Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

«Σε κίνδυνο για κλείσιμο και η ΚΕΔΗΣ»


Άλλη μία δομή του δήμου μετά τους σχολικούς φύλακες και τη δημοτική αστυνομία βρίσκεται μπροστά στην εποπτεία στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΤΑ, και ενδεχομένως στο λουκέτο.

Είναι γνωστό ότι με βάση το μνημόνιο για τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις προβλέπονται τα εξής:

«Για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα λοιπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ, όπου ο προϋπολογισμός δεν αναπτύσσει την ίδια δεσμευτικότητα με τον προϋπολογισμό των δήμων και των ΝΠΔΔ, τα αθροίσματα του στόχου των εσόδων και του στόχου των εξόδων πρέπει να ισούνται με τα αντίστοιχα ποσά του ετήσιου προϋπολογισμού του νομικού προσώπου (άρθρο 1 παρ. Γ ΚΥΑ 7261/2013).

Έλεγχος επίτευξης των στόχων.

Για τον έλεγχο της επίτευξης των στόχων λαμβάνονται υπ’ όψη οι ακόλουθες παράμετροι:

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους, ο δήμος ή το ΝΠΔΔ υποχρεούται να προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ (άρθρα 1 παρ. 5 και 3 παρ. 5 ΠΝΠ της 18/11/2012 – άρθρο 4 παρ. 5 Ν 4111/2013, άρθρο 2Α ΚΥΑ 7261/2013).

Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού εξακολουθεί να παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και διαπιστωθεί παράλληλα ότι δεν έχουν ληφθεί τα προσήκοντα μέτρα, ο οικείος ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης, κατόπιν απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών που εκδίδεται με βάση αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου (άρθρο 3 παρ. 6 ΠΝΠ της 18/11/2012 – άρθρο 4 παρ. 6 Ν 4111/2013).»

Όσον αφορά στα κύρια προγράμματα που αναλαμβάνει η ΚΕΔΗΣ (βοήθεια στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ), όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό, επειδή τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνουν μετά από κάθε χρήση πάνω από 400.000 ευρώ κέρδος στο ταμείο της επιχείρησης. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα προγράμματα Κοινωνικού Παντοπωλείου, συσσίτια, αθλητισμός, μουσικά σύνολα, βιβλιοθήκη, κούλουμα κλπ αφήνουν ένα έλλειμμα περίπου 600.000 ευρώ για το 2013, τα οποία ο δήμος δεν έχει χρήματα ( όπως λέει ο δήμαρχος ) να τα χρηματοδοτήσει.

Σε τελευταία ανάλυση αν δεν καλύψει ο δήμος την Κοινωφελή Επιχείρηση, υπάρχει κίνδυνος κλεισίματος και απόλυσης των υπαλλήλων, και βεβαίως δεν είναι λύση να παίρνουμε τις προκαταβολές του 2014, 2015 και πάει λέγοντας. Όπως είναι φυσικό επακόλουθο οι ωφελούμενοι θα στερηθούν πολύτιμες γι’ αυτούς υπηρεσίες, οι οποίες σε λίγο καιρό θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Εδώ έχει ευθύνες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ και η δημοτική αρχή. Όταν καταρτίζεις έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό στην επιχείρηση και δεν μπορείς ως δήμος να καλύψεις τη λειτουργία των προγραμμάτων είναι σαν να κάνεις πρόσκληση στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΤΑ, για διάλυση της επιχείρησης. Με μία πιο συνετή διαχείριση, δε θα κινδύνευαν οι κοινωνικές δομές. Τι τα θέλετε κύριοι τα 170.000 ευρώ για τα κούλουμα;

Διαλύστε λοιπόν την επιχείρηση και οι ιδιώτες περιμένουν να πάρουν όλα τα προγράμματα που αφήνουν κέρδος στην ΚΕΔΗΣ.

Είναι αυτονόητο ότι και η δημοτική αρχή έχει μερίδιο ευθυνών, πρέπει να βρει τον τρόπο να βοηθήσει, και να μην παριστάνει ο κ.Δήμαρχος τον αμέτοχο ή τον ανεύθυνο, όταν αιφνιδιασμένος τάχα από την εξέλιξη των πραγμάτων μπαίνει υποκριτικά επικεφαλής στις πορείες των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους.

