Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

«Να σταματήσουν πια τις κόντρες»


Το μήνυμα της μητέρας αδικοχαμένου νεαρού στη Φωκίδα.

Μια στιγμή ήταν αρκετή για να γίνει το κακό και να «χαθούν» δύο νέοι άνθρωποι και να τραυματιστεί άλλος ένας στη Φωκίδα. Οι δύο νέοι έκαναν κόντρες με μηχανάκια και η μητέρα του ενός ξέσπασε στέλνοντας ένα μήνυμα σε άλλα παιδιά να σταματήσουν.

Ένας 16χρονος και ένας 20χρονος έτρεχαν με τα μηχανάκια τους στη Μαριολάτα Φωκίδας, όταν συγκρούστηκαν με ένα αυτοκίνητο. Οι δύο φίλοι δεν επέζησαν, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου –που όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής ήταν φίλος κι αυτός των αδικοχαμένων παιδιών- νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος, καθώς το όχημα του καρφώθηκε σε κολόνα της ΔΕΗ.

Η μητέρα του ενός νεαρού, του Ζαχαρία, έκανε έκκληση λέγοντας «έστω ένας να με ακούσει. Να σωθεί μια ψυχή…». Αναφερόμενη στον γιο της ανέφερε: «Έχασα τη ζωή μου προσπάθησα πολλές φορές να του αλλάξω γνώμη για το μηχανάκι, αλλά δεν με άκουγε. Είχε αγάπη για το μηχανάκι και χάθηκε. Κυκλοφορούν παιδιά χωρίς διπλώματα. Ο Ζαχαρίας τα είχε τα χαρτιά, αλλά δεν τα είχε πάρει στα χέρια του». Παράλληλα, έστειλε ένα μήνυμα σε άλλα παιδιά: «Να σταματήσουν έχω να τους πω. Αυτό με τις κόντρες δεν οδηγεί πουθενά. Γιατί να το κάνουν;».

Ένας από τους κατοίκους είπε αναφερόμενος στον οδηγό του αυτοκινήτου, βουλγαρικής υπηκοότητας: «Δεν τους είδε, δεν πρόλαβε. Και τώρα δεν είναι σε θέση να μας πει τι έγινε», ενώ ένας άλλος τόνισε ότι τα τρία παιδιά «ήταν φίλοι μεταξύ τους. Ήταν ένα λάθος της στιγμής». Πάντως, ο Alpha ανέφερε ότι το τροχαίο –για το οποίο διενεργεί προανάκριση το Αστυνομικό Τμήμα Γραβιάς- έχει καταγράψει κάμερα κλειστού κυκλώματος ενός καταστήματος λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο του δυστυχήματος.

Δείτε το βίντεο του Alpha:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργεί φανταστικά σπίτια σε άστεγους


Στέλνει μήνυμα κατά της φτώχειας – Δείτε τις φωτογραφίες.

Ευαισθητοποιημένος με το θέμα της φτώχειας, ένας καλλιτέχνης που ζωγραφίζει στους δρόμους –δεν αναφερόμαστε σε γκράφιτι- έκανε αρκετές βόλτες στο Λος Άντζελες και βρήκε τον τρόπο να στείλει το δικό του μήνυμα κατά της φτώχειας, διότι αυτός ήταν ο βασικός στόχος του.

Θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και παρουσιάστηκε με το παρατσούκλι «Skid Robot». Περπάτησε στις φτωχογειτονιές της «πόλης των αγγέλων» και δημιούργησε φανταστικά σπίτια για άστεγους ανθρώπους. Κάποιοι κοιμόνταν την ώρα που πήγε, κάποιοι άλλοι όχι. Πάντως, εκείνος φρόντισε με τα χρώματα του να φτιάξει έναν καμβά στους τοίχους μπροστά από τους οποίους είχαν στρώσει τα «κρεβάτια» τους οι άνθρωποι αυτοί.

Δημοσίευσε τη δουλειά του στα social media με στόχο να… χτυπήσει τη φτώχεια και να ευαισθητοποιήσει κι άλλους προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος μέτρησε μέχρι και 6.000 άστεγους στην πόλη. Δε μπορούσε να δημιουργήσει για όλους Και να τους κάνει να αισθανθούν έστω και λίγο καλύτερα, αλλά εξήγησε πως πρέπει οι γύρω τους να νοιαστούν για όλους και να τους προσφερθεί ένα πραγματικό σπίτι και όχι μόνο το φανταστικό που δημιούργησε εκείνος.

Δείτε το έργο του σε φωτογραφίες:


















Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητούν χώρο για τον ανδριάντα του Μ.Αλέξανδρου


Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ευελπιστεί ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου, αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες που δημιουργεί η έλλειψη διαθέσιμου ανοιχτού δημόσιου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπως επισημαίνει.

Πρόκειται για το απαντητικό έγγραφο του υπουργείου, έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει 25 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Ηλία Βλαχογιάννη, ζητώντας να ενημερωθούν γιατί δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί ο ανδριάντας, έργο του γλύπτη Ιωάννη Παππά στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Τασούλας, «το 1993, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη, φιλοτεχνήθηκε από τον αείμνηστο ακαδημαϊκό και γλύπτη Ιωάννη Παππά έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος αφού αγοράστηκε από το ΥΠΠΟ εν συνεχεία δωρήθηκε στον δήμο Αθηναίων, με σκοπό τη μελλοντική ανέγερσή του σε κατάλληλο δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας».

«Το θέμα απασχόλησε κατ΄επανάληψη το δήμο Αθηναίων στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι πλείστοι των ανοιχτών δημόσιων χώρων, στους οποίους ενδεχομένως θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο ανδριάντας» ενημερώνει τους βουλευτές ο υπουργός και προσθέτει ότι η πρόταση του δήμου Αθηναίων να τοποθετηθεί ο ανδριάντας σε χώρο πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού της Θησείου, δεν έγινε αποδεκτή από το ΚΑΣ με ομόφωνη γνωμοδότησή του τον Απρίλιο του 2012, διότι η εγκατάσταση ενός γλυπτού μεγάλων διαστάσεων δεν αναδεικνύεται στον περιορισμένο χώρο της πλατείας Θησείου και δεν συνάδει με τα μνημεία του περιβάλλοντος χώρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γρηγοράκος ζητά 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, απέστειλε σήμερα αίτημα προγραμματισμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού του έτους 2015 για φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «το αίτημα απευθύνεται τόσο στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών. Στο αίτημα προβλέπονται προσλήψεις 1.500 θέσεων μόνιμων ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και 2.500 θέσεις επιστημονικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, λοιπού προσωπικού διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι «η πρόσληψη του αναφερόμενου προσωπικού θεωρείται αναγκαία και απαραίτητη για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα Ψυχικής Υγείας».



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Αγωνία για τον ένοικο του τάφου - Ποιο το κόστος των ανασκαφών


Αμφίπολη: Κορυφώνεται η αγωνία για τον ένοικο του τάφου


Παγκόσμιο θαυμασμό και ενδιαφέρον εξακολουθεί να προκαλεί η αποκάλυψη του ψηφιδωτού στον τύμβο της Αμφίπολης.

Η αγωνία για τον ένοικο του τάφου κορυφώνεται και οι αρχαιολόγοι είναι έτοιμοι για ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




----------------


Αμφίπολη: 590.000 ευρώ το κόστος των ανασκαφών

Σε ποσό που δεν ξεπερνά τα 590.000 ευρώ ανήλθαν οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά. Αναλυτικά στοιχεία με τις χρηματοδοτήσεις της ανασκαφικής έρευνας, που αποκάλυψε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο από το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή προκύπτει ότι το 2014 τις ανασκαφικές έρευνες στήριξαν με δωρεά η Εθνική Τράπεζα και με χορηγίες η ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι χορηγίες των ΔΕΣΦΑ και Ελληνικά Πετρέλαια μάλιστα δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το κόστος της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη είναι υπέρογκο και, όπως έλεγε ο βουλευτής, «οι ψηφοφόροι της εκλογικής του περιφέρειας» ζητούν ενημέρωση επ’ αυτού.

Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο υπουργός Πολιτισμού στο απαντητικό του έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου, οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά είναι οι εξής:

* 2010: δόθηκαν 20.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από τη Νομαρχία Σερρών (Ανασκαφική έρευνα στην κορυφή του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

* 2011: δόθηκαν 80.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια (Έναρξη ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης).

* 2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης).

* 2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

* 2014: δόθηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας περιβόλου και εντοπισμός και ανασκαφή τάφου Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης)

* Επίσης το 2014, δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ποσό 150.000 ευρώ ενώ οι χορηγίες των εταιρειών του Δημοσίου ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000) δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτός είναι ο καλύτερος εργοδότης στον κόσμο;


Αυτοκίνητα, πανάκριβα κοσμήματα και προκαταβολές για την αγορά διαμερισμάτων δώρισε σε 1.200 υπαλλήλους της εταιρείας του ένας έμπορος διαμαντιών από το κρατίδιο Γκουτζάρατ της Ινδίας, ως αμοιβή επειδή πέτυχαν τους στόχους που είχαν οριστεί.



Ο Σάβτζι Ντολάκια, ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας εξαγωγής διαμαντιών στην πόλη Σουράτ, δώρισε 491 αυτοκίνητα και 570 διαμαντένια κολιέ ενόψει του Ντιβάλι, της ινδουιστικής γιορτής του φωτός. Η εταιρεία προτίθεται επίσης να καταβάλει σε άλλους 207 υπαλλήλους την προκαταβολή για την απόκτηση ενός διαμερίσματος, εφόσον το επιθυμούν.

"Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος επιβράβευσης που ακολουθούμε. Οι εργαζόμενοι που επέδειξαν συνέπεια και αποτελεσματικότητα την τελευταία πενταετία επιβραβεύτηκαν", είπε ο Νάρες Μαγιάνι, ο γραμματέας του Ντολάκια.

Συνολικά, τα δώρα στοίχισαν 500 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 6,5 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με τον Μαγιάνι, πρόκειται για το ετήσιο μπόνους που δίνεται στους υπαλλήλους με αφορμή το Ντιβάλι που φέτος θα γιορταστεί την Πέμπτη. Όπως είπε ο γραμματέας, επικρατεί "κύμα ενθουσιασμού" από την Κυριακή, όταν ανακοινώθηκε το μπόνους.

