Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Δέσμευση του Τσαυτάρη για τα "κόκκινα" δάνεια


Τη δέσμευση, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ευνοϊκή ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, επανέλαβε, από το βήμα της Ολομέλειας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης διευκρινίζοντας ότι θα έρθει στη Βουλή, μόλις πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης μίλησαν για απόγνωση χιλιάδων αγροτών μπροστά στο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν να χάσουν τις περιουσίες τους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση καλώντας την να καταθέσει άμεσα σχετική τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος.

Αφορμή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ρυθμίσεις για ζωοτροφές, τρόφιμα και προστασία των ζώων, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας ο κ. Τσαυτάρης στην αιτιάσεις αυτές, αντέτεινε ότι γίνεται προσπάθεια από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να λυθεί το πρόβλημα με μια ρύθμιση που θα είναι άρτια, για να μην χαρακτηριστεί παράνομη από την ΕΕ, και επιβληθεί στη χώρα μας νέο πρόστιμο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου Δημήτρης Κοδέλας όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ευάγγελος Αποστόλου, κατηγόρησαν μεταξύ άλλων την κυβέρνηση, για εξοντωτική υπερφορολόγηση των αγροτών και για απαράδεκτη καθυστέρηση στην λύση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια επισημαίνοντας τον κίνδυνο πολύ σύντομα, χιλιάδες από αυτούς, να βρεθούν εκτός παραγωγής.

«Τα κόκκινα δάνεια, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την Τράπεζα Πειραιώς. Αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν μείνει στην παλαιά ΑΤΕ, ας το πούμε στο «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ, που δεν πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτά λοιπόν τα δάνεια και ιδιαίτερα η υπερ-υποθήκευση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Ο λόγος που δεν προχώρησε αυτή η ιστορία ήταν γιατί ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να σιγουρέψουμε ότι αυτή η ρύθμιση που γίνεται δεν θα εκληφθεί ως καμουφλαρισμένη επιδότηση των αγροτών, έτσι ώστε χρόνια αργότερα να θεωρηθεί παρατυπία και να φάμε άλλο ένα πρόστιμο και να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε. Αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης», τόνισε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να βοηθήσουμε, να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και φυσικά κανένας από εμάς δεν θα ήθελε να πάρει τα χωράφια αυτών των αγροτών. Ίσα-ίσα που η ρύθμιση έρχεται να τους βοηθήσει».

«Δεν ήξερε κανένας πόσο χρόνο θα πάρει αυτή η κατάσταση, γιατί δεν ήξερε κανείς πόσοι από αυτούς τους περίπου έξι χιλιάδες πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς θα ήταν υγιείς έπειτα από το ξεκαθάρισμα. Επομένως, αυτό ακριβώς το πράγμα ζητήσαμε να γίνει και αυτό έγινε», ανέφερε ο υπουργός ενώ σε ότι αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο κ. Τσαυτάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το τέλος Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των σχετικών στοιχείων, θα έχει ρυθμιστεί το θέμα και θα υπάρχει μια εικόνα των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών για να εξεταστεί τι θα γίνει με αυτούς στο δευτεροβάθμιο επίπεδο εκτιμώντας ότι οι υγιείς συνεταιρισμοί δεν θα είναι πάνω από 700-800.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής, χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια «θηλιά στον λαιμό των αγροτών», ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής τόνισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.

Για απαράδεκτη καθυστέρηση που έχει αποτέλεσμα την δήμευση και υποθήκευση της περιουσίας χιλιάδων αγροτών έκαναν λόγο οι εισηγητές, των ΑΝ.ΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης, κάλεσε τους αγρότες να μην υπογράψουν την άρση ασυλίας των σπιτιών τους, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, έκανε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην λύση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια

Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης όσο και του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, εξαπέλυσαν επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για εύκολη κριτική και για ωραιοποιημένες προτάσεις χωρίς αντίκρισμα που έχουν μόνο ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε επίσης από τον υπουργό περαιτέρω διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις σε ότι αφορά διατάξεις για τα ζώα, ιδιαίτερα για τους ακρωτηριασμούς, την άδεια εκτροφής τους και τα ζωολογικά πάρκα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δήθεν απαγωγή σκαρφίστηκε 10χρονη


Σενάριο που ξεπερνά κάθε φαντασία σκαρφίστηκε η 10χρονη Ουκρανή, για να κινήσει το ενδιαφέρον των γονιών της. Η 10χρονη που προκάλεσε αναστάτωση στην οικογένεια της και κινητοποίησε τις αρχές αλλά και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ανακάλεσε την καταγγελία της, αναφέροντας αρχικά στην μητέρα της και μετέπειτα στους ανακριτές της υπόθεσης ότι η απόπειρα απαγωγής της, δεν ήταν παρά ένα δημιούργημα της φαντασίας της.

Όπως η ίδια αποκάλυψε στην μητέρα της, οι δύο άντρες που υποτίθεται την απήγαγαν και στη συνέχεια την άφησαν ήταν ψέματα. Η μητέρα της μετέβηκε μαζί με την ίδια στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού, όπου ανέφεραν την ψεύτικη ιστορία που σκαρφίστηκε η 10χρονη. Η μητέρα υποστήριξε ότι η κόρη της είπε ψέματα για να κινήσει το ενδιαφέρον της ίδιας αλλά και του συζύγου της ,αφού μόλις πρόσφατα απέκτησαν δίδυμα παιδιά.

Για τους ανακριτές η υπόθεση θεωρείται λήξαν αφού προέβησαν και σε έρευνα κλειστού κυκλώματος από την περιοχή όπου η 10χρονη υποστήριξε ότι είχε απαχθεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία στο κλειστό κύκλωμα καταγράφεται η 10χρονη να στέκεται απλά στο πεζοδρόμιο έξω από το σχολείο της στην περιοχή Αγίου Ιωάννη. Δεν φαίνεται οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο να την πλησιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η 10χρονη θα παρακολουθείται από ψυχολόγο του γραφείου ευημερίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΗΕΜ-Θ: “Μαύρο στην ενημέρωση στη Β. Ελλάδα ρίχνει η κυβέρνηση”


“Μαύρο στη δημόσια ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα ρίχνει η κυβέρνηση”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και προσθέτει ότι “η προκήρυξη μόλις 15 θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους στη ΝΕΡΙΤ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τον ρόλο της Θεσσαλονίκης: ως έδρα ενός στοιχειώδους ανταποκριτικού γραφείου”.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα στη Δημόσια Τηλεόραση και καλεί όλες τις Ενώσεις να συμπαραταχθούν. Χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη για επαναλειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ υπογραμμίζει ότι “οι διαδοχικές δεσμεύσεις όλων των πολιτικών προσώπων που εδώ και επτά μήνες υπόσχονταν ότι θα σχηματίσουν έναν αναβαθμισμένο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και σε διάφορους τόνους αναπαρήγαγαν τη ρητορική για την αξία της περιφέρειας οριστικά πέφτουν στο κενό, μαζί με την αξιοπιστία τους”.

