nature και Science.

Εάν τα συμπεράσματα των επιστημόνων επαληθευτούν και σε άλλες έρευνες, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, φέρνοντας ίσως την οριστική νίκη στον πόλεμο κατά του καρκίνου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα - φωτιά



Με τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογουμένους που δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Την ίδια ώρα ανοιχτή μέχρι το τέλος του έτους θα παραμείνει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων, αλλά στους εκπρόθεσμους φορολογουμένους θα επιβάλλονται αυτόματα πρόσθετοι φόροι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων με βάση τους καταλόγους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων, το μητρώο αυτοκινήτων και το περιουσιολόγιο για να εντοπιστούν περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υπέβαλαν εντός της προθεσμίας φορολογική δήλωση.

Οπως είπε ο ειδικός γραμματέας, οι διασταυρώσεις θα αφορούν στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία για τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και τον ΑΦΜ του εργαζόμενου, το αρχείο για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και τον ηλεκτρονικό φάκελο με τα ακίνητα.

Οι φορολογούμενοι που με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλει δήλωση στην εφορία, θα τιμωρηθούν με αυτοτελές πρόστιμο 1.170 ευρώ, με πρόσθετο φόρο 500 ευρώ και με απώλεια του πρόσθετου αφορολόγητου για παιδιά και των φοροεκπτώσεων για δαπάνες καθώς και με προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων που ήταν τα μέσα Ιουνίου.

Με τα ίδια πρόστιμα θα τιμωρηθούν και όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους εκπρόθεσμα μετά την Κυριακή αν και το taxisnet θα μείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος του έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν δέχονται υποψήφια με αναπηρία


Την άνιση μεταχείριση ατόμου με αναπηρία, από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση που υφίσταται η Μάρία Κατσάνη, ως άτομο με κινητική αναπηρία, με ποσοστό 67% και άνω, από ΑΕΙ της χώρας.

Η Μαρία Κατσάνη, ενημέρωσε την Ε.Σ.Α.μεΑ. ότι τον Σεπτέμβρη που θα υποβάλλει το Μηχανογραφικό της Δελτίο, δεν μπορεί να δηλώσει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο οποίο επιθυμεί να εισαχθεί.

Ο λόγος, διότι το συγκεκριμένο τμήμα, δεν δέχεται φοιτητές με κινητική αναπηρία, επειδή οι κτιριακές εγκαταστάσεις του, όπως ενημέρωσαν την ίδια τηλεφωνικά, δεν είναι προσβάσιμες σε φοιτητές με κινητική αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας καταδικάζουν την εν λόγω πράξη η οποία ''προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία'' και ''παραβιάζει απροκάλυπτα βασικά συνταγματικά και ανθρώπινα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους''.

Με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο η Ε.Σ.ΑμεΑ. 'ζητά την ''προσωπική παρέμβαση του υπουργού προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα της εγγραφής όλων των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις''.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύουν τα σχολεία των ομογενών



"Το φθινόπωρο, η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού θα ενισχυθεί αποφασιστικά και σε όλα τα επίπεδα από την Πρωτοβάθμια έως την Ανώτατη Εκπαίδευση", αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη.

Ο υπουργός στο ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια για την ενίσχυση όλων των βαθμίδων της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, με στόχο την προαγωγή της Ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού στο εξωτερικό και τη διατήρηση των δεσμών της Ομογένειας με την Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης έχει καταγγείλει ως εντελώς ανάλγητη την πολιτική του Ν. 4027/2011 (σ.σ. τροποποιήθηκε και αυτός με το νομοσχέδιο του κ. Αρβανιτόπουλου) διότι προέβλεπε "το σταδιακό κλείσιμο των ελληνικών λυκείων της Γερμανίας και άμεσα την πλήρη απαγόρευση των μεταγραφών από τη νέα σχολική χρονιά".



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων από την 3η δημοτική κοινότητα



Σε απόρους της Άνω Πόλης.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συλλογή τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης που καταβάλλει η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πολυκαταστήματα της περιοχής, στo πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής για τη μερική ανακούφιση των άπορων κατοίκων της Άνω Πόλης.

Ήδη έχει συγκεντρωθεί προς διάθεση για τις ανάγκες των καταγεγραμμένων απόρων σημαντική ποσότητα τροφίμων. Η συγκεκριμένη δράση επαναλαμβάνεται κάθε τρείς μήνες περίπου στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές προς ταξιδιώτες



Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί.

Ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες που θα εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα -και όχι μόνο- δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, στον οδηγό του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρέπει πριν από οποιοδήποτε ταξίδι μας με αυτοκίνητο να ελέγχουμε το αυτοκίνητό μας (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά).

Επισημαίνει προς τους οδηγούς ότι οφείλουν να φορούν πάντα ζώνη ασφαλείας, όπως πρέπει να κάνουν και οι συνεπιβάτες τους και να μην ξεχνούν να εφαρμόζουν τον Κώδικα Οδικής Ασφάλειας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά στους οδηγούς να μην αυξάνουν ταχύτητα όταν ταξιδεύουν σε δρόμους που δεν γνωρίζουν για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων. Και λένε ότι πρέπει να γίνονται συχνές στάσεις (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες) ούτως ώστε οι οδηγοί να μην κουράζονται στο τιμόνι.

Και φυσικά αν πεινάσουν στο δρόμο και σταματήσουν σε κάποιο κατάστημα για να «τσιμπήσουν» κάτι, πρέπει να προσέξουν οι σαλάτες να διατηρούνται σε ειδικές βιτρίνες-ψυγεία, τα κρύα σάντουιτς να διατηρούνται στο ψυγείο, το οποίο δεν πρέπει ποτέ να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Τα κρέατα πρέπει να είναι καλοψημένα.

Εκτός αυτών όμως, όπως αναφέρουν, στην περίπτωση που κάποιοι επιλέξουν να ενοικιάσουν ένα αυτοκίνητο, οφείλουν να κάνουν έρευνα αγοράς και στη συνέχεια όταν υπογράψουν τη σύμβαση ενοικίασης, να προσέχουν τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουν σε περίπτωση ατυχήματος, τι θα καλύψει η ασφαλιστική εταιρεία σε περίπτωση ατυχήματος και τι θα πληρώσουν οι οδηγοί. Πως παραλαμβάνεται και πως παραδίδεται το όχημα καθώς και το κόστος της χρέωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ευεργετική πράξη του θηλασμού



Σημαντικά τα οφέλη για το παιδί αλλά και τη μητέρα.

Ο θηλασμός είναι μία από τις πιο φυσικές και πλέον ευεργετικές πράξεις όπου μία μητέρα μπορεί να προσφέρει στο παιδί της.

Σημαντικά οφέλη έχουν αποδειχθεί ότι περνούν από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος. Από αντισώματα τα οποία προστατεύουν ένα νεογέννητο έως τα αποκλειστικά θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος τα οποία έχουν αποδείξει τα ανυπολόγιστα πλεονεκτήματα τους.

Δεν υπάρχει καμία άλλη μοναδική πράξη κατά την οποία μία μητέρα μπορεί να προστατέψει, τόσο στο παρόν αλλά και στο μέλλον, την υγεία του μωρού της.

«Είναι δωρεάν, κάνει τις αισθήσεις να λειτουργούν και είναι πάντα διαθέσιμο. Είναι για τα μωρά». Αυτά λένε οι Νορβηγοί στο ενημερωτικό φιλμ για το θηλασμό «Breast is the best» («Το στήθος είναι το καλύτερο»).

Το μητρικό γάλα παραμένει το μόνο και μοναδικό ολοκληρωμένο σύμπλεγμα θρέψης για τις ανθρώπινες ανάγκες. Είναι μία φυσική φόρμουλα η οποία προάγει την εξασφάλιση μίας υγιής και καλής ποιότητας ζωής τόσο των βρεφών όσο και κατά τη μεταβίβαση τους στην ενήλικη ζωή.

Αξίζει δε να σημειωθεί η συμβολή του στη ψυχική υγεία του παιδιού καθώς προάγει το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μητέρας και νεογνού.

Για την πλήρη κατανόηση των πλεονεκτημάτων του θηλασμού, ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη του μητρικού γάλακτος.

Για το νεογνό:

-Ιδανική σύνθεση γάλακτος για τη σωματική του ανάπτυξη.

-Χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων με αποτέλεσμα την προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού συστήματος και ιώσεις.

-Πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων.

-Αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης των πρόωρων: Ειδικά για τα πρόωρα είναι η ιδανική τροφή, καθώς τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το γάλα μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων απο το γάλα μητέρων που γεννούν κανονικά.

-Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.

-Προστασία από κίνδυνο νεανικού διαβήτη.

-Ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου.

-Πρόληψη παχυσαρκίας.

-Πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

-Η πιο κατάλληλη τροφή για πολλές ασθένειες της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας, όπως είναι η δυσανεξία στο γάλα αγελάδας, η επίμονη διάρροια, η ελκώδης κολίτιδα, η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, οι χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού, η σηψαιμία, η ανεπάρκεια της I.G.A ανοσοσφαιρίνης, η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Για τη μητέρα:

-Ταχεία παλινδρόμηση της μήτρας της λεχώνας.

-Προστασία από καρκίνο του μαστού.

