Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Σκουπιδότοπος τα Αρχαία Άβδηρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σκουπίδια μέσα στα όρια της αρχαίας πόλης των Αβδήρων αποθέτουν πολίτες που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Φωτογραφικό υλικό στο οποίο διαφαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της ρύπανσης του χώρου, έχει αναρτηθεί στην ανοιχτή ομάδα «Αρχαιολόγοι και Αρχαιολάτρες Αβδηρων και Ξάνθης» στο Facebook, ενώ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα μέλη αυτής, «παρά την αποτρεπτική πινακίδα και τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης», οι “δράστες” φαίνεται πως αδιαφορούν, συνεχίζοντας να πετάνε σκουπίδια.

Η εικόνα που συνθέτουν τα απορρίμματα δεν τιμά κανέναν, απαξιώνοντας πλήρως τον ιστορικής αξίας χώρο των Αβδήρων και δημιουργώντας εστίες μόλυνσης στην περιοχή. Οι όποιες προσπάθειες για την αισθητική περιποίηση του χώρου και την απομάκρυνση των απορριμμάτων πέφτουν στο κενό κάθε φορά που κάποιοι, λειτουργώντας εντελώς επιπόλαια, πετούν σκουπίδια στο χώρο.

Φωτιά απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, μία πυρκαγιά που ξέσπασε, κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες, στην περιοχή, λίγο έλειψε να προκαλέσει σοβαρές ζημίες στις εγκαταστάσεις του προς επίσκεψη αρχαιολογικού χώρου και να απειλήσει ακόμη και κατοικίες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην περιοχή κοντά στις μαθητικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων, ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο με τους άνδρες της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, αλλά και εθελοντές πολίτες να κατασβήνουν τις φλόγες.

Μία πιθανή εξάπλωση της πυρκαγιάς στις γύρω περιοχές θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές φθορές στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, στις εργασίες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στην περιοχή, να απειλήσει σπίτια και να καταστρέψει αγροτικές καλλιέργειες.

Δείτε τις φωτογραφίες:





















Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.