Επισημαίνει, τέλος, ότι “οι συνέπειες από την ακύρωση της Θεσσαλονίκης ως έδρας άρτιου και αυτόνομου ενημερωτικού σχήματος δεν έχουν τοπική μόνο εμβέλεια: χαρακτηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής αντίληψης για την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και καθιστούν εξ ορισμού αδόκιμο το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ”.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπάχαλο με το «χαράτσι» της ΔΕΗ


Το χαράτσι της ΔΕΗ καλούνται να πληρώσουν πάλι ιδιοκτήτες ακινήτων που εξόφλησαν τον λογαριασμό ρεύματος εκπρόθεσμα κι έτσι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ βιάστηκε να τους συμπεριλάβει στις λίστες με τους οφειλέτες. Χιλιάδες άλλοι καλούνται να εξοφλήσουν τα «φέσια» που τους άφησαν οι ενοικιαστές τους.

Δείτε το βίντεο από τη ΔΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr\
Διαβάστε περισσότερα...

«Λουκέτο» σε 21 φορείς του Δημοσίου


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνει δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου με κατάργηση 21 φορέων που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι, καθώς και ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι τρεις κυριότεροι φορείς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αντιμετωπίζεται η κωλυσιεργία σε φορείς που εδώ και καιρό έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, η αδιαφορία μπροστά σε προφανείς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η σπατάλη δημόσιων πόρων.

Οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, με το παρόν νομοσχέδιο καταργούνται:

α. Έντεκα φορείς των οποίων η αποστολή και ο ρόλος μπορεί πλέον να ασκηθεί από κάποια υφιστάμενη δομή συνεκτικότερα.

β. Τέσσερα νομικά πρόσωπα, χωρίς μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους, καθότι πρόκειται για φορείς που ενώ προβλέφθηκε νομοθετικά η σύστασή τους, εντούτοις ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν επιχειρησιακά

γ. Τρία κλαδικά ερευνητικά κέντρα που λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες, συγχωνευόμενα σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο, ενώ δύο νομικά πρόσωπα και μία αυτοτελής δημόσια υπηρεσία καταργούνται και συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου:

Η «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)», ενώ προσδιορίζονται ρητώς και οι υπηρεσίες/φορείς που αναλαμβάνουν πλέον την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη μέριμνα για τη μεταβίβαση σε συναφείς υπηρεσίες/φορείς, πέραν της αρμοδιότητας είσπραξης των διοδίων τελών στους σταθμούς των Μαλγάρων και του Ακτίου και του συνόλου των λοιπών αρμοδιοτήτων και εξουσιών που κατά διαστήματα εκχωρήθηκαν στην ΤΕΟ Α.Ε. Μέρος των παραπάνω αρμοδιοτήτων μεταβιβάζονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, μαζί με την αποκλειστική χρήση και διαχείριση κάθε στοιχείου της κινητής περιουσίας της εταιρίας.

Η «Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ)» και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητές της θα ασκούνται εφεξής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και ειδικότερα από Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών. Το αντικείμενο της παραπάνω οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, όπως αυτό καταγράφηκε κατά την αξιολόγηση των δομών του ΥΠΕΚΑ, παρουσιάζει συνάφεια, επικαλύψεις και ευκαιρίες για συνέργειες με το αντικείμενο και τις δράσεις της ΕΑΧΑ ΑΕ. Τα έργα και οι δράσεις της εταιρίας θα ενταχθούν στον συνολικό στρατηγικό και επιτελικό σχεδιασμό του Υπουργείου με άμεσα οφέλη και συνέργειες.

Το «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)» και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητες του θα ασκούνται εφεξής κάποιες από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι λοιπές από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), καθώς τόσο το ΥΕΚΑΠ όσο και ο ΟΑΕΔ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα απαιτούμενα θεσμικά εργαλεία.

Το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητες του θα ασκούνται εφεξής από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο κρίθηκε, λόγω συνάφειας αντικειμένου, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας για τη συνέχιση άσκησης των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει και σημαντική δημοσιονομική εξοικονόμηση και αποφεύγεται η διασπορά διαθέσιμων δυνάμεων και ο κατακερματισμός ομοειδών αρμοδιοτήτων προαγωγής του πολιτισμού σε πλείονες φορείς.

Δύο Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών. Τα δύο Ινστιτούτα από καιρού στερούνται παντελώς οικονομικών πόρων – δεν λαμβάνουν καμίας μορφής επιχορήγηση ούτε έχουν ίδια έσοδα – και προσωπικού, βαρύνονται δε με υψηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας και ως αποτελούντα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Προκειμένου να μη μείνουν αναξιοποίητοι η βιβλιοθήκη τους και ο εξοπλισμός τους και να μπορέσουν, υπό άλλη νομική μορφή, τα δύο προς κατάργηση Ινστιτούτα να έχουν ερευνητική επιστημονική δραστηριότητα, προβλέπεται η μετατροπή τους σε Εργαστήρια εντεταγμένα στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δεν θα βαρύνονται παρά με ελάχιστες με δαπάνες λειτουργίας και δεν θα διαθέτουν ίδιο προϋπολογισμό.

Οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ), με παράλληλη πρόβλεψη ότι οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε αντιστοίχως συνιστώμενα Τμήματα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Επίσης, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου:

Ο «Οργανισμός Κωπαΐδας» και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την οποία και εποπτευόταν μέχρι σήμερα.

Η «Κεντρική Αγορά Πατρών» και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου από την οποία και εποπτευόταν μέχρι σήμερα. Η ενέργεια αυτή παρέχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη δυνατότητα, ασκώντας απευθείας τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, να διασφαλίζει καλύτερο συντονισμό και έλεγχο επί των σχετικών λειτουργιών όπως π.χ. στη διακίνηση των προϊόντων χονδρικού εμπορίου.

