Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Της Ελλάδας μας η κρίση, φέρνει ποίηση και μίση!


Ένα ποίημα (από το blog μας) για την εποχή που ζούμε. Ένα ποίημα που θα μπορούσε να ήταν και σωτήρια συμβουλή για τους πολίτες της χώρας... Απολαύστε το.






Αχ και να φεύγαμε αλλού να αφήναμε την χώρα,
να την επαραδώσουμε στους κυβερνήτες τώρα.


Να έχουν όλο μας το βιός  μαζί και με τα χρέη,
εκείνα που δημιούργησαν και λεν πως άλλος φταίει.


Αυτά που τρέχουν και ζητούν απ' τους απλούς ανθρώπους
και στήνουνε μνημόνια μ' αυτούς τους παλιανθρώπους.


Τα μέτρα θα ναι γι' αυτούς και για τους συγγενείς τους
αφού μονάχοι τους θα  ζουν τη δύσκολη ζωή τους.


Κι όταν δεν θα χουν δανεικά να  βρουν από κανένα.
τους έλληνες θα ψάξουνε που θα 'ναι εις τα ξένα.


Να τους ζητήσουνε λεφτά να μην χρωστάνε άλλο,
μα αυτοί βρε θα τους δώσουνε ότι έχουν πιο μεγάλο:


Μια ευχή, μια συμβουλή με αγάπη και λατρεία...
"όποιος κι αν θέλει δανεικά να του χαρίζεις τρία.


Αυτά να ψάχνει πάντα στην ζωή - τα πρώτα σε αξία
υγεία, οικογένεια και χαρά αν θέλει ευτυχία.


Μα άμα δεν θέλουν συμβουλές και τους ζητήσουν άλλο,
θα πάρουν απ' του έλληνα απ' τα τρία το πιο μεγάλο.


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

«Κόκκινη» γραμμή για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων με αναπηρία

Λίγες μέρες μετά την κατάληψη του ΙΚΑ και την γενικευμένη κοινωνική και πολιτική συμπαράσταση

Οι θέσεις της Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών




Τη διαχωριστική «κόκκινη» γραμμή της αξιοπρέπειας, που επιβάλλεται να τεθεί στην όποια διαβούλευση για την συμμετοχή του δημοσίου στην κάλυψη των αναγκαίων τεχνικών βοηθημάτων για τα άτομα με αναπηρία, θέτει η Παρέμβαση Αναπήρων Πολιτών, δια του εκπροσώπου της Κώστα Θεοδωρόπουλου.
Όπως επισημαίνει ο Κ. Θεοδωρόπουλος, “ η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ πριν λίγες μέρες από μία αποφασισμένη ομάδα ατόμων με αναπηρία με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο του οργανισμού που με τρόπο άδικο και οριζόντιο περιέκοψε έως και 50% την δαπάνη για την κάλυψη των αναγκαίων τεχνικών βοηθημάτων για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, ανέδειξε στην κοινωνία την κόκκινη γραμμή της αξιοπρέπειας που πέρα από αυτή αρχίζει η εξαθλίωση”. Σύμφωνα με τον Κ. Θεοδωρόπουλο και την ΠΑΝΑΠ “η συμπαράταξη στο αίτημα απόσυρσης της εγκυκλίου και επανεκτίμησης του περιεχομένου της μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες για κοινή κοινωνική δράση και αλληλεγγύη. Αναδείχτηκε η δύναμη των απλών πολιτών που από τα κάτω υποκαθιστούν το έλλειμμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει το θεσμοθετημένο αναπηρικό κίνημα. Τέλος, η αρχική ανταπόκριση της διοίκησης του ΙΚΑ στο αίτημα των καταληψιών για δημόσια διαβούλευση στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα πως μπορούν να υπάρξουν και άλλοι δρόμοι έξω από τον μονόδρομο των οριζόντιων περικοπών”.
Mε την υπόμνηση ότι “ιδιαίτερα στις επικρατούσες συνθήκες της βαθειάς δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης έχει καθοριστική σημασία η ανάγκη κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων με σεβασμό αφενός στις ανάγκες των ασφαλισμένων και αφετέρου στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή με το χαμηλότερο κόστος αξιόπιστων και υψηλών υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης”, η ΠΑΝΑΠ εισηγείται ένα πλαίσιο 7 βασικών αρχών και κατευθύνσεων που επιβάλλεται να τηρηθούν απαρέγκλιτα στις όποιες από δω και μπρος συζητήσεις για τις παροχές τεχνικών βοηθημάτων στους αναπήρους. Συγκεκριμένα:

