Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ομαδικός βιασμός μητέρας και κόρης στην Ινδία


Πράξη εκδίκησης για λόγους «τιμής».

Ομάδα έξι ανδρών βίασαν μια μητέρα και την κόρη της στην Ινδία, θέλοντας να τις εκδικηθούν για λόγους τιμής, επειδή ο γιος της γυναίκας είχε κλεφτεί με την αδερφή ενός εξ αυτών.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο βιασμός έγινε στην περιοχή Champaran της περιφέρειας Bihar στη βόρεια Ινδία. Εκτιμάται ότι τα θύματα απήχθησαν από το χωριό Sariswa και μεταφέρθηκαν στο σπίτι ενός εκ των δραστών.

Πίστευαν ότι η μητέρα του αγοριού γνώριζε πού είχε καταφύγει το νεαρό ζευγάρι, το οποίο εξαφανίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, και πως δεν τους το αποκάλυπτε… και έτσι αποφάσισαν να την τιμωρήσουν!


Διαβάστε περισσότερα...

Περιστέρι: Το κοινωνικό ιατρείο ανοίγει τις πύλες του


Μετά από πολλούς μήνες προσπαθειών, η Πρωτοβουλία Επιστημόνων Υγείας και Παιδείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου έκαναν το οριστικό βήμα για να λειτουργήσει σε λίγες μέρες το Κοινωνικό Ιατρείο στον μεγαλύτερο Δήμο της Αθήνας.

Χθες, 3 Απριλίου, ο επιστημονικός συντονιστής καθηγητής Γιώργος Βαθιώτης, η υπεύθυνη φαρμακείου Δήμητρα Σταθοπουλου μαζί με τη συντονίστρια ιατρό Πηγή Τάρλα και τον οδοντίατρο Πάνο Αναστασιαδη, βρέθηκαν στον χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου για να ξεχωρίσουν τα φάρμακα που απλοί πολίτες έχουν συνεισφέρει.

Τα φάρμακα τα ξεχώρισαν αλφαβητικά, είδαν ποια έχουν λήξει και σε ποιες κατηγορίες ασθενών αναφέρονται. Σε δυο εβδομάδες από σήμερα το Κοινωνικό Ιατρείο θα ανοίξει την πόρτα του για να δεχθεί όποιον συμπολίτη μας έχει ανάγκη στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Οι Επιστήμονες Υγείας και Παιδείας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους τους ιερείς της Μητρόπολης Περιστερίου για τις αμέριστες υπηρεσίες που προσφέρουν και την άριστη συνεργασία τους για τη λειτουργία του ιατρείου. Επίσης, εκφράζουν ευχαριστίες σε έναν δάσκαλο και οραματιστή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χρυσόστομο για το θεάρεστο κοινωνικό έργο που επιτελεί χρόνια τώρα στο Περιστέρι. Τέλος, όλους τους εθελοντές ιατρούς, φαρμακοποιούς για την αφιλοκερδή εργασία που προσφέρουν προς όφελος των συμπολιτών μας και φυσικά τον απλό κόσμο που μετέχει από όλες τις θέσεις για τη λειτουργία αυτού του κοινωνικού έργου.

Αύριο Παρασκευή 5 Απριλίου ξεκινά στον Άγιο Αντώνιο η λειτουργία του Πρώτου Κοινωνικού Ιατρείου στο Περιστέρι για άτομα με αναπηρία.

Οι Επιστήμονες Υγείας και Παιδείας τονίζουν πως είναι ανάγκη «να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη και τη φροντίδα μας σε αυτά τα ξεχασμένα παιδιά από την πολιτεία».

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι που για πρώτη μέρα σήμερα αντικρίσαμε στον Ιερό αυτό Ναό την επιγραφή του Κοινωνικού Ιατρείου για άτομα με αναπηρία, τόνισε ο επιστημονικός συντονιστής καθηγητής κ. Γιώργος Βαθιώτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομές τροφίμων και συσσιτίων από το Δήμο Μίνωα Πεδιάδος


Οι δημότες που δικαιούνται να συμμετέχουν στις Διανομές Τροφίμων ή Συσσιτίων πρέπει να είναι άποροι, με βάση τα παρακάτω οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια:

1.Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 ευρώ

2.Για την άπορη οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή ο αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700 ευρώ

3.Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με ένα προστατευόμενο μέλος ή ο αιτών/ούσα και δύο προστατευόμενα μέλη):μέχρι και 11.520 ευρώ

4.Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με δύο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη):μέχρι και 14.400ευρώ

5.Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη):μέχρι και 17.280 ευρώ

6.Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3,το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880ευρώ

Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, τα ο εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Ως μέλη της οικογένειας, θεωρούνται ο σύζυγος και η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα αυτών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, όσοι δημότες πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να το δηλώσουν άμεσα στα ΚΕΠ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας (Αρκαλοχώρι/ Καστέλλι/ Θραψανό). Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Δευτέρα 15 Απριλίου έως την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν σχετικές πληροφορίες για αυτά, επικοινωνώντας με τα ΚΕΠ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας όπως παρακάτω:
ΚΕΠ Αρκαλοχωρίου: τηλ. 2891340500-501-502
ΚΕΠ Καστελλίου: τηλ. 2891340141
ΚΕΠ Θραψανού: τηλ. 2891041838



Πηγή: http://www.crete2day.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Καιάδα λόγω… οικονομίας! - Επιτροπή έκοψε το επίδομα από 30χρονο με νοητική στέρηση


Για ποιο λόγο κόπηκε το επίδομα από 30χρονο με νοητική στέρηση στη Λέσβο.

Ο Κωνσταντίνος Πολύμος, που αντιμετωπίζει από τότε που γεννήθηκε διανοητικό πρόβλημα, κόπηκε από επιτροπή τού ΚΕΠΑ.

Συνήθεια αποτελεί πλέον για τα μέλη των επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) να κόβουν τους εξεταζομένους.

Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά του Κωνσταντίνου Πολύμου, παιδιού του Σταύρου και της Ειρήνης από το Ίππειον, που αντιμετωπίζει από τη μέρα που γεννήθηκε χρόνια διανοητικά προβλήματα. Ωστόσο, αυτά δεν ήταν αρκετά για την αρμόδια επιτροπή, που αποφάσισε να χαρακτηρίσει "ήπια" την αναπηρία του και άρα να κοπεί η χορήγηση του απαραίτητου να ζήσει επιδόματος.

Από τα 950 ευρώ που έπαιρνε το δίμηνο ο Κωνσταντίνος Πολύμος, εδώ και μήνες έχει μείνει χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας.

Ο 30χρονος πέρασε από την επιτροπή στις 15 Φεβρουαρίου 2013. Κρίθηκε ότι πάσχει από ήπια νοητική στέρηση με ποσοστό 50% , ενώ το συνολικό ποσοστό αναπηρίας ανέρχεται στο 30%. Τα ποσοστά αυτά, όμως, δεν επαρκούν για να πάρει ο 30χρονος το προνοιακό επίδομα.

Η οικογένεια αποφάσισε να περάσει και από δευτεροβάθμιο όργανο. Γι’ αυτό, άλλωστε, τη Δευτέρα 1η Απριλίου υπέβαλε και σχετική ένσταση. Βέβαια αυτό που επιδιώκει η οικογένεια, είναι να εξεταστεί ο 30χρονος όσο το δυνατόν νωρίτερα και να μην περιμένει άλλο ένα εξάμηνο ή χρόνο, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.

Η εξομολόγηση…

"Αύριο - μεθαύριο, άμα φύγω από τον κόσμο, τι θ’ απογίνει το παιδί αυτό;", είπε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" σχεδόν συγκινημένη η μητέρα του 30χρονου, Ειρήνη Πολύμου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ανησυχία της για το μέλλον του παιδιού της. Υποστήριξε ότι ο γιος της είχε πρόβλημα από τότε που γεννήθηκε και εδώ κι εννέα χρόνια που περνούσε από επιτροπές, του έδιναν υψηλά ποσοστά (80%).