"Στην οικογένειά μου κανείς δεν έχει αυτοκίνητο κι έτσι, όταν έμαθα ότι θα αποκτήσω ένα, πέταξα από τη χαρά μου. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι και το γιορτάζουν", πρόσθεσε.

Το Σουράτ είναι ο βασικός κόμβος για το εμπόριο διαμαντιών στην Ινδία, ένας τομέας που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στη χώρα.

Ο Ντολάκια ξεκίνησε την εταιρεία του την δεκαετία του 1990 με δανεικά. Σήμερα η εταιρεία έχει ετήσιο τζίρο 60 δισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 760 εκ. ευρώ), απασχολεί 8.000 υπαλλήλους και διατηρεί γραφεία στο Βέλγιο, το Χονγκ Κονγκ και τη Βρετανία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο λόγος που δεν υπάρχει "Dislike" στο Facebook


Εκατομμύρια είναι οι χρήστες του Facebook που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους εκτός από το κουμπί "Like" να υπάρχει και "Dislike".

Ωστόσο, ο άνθρωπος που είχε αυτήν την αρμοδιότητα στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί το λόγο και το σκεπτικό που κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάνοντας λόγο για "ατυχείς συνέπειες".

Ειδικότερα, ο πρώην CTO του Facebook, Bret Taylor, εξηγεί: "Ο λόγος που λανσάραμε το κουμπί Like ήταν κυρίως γιατί πολλοί χρήστες ήθελαν απλά να αναγνωρίσουν κάτι που έκανε κάποιος χωρίς όμως να επιθυμούν να πουν τίποτα γι' αυτό. Και πολλά σχόλια ήταν μονολεκτικά όπως 'cool', 'wow', οπότε το κουμπί Like τους επιτρέπει να το κάνουν αυτό μόνο μ' ένα κλικ. Δεν είχε να κάνει με το συναίσθημα του "μου αρέσει".

Ο ίδιος προσθέτει ότι το "Dislike" δεν θα λειτουργούσε ποτέ με τον ίδιο τρόπο και το μόνο που θα έκανε ήταν να ενθαρρύνει τις αρνητικές ενέργειες. "Αν θέλει κάποιος να δηλώσει πως κάτι δεν του αρέσει μπορεί να γράψει κάποιο σχόλιο" τονίζει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτορεπορτάζ από την άσκηση ετοιμότητας για τον Έμπολα στο "Αμαλία Φλέμινγκ"


Φωτογραφικό υλικό από την άσκηση ετοιμότητας, που έγινε για τον Ebola, την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Η άσκηση είχε βασιστεί σε εικονικό περιστατικό ασθενούς φέροντα τον ιό, ο οποίος έπρεπε να μεταφερθεί και να νοσηλευθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.





Σε κάποιες από τις φωτογραφίες φαίνεται η ομάδα υποδοχής στον χώρο καραντίνας, ομάδα που αποτελείται από γιατρό νοσηλεύτρια και απολυμαντή, αλλά και η ασφαλής προετοιμασία δείγματος αίματος του «ασθενούς» σε συσκευασία τριών θηκών.

Επίσης, φαίνονται οι μέθοδοι προστασίας όσων εμπλέκονται στη νοσηλεία. Από τη διαδικασία απολύμανσης έξω από τον χώρο καραντίνας για τους διασώστες και τα ατομικά μέτρα προστασίας υγειονομικού προσωπικού του ΕΚΑΒ, έως τα ατομικά μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, όπως η διπλή προστασία προσώπου με μάσκα και φίλτρο αναπνοής.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οι προτάσεις για τον ΕΟΠΥΥ


Δελτίου Τύπου 20.10.2014

Αρ. Πρωτ.: 4176


Με επιστολή της στο υπουργείο Υγείας η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε τις προτάσεις - παρατηρήσεις της για το προσχέδιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όπως δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον ΕΟΠΥΥ, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.

Το νέο σχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας διαμορφώνεται σε ένα οικονομικό περιβάλλον που υπαγορεύει μια σειρά αναδιαρθρωτικών προσαρμογών στον τομέα της υγείας.

Η κατακόρυφη μείωση των δαπανών υγείας, παράλληλα με την εκρηκτική αύξηση των ανασφάλιστων/απόρων πολιτών, μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οδηγεί στην εμφάνιση νέων προβλημάτων στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, τα οποία απαιτούν αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό, καθώς και για τη χορήγηση σύγχρονων φαρμακευτικών και θεραπευτικών μεθόδων, αναγκαίων για την αύξηση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία και εν τέλει για τη διατήρησή τους στη ζωή.

Επί του νέου σχεδίου του ΕΚΠΥ διαπιστώνονται καταρχάς σημαντικές ελλείψεις σε τομείς όπως:

- Η πολιτική πρόληψης και προαγωγής της υγείας, σύμφωνα με νέες παθήσεις που εμφανίζονται σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού,
- η χορήγηση αναλωσίμων υλικών σε χρόνια πάσχοντες που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή στο σπίτι (π.χ. παραπληγικοί - τετραπληγικοί, πάσχοντες από κυστική ίνωση κ.λπ.),
- η χορήγηση ορθοπεδικών - ορθωτικών μέσων - τεχνητών μελών, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ατόμου με αναπηρία ή χρόνια πάθηση,
- η μείωση αναλωσίμων υλικών για θεραπευτικές μεθόδους όπως η αποσιδήρωση για άτομα με μεσογειακή αναιμία ομόζυγο β΄ - δρεπανοκυτταρική νόσο και λοιπές σοβαρέ αιμολυτικές αναιμίες,
- η πρόβλεψη των τεχνητών βοηθημάτων υγείας για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες,
- η συρρίκνωση των πράξεων ειδικής αγωγής για τα άτομα με βαριές αναπηρίες και η διαιώνιση ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν οι γονείς των ατόμων με βαριά αναπηρία.

Ο ΕΚΠΥ θα πρέπει να δώσει βαρύτητα και να καλύψει τις επιμέρους και εξειδικευμένες ανάγκες των ασφαλισμένων του με αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Σε διαφορετική περίπτωση ο νέος ΕΚΠΥ έρχεται σε ρητή αντίθεση τόσο με τη νέα αντίληψη για την υγεία όπως αυτή υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) όσο και με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικά οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις στο έγγραφο που επισυνάπτεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές σε Ζάκυνθο-Μεσολόγγι


Εικόνες σπάνιας ομορφιάς στο Ιόνιο ήρθαν στο φως μετά την υποβρύχια ανασκαφή στο ισπανικό ναυάγιο του 16ου αι. στην Ζάκυνθο. Την ίδια ώρα, κοντά στο Μεσολόγγι, ανακαλύφθηκε εκτεταμένο τμήμα της υστεροκλασικής-ελληνιστικής πόλης της Αλίκυρνας.

Εκτεταμένο τμήμα της υστεροκλασικής- ελληνιστικής πόλης της Αλίκυρνας ήρθε στο φως, από την ΛΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Ιόνια Οδός» στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στην πόλη του Μεσολογγίου.

Η πόλη ήταν γνωστή από τις αρχαίες πηγές (Στράβων, Πλίνιος), με βάση τις οποίες τοποθετείται μεταξύ των δύο μεγάλων αιτωλικών πόλεων Καλυδώνας και Πλευρώνας, στον οικισμό του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου, στον λόφο «Χίλια Σπίτια».



Στη βορειότερη κορυφή του λόφου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διατηρούνται τα ερείπια μικρού οχυρωματικού περιβόλου που περικλείει την ακρόπολη, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων. Ωστόσο, οικοδομικά κατάλοιπα της πόλης δεν είχαν ερευνηθεί μέχρι σήμερα.

Ο άξονας της Ιόνιας Οδού διέρχεται από τον πυρήνα της αρχαίας πόλης σε μήκος περίπου 400 μ. και η ανασκαφή εκτείνεται σε συνολική έκταση 20 στρεμμάτων.



Η έρευνα, σύμφωνα με το υπουργείο, ξεκίνησε το 2011 και βαίνει προς ολοκλήρωση, έχοντας φέρει στο φως τμήμα του εμπορικού κέντρου της και του οικιστικού ιστού της.

Η πόλη φαίνεται πως ήταν εξαρχής οργανωμένη σύμφωνα με πολεοδομικό σχέδιο, καθώς έχουν έρθει στο φως τέσσερις δρόμοι πλάτους 4,5 μ. που με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά τη διασχίζουν ανά 32 μ. Μία πλατύτερη οδός, πλάτους 5,20 μ. φαίνεται ότι ήταν η κεντρική οδός που διέσχιζε την πόλη με κατεύθυνση από ανατολή προς δύση. Οι δρόμοι ορίζονται από αναλημματικούς (υποστηρικτικούς) τοίχους πάχους 0,60 έως 0,80μ., κατασκευασμένους από αργόλιθους, από ντόπιο αμμολιθικό πέτρωμα.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τμήματα από 10 συγκροτήματα, στα περισσότερα από τα οποία αναγνωρίζονται χώροι εμπορικών και εργαστηριακών δραστηριοτήτων (αποθήκες, εργαστήρια, καταστήματα).



Το δυτικό όριο της πόλης φαίνεται πως ήταν το φυσικό ανάλημμα που οριοθετεί τη σημερινή κοίτη του υδατορέματος του Αγίου Συμεών, στην όχθη του οποίου ερευνήθηκε αποθέτης, πιθανόν ιερού, η θέση του οποίου δεν έχει εντοπιστεί, που απέδωσε μεγάλες ποσότητες ειδωλίων και κεραμικής. Στη νοτιότερη κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η ελληνιστική ακρόπολη, εντοπίστηκε εγκατάσταση Πρωτογεωμετρικών χρόνων.

Η υποβρύχια ανασκαφή στο ισπανικό ναυάγιο του 16ου αι. στην Ζάκυνθο

Ολοκληρώθηκε για φέτος, στις αρχές Οκτωβρίου, η συστηματική υποβρύχια ανασκαφή που διενεργεί η Γενική Δ/νση Αρχ/των και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ισπανικό ναυάγιο του 16ου αι. στην Ζάκυνθο, υπό την διεύθυνση της προϊσταμένης 2ης ΕΒΑ , αρχαιολόγου Κατερίνας Δελλαπόρτα.