Διαχωρισμός των πραγματικών δικαιούχων του συστήματος από τους μη δικαιούχους. Το αντίθετο, εκτοξεύει τις δαπάνες για τα χορηγούμενα βοηθήματα και αδικεί κατάφορα αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Η επιτάχυνση της διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας όπως νομοθετικά προβλέπεται είναι ο ακρογονιαίος λίθος.
Ολική αναμόρφωση του καταλόγου των τεχνικών βοηθημάτων ώστε να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες με βάση την διεθνή εμπειρία της ιατρικής και φυσικής αποκατάστασης.
Αντικειμενικοποίηση της βάσης που υπάρχει στο παρατηρητήριο των τιμών ώστε να ανταποκρίνεται στις τιμές της πραγματικής αγοράς που έχει πρόσβαση ο χρήστης αυτών των βοηθημάτων.
Εξορθολογισμό των δαπανών με το άνοιγμα της αγοράς όπου αυτό είναι ιατρικά και τεχνικά εφικτό, ώστε αφενός να έχουμε μείωση της σχετικής δαπάνης και αφετέρου να σπάσει η πολιτική της καρτελοποίησης και της υποτιμολόγισης και υπερτιμολόγισης. Να δοθεί με άλλα λόγια τέλος η χρησιμοποίηση των ΑμεΑ από τα κυκλώματα που δρουν στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να κερδίζουν περισσότερο.
Ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από την χώρα μας ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για απευθείας διαπραγμάτευση με τους κατασκευαστές των τεχνικών βοηθημάτων και να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος.
Διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος. Αυτό είναι το μοναδικό αποτελεσματικό αντίδοτο στις συνθήκες παράνομου πλουτισμού διαφθοράς και διαπλοκής που αποτελούν σύμφυτο στοιχείο του ασφαλιστικού συστήματος. Και για να μπορέσει αυτό να γίνει πράξη είναι επιβεβλημένη η συνεχής ανανέωση των μελών που συμμετέχουν στις ... περιβόητες σχετικές επιτροπές αλλά και η άμεση θέσπιση του πόθεν έσχες.
Αξιοποίηση του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας για την ανάπτυξη κερδοφόρων δομών με στόχο την παραγωγή βοηθημάτων στην χώρα μας . Αξιόπιστες υπηρεσίες με ορθολογικό κόστος συν απόκτηση τεχνογνωσίας. Κρίσιμος ο τελευταίος στόχος για την χώρα αλλά και όπλο για την μη ανακύκλωση των παθογενειών. “ Έχουμε πλήρη συνείδηση πως η ισχύουσα κατάσταση εξυπηρετεί τα οργανωμένα συμφέροντα που δρουν με την μορφή των καρτέλ ή κυκλωμάτων και απομιζούν σε όφελος τους τους πόρους του συστήματος διευρύνοντας τα κέρδη τους αναπαράγοντας και οξύνοντας την κοινωνική ανισότητα” εξηγεί εκ μέρους της ΠΑΝΑΠ ο Κ. θεοδωρόπουλος και καταλήγει με ένα αισιόδοξο μήνυμα: “Μπορούμε με όραμα και προτάσεις να απαντήσουμε και τελικά να επιβάλλουμε την υπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Αρκεί να γίνουν οι συγκρούσεις που πρέπει ...”



Διαβάστε περισσότερα...

Τρία ερωτήματα για το υπουργείο Εργασίας

Αγωνιούν για την τύχη τους οι εκατοντάδες επιτυχόντες της τελευταίας προκήρυξης του προστατευτικού για τα ΑμεΑ Ν2643

Τα θέτει η εκ των επιτυχόντων της προκήρυξης Π. Παπανικολάου




Πελαγία Παπανικολάου : "Εχουμε δικαίωμα να ξέρουμε, αφορά τη ζωή μας"Πελαγία Παπανικολάου : "Εχουμε δικαίωμα να ξέρουμε, αφορά τη ζωή μας"
Το υπουργείο Εργασίας είναι το μόνο που μπορεί να δώσει δεσμευτική απάντηση σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τον προστατευτικό περί προσλήψεων ΑμεΑ νόμο 2643 και την “τύχη” των εκατοντάδων επιτυχόντων στην τελευταία προκήρυξη θέσεων για τον δημόσιο τομέα.