"Τώρα τι άλλαξε και μείωσαν τα ποσοστά;", τόνισε με απορία. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι το παιδί της δεν έχει πάει στρατό, ούτε έχει τελειώσει το σχολείο και πως εκείνη πρέπει να είναι δίπλα του κάθε μέρα για να του μαγειρεύει, να τον πλένει, να τον καθαρίζει, πράγμα που θα εξακολουθήσει να κάνει φυσικά, όπως τόνισε, όσο είναι γερή και δυνατή.

Η οικογένεια αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όπως είναι φυσικό το γεγονός ότι η Πολιτεία στερεί από τον 30χρονο το επίδομα, προσθέτει ακόμη ένα στα ήδη υπάρχοντα.

Η κ. Ειρήνη υποστηρίζει ότι η καθημερινότητα είναι δύσκολη και γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν έρχονται λογαριασμοί που καλείται να πληρώσει. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να βοηθήσουν την οικογένεια από το Ίππειον, με όποιον τρόπο μπορούν. Μάλιστα η ΑΜΚΕ "Τα Φώτα Απέναντι" πρόκειται να οργανώσει την Πέμπτη 25 Απριλίου εκδήλωση, από την οποία αναμένεται να συγκεντρωθούν τρόφιμα για την οικογένεια Πολύμου.


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Humaterra»: Το όνειρο του χορού δεν χρειάζεται πατερίτσες


To χοροθέατρο Δαγίπολη είναι μια ομάδα με μέλη από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία και ο πυρήνας της αποτελείται από χορευτές με αναπηρία. Παρακολουθήσαμε τις πρόβες τους για την παράσταση που θα ανεβάσουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το θέατρο Κάππα, πριν ταξιδέψουν στο Μιλάνο και την Κωνσταντινούπολη.

Ξεκίνησαν με λίγα μέσα και πολύ δειλά. Χωρίς να το περιμένουν, το όλο πράγμα είχε μια ανοδική πορεία γιατί μάλλον η τέχνη είχε ανάγκη από την καινούργια πρόταση που η ομάδα είχε να δείξει. Η εν λόγω ομάδα είναι το χοροθέατρο Δαγίπολη, ένα γκρουπ σύγχρονου χορού του οποίου ο πυρήνας αποτελείται από άτομα με αναπηρία. Ο εμπνευστής του είναι και ο ίδιος άτομο με αναπηρία, ο Γιώργος Χριστάκης, ο οποίος σκηνοθετεί και μαζί με τον Ρενάτο Τζανέλα - διάσημο χορογράφο και διευθυντή του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - χορογραφούν την παράσταση «Humaterra» που, όπως λέει και ο τίτλος της, σημαίνει «Ανθρωπος» (Human) και «Γη» (Terra).

Πρόκειται για ένα τριεθνές γεγονός με είκοσι πέντε χορευτές από Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που ονομάζεται Biomechanics.

«Στην Ελλάδα το κομμάτι της τέχνης υποφέρει, πόσω μάλλον όταν η τέχνη προέρχεται από ανθρώπους με αναπηρίες», λέει ο Γιώργος Χριστάκης. «Σίγουρα δεν είμαστε αμελητέοι, ούτε το μαύρο πρόβατο για την Πολιτεία. Μας έχουν βοηθήσει κατά καιρούς, αλλά δυστυχώς οι βοήθειες αυτές δίνονται σαν να θέλουν να βγάλουν μια υποχρέωση απέναντι σε κάτι. Συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια τέτοια υποδομή που σε βάθος χρόνου να υποστηρίζει αυτό που κάνουμε».

Το πρόγραμμα για την παράσταση χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από χορηγίες, κυρίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

«Ανά τον κόσμο οι ομάδες με αναπηρία συνήθως διοικούνται από ανθρώπους που δεν έχουν αναπηρία. Εμείς έχουμε μια παγκόσμια πρωτιά καθώς το κάναμε λίγο αντίθετα και αυτό ήταν και το μεγάλο μας στοίχημα, το οποίο και κερδίσαμε». Με συνεχή πάλη, αγώνα και προσπάθεια, δεν έχουν αφήσει ποτέ κενό, ενώ κάθε χρόνο ανεβάζουν τουλάχιστον μια παράσταση. Η ομάδα έχει ταξιδέψει σε Αμερική, Αγγλία, Τουρκία, Γαλλία και πλέον είναι τόσο αναγνωρίσιμη που της ζητούν συνεχώς να δείξει τις δουλειές της.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ. «Είναι πολύ σημαντικό να κερδίσεις τον σεβασμό ανθρώπων οι οποίοι στο συγκεκριμένο είδος έχουν χρόνια καριέρας. Να σε ακούσουν, να τους οδηγήσεις και να τους χορογραφήσεις. Η πιο μεγάλη κατάκτησή μας ήταν να μας βλέπουν ισότιμα», καταλήγει ο σκηνοθέτης Γιώργος Χριστάκης.

Και τους είδαν ισότιμα αφού πολύ σύντομα εντάχθηκαν στα φεστιβάλ χορού που γίνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Τόσο «εύκολα» μπορούν πια να χτυπούν την πόρτα μεγάλων θεάτρων, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το θέατρο Piccolo στο Μιλάνο, αλλά και αναγνωρισμένων ανθρώπων της τέχνης, όπως είναι η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Ψαραντώνης, ο Γιώργος Καραμίχος, η Χρύσα Παππά και άλλοι πολλοί που κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί μαζί τους.

Οι χορευτές στην παράσταση «Humaterra» είναι άλλοι με ειδικές ικανότητες σε αμαξίδια είτε με κάποια άλλη παραπληγία και οι υπόλοιποι είναι αρτιμελείς. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μια σύμπραξη των δύο «κατηγοριών» αλλά και γενικότερα της τέχνης, όπως είναι ο λόγος, ο χορός, η ζωγραφική, η μουσική. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργείται με αυτοσχεδιασμό και με τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Οι χορευτές έχουν την ευκαιρία να βγάλουν αυτό που αισθάνονται «πατώντας» πάνω σε ένα βασικό σενάριο, αλλά και με τον χώρο που ο σκηνοθέτης τούς δίνει ώστε να αισθανθάνονται κομμάτι της δημιουργίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Tα ΚΕΠΑ της ταλαιπωρίας


Τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο έχει ως αρμοδιότητα την ενιαία εκτίμηση αναπηρίας για όλους τους πολίτες και για το σύνολο παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, επισημαίνει σε Ειδική Έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ειδικότερα, από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2011 και μέχρι τις 11-2-2013 ο Συνήγορος του Πολίτη έχει εξετάσει σημαντικό αριθμό αναφορών πολιτών, που υπερβαίνει τις 350.

Η ανεξάρτητη Αρχή επικροτεί την προσπάθεια ώστε η πιστοποίηση της αναπηρίας να γίνεται με μεγαλύτερες εγγυήσεις αντικειμενικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, ωστόσο, διαπιστώνει την αύξηση του χρόνου αναμονής για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές (συχνά υπερβαίνει τους έξι μήνες), μία δυσλειτουργία που μπορεί να συνεπάγεται τη στέρηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης και βιβλιάριου υγείας για αντίστοιχο διάστημα.

Επίσης, ως αδυναμίες καταγράφονται ο εξαναγκασμός των πολιτών να υποβάλλονται σε νέες ιατρικές εξετάσεις, με πρόσθετο κόστος για τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία, η έκδοση γνωματεύσεων με ελλιπή αιτιολογία και με περιορισμένο χρόνο ισχύος, η μη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη βιοποριστική ικανότητα όπως η ηλικία και το σύνηθες επάγγελμα του ενδιαφερόμενου, η έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και η επιβάρυνση με το κόστος εξέτασης για πολλές κατηγορίες πολιτών.

Οι προτάσεις του Συνηγόρου κυρίως επιδιώκουν την εξυπηρέτηση της άμεσης ανάγκης σύντμησης του χρόνου που απαιτείται για την πιστοποίηση της αναπηρίας μέχρι και την έκδοση οριστικής γνωμάτευσης. Ακόμη, προτείνονται μέτρα που στοχεύουν στην καλύτερη οργάνωση και στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών.

Ενδεικτικά, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει: - Έμφαση στην καλύτερη συνεργασία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της εκπλήρωσης των υπηρεσιακών υποχρεώσεων ιατρών που απαρτίζουν το ειδικό σώμα ιατρών υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ.

