Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Λουκέτο στο ΙΕΚ Τειρεσίας που καταρτίζει τυφλούς τηλεφωνητές

Έντονη διαμαρτυρία προς την υπουργό Παιδείας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.


Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει για τη φετινή χρονιά τα κονδύλια λειτουργίας του ΙΕΚ Τειρεσίας στη Θεσσαλονίκη που καταρτίζει τυφλούς τηλεφωνητές, μεταφράζεται σε επαγγελματικό αδιέξοδο για εκατοντάδες νέους με απώλεια όρασης στη βόρεια Ελλάδα.

Με επιστολή της προς την Άννα Διαμαντοπούλου, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) καταγγέλει την διακοπή λειτουργίας του ΙΕΚ Τειρεσίας λόγω της μη έγκρισης των κονδυλίων ως “πράξη απάνθρωπη που αγγίζει τα όρια της κατάχρησης εξουσίας , τη στιγμή που το επάγγελμα του τηλεφωνητή αποτελεί δυστυχώς στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα σχεδόν μονόδρομο για την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης στη χώρα μας”.

Σημειώνεται ότι η ειδικότητα του τηλεφωνητή προστατεύεται με τρόπο κάθετο από τον ισχύοντα περί προσλήψεων ΑμεΑ Ν2643/98 ως το κατ’ εξοχήν επάγγελμα που ασκείται από τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης κατά 80% τουλάχιστον στο Δημόσιο Τομέα. Ο προαναφερθείς νόμος επιτάσσει την κατ’ έτος δημοσίευση σχετικής Ειδικής Προκήρυξης αντιστοίχων θέσεων εργασίας, ωστόσο στην πράξη έχει παραβιαστεί βάναυσα μιας και μέσα στα 13 χρόνια ισχύος του έχουν δημοσιευθεί 3 μόνο Ειδικές Προκηρύξεις

Το δια ταύτα : Η βάναυση παραβίαση μέσα στα χρόνια του δικαιώματος επαγγελματικής αποκατάστασης των τυφλών ελέω της μη εφαρμογής του σχετικού προστατευτικού νόμου, μοιάζει μέσω της απόφασης μη χρηματοδότησης του ΙΕΚ Τειρεσίας να μετασχηματίζεται σε οριστική κατάργηση. “Αναιτιολόγητη και κοινωνικά άδικη” χαρακτηρίζει την απόφαση η Ε.Ο.Τ. απαιτώντας από το υπουργείο παιδείας “να εγκρίνετε άμεσα το σχετικό κονδύλι για την επαναλειτουργία του ΙΕΚ Τειρεσίας στη Θεσσαλονίκη, γιατί σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των συναδέλφων στην εργασία με κάθε πρόσφορο τρόπο”.


Διαβάστε περισσότερα...

Αρνούνται την δωρεάν διέλευση από τα διόδια των οδηγών με αναπηρία


Η καταγγελία αφορά το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου και την εθνική Αθηνών - Λαμίας.



Το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου, οι υπάλληλοι των διοδίων στην εθνική Αθηνών – Λαμίας αρνήθηκαν επανειλλημμένες φορές να δεχτούν την δωρεάν διέλευση οδηγών με αναπηρία.

Η καταγγελία έχει μεταφερθεί στη σελίδα από τρεις οδηγούς με αναπηρία, το περιεχόμενό της είναι πανομοιότυπο. Δηλαδή: Ως δικαιολογία για την άρνηση διέλευσης οι υπάλληλοι επικαλούνται το ότι η σχετική Κάρτα για την δωρεάν διέλευση αναγράφει μόνο το όνομα του κατόχου της και όχι τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, εξ’ ου και δεν την δέχονται. Σημειώνεται εδώ ότι η Κάρτα εκδίδεται με τα κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ αντίστοιχου σκεπτικού δικαιολογία δεν έχει εκφραστεί – εξ’ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – ουδέποτε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες (τα στοιχεία τους στη διάθεσή μας), η καινοφανής δικαιολογία εκφράστηκε από το σύνολο των υπαλλήλων σε όλα τα διόδια πήγαινε – έλα, άρα δεν είναι δυνατόν να πρόκειται για αβλεψία ή άγνοια μεμονωμένου υπαλλήλου αλλά πρόκειται περί “συνειδητής γραμμής”. Οι δύο εκ των τριών καταγγελόντων για επαγγελματικούς λόγους έκαναν την διαδρομή πήγαινε – έλα επί καθημερινής βάσης για τρεις συνεχόμενες μέρες αντιμετωπίζοντας επαναληπτικά την ίδια στάση. Όπως δε μας τονίζουν “με ιδιαίτερη απολυτότητα από πλευράς υπαλλήλων που το παραμικρό περιθώριο δεν επέτρεπε σε επεξηγήσεις ή διευκρινίσεις”.