Επί της ουσίας, τρία συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απάντηση. Τα θέτει η εξειδικευμένη σε θέματα δικαιωμάτων ΑμεΑ νομικός Πελαγία Παπανικολάου. Η κ. Παπανικολάου σημειωτέον, είναι επιτυχούσα της τελευταίας προκήρυξης του 2643, κατά συνέπεια έχει έναν λόγο παραπάνω να απαιτεί διευκρινίσεις. Στο όνομα του δικού της επαγγελματικού μέλλοντος αλλά και των εκατοντάδων άλλων επιτυχόντων συνυποψηφίων της. Τα ερωτήματα προς το υπουργείο εργασίας έχουν ως εξής:

Πρώτον: Το υπουργείο εργασίας καλείται να διασαφηνίσει τις νέες αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Περιφερειακών Διοικήσεων αναφορικά με την απασχόληση των Προσώπων Ειδικών Κατηγοριών, που απορρέουν από τον Ν. 2643/1998.

Δεύτερον: Να διευκρινίσει αν και κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιφερειακές Διευθύνσεις ή Τοπικές Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. καθίστανται εφεξής αναρμόδιες, αναφορικά με τα της διαδικασίας κατάρτισης των τελικών πινάκων μοριοδότησης και κρίσεων των επί των πρώτων πινάκων μοριοδότησης ενστάσεων (νομικά αιτήσεων θεραπείας).

Τρίτον: Να ενημερώσει επαρκώς και με σαφήνεια αφενός μεν για την τύχη των τελικών πινάκων μοριοδότησης της 2ης Φεβρουαρίου 2011, αφετέρου δε για την έως σήμερα πορεία και εξέλιξη της Γενικής Προκήρυξης του Δημοσίου Τομέα του 2008.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ελάχιστες οργανικές θέσεις στις μονάδες ειδικής αγωγής δεν καλύπτονται από ειδικευμένους εκπαιδευτικούς

Κατά παράβαση του περί ειδικής αγωγής τελευταίου νόμου

Στη Βουλή το θέμα με παρέμβαση της βουλευτού Ηρούς Διώτη





Σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις του περί ειδικής αγωγής τελευταίου νόμου 3699/2008, η έννοια της οργανικότητας στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής – εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει πρακτικώς καταργηθεί.

Το όλο πρόβλημα σε αριθμούς έχει ως εξής : Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 585 Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο δε λειτουργεί. Επίσης, έχουν ιδρυθεί ανά τη χώρα 63 Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) , εκ των οποίων 4 μόνο στα χαρτιά. Στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις δομές Ειδικής Αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, παράλληλη στήριξη) ξεπέρασαν τις 1200. Όμως: Οι οργανικές θέσεις που έχουν μέχρι σήμερα προκηρυχθεί είναι ελάχιστες. Ακόμα και αυτές οι ελάχιστες,

καλύπτονται αποκλειστικά με μεταθέσεις μονίμων εκπαιδευτικών από τη γενική αγωγή. Πρόκειται περί σκαστής παρανομίας : Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ισχύοντα Ν. 3699/2008, η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ είναι επιβεβλημένο να γίνεται κατά προτεραιότητα από εκπαιδευτικούς με σπουδές στην ΕΑΕ και με σαφώς ορισμένα τυπικά προσόντα. Αντ’ αυτού ισχύει το προκλητικά αντίθετο. Οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με ειδικότητα σε κάποια από τα πεδία της ειδικής αγωγής, υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο ως αναπληρωτές.

Επί του θέματος παρεμβαίνει με ερώτησή της προς την υπουργό παιδείας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη, εκτιμώντας ότι “η ακολουθούμενη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων , από την μια κρατά εγκλωβισμένους τους έχοντες τα τυπικά προσόντα εκπαιδευτικούς και από την άλλη απογυμνώνει τη γενική εκπαίδευση από εκπαιδευτικό δυναμικό”. Το ερώτημα προς την υπουργό δεδομένων των παραπάνω είναι αυτονόητο : “Γιατί δεν υπάρχει ορισμός οργανικών κενών σε όλες τις ιδρυθείσες ΣΜΕΑΕ, αντίστοιχος των πραγματικών αναγκών της ΕΑΕ, και κάλυψή τους από την αρχή του σχολικού έτους με μόνιμο διορισμό αδιόριστων εκπαιδευτικών;”


Διαβάστε περισσότερα...

