Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η διαιτολόγος Μαρία Βουτσινά


Άφησε την τελευταία της πνοή μετά από ανακοπή καρδιάς.

Έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου η γνωστή διαιτολόγος Μαρία Βουτσινά, μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη.



Η κηδεία της έγινε σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 στο δεύτερο νεκροταφείο, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Αντώνιο.

Η Μαρία Βουτσινά ήταν απόφοιτος του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Hascovo στη Βουλγαρία, ενώ είχε λαμπρή καριέρα στην Ελλάδα ως διαιτολόγος και χαρακτηριζόταν ως η «διαιτολόγος των επωνύμων».

Η βασική της εκπαίδευση ολοκληρώθηκε και εμπλουτίστηκε στα δύο χρόνια της διαμονής της στο Παρίσι, δίπλα σε έναν από τους καλύτερους γιατρούς (ενδοκρινολόγος – διαιτολόγος).


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος


Βασική αιτία θανάτου για το 28% των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι καπνιστές κάτω των 50 ετών έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους καπνιστές άνω των 60 ετών είναι διπλάσιος.

Η προειδοποίηση, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έρχεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, όπου προεδρεύει ο Παναγιώτης Βάρδας, καθηγητής καρδιολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η Εταιρία επισημαίνει πως η προστασία των παιδιών και των εφήβων από το κάπνισμα (είτε ως ενεργητικοί, είτε ως παθητικοί καπνιστές) είναι ουσιώδες ζήτημα για την υγεία των μελλοντικών γενεών στην Ευρώπη. Γι' αυτόν τον λόγο, η Εταιρία εισηγείται τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του καπνίσματος.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου στην Ευρώπη και ευθύνονται για περίπου 1,9 εκατ. θανάτους ευρωπαίων πολιτών κάθε χρόνο. Το κάπνισμα είναι η βασική αιτία για το 28% των καρδιαγγειακών θανάτων των ανδρών ηλικίας 35 έως 69 ετών και για το 13% των θανάτων των γυναικών ίδιας ηλικίας.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τα πόσα τσιγάρα καπνίζει κανείς καθημερινά και πόσα χρόνια είναι καπνιστής. «Γνωρίζουμε πως όσο νωρίτερα αρχίζει κανείς το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά. Επιπροσθέτως, όσο πιο πρόωρα ξεκινά κανείς να καπνίζει, τόσο περισσότερο μπορεί να εθιστεί και έτσι είναι πιο δύσκολο μετά να το κόψει», δήλωσε η εκπρόσωπος της Εταιρίας καθηγήτρια Γκρέτε Τελ.

Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας προτείνει:

- Να απαγορευτούν από την αγορά τα προϊόντα καπνού που έχουν χαρακτηριστική γεύση (π.χ. βανίλιας ή σοκολάτας) και δελεάζουν περισσότερο, ιδίως τους νέους, να αρχίσουν το κάπνισμα.

- Να καθιερωθούν «γυμνά» πακέτα τσιγάρων χωρίς εταιρικά λογότυπα και άλλα διαφημιστικά στοιχεία, ενώ τουλάχιστον το 75% της επιφάνειας της συσκευασίας τους να καλύπτεται από σαφείς προειδοποιήσεις υγείας για τους κινδύνους.

- Να επιβληθεί ηλικιακό όριο στην πώληση προϊόντων καπνού και να υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους εμπόρους και καταστήματα το παραβαίνουν.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επεξεργασία μιας νέας κοινοτικής νομοθεσίας για τα προϊόντα καπνού και η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας προσπαθεί να επηρεάσει τη σχετική νομοθεσία, με πρωταρχικό στόχο να αποθαρρυνθούν οι νέοι να αρχίσουν το κάπνισμα.

Όπως επισημαίνει η Εταιρία, και μόνο το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, υπογραμμίζει πως έχει αποδειχτεί ότι όπου και όποτε επιβλήθηκαν αποτελεσματικοί περιορισμοί στο κάπνισμα, υπήρξαν άμεσες και σημαντικές μειώσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Ακόμα, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται αισθητά για όσους κάποτε κάπνιζαν, αλλά μετά καταφέρνουν να το κόψουν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας 50χρονος κατηγορείται για παιδεραστία


Θύματά του έχουν πέσει 18 παιδιά.

Δικαστήριο της Μπουρκίνα Φάσο απήγγειλε κατηγορίες για βιασμό και πράξεις παιδεραστίας με θύματα 18 παιδιά σε ένα 50χρονο Γάλλο, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

Στον Γάλλο, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου της πρωτεύουσας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επιβαρυντική περίπτωση βιασμού, σεξουαλικό έγκλημα σε βάρος ανηλίκου και παιδεραστία και μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ως 20 ετών.

Ο άνδρας συνελήφθη στις 21 Μαΐου επ' αυτοφώρω από μονάδα της χωροφυλακής του Ουαγκαντούγκου στο σπίτι του «έχοντας συντροφιά έναν μαθητή δημοτικού», σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, τον οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 50χρονος, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μάρτιο για τρίτη φορά την Μπουρκίνα Φάσο, είναι άνεργος και όπως δήλωσε ζει από οικογενειακά επιδόματα, «δεχόταν μικρά παιδιά τα οποία γέμιζε δώρα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεκαεπτά παιδιά, όλα αγόρια ηλικίας 4-14 ετών φέρεται ότι έπεσαν θύματα βιασμού, σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης. Σε μια σεξουαλική σκηνή που είχε καταγραφεί στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου παρουσιάζεται και ένα 18ο παιδί, σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, στον οποίο διευκρινίζεται ότι αυτό δεν υπέστη βιασμό.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες για σοδομισμό που είχαν διατυπώσει εναντίον του τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης, οι οποίοι κατέσχεσαν τον υπολογιστή και το τηλέφωνό του.

Ο Τύπος της Μπουρκίνα Φάσο έχει αναφέρει πρόσφατα πολλές υποθέσεις παιδεραστίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι γονείς διστάζουν συχνά να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζήσε περισσότερο, κόβοντας το τσιγάρο!


Εσύ πάρε απλώς την απόφαση! Εμείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σου χαρίζουμε όλες τις πολύτιμες συμβουλές για να καταφέρεις επιτέλους να απαλλαγείς από τη βλαβερή για την υγεία σου συνήθεια!

Ζήσε περισσότερο… κόβοντας τώρα το τσιγάρο!

Αυτό δείχνει μεγάλη πολυετής μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στις Η.Π.Α.. Πιο συγκεκριμένα τα συμπεράσματα της μελέτης είναι συνοπτικά τα εξής:

• Το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον κατά δέκα χρόνια.

• Οι μη καπνιστές άντρες έχουν 61% πιθανότητα να γίνουν ογδόντα ετών ενώ εάν καπνίζουν η πιθανότητα πέφτει στο 26%.

• Οι μη καπνίστριες έχουν 70% πιθανότητα να γίνουν ογδόντα ετών ενώ εάν καπνίζουν η πιθανότητα αυτή πέφτει στο 38%.

Η διαφορά στο μέσο όρο ζωής, η οποία παρατηρείται ανάμεσα σε καπνιστές και μη καπνιστές προκύπτει κυρίως από την αυξημένη επίπτωση καρδιακών νοσημάτων καρκινωμάτων και αγγειακών νοσημάτων στην ομάδα των καπνιζόντων.

Αναρωτηθείτε γιατί καπνίζετε αλλά και γιατί θέλετε να το διακόψετε!!

Εχει διαπιστωθεί πως τα καλύτερα αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος έχουν οι συνειδητοποιημένοι καπνιστές που έχουν ξεκαθαρίσει τα κίνητρά τους και επικεντρώνουν σ΄αυτά κάθε φορά που έχουν την τάση να..ξανακυλίσουν!

Πόσο εξαρτημένοι είστε από τη νικοτίνη;(απαντήστε τις ερωτήσεις και προσθέστε τους πόντους για να μάθετε)

1. Πόσο γρήγορα, αφού ξυπνήσετε καπνίζετε το πρώτο σας τσιγάρο; Στα πρώτα 5 λεπτά (3 πόντοι), 6-30 λεπτά (2 πόντοι), 31-60 λεπτά(1 πόντος), Μετά από 60 λεπτά (0 πόντοι)

2. Σας είναι δύσκολο να μην καπνίσετε σε μέρη όπου το κάπνισμα απαγορεύεται; Ναι (1 πόντος), Όχι (2 πόντοι)

3. Ποιο τσιγάρο σας είναι πιο δύσκολο να μην το καπνίσετε; Το πρώτο της ημέρας (1 πόντος) ,Οποιοδήποτε άλλο (0 πόντοι)

4. Πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζετε; 10 ή λιγότερα(0 πόντοι), 11-20 (1 πόντος), 21-30 (2 πόντοι), 31 ή περισσότερα ( 3 πόντοι)

5. Καπνίζετε πιο πολύ το πρωί απ΄ότι το απόγευμα ; Ναι (1 πόντος), Όχι (0 πόντοι)

6. Καπνίζετε ακόμα και όταν μια ασθένεια σας αναγκάζει να μείνετε στο κρεβάτι; Ναι ( 1 πόντος ), Όχι (0 πόντοι)

Σύνολο πόντων : 7-10 Πολύ εξαρτημένος καπνιστής

4-6 Μέτρια εξαρτημένος

0-3 Λίγο εξαρτημένος

Τα tips της προετοιμασίας

Αν καπνίζεις πολύ πιθανόν να δυσκολευτείς να το κόψεις απότομα. Μπορείς, λοιπόν, να δοκιμάσεις να το ελαττώσεις για μια περίοδο δύο εβδομάδων και μετά να το κόψεις. Καλό θα ήταν επίσης να μην προσπαθήσεις να κόψεις το τσιγάρο σε περίοδο αυξημένου στρες ή αν κάνεις δίαιτα για να χάσεις βάρος. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

1. Ανακοινώστε στο περιβάλλον σου ότι κάνεις προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος ώστε να σε ενισχύσει και να δείξει κατανόηση στις αλλαγές της διάθεσής σας και αν είναι δυνατόν όσοι καπνίζουν να αποφεύγουν να το κάνουν μπροστά σου.

