Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Τρίκαλα: Τρεις παντρεμένες κλέφτηκαν μέσω… Facebook


Τρεις παντρεμένες γυναίκες από το ίδιο χωριό, γνώρισαν τον έρωτα μέσω... facebook κι έφυγαν για άλλη γη γι’ άλλα μέρη, με τους άντρες της καρδιάς τους!...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr και οι τρεις γυναίκες, φίλες μεταξύ τους, άφησαν τις καρδιές τους... ελεύθερες να ζήσουν το δικό τους «παραμύθι», αλά Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Στο χωριό έγινε σούσουρο και δημιουργήθηκε σκάνδαλο. Η μια απ’ αυτές επέστρεψε τελικά στο σπίτι, της δεύτερης τα ίχνη... ακόμα αναζητούνται, ενώ η τρίτη φέρεται να έχει ανοίξει ήδη νέο κεφάλαιο στη ζωή της σε περιοχή κοντά στα Τρίκαλα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεσηκωμός των φοιτητών στη Ρόδο


Μειώθηκαν οι δικαιούχοι δωρεάν στέγασης και σίτισης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αφορμή τον περιορισμό των δικαιούχων στη σίτιση σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αγώνα των τμημάτων Παιδαγωγική Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μεσογειακών Σπουδών και Επιστημών της Αγωγής.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο φοιτούν χιλιάδες φοιτητές και όμως με βάση το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας οι δικαιούχοι δωρεάν σίτισης ανέρχονται συνολικά σε 2.000. Αναλυτικά:

  • Ρόδος: 478
  • Μυτιλήνη: 663
  • Σάμος: 351
  • Σύρος: 93
  • Χίος: 330
  • Λήμνος: 86


«Η δωρεάν σίτιση των φοιτητών είναι δικαίωμα, όχι κόστος!” αναφέρεται στην ανακοίνωση των φοιτητών που δημοσιεύσει η ιστοσελίδα rodiaki.gr ενώ συνεχίζουν λέγοντας ότι "η ανάγκη για δωρεάν σίτιση δεν μπορεί να εξαρτιέται από τον εκάστοτε εργολάβο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μόνο στη Ρόδο η μείωση των δικαιούχων σίτισης ανέρχεται σε 28% αφού από τους 663 δικαιούχους της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς κατά το τρέχον έτος μειώθηκαν κατά 185. Επίσης σημαντική είναι και η μείωση των δικαιούχων στέγασης αφού από 350 περιορίστηκαν στους 141.

Η επιτροπή αγώνα απαιτεί έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο Παιδείας, δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές ενώ ζητά να μην κλείσει καμία λέσχη σίτισης.

Η Επιτροπή καλεί τους φοιτητές τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 3.00 στο φουαγιέ για να ληφθούν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκτίμηση για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων σε δύο χρόνια


Σε εξέλιξη το συνέδριο των Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Σταδιακή ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων εκτίμησε ότι θα υπάρξει ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

Αναφορικά με τις τιμές ακινήτων ο κ.Μασουράκης εκτίμησε, πάντως, ότι αναμένεται μια περαιτέρω μικρή πτώση στις τιμές ακινήτων για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, προτού η αγορά σταθεροποιηθεί και ξεκινήσει μια ελαφρά ανάκαμψη στις τιμές ακινήτων.

Για τη φορολογία για την κατοχή ακινήτων ο κ. Μασουράκης επισήμανε ότι από την συνολική επιβάρυνση των 700 εκατ. ευρώ πριν την κρίση ανέρχεται σήμερα με την επιβολή και του ενιαίου φόρου ιδιοκτητών ακινήτων στα 2,2 δισ. ευρώ. Συνολικά η φορολογία για την περιουσία από 2,5 δισ. ευρω πριν την κρίση ανέρχεται σήμερα σε άνω των 4 δισ.ευρώ, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο κ. Μασουράκης επισήμανε ότι εάν δεν υπήρχαν αυτά τα επιπλέον έσοδα, τα δημοσιονομικά της χώρας δεν θα έβγαιναν. Αναφερόμενος στον κατασκευαστικό κάδο επισήμανε ότι από 363.000 θέσεις εργασίας και εισόδημα 16 δισ. ευρώ που δημιουργούσε πριν την κρίση, σήμερα έχει 200.000 θέσεις εργασίας και δημιουργεί προστιθέμενη αξία μόλις 3,4 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά αξιολόγηση υποψηφιοτήτων για τη ΝΕΡΙΤ


Υπό εξέταση 346 βιογραφικά για έντεκα θέσεις διευθυντών και συντονιστών.

Την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., η τεχνική επεξεργασία και αρχική αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν για την κάλυψη των θέσεων διευθυντών και συντονιστών της εταιρείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, υπό αξιολόγηση θα τεθούν συνολικά 346 βιογραφικά που υποβλήθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την πλήρωση εννέα θέσεων διευθυντών και δύο θέσεων συντονιστών της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

Στη μεθοδολογία αξιολόγησης των βιογραφικών για την κατάταξη των υποψηφίων, θα συνεκτιμηθεί η επιστημονική συγκρότηση και κατάρτιση, η εν γένει παρουσία των υποψηφίων στο χώρο των ΜΜΕ, το σύνολο του εργασιακού βίου τους και η σχέση τους με το αντικείμενο της θέσης, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με ανακοίνωσή της εκφράζει «ιδιαίτερο προβληματισμό για τα «απαράδεκτα» σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΝΕΡΙΤ, που οδηγούν στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας για τους δημοσιογράφους και στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου αθηνοκεντρικού οργανισμού».

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ, εκτιμούν ότι θα χαθούν περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού, με πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην ΕΡΤ και ως εκ τούτου, ο καινούριος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, όπως σημειώνουν, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην παροχή ποιοτικού προγράμματος το οποίο θα ανταγωνίζεται τα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

«Μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ και τους οκτώ μήνες σιγής που ακολούθησαν, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά τη λειτουργία ενός καινούργιου φορέα με τα ελάχιστα απαραίτητα προκειμένου να δικαιολογήσει την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους από το κοινό» δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της ΔΟΔ.



Διαβάστε περισσότερα...

Διάκριση του τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας


Διακρίθηκε ερευνητική μελέτη στον τομέα ανάπτυξης φαρμάκων.

Μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε από το εργαστήριο του Χρήστου Γεωργίου, Καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογίας, χαρακτηρίστηκε εξέχον Key Scientific Article από την Global Medical Discovery «ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον τομέα ανάπτυξης φαρμάκων και την προώθηση της βιοϊατρικής έρευνας» [Grintzalis, K.,Zisimopoulos, D., Grune, T., Weber, D., Georgiou, C. D. (2013). Method for the simultaneous determination of free/protein malondialdehyde and lipid/protein hydroperoxides. Free Radical Biology Medicine.

Η Global Medical Discovery είναι ένας εξέχων οργανισμός επιστημονικής ενημέρωσης που επιλέγει ελάχιστες από τις πιο πρόσφατες καινοτόμες ανακαλύψεις της επιστημονικής, ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας “μέσα από περισσότερα από 20.000 άρθρα και από τα πιο αυστηρά ελεγχόμενα από κριτές επιστημονικά περιοδικά που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα".



Διαβάστε περισσότερα...

Σε μερικές εβδομάδες η ανακοίνωση του προγράμματος «Εγγύηση για τη νεολαία»


Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μερικές εβδομάδες θα ανακοινωθεί το Πρόγραμμα «Εγγύηση για τη νεολαία» που θα αφορά την εργασία και την απασχόληση νέων ανθρώπων μέχρι είκοσι τεσσάρων και μέχρι είκοσι εννέα ετών στον ιδιωτικό τομέα όπως ανέφερε στη βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ωφελήσει 230.000 νέους και θα έχει προϋπολογισμό 340 εκατομμύρια ευρώ. Τα 170 εκατομμύρια θα προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 170 από ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση των νέων. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, κατάρτισης, σπουδών και μαθητείας, ούτως ώστε οι νέοι να αποκτήσουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία καθώς και να ενισχύσουν τα προσόντα τους για την αγορά εργασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου


Προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση και έντονη αντιπαράθεση.

Με 28 θετικές ψήφους, έναντι δύο «όχι» και ένα λευκό, εγκρίθηκε, λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, με ονομαστική ψηφοφορία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου και πλέον αναμένεται η τελική έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, που θα δώσει λύση στο μείζον ζήτημα των σκουπιδιών της Πελοποννήσου.