Κατά την φετινή περίοδο η ανασκαφή συνεχίστηκε προς το κεντρικό τμήμα, όπου το μέγιστο πλάτος του πλοίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αποκαλύφθηκε η συνέχεια των νομέων στην δυτική και ανατολική πλευρά, της κόντρα – καρήνας (keelson), καθώς και τμήμα του υποφράγματος, δηλ. του ενδιάμεσου καταστρώματος, κ.α.



Ο ξύλινος σκελετός του πλοίου διατηρείται σε σημαντικότατο βαθμό, επιτρέποντας την μελέτη της μεταβατικής τεχνικής της ναυπηγικής του 15ου – 16ου αι.

Το πλοίο χρονολογείται λίγο μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου και είναι το μόνο ναυάγιο της ισπανικής θαλασσοκρατίας της εποχής του Φιλίππου Β΄, όπως μαρτυρούν τα ασημένια νομίσματα διαφόρων κοπών του Φιλίππου Β΄ και τα αρχικά εγχάρακτης λαβής όπλου με σταυρό, που έχει μέχρι τώρα εντοπισθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Εκτός από τα ναυπηγικά δομικά στοιχεία του σκάφους [νομείς, διαδοκίδες, εσωτερικό πυθμένα κλπ], τα υπόλοιπα ευρήματα ανήκουν στον εξοπλισμό του πλοίου, όπως μεταλλικά συσσωματώματα, στην καθημερινή ζωή των αξιωματικών, όπως χρηστική και λεπτή κεραμεική, φαγεντιανή και μαγιόλικα, μεταλλικά μαγειρικά σκεύη και υπολείμματα τροφών.

Κυρίαρχη παρουσία στο φορτίο έχουν τα διάσπαρτα στο βυθό φουντούκια που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.



Ο ξύλινος σκελετός του ναυαγίου της Ζακύνθου διατηρείται σε σημαντικό βαθμό γεγονός σπάνιο για το μεσογειακό οικοσύστημα. Δεδομένου ότι η ανέλκυση, συντήρηση και έκθεση των ξύλινων ναυαγίων δεν είναι πάντοτε οικονομικά εφικτή, δίνεται διεθνώς έμφαση στην προστασία και διαχείριση των ναυαγίων in situ, αρχή κατοχυρωμένη από την Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Προστασία της Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έτσι για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου το ναυάγιο καλύφθηκε με γωΰφασμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος προστασίας in situ που πρωτοεφαρμόσθηκε στο ναυάγιο της Ζακύνθου από τα μέσα δεκαετίας του ’90 από την συντηρήτρια Αν. Πούρνου αποτελεί πλέον καθιερωμένη μέθοδο προστασίας ξυλίνων ναυαγίων στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Στο ναυάγιο εφαρμόσθηκε πιλοτικά 3D prototype profiling δοκιμαστική μέθοδος για την τρισδιάστατη αποτύπωση του βυθού από τον καθ. Κ. Γ. Παπαθεοδώρου και την επικ. Καθ. Κ. Μαρία Γεραγά του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Παν/μίου Πατρών.



Η υποβρύχια ανασκαφή του πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι 6 Οκτωβρίου 2014 με χρηματοδότηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, την τεχνική υποστήριξη του ΥΕΝ - Λ/Χ Ζακύνθου και με την συμβολή σε διάθεση προσωπικού του Δήμου Πειραιώς και του Μουσείο Πειραιώς.

Στην ανασκαφή συμμετείχαν ο καταδυόμενος αρχαιολόγος της ΕΕΑ, Δ. Ευαγγελιστής, η αρχαιολόγος της Δ/νσης Τεκμηρίωσης του ΥΠΠΟΑ, Ελ. Πιπέλια, ο τοπογράφος μηχανικός του Δήμου Πειραιώς Αθ. Ψαρογιάννης, η συντηρήτρια αρχαιοτήτων του Μουσείου Πειραιώς Ευ. Αποστολακοπούλου, η καταδυόμενη εργαοτοτεχνίτρια της ΕΕΑ , Αθ. Πατσούρου και ο φοιτητής αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων Π. Τζοβάρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον έσωσε από τη φωτιά ένας περαστικός


Η αυτοθυσία ενός άντρα κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο άντρας όρμησε μέσα σε φλεγόμενο κτίριο, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο της ζωής του, στην προσπάθειά του να σώσει έναν άνθρωπο που είχε εγκλωβιστεί και κινδύνευε.

Το περιστατικό συνέβη στην Καλιφόρνια και καταγράφηκε στο κινητό ενός περαστικού.

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί αλλάζει η ώρα την Κυριακή;


Μία ώρα πίσω βάζουμε τα ρολόγια την Κυριακή που μας έρχεται, καθώς τίθεται σε ισχύ και πάλι η χειμερινή ώρα.

Έτσι, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου στις 4 τα ξημερώματα οι δείκτες θα πρέπει να δείχνουν 3.

Χωρίζουμε την ώρα σε «θερινή», η οποία ισχύει κατά τους θερινούς μήνες, δηλαδή από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και σε «χειμερινή» που ισχύει την υπόλοιπη περίοδο.

Γιατί όμως δύο φορές το χρόνο αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας και ποια από τις δύο είναι η «κανονική» ώρα;

Η «σωστή», ή καλύτερα, η ηλιακή ώρα είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας τρόπος που επινοήθηκε για να εξοικονομούμε ενέργεια.

Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόζεται ανελλιπώς από το 1975, καθώς κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει νωρίτερα δεν είχαν μόνιμο αποτέλεσμα.

Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, αν και δεν μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μία ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και, συνεπώς, να κάνουν οικονομία), καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα, υπολόγισε και το οικονομικό όφελος, που θα προέκυπτε από μία τέτοια κίνηση.

Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα, οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο, Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες.

Ωστόσο, πολλές φορές, η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή, Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας.

Τι κερδίζουμε, αλλάζοντας την ώρα;

Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι, γυρίζοντας τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες, κερδίζουμε μία ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε ημέρα και, συνεπώς, εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας.

Αν τα βάλουμε κάτω, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα ότι κατά τους επτά μήνες που διαρκεί συνολικά το μέτρο της θερινής ώρας, εξοικονομούμε μέχρι και 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Βέβαια, το μέτρο αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, γύρω από τους πόλους ή κοντά στον Ισημερινό.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές κοντά στο Βόρειο και το Νότιο πόλο, όπου, λόγω του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών αυτών, η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφοροποιούνται σημαντικά στη διάρκεια του έτους, η αλλαγή κατά μία ώρα θα είχε ελάχιστη επίδραση.

Αντίστοιχα, σε περιοχές γύρω από τον Ισημερινό η διαφοροποίηση του ηλιακού φωτός μέσα στο έτος είναι μικρή, με αποτέλεσμα και πάλι η αλλαγή ώρας να μην έχει νόημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε έξαρση το bullying ακόμα και στο δημοτικό


Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία δύο περίπου χρόνια ο σχολικός – και όχι μόνο – εκφοβισμός με θύτες και θύματα ανήλικους στην περιοχή της Ξάνθης.

Τα φαινόμενα, αν και δεν έχουν επισήμως καταγραφεί και αποδοθεί στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης, πληθαίνουν διαρκώς, ενώ ιδιαίτερη αντιμετώπισης χρίζουν τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα ακόμη και στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, ή διαδραματίζονται εκτός σχολικού περιβάλλοντος, αφορούν ωστόσο μαθητές που φοιτούν στις ίδιες σχολικές μονάδες ή ακόμη και στις ίδιες τάξεις.

Καυγάδες, αλλά και βίαιες συμπεριφορές μεταξύ ανηλίκων, σίγουρα δεν αποτελούν πρωτοφανή συμβάντα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα κίνητρα που οδηγούν σε αυτές, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται, διαφέρουν αισθητά.

Όπως αναφέρει το thrakitoday.com, πρόσφατα δυο μαθητές δημοτικού σχολείου που βρίσκεται κοντά στο Πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ξάνθη ενεπλάκησαν σε καυγά, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ωστόσο ο ξυλοδαρμός του ενός από συμμαθητή του μεγαλύτερης τάξης προκάλεσε προβληματισμό. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι γονείς, τα παιδιά των οποίων είναι εγγεγραμμένα στο ίδιο Δημοτικό Σχολείο και φαίνεται να προβληματίζονται εντόνως από τη συμπεριφορά που αναπτύσσει ο “θύτης” του παραπάνω περιστατικού το τελευταίο διάστημα.

Σίγουρα και το φαινόμενο του “νταή” δεν είναι καινούργιο, ούτε ξαφνιάζει, ωστόσο και πάλι ο τρόπος με τον οποίο οι αντίστοιχοι ρόλοι αυξάνονται συνεχώς στην περιοχή, προκαλώντας και την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των “θυμάτων”, προβληματίζει και μάλιστα πολύ.

Ερωτηθείς σχετικά με το συμβάν ο Διευθυντής του εν λόγω Δημοτικού Σχολείου επιβεβαίωσε μεν τη συμπλοκή των μαθητών, ωστόσο τόνισε από την πλευρά του πως δεν πρόκειται για το γνωστό bullying, καθώς εκτιμά πως δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές ανάμεσα στους δύο μαθητές, ενώ εξηγεί πως αφορμή για τον καυγά στάθηκε μια διαφωνία σχετικά με ένα παιχνίδι.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση η επίλυση των διαφορών με τη χρήση βίας, πόσο μάλλον σε τόσο ευαίσθητες ηλικίες, είναι από μόνη της προβληματική και άκρως επικίνδυνη.

Όπως εξηγεί η κα Παρασκευή Διονυσίου, ψυχολόγος από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία γύρω από τα περιστατικά bullying στην περιοχή, ωστόσο η γενικότερη εικόνα δείχνει αύξηση των κρουσμάτων στα Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης.

