Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η γλώσσα του σώματος όλα τα φανερώνει



Διαβάζοντας τα μη λεκτικά σήματα.

Οι πολιτικοί τη γνωρίζουν πολύ καλά - και όσοι δεν την κατέχουν φροντίζουν να αριστεύσουν σε αυτή με τη βοήθεια των επικοινωνιολόγων τους. Όσοι ασχολούνται με το μάρκετινγκ προσπαθούν να την κάνουν δεύτερη φύση. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να τη χρησιμοποιήσουν για να διευκολύνουν την επικοινωνία με τους μαθητές τους. Οι ηθοποιοί κρίνονται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτήν τους την ικανότητα όταν περνούν μια οντισιόν και οι χορευτές μιλούν συνεχώς με αυτήν. Όλοι μας τη χρησιμοποιούμε καθημερινά, συνήθως χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Πρόκειται για τη γλώσσα του σώματος (τις εκφράσεις του προσώπου, το βλέμμα, τον τόνο της φωνής, τις κινήσεις των χεριών, τη στάση του σώματος, το άγγιγμα), που όπως μας πληροφορούν οι ειδικοί έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην επικοινωνία από αυτήν που οι περισσότεροι της αποδίδουμε.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Η δύναμη της χειραψίας, η ζεστασιά του βλέμματος, το χαμόγελο, η κλίση του κεφαλιού και του σώματος, η διάρκεια ενός αγγίγματος έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα ίδια τα λόγια, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία των πρώτων εντυπώσεων σε μια σχέση (φιλική, επαγγελματική κ.τ.λ.), και συχνά καθορίζουν την εξέλιξή της. Η μη λεκτική επικοινωνία κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις, «σπάει» τον πάγο ή σηκώνει τείχη αδιαφορίας με τον συνομιλητή μας, προκαλεί οικειότητα και ζεστασιά, γοητεύει, ερωτοτροπεί, δημιουργεί προσμονή, αποδοχή ή προκαλεί θυμό και εκτοξεύει σιωπηλές απειλές. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν όσα ακούμε δεν συμφωνούν με τα σιωπηρά σήματα που μας στέλνει ο συνομιλητής μας, τότε έχουμε την τάση να βασιζόμαστε κατά κύριο λόγο στα δεύτερα για να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις του, ακόμη και για να τον χαρακτηρίσουμε συμπαθητικό ή αντιπαθητικό.

Τα παιδιά τη μιλούν άπταιστα


Το πρόσωπο και το σώμα των παιδιών καθρεφτίζουν τα συναισθήματά τους, δεδομένου ότι δεν έχουν μάθει ακόμη πώς να τα κρύβουν. Τα παιδιά αποτελούν «ανοιχτά βιβλία» που προσφέρουν απλόχερα τα «κλειδιά» και τα «αντικλείδια» της ανθρώπινης μη λεκτικής επικοινωνίας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα παιδιά που λένε ψέματα και συνήθως καλύπτουν αυθόρμητα το στόμα -που ξεστόμισε το ψέμα- με το χέρι. Στους ενηλίκους, που έχουν μάθει να ελέγχουν καλύτερα τις αντιδράσεις τους, αυτή η κίνηση θεωρείται ότι έχει «εξελιχθεί» σε ένα στιγμιαίο άγγιγμα ή ξύσιμο του πιγουνιού ή της μύτης.

Χωρίς λόγια


Όσο κι αν αυτό μας κάνει εντύπωση, οι ειδικοί εξηγούν ότι η ομιλία καταλαμβάνει το μικρότερο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας. Τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η επικοινωνία «χωρίς λόγια». Η εντύπωση που μας προκαλεί ένα μήνυμα εξαρτάται μόλις κατά 7% από τις λέξεις που περιέχει, σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή Ψυχολογίας Albert Mehrabian. To υπόλοιπο μήνυμα «περνάει» κατά 38% φωνητικά, δηλαδή μέσα από τον τόνο και τις διακυμάνσεις της φωνής, και κατά 55% μη λεκτικά, δηλαδή μέσα από τη γλώσσα του σώματος.Η διαπίστωση του διακεκριμένου ψυχολόγου είναι γνωστή και ως ο κανόνας «7% - 38% - 55%».Η επικοινωνία με τη γλώσσα του σώματος συνήθως γίνεται ασυνείδητα. Οι περισσότεροι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κυριότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων είναι η ομιλία. Η αλήθεια όμως είναι ότι όσα δεν λέμε είναι και τα πιο σημαντικά. Μάλιστα, οι περισσότεροι τείνουμε να ερμηνεύουμε τα μη λεκτικά σήματα διαισθητικά και εμπειρικά, έχοντας μάλιστα υπερβολικά μεγάλη σιγουριά για την ικανότητα «αποκωδικοποίησής» μας, γι’ αυτό και συχνά κάνουμε λάθη, με αποτέλεσμα να γεννιούνται παρεξηγήσεις στην καθημερινότητά μας.

Γρίφος για γερούς λύτες

Θα ήταν τολμηρό να πιστέψει κανείς ότι είναι εύκολο να αποκωδικοποιήσει τον μη λεκτικό κώδικα επικοινωνίας. Πρόκειται ίσως για τον πιο ασαφή κώδικα, όπου κάθε «σήμα» έχει πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις. Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένα σημάδια που, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, έχουν κοινά αποδεκτή «μετάφραση», όπως π.χ. το σήκωμα των ώμων, που υποδηλώνει αδιαφορία, ή ένα άγριο και επίμονο βλέμμα, που σηματοδοτεί απειλή.
Αντιφατικά μηνύματα Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές για την κωδικοποίηση ή την αποκωδικοποίηση των μη λεκτικών μηνυμάτων. Κατ’ αρχάς, τα σήματα που στέλνουμε με το βλέμμα, το πρόσωπο, τα χέρια, καθώς και με όλο μας το σώμα, μπορεί να είναι αντιφατικά, γι’ αυτό και δεν αρκεί να βασιστεί κανείς π.χ. στη δυνατή χειραψία ενός ανθρώπου, ο οποίος όμως δεν μας κοιτάει στα μάτια, ή στην ήρεμη έκφραση του προσώπου του συνομιλητή μας, ο οποίος όμως κουνάει νευρικά τα πόδια του. Επίσης, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώνεται μια συμπεριφορά, καθώς και ο χώρος (π.χ. σπίτι, γραφείο), μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ερμηνείες του ίδιου μηνύματος. Ένα παρατεταμένο βλέμμα ή ένα άγγιγμα στον χώρο της δουλειάς μπορεί να γίνει αιτία παρεξήγησης, ενώ η ίδια κίνηση σε έναν άλλο χώρο μπορεί να εκληφθεί θετικά ως φλερτάρισμα.
Παγίδες εν όψει Όσοι βιαστούν να ερμηνεύσουν επιφανειακά τη γλώσσα του σώματος είναι πιθανό να πέσουν σε παγίδες. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι «διαβασμένοι» (π.χ. ένας άπιστος σύζυγος, ένας πωλητής που υπερβάλλει), οι οποίοι μας κοιτούν κατάματα ενώ λένε ψέματα, τη στιγμή που οι περισσότεροι θεωρούμε ως δεδομένο ότι όταν κάποιος ψεύδεται, συνήθως αποστρέφει το βλέμμα του.


Ζήτημα κουλτούρας Επιπλέον, η κουλτούρα κάθε ατόμου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα του σώματός του και τον τρόπο που αυτή ερμηνεύεται. Σε σχετικές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι Ιάπωνες «διαβάζουν» ευκολότερα τον θυμό σε πρόσωπα Ιταλών παρά σε πρόσωπα ομοεθνών τους. Αυτή η διαπίστωση έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι οι Ιάπωνες γαλουχούνται ώστε να μην εκφράζουν την οργή τους και να παραμένουν ανέκφραστοι.
Ένα «δυσνόητο κείμενο» Ο τρόπος που επικοινωνούμε μη λεκτικά διαφοροποιείται καθώς μεγαλώνουμε (μαθαίνουμε να κρύβουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας), ενώ εξαρτάται από το φύλο, το επάγγελμα (π.χ. μια χορεύτρια και μια αστυνομικός είναι απίθανο να περπατούν ή να χειρονομούν με τον ίδιο τρόπο), την ηλικία, την κοινωνική τάξη, αλλά και το προσωπικό στυλ του καθενός. Διόλου τυχαία, λοιπόν, ο Φρόιντ παρομοίασε ήδη από το 1905 τη μη λεκτική επικοινωνία με γρίφο ή με δυσνόητο κείμενο που απαιτεί ειδικές στρατηγικές ερμηνείας.

Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας να αποκωδικοποιήσουμε τη σιωπηρή επικοινωνία βασίζεται στο ένστικτο και συνήθως είναι λανθασμένη - έχουμε, δηλαδή, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διαίσθησή μας από ό,τι θα έπρεπε.

