Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Το πιο απίστευτα τρομακτικό διαδραστικό παιχνίδι


Υπάρχει λίστα αναμονής 24.000 ατόμων που θέλουν να επισκεφτούν το στοιχειωμένο σπίτι.

Το McKamey Manor, στο Σαν Αντόνιο στη Καλιφόρνια μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δύο επισκέπτες τη φορά, με τους υποψηφίους να ελέγχονται πρώτα από τον ιδρυτή, Russ McKamey... Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ολοκληρώσει τη ξενάγηση του σπιτιού…

Αν ρίξετε μια ματιά στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, τότε θα καταλάβετε πως πρόκειται για ένα από το πιο στοιχειωμένα σπίτια στον κόσμο-αυτό πιστεύεται άλλωστε- με μια λίστα αναμονής από περισσότερα από 24.000 άτομα.



Μια πραγματικά διαδραστική εμπειρία που οι τρομαγμένοι επισκέπτες του, αναφέρουν ότι είναι σαν να λαμβάνουν μέρος σε πραγματική ταινία τρόμου: η όλη ξενάγηση κινηματογραφείται, το θέμα αλλάζει κάθε χρόνο και οι συμμετέχοντες είναι δεμένοι, βάζουν τα κεφάλια τους μέσα σε κλουβιά με φίδια, τρώνε χαλασμένα αυγά και φιμώνονται.

Η ανατριχιαστική αυτή εμπειρία είναι δωρεάν και προέκυψε από μια ιδέα του McKamey πριν από 14 χρόνια. Ο ίδιος, μεγάλος θαυμαστής των ταινιών τρόμου όπως ο δολοφόνος με το πριόνι και Ψυχώ, λέει ότι η εμπειρία κάνει μεγάλους άνδρες να κλαίνε – ενώ κάθε επισκέπτης πρέπει να υπογράψει μια αίτηση πριν προχωρήσει στο στοιχειωμένο στέκι.






Διαβάστε περισσότερα...

Φυλακή γιατί παρενοχλούσε μια συμφοιτήτρια του


Ένα σπάνιο περιστατικό στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Ποινή φυλάκισης εννέα μηνών επέβαλε Βρετανικό δικαστήριο σε έναν 21χρονο φοιτητή διότι χαστούκιζε με το… πέος του, μια συμφοιτήτριά του την ώρα που αυτή κοιμόταν!

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk πρόκειται για τον 21χρονο John Luke Dale ο οποίος αφού γδύθηκε εντελώς από τη μέση και κάτω, άρχισε να χτυπάει τη νεαρή κοπέλα στο μάγουλο.

Η πράξη του αποκαλύφθηκε, όταν ένας φίλος του που είχε σε βίντεο όλο το σκηνικό, το έδειξε σε συμφοιτητές του. 


Αμέσως, εκείνοι κάλεσαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και λίγο αργότερα ο 21χρονος παραδέχτηκε την πράξη του, με αποτέλεσμα δικαστεί και να φυλακιστεί για εννέα μήνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξενοίκιαστα 2 στα 10 ισόγεια καταστήματα στην Ερμού


Στον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, δύο στα δέκα ισόγεια καταστήματα είναι ξενοίκιαστα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Νίκος Κουγιουμτζής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου.

«Ο εμπορικότερος δρόμος της χώρας, η οδός Ερμού, από 5η εμπορική οδός στον κόσμο έχει ήδη ξεπέσει, κτυπημένη από την κρίση».

Αυτή ήταν η κύρια επισήμανση που έκανε ο κ. Κουγιουμτζής και ανέφερε ότι το 20% των ισόγειων καταστημάτων είναι ξενοίκιαστο, ενώ αν υπολογιστούν οι όροφοι και οι στοές το ποσοστό φτάνει στο 50%.

«Αν, δε, δούμε τις πέριξ περιοχές, τα ξενοίκιαστα μαγαζιά φτάνουν μέχρι και 40-50% και στους ορόφους 80-90%», συμπλήρωσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Εργαζόμενοι σε γραφείο φορούν... μάσκες


Έκπληκτοι έμειναν, σήμερα, όσοι πολίτες του Πύργου επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση Μεταφορών, για να εξυπηρετηθούν, καθώς αντίκρισαν τους υπαλλήλους να εργάζονται με… μάσκες!

Στα καθήκοντα τους, επέστρεψαν, φορώντας όμως… μάσκες, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών και του ΚΤΕΟ στον Πύργο που τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με το ilialive.gr, απείχαν από το χώρο εργασίας τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αφόρητη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εναπόθεση των σκουπιδιών δίπλα από την υπηρεσία τους.



Η εξυπηρέτηση του κόσμου, που για δύο μέρες ταλαιπωρήθηκε, μιας και η υπηρεσία παρέμεινε κλειστή, αποτέλεσε τη βασική αιτία της επιστροφής τους. Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν, εκ των πραγμάτων αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο στο γραφείο που τους διέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης στο Διοικητήριο καθώς δεν είχαν τον απαιτούμενο εξοπλισμό (σφραγίδες, έγγραφα, υπολογιστές κτλ.) οπότε και αποφάσισαν να… γυρίσουν ξανά δίπλα από τη χωματερή ώστε να μην προκαλέσουν άλλα προβλήματα. Βέβαια, λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας για να μπορούν να προστατευτούν και να αντέξουν- όσο αυτό είναι δυνατό- την έντονη και ανυπόφορη δυσοσμία.



Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, επανήλθαν στην εργασία τους, στο κτίριο της Συντριάδας, ακριβώς απέναντι από τη χωματερή του Δήμου Πύργου, σε ένδειξη καλής θέλησης, για το γεγονός ότι υπογράφηκε η σχετική Κ.Υ.Α. και ευελπιστώντας ότι άμεσα και οριστικά θα απομακρυνθούν οι τόνοι σκουπιδιών από απέναντί τους.
«Θεωρούμε πως έχουμε την κατανόηση του κοινού και των συμπολιτών μας και σε καμιά περίπτωση με την ενέργειά μας αυτή, να παρουσιαζόμαστε στο Διοικητήριο για εργασία (λόγω της αφόρητης δυσοσμίας και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας), δεν είχαμε σκοπό να δημιουργήσουμε πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα κάναμε ευρέως γνωστό ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται καθημερινά. Σε καμία περίπτωση το γεγονός της επιστροφής μας στη Υπηρεσία δεν σημαίνει ότι καταθέτουμε τα όπλα και θα επανέλθουμε με νέες κινητοποιήσεις στη περίπτωση της μη υλοποίησης της τάχιστης απομάκρυνσης των σκουπιδιών από το χώρο της πρώην ΑΓΡΟΤΕΚ. Η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ilialive.gr, αφήνουν και αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος των σκουπιδιών επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή το καθεστώς της «έκτακτης ανάγκης» του δήμου, φαίνεται να είναι μόνιμο, οι πολίτες του Πύργου μπορούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο «τυχαίο» για να αποτρέψουν τις πιθανότητες να μολυνθούν και να ασθενήσουν και αναρωτιόμαστε εάν αυτό σημαίνει ότι μόνο οι πολίτες της Συντριάδας θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος όλου του κέντρου της πόλης στα Πνευμόνια τους!!!».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ένοικος, τα σενάρια και τα νέα από την Αμφίπολη


Γλύκατζη-Αρβελέρ: O Κάσσανδρος o “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης

Την άποψη πως στον μεγαλοπρεπή τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Κάσσανδρος εκφράζει η διακεκριμένη βυζαντινολόγος-ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, στη σύντομη μελέτη της με τίτλο «Εικασίες, Βεργίνα, Αμφίπολη».

