Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο σε 270.000 ανθρώπους ετησίως


Τι αναφέρει ιατρική μελέτη που διεξήχθη σε ευρωπαϊκές χώρες.

Περίπου σε 270.000 ανθρώπους, γίνεται κάθε χρόνο διάγνωση κάποιου τύπου καρκίνου, που προκαλείται από το κάπνισμα αναφέρει ιατρική μελέτη που διεξήχθη σε ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι έχει σημαντική «συμβολή» σε μια ποικιλία τύπων καρκίνου μεταξύ των οποίων είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως, όμως τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης, δήλωσε ο Αντόνιο Αγκούντο επικεφαλής εισηγητής της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας λένε ότι η "συμβολή" του καπνού στον καρκίνο είναι σημαντική, και ότι, παρά τις προσπάθειες για τη μείωση του καπνίσματος στις Ευρωπαϊκές χώρες, ο κίνδυνο3 εμφάνισης καρκίνου λόγω τσιγάρου, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, και παραμένει προτεραιότητα από την άποψη της πρόληψης», δήλωσε ο Αγκούντο που είναι ερευνητής στο L'Hospitalet de Llobregat της Ισπανίας στο τμήμα Ογκολογίας.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μελέτης για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC), συγκέντρωσε πληροφορίες για πάνω από 440.000 κατοίκους από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ερευνητική ομάδα τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην Journal of Clinical Oncology, άρχισε να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες στην μελέτη, από το 1992 έως και το 2000. Κανένας έως τότε δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Μετά από κατά μέσο όρο 8 χρόνια παρακολούθησης, η ομάδα βρήκε ότι 14.563 άνθρωποι που είχαν εκτεθεί στον καπνό, ανέπτυξαν ένα τύπο καρκίνου ο οποίος προκαλείται πλήρως ή εν μέρει από το κάπνισμα. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν μαθηματικά ισοδύναμο με 270 διαγνώσεις σε κάθε 100.000 άτομα.

Σε σχεδόν 4.500 άτομα διαγνώσθηκε καρκίνος του παχέος εντέρου, σε περίπου 3.000 καρκίνος του πνεύμονα και σε 1.850 καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος.

Άλλοι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά εμφανίστηκαν λιγότερο συχνά στη μελέτη, ήταν ο καρκίνος του στομάχου, του τραχήλου της μήτρας, του στόματος, των νεφρών, του παγκρέατος και μια μορφή λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη για ορισμένους τύπους καρκίνων, όπως του πνεύμονα και του λάρυγγα, η συντριπτική πλειοψηφία - πάνω από το 80% - προκλήθηκε από το κάπνισμα. Μικρότερο ήταν το ποσοστό για τον καρκίνο στα νεφρά 8% και στο πάγκρεας 13%

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Πραμπχάτ Τζα, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι συνεπή με τις εκτιμήσεις του αριθμού θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι στις πλούσιες χώρες, όπως αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, τα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο που προκαλεί το κάπνισμα, έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα ποσοστά καρκίνου στην Κίνα και την Ινδία αυξάνονται.

«Παρ 'όλα αυτά, αυτή η μελέτη θα πρέπει να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες της ΕΕ για τον περιορισμό του καπνίσματος», πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

«Η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί»


Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για τους ασθενείς, αλλά και ανάγκη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών και εφαρμογή απλών και φθηνών προληπτικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών, τόνισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Dr. Marc Sprenger, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο κ. Sprenger επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και σήμερα μαζί με ομάδα εμπειρογνωμόνων του ECDC συμμετείχε σε σύσκεψη με Έλληνες επιστήμονες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των προγραμμάτων δημόσιας υγείας που αφορούν στη μικροβιακή αντοχή, στην επιδημία HIV/AIDS σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών,(τα κρούσματα εμφανίζουν ανοδική πορεία κατά τα τελευταία χρόνια), και στην ελονοσία, καθώς την Ελλάδα απασχόλησαν κατά την τελευταία διετία νοσήματα, όπως η ελονοσία και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει αυξανόμενο πρόβλημα όσον αφορά στην αντοχή των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, γεγονός που σχετίζεται με αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας των λοιμώξεων, επισήμαναν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αντοχή των μικροοργανισμών στα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΕCDC έχουν διατυπώσει στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης.

Ο κ. Sprenger υπογράμμισε ότι για να μειωθεί το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα νοσοκομεία, εκτός από την τεχνογνωσία που υπάρχει στη χώρα μας, είναι αναγκαία και η πολιτική βούληση. «Υπάρχει ανάγκη συντονισμένης εφαρμογής μέτρων για τον έλεγχο των λοιμώξεων καθώς και εφαρμογής του σχεδίου δράσης με επιτήρηση από τον καθ' ύλην αρμόδιο φορέα».

Όσον αφορά στο θέμα της επιδημίας HIV/AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, επισήμανε το δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων τα τελευταία δύο χρόνια και την ανάγκη μέτρων καταπολέμησης της επιδημίας, όπως το πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης βελονών και συρίγγων, η γρήγορη πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης, καθώς και ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές. Ο Dr. Sprenger επικρότησε τις προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας του HIV/AIDS στην χώρα μας και τη λειτουργία 27 νέων κέντρων απεξάρτησης από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σχολίασε την πιθανότητα σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αν συνεχιστεί η επιδημία.

Τέλος, αναφερόμενος στα λίγα περιστατικά ελονοσίας, είπε ότι είναι δυνητικά απειλητικά για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, επικροτώντας παράλληλα τις μέχρι τώρα δράσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το ECDC, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός για την αντιμετώπιση και πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από την κατανάλωση κακάο


Ιδανικό ρόφημα για το βήχα.

Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και το κρύο μας οδηγεί σε μια «ζεστές» διατροφικές επιλογές το κακάο είναι ένα υπέροχο και γευστικό ρόφημα. Εκτός όμως από την γεύση το κακάο προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από ευεργετικά στοιχεία.

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα. Η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.

Μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών προσδίδουν στο κακάο υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίων, συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από την προστασία έναντι της δράσης των ελεύθερων ριζών, μελέτες αποδίδουν στο κακάο δράση αντικαρκινική, αντιγηραντική και ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Μια άλλη μελέτη επίσης υποστηρίζει ότι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για τον βήχα. Το κακάο περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Το μόνο που πρέπει να προσέχει κανείς είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θερμίδων στην ημερήσια διατροφή μας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αντίδοτο στην κρίση


Περιορίστε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και υιοθετήστε μεσογειακή διατροφή.

Μεγάλη ευκαιρία για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να αποτελέσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας, παρότι έχει παρατηρηθεί ότι σε άλλες χώρες που περνούν παρόμοιες κρίσεις, αυξάνονται σημαντικά οι καρδιαγγειακές νόσοι εξαιτίας των άσχημων συνηθειών που υιοθετούν οι πολίτες.

Η περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, συνήθως οδηγεί σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και λόγω της κατάθλιψης που εμφανίζουν ακόμη και αυτοί που έχουν εργασία. Η κατάθλιψη έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και θάνατο, ακόμα και μεταξύ υγιών ατόμων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Το άγχος ή η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία.

Αποτέλεσμα της είναι παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης που οδηγούν, μαζί με την κατάθλιψη, ως ανεξάρτητου παράγοντα, στο έμφραγμα ή και στο θάνατο.

Οι επιστήμονες τόνισαν ενόψει του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης ότι παραδοσιακά τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, στρέφονται σε φθηνότερες τροφές που περιέχουν όμως πολλά ζωικά λιπαρά και πολύ ζάχαρη.

«Για τον ελληνικό πληθυσμό, που φαίνεται εξ' ανάγκης να ασκείται περισσότερο λόγω της μερικής εγκατάλειψης του αυτοκινήτου του (υψηλό κόστος καυσίμων), θα είναι η χρυσή ευκαιρία να γυρίσει στη μεσογειακή διατροφή αντί να ακολουθήσει τον ολέθριο διατροφικό δρόμο της πρόχειρης διατροφής» επισήμαναν οι επιστήμονες και εξήγησαν ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχει δειχθεί ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αίτιο και βελτιώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου της καρδιακής νόσου.

Η αρχή έγινε από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν η μελέτη των Επτά Χωρών υπογράμμισε τη σημασία των διατροφικών συνηθειών.

Η Ελλάδα τότε βρέθηκε να έχει τη μικρότερη θνητότητα από καρδιακή νόσο παγκοσμίως, λόγω κυρίως της μεσογειακής διατροφής.

Κάποια στοιχεία της (ελαιόλαδο, χόρτα, όσπρια, φτηνά ψάρια) διατηρούμε ακόμη σε κάποιο βαθμό, πάντως περισσότερο απ' ό,τι οι βορειοευρωπαϊκοί λαοί και οι ΗΠΑ.

Άλλη μελέτη, η ΑΤΤΙΚΗ, έδειξε, σε πάρα πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις της, ότι η μεσογειακή διατροφή έχει τη μέγιστη προστατευτική αξία όταν υιοθετείται ως σύνολο και όχι ως μεμονωμένα συστατικά. Με τα ευρήματα αυτά συμφωνούν και άλλες μελέτες από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Είναι λοιπόν ευκαιρία να επιστρέψουμε στις παλιές καλές διαιτητικές συνήθειες που δεν έχουν υψηλό κόστος και βοηθούν στην αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και της κατάθλιψης συμπεριλαμβανομένης, συνιστούν οι επιστήμονες, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Δελτία γρίπης θα ενημερώνουν για επιδημίες


Νέα μέθοδο που προβλέπει το ξέσπασμα γρίπης ανέπτυξαν επιστήμονες.

Μια νέα μέθοδο που θα προβλέπει το ξέσπασμα επιδημιών γρίπης, ανέπτυξαν επιστήμονες. Όπως υποστηρίζουν, θα δίνεται η δυνατότητα να προβλεφθεί ακόμη και η σοβαρότητα αλλά και ο χρόνος που θα διαρκέσει η επιδημία. Έτσι, θα είναι εφικτή η παραγωγή και προβολή δελτίων γρίπης, ανάλογων με αυτών του καιρού!