Decoding

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το στυλ και το ύφος του συνομιλητή μας, αλλά και όσο πιο παρατηρητικοί είμαστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να «διαβάσουμε» σωστά τα μη λεκτικά σήματα που μας στέλνει.
Το πρόσωπο Θεωρείται η πιο σημαντική πηγή μη λεκτικής επικοινωνίας. Το βλέμμα ιδιαίτερα θεωρείται πολύ αποκαλυπτικό. Σε σχετικά πειράματα, οι παίκτες του πόκερ δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν τον αντίπαλό τους όταν εκείνος φορούσε γυαλιά ηλίου, με άλλα λόγια όταν το βλέμμα τους, που μπορεί να πρόδιδε το φύλλο τους, ήταν κρυμμένο. Συνήθως η μικρή διάρκεια της οπτικής επαφής εκλαμβάνεται ως αγένεια και αδιαφορία, ενώ η παρατεταμένη διάρκεια ως ένδειξη ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στο φλερτ. Ο καθένας μας, όμως, μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη για την επιτρεπτή διάρκεια του παρατεταμένου βλέμματος και να προσβληθεί ή αντίθετα να κολακευτεί εάν αυτό διαρκέσει πολύ.
Ο τόνος της φωνής «Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά πώς το λες»... Είναι μια φράση που όλοι έχουμε πει κατά καιρούς και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ο τόνος και το ύψος της φωνής, αλλά και οι παύσεις, αποκαλύπτουν στοιχεία για τον συνομιλητή μας και τη διάθεσή του. Συχνά οι μελαγχολικοί άνθρωποι μιλούν αργά και χαμηλόφωνα, αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει και κάποιος που θέλει να συγκαλύψει την οργή του. Από την άλλη, ο γρήγορος και δυναμικός τρόπος ομιλίας φανερώνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Δεν αποκλείεται, όμως, κάποιος να μιλά έτσι μόνο και μόνο για να δημιουργήσει τις εντυπώσεις που επιθυμεί.
Τα χέρια Ο εγκέφαλός μας συνδέεται με τα χέρια με περισσότερες νευρικές συνδέσεις από ό,τι με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, γι' αυτό και οι κινήσεις που κάνουμε με αυτά είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές της συναισθηματικής μας κατάστασης. Οι ώμοι μας κυρτώνουν όταν είμαστε θλιμμένοι, βάζουμε τα χέρια στις τσέπες ή τα σταυρώνουμε στο στήθος όταν δεν είμαστε και τόσο πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση ή να αποκαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας, κάνουμε κοφτές κινήσεις όταν θέλουμε να δηλώσουμε αποφασιστικότητα ή τραβάμε ασυναίσθητα τα χέρια προς τα πίσω όταν μας τείνει το χέρι του κάποιος άγνωστος που επιδεικνύει ασυνήθιστη φιλικότητα. Τις περισσότερες φορές κάνουμε αυτές τις κινήσεις ασυναίσθητα. Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εκτεθειμένες παλάμες σχετίζονται με την ειλικρίνεια, ενώ οι παλάμες που είναι στραμμένες προς τα κάτω -αγαπημένη κίνηση πολλών πολιτικών- συνδέονται με την επιθυμία εξουσίας.

Τα πόδια


Συνήθως δεν μας απασχολεί να ελέγξουμε τα πόδια μας, δεδομένου ότι μας ενδιαφέρει περισσότερο π.χ. να κρύψουμε τα συναισθήματά μας στο πρόσωπό μας. Γι’ αυτό και τα πόδια θεωρούνται αποκαλυπτικά της διάθεσής μας. Ένας ήρεμος και σίγουρος συνομιλητής, λόγου χάρη, ο οποίος όμως κουνάει νευρικά το πόδι του -το μέρος του σώματος που μας επιτρέπει να τραπούμε σε φυγή-, ενδεχομένως στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν έχει τόση αυτοκυριαρχία όση θα ήθελε και νιώθει άβολα.

Το άγγιγμα


Η δύναμη της χειραψίας, η διάρκεια ενός αγγίγματος στο μπράτσο ή στην πλάτη, μια αγκαλιά, αποτελούν σιωπηρά μηνύματα, που συχνά βέβαια καθορίζονται, αλλά και ερμηνεύονται, από το τι επιτρέπεται και τι θεωρείται ταμπού στην εκάστοτε κουλτούρα, από την προσωπικότητα του συνομιλητή μας (αν είναι εξωστρεφής ή εσωστρεφής), καθώς και από τον τρόπο που έχει ανατραφεί.

O «χορός» των σωμάτων


Όταν δύο άνθρωποι επικοινωνούν πραγματικά, τότε οι κινήσεις των σωμάτων τους συντονίζονται σαν σε χορό, εξηγούν οι ψυχολόγοι. Αντιθέτως, όταν η επικοινωνία δεν είναι ζεστή, τότε υπάρχει μεγαλύτερη σωματική ακαμψία και έλλειψη συντονισμού, ακόμη κι αν η κουβέντα μοιάζει να ρέει χαλαρά μεταξύ τους. Ο «χορός» των σωμάτων αποτελεί ένα σημάδι καλής επικοινωνίας. Μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ταλέντο στην επικοινωνία όχι τόσο γιατί ξέρουν να μιλάνε καλά, όσο γιατί έχουν την ικανότητα να συντονίζονται σωματικά με τον συνομιλητή τους, κάνοντάς τον να νιώθει άνετα και ζεστά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμορφώνουμε χαρακτήρα ανάλογα με το... βάρος μας



Έρευνα αποδεικνύει τη σχέση της εξωτερικής εμφάνισης με το χαρακτήρα μας.

Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερα χρόνια, οι αγχώδεις χαρακτήρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκος στομάχου και οι συναισθηματικά ασταθείς πίνουν και καπνίζουν. Πράγματι, λοιπόν, η προσωπικότητά μας δίνει στοιχεία για την υγεία μας. Τι γίνεται, όμως, με το βάρος μας; Ορίζει ο χαρακτήρας μας το κατά πόσο θα είμαστε αδύνατοι ή όχι στη ζωή μας;

Η έρευνα

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι ο χαρακτήρας μας αντανακλάται και στο... βάρος μας. Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γηριατρικής των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Angelina Sutin, ερεύνησαν στοιχεία που αφορούσαν 2.000 ανθρώπους για περισσότερα από 50 χρόνια, προσπαθώντας να βρουν κατά πόσον υπάρχει σύνδεση μεταξύ προσωπικότητας και βάρους. Για να τα καταφέρουν, βασίστηκαν στους «Πέντε Μεγάλους Παράγοντες της Προσωπικότητας» ή «Big Five» (πρόκειται για χαρακτηριστικά ικανά να περιγράψουν την ανθρώπινη συμπεριφορά στις διάφορες εκφάνσεις της), οι οποίοι είναι: εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, δεκτικότητα, συγκαταβατικότητα και συναισθηματική σταθερότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη έρευνα που μελέτησε τη σχέση μεταξύ προσωπικότητας και διακυμάνσεων του βάρους σε βάθος χρόνου. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πριν από λίγους μήνες στη διαδικτυακή έκδοση του «Journal of Personality and Social Psychology».

Το προφίλ των υπέρβαρων

Άνθρωποι παρορμητικοί, ανταγωνιστικοί και συναισθηματικά ασταθείς είναι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πιο πιθανό να καταλήξουν υπέρβαροι κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Παρορμητικοί

Ο παρορμητισμός είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι κάποιος θα γίνει υπέρβαρος στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες που αποτελούσαν το 10% των πιο παρορμητικών ζύγιζαν κατά μέσο όρο 10 κιλά περισσότερο από το 10% των ατόμων με το χαμηλότερο σκορ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι παρορμητικοί ενδίδουν εύκολα στον πειρασμό και δεν διαθέτουν την πειθαρχία που απαιτείται προκειμένου να προσχεδιάσουν μελλοντικές τους κινήσεις (π.χ. σχεδιασμός διαιτολογίου), να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ή εκνευρισμούς. Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική άσκηση που απαιτούνται για να συντηρήσει κανείς το βάρος του στα ίδια επίπεδα είναι δύο παράγοντες που προϋποθέτουν δέσμευση, αλλά και συγκράτηση των παρορμητικών τάσεων, πράγμα δύσκολο για όσους χαρακτηρίζονται από παρορμητισμό. Ένας παρορμητικός χαρακτήρας μπορεί π.χ. να έχει τη διάθεση να πάει στο γυμναστήριο, αλλά ξαφνικά κάτι προκύπτει και αντί για τη γυμναστική επιλέγει να ακολουθήσει την παρόρμησή του.

Ανταγωνιστικοί

Οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν περισσότερο άγχος, ενώ μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) με την αύξηση του βάρους.

Καταθλιπτικοί

Οι άνθρωποι που πέφτουν στην παγίδα του «φαινομένου γιογιό» (γνωστό και ως «ανακύκλωση του βάρους», αφορά την απώλεια κιλών και τη σταδιακή επανάκτησή του) συνήθως διακρίνονται για τη συναισθηματική τους αστάθεια, ενώ έχουν και χαμηλή ευσυνειδησία. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά οδηγούν, σύμφωνα με τη μελέτη της Angelina Sutin και της ομάδας της, σε αρνητικά συναισθήματα, παρορμητισμό και καταθλιπτικές σκέψεις, τα οποία σχετίζονται με τη σειρά τους με αυξομειώσεις του βάρους. Τα καταθλιπτικά άτομα συνήθως παρουσιάζουν αλλαγές στην όρεξή τους, οπότε είναι πολύ εύκολο να βιώσουν το «φαινόμενο γιογιό». Η συναισθηματική αυτή αστάθεια, σε συνδυασμό με έλλειψη αυτοελέγχου που συνδέεται με τη χαμηλή ευσυνειδησία, αποτελούν τη συνταγή της αποτυχίας: συνεχείς διακυμάνσεις του βάρους.

Το προφίλ των αδύνατων

Ευσυνείδητοι είναι συνήθως οι άνθρωποι που διατηρούν έναν υγιή Δ.Μ.Σ. σε όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας. Αυτού του είδους τα άτομα είναι κατά κανόνα αδύνατα, ενώ το βάρος τους δεν υφίσταται μεγάλες αυξομειώσεις κατά την ενήλικη ζωή τους. Οι επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός στο ότι έχουν αυτοέλεγχο και είναι σε θέση να ρυθμίζουν το βάρος τους.

Δίαιτες με βάση τον χαρακτήρα

Στηριζόμενοι στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, θα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό να δημιουργήσουμε προγράμματα απώλειας βάρους τα οποία να ανταποκρίνονται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του καθενός. Το να ορίσουμε π.χ. συγκεκριμένες ώρες γευμάτων και να προσχεδιάσουμε μια δίαιτα είναι κινήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετούς να χάσουν τα κιλά που θέλουν, όχι όμως και τους παρορμητικούς, οι οποίοι θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα αν π.χ. συμβουλεύονταν όποτε επιθυμούσαν ένα διαιτολογικό πρόγραμμα από το Ίντερνετ. «Ελπίζουμε με την πλήρη διαλεύκανση της σχέσης μεταξύ προσωπικότητας και παχυσαρκίας να μπορέσουμε να αναπτύξουμε θεραπείες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του καθενός», καταλήγει η νευροεπιστήμονας Angelina Sutin.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτρέπεται η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας φαρμάκων

Επιτρέπεται η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας φαρμάκων

Δίπλα στη δραστική ουσία μπορεί να αναγράφεται, είπε ο Α. Λοβέρδος.