- Στενότερη συνεργασία και συντονισμός της Δ/νσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ με τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς και τους φορείς πρόνοιας, ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις αναπομπής στις υγειονομικές επιτροπές περιστατικών που έχουν κριθεί ήδη.

- Ενημέρωση των ιατρών που συγκροτούν τις υγειονομικές επιτροπές για την αρμοδιότητά τους να αποφαίνονται και για τον βαθμό μείωσης της ικανότητας άσκησης του συνήθους βιοποριστικού επαγγέλματος (ασφαλιστική αναπηρία).

- Αύξηση των νόσων και βλαβών για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία κατ' εφαρμογή του άρθρου 16 § 1 του Ν. 3846/2010.

- Επανεξέταση της αρμοδιότητας των ασφαλιστικών οργάνων να ασκούν προσφυγή ενώπιον των δευτεροβάθμιων υγειονομικών επιτροπών, με αντιστάθμισμα την εντατικοποίηση και συστηματοποίηση του δειγματοληπτικού ελέγχου.

- Απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία. - Τροποποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας χορήγησης των προνοιακών παροχών αναπηρίας.

- Συνέχιση της χορήγησης των συνταξιοδοτικών παροχών και παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων ασθενείας για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή.

- Επιστροφή του παραβόλου των 46,14 ευρώ σε όσους κρίνονται δικαιούχοι προνοιακών παροχών αναπηρίας.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπή σύνταξης σε 2.277 συνταξιούχους Δημοσίου που δεν απογράφησαν


Στη διακοπή καταβολής της σύνταξης σε 2.277 περιπτώσεις που δεν απογράφησαν, από το σύνολο των 447.162 συνταξιούχων του Δημοσίου που συμμετείχαν στη διαδικασία, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, κατά τη διαδικασία της απογραφής, προέκυψε ότι σε 2.304 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε 26,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκαν τα 14,9 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 11,9 εκατ. ευρώ αναζητείται.
Μάλιστα, απ' αυτές τις 2.304 συντάξεις, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 92 περιπτώσεις άνω των 30.000 ευρώ η κάθε μία, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των υπηρεσιών, για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ που είχε κατατεθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς
Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στο πλαίσιο και της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών».

Ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι:
- Δημιουργήθηκε Διαδικτυακή Πύλη του ΓΛΚ (www.glk.gr ή www.minfin.gr) με στόχο να παρέχει στους ενδιαφερόμενους πολίτες:
- Υπηρεσίες ενημέρωσης για διαδικασίες που αφορούν στη συνταξιοδότησή τους.
- Τη δυνατότητα υπολογισμού του ύψους της σύνταξης.
- Γενική πληροφόρηση για τις ημερομηνίες των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα καταβληθούν με την επόμενη πληρωμή (στο τέλος κάθε μήνα).
- Εξατομικευμένη και αναλυτικά ενημέρωση για την πορεία της αίτησής τους.
- Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα και το οποίο αφορά στο χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.
- Το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία.
- Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.
- Η προκαταβολή της σύνταξης ισχύει μέχρι τη χορήγηση της σύνταξης στο δικαιούχο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας


Έως την Μεγάλη Τρίτη θα έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί όλων των συνταξιούχων και ανέργων της χώρας. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου στους ασφαλισμένους την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου με εξαίρεση τις συντάξεις του τέως Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ), οι οποίες λόγω τεχνικού προβλήματος θα καταβληθούν την επομένη ημέρα, 30 Απριλίου.

Τα υπόλοιπα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν τις συντάξεις στους ασφαλισμένους τους την Μεγάλη Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν το επίδομα των 200 ευρώ ως δώρο Πάσχα.

Όσον αφορά τους ανέργους ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε ότι:

Τη Μεγάλη Τρίτη θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα 2013 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και τη Μεγάλη Πέμπτη θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που καταβάλλονται κανονικά έως και 06-05-2013.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 59η ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς ανοίγει τις πύλες της


Την Τρίτη 7 Μαΐου στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος».

Η 59η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς ανοίγει τις πύλες της, την Τρίτη 7 Μαΐου στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος» ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8 Μαΐου 2013, στις 8 το βράδυ.

Μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικό για την Αττική, οι σημαντικότεροι Έλληνες ανθοπαραγωγοί θα εκθέσουν τα ωραιότερα φυτά στις καλύτερες τιμές. Ένας από τους σκοπούς της διοργάνωσης, που επίκεντρο έχει το λουλούδι, την ενασχόληση του ανθρώπου γύρω από αυτό και το φυσικό περιβάλλον, είναι να μεταδώσει αισιόδοξα μηνύματα για ένα καλύτερο αύριο στους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης, η Πρόεδρος, Ελευθερία Λιαπάκη και το Δ.Σ. της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, θα παρουσιάσουν και φέτος, στην 59η Ανθοκομική Έκθεση, μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Όπως κάθε χρόνο, τα εκθεσιακά περίπτερα έχουν στόχο να δώσουν ιδέες για το πώς θα φτιάξουμε τον κήπο και τη βεράντα μας με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επιλέξουν φυτά και λουλούδια ανάμεσα σε περισσότερα από 2000 είδη, κυρίως ελληνικής παραγωγής. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στα αρώματα και τα χρώματα του Άλσους Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς: www.kifissia.gr

Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαΐου - 26 Μαΐου 2013
Εγκαίνια έκθεσης: 8 Μαΐου 2013 στις 20:00
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από 10.00-22.00
Είσοδος: 1,5 ευρώ(εξαιρούνται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και παιδιά ηλικίας έως 12 ετών)








Διαβάστε περισσότερα...

Το 50% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν επενδύσεις


Από τους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, τεχνικές εταιρείες και τραπεζών.

Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή σκέφτονται το 2013 να προχωρήσουν σε επενδύσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (58 %) θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της ICAP σε δείγμα 1.095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ.

Στο δείγμα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από τους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, τεχνικές εταιρείες και τράπεζες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις το 2013, το 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5% εκτός Ελλάδας.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48%) θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35 % με τραπεζικό δανεισμό και το 17 % με χρήση επιδοτήσεων θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με επιδοτήσεις.

Για τη διετία 2011-2012 τα απολογιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ICAP δείχνουν ότι 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. και 438 έκαναν επενδύσεις ύψους 5 δισ. οι οποίες επέτρεψαν τη
διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις κατευθύνθηκαν κυρίως σε αγορά εξοπλισμού-μηχανημάτων, κτίρια-εγκαταστάσεις, ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και εξαγορές.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση της έρευνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα για το επίδομα τέκνων


Έρχεται στο τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση από τα νέα επιδόματα τέκνων που από φέτος θα λαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς με παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανάλογα με το εισόδημά τους.

Το ποσό της πρώτης δόσης φτάνει μέχρι και 2.450 ευρώ (4.900 ευρώ ετήσιο ποσό) για πολύτεκνους με χαμηλό (έως 13.000 ευρώ) εισόδημα, που έχουν έως πέντε παιδιά, ενώ για δικαιούχους με υψηλότερο εισόδημα το ποσό της πρώτης δόσης φτάνει στα 1.250 ευρώ.

Για οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ η πρώτη δόση είναι 240 ευρώ (480 ευρώ ετήσιο ποσό).

Για την καταβολή των επιδομάτων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης και μόνο ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία και ενεργοποιεί μέσα στις επόμενες μέρες τη διαδικασία για τη χορήγηση των επιδομάτων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πιο δίκαιη τιμή στα αντικαρκινικά»


Περίπου 100 ογκολόγοι από 15 χώρες καταγγέλλουν σε άρθρο τους τις υπερβολικές τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων που είναι απαραίτητα για να κρατηθούν στη ζωή οι ασθενείς, ιδίως στις ΗΠΑ, ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι "ηθικές επιπτώσεις" του γεγονότος αυτού.

Από τα 12 θεραπευτικά σχήματα για τον καρκίνο που εγκρίθηκαν το 2012 από την αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA), τα 11 στοιχίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια ετησίως, επισημαίνουν οι γιατροί στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ιατρικής επιθεώρησης Blood, του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας.