-Μείωση της συχνότητας καρκίνου του ενδομητρίου.

-Προστασία από οστεοπόρωση.

-Ευκολότερη απώλεια του βάρους, που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη, καθώς αποθηκευμένο λίπος καίγεται για την παραγωγή γάλακτος.

-Ψυχική ολοκλήρωση ως γυναίκα-μητέρα.

-Ευκολία στη σίτιση του παιδιού.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς καταλαβαίνουμε αν το παγωτό έχει αλλοιωθεί



Τα χαρακτηριστικά που φανερώνουν ότι δεν πρέπει να καταναλωθεί.

Το παγωτό, επειδή καταναλώνεται κυρίως τους ζεστούς μήνες και έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε γάλα, αλλοιώνεται εύκολα, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αποθήκευσή του.

Για να μειώσουμε τις πιθανότητες να καταναλώσουμε ακατάλληλο προϊόν, κοιτάμε αρχικά αν ο καταψύκτης στον οποίο φυλάσσεται λειτουργεί κανονικά και στη συνέχεια ελέγχουμε αν το παγωτό που πήραμε έχει κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

- Δεν έχει την απαιτούμενη σκληρότητα.

- Είναι υδαρό και η υφή του μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή με κόκκους άμμου.

- Εμφανίζει ίζημα, θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια ή περιέχει μικροκρυστάλλους.

Αν ισχύει έστω και ένα από αυτά καλό είναι να μην το καταναλώσουμε.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τεχνολογία σύντομα θα μας κάνει... αθάνατους!



Το πρόγραμμα Avatar υπόσχεται την ανθρώπινη αθανασία μέχρι το 2045.

Για πολλούς, η ιδέα της ανθρώπινης αθανασίας αποτελεί άπιαστο όνειρο, ο Dmitry Itsikov όμως σκοπεύει να την κάνει πραγματικότητα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και αρκετά σύντομα μάλιστα!

Ακούγεται ως σενάριο από επιστημονική ταινία, ο ρώσος επιστήμονας όμως παίρνει πολύ σοβαρά την ιδέα της αθανασίας με τη χρήση της νευροεπιστήμης και της ρομποτικής.

Ήδη έχει συγκεντρώσει μια ομάδα ρώσων επιστημόνων με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού ολογραφικού ανθρώπινου «Avatar», με τεχνητό εγκέφαλο στον οποίο μπορεί να τοποθετηθεί η συνείδηση ενός ανθρώπου, δημιουργώντας έτσι το πρώτο «ανθρώπινο» ρομπότ!

Μάλιστα στην ιστοσελίδα του προγράμματος, 2045.com, ο Itsikov παραθέτει ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα στο οποίο δείχνει τα σχέδιά του για το μέλλον, τα οποία όσο παράξενο και να ακούγεται δεν περιορίζονται στα ρομπότ.

Το πρώτο σκέλος, το οποίο ο Itsikov ελπίζει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 είναι η δημιουργία ενός ρομπότ «avatar», το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ελέγχουν με τον εγκέφαλό τους.

Ένα τέτοιο σύστημα βέβαια θα είχε απήχηση όχι μόνο σε όσους θέλουν να κυνηγήσουν την αθανασία, αλλά για πληθώρα άλλων εφαρμογών, στη βιομηχανία, στην υγεία, στη διάσωση, ακόμα και στο στρατό.

Το δεύτερο σκέλος είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου συστήματος υποστήριξης για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το οποίο θα επιτρέπει τη μεταμόσχευση ενός εγκεφάλου μέσα σε «avatar» μέχρι το 2025. Δεν υπάρχει βέβαια αντίστοιχο εγχείρημα πέρα από μια έρευνα της δεκαετίας του '70 η οποία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.

Η έρευνα του Dr Robert J. White, ο οποίος επιχείρησε να μεταμοσχεύσει εγκέφαλο σε μαϊμούδες, συμπέραινε πως η κατασκευή ενός τεχνητού περιβάλλοντος όπου ο εγκέφαλος όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί πλήρως είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Βέβαια άλλο η δεκαετία του '70, άλλο το 2025.

Μέχρι το 2035 τώρα, ο Itskov ελπίζει να βρει τρόπο να «αντιγράψει» την ανθρώπινη συνείδηση σε έναν τεχνητό εγκέφαλο, δημιουργώντας έναν αποκλειστικά ρομποτικό οργανισμό... με συνείδηση!

Αυτό πρακτικά θα επέτρεπε στους ανθρώπους να πετύχουν την αθανασία, ενώ με την ψηφιοποίηση της συνείδησής μας θα μπορούσαμε, ακόμα και να παραμετροποιήσουμε τον εγκέφαλό μας, «πειράζοντας» τις αναμνήσεις μας, ακόμα και τις δυνατότητές μας.



Βέβαια δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες έρευνες για τη μεταφορά της συνείδησης σε... τσιπάκι, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετούς νευροεπιστήμονες για την κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών του εγκεφάλου μας. Πρόσφατα επιτεύγματα μάλιστα, όπως ένα ρομποτικό χέρι που μπορεί να αναλύει τα ηλεκτρικά μοτίβα των νευρώνων μας, δείχνουν πως ίσως είμαστε πιο κοντά στο εγχείρημα αυτό από όσο γνωρίζουμε.

Ίσως μέχρι εδώ τα πράγματα να ακούγονται επιεικώς εφικτά, έστω και σε κάποιο βαθμό. Το τέταρτο στάδιο του Project Avatar όμως, ξεπερνά κάθε φαντασία, επιστημονική ή μη! Μέχρι το 2045, σε λιγότερο από 33 χρόνια από σήμερα δηλαδή, ο Itskov θα ήθελε να έχει κατασκευάσει «συνειδήσεις χωρίς υλική υπόσταση», άυλα σώματα δηλαδή σαν ολογράμματα τα οποία θα μπορούν να περνούν μέσα από τοίχους ή να κινούνται με την ταχύτητα του φωτός.



Εάν αυτό ήδη ακούγεται υπερβολικό, σαν δεύτερο σχέδιο υπάρχει η δημιουργία ενός σώματος από νανο-ρομπότ τα οποία θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν διαφορετικές μορφές, κατά βούληση.

Όπως γράφει ο Itskov, «η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα κάνει μια πλήρως διαχειριζόμενη εξελικτική μετάβαση και τελικά θα δημιουργηθεί ένα νέο είδος».

Ο επιστήμονας σκοπεύει να ανοίξει τα γραφεία της εταιρείας του στο Σαν Φρανσίσκο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ενώ ήδη δουλεύει στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Για τη χρηματοδότηση του όλου project ο Itskov έστειλε προσωπικές επιστολές σε όλους τους δισεκατομμυριούχους της λίστας του Forbes σε μια προσπάθεια να τους προσελκύσει ως επενδυτές, ενώ αναζητεί ακόμα και την υποστήριξη των κυβερνήσεων.

Πάντως, το υπουργείο παιδείας και επιστήμης της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει τον Itskov και έχει ήδη προγραμματίσει συζητήσεις για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου αναζήτησης και ανάπτυξης. Το παράξενο είναι πως την πρωτοβουλία του υποστηρίζει και ο Δαλάι Λάμα!



Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά αισιόδοξα, ακόμα και... γελοία σε μερικές περιπτώσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες και επιτεύγματα που με την σειρά τους, πριν από 50 ή 100 χρόνια φάνταζαν αδύνατα ή εξίσου γελοία. Το αν το όραμα του Itskov πραγματοποιηθεί ή μείνει στα χαρτιά θα το ξέρουμε σε λίγα χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή στην παραλία



Προτάσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.

Η θάλασσα «ανοίγει» την όρεξη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να πάρουμε μία μία τις ταβέρνες, ούτε να πηγαίνουμε στο μπαρ και ν ' αρχίσουμε τα ντόνατς, τα club sandwich με τηγανητές πατάτες, τα σάντουιτς με λουκάνικο, τα αναψυκτικά, τα παγωτά κτλ...

Τα καλά νέα είναι ότι οι επιλογές για «ελαφριά» σνακ είναι πολλές, αρκεί μια μικρή οργάνωση της τσάντας που θα πάρετε μαζί σας ή μια καλή επιλογή από κάποιο φούρνο, καφετέρια ή το μπαρ της παραλίας.

Τι θα μπορούσατε να καταναλώσετε για να καταπολεμήσετε την πείνα σας στην παραλία ενώ παράλληλα να χαρίσετε στο σώμα σας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από σνακ και μικρογεύματα καλής ποιότητας;

Οι παρακάτω εύκολες προτάσεις θα καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις για σωστή οργάνωση της διατροφής στην παραλία.

1. Σε πλαστικά σακουλάκια ανακατέψτε διάφορους ξηρούς καρπούς με σταφίδες, ξερά φρούτα και δημητριακά. Οι ξηροί καρποί να είναι ανάλατοι διότι το αλάτι θα εντείνει τη δίψα που προκαλείται ούτως ή άλλως από τη ζέστη.

Οι μερίδες που θα δημιουργήσετε με τα σακουλάκια βοηθούν να μην παρασυρθείτε τσιμπολογώντας μεγάλες ποσότητες.

2. Φρέσκα φρούτα: Αποτελούν το πιο υγιεινό σνακ που θα μπορούσατε να επιλέξετε, τα οποία εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν, ταυτόχρονα ενυδατώνουν το σώμα.