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και η αντιπαράθεση σε πολύ υψηλούς τόνους, μεταξύ εκπροσώπων φορέων και περιφερειακών συμβούλων, ενώ εκείνο που χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση ήταν τα πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας με τα ΜΑΤ στις εισόδους του κτιρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου και την αποχώρηση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ενέκριναν τελικά, εκτός από τους παρόντες συμβούλους της παράταξης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και τρεις σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης από την παράταξη του Δημήτρη Δράκου, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης αποχώρησε, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος, με το πέρας της συνεδρίασης, ευχαρίστησε τους συμβούλους και τους πολίτες για τη συμβολή τους στην ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Ενημέρωσης Ντίνα Νικολάκου εξέφρασε την ικανοποίηση της περιφερειακής αρχής και υπογράμμισε ότι, «η Πελοπόννησος πλέον αλλάζει σελίδα και λύνει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αυτό των σκουπιδιών».



Διαβάστε περισσότερα...

Θα καθυστερήσουν οι πληρωμές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας


Γίνεται προσπάθεια ώστε να καταβάλλονται οι αποδοχές στην ώρα τους.

Πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κατά τον πρώτο μήνα σύμφωνα με τα όσα είπε στη βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναγνώρισε ότι παρατηρούνται προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν και είναι δύσκολο γιατί πρόκειται για πρόγραμμα όμως «καταβάλλεται προσπάθεια αμέσως μόλις κλείσει ο μήνας να δίνονται τα στοιχεία από τον δικαιούχο, από τον κάθε δήμο ή την περιφέρεια, ούτως ώστε να βγαίνουν οι καταστάσεις πληρωμής και να κατατίθενται τα χρήματα».

Επίσης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν το δικαίωμα στην απεργία και επισήμανε ότι οι προσληφθέντες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους καθώς και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να τηρούνται όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία σε σχέση με τον τεχνικό ασφάλειας, τον γιατρό εργασίας, με την αναγγελία στο «Εργάνη», στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Επίσης ανέφερε ότι οι προσλήψεις δε γίνονται για την αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή μπαίνουν στη διαθεσιμότητα αλλά για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, το οποίο έχει υποβληθεί μέσα από το σχέδιο του κάθε δήμου.

Σχετικά με το θέμα που τέθηκε για το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι αυτές είναι καθορισμένες και ότι οι μέρες εργασίας πολλαπλασιάζονται με το 1.2 ώστε να εξαχθεί ο αριθμός των ημερών ασφάλισης. «Αν κάποιος εργάστηκε 15 μέρες θα λάβει 18 ένσημα. Το ανώτερο είναι οι 25 μέρες ασφάλισης».

Στις καταγγελίες για τη διάθεση των εργαζομένων σε άλλους φορείς ο Υφυπουργός είπε ότι «Εάν εργαζόμενοι έχουν παραχωρηθεί βάσει συγκεκριμένης σύμβασης για συγκεκριμένο έργο σε άλλο πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η ευθύνη είναι του πρώτου προσώπου. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το δεύτερο πρόσωπο. Όμως, όπως ο δήμος έχει αρμοδιότητα, παραδείγματος χάρη, για το πράσινο γενικά στο χώρο του, μπορεί να περιποιηθεί και το πράσινο στο χώρο του νοσοκομείου. Αυτό είναι μέσα στις αρμοδιότητες του δήμου, αλλά ο φορέας απασχόλησης είναι ο δήμος. Δεν μπορεί να είναι άλλος. Εφόσον υπάρχει και μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί, όχι με το λόγο τιμής βεβαίως, διότι υπάρχει το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων, που έχει να κάνει με τη δουλειά η οποία ανατίθεται από το συγκεκριμένο πρόσωπο στο άλλο πρόσωπο».

Τέλος όσον αφορά την κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα ο Υφυπουργός ανέφερε τα εξής: « Υπάρχουν σαφώς πολλές κριτικές για το πρόγραμμα, αλλά εγώ θα έλεγα ότι αυτό δεν έχει την έννοια της μονιμότητας, δεν μπορεί να είναι μόνιμο ένα τέτοιο πρόγραμμα και να παρέχει σταθερή εργασία με 490 ευρώ καθαρά. Ασφαλώς είναι μία ευκαιρία, είναι μία τόνωση στην οικογένεια που δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, αλλά και σε άλλες οικογένειες».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρώτος κωφός παίκτης στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου


Η συγκλονιστική ιστορία του αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Ντέρικ Κόλεμαν, ξετυλίγεται μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, στην οποία προβάλλονται τα βιώματα του πρώτου κωφού παίκτη στην ιστορία του NFL από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, μέχρι την καταξίωση.



Η ακοή είναι μια από τις πέντε βασικές αισθήσεις ενός ανθρώπου. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος έχει στερηθεί από μικρή ηλικία αυτή την ιδιότητα;

«Μου είπαν πως τα πάντα είχαν τελειώσει. Όμως ήμουν κωφός από ηλικία τριών ετών. Έτσι δεν τους άκουσα»... Κατά αυτόν τον τρόπο, ξεκινάει η ιστορία του Ντέρικ Κόλεμαν, του πρώτου κωφού παίκτη στα χρονικά του NFL.

Ο 23χρονος αθλητής χρειάστηκε να βιώσει δύσκολα παιδικά χρόνια, προτού φτάσει στο σημείο να γίνει μέλος των Seattle Seahawks και να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος.

Ο δρόμος του Κόλεμαν δεν ήταν στρωμένος με... ροδοπέταλα, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να δείξει πως όταν θέλεις κάτι πολύ, τότε μπορείς να το καταφέρεις.

Αγωνίστηκε στο κολέγιο του UCLA και το 2012 έγινε ντραφτ. Πριν από ένα μήνα έκανε το πρώτο touchdown της καριέρας του, κόντρα στους New Orleans Saints και πλέον θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς αμυντικούς του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της νέας διαφημιστικής καμπάνια της Duracell.

Μέσα από το μόλις ενός λεπτού διαφημιστικό σποτ, απεικονίζεται,γράφει το sportandbusiness, ουσιαστικά η ζωή του Κόλεμαν, από την δύσκολη παιδική του ηλικία, μέχρι σήμερα όπου θεωρείται αστέρας του NFL.

Η δυσκολία δεν είναι εμπόδιο. Είναι απλώς νοοτροπία. Πολλοί είναι οι άνθρωποι οφείλουν το μεγαλείο της ζωής τους στις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν και ο Κόλεμαν ανήκει σε αυτήν την εκλεκτή «κάστα»...


Πηγή: http://www.eidikospaidagogos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτερος και… απλήρωτος


Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα, η ελληνική Πολιτεία ανακοίνωσε πως ο Χρήστος Παναγιωτίδης από τη Θεσσαλονίκη είναι ο νικητής του διαγωνισμού «Καλύτερος Νέος Αγρότης».



Στις 29 του μηνός, μάλιστα, θα μας εκπροσωπήσει και στις Βρυξέλλες, όπου θα συναγωνιστεί άλλους αγρότες από όλη την Ευρώπη. Όπως εκτιμά ο ίδιος, μάλιστα, η Ελλάδα ετοιμάζεται για πρωτιά. Πάντως, αν και ο Χρήστος Παναγιωτίδης αποτελεί πρότυπο, το ελληνικό κράτος δεν τον άφησε χωρίς παράπονο. Ακόμη και στον καλύτερο αγρότη της έχει βάλει φέσι!