Τα ερωτήματα απευθύνονται προς το υπουργείο μεταφορών και κάθε άλλον αρμόδιο: Βρισκόμαστε μπροστά στην επανέναρξη ενός προβλήματος που υποτίθεται ότι εδώ και πολλούς μήνες είχε οριστικά διευθετηθεί; Μετά από ένα μικρό διάλειμμα για να πέσουν οι τόνοι οι εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων εμμένουν στην άρνησή τους να αποδεχτούν το δικαίωμα δωρεάν διέλευσης των οδηγών με αναπηρία;



Διαβάστε περισσότερα...

Αναπόφευκτες οι μαζικές αποχωρήσεις παραολυμπιακών πρωταθλητών μετά τους παραολυμπιακούς του 2012

Κραυγή αγωνίας του παγκόσμιου κυπελούχου στο Μπότσια Γρηγόρη Πολυχρονίδη.

Στην εντατική ο Ελληνικός παραολυμπιακός αθλητισμός.


Στην εντατική ο παραολυπιακός μας αθλητισμός...Στην εντατική ο παραολυπιακός μας αθλητισμός...
“Αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες θα έχουμε μαζικές αποχωρήσεις παραολυμπιακών αθλητών μετά τους παραολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο” προειδοποιεί ο Ελληνας χρυσός νικητής του πρόσφατου παγκόσμιου κυπέλλου Μπότσια Γρηγόρης Πολυχρονίδης, εκπέμποντας μήνυμα αγωνίας εκ μέρους όλων των παραολυμπιακών πρωταθλητών μας: “Ο ελληνικός παραολυμπιακός αθλητισμός είναι πλέον στην εντατική”.

Οι δηλώσεις του Γρ. Πολυχρονίδη φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Εθνικής αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΑΟΜ ΑμεΑ) και αντανακλούν το συναίσθημα αδιεξόδου όλης της παραολυμπιακής οικογένειας. Ξεκινώντας από το “προσωπικό” ο διακεκριμένος πρωταθλητής μας τονίζει : “Ο στόχος είναι πάντα η κορυφή. Τούτο απαιτεί μεγάλες θυσίες. Η σταθερότητα των επιδόσεών μου οφείλεται στην σκληρή και διαρκή προπόνηση από τη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Μπότσια δέκα χρόνια πριν”. Και προχωρώντας στο “γενικό” εξηγεί: “Η πρόσφατη κατάργηση του νόμου για την παροχή αδειών στους εν ενεργεία διακεκριμένους αθλητές, καταστρέφει όλο τον Ελληνικό παραολυμπιακό αθλητισμό! Για ποιά μετάλλια να συζητάμε του χρόνου, όταν εγώ για παράδειγμα θα πρέπει να εξαντλήσω όλη την ετήσια άδειά μου, για τις μέρες που θα αγωνίζομαι στο Λονδίνο; Πότε και πώς να πάω για προπόνηση; ;Και ασφαλώς χάνω και το δικαίωμα στην οποιαδήποτε ξεκούραση ή ασθένεια παρά το γεγονός ότι είμαι βαριά ανάπηρος, αφού δεν μου περισσεύει ούτε μια μέρα άδειας”.