2. Πέταξε τασάκια, αναπτήρες και τσιγάρα από το χώρο του σπιτιού , του αυτοκινήτου και της δουλειάς.

3. Αύξησε την πρόσληψη νερού, πίνοντας τουλάχιστον 1,5 λίτρα ημερησίως, πράγμα που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

4. Ελάττωσε την κατανάλωση καφεϊνης, η οποία εντείνει την επιθυμία για κάπνισμα. Μην κόβεις όμως τελείως τον καφέ γιατί τότε θα έχεις να αντιμετωπίσεις διπλή στέρηση.

5. Ακολούθησε ένα διαιτολόγιο χαμηλά σε λιπαρά αποφεύγοντας τα γλυκά, ώστε να αποφύγεις την αύξηση βάρους. Καταπολέμησε την τάση για τσιμπολόγημα επιλέγοντας χαμηλές σε θερμίδες τροφές όπως ωμά λαχανικά.

6. Για τις λιγούρες φρόντισε να συμπεριλαμβάνεις στο διαιτολόγιό σου φρούτα και μία ισορροπημένη ποσότητα υδατανθράκων κατά προτίμηση σύνθετων γιατί κρατάνε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά.

7. Ξεκίνα γυμναστική. Εκτός του ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρησης, μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα να πάρεις βάρος ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

8. Κράτα τα χέρια σου απασχολημένα με υποκατάστατα για το χέρι, όπως μια μικρή ελαστική μπαλίτσα ή ένα κομπολόι, ιδιαίτερα όταν είσαι σε φάση χαλάρωσης ή παρέα με φίλους.

9. Βρες αντιπερασπασμούς για τις δύσκολες στιγμές. Όταν νιώθεις ότι θέλεις να καπνίσεις πάρε ένα φίλο τηλέφωνο, κάνε μια βόλτα ή καταπιάσου με δουλειές.

10. Απόφυγε τον πρώτο καιρό να συναντηθείς με φίλους σου καπνιστές, εξηγώντας τους το λόγο. Στις εξόδους επέλεξε μέρη που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

+1

Μπράβο τα κατάφερες!

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου στο τέλος κάθε εβδομάδας με τα χρήματα που κανονικά θα ξόδευες για τσιγάρα. Σου αξίζει!

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες να τα καταφέρεις να το αυξάνονται αν αναζητήσεις επιστημονική βοήθεια! Γι’ αυτό επέλεξε σοφά τους συμμάχους σου!

Υποκατάστατα νικοτίνης

Πρόκειται για αυτοκόλλητα, τσίχλες, καραμέλες ή εισπνεόμενα σκευάσματα τα οποία είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία. Παρέχουν στον οργανισμό ανακούφιση από τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου, αφού μέσω αυτών ο καπνιστής λαμβάνει μικρές ποσότητες νικοτίνης χωρίς τα άλλα βλαβερά συστατικά του καπνού. Το περιορισμένο διάστημα χρήσης (όχι πάνω από τρεις μήνες) ισχύει για όλα τα υποκατάστατα νικοτίνης, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού ενώ θα πρέπει να θυμάσαι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα κατά τη διάρκεια χρήσης υποκατάστατων νικοτίνης.

Βελονισμός

Μπορεί να βοηθήσει στο σύνδρομο στέρησης και στα προβλήματα που προκύπτουν από τη διακοπή καπνίσματος όπως αΰπνία, πονοκεφάλους, αύξηση όρεξης. Κατά την εφαρμογή του, τοποθετούνται ειδικές βελόνες μιας χρήσεως που δεν πονάνε σε συγκεκριμένα κέντρα του σώματος (όπως στα αυτιά, στα πόδια ή στα χέρια) που ελέγχουν την επιθυμία για κάπνισμα. Για τη διακοπή καπνίσματος απαιτούνται από 3 έως 10 συνεδρίες. Φρόντισε, όμως, να απευθυνθείς σε ιατρό βελονιστή με νόμιμες προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος.

Ηλεκτρομαγνητική αγωγή

Πρόκειται για μορφή ωτοθεραπείας, η οποία στοχεύει στη μικροδιάλυση και άμεση απομάκρυνση της νικοτίνης και των άλλων εθιστικών παραγόντων από τον οργανισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το στερητικό σύνδρομο.

Εναλλακτικές θεραπείες

Επιτυχία στη διακοπή καπνίσματος υπόσχονται και εναλλακτικές θεραπείες όπως αρωματοθεραπεία, σιάτσου, ομοιοπαθητική κ.ά την οποία επιβεβαιώνουν κάποιοι πρώην καπνιστές όχι όμως και έρευνες.

Εσύ τι ξέρεις για τα ΙΔΚ; (Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος)

Παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό (54%) καπνιστών δηλώνει ότι γνωρίζει τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, λιγότεροι από τους μισούς φαίνεται ότι είναι επαρκώς πληροφορημένοι σχετικά μ’ αυτά σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Μόλις το 34% γνωρίζει ότι πλέον υπάρχει ασφαλές φάρμακο ειδικό για τη διακοπή του καπνίσματος ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η θεραπεία στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στοιχίζει πολύ. Στην πραγματικότητα το Ιατρείο Διακοπής μπορεί να είναι ο πιο πολύτιμος βοηθός στην προσπάθεια αυτή. Αν λοιπόν στόχος σου είναι να κόψεις το τσιγάρο σίγουρα καλό είναι να μάθεις περισσότερα για τα ΙΔΚ.

Που θα τα βρω;

Σε ορισμένα δημόσια, πανεπιστημιακά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Για να πας θα πρέπει να κλείσεις πρώτα ένα προγραμματισμένο ραντεβού. Για πληροφορίες σχετικά με τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορείτε να καλέσεις δωρεάν στο 1142 (γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης για το κάπνισμα) και να μάθεις το τηλέφωνο του πλησιέστερου στην περιοχή σας Ιατρείου. Τα ραντεβού για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, στα δημόσια νοσοκομεία, κλείνονται – όπως όλα τα ραντεβού – μέσα από τη γραμμή 1535.

Μπορώ να πάω ακόμα κι αν δεν είμαι βαρύς καπνιστής;

Στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος μπορούν να απευθυνθούν όλοι όσοι επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα ανεξάρτητα με το πόσο και για πόσο καπνίζουν.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Αρχικά προγραμματίζεται μια επίσκεψη κατά την οποία καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό, οι καπνιστικές συνήθειες και ο βαθμός καπνίσματος έτσι ώστε να ρυθμιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης ανάλογα με την περίπτωση. Στη συνέχεια προγραμματίζονται επισκέψεις. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό ενημέρωσης, ιατρικής παρακολούθησης, ψυχολογικής στήριξης και πιθανόν φαρμακευτικής αγωγής.

Πόσο συχνές είναι οι επισκέψεις;

Στην αρχή κάθε εβδομάδα ή μία φορά στις δεκαπέντε μέρες και αργότερα μία φορά το μήνα. Μετά το πέρας της θεραπεία ο πρώην καπνιστής παρακολουθείται για έναν χρόνο για την αποφυγή υποτροπών.

Θα χρειαστεί να πάρω φάρμακα;

Όχι πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί η συμβουλευτική, σε άλλες χρησιμοποιούνται υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, αυτοκόλλητα, εισπνεόμενες συσκευές κλπ) όμως σε κάποιες συστήνεται φαρμακευτική αγωγή.

Τι είδους φάρμακα χρησιμοποιούνται;

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος –εκτός από τα υποκατάστατα νικοτίνης- περιλαμβάνουν χάπια η χορήγηση των οποίων γίνεται με ιατρική παρακολούθηση. Αυτά μπορεί να είναι μία κατηγορία μη ειδικών αντικαταθληπτικών τα οποία ενδείκνυται στη διακοπή του καπνίσματος καθώς ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης ιδιαίτερα στις γυναίκες είναι η κατάθλιψη. Άλλη εναλλακτική είναι τα φάρμακα που εμποδίζουν τη δράση της νικοτίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μειώνουν την έντονη επιθυμία για νικοτίνη και τα συμπτώματα στέρησης. Ο γιατρός αποφασίζει ποια είναι τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση καπνιστή.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η θεραπεία διαρκεί πολύ καιρό στην πραγματικότητα ο χρόνος θεραπείας είναι μικρός αφού συνήθως στα η διακοπή καπνίσματος επιτυγχάνεται από τον πρώτο μήνα. Ανάλογα με την περίπτωση συνήθως διαρκεί από 2 έως 3 μήνες.

Πως θα χειριστώ στιγμές «αδυναμίας»;

Η ειδική συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη βοηθά τον καπνιστή να συνειδητοποιήσει πότε νιώθει την ανάγκη για τσιγάρο οπότε του δίδονται συμβουλές για χειρισμούς και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των στιγμών «αδυναμίας» μέχρι να καταφέρει να απεξαρτηθεί. Επίσης μπορεί να είσαι και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ειδικούς του ιατρείου διακοπής καπνίσματος, οι οποίοι θα σε συμβουλέψουν αναλόγως στις δύσκολες στιγμές.

