Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΝΑΠ: Η πλέον χειραφετημένη ελληνική ανακοίνωση για την 3η Δεκεμβρίου



Αυτό το "κάτι" που διαφοροποιεί διακριτά την ανακοίνωση της κινηματικής Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών από τις αντίστοιχες των φορέων του επίσημου αναπηρικού κινήματος, είναι η υπόδειξη της διεξόδου από την σημερινή τραγική κατάσταση για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους στην “Ελλάδα της κρίσης”. Η ΠΑΝΑΠ αναφέρεται στην ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, ως μοναδική ουσιώδη απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα που βιώνουν οι λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ομως, η “απάντηση” δεν συνοδεύεται από αναλυτική πρόταση για το “πως” της υλοποίησής της. Αρκείται στα αυτονόητα, δηλαδή στην καταγραφή και μόνον των προϋποθέσεων και κριτηρίων που ορίζουν το νέο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Υπό την παραπάνω έννοια χρειάζεται προσθήκες.

Ετερο στοιχείο διαφοροποίησης της ανακοίνωσης της ΠΑΝΑΠ για την 3η Δεκεμβρίου είναι η μη αγνόηση της πολιτικής και ιδεολογικής διάστασης που “περιγράφουν” τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην χώρα μας. Ο χαρακτηρισμός των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών ως “νεοφιλελεύθερων” παντελώς απουσιάζει σε όλες τις ανακοινώσεις των επίσημων αναπηρικών φορέων, πλην αυτής της ΠΑΝΑΠ. Ωσάν το διαρκές κυριαρχούν επί χρόνια επικοινωνιακό “ανέκδοτο” σύμφωνα με το οποίο τα ατήματα των ατόμων με αναπηρία δεν έχουν ιδεολογική και πολιτική χροιά - άρα το ίδιο ισχύει και για την διαχείρισή τους, να εξακολουθεί εν ισχύ ακόμα και σήμερα όπου η πραγματικότητα αποδεικνύει κραυγαλέα το αντίθετο! Ωσάν οι επίσημοι αναπηρικοί φορείς να φοβούνται μήπως ... στιγματιστούν, απλώς αναφέροντας το αυτονόητο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των επιλογών που στιγματίζουν τις ζωές των χιλιάδων ατόμων που εκπροσωπούν. ΝΕΟ – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ!

Η αναγνώριση και συνειδητοποίηση της προφανούς πολιτικής και ιδεολογικής βάσης των αδιεξόδων που σήμερα βιώνουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, είναι προαπαιτούμενο στοιχειώδους χειραφέτησης. Διότι δίχως την αναγνώριση και συνειδητοποίηση της αντικεμενικής βάσης των πραγμάτων, δίχως την κατανόηση των όρων του παιχνιδιού, δε νοείται καμμιά σοβαρή στρατηγική διεκδίκησης, είτε αυτή προσανατολίζεται στην ανατροπή των όρων, είτε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα εντός των υφισταμένων όρων. Μέχρι στιγμής, οι επίσημοι αναπηρικοί φορείς μοιάζουν να προσανατολίζονται στην δεύτερη εκδοχή (δηλαδή στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα εντός των υφισταμένων όρων), όμως το πράττουν λάθος. Αρνούνται πρακτικά να προτείνουν τα κριτήρια και προϋποθέσεις (ανέγερσης) ενός νέου αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, αντιμετωπίζουν το μέχρι πρόσφατα υπάρχον που σήμερα καταρρέει ως κεκτημένο και εμμένουν ως τέτοιο να το διεκδικούν. Το αδιέξοδο είναι νομοτελειακό. Η ίδια (νεοφιλελεύθερη) ιδεολογική και πολιτική βάση που έκτισε τις παθογένειες του μέχρι πρόσφατα κοινωνικού κράτους, ορίζει σήμερα και το “νομοτελειακόν” της κατάρρευσής του. Το μόνο νεοφιλελεύθερο κεκτημένο στις μέρες μας είναι το κεκτημένο της κατάρρευσης, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα που μπορούν να διεκδικηθούν εντός αυτού είναι σημαντικό μερτικό από την διαδικασία αντιπαροχής, αντ’ αυτού διεκδικείται η επανασύσταση του οικοδομήματος ως είχε παρότι πλέον δεν υπάρχει! Είναι βέβαιον ότι οι ... κατεδαφιστές (θεωρούν ότι) έχουν δεδομένη την πολλαπλή αντιπαροχή, εξίσου βέβαιον είναι ότι για τους ... ευάλωτους πρώην “κατοίκους” που διεκδικούν πεισματικά ένα οικοδόμημα που πλέον δεν υπάρχει ουδέν αντίκρυσμα προβλέπεται. Πόσο μάλλον όταν διεκδικούν με εμμονή το κατεδαφισθέν από τους έχοντες λαμβάνειν αντιπαροχή, αντί να διεκδικούν μερίδιο σε καθεαυτήν την αντιπαροχή.

Υπό τις δύο παραπάνω έννοιες διαφοροποίησής της, η ανακοίνωση της ΠΑΝΑΠ είναι συγκριτικά η πλέον χειραφετημένη (παρότι ατελής) όλων όσων εκδόθηκαν για την φετινή Ελληνική 3ηΔεκεμβρίου από φορείς εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρία. Αντί επιλόγου δημοσιεύουμε το “διά ταύτα της” : Καλούμε τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειες τους να προασπίσουν την ζωή και την αξιοπρέπεια τους αντιπαλεύοντας σθεναρά την πολιτική της βαρβαρότητας που θέτει στο περιθώριο τις ανάγκες της κοινωνίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι συμβολισμοί της 3ης Δεκεμβρίου για το ελληνικό γονεϊκό κίνημα



Ο τίτλος της ανακοίνωσης της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΖΗΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΗΘΟΣ – για την φετινή 3η Δεκεμβρίου, μιλά από μόνος του. Το ευ ζην, δηλαδή το ζητούμενο της ποιοτικής ζωής για τα άτομα με αναπηρία, υπό τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ... μακρινό όραμα, ως κυρίαρχη διεκδίκηση σήμερα αναγνωρίζεται εμμέσως πλην σαφώς καθεαυτή η επιβίωση.

Ας μας επιτραπεί να σχολιάσουμε με ιδαίτερη αγάπη και σεβασμό, ότι ο πήχυς των διεκδικήσεων του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεάζεται καταλυτικά από την όποια συγκυρία, ακόμα και την δυσμενέστερη. Αν η πραγματικότητα είναι ζοφερή το όποιο κοινωνικό κίνημα καλείται να διεκδικήσει τρόπους και όρους να την αλλάξει, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποδέχεται ως διεκδίκηση την απλή επιβίωση των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί εντός αυτής. Τα κοινωνικά κινήματα εκπροσωπούν κοινωνικές δυνάμεις και όχι μόνο ... άτομα, οφείλουν λοιπόν να δημιουργούν κοινωνική δυναμική και όχι να αντιλαμβάνονται την υπάρχουσα ως αμετακίνητη. Ζητούμενο λοιπόν αλλά και προϋπόθεση επανασύνταξης του γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος στους καιρούς μας είναι η δημιουργία κοινωνικής δυναμικής. Το ζητούμενο ανήκει στα δύσκολα, δεν κατακτιέται με απλή καταγγελία της υφιστάμενης πραγματικότητας που το δημιουργεί αλλά απαιτεί πολυεπίπεδες υπερβάσεις, σταματάμε σε αυτό το σημείο τον σχολιασμό επιφυλασσόμενοι ότι λίαν συντόμως θα επανέλθουμε αναλυτικότερα, μπαίνουμε στο κυρίως θέμα ξεδιπλώνοντας τα βασικότερα σημεία της ανακοίνωσης της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ.