Επίσης, καταργούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου α. «Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά», β. «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας» και γ. «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας» καθώς και η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.», χωρίς πρόβλεψη περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους, καθότι πρόκειται για φορείς που ενώ προβλέφθηκε νομοθετικά η σύστασή τους, εντούτοις ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν επιχειρησιακά.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας παύουν να λειτουργούν ως αυτοτελή ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων συγχωνευόμενα σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΕΦΑΕΤ), ο οποίος αποτελεί Υπηρεσία του Υπουργείου. Η εν λόγω ενέργεια κρίθηκε αναγκαία και σκόπιμη προς χάριν αφενός της εξοικονόμησης κονδυλίων και αφετέρου της ανάγκης εξορθολογισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας των καταργούμενων υπηρεσιών με στόχο την μέγιστη ανάπτυξη και την αποδοτικότερη αξιοποίηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.) καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και αυτοτελής δημόσια υπηρεσία αντίστοιχα, συγχωνευόμενα σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο συνιστάται με τον παρόντα νόμο, με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.), κατάργηση η οποία ειδικότερα συντελείται από τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού Λειτουργίας του νέου Φορέα.

Διοικητικές απλουστεύσεις

Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια πρώτη δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων, που ενσωματώνουν και επεξεργασμένες προτάσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι σημαντικότερες είναι:

Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο.
Η κατάργηση από 1η Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.
Η κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

Τέλος, το νομοσχέδιο εισάγει την ποσόστωση - τη συγκριτική δηλαδή αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η σημερινή απαξίωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ληστής με την πατερίτσα… καραμπίνα


Παρίστανε τον ανάπηρο - Συνελήφθη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Με καραμπίνα προσαρμοσμένη σε... πατερίτσα, κατηγορείται ότι λήστεψε υποκατάστημα τράπεζας, 56χρονος, ο οποίος συνελήφθη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, παριστάνοντας τον ανάπηρο και με την απειλή καραμπίνας που είχε δέσει πάνω στην πατερίτσα, φέρεται ότι απέσπασε από τραπεζικό υποκατάστημα των Διαβατών το ποσό των 12.600 ευρώ.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεξουαλικό σκάνδαλο στην Κίνα


Ο αντιπρόεδρος μιας κινεζικής σχολής που εκπαιδεύει στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος τέθηκε σε διαθεσιμότητα κατηγορούμενος για εμπλοκή σε σεξουαλικό σκάνδαλο, το οποίο ξέσπασε όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται γυμνός στο Διαδίκτυο, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι αρχές ερευνούν το ρόλο του Τσιν Γουογκάνγκ, της σχολής του κόμματος στην επαρχία Σαανσί, στα βορειοδυτικά της χώρας. Οι φωτογραφίες όπου εμφανίζεται ένας γυμνός άνδρας που μοιάζει να είναι ο Τσιν κυκλοφόρησαν σήμερα στο διαδίκτυο της Κίνας.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μοιάζουν να αποτελούν καρέ από βίντεο που τραβήχτηκε τον Αύγουστο στο σπίτι μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας με την οποία ο αξιωματούχος διατηρούσε παράνομα σεξουαλική σχέση. Οι αξιωματούχοι του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος απαγορεύεται να έχουν ερωμένες. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και τις προειδοποιήσεις ότι τα φαινόμενα διαφθοράς απειλούν την ίδια την ύπαρξη του Κόμματος, η ηγεσία του έχει δεσμευθεί να πατάξει την διαφθορά σε κάθε επίπεδο.

Το Δεκέμβριο αξιωματούχος που είχε απολυθεί για εμπλοκή σε σεξουαλικό σκάνδαλο καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών για δωροδοκία σε μια υπόθεση που προκάλεσε σάλο στη χώρα.

Τον Ιούνιο πρώην περιφερειακός αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχε εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών για δωροδοκία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γενναίες αποζημιώσεις σε γονείς από την Apple


Γονείς, τα παιδιά των οποίων προχώρησαν σε αγορές μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, θα αποζημιωθούν από την Apple.

Η εταιρεία θα βγάλει από τα ταμεία της 32,5 εκ. δολάρια, έπειτα από συμβιβασμό με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε άτυχους γονείς τα παιδιά των οποίων προχώρησαν σε αγορές.



Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" η ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου


«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η διεθνώς πρωτοποριακή ψυχολογική και κοινωνική της μελέτη για τους βασανιστές, που στηρίχτηκε στο μοντέλο των βασανιστών της διαβόητης δικτατορικής ΕΑΤ-ΕΣΑ, αποτέλεσε σταθμό για τις νεότερες γενιές μελετητών.



«Βασανιστής δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» ήταν το αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνάς της, για τις ανάγκες της οποίας το 1975, ένα χρόνο μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε παρακολουθήσει, με ειδική άδεια, την πρώτη δίκη των βασανιστών στην Αθήνα. Νεαρή τότε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήθελε να «διερευνήσει», «το φαινόμενο του σαδισμού», μας είχε πει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Ήταν από τις πρωτεργάτριες της Κλινικής Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για το επάγγελμα των ψυχολόγων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας Συμβουλευτικής και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Κακοποίησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί το σεξ να μας κάνεις εξυπνότερους;


Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του εγκεφάλου μας να αναπτυχθούν σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε σε ποντίκια.

Ερευνητές στην Αμερική και τη Νότια Κορέα ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα ανέπτυξαν ιδιαίτερα τη γνωστική τους λειτουργία. Οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσαν ότι το σεξ ενισχύει τη δημιουργία νευρώνων με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η μνήμη και να καταπολεμάται το στρες. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, όταν σταματά η σεξουαλική δραστηριότητα, χάνονται και οι βελτιώσεις.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "η σεξουαλική αλληλεπίδραση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη ρύθμιση της λειτουργίας της μνήμης έναντι των δράσεων καταστολής του χρόνιου στρες".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέλι με χρυσό 24 καρατίων


Η χρυσή ιδέα του Γιάννη Καρυπίδη και της Σταυρούλας Θεοδώρου, δημιουργών της εταιρείας Stayia Farm στην Εύβοια για τον συνδυασμό του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων.

Την άνοιξη του 2012 ο Γιάννης Καρυπίδης και η Σταυρούλα Θεόδωρου, ένα νεαρό ζευγάρι από την Εύβοια ήταν έτοιμοι να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απογοητευμένοι από την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Στην περίπτωση, όμως, του 31χρονου λογιστή και της 28χρονης νηπιαγωγού η ευκαιρία δεν ήταν στο εξωτερικό αλλά μπροστά στα μάτια τους. Και τι ευκαιρία.... Χρυσή.