Ποιο είναι το κόστος;

O ασθενής επιβαρύνεται με 5 ευρώ κατά την επίσκεψή του που είναι η αμοιβή του νοσοκομείο καθώς και με το κόστος των φαρμάκων για 2-3 μήνες τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πρέπει ωστόσο να λάβει υπόψη ότι το κόστος της θεραπείας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος του καπνίσματος ενώ από την άλλη το κέρδος για την υγεία είναι τεράστιο.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας;

Σύμφωνα με έρευνες το ιατρείο διακοπής καπνίσματος αυξάνει την επιτυχία διακοπής σε ποσοστό 65 % των συμμετεχόντων. Την ίδια ώρα, ένα άτομο που κόβει το τσιγάρο μόνο του έχει μόνο 5% πιθανότητες να τα καταφέρει.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο ;

Μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι μείωσαν το κάπνισμα ή κατάφεραν να το κόψουν χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ ο οποίος εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες και τη διαθέσιμη έρευνα, αναφέρει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν θεωρείται ως ασφαλής εναλλακτική λύση στο κάπνισμα και γι’αυτό δεν συνιστάται . Τέλος υπάρχουν αρκετές διεθνείς μελέτες που τονίζουν την επικινδυνότητα της χρήσης του.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου από τη στιγμή που κόβεις το τσιγάρο

Σε 20 λεπτά:

Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό.

Σε 8 ώρες:

Το οξυγόνο στον οργανισμό σου ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε 24 ώρες:

Η πιθανότητα εμφράγματος αρχίζει να μειώνεται.

Σε 48 ώρες:

Επανέρχεται στα φυσιολογικά η γεύση και η όσφρηση.

Σε 72 ώρες:

Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα.

Σε 2 εβδομάδες έως 3 μήνες:

Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και το περπάτημα και η άσκηση γίνεται ευκολότερη.

Σε 3 έως 6 μήνες:

Σταματούν συμπτώματα όπως βήχας, κόπωση, λαχάνιασμα και βελτιώνονται η αναπνευστική λειτουργία.

1 χρόνο από το τελευταίο τσιγάρο

Μειώνεται το ρίσκο εκδήλωσης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και το ρίσκο εμφράγματος.

Μετά από 5 χρόνια:

Μειώνεται η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.

Μετά από 10 χρόνια:

Είναι σαν να μην έχεις καπνίσει ποτέ αφού πιθανότητες για οποιαδήποτε ασθένεια είναι ίδιες με αυτές κάποιου που δεν καπνίζει.

Το κόψιμο του τσιγάρου είναι για έναν καπνιστή το πιο πολύτιμο δώρο για την υγεία του!


Διαβάστε περισσότερα...

Διώκονται επειδή γέννησαν στο σπίτι


Το θέμα του τοκετού στο σπίτι στην Ελλάδα προβληματίζει καθώς 63 γονείς που στο διάστημα 2009-2010 επέλεξαν να φέρουν τα παιδιά τους στον κόσμο με αυτό τον τρόπο διώκονται, μετά από μηνύσεις που κατέθεσε ο Σύλλογος Μαιών/Μαιευτήρων Θεσσαλονίκης, και θα δικαστούν στις 11 Ιουνίου κατηγορούμενοι για ρύπανση του περιβάλλοντος με τους πλακούντες και για τον τρόπο που δήλωσαν τα παιδιά τους στο ληξιαρχείο. Ο Σύλλογος “Εγκυμονώ-Γεννώ-Επιλέγω” με τη διοργάνωση του φεστιβάλ “Η γιορτή στην ελευθερία στη γέννα” υποστηρίζει αυτούς τους γονείς που διώκονται για την επιλογή τους

“Το βασικό δικαίωμα στον τοκετό στο σπίτι αποτελεί έκφανση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και ανάγεται στον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος . Το κράτος οφείλει να απέχει από οποιανδήποτε παρέμβαση εκτός κι αν αποδειχτεί ότι το παιδί εκτίθεται σε κίνδυνο. Ο τοκετός στο σπίτι προγραμματίζεται από γυναικολόγο και μαία παρίσταται ειδικευμένη μαία και αν διαπιστωθεί πρόβλημα βρίσκονται σε επαφή με νοσοκομείο και κλινική όπου μεταφέρεται η γυναίκα” επισημαίνει η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου αναφερόμενη στο δικαίωμα στον κατ΄οίκον τοκετό.

Η κ. Ιωαννίδου τονίζει ότι ο πλακούντας δεν είναι μολυσματικός , εφόσον η γυναίκα δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή ηπατίτιδα και ότι ακόμη και αν γεννήσει στο νοσοκομείο έχει το δικαίωμα να τον ζητήσει και να τον πάρει.

“Η γυναίκα που πάσχει από AIDS ή ηπατίτιδα δεν επιλέγει να γεννήσει στο σπίτι. Η δίωξη των γυναικών που γέννησαν στο σπίτι για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τον πλακούντα έχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, Αφενός οι πολίτες που επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι καθίστανται πολίτες β΄κατηγορίας και αφ΄ ετέρου εμπλέκονται οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους πλακούντες και οι οποίες ζητούν 150 ευρώ για να πάρουν έναν πλακούντα. Υπάρχει νομικό κενό στον τρόπο λειτουργίας αυτών των εταιρειών. Εξάλλου υπάρχουν γονείς που θεωρούν τον πλακούντα ιερό και δεν θέλουν να καταλήγει να χρησιμοποιείται για κρέμες και καλλυντικά” προσθέτει η κ. Ιωαννίδου.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που αρχίζει σήμερα στις 19.00 περιλαμβάνουν συναυλίες καλλιτεχνικά δρώμενα και θεατρικά ενώ το αυριανό πρόγραμμα που ξεκινά στις 11.00 το πρωί περιλαμβάνει ομιλίες της δικηγόρου Ελεάννας Ιωαννίδου με θέμα: «Το δικαίωμα στον κατ' οίκον τοκετό», της ειδικής παθολόγου Μυρτώς Γρίβα με θέμα: «Διώκομαι γιατί γέννησα στο σπίτι μου», της μαίας Πασχαλίνας Καμπουρίδου με θέμα:

«Οι επιλογές τοκετού των γυναικών στην Ελλάδα» της βοηθού μητρότητας Μαρίας Ανδρεουλάκη με θέμα: «Το δίκτυο ενεργών πολιτών ENCA, 20 χρόνων δράσεις», της δικηγόρου Στέλλας Στοϊκου με θέμα: «Ελληνική Νομοθεσία για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού» και της εκπαιδεύτριας γιόγκα Σοφίας Χατζηπαναγιώτου με θέμα: «Γυναίκα-Φύση, Μητέρα-Θεά».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μην πίνετε από κουτάκια αναψυκτικών με το στόμα


Την Προσοχή των καταναλωτών εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών Νομού Ηλείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην κατανάλωση αναψυκτικών και νερού με το στόμα, κατευθείαν, από το μπουκάλι ή από το κουτάκι...

Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και λόγο αυξημένης ζήτησης, αναψυκτικά και πλαστικά μπουκάλια με νερό, δεν έχουν την ιδιαίτερη προστασία στους χώρους φύλαξης, δηλαδή από τα σημεία διανομής προς τα καταστήματα.

Ακόμα και σε πολλά καταστήματα εστίασης έχει παρατηρηθεί ότι λόγο της καλοκαιρινής σαιζόν είναι αποθηκευμένα εξωτερικά του καταστήματος …

Οι Ανύπαρκτοι έλεγχοι των Υγειονομικών αρχών καθώς και οι «πρόχειροι» χώροι που στήνονται βιαστικά –βιαστικά δίπλα από τις «Κάβες ως Συμπλήρωμα της Επιχείρησης», προκειμένου να εξυπηρετηθεί η άνοδος της αυξημένης κίνησης του Καλοκαιριού, εγκυμονεί κίνδυνους για την υγεία των καταναλωτών …

Τα Μπουκάλια του νερού είναι εκτεθειμένα για μέρες σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα την αλλοίωση τους και οι χώροι πολλές φορές των εγκαταστάσεων βρίσκονται στην «εξοχή» με ότι συνεπάγεται αυτό για την σωστή αποθήκευση των προϊόντων και την προστασία από απρόσκλητους επισκέπτες…

Το ΙΝΚΑ Νομού Ηλείας απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών ,και συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση απευθείας με το στόμα…

Το κουτάκι αναψυκτικού θα πρέπει να πλένεται καλά και η μόνη χρήση κατανάλωσης να γίνεται με καλαμάκι ή ποτήρι….


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γ. Κωτσιόπουλος δημοπρατεί επώνυμες τσάντες για φιλανθρωπικό σκοπό


Τσάντες επώνυμων σχεδιαστών μπήκαν σε δημοπρασία χθες το μεσημέρι στην ετήσια εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό «Bag Lunch», την οποία διοργανώνει τα τελευταία 10 χρόνια, συγκεκριμένα από το 2003, ο ελληνικής καταγωγής στυλίστας και παρουσιαστής στο Fashion Police, Γιώργος Κωτσιόπουλος. 

Τα έσοδα διατίθενται κάθε χρόνο για τη διδασκαλία των Τεχνών στα δημόσια σχολεία. Η εκδήλωσή έγινε σε ιδιωτικό χώρο στο Los Angeles. Διάσημες κυρίες έδωσαν το παρόν μεταξύ των οποίων η Lisa Kudrow από τη σειρά «Friends», η Kristin Davis του «Sex and the City», η Kate Lowes από τη σειρά «Scandal», η Charlotte Ross, η Elizabeth Stewart και η Melissa Rivers. 

Οι καλεσμένοι έφθασαν τους 200 και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν άγγιξαν τα 150.000 δολάρια για μία ακόμη χρονιά και θα εξασφαλίσουν τη διδασκαλία Τεχνών για ένα έτος σε 600 παιδιά. 

Πατώντας αριστερά στο εικονίδιο JPG μπορείτε να δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσης από τους λογαριασμούς του διοργανωτή αλλά και των καλεσμένων στο Instagram.


Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρεις για το χαράτσι της ΔΕΗ


Σχετικά με την εξόφληση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) έτους 2012 μέσω των λογαριασμών ρεύματος, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις σχετικές διευκρινίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, θα ξεκινήσει η έκδοση λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το ΕΕΤΑ 2013.

Ως εκ τούτου, στις 22 Ιουνίου 2013 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ 2012. Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΗΔΕ 2012, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
Αν κάποιος πελάτης εξοφλήσει εκπρόθεσμα (μετά την 22α Ιουνίου 2013) λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει ΕΕΤΗΔΕ 2012, το ποσό που θα έχει καταβληθεί για το ΕΕΤΗΔΕ θα πιστωθεί και θα εμφανιστεί διακριτά στο πρώτο λογαριασμό ρεύματος που θα εκδοθεί μετά την 22α Ιουνίου 2013, καθώς η οφειλή ΕΕΤΗΔΕ 2012 θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία.

Αν οποιοσδήποτε εκ των ως άνω πελατών αυτών, επιθυμεί να του επιστραφούν τα χρήματα που θα έχει καταβάλει για το ΕΕΤΗΔΕ 2012 νωρίτερα από την έκδοση του επόμενου λογαριασμού του, με την προσκόμιση ενός πρόσφατου λογαριασμού και επίδειξη της ταυτότητάς του – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο, μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ και να παραλάβει το αντίστοιχο ποσό.

Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες – πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ – είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.

Τέλος, η ΔΕΗ ζητά την κατανόηση για τα όποια πρακτικά προβλήματα προέκυψαν αναπόφευκτα κατά την εφαρμογή ενός μέτρου έκτακτης ανάγκης, που η Πολιτεία υιοθέτησε για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος, και θέλει να διαβεβαιώσει το σύνολο των πελατών ότι, εξ αρχής κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αποστολή αυτή, που σε μια δύσκολη συγκυρία της ανατέθηκε από την Πολιτεία, καθώς και για την ελαχιστοποίηση των σχετικών προβλημάτων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 6 επικρατέστεροι μύθοι της δίαιτας


Κατά καιρούς διαβάζουμε και δεχόμαστε διάφορες συμβουλές για το πώς μπορούμε να χάσουμε κιλά εύκολα. Αυτά που μας λένε όμως, τις περισσότερες φορές αποτελούν "Μύθους" και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δες παρακάτω 6 από αυτούς τους "Μύθους" για να ξέρεις και εσύ πού βαδίζεις:

Μύθος 1: Το να τρως το φαγητό της ημέρας σε συγκεκριμένους συνδυασμούς θα σε βοηθήσει να αδυνατήσεις.

Γεγονός: Εβδομήντα χρόνια πριν οι ειδικοί είχαν πει τη συγκεκριμένη ανοησία και εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τα ίδια και σήμερα. Σχεδόν όλα τα φαγητά συνδυάζουν την πρωτεΐνη, με το λίπος και τους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα το γάλα περιέχει 20% πρωτεΐνες, 50% λίπος και 30% υδατάνθρακες.

Μύθος 2: Τα γονίδιά σου επηρεάζουν το μεταβολισμό σου και το βάρος σου.

Γεγονός: Μόνο το 25% του σωματικού σου βάρους είναι επηρεασμένο από τα γονίδια σου ενώ το υπόλοιπο είναι αποτέλεσμα της δικής σου διατροφικής συμπεριφοράς. Σε κάθε στιγμή της ζωής σου μπορείς να αλλάξεις το βάρος σου συνδυάζοντας τροφές χαμηλές σε θερμίδες και άσκηση ενώ μπορείς να αυξήσεις το μεταβολισμό σου σε κάθε ηλικία κάνοντας ασκήσεις δύναμης και αντίστασης.

Μύθος 3: Πρέπει να εστιάσεις σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματός σου για να χάσεις βάρος.

Γεγονός: Αντιθέτως, για να καταφέρεις να αποκτήσεις πιο αδύνατα πόδια ή πιο επίπεδο στομάχι, αν επικεντρώνεται σε εκείνα τα σημεία το πάχος σου, πρέπει να αυξήσεις το μυικό σου ιστό σε όλο το σώμα. Γυμνάζοντας όλους τους μύες σου, αυξάνεις το μεταβολισμό σου. Αυξάνοντας λοιπόν το μεταβολισμό σου και προσέχοντας τη διατροφή σου θα αρχίσεις να βλέπεις το σώμα σου να μεταμορφώνεται.

Μύθος 4: Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική.

Γεγονός: Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι οποιαδήποτε ώρα εσύ θέλεις. Θα έχεις ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα ότι ώρα κι αν γυμναστείς. Το πιο σημαντικό είναι να ασκείσαι συχνά. Έρευνες έχουν δείξει πως είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις μία πιο συχνή άσκηση αν την κάνεις το πρωί και αυτό συμβαίνει διότι μία απογευματινή προπόνηση εύκολα μπορεί να αναβληθεί για την επόμενη μέρα.

Μύθος 5: Το σώμα σου δε θα κάψει λίπος παρά μόνο αν ασκηθείς για πάνω από 20 λεπτά.

Γεγονός: Κάθε στιγμή, είτε γυμνάζεσαι είτε όχι, καις λίπος. Για να κάψεις, όμως, μεγαλύτερη ποσότητα λίπους πρέπει να γυμναστείς όσο περισσότερο μπορείς. Είτε γυμναστείς 20 λεπτά είτε 30 λεπτά, θα χάσεις λίπος. Απλά, η 30λεπτη άσκηση σίγουρα θα σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερο.

Μύθος 6: Πριν από μία εμφάνιση το καλύτερο είναι να μη φας τίποτα.

Γεγονός: Δεν είναι καθόλου σωστό αυτό το πλάνο καθώς με τη δικαιολογία ότι δεν έχεις φάει τίποτα όλη μέρα, θα φας όσο περισσότερο μπορείς εκεί που θα πας. Αν θέλεις να κάνεις μία εντυπωσιακή εμφάνιση, κόψε μερικές θερμίδες από όλα σου τα γεύματα για μερικές μέρες πριν και θα έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Για ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα, αύξησε την άσκησή σου πριν την εμφάνισή σου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λένε "όχι" στη δωρεά οργάνων


Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται από το πρωί σε Αστυνομικά Τμήματα της Πάτρας από πολίτες που επιθυμούν να υπογράψουν αίτηση βάσει της οποίας δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, δότης οργάνων καθίσταται αυτοδίκαια και χωρίς την έγκριση των οικείων του, οποιοσδήποτε ασθενής καταστεί εγκεφαλικά νεκρός για οποιοδήποτε λόγο.

Όσοι πολίτες δεν συναινούν στη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, να μεταβούν σε αστυνομικό τμήμα για να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής τους και στη συνέχεια η επιθυμία τους θα κοινοποιηθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα.







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξι νέα κρούσματα του ιού Έμπολα στο Κονγκό


Η αντιμετώπιση των επιδημιών καθίσταται δύσκολη εξαιτίας των παραδόσεων και των εθίμων των φυλών.

Έξι νέα κρούσματα του ιού Έμπολα εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου είχε ξεσπάσει επιδημία της νόσου αυτής πέρσι, όπως έγινε γνωστό σήμερα από πηγές του ΟΗΕ στην Κινσάσα.

«Έξι ύποπτα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα αναφέρθηκαν από την 1η μέχρι την 12η Μαΐου στη ζώνη του Μόνγκο, στην περιοχή Μπα-Ουέλε της Ανατολικής Επαρχίας», δήλωσε ο Σιλβέστρε Εντούμπα του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Ο Εντούμπα είπε ότι μια ομάδα επιστημόνων έχει σταλεί στην περιοχή για να συλλέξει δείγματα προκειμένου να γίνουν εξετάσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το επίκεντρο της προηγούμενης επιδημίας ήταν το Ισίρο, που απέχει 240 χιλιόμετρα από το Μόνγκο. Μέσα σε έξι μήνες καταγράφηκαν 62 κρούσματα και 34 άνθρωποι πέθαναν. Μάλιστα για πρώτη φορά μία έγκυος ασθενής γέννησε πρόωρα ένα ζωντανό παιδί, όμως μητέρα και βρέφος πέθαναν λίγες ημέρες αργότερα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, που μεταδίδεται από την άμεση επαφή με το αίμα ή τις σωματικές εκκρίσεις του πάσχοντα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή αλλά ακόμη και από την επαφή με τα πτώματα.

Η αντιμετώπιση των επιδημιών καθίσταται δύσκολη εξαιτίας των παραδόσεων και των εθίμων των φυλών που επιτάσσουν από τους συγγενείς και τους φίλους να βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών. Επίσης, καθώς πολλοί ασθενείς φοβούνται μήπως τους βάλουν στην απομόνωση, το σκάνε για να κρυφτούν στη ζούγκλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη του καρότου


Περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών απαραίτητων για υγεία και ευεξία.

Το καρότο ή καρώτο, είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος (Daucus) της οικογένειας των Σελινοειδών.

Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μωβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.

Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα.

Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα.

Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται 3 – 4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.

Πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και βιταμίνες Α, Κ, C, Ε και του συμπλέγματος Β. Όλοι έχουμε συνδέσει τα καρότα με το πορτοκαλί τους χρώμα, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν και σε άλλα χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο, κόκκινο ή μοβ (το τελευταίο είναι το χρώμα της αυθεντικής ποικιλίας). Είναι ένα φυτό με παχιά, σαρκώδη, χρωματιστή ρίζα, το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια, ενώ τα πράσινα φύλλα του έχουν μακρύ μίσχο και βγαίνουν πάνω από το έδαφος.