Οι ογκολόγοι αυτοί, που ειδικεύονται στους αιματολογικούς καρκίνους, σημειώνουν ότι το υψηλό κόστος δεν είναι ηθικά δικαιολογημένο γιατί τα φάρμακα από τα οποία εξαρτώνται οι ασθενείς για να παραμείνουν στη ζωή δεν θα έπρεπε να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς.

"Όταν ένα προϊόν επηρεάζει τη ζωή ή την υγεία των ανθρώπων, πρέπει να υπερισχύει μια δίκαιη τιμή, λόγω των ηθικών επιπλοκών" γράφουν, αναφέροντας επί παραδείγματι την τιμή του ψωμιού σε μια περίοδο λιμού, το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα ή τις θεραπείες χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση ή η φυματίωση.

Στην περίπτωση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, ενός σπάνιου καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών μετά από 5 χρόνια ανέρχεται στο 60% στις ΗΠΑ. Στη Σουηδία και τη Γαλλία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Η διαφορά αυτή εξηγείται από τη διαφορά του κόστους στη θεραπεία και από το γεγονός ότι πάρα πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, περίπου το 10% των ασθενών με λευχαιμία στις ΗΠΑ δεν λαμβάνουν τα αντικαρκινικά φάρμακα που τους συνταγογραφούνται, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους. Για παράδειγμα, το φάρμακο Gleevec στοιχίζει 92.000 δολάρια τον χρόνο στις ΗΠΑ έναντι 40.000 στη Γαλλία ενώ το Tasigna αγγίζει τα 115.500 δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ και λιγότερο από τα μισά (51.500 δολάρια) στη Γαλλία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έχτισε" τον νεκρό πατέρα του για να παίρνει τη σύνταξη


Στον τοίχο του σπιτιού του έχτισε τον... νεκρό πατέρα του ένας 44χρονος Ιταλός προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του.

Η σορός του πατέρα, που κατά τα φαινόμενα πέθανε τον Αύγουστο του 2011 σε ηλικία 83 ετών, βρέθηκε από αστυνομικούς σε ένα σπίτι στο Σουμπιάκο, ένα χωριό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Ρώμη.

Ο γιος, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν, έχτισε τον νεκρό με τούβλα και τσιμέντο σε μια γωνιά, μέσα στο δωμάτιο του πατέρα. Στη συνέχεια κλείδωσε την πόρτα και την σφράγισε με σιλικόνη.

Ο άνδρας αυτός, που φέρεται να είναι άνεργος τοξικομανής που στο παρελθόν είχε προβλήματα με τη δικαιοσύνη, εισέπραττε κάθε μήνα τη σύνταξη του πατέρα του, που ανερχόταν στα 1.400 ευρώ. Ο πατέρας ήταν πρώην τυπογράφος στο Βατικανό.

Εν αναμονή των ιατροδικαστικών αναλύσεων, η αστυνομία δεν αποκλείει την πιθανότητα ο γιος όχι μόνο να έκρυψε αλλά να ευθύνεται και για τον θάνατο του πατέρα. Ο 44χρονος έχει συλληφθεί με την κατηγορία της απόκρυψης πτώματος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καμάκωσε» τον εαυτό του


Ένας 40χρονος Βραζιλιάνος πήγε στο νοσοκομείο Σάντα Τερέζα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με ένα καμάκι από ψαροντούφεκο, καρφωμένο στο κεφάλι του.




Το παράδοξο που σόκαρε τους ιατρούς, ήταν ότι ο 40χρονος Κουτίνιο είχε τις αισθήσεις του, ενώ πήγε στο νοσοκομείο, δέκα ώρες μετά το συμβάν.

Όπως είπαν οι θεράποντες ιατροί, ο Κουτίνιο καθάριζε το ψαροντούφεκό του, όταν κατά λάθος πάτησε τη σκανδάλη και το καμάκι σφηνώθηκε στο μάτι του. Μετά από δεκάωρη επέμβαση οι ιατροί κατάφεραν να σώσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολυνομοσχέδιο, τα ψιλά γράμματα


Από σαράντα κύματα πέρασε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι να κατατεθεί. Διορθώσεις επί διορθώσεων, προσθαφαίρεση διατάξεων, ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής -οι οποίες μπήκαν και βγήκαν λόγω αντιδράσεων- χρωμάτισαν το σκηνικό που διαμορφώθηκε γύρω από το περιλάλητο νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα -και όχι μόνο- για να εκταμιευθούν δύο δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο χαράτσι για το 2013, τις απολύσεις στο Δημόσιο, τον νέο τρόπο καταβολής του ΦΠΑ, το άνοιγμα και άλλων επαγγελμάτων, όπως και τις αλλαγές στην οργανωτική δομή του υπουργείου Οικονομικών.

Οι νάρκες... που επιχειρήθηκε να μπουν στο πολυνομοσχέδιο εξουδετερώθηκαν. Ούτε η επίμαχη διάταξη για τους συμβασιούχους του Δημοσίου (αν και είχε ξεμείνει στην εισηγητική έκθεση και αποσύρθηκε στη συνέχεια), ούτε η διάταξη για τη μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 35% ενσωματώθηκαν τελικώς σε αυτό. Εκτός και αν μας προκύψουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Κατάργηση θέσης ίσον απόλυση

Στο νομοσχέδιο περιγράφεται το καθεστώς των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο στις περιπτώσεις υπαλλήλων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Το καθεστώς της διαθεσιμότητας δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση κατάργησης θέσεων για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στον δημόσιο τομέα.

Η σχετική διάταξη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Η πειθαρχική διαδικασία

Αλλάζει και η πειθαρχική διαδικασία στο Δημόσιο. Η δίωξη αρχίζει είτε με την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία από το μονομελές πειθαρχικό όργανο, είτε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο. Η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώνεται το αργότερο εντός δύο μηνών από την κλήση σε απολογία, ή με την έκδοση πειθαρχικής απόφασης μονομελούς οργάνου, ή με παραπομπή ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου.

Σε περίπτωση παραπομπής ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από την παραπομπή, εκτός αν απαιτείται η διεξαγωγή ανάκρισης, οπότε ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων μηνών.

Τα χρέη και η ρύθμιση στην εφορία

Στο μέτωπο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, έχουν ενδιαφέρον οι λεπτομέρειες που κάνουν και τη… διαφορά:

Όσοι μπουν στη ρύθμιση μπορούν να κάνουν και συμψηφισμό για οφειλές του Δημοσίου προς τους ίδιους.

* Όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν 1 δόση θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 15%. Για να μη χάσουν οριστικά τη ρύθμιση πρέπει μέχρι το τέλος της επόμενης να πληρώσουν και τη δόση που έχασαν και την προσαύξηση. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

* Η έκπτωση στις προσαυξήσεις είναι από 25% (48 δόσεις) μέχρι 50% (εφάπαξ).

* Όσοι κλείσουν πάνω από 48 δόσεις χάνουν την έκπτωση από τις προσαυξήσεις, ενώ χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση και δηλώσεις ΦΠΑ.

* Στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

* Στη ρύθμιση των απεριόριστων μηνιαίων δόσεων μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές μέχρι και τις 31-12-2012 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια έχασαν τις ρυθμίσεις. Αρκεί αυτό να έχει γίνει μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

* Ληξιπρόθεσμες έως την 31η.12.2012 οφειλές, που είναι βεβαιωμένες στις εφορίες και στα τελωνεία, δύνανται -κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία- να ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και όχι πέραν της 31ης-6-2017.

* Κάθε υπαχθείσα στη ρύθμιση βασική οφειλή από την 1η.1.2013 επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίες υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

* Η «πάγια ρύθμιση» για τα χρέη του 2013 προβλέπει την καταβολή των χρεών σε έως 12 δόσεις και σε «έκτακτη αιτία» έως 24.

Να σημειωθεί ότι χρέη μέχρι 200 ευρώ τα οποία έχουν δημιουργηθεί έως το 1993 παραγράφονται υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημιουργηθεί νέα.

Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Όσον αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της νέας αρχής κεφαλαιοποιούνται όλα μέχρι τις 31/12/2012 με έκπτωση στις προσαυξήσεις. Έως 5.000, οι δόσεις καθορίζονται με βάση την οικονομική δυνατότητα. Άνω των 5.000 ευρώ τα χρέη ρυθμίζονται σε 48 δόσεις και θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 30.6.2017.

Όπως και στην περίπτωση των οφειλών προς την εφορία, για περισσότερες δόσεις πρέπει να αποδειχθεί η αδυναμία ανταπόκρισης του οφειλέτη.

Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης για την αποπληρωμή των χρεών προς τα ταμεία ορίζεται στα 50 ευρώ.

Το χαράτσι έγινε ΕΕΤΑ

Και το όνομα αυτού Έκτακτο Εδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Θα το πληρώσουν ιδιοκτήτες και επικαρπωτές που τα ακίνητά τους είχαν ρεύμα την 1η Μαΐου. Η καταβολή του τέλους, που θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το χαράτσι, θα γίνει σε 5 δόσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, μέσω της ΔΕΗ. Μέχρι τα μέσα Μαΐου (15 του μήνα) μπορούν να διορθωθούν τυχόν λάθη από τους πολίτες.

Το τέλος αφορά δομημένες επιφάνειες ακινήτων, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες. Αυτό ίσχυε και τώρα, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πρώτοι λογαριασμοί για το ΕΕΤΑ του 2013 αναμένεται να αποσταλούν από τη ΔΕΗ και τους παρόχους τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικών τιμών πως οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους θα αναπροσαρμοστούν από 3 ευρώ το τ.μ., που ήταν για το τέλος του 2012, με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκουν. Φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.

Το ποσό του ΕΕΤΑ προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών επί τον συντελεστή προσδιορισμού ΕΕΤΑ και επί τον συντελεστή προσαύξησης.

Δεν το πληρώνουν:

Μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού.

Όσοι είναι άνεργοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ.

Η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2012 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ. τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.

Επιπλέον πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ο ΦΑΠ

Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011-2012 καταβάλλεται σε 7 μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 50 ευρώ, ενώ του 2013 θα καταβληθεί σε 4 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Αλλάζουν οι δομές των ελεγκτικών μηχανισμών

Από τις 31 Ιουλίου 2013, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες, το προσωπικό και τους διαθέσιμους πόρους σειράς μονάδων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), αλλά και την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, στις 31 Οκτωβρίου θα αναλάβει και τους ελέγχους του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο πολυνομοσχέδιο, στη νέα Γενική Γραμματεία περνούν οι μονάδες της ΓΓΠΣ που αφορούν την άσκηση της φορολογικής και της τελωνειακής διοίκησης.

Οι αρμοδιότητες προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, ιδίως στους παρακρατούμενους και στους επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στον ΦΠΑ, καθώς και ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας μεταβιβάζονται στις 31 Οκτωβρίου 2013 στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Ο έλεγχος των υποθέσεων, για τις οποίες εκδίδεται εντολή ελέγχου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013, ολοκληρώνεται από το ΣΔΟΕ.

Οι 18άρηδες

Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μόνο εφόσον δεν εμφανίζονται ως προστατευόμενα μέλη στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων ή κηδεμόνων τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η λίστα Ρακιντζή


Έκλεψαν, πλαστογράφησαν, σύστησαν συμμορίες, δωροδοκήθηκαν, αποπλάνησαν ανήλικα, διώκονται για κακουργήματα και παρόλα αυτά πληρώνονται ακόμα από το ελληνικό Δημόσιο.

Προκλητικές περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι διώκονται ακόμη και για ασέλγεια σε ανήλικα και αναμένεται να καθήσουν στα εδώλια των Κακουργιοδικείων της χώρας, χωρίς όμως να έχουν υποστεί την παραμικρή πειθαρχική δίωξη.

Παρακάτω θα δείτε τη λίστα Ρακιντζή με τις 229 περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων, οι οποίοι διώκονται ποινικά, λίστα που εστάλη από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Πατήστε επάνω στις φωτό για μεγέθυνση.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Παγώνουν" τα τιμολόγια της ΔΕΗ


«Παγώνουν» στα σημερινά επίπεδα τα τιμολόγια της ΔΕΗ, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, που υπεγράφη σήμερα, μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ επρόκειτο, στο πλαίσιο των προβλέψεων του μνημονίου για σταδιακή σύνδεσή τους με το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας, να αυξηθούν από 1ης Μαίου. Όμως η απόφαση του υφυπουργού προβλέπει ότι το ποσό των προς ανάκτηση δαπανών της ΔΕΗ για το έτος 2013, που αφορούν τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, παραμένει το ίδιο με αυτό που είχε εγκρίνει τον Ιανουάριο του 2013. Συνεπώς τα τιμολόγια παραμένουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν μετά τις αυξήσεις που έγιναν την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιουλίου τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, με εξαίρεση εκείνα που αφορούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, απελευθερώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό στοιχείο που επέτρεψε το «πάγωμα» των τιμολογίων ήταν η δραστική μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει τα εξής: «Οι προσπάθειες όλων απέδωσαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα υπέρ των πολιτών. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό, ότι στη δεύτερη φάση πριν την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαμηλή Τάση, δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση.

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης οδήγησαν σε μια ιδιαιτέρως ομαλή μετάβαση στην ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας για κοστοβαρή τιμολόγια, ενώ συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσουμε ένα υγιές και ευνοϊκό υπέρ των καταναλωτών πλαίσιο που θα ισχύει και μετά την πλήρη μετάβαση στην απελευθερωμένη και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας».



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ


Τα αποτελέσματα για 29 θέσεις στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ.

Σήμερα εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ τα αποτελέσματα για την πλήρωση 29 θέσεων κατηγορίας Δευτεροβάθμιας (Δ.Ε.), Τεχνολογικής (Τ.Ε.) και Πανεπιστημιακής (Π.Ε.) εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στα πλαίσια της πρόσκλησης 1Σ/2013.

Ο πίνακας επιλεγέντων απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Λέσβος: Θεατρική παράσταση για τον 17χρονο


Οι συμμαθητές του άτυχου 17χρονου που έμεινε παράλυτος κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο κεφάλι, οργανώνουν θεατρική παράσταση για να βοηθήσουν οικονομικά την οικογένεια του.

Οι συμμαθητές του νεαρού, μετά τα 4.500 ευρώ που συγκέντρωσαν και έδωσαν στην οικογένεια του για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον οικονομικό Γολγοθά τους τώρα κάνουν μία νέα προσπάθεια για να βοηθήσουν το συμμαθητή τους.

Ετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση προκειμένου να την ανεβάσουν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με ένα εισιτήριο μικρού κόστους με σκοπό να συγκεντρώσουν ένα ποσό και να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την ανάρρωση του.

Εν τω μεταξύ οι θεράποντες γιατροί στον Ευαγγελισμό που παρακολουθούν τον Γρηγόρη έκριναν ότι ο 17χρονος πρέπει να μεταφερθεί πρωτίστως σε Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράλυσή του στην αριστερή πλευρά και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην αφαίρεση του αιμαγγειώματος από το κεφάλι του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Τελειώνουν" 252 φορείς


Τα 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα αποτελέσουν -σύμφωνα και με τον Αντώνη Μανιτάκη- την πρώτη δεξαμενή για τις 15.000 απολύσεις, εκ των οποίων οι 2.000 θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Στα εν λόγω Νομικά Πρόσωπα εργάζονται υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά και συμβασιούχοι, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο. Από τους υπό κατάργηση φορείς έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για το προσωπικό που απασχολούν.

Τα νομικά αυτά πρόσωπα του δημόσιου τομέα διαθέτουν κατά κανόνα υπαλλήλους αορίστου χρόνου, αλλά και σημαντικό αριθμό συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου, οι οποίοι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο με την καταβολή αποζημίωσης και, πιθανότατα, την παροχή πρόσθετων κινήτρων, όπως εξαγορά πλασματικών συντάξιμων χρόνων με ευνοϊκούς όρους.

Από τους δημόσιους αυτούς οργανισμούς έχουν ήδη ζητηθεί και παραληφθεί, μέσω των διοικήσεών τους, τα πλήρη στοιχεία της «ταυτότητάς» τους, ώστε να αξιολογηθούν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με βάση μελέτες σκοπιμότητας και δημόσιου συμφέροντος.