Το καταληκτικό μήνυμα του Γρ. Πολυχρονίδη μοιάζει επαναδιατύπωση του αυτονόητου που στους καιρούς μας συστηματικά παραβιάζεται: “Πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει ότι ο πρωταθλητισμός είναι πλήρης και διαρκή απασχόληση”.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσμα ελονοσίας στην Λάρισα



Το περιστατικό παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς.

Στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο γραφείο του υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανασίου Τσάτσου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη σε θέματα που αφορούν στον ιό του Δυτικού Νείλου, στην οποία συμμετείχαν οι συντονιστές των Περιφερειακών Ομάδων Διαχείρισης Κρίσης.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε ενέργειες και δράσεις των Συντονιστών και των ομάδων τους, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και στα κρούσματα από τον ιό που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα.

Από το Διευθυντή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας δόθηκαν σαφείς οδηγίες οι οποίες εστιάζονται στα εξής βασικά σημεία:

• Σε προγράμματα ενημέρωσης του πληθυσμού για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου, στα οποία συμμετέχουν ομάδες από τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Κέντρα Υγείας και άλλους φορείς των Νομών των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

• Στη συνεργασία με τους Δήμους για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής υγιεινής, ώστε να μειωθούν οι εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών

• Στα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών με εφαρμογές εκνέφωσης από εδάφους (ULV), όπου αυτό είναι εφικτό, τα οποία ήδη πραγματοποιούνται σε περιοχές όπου έχουν παρατηρηθεί κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

• Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε ένα κρούσμα ελονοσίας που παρουσιάστηκε στην Αγιά Λάρισας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς».


Διαβάστε περισσότερα...

Νερό ή μήπως κάτι περισσότερο;



Ο καλύτερος τρόπος να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας!

Το νερό μας διατηρεί στη ζωή, καθώς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τις 50 ημέρες.

Σε σταθερές περιβαλλοντικές συνθήκες, ένας υγιής ενήλικας προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2 -3 λίτρα υγρών ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 8 με 12 ποτήρια υγρών.

Βάσει αυτών των δεδομένων, προέκυψε και η εμπειρική σύσταση για 8 έως 12 ποτήρια νερού/ημέρα, χωρίς ωστόσο η σύσταση αυτή να έχει κάποια επιστημονική αλλά και λογική βάση. Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται το σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυριότεροι από τους οποίους είναι η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα. Η επισήμανση είναι ξεκάθαρη: υγρά και όχι αποκλειστικά νερό.

Στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά πέραν του νερού, που σίγουρα αποτελεί την πρώτη επιλογή, μπορούν να συνεισφέρουν και τα υγρά με καφεΐνη συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών.

Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των καφεϊνούχων ποτών οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας, χωρίς ωστόσο η δίψα να αποτελεί πάντα τον πιο αξιόπιστο δείκτη, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές.

Ο καλύτερος δείκτης υδάτωσης είναι το χρώμα και ο όγκος των ούρων, με τα σκουρόχρωμα και άρα πυκνά ούρα, να αποτελούν δείκτη σοβαρής αφυδάτωσης. Συνεπώς, πίνουμε υγρά τακτικά, ακόμα και όταν δεν διψάμε και φυσικά φροντίζουμε να μην παραμείνουμε διψασμένοι ούτε για ένα λεπτό!

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λοβέρδος καλεί τους βουλευτές να γίνουν δότες οργάνων



Δέκα υπουργοί συμπλήρωσαν τη φόρμα.

Προσωπικό του στοίχημα φαίνεται πως έχει κάνει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος την προώθηση της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα.

Σήμερα ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο με φόρμες αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τις μοίρασε στους βουλευτές παροτρύνοντάς τους να τις συμπληρώσουν! Μάλιστα 10 από αυτούς πήραν την απόφαση και συμπλήρωσαν τη φόρμα.