“Κατά διαστήματα ακούμε άσχημα περιστατικά, αλλά ερευνητικά δεν έχει γίνει κάτι για να έχουμε στατιστικά. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν είχαμε στην περιοχή έναν φορέα σαν το Χαμόγελο του Παιδιού. Από τις Διευθύνεις των Σχολείων βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά και ειδικά στα Δημοτικά. Υπάρχει μια πιο έντονη επιθετικότητα στα παιδιά. Η οικονομική κρίση, η μελαγχολία και η κατάθλιψη των γονιών περνά στα παιδιά και αυτό είναι σίγουρα ένας παράγοντας” προσθέτει η ίδια.

Το Κέντρο Πρόληψης διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών, και στη “θεραπεία” τους πριν καν αυτά εκδηλωθούν, ενώ υλοποιεί δράσεις σε συνεργασία με τα Σχολεία της περιοχής, που αποσκοπούν στην ενημέρωση των μαθητών.



Διαβάστε περισσότερα...

Τους έριξαν οξύ γιατί φορούσαν "λάθος" την ισλαμική μαντίλα


Το Ιράν έχει συλλάβει έναν αριθμό ανθρώπων που φέρονται να έριξαν οξύ σε γυναίκες οι οποίες, θεωρούσαν οι δράστες, δεν φορούσαν σωστά την ισλαμική μαντήλα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν στην πόλη Ισφαχάν και έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.

Ο Μορτεζά Μιρμπαγερί, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράν αρμόδιος για κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε ότι «τρεις ή τέσσερις ύποπτοι» κρατούνται σε σχέση με τα συμβάντα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τα οποία έχουν καταδικάσει ιερωμένοι καθώς και η κοινή γνώμη.
Ο Χοσεΐν Ασταρί, διοικητής της αστυνομίας του Ισφαχάν, επιβεβαίωσε ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις, όπως μετέδωσε ο επίσημος ιστότοπος Τζαάμ-ε-Τζαμ, όμως ανεπίσημες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 11 επιθέσεις.

Ο Αστάρι δήλωσε ότι υποπτεύεται πως οι ένοχοι είναι «ψυχικά διαταραγμένοι».
Το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε εικόνες των θυμάτων να βρίσκονται στο νοσοκομείο καλυμμένες με επιδέσμους.

Ένα από τα θύματα, μια 28χρονη γυναίκα, ανέφερε στο πρακτορείο ότι ξαφνικά έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, το οποίο ξαφνικά σταμάτησε στη μέση μιας διασταύρωσης.
«Όλοι σοκαρίστηκαν όταν είδαν μια νεαρή γυναίκα να φωνάζει "καίγομαι, καίγομαι"», αναφέρει το IRNA.

Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε τη γυναίκα να βγαίνει από το αυτοκίνητό της και να πετά τη μαντήλα της. «Ήταν τόσο πολύ το οξύ που είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον της που τα ρούχα της διαλύονταν και είδα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες στην άσφαλτο».

Ο σκληροπυρηνικός ιερέας του Ισφαχάν Ταγί Ραχμπάρ δήλωσε σήμερα ότι τέτοιου είδους επιθέσεις «δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν νόμο και δεν έχουν θρησκευτική υποστήριξη. Στόχος των ανθρώπων αυτών είναι να δυσφημίσουν τη θρησκεία».

Το κοινοβούλιο του Ιράν, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικοί, προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να περάσει έναν νόμο ο οποίος θα προσφέρει νομική προστασία σε όσους αναλαμβάνουν αυτοβούλως να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο στη χώρα, περιλαμβανομένου του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες.

Όμως η αντιπολίτευση, που συντάσσεται με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, έχει ξεκινήσει μεγάλη διαβούλευση για το θέμα και έχει καθυστερήσει την υιοθέτηση του νόμου.

«Δεν χρειαζόμαστε έναν ακόμη νόμο για να επιβάλει τα χρηστά ήθη», δήλωσε ο Μιρμπαγερί προσθέτοντας ότι ο νέος νόμος χρειάζεται τροποποιήσεις, χωρίς όμως να προβεί σε διευκρινίσεις.
Το Ισφαχάν, με πληθυσμό μεγαλύτερο του 1,5 εκατομμυρίου, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Αν και οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον φόβο σε μερικές γυναίκες, οι περισσότερες παραμένουν απτόητες. «Δεν φοβάμαι», είπε στο Ρόιτερς η Σαμίρα, 30 ετών καθηγήτρια γυμναστικής. «Δεν θα αλλάξω τον τρόπο που ντύνομαι, επειδή πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτό τον τρόπο σκέψης», υπογράμμισε.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκαν 169 μετεγγραφές σπουδαστών του Εμπορικού Ναυτικού


Με απόφαση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Εγκρίθηκαν, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τα 169 αιτήματα μετεγγραφής που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα και αφορούν σπουδαστές Α΄, Β΄ και Ε΄ εξαμήνου των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το εκπαιδευτικό έτος 2014-15.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πλειοψηφία των συγκεκριμένων αιτημάτων αφορούσε οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους, ενώ στο σκεπτικό της απόφασης λαμβάνεται υπόψη η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, καθώς και η οικονομία πόρων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, λόγω μεταφοράς σπουδαστών στην εξωτερική φοίτηση.

Με την απόφαση του υπουργού, όπως τονίζεται, δίνεται στους σπουδαστές η δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση ως Αξιωματικοί Ε.Ν.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκρηξη των μεταπτυχιακών ειδικής αγωγής στους δασκάλους


Αύξηση 372% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Πάνω από 610 δάσκαλοι γενικής παιδείας περιλαμβάνονται στους πίνακες ειδικής αγωγής είτε λόγω μεταπτυχιακών-διδακτορικών, σεμιναρίων είτε λόγω προϋπηρεσίας ενώ 203 εξ αυτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο σχολικό έτος μόνο 42 δάσκαλοι είχαν μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής ενώ φέτος ο αριθμός τους σημείωσε αύξηση 372%. Πολλοί κατέφυγαν στην πραγματοποίηση ενός μεταπτυχιακού για να αυξήσουν τις πιθανότητες εργασίας στις δομές της Ειδικής Αγωγής.

Όπως έχει γράψει το news.gr από φέτος άλλαξε το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και στις ειδικότητες των δασκάλων και νηπιαγωγών προηγούνται οι απόφοιτοι των τμημάτων Ειδικής Αγωγής σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Οι κάτοχοι των μεταπτυχιακών ενώ μέχρι και το 2013-14 προηγούνταν στη σειρά κατάταξης πλέον έπονται των πιο πάνω πτυχιούχων.



Ειδικότητα
2012-2013
2013-2014
2014-2015
Δάσκαλοι (ΠΕ70.50)
 8
43
203
Ενστάσεις μέχρι 21 Οκτωβρίου

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. (Ο.Π.Σ.Υ.Δ.): http://e-aitisi.sch.gr οι προσωρινοί Πίνακες Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, κλάδου ΠΕ70.50-Δασκάλων ΕΑΕ, σχολ. έτους 2014-2015.

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70.50 που υπέβαλαν αίτηση αναπληρωτών σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 131370/Δ1/19-08-2014 (ΑΔΑ: ΒΔ7Υ9-7ΒΨ) εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., να ελέγξουν ενδελεχώς τους αναρτημένους πίνακες του κλάδου τους. Σε περίπτωση, δε, που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις επί των αναρτημένων στοιχείων οφείλουν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων αυτών, αποκλειστικά την Τρίτη 21/10/2014, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ορίζεται στο αριθμ. 170070/Δ1/20-10-2014 (ΑΔΑ: 6ΙΝ09-6Ω2) σχετικό έγγραφο.

Τα σχετικά έγγραφα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: www.minedu.gov.gr καθώς και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Διαύγεια του Υ.ΠΑΙ.Θ.: https://diavgeia.gov.gr/f/minedu


Διαβάστε περισσότερα...

Ηθοποιός «έσβησε» στα χέρια του συζύγου της


Αρνήθηκε να συνεχίσει τις χημειοθεραπείες.

Την τελευταία της πνοή άφησε χθες στην αγκαλιά του συζύγου της η ηθοποιός Lynda Bellingham νικημένη από το καρκίνο.

Η 66χρονη ηθοποιός, που έγινε γνωστή από τους ρόλους της στην αμερικανική σειρά «Oxo Adverts», διαγνώσθηκε με καρκίνο στο έντερο πέρυσι τον Ιούλιο, ο οποίος γρήγορα έκανε μετάσταση στους πνεύμονες και στο συκώτι.

Η ίδια είχε αποκαλύψει ότι αποφάσισε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες καθώς δεν ήθελε να φύγει από τη ζωή εξαντλητικά άρρωστη.



«Θέλω ο σύζυγός μου και τα παιδιά μου να με θυμούνται έτσι όπως είμαι» είχε πει, ενώ είχε προσθέσει: «Έχω τόση ενέργεια και θέλω να κάνω πολλά πράγματα. Αλλά αφού δε θα προλάβω ελπίζω οι γιοι μου να πάρουν την ενέργεια μου και να προσέξουν τον άντρα μου»



Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες έκανε την τελευταία της εμφάνιση στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στο «Loose Women TV Show» δίνοντας μια πολύ συγκινητική συνέντευξη και δείχνοντας έτοιμη να «φύγει».




Διαβάστε περισσότερα...

Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου με διαταγή πληρωμής για οφειλές σε ιδιώτες


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με καθυστέρηση δέκα ετών η χώρα μας υποχρεώνεται να εναρμονιστεί με κοινοτική οδηγία που προβλέπει την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και τις κατασχέσεις της περιουσίας του στην περίπτωση που δεν πληρώσει τα χρωστούμενα σε ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάβει το πράσινο φως σε ιδιώτες που τους χρωστά το Δημόσιο να προσφύγουν διεκδικώντας την είσπραξη των απαιτήσεών τους εκδίδοντας διαταγή πληρωμής η οποία πρέπει να εκτελείται άμεσα. . . Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προχωρά ένα ακόμη βήμα δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο ιδιώτης στην περίπτωση μη συμμόρφωσης του Δημοσίου.

Επιτρέπει την κατάσχεση δημόσιας περιουσίας κάτι που, όπως εκτιμά αρμόδια πηγή, θα αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια προμηθευτών αλλά και επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Μάλιστα, όπως έλεγε η ίδια πηγή, το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν και αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων στους οποίους χρωστάει το Δημόσιο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «επιβιώσουν».