Συγκεκριμένα, πάνω από δύο χρόνια έχει να εισπράξει επιδοτήσεις για τις βιολογικές καλλιέργειές του, τις οποίες δικαιούται και έχουν εγκριθεί. Ωστόσο, το ποσό δεν έχει κατατεθεί. Τα έξοδά του, παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να «τρέχουν», μιας και η επιχείρηση που διατηρεί έχει μεγάλες απαιτήσεις, όπως συμβαίνει με κάθε αγρότη.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα και δείτε τις φωτογραφίες:








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση των ΚΕΠΑ μετά από ενέργειες της ΕΣΑμεΑ - Σήμερα κατέθεσε ο πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.01.2014

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία από την έναρξη της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, με αναφορές, δελτία Τύπου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιστολές σε υπουργεία και στον πρωθυπουργό της χώρας, έγγραφα στην Εισαγγελία, διαμαρτυρίες - κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ερωτήσεις και διαβήματα στη Βουλή, αξιώνει να ρίξει φως στο θέμα των ΚΕΠΑ και να σταματήσει την καταδυνάστευση δεκάδων χιλιάδων φυλακισμένων ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Σήμερα Παρασκευή 24 Ιανουαρίου κλήθηκε να καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης σε Πταισματοδίκη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, μετά από παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία προκλήθηκε από επιστολές της ΕΣΑμεΑ που είχε κοινοποιήσει στον Άρειο Πάγο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα από την επιστολή που κατέθεσε η Συνομοσπονδία στις 4.12.2013 με τίτλο «Πάρτε μέτρα τώρα!», η Εισαγγελία ζήτησε την κατάθεση του προέδρου Ιωάννη Βαρδακαστάνη ο οποίος κατέθεσε πλήρη φάκελο και ανέφερε τα πραγματικά γεγονότα που συνδέονται με τη λειτουργία των ΚΕΠΑ: την απαράδεκτη κατάσταση με τις καθυστερήσεις στις γνωματεύσεις, που οδηγούν σε διακοπή χορήγησης συντάξεων, επιδομάτων, ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, σε μη χορήγηση απαλλαγών από τέλη κυκλοφορίας ή τελωνειακούς δασμούς, εξαθλιώνοντας μια πληθυσμιακή ομάδα που είναι το πρώτο θύμα της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι το σύστημα ήταν βεβαρυμμένο και πριν την έναρξη της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ - χιλιάδες περίμεναν στις λίστες της ντροπής, όπως τις ονομάζει η ΕΣΑμεΑ, για μια γνωμάτευση.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε επίσης την απουσία πρωτοβουλίας από την πολιτική ηγεσία ώστε να αντιμετωπιστεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Τέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε μια κατάσταση που βασανίζει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Το αναπηρικό κίνημα ζητά κοινωνική δικαιοσύνη»!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ας πάψει η ταλαιπωρία με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.01.2014

Προτάσεις απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στο υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που καθορίζουν την επ’ αόριστον ισχύ των γνωματεύσεων που έχουν εκδοθεί πριν το Νοέμβριο του 2013 και αφορούν σε παθήσεις που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των 43 παθήσεων που κρίνονται επ’ αόριστον. Οι προτάσεις κατατέθηκαν προκειμένου να αποφορτιστούν οι λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ στις οποίες είναι και πάλι πολλές χιλιάδες αιτούντες εγκλωβισμένοι.

Η Συνομοσπονδία ζητά να προβλεφθεί και για τις γνωματεύσεις ΚΕΠΑ που έχουν εκδοθεί πριν την 18η Νοεμβρίου 2013 και αφορούν σε παθήσεις που συμπεριλαμβάνονται στον Πίνακα των 43 παθήσεων η κατάθεση αντιγράφου της γνωμάτευσης αναπηρίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων, συνοδευόμενη από μία απλή αίτηση με την οποία θα ζητείται η προσαρμογή της γνωμάτευσής τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της υπουργικής απόφασης. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθούν και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και θα επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ξανά στη λειτουργία των ΚΕΠΑ.

Επίσης ανάλογη μέριμνα να ληφθεί και για όσους έχουν γνωματεύσεις αναπηρίας με επ’ αόριστον ισχύ, οι οποίες έχουν εκδοθεί προ ιδρύσεως ΚΕΠΑ από νομαρχιακές υγειονομικές επιτροπές, υγειονομικές επιτροπές ασφαλιστικών ταμείων, ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ κ.λπ. Δηλαδή να προβλεφθεί η κατάθεση ιατρικού φακέλου με πρόσφατα ιατρικά στοιχεία, από όσους έχουν γνωμάτευση αναπηρίας που έχει εκδοθεί από τις καταργηθείσες υγειονομικές επιτροπές νομαρχιών/ασφαλιστικών ταμείων πριν τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2011, σε τριμελείς υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η αναπηρία/πάθησή στην οποία αναφέρεται η προηγούμενη Γνωμάτευση, συμπεριλαμβάνεται στις 43 παθήσεις της νέας υπουργικής απόφασης .

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 97 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσκόπηση: «Άδικος» ο ΕΝΦΙΑ λέει το 73% των πολιτών


Το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ως άδικο φόρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα:

-Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22 % που ήταν σύμφωνα με την περσινή έρευνα, εφέτος διαμορφώνονται στο 43,3% του εισοδήματος. Επιπλέον, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.

-Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.

-Σε υψηλά επίπεδα (38%) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.

-Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών).

-Αυξήθηκε από 35 σε 43% το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

-Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.

-Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.

-Η μεγάλη πλειοψηφία (65%) θεωρούν πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.

-Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80 %) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

C-130 μετέφερε 50χρονο στη Ρώμη για μεταμόσχευση


Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε, νωρίτερα σήμερα, στη Ρώμη, 50χρονο από τη Θεσσαλονίκη, που πάσχει από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, μετέβη στη Θεσσαλονίκη απ' όπου παρέλαβε τον 50χρονο και στη συνέχεια προσγειώθηκε στη Ρώμη, παρέδωσε τον ασθενή και επέστρεψε στη βάση του.

Την εντολή για την αερομεταφορά έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.

Τα έξοδα της πτήσης του αεροσκάφους καλύπτονται από το ΕΚΑΒ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κέντρο αποκατάστασης στην Λάρισα η Μυρτώ


Σε Κέντρο Αποκατάστασης στην Λάρισα θα νοσηλεύεται από απόψε το βράδυ η 16χρονη Μυρτώ από την Πάρο, η οποία έπεσε θύμα βάναυσης επίθεσης ενός Πακιστανού στο νησί πρόπερσι το καλοκαίρι και υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η διακομιδή της άτυχης μικρής θα γίνει με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο θα συνοδεύει επιστημονικό κλιμάκιο του Κέντρου Αποκατάστασης, που μετέβη για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα.




Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου, φυσίατρος Κατερίνα Σαραμούρτση, το Κέντρο είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη μικρή Μυρτώ, καθώς εδώ και έναν μήνα υπάρχει επικοινωνία με το Κέντρο όπου νοσηλευόταν στη Βοστόνη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε και ο πλήρης φάκελος της και μετά την ενδελεχή μελέτη του, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ιατρών και θεραπευτών των δυο Κέντρων.

Ήδη το Κέντρο της Λάρισας έχει εκπονήσει ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο περιλαμβάνει κινησιοθεραπεία, εντατική λογοθεραπεία με ένα σύστημα εναλλακτικής επικοινωνίας- καθώς προς το παρόν η Μυρτώ «επικοινωνεί» μόνο με τα μάτια, κάτι που εκλαμβάνεται ως ενθαρρυντικό σημάδι- εργοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. 


Ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασής της ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί το πρόγραμμα που θα ακολουθεί ενώ θα παρακολουθείται και ιατρικά με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάτω από τη βάση οι Έλληνες μαθητές


Μόνο στα μαθήματα δεν έχουν το μυαλό τους οι σημερινοί έφηβοι στην Ελλάδα, καθώς οι επιδόσεις του στο σχολείο είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικές. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα του ΟΟΣΑ για τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και την ανάγνωση, η χώρα μας κατατάσσεται 42η σε σύνολο 65 χωρών. Η κρίση, η φτώχεια και η ανεργία των γονιών φαίνεται ότι επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών και τις επιδόσεις τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κορίτσια έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κρήτη κάνει τον γύρο του κόσμου


Η… άλλη Κρήτη του εναλλακτικού τουρισμού κάνει τον «γύρο» του κόσμου σε ντοκιμαντέρ που πρωταγωνιστεί μαζί με παραδοσιακούς Κρητικούς η δημοφιλής Καναδή ηθοποιός Guylaine Tremblay και προβάλλεται από το δορυφορικό γαλλόφωνο κανάλι TV5 Monde.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 7 ωρών που «γυρίστηκε» το καλοκαίρι προβάλλεται καθημερινά αυτή την εβδομάδα σε ωριαία εκπομπή του TV5. Το δορυφορικό κανάλι που κάλυψε τα έξοδα του ντοκιμαντέρ και διαμονής της οικογένειας της ηθοποιού στην Κρήτη πραγματοποίησε ανάλογα ντοκιμαντέρ-ρεπορτάζ σε 13 προορισμούς παγκοσμίως και ένας από αυτούς –μοναδικός στην Ελλάδα- ήταν η Κρήτη…

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει για όσους ζητούν σύνταξη με αναστολή


Μείωση των αναδρομικών ποσών κατά 70% θα έχουν οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και όσοι μονιμοποιήθηκαν σε οργανισμούς και ΟΤΑ και επέλεξαν να διατηρήσουν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ στην περίπτωση που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης με αναστολή και συνεχίζουν να απασχολούνται.