Για την αμερικανική επιστημονική έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστικά μοντέλα με δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το Google σχετικά με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική μελέτη στην περιοχή της Νέας Υόρκης, επιβεβαιώνοντας τη λειτουργία του μοντέλου με επιτυχημένες αναδρομικές προβλέψεις για κύματα γρίπης που συνέβησαν στην περιοχή από το 2003 μέχρι το 2008.

Το μοντέλο που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δείχνει πώς θα κινηθεί το κύμα γρίπης μεταξύ του πληθυσμού, θυμίζει τα μετεωρολογικά δελτία που δείχνουν πώς θα κινηθεί ένα κύμα κακοκαιρίας πάνω από μια χώρα.

Όσο για τα δεδομένα, αυτά λαμβάνονται από το «Flu Trends» της Google, ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί τις αναζητήσεις των χρηστών από όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό νέου κύματος γρίπης και την διαχρονική και γεωγραφική του εξέλιξη.

Η νέα μέθοδος, θα ενημερώνει έγκαιρα τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και τον πληθυσμό που θα μπορεί να φροντίζει για την καλύτερη προστασία του.

Όπως δήλωσε ο Τζέφρι Σάμαν, επικεφαλής της έρευνας, μια έγκαιρη πρόβλεψη, έξι εβδομάδες πριν το ξέσπασμα της νέας επιδημίας, θα είναι αρκετή για να γίνει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις Αρχές.

Επιπλέον σημείωσε ότι τα σχετικά «δελτία γρίπης» θα μπορούσαν να μεταδίδονται μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και μάλιστα στο πλαίσιο των μετεωρολογικών δελτίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ


Η έκτακτη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας συνεδρίασε με μεγάλη συμμετοχή και αποφάσισε ομόφωνα, την επ’ αόριστον άρση πίστωσης στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την Τρίτη 11.12.12, συμφωνώντας με το φαρμακευτικό κίνημα όλης της χώρας. Εξουσιοδότησε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τη συμμετοχή του συλλόγου στην 48ωρη πανελλαδική απεργία 19 και 20 Δεκεμβρίου, εφόσον ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξαγγείλει την συμμετοχή του κλάδου.



Διαβάστε περισσότερα...

"Η τσέπη άδεια, η καρδιά γεμάτη"


Με το μήνυμα "Η τσέπη άδεια, η καρδιά γεμάτη" συνεχίζει σε όλη την Αθήνα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τη συγκέντρωση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Στην τράπεζα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, με την συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, κατατέθηκαν 18 μεγάλοι σάκοι με φάρμακα.

Σε έξι ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών βρέθηκε ως τώρα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που ξεκίνησε τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού τον Ιούνιο 2012 σε 30 δήμους της Αττικής. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής αποτελεί την πρότυπη δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Αττική που, μέσα από τη σύμπραξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, άνοιξε το δρόμο σε όλη την Ελλάδα για τη στήριξη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων ασθενών.

Τα φάρμακα μετεφέρθησαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι και παρελήφθησαν από εθελοντές για να ακολουθήσει διαλογή και περαιτέρω κατηγοριοποίηση τις επόμενες μέρες.

Επόμενος σταθμός αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, είναι ο Ιερός Ναός Αγίας Γλυκερίας στο Γαλάτσι.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι. Δέχεται ασθενείς, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Εκεί, μπορούν να εξετάζονται και να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους. Προκειμένου να εξετασθούν, θα πρέπει να προσκομίζουν: ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, ώστε να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους, βιβλιάριο υγείας το οποίο έχει λήξει και κάρτα ανεργίας, η οποία επίσης έχει λήξει. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 3847374.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πειραματικό φάρμακο για την αϋπνία


Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Ένα νέο φάρμακο αναμένεται να προστεθεί στη φαρμακευτική φαρέτρα κατά της αϋπνίας, εφόσον πάρει έγκριση από τον αμερικανό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε online στον ιστότοπο του Neurology την επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, το φάρμακο (suvorexant) δρα παρεμποδίζοντας τις ορεξίνες που, μεταξύ άλλων, αυξάνουν την νευρική διέγερση και σχετίζονται με την αφύπνιση.

Η έρευνα διεξήχθη σε 254 ανθρώπους 18-64 ετών που πήραν το φάρμακο ή placebo επί τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια πήραν άλλη θεραπεία για άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Την πρώτη νύχτα της αγωγής καθώς και μια νύχτα στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας κάθε θεραπείας οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν σε εργαστήρι ύπνου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων βελτιώθηκε από 5% για όσους πήραν την εικονική θεραπεία σε 13% για όσους πήραν το νέο φάρμακο. Επίσης, τα λεπτά που παρέμεναν ξύπνιοι στη διάρκεια της νύχτας μειώθηκαν από 21 έως 37 για όσους πήραν το νέο σκεύασμα συγκριτικά με όσους πήραν το placebo.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή στην εμμηνόπαυση


Μάθετε τα ευεργετικά συστατικά της διατροφής.

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μία φυσιολογική φάση της ζωής της γυναίκας, η οποία την επηρεάζει σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου και πλήρη διακοπή περίπου στην ηλικία των 50 ετών.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση επιδρούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού της γυναίκας, όπως είναι το αναπαραγωγικό, το καρδιαγγειακό και το σκελετικό. Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει την αξία των φυτοοιστρογόνων στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά και διαφόρων δεικτών κινδύνου για την υγεία, όπως είναι η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και η διατήρηση της πυκνότητας των οστών.

Συνήθως, η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων εξάψεις, έντονη εφίδρωση, κακός ύπνος, εκνευρισμός, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μειωμένη ενεργητικότητα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Αιτία της αύξησης βάρους είναι η πτώση του βασικού μεταβολισμού, η οποία και συνεχίζεται με το πέρασμα των χρόνων, η μείωση της ενεργητικότητας και η αυξημένη κατανάλωση τροφής (πιθανά λόγω περιορισμού των οιστρογόνων ή λόγω ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης).

Καθώς δεν υπάρχει η προστατευτική δράση από τις γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες και η κατανομή του λίπους γίνεται με ανδροειδή μορφή (περισσότερο σπλαχνικό λίπος στην κοιλιακή χώρα και λιγότερο στην περιφέρεια), αυξάνεται και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η οστεοπόρωση.

Γι΄ αυτό το λόγο επιβάλλεται περισσότερη προσοχή στη διατροφή της γυναίκας, αφού ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία των παραπάνω προβλημάτων υγείας είναι ισχυρός και αποδεδειγμένος.

Παράλληλα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η οποία συμβάλλει όχι μόνο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, αλλά και στη βελτίωση ορισμένων δεικτών για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων (ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ).

Το είδος της άσκησης που συστήνεται γι’ αυτή την περίοδο της ζωής είναι τόσο η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, όσο και η ήπια άσκηση με αντιστάσεις, η οποία φαίνεται ότι ευνοεί τη διατήρηση υγιούς οστικής πυκνότητας.

Ευεργετικά συστατικά της διατροφής

Όσον αφορά το ζήτημα της απώλειας οστικής πυκνότητας, μία ιδιαίτερα σοβαρή διαταραχή που παρατηρείται αυτή την περίοδο, οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου μέσω της διατροφής τους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα, μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Απαραίτητη βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου είναι η βιταμίνη D, την οποία συνθέτουμε κυρίως ενδογενώς, μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Η ανεπάρκεια της εν λόγω βιταμίνης αποτελεί πανδημία παγκοσμίως, λόγω των σύγχρονων συνθηκών ζωής (κλειστοί χώροι, εκτεταμένη χρήση αντηλιακών), ακόμα και σε χώρες με ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, γι΄αυτό και φροντίζουμε να έχουμε μια ασφαλή καθημερινή έκθεση στον ήλιο.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι ο σολομός, το μουρουνέλαιο και το αυγό, καθώς και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Να υπενθυμιστεί σε αυτό το σημείο ότι μηχανικά ερεθίσματα (άσκηση με αντίσταση) είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση των οστεοβλαστών, των κυττάρων που αναγεννούν το οστά.

Δύο άλλα συστατικά -τα οποία συνδέονται ισχυρά με την προστασία της καρδιάς, αλλά και τη διατήρηση υγιών οστών- είναι το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες στο διαιτολόγιο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Το κάλιο βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, το καρότο και το μπρόκολο, ενώ το μαγνήσιο το συναντούμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στην πατάτα, στους ξηρούς καρπούς και σε ορισμένα ψάρια. Ταυτόχρονα με την αύξηση της πρόσληψης καλίου και μαγνησίου θα πρέπει να υπάρξει και ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης νατρίου, τόσο μέσω της μείωσης της χρήσης επιτραπέζιου αλατιού όσο και μέσω της αποφυγής κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε νάτριο, όπως είναι για παράδειγμα τα αλλαντικά, τα αλμυρά τυριά και τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Αναφορικά με το αλκοόλ, φαίνεται ότι ένα ποτήρι αλκοολούχου ποτού την ημέρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις γυναίκες, ειδικότερα το κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει ρεσβερατρόλη, μία ουσία η οποία ανήκει στα φυτοοιστρογόνα. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ όμως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ευθραυστότητας των οστών, γι΄αυτό είναι απαραίτητο να τηρούνται οι συστάσεις. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα συνδέονται και με το δυσάρεστο σύμπτωμα των εξάψεων. Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να είναι τα καφεϊνούχα ροφήματα (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα), τα καυτερά φαγητά, το αλκοόλ ή τα ζεστά φαγητά.

Διατροφικές συνήθειες για καλή υγεία

Η υιοθέτηση μιας διατροφής υγιεινής, χαμηλής σε ζωικά λιπαρά, απλά σάκχαρα και αλάτι και περισσότερο πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και χαμηλές σε λιπαρά πρωτεΐνες, αποδεδειγμένα προστατεύει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και βελτιστοποιεί την υγεία σας.