«Τον Μάιο του 2012 και ενώ φτιάχναμε βαλίτσες για την Αγγλία στη διάρκεια μίας εκδήλωσης δοκιμάσαμε γαλλική σαμπάνια με φύλλα βρώσιμου χρυσού. Και τότε μας ήρθε η ιδέα», τονίζει στη Voria.gro κ.Καρυπίδης. Η σύζυγος του Σταυρούλα Θεοδώρου κρατά από γενιά μελισσοκόμων με τη γραμμή... του μελιού να ξεκινάει από τον προπάππου της και να συνεχίζεται μέχρι τον πατέρα της. «Σκεφτήκαμε, λοιπόν, γιατί να μην συνδυάσουμε το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι με τον βρώσιμο χρυσό», εξηγεί ο κ.Καρυπίδης.

Το ζευγάρι δεν έχασε χρόνο. Άφησε το πακετάρισμα στη μέση, εγκατέλειψε τα σχέδια για το εξωτερικό, έκανε τις απαραίτητες αναλύσεις για τον βρώσιμο χρυσό στο ΕΘΙΑΓΕ, έφτιαξε την εταιρεία Stayia Farm, διάλεξε συσκευασίες αντάξιες για τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων ντελικατέσεν, μετέτρεψε ένα ακίνητο που είχε σε συσκευαστήριο και παρουσίασε στο τέλος Ιουλίου 2012 μία παγκόσμια καινοτομία, το μέλι Vasilissa με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων. Όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ και αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κάποιο ανοιχτό πρόγραμμα για την υποβολή αίτησης για την επιδότηση της επένδυσης. Τα φύλλα βρώσιμου χρυσού παράγονται στην Λατινική Αμερική και η Stayia Farm τα εισάγει από το Βέλγιο.

Οι ιδιότητες του βρώσιμου χρυσού

Το πολύτιμο μέταλλο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων αλλά και στην ψυχική ευεξία. Ο χρυσός μεταφέρεται μέσω της ουσίας γ-PGA, της οποίας η ισχυρή ενυδατική φόρμουλα συγκρατεί την υγρασία για ένα υγιές και απαλό δέρμα. Ο χρυσός προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις ελεύθερες ρίζες.

Ιστορικά, ο χρυσός ήταν γνωστός για τις θεραπευτικές, αλλά και τις καλλυντικές του ιδιότητες. Στα χρόνια της Κλεοπάτρας, ο καθαρός χρυσός ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση του νεανικού δέρματος. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η Κλεοπάτρα κοιμόταν με μάσκα χρυσού κάθε βράδυ. Στην αρχαία Ρώμη βάλσαμα χρυσού χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Επιπρόσθετα, ο χρυσός θεωρείτο φάρμακο και κλειδί για τη νεότητα στην αρχαία Κίνα, καθώς η βασίλισσα της δυναστείας Ch’ ing χρησιμοποιούσε τον χρυσό στο πρόσωπό της κάθε ημέρα. Καθώς και οι Τσάροι στην Ρωσία τον χρησιμοποιούσαν σε όλα τα τρόφιμα και εδέσματα τους, ως συλλέκτη μικροβίων και δηλητηρίων...

Οι πρώτες εξαγωγές

«Τοποθετήσαμε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το προϊόν στο παντοπωλείο Melita στη Μύκονο και είχαμε μεγάλη ανταπόκριση κυρίως από Άραβες τουρίστες. Από εκεί και μετά μπήκαμε σε ντελικατέσεν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα», αναφέρει ο κ.Καρυπίδης. Μάλιστα, πρόσφατα ήρθε και η πρώτη εξαγωγή στην Αγγλία, στο παντοπωλείο με ελληνικά προϊόντα The Life Goddess που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου πίσω από το Βρετανικό Μουσείο. «Δεν βρήκαμε το παντοπωλείο στο Λονδίνο, μας βρήκαν αυτοί. Το ενδιαφέρον για τρόφιμα με βρώσιμο χρυσό είναι μεγάλο παγκοσμίως. Μας έχουν προσεγγίσει ήδη από Σουηδία, Αυστρία και από Κύπρο για να κάνουμε εξαγωγές», υπογραμμίζει ο κ.Καρυπίδης. Επίσης, ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας χρησιμοποιεί το μέλι με τα φύλλα χρυσού σε διάφορα σεμινάρια που διοργανώνει, σύμφωνα με τον κ.Καρυπίδη.



Η Stayia Farm κατοχύρωσε το μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού με πατέντες σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα, πλαισίωσε το «χρυσό» μέλι με ακόμη 10 προϊόντα δημιουργώντας τη σειρά Vasilissa: μέλι με λεβάντα, με κανέλα, με κόκκινη καυτερή πιπεριά, μέλι ελάτης, ρείκι, θυμαρίσιο, με γκότζι μπέρι, με βασιλικό πολτό, βασιλικό πολτό και γύρη και με μαστίχα Χίου. Ο ίδιος σημειώνει ότι προκειμένου η εταιρεία να ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα Vasilissa θα προχωρήσει στον τριπλασιασμό της παραγωγής μελιού από την άνοιξη του 2013.

Η εταιρεία έχει υποβάλλει αίτηση στη ΒΙΟ Ελλάς για τη βιολογική πιστοποίηση του μελιού και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Εξάλλου, η Stayia Farm επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην καλλιέργεια βιολογικών αρωματικών φυτών. Σε 20 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια, περιοχή όπου βρίσκονται και τα μελίσσια ο Γιάννης και η Σταυρούλα φύτεψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο δενδρολίβανο, βαλσαμόχορτο, θυμάρι και ρίγανη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιβίωσε από το αεροπορικό δυστύχημα αλλά την πάτησε το πυροσβεστικό


Απίστευτη τροπή στην υπόθεση της 16χρονης Ye Meng Yuan.

Η 16χρονη Ye Meng Yuan συγκαταλέγεται στα θύματα της τραγωδίας με αεροσκάφος της Asiana τον Ιούλιο του 2013 στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, στην οποία, σύμφωνα με το CBS News, οι πυροσβέστες δεν κατάλαβαν πως το νεαρό κορίτσι ήταν ζωντανό και με το πυροσβεστικό όχημα πάτησαν το κορίτσι!

