Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Εξετάζεται χρηματοδότηση για ανασύσταση των κοπαδιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πέρα από την αποζημίωση λόγω ευλογιάς και καταρροϊκού πυρετού.

Τρόπους για την εξεύρεση «ικανοποιητικής» χρηματοδότησης αυτών των κτηνοτρόφων που θα επιλέξουν την ανασύσταση των κοπαδιών τους, ύστερα από το «θανατηφόρο» πέρασμα των ευλογιά και καταρροϊκού πυρετού, επεσήμανε ότι εξετάζουν ήδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο αναπληρωτής υπουργός, Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως διευκρίνισε, μαζί με την αποζημίωση αυτών που χάνουν τα κοπάδια τους από την ευλογιά, η χρηματοδότηση αυτή θα είναι ικανή να δώσει τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να φτιάξει ένα νέο, εξίσου ικανό με αυτό που έχασε. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα εκταμιεύθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό των 4 εκατ. ευρώ και ήδη ξεκίνησε η αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί λόγω ευλογιάς. Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση του κτηνοτρόφου από ευλογιά αντιστοιχεί σε 140 ευρώ/ζώο, ενώ για τον καταρροϊκό το αντίστοιχο ποσό φθάνει στα 30 ευρώ/ζώο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που ζητούν αν όχι εξίσωση των δύο ποσών αυτών, τουλάχιστον να ενισχυθεί σημαντικά το ποσό που δίνεται για αποζημίωση λόγω καταρροϊκού πυρετού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα έχει καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση, ενώ σημείωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η καταβολή της εξισωτικής για τα έτη 2013 και 2014. Όπως επισήμανε ο κτηνοτρόφος, Μαργαρίτης Θεολόγου, το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης αφορά σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ για αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ αναφορικά με την εξισωτική, τόνισε ότι υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πρόκειται να αποζημιωθούν και οι αγρότες που ασχολούνται με την βιολογική καλλιέργεια για το 2012.

Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι άμεσα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την επάνδρωση του Έβρου με επιπλέον προσωπικό κτηνιάτρων, ενώ σημείωσε ότι με κινήσεις του το ΥΠΑΑ.Τ, κατάφερε να μετακινηθούν στα σημεία αιχμής, από άλλες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, εννέα κτηνίατροι.

Ειδικότερα για την περιοχή των Φερών, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Θεοφανίδης, σε διάστημα τριών μηνών έχουν θανατωθεί 30.000 ζώα λόγω ευλογιάς και όπως είπε χαρακτηριστικά «από τους 180 κωδικούς εκμετάλλευσης που είχαμε, σήμερα διαθέτουμε μόλις πέντε».

Ο ίδιος δε σημείωσε ότι η περιοχή πλήττεται σημαντικά, αφού λόγω της ευλογιάς «έχει μπει σε καραντίνα και η μηδική καλλιέργεια 300.000 δεμάτων, που αντιστοιχεί σε απώλειες για τους αγρότες ύψους 1,2 εκατ. ευρώ».

Για τα βοσκοτόπια, θέμα που ταλανίζει τον κτηνοτροφικό κόσμο, ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Όπως διευκρίνισε, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε να μην υπάρχουν τα προβλήματα των δύο τελευταίων χρόνων. Τόνισε μάλιστα ότι εάν χρειαστεί θα γίνει συμπληρωματική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.