Προτάσεις για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση και να διατηρήσετε τον οργανισμό σας υγιή:

Φροντίστε να καταναλώνετε πάντα πρωινό και 2 άλλα κύρια γεύματα. Μην αφήνετε πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματα (όχι περισσότερες των 3-4 ωρών). Μπορείτε να καταναλώσετε ένα ελαφρύ σνακ στα ενδιάμεσα των γευμάτων, όπως ένα μεσαίο φρούτο ή ένα γιαούρτι 2% με φρούτα. Η ύπαρξη τακτικών γευμάτων βοηθά στην ενεργοποίηση των καύσεων του οργανισμού μας και βελτιώνει την ενεργητικότητα.

Βάση των γευμάτων θα πρέπει να αποτελούν μη επεξεργασμένοι – πλούσιοι σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες, όπως πολύσπορα ή ολικής αλέσεως δημητριακά που επιμηκύνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την ‘κακή’ (LDL) χοληστερόλη στο αίμα.

Τα γεύματα προτείνεται να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα εποχής, λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπρόσθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα, προσδίδουν ισχυρό αίσθημα κορεσμού, ενώ είναι οι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ή τυριών χαμηλών σε λιπαρά.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε κατάλληλες πηγές πρωτεϊνών μέσα στην εβδομάδα που σας παρέχουν υψηλής διατροφικής αξίας σίδηρο. Αυτές είναι το ψαχνό κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά (3-5 την εβδομάδα), τα ψάρια, καθώς και τα όσπρια.

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για τις περισσότερες χρήσεις και αποφύγετε τα ζωϊκά λίπη, όπως φυτίνη, βούτυρο και κρέμα γάλακτος στο μαγείρεμα. Αποφύγετε τα περιττά λίπη στο μαγείρεμα και την κατανάλωση τροφών με περιττά λιπαρά, όπως είναι τα τηγανητά, τα σφολιατοειδή κ.τ.λ.

Φροντίστε να έχετε επαρκή πρόσληψη υγρών: 8-10 ποτήρια υγρά τουλάχιστον ή/και περισσότερα σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Αποφύγετε τους χυμούς, τα ροφήματα ή τα αναψυκτικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Επιπλέον διατροφικές θεραπείες

Τέλος, στη μάχη εναντίον των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έχουν προστεθεί επιπλέον διατροφικές θεραπείες.
Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει την αξία των φυτοοιστρογόνων στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά και διαφόρων δεικτών κινδύνου για την υγεία, όπως είναι η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και η διατήρηση της πυκνότητας των οστών.

Φαίνεται ότι ένα ποτήρι αλκοολούχου ποτού την ημέρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις γυναίκες, ειδικότερα το κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει ρεσβερατρόλη, μία ουσία η οποία ανήκει στα φυτοοιστρογόνα.

Πηγές φυτοοιστρογόνων είναι τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, το τόφου, το σουσάμι και το σκόρδο, ενώ συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως ως μία πιο φυσική μέθοδος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, σε ότι αφορά στην οστεοπόρωση, η κατανάλωση λιγνανίων και κουμεστανίων, όπως αυτών που περιέχονται στη σόγια, έχει διαπιστωθεί ότι συντελούν τόσο στην ανακούφιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων όσο και στην προστασία της οστικής πυκνότητας. Επίσης, η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες και έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση, αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης) και μειώνει τα επίπεδα LDL, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Λόγω της οιστρογονικής όμως δράσης, η υπερβολική πρόσληψη θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Τέλος, το βότανο black cohosh (μέλος της οικογένειας Ρανουγκουλίδων) χρησιμοποιείται για τις εξάψεις και τα άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Σε κάθε περίπτωση, μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της και τον διατροφολόγο της, οι οποίοι θα της παρέχουν επιστημονική καθοδήγηση και θα τη βοηθήσουν να βιώσει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα την ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής της.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να προσέχει κανείς τη διατροφή του στην εμμηνόπαυση, καθώς αυξάνουν οι παράγοντες κινδύνου. Μια ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη στα Μεσογειακά πρότυπα, είναι αυτό που προτείνεται για περιορισμό του κινδύνου, αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγκριση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση εντεκαβίρης


Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και πάσχουν από ηπατίτιδα B.

Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ενέκρινε την επικαιροποίηση της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος (ΠΧτΠ) της εντεκαβίρης βάσει νέων δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β (ΧΗΒ) που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

«Αυτή η επικαιροποίηση της ένδειξης αποτελεί σημαντική είδηση για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος λόγω επιπλοκών που οφείλονται στη χρόνια ηπατίτιδα Β» δήλωσε ο Καθηγητής François Durand, MD, PhD, Νοσοκομείο Beaujon, Γαλλία, «παρέχει στους ιατρούς καθοδήγηση ως προς τη χρήση της εντεκαβίρης σε αυτό τον δύσκολο προς διαχείριση πληθυσμό ασθενών, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του φαρμάκου».

Η επικαιροποίηση της ένδειξης βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη ETV-109, στην οποία διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της εντεκαβίρης 1 mg χορηγούμενης άπαξ ημερησίως ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με ανοσοσφαιρίνη κατά της ηπατίτιδας Β (HBIg) σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ορθοτοπική μεταμόσχευση ήπατος (OLT) λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Την Εβδομάδα 72 μετά τη μεταμόσχευση, κανένα από τα 55 περιστατικά υπό παρατήρηση δεν παρουσίασε ιολογική υποτροπή του HBV [ορίζεται ως HBV DNA ≥50 IU/ml (περίπου 300 αντίγραφα/ml)], ενώ δεν υπήρχαν αναφορές για ιολογική υποτροπή τη χρονική στιγμή ελέγχου των υπόλοιπων 6 ασθενών.

Η συχνότητα και η φύση των ανεπιθύμητων συμβάντων σε αυτή τη μελέτη ήταν σε συνοχή με αυτές που αναμένονται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, καθώς και με το γνωστό προφίλ ασφάλειας της εντεκαβίρης1.
Στην Ευρώπη, η ΧΗΒ προσβάλλει περίπου 14 εκατομμύρια άτομα2. Περίπου το 15-25% των ατόμων με χρόνια ηπατίτιδα Β θα αναπτύξουν σοβαρά ηπατικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης, της ηπατικής ανεπάρκειας και του καρκίνου του ήπατος3.

Η μεταμόσχευση ήπατος παραμένει η μοναδική ελπίδα για ασθενείς με ηπατική νόσο τελικού σταδίου λόγω λοίμωξης από ηπατίτιδα Β4. Στην Ευρώπη, το 5-10% όλων των περιστατικών μεταμόσχευσης ήπατος οφείλονται σε χρόνια ή κεραυνοβόλο ηπατική νόσο που σχετίζεται με χρόνια ηπατίτιδα Β5.

Παρά τις προόδους στη θεραπευτική αντιμετώπιση, οι ασθενείς μετά από μεταμόσχευση ήπατος εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής του HBV επί απουσίας προληπτικής αντι-ιικής θεραπείας, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να διακυβεύεται η έκβαση της μεταμόσχευσης6. Η υποτροπή του ιού της ηπατίτιδας μετά από μεταμόσχευση ήπατος λόγω ΧΗΒ μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του μοσχεύματος, σε νέα μεταμόσχευση ή σε θάνατο.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάμπουργκερ θανατηφόρο, το τρως υπό έναν όρο


Οι ιδιοκτήτες εστιατορίου ζητούν ταυτότητα πριν σερβίρουν το «φλογοβόλο» πιάτο.

Νομίζετε ότι αντέχετε τα καυτερά φαγητά; Μάλλον δεν έχετε δοκιμάσει κάτι σαν το Atomic Fallout Pizza Burger! Το δολοφονικά καυτερό, αλλά και λιπαρό, μπέργκερ που σερβίρει ένα εστιατόριο στο Μπρίστολ της Βρετανίας.

Το μπέργκερ αποτελείται από τρία μπιφτέκια, τρεις φέτες τυρί Τσένταρ, και αντί για το παραδοσιακό ψωμάκι έχει, από πάνω και από κάτω, δύο μίνι πίτσες με καυτερή σως και πεπερόνι. Το πιάτο περιέχει δύο από τις πιο καυτερές πιπεριές που υπάρχουν και συνοδεύεται από πατάτες με σκόνη καυτερού τσίλι.

Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου δεν προειδοποιούν απλώς του πελάτες για αυτό που πρόκειται να τους «χτυπήσει». Έχουν πάει ένα βήμα πιο πέρα: ζητούν από τους τολμηρούς να υπογράψουν ένα συμβόλαιο που λέει ότι δεν έχουν προβλήματα υγείας, ότι συμφωνούν να φάνε το μπέργκερ και ότι το εστιατόριο δεν φέρει ευθύνη για ό,τι τους συμβεί! Και έχει κι άλλο...

Οι πελάτες πρέπει να δείχουν και ταυτότητα για να αποδεικνύουν ότι είναι άνω των 18 ετών. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται το κατάστημα, γιατί, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η επίδειξη της ταυτότητας είναι απαραίτητη επειδή οι πελάτες, μετά την κατανάλωση του μπέργκερ, ξεχνούν το όνομά τους. Καλή όρεξη!



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο κοντά αδέλφια


Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

H Brigette και ο Brad Jordan είναι τα πιο κοντά αδέρφια στον κόσμο με ύψος 71,1 και 96,5 εκατοστά αντίστοιχα. Το μειωμένο τους βάρος οφείλεται σε μια πάθηση των οστών.





Τα δύο αδέρφια δεν πτοούνται καθόλου αλλά αντιθέτως όπως θα διαπιστώσετε και από το βίντεο, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι άνθρωποι.






Διαβάστε περισσότερα...

«Έμβρυο» αφαιρέθηκε από ωοθήκη 10χρονης


Το κοριτσάκι είναι καλά, πήρε χτες εξιτήριο.

Ένα «έμβρυο»αφαιρέθηκε από την ωοθήκη μιας 10χρονης από την περιοχή της Καρδίτσας η οποία διακομίστηκε πριν οκτώ ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με ισχυρούς πόνους στην κοιλιά.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Λάρισας Ανδρέας Μάρκου, το μόρφωμα που αφαιρέθηκε μαζί με την ωοθήκη της 10χρονης ήταν μία μάζα 10Χ15 εκατοστών και βάρους περίπου 1.200 γραμμαρίων, η οποία είχε μακριά μαλλιά, οστά και δέρμα.