Το εξοργιστικό βίντεο αποκάλυψε το CBS και δείχνει τη στιγμή που οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο του δυστυχήματος. Στο βίντεο δεν φαίνεται η στιγμή που το πυροσβεστικό περνάει πάνω από το κορίτσι, αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο και ο δικηγόρος της οικογένειας της νεαρής δηλώνουν ότι το κορίτσι ήταν ζωντανό πριν περάσει πάνω του το όχημα.

Εντωμεταξύ, μια κάμερα που έχει τοποθετηθεί σε ένα από τα αυτοκίνητα δείχνει τουλάχιστον δύο πυροσβέστες προειδοποιούν τους οδηγούς για το «πτώμα».

Σε κάθε περίπτωση, οι πυροσβέστες κατηγορούνται ότι δεν έλεγξαν αν έχει σφυγμό η κοπέλα που ήταν στο έδαφος και η οικογένεια του κοριτσιού, που έχει κάνει μήνυση στο δήμο του Σαν Φρανσίσκο, έχει και αυτό το κομμάτι του βίντεο στη διάθεσή της.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκαν γιατροί για «φακελάκια»


Την καταγγελία έκανε μια 38χρονη.

Ποινές φυλάκισης επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος ενός ουρολόγου του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» και εναντίον ενός γιατρού από το Κιλκίς, οι οποίοι κατηγορούνται για «φακελάκι» ύψους 600 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», η υπόθεση διερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψη και την καταδίκη ενός 46χρονου ουρολόγου, ο οποίος καταγγέλθηκε ότι, χωρίς να έχει καμία εξαρτημένη σχέση εργασίας με το νοσοκομείο, εξέταζε εκεί ασθενείς, συνταγογραφούσε φάρμακα, έκανε ιατρικές πράξεις και έπαιρνε «φακελάκια».

Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2010, έπειτα από καταγγελία που έκανε στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. μια 38χρονη, και καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή ύψους 15.000 ευρώ για αντιποίηση και απάτη.

«Από την πρώτη στιγμή νόμιζα ότι ήταν γιατρός του νοσοκομείου, καθώς έκανε και αστειάκια με το νοσηλευτικό προσωπικό», είχε καταθέσει τότε η καταγγέλλουσα, τονίζοντας ότι ο οικογενειακός της γιατρός, της ζήτησε να «ευχαριστήσει» τους γιατρούς που χειρούργησαν τον πατέρα της. «Μου είπε ότι επειδή αυτός που χειρούργησε τον πατέρα μου δε ζητάει χρήματα, βάζει εμένα να το κάνω. Μου είπε ότι πρέπει να δώσω 600 ευρώ, 400 για το γιατρό και 200 για τον αναισθησιολόγο», είχε καταθέσει χαρακτηριστικά.

Τα πρακτικά της συγκεκριμένης δίκης διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία με αποτέλεσμα να βρεθούν στο εδώλιο του δικαστηρίου τόσο ο οικογενειακός γιατρός της καταγγέλλουσας, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για το «φακελάκι», όσο και ο γιατρός που χειρούργησε τον ηλικιωμένο, στον οποίο φέρεται να κατέληξαν τα χρήματα που δόθηκαν ως «δώρο».

Ο γιατρός του νοσοκομείου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή για δωροδοκία, ενώ στον οικογενειακό γιατρό της καταγγέλλουσας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για άμεση συνέργεια στη δωροδοκία. Και οι δύο γιατροί στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκινεί η ευγενική πράξη ενός χήρου στο Ontario


Πλήρωσε το λογαριασμό ενός ζευγαριού και άφησε ένα συγκινητικό μήνυμα
.
«Δεν με ξέρετε, αλλά η όμορφη σύζυγός μου τα τελευταία 43 χρόνια, έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη εβδομάδα. Απόψε δείπνησα μόνος μου για πρώτη φορά. Μου θυμίσατε πώς ήμασταν εμείς πριν πολλά χρόνια. Παρακαλώ αφήστε με να πληρώσω εγώ για το δείπνο σας. Αυτό θα κάνει το πρόσωπο της Carol να χαμογελάσει κι εμένα να χαρώ… για τώρα»… ήταν το συγκινητικό μήνυμα του Καναδού Lee Ballantyne.



Όταν ο 65χρονος, που έχασε πρόσφατα τη γυναίκα του, αποφάσισε να πληρώσει το λογαριασμό του ζευγαριού που καθόταν στο διπλανό τραπέζι, δεν περίμενε ποτέ η ευγενική του πράξη να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Ωστόσο, κάποιος φωτογράφισε το συγκινητικό μήνυμα που άφησε ο 65χρονος στο τραπέζι, στο οποίο εξηγεί γιατί πλήρωσε το λογαριασμό. Η φωτογραφία ανέβηκε στο Reddit και η ιστορία συγκίνησε όλο τον κόσμο.

Ο Lee Ballantyne από το Ontario, έχασε τη γυναίκα του Carol στις 30 Δεκεμβρίου. Καθώς έτρωγε μόνος του στο τοπικό εστιατόριο «Cicco’s» είδε ένα ζευγάρι δίπλα του και θυμήθηκε την Carol.

«Απλά ήθελα να γράψω τι ένιωσα εκείνη τη στιγμή γι αυτό το σημείωσα σε μια χαρτοπετσέτα» είπε στο TODAY.com ο Ballantyne. Στην φωτογραφία είναι ο Lee και η Carol Ballantyne και παρακάτω μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία με το γράμμα του 65χρονου.




Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκε γιατρός επειδή αρνούνταν τις εφημερίες


Ποινή 12 μηνών επιβλήθηκε στη 46χρονη.

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χτες το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος μιας 46χρονης γιατρού, η οποία από το Δεκέμβριο του 2008 έως και το Νοέμβριο του 2009 αρνούνταν να κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας.

Η συγκεκριμένη γιατρός, όπως αναφέρει το seleo.gr, σε βάρος της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, επικαλούνταν απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα της δαπάνης σχετικά με την πραγματοποίηση εφημεριών ιατρικού προσωπικού καθ' υπέρβαση της μέγιστης εβδομαδιαίας εργασίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με το παιδί της, ενώ, όπως είπε, από το Σεπτέμβριο του 2009 βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Τελικά οι ισχυρισμοί της δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο και κρίθηκε ένοχη, σύμφωνα με την κατηγορία που της αποδόθηκε.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύσφιξη σχέσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με την Αλβανία


Το ΑΠΘ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που διδάσκει δωρεάν την αλβανική γλώσσα.