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή β – καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η β – καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της β – καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Διάφορες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η φαλκαρινόλη, ουσία που περιέχεται στα καρότα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, συν του ότι η β – καροτίνη ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Κάνσας, έδειξε ότι αν εκτιθέμεθα συχνά σε παθητικό κάπνισμα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα, είναι μια έξυπνη επιλογή για να ισορροπήσουμε τη βλάβη, επειδή το β – καροτένιο στο καρότο μπορεί να μετατραπεί στον οργανισμό μας, σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, ακόμη και ένα καρότο την ημέρα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα στο μισό.

Οι έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας. Η λιγνίνη που βρίσκεται στο καρότο, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η συχνή κατανάλωση καρότου έχει επίσης συνδεθεί με 20% μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και 50% μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Επίσης, έχει αντι – υπερτασικές, φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καρότα μακριά από μήλα, αχλάδια, πατάτες και άλλα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέριο αιθυλενίου, δεδομένου ότι η έκθεση σε αυτό το αέριο, τα καθιστά πικρά.

Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες. Ένα μεσαίο καρότο περιέχει 0,6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5,8 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1,7 γραμμάρια φυτικών ινών και 25 θερμίδες, κάτι το οποίο τα καθιστά ένα ασφαλές συμπλήρωμα σε κάθε δίαιτα και το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.

Οι ίνες στα καρότα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτυπήσετε φρέσκο χυμό από βιολογικά καρότα και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο. Αν τον πίνετε κάθε πρωί, θα ανακουφίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα καρότα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις όπως η διάρροια.

Πώς να τα μαγειρεύετε

Τα καρότα είναι νόστιμα ωμά αλλά και μαγειρεμένα, ενώ η β – καροτίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Στην πραγματικότητα, το μαγείρεμα διασπά τις φυτικές ίνες, κάνοντας τις θρεπτικές τους ουσίες και τα ζάχαρα, περισσότερο διαθέσιμα και καθιστώντας τα καρότα πιο γλυκιά. Προσέξτε μόνο να μην παραμαγειρεύετε τα καρότα, για να διατηρείτε καλύτερα τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Κι επειδή τα καρότα έχουν λιποδιαλυτές ουσίες, οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται καλύτερα με την προσθήκη λαδιού.

Όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, τα καρότα, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, έχουν ανθυγιεινά αποτελέσματα, και μπορεί να «χρωματίσουν» το δέρμα μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: Είτε το σώμα μας δε μπορεί να επεξεργαστεί την καροτίνη που καταναλώνουμε, ή το συκώτι μας είναι τοξικό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται καροταναιμία. Αν και ο αποχρωματισμός του δέρματος είναι ακίνδυνος και δεν αποτελεί απειλή για την υγεία, μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση κάποιους που δε μπορούν να συνηθίσουν ένα διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Η υπερβολική καροτίνη μπορεί να προκαλέσει αυτή την κατάσταση, συνήθως στα παιδιά και σπάνια σε υγιείς ενήλικες, κυρίως λόγω του ότι το ήπαρ τους λειτουργεί αρκετά καλά για να μετατρέψει τη βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α και να απορρίψει την υπόλοιπη από τον οργανισμό.

Πώς να επιλέγετε και να αποθηκεύετε τα καρότα

Η επιλογή των καρότων έχει μεγάλη σημασία. Πάντα επιλέγετε εκείνα των οποίων οι ρίζες είναι σταθερές, λείες, σχετικά ίσιες και φωτεινές σε χρώμα. Όσο πιο βαθύ είναι το πορτοκαλί, τόσο περισσότερη η βήτα καροτίνη στο καρότο. Εάν τα πάρετε με τα φύλλα τους, θα πρέπει να έχουν έντονο πράσινο χρώμα, και να μην έχουν μαραθεί. Δεδομένου ότι τα ζάχαρα στα καρότα είναι συγκεντρωμένα στον πυρήνα τους, σε γενικές γραμμές, όσα έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, θα έχουν μεγαλύτερο πυρήνα και επομένως θα είναι πιο γλυκά.

Τα καρότα είναι σκληρά λαχανικά που διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πολλά άλλα λαχανικά, όταν αποθηκεύονται σωστά. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, ελαχιστοποιήστε την ποσότητα της υγρασίας που χάνουν. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να τα αποθηκεύετε στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου, σε μια πλαστική σακούλα ή τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί, το οποίο θα μειώσει το ποσό της συμπύκνωσης. Αυτή η μέθοδος θα τα κρατήσει φρέσκα για περίπου δύο εβδομάδες.

Το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες (κυρίως συνοδεύοντας το λάχανο), ή σαν τουρσί ή μαγειρεμένο (θεωρείται βασικό συστατικό στη φασολάδα, ενώ ταιριάζει πολύ καλά και με τον αρακά). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο καλά στην ζαχαροπλαστική (κέικ καρότου, γλυκό του κουταλιού καρότο). Πολύ καλή επιλογή αποτελεί και ο χυμός καρότου μαζί με χυμό από μήλα.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιδανική μέρα για εγχείρηση η... Δευτέρα!


Αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο.

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να συνδέσει την ημέρα πραγματοποίησης ενός χειρουργείου με τις πιθανότητες να επιβιώσει ο ασθενής! Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν βρετανοί ερευνητές, αν κάποιος κάτσει στο χειρουργικό κρεβάτι Παρασκευή, έχει 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει απ’ ό,τι αν χειρουργούνταν τη Δευτέρα.

Ο κίνδυνος, μάλιστα, αυξάνεται αν η επέμβαση πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο!

Για την εκπόνηση της μελέτης, οι ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν πάνω από 4 εκατ. προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσια βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ των ετών 2008 - 2011, στη διάρκεια των οποίων 27.582 ασθενείς πέθαναν στις επόμενες 30 μέρες μετά το χειρουργείο. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι ο μέσος κίνδυνος θανάτου είναι μόλις 0,67%.

Το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας εμφανίζονταν στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, κάθε μέρα οι θάνατοι αυξάνονταν σταδιακά και κορυφώνοντας μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά 82% σε σχέση με τη Δευτέρα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο διήμερο της αργίας σπάνια γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, συνεπώς σε απόλυτο αριθμό ο αριθμός των θανάτων ήταν μικρός.

Οι ερευνητές απέδωσαν τα παραπάνω ευρήματα στη μείωση της ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας, όσο περνάνε οι μέρες της εβδομάδας. «Οι πρώτες 48 ώρες μετά από μια επέμβαση είναι συχνά η πιο κρίσιμη περίοδος για τους χειρουργημένους ασθενείς», σημείωσε ο επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Πολ Αϊλίν.

«Έτσι, αν η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι χαμηλότερη μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως έχουν δείξει και ορισμένες προηγούμενες μελέτες, είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας όχι μόνο στους ασθενείς που χειρουργούνται μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και σε όσους κάνουν επέμβαση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε η μετεγχειρητική φροντίδα τους πέφτει μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν πιθανώς υπάρχει μικρότερη διαθεσιμότητα προσωπικού, υλικών και διαγνωστικών υπηρεσιών».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.



Διαβάστε περισσότερα...

Όσοι τρώνε νωρίτερα μεσημεριανό αδυνατίζουν


Τι αποκάλυψε ισπανική έρευνα για την ώρα του γεύματος.

Όσοι κάνουν δίαιτα και καταναλώνουν νωρίς μέσα στην ημέρα το μεσημεριανό τους γεύμα τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που το τρώνε αργότερα, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 420 ανθρώπους που πήγαιναν σε διαιτολογικά γραφεία στη Νότιοανατολική Ισπανία. Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή που σημαίνει ότι περίπου το 40% των θερμίδων καταναλώνονται στο γεύμα.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν το μεσημεριανό τους πριν τις 3μ.μ., ενώ οι άλλοι μισοί μετά τις 3 μ.μ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν νωρίς το μεσημεριανό έχασαν κατά μέσο όρο 10 κιλά – δηλαδή περισσότερο από το 11% του αρχικού τους βάρους – ενώ όσοι το έτρωγαν αργά έχασαν 7,7 που αντιστοιχούν στο 9% του αρχικού τους βάρους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ώρα κατανάλωσης του μεσημεριανού είναι πιθανό να παίζει ρόλο στον τρόπο που το σώμα ρυθμίζει το βάρος. Τα στοιχεία δεν έδειξαν ότι η ώρα του πρωινού ή το δείπνου έπαιξε κάποιο ρόλο.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν και ερευνητές από τη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η ευεργετική δράση του λεμονιού


Ιδανικό για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Το λεμόνι είναι σίγουρα το μόνο «φρούτο» που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Ταιριάζει με όλα, με κρέας, με λαχανικά, με σαλάτες, με ψάρια, με όσπρια και όχι άδικα καθώς εκτός από γεύση το λεμόνι χαρίζει στον οργανισμό μας μια πληθώρα ευεργετημάτων.

Το λεµόνι, χάρη στην άφθονη περιεκτικότητά του σε βιταµίνη C, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των χειµωνιάτικων λοιμώξεων.

Το λεµόνι συνιστάται σε δίαιτες κατά της χοληστερίνης και γενικά για την καλύτερη υγεία του κυκλοφορικού συστήµατος.

Η πρόσληψη του χυμού λεμονιού μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, προλαβαίνει τις δηλητηριάσεις ιδιαίτερα από οστρακοειδή και ενεργεί ως αντίδοτο.

Η δράση του είναι πολλαπλή. Το λεμόνι είναι αντιοξειδωτικό, ένα μεγάλο ποτήρι νερό με το χυμό ενός λεμονιού το πρωί είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να δώσετε στον οργανισμό σας.

Συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση, το μυοσκελετικό σύστημα και δυναμώνει τα ούλα. Επιπλέον βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.