Τέτοιου είδους μορφώματα στην ιατρική ορολογία ονομάζονται τερατώματα, παρατηρούνται σπάνια στην παιδική ηλικία και δημιουργούνται από την παραμονή εμβρυικών κυττάρων πιθανόν από δίδυμη κύηση κατά την οποία το ένα από έμβρυα δεν αναπτύχθηκε.

«Το κοριτσάκι είναι καλά, πήρε χτες εξιτήριο και θα μπορέσει να τεκνοποιήσει κανονικά όταν μεγαλώσει, αφού της αφαιρέθηκε μόνο η ωοθήκη η οποία είχε αυτό το μόρφωμα» πρόσθεσε ο κ Μάρκου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H ψυχολογία της εγκυμοσύνης


Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται στη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας.

Η εγκυμοσύνη όντας ο προπομπός της νέας ζωής, σηματοδοτεί στο πέρασμα των αιώνων σε προσωπικό επίπεδο, μια περίοδο ευτυχίας, χαράς, προσδοκίας, ελπίδας, κοινωνικής καταξίωσης.

Στην πραγματικότητα όμως συχνά αναδύει και μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων όπως αγωνία, φόβο, άρνηση, εσωτερική σύγκρουση, τα οποία μάλιστα είναι δύσκολο να εκφραστούν καθώς έρχονται σε αντίθεση με το κοινωνικό πρότυπο.

Σε μια άλλη κοινωνική διάσταση, η εγκυμοσύνη, ενώ ουσιαστικά αφορά τους μελλοντικούς γονείς, τελικά δέχεται επιρροές από πολλούς παράγοντες όπως οι οικογένειες καταγωγής των δύο γονέων, το θέμα της εργασίας, το δίκτυο φίλων, τις ενασχολήσεις των γονέων και το περιβάλλον.

Τελικά, αν και απόλυτα φυσική, η εγκυμοσύνη είναι μια σύνθετη φάση ζωής η οποία σχετίζεται με και επηρεάζεται από προσωπικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Η ψυχολογία της μητέρας, ήδη από τη σύλληψη και την ανακάλυψη της εγκυμοσύνης κατά την επικρατούσα άποψη, επηρεάζει σημαντικά την ψυχοκοινωνική διαμόρφωση του εμβρύου. Και η ανάπτυξή του εμβρύου επηρεάζεται από τα ερεθίσματα στο περιβάλλον της μητέρας από την 9η βδομάδα ως και την γέννηση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λοιπόν, απαιτείται από τη μητέρα ψυχοκοινωνική προσαρμοστία, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της γονεϊκής ταυτότητας και συμπεριφοράς καθώς και για το συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί.

Παράμετροι ψυχοκοινωνικοί (όπως η κουλτούρα, η μόρφωση, η διαθέσιμη υποστήριξη, η προσωπική εμπειρία από τους γονείς, προηγούμενες εγκυμοσύνες ή γέννες), η υγεία της μητέρας και του εμβρύου, καθώς και τα προσωπικά χαρακτηριστικά της μητέρας αλλά και του νεογέννητου σχετίζονται άμεσα με τη δημιουργία του απαιτούμενου συναισθηματικού δεσμού με αυτό.

Η εγκυμοσύνη είναι περίοδος μετάβασης και για τους δύο γονείς. Είναι η φάση που μπορούν να επεξεργαστούν ανοιχτά θέματα με τον εαυτό τους, τον τρόπο που οι ίδιοι ανατράφηκαν, να επιλέξουν τι γονείς θέλουν να γίνουν.

Περισσότερο η μητέρα χρειάζεται σε αυτή τη φάση να αποδεχτεί και να ενσωματώσει το μητρικό ρόλο και να συνειδητοποιήσει την ύπαρξη του παιδιού της και την ανάγκη συναισθηματικού δεσίματος μαζί του. Αυτή η αλλαγή φάσης ζωής είναι λοιπόν μια ευκαιρία για τη μετακίνηση σε ένα υψηλότερο σημείο ενημερότητας του εαυτού και ωρίμανσης απαιτώντας την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων. Όλες αυτές οι αλλαγές αποτελούν μια κρίση την οποία η μητέρα (και ο πατέρας) καλείται να διαχειριστεί.

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μητέρα βιώνει, λιγότερο ή περισσότερο έντονα, και την αγωνία για την ασφάλεια της κύησης. Αρχικά η αγωνία αφορά στην ίδια, στη συνέχεια στο μωρό και μετά στον καλό και χωρίς επιπλοκές τοκετό.

Ο στόχος είναι η απόλυτη υγεία της ίδιας και του παιδιού μετά τη γέννησή του. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, η μητέρα χρειάζεται επίσης να αναδιαμορφώσει τη σχέση με το σύντροφο, την πατρική της οικογένεια – ειδικά τη μητέρα της, τους φίλους, να έρθει σε επαφή με το σύστημα υγείας και να αναπτύξει νέα κοινωνικά δίκτυα ώστε να διασφαλίσει ένα χώρο για την ίδια και το παιδί της στον κόσμο.

Τελικά, ο εν κατακλείδι στόχος της αναπτυξιακής πορείας της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η απόφαση να δώσει μέρος του εαυτού της, η προθυμία και ικανότητα να κάνει προσωπικές θυσίες για το καλό του εμβρύου και στη συνέχεια παιδιού στο παρόν και το μέλλον.

Όταν αυτές οι αλλαγές ολοκληρωθούν επιτυχώς η νέα δομή της οικογένειας που προκύπτει θα έχει λειτουργικές βάσεις. Τυχόν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την εγκυμοσύνη, τη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας, του πατέρα και τη σχέση του ζευγαριού.

Η λήψη ψυχοκοινωνικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας έχει διαπιστωθεί ότι συντελεί στη δημιουργία του συναισθηματικού δεσίματος μητέρας και εμβρύου/ βρέφους άρα και στην καλύτερη φροντίδα και ανάπτυξη του παιδιού μετά τη γέννησή του, στην καλυτέρευση της σωματικής και ψυχικής υγείας της μητέρας και στη βελτίωση της σχέσης και των ρόλων του ζευγαριού.

Αν λοιπόν βιώνετε συναισθηματικές δυσκολίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, κατανοείστε ότι αυτές προκύπτουν από όλες αυτές τις ψυχοκοινωνικές αλλαγές που απαιτούνται και θυμηθείτε ότι έχετε πάντα τη δυνατότητα να ζητήσετε υποστήριξη για αυτή τη φάση ζωής.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έκρηξη» του AIDS στην υποσαχάρια Αφρική


Κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία φορείς.

Η υποσαχάρια Αφρική θα πρέπει να προετοιμάζεται για μια έκρηξη του αριθμού των μεγαλύτερων σε ηλικία φορέων του ιού του AIDS, ο οποίος μπορεί να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια.

Η μαύρη Αφρική, η ήπειρος με τους περισσότερους νέους, είναι εκείνη με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής, που δεν ξεπερνά τα 60 χρόνια, ειδικά στις χώρες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την ασθένεια.

Όμως οι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό HIV έχουν όλο και περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν πρόσβαση στις αντιρετροϊκές θεραπείες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του AIDS το ποσοστό των ασθενών που έχουν πρόσβαση σε θεραπείες έχει αυξηθεί θεαματικά. Το 2009 έφτασε τα 37%, έναντι μόλις 2% που ήταν επτά χρόνια νωρίτερα. Και με το δεδομένο ότι ο ιός HIV αντιμετωπίζεται με θεραπεία, τείνει να μετατραπεί σε χρόνια νόσημα όπως ο διαβήτης.

«Το ποσοστό των φορέων και είναι πάνω από 50 χρόνων έχει αυξηθεί πολύ», επισήμανε ο Ρόμπερτ Κάμινγκ, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έχει μελετήσει ειδικά τα κρούσματα της νόσου στην Ουγκάντα.

Οι φορείς του ιού που είναι πενήντα ετών και άνω υπολογίζονται στα τρία εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική και μέχρι το 2040 πολύ πιθανόν ο αριθμός τους να φτάσει τα 9,1 εκατομμύρια. Όμως, το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται, ούτε προβλέπεται από την πολιτική δημόσιας υγείας που εφαρμόζουν οι χώρες της περιοχής.

Ο ιταλός ερευνητής Τζιουζέπε Λιότα από το πανεπιστήμιο της Ρώμης επισημαίνει πως πολλοί ασθενείς στην Αφρική αποφασίζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να υποβληθούν σε θεραπείες όταν είναι πλέον πολύ άρρωστοι και υποφέρουν και από άλλα προβλήματα, όπως η αναιμία και ο υποσιτισμός.

Η πολιτική αντιμετώπισης τους AIDS στην Αφρική και τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 15 ως 49 ετών, γιατί σε αυτές τις ηλικίες ο ιός μεταδίδεται γρηγορότερα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ ανιχνεύει την παχυσαρκία τη στιγμή της γέννησης


Έγκαιρη διάγνωση μελλοντικών παχύσαρκων παιδιών
.
Πρώτη φορά δημιουργήθηκε μία απλή online μαθηματική-στατιστική φόρμουλα που μπορεί να προβλέψει, κατά τη στιγμή της γέννησης, την πιθανότητα του μωρού να γίνει παχύσαρκο, όταν μεγαλώσει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Φινλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Φρόγκελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, ανέλυσαν δεδομένα για 4.000 παιδιά στη Φινλανδία και ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να προβλέψουν ποια μωρά θα βάλουν στην πορεία παραπανίσια κιλά. Η φόρμουλα-εξίσωση επιβεβαίωσε την ακρίβειά της σε περαιτέρω μελέτες άνω των 2.000 παιδιών στην Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Η φόρμουλα, που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στη διεύθυνση files-good.ibl.fr/childhood-obesity, ζητά από τους γιατρούς ή τους γονείς απλώς να συμπληρώσουν ορισμένα αριθμητικά στοιχεία (το δείκτη σωματικής μάζας του πατέρα και της μητέρας, το αρχικό βάρος του παιδιού, τον αριθμό των μελών της οικογένειας, το επάγγελμα της μητέρας και αν κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη) και στη συνέχεια -μέσα από ένα μαθηματικό-στατιστικό τύπο- προκύπτει αυτομάτως η πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας για κάθε μωρό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδός τους θα αξιοποιηθεί για να εντοπίζονται έγκαιρα τα παιδιά που έχουν υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας, έτσι ώστε οι οικογένειές τους να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί επιδεινούμενο πρόβλημα παγκοσμίως (ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες) και βασική αιτία για την εμφάνιση πρώιμου διαβήτη τύπου 2, καθώς επίσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Το τεστ χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο, δεν συνοδεύεται από κανένα εργαστηριακό τεστ και δεν κοστίζει τίποτε», τόνισε ο Φρόγκελ και πρόσθεσε ότι η φόρμουλα βασίζεται σε ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία, αλλά είναι η πρώτη φορά που όλοι αυτοί έχουν συνδυαστεί με τέτοιο τρόπο σε ένα απλό «εργαλείο» πρόβλεψης.