Την αίτηση εγγραφής δεν θα τη συμπληρώσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς είναι ήδη δωρητής οργάνων και υποστηρικτής της διάδοσης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Αρκετά είναι βέβαια τα μέλη της κυβέρνησης που είναι ήδη δωρητές οργάνων. Ανάμεσα σε αυτούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος είχε δηλωθεί ως δωρητής στην Αγγλία, αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που είναι αιμοδότης και δωρητής οργάνων από το 1972. Στο μητρώο του Εθνικού Οργανισμού υπάρχει και το όνομα του Κώστα Σκανδαλίδη.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στα Τρίκαλα



Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Την έβδομη εθελοντική αιμοδοσία σε διάστημα 17 μηνών θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος αιμοδοσίας Τρικάλων την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει: « Όλοι πιστεύουμε ότι η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι πράξη ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Η εθελοντική προσφορά στον συνάνθρωπο, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ατομικότητα και τον εγωισμό, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Με την ενέργεια αυτή κρατάμε άσβεστη την ελπίδα όσων έχουν ανάγκη από αίμα.

Είναι υπόθεση όλων μας, να μη βρεθεί κανένας συντοπίτης μας στη δύσκολη θέση να ψάχνει για αίμα όταν χρειαστεί.

Η θετική ανταπόκριση ενισχύει την πράξη της αιμοδοσίας, μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς χωρίς σκοπιμότητα, με μοναδικό αντάλλαγμα την ικανοποίηση ότι μπορεί ο καθένας να χαρίζει συμπαράσταση και αισιοδοξία στον συνάνθρωπο.

Ελπίζουμε η πράξη αυτή των 106 μέχρι σήμερα εθελοντών αιμοδοτών του συλλόγου μας, να βρει πολλούς μιμητές και να ενθαρρύνει και άλλους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει με τις δράσεις του να προωθεί την ιδέα και τη νοοτροπία του εθελοντισμού, σε όλες του τις εκφάνσεις. Η μεγάλη ανταπόκριση μας φορτώνει με ευθύνες να συνεχίσουμε την προσπάθεια με περισσότερη διάθεση, ευθύνη, σοβαρότητα και συνέπεια».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αγχώδεις γονείς κάνουν αγχώδη παιδιά



Μεγαλύτερη η επίδραση του μητρικού στρες.

Το στρες που νιώθουν οι γονείς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, μπορεί να αφήσει αποτυπώματα διαρκείας στα γονίδια των αγοριών και των κοριτσιών τους.

Τα γενετικά αυτά ίχνη κρατούν μέχρι την εφηβεία και τελικά επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων των παιδιών στην ενήλικη ζωή τους. Με αυτό τον μηχανισμό, που ονομάζεται «επιγενετικός» στη βιολογία, τα πρώιμα άγχη των γονέων προκαλούν μεταβολές στις οργανικές και τελικά στις ψυχολογικές λειτουργίες των παιδιών τους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το στρες (κατάθλιψη, οικογενειακό άγχος, οικονομικά προβλήματα κ.α.) μεταξύ των γονέων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ζωής ενός παιδιού, τόσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό μεθυλίωσης στο DNA όταν πια το παιδί είχε γίνει έφηβος. Στη μεθυλίωση μια χημική ομάδα προσκολλάται σε τμήματα του DNA, λειτουργώντας ως «διακόπτης» που μεταβάλλει την έκφραση και δράση ενός γονιδίου.

Το άγχος της μητέρας παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το άγχος του πατέρα τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, ενώ το άγχος του πατέρα επηρεάζει κυρίως τα κορίτσια.

Η αγχώδης μητέρα επηρεάζει το παιδί κυρίως όταν είναι νήπιο, ενώ ο αγχώδης πατέρας φαίνεται πως επηρεάζει την μετα-νηπιακή ηλικία του παιδιού, δηλαδή τον τρίτο ή τέταρτο χρόνο της ζωής των παιδιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το λαμπερό χαμόγελο ανεβάζει την αντρική διάθεση




Όλο και συχνότερες οι οδοντιατρικές αισθητικές επεμβάσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται πως δίνουν οι σύγχρονοι άνδρες στην εμφάνισή τους και ιδίως στο χαμόγελό τους. Γι' αυτό απευθύνονται σε οδοντιάτρους για παρεμβάσεις αναβάθμισης των δοντιών τους.