Περί δικαιωμάτων το εισαγωγικό μέρος της ανακοίνωσης εστιάζει στα ακόλουθα:


Ξημέρωμα της φετινής 3ης Δεκεμβρίου - Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία και τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να βιώνουν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τις πιο σκληρές και επώδυνες επιπτώσεις μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης χωρίς προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της χώρας!

Είναι υποτιμητικό τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να “θεωρούνται” μεν πολίτες με ίσα δικαιώματα, αλλά να μη μπορούν στην πράξη να συμμετέχουν με αξιοπρέπεια σε κάθε πτυχή της κοινωνικής τους υπόστασης.

Είναι προσβλητικό, για την ίδια την κοινωνία πρωτίστως, Αλλά είναι και δημοκρατικά απαράδεκτο, να αγνοεί η κοινωνική πλειοψηφία τη μειοψηφία και τις περισσότερες φορές χωρίς ίχνος σεβασμού.

Η αντίληψη ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαιώματα είναι αλήθεια κατά το 1/3. Τα υπόλοιπα 2/3 της αλήθειας βρίσκονται στις υποχρεώσεις που έχει η Πολιτεία απέναντι στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους και τις οποίες δεν εκπληρώνει. Συγκεκριμένα, στη δημιουργία και τη θεσμοθετημένη κατοχύρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών και των προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή διαβίωση και την κοινωνικά ισότιμη ένταξή τους.

Γι΄ αυτό η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι γιορτή.

Γι΄ αυτό η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα υπενθύμισης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους πολίτες της που βιώνουν την αναπηρία.

Είναι η αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η διεκδίκηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία. Για μια ισότιμη και όχι “ειδική” μεταχείριση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

Οι συμβολισμοί της 3ης Δεκεμβρίου για τους γονείς και τις οικογένειες που εκπροσωπούν τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αλλά και για όλα τα άτομα με αναπηρία, είναι αυστηρά συγκεκριμένοι. Οπως τονίζει η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ η 3η Δεκεμβρίου συμβολίζει :

*Τον καθημερινό μας αγώνα για τη θωράκιση των δικαιωμάτων και την προστασία των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα, αλλά και όλων των ατόμων με αναπηρία.

*Τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και κάθε συμπεριφορά που προσβάλει την αξιοπρέπεια των Ατόμων με Αναπηρία.

*Τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κεκτημένων δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

Τον καθημερινό μας αγώνα για την επαρκή, μόνιμη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση της Δημόσιας Πρόνοιας, των Δομών ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν κατά κύριο λόγο από σωματεία γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ. Για ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο, ανοιχτό –χωρίς διακρίσεις- και προσβάσιμο σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Για ένα σύγχρονο πλαίσιο ένταξης και προστασίας στην εργασία των Ατόμων με Αναπηρία. Για ένα σύστημα εκτίμησης βαθμού αναπηρίας, που δεν θα αποτελεί εργαλείο περικοπής δημοσιονομικών δαπανών, αλλά θα είναι σχεδιασμένο στη βάση των αρχών της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας και της ιατρικής επιστήμης. Για ένα ασφαλιστικό σύστημα και σύστημα παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης σε όλους τους ασφαλισμένους, σε όλα τα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.

*Τον καθημερινό μας αγώνα για αφύπνιση της κοινωνίας. Είναι χρέος ΟΛΩΝ να συμβάλλουν στην άρση των φραγμών και των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Το διά ταύτα της ανακοίνωσης της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ έχει ως ακολούθως:


Από σήμερα και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε ενωμένοι, δυνατοί και αλληλέγγυοι σε κάθε μεριά της χώρας, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, με κορύφωση τη 13η Δεκεμβρίου 2011, όπου στις 10.00 στην πλατεία Ομονοίας, θα ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας. Θα δηλώσουμε όλοι το βροντερό “παρών” μας στην κεντρική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνει το εθνικό αναπηρικό κίνημα, διεκδικώντας ΑΜΕΣΑ πολιτικές και μέτρα στήριξης και προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε αυτή τη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικές παροχές μόνο για όσους εισέρχονται στο τελευταίο στάδιο του AIDS

Αναστατωμένοι οι φορείς της νόσου με την απόφαση κατάργησής τους.


Δραματικό είναι το κλίμα που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «PRAKSIS» και «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» από τους φορείς του ιού του AIDS, μετά την απόφαση να τους αφαιρεθούν κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις. Πλέον, μόνο όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο της νόσου θα έχουν τις εν λόγω παροχές.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, οι εκπρόσωποι των δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καταγγέλουν ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό του AIDS οδηγούνται στην εξαθλίωση στο όνομα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας.

«Αντί να μελετάται σχέδιο καταπολέμησης του AIDS και των διακρίσεων που υφίστανται οι οροθετικοί στην χώρα μας, σχεδιάζεται η εξόντωσή τους. Ακόμη και πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα οι οροθετικοί δεν είχαν την απαιτούμενη αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας. Δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση ως προς την υλοποίηση μιας ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης και των κοινωνικών ζητημάτων που αυτή συνεπάγεται. Το αποτέλεσμα ήταν αφενός η ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων στη χώρα μας, κάτι που συζητείται έντονα και διεθνώς, αφετέρου η διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων», τονίζουν.

Οπως επισημαίνουν, η εξέταση των οροθετικών από την Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) πραγματοποιείται αυθαίρετα, από γιατρούς οι οποίοι δεν ειδικεύονται στην HIV λοίμωξη. Παράλληλα, ο Αναθεωρημένος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας αφαιρεί την πρόσβαση των οροθετικών σε κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις, καθώς πλέον μόνο όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο AIDS θα εντάσσονται στα εν λόγω προγράμματα.

Τα παραπάνω μέτρα βρίσκουν αντίθετους τους εκπροσώπους των δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς _ όπως εξηγούν _ το AIDS είναι μια πολύπλοκη χρόνια ασθένεια με πολλές επιβαρυντικές συνέπειες. Για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σημαντικοί παράγοντες όπως η ηλικία, τα χρόνια που είναι κάποιος οροθετικός, νοσήματα σχετιζόμενα με τον ιό HIV, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αντιρετροϊκής αγωγής και συλλοιμώξεις. Στο επίπεδο της ψυχικής υγείας η κατάθλιψη συνοδευόμενη συχνά από αυτοκτονικό ιδεασμό, το ψυχοκοινωνικό στρες, καθώς και αγχώδεις διαταραχές παρουσιάζονται σε αυξημένο αριθμό ασθενών και αποτελούν δεδομένα που πρέπει να προσμετρηθούν, ενώ το στίγμα και η κοινωνική απομόνωση, είναι βασικές παράμετροι που συνοδεύουν την συγκεκριμένη χρόνια ασθένεια και είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας.

Παράλληλα, εκφράζεται από τους εκπροσώπους των Οργανώσεων ο φόβος ότι αρκετοί οροθετικοί «... θα διακόψουν την φαρμακευτική αγωγή τους ώστε να περιέλθουν σε στάδιο AIDS για να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές».