Διαλέξτε ποικιλία χρωμάτων, πχ. πεπόνι, ροδάκινα, κεράσια τα οποία είναι πλούσια βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, καροτίνη και βιταμίνη C, ενώ αποτελούν και καλή πηγή φυτικών ινών. Οι χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι μια καλή εναλλακτική.

3. Σάντουιτς σε ψωμάκια ολικής άλεσης ή αραβικές πίτες με γαλοπούλα, κασέρι, τόνο, τυρί φέτα. Θα το κάνετε ακόμα πιο υγιεινό αν προσθέστε και δυο φέτες τομάτας ή φύλλα μαρουλιού.

Αποφύγετε τη μαγιονέζα και σάλτσες που έχουν βάση αυτή, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά.

Ιδέες για σάντουιτς

Σάντουιτς σε ψωμάκια ολικής αλέσεως ή αραβικές πίτες με:

-τυρί και λίγο κοτόπουλο βραστό ή ψητό ή φέτες γαλοπούλας ή άλλο άπαχο αλλαντικό και λαχανικά (πχ ντομάτα, μαρούλι) ή

-τόνο ή καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα light, και λαχανικά (πχ αγγούρι)

-φυστικοβούτυρο. Προσοχή στην ποσότητα: 1-2 κουταλιές σούπας αρκούν.

-Αβοκάντο (αλείψτε αβοκάντο στο ψωμί – όχι όλο το αβοκάντο αλλά ¼ του αβοκάντο). Προσθέστε λεμόνι και φρέσκο πιπέρι. Δοκιμάστε επίσης να τρίψετε λίγα αμύγδαλα για έξτρα πρωτεΐνη και ασβέστιο.

4. Διαλέξτε μπάρες δημητριακών, οι οποίες θα σας δώσουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και θα σας κρατήσουν για να μην πεινάτε.

5. Κριτσίνια ή κρακεράκια ολικής, πολύσπορα, σικάλεως, με επικάλυψη σουσαμιού είτε ηλιόσπορων είτε παρεμφερών καρπών. Θρεπτικά και νόστιμα.

Όμως προσοχή! Προτιμήστε μικρές συσκευασίες γιατί τα καταναλώνουμε με μεγάλη ευκολία και σε μεγάλες ποσότητες προσδίδουν πολλές θερμίδες.

6. Από το φούρνο επιλέξτε κουλούρι με σουσάμι, σταφιδόψωμο, ελαιόψωμο, κριτσίνια πολύσπορα.

7. Από το μπαρ της παραλίας επιλέξτε φρουτοσαλάτες, γιαούρτι, δροσιστικά μιξ φρούτων ή απλά τοστ με γαλοπούλα και κασέρι – όλα πολύ καλές επιλογές.

Προτεινόμενα ροφήματα για την παραλία

-Καταναλώστε άφθονο νερό.

-Αν θέλετε να πιείτε κάτι διαφορετικό από νερό, προτιμήστε το κρύο τσάι που είναι χαμηλό σε θερμίδες και σας παρέχει άφθονα υγρά.

-Δοκιμάστε ροφήματα όπως smoothies που έχουν βάση το γιαούρτι και τα φρούτα, ή δοκιμάστε χυμούς ανάμεικτους από φρέσκα φρούτα εποχής.

-Προσοχή στο αλκοόλ! Η συνιστώμενη ποσότητα ανέρχεται σε 2 μερίδες την ημέρα για τους άνδρες και μία για τις γυναίκες.

Τα κοκτέιλ που σερβίρονται πέρα από ότι είναι πλούσια σε αλκοόλ, είναι και πλούσια σε θερμίδες (περίπου 300-400kcal ανά μερίδα).

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερσιτιστείτε στην παραλία, γι΄ αυτό οι ποσότητες τροφής θα πρέπει να είναι μικρές, φτωχές σε λιπαρά, και να λαμβάνονται ανά 2-3 ώρες.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουσία που συναντάται στο κάρυ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μια ουσία η οποία υπάρχει στο μπαχαρικό κάρυ μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη από την Ταϊλάνδη.

Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, διαπίστωσαν ότι σε εννέα μήνες, μια καθημερινή δόση από την ουσία κουρκουμίνη φαίνεται να πρόλαβε νέα κρούσματα διαβήτη ανάμεσα σε άτομα με «προδιαβήτη» - μια κλινική κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ψηλότερο από το κανονικό επίπεδο γλυκόζης αίματος όχι όμως αρκετά ψηλό για να θεωρηθούν ότι παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα του σακχαρώδη διαβήτη, που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Η κουρκουμίνη είναι μια ουσία που συναντάται στο ινδικό μπαχαρικό κουρκούμη (γνωστό και ως κιτρινόριζα ή τουρμερικό). Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να καταπολεμήσει την φλεγμονή και την αποκαλούμενη οξειδωτική φθορά στα κύτταρα του οργανισμού--δύο παράγοντες πρόκλησης μιας σειράς ασθενειών, μεταξύ των οποίων και διαβήτης τύπου 2.

«Χάρη στα οφέλη του και στην προστασία που παρέχει προτείνουμε το ακατέργαστο απόσταγμα της κουρκουμίνης (τουρμερικό) να χρησιμοποιείται για μια επεμβατική θεραπεία στον πληθυσμό με προδιαβήτη», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Σομλάκ Τσουενγκσαμάρν του πανεπιστημίου Σρινακχαρινγουιρότ στο Νακομναγιόκ της Ταϊλάνδης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 240 ενήλικες Ταϊλανδοί με προδιαβήτη οι οποίοι επελέγησαν τυχαία για να λάβουν είτε κάψουλες κουρκουμίνης είτε ψευδοφάρμακο. Όσοι εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορία λάμβαναν συμπληρώματα με έξι κάψουλες την ημέρα, το καθένα από τα οποία περιείχε 250 μιλιγραμμάρια από «κουρκουμινοειδή».

Ύστερα από εννέα μήνες, 19 από τους 116 εθελοντές που λάμβαναν ψευδοφάρμακα είχαν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, ενώ από τους 119 εθελοντές που λάμβαναν κουρκουμίνη κανένας δεν εμφάνισε διαβήτη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα φάνηκε ότι βελτιώνουν την λειτουργία των Β-κυττάρων, τα οποία βρίσκονται στο πάγκρεας που απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη η οποία ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης βοηθούν στην προστασία των Β-κυττάρων από την φθορά.

Ωστόσο μια διαβητολόγος η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι αρκετά ώστε ο κόσμος να σπεύσει στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής για συμπληρώματα κουρκουμίνης.
«Φαντάζει ελπιδοφόρο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα», δήλωσε η Κονστάνς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Το πείραμα διήρκεσε μόνο εννέα μήνες και είναι ήδη γνωστό από υπάρχουσες και πιο μακροχρόνιες έρευνες ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής- περιλαμβανομένης της σωματικής άσκησης και της μείωσης πρόσληψης θερμίδων -μπορούν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε προδιαβητικούς.

Η Μπράουν-Ριγκς πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι ένα προϊόν στην πραγματικότητα περιέχει τα συστατικά ή την ποσότητα των συστατικών που αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση αυξάνει τις «δερματοπάθειες του στρες»



Παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα εκζέματος και ψωρίασης
.
Η οικονομική κρίση μπορεί να βλάψει την υγεία (και) του δέρματος. Εννέα στους δέκα βρετανούς δερματολόγους αναφέρουν πως από τότε που άρχισε, παρατηρούν αύξηση στα κρούσματα εκζέματος, ψωρίασης και άλλων δερματοπαθειών που σχετίζονται με το στρες.

Με την πρόσθετη ψυχική επιβάρυνση από τις δερματοπάθειες να οδηγούν μερικούς ασθενείς σε πράξεις αυτοτιμωρίας ή ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό, το Βρετανικό Ίδρυμα Δερματολογίας (BSF) τονίζει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζονται και τα υποκείμενα συναισθηματικά προβλήματα των ασθενών, μαζί με τα δερματολογικά.

Η Βρετανική Εταιρεία Δερματολόγων (BAD) ρώτησε σχετικώς 105 μέλη της, ανακαλύπτοντας πως το 41% παρατηρούν «αξιοσημείωτη» αύξηση στα νοσήματα του δέρματος που σχετίζονται με το στρες.

Ο ένας στους δύο, εξάλλου, δήλωσαν πως έχουν δει «μικρή» αύξηση, ενώ το 5% μίλησαν για «τεράστια» αύξηση.
Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα κατά το ετήσιο συνέδριο της BAD, αποκάλυψε επίσης πως το έκζεμα είναι η δερματοπάθεια με τη μεγαλύτερη αύξηση λόγω οικονομικής κρίσης.

Ακολουθούν η ακμή, η ψωρίαση και η λεύκη, κατά την οποία εμφανίζονται λευκές περιοχές στο δέρμα.

Σχεδόν οι μισοί από τους ειδικούς που απάντησαν στην δημοσκόπηση, τόνισαν πως πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά υπ’ όψιν οι ψυχολογικές πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δερματολογικά προβλήματα. Και πολλοί ζήτησαν να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε ψυχολόγους.

Τα νέα ευρήματα ακολουθούν προγενέστερη μελέτη του BSF, που έδειξε ότι πολλοί πάσχοντες από δερματοπάθεια έχουν πέσει δημοσίως θύματα ειρωνικών σχολίων.