Η έως τώρα εμπειρία χρήσης της φόρμουλας δείχνει ότι το 20% των μωρών, τα οποία προβλέπεται να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, είναι αυτά που αποτελούν τελικά το 80% των παχύσαρκων παιδιών. «Όταν ένα παιδί γίνει παχύσαρκο, είναι μετά δύσκολο να χάσει κιλά, γι' αυτό η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη στρατηγική και πρέπει να ξεκινά όσο γίνεται νωρίτερα», δήλωσε ο βρετανός καθηγητής.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις παχύσαρκων παιδιών οφείλεται σε γενετικές αιτίες, συνήθως σε σπάνιες μεταλλάξεις που επηρεάζουν σοβαρά την όρεξη. Γενετικά τεστ που θα εντοπίζουν αυτούς τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου, επίσης από τη στιγμή της γέννησης, αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς το κόστος ανάλυσης του γονιδιώματος μειώνεται συνεχώς χάρη στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον πόνο στη μέση επιδεινώνουν τα ψηλά τακούνια


Ιδανικές επιλογές τα «επίπεδα» παπούτσια χωρίς σκληρές σόλες
.
Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με πόνους στη μέση, πρέπει να αποφεύγουν να φορούν ψηλά τακούνια.

Αντίθετα, συνίσταται η χρήση παπουτσιών με καθόλου ή μικρό τακούνι και φυσικά χωρίς σκληρές σόλες. Ο λόγος πίσω από αυτό, είναι η μείωση των κραδασμών, καθώς και η αποφυγή απορρόφησής τους από τη μέση.

Επίσης, ιδανικά θα έπρεπε να αποφεύγονται και οι «μπαλαρίνες». Ωστόσο, τοποθετώντας μαλακές σόλες στο εσωτερικό τους, μπορούν να φορεθούν χωρίς άγχος.

Τέλος, μια άλλη επιλογή, είναι και τα αθλητικά παπούτσια, τα οποία όμως δεν μπορούν να φορεθούν παντού.



Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο


Ενσωματώστε τα στη διατροφή σας.
Πολλά φρούτα και λαχανικά που μάχονται τον καρκίνο βρίσκονται στη διατροφική τους οροφή το φθινόπωρο και είναι καλή εποχή να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας, συμβουλεύει ειδικός στη διατροφή.

Για παράδειγμα, έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα μπορεί πράγματι να κρατήσει μακριά τον γιατρό βοηθώντας στην πρόληψη του καρκίνου του λάρυγγα, του στόματος, του πνεύμονα και πιθανόν του μαστού, σημειώνει η Stacy Kennedy, διατροφολόγος στο Dana-Farber Cancer Institute της Βοστόνης.

Τα μήλα περιέχουν μια θρεπτική ουσία, την κουερσετίνη, που προστατεύει το DNA του κυττάρου από τη βλάβη που θα μπορούσε να οδηγήσει στον καρκίνο. Σημαντικό είναι να τα καταναλώνουμε ωμά και με τη φλούδα τους, καθώς εκεί βρίσκονται πολλές από τις θρεπτικές ουσίες τους, δήλωσε η Kennedy.

Τα Cranberries, είναι στην εποχή τους, το φθινόπωρο και στη διατροφική τους οροφή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το βενζοικό οξύ μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου και ορισμένα είδη λευχαιμίας.

Το φθινόπωρο είναι διαθέσιμα και καρότα, όπως και πατζάρια. Η Kennedy υποδεικνύει να σερβίρετε άφθονες μερίδες από τα παραπάνω.

Όσο πιο λαμπερή και πλούσια είναι η χρωστική ουσίας τόσο υψηλότερες είναι οι θρεπτικές ουσίες που μάχονται τον καρκίνο.

Σκουρόχρωμα, φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης σημαντικά, δήλωσε η ειδικός. Άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονα από τα παραπάνω έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονος, του προστάτη και του στομάχου.

Τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα περιέχουν θρεπτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή, που έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του πνεύμονα, δήλωσε η Kennedy.

Πρόσθεσε ότι το χρώμα είναι σημαντικός παράγοντας για την εύρεση τροφών που καταπολεμούν τον καρκίνο σε κάθε εποχή. Η κατανάλωση λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβάλλουμε τη μείωση του καρκίνου κατά τη διάρκεια όλου του έτους.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παχουλοί άνδρες κινδυνεύουν από οστεοπόρωση


Το κοιλιακό λίπος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την απώλεια οστικού ιστού.

Η παχυσαρκία συσχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας – καρδιαγγειακά, διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη, άσθμα, οστεοαρθρίτιδα -, αλλά μέχρι σήμερα ήταν κοινώς αποδεκτό ότι οι άνδρες με αυξημένο σωματικό βάρος κινδύνευαν λιγότερο από οστική απώλεια, συνεπώς και οστεοπόρωση.

Την εικόνα ανατρέπει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Ακτινολογίας της Βορείου Αμερικής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνδρες πρέπει πλέον να γνωρίζουν ότι το υπερβάλλον κοιλιακό λίπος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την απώλεια οστικού ιστού που με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση οστεοπόρωσης.

Η ομάδα της Dr Miriam Bredella ακτινολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επίκουρου καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard αξιολόγησε 35 παχύσαρκους άνδρες μέσου όρου ηλικίας 34 ετών και Δείκτη Μάζας Σώματος 36,5.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους και ολικού κοιλιακού λίπους (το λίπος της κοιλιάς διακρίνεται σε σπλαχνικό και υποδόριο) είχαν πιο αδύναμα οστά σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν λιγότερο σπλαχνικό και συνολικό κοιλιακό λίπος.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας σύμφωνα με την Dr Bredella δεν ήταν ότι το κοιλιακό λίπος και ιδιαίτερα το σπλαχνικό επιδρούν αρνητικά στην οστική δύναμη των ανδρών, αλλά ότι οι παχύσαρκοι άνδρες με πολύ σπλαχνικό λίπος είχαν πιο αδύναμα οστά συγκριτικά με τους παχύσαρκους άνδρες που είχαν τα ίδια κιλά μεν, αλλά χαμηλότερο ποσοστό σπλαχνικού λίπους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές φτιάχνει τη διάθεση


Η ψυχική μας υγεία συνδέεται με τη διατροφή.

Πόσες φορές δεν αναζητήσατε ένα ήρεμο διάλειμμα χαλάρωσης μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας σε ένα φλιτζάνι αρωματικό ελληνικό καφέ ή παρέα με φίλους και ένα φραπέ σε ένα όμορφο μέρος; Ο καφές φαίνεται να είναι συνυφασμένος με στιγμές που μας «ανεβάζουν».

Εκτός όμως από τη συναισθηματική σύνδεσή μας με το αγαπημένο μας ρόφημα, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο καφές έχει άμεση σύνδεση και με την ψυχική μας υγεία με διάφορους τρόπους!

Μας φτιάχνει τη διάθεση…

Πολλές φορές η διάθεσή μας συνδέεται με τη διατροφή. Τα συχνά γεύματα καθώς και ορισμένα συστατικά όπως οι υδατάνθρακες είναι συνδεδεμένα με τη διάθεσή μας, ανάμεσά τους και η καφεΐνη ένα από τα βασικά συστατικά του καφέ!

Η τονωτική δράση της καφεΐνης είναι γνωστή σε όλους! Ως ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού μας συστήματος η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει θετικά πολλές παραμέτρους της πνευματικής μας λειτουργίας όπως η διάθεση και η αντίληψη.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που αναλογεί σε 1 φλιτζάνι περίπου στιγμιαίου καφέ) ή 2 φλυτζανάκια Ελληνικού, συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου νιώθουμε «πεσμένοι», ενώ η κατανάλωση καφέ φαίνεται να είναι ωφέλιμη και σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη εγρήγορση όπως για παράδειγμα σε νυχτερινές βάρδιες.

Και μακροπρόθεσμα

Γνωρίζατε ότι το απολαυστικό σας διάλειμμα για καφέ θα μπορούσε να σας προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με το νευρικό μας σύστημα όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Alzheimer;

Η νόσος Πάρκινσον αποτελεί μια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που ως κύρια συμπτώματα έχει τη μυϊκή αδυναμία/ δυσκαμψία, το τρέμουλο και την απώλεια συντονισμού και ισορροπίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία ή τρόπος αναστολής της εξέλιξης της νόσου.

Μεγάλο μέρος επιδημιολογικών μελετών σήμερα συνδέουν την κατανάλωση καφέ προληπτικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, καθώς δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ή με καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Αντίστοιχα, η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της «φθοράς» της γνωσιακής λειτουργίας που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη νόσων όπως το Alzheimer, μιας από τις συχνότερες αιτίες γεροντικής άνοιας.

Καφές εναντίον της κατάθλιψης;

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς μετά από έναν καφέ με καλή παρέα να νιώθουμε πολύ καλύτερα, παρόλα αυτά οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να διερευνούν τη μακροπρόθεσμη σχέση της κατανάλωσης καφέ με τη διάθεση.