Τους τρόπους σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Αλβανίας συζήτησαν ο Πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος με τον Πρόξενο της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα σε συνάντηση που είχαν στο κτίριο Διοίκησης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Τιράνων, επιστημονικού συμποσίου με θέμα τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με αφορμή την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επικείμενης υποψηφιότητας της Αλβανίας ως μέλους της ΕΕ. Το συνέδριο αποφασίστηκε να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς δράσης, οικονομία – ανάπτυξη, πολιτισμός – παιδεία και περιβάλλον.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να παραβρεθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Τιράνων στην έναρξη των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας, που διοργανώνει το ΑΠΘ. Σημειωτέον ότι το ΑΠΘ είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που διδάσκει την αλβανική γλώσσα και μάλιστα δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές.

Τα μαθήματα, που θα ξεκινήσουν μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Τιράνων, η οποία υπογράφηκε το 1998 και η τελευταία ανανέωσή της, τον Μάρτιο του 2012 που ισχύει έως το 2015, προβλέπει και την ανταλλαγή διδάσκοντα για την διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας.



Διαβάστε περισσότερα...

Με Καβάφη και Σεφέρη υποδεχόμαστε τους Ευρωπαίους


Το δώρο της Ελλάδας στους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Πολιτικά ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και του Γιώργου Σεφέρη σε μια κομψή έκδοση που κυκλοφορεί σε τρεις γλώσσες θα είναι το δώρο της Ελλάδας στους πολιτικούς και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με το tovima.gr, στον τόμο, ο οποίος στα ελληνικά θα είχε τον τίτλο «Η φωνή των ποιητών: Κ. Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης», ανθολογούνται ποιήματα των δύο κορυφαίων ελλήνων ποιητών του 20ού αιώνα σε δόκιμες μεταφράσεις τους στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά. Η επιλογή των ποιημάτων, η εισαγωγή και οι σημειώσεις είναι του ποιητή, κριτικού και καθηγητή Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσου Βαγενά.

Ο τόμος περιλαμβάνει συνολικά 29 ποιήματα του Καβάφη και 31 ποιήματα του Σεφέρη. Στις καβαφικές επιλογές, στα γνωστά στο διεθνές κοινό ποιήματα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» και «Ιθάκη» προστίθενται η «Σατραπεία», οι «Αλεξανδρινοί βασιλείς», το «Για τον Αμμόνη, που πέθανε 29 ετών στα 610», το «Επιτύμβιον Αντιόχου, βασιλέως Κομμαγηνής», το «Εν δήμω της Μικράς Ασίας», το «Τέμεθος, Αντιοχεύς, 400 μ.Χ.», το «Στα 200 π.Χ.» κ.ά.

Από την ποιητική παραγωγή του Σεφέρη έχουν επιλεγεί τα 24 ποιήματα του Μυθιστορήματος (1935), στα οποία προστίθενται ο «Τελευταίος σταθμός», ο «Βασιλιάς της Ασίνης», το «Επί ασπαλάθων» κ.ά.

Στην αγγλική έκδοση τα μεταφρασμένα ποιήματα των δύο ποιητών προέρχονται από τις εκδομένες μεταφράσεις των Έντμουντ Κίλι και Φίλιπ Σέραρντ. Για την έκδοση στα γαλλικά, χρησιμοποιήθηκε η μετάφραση του Καβάφη από τον γάλλο ποιητή Ντομινίκ Γκρανμόν και του Σεφέρη από τον Ζακ Λακαριέρ και την Εζερί Μαυράκη. Οι γερμανικές μεταφράσεις του Καβάφη είναι του Γιοργκ Σέφερ και του Σεφέρη του Χανς-Κρίστιαν Γκύντερ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς 11 ειδικοτήτων για μόνιμο διορισμό


Αφορά όσους πληρούν προϋποθέσεις διορισμού και δεν έχουν ενταχθεί στους πίνακες αναπληρωτών.

Από τις 16 έως και τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε μια από τις πιο κάτω ειδικότητες και που δεν περιλαμβάνονται στους αναρτημένους προσωρινούς πίνακες υποψηφίων για μόνιμο διορισμό σχολικού έτους 2013-14, αλλά αντίθετα εμπίπτουν στις κατά περίπτωση αναφερόμενες νομικές διατάξεις που μπορείτε να δείτε εδώ, να εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον υποβάλλοντας αίτηση με τη διαδικασία που παρουσιάζεται ακολούθως:

Το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλύψει κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των ακόλουθων κλάδων τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-14, προτίθεται να προβεί σε διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών των πιο κάτω κλάδων σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.1,2,8 και 9 του άρθρου 9 του ν3848/2010 σε συνδυασμό με την παρ. 2, του άρθρου 5 του ν3687/2008 στο πλαίσιο της εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής της παρ.1. του άρθρου 2 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 όπως ισχύει.:


ΠΕ70-ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΠΕ60 – ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
ΠΕ02-ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
ΠΕ03-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
ΠΕ04.02 ΧΗΜΙΚΟΙ
ΠΕ14.04 ΓΕΩΠΟΝΩΝ-ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
ΠΕ15 ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕ17.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΝΑΥΠΗΓΩΝ
ΠΕ17.03 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
ΠΕ18.18 ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ
ΠΕ18.23 ΝΑΥΤ.ΜΑΘ.(ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ)
Εν όψει των ανωτέρω έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://e-aitisi.sch.gr/ προσωρινοί πίνακες διορισμών των ανωτέρων κλάδων ως ακολούθως:

Ενιαίος πίνακας με πραγματική προϋπηρεσία (πραγματική προϋπηρεσία έως 30.6.2010)

Ενιαίος Πίνακας με πραγματική προϋπηρεσία (πραγματική προϋπηρεσία έως 30.6.2010)
ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΠΕ14.04 ΓΕΩΠΟΝΩΝ-ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
ΠΕ15 ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕ17.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΝΑΥΠΗΓΩΝ
ΠΕ17.03 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
ΠΕ18.18 ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ
ΠΕ18.23 ΝΑΥΤ.ΜΑΘ.(ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ)
Πίνακας  24μήνου
ΠΕ02-ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
ΠΕ03-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
ΠΕ04.02 ΧΗΜΙΚΟΙ
Πίνακας 30μήνου
ΠΕ03-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
Σημειώνεται ότι στους εν λόγω πίνακες έχουν ενταχθεί αυτοδικαίως αποκλειστικά και μόνο οι εγγεγραμμένοι -σε εφαρμογή της αριθμ.111192/09.08.2013 εγκυκλίου- στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2013-2014 του οικείου κλάδου με προϋπηρεσία προσφερθείσα έως και 30.06.2010 που πληρούν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 9 του ν.3848/2010.