Του Ηλία Καμαργιάννη
Μέλος της «διάβασης πεζών»



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικά αμαξίδια πρόσβασης των ΑμεΑ σε παραλίες της Κρήτης


Η παραλία του Αλμυρού, καθώς και αυτή της Ελούντας, αποτελούν τις δύο παραλίες του Δήμου Αγίου Νικολάου, όπου τοποθετήθηκαν ειδικά αμαξίδια για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, και ειδικότερα για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Έτσι, ο Δήμος Αγίου Νικολάου αποτελεί το δεύτερο Δήμο στην Κρήτη και ένα από τους ελάχιστους στην Ελλάδα, που δημιούργησαν μία τέτοια υποδομή σε παραλίες τους.

Στα αμαξίδια που τοποθετήθηκαν μπορεί να καθίσει ο λουόμενος και να μπει στη θάλασσα χωρίς υποβοήθηση, προσφέροντας του την ευκαιρία να μπορεί αυτόνομα να απολαύσει τις βραβευμένες με γαλάζια σημαία θάλασσες μας.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, δήλωσε ότι στον κοινωνικό μας ιστό ανήκουν όλες οι ομάδες. Καμία ομάδα δεν πρέπει να αποκλείεται από τα αγαθά που για τις άλλες θεωρούνται αυτονόητα. Ελπίζουμε ότι τα ειδικά αυτά αμαξίδια θα χρησιμοποιηθούν από τα ενδιαφερόμενα άτομα, ενώ η πρόσβαση στο αμαξίδιο μέσω της ειδικής ράμπας είναι πολύ εύκολη και υπάρχει ναυαγοσώστης για οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα προκύψει.

Τέλος, ο Διευθυντής της ΔΑΕΑΝ, που αποτέλεσε και το φορέα υλοποίησης, κ. Μανώλης Πεπόνης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ολοκληρώνεται έτσι μια υπόσχεση πολλών ετών, καταδεικνύοντας έτσι ότι ο Δήμος μας στέκεται δίπλα σε ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη. Σύντομα, πρόσθεσε, πρόκειται να τοποθετηθεί και τρίτο αμαξίδιο σε παραλία του Καλού Χωριού διαβάζουμε στην Ανατολή.


Φωτογραφία για Ειδικά αμαξίδια πρόσβασης των ΑμΕΑ σε παραλίες της Κρήτης


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: «Να δοθεί ένα τέλος στην Διαπόμπευση της Αναπηρίας»


Επιστολή προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, με επιστολή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, ζητά να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις προς τους «μαϊμού αναπήρους», καθώς διαπομπεύονται τα άτομα με αναπηρία που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Για ακόμη μια φορά τα άτομα με αναπηρία διασύρονται μέσω των Μ.Μ.Ε από λαλίστατους πολιτικούς με αφορμή το θέμα με τα «μαϊμού» επιδόματα και συντάξεις που κυριαρχεί πάλι στην επικαιρότητα το τελευταίο καιρό.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει επιτέλους να βάλει ένα ΤΕΛΟΣ στο φαινόμενο αυτό, το οποίο πέραν από την οικονομική ζημία που προκαλεί στο κράτος, διαπομπεύει τα άτομα με αναπηρία που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια, ίσα δικαιώματα και σεβασμό με τον πλέον χείριστο τρόπο.

Χρέος της πολιτείας είναι να εντοπίσει έναν- έναν ΟΛΟΥΣ όσους ευθύνονται για τα πλαστά πιστοποιητικά, τις γνωματεύσεις και εν τέλει τη χορήγηση των επιδομάτων σε άτομα που μόνο αναπηρία δεν αντιμετωπίζουν και να τους τιμωρήσει ανάλογα!

Τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας πρέπει να επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις στους ψευτο-ανάπηρους, στους επίορκους γιατρούς που «γνωμάτευαν», στους πολιτικούς που έδωσαν το «πράσινο φως», καθώς επίσης και στα μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών που ύστερα από διενέργεια αποδεικνύεται ότι έδιναν ποσοστά αναπηρίας με προσωπικό όφελος .

Η πολιτεία οφείλει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς επιβολής ελέγχου και να προχωρήσει, κατόπιν νομοθετικών διατάξεων σε αυστηρές κυρώσεις. Η διαδικασία «πιστοποίησης» που απαιτεί τον έλεγχο όλων όσων ανεξαιρέτως επιδιώκουν να λάβουν επίδομα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους που υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία λόγω των γνωστών καθυστερήσεων των επιτροπών (ΚΕΠΑ) που έχουν, μάλιστα, ως επακόλουθο και την καθυστέρηση της χορήγησης των συντάξεων και των επιδομάτων τα οποία αποτελούν την μοναδική πηγή εσόδων για τους δικαιούχους.