Η μείωση θα αφορά μόνο το τμήμα της σύνταξης που θα τους οφείλεται αναδρομικά κατά το διάστημα της απασχόλησης τους και όχι το τελικό ποσό που θα λαμβάνουν με τη διακοπή της εργασίας. Αν όμως υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης με αναστολή και δηλώσουν ότι ο χρόνος που θα συνεχίσουν να εργάζονται θέλουν να είναι συντάξιμος, τότε η σύνταξη τους θα υπολογιστεί με τον επιπλέον χρόνο κατά τον οποίο απασχολούνται, αλλά η απόφαση για την καταβολή της σύνταξης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Για παράδειγμα, υπάλληλος ΟΤΑ με ασφάλιση ΙΚΑ που υποβάλλει αίτηση για σύνταξη με αναστολή σήμερα και συνεχίζει να απασχολείται για άλλους 12 μήνες, θα πάρει την σύνταξη του, μόλις σταματήσει την εργασία του χωρίς αναδρομικά 12μηνου. Αν όμως δηλώσει ότι το διάστημα αυτό δεν θέλει να υπολογιστεί στο ποσό της σύνταξης, τότε θα πάρει μεν σύνταξη με αναδρομικά, αλλά το τελικό ποσό των αναδρομικών θα έχει μείωση 70%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα τηλεφώνημα μπορεί να την ελευθερώσει


Η Ελλάδα είναι γνωστή ως “το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”. Αν είσαι θύμα εμπορίας ανθρώπων ή έχεις κάποιες πληροφορίες για μια πιθανή περίπτωση
εμπορίας ανθρώπων επικοινώνησε με τη γραμμή πληροφόρησης 1109.

Η χώρα μας είναι βασική χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα, και αποτελεί την κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων μεταφέρονται συχνά από τους διακινητές τους, στο εσωτερικό της χώρας ή κατά μήκος των συνόρων, για να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους. Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα καλά κρυμμένο έγκλημα στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν τη σκληρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνει στην ίδια την πόλη τους. Περίπου 20.000 γυναίκες, ανάμεσά τους και 1.000 κοπέλες ηλικίας από 13-15, βρίσκονται παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δήλωση της αναφοράς για την εμπορία ανθρώπων “Trafficking in Persons Report”, τα θύματα αυτά προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία.

Καλέστε στο 1109 στη γραμμή πληροφόρησης εμπορίας ανθρώπων:

- Για να αναφέρετε κάποια ύποπτη συμπεριφορά ή ύποπτη δράση εμπορίας ανθρώπων.

- Για να ζητήσετε βοήθεια και να συνδεθείτε με τις κατάλληλες υπηρεσίες, εάν είστε θύμα εμπορίας ανθρώπων.

- Για πληροφορίες σχετικά με την εμπορία ανθρώπων και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης μπορείτε να αναφέρετε κάποια πληροφορία που γνωρίζετε ή να συνδεθείτε μαζί μας μέσα από την ιστοσελίδα http://www.1109.gr, εμπιστευτικά και ανώνυμα.

Για κλήσεις από το εξωτερικό καλέστε στο: 0030-2310019880

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιοντάρι στέκεται δίπλα σε παιδιά


Πολύ τολμηροί φάνηκαν οι γονείς δύο παιδιών σε κεντρικό πάρκο της Νότιας Αφρικής, επιτρέποντας στα παιδιά τους να τραβήξουν βίντεο ένα λιοντάρι, μέσα από το αυτοκίνητο, έχοντας ανοιχτό το παράθυρο. Η αντίδραση από το ζώο ήταν άμεση, καθώς γρύλισε αλλά τελικά απομακρύνθηκε από τον χώρο, χωρίς ευτυχώς να επιτεθεί στα δύο παιδιά.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γινόταν αν ήταν αληθινά τα spam emails;


Μέθοδοι αδυνατίσματος, χάπια “διέγερσης”, κληρονομιές που ψάχνουν να βρουν αποδέκτη, επενδυτές που θέλουν να σε κάνουν τον νέο μεγιστάνα, κερδισμένα δώρα/ταξίδια και άλλα πολλά. Αυτός είναι ο κόσμος που συναντά κανείς όταν ανοίγει το φάκελο με τα Spam emails στο λογαριασμό του. Φανταστείτε τώρα να ήταν όλα αυτά αληθινά και να έφταναν στην πόρτα σας. Ή μάλλον μη το φαντάζεστε, δείτε το στο χιουμοριστικό video της ομάδας Explosm Entertainment που φημίζεται για τα comic strips Cyanide & Happiness.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Voimore: Η ελληνική απάντηση στο Viber


Η ελληνική εφαρμογή Voimore θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ελληνικό viber αφού μπορείτε να στείλετε δωρεάν SMS και να κάνετε δωρεάν κλήσεις μέσω δικτύου σε άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Είναι μία εφαρμογή η οποία κάνει ουσιαστικά ό, τι θα κάνατε και με άλλες εφαρμογές του είδους όπως το Viber.



Μερικά από τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας είναι η εύκολη εγγραφή καθώς δεν χρειάζεστε username. Απλά πληκτρολογείτε τον αριθμό του τηλεφώνου σας όταν θα σας ζητηθεί. Όσοι από τις επαφές σας είναι ήδη στην υπηρεσία θα εμφανιστούν αμέσως στην λίστα επαφών της εφαρμογής και μπορείτε να ξεκινήσετε να στέλνετε δωρεάν μηνύματα ή να καλέσετε δωρεάν με υψηλή ποιότητα κλήσης. Επιπλέον, υπάρχει και σχετική ειδοποίηση για χαμένες κλήσεις ή μηνύματα κάθε φορά που δεν είστε συνδεδεμένοι.

Το καλύτερο; Όλοι οι νέοι χρήστες δικαιούνται 2 ώρες δωρεάν κλήσεις προς σταθερά Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.voimore.com.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πλήρωσε» τη μοντέρνα εμφάνιση με ένα γερό έγκαυμα


«Πονάει» η φωτογραφία του Chris Froome.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, έκανε πολλά κεφάλια να γυρίσουν. Ωστόσο η νέα «διχτυωτή» εμφάνιση του ποδηλάτη Chris Froome είχε κι ένα τίμημα.

Ο πρωταθλητής και νικητής του Γύρου της Γαλλίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με το σοβαρό έγκαυμα που έπαθε κατά τη διάρκεια της προπόνησής του, φορώντας την εμφάνιση αυτή.

Η εμφάνιση είναι σαν δίχτυ και εφάπτεται πλήρως στο δέρμα, τόσο που μπορεί κανείς να διακρίνει το… στήθος του Froome, ενώ στα επίμαχα σημεία έχει ένα σκούρο «μπάλωμα».

Δείτε τις φωτογραφίες...






Διαβάστε περισσότερα...

Τιμητική θέση στην UEFA για Σερ Άλεξ


Τη θέση του πρέσβη των προπονητών της UEFA ανέλαβε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.



Τη θέση του πρέσβη των προπονητών στην Ευρώπη ανέλαβε από την UEFA ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε η τεράστια προσφορά του στο χώρο του ποδοσφαίρου, λίγους μήνες μετά την απόφασή του να αποσυρθεί έπειτα από 27 χρόνια στον πάγκο της Μαν. Γιουνάιτεντ.

Ο Σκωτσέζος τεχνικός, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Νιόν, θα είναι μέλος ενός εκλεκτού πάνελ προπονητών που θα συναντώνται σε ετήσια βάση για να συζητούν θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο και τη βελτίωσή του, ενώ θα ανήκει και σε μια τεχνική επιτροπή που θα μελετά βελτιώσεις και στο Champions League και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτική γεωργία με... μικροοργανισμούς


Μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία.

Τους αποκαλούν «θαύμα της φύσης» και όχι άδικα, αφού το τελικό προϊόν που παράγεται σε κάθε καλλιέργεια ή άλλη χρήση, στην οποία «συμμετέχουν», είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Ο λόγος για τους ενεργούς μικροοργανισμούς, που ανακαλύφθηκαν το 1968 από τον Ιάπωνα καθηγητή Γεωργίας Τερούο Χίγκα (Teruo Higa), ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία και αξιοποιούνται- με επιτυχία- στο κτήμα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Σπείρα Γης», λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κατερίνη.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σάκης Καρανάτσος από τη «Σπείρα Γης», στο κτήμα, έκτασης εννέα στρεμμάτων, έξω από τον Αρωνά, τα μέλη του Συνεταιρισμού, καλλιεργούν- μεταξύ άλλων- παντζάρια, μαρούλια, κουκιά, ρόκα, αγριαγκινάρες, αλλά και ιδιαίτερες ποικιλίες αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων, μερικά εκ των οποίων καλλιεργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τους ενεργούς μικροοργανισμούς.