Πάντως, από την πλευρά του Δημοσίου προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης ανακοπής με την οποία θα μπορεί να αμφισβητεί το σύνολο ή μέρος της απαίτησης του αντισυμβαλλομένου. Από το νέο νομοσχέδιο εξαιρούνται απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις (επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ) και αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση (ν.4152 / 2013).

Συγκεκριμένα ο νέος νόμος θα προβλέπει:

-Διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί.

-Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».

-Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο.

-Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων.

-Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.

-Κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας (αν δε πληρώνει το δημόσιο) θα μπορούν να γίνουν μόνον στην λεγόμενη ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασχεθούν ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο ή άλλα που είναι στην ιδιοκτησία του από διάφορες αιτίες.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αρχαιολόγοι απεργούν


Σαρανταοκτάωρη απεργία κήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού.

Σοβαρά προβλήματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις κεντρικές και περιφερειακές δομές της, με άμεσο αντίκτυπο στα έργα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται από την υπηρεσία, με αυτεπιστασία, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η οποία λήγει στο τέλος του 2015, ανακύπτουν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που μπαίνει σε εφαρμογή στις 28/10.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η πρόεδρός του, Όλγα Σακαλή, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Στάθης Γκότσης, καθώς και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο σωματείων, έκαναν λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν με το νέο σχέδιο οργανισμού, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 28/8/2014, χωρίς να έχει γίνει, όπως υποστηρίζουν, «κανένας ουσιαστικός διάλογος με θεσμικούς συνομιλητές και επιστημονικά όργανα». Γι αυτόν τον λόγο, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου πραγματοποιείται 48ωρη απεργία, που προκήρυξε ο ΣΕΑ με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσής του, ενώ στην απεργία της πρώτης ημέρας θα συμμετάσχει, εκτός από τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων, και η Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

«Η προχειρότητα στη σύνταξή του, η λογική της συρρίκνωσης των υπηρεσιακών δομών, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα εξοικονομηθούν πόροι στον κρατικό προϋπολογισμό και η αύξηση του ελέγχου κάθε υπηρεσιακής δράσης από την πολιτική ηγεσία» είναι τα βασικά σημεία της κριτικής του ΣΕΑ στον νέο οργανισμό, όπως τα ανέφερε η πρόεδρός του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την παράκαμψη των πολλών προτάσεων που έχει αντιπαραβάλει ήδη από το 2011 ο Σύλλογος.

Εξάλλου, υποστηρίχθηκε ότι με τον νέο οργανισμό, αντί να δίνεται έμφαση στις σύγχρονες ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως το «άνοιγμα» στην κοινωνία μέσα από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις προβολής μνημείων και μουσείων, που ήδη υλοποιούνται εδώ και χρόνια, στην πραγματικότητα αυτές κινδυνεύουν με εξαφάνιση. «Κι αυτό γιατί καταργούνται οι υπηρεσιακές δομές, οι οποίες είχαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητά τους τον σχεδιασμό και την εκπόνηση τέτοιου είδους δράσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάργηση των τμημάτων Εκθέσεων και Μουσειογραφικού Σχεδιασμού από τα μουσεία, που ήταν υπεύθυνα για την υλοποίηση όλων των εκθέσεων, περιοδικών και μόνιμων. Εκτός αυτών, υπάρχει και η κατάργηση του τμήματος της προβολής τους, που στον προηγούμενο οργανισμό εξυπηρετούσαν τα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων» υπογράμμισε η κ. Σακαλή, πληροφορώντας ότι πρόκειται για τμήματα που είχαν στις αρμοδιότητές τους τον σχεδιασμό και την εκπόνηση δράσεων, όχι μόνο εκπαιδευτικών, αλλά και πολλών άλλων με στόχο να φέρουν σε επαφή κοινωνικές κατηγορίες που δύσκολα προσεγγίζουν τους μουσειακούς χώρους, όπως άτομα με αναπηρίες, ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένες, διαπολιτισμικά σχολεία, άτομα τρίτης ηλικίας, οικονομικούς μετανάστες κ.α.

Πέρα όμως από την «αναστάτωση» και το «πισωγύρισμα», που όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη, χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες, υπάρχουν κι άλλες οι οποίες αν υλοποιηθούν, θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτό αφορά την υλοποίηση των 600 έργων ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 744 εκ. ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με προθεσμία παράδοσής τους τα τέλη του 2015. Προβλήματα, που όπως αναφέρθηκε, σχετίζονται άμεσα με τις αλλαγές που θα προκύψουν με την αναδιάρθρωση της περιφερειακής οργάνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κυρίως με τη μείωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των δημόσιων μουσείων από 79 σε 62. «Μια ενοποιημένη διαχείριση μνημείων δεν είναι θεωρητικά κακή. Το ζήτημα είναι ο τρόπος που την υλοποιείς. Εδώ ουσιαστικά «πετσοκόβουμε» χωρίς να δημιουργήσουμε νέες αναδιαρθρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μνημειακής προστασίας, όπως έχουν αναδυθεί στον 21ο αι.» δήλωσε ο Δ. Αθανασούλης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΑ και προϊστάμενος της 25η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία διαχειρίζεται 27 έργα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, «το μεγαλύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα», όπως ειπώθηκε. Σύμφωνα με το παράδειγμα της συγκεκριμένης Εφορείας, με το νέο οργανόγραμμα τα έργα αυτά θα «σπάσουν» σε τρία μέρη, μεταξύ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, γεγονός που σημαίνει αλλαγές διευθυντών, υπευθύνων, επιβλεπόντων και υπολόγων έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γι αυτόν τον λόγο, ο ΣΕΑ θεωρεί απολύτως απαραίτητο τα έργα να παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωσή τους στους σημερινούς φορείς υλοποίησης, με βέλτιστη λύση το πάγωμα των διαδικασιών εφαρμογής του νέου Οργανισμού έως τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, στις 31.12.2015, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, όπως «ανάσχεση στην απορρόφηση των κονδυλίων, απένταξη των έργων και απώλεια πολύτιμων κοινοτικών πόρων, με σοβαρότατες συνέπειες στα ίδια τα μνημεία και τα μουσεία». Θεωρούν, δε, ότι «το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να γίνει διάλογος και να καταρτιστεί ένα σχέδιο Οργανισμού διαφορετικό από το προτεινόμενο, που θα λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις των εργαζομένων και τις ανάγκες των μνημείων».



Διαβάστε περισσότερα...

Υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Κατερίνη


Πρωτοβουλία Εθελοντικής Ομάδας.

Μία εναλλακτική πρόταση για μία βιβλιοθήκη ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, επιχειρεί να υλοποιήσει στην Κατερίνη η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ), η οποία ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης της «1ης Υπαίθριας Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης» στην αυλή του Καπνικού Σταθμού, με σκοπό να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια των εορτών δίπλα στα 12 σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού της πόλης.

Στόχος της Ομάδας είναι η βιβλιοθήκη να στηθεί μόνιμα στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς, όπως αναφέρει, “αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης και εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων”.

Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Οι επισκέπτες της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης θα μπορούν να δανειστούν οποιοδήποτε βιβλίο της αρεσκείας τους και να αφήσουν ένα καινούργιο εφόσον το επιθυμούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαζεύουν υπογραφές για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την έρευνα


Επιστολή ερευνητών και εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα στον Α. Σαμαρά.

Την απόσυρση τού υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία» και την αλλαγή της πολιτικής περικοπών των κονδυλίων για την έρευνα, ζητούν από την κυβέρνηση ερευνητές και εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα.

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και οι πανελλήνιες Ομοσπονδίες Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων- Ιδρυμάτων και Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους κατά του νομοσχεδίου.

Όπως κατήγγειλαν, το νομοσχέδιο «αποτελεί το επιστέγασμα πολύ αρνητικών για την έρευνα αποφάσεων», που αφορούσαν την επιπλέον περικοπή του προϋπολογισμού των ερευνητικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (το ποσοστό της περικοπής φτάνει το 68% από το 2008 μέχρι σήμερα, με το ποσό να κυμαίνεται στα 25,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2015, την ώρα που το 2008 ανερχόταν στα 80 εκατομμύρια ευρώ) καθώς και την οριζόντια περικοπή των προϋπολογισμών των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», «Αριστεία», «Αριστεία ΙΙ» και «ERC» κατά 10 -28%, χωρίς αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο, ή τους σκοπούς των έργων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Στουμπούδη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο (που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή) «κακογραμμένο και με μια πρωτοφανή πρωτοτυπία να μετατρέψει τα ερευνητικά κέντρα σε επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε επιχειρηματίες» και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι τα ερευνητικά κέντρα έχουν ως πρωταρχικό ρόλο την παραγωγή νέας γνώσης που θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, το σχέδιο νόμου δεν αντιστοιχεί στο αρχικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο. Μεταξύ άλλων, αφαιρεί τον έλεγχο του Κοινοβουλίου από τον τομέα της Έρευνας, δεν αντιμετωπίζει τον κατακερματισμό των εκτός Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ερευνητικών κέντρων, απαξιώνει τους ερευνητές υποβαθμίζοντάς τους σε συμβασιούχους και αίροντας τη μονιμότητά τους, σε πλήρη αναντιστοιχία με τους καθηγητές ΑΕΙ, υποβαθμίζει το υπάρχον Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, μετατρέπει το σύστημα διοίκησης των ερευνητικών κέντρων σε προσωποκεντρικό, κλειστό και αδιαφανές, αποκλείοντας το σώμα των ερευνητών από την εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων και τελικά «δεν προτείνει κανένα ορθολογικό και υλοποιήσιμο πρότυπο οργάνωσης, διακυβέρνησης και χρηματοδότησης ενός ενιαίου ερευνητικού ιστού για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα».

«Ζούμε σε μια χώρα που η έρευνα υποχρηματοδοτείται, λαμβάνοντας το 0,56% του ΑΕΠ, ενός ΑΕΠ που κάθε χρόνο συρρικνώνεται, ενώ από τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώνονται να δίνουν για την έρευνα το 3% του ΑΕΠ. Τώρα έρχεται και ο νόμος αυτός, που δεν βελτιώνει αλλά οπισθοδρομεί την έρευνα», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων- Ιδρυμάτων, Προκόπης Μαντόπουλος.