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο bazaar για φυλακισμένες μητέρες



Σάββατο και Κυριακή στο Μεταξουργείο.

Η ομάδα bloggers «ξεblogάρισμα» διοργανώνει το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου το 4ο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του, για την ενίσχυση των άπορων κρατουμένων και των παιδιών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας.

Στο μπαζάρ, θα διατίθενται χριστουγεννιάτικα, χειροποίητα είδη δώρων, παραδοσιακά προϊόντα, ρούχα, βιβλία και πολλά άλλα, σε συμβολικές τιμές όπως: μεταχειρισμένα ρούχα με 2 ευρώ, καινούργια βρεφικά και παιδικά σετ με 3 ευρώ, χειροποίητα κεριά με 2 ευρώ, βιβλία από 1-5 ευρώ κ.ά.

Στη διάρκεια του μπαζάρ θα συλλέγονται επίσης είδη πρώτης ανάγκης για τις φυλακισμένες και τα παιδάκια όπως: πάνες, είδη παιδικής περιποίησης, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, χαρτί υγείας, απορρυπαντικό για πλύσιμο ρούχων, υγρό καθαρισμού χώρου, σαπούνια, τηλεκάρτες κ.ά.

Το μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί στο Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο και οι ώρες λειτουργίας θα είναι το Σάββατο από τις 11.30 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Θεμελιώδης υποχρέωση ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αναπήρων»



Να στρέψει το βλέμμα της στα άτομα με αναπηρία κάλεσε την κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμμαχία.

Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία εξέδωσε η Δημοκρατική Συμμαχία με την οποία τονίζει την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.

«Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν κάποια, ήπια ή σοβαρότερη, μορφή αναπηρίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων με ειδικές ανάγκες ξεπερνά το 10%.

Θεμελιώδη υποχρέωση μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας αποτελεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αναπήρων, τα οποία και κατοχυρώνονται συνταγματικά καθώς και η αρωγή και η αλληλεγγύη της πολιτείας, ειδικά μέσα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, με αποτέλεσμα να πλήττονται περισσότερο οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, καλεί την κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της στα άτομα με αναπηρία, κινούμενη με γνώμονα την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010- 2020» καθώς και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σταθερά στην προώθηση δράσεων και προτάσεων, όπως πρόσφατα για την εξαίρεση των ατόμων με ειδικές ανάγκες από την εφεδρεία, πιστεύοντας πως η αναπηρία είναι πρωτίστως ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία κάθε κράτος Πρόνοιας οφείλει να θέτει σε προτεραιότητα».


Διαβάστε περισσότερα...

Δυτ. Ελλάδα: Στον Κατσιφάρα τα αιτήματα των Ατόμων με Αναπηρία

Συνάντηση σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στέκεται αρωγός στις διεκδικήσεις των Ατόμων με Αναπηρία και ασκεί συνεχώς πιέσεις με σκοπό την δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος, τόσο σε ό,τι αφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας τους όσο και στην δημιουργία και ενίσχυση δομών απολύτως αναγκαίων για την υποστήριξη τους.

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, επικεφαλής των οποίων ήσαν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Αντώνης Χαροκόπος (εκπρόσωπος της Δυτικής Ελλάδας στην ΕΣΑμεΑ) και Θωμάς Γκορίλας.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ ενώ παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος. Οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ αναφέρθηκαν εκτενώς σε μια σειρά ζητημάτων και διεκδικήσεων όπως η ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η κανονική ροή καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και φυσικά η εν γένει βελτίωση της καθημερινότητας τους, με περισσότερες ευκαιρίες στην απασχόληση, στην κοινωνική συμμετοχή, στην πολιτιστική ζωή και ψυχαγωγία.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι παρά την δεινή οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν απεμπολείται του ρόλου και της υποχρέωσης της να συνδράμει στην στήριξη των ΑμεΑ, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και φυσικά στην οικονομική στήριξη των ιδρυμάτων η οποία, όπως σημείωσε, γίνεται με απόλυτα δίκαιο και διαφανή τρόπο.

Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε και η διοργάνωση, τον προσεχή Μάρτιο, ειδικής ημερίδας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ώστε να συζητηθούν εκτενώς όλα τα ζητήματα που αφορούν στην βελτίωση της θέσης των ΑμεΑ, στην καθημερινότητα τους κ.α.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι θέση της Περιφέρειας είναι ότι τα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο σε ό,τι αφορά στην καταβολή των έκτακτων τελών που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και υπενθύμισε την πρόσφατη παρέμβαση του προς τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνηση για εξαίρεση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την υποχρέωση καταβολής του έκτακτού τέλους ακινήτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Προμήθεια εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για ΑμΕΑ του Δήμου Τρικκαίων



Δόθηκε σήμερα η έγκριση δημοπράτησης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το έργο «Προμήθεια Εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε) για Α.Μ.Ε.Α. Δήμου Τρικκαίων» συνολικού προϋπολογισμού 262.381,14 ευρώ (με ΦΠΑ).

Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας και Φορέας υλοποίησης και δικαιούχος είναι ο Δήμος Τρικκαίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Στόχος του έργου αυτού είναι να καλυφθεί το σχολείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να λειτουργήσει σωστά και να εκπληρώσει το βασικό του στόχο που είναι να συμπεριλάβει και να επανεντάξει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα προετοιμάζοντάς τα για την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη».

Μετά την έγκριση, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από τον Δήμο Τρικκαίων, για την ανάθεση και εκτέλεση των προμηθειών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση για το φαινόμενο της ασιτίας μαθητών



Ερώτηση Γιώργου Κοντογιάννη προς τους.

Υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών σχετικά με τα φαινόμενα ασιτίας μαθητών

'Πρόταση για πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε σχολεία μέσω Ε.Ε
'Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ηρακλείου, παρουσιάστηκε κρούσμα ασιτίας μαθητή στο Ηράκλειο της Κρήτης. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί τουλάχιστον στην Αθήνα και το Μεσολόγγι.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: 'Τα προβλήματα φουντώνουν. Ένας απέραντος Γολγοθάς για οικογένειες με άνεργους, πολύτεκνους, ΑμεΑ και διαζευγμένους γονείς που απεγνωσμένα προσπαθούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Γι' αυτούς τους γονείς η μόρφωση των παιδιών τους ακόμη και το ρεύμα ή το νερό είναι πλέον πολυτέλεια μπροστά στην ανάγκη για την εξασφάλιση τροφής'.

Είναι πραγματικά τραγικό να παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς, η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες και γι' αυτό το λόγο και πριν θρηνήσουμε θύματα είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμένη δράση από τους αρμόδιους Υπουργούς ώστε να εξασφαλισθεί τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά της χώρας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποια μέριμνα θα ληφθεί για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών;
2. Θα υπάρξει συνεργασία των Υπουργείων, ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός; Θα ζητηθεί σε έναν τέτοιο σχεδιασμό η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης;
3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προτείνει στην Ε.Ε την υλοποίηση προγράμματος για δωρεάν διανομή στα σχολεία βασικών τροφίμων όπως γάλα, κατά το πρότυπο του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε';



Διαβάστε περισσότερα...

3η Δεκεμβρίου: Σεβασμός στη διαφορετικότητα

Μήνυμα του Διευθυντή Εκπαίδευσης για την Ημέρα ΑμεΑ.



Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκέμβρη από το 1992, διότι την ημέρα εκείνη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η Ημέρα αυτή αποτελεί το έναυσμα και δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς, στις κοινωνίες αλλά και σε κάθε άτομο ξεχωριστά να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με σωματικές ή νοητικές ιδιαιτερότητες.

Ο τρόπος, που αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία αποτελεί δείκτη πολιτισμού και δημοκρατίας, διότι μια πολιτεία που δεν σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ανεξαιρέτως υστερεί σε επίπεδο ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις, οι κοινωνικοί σχεδιασμοί, η υλοποίηση και εφαρμογή προγραμμάτων υγείας, επαγγελματικής κατάρτισης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, προσδιορίζουν το κοινωνικό και πολιτικό ήθος και ύφος, διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά και δημιουργούν έναν κοινωνικό ιστό ασφάλειας και προστασίας που καθιστά δυνατή την ισότιμη και ισοδύναμη συμμετοχή των ευπαθών ομάδων, των ομάδων με ιδιαιτερότητες.

Η γόνιμη αποδοχή των Ειδικών Αναγκών, της ιδιαιτερότητας σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο διασφαλίζει σε μέγιστο βαθμό την κοινωνική και οικονομική ένταξη, την ανεξαρτησία και την άσκηση ίσων δικαιωμάτων μέσα από ένα πλέγμα μέτρων και υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό στο αυτεξούσιο, στη βούληση, στις επιθυμίες και στις ανάγκες των ΑμΕΑ.

Αποτελεί τη δυναμική διαδικασία και ταυτόχρονα το δικαίωμα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, να επιλέγουν και να αποφασίζουν σύμφωνα με τις ικανότητές τους, σε μια κοινωνία ευέλικτη και ανοιχτή, απαλλαγμένη από συγκαλυμμένο ή απροκάλυπτο κοινωνικό ρατσισμό.

Η διαμόρφωση πολιτικών, στα πλαίσια του γενικού συστήματος υπηρεσιών, που θα διευκολύνουν την ουσιαστική συμμετοχή και εμπλοκή των ΑμΕΑ στις κοινωνικοοικονομικές διαδικασίες, με σημεία αναφοράς τον σεβασμό στις προσωπικές τους επιλογές και τη θεώρηση των ζητημάτων που τους αφορούν ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού σχεδιασμού πολιτικής, αποδεικνύεται ο πλέον κατάλληλος τρόπος, ώστε να μεταβληθούν η προσβασιμότητα, η ίση συμμετοχή και οι ίσες ευκαιρίες από απλές αρχές, σε πραγματικότητες.

Η υλοποίηση της εξίσωσης των ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον πολιτισμό για όλους τους πολίτες με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, προαπαιτούν την αποδοχή των αναγκών των ΑμΕΑ στην κατάρτιση των νόμων και των νομοθετικών ρυθμίσεων και την ένταξη των υπηρεσιών για τα ΑμΕΑ στο γενικό σύστημα παροχής υπηρεσιών, δίχως να καταργείται η ιδιαιτερότητά τους. Η πρακτική αυτή επιτρέπει την πλήρη ένταξή τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και τα αναδεικνύει σε αυτενεργά και διεκδικητικά κύτταρα μιας κοινότητας στην οποία επιθυμούν να έχουν αξιοπρεπή ζωή και οριζόντια δημιουργική θέση.

Το κυρίαρχο μέλημα μιας προνομιακής πολιτικής η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής αλληλεγγύης και ανοχής, αποτελεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων του «διαφέρειν» και της μη διάκρισης για τα άτομα με αναπηρίες.

Η δημιουργία κοινωνικών όρων και συνθηκών, η καταπολέμηση του αποκλεισμού, οι πρακτικές απελευθέρωσης και ενθάρρυνσης, οι θεσμικές, οργανωτικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες, η απαλλαγή από σύνδρομα και κατάλοιπα αναχρονιστικών αντιλήψεων, η συστράτευση φορέων, το μαχόμενο κοινωνικό κίνημα των ΑμΕΑ, τροχοδρομούν τη νέα πορεία του κοινωνικού πεδίου προς δικαιότερο και ανθρώπινο πρόσωπο, μέσα από επίπεδα αμοιβαιότητας, σεβασμού και συνειδητοποίησης για τη δημιουργία κοινών καταστάσεων ζωής.

Η εφαρμογή πολιτικών οικοδόμησης κοινωνικών υποδομών στον άξονα των οικουμενικών αξιών της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης και η παράλληλη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσα από μηχανισμούς ανάπτυξης και καλλιέργειας κοινωνικών συμπεριφορών, προσδιορίζουν τον σύγχρονο τρόπο προσέγγισης της αναπηρίας, σε ένα σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, όπου οι θεμελιακές ελευθερίες είναι αναπαλλοτρίωτες και όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στη Διαφορετικότητα!


Διαβάστε περισσότερα...

Πορεία αγανάκτησης από άτομα με αναπηρία



Κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν το πρωί άτομα με αναπηρία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Οι διαδηλωτές είπαν ότι είναι απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση και από την αντιμετώπιση που τους έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ημέρα οργής» η Ημέρα Προσώπων με Αναπηρία



Ξέσπασμα του Π.Κουρουμπλή.

«Ημέρα οργής κατά της υποκρισίας» χαρακτήρισε τη σημερινή Ημέρα Προσώπων με Αναπηρία, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο βουλευτής καταφέρθηκε εναντίον εκείνων «που ομνύουν δήθεν στο βωμό της αλληλοαποδοχής, αλλά στην πραγματικότητα σπρώχνουν με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές τους, τις ευπαθείς ομάδες στο κοινωνικό περιθώριο της ακραίας φτώχειας».

Θίγοντας το θέμα περικοπής των επιδομάτων, λόγω λιτότητας, αναφέρει ότι «δεν έφταναν οι αναστολές του νόμου για τις προσλήψεις των αναπήρων, δεν αρκούσαν οι περικοπές χιλιάδων κοινωνικών δικαιωμάτων, που κατακτήθηκαν όταν το αναπηρικό κίνημα είχε κινηματικά χαρακτηριστικά, τώρα έρχεται και η περικοπή των ''φτωχών'' επιδομάτων».

«Ο δημοσιονομικός οδοστρωτήρας των τροϊκανών ισοπεδώνει όσους δεν μπορούν να αντισταθούν. Καύσιμη ύλη τους, οι αδύνατοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ανάπηρα πρόσωπα της κοινωνίας», τονίζει ο κ. Κουρουμπλής.

«Όταν μηχανεύεσαι και τις πιο εκτρωματικές διαδικασίες για να περικόψεις ακόμα και τα πιο πενιχρά επιδόματα των 250 ευρώ ''φορτώνοντας'' ολοκληρωτικά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της αναπηρίας στην ελληνική οικογένεια, επιδεικνύεις το πραγματικό σου απεχθές βλέμμα του αποκλεισμού», σχολιάζει, ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παίρνουν πίσω για τους αναπήρους



Σε διορθώσεις υποχρεώνεται το υπουργείο Εργασίας μετά την κραυγή αγωνίας των χρονίως πασχόντων για το κούρεμα των επιδομάτων αναπηρίας και παροχών που λαμβάνουν οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο νέος Κανονισμός Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας για νοσήματα όπως η μεσογειακή αναιμία, ο αυτισμός, ο διαβήτης αλλά και για ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή νοσούν με AIDS προβλέπει περιορισμό των ποσοστών αναπηρίας, με αποτέλεσμα οι βαριά πάσχοντες να απειλούνται ακόμη και με αποκλεισμό από τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα προνοιακά επιδόματα και τις ελαφρύνσεις (όπως είναι για παράδειγμα η ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, μετά το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ», διευκρινίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιστημονική επιτροπή (υπεύθυνη για την κατάρτιση του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας) προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές μετά και την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τις ομοσπονδίες βαρέως πασχόντων.