Δείτε το ρεπορτάζ από το STAR.




----------------------

«Δεν είναι ούτε η Ολυμπιάδα ούτε ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη»

Ο Λέων παραπέμπει σε επιφανή άνδρα της εποχής, υποστηρίζει ο Ευθύμης Λαζόγκας.

Αντίθετη άποψη από την Ελένη Αρβελέρ για το ενδεχόμενο να έθαψαν τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη έχει ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Ευθύμης Λαζόγκας, αποκλείοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο να βρίσκεται στον τάφο η Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη ή ο γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Λαζόγκας υποστήριξε ότι δεν έχει καμία λογική να είναι θαμμένος ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη.

«Αποκλείω την πιθανότητα να βρίσκεται η Ολυμπιάδα εκεί, γιατί δεν ταυτίζεται χρονολογικά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ψηφιδωτό ίσως θέλει να δείξει πως στον τάφο βρίσκεται γυναίκα, αλλά από την άλλη ο Λέων παραπέμπει σε επιφανή άνδρα».

Απέκλεισε την πιθανότητα στον τάφο να βρίσκεται ο Αλέξανδρος ο τέταρτος ή η Ρωξάνη, αλλά άφησε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για πολυάνδρειο επιφανών Αμφιπολιτών. Είπε επίσης πως αν πιστέψουμε τις πηγές ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια.

Αναφερόμενος στις σφίγγες ο κ. Λαζόγκας, υπογράμμισε: «Οι σφίγγες που στρέφουν το κεφάλι τους προς τον θεατή στον τάφο της Αμφίπολης χρησιμοποιούνται συνήθως για ταφικούς λόγους. Οι σφίγγες είχαν να χρησιμοποιηθούν πολλά χρόνια και πως η εμφάνισή τους στην Αμφίπολη ίσως να αποτελεί πλεονασμό στον σχεδιασμό του τάφου. Άλλωστε ο τάφος είναι πληθωρικός και παραφορτωμένος με πολλά σύμβολα είτε για να αποτρέψει, είτε για να δείξει ότι όποιος είναι θαμμένος ήταν ένας επιφανής της εποχής εκείνης».


----------------------

Το πείραμα που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη

Συγκλονιστικές στιγμές 2.300 χρόνια μετά.

Μια συγκλονιστική εικόνα έζησαν όσοι τυχεροί βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας είχε βρεθεί το κεφάλι της σφίγγας και κατά την διαδικασία μεταφοράς του έξω από το τάφο για να πάει στο Μουσείο της Αμφίπολης, έγινε ένα «πείραμα»!

Σύμφωνα με πληροφορίες του xronometro.com, μέλη της αρχαιολογικής ομάδας της κ. Κατερίνας Περιστέρη, τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της σφίγγας και διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» απόλυτα και ταιριαστά!

Η στιγμή ήταν μοναδική καθώς μετά από 2.300 χρόνια οι εργάτες της ανασκαφής τοποθέτησαν το κεφάλι ξανά στη θέση του και για λίγη ώρα όλα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έγιναν μάρτυρες μια σκηνής μοναδικής.

Είδαν εικόνες και έζησαν αυτό, που έζησαν και όσοι ήταν μάρτυρες στην ολοκλήρωση της κατασκευής του μνημείου και φυσικά στην τελετή ταφής του νεκρού. Ενδεχομένως και για λίγα χρόνια μετά, αν αποδειχθεί ότι η επίχωση έγινε σε χρόνους κατοπινούς της ταφής. Αν η πληροφορία μας είναι σωστή, ελπίζουμε να υπάρχουν φωτογραφίες από το γεγονός και να δοθούν σύντομα στην δημοσιότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δίπλα στο κεφάλι βρέθηκαν και εκατοντάδες κομμάτια από τα σπασμένα φτερά, όπου μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν βρεθεί στην είσοδο ανασυνθέτουν το σύνολο των γλυπτών, αρκεί βέβαια στην συνέχεια της ανασκαφής να βρεθεί και το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας.

Παρά το συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο, από ορισμένους επιστήμονες εξακολουθούν να ακούγονται ενστάσεις. Επειδή τις σφίγγες τις τοποθετούσαν για να αποτρέπουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τα πρόσωπά τους είχαν κάτι απόκοσμο και μυστηριώδες, κάτι που δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει καλοφτιαγμένα και γήινα χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπάρχει και μια διαφορά στο υλικό… άλλο είναι το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκε ο κορμός της σφίγγας και άλλο το κεφάλι… και μάλλον θα αποδειχθεί σωστή!!! Εδώ, ίσως συνέβη κάτι το παράδοξο, δηλαδή το σώμα της σφίγγας να κατασκευάστηκε από θασίτικο μάρμαρο όπως το υπόλοιπο μνημείο, ενώ το κεφάλι από άλλο μάρμαρο, ίσως πεντελικό, καθώς ο χρωματισμός και η υφή του παραπέμπει σε αττικά γλυπτά με μάρμαρο από την Πεντέλη.

Ίσως ο γλύπτης, επιδίωξε να φτιάξει το κεφάλι από διαφορετικό μάρμαρο – τόσο στην υφή όσο και στην απόχρωση του λευκού, για να υπογραμμίσει κάτι, ως ένα συμβολισμό τον οποίο σήμερα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Υπάρχει και μια ακόμη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία, το κεφάλι δεν ανήκει στην σφίγγα αλλά σε κάποιο άγαλμα που θα βρεθεί στον τρίτο ταφικό θάλαμο οπότε τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν από το κεφάλι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μυστήριο που καλύπτει αυτόν τον τάφο αφήνει περιθώρια για πάρα πολλές εικασίες.
----------------------

Νέα στοιχεία για την Αμφίπολη την 28η Οκτωβρίου

Νέα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα για την εξέλιξη της ανασκαφικής έρευνας στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «την Τρίτη, 28.10.2014 και ώρα 16.00 θα γίνει ενημέρωση στους εκπροσώπους Τύπου στο Μουσείο της Αμφίπολης από την κ. Άννα Παναγιωταρέα σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίφημες πράξεις διαμαρτυρίας


Το ορόσημα της ατομικής και συλλογικής αντίστασης!