Δεν απαγορεύεται η αναγραφή, από τους γιατρούς, στην φαρμακευτική συνταγή και της εμπορικής ονομασίας, δίπλα στην δραστική ουσία, ξεκαθάρισε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε παρέμβασή του, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τόνισε ότι η σχετική ρύθμιση συνιστά προτροπή προς τους γιατρούς και όχι κρατική επιβολή και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση όταν ο ασθενής επιλέγει το πρωτότυπο φάρμακο θα επιβαρύνεται ο ίδιος την διαφορά της τιμής.



Διαβάστε περισσότερα...

Συχνά λάθη στις δίαιτες



Γιατί δεν χάνονται τα κιλά.

Οι τροφές που καταναλώνουµε αποδίδουν ενέργεια την οποία ο οργανισµός µας αξιοποιεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, ενώ την περίσσεια - όταν αυτή υπάρχει (και στις ηµέρες µας υπάρχει συχνά) - την αποθηκεύει µε τη µορφή λιπώδους ιστού.

Η ενεργειακή απόδοση των τροφών λοιπόν αποτελεί το σηµείο αναφοράς για τον έλεγχο του βάρους µας: αν τρώµε περισσότερο από αυτό που «ξοδεύουµε», θα πάρουµε βάρος, ενώ αν τρώµε λιγότερο θα χάσουµε. Κάποιες φορές όµως µπορεί να µην έχουµε ιδέα τού πόσες θερµίδες παίρνουµε τελικά.

Λάθος 1: Αντικαθιστούµε τροφές αυθαίρετα

Πολλές φορές και ενώ κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος ο δείκτης της ζυγαριάς αρνείται πεισµατικά να κατέβει διότι µπορεί αντί για το τρόφιµο που υποδεικνύεται στο διατροφικό µας πρόγραµµα, να καταναλώνουµε κάτι άλλο, θεωρώντας ότι δεν έχει διαφορά. Η αιτία δεν είναι καµία άλλη από το ότι δεν έχει γίνει κατανοητό πόσες θερµίδες µπορεί να συνεπάγεται αυτή η «µικρή» ατασθαλία.

Για παράδειγµα, έστω ότι προγραµµατίζουµε για βραδινό µια τονοσαλάτα µε φρέσκα λαχανικά, καλαµπόκι, ελαιόλαδο και συνοδευτικά µία φέτα ψωµί (25-30 γρ.).

Αντί για το ψωµί όµως προτιµούµε τελικά ένα κριθαροκούλουρο, σκεφτόµενοι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάµεσά τους. Κι όµως, έτσι είναι σαν να τρώµε τελικά 4 φέτες ψωµί, αφού ένα κριθαροκούλουρο των 80 γρ. παρασκευασµένο µε την κλασική κρητική συνταγή αποδίδει περίπου 320 θερµίδες! Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει πως δεν πρέπει να ξαναφάµε κριθαροκούλουρο, αλλά απλώς ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουµε τι τρώµε.

Λάθος 2: Υποτιμάτε τις «υγρές» θερµίδες


Τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την αγορά ροφήµατα εναλλακτικά του καφέ, µε πραγµατικά ατέλειωτη ποικιλία γεύσεων που «γαργαλάνε» τον ουρανίσκο µας. Πόσοι όµως πραγµατικά συνειδητοποιούν ότι η προτίµηση ενός τέτοιου ροφήµατος αντί του κλασικού καφέ (ο οποίος, όταν δεν βάλουµε ζάχαρη και γάλα, θεωρείται ότι δεν έχει θερµίδες) συνεπάγεται µια «βόµβα» θερµίδων, και µάλιστα χωρίς να µας χορταίνει κιόλας;

Λάθος 3: Υπερεκτιµάµε την άσκηση


Συχνά πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι ένας περίπατος αρκεί για να «κάψουν» τις θερµίδες που κατανάλωσαν σε ένα πλουσιοπάροχο γεύµα λίγες ώρες πριν. Η αλήθεια των αριθµών µάς δίνει για ακόµη µια φορά τη σωστή διάσταση των πραγµάτων:

«Καίμε» λιγοτερο απ’ οσο πιστεύουμε


Αυτό λοιπόν που διαπιστώνουµε είναι ότι ένα άτοµο (στο παράδειγµά µας, άντρας) βάρους 70 κιλών περπατώντας µε µέτρια ένταση για µία ολόκληρη ώρα καταφέρνει να δαπανήσει τις θερµίδες που περιέχει µισή µόλις σοκολάτα. Πολύ γενικά µάλιστα θα λέγαµε ότι τις θερµίδες που «καταναλώνουµε» σε 60 δευτερόλεπτα χρειαζόµαστε 60 λεπτά δραστηριότητας για να τις «κάψουµε».

Η σωµατική δραστηριότητα λοιπόν κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, µας προφυλάσσει κατά την περίοδο δίαιτας αδυνατίσµατος από τη µεγάλη απώλεια µυϊκού ιστού, έχει σηµαντική επιρροή στην ψυχική µας ισορροπία, αλλά ας µην έχουµε την εντύπωση ότι συµβάλλει δραµατικά στο «κάψιµο» θερµίδων, εκτός και αν µιλάµε για πρωταθλητές και Ολυµπιονίκες. Είναι λοιπόν πιο εφικτό να προσέχουµε τι τρώµε παρά να γίνουµε όλοι αθλητές υψηλών επιδόσεων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Γολγοθάς» για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ



Γιατροί και φαρμακοποιοί σταματούν την πίστωση σε εξετάσεις και φάρμακα.

Σε οριακό σημείο έχουν οδηγηθεί πλέον, οι σχέσεις, με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), των γιατρών και φαρμακοποιών που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό, καθώς ο ΕΟΠΥΥ υπόσχεται ότι θα τους δώσει άμεσα όσα τους χρωστά, αλλά μέχρι αυτό να γίνει πράξη, γιατροί και φαρμακοποιοί σταματούν την πίστωση σε εξετάσεις και φάρμακα, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά τη «νύφη» να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ασθενείς.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής αναμένουν έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρη για την καταβολή 76 εκατ. ευρώ, μέρους του συνολικού ποσού που τους οφείλει ο Οργανισμός, προκειμένου να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να συνεχίσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαστηριακοί γιατροί, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τους οφείλουν 700 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα τους οφείλουν άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει ότι αρχίζει να αποπληρώνει πάνω από 2.000 γιατρούς για οφειλές που αφορούν τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το μεσημέρι, οι ιδιώτες γιατροί –κλινικοί και εργαστηριακοί- πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στο αμφιθέατρο του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον νέο φορέα υγείας και δήλωσαν αποφασισμένοι να σταματήσουν την πίστωση στον οργανισμό, μέχρι την αποπληρωμή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, από σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους για κάθε εργαστηριακό, ακτινολογικό αλλά και ιατρικό έλεγχο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κάλει τα μέλη του να απέχουν από την συνταγογράφηση και την αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων, οι οποίες θα γίνονται στο προσωπικό συνταγολόγιο του ιατρού, καθώς και από την εκτέλεση των σχετικών παραπεμπτικών.

Η σημερινή συγκέντρωση στον ΕΟΠΥΥ έγινε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, αλλά και των Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, που δεν σκοπεύουν, απ' ό,τι φαίνεται, να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, για όσο διάστημα ο οργανισμός δεν προχωρά σε εξόφληση.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί, που ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά του ελληνικού κράτους για όσα χρήματα τους οφείλονται, εκτιμούν ότι οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται έως και περισσότερο από 50%, από τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, το Μνημόνιο προέβλεπε ότι ο γιατρός θα συνταγογραφούσε τη δραστική ουσία του φαρμάκου, χωρίς να αναφέρει το εμπορικό όνομα συγκεκριμένων φαρμάκων. Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός θα χορηγούσε στον ασφαλισμένο το φθηνότερο γενόσημο που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία.

Αντί να γίνουν αυτά, είπαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου σε παρένθεση. Αυτό προκαλεί τεράστια επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, ο οποίος καλείται να πληρώσει διπλά: Τη συμμετοχή τού 25% στην τιμή του γενοσήμου, αλλά και τη διαφορά από την τιμή του γενοσήμου έως προς την τιμή του ακριβότερου πρωτοτύπου που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου μίλησε για κυβερνητικές παλινωδίες και εξήγησε ότι οι φαρμακοποιοί θα εφαρμόσουν τον νόμο, ενώ είπε ότι θα προσφύγουν κατά του Δελτίου Τιμών που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Πάρκινσον θα ξεπεράσει τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης



Είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος μετά το Αλτσχάιμερ.

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η μέση ηλικία εκδήλωσης της νόσου είναι τα εξήντα χρόνια, ενώ πάνω από ένας στους 10 ανθρώπους διαγιγνώσκεται πριν από την ηλικία των πενήντα. Η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος (μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ) και ο επιπολασμός της θα συνεχίσει να αυξάνει καθώς αυξάνει και το ποσοστό των ηλικιωμένων στο συνολικό πληθυσμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η νόσος του Πάρκινσον θα ξεπεράσει τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης μέχρι το 2040.

«Το Πάρκινσον είναι ασθένεια με πολλά πρόσωπα και εκδηλώνεται σε κάθε ασθενή διαφορετικά, με κινητικά και μη κινητικά προβλήματα, που επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα της ζωής του αλλά και των φροντιστών του», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Παναγιώτης Ζήκος, ειδικός, νευρολόγος και πρόεδρος της «Επίκουρος Κίνηση», (Ελληνική Εταιρεία εθελοντών και ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον), με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον.

Η πλημμελής διαχείριση της νόσου λόγω καθυστέρησης στη διάγνωση και λόγω έλλειψης έγκυρης ενημέρωσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υγεία του ασθενή, αλλά και επιβαρύνει οικονομικά τόσο τους ίδιους όσο και τα ευρωπαϊκά κράτη, με κόστος που αγγίζει τα 13,9 δισ. ευρώ είπε ο κ. Ζήκος.