Ως Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων τασσόμαστε υπέρ κάθε κυβερνητικής απόφασης, η οποία θα εξαλείψει τα φαινόμενα διαφθοράς που δρουν εις βάρος των δικών μας αναγκών.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα επιτρέψουμε στον βωμό της όποιας«εξυγίανσης» να προσβάλλεται η αξιοπρέπειά μας, να αμφισβητείται η αναπηρία μας και να υφιστάμεθα όλη αυτή την ταλαιπωρία.

Το φαινόμενο αυτό πρέπει να παταχθεί σήμερα και δια παντός!»



Διαβάστε περισσότερα...

10 πράγματα που ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο


Διαβάστε δέκα πράγματα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να ενδυναμώσετε τον εγκέφαλό σας.

Πιείτε καφέ

Φυσικά, η συνεχής έλλειψη ύπνου και η υπερβολική κατανάλωση καφέ δεν είναι θετικά για τον οργανισμό, αλλά η βραχυπρόθεσμη επίδραση της καφεΐνης σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυξάνει την ενέργεια, βοηθά στη συγκέντρωση και βελτιώνει τη λογική σκέψη ή το χρόνο αντίδρασης

Επιτρέψτε στον εαυτό σας λίγο κρασί

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Πρόσφατες έρευνες Νορβηγών επιστημόνων υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν κρασί με μέτρο έχουν κατά μέσο όρο καλύτερη απόδοση στα τεστ γνωστικής λειτουργίας από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ, με τις γυναίκες να υπερέχουν.

Αφεθείτε στις αχτίδες του ήλιου

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό και το δέρμα, αλλά η βιταμίνη D που λαμβάνεται από τον ήλιο είναι χρήσιμη για τον εγκέφαλο, καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι λουόμενοι ως εθελοντές τα έχουν καταφέρει καλύτερα σε διάφορες εργασίες από εκείνους που δεν κολυμπούν καθόλου.

Αφήστε ελεύθερες τις σκέψεις σας

Όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων μελετών, μερικές φορές είναι καλύτερο να απελευθερώσει κάποιος τις σκέψεις του να σκεφτεί κάτι άσχετο και κατόπιν να ασχοληθεί με την επίλυση ενός προβλήματος ή να επιστρέψει στην εργασία του.

Σκεφτείτε φωναχτά

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ο άνθρωπος μιλά φωναχτά με τον εαυτό του μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη νοημοσύνη του. Άλλωστε ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Χορέψτε

Ο χορός απαιτεί ακριβή ψυχοκινητικό συντονισμό, κάτι που ενισχύει την προσοχή και έχει θετική επίδραση στον προσανατολισμό στο χώρο. Η εκμάθηση νέων βήματα στο χορό κάνει επίσης τη διαδικασία της σκέψης πιο ευέλικτη.

Φροντίστε τη διατροφή σας

Η ποιότητα των τροφίμων έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στον εγκέφαλο όσο και σε όλο το σώμα, μειώνοντας την κούραση και βελτιώνοντας τη διανοητική προσπάθεια.

Παίξτε «Tetris»

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα προέκυψαν από τους επιστήμονες που μελέτησαν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού «Tetris»: Αύξηση της ποσότητας της φαιάς ουσίας, βελτίωση στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σχετικά με τη χωρική σκέψη καθώς και αύξηση της συνολικότερης πνευματικής απόδοσης.

Γυμναστείτε

Η φυσική αγωγή δεν θα αυξήσει το επίπεδο του δείκτη νοημοσύνης αλλά θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Μην τρώτε όλο σας το φαγητό


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Δώρον άδωρον" η μείωση του ΦΠΑ


Παρόλο που η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% έχει τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη του μήνα ελάχιστοι είναι οι καταστηματάρχες που έχουν μειώσει τις τιμές τους.