Αμετανόητη η διοίκηση του ΙΚΑ στην εφαρμογή της εγκυκλίου που μειώνει τη δημόσια συμμετοχή στα αναπηρικά βοηθήματα

Μόλις κόπασε ο θόρυβος, νέα εγκύκλιος Σπυρόπουλου ακυρώνει τις διαβεβαιώσεις του προς την Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ

Απλή μετάθεση ,άνευ διαβούλευσης, των αποδοκιμασθέντων της πρώτης εγυκλίου, στην 1η Ιουλίου




Διαβούλευση με τετελεσμένα δεν είναι διαβούλευση αλλά εξαπάτηση...Διαβούλευση με τετελεσμένα δεν είναι διαβούλευση αλλά εξαπάτηση...

Παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του ΙΚΑ μετά την κατάληψη του Ιδρύματος από ομάδα εννιά αποφασισμένων ανθρώπων με αναπηρία ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για αλλαγές της εγκυκλίου που περικόπτει έως και 50% τα χορηγούμενα ποσά για την αγορά αναπηρικών βοηθημάτων, με νέα εγκύκλιο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 9 Ιουνίου 2011, ανακοινώνεται η εφαρμογή ως έχει της εγκυκλίου που δημιούργησε ξεσηκωμό από την 1η Ιουλίου 2011.

Η νέα εγκύκλιος δημιουργεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης. Αποδεικνύεται ότι οι διαβεβαιώσεις του διοικητή του ΙΚΑ προς την Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ για διαβουλεύσεις επί της πρώτης εγκυκλίου (αρ. 37/2011) δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, μιάς και η νέα εγκύκλιος ρητά μιλά για εφαρμογή όλων των περικοπών από την 1ηΙουλίου.

Σε απλά ελληνικά, μοιάζει σαν ο διοικητής να είχε κατά νου μόνο να κερδίσει χρόνο ώστε να κοπάσει το κύμα αντιδράσεων και συνακόλουθης συμπαράστασης υπέρ του αιτήματος των καταληψιών.

Οι τελευταίοι, όπως πληροφορούμαστε, ήδη ετοιμάζουν σειρά προτάσεων για αλλαγές επί της πρώτης εγκυκλίου (σε συνεργασία με τεχνοκράτες και με κριτήριο να μην παραβιάζεται η διαχωριστική γραμμή της αξιοπρέπειας των ασφαλισμένων με κινητική αναπηρία), πλην όμως η επικείμενη διαβούλευση στην οποία κλήθησαν να μετάσχουν μοιάζει να είναι κενή περιεχομένου. Οι αποφάσεις εφαρμογής της πρώτης καταγγελθείσας εγκυκλίου είναι ειλλημμένες από την διοίκηση του ΙΚΑ, απλώς ο ... έμπειρος διοικητής Ρ. Σπυρόπουλος τις μετέθεσε λίγες εβδομάδες.

Η νέα εγκύκλιος Σπυρόπουλου, έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Ορθοπεδικά – Ορθωτικά είδη & τεχνητά μέλη»
ΣΧΕΤ.: Η αρ. 37/2011 εγκύκλιος

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ – ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241), Τηλ: 2105215273-278, FAX: 2105228747
e-mail: diefpar@ika.gr

Αθήνα 8/6/2011
Αριθ. Πρωτ. Π04/3/165
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. : 40

ΠΡΟΣ: Τους Αποδέκτες του Πίνακα Α’
Κοινοποίηση: ΟΠΣ (Υποομάδα Παροχών)

Με την παραπάνω σχετική εγκύκλιο δώσαμε οδηγίες στα Υποκαταστήματα του Ιδρύματος για τα χορηγούμενα είδη – κατά το άρθρο 28 παρ. 1 εδ. δ΄ του Κανονισμού Ασθενείας ΙΚΑ ΕΤΑΜ – ορθοπεδικά – ορθωτικά είδη και τεχνητά μέλη.
Επίσης κοινοποιήσαμε και πίνακες με το καθορισμένο ποσό για κάθε είδος χωριστά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμφωνα με την τιμή της βάσης δεδομένων του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝ».