Πρόκειται για ένα μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που αποτελείται κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια, διάφορα είδη μαγιάς και ζυμομύκητες. «Το αξιοσημείωτο δε, με τους ενεργούς μικροοργανισμούς είναι το γεγονός ότι η χρήση τους σταματά εκεί που σταματά η φαντασία των ανθρώπων!» επισημαίνει ο κ. Καρανάτσος.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έχει ξεκινήσει η δράση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, το κτήμα δέχεται επισκέπτες και τα μέλη του πραγματοποιούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις εφαρμογές των ενεργών μικροοργανισμών, που δεν περιορίζονται μόνο στις καλλιέργειες, αλλά έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής και χρήσης (στο σπίτι, την προσωπική υγιεινή, τα ζώα κ.α.).

Η «Σπείρα Γης», μέσω των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, προσπαθεί να επανασυνδέσει τον αστικό κόσμο με τη φύση, υπογράμμισε ο κ. Καρανάτσος και συμπλήρωσε πως μερικές από τις δραστηριότητές της είναι επισκέψεις σε γειτονικούς με το κτήμα χώρους φυσικού ενδιαφέροντος, η επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον σε συνεργασία με την ομάδα Δράση για την Άγρια Ζωή, αλλά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένοι τομείς εφαρμογής των ενεργών μικροοργανισμών είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η καθαριότητα, η προσωπική υγιεινή και ο καθαρισμός των οικοσυστημάτων. Παραδείγματα χρήσης των ενεργών μικροοργανισμών συναντά κανείς στη μελισσοκομία, τη βιοδυναμική γεωργία, την καλλιέργεια κηπευτικών και οπωροκηπευτικών. Μάλιστα, οι αποδόσεις των καλλιεργειών σημειώνουν αύξηση έως και τρεις φορές σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί αντί να επιβαρύνουν το περιβάλλον το βοηθούν και το ισορροπούν, ενώ η χρήση τους μειώνει το κόστος παραγωγής και, παράλληλα, αυξάνει την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, τόνισε ο κ. Καρανάτσος.

Ουσιαστικά, το κτήμα- ένα κομμάτι του οποίου παραμένει δασικό προκειμένου να φιλοξενεί διάφορες οικολογικές δραστηριότητες- αποτελεί μια δράση αειφόρου ανάπτυξης, καθώς οι εφαρμογές των ενεργών μικροοργανισμών πολλαπλασιάζουν τα προσδοκώμενα και αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το κτήμα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «φιλοδοξεί» να καταστεί μια πλήρως αυτάρκης μονάδα οικονομικής δράσης στην ύπαιθρο και να συνδέσει τον αγροτικό με τον αστικό κόσμο μέσα από νέες εκπαιδευτικές προτάσεις και να «πειραματιστεί» πάνω σε παραδοσιακές και νέες δυναμικές καλλιέργειες.

Πέραν αυτού, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «συντάσσεται» και με την αποκέντρωση και την προσπάθεια να επανέλθει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, που, όπως λέει ο κ. Καρανάτσος, «τον έχουμε παραγκωνίσει».

Γιατί «Σπείρα»; «Η σπείρα- μας εξηγεί- είναι σε κίνηση είναι ατέρμονη, ατελείωτη και το σήμα (του συνεταιρισμού) δείχνει την ατέρμονη κίνηση αλλά με ρίζες και από πάνω την εξέλιξη, το φυτό, είναι κάτι το σύμβολο του αειφόρου στη συγκεκριμένη περίπτωση για εμάς. Όλα μπορούν να έχουν μια φυσική συνέχεια».

Ο κ. Καρανάτσος παρουσίασε την καινοτόμο πρόταση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Σπείρα Γης» ως καλή πρακτική, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή περίπου 50 αντιπροσώπων από 11 ευρωπαϊκές πόλεις στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος My Generation At Work/URBACT II, στο οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι εταίρος.

Το URBACT είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και εκμάθησης με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των πόλεων για την εξεύρεση λύσεων σε μείζονα αστικά θέματα. Μέσω του προγράμματος αυτού, οι πόλεις ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί από όλους τους εμπλεκόμενους σε θέματα αστικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αξιοποίηση πρώην σχολικών φυλάκων σε νοσοκομεία της επικράτειας


Αξιοποιούνται 331 άτομα που βρίσκονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Την επανατοποθέτηση τρίτεκνων πρώην σχολικών φυλάκων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής σχετικής γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η επανατοποθέτηση θα γίνει με βάση τα αιτήματα για κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών που υπέβαλε το Υπουργείο Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, 331 πρώην σχολικοί φύλακες θα απασχολούνται στο εξής ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το έργο των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια.

Εντός των προσεχών ημερών θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την έναρξη υποβολής των σχετικών αιτήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατικός γύρος αλληλεγγύης αύριο στην Αθήνα


Εκκίνηση στις 9 στο Σύνταγμα.

Ποδηλατικό Γύρο Αλληλεγγύης (Ποδηλατοβόλτα) «Ποδήλατο για τη ζωή – Bike for life», διοργανώνει αύριο η Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09:00 στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουν μια διαδρομή 12 χιλιομέτρων, διερχόμενοι από τα εξής σημεία: Άγνωστος Στρατιώτης-Πλ. Συντάγματος, Βασ. Σοφίας, Κηφισίας, αναστροφή στη διασταύρωση Κηφισίας – Κατεχάκη, Λ. Κηφισίας, στροφή δεξιά Λ. Αλεξάνδρας μέχρι Πατησίων, αριστερή στροφή προς Ομόνοια, Σταδίου, Πλ. Συντάγματος (τερματισμός μέσα στην πλατεία).

Η Ποδηλατοβόλτα «Bike for Life» έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και αποτελεί μια οικονομική βοήθεια για τους επιζώντες του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες. Η εκδήλωση θα δώσει την ευκαιρία σε όποιον θέλει να συνεισφέρει οποιοδήποτε ποσό στην εκστρατεία για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη για τους επιζώντες της τραγωδίας.

Δηλώσεις συμμετοχής:
• Γραφεία της Ένωσης Φιλιππινέζων: Μοσχονησίων 42 - Πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8679124 και
• Την ημέρα της εκδήλωσης στη γραμματεία στην Πλ. Συντάγματος από τις 08:00 έως 09:00

Κόστος συμμετοχής: 3€



Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο


«Άκου... τα ξύλινα!».

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο, ελάτε να ακούσετε… τα όργανα! Η φετινή σειρά συναυλιών παρουσιάζει τη συμφωνική ορχήστρα και τις ομάδες οργάνων που την αποτελούν.

Τα ευγενή Ξύλινα (που δεν είναι μόνο ξύλινα…) σας περιμένουν για να τα… ακούσετε στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης!

Γνωρίστε το φλάουτο, το όμποε, το κλαρινέτο και το φαγκότο μέσα από χαρακτηριστικά αποσπάσματα έργων
που γράφτηκαν γι’ αυτά από τους J.S. Bach, W.A. Mozart, A. Piazzolla, Ch. Gounod, L. Berio κ.ά.

Συμμετέχουν:
Κουιντέτο πνευστών «Αίολος»:
Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, φλάουτο – Γιάννης Τσελίκας, όμποε – Άγγελος Πολίτης, κλαρινέτο –
Σπύρος Κάκος, κόρνο – Γιώργος Φαρούγγιας, φαγκότο

Επιμέλεια: Γιάννης Τσελίκας
Παρουσίαση: Γεράσιμος Γεννατάς

Στην ίδια Σειρά μπορείτε να παρακολουθήσετε:

- «Άκου… τα πλήκτρα!», 9 Φεβρουαρίου/11:30
- Συναυλία για όλη την οικογένεια, «Ο Πέτρος και ο Λύκος & Μπαμπάρ το Ελεφαντάκι»,
23 Φεβρουαρίου/11:30
- «Άκου… τα κρουστά!», 9 Μαρτίου/11:30
- «Άκου… τα έγχορδα!», 30 Μαρτίου/11:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
2 Φεβρουαρίου στις 11:30

Τιμές:
Φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών, συνοδός παιδιών έως 15 ετών: € 8
Γενική Είσοδος: € 14



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία Accent: Σύσφιξη προσώπου και σώματος


Η θεραπεία Accent είναι αποδεδειγμένα, μία ασφαλής κλινική μέθοδος η οποία ενισχύει και βελτιώνει, το περίγραμμα, τον τόνο και την υφή του δέρματος, μέσω της ενεργοποίησης του δικού σας κολλαγόνου.