Κι επειδή έχει αποδειχθεί, πως διαθέτει διουρητική και κυρίως λιποδιαλυτική δράση, πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό του λεμονιού και κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Το λεμόνι υποστηρίζεται ότι περιέχει 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, που καταπολεμούν ή και σταματούν τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Ιδιότητες του λεμονιού

- Αντισηπτικό

- Αντιπυρετικό

- Αντιρευματικό

- Αντιβακτηριακό

- Αντιοξειδωτικό

- Εφιδρωτικό

- Αντικαρκινικό

- Αντιφλεγμονώδες

- Αντιιικό

Ο Φεβρουάριος είναι η εποχή του λεμονιού. Προμηθευτείτε φρέσκα λεμόνια και εκμεταλλευτείτε τα στο έπακρο.

Μπορείτε άνετα να τα στίψετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη είτε στις θήκες για παγάκια, είτε σε σακούλες τροφίμων. Έτσι θα έχετε σε πρώτη ζήτηση φρέσκο χυμό λεμονιού.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προκαλεί η έλλειψη ύπνου


Ανατρέπεται η φυσιολογική λειτουργία των γονιδίων.

Δραματικές συνέπειες για τα γονίδια του ανθρώπου μπορεί να έχει ο λιγοστός και κακός ύπνος για αρκετά βράδια στη σειρά, ιδίως για τα γονίδια που ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημά, το μεταβολισμό και την ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες, με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το να κοιμάται κανείς λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ επί μια εβδομάδα, ανατρέπει τη φυσιολογική λειτουργία εκατοντάδων ζωτικών γονιδίων. Συνεπώς, η έλλειψη ή η διαταραχή του ύπνου έχει σοβαρότερες συνέπειες από το να αφήνει κάποιον απλώς με το αίσθημα της κούρασης την επόμενη ημέρα, όπως είπαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κόλιν Σμιθ του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, τόνισαν ότι η μελέτη τους βοηθά να πέσει φως στο πώς και γιατί ο κακός ύπνος υποσκάπτει την υγεία. Οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η άνοια, η πρόωρη γήρανση κ.α. έχουν κατά καιρούς συσχετισθεί με τον ανεπαρκή και χαμηλής ποιότητας ύπνο.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 εθελοντές ηλικίας 23 έως 31 ετών, αφότου είχαν κοιμηθεί είτε πολύ (έως δέκα ώρες), είτε λίγο (κάτω από έξι ώρες). Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι στη δεύτερη περίπτωση πάνω από 700 γονίδια είχαν υποστεί μεταβολές στη λειτουργία και στην έκφρασή τους. Συγκεκριμένα, σε όσους είχαν κοιμηθεί λίγο, 444 γονίδια ήσαν λιγότερο ενεργά και 267 περισσότερο ενεργά, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί περισσότερο. Επειδή τα γονίδια ελέγχουν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι μεταβολές στη γονιδιακή έκφραση έχουν ως συνέπεια να μεταβάλλεται και η βιοχημεία του ανθρώπινου οργανισμού εξαιτίας του κακού ύπνου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι λόγω του ελλιπούς ύπνου διαταράσσεται το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι του οργανισμού. Μερικά γονίδια έχουν ένα φυσιολογικό ρυθμό έντασης και ύφεσης στη δραστηριότητά τους μέσα στο 24ωρο, όμως αυτός ο κύκλος δυσλειτουργεί λόγω της στέρησης του ύπνου. Περίπου 400 γονίδια σταμάτησαν τελείως να λειτουργούν, από τα 1.855 συνολικά που εμπλέκονται σε αυτό τον περιοδικό κύκλο.

«Είναι σαφές ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την καλή συντήρηση και τη σωστή λειτουργία του σώματος. Αν δεν μπορούμε πραγματικά να ανανεώνουμε και να αντικαθιστούμε τα παλαιά κύτταρα με νέα, αυτό πρόκειται να οδηγήσει σε εκφυλιστικές παθήσεις», δήλωσε ο Σμιθ.

Πάντως, προς το παρόν, οι Βρετανοί ερευνητές, αναγνώρισαν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο οι γονιδιακές μεταβολές στους στερημένους από ύπνο ανθρώπους είναι περισσότερο μια επιβλαβής βραχύβια αντίδραση του οργανισμού ή μια ένδειξη μακρόχρονης βλάβης. Γι' αυτό, θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες σε βάθος χρόνου για να φωτίσουν το ζήτημα.

Μελλοντικά, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την εύρεση ενός αιματολογικού- γενετικού τεστ, που θα δείχνει κατά πόσο το σώμα ενός ανθρώπου έχει επηρεαστεί αρνητικά από την έλλειψη του ύπνου. Αυτό θα είναι χρήσιμο, με δεδομένο ότι ορισμένες ουσίες, όπως η καφεΐνη, μπορούν να «καμουφλάρουν» τις συνέπειες της αϋπνίας και έτσι οι άνθρωποι να μην συνειδητοποιούν τη φθορά για τον οργανισμό τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι συστηματικά κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ, έχουν κατά 15% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους απολαμβάνουν τον ύπνο τους.

Από την άλλη όμως, ο καθηγητής ψυχοφυσιολογίας Τζιμ Χορν του Κέντρου Ερευνών για τον Ύπνο του πανεπιστημίου του Λαφμπόροου επισήμανε ότι «συχνά υπερτονίζονται οι δυνητικοί κίνδυνοι από την έλλειψη ύπνου και η ανάγκη για ύπνο οκτώ ωρών, προκαλώντας υπερβολική και περιττή ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους», κάτι που φαίνεται να τροφοδοτεί και η νέα μελέτη.

Όπως είπε ο Βρετανός ειδικός, «πρέπει να προσέχουμε και να μη γενικεύουμε ευρήματα τέτοιου είδους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με έναν ύπνο έξι ωρών και, άλλωστε, δεν μετρά μόνο η διάρκεια του ύπνου, αλλά και η ποιότητά του».



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα όσπρια προστατεύουν την καρδιά


Σύμφωνα με έρευνα βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου.

Η κατανάλωση περισσότερων όσπριων όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φαίνεται ότι βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of International Medicine.

Να σημειώσουμε ότι η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνιστάται στο πλαίσιο της ρύθμισης του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη έρευνα σε 121 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 για να διαπιστώσουν την επίδραση των οσπρίων στα επίπεδα της γλυκόζης, των λιπιδίων και της πίεσης.

Το συμπέρασμα της έρευνάς τους είναι ότι η κατανάλωση περίπου 190 γρ. οσπρίων ημερησίως (ένα φλιτζάνι) συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου, αλλά και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου των διαβητικών ασθενών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι γλιτώνουν το όριο των 67


Διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο ασφαλιστικά ταμεία.

Χθες υπήρξε διευκρινιστική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που αποσαφηνίζει τον φορέα που έχει την ευθύνη για την έκδοση της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Με βάση την εγκύκλιο έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας:

- Όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν το 60ο έτος μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν διαδοχική ασφάλιση. Σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα υπό την προυπόθεση οτι εκεί πληρούν τις προϋποθέσεις. Δηλαδή το αίτημά τους θα μεταβιβαστεί σε άλλο ταμείο και έτσι θα ανοίξει "παράθυρο" για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη (καθώς στον ΟΑΕΕ οιπροϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι αυστηρές).

- Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις των νόμων 3863/10 και 3996/2011 (ακόμα με εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης). Σε περίπτωση που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αυτό μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε.

Ουσιαστικά διορθώνεται εγκύκλιος που είχε βγει πριν από λίγο καιρό (και τελικά αποσύρθηκε) και οδηγούσε στον εγκλωβισμό χιλιάδων ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται ευνοικές διατάξεις παλαιότερων νόμων (για παράδειγμα του 3863/2010) και αποφεύγονται βίαιες ανατροπες στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Χαμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθώς δικαιούνται σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης ή στα 67 με 15ετία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση - που πέρασε με νόμο του 2012 - είναι ενιαία σε όλα τα ταμεία και δεν αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καπνίζετε; Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται με το κάπνισμα!


Το κάπνισμα αποτελεί την πιο κοινή βλαβερή συνήθεια στον κόσμο. Κατά μέσο όρο το 30% των ενήλικων ανδρών και γυναικών καπνίζουν. Η χρήση καπνού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ευθύνεται για το 1/3 των θανάτων στα άτομα της παραγωγικής ηλικίας.

Οι τέσσερις κυριότερες αιτίες θανάτου στο Δυτικό Κόσμο είναι: στεφανιαία νόσος, καρκίνος, αγγειακή εγκεφαλική νόσος και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – παθήσεις οι οποίες συνδέονται στενά με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα πολλαπλασιάζει την επίδραση των άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο και ευθύνεται περίπου για το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων, ενώ η διακοπή του προκαλεί σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Γενικά ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο στους ήπιους και μέτριους καπνιστές είναι 2-4 φορές μεγαλύτερος απ’ ότι στους μη καπνιστές, ενώ φθάνει τις 6-15 φορές για τους βαρείς καπνιστές (περισσότερα από 25 τσιγάρα ημερησίως).



Παθητικοί καπνιστές

Οι παθητικοί καπνιστές, που αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού, δεν καταφέρνουν να γλιτώσουν από τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνού.