Δείτε το βίντεο του MEGA.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση χρεών σε όλα τα ταμεία


Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα επεκταθεί η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ η οποία προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και τον Δεκέμβριο του 2012

Τη δήλωση αυτή έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει επόμενη ρύθμιση και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η πολιτική των συνεχών ρυθμίσεων έβλαψε το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς καλλιέργησε την ασυνέπεια και επανέλαβε ότι με την ίδρυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που νομοθετήθηκε πρόσφατα, θα σταματήσει οριστικά η συνεχής συσσώρευση χρεών προς τα Ταμεία.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Εργασίας δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, καθώς τους επιτρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Έως σήμερα, προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ρύθμιση, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 και έως την υπαγωγή στη ρύθμιση. Η προϋπόθεση αυτή απέκλειε πολλούς ασφαλισμένους που είχαν δημιουργήσει οφειλές από τον Ιανουάριο του 2013 και μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση και αδυνατούσαν να καταβάλλουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.

«Οι δεκάδες αποσπασματικές και αλλεπάλληλες έως σήμερα ρυθμίσεις υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, οδήγησαν υγιείς επιχειρήσεις σε κλείσιμο λόγω του αθέμητου ανταγωνισμού και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε αδιέξοδο, καθώς όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύτηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 15 δισ ευρώ» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας .

«Ουσιαστικά οι ρυθμίσεις είχαν αποκτήσει τον χαρακτήρα πελατειακής σχέσης και συνδέονταν με την αλλαγή μιας κυβέρνησης ή ακόμα και ενός υπουργού. Το χειρότερο όμως ήταν ότι δημιούργησαν και καλλιέργησαν νοοτροπία ασυνέπειας.

Αυτά όλα, τελειώνουν εδώ, σήμερα. Τώρα πλέον και στο πεδίο αυτό θα κινηθούμε με γνώμονα το νοικοκύρεμα και με την εφαρμογή των νόμων ενιαία για όλους.

Γι΄ αυτό και η τελευταία ρύθμιση που βελτιώθηκε και έγινε ελκυστικότερη θα επεκταθεί εκτός του ΙΚΑ και σε όλα τα άλλα Ταμεία.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δημιουργείται μια ευκαιρία για όλους ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εφόσον δεν πρόκειται να υπάρξει επόμενη ρύθμιση.

Με την ίδρυση του ΚΕΑΟ, για πρώτη φορά το ασφλαιστικό σύστημα της χώρας μας θα αρχίσει να αναζητά με ενιαίο τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ταμείων ταυτόχρονα με την αναζήτηση και των φορολογικών οφειλών».

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση των 12 δόσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν οφειλές μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών.

Αναφερόμενα στο θέμα των δυσκολιών που υπήρχαν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πριν τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, τα ίδια στελέχη τόνιζαν το γεγονός ότι κάθε ασφαλιστικό ταμείο χρησιμοποιούσε δικό του σύστημα, οδηγούσε στη συσσώρευση χρεών. Το ΙΚΑ για παράδειγμα που εφάρμοζε συστηματικά τον «Κώδικα Διατάξεων για την Είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων» (ΚΕΔΕ) είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και από το φορολογικό σύστημα. Αντίθετα ο ΟΑΕΕ, που δεν αναζητούσε τις οφειλές εμφανίζει σήμερα μεγάλα ελλείμματα που κατά μεγάλο μέρος οφείλονται στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο ΟΑΕΕ, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να αποστείλει τις επόμενες μέρες, 370.000 έως 380.000 επιστολές προς τους οφειλέτες του Οργανισμού κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Τον περασμένο χρόνο, η πρόεδρος του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου με εντολή του υπουργού Εργασίας είχε αποστείλει 90.000 επιστολές προς οφειλέτες που είχαν σαν αποτέλεσμα την είσπραξη του 38% των οφειλομένων ποσών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρακτικό εγχειρίδιο σε 9 βήματα για να «σώσετε» το αυθαίρετό σας


1. Με ποιο τρόπο μπορώ να πετύχω «ελάφρυνσεις» επί του αρχικού προστίμου και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής των δόσεων;
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, όσοι ιδιοκτήτες υπαχθούν στη ρύθμιση σε διάστημα έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ), το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών, δηλαδή σε δεκαεπτά μηνιαίες δόσεις. Για όσους καθυστερήσουν την ρύθμιση, με την πάροδο του χρόνου ελαχιστοποιείται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης που αποφασίσει να προχωρήσει σε ρύθμιση του ακινήτου στο δεύτερο εξάμηνο (από τη δημοσίευση), το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί εντός 84 μηνών ή σε 14 εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ κατά την περίοδο ένταξης στο τρίτο εξάμηνο το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 60 μηνών (ή 10 εξαμήνων). Πάντως, σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ και η ελάχιστη εξαμηνιαία στα 300 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου. Ενώ, εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση ανέρχεται στο 10% του προστίμου.

