Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Η κατάθλιψη είναι μεταδοτική


Τι αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα και ποιοι θεωρούνται επιρρεπείς στην εκδήλωσή της
.
Μπορεί η κατάθλιψη να είναι κολλητική; Ναι υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Notre Dame με βάση έρευνα που διεξήγαγαν σε πρωτοετείς φοιτητές. Η έρευνα συντονίστηκε από τους ψυχολόγους Gerald Haeffel και Jennifer Hames του Πανεπιστημίου της Notre Dame και δημοσιεύθηκε στο ψυχολογικό έντυπο Clinical Psychological Science.

Σύμφωνα με την έρευνα οι φοιτητές που έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης που τους κάνει ευπαθείς στην κατάθλιψη μπορούν κυριολεκτικά να «κολλήσουν» τους συγκάτοικούς τους, αυξάνοντας και την συναισθηματική τους ευαλωτότητα καθώς και τις πιθανότητές τους για την εκδήλωση κατάθλιψης.

Ας δούμε όμως ποιοι θεωρούνται επιρρεπείς στην εκδήλωση κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τους ανθρώπους που αντιδρούν αρνητικά στις στρεσογόνες καταστάσεις, τείνουν να ερμηνεύουν τα γεγονότα ως αποτέλεσμα παραγόντων τους οποίους δεν μπορούν να αλλάξουν, καθώς και σαν αντανάκλαση της δικής τους αναποτελεσματικότητας και έλλειψης. Αυτή η «αντιληπτική ευαλωτότητα» όπως την ονομάζουν οι ειδικοί, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εκδήλωση κατάθλιψης.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αντιληπτική ευαλωτότητα μπορεί να είναι «κολλητική» κατά τη διάρκεια σοβαρών μεταβατικών περιόδων στη ζωή των ατόμων. Για να διαπιστώσουν αν ισχύει η υπόθεσή τους εξέτασαν και παρακολούθησαν 103 πρωτοτετείς φοιτητές που μοιράζονταν τους φοιτητικούς κοιτώνες με συγκατοίκους. Οι φοιτητές αξιολογήθηκαν μόλις μπήκαν στο Πανεπιστήμιο, μετά από τρεις μήνες καθώς και μετά από έξι μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές των οποίων οι συγκάτοικοί είχαν υψηλά επίπεδα αντιληπτικής ευαλωτότητας, ήταν πιθανό να «κολλήσουν» αυτόν τον τρόπο σκέψης, ενώ αντίστροφα εκείνοι που συγκατοικούσαν με φοιτητές που είχαν χαμηλά αρχικά επίπεδα αντιληπτικής ευαλωτότητας παρουσίασαν μείωση και όσον αφορά τη δική τους κατάσταση. Η «μεταδοτικότητα» του συγκεκριμένου τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς ήταν αισθητή κατά την αξιολόγηση των φοιτητών στους τρεις μήνες, αλλά και στους έξι.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι φοιτητές που μέσα στους πρώτους τρεις μήνες έτειναν να αντιδρούν αρνητικά στις στρεσογόνες καταστάσεις και να τις ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα των δικών τους προσωπικών ελλείψεων, είχαν και διπλάσια επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από έξι μήνες, συγκριτικά με τους υπόλοιπους φοιτητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έρευνά τους αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο του περιβάλλοντος όσον αφορά την συναισθητική κατάσταση και εξέλιξη των ανθρώπων με κατάθλιψη. Με άλλα λόγια η συνύπαρξη του καταθλιπτικού ασθενούς με ανθρώπους που έχουν χαμηλό δείκτη «αντιληπτικής ευαλωτότητας» θα μπορούσε να δράσει θεραπευτικά.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αποφεύγετε το κιτρίνισμα των δοντιών


Διατροφή για όμορφα και λευκά δόντια.

Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής και ομορφιάς είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει αρκετό κόσμο. Σύμφωνα με τους
ειδικούς η διατροφή και ειδικότερα ουσίες που βρίσκουμε μέσα στις τροφές που καθημερινά καταναλώνουμε, σχετίζονται ακόμη και με το χρώμα των δοντιών και το κιτρίνισμά τους.

Ποιες είναι αυτές:
-Ο καφές, το κόκκινο κρασί, αναψυκτικά τύπου cola, όταν υπερκαταναλώνονται αφήνουν τις έντονες χρωστικές τους πάνω στα δόντια.

-Λαχανικά, όπως τα παντζάρια, τα καρότα, οι φράουλες που έχουν έντονες χρωστικές μπορεί επίσης να αλλοιώνουν το λευκό των δοντιών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αποφεύγουμε αυτές τις τόσο υγιεινές τροφές.

Ωστόσο αμέσως μετά την κατανάλωσή κάποιας από αυτές τις τροφές, πιείτε αρκετό νερό ή αν έχετε τη δυνατότητα, βουρτσίστε τα δόντια σας.

-Η σόδα σε οποιαδήποτε μορφή δεν θα πρέπει να είναι συχνή και εκτεταμένη, αφού μακροπρόθεσμα, το όξινο ανθρακικό νάτριο που περιέχει μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

-Όξινα τρόφιμα όπως το ξίδι ανοίγουν τους πόρους του σμάλτου των δοντιών και διεισδύουν αφήνοντας τους ενοχλητικούς λεκέδες πάνω σε αυτά.

-Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας του στόματος μετά από κατανάλωση πολύ ζεστών ή πολύ κρύων φαγητών ή ροφημάτων επίσης μπορεί να επηρεάσουν.

Πέρα όμως από τη διατροφή καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, αλλά και σε τελική ανάλυση η φυσιολογική φθορά λόγω της πάροδος του χρόνου παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Επειδή όμως το χρόνο δεν μπορείτε να τον σταματήσετε, προσπαθήστε να κάνετε μικρές αλλαγές με βάση τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως ελεγχόμενη κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και αναψυκτικών, αποφυγή καπνίσματος, άφθονη κατανάλωση νερού μετά από τα γεύματα και φυσικά τήρηση κανόνων στοματικής υγιεινής, όπως βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρά μυστικά για να εμποδίσετε την εμφάνιση προβλημάτων στο στομάχι


Τρόποι να αποφύγετε τις καούρες.

Ανάμεσα στις τροφές που προκαλούν καούρες σε πολλούς ανθρώπους περιλαμβάνονται η σοκολάτα, λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η αποφυγή τροφίμων και ποτών που προκαλούν τα συμπτώματά σας είναι πρωταρχικής σημασίας, αλλά μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα για να εμποδίσετε την εμφάνιση της καούρας:

- Αν είστε υπέρβαρος, σκεφτείτε κάποιο σχέδιο για να χάσετε τα επιπλέον κιλά σας

- Μην καπνίζετε

- Μην ξαπλώνετε για τουλάχιστον δυο ώρες μετά το γεύμα

- Όταν ξαπλώνετε, σιγουρευτείτε ότι το κεφάλι σας είναι περίπου 15 εκατοστά ψηλότερα από τα πόδια σας

- Πάρτε ένα αντιόξινο.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη με το τσάι


Οι πιθανότητες μειώνονται κατά 37%.

Οι άντρες που πίνουν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια την ημέρα τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη πάνω από ένα τρίτο, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι λάτρεις του τσαγιού έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκο, συγκριτικά με όσους πίνουν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ που διεξήγαγαν τη μελέτη, δεν παρατηρήθηκαν τα ίδια οφέλη από την κατανάλωση καφέ.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία, με τους άντρες άνω των 50 να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκο.

Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους καρκίνου, η διατροφή είναι παράγοντας κλειδί για την εμφάνιση της ασθένειας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 892 άντρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη και άλλοι τόσοι περίπου υγιείς άντρες από τις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έντυπο Cancer Causes Control.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κουζίνα επηρεάζει το βάρος μας


Ο σχεδιασμός των μοντέρνων ψυγείων συμβάλει στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Το σωματικό μας βάρος επηρεάζεται από την ποσότητα του φαγητού, τη σωματική μας δραστηριότητα, την ψυχική μας διάθεση, το μέγεθος του πιάτου, τις ώρες ύπνου και η λίστα δεν έχει τελειωμό! Πόσοι από εσάς έχουν σκεφθεί όμως ότι ο σχεδιασμός της κουζίνας μας και ο μεγάλος χώρος αποθήκευσης τροφίμων μπορεί να επηρεάσει το δείκτη ζυγαριάς;

Η ψυχολογική μας διάθεση και ο χώρος κατανάλωσης φαγητού είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τα κιλά μας και φυσικά την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Οι έρευνες που συσχετίζουν τα χρώματα του σερβίτσιου, το μέγεθος του πιάτου, τη μουσική στο εστιατόριο και ακόμη και το φωτισμό με την όρεξή μας είναι πολλές και με ενδιαφέρουσες παραμέτρους.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Κάθε δέκα χρόνια, από το 1920 μέχρι σήμερα, οι γυναίκες προσθέτουν κατά μέσο όρο 1 εκ. στη περίμετρο της μέσης τους και των ισχίων τους. Είναι ή όχι σύμπτωση ότι την ίδια χρονική περίοδο, ο μέσος όρος μεγέθους της κουζίνας σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας να γίνει το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού;

Πριν από 100 χρόνια, οι περισσότερες κουζίνες ήταν ξεχωριστοί χώροι, και μετά από κάθε γεύμα η κουζίνα έκλεινε μέχρι το επόμενο γεύμα, γεγονός το οποίο περιόριζε το συνεχόμενο τσιμπολόγημα. Σήμερα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα από ό,τι οπουδήποτε αλλού, καθώς δεν είναι πλέον μόνο ένα μέρος για να κάνουμε τα γεύματά μας, αλλά να χαλαρώσουμε, να τηλεφωνήσουμε και να παρακολουθήσουμε τηλεόραση! Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα, και συχνά τρώμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε.

Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται αυξανόμενη τάση και για υπερμεγέθη ψυγεία. Ένα τεράστιο ψυγείο συχνά σημαίνει και ένα τεράστιο σώμα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ψυγείο, τόσο μεγαλύτερες συσκευασίες τροφίμων θα αγοράσουμε, τις οποίες και θα καταναλώσουμε σύντομα. Ένα μικρότερο ψυγείο μας ενθαρρύνει να αγοράζουμε τρόφιμα σε μικρότερες συσκευασίες.

Μια άλλη τάση στο σύγχρονο σχεδιασμό της μοντέρνας κουζίνας είναι να υπάρχουν πολλά ντουλάπια με μεγάλους χώρους αποθήκευσης για μαζική αγορά τροφίμων. Στόχος είναι να μειώσουμε τους λογαριασμούς των τροφίμων, αγοράζοντας οικονομικές συσκευασίες, στη πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με την ψυχολόγο Brian Wansink, συγγραφέας του Mindless Eating, το 50% των τροφίμων/σνακ που αγοράζονται, καταναλώνονται σε 6 μέρες από την αγορά. Επίσης, άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι προετοιμάζουν 23% περισσότερο φαγητό κατά το μαγείρεμα λόγω της μεγάλης συσκευασίας που ανοίγουν και φυσικά τρώνε σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα.

Οι ειδικοί λένε ότι οι μεγάλες και ελκυστικές κουζίνες συμβάλλουν στο αυξημένο σωματικό βάρος και στη λιγότερο ελκυστική φιγούρα! Το μέγεθος, ο σχεδιασμός, η αποθήκευση και οι συσκευές στην κουζίνα σας μπορεί να είναι τελικά οι ένοχοι.

Όταν η κουζίνα είναι ευρύχωρη ξοδεύουμε όλο και περισσότερο χρόνο σε αυτό το μέρος του σπιτιού μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και φίλους. Ως αποτέλεσμα, τρώμε περισσότερο. Μία μελέτη για την διατροφή και το περιβάλλον διαπίστωσε ότι η μετακίνηση ενός μπολ με γλυκά 2 μέτρα μακριά μας μείωσε την κατανάλωση των γλυκών κατά 50%. Αλλά ας παραδεχτούμε ότι είναι δύσκολο να μεταφέρουμε τα τρόφιμα εκτός κουζίνας! «Εάν μια κουζίνα σας "κρατάει" εκεί, τότε σίγουρα θα φάτε και περισσότερο» λέει ο Mark Blegen, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο St. Katherine στη Μινεσότα, ο οποίος μελετάει γιατί οι άνθρωποι τρώνε.

Εκείνοι που σχεδιάζουν κουζίνες με έμφαση στην ελαχιστοποίηση της απόστασης μεταξύ του νεροχύτη - φούρνου - ψυγείου εντός κουζίνας, ίσως δεν έχουν σκεφτεί πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τα κιλά. Σχετική έρευνα έδειξε ότι όσο μικρότερο είναι το τρίγωνο, τόσο περισσότερο τρώμε όταν ετοιμάζουμε το γεύμα μας.

Οι μεγάλες αποθήκες και οι τεράστιοι χώροι αποθήκευσης φαίνεται να συμβάλλουν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Τέτοιοι διαθέσιμοι χώροι στην κουζίνα, ενθαρρύνουν την αγορά μεγάλης ποσότητας τροφίμων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα τρόφιμα κάθε φορά που επιθυμούμε να φάμε κάτι.

Ψυγεία με γυάλινη πρόσοψη και ωραία εμφάνιση, φαίνεται να υπενθυμίζουν την παρουσία τους! Και όσο πιο συχνά τα ανοιγοκλείνουμε, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να υποκύψουμε σε διατροφικούς πειρασμούς.

O Neil Izenberg, παιδίατρος και ιδρυτής της KidsHealth.org, επεσήμανε πρόσφατα στην εφημερίδα New York Times, ότι το μέγεθος του σπιτιού και ο χώρος της κουζίνας έχουν αυξηθεί και ανάλογα αυξάνονται και οι μερίδες, μεγεθύνονται τα πιάτα και τα συγκεκριμένα διατροφικά συνθήματα περνάνε αυτούσια και στα παιδιά.

Δεδομένου λοιπόν ότι το περιβάλλον μας έχουν γίνει περισσότερο προσανατολισμένο στο φαγητό, η λαιμαργία είναι αναπόφευκτη. Χρειάζεται δυνατή βούληση για να αντισταθεί κάποιος στα δελεαστικά σνακ που αποτελούν μία ωραία βιτρίνα στις μεγάλες κουζίνες.

Συστήνεται, λοιπόν, να αλλάξουμε το περιβάλλον μας, τοποθετώντας όλους τους «απαγορευμένους» διατροφικούς πειρασμούς μακριά από κοινή θέα ή καθιστώντας δύσκολη την πρόσβασή τους, πχ. στα ψηλά ράφια. Επίσης, η αγορά μικρότερων συσκευασιών στα τρόφιμα, φαίνεται να βοηθά την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε, σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή ποιότητα. Διαμορφώστε, λοιπόν, σωστά την κουζίνα σας και, ίσως, η προσπάθειά σας για απώλεια βάρους να γίνει περισσότερο αποτελεσματική.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηλότερα στην κοινωνική ιεραρχία τα παιδιά που θηλάζουν


Τι δείχνει νέα έρευνα του University College του Λονδίνου.

Τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν περισσότερες ευκαιρίες να διακριθούν και να ανέβουν ψηλότερα στην κοινωνική ιεραρχία κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αμάντα Σάκερ από το University College του Λονδίνου, μελέτησαν περίπου 34.000 άτομα, που ήταν γεννημένα είτε το 1958 είτε το 1970. Τα χώρισαν σε 3 ομάδες, σε αυτά που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, σε αυτά που είχαν θηλάσει λιγότερο από 4 εβδομάδες και σε αυτά που είχαν θηλάσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες και τα παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους σε πολλαπλά χρονικά σημεία.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν θηλάσει, είχαν περισσότερες πιθανότητες ως ενήλικες να αναρριχηθούν ψηλότερα στην κοινωνική κλίμακα σε σχέση με τους γονείς τους. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η περίοδος του θηλασμού τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες για κοινωνική διάκριση. Σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση, ο θηλασμός αυξάνει την πιθανότητα κοινωνικής ανόδου κατά 24%, ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα αποτυχημένης σταδιοδρομίας σε ποσοστό 20%. Ως βασικό κριτήριο για την κοινωνική άνοδο θεωρήθηκε ένα επάγγελμα με μεγαλύτερο κοινωνικό κύρος και υψηλότερα εισοδήματα.

«Ο θηλασμός δεν δίνει μόνο μια καλή αρχή στη ζωή για τα παιδιά, αλλά και αυξάνει τις πιθανότητες ώστε να έχουν μια υγιή και επιτυχημένη ενήλικη ζωή. Για τις περισσότερες γυναίκες, ο θηλασμός τους προσφέρει έναν απλό τρόπο προκειμένου τα παιδιά τους να ανελιχθούν κοινωνικά, όταν μεγαλώσουν», εξηγεί η Σάκερ. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να σκέφτονται πως ο θηλασμός αποτελεί εγγύηση ότι τα παιδιά τους θα έχουν μια πετυχημένη ζωή.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Archives of Disease in Childhood», ενισχύει τα αποτέλεσμα άλλων παλαιότερων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στο μητρικό γάλα και η στενή επαφή μητέρας - παιδιού βοηθούν στην εγκεφαλική - νοητική ανάπτυξη των νεογέννητων.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα προστασίας τα όσπρια για την καρδιά


Σύμφωνα με έρευνα βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου.
Η κατανάλωση περισσότερων όσπριων όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φαίνεται ότι βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of International Medicine.

Να σημειώσουμε ότι η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνιστάται στο πλαίσιο της ρύθμισης του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη έρευνα σε 121 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 για να διαπιστώσουν την επίδραση των οσπρίων στα επίπεδα της γλυκόζης, των λιπιδίων και της πίεσης.

Το συμπέρασμα της έρευνάς τους είναι ότι η κατανάλωση περίπου 190 γρ. οσπρίων ημερησίως (ένα φλιτζάνι) συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου, αλλά και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου των διαβητικών ασθενών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βάλσαμο» για τους Γιατρούς του Κόσμου οι δωρεές


Στις 10.000 οι επισκέψεις ασθενών το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Στους απλούς ανθρώπους, που δεν διστάζουν να χαρίσουν τον οβολό τους, στηρίζονται οι Γιατροί του Κόσμου για να συνεχίσουν το έργο τους.

«Εμείς, στους Γιατρούς του Κόσμου, δεν βλέπουμε συνήθως εύπορους να χαρίζουν τον οβολό τους στον αναξιοπαθούντα. Κατά κύριο λόγο βλέπουμε απλούς ανθρώπους, συμπολίτες μας που πραγματικά από το υστέρημά τους θα καταφέρουν να τρέξουν με την πρώτη ευκαιρία να δωρίσουν αυτό που δεν έχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης Σοφία Γκαρανέ.

Χάρη σε αυτές τις δωρεές, αλλά και τις προσφορές μεγάλων επιχειρήσεων, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν τη δυνατότητα να δέχονται καθημερινά στους χώρους του πολυϊατρείου τους μεγάλο αριθμό ανθρώπων - μεταναστών αλλά και Ελλήνων πλέον - και να τούς παρέχουν κάθε ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυρία Αθηνά, στα μνημόσυνα και στα τρισάγια της κόρης της που χάθηκε νωρίς, δωρίζει 30 ευρώ στους Γιατρούς για την ψυχή του παιδιού της, όπως λέει. Ο κύριος Λάζαρος, συνταξιούχος του ΟΓΑ, χρόνια τώρα κάνει δωρεά 20 ευρώ κάθε μήνα στην οργάνωση. Η κυρία Γεωργία, πρόσφυγας και η ίδια, συγκινείται με την όψη των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια και χορηγεί, μία έως δύο φορές τον χρόνο, 150 ευρώ.