Υπάρχουν φορές που το κοπάδι ξεστρατίζει από την πεπατημένη, χρειάζεται όμως ένα μαύρο πρόβατο για να γίνει η μεγάλη διαφορά.

Κι έτσι άνθρωποι μετατρέπονται σε σύμβολα αγώνα, με τις ιστορικές τους πράξεις να λειτουργούν ως φάροι αντίστασης απέναντι σε απολυταρχικά καθεστώτα και κάθε λογής καταπίεση φυσικά.

Άτομα και σύνολα ανθρώπων βάλθηκαν λοιπόν να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, με τις απλές πολλές φορές (αν και όχι πάντα) πράξεις αμφισβήτησης της εξουσίας να κλιμακώνονται και να οδηγούν σε παγκόσμια γεγονότα.

Όσο για το τι συνιστά πράξη διαμαρτυρίας, θα μπορούσαμε αναμφίβολα να συμπεριλάβουμε εξεγέρσεις και επαναστάσεις, αλλά και αστικές ταραχές και διαδηλώσεις, κάνοντας το πράγμα πραγματικά ανεξάντλητο.

Αυτές πάντως τις πράξεις διαμαρτυρίας δεν θα ήθελες να τις αφήσεις έξω…

Οι υψωμένες γροθιές στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1968)



Ο χαιρετισμός της αφρο-αμερικανικής κοινότητας, που αποκαλείται «Black Power», γίνεται ανυψώνοντας το δεξί χέρι φορώντας μαύρο γάντι. Πρόκειται για χειρονομία που αφορά στα δικαιώματα των μαύρων και ήταν σύμβολο διαμαρτυρίας και αγώνα. Στις 16 Οκτωβρίου 1968 λοιπόν, οι δύο αμερικανοί ολυμπιονίκες Tommie Smith και John Carlos ύψωσαν τις μαυροφορεμένες γροθιές τους την ώρα που εκτελούνταν ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ, ως πράξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες ζωής των Αφρο-Αμερικανών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ταυτοχρόνως, οι πρωταθλητές του σπριντ ανέβηκαν στο βάθρο χωρίς παπούτσια, φορώντας μόνο μαύρες κάλτσες, για να συμβολίσουν τη φτώχεια των μαύρων στην Αμερική. Ο Smith φορούσε επιπρόσθετα και μαύρο μαντίλι, άλλο ένα σύμβολο της μαύρης περηφάνιας, ενώ ο συμπατριώτης του είχε αφήσει το φερμουάρ του παντελονιού του ανοιχτό, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στο εργατικό κίνημα. Η κίνηση δίχασε την αμερικανική κοινή γνώμη όσο λίγες και οι δύο πλευρές οχυρώθηκαν πίσω από τα φυλετικά σύνορά τους: για τους λευκούς ήταν προδότες, για τους μαύρους ήταν ήρωες! Η εξοργισμένη Ολυμπιακή Επιτροπή εκδίωξε άρον-άρον τους ολυμπιονίκες από τους Αγώνες, την ίδια ώρα που ο λευκός αυστραλός συναθλητής τους, Peter Norman, μπήκε στο στόχαστρο της αυστραλιανής κοινωνίας, καθώς συντάχθηκε με τη διαμαρτυρία των μαύρων πρωταθλητών: παρά το γεγονός ότι προκρίθηκε στους επόμενους Ολυμπιακούς, αποκλείστηκε από την ολυμπιακή αποστολή της χώρας του. Όσο για τους Αμερικανούς, μπορεί να έχασαν τα μετάλλια, το μήνυμά τους έκανε ωστόσο τον γύρο του κόσμου, με το μνημειώδες φωτογραφικό στιγμιότυπο να γίνεται σύμβολο του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων πολιτών της Αμερικής…

Η αυτοπυρπόληση βουδιστή μοναχού (1963)



Ο 66χρονος μοναχός του βουδισμού Thich Quang Duc διαμαρτυρήθηκε για τις διώξεις των βουδιστών ιερέων από το καθεστώς του Νοτίου Βιετνάμ βάζοντας φωτιά στον εαυτό του μπροστά στα μάτια του έκπληκτου πλήθους. Η τραγική πράξη διαμαρτυρίας έμελλε να μετατραπεί σε ένα από τα πλέον κλασικά φωτογραφικά ενσταντανέ της περιπέτειας του Βιετνάμ, κάνοντας ακόμα και τον πρόεδρο Κένεντι να παραδεχτεί ότι η ζοφερή εικόνα είχε χαραχτεί στη μνήμη του, κλέβοντας το συναίσθημα από πολλές ακόμα ιστορικές στιγμές της εποχής. Η πράξη του Duc βρήκε μάλιστα αρκετούς μιμητές στις τάξεις των βουδιστών μοναχών και καλογριών, με τη δημόσια αυτοπυρπόλησή τους να παίζει τον δικό της ρόλο στην ανατροπή τελικά της νοτιοβιετναμέζικης κυβέρνησης. Στα χρόνια μάλιστα που θα έρχονταν, αρκετοί ακόμα γενναίοι και αλτρουιστές αγωνιστές θα κατέφευγαν στο ίδιο μέσο διαμαρτυρίας για να κάνουν τον πλανήτη να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους. Ήταν η αυτοπυρπόληση που ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης…

Οι πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Κεντ (1970)



Παραμένοντας στην ταραγμένη περίοδο του Πολέμου του Βιετνάμ, πολλές λαμπρές πορείες διαμαρτυρίας και μαζικότατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις κατέκλυσαν τις ΗΠΑ, αν και μία μόνο από δαύτες έμελλε να μετατραπεί στο αδιαφιλονίκητο σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης κατά του άδικου πολέμου. Ήταν ο πυροβολισμός και ο θάνατος 4 νεαρών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κεντ από την Εθνοφυλακή του Οχάιο, την ώρα που διαμαρτύρονταν για την αμερικανική εισβολή στην Καμπότζη, που κλιμάκωσε την κατάσταση, η οποία κατέληξε σε γενικευμένες ταραχές, καμένα πανεπιστημιακά κτίρια και νεκρούς φυσικά. Οι φωτογραφίες των νεκρών έκαναν τον γύρο του πλανήτη και τα αντιπολεμικά αισθήματα των Αμερικανών αυξήθηκαν καθοριστικά, την ίδια ώρα που οι πυροβολισμοί οδήγησαν σε ακόμα πιο μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις, με ένα πρωτοφανές κύμα σπουδαστικής οργής να ξεσπά και να μαστίζει έτσι το έθνος…

Το μποϊκοτάζ στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι (1955-1956)