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο 37/2011 είδη από 1/7/2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα γεννήσει µε τη µήτρα από την οποία γεννήθηκε!


Μια 56χρονη από τη Σουηδία θα δωρίσει στην κόρη της το αναπαραγωγικό της όργανο, το οποίο πλέον δεν χρειάζεται, ώστε η 25χρονη κοπέλα να µπορέσει να κάνει παιδιά
Ακόµη µία καινοτόµος επέµβαση στον τοµέα της υποβοηθούµενης αναπαραγωγής, µε µεταµόσχευση οργάνου αυτή τη φορά, πρόκειται να δοκιµαστεί στη Βρετανία. Μητέρα θα γίνει η πρώτη δωρήτρια µήτρας µε λήπτρια την κόρη της, η οποία δεν µπορεί να αποκτήσει παιδιά.

Η Εύα Οτονσον είναι 56ετών και θα δώσει στην κόρη της ένα όργανο το οποίο πλέονδεν χρειάζεται, τη µήτρα της. Η κόρη της Σάρα είναι 25 ετών και έχει γεννηθεί χωρίς αναπαραγωγικά όργανα. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, πρόκειται για µία σχετικά εύκολη επέµβαση αφού µεταξύ µάνας και κόρης υπάρχει ιστοσυµβατότητα.

Ετσι, σε περίπου έναν χρόνο, εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά, η Σάρα θακυοφορεί έναέµβρυο στην ίδιαµήτρα όπου είχε γίνει η σύλληψ η και ανάπτυξή της. «Η κόρη µου κι εγώ είµαστε ιδιαίτερα ορθολογίστριες και δεν µπήκαµε σε διαδικασία διαπραγµάτευσης. Είναι ένα όργανο το οποίο δεν χρειάζοµαι πλέον, αλλά το χρειάζεται το παιδί µου. ∆εν είναι καν νεφρός για νασκεφτείς ότι ίσως στο µέλλον χρειαστεί».Η ίδια σχολιάζει πωςαφού η κόρη της µπορείµε µεταµόσχευση µήτρας να φέρει στηζωή ένα παιδί και δεν µπορεί να σκεφτεί κάποιον αποτρεπτικό λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να αναζητήσειδότρια, και αφού η ίδια είναι πιοκατάλληλη, γιατί να µην το κάνει.

«Είµαι καθηγήτρια Βιολογίας και γνωρίζω πολύ καλά ότι η µήτρα είναι έναόργανο όπως όλα τα άλλα», λέειη Σάρα.Παρότι όµως η κόρη είναι βιολόγος, δεν είχε ποτέ σκεφτεί µία τέτοια λύση. Οταν της την πρότεινε η µητέρατης ένιωσε έκπληξη και ο µοναδικός προβληµατισµός και η ανησυχία της ήταν ότι η µητέρα της θα έπρεπε να υποστεί µία τόσο σηµαντικήεπέµβαση αφαίρεσηςτµήµατος τωνγεννητικών της οργάνων για να καταφέρει η ίδιανα φέρει στον κόσµο παιδιά. Η Σάρα που ζει και εργάζεται στη Στοκχόλµη πάσχει από το σύνδροµο Μayer Rokitansky Κuster Ηauser. Πρόκειται γιαµία διαµαρτία κατά τον σχηµατισµό του εµβρύου, η οποία έχει ως αποτέλεσµα το µωρό να γεννιέται χωρίς µήτρα και τµήµατα τουαιδοίου. Τοσύνδροµο προσβάλλειµία στις 5.000 γυναίκες καιδεν είναι γνωστό τι το προκαλεί. Οι περισσότερες γυναίκες µάλιστα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό µέχρι να φτάσουν στην εφηβεία οπότε δεν εµφανίζουν περίοδο.