2. Ποιες κατηγορίες αφορά και τι προβλέπει η μείωση προστίμων σε Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού;
Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Παλιννοστούντες ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στα Μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Οι διατάξεις του ανωτέρω εδαφίου εφαρμόζονται και για τους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους που έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη. Οι πολύτεκνοι, καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ στην περίπτωση δευτερεύουσας κατοικίας, καταβάλουν ποσοστό 50% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Οι τρίτεκνοι, με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, καταβάλουν ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι καταβάλουν το 70%.

3.Έχω κάνει κάποιες μεταβολές στην κατοικία μου, που ωστόσο δεν μεταβάλουν τον όγκο του κτίσματος και τη δομημένη επιφάνεια. Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση;
Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με τον 4014 με κύριο γνώρισμά του την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών. Βασικός άξονας αποτελεί η κατηγοριοποίηση για το μέγεθος της αυθαιρεσίας, καθώς για πρώτη φορά, μικρές αυθαιρεσίες θα μπορούν να εξαιρεθούν των κυρώσεων του νόμου με την πληρωμή ενός ποσού, το οποίο έχει οριστεί στα 500 ευρώ, ενώ δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής. Σε αυτή τη κατηγορία υπάγονται παραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια με οικοδομική άδεια όπως για παράδειγμα πέργκολες, μπάρμπεκιου, χωρίσματα δωματίων με γυψοσανίδες κ.ά. παραβάσεις οι οποίες δεν μεταβάλουν τον όγκο του κτίσματος και τη δομημένη επιφάνεια.

4. Είναι υποχρεωτική η ένταξη στο σύστημα «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου» για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων;
Η περίπτωση αυτή υπάγεται στην κατηγορία «μεσαίες παραβάσεις». Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει παραβάσεις οι οποίες έχουν γίνει πριν από τον Ιούλιο του 2011, ημερομηνία η οποία θεωρείται «κόκκινη γραμμή» και στις οποίες η υπέρβαση δεν ξεπερνά το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους που ορίζει η οικοδομική άδεια.
Δηλαδή, όπως και προηγουμένως οι παραβάσεις αυτές αφορούν κτίρια με νόμιμη οικοδομική άδεια και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι περισσότεροι ημιυπαίθριοι. Η εξαίρεση από την κατεδάφιση και για αυτή την κατηγορία θα είναι οριστική. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρχει πρόστιμο το οποίο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Για να ολοκληρώσει ο ιδιοκτήτης την διαδικασία θα πρέπει να εντάξει την ιδιοκτησία του στο σύστημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

5. Έχω ένα μικρό εξοχικό εδώ και χρόνια, δίχως οικοδομική άδεια. Γλυτώνει την κατεδάφιση;
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι «μεγάλες παραβάσεις» περιέχουν τα εξ' ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που δε διαθέτουν οικοδομική άδεια καθώς και όσα έχουν άδεια, αλλά η υπέρβαση δόμησης είναι πάνω από 40% από όσο προβλέπει η άδεια.
Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενα είναι ότι τα κτίρια αυτά θα εξαιρούνται τις κατεδάφισης μόνο για 30 χρόνια και όχι διά παντός. Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής για αυτή την κατηγορία είναι δεκαοκτώ μήνες, ενώ και εδώ το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης θα υπολογίζεται με βάση το μέγεθος της κατασκευής.

6. Αναμένω χρόνια την ένταξη στο σχέδιο της περιοχής μου. Διατρέχω τον ίδιο κίνδυνο;
Το καθεστώς αυτό θα μπορεί να αλλάξει αν η περιοχή όπου είναι δομημένο το αυθαίρετο κτίσμα μπει στο σχέδιο και αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει το απαραίτητο ποσό συντελεστή κάνοντας χρήση της τράπεζας γης.
Σε αυτή την περίπτωση και μετά την αποπληρωμή του προστίμου θα μπορεί να εξαιρεθεί μόνιμα της κατεδάφισης όπως και τα κτίσματα των δύο προηγούμενων κατηγοριών. Τα κτίρια που υπάγονται στην συγκεκριμένη κατηγορία θα ελεγχθούν εντός επταετίας υποχρεωτικά από τους αρμόδιος ελεγκτές δόμησης για την ορθότητα των όσων δηλώθηκαν στην αίτηση υπαγωγής.