Η θεραπεία Accent είναι απόλυτα μη επεμβατική, χωρίς χειρουργεία και ενέσεις. Η λειτουργία της συνίσταται στη σύσφιξη του υπάρχοντος κολλαγόνου στο δέρμα ενώ παράλληλα διεγείρει τη διαδικασία σύστασης νέου. Οι βελτιώσεις είναι άμεσα ορατές και συνεχίζονται για τους επόμενους έξι μήνες. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, ανάλογα με την κατάσταση του δέρματός σας και τη διαδικασία γήρανσης.

 


Σε αντίθεση με το λέιζερ, το Accent αποδίδει σε όλους τους τύπους και τις αποχρώσεις δέρματος. Ακόμη, διαφοροποιείται σε σχέση με τις ενέσιμες πρακτικές ή τα υλικά γεμίσματος, καθότι επεμβαίνει σε όλη την επιφάνεια του προσώπου και του λαιμού.

Βοηθάει να βελτιώσετε τις περιοχές όπου εστιάζεται το πρόβλημα, συσφίγγοντας και λειαίνοντας το χαλαρωμένο και ζαρωμένο δέρμα στο πρόσωπο, το λαιμό και κάτω από τα μπράτσα.

Η θεραπεία Accent είναι διαθέσιμη μόνο στα ιατρεία πιστοποιημένων ιατρών οι οποίοι ειδικεύονται σε αισθητικές θεραπείες. Αναλόγως με το μέγεθος της περιοχής θεραπείας, μια συνεδρία μπορεί να διαρκέσει μέχρι 45 λεπτά και ολοκληρώνεται σε 6 εως 9 θεραπείες. Επιπλέον, δεν απαιτείται χρόνος παραμονής στο σπίτι. Έτσι, μπορείτε να επανέλθετε γρήγορα στη καθημερινές σας ασχολίες.

Πολλοί ασθενείς εμπιστεύονται, επίσης, το Accent για να βελτιώσουν τη μετεγχειρητική εμφάνιση του δέρματος ή τη χαλαρωμένη κοιλία, τους μηρούς ή τους γλουτούς που παρουσιάζονται μετά την κύηση, καθώς είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι το Accent είναι αποτελεσματικό και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όλοι ανησυχούμε για τις συνέπειες του χρόνου στην εμφάνισή μας. Πολλές φορές φοβόμαστε πως είναι αδύνατο να αποφύγουμε τα σημάδια της γήρανσης ότι και να κάνουμε.

Τώρα όμως υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθεί αυτή η δυσάρεστη διαδικασία της γήρανσης. Μπορείτε να αναζωογονήσετε το δέρμα του προσώπου και του σώματός σας, μέσω μιας νέας θεραπείας, του Accent!


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες ώρες πρέπει να ασχολείται το παιδί με τον υπολογιστή;


Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναγκαίο εργαλείο ενημέρωσης, κοινωνικής επαφής και ψυχαγωγίας για τους εφήβους. Ωστόσο, η υπερβολική ενασχόληση με το μέσο αυτό δημιουργεί κινδύνους ανάπτυξης ακραίων συμπεριφορών σχετικά με τη χρήση του.

Τα αρχικά συμπτώματα της «εξάρτησης» είναι ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στα Internet-cafe ή/και στο σπίτι, η μονομανία, η παραμέληση υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών και η απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης. Η απομόνωση, η μείωση του χρόνου δραστηριοτήτων και του χρόνου που περνούν τα παιδιά με την οικογένεια και τους φίλους τους, η μεταβολή της συμπεριφοράς (π.χ. βίαιη συμπεριφορά μέσα στο σπίτι), η αδιαφορία για πράγματα που πριν ευχαριστούσαν, συχνά συνθέτουν τη συνολική εικόνα. Υπάρχουν βέβαια και τα σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, ξηρότητα οφθαλμών, διατροφικές παρεκτροπές και παραμέληση της σωματικής υγιεινής και φροντίδας εαυτού.

Το πρώτο κέντρο απεξάρτησης λειτούργησε το 1995 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο όρος «εθισμός» χρησιμοποιείται σε εισαγωγικά λόγω του ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αμηχανία και δεν υπάρχει ομοφωνία για το εάν πρόκειται για αληθή εθισμό ή όχι. Δεν πρόκειται άλλωστε για κάποια ουσία που καταναλώνει ο χρήστης, ωστόσο υπάρχει ενεργητική συμμετοχή, αλληλεπίδραση και αίσθημα ευχαρίστησης που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης.

Το γεγονός πάντως είναι ένα: υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που παραμελούν σημαντικά την κοινωνική τους ζωή, τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις τους, και η χρήση του διαδικτύου αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή τους.

Ο πιο πρόσφατος ορισμός για τη διάγνωση του «εθισμού» είναι αυτός των Caplan και Sadock, και θα πρέπει να ισχύουν, πέντε από τα έξι παρακάτω κριτήρια, προκειμένου να τεθεί η διάγνωση: 1. παραμονή online για όλο και περισσότερο χρόνο, 2. αποτυχία διαχείρισης του επερχόμενου αισθήματος διέγερσης ή και κατάθλιψης 3.παραμονή online για περισσότερο από το προτιθέμενο χρονικό διάστημα, 4. κίνδυνος απώλειας σχέσης ή ευκαιρίας εξαιτίας της χρήσης, 5. ψεύδη προκειμένου να καλυφθεί η αληθής έκταση της χρήσης και 6.χρήση προκειμένου να ελεγχθούν τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτός είναι και ο ορισμός που προτείνεται για το επόμενο εγχειρίδιο Ψυχικών Νοσημάτων των Η.Π.Α., προκειμένου να αναγνωριστεί ως αυτόνομη διαταραχή. Αν ισχύουν, όπως προαναφέρθηκε, πέντε από τα έξι κριτήρια, τίθεται η διάγνωση του «εθισμού». Υπάρχουν όμως και οριακές-borderline περιπτώσεις που μπορεί να μην ισχύουν όλα τα κριτήρια αλλά μερικά από αυτά, και είναι υψηλού κινδύνου για τη μελλοντική ανάπτυξη «εθισμού».

Το θέμα της συν-νοσηρότητας είναι πολύ σημαντικό. Παρατηρούνται συνοδές καταστάσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα, το καταθλιπτικό συναίσθημα, το άγχος και οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων κ.α. Σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία, η συν-νοσηρότητα παρατηρείται σε τουλάχιστον 60% των περιπτώσεων με κατάχρηση του διαδικτύου.

Το φαινόμενο των συμπεριφορών «εθισμού» αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σίγουρα δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν ένας ή δύο ή και τρεις παράγοντες. Φαίνεται πως παίζουν ρόλο γενετικοί παράγοντες, ειδικά εάν υπάρχει συν-νοσηρότητα, αλλά και το είδος της προσωπικότητας (π.χ. ορισμένα παιδιά είναι ευαίσθητα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ντροπαλά, άλλα παρουσιάζουν χαρακτηριστικά διαταραχής του ελέγχου των παρορμήσεων και μια πιο επιθετική προσωπικότητα). Γεγονότα ζωής μπορεί να οδηγήσουν εκεί, περιβαλλοντικοί παράγοντες σαφέστατα συμβάλλουν (π.χ. η σημαντική δυσλειτουργία της οικογένειας), ενώ και οι πολιτισμικοί παράγοντες είναι σημαντικοί. Επιπλέον, η εφηβεία αποτελεί ένα ασταθές περιβάλλον το οποίο μπορεί να οδηγήσει λόγω των αναπτυξιακών της χαρακτηριστικών (πειραματισμός, σχετική έλλειψη αντικειμενικής κρίσης, αδυναμία υποθετικής σκέψης, αμφισβήτηση ορίων κ.λπ) σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Η πρώτη έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2007, προκειμένου να καθοριστεί η επίπτωση των συμπεριφορών διαδικτυακής «εξάρτησης» στο γενικό εφηβικό πληθυσμό. Συμμετείχαν έφηβοι με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη και διερευνήθηκαν τα χαρακτηριστικά της χρήσης, αλλά κυρίως της κατάχρησης, και πόσοι από αυτούς είχανε συμπεριφορές «εξάρτησης».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 1% των εφήβων είχαν score “εθισμού” στο ερωτηματολόγιο της Young, το οποίο είναι ένα διεθνές εργαλείο για την αξιολόγηση του «εθισμού», και 12,8% παρουσίασαν borderline-οριακή χρήση, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εθισμό». Τα αγόρια παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιρρέπεια στην ανάπτυξη συμπεριφοράς “εθισμού”, ενώ τα διαδικτυακά (on-line) παιχνίδια είναι η κύρια αιτία υπερβολικής χρήσης. Ας λάβουμε βέβαια υπόψη ότι αυτά είναι αποτελέσματα του 2007 και δεδομένου ότι το «γρήγορο» internet έχει εισέλθει στα Ελληνικά σπιτικά κυρίως μέσα στα επόμενα δύο έτη, είναι πιθανό τα ποσοστά αυτά να έχουν αυξηθεί.