Η ειρηνική διαμαρτυρία του μποϊκοτάζ, γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έμελλε να πάρει μια περίεργη τροπή στις ΗΠΑ, όταν οι μαύροι πολίτες της χώρας άρχισαν να μποϊκοτάρουν τη χρήση των αστικών συγκοινωνιών στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ως διαμαρτυρία για τον φυλετικό διαχωρισμό. Όταν η Αφρο-Αμερικανή Ρόζα Παρκς συνελήφθη γιατί αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκό και να καθίσει στο ειδικό «για μαύρους» τμήμα των λεωφορείων, τόσο οι μαύροι όσο και αρκετοί λευκοί πολίτες αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το περίφημο μποϊκοτάζ, που κράτησε περισσότερο από έναν χρόνο, ήταν ένα από τα πλέον πετυχημένα ιστορικά παραδείγματα ειρηνικής διεκδίκησης ανθρώπινων δικαιωμάτων, λειτουργώντας ως σπίθα που θα γινόταν σε λίγο φωτιά, πυροδοτώντας τον τεράστιο κοινωνικό αγώνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά των πολιτικών του φυλετικού διαχωρισμού. Το μποϊκοτάζ κατέληξε με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον φυλετικό διαχωρισμό στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε αυτό που ήταν πράγματι η πρώτη εμφατική νίκη του κινήματος των Αφρο-Αμερικανών. Κι όλα αυτά γιατί μια μαύρη γυναίκα αρνήθηκε απλώς να σηκωθεί από τη θέση της, αρνήθηκε να σκύψει το κεφάλι δηλαδή για άλλη μια φορά στον λευκό δυνάστη…

Οι δύο ιδιαίτερες πορείες της Ουάσιγκτον (1925/1963)



Η Ιστορία έχει μια βιτριολική αίσθηση ειρωνείας και χιούμορ και ένα από τα γλαφυρότερα παραδείγματα είναι οι δύο μαζικότατες πορείες που έλαβαν χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα για λόγους που έρχονται σε τραγική αντίθεση μεταξύ τους! Από τη μία, η πορεία στις 8 Αυγούστου 1925, όταν κάπου 50.000-60.000 μέλη της διαβόητης ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) πλημμύρισαν την Ουάσιγκτον, διαδηλώνοντας κατά της θεωρίας της εξέλιξης, που μόλις είχε αρχίσει να διδάσκεται στα σχολειά της χώρας. Η δυναμικότατη κινητοποίηση των λευκών φαντασμάτων έσπειρε τρόμο στους κατοίκους, καθώς η μέχρι πρότινος σκιώδης σέχτα κυκλοφορούσε πια ανοιχτά στις γνωστότερες λεωφόρους της Ουάσιγκτον, με τα πρόσωπά τους μάλιστα ακάλυπτα!



Τέσσερις δεκαετίες σχεδόν αργότερα, στις 28 Αυγούστου 1963, οι ίδιοι δρόμοι θα πλημμύριζαν από τους διαχρονικούς στόχους της ΚΚΚ, την αφρο-αμερικανική κοινότητα, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλεσε τους μαύρους οπαδούς του στην πρωτεύουσα για να μοιραστεί μαζί τους το όνειρό του για μια Αμερική δικαιοσύνης, ίσων δικαιωμάτων και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κάπου 200.000-250.000 μαύροι πολίτες έδωσαν το δυναμικό παρών στην κινητοποίηση, στη μαζικότερη ανθρώπινη συγκέντρωση που έβλεπε ποτέ η Ουάσιγκτον, αναγκάζοντας την τηλεόραση να ασχοληθεί για πρώτη φορά με διαδήλωση και μάλιστα με μαύρη διαδήλωση. Κανείς πια δεν μπορούσε να αγνοεί την ηχηρότατη φωνή των ανθρώπων που υπέφεραν από τις πολιτικές του λευκού…

Η κοινωνική ανυπακοή του Γκάντι (1915-1948)



Το παγκόσμιο σύμβολο της ειρηνικής διαμαρτυρίας, ο άνθρωπος που μίλησε για δικαιολογημένη ανυπακοή και αφιέρωσε τη ζωή του στην απελευθέρωση ενός έθνους με μη βίαια μέσα, οδήγησε αγέρωχα τη διακριτική επανάστασή του κατά του βρετανικού ζυγού, δίνοντας κάποια στιγμή την πολυπόθητη ανεξαρτησία στην Ινδία. Οι απεργίες πείνας που έκανε ανάγκαζαν έναν λαό πολλών εκατομμυρίων να καρδιοχτυπά για τη ζωή του και να τον ακολουθεί πιστά, παραμερίζοντας διαφορές και συμφέροντα. Οι ειρηνικές πορείες του των χιλιάδων χιλιομέτρων με τα πόδια μετατράπηκαν σε μια από τις πιο αλλόκοτες μορφές διαμαρτυρίας που είχε δει ποτέ η οικουμένη, κάνοντας τον αμήχανο βρετανό δυνάστη να αντιδρά με βίαιους τρόπους που πετύχαιναν ακριβώς τους στόχους του φιλειρηνικού ηγέτη. Και κάτι ακόμα: όλοι έχουμε δει τον Γκάντι να κάθεται μπροστά στον αργαλειό και να φτιάχνει νήμα για να ράψει τα ρούχα του. Ήταν άλλη μια πράξη διαμαρτυρίας, καθώς οι Βρετανοί είχαν αναγκάσει τους Ινδούς να αγοράζουν τα ρούχα τους αποκλειστικά από τη Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι το βαμβάκι προερχόταν από την Ινδία! Κάθε νήμα λοιπόν που εξύφαινε ήταν άλλη μια πράξη δικαιολογημένης ανυπακοής…

Ο «Άνθρωπος με τα Μαύρα» Τζόνι Κας (δεκαετία 1970)



Δεν είναι ασυνήθιστο οι αστέρες της μουσικής να κάνουν ιδιαίτερες στιλιστικές επιλογές, καθώς μόδα και μουσική βιομηχανία πάνε συχνά χέρι-χέρι. Η περίπτωση όμως του μονίμως μαυροφορεμένου Τζόνι Κας μόνο σε αυτό δεν εντάσσεται! Την ώρα λοιπόν που οι συνάδελφοί του εμφανίζονταν στη σκηνή με φανταχτερά και πολύχρωμα ρούχα, ο διακριτικός μουσικός κυκλοφορούσε αποκλειστικά με μαύρα και έπρεπε να το δηλώσει σε τραγούδι του για να καταλάβει ο κόσμος την ιδιαίτερη αυτή στιλιστική επιλογή. Εξήγησε λοιπόν με τους στίχους του ότι μέσω της μαύρης φορεσιάς του ήθελε να θυμίσει στην ανθρωπότητα όλους τους αναξιοπαθούντες του πλανήτη, τους φτωχούς, τους άστεγους, τους πεινασμένους, τους τροφίμους των φυλακών, τα θύματα του πολέμου, τους εθισμένους στα ναρκωτικά, τους γέρους και ανήμπορους και όσους γενικά ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Με τέτοια δυστυχία γύρω του, δεν είχε κανέναν λόγο να είναι χαρούμενος ο Κας και τα ρούχα του έπρεπε ακριβώς να δηλώνουν το αλλόκοτο αυτό κοινωνικό πένθος που βίωνε. Η ιδιαίτερη και ήσυχη-ήσυχη αυτή πράξη διαμαρτυρίας του Τζόνι Κας έκανε το οικουμενικό του μήνυμα να ακουστεί από εκατομμύρια ανθρώπους στα μήκη και τα πλάτη της Γης…