Η εικόνα που παρατηρεί κάποιος έξω από την Ιωνος Δραγούμη είναι η ίδια. Άνθρωποι που περιμένουν καρτερικά να έρθει η ώρα για να τους εξετάσει ο γιατρός. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασθενείς και τα άτομα που ζητούν βοήθεια δεν χωρούν στην αίθουσα αναμονής και η ουρά φτάνει μέχρι τα σκαλιά της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο αυξάνει το σύνολο των ασθενών που υποστηρίζουν οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των Ελλήνων που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και ζητούν βοήθεια ιατρική, φαρμακευτική, κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και ενίσχυση σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το 2011, οι επισκέψεις των ασθενών ήταν περίπου 7000, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί και 1300 εμβολιασμοί σε παιδάκια. Το 2012, οι επισκέψεις εκτοξεύτηκαν στις 13.000 και οι εμβολιασμοί στους 2200. Για το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι επισκέψεις πλησιάζουν ήδη τις 10.000 και οι εμβολιασμοί τους 1700, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων επωφελούμενων αγγίζει το 60% - 65%.

Σημειώνεται πως το ανοιχτό πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου θα μείνει κλειστό έως τις 25 Αυγούστου, ενώ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η δωρεάν παραχώρηση ενός ορόφου από το δημοτικό κτήριο της οδού Παπαρηγοπούλου ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση χώρου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O εγκέφαλός μας έχει... GPS


Εγκεφαλικά κύτταρα βοηθούν τον άνθρωπο να βρίσκει το δρόμο.

«Πλοήγηση» σε ανοιχτούς χώρους φαίνεται πως μπορεί να κάνει ο εγκέφαλός μας σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η οποία έδειξε ότι εξειδικευμένα εγκεφαλικά κύτταρα παίζουν το ρόλο GPS.

Τέτοια κύτταρα είχαν στο παρελθόν βρεθεί μόνο σε ορισμένα ζώα. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών ή άλλων θεραπειών για ανθρώπους που χάνονται συχνά και δυσκολεύονται να πλοηγηθούν σε ανοιχτούς χώρους, όπως όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μερικά ζώα χρησιμοποιούν τρία διαφορετικά είδη κυττάρων για να προσανατολισθούν στον χώρο: κύτταρα κατεύθυνσης (ενεργοποιούνται όταν το ζώο κοιτάζει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση), κύτταρα τοποθεσίας (ενεργοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία) και κύτταρα πλέγματος (ενεργοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς το ζώο κινείται στον χώρο και δείχνουν τη σχετική θέση του ζώου σε σχέση με άλλα σημεία).

Όλα αυτά τα κύτταρα στέλνουν πληροφορίες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, όπου σχηματίζονται οι μνήμες κι έτσι το ζώο, μέσα από αυτήν τη συνδυασμένη κυτταρική δραστηριότητα, δημιουργεί «χάρτες» που το βοηθούν να προσανατολίζεται. Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί σε ανθρώπους κύτταρα κατεύθυνσης και τοποθεσίας, αλλά όχι πλέγματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόσουα Τζέικομπς της Σχολής Βιοϊατρικής Μηχανικής & Συστημάτων Υγείας του πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστημών «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το «New Scientist», μελέτησαν 14 επιληπτικούς που είχαν ήδη εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους για θεραπευτικούς λόγους.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών, ενώ αυτοί έπαιζαν σε έναν φορητό υπολογιστή ένα βιντεοπαιγνίδι, στο οποίο έπρεπε να κινηθούν με ένα εικονικό ποδήλατο σε έναν εικονικό ανοιχτό χώρο, αναζητώντας διάφορα αντικείμενα, τα οποία μετά έπρεπε να θυμηθούν πού είχαν βρει. Στο περιβάλλον δεν υπήρχαν αισθητά σημεία αναφοράς που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για τον προσανατολισμό των εθελοντών, έτσι ώστε οι τελευταίοι να υποχρεωθούν να δραστηριοποιήσουν στο μέγιστο τον εγκέφαλό τους για να δημιουργήσουν νοητικούς «χάρτες».

Η μελέτη έδειξε ότι, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί σε ζώα, και οι άνθρωποι σε αυτές της περιπτώσεις νοητικής «χαρτογράφησης» και «πλοήγησης» στον χώρο, χρησιμοποιούν μια σειρά από διάσπαρτους εξειδικευμένους νευρώνες (εγκεφαλικά «κύτταρα πλέγματος»), τα οποία βρίσκονται κυρίως στον ενδορινικό φλοιό (που εμπλέκεται στη μνήμη και στον προσανατολισμό), αλλά και στον προμετωπιαίο φλοιό (που επίσης εμπλέκεται στη μνήμη).

Ο ενδορινικός φλοιός εμφανίζει αφύσικη δραστηριότητα στις περιπτώσεις ανθρώπων με τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να προσανατολισθούν σε έναν χώρο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως είναι δυνατό να βρεθούν φάρμακα ή άλλες μέθοδοι εγκεφαλικής διέγερσης, που θα ενισχύουν τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων κυττάρων τύπου GPS.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνα τρικ και συμβουλές για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι


Πώς να αυξήσετε την κατανάλωση νερού.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού καθημερινά είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζετε.

Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για το πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά ποτά με καθαρό, δροσερό νερό.

- Προσθέστε στο νερό σας φρέσκα φύλλα δυόσμου.

- Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι και έχετε φάει πρόσφατα, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό, και περιμένετε ένα λεπτό ή δύο. Μπορεί απλώς να είστε αφυδατωμένοι.

- Κάντε το νερό σας πιο «ενδιαφέρον» με την προσθήκη ενός στυμμένου λεμονιού ή λάιμ.

- Προσθέστε παγάκια στο νερό σας – θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες.

- Αραιώστε το χυμό σας (μήλο, σταφύλι, ή πορτοκαλί) με νερό. Είναι συνήθως πολύ γλυκό έτσι κι αλλιώς. Περισσότερη ενυδάτωση με λιγότερες θερμίδες.

- Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια νερού. Ξεκινήστε νωρίς και αισθανθείτε καλύτερα, με ευεξία όλη την ημέρα.

- Φάτε τρόφιμα πλούσια σε νερό.

- Έχετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό σε κάθε μεταβατικό σημείο της ημέρας: Όταν σηκώνεστε το πρωί, πριν φεύγετε από το σπίτι, όταν κάθεστε στη δουλειά, όταν θα πάτε για φαγητό.

- Πιείτε νερό ή ποτά διαίτης αντί τα υψηλής θερμιδικής αξίας, ζαχαρούχα ποτά.

- Έχετε ένα ποτήρι νερό με το γεύμα σας, ειδικά όταν πίνετε αλκοόλ.

- Πάρτε ένα μπουκάλι νερού μαζί σας στις βόλτες σας.

- Παγώστε μικρά κομμάτια από καθαρισμένα λεμόνια, λάιμ και πορτοκάλια και χρησιμοποιείστε τα αντί για παγάκια - είναι δροσιστικά και σας βοηθούν να φτάσετε στη μια μερίδα φρούτων.

- Στο σπίτι έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, φτιάχνετε το δείπνο ή βρίσκεστε στον υπολογιστή.

- Αντικαταστήστε τον καφέ ή το τσάι σας με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μια σταγόνα μέλι.

- Κρατήστε το νερό κρύο. Ορισμένοι θεωρούν ότι έχει καλύτερη γεύση και το σώμα σας θα κάψει μερικές θερμίδες για να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

- Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι καλύτερο, αν είστε αφυδατωμένοι. Το σώμα σας το απορροφά πιο γρήγορα.

- Πιείτε το νερό με καλαμάκι καθώς παίρνετε μεγαλύτερες γουλιές και πίνετε πολύ περισσότερο.

- Προσθέστε το νερό στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος σας. Πιείτε νερό, καθαρίστε το πρόσωπο σας, ενυδατώστε το.

- Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο λιγότερο πεινασμένοι θα νιώσετε και το λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε κάποιο σνακ.

- Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας ένα αναψυκτικό διαίτης ή άλλο καφέ μέχρι να έχετε πιει 2-4 ποτήρια νερό.

- Το νερό από μόνο του δεν περιέχει θερμίδες ή λιπαρά και έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία που κρύβονται στην απλότητα του.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελβετία ζήτησε "συγγνώμη" από την Oprah


Μετά τις αποκαλύψεις της Oprah Winfrey για ρατσιστική συμπεριφορά από υπάλληλο καταστήματος στην Ζυρίχη, ο επίσημος φορέας τουρισμού έσπευσε να ζητήσει "συγγνώμη" από την δημοσιογράφο και να την διαβεβαιώσει ότι είναι καλοδεχούμενη στη Ελβετία.

Σύμφωνα με το Wenn, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

"Ο φορέας του ελβετικού τουρισμού με θλίψη πληροφορήθηκε για την εμπειρία της κυρίας Winfrey και ζητά συγγνώμη για το γεγονός ότι πληγώθηκαν τα αισθήματά της. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε την κυρία Winfrey - και οποιονδήποτε άλλον επισκέπτη στη Ελβετία - ότι είναι καλοδεχούμενη".

Θυμίζουμε ότι όλα άρχισαν, όταν η πάμπλουτη δημοσιογράφος βρέθηκε στην Ζυρίχη για τον γάμο της Tina Turner. Κατά τη διάρκεια της βόλτας της στα μαγαζιά είδε μια πανάκριβη τσάντα την οποία ήθελε να δει για να αγοράσει.

Η υπάλληλος, όμως, που δεν την αναγνώρισε, αρνήθηκε να της δώσει την τσάντα, γιατί πίστευε ότι δεν μπορούσε να την πληρώσει. Η Oprah έφυγε από το μαγαζί, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά της αλλά στην Αμερική παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και έκανε την καταγγελία της.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι άραγε αυτό το Σύνταγμα; Εσύ το διάβασες;


Το πρόβλημα με το Σύνταγμα είναι ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό το πράγμα. Στην καλλίτερη περίπτωση θεωρούν ότι το Σύνταγμα είναι ένα δυσνόητο νομοθέτημα, το οποίο είναι προσεγγίσιμο μόνο από ελάχιστους νομικούς και κυρίως συνταγματολόγους. Ταυτόχρονα το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατασκεύασε...ένα από τα πιο φλύαρα (σε αριθμό λέξεων) Συντάγματα στον κόσμο, με δυσνόητη σύνταξη, χωρίς καμία ουσία. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Έγινε επίτηδες.