Ποιοι κίνδυνοι απορρέουν από το κάπνισμα;

Το κάπνισμα καταφέρνει με διάφορους τρόπους να πλήξει το καρδιαγγειακό σύστημα, οι κυριότεροι από του οποίους είναι οι εξής:

• Αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου

• Η επίπτωση του εμφράγματος είναι 6 φορές μεγαλύτερη στις καπνίστριες και 3 φορές μεγαλύτερη στους καπνιστές

• Αυξάνει την καρδιαγγειακή θνητότητα

• Η συνέχισή του καπνίσματος σε αυτούς που έχουν ήδη στεφανιαία νόσο αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφράγματος και θανάτου

• Αυξάνει τη νοσηρότητα και θνητότητα σε αυτούς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια

• Πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα των άλλων παραγόντων

Οι πιθανοί μηχανισμοί που ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου στους καπνιστές, είναι η αύξηση της καρδιακής συχνότητας, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση των επιπέδων της καρβοξυαιμοσφαιρίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, η σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης και η αύξηση του λόγου ολική χοληστερόλη/HDL. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τη θρομβωτική τάση του αίματος. Η νικοτίνη, βασικό συστατικό του καπνού στο εμπόριο εκτός του ότι είναι εξαρτησιογόνα ουσία, προκαλεί σημαντικές επιδράσεις στις αρτηρίες του σώματος. Η νικοτίνη είναι διεγερτικό, και προκαλεί: αύξηση των παλμών της καρδιάς περίπου 20 παραπάνω χτύπους το λεπτό με κάθε τσιγάρο, αυξάνει την πίεση του αίματος, προκαλεί σμίκρυνση των αρτηριών σε όλο το σώμα κάνοντας πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος και τέλος προκαλεί το σώμα να αποδεσμεύει ποσότητες λίπους και χοληστερίνης στο αίμα. Ως αποτέλεσμα προκαλεί ενδοθηλιακή βλάβη αλλά και ενεργοποίηση των οξειδωτικών βλαβών των ιστών, προάγοντας έτσι την αθηροσκλήρυνση.

Όσον αφορά την αγγειακή εγκεφαλική νόσο, ο σχετικός κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους καπνιστές ήταν 1,5 φορά παραπάνω, ιδίως σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 55 ετών. Αυτή η αρνητική επίδραση του καπνίσματος ισχύει και για τις τρεις μορφές εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή του θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου, του εμβολικού και της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας (η πιο θανατηφόρος μορφή).

Διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιθανότατα η σημαντικότερη τροποποίηση παράγοντα κινδύνου τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή πρόληψη της αθηροσκληρυντικής νόσου. Υπάρχουν γιατροί-ανάμεσα τους και ο γράφων- που συστήνουν στους ασθενείς ότι είναι καλύτερα να μην λάβουν ούτε ένα φάρμακο αρκεί να διακόψουν το κάπνισμα! Η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από μεγάλη μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας. Η θνητότητα από στεφανιαία νόσο μειώνεται σημαντικά τα 2-3 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Στη συνέχεια ο ρυθμός μειώνεται και χρειάζονται περίπου 10 χρόνια για να φθάσει ένας πρώην καπνιστής στο επίπεδο κινδύνου με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ. Συνολικά, η θνητότητα μειώνεται κατά 35% περίπου σε εκείνους που διέκοψαν το κάπνισμα. Εκτός από την πρωτογενή πρόληψη, η διακοπή του καπνίσματος είναι εκ των ουκ άνευ επιτακτική μετά από ένα καρδιαγγειακό συμβάν (δευτερογενής πρόληψη).

Μα είναι εύκολο να το κόψω; Όχι δεν είναι. Είναι όμως πραγματικά θέμα απόφασης. Ο καπνιστής που θα πετάξει ένα πακέτο με τσιγάρα στα σκουπίδια έχει αποφασίσει να το διακόψει. Οι πρώτες μέρες ίσως είναι δύσκολες αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα χωρίς τσιγάρο θα αισθανθείτε τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα της διακόπης καθώς θα απομακρύνεστε από την εξαρτησιογόνο νικοτίνη. Υπάρχει και η συμβουλευτική από τους επαγγελματίες υγείας(ιατρεία διακοπής καπνίσματος) καθώς και φαρμακευτικά υποκατάστατα, η Βουπροπιόνη (zyban), η Βαρενικλίνη (champix) και εναλλακτικές μέθοδοι για τους πιο δύσκολους όπως οβελονισμός, η ύπνωση. Παρά τις όπoιες δυσκολίες υπάρχουν επιλογές και η μόνη ορθή είναι μία: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!



Διαβάστε περισσότερα...

Pistorious: Θρηνεί τη Reeva


Στις 4 Ιουνίου αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία της Reeva Steenkamp και οι δηλώσεις για το πώς βιώνει ο Oscar το θάνατό της άρχισαν. Ο θείος του Παραολυμπιονίκη ανέλαβε το δύσκολο έργο των... αποκαλύψεων.

O δημοσιογράφος του CNN, Robyn Cournow, είναι ο μοναδικός δημοσιογράφος, που επισκέφθηκε το σπίτι που μένει ο Pistorious μαζί με τον θείο του, Peet Van Zyl στην Πρετόρια.

Εκείνος, λοιπόν, στη διάρκεια της συνέντευξης, χαρακτήρισε τον ανιψιό του "σπασμένο" άνθρωπο, ο οποίος ζει με το βάρος της επίγνωσης ότι δολοφόνησε τη σύντροφό του.

"'Έχει φωτογραφίες της στο δωμάτιό του και σε όλο το σπίτι. Είναι κλεισμένος στο σπίτι και δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Τι μπορείς να πεις, όταν το άτομο που αγαπάς περισσότερο στον κόσμο, έχει πεθάνει και είσαι εσύ υπεύθυνος γι΄ αυτό; Πώς θα ένιωθες; Είναι αδιανόητο".

Τόνισε ότι o Oscar έχει παραμελήσει την εξωτερική του εμφάνιση και έχει αφήσει μούσια.

Στη συνέχει αποκαλύπτει, πώς έμαθε για το ατύχημα.

"Με πήρε τηλέφωνο η κόρη της διαχειρίστριας από το τηλέφωνο του Oscar. Σήκωσα το τηλέφωνο και είδα ότι ήταν εκείνος που με καλούσε. Ξαφνικά, άκουσα μια ταραγμένη γυναικεία φωνή, που μου έλεγε: " Σας παρακαλώ, πρέπει να έρθετε αμέσως εδώ, πρέπει να έρθετε στο σπίτι του Οscar. Aμέσως σκέφτηκα ότι είχε χτυπηθεί ο Oscar. Εκείνη είπε: "Όχι, όχι, όχι. Η Reeva πυροβολήθηκε". Στη συνέχεια μου εξήγησε τι ακριβώς είχε συμβεί και έπαθα σοκ. Έτσι, ξεκίνησα για την Πρετόρια".

Η συνέντευξη αυτή, που δεν είναι καθόλου τυχαία ότι δόθηκε τη συγκεκριμένη στιγμή, σε συνδυασμό, με τη φωτογραφία που διέρρευσε πριν από λίγες εβδομάδες και έδειχνε το ζευγάρι σε ευτυχισμένες στιγμές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η υπερασπιστική γραμμη θέλει να συγκινήσει και να πείσει ότι το ζευγάρι δεν καυγάδιζε, όπως έχει αναφερθεί.

Η δίκη αρχίζει στις 4 Ιουνίου αλλά είναι πιθανό, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, να πάρει αναβολή για τις αρχές του 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα από την ΕΕ


Κίτρινη κάρτα για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας.

Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη, στις ελληνικές αρχές, με τη οποία ζητά ν' αρθούν τα εμπόδια, για την παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων .Καθώς η Ελλάδα έθεσε εμπόδια στερώντας έτσι από τους δυνητικούς εξαγωγείς προϊόντων τα οφέλη της παράλληλης εξαγωγής .

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, οι χονδρέμποροι μπορούν να εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό, μόνον εφόσον έχουν αγοράσει τα φάρμακα που προορίζονται για εξαγωγή, απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες.

Η εξαγωγή φαρμάκων δεν επιτρέπεται εάν τα έχουν αγοράσει από άλλους χονδρεμπόρους.

Επίσης, οι φαρμακαποθήκες που εξάγουν φάρμακα απαγορεύεται να διαμεσολαβούν για εξαγωγές άλλων φαρμακαποθηκών. Αυτοί οι χονδρέμποροι μπορούν να διαμεσολαβούν για την πώληση των εν λόγω φαρμάκων στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά, κατά τη διαμεσολάβηση αυτή, δεν μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα αυτά.

Επομένως, κατά την Επιτροπή, ο εν λόγω περιορισμός που έχει επιβάλει η Ελλάδα έχει ανάλογη επίπτωση, με ποσοτικό περιορισμό των εξαγωγών, γεγονός που εισάγει διακρίσεις.

Η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη- μέλη μπορούν να επιβάλλουν ορισμένες υποχρεώσεις στους κατόχους αδειών κυκλοφορίας και τους διανομείς φαρμάκων, ανάλογες προς τον επιδιωκόμενο στόχο προστασίας της δημόσιας υγείας, π.χ. για την εξασφάλιση του κατάλληλου και αδιάλειπτου εφοδιασμού της αγοράς του κράτους- μέλους με φάρμακα.

Εάν ένας περιορισμός είναι ανάλογος με τον στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ.

Ωστόσο, εάν υπερβαίνει ό,τι είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού, αποτελεί αδικαιολόγητο μέτρο ανάλογης επίπτωσης με ποσοτικό περιορισμό σε εξαγωγές.

Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στην Επιτροπή, εντός δύο μηνών, για τα μέτρα που έλαβε ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της και αν δεν το πράξει, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: "Ομαλοποίηση έως τη Δευτέρα"


Απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα, διεξήχθη η διαδικασία υποβολής της δήλωσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων, που δεν εισέπραξαν τη σύνταξή τους μέσω του διατραπεζικού συστήματος στο 90% των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπυρόπουλος πρόσθεσε ότι, έως τη Δευτέρα, θα έχει επέλθει πλήρης ομαλοποίηση, καθώς ήδη έχει εξυπηρετηθεί το 50% των συνταξιούχων με ελλείψεις στον ΑΜΚΑ και στον ΑΦΜ.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα στα οποία, νωρίτερα το πρωί, προέκυψαν προβλήματα και εμφανίστηκαν «ουρές», ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε ότι η διοίκηση του Ιδρύματος θα σταθμίσει την κατάσταση και θα προχωρήσει όπου χρειαστεί σε παρεμβάσεις, ώστε «το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου, όλα τα θέματα να έχουν αντιμετωπιστεί και να μην υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων Ιουλίου».

