Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

«Φρουροί» της υγείας τα μικρόβια στο δέρμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ως φρουροί της υγείας μας λειτουργούν ολόκληρες αποικίες βακτηρίων που ζουν πάνω στο δέρμα μας και βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα.

Η έρευνα, όσο απρόσμενο κι αν φαίνεται, δείχνει ότι μερικές ασθένειες μπορεί να οφείλονται περισσότερο στην έλλειψη μικροβίων πάνω μας παρά στην αφθονία τους. Ειδικότερα για το δέρμα, αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα φυσικό σύνορο έναντι των απειλών του περιβάλλοντος, αλλά ένα «φράκτη» προστασίας που φρουρείται από τα αβλαβή μικρόβια «μας».

Είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα αποδεικνύει ότι το μικροβίωμα του δέρματος παίζει προστατευτικό ρόλο ανάλογο με αυτόν του μικροβιώματος του εντέρου. Μάλιστα η προστατευτική και αντιφλεγμονώδης δράση των «καλών» μικροβίων του δέρματος είναι σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητη από αυτήν των «καλών» μικροβίων του εντέρου. Η νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο ξανά τη χρόνια διαμάχη κατά πόσο η υπερβολική υγιεινή της σύγχρονης ζωής τελικά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Από την άλλη, βέβαια, εκτός από τη θετική όψη, υπάρχει και η αρνητική, καθώς -πέρα από σοβαρές λοιμώδεις νόσους- τα μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με συνέπειες όπως η χρόνια φλεγμονή, το έκζεμα, η ψωρίαση, το άσθμα, η αρθρίτιδα κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.