Μέσα σε όλον αυτό τον νομικό αχταρμά, ο πολίτης έχει απομακρυνθεί πλήρως από το συνταγματικό κείμενο και κανένας σχεδόν δεν γνωρίζει ότι το Σύνταγμα είναι εκεί με την ανοχή του ίδιου του πολίτη. Απεναντίας πολλοί πολίτες φοβούνται να αγγίσουν το Σύνταγμα που έφτιαξαν οι πολιτικοί, έστω και σαν σκέψη, φοβούμενοι ότι κάνουν κακό στη δημοκρατία.

Για να γίνει κατανοητό τι είναι το Σύνταγμα, ας ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής γύρω μας.

Τα πάντα καθορίζονται από κάποιους κανόνες. Ένας αγώνας ποδοσφαίρου ή μπάσκετ κ.λ.π. διέπονται από κάποιους σαφείς κανόνες. Η παραβίαση αυτών των κανόνων οδηγεί σε αλλοίωση αποτελέσματος και αδικεί κάποιους. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε άλλο παιχνίδι και σε κάθε άλλη δραστηριότητα, όπως π.χ. οι σαφείς κανόνες σε ένα παιχνίδι χαρτοπαιξίας ή σε ένα καταστατικό νομικού προσώπου κ.λ.π. Δεν υπάρχει συλλογική δραστηριότητα που να μην διέπεται από κάποιους σαφείς κανόνες.

Από αυτόν τον γενικό κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και το κράτος ως μια συλλογική δραστηριότητα όλων των μελών του, δηλαδή των πολιτών. Οι θεμελιώδεις κανόνες λοιπόν που συγκροτούν το πολίτευμα και στην ουσία ρυθμίζουν τη λειτουργία του κράτους, περιέχονται στο Σύνταγμα. Για να παιχτεί σωστά το παιχνίδι της πολιτικής μεταξύ των παιχτών του (πολιτικών και πολιτών), θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά αυτοί οι θεμελιώδεις κανόνες. Η παραβίαση αυτών των κανόνων οδηγεί σε αλλοίωση του πολιτεύματος και σε καταδυνάστευση των πολιτών από τους πολιτικούς και από τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους τελευταίους.

Ένα Σύνταγμα υπάρχει όμως, στο μέτρο που το αποδέχεται ο ίδιος ο λαός ως ένα δεσμευτικό για τον ίδιο σύνολο κανόνων. Όταν ο λαός δεν το αποδέχεται πλέον, γιατί διαπιστώνει ότι οι κανόνες του εύκολα παραβιάζονται και δεν εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα, τότε το Σύνταγμα έχει αυτόματα καταλυθεί από τον υπέρτατο ιδιοκτήτη του, δηλαδή τον ίδιο το λαό και μπορεί αυτός να προχωρήσει μόνος του στη σύνταξη νέου.

Διαβάστε 25 από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του Συντάγματος της Ελλάδας. Υπάρχουν και πολλά άλλα γι’ αυτό όσοι δεν το έχουν διαβάσει ακόμη, νομίζω πως είναι καιρός να το κάνουν. Κρίνετε μόνοι σας αν θα επιτρέψετε να σας στερούν κάποιοι άνθρωποι τα δικαιώματά σας και αποφασίστε αν θα μείνετε με σταυρωμένα χέρια ή… θα θυμώσετε.

Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου (Σύνταγμα Άρ. 4 παρ. 1). Πώς προκύπτει κάποιοι να έχουν ασυλία για τα πάντα, ακόμα και για συζυγικές ή αστικές διαφορές με γειτόνους;

Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους (Σύνταγμα Άρ. 4 παρ. 5) Πώς προκύπτει ότι οι άποροι, άνεργοι, ΑμΕΑ και πολύτεκνοι υπόκεινται σε φορολογία και περιορισμούς ίδιους με τις ισχυρές κοινωνικές ή και ταξικές ομάδες;

Τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες. Γιατί τότε διακρίνονται οι βουλευτές σε ανέγκιχτη “κάστα” προνομίων και απαλλαγών;

Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. (Σύνταγμα Άρ.5 παρ. 4) Οι μπάρες των διοδίων σε τι αποσκοπούν, νταβαντζιλίκι ή μαφιόζικη προστασία;

Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων. (Σύνταγμα Άρ. 5 παρ. 5).

Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση,… (Σύνταγμα Άρ. 5Α παρ. 1)

Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του (Σύνταγμα Άρ. 14 παρ. 1).

Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. (Σύνταγμα Άρ. 15 παρ. 2) Άμεσος έλεγχος και στα ιδιωτικά, αλλά η ποιότητα και η κοινωνική αποστολή τους, ο πολιτισμός, όπως και η προστασία της παιδικής ηλικίας να μας πει κάποιος ότι ελέγχονται για να κοιμηθώ ήσυχος!

Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. (Σύνταγμα Άρ. 16 παρ. 2) Τα αφήσαμε σε Δραγώνα και Ρεπούση και έχω ξεχάσει πού ζω και τι πιστεύω.

Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους. (Σύνταγμα Άρ. 16 παρ. 4) Είναι ψέμα ότι οι Έλληνες γονείς ξοδεύουν το μισό προϋπολογισμό τους για τα σχολεία και τα έξοδα σπουδών;

Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας… όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές. (Σύνταγμα Άρ. 16 παρ. 7) Υπάρχουν εκατοντάδες απόφοιτοι που το πτυχίο τους τους δίνει τα ίδια δικαιώματα με απόφοιτο Λυκείου.

…η άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται… (Σύνταγμα Άρ. 7 παρ. 2) Οι απειλές κατά των κινημάτων είναι ψυχολογική βία; Ποιος τις εκτοξεύει;

Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους. (Σύνταγμα Άρ. 21 παρ. 1) Έγκυες και λεχώνες απέχουν απ’ την εργασία τους ελάχιστο χρόνο αναλογικά με την σπουδαιότητα του κρίσιμου διαστήματος για τα νεογνά, ενώ αμέτρητα παιδιά χωρισμένων γονιών περνάνε απερίγραπτους γολγοθάδες.

Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος. (Σύνταγμα Άρ. 21 παρ. 2) Κάνω λάθος ότι όλες αυτές οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες έχουν δικαιολογημένη θλίψη από την αδιαφορία της πολιτείας;

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. (Σύνταγμα Άρ. 21 παρ. 5) Η Βουλή έχει ψηφίσει το δημογραφικό σαν ύψιστο εθνικό πρόβλημα και οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι λοιδωρούνται από την τιμωρητική συμπεριφορά του κράτους.

Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. (Σύνταγμα Άρ. 22 παρ. 1) Δεν χρειάζεται, νομίζω, σχόλια.

Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων. (Σύνταγμα Άρ. 22 παρ. 5)

Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων. (Σύνταγμα Άρ. 23 παρ. 2) Γενικά ευχολόγια που οι εκάστοτε άρχοντες τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. …Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας. (Σύνταγμα Άρ. 25 παρ. 1) Το σημαντικότερο άρθρο! Περιορισμοί ανάλογα με τη δυνατότητά σου να τους υποστείς. Σηκώνει πλήρη ανάλυση σε επόμενη ανάρτηση.

Η αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη. (Σύνταγμα Άρ. 25 παρ. 2) Αυτά που μας λείπουν… συμπτωματικά!

Η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται. (Σύνταγμα Άρ. 25 παρ. 3) Βουλευτική ασυλία, αστυνομική βία χουντικού τύπου, χρηματισμοί και μίζες είναι η… εξαίρεση!

Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια (Σύνταγμα Άρ. 26 παρ. 3) Τότε γιατί τους βουλευτές και υπουργούς τους δικάζουν οι συνάδελφοί τους;

Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. (Σύνταγμα Άρ. 28 παρ. 2) Με τέτοια δυσνόητα σκαλίσματα προετοιμάστηκε η υποταγή (στα μεγάλα κεφάλαια και το ΔΝΤ) και που, παρόλα αυτά, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας. (Σύνταγμα Άρ. 28 παρ. 3) Αυτό έπρεπε να ψηφίσουμε για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Θεός να την κάνει Ένωση, που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό!

Τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες. (Σύνταγμα Άρ. 29 παρ. 2) Γιατί τότε ενισχύονται ΜΟΝΟ τα κόμματα της εκάστοτε Βουλής, για να μην μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από τη συμμορία τους, μήπως;


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στην αναστολή δημοφιλούς και δωρεάν μεταπτυχιακού στο ΑΠΘ


Ένα από τα πιο δημοφιλή μεταπτυχιακά προγράμματα για ψυχολόγους αναστέλλεται! Αφορά την ψυχολογία των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και αποτελεί τη μοναδική ειδικότητα της Ψυχολογίας που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 87 ειδικότητες που πρόσφατα προέβλεψε ο ΣΕΒ ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση ως το 2020!

Οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοί του είναι ανάστατοι και ζητούν τη συνέχιση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, στο οποίο βάζει φρένο απόφαση του Τμήματος. Όπως υπογραμμίζουν, πρόκειται για το μοναδικό στη χώρα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, από τα ελάχιστα δωρεάν μεταπτυχιακά και λειτουργεί από το 1997 με τίτλο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων».

Οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοί του επιμένουν στη συνέχιση της λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2013- 2014, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους η αναστολή του θα δημιουργήσει εκπαιδευτικό κενό στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας, στερώντας από ενδιαφερόμενους κοινωνικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο πεδίο των εξαρτήσεων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, που εδώ και δώδεκα χρόνια υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης, συνιστώντας μαζί με το μεταπτυχιακό παράδειγμα σύνδεσης του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της κοινωνίας. Όπως τονίζουν, είναι αξιοπερίεργο ότι μόλις πριν από ένα μήνα η Σύγκλητος του ΑΠΘ με ομόφωνη απόφασή της αναγνώρισε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και αποφάσισε την πολύπλευρη στήριξη του.

Με πρωτοβουλία τους, οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοι του μεταπτυχιακού έστειλαν ανοικτή επιστολή προς την πρόεδρο και τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ψυχολογίας εξηγώντας την αναγκαιότητα άμεσης άρσης της συγκεκριμένης απόφασης, με βάση την δική τους εμπειρία. Στο blog τους, http://mps-eksartiseon.blogspot.gr/, παραθέτουν τα επιχειρήματά τους για άρση της άδικης και ακατανόητης, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφασης.

Τα πλεονεκτήματα

Συνοψίζοντας τα βασικά πλεονεκτήματα του μεταπτυχιακού, επισημαίνουν ότι δίνει την ευκαιρία στους λειτουργούς υγείας να εκπαιδευτούν στο πεδίο των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, την ψυχική και σωματική υγεία, την αναπηρία κ.ά. Επιπρόσθετα, η φοίτηση είναι δωρεάν και δεν εξαρτάται από πηγές χρηματοδότησης, ενώ το εν λόγω μεταπτυχιακό έρχεται σταθερά πρώτο σε ζήτηση μεταξύ των τεσσάρων κατευθύνσεων που προσφέρει το τμήμα Ψυχολογίας.

Όπως καταλήγουν οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι, δεν πρέπει να ανασταλεί ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό που απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να λειτουργήσει, έστω και με μικρή καθυστέρηση, το μεταπτυχιακό και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον Πλατανιά


Κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για την ίδρυση παραρτήματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Πλατανιά βρίσκονται το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Πλατανιά. 

Μετά από την αυτοψία που πραγματοποίησαν πριν από λίγο καιρό οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου σε δημοτικά κτήρια επιλέχθηκε το Γυμνάσιο Πλατανιά που θα είναι διαθέσιμο τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα, ενώ εφόσον ικανοποιηθούν οι παρεμβάσεις που ζητήθηκαν από το κλιμάκιο του Πανεπιστημίου τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, δήλωσε σχετικά: «Μετά την αυτοψία που έκαναν οι υπεύθυνοι της γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου μάς έστειλαν ένα έγγραφο με τις σχετικές προϋποθέσεις που θέλουν και τους απαντήσαμε από αυτά που μας ζητάνε τι μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η συνεργασία. Ευελπιστούμε ότι στην απάντησή μας θα ανταποκριθούν κι αυτοί θετικά».

Ο κ. Μαλανδράκης διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι του Ανοικτού Πανεπιστημίου ζήτησαν να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στο σχολείο για τα άτομα με αναπηρία, να κατασκευαστεί μια τουαλέτα για ΑμεΑ και να τοποθετηθεί ειδική σήμανση μέσα στο κτήριο για τη βοήθεια των συμμετεχόντων στα προγράμματα. 

«Επίσης, μας έθεσαν κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό του κτηρίου και τα οποία θα δούμε σε ποιον βαθμό μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία μαζί τους», τόνισε ο κ. Μαλανδράκης, ενώ ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Νίκος Δασκαλάκης σημείωσε: «Καταλήξαμε στο Γυμνάσιο Πλατανιά το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις που θέλουν, δηλαδή είναι κοντά στον κόμβο και σε κατοικημένη περιοχή για να διευκολύνει τους φοιτητές που θα έρχονται. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο καλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να φέρουμε στον Δήμο γιατί θα δώσει ζωή και τον χειμώνα και πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε οριστική συμφωνία». 

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι «ζήτησαν ράμπες και τουαλέτες ΑμεΑ και κλιματισμό στις αίθουσες που θα γίνεται η διδασκαλία». 

«Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε από την πλευρά μας ό,τι μπορούμε και από τη δική τους ό,τι μπορούν για να ξεκινήσει η συνεργασία μας από τη νέα χρονιά που θα είναι μάλλον από τον Οκτώβριο και μετά. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και η περιοχή να αποκτήσει έναν ακόμα 'πνεύμονα' μάθησης», δήλωσε ο κ. Δασκαλάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

To 7ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη


Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί το 7ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη - Βελτίωση Αυτονομίας στις καθημερινές δραστηριότητες για ανθρώπους με τετραπληγία και παραπληγία. Δήλωσε τώρα συμμετοχή.

Στη βελτίωση της αυτονομίας εστιάζει και φέτος η διοργάνωση του 7ου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Άλλη Όψη που πραγματοποιείται από 1η με 10η Σεπτεμβρίου 2013 στους χώρους του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Κολινδρού, Πιερίας και το Ξενοδοχείο Πιερίδες.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους με τετραπληγία ή παραπληγία λόγω βλάβης στο Νωτιαίο Μυελό και ακρωτηριασμό κάτω άκρων, οι οποίες είναι χρήστες χειροκίνητου αναπηρικού καθίσματος.

Στη διάρκεια των 10 ημερών, οι συμμετέχοντες με την υποστήριξη έμπειρων εκπαιδευτών με αναπηρία, και υποστηρικτικού προσωπικού, εκπαιδεύονται σε τεχνικές για τη βελτίωση επιπέδου αυτονομίας σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως:

*Τεχνικές χειρισμού αναπηρικού καθίσματος

*Τεχνικές μεταφοράς από και προς το αναπηρικό κάθισμα (αυτοκίνητο, κρεβάτι, τουαλέτα, πάτωμα)

*Τεχνικές εκτέλεσης δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής (ντύσιμο στο κρεβάτι ή στην καρέκλα, φαγητό, μπάνιο, τουαλέτα)

*Προσαρμογή αναπηρικού καθίσματος

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν διάφορες προσαρμοσμένες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ενδυνάμωση με βάρη, πινγκ-πονγκ, τοξοβολία, μποξ, άσκηση στο νερό, κολύμβηση, μπάσκετ και Rugby με αναπηρικό αμαξίδιο, καγιάκ, γουρούνες, γιόγκα κ.α.

Στο 7ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη θα λάβουν μέρος 25 συμμετέχοντες με παραπληγία / τετραπληγία και ακρωτηριασμό κάτω άκρων.

Κόστος Συμμετοχής

Η Άλλη Όψη ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και έχοντας ως σκοπό τον προγραμματισμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με κινητική αναπηρία, μεριμνά ώστε το οικονομικό κόστος να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα συμμετοχής και αναζητά δωρεές και χορηγίες ώστε να καλύπτεται σημαντικό μέρος του κόστους. Φέτος λόγω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η συμμετοχή στο 7ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι δωρεάν.

Διαμονή

Οι συμμετέχοντες, οι εκπαιδευτές και το υποστηρικτικό προσωπικό διαμένουν μαζί ανά 3 ως 6 άτομα, μεταξύ των οποίων ένα άτομο από την ομάδα των εκπαιδευτών και του υποστηρικτικού προσωπικού θα βρίσκεται σε κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείο. Καθένα από τα δωμάτια διαθέτει τουαλέτα, ντουζ και θέρμανση.

Ποιούς Να Φέρω Μαζί Μου;

Έλα μόνος/ μόνη σου!

Οι συγγενείς ή οι φίλοι μπορούν να σε επισκεφτούν συγκεκριμένη ημέρα. Το υποστηρικτικό προσωπικό και οι εκπαιδευτές θα σου παρέχουν όση βοήθεια χρειαστείς, μέρα και νύχτα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Άλλης Όψης» μπορείτε να διαβάσετε στο http://alli-opsi.gr/ekp-programma-gen-plirofories/.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν χρήστες χειροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου με παραπληγία ή τετραπληγία λόγω βλάβης στο Νωτιαίο Μυελό και ακρωτηριασμό κάτω άκρων, άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το πότε απέκτησαν την αναπηρία.

Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή μέχρι τις 15 Αυγούστου τηλεφωνικά στο 6942499316 (Βίκυ Παντελή) ή με email στο info@alli-opsi.gr.

Το 7ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την Άλλη Όψη προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας αφιλοκερδώς.



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να μιλάτε σε ένα άτομο με αναπηρία


1. Αποφύγετε τις εκφράζεις θαυμασμού του τύπου «μα, είσαι τόσο ικανός".
Άτομα με ειδικές ανάγκες στο σύνολό τους δεν τους αρέσει να αναφέρονται σε αυτούς ως «προικισμένα άτομα», ειδικά όταν επιτελούν απλές δραστηριότητες, όπως να πάρουν γάλα από το ψυγείο. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες σκέφτονται «εμείς απλά προσπαθούμε να ζήσουμε τη ζωή μας όπως όλοι οι άλλοι». Το σχόλιο σας θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα, θυμίζοντας «πόσο διαφορετικοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι».

2. Μην τους μιλάτε δυνατά – δεν έχουν προβλήματα ακοής.
Υπάρχει ακόμα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ασυναίσθητα προβαίνει σε μια επιθετική πράξη – μιλάει δυνατά σε κάποιον που για παράδειγμα έχει μόνο κινητικά προβλήματα. Γιατί το κάνουν αυτό ακόμα κι αν ξέρουν ότι δεν είναι κουφός; Νομίζουν ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν και νοητικά προβλήματα;

3. Να παρέχετε την βοήθεια σας όταν σας το ζητήσουν – ποτέ πριν.
Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να αντισταθεί, αλλά συχνά οι άνθρωποι προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον με ειδικές ανάγκες, χωρίς καν να τον ρωτήσουν. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ξέρουν πότε να ζητήσουν βοήθεια. Μην σπεύδετε λοιπόν να την παρέχετε, αν το ίδιο το άτομο δεν σας την ζητήσει, ακόμα και αν νομίζετε ότι δεν ζητά βοήθεια επειδή είναι ντροπαλό. Η απρόσκλητη παροχή βοήθειας εκλαμβάνεται σαν εισβολή στον προσωπικό τους χώρο και πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν σας ζητηθεί.

