Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κινητικά ανάπηρος δεν πληρώνεις, καρδιοπαθής ανάπηρος πληρώνεις!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Παραλογισμός επικρατεί με τις απαλλαγές από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών φθάνουν καθημερινά αιτήματα ομάδων και κατηγοριών φορολογούμενων οι οποίοι έχουν εντοπίσει ότι άλλες ομάδες και κατηγορίες φορολογούμενων έχουν εξασφαλίσει την απαλλαγή τους από τα δυο παραπάνω χαράτσια. Η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης από τη μια και των εισπρακτικών αναγκών του δημοσίου από την άλλη.

Πρόσφατα μετά από σχετικά αιτήματα που έφθασαν στο υπουργείο Οικονομικών απαλλάχθηκαν από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης όλοι οι φορολογούμενοι που είναι τυφλοί ή κινητικά ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω. Μετά από την ανακοίνωση αυτής της απόφασης έφθασαν τις τελευταίες ημέρες αντίστοιχα αιτήματα στο υπουργείο από άλλες ομάδες φορολογούμενων οι οποίοι παρουσιάζουν αναπηρία σε αντίστοιχο ποσοστό. Για παράδειγμα, ζητήθηκε η απαλλαγή και των νεφροπαθών και καρδιοπαθών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να μην επεκτείνει την απαλλαγή από την εισφορά πέραν των κινητικά αναπήρων και των τυφλών. Έτσι φορολογούμενοι με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας αλλά με διαφορετική αιτία αναπηρίας έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση από τις φορολογικές αρχές.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ανέργους. Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης όλοι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και ορισμένων άλλων ασφαλιστικών ταμείων, αρκεί να μην έχουν εντός του 2011 εισόδημα. Δηλαδή κάποιος που είναι άνεργος από το 2010 και εντός του 2011 πραγματοποίησε ένα μεροκάματο είναι υποχρεωμένος να καταβάλει την έκτακτη εισφορά.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους ανέργους άλλων ταμείων, όπως είναι αυτό των δημοσιογράφων. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι επιδοτούνται όχι από τον ΟΑΕΔ αλλά από το ταμείο τους, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι ακόμη και αν δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποιο μεροκάματο και δεν έχουν φέτος εισόδημα είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά.

Πεδία ελεύθερα ερμηνειών υπάρχουν και στο τέλος επιτηδεύματος. Στο υπουργείο έχουν απασχοληθεί τελευταία με τις τεχνικές εταιρείες και το τέλος. Η νομοθεσία λέει ότι το τέλος καταβάλλεται για την έδρα κάθε επιχείρησης και για κάθε υποκατάστημά της. Δηλαδή αν μια εταιρεία εδρεύει στην Αθήνα και έχει άλλα 2 υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας θα πρέπει να καταβάλει τα 300 ευρώ του τέλους επί τρία, δηλαδή συνολικά 900 ευρώ. Στην περίπτωση των τεχνικών εταιρειών έχει προκύψει θέμα με τα έργα που έχουν αναλάβει καθώς τα εργοτάξιά τους θεωρούνται υποκαταστήματα. Έτσι, για κάθε έργο που έχουν αναλάβει οι τεχνικές επιχειρήσεις (π.χ. οικοδομικές) θα πρέπει να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος. Αν, ωστόσο, το έργο έχει παραδοθεί γλιτώνουν το τέλος.


Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.