Επιπλέον, ένας στους έξι από τους 729 άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν, είχαν δηλώσει ότι η δερματοπάθεια τούς δημιουργεί τεράστια συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ 7 είπαν πως κάποιες στιγμές στέφτονται πως καλύτερα θα ήταν να πέθαιναν από το να συνεχίσουν να ζουν έτσι.

«Οι πάσχοντες από δερματοπάθειες συχνά αισθάνονται τόσο άσχημα για το πρόβλημά τους, ώστε πλήττεται βάναυσα η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του BSF δρ Άντονι Μπιούλι, σύμβουλος Δερματολογίας.

«Δυστυχώς τείνουμε να υποτιμούμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των δερματολογικών προβλημάτων, παρότι αυτά είναι πολύ πιο επιβαρυντικά για τον ψυχισμό των ασθενών απ’ ό,τι νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης».

«Η οικονομική ύφεση αποτελεί πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα, που εντείνει τη δυστυχία των ασθενών», πρόσθεσε.


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενείς με Πάρκινσον αναπτύσσουν περίεργους εθισμούς



Οι εμμονές οφείλονται στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.

Όταν η Nikki Baudains διεγνώσθη με τη νόσο του Πάρκινσον ένιωσε να χάνει τη Γη κάτω από τα πόδια της. Όμως την ίδια περίοδο παρατήρησε ότι κάτι είχε αρχίσει να αλλάζει μέσα της… ένιωθε πιο δημιουργική!

Ξαφνικά άρχισε να αισθάνεται ότι είχε ανάγκη να ζωγραφίζει και άρχισε να «παράγει» δεκάδες έργα τέχνης. Μέσα σε 18 μήνες είχε κάνει 2.000 πίνακες!

Όπως συμβαίνει και με άλλους ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά της Nikki οφειλόταν στην φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε.

Άλλοι όμως ασθενείς αναπτύσσουν πιο… ανησυχητικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το ρίχνουν στο τζόγο ή αναπτύσσουν εθισμό στο σεξ.

Εκείνοι που επηρεάζονται βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση που δε μπορούν να την ελέγξουν. Οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί τους προκαλούνται από τα φάρμακα, αλλά δε μπορούν να σταματήσουν να τα παίρνουν γιατί μετά δε θα μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά.

Η 48χρονη Nikki πάντως «πλήρωσε» ακριβά τις εμμονές της. Άρχισε να ζωγραφίζει 12 ώρες τη μέρα, κάτι που ο σύζυγός της δε μπορούσε να κατανοήσει και ύστερα από 18 χρόνια γάμου της ζήτησε να χωρίσουν.

«Είμαι περήφανη για μένα και ό,τι έχω καταφέρει, αλλά η ζωγραφική μου έχει στοιχίσει αρκετά. Ο άντρας μου δεν καταλάβαινε την εμμονή μου με τη ζωγραφική, παρότι γνώριζε ότι ήταν αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής» είπε η ίδια.

Το 17% των ασθενών παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά τη διάγνωση και τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ζώα πιάνουν επιδόσεις που δεν φθάνουν ούτε Ολυμπιονίκες



Αποκαλυπτική νέα έρευνα.

Ακόμα και ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Γιουσέιν Μπολτ, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με μία τσίτα. Και δεν είναι ο μόνος υπερ-αθλητής.

Πολλά από τα ρεκόρ των προηγούμενων Ολυμπιακών αγώνων σπάνε στους επόμενους, καθώς οι αθλητές εμφανίζονται ολοένα πιο βελτιωμένοι με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, όμως τα ζώα εξακολουθούν να υπερέχουν σε ταχύτητα, δύναμη και αντοχή, κάνοντας επιδόσεις που θα ζήλευαν οι πιο δημοφιλείς Ολυμπιονίκες.

Ο ερευνητής Κρεγκ Σαρπ του Κέντρου Αθλητικής Ιατρικής του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρουνέλ, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο βρετανικό κτηνιατρικό περιοδικό «Veterinary Record», έκανε μία σύνοψη των αθλητικών επιδόσεων ορισμένων ζώων και τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες των ανθρώπων.

Όπως ανξαφέρει το ΑΜΠΕ, οι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν με μέγιστη ταχύτητα 37,6 χιλιόμετρα την ώρα ή 10,4 μέτρα το δευτερόλεπτο, όχι πολύ πιο γρήγορα από μία δρομάδα καμήλα που φθάνει 35,3 χιλιόμετρα χλμ/ώρα ή 9,8 μέτρα/δευτερόλεπτο.

Όμως η τσίτα έχει περίπου διπλάσια ταχύτητα από τους πιο γρήγορους σπρίντερ του πλανήτη, πιάνοντας 104 χιλιόμετρα την ώρα ή 29 μέτρα το δευτερόλεπτο. Ο Μπολτ έχει τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα, αλλά μία τσίτα σε 5,8 δευτερόλεπτα. Ο ίδιος αθλητής έχει τρέξει τα 200 μέτρα σε 19,19 δευτερόλεπτα, αλλά η τσίτα σε 6,9 δευτερόλεπτα.

Μια χαρά τα καταφέρνει κι ένα είδος αντιλόπης με 89 χλμ/ώρα ή 24,6 μέτρα/δευτερόλεπτο. Άλλα πολύ γρήγορα ζώα -και πολύ ανώτερα από τον άνθρωπο- είναι τα άλογα κούρσας που φθάνουν τα 88 χλμ/ώρα, τα λαγόσκυλα με 69 χλμ/ώρα και η βορειοαφρικανική στρουθοκάμηλος που με ταχύτητα 64 χλμ την ώρα (18 μέτρα το δευτερόλεπτο) είναι το πιο γρήγορο πουλί-δρομέας στον κόσμο.

Ο Μάικλ Τζόνσον έχει τρέξει τα 400 μέτρα σε 43,18 δευτερόλεπτα έναντι 19,2 δευτερολέπτων ενός αλόγου κούρσας και 21,4 δευτερολέπτων ενός λαγόσκυλου. Ο Ντέιβιντ Ρουσίντα έχει τρέξει τα 800 μέτρα σε ένα λεπτό και 41 δευτερόλεπτα έναντι 33 δευτερολέπτων για την αντιλόπη και 49,2 για το λαγόσκυλο στην ίδια απόσταση.

Φυσικά, όταν πετάνε, τα πουλιά πιάνουν πολύ πιο εντυπωσιακές ταχύτητες, όπως ο πετρίτης (είδος γερακιού) που φθάνει τα 259 χιλιόμετρα την ώρα. Καθόλου άσχημα δεν τα πάνε οι πάπιες και οι χήνες, όταν πετάνε, που με 103 χλμ/ώρα είναι τόσο γρήγορες, όσο η τσίτα στο έδαφος.

Στη θάλασσα, το ιστιόψαρο θεωρείται το πιο γρήγορο ψάρι, αφού μπορεί να κολυμπήσει με ταχύτητα έως 108 χλμ. την ώρα ή 30 μέτρα το δευτερόλεπτο, αδιανόητη για τα «αστέρια» των Ολυμπιακών πισινών.

Στο πεδίο της δύναμης, ο αφρικανικός ελέφαντας είναι σε θέση να υψώσει 300 κιλά με την προβοσκίδα του και να μεταφέρει 820 κιλά. Μία γκρίζα αρκούδα μπορεί να σηκώσει έως 455 κιλά και ένας γορίλας 900 κιλά, βάρη που ούτε στον ύπνο τους δεν σηκώνουν οι πιο θηριώδεις αρσιβαρίστες.

Οι άνθρωποι δεν τα πάνε άσχημα στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων όπως ο Μαραθώνιος. Όμως δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις καμήλες που είναι ικανές να προχωράνε με ταχύτητα 16 χλμ. την ώρα επί 18 συνεχόμενες ώρες, ενώ οι σιβηριανοί σκύλοι «χάσκι», που έκαναν νέο ρεκόρ το 2011, έτρεχαν συνεχόμενα επί οκτώ μέρες, 19 ώρες και 47 λεπτά! Ο Πάτρικ Μακάου Μουσιόκι έχει τρέξει τον Μαραθώνιο σε 2 ώρες, 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα έναντι 1 ώρας 18 λεπτών και 29 δευτερολέπτων ενός αλόγου κούρσας.

Στο άλμα εις μήκος ο Μάικ Πάουελ έχει πηδήξει 8,95 μέτρα, αλλά ένα κόκκινο καγκουρό έχει κάνει άλμα 12,8 μέτρων. Στο άλμα εις ύψος ο Σοτομαγιόρ έχει πηδήξει 2,45 μέτρα, αλλά το ίδιο ζώο φθάνει τα 3,1 μέτρα. Για να μην αναφέρουμε ορισμένα είδη ψαριών που είναι ικανά να πηδήξουν μέχρι και τέσσερα μέτρα έξω από το νερό.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές αντηλιακής προστασίας



Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες.

Η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου, UVA και UVB, κρίνεται απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα δύο αυτά είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, ευθύνονται τόσο για την πρόκληση ηλιακού εγκαύματος (UVB), όσο και για τη φωτογήρανση (UVA), συμβάλλοντας εξίσου σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Για την ασφαλέστερη έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία, κρίνεται απαραίτητη η αναφορά κάποιων βασικών κανόνων αντηλιακή προστασίας.