Οι αισθητικές οδοντιατρικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν με όψεις ρητίνης σε 2 ώρες με ανώδυνες τεχνικές χωρίς αναισθησία και μόνιμο αποτέλεσμα, αναβαθμίζοντας αραιά δόντια σε σμιχτά, στραβά σε ίσια, μικρά σε μεγαλύτερα, σπασμένα και φθαρμένα σε φυσικά, σκουρόχρωμα σε λευκά.

Οι επεμβάσεις αυτές συχνά παρεμβαίνουν και διορθώνουν προβλήματα σύγκλισης με μικρές χασμοδοντίες ή διορθώνουν τον προγναθισμό, αλλάζοντας το προφίλ του στόματος σε σχέση με τη γραμμή της μύτης και του πηγουνιού.

Εναλλακτικές λύσεις για «άτολμους» που θέλουν να βεβαιωθούν για τη μονιμότητα του λευκού χαμόγελου είναι οι λευκάνσεις.

Οι λευκάνσεις με Laser σε συνδυασμό με τα γνωστά μασελάκια για το σπίτι, δίνουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσει κανείς σε 20 λεπτά το χαμόγελο του.

Διαβάστε περισσότερα...

Μαθηματικά μοντέλα «εξηγούν» νευρολογικές διαταραχές



Ανοίγει ο δρόμος για πιο αποτελεσματικά φάρμακα και θεραπείες.

Με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων Βιοπληροφορικής Έλληνες ερευνητές διερεύνησαν σειρά δυσλειτουργιών των μιτοχονδρίων που προκαλούν νευρολογικές διαταραχές στις κοινές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και τη νόσο του Χάντινγκτον.

Οι ερευνητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο άνοιξαν ουσιαστικά το δρόμο για το σχεδιασμό νέων αποτελεσματικότερων φαρμάκων ή και εναλλακτικών θεραπειών κατά των νευρολογικών διαταραχών.

Το ερευνητικό έργο της ελληνικής επιστημονικής ομάδας του Ιονίου Πανεπιστημίου ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια και στο διάστημα αυτό κατάφερε να μοντελοποιήσει τις λειτουργίες ενός αρχικού μιτοχονδρίου και να τις προσομοιώσει στον υπολογιστή, παρακολουθώντας το μηχανισμό των μικροσκοπικών αυτών σωματιδίων του κυττάρου. Αντίθετα με τις μέχρι σήμερα εργαστηριακές μελέτες, που οδηγούσαν στην εξάντληση των συμπτωμάτων της «ασθένειας» των μιτοχονδρίων, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που προκαλούν τις δυσλειτουργίες τους.

Επιστημονικές έρευνες ετών υπέδειξαν τη συσχέτιση των μιτοχονδριακών δυσλειτουργιών και των νευρολογικών διαταραχών, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Χάντινγκτον. Ειδικά στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, ο πληθυσμός των υγιών μιτοχονδρίων διαπιστώθηκε ότι μειώνεται κατά πολύ.

Καθώς το Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων, κατηγοριοποιείται σε δύο κύριες μορφές: τη γενετική ή κληρονομική (5%) και τη σποραδική (95%). Για την περίπτωση της σποραδικής μορφής, οι επιστήμονες υποστηρίζουν τη συσχέτισή της με τη δραστική μείωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων κατά τη γήρανση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας στο Σοχό



Δωρεάν τεστ ΠΑΠ.

Ημερίδα ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας διοργανώνει ο δήμος Λαγανάς την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ, στη δημοτική ενότητα Σοχού και στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Σοχού.

Η ενημέρωση θα γίνει από ειδικούς επιστήμονες του Κ. Υ. Λαγκαδά και αφορά όλες τις γυναίκες από ηλικίες 18 έως 65 ετώων.