Η χρήση του διαδικτύου πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, μπορεί σύμφωνα με την έρευνα να οδηγήσει δυνητικά σε υπερβολική χρήση. Το εύρημα αυτό είναι σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας για τα παιδιά και τους εφήβους που θέτει όρια ημερήσιας χρήσης οθόνης ‘screentime’, τηλεόρασης και ηλεκτρονικού υπολογιστή, τις δύο ώρες. Αυτό βέβαια εξατομικεύεται, και ειδικά στην εφηβική ηλικία που ο έφηβος έχει το δικαίωμα της γνώμης του, θα μπορούσε αυτό το όριο, -π.χ. τα Σαββατοκύριακα-, να είναι και τρεις ώρες. Τα όρια που θα τεθούν εξαρτώνται από τη συζήτηση που θα κάνουν ο γονέας και ο έφηβος μαζί, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες. Η ενασχόληση στο περιβάλλον του σχολείου αποδείχθηκε προστατευτικός παράγοντας έναντι της ανάπτυξης προβληματικής χρήσης.

Σχετικά με την ψυχοκοινωνική κατάσταση των παιδιών, υπήρξαν συσχετίσεις του «εθισμού» με την υπερκινητικότητα, τη διάσπαση προσοχής, την παραβατικότητα καθώς και διαταραχή στη σχέση με τους συνομήλικους στα παιδιά με υπερβολική χρήση. Τα ποσοστά της Ελλάδας, όταν συγκριθούν με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Κορέα και την Κίνα, θεωρούνται σχετικά χαμηλά για την κατάχρηση και οριακή χρήση. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τα αποτελέσματα είναι του 2007 και η Ελλάδα γενικά έχει καθυστερήσει σχετικά με την ανάπτυξη της χρήσης νέων τεχνολογιών, και την εισαγωγή του «γρήγορου» internet, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας του 2010 αναδεικνύουν αυξητική στάση στις συμπεριφορές εξάρτησης και τις οριακές συμπεριφορές, ενώ το τοπίο μεταβάλλεται και τα δύο φύλα εξισώνονται με πρωταγωνιστικό αίτιο που οδηγεί σε υπερβολή τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) και όχι τα διαδικτυακά παιχνίδια (onlinegames), όπως το 2007. Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης αποκτούν μια κακώς εννοούμενη «άνεση» στο διαδίκτυο και αναπτύσσουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, φυσική συνάντηση με αγνώστους που γνώρισαν διαδικτυακά κλπ) σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από τα παιδιά με μη υπερβολική χρήση.

Στους Έλληνες εφήβους που παρουσιάζουν συμπεριφορά εξάρτησης μελετήθηκαν δημογραφικοί, ψυχοκοινωνικοί και κλινικοί παράγοντες. Το φαινόμενο αφορούσε έως πρόσφατα κυρίως αγόρια, ενώ ανάμεσά τους υπήρξαν έφηβοι που παρουσίασαν σημαντική πτώση της σχολικής επίδοσης και μείωση των δραστηριοτήτων και των χόμπυ τους. Σε πολλές από τις οικογένειες υπήρχαν δυσλειτουργία και έλλειψη επικοινωνίας-αδυναμία τήρησης των ορίων. Συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα και διάσπαση προσοχής ήταν συνοδές οντότητες σε ορισμένα παιδιά. Σωματικά συμπτώματα ήταν συχνά π.χ. διαταραχές του ύπνου, διατροφικές παρεκτροπές, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, πονοκέφαλοι και ξηρότητα οφθαλμών. Μετά από πρόγραμμα παρέμβασης, 72.2 % παρουσίασαν βελτίωση ενώ τα 27.7% δεν συνεργάστηκαν και εγκατέλειψαν το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε περιλαμβάνει την ψυχοεκπαίδευση (δηλ. την ενημέρωση και την παροχή πληροφοριών για το τι συμβαίνει και ποιοι είναι οι στόχοι) και την συμπεριφορικού τύπου παρέμβαση (τήρηση ημερολογίου, στήριξη και συζήτηση μία, δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα, επιβράβευση όταν επιτυγχάνονται στόχοι και σημειώνεται πρόοδος, προβληματισμός σε στασιμότητα κ.λπ). Η οικογενειακή στήριξη και καθοδήγηση είναι επίσης σημαντικά. Φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται μόνο όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο και εάν υπάρχει υπόστρωμα.

Η πρόληψη είναι εξαιρετικής σημασίας και βασικά μέτρα αποτελούν η ενημέρωση των γονέων και η εκμάθηση των κανόνων ασφαλούς διαδικτύου στο σχολείο. Η εφαρμογή φίλτρων αφορά τις μικρότερες ηλικίες, οι έφηβοι μπορούν να χειριστούν τα φίλτρα έτσι ώστε οι γονείς να μην καταλάβουν ότι έχουνε χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο διαδικτυακό υλικό. Η αφιέρωση χρόνου από τους γονείς, η ενασχόληση με το διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους ώστε να υπάρχει κριτικό φίλτρο, καθώς και η συναισθηματική κάλυψη ώστε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και να μπορούν να εφαρμόσουν όρια από πολύ μικρή ηλικία είναι σημαντικά. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι προτιμότερο να είναι σε κοινόχρηστο χώρο ώστε να υπάρχει η απαραίτητη επιστασία. Η ενημέρωση των παιδιών για τα φαινόμενα εθισμού και παρενόχλησης μέσω διαδικτύου, καθώς και προτάσεις για τον χειρισμό καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν βοηθούν και προλαμβάνουν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της ζωής των σημερινών παιδιών και από την ηλικία των πρώτων τάξεων του Δημοτικού (> 6 ετών) ξεκινούν την ενασχόλησή τους. Όπως και στον φυσικό κόσμο, έτσι και στον διαδικτυακό υπάρχουν κίνδυνοι, τους οποίους οι ανήλικοι δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμοι να διαχειριστούν. Επιπλέον, η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία και στις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης να εκφραστούν με διάφορους τρόπους.

Οι γονείς είναι σημαντικό να προσφέρουν την εμπειρία ζωής, ανεξάρτητα από τις τεχνικές γνώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερες στην περίπτωση των εφήβων-δίχως αυτό να τους τρομάζει ή να τους φέρνει σε δύσκολη θέση (τους γονείς). Το σχολείο καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η εκπαίδευση αποτελεί άλλωστε την βέλτιστη θωράκιση σε θέματα ασφάλειας-σε αντίθεση με τιμωρητικά ή περιοριστικά μέτρα των οποίων το αποτέλεσμα συχνά είναι προσωρινό και αποτελεί μη συνειδητή επιλογή.