«Οι προσαρμογές αυτές θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν απόλυτα τα δικαιώματα ατόμων με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένων, νεφροπαθών, ατόμων με μεσογειακή αναιμία κ.λπ.», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ναι μεν κατανοεί την ανάγκη εξορθολογισμού των επιδομάτων αναπηρίας, πρόσθεσε όμως ότι επιβάλλεται «όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη τη βοήθεια του κράτους να την έχουν πραγματικά και την ώρα και με τον τρόπο που πρέπει. Είναι δείγμα στοιχειώδους ανθρωπιάς, ενότητας και συνοχής της κοινωνίας μας». Αμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Επίδομα τοκετού. Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με τους νέους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας για τον τοκετό. «Θεωρούμε πως η κατάργηση του βοηθήματος τοκετού προκαλεί τεράστια προβλήματα στις επίτοκες γυναίκες και προβληματίζει τα νέα ζευγάρια εάν θα πρέπει να τεκνοποιούν στην εποχή του Μνημονίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών της χώρας Δημήτρης Βαρνάβας. Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο για την κάλυψη των εξόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως άλλωστε ορίζει και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Παρόλα αυτά, πληροφορίες μιλούν για παρερμηνεία της απόφασης από διοικητές νοσοκομείων, ενώ καθυστερήσεις παρατηρούνται και από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων να εκδώσουν αντίστοιχες αποφάσεις καταβολής των επιδομάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινητικά ανάπηρος δεν πληρώνεις, καρδιοπαθής ανάπηρος πληρώνεις!




Παραλογισμός επικρατεί με τις απαλλαγές από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών φθάνουν καθημερινά αιτήματα ομάδων και κατηγοριών φορολογούμενων οι οποίοι έχουν εντοπίσει ότι άλλες ομάδες και κατηγορίες φορολογούμενων έχουν εξασφαλίσει την απαλλαγή τους από τα δυο παραπάνω χαράτσια. Η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης από τη μια και των εισπρακτικών αναγκών του δημοσίου από την άλλη.

Πρόσφατα μετά από σχετικά αιτήματα που έφθασαν στο υπουργείο Οικονομικών απαλλάχθηκαν από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης όλοι οι φορολογούμενοι που είναι τυφλοί ή κινητικά ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω. Μετά από την ανακοίνωση αυτής της απόφασης έφθασαν τις τελευταίες ημέρες αντίστοιχα αιτήματα στο υπουργείο από άλλες ομάδες φορολογούμενων οι οποίοι παρουσιάζουν αναπηρία σε αντίστοιχο ποσοστό. Για παράδειγμα, ζητήθηκε η απαλλαγή και των νεφροπαθών και καρδιοπαθών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να μην επεκτείνει την απαλλαγή από την εισφορά πέραν των κινητικά αναπήρων και των τυφλών. Έτσι φορολογούμενοι με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας αλλά με διαφορετική αιτία αναπηρίας έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση από τις φορολογικές αρχές.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ανέργους. Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης όλοι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και ορισμένων άλλων ασφαλιστικών ταμείων, αρκεί να μην έχουν εντός του 2011 εισόδημα. Δηλαδή κάποιος που είναι άνεργος από το 2010 και εντός του 2011 πραγματοποίησε ένα μεροκάματο είναι υποχρεωμένος να καταβάλει την έκτακτη εισφορά.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους ανέργους άλλων ταμείων, όπως είναι αυτό των δημοσιογράφων. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι επιδοτούνται όχι από τον ΟΑΕΔ αλλά από το ταμείο τους, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι ακόμη και αν δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποιο μεροκάματο και δεν έχουν φέτος εισόδημα είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά.

Πεδία ελεύθερα ερμηνειών υπάρχουν και στο τέλος επιτηδεύματος. Στο υπουργείο έχουν απασχοληθεί τελευταία με τις τεχνικές εταιρείες και το τέλος. Η νομοθεσία λέει ότι το τέλος καταβάλλεται για την έδρα κάθε επιχείρησης και για κάθε υποκατάστημά της. Δηλαδή αν μια εταιρεία εδρεύει στην Αθήνα και έχει άλλα 2 υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας θα πρέπει να καταβάλει τα 300 ευρώ του τέλους επί τρία, δηλαδή συνολικά 900 ευρώ. Στην περίπτωση των τεχνικών εταιρειών έχει προκύψει θέμα με τα έργα που έχουν αναλάβει καθώς τα εργοτάξιά τους θεωρούνται υποκαταστήματα. Έτσι, για κάθε έργο που έχουν αναλάβει οι τεχνικές επιχειρήσεις (π.χ. οικοδομικές) θα πρέπει να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος. Αν, ωστόσο, το έργο έχει παραδοθεί γλιτώνουν το τέλος.


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία



Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και κυρίως στην υποστήριξη της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της πολιτείας στο όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της κοινωνικής , οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής.

Για πρώτη φορά στα χρονικά μια Παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Από αυτά 110 - 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Η έλλειψη προσοχής στις ανάγκες τους, σημαίνει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια σε κάθε στροφή. Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις, η έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης, η απρόσιτη μεταφορά και μετακίνηση καθώς και η πρόσβαση στις πληροφορίες αποτελούν την καθημερινότητα των ατόμων αυτών. Η έκθεση συνιστά ότι τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι διάφοροι φορείς πρέπει παρέχουν στα άτομα με αναπηρία πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες . Παραπέμπει σε ειδικά προγράμματα και στην υιοθέτηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για την αναπηρία. Είναι σημαντικό στους σχεδιασμούς δράσης να ζητείται η γνώμη των ατόμων με αναπηρία και να συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών.

Το φετινό θέμα του εορτασμού είναι "Μαζί για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία". Για πρώτη φορά θα εορτασθεί η ημέρα αυτή με ένα γενικό θέμα αλλά θα υποστηριχθεί και από επί μέρους θέματα, τα οποία απευθύνονται σε τομείς κλειδιά. Οι τομείς αυτοί θα πρέπει να ενσωματώσουν την αναπηρία μέσα στις αναπτυξιακές τους διαδικασίες.

Τα επί μέρους υποστηρικτικά θέματα του εορτασμού είναι:

1. Ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις διαδικασίες ανάπτυξης.