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και οι δύο πανελλήνιες ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ανάρτησαν κείμενο συλλογής υπογραφών στον ιστότοπο avaaz.org, που απευθύνεται στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ σχετική επιστολή απέστειλε η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ερευνητικής κοινότητας, αύριο έχουν κληθεί ως συλλογικοί φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο ελληνικό κοινοβούλιο και υπογράμμισαν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγέλλουν το ΤΑΙΠΕΔ για τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας


Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για εκχώρηση έκτασης 915 στρεμμάτων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της χώρας καταγγέλλοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ εκχωρείται έκταση 915 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης και αξιοποιούμενης γης, της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής, κατόπιν «πιέσεων» επιχειρηματία και τουριστικών συμφερόντων. Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και η Ένωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων σχετικά με την «δωρεάν μεταβίβαση της στο ΤΑΙΠΕΔ».

Ενδεικτικά στην προσφυγή τους αναφέρουν:

«Όπως είχαμε δημόσια καταγγείλει οι επίμαχες εκτάσεις αποτελούσαν «διακαή πόθο» για επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα, καθώς πρόκειται για εκτάσεις φιλέτα, τις οποίες εποφθαλμιούσαν εδώ και πολλά χρόνια.

Εξ αρχής γνωστοποιήσαμε σε όλους τους εμπλεκόμενους τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση του Αγροτικού χαρακτήρα της Φυλακής, τα αναρίθμητα λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, την σημασία και τον ρόλο της αγροτικής φυλακής, την απώλεια εσόδων και εν τέλει τον κίνδυνο ότι η λειτουργία της Αγροτικής Φυλακής προφανώς και θα συνεχίσει να «ενοχλεί» και μετά την παραχώρηση και ενδεχόμενη «αξιοποίηση» των εκτάσεων και εν τέλει είναι καταδικασμένη να κλείσει οριστικά.

Από τον Ιούνιο έως σήμερα που δημοσιοποιήσαμε το γεγονός αρκετοί ανταποκρίθηκαν στην διαμαρτυρία μας. Δυστυχώς όμως δεν ανταποκρίθηκε η συντεταγμένη Πολιτεία, τα όργανά της και φυσικά καμία ανταπόκριση από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.

Με οργή διαβάσαμε όμως την απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ που διαβιβάστηκε στην Βουλή ύστερα από ερώτηση Βουλευτών, όπου εκτός των άλλων αναφέρει ότι παρά τις παραχωρήσεις των εκτάσεων απομένουν 15 στρέμματα σε κάθε κρατούμενο. Μήπως έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για κολίγους που οι τσιφλικάδες τους μοιράζουν βάλτους για να σκάψουν; Έχουν συναίσθηση τι είναι η αγροτική φυλακή και τι μπορεί να προσφέρει ως εναλλακτική δομή κράτησης και ως όφελος του ίδιου του κρατούμενου και της κοινωνίας ή απλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου;

Επειδή πιθανολογούμε να συμβαίνει το δεύτερο και επειδή από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν μας έχει δοθεί καμία εξήγηση ή απάντηση για το όλο ζήτημα, θεωρούμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αξιολογήσει όλες τις παραπάνω παραμέτρους, όπως επίσης τα σοβαρά Συνταγματικά, νομικά, ακόμα και μνημονιακά (!) κολλήματα που έχει η παραπάνω απόφαση παραχώρησης, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και κυρίως επιπτώσεις από την τυχόν «αξιοποίηση», μιας και πρόκειται για προστατευόμενο υγροβιότοπο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Ξέχωρα από τις όποιες συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις και προτάσεις για την λειτουργία των αγροτικών φυλακών, πέρα από τις δράσεις μας για την ανάδειξη των προβλημάτων του καταρρέοντος συστήματος κράτησης, οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας μία ερώτηση: «Τι τάχα είναι περισσότερο αγαπημένο στον άνθρωπο, από την πατρική του γη;» (Αριστείδης ο Δίκαιος)».



Διαβάστε περισσότερα...

Το σοκαριστικό βίντεο που απέσυραν youtube και Facebook


Νεαροί πετάνε από το μπαλκόνι τον μεθυσμένο φίλο τους.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει την απίστευτη πλάκα που έκανε μια ομάδα νεαρών από τον Καναδά στον φίλο τους ο οποίος ενώ βρισκόταν λιπόθυμος από το μεθύσι στον καναπέ, έπεσε από ύψος πολλών μέτρων έξω στο οδόστρωμα.

Το σοκαριστικό βέβαια είναι ότι τον νεαρό έριξαν από το μπαλκόνι οι ίδιοι του οι φίλοι έτσι, για πλάκα! Facebook και YouTube αφαίρεσαν το εν λόγω βίντεο έπειτα από φήμες για πιθανή έρευνα από την αστυνομία.

Στα πλάνα, ένας νεαρός άντρας, που βρίσκεται αναίσθητος και ημίγυμνος πάνω σε έναν καναπέ, περιτριγυρίζεται από τους φίλους του οι οποίοι τον σηκώνουν στα χέρια τους. Ακολούθως, τον μεταφέρουν στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου από όπου τον πετούν κάτω και προσγειώνεται στο χιόνι.

Ο άντρας που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρέμενε χωρίς τις αισθήσεις του, αρχίζει και συνέρχεται ενώ οι φίλοι του γελούν υστερικά. «Ο φίλος μας λιποθύμησε ημίγυμνος στον καναπέ έπειτα από κραιπάλη δυο ημερών. Έπρεπε να τον ξυπνήσουμε, οπότε τον πετάξαμε από το μπαλκόνι κάτω στο χιόνι», έγραψε ένας από τους «στοργικούς» φίλους.

Το βίντεο προκάλεσε οργή στα social media, με τους χρήστες να αναφέρουν ότι ο νεαρός γλίτωσε από θαύμα.

 



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας για τα περί επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης


Προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες νεφροπαθών.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι προ ημερών καταγγελίες νεφροπαθών περί χρήσης επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ανέθεσε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις (όπως «έκθεση σε κίνδυνο ζωής») και να αποδοθούν στους υπαίτιους.

Όπως είχε καταγγείλει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, τους τελευταίους μήνες τα δύο παραπάνω νοσοκομεία προμηθεύονται φίλτρα αιμοκάθαρσης από την Αίγυπτο, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα


Πώς ο Λόρδος του Έλγιν κατάφερε να αποσπάσει τον ελληνικό θησαυρό.

«Δεν υπάρχουν Ελγίνια Μάρμαρα! Υπάρχουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Όπως υπάρχει ο Δαυίδ του Michael Angelo, ο Μυστικός Δείπνος του Da Vinci, ο Ερμής του Πραξιτέλη[…]Ένας από τους διακεκριμένους καθηγητές σας με συμβούλεψε να εξιστορήσω το πως πάρθηκαν τα μάρμαρα από την Αθήνα και έφθασαν στις Βρετανικές ακτές.

Ισχυρίστηκα ότι αυτό είναι αρκετά γνωστό, αλλά μου είπε ότι ακόμη κι αν υπάρχει έστω κι ένα άτομο που δεν έχει σαφή εικόνα για τα γεγονότα πίσω από την ιστορία των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τότε η ιστορία πρέπει να ειπωθεί ξανά και ξανά». Αυτά ήταν τα λόγια που παρακίνησαν τη Μελίνα Μερκούρη να ξεκινήσει την περίφημη ομιλία της, στο Oxford Union το 1986, από την ιστορία της κλοπής των Μαρμάρων από τον Λόρδο Έλγιν.

Κι αν όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες για την επιστροφή των Μαρμάρων πάγωναν με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος για την φύλαξη και συντήρησή τους, με την κατασκευή του σύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης η δικαιολογία έχει καταρριφθεί. Αυτό είναι ίσως ο λόγος που οι φωνές επωνύμων και μη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας πληθαίνουν, με πιο πρόσφατη την επίσκεψη της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ και του προέδρου της διεθνούς επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Ρόμπερτ Χιλ που άνοιξε για άλλη μια φορά το θέμα. Άλλωστε η θλιβερή ιστορία της αρπαγής τους, δικαιώνει όλους εκείνους που κάνουν λόγο για επιστροφή των «κλοπιμαίων»…



Η ιστορίας της κλοπής

Η αρχή του 19ου αιώνα αποτέλεσε οδυνηρό ξεκίνημα για τα μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών, εξαιτίας της αρχαιοθηρίας, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του.

Χαρακτηριστική την περίοδο εκείνη ήταν η επιρροή που ασκούσε η Αγγλική πολιτική στην τουρκική κυβέρνηση, λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που οι Άγγλοι είχαν προσφέρει στους Τούρκους στον πόλεμο εναντίων των Γάλλων στην Αίγυπτο. Ο Ναπολέων, αν και αρχικά είχε σκεφτεί μια απόπειρα εισβολής στην Αγγλία, αντ’ αυτού επέλεξε την Αίγυπτο, η οποία τελούσε υπό τουρκική κυριαρχία. Έτσι οι διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας Τουρκίας διακόπτονται απότομα και η Αγγλία δράττεται της ευκαιρίας να σταθεί στο πλευρό των Τούρκων. Εκείνη την περίοδο διορίζεται πρεσβευτής στην Τουρκία, ο Thomas Bruce, ο 7ος λόρδος του Έλγιν.



Ο λόρδος του Έλγιν είχε εκφράσει θαυμασμό για την ελληνική τέχνη ήδη πριν τον διορισμό του στη θέση του Άγγλου Πρεσβευτή το 1799. Μόλις παντρεύτηκε την Mary Nisbett, της υποσχέθηκε ως δώρο γάμου ένα αρχοντικό σπίτι. Η εκτίμηση του για την ελληνική αρχιτεκτονική, η οποία θαυμαζόταν από ολόκληρη την τότε Βρετανία, καθώς και η επιθυμία του να θαμπώσει τα λοιπά μέλη της υψηλής βρετανικής κοινωνίας, συνέβαλαν στο να προσλάβει για την κατασκευή του σπιτιού τον αρχιτέκτονα Thomas Harrison. Ο Harrison έχοντας σπουδάσει ελληνική και ρωμαϊκή τεχνοτροπία, πρότεινε να σχεδιάσει το Broom Hall, όπως θα ονομαζόταν η έπαυλη, σε κλασσικό ελληνικό ύφος. Έτσι προτείνει στον Έλγιν να δημιουργήσουν αντίγραφα από τα αριστουργήματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής που βρίσκονται στην Αθήνα.