Η επιτροπή θα αποφανθεί σε ποια από αυτά θα τεθεί λουκέτο, ποια θα συγχωνευθούν και ποια θα παραμείνουν. Τα στοιχεία που εστάλησαν στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν το νομικό τους καθεστώς (δηλαδή με ποια προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις συστάθηκαν), την περιουσιακή τους κατάσταση, το έργο που επιτελούν, αν λαμβάνουν και σε τι ύψος κρατική χρηματοδότηση, τις οφειλές τους προς τρίτους, το προσωπικό που απασχολούν και με τι είδους σχέση εργασίας κ.λπ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο χαράτσι θα πληρώσουμε


Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, δηλαδή το "αναβαπτισμένο" Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Ιούνιο, θα είναι πιο "ελαφρύ" για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της οριζόντιας μείωσης των συντελεστών του χαρατσιού κατά 15%.

Δείτε αναλυτικό πίνακα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις


Στον αέρα απειλούν να τινάξουν τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι καθηγητές.
Η ΟΛΜΕ προχωρά σε κινητοποιήσεις προαναγγέλλοντας μπαράζ απεργιών, ακόμα και μέσα στο Μάιο, οπότε και έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι πανελλαδικές.
Αιτίες του νέου μετώπου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με την κυβέρνηση είναι μια σειρά μέτρων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς:

- Η αύξηση του ωραρίου απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, ακόμα και κατά 25%, μέτρο που προγραμματίζεται να ισχύσει από το Σεπτέμβριο.

- Η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που καθιστά υποχρεωτικές τις μεταθέσεις χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό για το υπεράριθμο διδακτικό προσωπικό.

- Η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που –κατά τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης- μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυση.

- Η προώθηση περίπου 10.000 απολύσεων αναπληρωτών από το Σεπτέμβριο.

«Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εκπαίδευση (μετά το Πάσχα ξεκινούν οι εξετάσεις), η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει μια ακόμη βόμβα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ εκτιμώντας ότι οι παραπάνω κινήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν «κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία».

Σε δραματικούς τόνους οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται από το υπουργείο Παιδείας «θα έχουν επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όχι μόνο γιατί οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών».

Επιπλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική επιβίωση των εκπαιδευτικών, αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος επισημαίνοντας ότι ένας ενδεχόμενος νέος γύρος περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες «θα φτάσει στη μείωση κατά 47% των δαπανών το 2016 σε σχέση με το 2009, νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, κ.λπ».

Απειλούν με απεργιακό μπλοκάρισμα των εξετάσεων

Μπροστά στο ενδεχόμενο των νέων περικοπών σε δαπάνες, αλλά και των αλλαγών που προωθούνται σε μεταθέσεις και αξιολόγηση οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι «αν προχωρήσει στη ψήφιση των μέτρων αυτών, ο κλάδος των καθηγητών θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και κατά την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Απεργιακό προσκλητήριο

Η ΟΛΜΕ έχει ήδη εξαγγείλει εκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στις 18:30 στο Σύνταγμα, ενώ απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7 καθημερινές τροφές ελιξήριο νεότητας!


Στην διατροφή μας υπάρχουν χιλιάδες αντιοξειδωτικά και θρεπτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να «παγώσουν τον χρόνο» βοηθώντας μας από το να αποτρέψουμε την εμφάνιση ρυτίδων μέχρι και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Αλλά ενώ τις ίδιες υποσχέσεις δίνουν και τρόφιμα όπως η σοκολάτα ή το ποπ κορν, οι πραγματικά ωφέλιμες τροφές είναι αυτές που μας προσφέρει η γεωργία.

1.Nτομάτες

Το λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (δηλαδή τα μόρια ή τα ιόντα που μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα και να καταστείλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα), κάνει την ντομάτα να παίρνει τα εύσημα για την προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.



2.Κατσαρό λάχανο

Αυτό το δημοφιλές φυλλώδες πράσινο λαχανικό είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Κ (ένα μαγειρεμένο φλιτζάνι περιέχει περίπου 12 φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα), η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης.



3.Μελιτζάνα

Το βαθύ μωβ χρώμα της και η πλούσια αντιγηραντική της δράση οφείλονται στην νασουνίνη, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων, κόβοντας την παροχή αίματος που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η νασουνίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες από την καταστροφή των νευρώνων.



4.Κόκκινες πιπεριές

Αυτή η σούπερ τροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος περιέχει 60% περισσότερη βιταμίνη C- η οποία προκαλεί την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα μικρόβια και τα βακτήρια-από την πράσινη.



5.Βατόμουρα

Η ρουτίνη, ένα δυνητικά σωτήριο φλαβονοειδές ( μία κατηγορία αντιοξειδωτικών) που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε αυτό το γευστικό φρούτο, μπορεί να μπλοκάρει ένα ένζυμο που συνδέεται με το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 από την Ιατρική Σχολή του Harvard.



6.Βασιλικός

Μία από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του βοτάνου προέρχεται από το αντιοξειωτικό ευγενόλη. Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες διαπίστωσαν ότι η ένωση αυτή προκαλεί αντικαρκινική δράση σε κύτταρα του τραχήλου του καρκίνου, προκαλώντας τα να αυτοκαταστραφούν.



7.Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα κύτταρα μας φυσικά εξοπλισμένα να καταστέλλουν τα γονίδια των όγκων και οι ενώσεις του θείου που βρέθηκαν σε λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό αναστέλλοντας τα ένζυμα που προάγουν την ανάπτυξη του όγκου. Μελέτη του 2012 διαπίστωσε, επίσης, ότι αυτές οι ενώσεις του θείου θα μπορούσε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με τη μείωση της φλεγμονής και την ενεργοποίηση του χόνδρου για την προστασία των πρωτεϊνών.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μέτρα της τροχαίας για το Πάσχα


Έκτακτα μέτρα της τροχαίας, όπως και μέτρα αστυνόμευσης θα ισχύσουν καθ' όλη την διάρκεια των εορτών του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, ενώ όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, για την διευκόλυνση όσων πολιτών εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για την επαρχία, για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ή από βεγγαλικά, καθώς και για την προστασία από κλοπές και ληστείες.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της τροχαίας, χθες αποφασίστηκε η απαγόρευση της κίνησης φορτηγών στα εθνικά δίκτυα, τις μέρες αιχμής, για το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, ως εξής: Για την έξοδο, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών, την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2013 τις ώρες από 16:00 έως 22:00, τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2013 και από 15.00 έως 22.00 και τη Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου 2013 από 06.00΄ έως 16.00΄.

Για την είσοδο θα ισχύσει η απαγόρευση, αύριο Κυριακή 28 Απριλίου 2013 και από ώρα 15:00 έως 21:00, την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2013 για το ρεύμα εισόδου από ώρα 16:00 έως 23:00, τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2013 και από 15.00 έως 22.00΄, την Τρίτη 7 Μαΐου 2013 και από 11:00 έως 21:00 και την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου 2013, από 15:00 έως 21:00.

Την Κυριακή του Πάσχα, 5 Μαΐου 2013 δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, ενισχυμένα μέτρα θα ληφθούν από τις υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, που κλιμακώνονται σταδιακά.

Συνεργεία της τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα κάνετε αυτασφάλιση στο ΙΚΑ


Διευκρινίσεις για όσους ασφαλισμένους, που πρωτοασφαλίστηκαν μέχρι 31.1.21992 και επιθυμούν να κάνουν αυτασφάλιση (προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης) δίνει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Ειδικότερα αφορά τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ ενώ δίνονται και διευκρινίσεις για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων. 

Επίσης δίνονται πληροφορίες για το ποια πλέον υποκαταστήματα των ταμείων είναι υπεύθυνα να διεκπεραιώνουν περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, αρμοδιότητα διεκπεραίωσης έχουν τα Τοπικά Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. τόπου κατοικίας των ενδιαφερομένων αιτούντων.