Εάν η περίπλοκη µεταµόσχευση επιτευχθεί και τοσώµα της λήπτριας δεν απορρίψειτο µόσχευµα,τότε για να µείνει έγκυος θα πρέπει να υποβληθεί σε εξωσωµατική µε γονιµοποιηµένα ωάριααπό σπερµα τοζωάρια του συντρόφουτης, τα οποία θα τοποθετηθούν στη µήτρα της. Με αυτή τη διαδικασία κάθε έµβρυο που θα εµφυτευτεί στη µήτρα θα µπορούσε να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να εξελιχθεί σε βρέφος. «Προσπαθώ να µην επενδύσω συναισθηµατικά πολύ στην επιτυχία αυτής της επέµβασης. Θα ήταν κάτι που θα ήθελα πολύ, αλλά εάν δεν πετύχει δεν θα απογοητευτώ. Εξάλλου πάντα υπάρχει και η λύση της υιοθεσίας για όσους πραγµατικά θέλουν παιδί», λέει η 25χρονη.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ. ∆εν είναι ηπρώτη φορά που πραγµατοποιείται µια τέτοια προσπάθεια. Το 2000 είχαν µεταµοσχεύσει σε µία 26χρονη τη µήτρα µίας 46χρονης από τη Σαουδική Αραβία. Η λήπτρια, όµως, που είχε χάσει τη µήτρα της από παθολογικά αίτια, εµφάνισε επιπλοκές, µε αποτέλεσµα τρεις µήνες µετά την εµφύτευση να χρειαστεί να την αφαιρέσει. Από τότε ειδικοίγενετιστές, γυναικολόγοι και βιολόγοι έχουν κάνει αρκετές επεµβάσεις του είδους σε ζώα. Οι γιατροίστο Γκέτεµποργκ, πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότιαυτή τη φορά η µεταµόσχευση σε ανθρώπους θα έχει επιτυχή έκβαση.

Πέραν από την περίπτωση της Σάρας, έχουν επιλέξειµε φυσιολογικά και ψυχολογικά κριτήρια δέκα ζευγάρια ως υποψήφια για κλινικές δοκιµές µεταµόσχευσης µήτρας. Η πρώτη επέµβαση έχει προγραµµατιστεί για την ερχόµενη άνοιξη και τα οκτώ ζευγάρια είναι µητέρες µε τις κόρες τους, οιοποίες πάσχουν από το σύνδροµο Μayer Rokitansky Κuster Ηauser. Τα άλλα δύο ζευγάρια αφορούν περιπτώσεις µε γυναίκες που έχασαν τη µήτρα της κατά τη διάρκεια του τοκετού και µε άλλες που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου.

Στο πλαίσιο των επεµβάσεων που θα γίνει για τις µεταµοσχεύσεις, οι γιατροί εξηγούν πως η λήψη της µήτρας θα είναι σαν αυτή της υστερεκτοµής και θαδιαρκέσει τέσσερις ώρες. Ακολούθως, θα µεταµοσχευτεί στη λήπτρια,η οποία θα λάβει φάρµακα ώστε να µην απορρίψει ο οργανισµός της το µόσχευµα. Ετσι, σε έναν χρόνο από τη µεταµόσχευση θα µπορεί να είναι έτοιµη προς εµφύτευση εµβρύου. Επιπλέον, οι ειδικοί θα της επιτρέψουν να γεννήσει µόνο µε καισαρική τοµή προς αποφυγή οποιασδήποτε επιπλοκής. «Μπορεί σε όσους δεν γνωρίζουν λεπτοµέρειες να ακούγεται πιο απλή µία µεταµόσχευση µήτρας από µία µεταµόσχευση καρδιάς, νεφρών ή ήπατος, εντούτοις είναι τεχνικά µία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία», εξηγεί ο δρ Ματς Μπρανστορµ, υπεύθυνος της οµάδας στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Sahlgrenska. O ίδιος λέει πως «ηµεγαλύτερη επιπλοκή που θα µπορούσαµε να αντιµετωπίσουµε σε µία τέτοια επέµβαση είναι η αιµορραγία,καθώς επίσης και να βρούµε αρκετά επιµήκη αιµοφόρα αγγεία για να συνδέσουµε τη µήτρα».