Ο Έλγιν εγκρίνοντας την ιδέα, συγκροτεί μια ομάδα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού επικεφαλής της οποίας ορίζει τον ιταλό ζωγράφο Giovanni Battista Lusieri. Λίγο αργότερα και αφού έχει αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην Κωνσταντινούπολη, στέλνει την ομάδα αυτή στην Αθήνα με σκοπό να σχεδιάσε τα μνημεία και να λάβει εκμαγεία για την διακόσμηση της έπαυλης του στη Σκωτία.

Δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη είναι δύσκολο να πλησιάσει κανείς την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, χρειάστηκαν έξι μήνες για να επιτραπεί η είσοδος στην ομάδα του Έλγιν. Αποτελεσματικότερος τρόπος αποδείχτηκε η δωροδοκία του τότε στρατιωτικού κυβερνήτη ο οποίος χρηματιζόταν με 5 λίρες σε κάθε επίσκεψη. Βέβαια η πρακτική της δωροδοκίας δεν θα σταματήσει παρά μόνο με τον απόπλου και του τελευταίου πλοίου φορτωμένου με τα πολύτιμα μάρμαρα που σήμανε και την ολοκλήρωση της αποστολής. Η ομάδα στήνει τις σκαλωσιές, αλλά οι φήμες για στρατιωτική απόβαση των Γάλλων αναγκάζουν τον Τούρκο κυβερνήτη να άρει την άδεια εισόδου και να διατάξει την ομάδα να κατέβει από την Ακρόπολη.



Βέβαια η απομάκρυνση μελών από τα μνημεία της Ακρόπολης δεν περνούσε ακόμα από το μυαλό κανενός, ούτε από του εφημέριου της πρεσβείας του Έλγιν, αιδεσιμότατο Ph. Hunt, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη από το πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα, την άνοιξη του 1800, με λεπτομερή κατάλογο διαφόρων εργασιών που το συνεργείο του Έλγιν επιθυμούσε να διεκπεραιώσει στην Ακρόπολη. Απόδειξη αυτού αποτελούν οι επιστολές του Έλγιν στην Αθήνα, όταν πληροφορήθηκε την ανέλπιστη επιτυχία του Hunt, ο οποίος κατόρθωσε, τον Αύγουστο του 1801, να καταβιβάσει τις πρώτες μετόπες από τον Παρθενώνα. Στις επιστολές αυτές είναι διάχυτη η έκπληξη, ο ενθουσιασμός και η ευφορία.

Για την άρση της απαγόρευσης εισόδου στην Ακρόπολη, ο Έλγιν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκούσε η ιδιότητά του στον Σουλτάνο. Έτσι στις 6 Ιουλίου του 1801, ο Hunt επανέρχεται στην Αθήνα, μαζί με την χαριστική, άτυπη επιστολή, το επονομαζόμενο Φιρμάνι του Kaimmecam Πασά, Τούρκου αξιωματούχου που αντικαθιστούσε την εποχή εκείνη τον Μέγα Βεζίρη στην Κωνσταντινούπολη.

Το φιρμάνι παρείχε την άδεια στα μέλη του συνεργείου να στήνουν ικριώματα γύρω από τον Ναό των Ειδώλων, όπως αποκαλούσαν τον Παρθενώνα, να κατασκευάζουν εκμαγεία, να καταμετρούν τα κτίρια και να κάνουν ανασκαφές για ανεύρεση επιγραφών. Επίσης, περιλάμβανε εντολή της Πύλης να μην ενοχληθούν τα μέλη του συνεργείου από τον Δισδάρη ή από οποιονδήποτε άλλο, να μην αναμειχθεί κανείς με τα ικριώματα και τα εργαλεία ούτε να εμποδίσει τα μέλη να πάρουν «μερικά κομμάτια πέτρας με επιγραφές και γλυπτά» (qualque pezzi di pietra con inscrizioni e figure).
Φιρμάνι ή Επίσημο Γράμμα του Καϊμακάν Πασά

Προς τον Καδή ή Προϊστάμενο Δικαστή και
Προς τον Βοεβόδα ή Διοικητή της Αθήνας, 1801.
«Σε ειδοποιούμε ότι ο ειλικρινής Φίλος η Εξοχότητα του Λόρδος Έλγιν Έκτατος Πρεσβευτής από την Αγγλική Αυλή στην Πύλη της Ευτυχίας, μας έχει βεβαιώσει ότι είναι γνωστό πως οι περισσότερες Φράγκικες [χριστιανικές] Αυλές επιθυμούν να διαβάσουν και να μελετήσουν τα βιβλία, γλυπτά και άλλα επιστημονικά έργα των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Και ότι ειδικότερα, οι υπουργοί, φιλόσοφοι, επίσκοποι και άλλοι σημαίνοντες Άγγλοι ενδιαφέρονται για τα γλυπτά που έχουν μείνει από την εποχή των προαναφερθέντων Ελλήνων και τα οποία βρίσκονται στις ακτές του Αρχιπελάγους και σε άλλες περιοχές. Και εξαιτίας αυτού του πράγματος έχουν στείλει από καιρού εις καιρόν ανθρώπους για να εξερευνήσουν και να εξετάσουν τα αρχαία κτίρια και γλυπτά. Και πως επειδή ορισμένοι φιλότεχνοι της Αγγλικής Αυλής θέλουν να δουν τα αρχαία κτίρια και τα περίεργα γλυπτά στην Πόλη των Αθηνών και τα παλαιά τείχη που σώζονται από τον καιρό των Ελλήνων, που βρίσκονται τώρα στο εσωτερικό μέρος του προαναφερθέντος τόπου. Όθεν αυτός [δηλ. ο πρεσβευτής] έχει προσλάβει πέντε Άγγλους ζωγράφους που μένουν τώρα στην Αθήνα, για να παρατηρήσουν και να εξετάσουν και επίσης να αντιγράψουν τα γλυπτά που υπάρχουν εκεί από την αρχαιότητα. Κι ακόμη μας έχει ζητήσει, ειδικά για αυτή τη φορά, να γραφεί και να διαταχθεί ότι για όσον καιρό οι προαναφερθέντες ζωγράφοι θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στο φρούριο αυτής της πόλης, που είναι ο τόπος της μελέτης, και θα τοποθετούν ικριώματα γύρω από τον αρχαίο Ναό των Ειδώλων που υπάρχει εκεί. Και θα κατασκευάζουν εκμαγεία των προαναφερθέντων κοσμημάτων και γλυπτών σε κονίαμα ή γύψο. Και θα καταμετρούν τα λείψανα των άλλων ερειπωμένων οικοδομημάτων που βρίσκονται εκεί. Και θα σκάβουν, όταν το κρίνουν απαραίτητο, τα θεμέλια για να ανακαλύψουν επιγραφές που μπορεί να έχουν καλυφθεί από σκουπίδια. Να μην υπάρξει καμία διακοπή ούτε εμπόδιο στην εργασία τους από τον Δισδάρη ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Κανείς να μην αναμειχθεί με τα ικριώματα ή τα εργαλεία που μπορεί να χρειαστούν στις εργασίες τους. Και πως όταν θελήσουν να πάρουν μαζί τους θραύσματα πέτρας που φέρουν παλιές επιγραφές ή γλυπτά, να μην υπάρξει καμία αντίρρηση.



Σου γράψαμε λοιπόν αυτό το γράμμα και το στείλαμε με τον κύριο Philip Hunt με το σκοπό μόλις αντιληφθείς τη σημασία του, πως εκφράζει δηλαδή τη σαφή επιθυμία και υπόσχεση του Μεγαλειότατου Σουλτάνου, προικισμένου με όλες τις εξέχουσες ιδιότητες, να ευνοήσει αιτήσεις όπως η προαναφερθείσα, σύμφωνα με όσα συνοδεύουν τη φιλία, την τιμιότητα, τη συμμαχία και την καλή θέληση που υπάρχει από πολύ παλιά μεταξύ της Υψηλής και πάντοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυλής και αυτής της Αγγλίας και που αυξάνει εμφανώς και από τις δύο Αυλές. Ειδικά, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος αν τα προαναφερθέντα γλυπτά και κτίρια παρατηρηθούν και σχεδιαστούν. Αφού λοιπόν εκπληρωθούν τα όσα επιβάλλει η φιλοξενία και γίνουν δεκτοί με το πρέποντα τρόπο οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες σύμφωνα με την σημαντική αίτηση του προαναφερθέντος πρεσβευτή και επειδή είναι υποχρέωση για μας να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα βρούν κανένα εμπόδιο περπατώντας, παρατηρώντας ή μελετώντας τα γλυπτά και τα κτίρια που θέλουν να σχεδιάσουν και να αντιγράψουν. Και σε οποιαδήποτε από τις εργασίες τους, ίδρυση ικριώματος ή χρησιμοποίηση διαφόρων εργαλείων. Η επιθυμία μας είναι μόλις φτάσει το γράμμα αυτό να χρησιμοποιήσεις όλη σου την επιμέλεια για να ενεργήσεις σύμφωνα με τις επιδιώξεις του πρεσβευτή για όσον καιρό οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες που μένουν σε αυτό το μέρος θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στο φρούριο των Αθηνών που είναι ο τόπος της μελέτης […] Να μην ενοχληθούν από τον προαναφερθέντα Διασδάρη ή από άλλα άτομα, ούτε από σένα στον οποίο απευθύνετε αυτό το γράμμα. Και κανένας να μην αναμειχθεί με τα ικριώματα ή τα εργαλεία τους ούτε να τους εμποδίσει να πάρουν μερικά κομμάτια πέτρας με επιγραφές και γλυπτά (qualque pezzi di pietra)»

(επίσημη μετάφραση του οθωμανικού Φιρμανίου στα ελληνικά, όπως αυτή έχει δημοσιευθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο των Εταίρων της Αρχαιολογικής Εταιρίας)

Οι εντολές αυτές δόθηκαν στους Κυβερνήτες «χάριν των λαμπρών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», «Ιδιαίτερα αφού δεν βλάπτουν τα αναφερόμενα κτίρια επιθεωρώντας τα, μελετώντας τα και σχεδιάζοντάς τα».
Μέχρι σήμερα όμως, παρά τις έρευνες ειδικών στα τουρκικά αρχεία το φιρμάνι, όπως αυτό εκδόθηκε στα τουρκικά, δεν έχει βρεθεί. Το μόνο που υπάρχει είναι μια μετάφραση του στα ιταλικά, από ένα διερμηνέα της Αγγλικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία βρέθηκε στο αρχείο του Hunt.