Ο «Tank Man» της Πλατείας Τιενανμέν (1989)



Το ημερολόγιο έγραφε 4 Ιουνίου 1989 όταν εκτυλίχθηκε σε όλη της τη ζοφερή μεγαλοπρέπειά η τραγωδία στην κεντρική πλατεία της κινεζικής πρωτεύουσας, εκεί που κάπου 240 (σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές) με 2.000 άνθρωποι (μη κυβερνητική εκτίμηση) σκοτώθηκαν από τα πυρά του στρατού, που ήταν εφοδιασμένος με άρματα μάχης και αυτόματα όπλα. Η Πλατεία Τιενανμέν, το σύμβολο του μαοϊκού καθεστώτος («Πύλη της Ουράνιας Γαλήνης» την αποκαλούσε το κομμουνιστικό καθεστώς), φιλοξένησε τη γιγαντιαία φοιτητική εξέγερση που ζητούσε πολιτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα στο χάος και την καταστροφή λοιπόν, ένας ανώνυμος άντρας μπήκε μπροστά στα άρματα μάχης αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή του. Η πράξη απείθειας και ανυπακοής έγινε ένα από τα θρυλικότερα ενσταντανέ όλων των εποχών, καθώς το τανκ σταμάτησε τελικά μπροστά στον γενναίο άντρα, ο οποίος πιστεύεται ότι δεν πέθανε στα αιματηρά γεγονότα, αν και κανείς δεν ξέρει, καθώς ποτέ δεν διεκδίκησε δάφνες για τον ηρωισμό του, παραμένοντας απλός, ανώνυμος και διακριτικότατος ήρωας…



Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψε το πέος του και το πέταξε στα σκουπίδια


Πήρε βαριά την απόρριψη της κοπέλας του για τις επιδόσεις του.

Ένας 22χρονος από τα Σκόπια έκοψε το πέος του και το πέταξε στα σκουπίδια όταν η κοπέλα τον χώρισε επικρίνοντας τις επιδόσεις του στο κρεβάτι.

Ο άντρας είπε στους γιατρούς, σύμφωνα με τη Mirror, ότι για όλα έφταιγε το μικρό μέγεθος των γεννητικών του οργάνων για το οποίο τον επέκρινε η κοπέλα του. Έτσι πήρε την απόφαση να κόψει το πέος του με ένα ξυραφάκι.

Όταν είδε ότι η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη, επικοινώνησε με τα επείγοντα περιστατικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Η αστυνομία βρήκε το κομμένο μέλος σε έναν κάδο και το παρέδωσε στο νοσοκομείο, ώστε να προχωρήσει η εγχείρηση επανασύνδεσης που διήρκεσε πέντε ώρες. Οι γιατροί δήλωσαν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ξέρουν αν η εγχείρηση είναι επιτυχημένη.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποτοξινώνοντας τους… επικίνδυνους ρύπους


Πρωτοποριακή ανακάλυψη οδηγεί σε καλύτερες μεθόδους απορρύπανσης.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ελπίζουν, ότι η πρωτοποριακή ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών μεθόδων απορρύπανσης επικίνδυνων ρύπων, όπως τα PCBs και οι διοξίνες.

Μετά από 15 χρόνια ερευνών οι ερευνητές δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Nature, στο οποίο εξηγούν πώς συγκεκριμένοι οργανισμοί καταφέρνουν να μειώνουν την τοξικότητα των ρύπων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα sciencedaily.com, η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ μελέτησε, πώς ορισμένοι φυσικοί οργανισμοί καταφέρνουν να μειώνουν τα επίπεδα τοξικότητας των ρύπων και να συρρικνώνουν το όριο ζωής πολλών «διαβόητων» ρύπων.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένοι από τους πιο τοξικούς ρύπους περιέχουν άτομα αλογόνου και πως τα περισσότερα βιολογικά συστήματα απλά δε γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτά τα μόρια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να απομακρύνουν αυτά τα άτομα αλογόνου με τη χρήση της βιταμίνης B12. Μέσα από την έρευνά μας διαπιστώσαμε, ότι οι οργανισμοί αυτοί χρησιμοποιούν τη βιταμίνη B12 με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο, απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα» εξηγεί ο καθηγητής David Leys.

«Η λεπτομερής εξήγηση του πώς λειτουργεί αυτή η καινοτόμος διαδικασία απορρύπανσης, σημαίνει ότι τώρα είμαστε σε θέση να βρούμε πώς θα την αντιγράψουμε. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να βρούμε νέους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των τοξινών, που θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή» πρόσθεσε ο ίδιος.

Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια, προκειμένου ο καθηγητής και οι συνεργάτες του να φτάσουν σε αυτή τη διαπίστωση. Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετώπισαν ήταν η καλλιέργεια αρκετών από αυτούς τους φυσικούς οργανισμούς, προκειμένου να μελετήσουν επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο αποτοξινώνουν τους ρύπους.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε τελικά, να δεσμεύσει βασικές πρωτεΐνες-κλειδιά μέσα από τη γενετική τροποποίηση άλλων, ταχύτερα αναπτυσσόμενων οργανισμών. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ για να μελετήσουν σε τρισδιάστατη μορφή, πώς επιτυγχάνεται αυτή η διαδικασία αφαίρεσης των αλογόνων.

Το κύριο κίνητρο πίσω από αυτή την έρευνα ήταν να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να καταπολεμηθούν τα δεκάδες επιβλαβή μόρια που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, δεδομένου ότι η συγκέντρωση αυτών των μορίων έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και η παρουσία τους θέτει μια πολύ μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα.

«Πέρα από την καταπολέμηση της τοξικότητας και της μακροζωίας των ρύπων, είμαστε βέβαιοι ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για την εξέταση δειγμάτων του περιβάλλοντος ή των τροφίμων» κατέληξε ο καθηγητής.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα


Σταϊκούρας: Στο μικροσκόπιο οι μεγαλοοφειλέτες.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, και για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία.