Η νόσος του Πάρκινσον κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται από κινητικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν τρέμουλο, ακαμψία, βραδυκινησία και αστάθεια, γι' αυτό και η αρχική της ονομασία ήταν «τρομώδης παράλυση». Συνδέεται επίσης και με συμπτώματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την κίνηση, τα οποία περιλαμβάνουν απώλεια της γεύσης και της αίσθησης της όσφρησης, διαταραχές ύπνου, γαστρεντερικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, δυσκολία κατάποσης.

Στο ιστορικό της νόσου του Πάρκινσον, επίσης, περιλαμβάνονται διαταραχές όπως άγχος, πόνος, κόπωση, κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία, παραισθήσεις και ψύχωση, γνωστική δυσλειτουργία και άνοια. Αυτά τα συμπτώματα συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για επιπλέον φροντίδα και για νοσηλεία.

Ο Κώστας Ματσουκάς, 67 ετών, γεωπόνος, διαγνώστηκε με Πάρκινσον πριν από περίπου 8 χρόνια. Τα τρία τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του που άλλαξε δραματικά την καθημερινότητά του και τη ζωή της οικογενείας του. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα μόνος μου ούτε τις πιο απλές κινήσεις», είπε ο κ. Ματσουκάς, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά του δημιούργησαν τεράστιο ψυχολογικό βάρος. «Σήμερα, πρόσθεσε, χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλει η «Επίκουρος Κίνηση»' για έγκυρη ενημέρωση, έμαθα για όλες τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν και επέλεξα σε συνεργασία με το γιατρό μου την καταλληλότερη για μένα αγωγή». Η ζωή του έχει βελτιωθεί αρκετά και όπως είπε αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του ώστε και άλλοι ασθενείς να μάθουν ότι υπάρχουν λύσεις.

«Η επιλογή της καταλληλότερης φαρμακευτικής αγωγής παίζει καίριο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του ασθενή και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του», είπε ο κ. Ζήκος.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής της επιδείνωσης της νόσου, υπάρχει τόσο η δυνατότητα της φαρμακευτικής αγωγής όσο και η επεμβατική αντιμετώπιση, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή και οι σύγχρονες επεμβατικές μέθοδοι καθυστερούν την επιδείνωση της νόσου και μειώνουν την οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς».

Η συνεχιζόμενη έρευνα έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν μέθοδοι που καθυστερούν αποτελεσματικά ή ακόμα και σταματούν ή εν τέλει αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας, είπαν οι επιστήμονες.

Η βαρύτητα της νόσου του Πάρκινσον διαφέρει από άτομο σε άτομο (καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική). Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλλουν από τη μία ημέρα στην άλλη και σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν επιπτώσεις τόσο σωματικές όσο και γνωστικές και ψυχολογικές.

Δυστυχώς, όμως, όπως είπε ο Ιωάννης Παπατριανταφύλλου, ψυχίατρος, η νόσος του Πάρκινσον δεν έχει ενταχθεί στις αναπηρίες, ενώ δεν υπάρχει και κοινή ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Η «Επίκουρος Κίνηση», ως μέλος της ευρωπαϊκής εταιρείας για τη νόσο του Πάρκινσον, συμμετείχε στη δημιουργία και παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Κοινής Διακήρυξης για τα Πρότυπα Φροντίδας στη νόσο του Πάρκινσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό να ενθαρρύνει την ισότητα και βελτιστοποίηση της θεραπείας της νόσου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, συμμετέχει και στην οργάνωση ενός δικτύου υποστήριξης από ευρωβουλευτές για τη νόσο του Πάρκινσον.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικό κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών



Μία ανοικτή πρωτοβουλία για όλους τους Έλληνες.

Το Δίκτυο Ανταλλαγής Χρόνου time4time.gr, ή σε ελεύθερη μετάφραση «ο χρόνος μου για το χρόνο σου», αποτελεί μια ανοικτή πρωτοβουλία για όλους τους Έλληνες. Πρόκειται για ένα σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών με «μονάδα πληρωμής» το χρόνο. Χωρίς φυσικό ή λογιστικό χρήμα να παρεμβαίνει στη συναλλαγή. Τα μέλη της νέας πλατφόρμας social media ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες, χρεώνοντας απλά το χρόνο που διαθέτουν. Κυρίαρχη έννοια είναι αυτή της ισοδύναμης αξίας της κάθε προσφερόμενης ώρας. Όποιο και αν είναι το επάγγελμα, όσο απλή ή σύνθετη και αν είναι η υπηρεσία.

Η δημιουργία της νέας πλατφόρμας έγινε με Λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ. Για την ιστοσελίδα χρησιμοποιήθηκε το Joomla CMS και για την πλατφόρμα ανταλλαγής το λογισμικό Cyclos, ενώ η παραμετροποίηση έγινε σε συνεργασία με τα τμήματα πληροφορικής της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Καλαμαριάς και το Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη.

Η Ομάδα του Δικτύου στηρίζεται, αυτή την στιγμή, από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Καλαμαριάς, τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και την «Ένωση Ελλήνων Φίλων και Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα» (GreekLUG), με την προοπτική να ενταχθούν στην προσπάθεια και άλλοι δήμοι της πόλης.

Ο ρόλος των δύο Δήμων και της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, θα είναι να προσφέρουν στους πολίτες την υποδομή, την τεχνογνωσία, και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται, για την εκκίνηση του εγχειρήματος αυτού, αναλαμβάνοντας τα σχετικά λειτουργικά κόστη και φιλοδοξώντας, έτσι, να παίξουν τον ρόλο του καταλύτη, διευκολύνοντας πρακτικά τους δημότες να οργανώσουν και να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη τους.

Η Ένωση Ελλήνων Φίλων και Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα» (GreekLUG) θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη της ιστοσελίδας και της πλατφόρμας.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπηρεσίες των ΚΕΠ σε 68 καταστήματα των ΕΛΤΑ



Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι Δ. Ρέππας και Μ. Βορίδης.

Σε 68 καταστήματα των ΕΛΤΑ, σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, οι πολίτες θα μπορούν να βρουν δωρεάν τις υπηρεσίες των ΚΕΠ, στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, καθώς και ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Χρήστος Βαρσάμης.

Η πρωτοβουλία, η οποία ανήκει στον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνο Ρόβλια, έχει ως στόχο, αφενός να εξυπηρετήσει πολίτες περιοχών όπου δεν υπάρχουν καταστήματα των ΚΕΠ, και αφετέρου -όπως είπε ο κ. Βορίδης- ενόψει της απελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη χώρα μας από τον επόμενο χρόνο, να φέρει πολίτες μέσα στα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, οι οποίοι θα προτιμήσουν τις υπηρεσίες και τα νέα προϊόντα τους.

Όπως ανέφεραν οι δύο υπουργοί, τα ΕΛΤΑ θα αξιοποιήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές τους, θα εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν με τις υπηρεσίες των ΚΕΠ και όλα αυτά δίχως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για ένα «καλό μνημόνιο», είπε ο κ. Βορίδης, καθώς θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των ΕΛΤΑ, δεδομένου ότι παρατηρείται ταυτόχρονα μία αύξηση των χρηστών των ΕΛΤΑ, ενώ παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται σε φάση εκσυγχρονισμού των δομών της.

Ο κ. Ρέππας, από την πλευρά του, είπε πως «το κόστος των υπηρεσιών αυτών για τα ΕΛΤΑ είναι αμελητέο, ένα κόστος που πάντως θα υπολογιστεί στο μέλλον», ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να υπάρχουν χρεώσεις των πολιτών που θα απευθύνονται στα ΚΕΠ, τόνισε ότι «θα είναι δωρεάν οι υπηρεσίες» και πως «δεν μπορεί να κάνει τον μελλοντολόγο».

Τέλος, από τον κ. Βορίδη διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας προσωπικού στα 68 καταστήματα των ΕΛΤΑ, προκειμένου να διεκπεραιώσουν και τις υποχρεώσεις των ΚΕΠ, καθώς σε αυτά τα καταστήματα υπάρχει μόνιμο προσωπικό, ενώ οι όποιες ελλείψεις καλύπτονται από συμβασιούχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι εγκαταλείπουν το αυτοκίνητο



Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νέων καταδεικνύει νέα μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου για το Δημόσιο Συμφέρον (CalPIRG), με έδρα την Καλιφόρνια.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας, με τίτλο «Μετακινήσεις και Νέα Γενιά», είναι ότι οι νέοι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, σε σχέση με παλαιότερα, κάτι που αποδίδεται στην υψηλή ανεργία, τις τιμές των καυσίμων, την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να επικοινωνήσουν ακόμα και αν δεν βρίσκονται στο ίδιο μέρος.

Η έρευνα βασίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σε στοιχεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων, σύμφωνα με τα οποία:

- Από το 2001 μέχρι το 2009 ο μέσος αριθμός μιλιών που διάνυσαν με το αυτοκίνητό τους άνθρωποι ηλικίας από 16 μέχρι 34 ετών μειώθηκε κατά 23%.

- Την περίοδο αυτή οι νέοι χρησιμοποίησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 40% περισσότερο.

- Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 14 με 34 χωρίς δίπλωμα οδήγησης αυξήθηκε από 21 σε 26% την περίοδο 2000 – 2010.

Εκτός αυτού, από τη μελέτη προκύπτει ότι αυξήθηκε επίσης η χρήση του ποδηλάτου αλλά και το περπάτημα. Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή σε μια χώρα όπου το δίπλωμα οδήγησης θεωρούνταν το πρώτο βήμα προς την ενηλικίωση.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο στα Τρίκαλα



Θα εξυπηρετεί 80 οικογένειες.

Άρχισε σήμερα τη λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τρικκαίων, το οποίο θα εξυπηρετεί 80 οικογένειες η επιλογή των οποίων έγινε με κοινωνικά κριτήρια.

Τα προϊόντα που διατίθενται είναι προσφορά από τοπικές επιχειρήσεις και αλυσίδας super market.


Διαβάστε περισσότερα...