Όσες επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία δωρεάν γυναικολογικής εξέτασης (τεστ ΠΑΠ) που θα γίνει στο κέντρο υγείας Λαγκαδά, σύμφωνα με ατομική πρόσκληση που θα τους δοθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαυρίστε τεχνητά χωρίς να τρέχετε σε σολάριουμ



Νέο τσιπ υπόσχεται «μαυρισμένα» αποτελέσματα.

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα, το οποίο θα τοποθετείται κάτω από το δέρμα και θα μας χαρίζει μαύρισμα διάρκειας 3 μηνών, δίχως να χρειαστεί να καθόμαστε με τις ώρες κάτω από τον ήλιο ή να επισκεφτούμε διάφορα κέντρα τεχνητού μαυρίσματος.

Η κάψουλα που δεν είναι μεγαλύτερη από το κόκκο ρυζιού, θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και θα διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης. Η τελευταία παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του χρώματος του δέρματος και για την ποσότητα της UV ακτινοβολίας που απορροφούμε.

Το τσιπ θα απελευθερώνει μία χημική ουσία που θα προκαλεί ένα είδος τεχνητού μαυρίσματος, το οποίο θα προσεγγίζει κατά πολύ το φυσικό. Το συγκεκριμένο είχε αρχικά αναπτυχθεί για να ανακουφίζει ασθενείς με δερματικές παθήσεις, ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην βιομηχανία της ομορφιάς.

Αν και ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι να αποκτήσει εμπορικό χαρακτήρα, το Βρετανικό ερευνητικό Κέντρο κατά του Καρκίνου το έχει ήδη υποδεχθεί θετικά και μάλιστα θεωρεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να περιοριστεί η εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος λόγω της πολύωρης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Εάν όλα πάνε καλά και περάσει θετικά τις κλινικές μελέτες, τότε θα ακολουθήσει τα βήματα του Botox, που και αυτό είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους ως μυοχαλαρωτικό, όμως πλέον το χρησιμοποιούν κατά κόρον για την καταπολέμηση των ρυτίδων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κακή ποιότητα ύπνου «κοστίζει» στους άντρες



Τους προκαλεί καρδιακά προβλήματα.

Άστατο ύπνο κάνουν οι άντρες ενώ πολύ συχνά υποφέρουν από αϋπνίες και ξυπνάνε κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαντ. Αντίθετα οι γυναίκες κοιμούνται σαν «πουλάκια» και δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο που κοιμούνται 784 άντρες, 65 ετών και πάνω. Στη συνέχεια κατέγραψαν την ποιότητα του ύπνου τους σε διάφορα χρονικά διαστήματα της νύχτας, και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τον λιγότερο βαθύ ύπνο «υποφέρουν» από καρδιακά προβλήματα. Για την ακρίβεια, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος.

Η επικεφαλής της έρευνας, Susan Redline, δήλωσε: «η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η κακή ποιότητα του ύπνου, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μείωση του ύπνου βραδέων κυμάτων, θέτει τους άντρες σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος».

«Είναι σημαντικό όλοι να έχουν ως προτεραιότητα τον καλό ύπνο, ο οποίος πρέπει να διαρκεί έξι με οχτώ ώρες», σημειώνει η Redline.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία για την πρόληψη εγκεφαλικών



Ένα καινούργιο αντιπηκτικό γεννά ελπίδες.

Σημαντικές ελπίδες για ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής γεννά η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι.

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει 5 φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι αρκετοί από τους ασθενείς που υποφέρουν από αυτή, δεν το γνωρίζουν. Μάλιστα είναι πλέον τόσο συχνή που ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 40 ετών, έχει σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσει την αρρυθμία αυτή.