Ο Hunt, αρχικά, ζήτησε την αφαίρεση μιας από τις καλύτερα διατηρημένες μετόπες του μνημείου, πράγμα που κατέστη εφικτό την 31η Ιουλίου του 1801, με την βοήθεια ενός ξυλουργού και άλλων 5 μελών του πληρώματος ενός βρετανικού πλοίου. Στην πορεία θέλησε να προχωρήσει στην αφαίρεση της δεύτερης μετόπης και κατόπιν τρίτης και ούτω καθ’ εξής. Στην τολμηρή αυτή κίνηση συναίνεσαν σιωπηρά και οι τουρκικές αρχές στην Αθήνα, μετά από χρηματισμούς, δωροδοκίες και εκβιασμούς. Το συνεργείο του Έλγιν από το σημείο αυτό ξεπέρασε κάθε όριο και με πυρετώδεις ρυθμούς από το 1801 έως το 1804, όταν τελικά η δράση του Lusieri έπαυσε στην Ακρόπολη, είχε συγκεντρωσεί για τον Σκοτσέζο Λόρδο μια τεράστια και μοναδική συλλογή από 56 λίθους της ζωοφόρου από τον Παρθενώνα, 19 αετωματικές μορφές και 15 μετόπες μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη από το μνημείο. Από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Έλγιν δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος από το σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.



Όπως συνάγεται από την αλληλογραφία του Lusieri με τον Hunt οι άνδρες δικαιολογούσαν τις ενέργειές τους ισχυριζόμενοι πως υπήρχε και προηγούμενη υπόθεση αφαίρεσης γλυπτών από τον S.Fauvel, εκπροσώπου στην Αθήνα του κόμη Ch. Gouffier ,πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη την εποχή άφιξης του Έλγιν. Οι φήμες όμως που ανέφεραν ότι ο Fauvel είχε προσπαθήσει να αφαιρέσει μια μετόπη από τον Παρθενώνα, αλλά κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, το γλυπτό έπεσε στο έδαφος και θρυμματίστηκε, αποδείχτηκαν αναληθείς. Ουσιαστικά το μοναδικό προηγούμενο αφαίρεσης γλυπτών από το μνημείο είχε λάβει χώρα δυο αιώνες νωρίτερα , όταν ο Fr. Morozini είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να αποσπάσει τα άλογα από το κεντρικό τμήμα του δυτικού αετώματος.

Μετά την αφαίρεση των γλυπτών από την Ακρόπολη, τα λάφυρα μεταφέρθηκαν στην οικία του Βρετανού πρόξενου, Σ. Λογοθέτη, μέσα σε ένα ξύλινο καροτσάκι, το οποίο είχε κατασχεθεί από τους Γάλλους. Εκεί, συσκευάζονταν σε ξύλινα κιβώτια κι έπειτα μεταφέρονταν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ανέμεναν τη φόρτωση τους σε πλοία για την Αγγλία.

Εφόσον ο Έλγιν έπρεπε να βασίζεται στο Βρετανικό ναυτικό για τη μεταφορά των κιβωτίων, αναγκαζόταν να ρυθμίζει τις αποστολές των φορτίων της συλλογής του, ανάλογα με το δρομολόγιο κάθε πλοίου. Για το λόγο αυτό συχνά τα κιβώτια αποβιβάζονταν σε ένα σταθμό και μετά φορτώνονταν σε άλλο πλοίο για να συνεχίσουν την πορεία τους. Από τις 33 αποστολές που χρειάστηκαν για τη μεταφορά ολόκληρης της συλλογής του Έλγιν, οι δεκαεπτά ήταν για τις αρχαιότητες από την Ακρόπολη.

Κατά την πρώτη αποστολή το προσωπικό πλοίο του Έλγιν,ο « Μέντορας», ναυαγεί στα ανοιχτά των Κυθήρων. Τα γλυπτά του Παρθενώνα, με τα οποία ήταν φορτωμένο, βυθίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας και οι Έλληνες δύτες με εντολή του Έλγιν, χρειάστηκαν δυο χρόνια για να τα διασώσουν.

Όταν ο Έλγιν έφτασε στην Αγγλία, αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες. Η πρώτη σύζυγός του, η Μέρι Νίσμπετ για την οποία σκόπευε να κατασκευάσει την πολυτελή έπαυλη, τον εγκατέλειψε για έναν ευγενή της συνοδείας της ονόματι Ρόμπερτ Φέργκιουσον.

Μόλις εγκαθίσταται στην Βρετανία, ο Έλγιν εκθέτει τα λάφυρά του, σε πρόχειρες εκθέσεις που διοργανώνει στο Λονδίνο, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στο ελάχιστο στις απαραίτητες μουσειολογικές προδιαγραφές. Τα γλυπτά στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο, τα παραπήγματα γέμιζουν από επισκέπτες και ακόμη και αγώνες πυγμαχίας οργανώνονται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο.



Όπως αναφέρει ο B. Haydon που επισκέφτηκε τα Μάρμαρα το 1807 «μπήκαμε σε ένα υγρό, βρώμικο χώρο, όπου κείτονταν τα μάρμαρα σε απόσταση τέτοια που όχι μόνο μπορούσαμε να τα δούμε αλλά και να τα πιάσουμε». Το 1815 ο ίδιος προσέθετε : «επέστρεψα σπίτι από τα Ελγίνεια Μάρμαρα μελαγχολικός. Σχεδόν εύχομαι να τα είχαν οι Γάλλοι . Δεν αξίζουμε τέτοια έργα τέχνης. Κείτονται εκεί καλυμμένα από σκόνη και μούσκεμα από την υγρασία».

Ο Έλγιν αποπειράται να πουλήσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο βρετανικό κράτος. H πρώτη απόπειρα καταλήγει σε αποτυχία. Ο βασικότερος λόγος ήταν η απροθυμία του πρωθυπουργού να εισηγηθεί στο Κοινοβούλιο ποσό μεγαλύτερο των 30.000 λιρών, τη στιγμή που ο Ελγιν ζητούσε περισσότερα από τα διπλά. Εκείνη την εποχή φημολογούνται διάφορα γύρω από την τρόπο με τον οποίο ο λόδρος απέκτησε την συλλογή.

Κατά το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για την πώληση της συλλογής του ο Ελγιν συναντιέται με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Charles Abbot. Στο ημερολόγιο του ο Abbot σημειώνει για εκείνη την ημερομηνία : «Κατόπιν ήρθε ο λόρδος Έλγιν και είπε ότι αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή του, που περιλαμβάνει μαρμάρινα Γλυπτά, εκμαγεία, καλούπια και σχέδια, αντί ποσού ίσου με τις δαπάνες που υπέστη (για να τα συγκεντρώσει), το ύψος του οποίου θα υπολογίσει επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων. Αντιπαρήλθε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της ιδιοκτησίας και του δικαιώματος επ' αυτών, θεωρώντας τα όμως εξ ολοκλήρου δικά του. Κάτι το οποίο δεν επιβεβαίωσε πρόσφατα ο κ. Adair, τέως πρεσβευτής μας στην Πύλη, ο οποίος λέει ότι πληροφορήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο από την τουρκική κυβέρνηση ότι αυτή αρνείται πλήρως πως έχει δώσει ποτέ εξουσιοδότηση στον λόρδο Έλγιν να απομακρύνει οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής του και ότι εξακολουθεί να μην επιτρέπει την απομάκρυνση κάποιων αντικειμένων που έχουν μείνει πίσω».



Ο Έλγιν, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αναγκάζεται να μετακινήσει τα Μάρμαρα τέσσερις φορές, από έπαυλη σε έπαυλη μέσα στο Λονδίνο, ώσπου τελικά, απελπισμένος, δέχεται την πρόταση της Βρετανικής κυβέρνησης να τα αγοράσει αντί του ποσού των ₤35.000.

Πριν από αυτήν την τελική συναλλαγή είχε ανατεθεί σε ειδική Εξεταστική Επιτροπή να μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης, τα πορίσματά της οποίας τέθηκαν υπόψη του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής συνεδρίας που έλαβε χώρα, ακούστηκαν πολλές φωνές που εξέφρασαν σκεπτικισμό και απόρριψη για τις ενέργειες του Έλγιν. Ακόμα και σκέψεις για την επιστροφή των Μαρμάρων διατυπώθηκαν τότε για πρώτη φορά.

Παρά τις νομικές και γλωσσικές αντιφάσεις που περιέχονται στο φιρμάνι, και τα όσα ακούστηκαν για την κατάχρηση της εξουσίας από τον Έλγιν ως πρεσβευτή στην Πύλη, η αγορά των αρχαιοτήτων αποφασίστηκε με ψήφους 82 υπέρ και 30 κατά. Στη συνέχεια η Βρετανική Κυβέρνηση μετέφερε τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο με δαπάνη του Sir Jozeph Duveen.



Ισχυρές ενστάσεις ακούστηκαν και εκτός Κοινοβουλίου, με θερμότερο υποστηρικτή τους το Λόρδο Μπάυρον. Ο Μπάυρον θα στιγματίσει την ιεροσυλία του 'Ελγιν με τα λόγια: «Ακόμα και τα κύματα αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι της ιεροσυλίας του», εννοώντας το ναυάγιο του πλοίου Μέντωρ του 'Ελγιν, που καταποντίστηκε κοντά στα Κύθηρα ενώ θα γράψει και το ποίημα «Η κατάρα της Αθηνάς» (The Curse of Minerva).



Διαβάστε περισσότερα...