2. Φύλο: Να συμπεριλαμβάνονται οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία στην ανάπτυξη

3. Να συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά και οι νέοι με αναπηρίες στην ανάπτυξη

4. Προσβασιμότητα: άρση των εμποδίων και την προώθηση ατόμων με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς

5. Προώθηση της συλλογής δεδομένων και στατιστικών για την αναπηρία

Η Γενική Συνέλευση του OHE στο πλέον πρόσφατο ψήφισμα της 65/186, πρόκειται να συγκαλέσει μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για την αναπηρία το 2012, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να εξασφαλιστεί η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές των αναπτυξιακών προσπαθειών.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την καθημερινότητα μερικών δεκάδων συνανθρώπων απλά και εύκολα ,βελτιώνοντας οι ίδιοι την συμπεριφορά μας. Αυτή η ενέργεια είναι πολιτισμός όπως και η προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

"Όχι" στην κατάργηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ



Επιστολή διαμαρτυρίας για την ένταξη του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το σωματείο ΑμεΑ του νομού Ρεθύμνου.

Το σωματείο θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ουσιαστικά καταργείται και προκειμένου να διατρανώσει την αντίθεσή του προχωρά σε κατάληψη του Κέντρου την Παρασκευή.

Στην επιστολή αναφέρει:
«Το σωματείο ατόμων με αναπηρία που αποτελεί την αυτοεκπροσώπηση των ΑμεΑ όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Π.Ε. Ρεθύμνης και αριθμεί σήμερα 1200 μέλη, με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρει την οργή και την αγανάκτηση των μελών του και όλων των ατόμων με αναπηρία σχετικά με την εφαρμογή από 1/1/2012 του ν. 4025/11 για την κατάργηση του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης, όπως και των υπολοίπων 23 σε όλη τη χώρα.

Το σωματείο μας αγωνίστηκε από το 1997 σε όλα τα στάδια δημιουργίας του και από το 2003 που παραδόθηκε με τις αμέτρητες παρεμβάσεις μας προς το υπουργείο σας αγωνίστηκε ώστε να στελεχωθεί με το αναγκαίο επιστημονικό, εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό για να λειτουργήσει.

Το υπουργείο σας όλα αυτά τα χρόνια κόφευε τις συνεχείς εκκλήσεις μας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση, την απαξίωση και τώρα με αφορμή τις συγχωνεύσεις των μονάδων κοινωνικής φροντίδας, την κατάργηση και το κλείσιμό του. Δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για τη λειτουργία του. Αντί να συγχωνευτεί με άλλη μονάδα κοινωνικής φροντίδας του Ρεθύμνου ή ακόμα και των Χανίων και να συνεχίσει να λειτουργεί προς το όφελος των ατόμων με αναπηρία, όπως έγινε με τις υπόλοιπες μονάδες, ενισχύοντάς το με προσωπικό το εντάξατε στο ΕΣΥ και στο Γ.Ν. Ρεθύμνης. 

Με δύο λόγια το καταργήσατε. Γίνεται νοσοκομείο και δεν απευθύνεται στα ΑμεΑ. Το δε νοσοκομείο δεν διαθέτει προσωπικό ούτε για τις σημερινές του ανάγκες. Το ΚΑΚΕΥΚΑμεΑ ήταν η μοναδική δημόσια δομή που παρείχε υπηρεσίες υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία. Μπορεί να υπολειτουργούσε λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά ήταν το όνειρο και η ελπίδα μας ότι κάποια μέρα θα λειτουργούσε πλήρως παρέχοντας μας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπως προβλεπόταν και για το λόγο αυτό χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από 1/1/2012 θα πρέπει να μας απαντήσετε: γιατί κλέψατε τα όνειρα και τις ελπίδες μας. Τα άτομα με αναπηρία, τα ιδρύματα, τα κέντρα και οι φορείς τους θα πρέπει να πληρώσουν πρώτοι την οικονομική κρίση για την οποία δεν ευθύνονται.

Αναλογιστήκατε το κόστος που θα πληρώνουν από το πενιχρό τους εισόδημα το οποίο συνεχώς μειώνεται τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στα ιδιωτικά κέντρα; Ποιος θα δώσει λόγο σε αυτές τις οικογένειες;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ηθικό, λογικό και ουσιαστικό υπόβαθρο. Στην παραπάνω απόφασή σας δεν υπήρξε καμία από αυτές τις παραμέτρους.

Σας καλούμε έστω και τώρα να αναστείλετε την εφαρμογή των άρθρων του Ν. 4025/11 για τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες σας απέναντι στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Για τους παραπάνω λόγους πραγματοποιούμε στις 2 Δεκεμβρίου κατάληψη στο παραπάνω κέντρο με κεντρικό σύνθημα: ΝΑΙ στη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑμεΑ, ΟΧΙ στο κλείσιμό του».


Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΝ: "Ανάλγητο για τους αναπήρους το μνημονιακό τρίο"



Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στις 29/11 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, έξω από το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων 7 μηνών και την επαρκή χρηματοδότηση των κέντρων Εκπαίδευσης - Κατάρτισης και Αποκατάστασης των ατόμων με Αναπηρία παραβρέθηκε ο Φ. Χρυσικός, μέλος της Ε.Γ. του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ.

Σε σχετική δήλωσή του ο Φ. Χρυσικός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το μνημονιακό κυβερνητικό τρίο ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ έχει κάνει τις επιλογές του. Ενώ ξορκίζει τη στάση πληρωμών προς τους τοκογλύφους δανειστές, την εφαρμόζει με ανάλγητο τρόπο στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, τα Άτομα με Αναπηρία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους που παραμένουν έως και επτά μήνες απλήρωτοι, τους γονείς που χρειάζεται να πληρώνουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους και τα Άτομα με Αναπηρία που στερούνται των αναγκαίων υπηρεσιών.

Στην ίδια αντικοινωνική κατεύθυνση που οδηγεί στο περιθώριο και τον αποκλεισμό τα ΑμεΑ, κινείται και ο προϋπολογισμός του 2012 για την πρόνοια.

H οργανωμένη αντίσταση και ενότητα των εργαζομένων στην ειδική Αγωγή, των ΑμεΑ και των οικογενειών τους με το σύνολο του ελληνικού λαού για την ανατροπή του μνημονίου και της τροϊκανής κυβέρνησης, είναι η μόνη απάντηση απέναντι στο σύγχρονο Kαιάδα που οδηγούν την κοινωνία».


Διαβάστε περισσότερα...

Δάνεια: Ρυθμίσεις - ανάσα για ανέργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους. Αναστολή πλειστηριασμών



Ρυθμίσεις – ανάσα... για ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους και φτωχά νοικοκυριά που έχουν οφειλές από τραπεζικά δάνεια προωθεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, με τροπολογία θα επεκταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από δανειακά χρέη για όλο το 2012.

Τις εξαγγελίες αυτές έκαναν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως «το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση για τη ρύθμιση χρεών ευαίσθητων κατηγοριών οφειλετών, όπως ανέργων, που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρη εξυπηρέτηση των οφειλών τους». Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες για ανέργους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία προκειμένου να ετοιμάσει πρόταση νόμου. Έτσι θα δεσμευτούν όλες οι τράπεζες για την ευνοϊκή αντιμετώπιση αυτών των οφειλετών. Πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα έχει σαν μπούσουλα τις ρυθμίσεις που κάνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους δημόσιους υπαλλήλους που βγαίνουν στην εφεδρεία. Αυτές μπορεί να είναι επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, περίοδος χάριτος στην καταβολή δόσεων κλπ.

Εξάλλου, ο κ. Κουτσούκος και ο κ. Σπυράκος ανακοίνωσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (γνωστός και ως «νόμος – Κατσέλη») έχει ικανοποιητική εφαρμογή. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία 7.500 αιτήσεις για ρυθμίσεις χρεών και έχουν βγει υπέρ των καταναλωτών 350 με 400 αποφάσεις.