Παράλληλα, ανοιχτά θα παραμείνουν και σήμερα, ως τις 5 το απόγευμα, περιφερειακά και τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, προκειμένου οι συνταξιούχοι με προβλήματα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, να δηλώσουν τα στοιχεία και να πληρωθούν τη σύνταξη μηνός Ιουνίου 2013. Πρόκειται για τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Τούμπα (Θεσσαλονίκης) και το Ηράκλειο (Κρήτης), καθώς και τα τοπικά (υποκαταστήματα) σε Αλεξάνδρας, Ν. Ιωνίας, Καλλιθέας, Αγ. Παρασκευής, Γλυφάδας, Πατησίων, Αγ. Αναργύρων και Χαλανδρίου.

Όσοι δηλώσουν τα στοιχεία τους έως την 6η Ιουνίου 2013, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και τις επόμενες στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Εάν δηλώσουν τα στοιχεία τους μετά την 6η Ιουνίου, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και πάλι από το υποκατάστημα, μετά την πληρωμή των συντάξεων μηνός Ιουλίου στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προβλήματα με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ εντοπίσθηκαν στα στοιχεία 40.000 συνταξιούχων (34.000 ελλείψεις ΑΦΜ και 5.000 ελλείψεις ΑΜΚΑ), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις συντάξεις του Δημοσίου.

Με ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΟ ΙΚΑ) υποστηρίζει ότι οι ευθύνες για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε «δεν βαρύνουν τους εργαζομένους, αλλά τη Διοίκηση του Ιδρύματος».

Την ίδια στιγμή, πολλοί συνταξιούχοι που πληρώθηκαν τη σύνταξη μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού διαπίστωσαν ότι δεν πληρώθηκαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), το οποίο καταβλήθηκε σήμερα με τη σύνταξη Ιουνίου ή πληρώθηκαν μικρότερα ποσά, λόγω της εφαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ για κάθε έτος διενεργείται, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου και με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το προηγούμενο έτος. Ο έλεγχος ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και, αν διαπιστωθούν μεταβολές στο εισόδημα των συνταξιούχων, το ΕΚΑΣ μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να διακοπεί η καταβολή του.

Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να αναζητήσουν, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», ποσά που έχουν δοθεί σε συνταξιούχους, οι οποίοι μετά τον έλεγχο κρίθηκε ότι δεν δικαιούνται το σχετικό επίδομα ή εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά. Η απόφαση αυτή αφορά ποσά που έχουν «ήδη καταβληθεί για τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο 2013», καθώς και ποσά που έχουν καταβληθεί από «την 1n Μαΐου 2013 και εφεξής».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Λυκουρέτζου για Νοσοκομείο Σάμου


Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ζήτησε να καταλογιστούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, και κινητοποίησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε να εξασφαλιστεί με κάθε δυνατή διαδικασία, εντός 24ων ωρών, οξυγόνο στο Νοσοκομείο Σάμου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άργησε αλλά βρήκε την λύση η ΕΥΔΑΠ για τον άνεργο


Έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση και μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση του θέματος, η ΕΥΔΑΠ ευαισθητοποιήθηκε υπόθεση του ανέργου από την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ο οποίος κινδύνευε να χάσει τον σπίτι του για οφειλή 831 ευρώ προς την εταιρεία.

«Η Εταιρεία κατανοώντας την οικονομική δυσχέρεια του συγκεκριμένου καταναλωτή, προχώρησε ήδη στην εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τη διευθέτηση της οφειλής», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ΕΥΔΑΠ στην ανακοίνωση που εξέδωσε και η οποία έχει ως εξής:

«Στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε, η ΕΥΔΑΠ έχει αποδείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο, με πλήθος ενεργειών. Μεταξύ αυτών, υπάρχει ειδική μέριμνα εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ για τους πελάτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την Εταιρεία, μέσω ενός εξαιρετικά ευνοϊκού προγράμματος διακανονισμού οφειλών.

Πιο συγκεκριμένα, η Εταιρεία έχει υιοθετήσει οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με την εφαρμογή των οποίων, έχουν ήδη γίνει τον τελευταίο χρόνο 18.000 διακανονισμοί, και δεν έχει προβεί ποτέ σε κατάσχεση ακινήτου, απόδειξη της κοινωνικής της ευαισθησίας.

Ειδικότερα, για την περίπτωση που αφορά στον συγκεκριμένο καταναλωτή που παρουσιάζει το δημοσίευμα, το μέσο της κατάσχεσης είναι το έσχατο μέσο, μετά από πλήθος ενεργειών, για την εξασφάλιση της απαίτησης, που υποχρεούται να εφαρμόσει η Εταιρεία βάσει του νόμου. Ωστόσο, η Εταιρεία κατανοώντας την οικονομική δυσχέρεια του συγκεκριμένου καταναλωτή, προχώρησε ήδη στην εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τη διευθέτηση της οφειλής.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΥΔΑΠ, ως Εταιρεία με κοινωνική ευαισθησία και πρόσωπο, εξετάζει με κάθε πρόσφορο τρόπο, την ανακούφιση όχι μόνο του πληττόμενου από την οικονομική κρίση καταναλωτή, αλλά και γενικότερα των πολιτών, διασφαλίζοντας όμως και την εφαρμογή των νόμων».

Η «κοινά αποδεκτή λύση» που επικαλείται η ΕΥΔΑΠ στην ανακοίνωσή της είναι, όπως είπε στο enikos.gr ο άνεργος, η καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε περισσότερες από έξι δόσεις. Συγκεκριμένα μας ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί του ο πρόεδρος της εταιρείας, του ζήτησε συγνώμη και του πρότεινε να γίνει ένας εξάμηνος διακανονισμός, τον οποίο δεν δέχθηκε ο άνεργος. «Θα κάνουμε περισσότερες δόσεις, δεν χάθηκε και ο κόσμος», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσματα ψώρας στα κρατητήρια του Α.Τ. Μαρκοπούλου


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες, που επικρατούν στα κρατητήρια της χώρας, κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, καταγγέλλοντας την εμφάνιση κρουσμάτων ψώρας σε εννέα αλλοδαπούς κρατούμενους στο Αστυνομικό Τμήμα Μαρκόπουλου.

Στην επιστολή της η ΠΟΑΣΥ κάνει λόγο για «απαράδεκτες συνθήκες, που επικρατούν στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών, εξαιτίας της μακροχρόνιας κράτησης, κυρίως υπό απέλαση αλλοδαπών» αλλά και για «κινδύνους που δημιουργούνται τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους κρατουμένους».

Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών υπαλλήλων ζητά άμεση αποσυμφόρηση των κρατητηρίων, μεταγωγή των κρατουμένων σε χώρο με την απαραίτητη υποδομή και άμεση απολύμανση των κρατητηρίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μην περπατάτε στο δάσος


Από αύριο 1η Ιουνίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία πολιτών και οχημάτων στα δάση της Λακωνίας, μετά από απόφαση του αντιπεριφερειάρχη λόγω αυξημένης επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιών.

Η απαγόρευση αφορά στην κυκλοφορία οχημάτων και στην παραμονή εκδρομέων στα Δασικά Συμπλέγματα Πάρνωνα, Αν. Ταϋγέτου, Ζάρακα, Αναδασώσεις Βρεσθένων και Βασιλακίου από 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Εξαιρούνται του μέτρου της απαγόρευσης κάτοικοι και κτηνοτρόφοι που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες παραπάνω θέσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γεύση της μπύρας μας κάνει χαρούμενους!


Η γεύση της μπύρας και μόνο της αρκεί για να προκαλέσει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ακόμα και χωρίς την επίδραση της ίδιας αλκοόλης, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα χρησιμοποίησαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να «σαρώσουν» τους εγκεφάλους 49 ανδρών. Κάθε ένας από αυτούς εξετάστηκε, αφότου κατανάλωσε 15 ml μπύρας και εξετάστηκε εκ νέου αφότου κατανάλωσε ένα ενεργειακό ποτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα της ντοπαμίνης ήταν πολύ μεγαλύτερη μετά την κατανάλωση των 15ml μπύρας, παρά μετά τη δοκιμή του αθλητικού ενεργειακού ποτού. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το αλκοόλ και κάποια φάρμακα και η έρευνα έδειξε ότι η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ ήταν ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Ο dr David Kareken, καθηγητής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα δήλωσε πως: «Είναι το πρώτο πείραμα σε ανθρώπους που θέλησε να δείξει ότι η γεύση ενός αλκοολούχου ποτού, χωρίς να έχει ως αποτέλεσμα τη μέθη από το αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει αυτή τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στα κέντρα του εγκεφάλου».

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neuropsychopharmacology, αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι νιώθουν συχνά μεγαλύτερη λαχτάρα για μπύρα αφότου έχουν ήδη δοκιμάσει αλκοολούχο ποτό. Αυτό δεν είχε συμβεί αφότου οι συμμετέχοντες στην έρευνα δοκίμασαν το ενεργειακό ποτό, παρότι υποστήριξαν πως έχει καλύτερη γεύση από τη μπύρα.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν τα τροχαία τον Μάρτιο


Μείωση 3,4% σημείωσαν τον Μάρτιο τα τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και ανήλθαν σε 936...

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στα ατυχήματα αυτά υπήρξαν 56 νεκροί (μείωση 21,1%), 116 βαριά τραυματίες (αύξηση 20,8%) και 1.050 ελαφρά τραυματίες (αύξηση 0,8%).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...