Οι παιδίατροι, οι οποίοι έχουν την τύχη να είναι οι γιατροί της οικογένειας, καλούνται να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του διαδικτύου, εφόσον αυτό αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών. Είναι αυτοί που θα καθοδηγήσουν τους γονείς, ώστε να μπουν βάσεις από μικρή ηλικία και να φτάσουν στην εφηβεία- μια ομολογουμένως «δύσκολη» ηλικία- με κανάλια επικοινωνίας και τη δυνατότητα εφαρμογής ορίων. Έτσι, μαζί με τις συστάσεις για την ανάπτυξη, τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, ο παιδίατρος συμβάλλει και στην εφαρμογή βασικών αρχών για τη σωστή χρήση ενός εργαλείου συναρπαστικού και απολύτως απαραίτητου στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Βασικές Οδηγίες Ασφάλειας στο Διαδίκτυο για Παιδιά και Εφήβους
Μη δημοσιοποιείς προσωπικά σου δεδομένα
Ανέφερε σε γονείς. δασκάλους ή κάποιον που εμπιστεύεσαι οποιαδήποτε αρνητική εμπειρία σου στο διαδίκτυο
Μην εμπιστεύεσαι χωρίς να ελέγχεις τις πληροφορίες που σου δίνονται στο διαδίκτυο
Μην εμπιστεύεσαι αγνώστους που γνωρίζεις μέσω του διαδικτύου και σε καμία περίπτωση μην συναντάς στο φυσικό κόσμο άτομα που γνώρισες διαδικτυακά
Μην παραμελείς τις σχολικές σου δραστηριότητες, τα ενδιαφέοντά σου, τους φίλους σου, εξαιτίας της ενασχόλησης σου με το διαδίκτυο. Βάλε όριο στην καθημερινή του χρήση.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κύστη Κόκκυγος: Ανώδυνη και ριζική λύση


Με τη χρήση laser ή με Ραδιοσυχνότητες ( R-F -νεότερη τεχνική εξέλιξη) και τοπική αναισθησία δίνουν πλέον οι χειρουργοί οριστική λύση στο πρόβλημα της κύστης κόκκυγος που ταλαιπωρεί έναν στους δύο άνδρες αλλά και πολλές γυναίκες!

Μάλιστα με τη χρήση laser ή Ραδιοσυχνοτήτων (Ραδιοκυτταροπλασματική Χειρουργική), η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της κύστης κόκκυγος-σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο- είναι για τον ασθενή ανώδυνη και διαρκεί περίπου μισή ώρα!

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής και ιδιαίτερα της χειρουργικής μας βοηθά οι επεμβάσεις να είναι πιο γρήγορες και ταυτόχρονα να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής, όπως η περίπτωση της κύστης κόκκυγος.

Το κέρδος από την εξέλιξη στη τεχνολογία και την εφαρμογή της στη χειρουργική είναι πολύ μεγάλο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι αυτό γιατί μειώνουν σημαντικά το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης , της παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο, της αποθεραπείας και της επιστροφής στην εργασία του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα ( στην ουρά). Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή του ασθενή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα παρόλα αυτά, εξαιρετικά συχνά συναντάται και σε λεπτά άτομα.

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί, να είναι :
Eμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά
Δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας- αποστήματος
Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το απόστημα
Ενόχληση απλά και μόνο στη μέση

Το απόστημα όταν φλεγμαίνει γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον.

Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσωρούχου με οροαιματώδη υγρό.

Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μια χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια.

Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον ασθενή. Εμείς προτείνουμε στους ασθενείς μας αντί του νυστεριού την επέμβαση Laser ή R-F , για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση, αλλά κυρίως για σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η πιθανότητα υποτροπής ουσιαστικά μηδενίζεται.

Επίσης ο διαπρεπής χειρουργός πριν από την επέμβαση:

Γίνεται προσεκτική χαρτογράφηση της περιοχής, ώστε να αποκαλυφθεί η κύστη, αλλά συγχρόνως και όλοι οι συριγγώδεις πόροι

Με τη χρήση laser ή και R-F, αφαιρούνται με ακρίβεια χιλιοστού τόσο η κύστη όσο και κάθε συριγγώδης πόρος. Αυτό παρέχει οριστική θεραπεία και μηδενίζει ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον.

Επειδή έχει γίνει χαρτογράφηση της βλάβης και έχει αφαιρεθεί κάθε παθολογικός ιστός, δεν είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτό το τραύμα. Έτσι, δεν απαιτούνται καθημερινές, επώδυνες αλλαγές, διότι κλείνει με ασφάλεια το τραύμα τελείως.

Ο ασθενής φεύγει έπειτα από μία ώρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα. Την 2η ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζών από τον χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους και το μπάνιο.



Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η κόρη... ζηλεύει τη μαμά της


Το παιδί γεννιέται με μια βιοψυχική προίκα. Η μητέρα δέχεται το λιγότερο ή περισσότερο προικισμένο απ΄ την φύση και το περιβάλλον της μήτρας μωρό της και του προσφέρει το πρώτο κράτημα, φυσικό και ψυχικό. Η ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού εξαρτάται από το τι θα του χαρίσει η μητέρα του, μέσα από αυτή την πρώτη σχέση και από το ζωντανό ενδιαφέρον της γ’ αυτό. Η ικανότητα του παιδιού να δεχθεί τα δώρα της μητέρας του αντικατοπτρίζεται στην σχέση και επηρεάζει την μεταξύ τους αλληλεπίδραση: Αυτό το συνεχές συναισθηματικό πάρε-δώσε. Κρίσιμης σημασίας συστατικό της ζωής του παιδιού είναι να μπορεί να εγείρει την έγνοια και το ενδιαφέρον, να υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο διαθέσιμο να ανησυχεί γι’ αυτό.

Για να επιτραπεί στο παιδί να έχει αυτό που ο Winnicott αποκαλεί «ολόκληρη πορεία της εμπειρίας» το παιδί χρειάζεται να αξιοποιήσει ένα περιβάλλον που θα προτείνει πράγματα, χωρίς να τα επιβάλλει και δεν θα αποτρέπει την πραγματικότητα της επιθυμίας του παιδιού.

Ενώ οι καλές εμπειρίες του παιδιού θέτουν τα θεμέλια μιας ελπίδας, ότι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε επώδυνες μεταβατικές καταστάσεις στη ζωή μας, αυτές οι εμπειρίες που δημιούργησαν έντονο άγχος διατηρούνται επίσης στην μνήμη ως ίχνη.

Αποφασιστικός παράγοντας στην ψυχονοητική εξέλιξη του παιδιού είναι η δημιουργία μιας αίσθησης εσωτερικής ασφάλειας. Μέσα απ’ αυτή το παιδί αναπτύσσει την ικανότητα να εντάσσεται σε ομάδες, να ανοίγεται σε νέες εμπειρίες, να μπορεί να μαθαίνει (δεκτικό στην μάθηση) και να αντέχει την ματαίωση.

Για να μπορέσει να αναπτυχθεί αυτή η αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας χρειάζεται να βιώσει το παιδί πολλές επαναλαμβανόμενες θετικές εμπειρίες με τα πρόσωπα πρωταρχικής φροντίδας, με παράλληλη αποδοχή και κατανόηση των αφόρητων για το ίδιο το παιδί αρνητικών του συναισθημάτων.

(…)

Μαμά και κόρη: Δυο φωτεινές πυγολαμπίδες

Το μικρό παιδί θαυμάζει τη μητέρα του, αλλά και τη μισεί όταν του στερεί αυτό που αποζητά. Έχει ανάγκη να την εξιδανικεύσει γιατί πάνω της στηρίζεται η φροντίδα του και η προστασία του. Γι αυτό και κατακλύζεται από φθόνο για την ομορφιά της, τη δύναμη της, την ικανότητα της να κάνει παιδιά. Όλα αυτά δεν είναι συνειδητά. Και ακριβώς επειδή δεν είναι ξεκάθαρα και κατανοητά γίνονται αφόρητα. Έτσι χρειάζεται η ανεκτικότητα και η ανθεκτικότητα της μητέρας με την συμπαράσταση του πατέρα για να μετριαστεί η ένταση τους και να τροποποιηθούν. Στην επόμενη αναπτυξιακή φάση μέσα από τις ταυτίσεις της κόρης με τη μητέρα, του γιου με τον πατέρα και ο φθόνος τροποποιείται. Πώς να αντέξει η μικρή κόρη το φέγγος της μάνας της; Πώς να αντέξει ο γιος τη δύναμη του πατέρα του;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δεκτικότητα των γονιών στα επικοινωνιακά μηνύματα του παιδιού τους είναι μια θεμελιώδης γονεϊκή λειτουργία. Το διάβασμα παραμυθιών, ιστοριών …και όχι μόνο, δίνει την ευκαιρία στους γονείς να συναντηθούν με το παιδί τους, να βρουν το παιδί μέσα τους και να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια του, να ακούσουν τις αγωνίες του και να μη τις βρουν ανόητες, μιας και θα μπορούν να τις νοηματοδοτήσουν.

Απόσπαμα από την ομιλία της Έφης Λάγιου - Λιγνού διδάσκουσα ψυχοθεραπεύτριας παιδιών και εφήβων, επόπτριας κλινικού έργου στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία". Η ομιλία δόθηκε στη Στοά του βιβλίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου της ψυχολόγου Άνθιας Ναυρίδη, Ιστορίες για παιδιά και του γονείς τους".



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...