Πρόσφατη, μάλιστα, επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 50000 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, έδειξε πως η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε γυναίκες.

Ο κύριος «πρωταγωνιστής» του καφέ που φαίνεται να έχει άμεση σύνδεση με τη σχέση αυτή πιθανολογείται πως είναι η καφεΐνη. Μέχρι σήμερα παρατηρείται πως ακόμη και η χαμηλή έως και η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μείωση του άγχους και της ανησυχίας, ενώ η βελτιωμένη διάθεση σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται να έχει σχέση και με τη βελτίωση της προσοχής που προκαλεί ούτως ή άλλως η κατανάλωσή του.

Σε μια περίοδο όπου η ψυχική μας υγεία βάλλεται καθημερινά από την πίεση και το άγχος της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως η μέτρια κατανάλωση καφέ (200-300mg καφεΐνης) ποσότητα που μεταφράζεται σε 2-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια Ελληνικού την ημέρα, ενδεχομένως να αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο για τη διάθεσή μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπουδαία δωρεά Αγγελόπουλων


Μεγάλη τιμή για την οικογένεια Αγγελόπουλου στην ετήσια εκδήλωση της αρχαιότερης και εγκυρότερης ναυτιλιακής εφημερίδας Lloyd’s List «Greek Shipping Awards 2012». Η εταιρεία Aegean Bulk τιμήθηκε με το βραβείο Dry Cargo Company of the year 2012 και κατά την παραλαβή της μεγάλης διάκρισης, ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος αφού ευχαρίστησε για την τιμή, ανακοίνωσε μια μεγάλη δωρεά στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

«Η κατάκτηση του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη, απέδειξε ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Πιστεύουμε ότι η πατρίδα μας με την βοήθεια όλων μας θα τα καταφέρει», σχολίασε ο συνιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ καταχειροκροτούμενος από τους 1000 παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια, ο κ. Αγγελόπουλος ανακοίνωσε μια σπουδαία δωρεά στο χώρο της Υγείας: «Στις δύσκολες στιγμές όμως που περνάμε, τα λόγια χάνουν την αξία τους, αν δεν συνοδεύονται από πράξεις. Γι' αυτό το λόγο, ο πατέρας μας, ο αδελφός μου και εγώ αποφασίσαμε, ακολουθώντας το παράδειγμα του παππού μας Παναγιώτη Αγγελόπουλου, να ανακοινώσουμε απόψε εδώ τη δωρεά ενός υπερσύγχρονου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος (και πιο συγκεκριμένα ενός γραμμικού επιταχυντή) στο Ογκολογικό Νοσοκομείο του Αγίου Σάββα. Σε αυτές τις στιγμές ότι και να κάνεις για την τόπο σου είναι λίγο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αείμνηστος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, παππούς των κυρίων Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου είχε δωρίσει ένα αντίστοιχο μηχάνημα στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας το 1976 και 22 χρόνια μετά (1998) το είχε αντικαταστήσει με ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας της τότε εποχής. 14 χρόνια μετά οι κύριοι Κωνσταντίνος, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος προσέφεραν το πλέον υπερσύγχρονο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στον Άγιο Σάββα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η οδοντιατρική φροντίδα είναι δικαίωμα και των παιδιών ΑΜΕΑ



Δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα, που δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη έχουν τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και γενικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), καθώς με ένα υγιές στόμα μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. 

Αυτό τονίζει ο κ. Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκεςπου έχει οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

«Δυστυχώς η πλειοψηφία των παιδιών και γενικότερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκτός των περίπλοκων ιατρικών προβλημάτων, έχουν πολύ κακή στοματική υγιεινή» αναφέρει ο κ Κουβελάς, οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Οδοντιατρικής Εταιρίας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Ιnternational Association for Disability and Oral health) και σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της EURODENTICA (Εξειδικευμένο Κέντρο για Οδοντιατρική Φροντίδα και σε ΑΜΕΑ).

«Κι αυτό οφείλεται, συμπληρώνει ο καθηγητής, στο γεγονός ότι στη χώρα μας πολλές οικογένειες αγνοούν την ύπαρξη ειδικευμένων οδοντιάτρων στον τομέα αυτό, αλλά και γιατί οι οδοντίατροι αυτοί είναι πολλοί λίγοι».
Οι δυο αυτοί παράγοντες μοιράζονται την ευθύνη για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν πολύ κακή στοματική υγιεινή γιατί συνήθως πάνε στο ιατρείο σε μεγάλη ηλικία και δεν έχουν συνηθίσει από μικρά παιδιά να συνεργάζονται με τον οδοντίατρο.

Οδοντιατρική φροντίδα και πρόληψη ΑΜΕΑ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα δεδομένου ότι χρειάζεται ειδική υποδομή στο ιατρείο, καθώς και επιπλέον βοηθητικό προσωπικό. «Μόνο ο εξειδικευμένος οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει σωστή οδοντιατρική φροντίδα, καθώς γνωρίζει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τα παιδιά ΑΜΕΑ και γενικότερα να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα ιατρικά προβλήματα, πέραν των οδοντιατρικών, που επιβαρύνουν την κατάσταση και καθιστούν την οδοντιατρική θεραπεία εξαιρετικά δύσκολη» τονίζει ο κ Κουβελάς. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η οδοντιατρική θεραπεία τέτοιων περιστατικών, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση των ατόμων αυτών η πρόληψη έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Η οδοντιατρική πρόληψη, περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι εφόσον το παιδί έχει λειτουργικά τη δυνατότητα, ή πως μπορούν οι οικείοι του, αφού το ίδιο δεν μπορεί, να προστατέψουν την στοματική υγεία του δικού τους ανθρώπου.

Οδοντιατρική πρόληψη ΑΜΕΑ στο σπίτι

Ανάλογα με το ποσοστό συνεργασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον που έχει ο άνθρωπός μας, προσαρμόζουμε και την στοματική του υγιεινή στο σπίτι. Για ορισμένες κατηγορίες σπαστικών ατόμων ή ατόμων με νοητική στέρηση ελαφρού ή μέτριου βαθμού (αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικά αυτοεξυπηρετούμενα), υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να διδαχτούν και να μάθουν αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη μόνα τους την προληπτική αγωγή για τη στοματική τους υγεία, καθημερινά στο σπίτι.

Αφού ο εξειδικευμένος οδοντίατρος εκπαιδεύσει γονείς, συνοδούς και θεραπευτές, στην συνέχεια αυτοί εξηγούν στο παιδί ότι αυτό που κάνει είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματός του έστω και αν αυτό το ενοχλεί λίγο στην αρχή. Μετά από λίγες ημέρες θα έχει συνηθίσει.

Προτιμούμε:

● Την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που ελαττώνει κατά πολύ το χρόνο του βουρτσίσματος, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει πολύ καλά τα δόντια

● Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα οδοντόπαστας διότι δεν ωφελεί.

● Στάζουμε μία σταγόνα στο στόμα gel φθοριούχου κασσιτέρου, όταν το παιδί κοιμάται. Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια ενώ ο φθοριούχος κασσίτερος καταστρέφει τον στρεπτόκοκκο Mutans, που είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την πρόκληση τερηδόνας

● Ελέγχουμε τη λήψη των υδατανθράκων, ζάχαρης γλυκών και επιτρέπουμε στο παιδί να παίρνει γλυκό με το πρωινό και μετά τα κύρια γεύματα.

● Δεν έχουμε γλυκά στο σπίτι σε πρώτη ζήτηση

● Δεν επιβραβεύουμε με γλυκά τα ΑΜΕΑ, γιατί είθισται οι γονείς να τους δίνουν περισσότερα γλυκά για να τα ικανοποιήσουν.

Οδοντιατρική αγωγή στο ιατρείο

Είναι πολύ σημαντικό ο γονιός σε συνεργασία με τον οδοντίατρο να καθορίσει κάθε πότε θα γίνεται έλεγχος. Πέρα από την παρακολούθηση όμως πρέπει να αφαιρείται η πέτρα και να γίνεται φθορίωση με πολύ ισχυρό διάλυμα φθορίου που δημιουργεί έντονη ενίσχυση των επιφανειών των δοντιών. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να γίνουν προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών στα πίσω δόντια που θα προστατέψουν από την τερηδόνα τις ευαίσθητες επιφάνειές τους.

«Με τον προληπτικό έλεγχο μπορούμε να κρατάμε σε καλό επίπεδο την στοματική υγιεινή του παιδιού και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις με μολύνσεις και εξαγωγές δοντιών» αναφέρει ο κ Κουβελάς και καταλήγει «Ας δώσουμε λοιπόν στους ανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες τη δυνατότητα να έχουν ένα υγιές στόμα, ώστε να μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, χωρίς προβλήματα».



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: 20.000 αιτήσεις για σύνταξη


Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών κρέμεται από μια κλωστή. Πόσω μάλλον τώρα που κατά κύματα φτάνουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ 20.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της επικείμενης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από το νέο έτος, αλλά και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην αγορά σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ καλείται να αντεπεξέλθει στην καταβολή συντάξεων και στις λειτουργικές ανάγκες του Οργανισμού, όταν, με τα σημερινά δεδομένα, το έλλειμμα κεφαλαίου για το 2013 αναμένεται να ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα διατεθεί στον ΟΑΕΕ για το 2013 ανέρχεται μόλις σε 800 εκατ. ευρώ, όταν για το 2012 το ταμείο χρειάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του 1,35 δισ. ευρώ.

Εντός της εβδομάδας, η διοίκηση του Οργανισμού αναμένεται να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρομεσαίοι να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές τους χωρίς να προσαυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο να εξοφληθούν. Μάλιστα υπό συζήτηση θα τεθεί και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η καταβολή των τρεχουσών έστω και για δυο 2μηνα, προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Παρόλο, εξάλλου, που λογιστικά στον κουμπαρά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 εκατ. ευρώ από τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν επίδομα ανεργίας περίπου 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αδυνατεί να ενεργοποιήσει τον Νόμο 3986 του 2011.