Χαρακτηριστική προειδοποίηση απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σχήμα το οποίο να βοηθά πραγματικά, ουσιαστικά, όσους αδυνατούν να τηρήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, καλύπτοντας το 99,7% των οφειλετών. Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Γι΄αυτούς οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα περιορίσουν τον ηθικό κίνδυνο, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για τέτοιου είδους ρυθμίσεις» είπε ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνοντας το Σώμα ότι «από τον συνδυασμό της νέας ρύθμισης και των στοχευμένων παρεμβάσεων, για την είσπραξη ποσών από τους μεγαλοοφειλέτες, που μπορούν αλλά μέχρι σήμερα αποφεύγουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εκτιμάται ρεαλιστικά ότι θα εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ περίπου έως το 2018, ποσό πολλαπλάσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ποσό το οποίο εμπεριέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

ΦΠΑ στην 9εστίαση

Αναφερόμενος στην παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, εκτιμάται ότι προκάλεσε απώλεια εσόδων περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτή η απώλεια είχε ήδη ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε, στο σημείο αυτό, ότι από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, πάντοτε, αναγνωρίζονταν από την ελληνική κυβέρνηση μια μικρή απώλεια εσόδων, η οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 209 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Η τρόικα εκτιμούσε απώλεια εσόδων περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ. «Εμείς θεωρούσαμε ότι αυτή η απώλεια θα αντισταθμίζονταν από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη συγκράτηση των τιμών, την αύξηση του τζίρου και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε διατήρηση ή δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον κλάδο. Με βάση τα στοιχεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του συνδέσμου των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι όλοι αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται ενώ η απώλεια εσόδων ήταν τελικά χαμηλότερη από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε και την θετική παρενέργεια της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Έσοδα 9μήνου

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ενδεικτικά πως, με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2014, τα έσοδα από ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, την κατηγορία δηλαδή που καταγράφονται και τα έσοδα από το ΦΠΑ στην εστίαση, υπερέβησαν κατά 145 εκατομμύρια τους στόχους, παρά τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι σήμερα η κυβέρνηση εισηγείται με την παρούσα διάταξη τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και για το 2015.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

«Η ικανοποιητική έως σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για στοχευμένες θετικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που δεν είχαν περιληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό, όπως είναι η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του συστήματος ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η καταβολή κοινωνικού μερίσματος, η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δικαστών» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «όσο συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Στρώματα από...κρουαζιερόπλοια στις φυλακές Κορυδαλλού


Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις των φυλακών Κορυδαλλού σε εξοπλισμό, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, σε συνεννόηση με εκπρόσωπο των Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) εξασφάλισε, σε πρώτη φάση, στρώματα για τις ανάγκες της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού.

Η συνεργασία, αυτή, μεταξύ της περιφερειακής ενότητας Πειραιά και της Διοίκησης του συγκροτήματος των φυλακών και των παραπάνω φορέων θα συνεχιστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί, το επόμενο διάστημα, επιπλέον εξοπλισμός από πλοία, ο οποίος μπορεί να είναι χρήσιμος για την κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών των φυλακών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα… υποθαλάσσιο γλυπτό


Ο Jason deCaires Taylor δημιούργησε ένα εντυπωσιακό γλυπτό, που ονομάζει «Ocean Atlas», το οποίο βυθίστηκε στις ακτές της πόλης Nassau στις Μπαχάμες, σε βάθος 5 μέτρων και αποτελεί το μεγαλύτερο υποβρύχιο άγαλμα στον κόσμο.

Το κορίτσι φέρει "βαρύ φορτίο" στους ώμους του, το νερό του ωκεανού, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με το όνομά της, αφού ο Άτλας ήταν θεός της ελληνικής μυθολογίας που κρατούσε τους ουρανούς στην πλάτη του.





Όπως και με τα υπόλοιπα υποβρύχια γλυπτά του Taylor, και αυτό κατασκευάστηκε από ειδικό τσιμέντο που θα επιτρέπει στους οργανισμούς να ευδοκιμούν στην επιφάνειά του.



Με τον τρόπο αυτό νέοι ύφαλοι θα δημιουργηθούν και η θαλάσσια ζωή που κινδυνεύει με εξαφάνιση θα βρει το δικό της βιώσιμο καταφύγιο.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανικός στην κηδεία ασθενή με Aids


Πανικός επικράτησε ανάμεσα σε δεκάδες κορίτσια που θρηνούσαν στην κηδεία ενός 24χρονου συγχωριανού τους, όταν έμαθαν την πραγματική αιτία του θανάτου του.



Ο 24χρονος αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από Aids και οι πρώην ερωμένες του πανικοβλήθηκαν με το άκουσμα της είδησης.

Ο Daniel Decu ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής αν και είχε τη φήμη του άστατου και επιπόλαιου, στη Segarcea, μια περιοχή στη νοτιανατολική Ρουμανία.

Μετά την είδηση που έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε άγριες σκηνές στην κηδεία του νέου, περισσότερες από 40 γυναίκες έκαναν αίτηση για να εξεταστούν για Aids.



Η ασθένεια είχε κρατηθεί "επτασφράγιστο μυστικό" στην οικογένεια του νεαρού αλλά ο γιατρός που την είχε διαγνώσει αποφάσισε ότι έπρεπε να ειδοποιήσει όσους είχαν έρθει σε επαφή με τον Decu.

Όπως είπε ο ίδιος, η μητέρα του αποθανόντος τον απείλησε με μήνυση, αλλά εκείνος δεν φοβήθηκε καθώς μία από τις ερωμένες του 24χρονου ήταν και η κόρη του.

Τώρα εξετάζεται αν θα κατηγορηθεί η οικογένεια του Decu για πιθανή εξάπλωση του ιού εφόσον στη Ρουμανία η μετάδοση της ασθένειας διώκεται ποινικά και επισύρει ποινή από 5 έως 15 ετών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε το σφυγμό του εν ώρα μαθήματος


Τα έχασαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, καθώς την ώρα που έκαναν μάθημα ο καθηγητής τους έχασε το σφυγμό του με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μπροστά τους.

Αμέσως μεταφέρθηκε, σύμφωνα με το e-volos.gr, στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου διαπιστώθηκε ότι ο 53χρονος επί μία ώρα δεν είχε σφυγμό. Μετά τις προσπάθειες των γιατρών η καρδιά του επανήλθε.

Θα του γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν η καρδιά του σταμάτησε εξαιτίας καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα


Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Γκίκας Χαρδούβελης προανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις μπορούν να μπουν και οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου.

«Οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να μπουν και αυτές σε ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης

Αναλυτικά, στη νέα ρύθμιση μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων μέχρι και 100, με πολύ μικρότερο επιτόκιο αναδρομικά και ολική ή μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Αν παραμείνουν στην υφιστάμενη ρύθμιση, εκτός των παραπάνω ευεργετημάτων, τυγχάνουν περαιτέρω μείωσης των προσαυξήσεων κατά 20%. «Συνεπώς, δεν δημιουργούμε δύο ταχύτητες φορολογουμένων ως προς το πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών τους, ενώ επιβραβεύουμε όσους στο παρελθόν επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Η νέα προτεινόμενη ρύθμιση αφορά όλες τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Στη ρύθμιση μπορεί να υπαχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και 1 εκατομμύριο ευρώ. Προϋποθέσεις, για να παραμείνει κάποιος στη ρύθμιση, είναι η υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων, καθώς και η πληρωμή των φορολογικών του υποχρεώσεων, καθόλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Το επιτόκιο είναι ευνοϊκό (4,56%), ετησίως, είπε, επίσης και επισήμανε ότι «προβλέπονται απαλλαγές από προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100% αυτών. Σε όσους ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση χορηγείται φορολογική ενημερότητα και επέρχεται αναστολή της ποινικής διαδικασίας και της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φορολογουμένων, δεν τίθενται εισοδηματικές περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Επίσης, οι φορολογικές οφειλές, μετά την 1η Οκτωβρίου, μπορεί να μπουν και αυτές σε ρύθμιση. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης θα καθοριστούν σύντομα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων».