Διαβάστε ορισμένες βασικές κατευθυντήριες οδηγίες ηλιοπροστασίας:

- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 11 π.μ.- 5 μ.μ

- Κρατήστε τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, μακριά από τον ήλιο, ειδικά τις ώρες υψηλής επικινδυνότητας όπου η ηλιακή ακτινοβολία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

- Χρησιμοποιήστε κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία:

Ρουχισμός που να αφήνει όσο το δυνατό λιγότερα εκτεθειμένα σημεία του σώματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Θυμηθείτε ότι, αραχνοΰφαντα ή ημιδιάφανα ρούχα δεν παρέχουν υψηλή προστασία.

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν φακούς με κατάλληλα προστατευτικά φίλτρα και να μπλοκάρουν το 99-100% της UV ακτινοβολίας, έτσι να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης οφθαλμικών βλαβών. Θυμηθείτε ότι, δεν παρέχουν όλα τα είδη φακών την ίδια προστασία.

Καπέλο με μεγάλο γείσο, έτσι ώστε να προσφέρει ικανοποιητική αντηλιακή προστασία για τα μάτια, τα αυτιά, το πρόσωπο, το λαιμό. Θυμηθείτε ότι, σε περιπτώσεις φαλάκρας, το καπέλο αποτελεί απαραίτητο ατομικό αξεσουάρ.

- Προτιμήστε αντηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας, SPF 30 ή και περισσότερο, για μεγαλύτερη προστασία.

- Εφαρμόστε το αντηλιακό σε στεγνό και καθαρό δέρμα.

- Ανανεώνετε το αντηλιακό σας τακτικά, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, καθώς μπορεί να αλλοιωθεί με την εφίδρωση, την τριβή, το παιχνίδι, την άσκηση και το κολύμπι.

- Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των αντηλιακών σας και να μην τα χρησιμοποιείτε, εάν αυτά έχουν λήξει.

- Προστατέψτε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ένταση της UVA ακτινοβολίας παρατηρείται σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες.

- Προστατέψτε το δέρμα σας κατά την οδήγηση. Η UVA ακτινοβολία είναι ικανή να διαπερνά τα τζάμια του αυτοκινήτου και να απορροφάται από τα ακάλυπτα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.

- Εφαρμόστε ίση ποσότητα αντηλιακού προϊόντος σε όλο το σώμα. Μην αφήνετε εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία, τις περιοχές των αυτιών, του λαιμού και τα χείλη σας.

- Να θυμάστε ότι, η συχνή και συστηματική χρήση αντηλιακού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποτελεί έναν αόρατο «σύμμαχο» για τη διατήρηση μιας λαμπερής και νεανικής όψης του δέρματος.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ για HPV VS τεστ ΠΑΠ σημειώσατε 1



Αποτελεσματικότερη σε βάθος χρόνου η εξέταση για τον καρκίνο.

Καλύτερα σε βάθος χρόνου μπορεί να προβλέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το τεστ για τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε σχέση με το τεστ ΠΑΠ, σύμφωνα με μία νέα συγκριτική αξιολόγηση που έκαναν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής επιδημιολογίας Ατίλα Λόριντς του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 20.000 γυναικών που είχαν κάνει τεστ Παπ και τεστ HPV.

Τόσο ένα θετικό τεστ HPV, όσο κι ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπ, προβλέπουν με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας, ποια γυναίκα θα εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις μέσα στην επόμενη διετία. Όμως το τεστ HPV φαίνεται να έχει καλύτερη προβλεπτική ικανότητα για το τι θα συμβεί σε μακρόχρονο ορίζοντα, μετά από δέκα έως 18 χρόνια.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, οι γυναίκες άνω των 30 ετών που ήταν εξ αρχής θετικές στο τεστ HPV, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο κατά τα επόμενα δέκα έως 18 έτη μετά το τεστ, σε σχέση με όσες είχαν αρχικά ένα μη φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ.

Οι γυναίκες που προέκυψαν θετικές για τα δύο στελέχη του ιού HPV (HPV16 και HPV18) που κατ’ εξοχήν θεωρούνται υπεύθυνα για πρόκληση καρκίνου, ήΤαν πιθανότερο όντως να εμφανίσουν τα επόμενα χρόνια προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, άσχετα με το αν ήταν θετικό ή αρνητικό το αρχικό τεστ Παπ που είχαν κάνει. Επίσης, ένα αρχικό αρνητικό τεστ HPV προέβλεπε καλύτερα ποια γυναίκα δεν θα εμφάνιζε καρκίνο, από ό,τι προέβλεπε το τεστ Παπ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Όπως είπε ο Ατίλα Λόριντς, οι γυναίκες που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον ιό HPV των θηλωμάτων, μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν βελτιωμένη προστασία -έναντι του τεστ ΠΑΠ- όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου.

Όμως, οι επιστήμονες, τόνισαν πως αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα τεστ πρέπει να αντικαταστήσει το άλλο. Ο Α. Λόριντς επισήμανε τη σημασία και των δύο διαφορετικών μορφών ελέγχου. Αυτό που δείχνει η νέα μελέτη, όπως είπε, είναι ότι υπάρχουν αυξημένες περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων που μπορούν να ανακαλυφθούν με την πρόσθετη χρησιμοποίηση του γενετικού τεστ HPV, σε σχέση με το παραδοσιακό τεστ Παπ που αποτελεί πλέον ρουτίνα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα συγκριτική έρευνα επιβεβαιώνει ότι αν το τεστ HPV είναι αρνητικό, τότε είναι δυνατό να μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο διαδοχικά τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες άνω των 30 ετών. Επίσης ανέφεραν ότι το τεστ HPV θα μπορούσε ακόμα και να προηγείται σε σχέση με το τεστ ΠΑΠ.

Και τα δύο τεστ γίνονται με τη λήψη κυτταρικών δειγμάτων από τον τράχηλο της μήτρας. Το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει αλλοιώσεις στα κύτταρα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο, ενώ το τεστ HPV ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV που μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που τυφλώνει τα βρέφη!



Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες.

Για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στους τομείς της νευροεπιστήμης και της θεραπείας της τύφλωσης τα τελευταία 15 χρόνια κάνει λόγο ο δρ Ρόμπερτ Κ. Κένεκουπ, βασικός συντάκτης της μελέτης, που ανακάλυψε γονίδιο που οδηγεί βρέφη σε τύφλωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα νέο γονίδιο που ευθύνεται για τη συγγενή αμαύρωση του Leber (ACL), μια σπάνια γενετική νόσο που εκδηλώνεται σε νεογνά.

Το νέο γονίδιο, που ονομάζεται ΝΜΝΑΤ1, υπάρχει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι γνωστό για το σημαντικό ρόλο του στη διατήρηση στη ζωή και στην πρόληψη από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Είναι η πρώτη φορά που συνδέεται με μια ασθένεια στον άνθρωπο.

«Μέχρι σήμερα είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε το γονίδιο που ευθύνεται για την ACL στο 75% των παιδιών. Πλησιάζουμε το στάδιο όπου θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε όλα τα γονίδια που ευθύνονται γι αυτή τη μορφή τύφλωσης στα παιδιά και όπου θα εφαρμόσουμε δραστικές θεραπευτικές αγωγές», εξήγησε ο δρ Κένεκουπ.

Επί του παρόντος, ερευνητές έχουν ανακαλύψει 18 γονίδια που ευθύνονται γι αυτή την ιδιαίτερη μορφή τύφλωσης. Η συγγενής αμαύρωση του Leber δεν είναι θεραπεύσιμη και πλήττει σχεδόν ένα νεογνό στα 80.000.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρά ο ΣΦΕΕ στην επιβολή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής




Επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Κάθετα αντίθετος με την επιβολή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, γνωστού ως clawback, εμφανίζεται ο Σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ο οποίος έστειλε και σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Διαβάστε το περιεχόμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από ΜΜΕ ότι η Πολιτεία πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να στείλει στις φαρμακευτικές εταιρείες τις πράξεις για την επιβολή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback). Επιπλέον ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο από το μέτρο αυτό υπολογίζει ότι θα εισπράξει 152,6 εκ. ευρώ.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε, κε Υπουργέ, για μια ακόμη φορά να σας ενημερώσουμε ότι ο ΣΦΕΕ είναι κάθετα αντίθετος με την επιβολή του εν προκειμένω μέτρου, το οποίο βρίσκεται εκτός κάθε λογικής, την οποία η Κυβέρνησή σας έχει κληθεί να υπηρετήσει.

Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που το πρωταρχικό ζητούμενο είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία, ο τρόπος υπολογισμού της εξωνοσοκομειακής δαπάνης συνεχίζει να βρίθει λαθών και ανακριβειών (εφόσον εξακολουθεί να μην υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής υπολογισμού, ένα τελικό συμφωνημένο αποτέλεσμα, το οποίο να εξαιρεί, ως είναι λογικό, τον ΦΠΑ και τη δαπάνη για τα αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα).

Επιπλέον, η Πολιτεία εμμένει σε εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, τη στιγμή που ηθελημένα ή μη έχει καθυστερήσει όλο το πρώτο εξάμηνο την υλοποίηση των ήδη νομοθετημένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο, που πρέπει να αφορούν ισομερώς όλους τους εταίρους στη διακίνηση και κατανάλωση των φαρμάκων.