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάλλονται επ' αόριστον οι εγκεκριμένες προσλήψεις ΑμεΑ στον δημόσιο τομέα


Εξαιτίας της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων εφαρμογής του προστατευτικού για τα ΑμεΑ Ν2643/98 από τον ΟΑΕΔ στις διοικητικές περιφέρειες
«Δώστε τώρα λύση» απαιτεί από τους υπουργούς εσωτερικών και εργασίας η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ


Εκατοντάδες ΑμεΑ έχουν επιτύχει την τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας εδώ και τρεις μήνες, όμως μόνο ... στα χαρτιά!Εκατοντάδες ΑμεΑ έχουν επιτύχει την τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας εδώ και τρεις μήνες, όμως μόνο ... στα χαρτιά! 
Η μεταφορά της αρμοδιότητας εφαρμογής του προστατευτικού για την απασχόληση των ΑμεΑ Ν2643 από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στις περιφερειακές διοικήσεις της χώρας, πρακτικά έθεσε τον νόμο σε αχρηστεία και ακύρωσε τις προσλήψεις των επιτυχόντων σε θέσεις του δημόσιου τομέα της τελευταίας προκήρυξης του 2008.

Η ακύρωση του Ν2643 είναι προϊόν καταστροφικής διάταξης του άρθρου 28 του Καλλικρατικού νόμου, βάσει της οποίας η αρμοδιότητα εφαρμογής του 2643 μεταφέρθηκε στις πρόδηλα αναρμόδιες και μη διαθέτουσες στοιχειωδώς έστω εκπαιδευμένο προσωπικό περιφέρειες. Η κοινή λογική υπομνύει ότι δεν πρόκειται περί αβλεψίας ή λάθους, αλλά περί εσκεμμένης μεθόδευσης κατάργησης του προστατευτικού για την απασχόληση των ΑμεΑ νόμου. Διότι ο συνδυασμός της μεταφοράς της αρμοδιότητας και της ισχύος ολίγον μεταγενέστερα της αναλογίας 1:5 προσλήψεων ανά αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα, όχι απλώς τερματίζει τη ζωή του 2643 αλλά παράλληλα δυναμιτίζει και τις προσλήψεις των πολλών έκατοντάδων ήδη επιτυχόντων σε θέσεις δημόσιου τομέα και κύρια σε θέσεις ΟΤΑ.

Αν οι εύλογες ανησυχίες επιβεβαιωθούν στη πράξη, τούτο θα σημάνει σύμφωνα με την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ “καταστρεπτικές συνέπειες για τη ζωή εκατοντάδων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους ειδικά στην παρούσα οικονομική περίοδο”. Ενώπιον της επαπειλούμενης ακύρωσης του Ν2643, η συνομοσπονδία απευθύνει έκκληση προς τους υπουργούς εσωτερικών και εργασίας αξιώνοντας “πολιτική βούληση από μέρους σας για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται διαχρονικά στην εφαρμογή του νόμου και τα οποία έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα υπό το βάρος της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα”.

Στην σχετική κατεπείγουσα επιστολή της συνομοσπονδίας επισημαίνεται ότι “άνθρωποι με αναπηρία οι οποίοι ανέμεναν επί χρόνια να ενταχτούν στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, έχοντας παραλάβει την απόφαση τοποθέτησής τους από τις αρμόδιες επιτροπές του άρθρου 9 του νόμου, βρίσκουν τις πόρτες των υπηρεσιών πρόσληψής τους κλειστές”. Τονίζεται, τέλος, ότι “οι συγκεκριμένες θέσεις διορισμού των προστατευομένων του 2643 αφορούν κενές οργανικές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ και χρονολογούνται ακόμα και πριν το έτος 2004”.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην καταργήσει μεθοδευμένα ένα νόμο που στη θεωρία δεν έχει αμφισβητήσει την αναγκαιότητά του, μεταφράζεται σε τρία κατεπείγοντα βήματα. Συγκεκριμένα :

  1. Άμεση κατάθεση τροπολογίας σε ν/σ που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής με την οποία οι πάσης φύσης διαδικασίες εφαρμογής του ν. 2643/98 θα συνεχίσουν να αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας. Αυτή η ενέργεια αποτελεί το προαπαιτούμενο για να καταστεί δυνατή η ανάρτηση των τοποθετήσεων της προκήρυξης του 2008 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
  2. Άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ρυθμίζεται το θέμα διορισμού των επιτυχόντων της προκήρυξης των θέσεων του δημοσίου τομέα του έτους 2008 και της ειδικής προκήρυξης των τυφλών τηλεφωνητών του έτους 2010 (επίσης εκρεμμούν).
  3. Ολοκλήρωση της προκήρυξης των θέσεων του ιδιωτικού τομέα, με πρώτο βήμα την μοριοδότηση των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερομένους.
Διαβάστε περισσότερα...