Κατά αντίστοιχο τρόπο ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΦΚΑ.

Συμμόρφωση των μεγαλοοφειλετών

«Με τις παραπάνω ρυθμίσεις διευκολύνουμε την πλειονότητα των πολιτών. Σε ό,τι αφορά, όμως, τους μεγάλους οφειλέτες, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, για τους μεγάλους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε:

1. Αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στελέχωσής της σε 85 τουλάχιστον άτομα.

2. Πλήρη στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, ΚΕΑΟ.

3. Βελτίωση της παρακολούθησης των χρεών των μεγάλων οφειλετών, μέσω μεγαλύτερης συνδρομής από το ΚΕΦΟΜΕΠ, με την ενσωμάτωση σε ένα κεντρικό σύστημα όλων των απαραίτητων πληροφοριών από τις τοπικές εφορίες, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και τα πιστωτικά ιδρύματα, τηρώντας ασφαλώς τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

4. Επιτάχυνση της διαδικασίας διαγραφής ανεπίδεκτων οφειλών.

5. Άρση των στρεβλώσεων του πλαισίου των πλειστηριασμών με βάση νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί.

6. Στελέχωση της υπηρεσίας ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων, με εξειδικευμένο προσωπικό.

7. Μέριμνα για την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχων και είσπραξης εσόδων.

8. Εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

9. Εφαρμογή συστήματος στοχοθεσίας στη ΓΓΔΕ, ώστε το προσωπικό να αμείβεται ανάλογα με τα προσόντα και τις επιδόσεις του.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άμεση ανάκληση της απόλυσης των 15 ΑμεΑ εργαζομένων στο Κερατσίνι!


Δελτίο Τύπου 24.10.2014

Αρ. Πρωτ.: 4267

Να ανακληθούν εδώ και τώρα οι πρόσφατες απολύσεις των 15 εργαζόμενων ατόμων με αναπηρία του Δήμου Κερατσινίου, ζητά με επιστολή της από τον υπουργό Δ. Μεταρρύθμισης η ΕΣΑμεΑ. Μόνο ως τιμωρία των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία μπορεί να ιδωθεί η πράξη απόλυσής τους, ειδικά εάν οι οποιεσδήποτε ελλείψεις - παρατυπίες έχουν διαπραχθεί από μέρους του Δήμου.

Ειδικότερα για τους συμβασιούχους με αναπηρία που έχουν κριθεί με το Π.Δ 164/2004, η διαπίστωση της συνδρομής ή μη των κριτηρίων που ορίζονται από το Διάταγμα για τη μετατροπή των συμβάσεών τους, είχε κριθεί από το ίδιο το ΑΣΕΠ σε καθορισμένο χρόνο.

Είναι αδιανόητο μετά από τόσα χρόνια, σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης όπως η παρούσα, που έχει πλήξει με τον πιο βάναυσο τρόπο τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, η Πολιτεία να απολύει εν ψυχρώ εργαζόμενους με αναπηρία.

Η πράξη της απόλυσής τους είναι ιδιαιτέρως σκληρή, εάν συνυπολογιστεί ότι η Πολιτεία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά την έκδοση των προκηρύξεων του ν.2643/98 στο χρόνο που ορίζει ο νομοθέτης. Με αυτές τις απολύσεις το Υπουργείο στέλνει 15 εργαζόμενους με αναπηρία κατευθείαν στον Καιάδα της ανεργίας, παρόλο που είναι ευρέως γνωστό ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σε πολλαπλάσιο βαθμό τον κίνδυνο των απολύσεων και της ανεργίας από ότι οι ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έπρεπε αντί να απολύει εργαζόμενους με αναπηρία να παρεμβαίνει δυναμικά στο καθεστώς απλήρωτης εργασίας αυτών των εργαζομένων, το οποίο δυστυχώς συναντάται σε πολλούς από τους Δήμους της χώρας. Είναι νωπές ακόμη από το 2012 οι διαμαρτυρίες των εργαζόμενων ΑμεΑ του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας οι οποίοι δούλευαν απλήρωτοι επί 7 ολόκληρους μήνες. Σε τέτοιες όμως περιπτώσεις οι παρεμβάσεις από τα αρμόδια όργανα μόνο ασθμαίνουσες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Το αναπηρικό κίνημα αγωνίζεται για ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας και διασφάλισης της εργασίας των ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους, οι οποίοι λόγω οικονομικής κρίσης καλούνται να καλύψουν σε μεγαλύτερο βαθμό το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας τους!

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.3 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το δικαίωμα στην επικοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτο! Και κάποτε ας καταλάβει ο ΕΟΠΠΥ, ότι μπορεί να είναι και ζήτημα ζωής, θανάτου, πολιτισμού


Δελτίο Τύπου 24.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4260

Η χορήγηση σύγχρονων ιατρικών συσκευών και συσκευών αποκατάστασης, που επιτυγχάνουν τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ατόμων με βαριές αναπηρίες ανά τον κόσμο αποτελεί υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικότερα το διοφθαλμικό μηχάνημα γραφής με τα μάτια χρησιμεύει για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών αυτών των ατόμων, τα οποία εκτός του ότι δεν μπορούν να κινηθούν, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το οικείο περιβάλλον τους, όπως και με τους θεράποντες ιατρούς και νοσηλευτές τους.