Εν κατακλείδι, το μέτρο του clawback ενθαρρύνει και ωθεί την Πολιτεία, πράγμα το οποίο έγινε, να μην παίρνει τα όποια μέτρα εξορθολογισμού του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, επειδή η βιομηχανία μας θα κληθεί να πληρώσει την ανεπάρκεια της Πολιτείας στο τέλος της ημέρας. Και γι’ αυτό τον απλό λόγο είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένες να καταβάλουν clawback, του οποίου και ο υπολογισμός είναι τελείως αδιαφανής, τη στιγμή που πληθώρα θεσμοθετημένων μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου ή έχει καθυστερήσει υπερβολικά η εφαρμογή τους, ήτοι:

1. Μείωση στα σωστά επίπεδα των τιμών off-patent/generics
2. Πληρωμή rebate φαρμακοποιών
3. Μείωση περιθωρίου κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας στο 15%
4. Ποσοστά συνασφάλισης
5. Πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
6. Καταπολέμηση της απάτης μέσω πάταξης του φαινομένου των πλαστών συνταγών, της πλήρους μηχανοργάνωσης του συστήματος κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΦΕΕ έχει ήδη προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη σχετική Υπουργική Απόφαση για τους εξής επιπλέον λόγους:

1) Με το μέτρο αυτό παραβιάζεται η αρχή της ισότητας διότι με αυθαίρετο τρόπο από την αλυσίδα εμπορίας των φαρμάκων επιλεκτικά το συγκεκριμένο μέτρο επιβάλλεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
2) Τα κριτήρια επιβολής του μέτρου πάσχουν από αοριστία διότι δεν προσδιορίζουν με σαφήνεια τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι εταιρείες και ποια μεθοδολογία ακολουθείται για τον ακριβή επιμερισμό της υπέρβασης της δαπάνης στην υπόχρεο εταιρεία.
3) Οι υπόχρεες εταιρείες δεν είναι εκείνες οι οποίες συντελούν στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης καθόσον ο θεράπων ιατρός είναι αυτός ο οποίος συνταγογραφεί.
4) Το μέτρο αυτό είναι συμπληρωματικό και θα πρέπει να ισχύσει μόνο σε περίπτωση κατά την οποία η Πολιτεία παρά την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από τη σχετική εθνική νομοθεσία και το Μνημόνιο μέτρων, διαπιστώσει υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Για να είναι ο υπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ διαφανής, δίκαιος και αντικειμενικός θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Ο διαχωρισμός φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης είναι απαραίτητος, ώστε να σταματήσει η συστηματική και ραγδαία εντός του 2012 μετακύλιση από τα νοσοκομεία στον ΕΟΠΥΥ.
Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα να αρχίσουν τα νοσοκομεία να διανέμουν επιτέλους τα νοσοκομειακά φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση τα άλλα «νοσοκομειακά» φάρμακα που θα συνεχίσουν να υπολογίζονται στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη θα πρέπει να πωλούνται στο εξής στην ex-factory τιμή, χωρίς τη νοσοκομειακή έκπτωση.

2. Στον υπολογισμό της δαπάνης δεν μπορεί να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ διότι αποτελεί φόρο του κράτους και άρα έσοδό του, όπως γίνεται εξάλλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

3. Το κόστος των νοσοκομειακών προϊόντων που διανέμει ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του θα πρέπει να αφαιρείται από τη φαρμακευτική δαπάνη σύμφωνα και με τον ορισμό του ΟΟΣΑ. Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει δικό του δίκτυο διανομής για να στηρίζει την ανεπαρκή λειτουργία των νοσοκομείων, που του επιτρέπει τη χορήγηση νοσοκομειακών προϊόντων σε αντίθεση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην αμιγώς νοσοκομειακή δαπάνη εντάσσονται όλα τα προϊόντα του καταλόγου 3816 (ΦΕΚ 1003/Β/2012, Παράρτημα 1α ) και επίσης οι κατηγορίες: α) αυξητικοί παράγοντες και παράγοντες ερυθροποϊίας, β) ιντερφερόνες, γ) revlimid, δ) remicade και ε) φάρμακα ΙΦΕΤ βραχείας νοσηλείας.

4. Οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς οδηγούν σε απώλεια του rebate φαρμακείων της τάξης των 5 ευρώ εκ το μήνα. Εφόσον η καθυστέρηση αποτελεί υπαιτιότητα του κράτους οι αντίστοιχες απώλειες δεν θα πρέπει να απαιτούνται ως clawback από την βιομηχανία.

Τέλος, όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν όταν η ίδια η Πολιτεία βρίσκεται απολογούμενη για τις καταστροφικές για τις επιχειρήσεις μας καθυστερήσεις εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων, αφήνοντας κυριολεκτικά τα χρέη τους να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χωρίς κανένα ορίζοντα επίλυσής τους.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όσο κανείς άλλος, έχουν συνεισφέρει στη μείωση των δαπανών υγείας.

Την τριετία 2009-2012, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα έχει μειωθεί κατά €3 δις, δηλαδή κατά 40%. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να εφοδιάζουμε την αγορά χωρίς να έχουμε τουλάχιστον εξασφαλίσει την αποπληρωμή των όσων μας χρωστάτε.

Κύριε Υπουργέ,

Για όλους τους ανωτέρω λόγους σας καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα του clawback και βέβαια για λόγους διαφάνειας να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τη μεθοδολογία στην οποία έχετε στηριχθεί για τον υπολογισμό του.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι της πισίνας



Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Αποτελούν λύσεις δροσιάς όμως οι πισίνες εγκυμονούν και κινδύνους μολύνσεων, τραυματισμών και πνιγμών.

Οργανισμοί που μεταδίδονται με τις εκκρίσεις του σώματος ενός ανθρώπου που έχει ήδη μολυνθεί μπορούν πολύ εύκολα να μεταδοθούν και σε υγιείς μέσω του νερού.

Και μπορεί το χλώριο να σκοτώνει τα περισσότερα από τα μικρόβια, ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει το χλώριο να επιδράσει στο νερό για πολλή ώρα.

Για την αποφυγή μολύνσεων

Καλό θα ήταν να μην ουρεί κανείς στις πισίνες και να μην καταπίνει κανείς νερό κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.
Προτού βουτήξει, οφείλει να κάνει ντους και να πλένει τα χέρια του πολύ καλά, κάτι που πρέπει να επαναλαμβάνει και μόλις βγει από την πισίνα.

Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά που φορούν πάνες, οφείλουν να αλλάζουν τις πάνες σε μια τουαλέτα, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι δίπλα στην πισίνα.

Φυσικά, εκτός από αυτό, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τα παιδιά τους είτε είναι μικρό είτε μεγάλο το βάθος της πισίνας. Και πρέπει να βάζουν είτε σωσίβιο είτε μπρατσάκια στα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν από διάφορους άλλους κινδύνους.


Διαβάστε περισσότερα...

Την επόμενη εβδομάδα τα προνοιακά επιδόματα



Αγωνία για 6.200 δικαιούχους στην Αχαΐα.

Υπογράφτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η απόφαση για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων που δικαιούνται Άτομα με Αναπηρία για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Η καταβολή τους είχε καθυστερήσει και η κατάσταση για αρκετούς δικαιούχους στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα επιδόματα αποτελούν σε αυτές τις περιπτώσεις, το μοναδικό τους εισόδημα.

Αποτέλεσμα είναι κάποιοι να μην έχουν χρήματα ούτε φια φαγητό, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Αντώνης Χαροκόπος, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας των ΑμεΑ.

Για την καταβολή των επιδομάτων που καθυστέρησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία είχε κάνει παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ενώ το ζήτημα είχε αναδείξει και η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ, με τον πρόεδρό της Αντώνη Χαροκόπο να δηλώνει στο thebest.gr ότι μετά τη χθεσινή θετική εξέλιξη οι 6.200 δικαιούχοι στο νομό Αχαΐας θα πάρουν τα χρήματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ένα ακόμα ζήτημα που έχει να κάνει με νέα αναμονή, μέχρι τα χρήματα να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όπως εξηγεί ο κ. Χαροκόπος από τη στιγμή της υπογραφής και μέχρι την καταβολή των χρημάτων θα περάσει ένα διάστημα της μιας εβδομάδας τουλάχιστον, καθώς χρειάζονται μέρες μέχρι να φτάσουν τα χρήματα στους Δήμους και να χορηγηθούν από τις τράπεζες.

Πρόκειται για μια ακόμα γραφειοκρατική διαδικασία, για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση, προκειμένου οι άνθρωποι με αναπηρία να μην πηγαίνουν από αναμονή σε αναμονή.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία»



«Μην μας αφήνετε στο περιθώριο» λένε σε ανακοίνωσή τους.

Να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία καθώς και οι οικογένειές τους ζητά από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης η ΕΣΑμεΑ με επείγον αίτημά της ενόψει της διαπραγμάτευσης των 11,5 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα άτομα με αναπηρία, και εκείνοι που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους βιώνουν πολύ έντονα τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Τα ελάχιστα υποστηρικτικά μέτρα που ελήφθησαν φυσικά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις σκληρές επιθέσεις που έχουν δεχτεί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», σημειώνουν.