Το εν λόγω ποσό έχει συγκεντρωθεί από την καταβολή εισφοράς 10 ευρώ το μήνα από τους περίπου 400.000 ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες, και θα μπορούσε να διατεθεί άμεσα σε 16.000 ανέργους δικαιούχους που έβαλαν λουκέτο και βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία κάλυψης των τρεχουσών αναγκών τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλή παγίδα σε συντάξεις-εφάπαξ


Ποσά που φτάνουν ως και τα 100 ευρώ το μήνα "αφαιρούνται" με κόλπο από τις συντάξεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί στους συνταξιούχους.

Το κόλπο γίνεται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά που άριχσαν να επιβάλλονται οι μειώσεις και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ταμεία υπολογίζουν τις περικοπές στα αρχικά ποσά χωρίς να αφαιρούν τα ποσά που ήδη κρατούνται από τους συνταξιούχους ως εισφορά ασθένεας.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι να χρεώνονται με μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης από αυτή που θα έπρεπε να επιβληθεί αν οι περικοπές ξεκινούσαν από το (χαμηλότερο) ποσό σύνταξης που μένει μετά τις κρατήσεις ασθένειας.

Σύμωνα με τον Τύπο της Κυριακής, στα εκκαθαριστικά πληρωμής που παίρνουν οι συνταξιούχοι ανά τρίμηνο, φαίνεται ότι οι μειώσεις που ξεκίνησαν από το 2012 και μετά, υπολογίζονται στο αρχικό ποσό σύνταξης και όχι στο χαμηλότερο ποσό που μένει μετά την κράτηση ασθένειας.

Πατήστε πάνω στον πίνακα για μεγαλύτερη ανάλυση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόλο: Παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο


Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των νεανίδων στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για παίκτριες ηλικίας κάτω των 18 ετών, που ολοκληρώθηκε στο Περθ της Αυστραλίας. Η ομάδα του Γιώργου Μορφέση επιβλήθηκε 9-5 της Ουγγαρίας στον τελικό της διοργάνωσης και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων (το 1997 στην Πράγα, επικρατώντας 6-5 της Αυστραλίας), αλλά τότε στη διοργάνωση μετείχαν παίκτριες ηλικίας κάτω των 19 ετών.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσία, που νίκησε τις ΗΠΑ στον «μικρό τελικό» με 13-12.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων


Ποιοι θα γλιτώσουν την «κρησάρα».

Η έλευση στις αρχές της εβδομάδας των γάλλων εμπειρογνωμώνων της Task Force στην Αθήνα αναμένεται ότι θα «κλειδώσει» τα κριτήρια της αξιολόγησης περίπου 700.000 υπαλλήλων, που θα σαρώσει στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ολόκληρη την επόμενη χρονιά.

Θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών του κράτους, από την οποία θα προκύψουν μεγάλες μειώσεις σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων, ενώ θα καταργηθούν οργανικές θέσεις σε υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο «Τύπος της Κυριακής», από την κρησάρα της αξιολόγησης θα περάσει το τακτικό προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Από την αξιολόγηση αναμένεται να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών και σε πολιτικά γραφεία.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τους ένστολους.

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει γραπτό τεστ και βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων του υπαλλήλου. Βάση της αξιολόγησης θα είναι:

-τα προσόντα, δηλαδή οι σπουδές και τα πτυχία, αλλά και η επιμόρφωση με τα διάφορα σεμινάρια και προγράμματα εκπαίδευσης και η γνώση ξένων γλωσσών.

-οι δεξιότητες, δηλαδή οι ειδικές γνώσεις στις νέες τεχνολογίες και τη διαχείριση έργων

-οι προσωπικές ικανότητες, δηλαδή η εμπειρία πάνω στο αντικείμενο της εργασίας.

Για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων προβλέπεται και συνέντευξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούλιο η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων


Πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα.

Με «το καλημέρα» τού 2013 θα αρχίσουν να μετρούν απώλειες μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα φορολογική κλίμακα για τον υπολογισμό των μηνιαίων κρατήσεων φόρου.

Αντίθετα, όπως αναφέρει το Έθνος, με... χρονοκαθυστέρηση και μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2013, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, θα αρχίσει η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων.

Οι μηνιαίες απώλειες για μισθωτούς με παιδιά ελέω παρακράτησης κυμαίνονται από 40 έως 118 ευρώ τον μήνα για μεικτές αποδοχές μεταξύ 1.000 και 2.500 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, μετά τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα τέκνα, θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 αυξήσεις στις κρατήσεις για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους:

-Δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ,
-έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα πάνω από 11.000 ευρώ,
-έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα και εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ,
-έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα και εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις

Στο μέτωπο των επιδομάτων οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του επόμενου έτους μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2012, προκειμένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι. Αυτοί δηλαδή οι οποίοι πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα ποσά

Τα νέα οικογενειακά επιδόματα φθάνουν μέχρι τα 40 ευρώ τον μήνα για 1 παιδί, τα 80 ευρώ τον μήνα για 2 παιδιά, τα 130 ευρώ τον μήνα για 3 παιδιά και τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο τα επιδόματα του ΟΓΑ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα έως 45.000 ευρώ μειώνονται από 44 σε 41 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.

Ετσι, μια οικογένεια με τρία παιδιά που λαμβάνει σήμερα από τον ΟΓΑ επίδομα 132 ευρώ τον μήνα ή 396 ευρώ το τρίμηνο, από το επόμενο έτος θα λαμβάνει 123 ευρώ τον μήνα ή 369 το τρίμηνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει η αξιολόγηση στα Πειραματικά Σχολεία


Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη καταθέσει τον φάκελό τους.

Νέα σελίδα φαίνεται να γυρίζει ένα κομβικής σημασίας κομμάτι της ελληνικής εκπαίδευσης. Μετά περίπου τέσσερις δεκαετίες, αρχίζει η αξιολόγηση στα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ). Παρότι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντιδρούν στη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών στα ΠΠΣ έχουν καταθέσει φάκελο για την αξιολόγησή τους.

Ομως, το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, τις βάσεις του οποίου έθεσε ο νόμος 3966 του 2011, σε άλλα σημεία καθυστερεί. Ενδεικτικά, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία διενέργειας εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα-Πειραματικά Λύκεια.

Για το θέμα γονείς ζητούν οι απόφοιτοι Πρότυπων-Πειραματικών Γυμνασίων να εισαχθούν αυτόματα, και χωρίς εξετάσεις, στα αντίστοιχα Λύκεια. Κάτι που αντιβαίνει στη βασική αρχή της αριστείας των σχολείων αυτών. «Θέλουν τα παιδιά τους να έχουν το ελευθέρας σε ένα σχολείο αριστείας» λένε όσοι ζητούν από το υπ. Παιδείας να προχωρήσει τη διαδικασία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, με βάση το νέο καθεστώς, στα ΠΠΣ ακολουθούν το προβλεπόμενο για όλα τα σχολεία πρόγραμμα σπουδών. Ομως, έχουν μεγαλύτερη ελευθερία σε ζητήματα του προγράμματος. Ετσι, μπορούν, μεταξύ των άλλων, να εμπλουτίζουν το πρόγραμμα, να δοκιμάζουν τη χρήση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού, να εφαρμόζουν εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας, να οργανώνουν ομίλους εκτός διδακτικού προγράμματος, που ικανοποιούν τα ενδιαφέροντα των μαθητών σε γνωστικούς τομείς (π.χ. μαθηματικά, φυσική, γλώσσα, λογοτεχνία) και σε άλλα πεδία (τέχνες, αθλητισμός). Κάθε σχολείο μπορεί, επίσης, να αυξήσει τις διδακτικές ώρες για τους ενδιαφερόμενους μαθητές με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων.

Βασικό στοιχείο της ιδέας της αριστείας, που οφείλουν να υπηρετούν τα ΠΠΣ, είναι η αξιολόγηση και το υψηλό επίπεδο μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ως προς το πρώτο και παρά τη μεγάλη καθυστέρηση (η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει το 2011-12) από τις επόμενες ημέρες αρχίζει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με τους σχολικούς συμβούλους να αναλαμβάνουν δράση.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαμένοι όλοι με εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ


Μειωμένοι οι μισθοί και οι συντάξεις από τον πρώτο μήνα του 2013.

«Φοροπαγίδα» για όλους όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ τον χρόνο και είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι αλλά και για τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν και ζουν αποκλειστικά από ενοίκια, δηλαδή αυτούς που ως σήμερα συνιστούν τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα, αποτελεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

Οι νέες αλλαγές, όπως αναφέρει το Βήμα, αφορούν τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν το 2014, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μείωση του μισθού τους από τον πρώτο μήνα του 2013 λόγω της νέας αυξημένης παρακράτησης.

Ειδικότερα, με νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα αποτελείται από τρία κλιμάκια αντί για οκτώ που ισχύει σήμερα θα φορολογούνται από το 2013 τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων με ανώτατο φορολογικό συντελεστή 40% αντί για 45% για το ποσό εισοδήματος που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται μεταξύ άλλων η νέα κλίμακα, το νέο σύστημα έκπτωσης φόρου ως 1.950 ευρώ για εισοδήματα ως 42.000 ευρώ, η κατάργηση σημαντικού αριθμού φοροαπαλλαγών, η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά και η μερική αποκατάσταση της «ζημιάς» από τα νέα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και οι αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, των επιχειρήσεων κτλ.

Η νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων θα φορολογεί τα εισοδήματα από το πρώτο ευρώ με 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος, με 36% για το μέρος του εισοδήματος που είναι από 25.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ και το υπερβάλλον με 40%.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε νέα χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί ο Τσάβες


Γιατροί βρήκαν κακοήθη κύτταρα στη διάρκεια εξετάσεων.

Σε μία ακόμα χειρουργική επέμβαση αναμένεται να υποβληθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, αφού γιατροί βρήκαν κακοήθη κύτταρα κατά τη διάρκεια εξετάσεων σε κλινική της Κούβας.