Απογραφή και στο βάθος απολύσεις



150.000 περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι από όσους θέλει η τρόικα.

Μειώθηκε το προσωπικό του Δημοσίου κατά 50.060 υπαλλήλους στη διάρκεια της διετίας 2010-2011, χωρίς όμως να απομακρύνεται ο κίνδυνος για απολύσεις το επόμενο διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 απομακρύνσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2015.

Σε 712.076 ανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 635.904 αποτελούν το τακτικό προσωπικό, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Μητρώου, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Ειδικότερα, το 2010 αποχώρησαν από τον στενό δημόσιο τομέα 45.123 υπάλληλοι και ο αριθμός των προσλήψεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μεταφορές προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανήλθε σε 21.261. Αντιστοίχως, το 2011 έγιναν 34.825 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων και 8.627 προσλήψεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι αποχωρήσεις που έγιναν το 2010 δεν συνυπολογίζονται για την κάλυψη των 150.000 απομακρύνσεων.

Ο Δ. Ρέππας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο στόχος μπορεί να καλυφθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων, του περιορισμού νέων προσλήψεων και της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων. «Έχουμε σε εβδομαδιαία βάση μία συνεργασία και με τους εκπροσώπους του μηχανισμού και φαίνεται πως η εξέλιξη των στοιχείων δείχνει ότι η μείωση του προσωπικού είναι ικανοποιητική» υπογράμμισε.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε, όμως, πως έχει τεθεί αίτημα απολύσεων από την τρόικα. «Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει και απολύσεις, στο πλαίσιο όμως και σε συνάρτηση των αναδιαρθρώσεων που πρέπει να γίνουν σε φορείς του Δημοσίου» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι στους φορείς αυτούς περιλαμβάνονται και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 500 ευρώ το εκλογικό επίδομα



«Κούρεμα» και στις εκλογικές δαπάνες.

Με σοβαρά προβλήματα τεχνικής φύσης αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές που προκηρύσσονται σήμερα, καθώς η αισθητά μειωμένη δαπάνη για αποζημιώσεις δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικαστικών αντιπροσώπων οδηγεί στην απροθυμία τους να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται πως το 2009 για τις εθνικές εκλογές δαπανήθηκαν 130 εκατ. ευρώ περίπου ποσό που φέτος μειώνεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το εκλογικό επίδομα που θα λάβουν περισσότεροι από 70.000 δικαστικοί, δικηγόροι, αστυνομικοί, λιμενικοί και υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης και το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν προϊόν συμφωνίας μεταξύ ΑΔΕΔΥ και αρμοδίων υπουργείων περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το εκλογικό επίδομα στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν 800 ευρώ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010 μειώθηκε κατά 25% στα 600 ευρώ και στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι στα 500 ευρώ (μεικτά).

Μάλιστα, δικαστικοί λειτουργοί πρώτου βαθμού και οι δικαστικοί υπάλληλοι με βαθμό Α' και Β' θα κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου ανήμερα των βουλευτικών εκλογών, αλλά και καθήκοντα εκλογικού συνεργείου μετά τις εκλογές με μοναδική αποζημίωση και για τις δύο διαδικασίες 500 ευρώ μεικτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα κατά του πάρκινσον



Σαν σήμερα γεννήθηκσε ο άγγλος γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1775 του άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Πάρκινσον το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωμα αυτασφάλισης και για απολυμένους τραπεζών και ΔΕΚΟ



Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Στη σημαντική διεύρυνση του δικαιώματος της αυτασφάλισης για χιλιάδες εργαζόμενους προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Με τροπολογία, που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στη Βουλή, αποκτούν τη συγκεκριμένη δυνατότητα και οι απολυμένοι τραπεζών και ΔΕΚΟ. Αναλυτικότερα, δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης έχουν πλέον:

Όλοι οι (πρώην) εργαζόμενοι σε κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες και σε ΔΕΚΟ, με «κάλυψη» συμβάσεων μονιμότητας.

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες με κρατική συμμετοχή, που πλέον δεν έχουν το καθεστώς «μονιμότητας» και υπάγονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Είναι όλοι υποχρεωμένοι να το κάνουν;

Όχι. Είναι προαιρετικό, ώστε να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη.

Τι κοστίζει αυτό για τον ασφαλισμένο;

Την καταβολή κάθε μήνα του συνολικού ποσού των εισφορών, που πλήρωνε ο ίδιος και ο εργοδότης του, με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα που δούλεψε πριν απολυθεί.

Αφορά μόνο στους φορείς κύριας ασφάλισης;

Όχι. Η ασφάλιση μπορεί να συνεχίζεται προαιρετικά, αν το αιτηθεί ο ασφαλισμένος, και στα επικουρικά ταμεία και στους φορείς πρόνοιας και υγείας, που ασφαλιζόταν πριν χάσει τη δουλειά του.

Πώς προσμετράται ο συγκεκριμένος χρόνος αυτασφάλισης;

Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης υπολογίζεται ως πραγματικός κύριας, επικουρικής και ασφάλισης πρόνοιας και θα συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης και εφάπαξ (αν δεν καταργηθεί), όσο και για την όποια προσαύξηση (;) αυτών των αποδοχών.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μόνο στον εργαζόμενο;

Όχι. Το όφελος για το Δημόσιο είναι προφανές, αφού θα μπορέσει – με αυτό τον τρόπο – να καλύψει τις απώλειες, που θα έχουν τα ταμεία, όταν θα εφαρμοστούν τα σχέδια εξυγίανσης όλων αυτών των επιχειρήσεων και τα οποία θα προκαλέσουν απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι απολυμένοι να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν την αυτασφάλιση.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους



Αφορά τα πρώην ειδικά Ταμεία και τον ΟΓΑ.

Οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν σε περίπτωση διακοπής της υποχρεωτικής ασφάλισής τους να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στον ίδιο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους ίδιους κλάδους πρόνοιας και ασθένειας.

Αυτό προβλέπει προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που συζητείται στη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτή οι ασφαλισμένοι, υποχρεούνται να καταβάλλουν κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου του κλάδου ή φορέα στον οποίο υπήγοντο.

Ο χρόνος της προαιρετικής ασφάλισης λογίζεται ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης και συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης και εφάπαξ όσο και για προσαύξηση των αντίστοιχων παροχών.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται, ότι οι ιδιοκτήτες έως και 7 ενοικιαζόμενων δωματίων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και ο μέσος όρος του εισοδήματός τους από αυτή τη δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε την 31.12.2011, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ».


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχα στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ



Για τους άπορους φοιτητές.

Πασχαλινό γεύμα για τους άπορους θα προσφέρει την Κυριακή του Πάσχα, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και ο δήμος Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα της Φοιτητικής Λέσχης του πανεπιστημίου.

Το γεύμα θα δοθεί σε γιορτινό περιβάλλον κατά τις ώρες 12.00 - 14.00. Το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και ο δήμος, εξακολουθούν να πραγματοποιούν κάθε Κυριακή τα καθιερωμένα γεύματα προς απόρους, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές για το Πάσχα



Πού θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια.

Ενημερωτικό υλικό για την επιλογή τροφίμων θα διανείμει αύριο ο ΕΦΕΤ με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της παραπλάνησης των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα φυλλάδια θα διανεμηθούν:

- Στην Αθήνα στις 11.00 στην είσοδο της Βαρβακείου Αγοράς

- Στη Θεσσαλονίκη στις 10.00 στην είσοδο της Αγοράς του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (Ερμού).

- Στο Ηράκλειο στις 14.00 στην είσοδο της Κεντρικής Αγοράς του Ηρακλείου (περιοχή Λιονταριών), σε συνεργασία με εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ηρακλείου.

Βασική προτεραιότητα του Φορέα αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος της εφαρμογής όλων των κανονισμών υγιεινής, που καθορίζονται από τη νομοθεσία, σε σχέση με την προμήθεια, την αποθήκευση, τη διακίνηση και την εμπορία των τροφίμων.

«Η συστηματική μας προσπάθεια για την εξάλειψη περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών συνεχίζεται όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδικά για την πασχαλινή αγορά, έχουμε λάβει σειρά πρωτοβουλιών και συνεργαζόμαστε με τους συναρμόδιους του ΕΦΕΤ φορείς, προκειμένου να επιτύχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί κυτταρική παχυσαρκία



Τι δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί κυτταρική παχυσαρκία (συσσώρευση λιπιδίων στα κύτταρα), σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης Ελλήνων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Cell Science.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας αναμένεται να βοηθήσουν στην κατανόηση της παθογένειας ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

«Η έρευνα έδειξε ότι έκθεση καλλιεργειών ανθρωπίνων κυττάρων σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου (υποξία) προκαλεί την συσσώρευση σταγονιδίων λίπους στο εσωτερικό των κυττάρων, ένα είδος δηλαδή κυτταρικής παχυσαρκίας. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι αυτό οφείλεται στην επαγωγή από την υποξία του παράγοντα HIF-1, ο οποίος ενεργοποιεί την έκφραση του ενζύμου λιπίνη και την σύνθεση τριγλυκεριδίων.

Είναι σημαντικό ότι η συσσώρευση των λιπιδίων μπορεί να αποφευχθεί όταν στα κύτταρα χορηγηθεί ένα φυσικό φλαβονοειδές που αναστέλλει την δράση του HIF-1» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σίμος, η ομάδα του οποίου εκπόνησε την έρευνα μαζί με τον με λέκτορα Βιοχημείας Ηλία Μυλωνή σε συνεργασία με την ομάδα του δρ. Συμεών Σινιόσογλου στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ.

Ένας από τους λόγους που η σωματική παχυσαρκία οδηγεί συχνά σε προβλήματα υγείας είναι η αγνώστης αιτίας έκτοπη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα ζωτικών οργάνων όπως το ήπαρ. Η προκαλούμενη ασθένεια του «μη-αλκοολικού λιπώδους ήπατος» συχνά εξελίσσεται σε ηπατίτιδα και κίρρωση, μια επικίνδυνη για την ζωή κατάσταση. «Η μελέτη αυτή έρχεται να συμβάλει στην διαλεύκανση της αιτιολογίας αυτού του φαινομένου» πρόσθεσε ο κ Σίμος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι γυναικολογικοί πολύποδες;



Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική.