Και τονίζουν ότι: «Είναι αδιανόητη, απάνθρωπη και άνευ λογικής οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή προνοιακών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών, μειώσεων σε συντάξεις και μισθούς ή η υποβάθμιση οποιασδήποτε υπηρεσίας (στην υγεία, την παιδεία, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ή κλειστής περίθαλψης κλπ.) και όποιων, πενιχρών άλλωστε, οικονομικών κ κοινωνικών παροχών σε πολίτες που βιώνουν διαχρονικά τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτή η συζήτηση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να δικαιολογηθεί. Η περικοπή κοινωνικών δαπανών από τους πιο φτωχούς πολίτες δεν μπορεί να αποτελέσει αντισταθμιστικό μέτρο για την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της χώρας».

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε πρόσφορο μέτρο εναντίον της «κοινωνικής στοχοποίησης και της κοινωνικής εξαθλίωσης», που καταγγέλλουν ότι δέχονται. Και καταλήγουν, λέγοντας: «Η ευθύνη ανήκει συνολικά και καθολικά στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Την Ελλάδα που εξοντώνει τους πολίτες της, και μάλιστα αυτούς που από το υστέρημά τους έχουν στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση, δεν την θέλει κανείς».


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ στα ανασφάλιστα οχήματα



Φτάνουν το 1,5 εκατ. τα αυτοκίνητα χωρίς ασφάλεια.

Με τσουχτερά πρόστιμα επιδιώκει το κράτος να βάλει φρένο στα ανασφάλιστα οχήματα, που αυτή τη στιγμή αγγίζουν το εξωπραγματικό νούμερο του 1,5 εκατομμυρίου.

Η «μάστιγα» των ανασφάλιστων αυτοκινήτων δείχνει να απασχολεί σοβαρά τον κρατικό μηχανισμό, όπου εκτός από οικονομική αιμορραγία στα ταμεία του κράτους, δημιουργεί προβλήματα και στις ασφαλιστικές εταιρίες. Έτσι, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Οικονομικών, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν τα οχήματα που είτε δεν έχουν ασφαλιστεί ποτέ, είτε δεν έχουν ανανεώσει τις ασφαλιστικές τους καλύψεις.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κώστας Μπερτσιάς, εκπρόσωπος των εταιρειών, για όσους διαθέτουν στην κατοχή τους ανασφάλιστα οχήματα, θα καταλογιστούν πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα κληθούν να τα ασφαλίσουν προκειμένου να συνεχίσουν να κυκλοφορούν, χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Το όλο θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς υπολογίζεται ότι το σύνολο των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο. Πολλά εξ αυτών παραμένουν ανασφάλιστα όχι λόγω «άποψης» αλλά λόγω οικονομικής δυσχέρειας των ιδιοκτητών τους, χωρίς αυτό βεβαίως να αποτελεί δικαιολογία για τη χρήση τους.


Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενής ποδηλάτης από την Αυστραλία μεταφέρει μήνυμα «Ελπίδας»



Γυρνά τον κόσμο για το αντικαρκινικό νοσοκομείο παίδων.

Έφυγε με το ποδήλατό του από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, την 1η Απριλίου, για υπερατλαντικό ταξίδι με πρώτο σταθμό την Αμερική. Στη συνέχεια μετέβη στην γηραιά ήπειρο και αφού πέρασε από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, έφτασε στην Ελλάδα, μέσω Ηγουμενίτσας, για να καταλήξει στον τόπο καταγωγής του, τη Ρεχειά, του δήμου Μονεμβασιάς. Μοναδικός σκοπός της αξιέπαινης αυτής οδύσσειας του ομογενούς, Τομ Κόκκορη (Tom Κokoris), ο οποίος διήνυσε πάνω από δώδεκα χιλιάδες χιλιόμετρα στις τρεις ηπείρους, είναι η συλλογή χρημάτων για την ενίσχυση του αντικαρκινικού νοσοκομείου παίδων «Ελπίδα».

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια υποδέχτηκαν το συμπατριώτη τους οι κάτοικοι της Ρηχειάς, αλλά και των άλλων χωριών του Ζάρακα. Πεντακόσια άτομα τον περίμεναν στη γιορτή που διοργανώθηκε προς τιμήν του στο μικρό θεατράκι, στο προαύλιο του δημοτικού σχολειού, στη Ρηχειά. Μαζί τους και ομογενείς από την Αυστραλία, που βρέθηκαν στην περιοχή για τις διακοπές τους.

Το σχολείο έφερε στον Τομ Κόκκορη μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, αφού εκεί τελειώσει την πρώτη τάξη, πριν φύγει με τη μητέρα και τα αδέρφια του για την Αυστραλία, για να βρεθούν κοντά στον πατέρα τους.

Τον κ. Κόκορη υποδέχτηκε η φιλαρμονική της δημοτικής ενότητας Μολάων και το χορευτικό συγκρότημα «Μύλοι», που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρηχιωτών είχαν ετοιμάσει πλούσιο μπουφέ, με εδέσματα για όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά και μπλουζάκια για την ενίσχυση της προσπάθειάς του.

Η αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Πριφτάκη, απένειμε στο Τομ Κόκκορη αναμνηστική πλακέτα, ευχαριστώντας τον για το ελπιδοφόρο μήνυμα που μεταφέρει με το ταξίδι του. Εκ μέρους του δημάρχου Μονεμβασιάς, Παναγιώτη Τριχείλη, την εκδήλωση χαιρέτησε η Παναγιώτα Αλιφέρη.

Ο Τομ Κόκκορης εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους τις «περιπέτειες» του ταξιδιού του, ενώ αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό σκοπό, για τον οποίο πραγματοποίησε το μακρινό του ταξίδι. Όπως είπε, ο ίδιος έχει χάσει μέλη της οικογένειάς του από την επάρατη νόσο και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στην ενίσχυση νοσοκομείων, που παλεύουν για τη σωτηρία ασθενών, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά, όπως είναι το αντικαρκινικό «Ελπίδα».

Το ποσό που συγκεντρώθηκε στη διάρκεια του ταξιδιού, από ευαισθητοποιημένους ομογενείς και αλλοεθνείς πολίτες, έφτασε τα 50.000 δολάρια. Τον ειδικό λογαριασμό, που ανοίχτηκε στην Ελλάδα, ενίσχυσε και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μονεμβασιάς, προσφέροντας 1.000 ευρώ.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους πολίτες



Το Σάββατο 4 Αυγούστου σε Ραφήνα, Μαρκόπουλο και Καλύβια.

Φάρμακα και υγειονομικό υλικό συγκεντρώνουν το Σάββατο 4 Αυγούστου το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και με την υποστήριξη των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας και Σαρωνικού.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στην Υγεία» τα φάρμακα θα συγκεντρωθούν από τις 9:00-12:00 στη Ραφήνα, στην κεντρική πλατεία Ραφήνας, στο Μαρκόπουλο, στην κεντρική πλατεία, στην είσοδο του Δημαρχείου και στα Καλύβια, στην είσοδο του Δημαρχείου

Τα φάρμακα θα συγκεντρωθούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών και την κάλυψη των αναγκών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης όλοι οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να φέρουν όσα φάρμακα έχουν αγοράσει ή διαθέτουν στο σπίτι τους και δε τα χρειάζονται. Μετά τη συλλογή τα φάρμακα θα μεταφερθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, όπου θα γίνει η διαλογή και κατηγοριοποίησή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες


Τους κατοίκους των περιοχών που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την οικονομική κρίση στηρίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πολίτες αλλά και πολυκαταστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συλλογή τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης που καταβάλλει η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πολυκαταστήματα της περιοχής, στo πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής για τη μερική ανακούφιση των άπορων κατοίκων της Άνω Πόλης.

Ήδη έχει συγκεντρωθεί προς διάθεση για τις ανάγκες των καταγεγραμμένων απόρων σημαντική ποσότητα τροφίμων.

Η συγκεκριμένη δράση επαναλαμβάνεται κάθε τρείς μήνες περίπου στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια από το δήμο Αθηναίων σε απόρους



Προσφορές προϊόντων στην τηλεφωνική γραμμή 15422.

Κέντρο αλληλεγγύης με 30 τηλεφωνικές γραμμές λειτουργεί ακριβώς απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης. Όπως αναφέρει ο δήμος Αθηναίων, στο τηλέφωνο 15422 μπορούν να καλούν οι πολίτες και να προσφέρουν ό,τι θέλουν σε άπορους. Μπορούν για παράδειγμα να προσφέρουν ρούχα, έπιπλα, τρόφιμα (εκτός από νωπά) τα οποία διανέμονται αργότερα σε φτωχές οικογένειες.

Αυτό που γνωρίζουν πάντως και το αναφέρουν με βεβαιότητα άνθρωποι από το δήμο Αθηναίων είναι ότι άνθρωποι που έρχονται πια για βοήθεια δεν είναι μόνο οι φαινομενικά εξαθλιωμένοι. Λένε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν στρώματα του πληθυσμού τα οποία η κρίση σπρώχνει στη φτώχεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το βρεφοκομείο Αθηνών



Για μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό κάνει λόγο η Σοφία Σακοράφα.