«Είναι απαραίτητο να υποβληθώ σε μία ακόμα επέμβαση τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο Τσάβες σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο 58χρονος πρόεδρος έχει ήδη υποβληθεί σε τρεις εγχειρήσεις για καρκίνο από τα μέσα του περασμένου έτους. Η νέα επέμβαση αναμένεται να αυξήσει τις αμφιβολίες για το πολιτικό του μέλλον.

Στο πλευρό του Τσάβες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, βρίσκονταν ο αντιπρόεδρος, Νικολά Μαντούρο και ο επικεφαλής του Κογκρέσου Ντιοσντάντο Καμπέλο, δύο ισχυροί σύμμαχοι και πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία, σε περίπτωση που ο Τσάβες αποφασίσει να παραιτηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε μυστικά για μια αξέχαστη πτήση!


Σας αρέσουν τα ταξίδια αλλά αποφεύγετε τις πολύωρες πτήσεις επειδή φοβάστε ή νιώθετε ασφυκτικά μέσα σε αυτό μετά από κάποιο διάστημα; Ακολουθούν 5 μυστικά που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή σας... μέσα σ' αυτό!

Αρχικά σημαντικό είναι να διαλέξετε την σωστή πτήση! Ψάξτε εναλλακτικές προτάσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, που σας ταξιδεύουν στον ίδιο προορισμό αλλά σε λιγότερες ώρες!

1. Αν διαλέξετε την οικονομική θέση στο αεροπλάνο, προετοιμαστείτε κατάλληλα! Φροντίστε να πάρετε μαζί σας μάσκα ύπνου, ωτοασπίδες, και ειδικό μαξιλάρι.

2. Φροντίστε να έχετε καλή θέση στο αεροπλάνο! Συμφωνούμε, ότι είναι πολύ ωραία να κάθεστε δίπλα στο παράθυρο του αεροπλάνου και να απολαμβάνετε την θέα, αλλά μάθετε ότι είναι η χειρότερη επιλογή για τα μακρινό ταξίδι! Διαλέξτε μια θέση δίπλα στο διάδρομο: είναι πάντα πιο ασφαλείς και δίνει επιπλέον χώρο για τα πόδια σας!

3. Αν σκέφτεστε να πάρετε υπνωτικά χάπια, δοκιμάστε τα πρώτα στο σπίτι! Επίσης, σημαντικό είναι να τα πάρετε όταν μπείτε στο αεροπλάνο και όχι πριν! Αν το αεροπλάνο σας καθυστερήσει να φύγει από το αεροδρόμιο, θα νυστάξετε πριν την ώρα σας...!

4. Μην ξεχάσετε να πάρετε στο ταξίδι κάποιο βιβλίο/περιοδικό και laptop για να δείτε ταινία! Σε περίπτωση, που δεν μπορέσετε να κοιμηθείτε, θα σας βοηθήσουν. Επίσης, η ώρα περνάει απίστευτα γρήγορα όταν λύνετε σταυρόλεξο!

5. Μην πιέζετε τον οργανισμό σας! Ακούστε τι λέει το μυαλό σας: αν δεν θέλετε να κοιμηθείτε, μην το κάνετε. Διαβάστε ή δείτε μια ταινία. Αν νυστάζετε, μην φοβάστε να χάσετε τον φαγητό-κοιμηθείτε. Όταν ξυπνήσετε, θα ζητήσετε από την αεροσυνοδό να σας φέρει το φαγητό σας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των οροθετικών στη Ρωσία


Ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι φορές ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Μέσα σε πέντε χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV στη Ρωσία, με τις επίσημες εκτιμήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα να καταγράφουν την αύξησή τους από τους 370.000 στους 703.000 το 2012.

Η αύξηση σε ετήσια βάση ανήλθε σε 5%, ή 62.000 κρούσματα από το 2011, δήλωσε ο Βαντίμ Ποκρόβσκι, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Κέντρου Καταπολέμησης του AIDS, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ανεξάρτητοι ερευνητές στη Ρωσία ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και είναι φορείς του ιού είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι λέει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πάνω από 1 εκατ. από τους συνολικά 143 εκατ. κατοίκους της Ρωσίας είναι φορείς του ιού που προκαλεί το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.

Ο Γκενάντι Ονισένκο, ανώτατος αξιωματούχος του υγειονομικού τομέα στη Ρωσική Ομοσπονδία, απέδωσε πρόσφατα την εξάπλωση του HIV στη χώρα στην κοινή χρήση βελόνων από μέρους των εξαρτημένων από ναρκωτικά. Πάνω από 600.000 άνθρωποι έχει καταγραφεί ότι είναι φορείς του HIV στη Ρωσία από το 1987, επισήμανε.

Το Ομοσπονδιακό Κέντρο Καταπολέμησης του AIDS, που εδρεύει στην Μόσχα, ανέφερε ότι σημειώνεται παράλληλα απότομη άνοδος στον κοινωνικό στιγματισμό έναντι των φορέων του ιού και των ασθενών, καθώς ακτιβιστές καταγγέλλουν ανεπάρκεια φαρμάκων και έλλειψη πληροφόρησης για τον HIV.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι καπνοβιομηχανίες υποχρεώνονται να διαφημίσουν ότι λένε ψέματα


Κόλαφος η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.

Τις αμερικανικές καπνοβιομηχανίες καταδίκασε ομοσπονδιακό δικαστήριο να παραδεχτούν δημοσίως ότι έλεγαν ψέματα για τις επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία και να εξηγήσουν με σαφήνεια τους κινδύνους που
διατρέχουν οι καπνιστές.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη δικαστή Γκλάντις Κέσλερ στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος των καπνοβιομηχανιών από τον Σεπτέμβριο του 1999.

Σημειώνεται, οι καπνοβιομηχανίες τις οποίες αφορά η απόφαση είναι η Philip Morris US, μια θυγατρική της Altria Group, η RJ Reynolds Tobacco και η Lorillard Tobacco Company.

Καθεμιά από τις εταιρείες αυτές θα πρέπει να δημιουργήσει και να μεταδώσει διαφημιστικά «επανορθωτικά μηνύματα» που θα ξεκινούν υποχρεωτικά με την επισήμανση ότι ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε πως οι καπνοβιομηχανίες «είπαν σκόπιμα ψέματα στους Αμερικάνους όσον αφορά τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία» και ότι αφού το δικαστήριο τις καταδίκασε να μεταδώσουν αυτά τα μηνύματα, «ιδού η αλήθεια».

Η «αλήθεια» που θα πρέπει να παραδεχτούν οι καπνοβιομηχανίες είναι η εξής: «Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καπνό περισσότεροι άνθρωποι απ' όσοι πεθαίνουν από το AIDS, από ναρκωτικά, από τροχαία δυστυχήματα, από αλκοόλ, από όσους αυτοκτονούν ή δολοφονούνται, απ' όλες τις αιτίες μαζί».

«Οι καπνοβιομηχανίες εν γνώσει τους παρασκεύασαν τσιγάρα με νικοτίνη σε αρκετή ποσότητα ώστε να προκαλεί εξάρτηση", είναι ένα άλλο μήνυμα που θα πρέπει επίσης να μεταδοθεί, στο οποίο οι καπνιστές θα πληροφορούνται επίσης ότι "η νικοτίνη έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο, για αυτό είναι τόσο δύσκολο να κόψει κανείς το κάπνισμα».

Η δικαστής Κέσλερ είχε κρίνει το 2006 ότι οι καπνοβιομηχανίες παραβίασαν το νόμο αφού επί δεκαετίες παραπλανούσαν το κοινό όσον αφορά τους κινδύνους του τσιγάρου για την υγεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση ενίσχυση μνήμης με σύντομη άσκηση


Νέα έρευνα εστιάζει στα οφέλη της άσκησης σύντομης διάρκειας.

Άσκηση σύντομης διάρκειας ενισχύει τη σταθεροποίηση των αναμνήσεων σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους εμφανίζουν ελαφρά νοητική εξασθένηση, ανακάλυψαν επιστήμονες του UC Irvine's Center for the Neurobiology of Learning & Memory.

Οι περισσότερες έρευνες εστίασαν στα οφέλη της μακροχρόνιας άσκησης στη γενική υγεία και τη νοητική λειτουργία σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε τα άμεσα αποτελέσματα της σύντομης άσκησης στη μνήμη.

Οι ερευνητές Sabrina Segal, Carl Cotman και Lawrence Cahill, έδειξαν σε ανθρώπους 50 έως 85 ετών με ή χωρίς προβλήματα μνήμης, ευχάριστες εικόνες και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν σε στατικό ποδήλατο για 6 λεπτά στο 70% της μεγαλύτερης δυνατότητας. Μια ώρα αργότερα οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστα ανάκλησης σχετικά με τις εικόνες που είδαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική ενίσχυση της μνήμης από την άσκηση σε υγιείς και ανθρώπους με προβλήματα μνήμης, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ασκήθηκαν στο στατικό ποδήλατο.

Η Segal δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι μια σύντομη και μέτριας έντασης άσκηση βελτίωσε τη μνήμη σε ανθρώπους με προβλήματα μνήμης. Εκτιμά ότι η βελτιωμένη μνήμη μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με την απελευθέρωση νορεπινεφρίνης μετά την άσκηση, χημική ουσία στον εγκέφαλο που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της μνήμης. Η υπόθεση βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η αυξημένη νορεπινεφρίνη μέσω φαρμακολογικής παρέμβασης ενισχύει τη μνήμη και το μπλοκάρισμά της βλάπτει τη μνήμη.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, η Segal και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της αλφα αμυλάσης στο σάλιο, δείκτης της δραστηριότητας της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, αυξήθηκαν σημαντικά στους συμμετέχοντες μετά την άσκηση. Η σχέση ήταν ιδιαίτερα δυνατή σε ανθρώπους με προβλήματα μνήμης.

Η Segal σημείωσε ότι τα νέα δεδομένα προσφέρουν φυσική και σχετικά ασφαλή εναλλακτική σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε υγιείς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και σε όσους πάσχουν από νοητικές ελλείψεις.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...