Ο πολύποδας είναι ένα μικρό ογκίδιο, συνήθως με μίσχο που μπορεί να εκφύεται είτε από τον τράχηλο της μήτρας είτε από την εσωτερική της κοιλότητα (ενδομήτριο).

Ο πολύποδας στον τράχηλο της μήτρας αποτελεί συνήθως τυχαίο εύρημα κατά την διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης και διαγιγνώσκεται από τον Γυναικολόγο κατά την διάρκεια της επισκόπησης του τραχήλου. Ο πολύποδας του ενδομητρίου διαγιγνώσκεται συνήθως κατά την διενέργεια διακολπικού έγχρωμου υπερήχου μήτρας όπου και απεικονίζεται σαν ένα μικρό μόρφωμα στην ενδομητρική κοιλότητα, συνήθως με αιμάτωση (ροές).

Ο πολύποδας είναι δυνατόν να ευθύνεται για διαταραχές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως και για την σταγονοειδή κολπική αιμόρροια που μπορεί να παρατηρήσει μία γυναίκα μετά από την σεξουαλική επαφή. Μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας από σαράντα έως πενήντα ετών θα εμφανίσει πολύποδα είτε στον τράχηλο είτε στην ενδομητρική κοιλότητα. Ο πολύποδας μπορεί να ευθύνεται σε κάποιες περιπτώσεις για υπογονιμότητα ιδιαίτερα όταν βρίσκεται κοντά στις σάλπιγγες γιατί αποφράσει μερικώς το στόμιο αλλά και όταν βρίσκεται μέαα στην ενδομητρική κοιλότητα γιατί μπορεί να παρεμποδίσει την εμφύτευση εμβρύων.

Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική. Η γυναίκα λαμβάνει μία ήπια νάρκωση (μέθη) και με την διαδικασία της υστεροσκόπησης ο Γυναικολόγος με την χρήση ενός εξειδικευμένου μηχανήματος (του ρεσεκτοσκοπίου) αφαιρεί τον πολύποδα, που αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Παλαιότερα η αφαίρεση του πολύποδα γινόταν τυφλά με απόξεση του ενδομητρίου αλλά η μέθοδος αυτή τείνει να εγκαταλειφθεί εκτός από την περίπτωση εκείνη που ο Γυναικολόγος επιλέγει εκτός από την αφαίρεση του πολύποδα, να προχωρήσει μετά την αφαίρεση του πολύποδα και σε απόξεση του ενδομητρίου για διαγνωστικούς λόγους.

Το πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης είναι κατά κανόνα αρνητικό για κακοήθεια. Η αφαίρεση του πολύποδα δεν αποκλείει στην γυναίκα το ενδεχόμενο να εμφανίσει έναν νέο πολύποδα στο μέλλον, ο οποίος θα αντιμετωπιστεί εκ νέου με την ίδια διαδικασία.

Τόσο ο πολύποδας του τραχήλου της μήτρας όσο και ο πολύποδας του ενδομητρίου είναι καλοήθη μορφώματα στην πλειοψηφία τους, που απαντώνται συχνά και δεν θα πρέπει να θορυβούν τις γυναίκες. Ο Γυναικολόγος τους θα τις κατευθύνει σωστά και υπεύθυνα δίνοντας λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα προκειμένου να επιστρέψουν απρόσκοπτα και σε σύντομο χρονικό διάστημα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράσταση διαμαρτυρίας από μικροβιολόγους στα Χανιά



Συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στα Χανιά πραγματοποίησαν το μεσημέρι, ιδιώτες μικροβιολόγοι, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή από τον Οργανισμό χρημάτων που οφείλονται για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αναστείλουν την πίστωση προς τον Οργανισμό, συμπορευόμενοι με τη στάση συναδέλφων τους σε όλη τη χώρα. Έτσι, από σήμερα, όσοι υποβάλλονται σε εξετάσεις σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα θα καταβάλουν το αντίτιμο και στην συνέχεια θα καταθέτουν τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με τον βιοπαθολόγο Μιχάλη Μαρινάκη, «τα έξοδά μας είναι σε ευρώ, και εμείς λαμβάνουμε χαρτάκια από τον ΕΟΠΥΥ που δεν ξέρουμε πότε και αν θα εξαργυρωθούν».

«Από τα 12 ευρώ του ΕΟΠΥΥ τα 5 είναι το κόστος των εργαστηρίων. Δεν μας πληρώνουν πώς θα επιβιώσουμε;» τόνισε η μικροβιολόγος Ευαγγέλια Χριστουλάκη.

Όπως μάλιστα υποστηρίζουν, τα δύο τελευταία χρόνια μέχρι τις 31-12-11 από τα επιμέρους Ταμεία δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

«Είμαστε απλήρωτοι για όλη την περίοδο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και όλη την προηγουμένη περίοδο. Δεν θέλουμε ούτε να στεναχωρήσουμε ούτε να ταλαιπωρήσουμε τους ασφαλισμένους αλλά η κατάσταση δεν πάει άλλο», τόνισε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Μιλτιάδης Μαρκάτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μανώλη Καστανάκη, «όλα τα εργαστήρια και οι γιατροί εδώ και δύο χρόνια παρά τις εξαγγελίες είναι απλήρωτοι και εμείς είμαστε στο πλευρό τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Αποτοξίνωση με πράσινο χυμό



Το μενού περιλαμβάνει λαχανικά, νερό και πολλή... θέληση!

Oι δίαιτες έχουν σβήσει! Η νέα μόδα του Χόλιγουντ είναι η αποτοξίνωση. Και ο καλύτερος τρόπος για να διώξετε τις τοξίνες από το σώμα σας είναι να πίνετε πράσινους χυμούς φτιαγμένους αποκλειστικά από φρέσκα λαχανικά! Το μενού περιλαμβάνει λαχανικά, νερό και πολλή... θέληση! Η ιδέα αυτής της ιδιότυπης νηστείας δεν είναι κάτι νέο.

Σχεδόν όλες οι θρησκείες απαιτούν από τους πιστούς τους να απαρνηθούν τους γευστικούς πειρασμούς για λίγο ή πολύ καιρό, ώστε να καθαρίσουν το σώμα και την ψυχή τους. Το κρέας απαγορεύεται, το ίδιο και το αλκοόλ. Αλλού τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά και άλλοτε λίγο πιο χαλαρά. Αυτού του είδους η «κάθαρση» ξέφυγε όμως από τα παραδοσιακά όρια και, όπως γίνεται σχεδόν πάντα, έγινε μόδα στον πλανήτη των σταρ πριν κατακτήσει τον κόσμο ολόκληρο!

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ένας έξυπνος επιχειρηματίας με το όνομα Πίτερ Γκλίγκμαν λάνσαρε το 10ήμερο πρόγραμμα «Τhe Master Cleanser». Η συνταγή ήταν απλή: για δέκα ημέρες ή τέλος πάντων για όσο αντέξει κανείς το μόνο που επιτρέπεται να καταναλώνεις είναι χυμός λεμονιού, στον οποίο έχεις προσθέσει πιπέρι καγιέν και σιρόπι σφενδάμου. Η Μπιγιονσέ, η Ντέμι Μουρ και πολλοί άλλοι celebrities δηλώνουν φανατικοί οπαδοί αυτής της μεθόδου, που προσφέρει αποτοξίνωση αλλά και άμεσα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Από τότε έως σήμερα, η ιδέα της αποτοξίνωσης έχει εξελιχθεί αρκετά και ευτυχώς οι εναλλακτικές μορφές μοιάζουν πολύ πιο ελκυστικές από τον χυμό λεμονιού. Για τη Σάλμα Χάγιεκ αλλά και την Γκουίνεθ Πάλτροου το μυστικό κρύβεται στους πράσινους χυμούς. Και δεν είναι οι μόνες που ορκίζονται στα οφέλη των χυμών που φτιάχνονται από λαχανικά. Μοντέλα όπως η Καρολίνα Κούρκοβα, η Αλεξάντρα Αμπρόσιο και η Μιράντα Κερ οφείλουν τη κομψή σιλλουέτα τους στους πράσινους χυμούς.

Τα οφέλη

Μας χαρίζουν ευεξία, βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες και μας προσφέρουν μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά. Είναι γεγονός ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδανικά για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το καλύτερο όμως είναι ότι μας χαρίζουν ενέργεια. Βάζοντας λοιπόν στο μπλέντερ μερικά λαχανικά μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε το ιδανικό πρωινό, έναν πράσινο χυμό που θα αντικαταστήσει τον καφέ και θα είναι η πιο υγιεινή λύση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, όταν τα λαχανικά γίνονται χυμός, το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει καλύτερα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, οι χυμοί είναι ο ιδανικός τρόπος για να καταναλώσουμε την ιδανική ποσότητα λαχανικών που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Τα λαχανικά αλλά και οι χυμοί λαχανικών διαθέτουν μια πληθώρα από αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στηνπροστασία των κυττάρων από την πρόωρη γήρανση. Ταυτόχρονα, βοηθούν το σώμα μας να γίνει πιο αλκαλικό.

Ρυθμίστε το PH του σώματός σας


Τι σημαίνει όμως αλκαλικό PH; Το ισορροπημένο PH του αίματος που ρέει είναι από την αλκαλική πλευρά. Την ίδια στιγμή όμως που συμβαίνει αυτό στο σώμα μας, εμείς τείνουμε να καταναλώνουμε τροφές που είναι όξινες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το καθημερινό στρες δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό μας. Ετσι, τα όργανα του σώματός μας αρχίζουν να καταπονούνται, ενώ η οξύτητα μεταφέρεται μέσω του αίματος σε όλα τα κύτταρα προκαλώντας μικρές καταστροφές στο πέρασμά της.