Έτοιμο να καταρρεύσει είναι, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, το βρεφοκομείο Αθηνών, που εξυπηρετεί από το Σεπτέμβριο 5.500 παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας

Το βρεφοκομείο εκτός από το παιδαγωγικό του έργο, σιτίζει τους παιδικούς σταθμούς του οργανισμού του, το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με προβλήματα σίτισης, παιδικούς σταθμούς από αλλοδαπές κοινότητες, καθώς και τον παιδικό σταθμό των εργαζομένων της Βουλής.

Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω αναγκών, αναφέρει η κ. Σακοράφα, εργάζονται πέραν των μονίμων και αόριστου χρόνου 860 ατόμων και ένα δυναμικό 420 συμβασιούχων με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις εδώ και 9, 10 χρόνια. Το υπάρχον προσωπικό είναι ήδη ελλιπές σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες του οργανισμού, που μεγεθύνεται συνεχώς από τις αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης.

Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται και ήδη 272 συμβασιούχοι από το σύνολο τους μετά από δικαστική απόφαση βρίσκονται εκτός εργασίας ο οργανισμός από το Σεπτέμβρη θα αναγκαστεί να προχωρήσει υποχρεωτικά σε μείωση εξυπηρέτησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι σταδιακά με τη μείωση των εργαζομένων, ο αριθμός παιδιών που θα εξυπηρετεί θα μειωθεί από τις 5.500 μόλις στις 2.000 παιδιά!!!

Οι διαβεβαιώσεις από την Δημοτική αρχή για πρόσληψη 100 εργαζομένων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και 158 μετά από αίτημα του Βρεφοκομείο μέσω ΑΣΕΠ, ακόμα και αν εγκριθούν -και όταν θα συμβεί αυτό- λέει η βουλευτής, δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού αποτελούν σταγόνα στις ανάγκες του Οργανισμού .

Η κ. Σακοράφα ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη αν προτίθεται να εκδώσει εγκύκλιο για άμεση δίμηνη επαναπρόσληψη των ήδη απολυμένων και πότε θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει μόνιμη και σταθερή εργασία των συμβασιούχων στους ΟΤΑ όπου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε νέος ιός της γρίπης



Μεταδίδεται από τα πουλιά στις φώκιες και μπορεί να πλήξει τον άνθρωπο.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ιό της γρίπης των πτηνών που μολύνει τις φώκιες με πνευμονία. Ο ιός θεωρείται δυνητική απειλή για τον άνθρωπο, αν και είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς αν όντως ο ιός θα μπορούσε μελλοντικά να μολύνει τους ανθρώπους και πόσο σοβαρά.

Οι επιστήμονες πάντως δεν αποκλείουν ότι ο ιός Η3Ν8 μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι μιας νέας ομάδας ιών της γρίπης, που έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ανάμεσα στα διαφορετικά είδη και άρα να καταλήξουν να μολύνουν ανώτερα θηλαστικά, όπως ο άνθρωπος.

Η ανακάλυψη ότι ένας ιός «πήδησε» από τα πουλιά στις φώκιες και στη συνέχεια η μία φώκια μόλυνε την άλλη, μάλλον ξάφνιασε τους επιστήμονες, δείχνοντας ότι η απειλή μιας μελλοντικής πανδημίας μπορεί να προέλθει από απρόσμενες πηγές, γεγονός που, όπως είπαν, δικαιολογεί μεγάλη και συνεχή ετοιμότητα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ελάχιστες φορές ως τώρα έχουν καταγραφεί ασθένειες γρίπης στις φώκιες και, όσο μπορούν να ξέρουν οι επιστήμονες, σε αυτές πάντα η μόλυνση προήλθε από πουλιά, ενώ ο ιός δεν εξαπλώθηκε μεταξύ των θηλαστικών. Ο συγκεκριμένος ιός Η3Ν8, που ποτέ έως τώρα δεν είχε μολύνει φώκιες, είναι γνωστό μετά το 1960 ότι έχει περάσει αρκετές φορές από τα πουλιά σε διάφορα άλλα ζώα, όπως σκύλους και άλογα.

Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «mBio» της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, με επικεφαλής τον Σίμον Άντονι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με τους «Times» της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά βρήκαν ξαφνικά, τον Σεπτέμβριο του 2011, σοβαρά άρρωστες φώκιες σε διάφορα σημεία της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (Νιού Χαμσάϊρ, Μασαχουσέτη κ.α.). Μέσα στο επόμενο τρίμηνο ανακαλύφθηκαν συνολικά 162 νεκρές ή ετοιμοθάνατες φώκιες, οι περισσότερες πολύ νεαρής ηλικίας (κάτω των έξι μηνών).

Οι αναλύσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν στην ανίχνευση ενός νέου παθογόνου στελέχους Η3Ν8 της γρίπης των πτηνών, που είχε καταφέρει να μεταπηδήσει από τα πουλιά στις φώκιες. Το γεγονός ότι οι φώκιες δεν είναι ψάρια αλλά θηλαστικά όπως ο άνθρωπος, αποτελεί πηγή αυξημένης ανησυχίας, με το σκεπτικό ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει πιο εύκολα και άλλα θηλαστικά.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος Η3Ν8 της γρίπης προέρχεται από ένα άλλο στέλεχος που κυκλοφορούσε στα βορειαμερικανικά πουλιά από το 2002 και, κάποια στιγμή, έκανε το «πέρασμα» στις φώκιες, όταν απέκτησε την ικανότητα να «προσδένεται» στην αναπνευστική οδό των θαλάσσιων θηλαστικών. Μάλιστα μία από τις συνολικά 37 μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν, του επιτρέπει να «στοχεύει» μια πρωτεΐνη που υπάρχει και στους ανθρώπινους πνεύμονες.

Οι μεταλλάξεις αυτές δείχνουν ότι δυνητικά ο ιός θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντική ικανότητα μετάδοσης και μόλυνσης, αν και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό συμβαίνει.

Με δεδομένη όμως την προϊστορία της εξάπλωσης άλλων στελεχών της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους -με πιο γνωστές τις περιπτώσεις των ιών Η1Ν1 και Η5Ν1 (που ονομάστηκε «γρίπη των χοίρων» αλλά προερχόταν από τα πουλιά)- οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι ο νέος ιός Η3Ν8 θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετικό το ξινόγαλα


Μια έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικότερα του τμήματος Μοριακής, Βιολογίας και Γενετικής η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια δείχνει ότι η κατανάλωση ξινόγαλου έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα παραπάνω τόνισε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας κ. Γιάννης Κουρκούτας.
Σύμφωνα με την έρευνα στο ξινόγαλο υπάρχουν μικροοργανισμοί (βακτήρια) που καταπολεμούν τις παθήσεις του εντέρου.

Ακόμη δείχνουν ότι βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και εξετάζονται οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Στο ίδιο εργαστήριο ερευνούνται κι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και σχεδιάζεται η έρευνα να επεκταθεί και στα κρεατικά προϊόντα κυρίως λουκάνικα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κέρδισε" η εφεδρεία


«Όχι» είπε η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αιτήσεις δύο υπαλλήλων, σε υπουργείο και επιμελητήριο, με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλεί η αυτοδίκαιη θέση τους σε προ συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, στην οποία τέθηκαν στο τέλος του 2011 με βάση το νόμο 4024/2011.

Οι δύο γυναίκες τέθηκαν σε προ συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα με την αιτιολογία ότι το 2013 θα συμπλήρωναν το 55ο έτος της ηλικίας τους με συντάξιμη υπηρεσία 35 χρόνων. Οι υπάλληλοι έχουν προσβάλλει τον νόμο και την προ συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα τους, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, το Κοινοτικό Δίκαιο και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι αιτήσεις ακυρώσεως πρόκειται να συζητηθούν τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Διαβάστε περισσότερα...

«Φρουροί» της υγείας τα μικρόβια στο δέρμα



Βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ως φρουροί της υγείας μας λειτουργούν ολόκληρες αποικίες βακτηρίων που ζουν πάνω στο δέρμα μας και βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα.

Η έρευνα, όσο απρόσμενο κι αν φαίνεται, δείχνει ότι μερικές ασθένειες μπορεί να οφείλονται περισσότερο στην έλλειψη μικροβίων πάνω μας παρά στην αφθονία τους. Ειδικότερα για το δέρμα, αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα φυσικό σύνορο έναντι των απειλών του περιβάλλοντος, αλλά ένα «φράκτη» προστασίας που φρουρείται από τα αβλαβή μικρόβια «μας».

Είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα αποδεικνύει ότι το μικροβίωμα του δέρματος παίζει προστατευτικό ρόλο ανάλογο με αυτόν του μικροβιώματος του εντέρου. Μάλιστα η προστατευτική και αντιφλεγμονώδης δράση των «καλών» μικροβίων του δέρματος είναι σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητη από αυτήν των «καλών» μικροβίων του εντέρου. Η νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο ξανά τη χρόνια διαμάχη κατά πόσο η υπερβολική υγιεινή της σύγχρονης ζωής τελικά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Από την άλλη, βέβαια, εκτός από τη θετική όψη, υπάρχει και η αρνητική, καθώς -πέρα από σοβαρές λοιμώδεις νόσους- τα μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με συνέπειες όπως η χρόνια φλεγμονή, το έκζεμα, η ψωρίαση, το άσθμα, η αρθρίτιδα κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...