4. «Μη στηρίζεστε στα αναπηρικά αμαξίδια μας».
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά δεν είναι σπάνιο οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα αναπηρικά αμαξίδια απλά για να στηριχθούν ή να ξεκουραστούν από πολύωρη ορθοστασία!! Θυμηθείτε ότι το αμαξίδιο δεν είναι τροχήλατο έπιπλο! Είναι τουλάχιστον ασέβεια να στηρίζεστε επάνω τους.

5. Συστηθείτε αμέσως ή δηλώστε άμεσα την παρουσία σας όταν μιλάτε σε κάποιον με προβλήματα όρασης.
Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν ερχόσαστε σε επαφή με κάποιον τυφλό. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνεται και σε «κανονικές» συνθήκες, αλλά με τους τυφλούς είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να τους βοηθήσουμε να «δουν» το περιβάλλον τους.

6. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας - αυτό είναι μόνο ένα αναπηρικό αμαξίδιο.
«Αναπνοή, πάρτε μια βαθειά ανάσα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, υπάρχουν πιο τρομακτικά πράγματα στη ζωή από εμάς»! Οι διαφορά σας από έναν με κινητικά προβλήματα είναι ότι εσείς περπατάτε με τα πόδια σας, ενώ εκείνοι χρησιμοποιούν ένα αμαξίδιο με ρόδες. Μόνο αυτό!

7. «Αντιμετωπίστε μας πρώτα ως προσωπικότητα».
Σε αυτό το άρθρο, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι αναφέρομαι στα άτομα με αναπηρία ως «άτομα με ειδικές ανάγκες». Αυτό είναι και το μόνο που προσδιορίζει την όποια διαφορά υπάρχει με τον Γενικό Πληθυσμό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Συχνά όμως αισθανόμαστε για τα συγκεκριμένα άτομα από οίκτο έως απέχθεια, κάτι που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγει στην επιφάνεια με την συναναστροφή μαζί τους.

8. Αφήστε κατά μέρος την συγκατάβαση και τα ψεύτικα συναισθήματα.
Αποφύγετε οποιαδήποτε έκφραση του τύπου «Είσαι τόσο γενναίος», «Είμαι εντυπωσιασμένος» κλπ. Απλά να θυμάστε, και πάλι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι τόσο διαφορετικοί από εσάς.

9. «Μιλήστε μας, μπορούμε άνετα να επικοινωνήσουμε μαζί σας».
Μερικές φορές μπορεί να έχετε παρατηρήσει για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο, ότι ο σερβιτόρος θα επικοινωνήσει άμεσα με το συνοδό πρόσωπο και όχι απευθείας με το άτομο με ειδικές ανάγκες. Μια οποιαδήποτε φυσική αναπηρία δεν συνεπάγεται και νοητική! Είναι μια συμπεριφορά ιδιαίτερα προσβλητική για το άτομο με ειδικές ανάγκες. Αυτός ο τρόπος σκέψης επικρατεί ακόμα στα μυαλά πολλών και είναι ένα από τα κορυφαία ατοπήματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

10. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ανατρέξτε στο "χρυσό κανόνα".
Και πάνω απ 'όλα, σε περίπτωση αμφιβολίας για το πώς θα πρέπει να μας αντιμετωπίζετε τα άτομο με ειδικές ανάγκες, πάντοτε να ανατρέχετε στον Χρυσό Κανόνα. Ο χρυσός κανόνας είναι να αντιμετωπίζετε το άτομο με ειδικές ανάγκες, όπως θα θέλατε οι άλλοι να σας αντιμετωπίζουν - με αμοιβαίο σεβασμό! Στο τέλος αυτή είναι η μόνη συμβουλή που χρειάζεστε. Αν ο καθένας θέσει σε εφαρμογή τον χρυσό κανόνα σε όλες τις πτυχές της ζωής, θα τεθούν υγιείς βάσεις στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση.


Πηγή: http://gr.news.yahoo.com
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικός τουρισμός 2013: Κάνετε αίτηση στο oaed.gr


Όπως αναφέρει η απόφαση του ΟΑΕΔ σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ για το 2013 2014 είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων − ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΑΕΔ 2013 2014


Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ » ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός της είναι η ανταλλαγή της με υπηρεσίες διαμονής από τους παρόχους σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων, καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ μετά από γνώμη της Επιτροπής του Ε.Λ.Ε.Κ.Π και είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Στην οικονομική αξία της επιταγής του δικαιούχου περιλαμβάνεται το ποσό επιδότησης του δικαιούχου και των ωφελουμένων μελών της οικογένειάς του. Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» έχει τη μορφή ενός ηλεκτρονικού μοναδικού κωδικού αριθμού, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων − ωφελουμένων στο Μητρώο της παρ. 5 του αρθρ. 9 της παρούσας, ισχύει δε αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι τη λήξη αυτού. Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για τον τον κοινωνικό τουρισμό ΟΑΕΔ 2013 2014 Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ που παρουσλιαζει το dikaiologitika.gr ορίζονται: α) ασφαλισμένοι/εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του αρθρ. 3 του ν.678/1977, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (συνεισπραττόμενη με τις εισφορές υπέρ ΙΚΑ−ΕΤΑΜ εισφορά 0,35%), β) ασφαλισμένοι/άνεργοι που κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα), γ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμeΑ του ΟΑΕΔ, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται: α) τα άνω των πέντε ετών προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων, όπως αυτά αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημόσιου φορέα. Τα τέκνα ηλικίας κάτω των έξι ετών μπορούν να είναι ωφελούμενοι εφόσον συμπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ωστόσο η επιταγή κοινωνικού τουρισμού του άρθρου 4 της παρούσας που τα αφορά, ενεργοποιείται μετά από την ημερομηνία συμπλήρωσης του πέμπτου έτους της ηλικίας τους. β) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς, γ) συνοδοί δικαιούχων ΑμεΑ που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από το νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

ΠΑΡΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΑΕΔ 2013 2014


1. Ως «Πάροχοι» νοούνται τα τουριστικά καταλύματα, όπως αυτά προσδιορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. 2. Τα τουριστικά καταλύματα πρέπει να έχουν το Ειδικό Σήμα λειτουργίας τους και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ισχύ, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ 1. Με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, που λαμβάνεται μετά από γνώμη της Επιτροπής του Ε.Λ.Ε.Κ.Π, προσκαλούνται οι δικαιούχοι και οι πάροχοι, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η Δημόσια Πρόσκληση εκδίδεται μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας. 2. Με τη Δημόσια Πρόσκληση ορίζονται: ο αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων, η διάρκεια του προγράμματος, το ποσό και οι ημέρες επιδότησης, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των απαιτουμένων δικαιολογητικών, τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων δικαιούχοι − ωφελουμένων καθώς και η μοριοδότηση αυτών, η διαδικασία κατάρτισης του Μητρώου Δικαιούχων − Ωφελουμένων και του Μητρώου Παροχών, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο ή πληροφορία διευκολύνει όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Πρόσκληση για την υλοποίηση του προγράμματος. 3. Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στους διαδικτυακούς τόπους του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ− ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΑΕΔ 2013 2014

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο όπως είχαμε δημοσιευσει πρίν μέρες στο άρθρο με τίτλο (Κοινωνικός τουρισμός ΟΑΕΔ 2013 2014 ηλεκτρονικές αιτήσεις) . Οι λεπτομέρειες για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων καθώς και για την υποβολή των δικαιολογητικών από τους υποψηφίους καθορίζονται ρητά με τη Δημόσια Πρόσκληση. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, ο υποψήφιος αποκλείεται από τη διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται ρητά στην Πρόσκληση. Το εμπρόθεσμο αυτής κρίνεται με βάση την ημερομηνία ηλεκτρονικής αποστολής της στον ΟΑΕΔ. Υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις υποβάλλονται εκπρόθεσμα αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής. Ο υποψήφιος αυτοπροσώπως ή δια νομίμου αντιπροσώπου υποχρεούται να προσέλθει στο ΚΠΑ 2 του ΟΑΕΔ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας του, την υπογραφή της αίτησής του μετά την εκτύπωσή της και την υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών νια την απόδειξη των κριτηρίων επιλογής, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Η μη προσέλευση του υποψήφιου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του συνεπάγεται τον αυτοδίκαιο αποκλεισμό του από τη διαδικασία επιλογής. Η μη προσκόμιση δικαιολογητικού ή δικαιολογητικών εκ μέρους του υποψήφιου συνεπάγεται τη μη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων στα οποία αυτά αντιστοιχούν. Της υποχρέωσης ελέγχου της ταυτοπροσωπίας του προηγούμενου άρθρου εξαιρούνται όσοι υποψήφιοι υποβάλλουν αιτήσεις με τη χρήση κλειδάριθμου που έχουν λάβει ή θα λάβουν από τα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας. Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων − δικαιολογητικών, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται με νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων, οι οποίες ακυρώνονται, έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΑΕΔ 2013 2014

Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις, ελέγχει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων και προβαίνει στη μοριοδότησή τους. Η μοριοδότηση των δικαιούχων στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια, όπως το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, ο χρόνος ανεργίας και ο αριθμός ημερών ασφάλισης της περίπτωσης α΄ της παραγρ. 1 του άρθρου 5 της παρούσας κατά την τελευταία τριετία. Η μοριοδότηση των κριτηρίων προσδιορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Οι πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα των δικαιούχων δύναται να αναζητηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι ΑμΕΑ προσαυξάνεται κατά 50%. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των προϋποθέσεων συμμετοχής στη διαδικασία και των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη των υποψηφίων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση. Οι δικαιούχοι − ωφελούμενοι κατατάσσονται στο Μητρώο Δικαιούχων − Ωφελουμένων κατά αλφαβητική σειρά. Στο Μητρώο αναγράφονται: τα προσωπικά στοιχεία των δικαιούχων και των ωφελουμένων αυτών, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (AMΚΑ) των δικαιούχων και των ωφελουμένων, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των δικαιούχων, η βαθμολογία που οι δικαιούχοι συγκεντρώνουν αναλυτικά ανά κριτήριο μοριοδότησης καθώς και η συνολική βαθμολογία τους, ο αριθμός κατάταξης αυτών με σχετική ένδειξη για το αν έχουν επιλεγεί ή όχι και ο μοναδικός ηλεκτρονικός κωδικός αριθμός της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού για τους επιλεγέντες. Ο αριθμός κατάταξης των ωφελουμένων είναι ίδιος με τον αριθμό κατάταξης των δικαιούχων. Για τους υποψήφιους οι οποίοι αποκλείονται από το Μητρώο Δικαιούχων − Ωφελουμένων καταρτίζεται πίνακας αποκλειομένων με αναφορά του συγκεκριμένου λόγου αποκλεισμού για κάθε υποψήφιο. Το Μητρώο Δικαιούχων − Ωφελούμενοι και ο πίνακας αποκλεισμένων της προηγούμενης παραγράφου καταρτίζονται από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ ή από το αρμόδιο όργανο που ορίζεται με απόφασή του. Το Μητρώο Δικαιούχων − Ωφελουμένων αναρτάται στην διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοση του στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Στις περιπτώσεις που σύζυγοι, δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού κατά την παρ. 1 του αρθρ. 5 της παρούσας, καταθέτουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά κατά τη διαδικασία μοριοδότησης επιλέγεται μόνο ο ένας εκ των δύο, θα εντάσσεται και ο άλλος στο Μητρώο ως ωφελούμενος.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ− ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ


Οι πάροχοι υποχρεωτικά λαμβάνουν κλειδάριθμο, κατόπιν διαδικασίας που περιγράφεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Εν συνεχεία υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η οποίο επέχει θέση δήλωσης αποδοχής των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος καθώς και δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) γιο τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Ο τρόπος συμπλήρωσης των αιτήσεων, τα στοιχεία των παροχών και η διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων καθώς και για την υποβολή των δικαιολογητικών από τους υποψηφίους καθορίζονται με τη Δημόσια Πρόσκληση. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται ρητά στην Πρόσκληση ο υποψήφιος αποκλείεται από τη διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η αίτηση υποβάλλεται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται ρητά στην Πρόσκληση. Το εμπρόθεσμο αυτής κρίνεται με βάση την ημερομηνία ηλεκτρονικής αποστολής της στον ΟΑΕΔ. Υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις υποβάλλονται εκπρόθεσμα αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής. Οι δυνητικοί πάροχοι αυτοπροσώπως ή δια νομίμου αντιπροσώπου υποβάλλουν στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, άλλως οι αιτήσεις τους δεν θα ληφθούν υπόψη. Οι δυνητικοί πάροχοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης. Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων −δικαιολογητικών, έστω και συμπληρωματικοί ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται με νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε αντικατάσταση των προηγουμένων, οι οποίες ακυρώνονται.

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ

Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις, ελέγχει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων παροχών και συντάσσει πίνακα (Μητρώο Παροχών). Για τους υποψήφιους οι οποίοι αποκλείονται από το Μητρώο Παροχών καταρτίζεται πίνακας αποκλειομένων με αναφορά του συγκεκριμένου λόγου αποκλεισμού για κάθε υποψήφιο. Το Μητρώο Παροχών και ο πίνακας αποκλειομένων της προηγούμενης παραγράφου καταρτίζονται από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ ή από το αρμόδιο όργανο που ορίζεται με απόφασή του. Το Μητρώο Παροχών αναρτάται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοσή του στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Το Μητρώο Παροχών ανανεώνεται ετησίως για την αποτύπωση τυχόν υφιστάμενων μεταβολών των ήδη ενταγμένων παροχών και τη συμμετοχή νέων, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει. Με τις Δημόσιες Προσκλήσεις καλούνται οι νέοι υποψήφιοι πάροχοι να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, όπως η Πρόσκληση ορίζει και οι παλαιοί πάροχοι να επαναβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με την υποχρέωση υποβολής μόνο νέων δικαιολογητικών ή δικαιολογητικών που έχουν τροποποιηθεί ή η ισχύς τους έχει λήξει και έχουν αντικατασταθεί. 


ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ − ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αντισυμβαλλομένων δικαιούχων και παροχών, η τυχόν οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων και των ωφελουμένων καθώς και οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι συμπληρώνουν και υπογράφουν την προτυποποιημένη, αναρτημένη στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ, σύμβαση, η οποία βασίζεται στους όρους και τις προϋποθέσεις της Δημόσιας Πρόσκλησης. Η από τα συμβαλλόμενα μέρη υπογεγραμμένη ανωτέρω σύμβαση καθώς και τα δικαιολογητικά που σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση θα πρέπει να τη συνοδεύουν, διαβιβάζονται με ηλεκτρονική σάρωση στον ΟΑΕΔ. Η σύναψη της σύμβασης μεταξύ δικαιούχου και παρόχου γεννά την αξίωση του δεύτερου να εισπράξει από τον ΟΑΕΔ ποσό αντίστοιχο με την οικονομική αξία της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του αρθρ. 4 της παρούσας, ως αντάλλαγμα μέρους ή του συνόλου των παρεχομένων υπηρεσιών διαμονής Θα θέλαμε να σας διευκρινήσουμε ότι οι αιτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα Ζηλανδία: Απόφαση που προσβάλλει το ανθρώπινο είδος


Μια απίστευτη υπόθεση ρατσισμού αλλά και κοινής τρέλας, έρχεται στη δημοσιότητα, με την Υπηρεσία Αλλοδαπών της Νέας Ζηλανδίας να αποφασίζει την απέλαση ενός άνδρα, με μόνο αιτιολογικό ότι είναι υπέρβαρος!

«Είσαι πολύ χοντρός για να σου επιτραπεί να ζεις στη χώρα», είπαν επί λέξει οι Αξιωματικοί στον Albert Buitenhuis, σε μια δήλωση που θα άφηνε άφωνο ακόμη και τον χειρότερο ναζί...

 

Ο Albert Buitenhuis και η σύζυγός του Marthie, έφτασαν από τη Νότιο Αφρική στη Νέα Ζηλανδία το 2007, και εγκαταστάθηκαν στη χώρα με απολύτως νόμιμες διαδικασίες. Τηρώντας επίσης όλα τα προβλεπόμενα, ο Albert εργαζόταν μέχρι σήμερα ως σεφ, και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία. Μόνο του «έγκλημα», τα παραπανίσια του κιλά!

«Ο Albert Buitenhuis, ο οποίος ζυγίζει 130 κιλά, δεν πληροί τις αποδεκτές προδιαγραφές υγείας», δήλωσαν επισήμως οι Αξιωματικοί που αποφάσισαν την απέλασή του, μεταφέροντας κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο σε εποχές εφιαλτικές, τότε που αρκούσε μια μικρή σου αναπηρία ή άλλο «ιδιαίτερό» σου χαρακτηριστικό για να βρεθείς, αν όχι σε κάποιο φούρνο, στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο τόπο εξορίας.

Αν όμως κάτι κάνει την όλη ιστορία ακόμη πιο παράλογη, είναι το ότι, όταν το ζευγάρι ήρθε για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία και πήρε άδεια διαμονής και εργασίας, ο Albert Buitenhuis ήταν κατά 30 κιλά βαρύτερος, χωρίς ωστόσο ποτέ να του παρουσιαστεί το οποιοδήποτε κώλυμα ή να του αναφερθεί ο,τιδήποτε σχετικά με το θέμα.

Αν τώρα, σε όλα τα έξω από κάθε λογική αλλά και ηθική ανωτέρω, συνυπολογίσει κάποιος ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην παχυσαρκία, με τους υπέρβαρους πολίτες της να αγγίζουν το 30% του συνολικού της πληθυσμού, τότε η απόφαση της υπηρεσίας Αλλοδαπών να απελάσει τον σεφ επειδή ζυγίζει 130 κιλά, δεν μπορεί παρά να κινείται μεταξύ του απολύτως τραγικού και του άλλο τόσο γελοίου.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως τόσο ο Albert Buitenhuis όσο και η σύζυγός του Marthie, δεν είχαν απασχολήσει ποτέ και καθ΄ οιονδήποτε τρόπο κάποια δημόσια ιατρική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, ώστε να μπορούσαν να επικαλεστεί η Υπηρεσία Αλλοδαπών πως επιβάρυναν οικονομικά το δημόσιο ταμείο...

Ωστόσο η εν λόγω υπηρεσία επιμένει να αρνείται να του ανανεώσει την άδεια παραμονής, καθώς, «ακόμη και αν δεν έχει απασχολήσει με την υγεία του, λόγω της παχυσαρκίας, κατατάσσεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές διαβήτη, υπέρτασης και καρδιοπαθειών», όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλλοδαπών σε εκπροσώπους του Τύπου όταν του ζητήθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι μετανάστες πως πρέπει να βρίσκονται σε αποδεκτά επίπεδα υγείας ώστε να ελαχιστοποιείται το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών της Νέας Ζηλανδίας», διευκρίνισε ο ίδιος Αξιωματικός, θυμίζοντάς μας πως τα λογής και ανά τον κόσμο στρατόπεδα εξόντωσης είναι πάντα «εκεί» και έτοιμα για κάθε νέα χρήση...


Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες χάους στην Αθήνα από το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα


Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα, μεταξύ άλλων και οι 1.030 δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων.

Με ένα απλό πέρασμα από το κέντρο της πόλης μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει το χάος και την έλλειψη ελέγχου, κυρίως όσον αφορά την παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικές οδούς που εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την εμπορική δραστηριότητα.

Αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε πεζόδρομους, ιππαστί στα πεζοδρόμια, πάνω σε νησίδες, σύρριζα στις πόρτες κλειστών καταστημάτων, μέσα σε πάρκα, πάνω στη λωρίδα λεωφορείων, π.χ. της οδού Πανεπιστημίου, όπως συνέβη χθες, με Ι.Χ. που εμπόδιζε την κυκλοφορία δημιουργώντας ουρές λεωφορείων τα οποία δεν μπορούσαν να προσπεράσουν, καθώς η φορά τους είναι αντίθετη με αυτή των αυτοκινήτων.

«Δεν μπορούμε ούτε να ξεφορτώσουμε το εμπόρευμά μας τον τελευταίο καιρό», λέει καταστηματάρχης ο οποίος βλέπει κάθε μέρα στη θέση φορτοεκφόρτωσης κάποιον παρκαρισμένο. «Έχουμε και καταστήματα, δεν μπορούμε να προσέχουμε όλη μέρα να μην παρκάρει κανείς», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθηνών Γιώργο Αναγνωστόπουλο οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση που βεβαιώθηκαν το 2011 ήταν 684.746 και για το 2012 507.824, χρονιά όμως που δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική, καθώς είχε ανασταλεί η λειτουργία του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης για πέντε μήνες. Αυτό, εκτός από την καλύτερη λειτουργία του κέντρου, εξασφάλιζε και σημαντικά έσοδα αφού, σύμφωνα με τον δήμο, τα πρόστιμα που βεβαιώνονταν πιο συχνά ήταν της των 40 και 80 ευρώ, ενώ υπήρχαν και αρκετές περιπτώσεις προστίμων των 150 ευρώ που ήταν για στάθμευση σε ράμπες που προορίζονται για ΑμεΑ.

Ένα άλλο σημαντικό ποσό που εισέπραττε ο δήμος ήταν αυτό από την πώληση καρτών για χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο υπολογιζόταν περίπου στις 100.000 ευρώ την εβδομάδα. Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων που λειτουργούν ως σημεία πώλησης καρτών στάθμευσης, από τη στιγμή που σταμάτησε να ελέγχει η Δημοτική Αστυνομία το κέντρο της πόλης για παράνομη στάθμευση οι πωλήσεις καρτών έχουν μειωθεί κατακόρυφα.



Φωτογραφία για Εικόνες χάους στην Αθήνα από το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα

Πέρα από τις εισπράξεις, αν και τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, όπως συμπληρώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος, «υπήρχε και η έμμεση αλλά ουσιώδης συνεισφορά της υπηρεσίας στην ευρύτερη ομαλή κοινωνική συμβίωση, στην αισθητική της πόλης και την επιχειρησιακή ζωή που είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες, με καίριο οικονομικό αντίκτυπο στον δήμο».

Ανενόχλητοι οι πλανόδιοι

Η παράνομη στάθμευση είναι μόνο μία από τις 29 αρμοδιότητες που παρέχει ο νόμος στη Δημοτική Αστυνομία, μεταξύ των οποίων είναι η τήρηση κανόνων καθαριότητας, ο έλεγχος κατάληψης δημόσιων χώρων, ο έλεγχος για λειτουργία καταστημάτων άνευ αδείας και πολλές άλλες που εξασφάλιζαν μια πιο εύρυθμη εμπορική λειτουργία στην πόλη. Οι παράνομοι πλανόδιοι μικροπωλητές στις κεντρικές οδούς της πόλης αποτελούν μάστιγα για το νόμιμο εμπόριο, εδώ και χρόνια. Εξαφανίζονταν με την εμφάνιση της Αστυνομίας και έστρωναν πάλι την πραμάτεια τους με την απομάκρυνσή τους. Σήμερα πωλούν τις απομιμήσεις προϊόντων και τα αυτοσχέδια κοσμήματα, ανενόχλητοι. «Τον τελευταίο μήνα κυρίως, έχουμε γεμίσει πλανόδιους μικροπωλητές που πωλούν παρόμοιο προϊόν, με εμένα έξω από το μαγαζί μου, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενόχληση από τις Αρχές», λέει καταστηματάρχης επί της οδού Ερμού.



Διαβάστε περισσότερα...

"Είχε χαλάσει το ασανσέρ και ΑμεΑ δεν μπορούσε να βγει από το μετρό..." καταγγελία αναγνώστη


Είμαι ΑμεΑ και χρησιμοποιώ καθημερινά το μετρό για να πάω στην εργασία μου και συγκεκριμένα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι Νομισματοκοπείο. Χθες για κάποιο λόγο δεν δούλευε το ασανσέρ στο σταθμό του Νομισματοκοπείου, τέλος πάντων με τα χίλια ζόρια ανέβηκα από τις κυλιόμενες. Να τονίσω ότι κινούμαι με αναπηρικό αμαξιού. Βλέποντας με μια κυρία που εργάζεται στο σταθμό με ρώτησε πως ανέβηκα αφού ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί Αφού της εξήγησα τα ακροβατικά που έκανα, μου είπε εμπιστευτικά ότι ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί και δεν ξέρουν ποτέ θα ξαναλειτουργήσει επειδή αφαίρεσαν ένα ανταλλακτικό για να το τοποθετήσουν στον ανελκυστήρα στο Μετρό του Ελληνικού λόγω υπουργού και εγκαινίων... Τι να πω;


Διαβάστε περισσότερα...

Ντουέτο πάνε αλλεργίες και άσθμα


Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Τα δύο τρίτα όσων ταλαιπωρούνται από άσθμα έχουν και τουλάχιστον άλλη μια αλλεργία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology, το επίσημο έντυπο της Αμερικανικής Αλλεργιολογικής Εταιρίας (ACCAAI).

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 2.573 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 75% των ενηλίκων με άσθμα ηλικίας 20-40 ετών, καθώς και το 65% των ενηλίκων με άσθμα ηλικίας 55 ετών ή περισσότερο έχουν τουλάχιστον άλλη μια αλλεργία.

Το άσθμα συχνά συσχετίζεται με τα παιδιά, ωστόσο δεν είναι σπάνιο μεταξύ ενηλίκων άνω των 60 ετών, όπου εκτιμάται ότι εκδηλώνεται στο 5-7%, αν και το ποσοστό αυτό μάλλον είναι μικρότερο από το πραγματικό, επειδή συχνά δεν γίνεται η διάγνωση.

«Τόσο το άσθμα όσο και οι αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι σοβαρές καταστάσεις για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον αλλεργιολόγο», επισημαίνει ο πρόεδρος της ACCAAI, αλλεργιολόγος, Richard Weber.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καναπές και η καρέκλα βλάπτουν σοβαρά την υγεία


Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη.

Ο καναπές και η καρέκλα βλάπτουν σοβαρά την υγεία και αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diebotologia την επιστημονική επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Η συνήθης οδηγία που δίνεται στους ασθενείς με διαβήτη είναι να γυμνάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα η μείωση του χρόνου κατά τον οποίο κάθεται κάποιος σε μια καρέκλα κατά 90 λεπτά ημερησίως, θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Οι βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester υποστηρίζουν ότι το μήνυμα της αποφυγής της καθιστικής ζωής ίσως είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης διαβήτη, συγκριτικά με το μήνυμα της ενασχόλησης με μια φυσική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε 153 ενήλικες διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος που περνάμε καθήμενοι συσχετίζεται σημαντικά με την αύξηση των τιμών του σακχάρου και της χοληστερίνης καθώς και άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομοφυλόφιλος αυτοκτόνησε επειδή τον χλεύαζαν οι φίλοι του


Ο δεκατετράχρονος έκανε βουτιά στο κενό από ταράτσα πολυκατοικίας στη Ρώμη.

Τέλος στην ζωή του έβαλε την περασμένη νύχτα στην Ρώμη ένας δεκατετράχρονος εξαιτίας του ότι, όπως έγραψε σε μήνυμά του, «ήταν ομοφυλόφιλος και είχε γίνει στόχος των συνεχών χλευασμών των συνομήλικών του».

Ο δεκατετράχρονος αυτοκτόνησε κάνοντας βουτιά στο κενό από την ταράτσα της πολυκατοικίας στην οποία ζούσε με τους γονείς του, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Στο γραπτό του μήνυμα, το οποίο θέλησε να αφήσει τόσο σε ένα τετράδιο, όσο και σε «Usb» του υπολογιστή του, ο άτυχος έφηβος ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς του για την πράξη του και εξήγησε ότι η απελπισία του οφειλόταν, κυρίως, στην στάση των συνομήλικών του, που δεν του επέτρεπαν, πλέον, ούτε να βγαίνει μαζί τους. Τον είχαν, ουσιαστικά, αποκλείσει από την παρέα τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στην Ρώμη, ένας δεκαπεντάχρονος ομοφυλόφιλος είχε θέσει επίσης τέλος στην ζωή του, μέσα στο σπίτι του, ενώ τον περασμένο Μάιο, ένας δεκαεξάχρονος είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει από παράθυρο του σχολείου του εξαιτίας του ότι φοβόταν την απομόνωση εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

«Το νέο αυτό τραγικό συμβάν θα βαραίνει τις συνειδήσεις όσων τον εικοστό πρώτο αιώνα συνεχίζουν να παραληρούν και να δηλώνουν ότι όποιος είναι ομοφυλόφιλος είναι παρά φύση», δήλωσε ο Αντρέα Μακαρόνε, πρόεδρος της οργάνωσης Μάριο Μιέλι, η οποία μάχεται εδώ και δεκαετίες στην Ιταλία για τα δικαιώματα της ιταλικής ομοφυλοφιλικής, αμφιφυλοφιλικής και τρανσέξουαλ κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Ρώμης, τις τελευταίες εβδομάδες, προσπάθησε να πετύχει την έγκριση νόμου κατά της ομοφοβίας, η ψήφιση του οποίου, όμως, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο λόγω ενστάσεων του κεντρώου κινήματος «Επιλογή Πολιτών» και του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας».



Διαβάστε περισσότερα...