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί που δεν περιλαμβάνονται στους, κατά τα ανωτέρω αναρτημένους προσωρινούς πίνακες υποψηφίων για μόνιμο διορισμό σχολικού έτους 2013-14, αλλά εμπίπτουν στις κατά περίπτωση νομικές διατάξεις να εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον υποβάλλοντας αίτηση με την παρούσα διαδικασία. Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων η 16η Ιανουαρίου έως και 20η Ιανουαρίου 2014.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν απαιτείται η συμπλήρωση σχετικού εντύπου αλλά καθίσταται επιβεβλημένη η φυσική παρουσία του υποψηφίου ή του νόμιμα εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου σε μια

Α) εκ των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70

Β) εκ των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων:

ΠΕ60 – ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
ΠΕ02-ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
ΠΕ03-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
ΠΕ04.02 ΧΗΜΙΚΟΙ
ΠΕ14.04 ΓΕΩΠΟΝΩΝ-ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
ΠΕ15 ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕ17.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΝΑΥΠΗΓΩΝ
ΠΕ17.03 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
ΠΕ18.18 ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ
ΠΕ18.23 ΝΑΥΤ.ΜΑΘ.(ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ)
Προκείμενου να γίνει η ταυτοποίηση στοιχείων και να καταχωριστεί από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο η σχετική αίτηση στο ειδικά διαμορφωμένο πεδίο του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Με την ολοκλήρωση της σχετικής καταχώρισης, ο υποψήφιος παραλαμβάνει μηχανογραφημένο έντυπο της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διαδικασίες διορισμών σχολικού έτους 2013-14 υπογεγραμμένο από τον αρμόδιο υπάλληλο της ηλεκτρονικής καταχώρισης.

Επισήμανση: Κατά την εμφάνιση στην οικεία Δ/νση ΠΕ ΔΕ ο υποψήφιος οφείλει να προσκομίζει -πέραν της φωτοτυπίας δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου- και επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής κατά τα αναφερόμενα στην αριθμ. 111192/09.08.2013 εγκυκλίου (βλ. Μέρος Β’ – Κεφάλαιο Δ- Απαιτούμενα Δικαιολογητικά σελ.20) καθώς και βεβαιώσεις για τυχόν προϋπηρεσία που δεν είναι καταχωρισμένη στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

Διευκρινίσεις

1. Στους εν λόγω προσωρινούς πίνακες και αποκλειστικά όσον αφορά στην τρέχουσα διαδικασία διορισμών μονίμων 2013-14 έχουν συμπεριληφθεί και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι προέβησαν αυτοβούλως σε απενεργοποίηση της αίτησης αναπληρωτή σχολικού έτους 2013-14

2. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι εντάχθηκαν στους πίνακες αναπληρωτών σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ.17 του άρθρου 59. Του ν 3699/2011 περί κυρώσεων αναπληρωτών σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης μπορούν να ενταχθούν στους πίνακες υποψηφίων για μόνιμο διορισμό εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον υποβάλλοντας σχετική αίτηση για την παρούσα διαδικασία.

3. Δεν παραλαμβάνονται αιτήσεις/ενστάσεις επανεξέτασης των μορίων πραγματικής προϋπηρεσίας επί των αναρτημένων με την παρούσα προσωρινών πινάκων δεδομένου ότι η όλη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με την κύρωση των οικείων πινάκων αναπληρωτών του τρέχοντος σχολικού έτους.

4. Με το πέρας της οριζόμενης προθεσμίας θα καταρτιστούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://e-aitisi.sch.gr οι οριστικοί πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία και οι πίνακες 24μηνου και 30μηνου. Θα ακολουθήσουν ανά βαθμίδα εκπαίδευσης σχετικές εγκύκλιοι για την υποβολή αιτήσεων-προτιμήσεων περιοχών διορισμού ανά κλάδο και ειδικότητα.

5. Κατά τα λοιπά, αναφορικά με τα τυπικά προσόντα ανά κλάδο, την προϋπηρεσία που δύναται να αναγνωρισθεί και γενικότερες πληροφορίες/νόμιμες διατάξεις ισχύουν τα αναφερόμενα στην αριθμ. 111192/09.08.2013, ενώ οι ειδικότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό διοριζόμενων εκπαιδευτικών ανά κλάδο και πίνακα διορισμού αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με τις εγκυκλίους που θα εκδοθούν μετά την ανάρτηση των πινάκων.


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στο άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή στα Χανιά


Την πρόταση κατέθεσε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος.

Πρόταση προς τα μέλη του να μην ανοίξουν την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, τα καταστήματα τους, κατέθεσε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, «το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από συνεδρίασή του επιβεβαίωσε την πάγια θέση του για την μη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και κλείσιμο των καταστημάτων εκείνη την ημέρα».

Στην ίδια ανακοίνωση το Δ.Σ. καλεί όλους τους εμπόρους των Χανίων «να συνταχτούν με την απόφαση και να περιφρουρήσουν την κυριακάτικη αργία».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεση του στην προοπτική της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς με τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκέψεις να βγει απ’ το κώμα ο Σουμάχερ


Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», οι θεράποντες ιατροί που παρακολουθούν την υγεία του Μίχαελ Σουμάχερ εξετάζουν το ενδεχόμενο να τον βγάλουν από το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται. 




Σταθερή, αλλά πάντα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Μίχαελ Σουμάχερ, ο οποίος νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, μετά το ατύχημα που είχε ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Άλπεις.

Τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις, όμως η εφημερίδα «Bild» έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση στην υπόθεση, υποστηρίζοντας πως οι γιατροί που παρακολουθούν τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1 σκέφτονται να τον βγάλουν από το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται.

Τη συγκεκριμένη άποψη φαίνεται να υποστηρίζει και ο διεθνούς φήμης γιατρός, Χάιντς Πέτερ Μέκε, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό Μέσο: «Όσο νωρίτερα σταματήσει να βρίσκεται σε κώμα, τόσο γρηγορότερα ο οργανισμός του θα ανακτήσει τη φυσιολογική λειτουργία του, όπως είναι η αναπνοή».


Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής διάκριση ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Βραβείο καλύτερης παρουσίασης για την ομάδα του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατάφερε να διακριθεί σε διεθνές συνέδριο που έγινε στην Πράγα με τη συμμετοχή 900 και πλέον επιστημόνων λαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης παρουσίασης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πρυτανείας η εργασία του εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, του Τμήματος Χημείας, με τίτλο « Fabrication of functionalized magnetic nanoparticles for the determination of endocrine disruptors in milk samples », και συγγραφείς τους: Μαρία Συναρίδου, Βασίλειο Σακκά, Κωνσταντίνο Σταλίκα, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, έλαβε το βραβείο της καλύτερης παρουσίασης (RAFA 2013 award) στο διεθνές συνέδριο «6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA)» που οργανώθηκε στην Πράγα από 5-8/11/2013, από τα διεθνή ερευνητικά κέντρα Institute of Chemical Technology, Prague (ICT Prague, Czech Republic) και RIKILT Wageningen UR (The Netherlands), με τη συμμετοχή 900 και πλέον επιστημόνων.

Η εργασία που βραβεύτηκε αποτελεί τμήμα του Υποέργου με τίτλο «Διερεύνηση των επιπέδων υπολειμμάτων επιλεγμένων ενώσεων με ενδοκρινική διαταρακτική δράση σε επιλεγμένα τρόφιμα μαζικής παραγωγής και σύγκριση με τοπικά προϊόντα της περιοχής της Ηπείρου. Εκτίμηση της επικινδυνότητας για τον καταναλωτή» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013).



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστατωμένοι οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης


Καταγγέλλουν αύξηση των κλοπών στα χωράφια τους.

«Δραματικές» διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο των κλοπών στα χωράφια της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με τους αγρότες της περιοχής να σηκώνονται δύο και τρεις φορές κάθε βράδυ προκειμένου να ελέγξουν τις περιουσίες τους.

«Την τελευταία φορά μου έκλεψαν αντικείμενα αξίας περί των 2.000 ευρώ, τα οποία όμως για να τα αγοράσω και πάλι θα πρέπει να καταβάλλω το ποσό των 10.000 ευρώ τουλάχιστον» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου Χρήστος Τσιλιάς.

Οι κλοπές, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησαν προ τριετίας, αλλά από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους το φαινόμενο καταγράφεται ιδιαίτερα οξυμένο.

Οι δράστες κινούνται σε μια ακτίνα 25 Δημοτικών Διαμερισμάτων στους Δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού και στο στόχαστρό τους βρίσκονται-μεταξύ άλλων -παντός τύπου υλικά από χαλκό, τα οποία μεταπωλούν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, αρδευτικά συστήματα, αγροτικά μηχανήματα, τρακτέρ κ.ά.

Όπως υποστηρίζει δε ο κ. Τσιλιάς, «είναι γνωστά τα δύο-τρία σημεία που μεταπωλούνται όλα αυτά τα υλικά», ενώ η έκταση που έχει λάβει το θέμα τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει φοβίσει τους δράστες.

Υπενθυμίζεται ότι οριστική λύση στο ζήτημα θα αναζητηθεί σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, αγρότες και τη συμμετοχή του διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες είναι η ανομβρία. «Τέτοια ανομβρία σαν αυτή που αντιμετωπίζουμε έχουμε να δούμε από το 1990» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλιάς και πρόσθεσε ότι «εάν μέσα στο επόμενο 20ήμερο δεν δούμε βροχές, δεν αποκλείεται η φετινή παραγωγή να καταγραφεί μειωμένη σε ποσοστό άνω του 70%». Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά, βαμβάκι και λαχανικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Αθωώθηκαν πολίτες που συμμετείχαν σε άνοιγμα διοδίων


Τρεις δίκες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Λάρισα.

Αθώοι κρίθηκαν πολίτες που είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις ανοίγματος διοδίων, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Από τις τέσσερις δίκες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα με συνολικά 39 κατηγορουμένους, έγιναν οι τρεις και αναβλήθηκε η μία, ενώ αθωώθηκαν περί τα 30 άτομα.

Από το πρωί είχε οργανωθεί συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα Δικαστήρια Λάρισας από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους και Υπεράσπισης των Πολιτικών Ελευθεριών και Δημοκρατικών Δικαιωμάτων».

Για το ίδιο θέμα, έχουν προγραμματιστεί ακόμη τέσσερις δίκες στις 31 Ιανουαρίου, στις 10 και στις 21 Φεβρουαρίου με κατηγορούμενους δεκάδες πολίτες από όλη την Θεσσαλία.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάλεσμα σε αναπληρωτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Προσπάθεια ανασύστασης της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών.

Προσπάθεια ανασύστασης της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών επιχειρεί ομάδα εκπαιδευτικών. Για αρκετά χρόνια η Πανελλήνια Ένωση αποτελούσε το όργανό το οποίο εκπροσωπούσε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Μετά το 2011 η λειτουργία της έπαψε ενώ δημιουργήθηκαν πολλοί σύλλογοι αναπληρωτών ανά ειδικότητα.

Όπως αναφέρει το κείμενο της οργανωτικής ομάδας το Υπουργείο Παιδείας υπακούοντας στις εντολές τις τρόικα, οδήγησε χιλιάδες αναπληρωτές σε ηθική και οικονομική εξαθλίωση με τις τεχνητές υπεραριθμίες που προξένησε η αύξηση ωραρίου, την πάγια τακτική της β΄ ανάθεσης μαθημάτων όπως της Ιστορίας και της Χημείας, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή μείωση κονδυλίων για την εκπαίδευση με αποτέλεσμα χιλιάδες αναπληρωτές να οδηγηθούν σε ανεργία.

Στο κείμενό τους γίνεται αναφορά και στην καθυστέρηση της έναρξης της ενισχυτικής διδασκαλίας καθώς όπως αναφέρουν «το υπουργείο επίσης δεν είχε ούτε την πολιτική ευθιξία, ούτε την κοινωνική ευαισθησία να ξεκινήσει ακόμα και την ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια, παρ’ όλες τις υποσχέσεις των υπευθύνων του υπουργείου, ότι τάχα θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Παράλληλα οι μηδενικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, αποδεικνύουν πως η Παιδεία είναι η τελευταία προτεραιότητα της κυβέρνησης»

Τέλος απευθύνουν κάλεσμα στους αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να παραστούν την Παρασκευή 17-01-2014 στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Κορνάρου 12 ) και ώρα 6 το απόγευμα, προκειμένου να συμφωνήσουν στα οργανωτικά πλαίσια της νέας Π.Ε.Α.



Διαβάστε περισσότερα...