Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τη διάρκεια αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον, προβλέπει υπουργική απόφαση την οποία γνωστοποιεί με εγκύκλιο του το ΙΚΑ.

Η απόφαση, αφορά σε όλες τις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων) που αιτούνται πιστοποίηση βαθμού αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να λάβουν είτε τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο παροχές αναπηρίας, είτε προνοιακά επιδόματα ή λοιπές οικονομικές ενισχύσεις ή διευκολύνσεις και κοινωνικές παροχές που χορηγεί η πολιτεία στα άτομα με αναπηρία.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι προβλέψεις έχουν εφαρμογή για τα περιστατικά που κρίθηκαν ή θα κριθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. από 18/11/2013 και μετά και σε καμία περίπτωση δεν έχουν αναδρομική ισχύ για γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας που έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Επίσης οι οριστικές γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία αυτή και αφορούν σε περιστατικά των οποίων οι παθήσεις περιλαμβάνονται στις σχετικές διατάξεις, φέρουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα ποσοστά αναπηρίας και πληρούν καθόλα τα λοιπά κριτήρια χωρίς όμως η διάρκειά τους να έχει κριθεί επʼ αόριστον, θα πρέπει να αναθεωρηθούν, μόνο ως προς τη διάρκεια της αναπηρίας.

Για το σκοπό αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. όπου τηρείται ο ατομικός ιατρικός τους φάκελος, με επισυναπτόμενο αντίγραφο της απόφασης «Γνωστοποίησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Ποσοστού Αναπηρίας» που τους έχει κοινοποιηθεί, χωρίς να απαιτηθεί επανεξέταση των ίδιων, αλλά μόνο των ιατρικών φακέλων τους.



Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.