Για να κρατηθεί μια αλκαλική ισορροπία θα πρέπει να τρώμε τροφές 80% αλκαλικές και 20% όξινες. Ετσι θα καταφέρουμε να εξουδετερώσουμε την οξύτητα στο αίμα και να τονώσουμε τον οργανισμό μας με μικρές ανάσες ζωής. Γι’ αυτό ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να εντάξουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους πράσινους χυμούς, που δίνουν το απαιτούμενο οξυγόνο και χαρίζουν υγεία στα κύτταρα.

Τα οφέλη


Πέρα από την αποτοξίνωση και την προστασία των κυττάρων, οι πράσινοι χυμοί έχουν πολλά ακόμα εξίσου σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Βοηθούν ώστε το μυϊκό μας σύστημα να αποδίδει καλύτερα, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας και επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να μάχεται καλύτερα τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μας χαρίζουν ενέργεια, ταυτόχρονα όμως μας επιτρέπουν να απολαύσουμε έναν πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Τέλος, τα οφέλη των πράσινων χυμών γίνονται άμεσα ορατά όταν στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη μας, αφού βοηθούν το δέρμα μας να φαίνεται πιο νεανικό.

Ποιες είναι οι αλκαλικές τροφές;


Φτιάξτε μια λίστα από τις παρακάτω τροφές και φροντίστε ώστε το ψυγείο σας να είναι γεμάτο με όσες περισσότερες γίνεται. Ετσι, θα μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτές και να ετοιμάζετε εύκολα και γρήγορα έναν θρεπτικό χυμό που θα αντικαταστήσει τα μέχρι τώρα ανθυγιεινά σνακ που συνηθίζατε να καταναλώνετε. Αλκαλικές τροφές είναι το μπρόκολο, το σπανάκι και το μαρούλι, το κρεμμύδι, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, ο άνηθος, ο μαϊντανός, τα αρωματικά χόρτα, το αγγούρι, το σέλινο, η μελιτζάνα και το παντζάρι, η ντομάτα, το αβοκάντο, το ραπανάκι, το κολοκύθι, το λεμόνι, το σταφύλι και το κεράσι, το πεπόνι, τα μήλα και η μπανάνα...

Τι πρέπει να αποφεύγετε


Αντίθετα από τις αλκαλικές τροφές, τα τρόφιμα της παρακάτω λίστας ανήκουν στην κατηγορία των όξινων, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: κόκκινο κρέας, ζυμαρικά, ψωμί, τυριά, αβγά, καφές, κακάο, κοτόπουλο, σολομός, οστακοειδή, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, παγωτά, αναψυκτικά, ζάχαρη, μέλι...

Συνταγή για πράσινο χυμό


Πλένετε καλά ένα πράσινο μήλο (με τη φλούδα), ένα λεμόνι, δύο φύλλα σέλερι, 1 χούφτα σπανάκι, 1 χούφτα σέλινο ή μαϊντανό ή όποιο άλλο πράσινο λαχανικό θέλετε. Γεμίστε ένα μπολ με νερό και προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ξίδι. Βάλτε τα λαχανικά μέσα στο νερό και αφήστε τα για περίπου 15 λεπτά. Τα ξεπλένετε και τα κόβετε τα σε κομμάτια. Περάστε τα από τον αποχυμωτή. Καταναλώστε τον χυμό άμεσα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αγγούρι ή πιπεριές. Ακόμα καλύτερα, πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας λαχανικά και φρούτα για να φτιάξετε τον νέο, αγαπημένο σας χυμό. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και πράσινο τσάι, ειδικά αν η καφεΐνη σας είναι απαραίτητη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δεδομένα στην προδιάθεση της παιδικής παχυσαρκίας



Εντοπίστηκαν μεταλλάξεις δύο γονιδίων.

Άλλα δύο τουλάχιστον γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της κοινής παχυσαρκίας στα παιδιά, εντόπισε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα γενετική μελέτη πάνω σε αυτό το πρόβλημα, η οποία ρίχνει φως στο γιατί αρκετά παιδιά έχουν γενετική προδιάθεση για πάχος.

Προηγούμενες έρευνες είχαν ανακαλύψει γονίδια που συμβάλουν στην παχυσαρκία των ενηλίκων, καθώς και στην υπερβολική παχυσαρκία των παιδιών, ελάχιστα, όμως ως τώρα, ήταν γνωστά για το γενετικό υπόβαθρο της κοινής παιδικής παχυσαρκίας.

Οι δύο νέες γενετικές ποικιλομορφίες εντοπίσθηκαν από μία διεθνή ερευνητική κοινοπραξία (Early Growth Genetics Consortium), με επικεφαλής τον Στρούαν Γκραντ του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενετικής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Πάνος Δελούκας του βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger.

Οι επιστήμονες βρήκαν δύο μεταλλάξεις γονιδίων, μία στο γονίδιο OLFM4 (στο χρωμόσωμα 13) και μία στο γονίδιο HOXB5 (στο χρωμόσωμα 17), καθώς και ενδείξεις για άλλες δύο γενετικές ποικιλομορφίες, που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία.

Κανένα από αυτά τα γονίδια δεν είχε συσχετισθεί με την παχυσαρκία στα παιδιά μέχρι σήμερα. Άγνωστος, προς το παρόν, παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός και ο τρόπος που τα εν λόγω γονίδια αυξάνουν την ροπή προς παχυσαρκία, αλλά εκτιμάται ότι η δράση τους σχετίζεται με τη λειτουργία του εντέρου στα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν οι γυναίκες από τα φάρμακα της εξωσωματικής;



Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γυναικολόγος.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει το στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών στο οποίο η γυναίκα, που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας, λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή υπό τις οδηγίες και την στενή παρακολούθηση ενός Γυναικολόγου εξειδικευμένου στον συγκεκριμένο τομέα. Τα εν λόγω φάρμακα στην πλειοψηφία τους είναι ορμονικά σκευάσματα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη περισσότερων του ενός ωοθυλακίων (σε έναν φυσικό κύκλο αναπτύσσεται μόνον ένα), προκειμένου να συλλεχθούν τα ωάρια και να έχουμε την δημιουργία αρκετών εμβρύων προκειμένου να επιλεχθούν τα καλύτερα για την εμβρυομεταφορά, που θα λάβει χώρα σε δεύτερο χρόνο και να καταψυχθούν τα πλεονάζοντα.

Σημαντικό ποσοστό των γυναικών, που επιλέγουν την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα κάνουν περισσότερες από μία προσπάθειες μέχρι να επιτύχουν το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απόκτηση ενός παιδιού.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μία γυναίκα ηλικίας σαράντα ετών, που έχει κάνει ήδη τέσσερις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης αναρωτιέται αν θα πρέπει να προχωρήσει σε πέμπτη προσπάθεια ή θα πρέπει να παραιτηθεί λόγω των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν τα φάρμακα στην υγείατης;

Κάθε εξειδικευμένος Γυναικολόγος πριν προχωρήσει στην έναρξη της θεραπείας, γενικά θα ρωτήσει την γυναίκα σχετικά με περιστατικά καρκίνου στην οικογένεια και ιδιαίτερα για περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες συγγενείς πρώτου βαθμού, θα της ζητήσει να κάνει έναν υπέρηχο μαστών και/ή μία ψηφιακή μαστογραφία και επίσης θα της κάνει έναν διακολπικό έγχρωμο υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών άμφω. Ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του ενδομητρίου ανήκουν στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, δηλαδή αν η γυναίκα έχει ήδη καρκίνο (ειδικά στον μαστό) και το αγνοεί, οι ορμόνες, που θα πάρει, θα επιταχύνουν την εξέλιξή του.

Εκτός από την ψηφιακή μαστογραφία θα της ζητήσει μία σειρά εξετάσεων που αφορούν τόσο τον προγεννητικό έλεγχο όσο και την γενικότερη κατάσταση της υγείας της. Μόνο αφού αποδειχθεί ότι είναι υγιής θα ξεκινήσει την φαρμακευτική αγωγή.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αναφορικά με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Όλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως ασφαλή με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει ο πλήρης απαραίτητος έλεγχος πριν την έναρξη της θεραπείας και ότι η γυναίκα βρίσκεται σε συστηματική παρακολούθηση από τον Γυναικολόγο της κατά την διάρκεια της.

Σε συνεργασία με έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει άφοβα στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς με την σωστή και υπεύθυνη καθοδήγηση θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και θα οδηγηθεί γρήγορα και με ασφάλεια στο ποθητό αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν θέλετε να αλλάξει κάτι, αλλάξτε... εσείς



Ποιες συνήθειες σας στερούν ενέργεια.

Αν νιώθετε πεσμένοι, μελαγχολικοί, κακοδιάθετοι και θέλετε να αλλάξετε αυτή την κατάσταση υπάρχει ένα μυστικό που μπορεί να αλλάξει τα πάντα: ξεκινήστε πρώτα από τον εαυτό σας.

Κάθε συμπεριφορά είτε συντηρεί είτε σπαταλά ενέργεια κι αν δεν αλλάξετε τις ανθυγιεινές συναισθηματικές συνήθειές σας, απλώς εξαντλείτε τον εαυτό σας. Σημειώστε 5% σε κάθε συμπεριφορά από κάτω που αποτελεί κακή συνήθεια στη ζωή σας. Προσθέστε τα ποσοστά και αφαιρέστε το σύνολο από το 100. Το υπόλοιπο ποσοστό παρέχει μια ένδειξη της ενέργειας που έχετε στη διάθεσή σας. Όσο πιο χαμηλό το ποσοστό, τόσο πιο υψηλό το επίπεδο της εξάντλησής σας. Και ναι, κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται στην κατηγορία υπό το μηδέν – είναι στα όρια της κατάρρευσης και χρειάζονται απεγνωσμένα να αλλάξουν τις συναισθηματικές τους συνήθειες για να ξανακερδίσουν την ενέργεια, την ευτυχία και τη ζωτικότητά τους.