Πώς νοείται η διασφάλιση της υγείας ανθρώπων που εξαιτίας της αναπηρίας τους δεν μπορούν να κινηθούν ούτε να επικοινωνήσουν από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, και ποια είναι η υποχρέωση των ασφαλιστικών φορέων για τη χορήγηση συσκευών που αποσκοπούν στη βελτίωση του λειτουργικού επιπέδου και της αυτονομίας τους; Το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε τη χορήγηση του διοφθαλμικού μηχανήματος σε ασφαλισμένη του Οργανισμού, κατόπιν και της αρνητικής απόφασης του Α.Υ.Σ., διότι «η χρήση του δεν αποσκοπεί στην αποκατάσταση της υγείας ή την ανακούφιση από τη νοσηρή κατάσταση». Το αιτιολογικό όμως αυτής της αρνητικής απόφασης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) το 2009, βάσει της οποίας ο ΟΠΑΔ προχώρησε στη χορήγηση της ανωτέρω συσκευής σε ασφαλισμένο του.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει τον ακόλουθο ορισμό για την υγεία: «Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, και όχι η απλή απουσία της αρρώστιας ή της αναπηρίας». Με λίγα λόγια ο ρόλος του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης συμπεριφοράς τίθενται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, αποτελώντας τον πυρήνα ενός νέου υπό διαμόρφωση βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου ερμηνείας της υγείας και της αρρώστιας.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη πρόβλεψης για τη χορήγηση του εν λόγω μηχανήματος στο νέο Προσχέδιο του νέου ΕΚΠΥ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που έχει κυρωθεί με την ψήφιση του ν. 4074/2012, και ως εκ τούτου αποτελεί ένα ισχυρό νομικό δεσμευτικό κείμενο και όχι απλά μια διακήρυξη κενή περιεχομένου.

Με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ ζητά την ένταξη του διοφθαλμικού μηχανήματος γραφής με τα μάτια στο Παράρτημα του άρθρου 15 του νέου ΕΚΠΥ και την απόδοση της δαπάνης στους ασφαλισμένους του με βαριές αναπηρίες, βάσει οδηγιών των θεραπόντων ιατρών και βάσει καθορισμένων προϋποθέσεων και προδιαγραφών, όπως έχουν τεθεί από το ΚΕΣΥ.

Είναι θέμα τόσο λογικής, όσο και πολιτισμού.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα - Πελοποννήσου, Δ. Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων


Δελτίο Τύπου 24.10.2014

Αρ. Πρωτ.: 4269

Με ισάριθμες επιστολές της η ΕΣΑμεΑ καταθέτει τις προτάσεις της επί των τριών κειμένων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ): «Πελοπόννησος 2014 - 2020», «Δυτική Μακεδονία 2014 - 2020» και «Ιόνια Νησιά 2014 - 2020».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι στη νέα προγραμματική περίοδο:
• τόσο ο Κανονισμός ΕΕ 1303/2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) όσο και οι επιμέρους Κανονισμοί των Ευρωπαϊκών Ταμείων, ενισχύουν τις απαιτήσεις τους αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και την προσβασιμότητα σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δεδομένης της προηγηθείσας υπογραφής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Η Σύμβαση και το συνοδευτικό αυτήν Προαιρετικό Πρωτόκολλο επικυρώθηκαν, ως γνωστόν, και από την ελληνική Βουλή και δια του ν. 4074/2012 - Αρ. ΦΕΚ 88 Α΄ - αποτελούν πλέον και εθνική νομοθεσία),
• ενδυναμώνεται η σημασία της εταιρικής σχέσης με κοινωνικούς εταίρους, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς - όπως η Ε.Σ.Α.μεΑ. - που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς και η υποχρέωση ενίσχυσης αυτών των εταίρων,
• οι νέοι Κανονισμοί των ΕΔΕΤ περιλαμβάνουν την υποχρέωση οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, με ρητές αναφορές σε αυτά, και μάλιστα στο πλαίσιο όλων των επενδυτικών προτεραιοτήτων των Προγραμμάτων, είτε απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό είτε αφορούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις,
• η οριζόντια ενσωμάτωση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε δράσεις που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό αποτελεί και το σημείο-κλειδί που θα φέρει τη μεγάλη διαφορά προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, αποτρέποντας τη δημιουργία νέων εμποδίων, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Καθώς υφίστανται αναφορές στα άτομα με αναπηρία που περιλαμβάνονται ήδη στα κείμενα των ΠΕΠ, η ΕΣΑμεΑ καταθέτει συμπληρωματικά και ξεχωριστές προτάσεις, στις επιστολές που επισυνάπτονται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.5 KB)
Η επιστολή για το ΠΕΠ Πελοποννήσου σε μορφή MS Word 2013 (215.32 KB)
Η επιστολή για το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων σε μορφή MS Word 2013 (215.56 KB)
Η επιστολή για το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας σε μορφή MS Word 2013 (123.83 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στη Ζάκυνθο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης


Ανακοίνωση 24.10.2014

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» Ιωάννη Γρέκα, θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ζακύνθου Π.Ι.Ν., Ελ. Νιοτόπουλο, στις 12 π.μ. και τον δήμαρχο Ζακύνθου Π. Κολοκοτσά, στη 1μ.μ..


Σκοπός των συναντήσεων είναι να συζητηθούν θέματα που απασχολούν το αναπηρικό κίνημα στη Ζάκυνθο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ο αριθμός του τηλεφώνου σας αποκαλύπτει την ηλικία σας


Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα τεστ, το οποίο μέσα από τον αριθμό του τηλεφώνου αποκαλύπτει την πραγματική ηλικία του καθενός!

Τα βήματα είναι απλές μαθηματικές πράξεις και έχουν ως εξής:

1. Γράψτε το τελευταίο ψηφίο του κινητού σας τηλεφώνου
2. Πολλαπλασιάστε το επί 2
3. Μετά προσθέστε το 5
4. Πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα επί 50
5. Στο γινόμενο προσθέστε το 1764
6. Από το αποτέλεσμα αφαιρέστε το έτος της γέννησής σας

Τελικά προκύπτει ένας τριψήφιος αριθμός. Όπως θα δείτε, το πρώτο ψηφίο είναι το τελευταίο του κινητού σας και τα δυο τελευταία η ηλικία σας.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις σε 220 παραγωγούς


Αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 332.076 ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε 220 παραγωγούς, την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια και πυρκαγιές.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τελικό σχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια"


Πολλά άρθρα και διατάξεις περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, το οποίο την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm 97.8, μπορούν να ενταχθούν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ που έχουν οφειλές σε καθυστέρηση προς τις τράπεζες τουλάχιστον 180 ημερών και μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ.

Βασικές προϋποθέσεις είναι η επιχείρηση να έχει μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20% την περίοδο μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2011 - 31 Δεκεμβρίου 2013.

Επίσης, βασική προϋπόθεση είναι να συναινεί το 50,1% των πιστωτών της. Άλλες προϋποθέσεις είναι η επιχείρηση να μην έχει υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη ή να έχει εγκαίρως παραιτηθεί από αυτή ή να μην έχει παύσει τις δραστηριότητές της. Ακόμα, η επιχείρηση να μην έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Ακούστε το ηχητικό από τον Real Fm 97.8
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50%


Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις κατηγορίες φορολογούμενων που δικαιούνται μερικής ή ολικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το euro2day.gr, αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι:

α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ.

Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

β) Επιπλέον, χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, οι απαλλαγές αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου.

Σημειώνεται ότι τα νέα εκκαθαριστικά, που θα περιλαμβάνουν και τις εκπτώσεις σε χαμηλόμισθους και ανέργους αναμένεται να "περαστούν" στο taxisnet εντός των ημερών.



Διαβάστε περισσότερα...