Κατ’ εξαίρεση αρμοδιότητα διεκπεραίωσης αιτημάτων συνέχισης προαιρετικά της ασφάλισης στους Εντασσόμενους Κλάδους Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης του τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο εξακολουθεί να έχει το Τοπικό Υποκατάστημα Ασφαλισμένων του Εντασσόμενου Κλάδου Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο..

Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερθέν τέως Ταμείο, είναι το μόνο στο καταστατικό του οποίου προβλεπόταν η συνέχιση προαιρετικά της ασφάλισης στους Κλάδους Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6, άρθρου 13 του καταστατικού του.

Επιπροσθέτως, στα συνυποβαλλόμενα με την σχετική Αίτηση δικαιολογητικά πρέπει να προστεθεί Βεβαίωση Χρόνου Ασφάλισης, η οποία θα χορηγείται από τα Τοπικά Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. Ασφαλισμένων των Εντασσομένων Ταμείων και Κλάδων, αναλόγως, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων, ώστε, στα Τοπικά Υποκαταστήματα τόπου κατοικίας να μπορούν να αποφανθούν σχετικά με το αν πληρείται η προϋπόθεση των 3.000 Η.Α., ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ή 500 Η.Α. με υποβολή αιτήματος εντός προθεσμίας 12 μηνών από την τελευταία ημέρα ασφάλισης στο Εντασσόμενο Ταμείο και Κλάδο.

Μετά από την συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών πρέπει να σχηματίζεται ατομικός φάκελος. Επιπλέον προκειμένου να κριθεί το θέμα της υπαγωγής ή μη στην εν λόγω προαιρετική ασφάλιση του Ν.4075/2012, άμεσα, μετά την λήψη του αιτήματος πρέπει να διαβιβάζεται σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα στην Τοπική Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου να κριθεί αν ο αιτών είναι ανάπηρος κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 49 του Ν.2084/92, ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

Ποσοστά ασφάλισης

Όσο αφορά τα ποσοστά ασφάλισης σε Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο., Τ.Σ.Π.-Ε.Τ.Ε., Τ.Σ.Π.-Τ.Ε., Τ.Α.Π.Α.Ε.-Ε., Τ.Α.Π.-Ε.Τ.Β.Α., Τ.Α.Π-Ο.Τ.Ε., Τ.Σ.Π.-Η.Σ.Α.Π., Τ.Α.Π.-Ι.Λ.Τ., Τ.Σ.Π.Π.-Α.Τ.Ε. Συγκεκριμένα, όσο αφορά την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης για τον κλάδο Κύριας Σύνταξης του τ. Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ο.Τ.Ε. (τ. Τ.Α.Π.-Ο.Τ.Ε.) για τα ήδη υποβληθέντα αιτήματα του προσωπικού του Ο.Τ.Ε. που αποχώρησε την 30/12/2012 από τον Ο.Τ.Ε. και προς διευκόλυνση, για τους απασχολούμενους στον Ο.Τ.Ε. τις θυγατρικές και λοιπές εταιρείες του Οργανισμού τα ποσοστά ασφάλισης μέχρι 31/12/2012 ανέρχονταν συνολικά σε 36% (ασφαλισμένου 11% - εργοδότη 25%) το οποίο ως γνωστό καταβάλλεται συνολικά από τον προαιρετικά ασφαλισμένο.
Επιπρόσθετα, τα ανωτέρω ποσοστά μειώνονται ισόποσα και σταδιακά αρχής γενομένης από 1/1/2013, μέχρι να εξισωθούν πλήρως με τα αντίστοιχα ισχύοντα στο Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. ως εξής:

Από 1/1/2013 έως 31/12/2015: 32 % ( ασφαλισμένου 9,9175 % - εργοδότη 22,0825 %)

Από 1/1/2016 έως 31/12/2018: 28 % ( ασφαλισμένου 8,835 % - εργοδότη 19,165 %)

Από 1/1/2019 έως 31/12/2021: 24 % ( ασφαλισμένου 7,7525 % - εργοδότη 16,2475 %)

Από 1/1/2022 και εντεύθεν: 20 % ( ασφαλισμένου 6,67 % - εργοδότη 13,33 %)

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα και με δεδομένο ότι η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης για την συγκεκριμένη κατηγορία άρχεται από 31/12/2012 η υπαγωγή θα ξεκινήσει με 36% στο ημερομίσθιο της 31/12/2012 που προκύπτει από την διαίρεση των μικτών τακτικών αποδοχών τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης με τις ημέρες απασχόλησης του μήνα αυτού, ενώ από 1/1/2013 μειώνεται σε 32 %.

Αναγνώριση πλασματικών

Πολλοί ασφαλισμένοι της προαιρετικής ασφάλισης υποβάλλουν και αιτήματα για αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας ή γενικότερα πλασματικών χρόνων.

Για το λόγο αυτό σημειώνεται μέσα στην εγκύκλιος ότι τα αιτήματα για αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας ή αναγνώριση πλασματικών χρόνων θα εξετάζονται από τα Τοπικά Υποκαταστήματα τόπου κατοικίας των ασφαλισμένων, αφού πρώτα το αντίστοιχο Τοπικό Υποκατάστημα Ασφαλισμένων των Εντασσομένων Ταμείων και Κλάδων, το οποίο έχει τα ασφαλιστικά δεδομένα (χρόνο ασφάλισης) και αρμοδιότητα να κρίνει συνταξιοδοτικά αιτήματα, βεβαιώσει (ότι ο αιτών αναγνώρισης θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1/1/2011 και εφεξής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3863/2010, δηλαδή με βάση τις προσαυξημένες χρονικές ή ηλικιακές προϋποθέσεις που οι διατάξεις αυτές ορίζουν, οπότε δύναται να αναγνωρίσει τους πλασματικούς χρόνους των άρθρων 39 και 40 του Ν.3996/2011 και δικαιούται της έκπτωσης 30% στην αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.

Σε αντίθετη περίπτωση (δηλαδή όταν δεν προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του τέως Ταμείου) η αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1358/1983 με μόνη έκπτωση 15% στην καταβολή εφάπαξ. Επιπλέον, όπως είναι ήδη γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 2 του Ν.1358/1983, οι μισθωτοί ασφαλισμένοι προκειμένου να εξαγοράσουν τον χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας πρέπει να καταβάλλουν για κάθε μήνα το άθροισμα της μηνιαίας εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, για τον κλάδο Κύριας Σύνταξης του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., δηλαδή 20%.

Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται βάσει των μικτών αποδοχών που ο ασφαλισμένος έπαιρνε κατά τον τελευταίο μήνα, πριν από την υποβολή της αίτησης, κατά τον οποίο είχε πλήρη απασχόληση, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ανώτερες από τον τεκμαρτό μισθό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., ούτε κατώτερες από το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 31/12/2011.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρίκη με πατέρα που βίαζε τις ανήλικες κόρες του


Η 16χρονη δεν άντεξε και το ομολόγησε στις συμμαθήτριές της.

Αποτροπιασμό προκαλεί στον Κουρνά της Κρήτης το μαρτύριο που τραβούσαν δύο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 11 και 16 ετών, τα οποία βίαζε συστηματικά ο 54χρονος πατέρας τους.

Σύμφωνα με το flashnews η αποκάλυψη έγινε όταν η 16χρονη μη αντέχοντας άλλο το δράμα που ζούσε μέσα στο ίδιο της το σπίτι, το συζήτησε με συμμαθήτριές της, οι οποίες την παρακίνησαν να απευθυνθεί στις αρχές, όπως και έγινε.

Η κοπέλα εμφανώς σοκαρισμένη περιέγραψε στους αστυνομικούς πως ο ίδιος ο πατέρας της ασελγούσε συστηματικά στην ίδια αλλά και στην 11χρονη αδελφή της.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 54χρονος έδερνε και τον 20χρονο γιό του, πολλές φορές μπροστά στα μάτια και της 49χρονης μητέρας των παιδιών.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Αλβανό με την κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ενδοοικογενειακής βίας και σήμερα οδηγείται στον Εισαγγελέα, ενώ στα παιδιά παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο ΕΟΠΥΥ θρέφει τα κυκλώματα»


Η πολύμηνη αναμονή των ζευγαριών που επιθυμούν να πάρουν έγκριση για δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και ο περιορισμένος αριθμός προσπαθειών εξωσωματικών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που... στρώνουν το δρόμο στα παράνομα κυκλώματα διακίνησης φαρμάκων, όπως αυτό που εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Αυτό καταγγέλλει ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, Βασίλης Ταρλατζής.