Πολλές από αυτές, ειδικά για ανέργους, αφορούν την καταβολή ενός συμβολικού ποσού για τέσσερα χρόνια και τη διαγραφή των υπολοίπων χρεών.

Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχωρά σε τροπολογία με την οποία θα παρατείνεται η αναστολή πλειστηριασμών κατοικιών οφειλετών για έναν ακόμη χρόνο. Σημειώνεται ότι η προθεσμία λήγει το Δεκέμβριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: 2η έκθεση κεντήματος 1-3/12



H δεύτερη έκθεση κεντήματος ξεκινά την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολύκεντρου Σούδας στα Χανιά.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων, το Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., το Σωματείο ΑμεΑ Νομού Χανίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κέντημα και Πολιτισμός».

Θα ακολουθήσουν τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στα άτομα με αναπηρία.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

- Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

7 μ.μ.-7:15μ.μ. Εγκαίνια έκθεσης-Χαιρετισμοί επισήμων

7:15μ.μ-7:45μ.μ. Ομιλίες με θέματα: «Μινωική ραπτοβελόνα» με την Αθανασία Γραμματικού Ατσαλάκη, «Το ασπροκέντημα-η κεδιά της χαράς » με τη Μαρία Μινωτάκη, «Η Κρητική Στολή» με την Δήμητρα Καρκάνη Κτιστάκη.

- Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

10 π.μ. Έκθεση έργων των παιδιών του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης από τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και κεντητικής.

Ομιλία από την υπεύθυνη εργαστηρίου κα Κουμή Μαριέτα και φιλοξενία παιδιών από τα δημοτικά της περιοχής.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή Πέμπτη 1-Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, από τις 10 π.μ.-12 το μεσημέρι και από τις 6 μ.μ-8 μ.μ.

6 μ.μ. «Προσβασιμότητα στο Δήμο για ΑμεΑ-Το κλειδί για ίσες ευκαιρίες» Αμαλία Μπασιά πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Νομού Χανίων και του Θ.Χ.Π.Χ.

6:30 μ.μ. «Το κέντημα άριστο μέσον εργοθεραπείας ως μέσον πρόληψης της ΑNΙΑΣ και της νόσου ALTHAIMER» με την Κλαίρη Σταφυλαράκη εργοθεραπεύτρια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας ALTHAIMER.

- Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

6:30 μ.μ. «Η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μειώνει την αναπηρία»

Ομιλητής: Σταύρος Μαραθιανάκης επιμελητής της Νευροχειρουργικής Γ.Ν.Χ.

Λήξη τριήμερων εκδηλώσεων με ζωντανή έντεχνη μουσική και κέρασμα



Διαβάστε περισσότερα...

«Αθλητισμός χωρίς διακρίσεις» στο Μετς



Εκδήλωση με τίτλο «Ο αθλητισμός δεν κάνει διακρίσεις» διοργανώνεται στο Μετς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρώπων με αναπηρία.

Η εκδήλωση θα έλαβε χώρα στο Μετς την Παρασκευή (02/12, 10.00) και γίνεται με τη στήριξη τηςΟμοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι. Η ΟΣΕΚΚ, με ανακοίνωσή της, καλεί όλο τον κόσμο να δώσει το παρών στην εκδήλωση, χειροκροτώντας θερμά τους συμμετέχοντες αθλητές.

Η ανακοίνωση: «Η 3η Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα ανθρώπων με αναπηρία, είναι πάντα για τηνΟΣΕΚΚ μία ημέρα ξεχωριστή. Μία ημέρα που συνηθίζουμε να περνάμε μαζί με φίλους αλλά και με αυτούς που δεν γνωρίζουν, αλλά θέλουν να μάθουν τι είναι το μπάσκετ σε αγωνιστικό αμαξίδιο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσουμε αυτή την ημέρα, όχι μόνοι μας αλλά μαζί με άλλους φορείς του ειδικού αθλητισμού.

Την Παρασκευή 02/12/2011 στο κλειστό γυμναστήριο Μετς στις 10.00, η Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Άθλησης και Θρησκευμάτων, τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή οργανώνουν την εκδήλωση, «Ο αθλητισμός δεν κάνει διακρίσεις».

Σας καλούμε λοιπόν όλους να γιορτάσετε μαζί μας την παγκόσμια ημέρα ανθρώπων με αναπηρία και να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί τους αθλητές μας. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της ΟΣΕΚΚ.

Το πρόγραμμα:

9.00-9.50 Άφιξη, ταξιθέτηση
10.00 Έναρξη εκδήλωσης, εκφώνηση λόγων
Χορός με αμαξίδιο, πετοσφαίριση καθιστών, ξιφασκία με καρότσι, τζούντο τυφλών, καλαθοσφαίριση με καρότσι, χορός με αμαξίδιο
12.00 Λήξη εκδήλωσης, αναχώρηση».


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του ακριβότερου αυτοκινήτου



Ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις στην περίπτωσή του.

Αυτή η Bugatti Veyron είναι το ακριβότερο sport αυτοκίνητο του κόσμου, αυτό όμως δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της να κάνει παραβάσεις!

Το πολυτελές αυτοκίνητο ήταν παράνομα σταθμευμένο σε ένα δρόμο στο Essex, καταλαμβάνοντας μια θέση για άτομα με αναπηρία.

Ο αστυνομικός που έδωσε την κλήση στον κάτοχο του αυτοκινήτου απέδειξε ότι όσο πλούσιος κι αν είναι κάποιος, δεν του επιτρέπεται να είναι ούτε ασύδοτος ούτε αγενής!

Οι περαστικοί, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα του πανάκριβου αυτοκινήτου, σταμάτησαν για να το φωτογραφίσουν. Ο αστυνομικός πάντως δεν άφησε το θαυμασμό του να τον παρασύρει!


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεά 5.000 ευρώ για τρόφιμα άπορων στην Κρήτη



Θα κάνουν Χριστούγεννα οι άποροι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
.
Την ενίσχυση απόρων συνανθρώπων μας, που το έχουν ανάγκη ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας Κρήτης εν όψει των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, η Δημοτική Αρχή αντί να προχωρήσει σε δαπάνες εορταστικών εκδηλώσεων (συναυλιακές εκδηλώσεις, ευχετήριες κάρτες, κόψιμο πίτας) θα αποδώσει 5.000 ευρώ στο φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου, γράφει η εφημερίδα flashnews.gr

Τα χρήματα θα αποδοθούν προκειμένου να διανεμηθούν τρόφιμα σε δημότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και άπορες οικογένειες, δράση την οποία εδώ και χρόνια δρομολογεί η Ιερά Μητρόπολη.

Η διανομή των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την εορτή των Χριστουγέννων.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεατρική παράσταση από το πρόγραμμα «Έξω μαζί» του Θεάτρου Περιγιαλίου για ΑμεΑ



Τα παιδιά του προγράμματος ενσωματώθηκαν με τους ηθοποιούς που έπαιξαν τους ρόλους, προσφέροντας τους έτσι τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν σε ένα θεατρικό δρώμενο.

