Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

«Κόκκινη» γραμμή για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Λίγες μέρες μετά την κατάληψη του ΙΚΑ και την γενικευμένη κοινωνική και πολιτική συμπαράσταση

Οι θέσεις της Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών




Τη διαχωριστική «κόκκινη» γραμμή της αξιοπρέπειας, που επιβάλλεται να τεθεί στην όποια διαβούλευση για την συμμετοχή του δημοσίου στην κάλυψη των αναγκαίων τεχνικών βοηθημάτων για τα άτομα με αναπηρία, θέτει η Παρέμβαση Αναπήρων Πολιτών, δια του εκπροσώπου της Κώστα Θεοδωρόπουλου.
Όπως επισημαίνει ο Κ. Θεοδωρόπουλος, “ η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ πριν λίγες μέρες από μία αποφασισμένη ομάδα ατόμων με αναπηρία με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο του οργανισμού που με τρόπο άδικο και οριζόντιο περιέκοψε έως και 50% την δαπάνη για την κάλυψη των αναγκαίων τεχνικών βοηθημάτων για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, ανέδειξε στην κοινωνία την κόκκινη γραμμή της αξιοπρέπειας που πέρα από αυτή αρχίζει η εξαθλίωση”. Σύμφωνα με τον Κ. Θεοδωρόπουλο και την ΠΑΝΑΠ “η συμπαράταξη στο αίτημα απόσυρσης της εγκυκλίου και επανεκτίμησης του περιεχομένου της μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες για κοινή κοινωνική δράση και αλληλεγγύη. Αναδείχτηκε η δύναμη των απλών πολιτών που από τα κάτω υποκαθιστούν το έλλειμμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει το θεσμοθετημένο αναπηρικό κίνημα. Τέλος, η αρχική ανταπόκριση της διοίκησης του ΙΚΑ στο αίτημα των καταληψιών για δημόσια διαβούλευση στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα πως μπορούν να υπάρξουν και άλλοι δρόμοι έξω από τον μονόδρομο των οριζόντιων περικοπών”.
Mε την υπόμνηση ότι “ιδιαίτερα στις επικρατούσες συνθήκες της βαθειάς δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης έχει καθοριστική σημασία η ανάγκη κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων με σεβασμό αφενός στις ανάγκες των ασφαλισμένων και αφετέρου στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή με το χαμηλότερο κόστος αξιόπιστων και υψηλών υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης”, η ΠΑΝΑΠ εισηγείται ένα πλαίσιο 7 βασικών αρχών και κατευθύνσεων που επιβάλλεται να τηρηθούν απαρέγκλιτα στις όποιες από δω και μπρος συζητήσεις για τις παροχές τεχνικών βοηθημάτων στους αναπήρους. Συγκεκριμένα:

Διαχωρισμός των πραγματικών δικαιούχων του συστήματος από τους μη δικαιούχους. Το αντίθετο, εκτοξεύει τις δαπάνες για τα χορηγούμενα βοηθήματα και αδικεί κατάφορα αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Η επιτάχυνση της διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας όπως νομοθετικά προβλέπεται είναι ο ακρογονιαίος λίθος.
Ολική αναμόρφωση του καταλόγου των τεχνικών βοηθημάτων ώστε να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες με βάση την διεθνή εμπειρία της ιατρικής και φυσικής αποκατάστασης.
Αντικειμενικοποίηση της βάσης που υπάρχει στο παρατηρητήριο των τιμών ώστε να ανταποκρίνεται στις τιμές της πραγματικής αγοράς που έχει πρόσβαση ο χρήστης αυτών των βοηθημάτων.
Εξορθολογισμό των δαπανών με το άνοιγμα της αγοράς όπου αυτό είναι ιατρικά και τεχνικά εφικτό, ώστε αφενός να έχουμε μείωση της σχετικής δαπάνης και αφετέρου να σπάσει η πολιτική της καρτελοποίησης και της υποτιμολόγισης και υπερτιμολόγισης. Να δοθεί με άλλα λόγια τέλος η χρησιμοποίηση των ΑμεΑ από τα κυκλώματα που δρουν στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να κερδίζουν περισσότερο.
Ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από την χώρα μας ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για απευθείας διαπραγμάτευση με τους κατασκευαστές των τεχνικών βοηθημάτων και να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος.
Διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος. Αυτό είναι το μοναδικό αποτελεσματικό αντίδοτο στις συνθήκες παράνομου πλουτισμού διαφθοράς και διαπλοκής που αποτελούν σύμφυτο στοιχείο του ασφαλιστικού συστήματος. Και για να μπορέσει αυτό να γίνει πράξη είναι επιβεβλημένη η συνεχής ανανέωση των μελών που συμμετέχουν στις ... περιβόητες σχετικές επιτροπές αλλά και η άμεση θέσπιση του πόθεν έσχες.
Αξιοποίηση του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας για την ανάπτυξη κερδοφόρων δομών με στόχο την παραγωγή βοηθημάτων στην χώρα μας . Αξιόπιστες υπηρεσίες με ορθολογικό κόστος συν απόκτηση τεχνογνωσίας. Κρίσιμος ο τελευταίος στόχος για την χώρα αλλά και όπλο για την μη ανακύκλωση των παθογενειών. “ Έχουμε πλήρη συνείδηση πως η ισχύουσα κατάσταση εξυπηρετεί τα οργανωμένα συμφέροντα που δρουν με την μορφή των καρτέλ ή κυκλωμάτων και απομιζούν σε όφελος τους τους πόρους του συστήματος διευρύνοντας τα κέρδη τους αναπαράγοντας και οξύνοντας την κοινωνική ανισότητα” εξηγεί εκ μέρους της ΠΑΝΑΠ ο Κ. θεοδωρόπουλος και καταλήγει με ένα αισιόδοξο μήνυμα: “Μπορούμε με όραμα και προτάσεις να απαντήσουμε και τελικά να επιβάλλουμε την υπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Αρκεί να γίνουν οι συγκρούσεις που πρέπει ...”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.