«Υπάρχουν μόνο τρεις επιτροπές πανελλαδικά που είναι επιφορτισμένες με το έργο της έγκρισης της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση σε υπογόνιμα ζευγάρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή, που μπορεί να ξεπεράσει τους τέσσερις και πέντε μήνες, ζευγαριών που είναι απελπισμένα και ψάχνουν εναγωνίως μια λύση. Υπάρχει ταλαιπωρία κι έτσι δημιουργείται έδαφος για να ψάξει κάποιος να πάρει πιο γρήγορα τα φάρμακα αυτά, παρότι από τον ΕΟΠΥΥ θα τα πάρει δωρεάν» υποστηρίζει ο κ. Ταρλατζής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με τόκο θα επιβαρύνεται το Δημόσιο όταν καθυστερεί να πληρώσει προμηθευτές


Μέσα σε 30 ημέρες θα πρέπει να εξοφλούνται οι υποχρεώσεις.

Με τόκο θα επιβαρύνεται το ελληνικό Δημόσιο αλλά και επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους σε προμηθευτές τους άνω των 30 ημερών. Η ρύθμιση αυτή που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώνει κοινοτική οδηγία στην ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ρύθμιση μετά την παρέλευση των 30 ημερών θα επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία η ρύθμιση προβλέπεται να εφαρμοστεί για τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν, αφού σε άρθρο της προβλέπεται η δυνατότητα σε κράτη-μέλη να εξαιρούν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν αυτή να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, οι δημόσιες Αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται από τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

Προβλέπεται επίσης συμβατική ελευθερία σε επιχειρηματικές εμπορικές συναλλαγές: οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικοί κανόνες υγιεινής για μια έγκυο


Τι να αποφεύγετε και τι να κάνετε.

Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται πολλές φορές σε σύγχυση σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό παρατίθενται μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από τις μέλλουσες μαμάδες.

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού.

Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και τις έτοιμες κομμένες σαλάτες πριν τις φάτε.

Μην τρώτε μαλακά τυριά και γενικά να αποφεύγετε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια. Θα πρέπει να προσέχετε τα φρέσκα τυριά και γαλακτοκομικά, ειδικά αν είναι μη τυποποιημένης προέλευσης.

Μην αφήνετε φαγητά εκτός ψυγείου. Εξαιτίας της ζέστης οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών. Επίσης, οι μύγες είναι μεταφορείς μικροβίων, που πολύ εύκολα εναποθέτουν σε εκτεθειμένα φαγητά.

Μην εμπιστεύεστε οποιαδήποτε πηγή, πηγάδι ή στέρνα για την ενυδάτωσή σας. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό που είναι τυποποιημένο και μικροβιολογικά ελεγμένο. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να σας συμβεί είναι μια γαστρεντερίτιδα από κακής ποιότητας νερό.

Τις ζεστές ημέρες καλό είναι να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά, όπως τηγανητά, σάλτσες με κρέμα γάλακτος και γλυκά. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, φυσικούς χυμούς που αποτελούν δροσιστικές λύσεις και σας προσφέρουν πολύτιμα συστατικά.

Όταν επιλέγετε να φάτε σε μία ταβέρνα οι αυξημένες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Πρέπει λοιπόν να προσέχετε που τρώτε και τι.

Προς την κατεύθυνση αυτή:

Να προτιμάτε βραστά λαχανικά και να αποφεύγετε ωμά φυλλώδη, όπως το μαρούλι, που απαιτούν καλό πλύσιμο.
Να παραγγέλνετε φαγητά της ώρας και το κρέας και τα πουλερικά να τα ζητάτε «καλοψημένα».
Αποφεύγετε ωμά θαλασσινά, όπως μύδια, στρείδια, κυδώνια κ.α.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδοντιατρικές εξετάσεις σε μαθητές δημοτικού


Πρόγραμμα επισκέψεων σε σχολεία στο Ρέθυμνο.

Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής εξέτασης σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ξεκίνησε στο νομό σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Πρόκειται για πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής εξέτασης σε μαθητές δημοτικών σχολείων της ενταγμένο στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης με την παραχώρηση της Κινητής Μονάδας Προληπτικής Οδοντιατρικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης.

Στο Ρέθυμνο η Μονάδα έχει ήδη επισκεφτεί 6 σχολικές μονάδες και αύριο και μεθαύριο θα επισκεφτεί τα δημοτικά σχολεία Ρούμελης και Σισσών.

Το πρόγραμμα επισκέψεων σε σχολεία, θα συνεχιστεί και μετά τις διακοπές του Πάσχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Από πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες πάσχουν 6 εκατ. άνθρωποι


Μόλις οι 60.000 είναι διαγνωσμένοι.

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αγωγή συμβάλλει καθοριστικά στην αποφυγή σοβαρών και επικίνδυνων επιπλοκών για τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια, ανέφερε - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ανοσολογίας (29 Απριλίου) και την Παγκόσμια Εβδομάδα για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (22-29 Απριλίου), που για φέτος έχει ως σύνθημα «Επαγρύπνηση-Έλεγχος-Διάγνωση-Θεραπεία», η Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας, στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Μαρία Κανάριου.

Έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, πάσχουν από πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ενώ μόλις 60.000 είναι διαγνωσμένοι.

Στην Ευρώπη οι ασθενείς υπολογίζονται σε περισσότερους από 650.000, ενώ -μέχρι σήμερα- μόνο 15.052 είναι καταγεγραμμένοι (2,27%), και στην Ελλάδα 500 είναι διαγνωσμένοι και εκτιμάται ότι πάσχουν περίπου 1.500.

Οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες είναι νοσήματα σπάνια, κληρονομικά, που εκδηλώνονται συνήθως με βαριές λοιμώξεις (μη ανταποκρινόμενες στη θεραπεία), αλλά και με αυτοάνοσες ή αλλεργικές ή κακοήθεις παθήσεις.

«Η καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών είναι η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση, ώστε να παρέχεται η καταλληλότερη θεραπεία στους ασθενείς», είπε η κ. Κανάριου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πάρα τις θεαματικές επιστημονικές εξελίξεις της τελευταίας εικοσαετίας, οι γνώσεις για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες παραμένουν σε «νηπιακή ηλικία».

Σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 200 μορφές, ωστόσο, αρκετές ακόμη είναι άγνωστες, και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι. Όπως είπε η κ. Κανάριου, λόγω της σπανιότητάς τους και της πολυπλοκότητας της κλινικής προβολής τους, εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας προσπάθεια καταγραφής τους με σκοπό τη συλλογή στοιχείων - εμπειρίας - γνώσεων και εξαγωγής συμπερασμάτων.

Στόχος μας, κατέληξε, είναι η επαγρύπνηση των γιατρών, ώστε να θυμούνται ότι από Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια μπορεί να πάσχουν παιδιά, έφηβοι ή ενήλικες και να υποψιάζονται τη νόσο σε περιπτώσεις ασθενών με βαριές - ασυνήθιστες λοιμώξεις, μη έχουσες ικανοποιητική ανταπόκριση στη θεραπεία ή σε ανοσολογικά νοσήματα, με ιδιαίτερη- πολύπλοκη κλινική εικόνα.

Στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα με τα φάρμακα αυτών των ασθενών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες και Παιδιατρικής Ανοσολογίας «Αρμονία», Χρ. Μανωλακάκης. Σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ακριβά περίπου (2.500 ευρώ το μήνα) και χορηγούνται από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αλλά -λόγω οφειλών του- ο Οργανισμός αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μειώσουν τις δόσεις των φαρμάκων, ή να καταφεύγουν στα νοσοκομεία, πράγμα επικίνδυνο για τους συγκεκριμένους, λόγω νοσοκομειακών λοιμώξεων, προκειμένου να τους χορηγηθεί το σκεύασμα ενδοφλέβια.



Διαβάστε περισσότερα...