Στα πλαίσια της κοινωνικής μέριμνας, ψυχαγωγίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης των συμπολιτών μας ΑμεΑ και μέσα από το πρόγραμμα «Έξω μαζί» του Δήμου Κορινθίων, η Δημοτική Αρχή Κορίνθου σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου Περιγιαλίου, προσέφεραν στα παιδιά και νέους με αναπηρίες, την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την Θεατρική παράσταση «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Τα παιδιά του προγράμματος ενσωματώθηκαν με τους ηθοποιούς που έπαιξαν τους ρόλους, προσφέροντας τους έτσι τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν σε ένα θεατρικό δρώμενο. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Άλλη μια φορά η τέχνη αποδεικνύει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι για τα άτομα με αναπηρία, δίνοντας χαρά και διέξοδο σε αυτά τα παιδιά , να μπορούν να ονειρεύονται μέρα - νύχτα όλες τις εποχές του χρόνου.

Θα πρέπει να επισημάνουμε την κοινωνική ευαισθησία των ηθοποιών που έπαιξαν: Ελένη Πετροπούλου, Εβίτα Δραγούμη, Γωγώ Ορκοπούλου, Άντα Παπαχρήστου και των συντελεστών Χαρά Βελή για την ευγενική προσφορά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια ζεστή αγκαλιά για τα ΑμεΑ





Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Εθνική ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και προς τιμήν της ημέρας αυτής επισκεφθήκαμε το σύλλογο «Ανοιχτή αγκαλιά».

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που δημιουργήθηκε στα μέσα του 2007, από μια ομάδα ανθρώπων με μεγάλη πείρα σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και προσφοράς στον αναπηρικό χώρο. Με έδρα το Δήμο Αγίων Αναργύρων, ο σύλλογος Γονέων –Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αναπηρία «Η Ανοιχτή αγκαλιά», είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων –Κηδεμόνων ΑμεΑ.

Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος του συλλόγου κ.Βακόνδιος Παναγιώτης, μας μετέφερε χρήσιμες πληροφορίες για την ειδική κατηγορία των ανθρώπων με αναπηρία, για τον εθελοντισμό, τις δραστηριότητες στις οποίες εξειδικεύεται η «Ανοιχτή αγκαλιά» και για την εκδήλωση που πραγματοποιούν αφιερωμένη στην 3η Δεκεμβρίου.

Δείτε στη web tv του sport-fm.gr τα όσα μας είπε ο κ.Βακόνδιος:


 

Όσοι θέλουν να τιμήσουν με την δική τους παρουσία την ημέρα αυτή, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ», σας προσκαλούν στις 3 Δεκεμβρίου, Εθνική ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ημέρα Σάββατο), στις εκδηλώσεις αφιερωμένες για τον σκοπό αυτής της ημέρας.

Φιλική αναμέτρηση Handball, ανάμεσα στις ομάδες «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» και «ΓΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ».
Φιλικό παιχνίδι Μπάσκετ μεταξύ των ομάδων «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» και Μικτή Ομάδα Εργασιακού Πρωταθλήματος «Ν. ΓΚΑΛΗΣ».
Οι αγώνες θα γίνουν στο Κλειστό Γυμναστήριο Καματερού από τις 11:00-13:00.
Το απόγευμα, στην έδρα του Συλλόγου μας Καζαντζάκη 8 & Ανδρονίκου, Μυκονιάτικα, Άγιοι Ανάργυροι και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Εγκαίνια και αγιασμός του «Κέντρου Ανοιχτής Αγκαλιάς».
Παρουσίαση θεατρικού παιχνιδιού από όλα τα τμήματα του Συλλόγου μας.
Χριστουγεννιάτικο bazaar και catering φτιαγμένα από τα παιδιά του Συλλόγου μας.
Ζωντανό καλλιτεχνικό μουσικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδιά.





Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η 2η Εθελοντική Αιμοδοσία



Οργανώθηκε με επιτυχία από την ΟΝΝΕΔ.

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 1, και σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, η 2η Εθελοντική Αιμοδοσία της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας σε 16 σημεία σε όλη τη χώρα, με κεντρικό σύνθημα «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή».

Ο στόχος της 2ης αιμοδοσίας ήταν να ενισχυθεί η Τράπεζα Αίματος για νέους μέχρι 32 ετών, που δημιούργησε πέρυσι η ΟΝΝΕΔ και βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό». Πέραν αυτού, όμως, στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε το εθελοντικό κίνημα αιμοδοσίας που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε χθες στην Κόρινθο και τη Σάμο και σήμερα σε Άρτα, Αθήνα, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λέσβο, Πειραιά, Κατερίνη, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λέσβο, Πειραιά, Φλώρινα και Χίο.

Ευχαριστούμε τους νέους και τις νέες σε όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην προσπάθεια μας αυτή. Παρ’ όλα αυτά η εθελοντική αιμοδοσία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και ήδη για τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί εθελοντική αιμοδοσία στα Γιαννιτσά, στον Πύργο Ηλείας και στο Λονδίνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Λύση για το ειδικό γυμνάσιο στα Χανιά



Μαθητές κάνουν μάθημα κάτω από άθλιες συνθήκες.

«Στις 13 Δεκεμβρίου πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον Δήμο Χανίων το έργο «Διαρρύθμιση και επισκευή του πρώην Γυμνασίου Μουρνιών» προκειμένου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, να μεταστεγασθεί το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων», επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Σκουλάκης στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες, αναφέρθηκε στο θέμα και στις συγκεκριμένες ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, ώστε να δοθεί λύση στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν μάθημα τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου, το οποίο στεγάζεται στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, όπως γράφει η εφημερίδα haniotika-nea.gr.

«Αδικείται ο Δήμος Χανίων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας τις απαράδεκτες συνθήκες, στις οποίες στεγάζεται το Ειδικό Γυμνάσιο, έχει δρομολογήσει ήδη τη διαδικασία για τη μεταστέγαση του εν λόγω σχολείου.

«Εχουμε αφιερώσει ατελείωτες ώρες για το θέμα αυτό ως Δημοτική Αρχή και μετά από μία εναγώνια αναζήτηση χώρου για τη μεταστέγασή του καταλήξαμε στο πρώην Γυμνάσιο Μουρνιών», είπε ο κ. Σκουλάκης.

Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε ακόμα ότι στις 27/9/2011 λύθηκε κοινή συναινέσει το χρησιδάνειο του πρώην Γυμνασίου Μουρνιών, που είχε συναφθεί στις 4/6/2008 μεταξύ του πρώην Δήμου Ελ. Βενιζέλου και του Υπουργείου Παιδείας - Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με σκοπό να στεγαστεί εκεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ή κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων και το οποίο ίσχυε για 12 έτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Βιοκλιματικό σχολείο στο Γαζί



Το έργο θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγίου 2007-2013.

Μετά από αλλεπάλληλες κρούσεις των κατοίκων της περιοχής, με απόφαση του περιφεριάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, εγκρίθηκε η ανέγερση βιοκλιματικού σχολείου στο Γαζί. Το έργο, το οποίο θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγίου 2007-2013, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάϊο του 2014 και θα κοστίσει 6.081.000 ευρώ.

Βιοκλιματικό κτήριο


Το συγκρότημα, θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 4.600, εκτός εγκεκριμένου σχεδίου. Θα αποτελείται από δυο κτήρια συνολικού εμβαδού 2.880 τ.μ. Το πρώτο κτήριο, τριών ορόφων, συνολικού εμβαδού 2.200 τ.μ. περίπου, θα εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες του σχολείου.



Διαβάστε περισσότερα...