Εδώ και αρκετά χρόνια η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπιζόταν με την φαρμακευτική ουσία Βαρφαρίνη. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των επιστημόνων, άλλα τρία νέα αντιπηκτικά φάρμακα, από τα οποία όμως, μέχρι σήμερα, μόνο ένα έχει πάρει έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκου.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο καρδιολογικο συνέδριο, συνέκρινε το τελευταίο αντιθρομβοτικό φάρμακο, την απιξαμπάνη, με το πιο παλιό, την βαρφαρίνη. Τα φάρμακα μελετήθηκαν σε 18.201 ασθενείς σε 39 χώρες.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Λ.Γουάλεντιν το νέο φάρμακο δίνεται από το στόμα δύο φορές την ημέρα και δεν χρειάζεται συχνή παρακολούθηση του ασθενή, καθώς οι δόσεις είναι συγκεκριμένες. Αυτό και μόνο το στοιχείο έδειξε ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς συμμορφώνονται στη λήψη του, σε σχέση με το παλαιότερο. 'Ομως τα πιο σημαντικά ευρύματα της μέλετης έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της απιξαμπάνης.

Στους ασθενείς που πήραν το νεώτερο αντιπηκτικό, καταγράφηκε επιπλέον μείωση των εγκεφαλικών κατά 21% , σημαντικά λιγότερες έως και 31% αιμορραγίες και μείωση της θνητότητας κατά 11%.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάρισε ζωή σε τρεις ανθρώπους με το θάνατό του



Η οικογένεια 48χρονου αποθανόντος δώρισε τα όργανά του.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τρεις μεταμοσχεύσεις στα νοσοκομεία Λαϊκό, στο Πανεπιστημιακό Πατρών και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έπειτα από την απόφαση της οικογένειας 48χρονου Κρητικού να δωρίσουν τα όργανα του .

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων και δότης ήταν ένας 48χρονος που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία έπειτα από πτώση.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

- Το ήπαρ σε άντρα 60 ετών στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης

- Ο ένας νεφρός στο Παν/κό Νοσοκομείο της Πάτρας σε άντρα 50 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 17 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

- Ο δεύτερος νεφρός στο Λαϊκό σε άνδρα 64 ετών, που υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση

- Οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΠΑΓΝΗ Κρήτης.

Το περιστατικό συντονίστηκε από τους εφημερεύοντες ιατρούς της ΜΕΘ κ. Κοντουδάκη, κ. Λιονάκη και κ. Μπικουβαράκη, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή του ΕΚΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας για την έγκαιρη επιστροφή της ομάδας του Ιπποκρατείου μαζί με το ήπαρ και τον ένα νεφρό στη Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, και σήμερα η οικογένεια ενός νεαρού δικυκλιστή που προ ημερών είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε τροχαίο στη Σταλίδα και κατέληξε, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του. Με αερομεταφορά που στήθηκε, τα όργανά του μεταφέρθηκαν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο Λαϊκό νοσοκομείο Αθηνών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγχαίρει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων που συμμετείχαν στην αλυσίδα των μεταμοσχεύσεων και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη στους συγγενείς του 48χρονου που έφυγε από τη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα εκμάθησης της γραφής Braille

Από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, έναρξη στις 12 Σεπτεμβρίου.



Ο Louis BrailleΟ Louis Braille
Με ανακοίνωσή της η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για την έναρξη τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου νέου κύκλου μαθημάτων εκμάθησης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille.

Η Ομοσπονδία (διεύθυνση: Βερανζέρου 31, Ομόνοια, 4ος όροφος) είναι πιστοποιημένο κέντρο εκμάθησης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille. Ο νέος κύκλος μαθημάτων θα είναι διάρκειας 60 διδακτικών ωρών, τα μαθήμτα θα διεξάγονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας , για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 210-5245001 ή 210-5228333 (εσωτερικό 128), καθημερινά από τις 08.30 έως τις 15.30.


Επισημαίνεται ότι στο τέλος του κύκλου μαθημάτων η Ομοσπονδία χορηγεί βεβαίωση εκμάθησης με την οποία οι εκπαιδευθέντες μπορούν να δώσουν εξετάσεις στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) στην Καλλιθέα, προκειμένου να τους χορηγηθεί πιστοποίηση για την καλή γνώση της γραφής Braille.


Διαβάστε περισσότερα...