Συνήθειες που σας στερούν ενέργεια:

Σωματικές
> Εθισμοί: κάπνισμα, ποτό, ναρκωτικά, τζόγος
> Κακή υγεία
> Ανεπαρκής ύπνος
> Έλλειψη άσκησης
> Έλλειψη χαλάρωσης
> Κακές διατροφικές συνήθειες

Συναισθηματικές
> Έλεγχος των άλλων
> Εξάρτηση (έλεγχος από τους άλλους)
> Συναισθηματικά ξεσπάσματα
> Φόβος
> Καβγάδες, διαφωνίες
> Να μη γίνεται το δικό σας

Διανοητικές
> Ανία, αποτελμάτωση
> Παράπονα
> Ενοχές
> Αρνητικές σκέψεις
> Στρες
> Υπερβολική ανησυχία

Πνευματικές
> Έλλειψη πειθαρχίας
> Έλλειψη πίστης
> Έλλειψη εμπιστοσύνης
> Έλλειψη αίσθησης σκοπού
> Έλλειψη ποιοτικού χρόνου με τον εαυτό σας

Το μυστικό

Ασχοληθείτε με κάθε κακή σας συνήθεια βήμα βήμα και όχι με όλες μαζί και στο τέλος θα απολαμβάνετε ένα νέο και ωραίο εαυτό! Και ξέρετε κάτι; Είναι ωραίο να είστε ο εαυτός σας.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόποι αντίδρασης σε δηλητηρίαση από φάρμακα



Εξαρτάται από το φάρμακο και τη μέθοδο λήψης του
.
Είναι δυνατή η δηλητηρίαση από κατανάλωση φαρμάκου; Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηθελημένης ή αθέλητης υπερβολικής δόσης ενός φαρμάκου ή κατάχρησης ναρκωτικών.

Τα χαρακτηριστικά της δηλητηρίασης από φάρμακα εξαρτώνται από το φάρμακο και τη μέθοδο λήψης του. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και είναι οι παρακάτω:

- Ελέγξτε και αν είναι ανάγκη ανοίξτε την τραχεία
- Μην προκαλείτε εμετό
- Καλέστε ασθενοφόρο
- Φυλάξτε το δείγμα του εμετού, των άδειων συσκευασιών
- Στείλτε τα μαζί με τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε το έμφραγμα



Ποιες είναι οι βασικές αιτίες.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί σήμερα τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Πρόκειται για νέκρωση τμήματος του μυοκαρδίου η οποία οφείλεται σε απόφραξη μιας ή περισσοτέρων στεφανιαίων αρτηριών.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τα αγγεία που προσκομίζουν το αίμα στα τοιχώματα της καρδιάς (αιμάτωση του καρδιακού μυός). Είναι δυο αγγεία, τα οποία εκφύονται από τη ρίζα της αορτής. Στη συνεχεία διακλαδίζονται, εξασφαλίζοντας την πλήρη άρδευση των καρδιακών τοιχωμάτων.

Απόφραξη κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας ή κλάδου της, έχει ως επακόλουθο την οξεία διακοπή αρδεύσεως, δηλαδή την οξεία ισχαιμία, το έμφραγμα.

Η απόφραξη, οφείλεται συνήθως στην ανάπτυξη θρόμβου σε ήδη σχηματισμένη αθηρωματική πλάκα επί του στεφανιαίου τοιχώματος. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας πλάκας στο τοίχωμα του στεφανιαίου αγγείου, έχει ήδη προκαλέσει στένωση του αυλού του συγκεκριμένου, πλην όμως χωρίς την εκδήλωση οξείας διακοπής της ροής του αίματος (έμφραγμα).

Τούτο διότι, είτε είναι εφικτή η ροή του αίματος (άρδευση) διά του στενωμένου αυλού, είτε έχει σταδιακά αναπτυχθεί ένα περιφερικό δίκτυο μικρών αγγείων, τα οποία παρακάμπτουν την στένωση, εξασφαλίζοντας κάποιου βαθμού αιμάτωση.

Η απότομη διακοπή της αρδεύσεως (αιματώσεως), προέρχεται από τη ρήξη της ινώδους κάψας της πλάκας και τη δημιουργία τοπικής εξελκώσεως, τοπικής τοιχωματικής αιμορραγίας και τελικώς τοπικού θρόμβου.

Παράγοντες για την εγκατάσταση εμφράγματος, μπορεί να είναι:

• Η έντονη σωματική προσπάθεια

• Η έντονη συγκίνηση και γενικότερα η ένταση (stress)

• Τα πλούσια λιπαρά γεύματα

Σημαντικό για την αντιμετώπιση του εμφράγματος είναι η αναγνώριση του. Ο ασθενής μπορεί να παραπονείται:

• Για έντονο άλγος ή δυσφορία στο θώρακα. Το άλγος μπορεί να εμφανίζεται ως σφίξιμο, κάψιμο, ή ως αίσθημα πίεσης στο στήθος. Σε πολλές περιπτώσεις ο πάσχων χαρακτηριστικά σφίγγει τη γροθιά του στο κέντρο του θώρακα. Το άλγος μπορεί να εντοπίζεται στο κέντρο του θώρακα, αλλά μπορεί και να ακτινοβολεί (επεκτείνεται) στην κάτω γνάθο, στον τράχηλο, στην πλάτη, στον αριστερό ώμο ή στο αριστερό άνω άκρο. Σπανιότερα ακτινοβολεί στους καρπούς και στους αγκώνες. Κάποιες φορές επεκτείνεται στο υπογάστριο.

• Για ζάλη, αδυναμία, εφίδρωση και δύσπνοια.

• Σπανιότερα εμφανίζεται ναυτία, έμετος και ωχρότητα προσώπου.

• Εάν ο ασθενής πάσχει από στεφανιαία νόσο (εκδηλώνει στηθαγχικά άλγη), θα παραπονεθεί ότι το συγκεκριμένο άλγος, είναι εντονότερο από κάθε προηγούμενη φορά.

• Σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και χωρίς την συνήθη θορυβώδη εικόνα («βουβά» εμφράγματα).

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, που χρήζει άμεσης νοσοκομειακής φροντίδας. Συνεπώς:

- Απαιτείται άμεση μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο.

- Γίνεται προσπάθεια ώστε ο ασθενής να καθησυχασθεί και να παραμένει ήρεμος.

- Επιλέγεται μία άνετη θέση για τον ασθενή.

- Χαλαρώνονται τυχόν πιεστικά ρούχα.

- Γίνεται χορήγηση οξυγόνου, εφόσον διατίθεται.

- Αν πρόκειται για άτομο που πάσχει από γνωστή καρδιακή νόσο με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, μέχρι να γίνει η διακομιδή του σε νοσοκομείο, ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός του, το ΕΚΑΒ, ή το Θεραπευτήριο που θα τον υποδεχθεί.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κουρεύτηκε» και ο ΕΟΦ

«Κουρεύτηκε» και ο ΕΟΦ

Αγωνιούν οι υπάλληλοι για τα γενόσημα
.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι δεκάδες εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων μετά το αναγκαστικό «κούρεμα» του ταμειακού υπολοίπου του ΕΟΦ κατά 70.000.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για μείωση του προσωπικού κατά 40% και μείωση της μισθοδοσίας τους κατά 50%. Το παράδοξο είναι πως την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας τους έχει επιφορτίσει με τον έλεγχο των γενόσημων φαρμάκων τα οποία κατακλύζουν την ελληνική αγορά.

«Αρχικά προηγήθηκαν οι πανηγυρικές δηλώσεις για την επιτυχή έκβαση του PSI» αναφέρουν οι υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους. «Στη συνέχεια ακολούθησε η ώρα της αλήθειας οπότε και διαπιστώθηκε ότι το «κούρεμα» αφορούσε θεμελιώδη αγαθά όπως είναι αυτό της δημόσιας υγείας. Το πρόσφατο «κούρεμα» του ταμειακού υπολοίπου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κατά 70.000.000 ευρώ ερήμην του ήρθε να συμπληρώσει και να ενισχύσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί από:

•Τη μείωση του προσωπικού κατά 100 άτομα ήτοι σε ποσοστό 40%,

•Την επίσης μείωση της μισθοδοσίας του εναπομείναντος προσωπικού σε
ποσοστό πλέον του 50% συνδυαζόμενο με την ανυπαρξία οποιασδήποτε μορφής παροχής,

•Την ανάθεση νέων επιπλέον αρμοδιοτήτων πχ. τιμολόγηση φαρμάκων κτλ. με τον πρόσφατο εφαρμοστικό του Υπουργείου Υγείας Ν. 4052/1.3.2012.

Τα παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με κάθε πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΦ ως ενός Οργανισμού μοναδικού στα πλαίσια του Δημοσίου με δυνατότητες παρέμβασης τόσο στην προστασία της δημόσιας υγείας όσο και στην παρέμβαση για δραστική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών αλλά και για αύξηση των εσόδων από το έργο του» καταλήγουν οι υπάλληλοι.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγινε η μεταμόσχευση στον Αμπιντάλ




Περίπου τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση ήπατος στον Ερίκ Αμπιντάλ. Ο Γάλλος μπακ, που είχε όγκο στο συκώτι, υποβλήθηκε στην πολύωρη επέμβαση και ο προπονητής του στην Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα, αμέσως μετά τη νίκη επί της Χετάφε με 4-0 ενημέρωσε τα ΜΜΕ.

«Μας είπαν ότι η επέμβαση στον Αμπιντάλ ολοκληρώθηκε. Ήταν μία μακρά διαδικασία και χρειάζεται προσοχή. Μέσα στην εβδομάδα θα ξέρουμε περισσότερα. Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για να δούμε την πορεία της υγείας του. Έχουμε μεγάλη πίστη πως όλα θα πάνε καλά για τον Ερίκ. Είναι πολύ δυνατός άνθρωπος», τόνισε ο Καταλανός τεχνικός.

Στο μεταξύ, οι 76.000 θεατές στο «Καμπ Νου» άρχισαν να φωνάζουν το όνομα του 33χρονου άσου στο 22ο λεπτό της αναμέτρησης απέναντι στη Χετάφε (το «22» είναι ο αριθμός της φανέλας του Αμπιντάλ), ενώ δεκάδες ήταν τα πανό που εύχονταν ταχεία ανάρρωση εκφράζοντας έτσι τη συμπαράσταση στον άτυχο ποδοσφαιριστή.



Διαβάστε περισσότερα...