7. Ποιες οι κυρώσεις στους εμπλεκόμενους μεταβίβασης αυθαίρετων;
Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.

8. Ποιες κατηγορίες ακινήτων κρίνονται κατεδαφιστέες και πώς «διορθώνεται» το ζήτημα αδυναμίας εκτέλεσης των κατεδαφίσεων;
Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις, οι οποίες εκτελέστηκαν μετά τις 28/7/2011 καθώς και αυτές που δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, είναι κατεδαφιστέες. Πλέον, σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση τηρείται μητρώο, στο οποίο εγγράφονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν πρωτόκολλα κατεδάφισης. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης λόγω της άρνησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων να συνάψουν τις σχετικές συμβάσεις θα επιβάλλεται και πρόστιμο ύψους από 6.000 έως 10.000 ευρώ, με τις αστυνομικές αρχές να αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο.

9. Τι σημαίνει πρακτικά ο θεσμός της «Τράπεζα Γης» που καθιερώνεται θεσμικά για πρώτη φορά;
Προβλέπεται ότι για την εκπλήρωση και την ταχεία πρόοδο της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αποκατάστασης καθώς και ολοκλήρωσης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθορίζεται, αποκλειστικά ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και διαχείρισης των τίτλων δικαιώματος συντελεστή δόμησης η οποία ονομάζεται «Τράπεζα Γης». Προβλέπεται διαδικασία συγκέντρωσης, επεξεργασίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τίτλων συντελεστή δόμησης και των δικαιωμάτων και αξιών που δημιουργεί το κράτος μέσα από τις χωροταξικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.


Πηγή: http://www.e-forologia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Είμαστε μια ακόμα κοινωνία μέσα στην κοινωνία»


Ένα σωματικό πρόβλημα τον κάνει απλώς να πηγαίνει πιο αργά. «Δεν το έχω αφήσει να με πάρει από κάτω. Εξάλλου, όπως λέγεται, οι δυσκολίες δυναμώνουν και είναι για τους τολμηρούς.

 


«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους».
Φαντάζει πολύ μακρινό. Όμως, αν το σκεφτούμε πιο απλά, ο αριθμός των ατόμων με κινητική δυσκολία είναι μια ακόμα κοινωνία μέσα στην κοινωνία. Μια κινητική δυσκολία δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Απλά, αλλάζουν λίγο τα δεδομένα». Μιλάμε με τον Ανδρέα-Γεώργιο Στρατουδάκη.

- Παίζεις και μπάσκετ...

«Ναι μεν δεν μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο, όμως έχω δοκιμάσει να παίξω μπάσκετ σε αμαξίδιο, στο οποίο δεν αλλάζουν οι κανόνες ούτε το ύψος της μπασκέτας, σε σχέση με το μπάσκετ των αρτιμελών. Προσωπικά, μου φαίνεται δύσκολο λόγω της αναπτυσσόμενης ταχύτητας».

- Άρση βαρών επί πάγκου;

«Ξεκίνησα το 2007, με μια επιφύλαξη ως καθετί άγνωστο. Το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητο, γιατί εκτός από τις διακρίσεις που ακολούθησαν, μου δόθηκε η δυνατότητα να καταλάβω και πλέον να ενστερνιστώ απόλυτα αυτό που λέγεται, ότι ο αθλητισμός σε βγάζει έξω από το σπίτι».

- Με αρκετές διακρίσεις;

«Έχω πάρει χρυσό και χάλκινο μετάλλιο σε Πανελλήνιους Αγώνες».

- Γράφεις και βιβλία;

«Γράφω συνεχώς άρθρα, τα οποία σκοπεύω να εκδώσω όταν βρω χρήματα. Άρθρα μου έχουν δημοσιευθεί περίπου σαράντα (40) σε διάφορα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά και πολύ λίγα σε ηλεκτρονικές εφημερίδες».

- Η θεματολογία τους;

«Λόγω της προαναφερθείσας "επιδρομής", ένα αρκετά μεγάλο μέρος της θεματογραφίας αφορά τα ΑμεΑ. Η συχνή επαναφορά γίνεται μόνο και μόνο για την αφύπνιση και τη δράση ενός κράτους πρόνοιας, το οποίο τελικά είναι παρακράτος! Αλλά είναι κοινωνικού περιεχομένου, αρκετά για την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.».

- Σπουδάζεις κιόλας;

«Από μικρός είχα κλήση προς τους Η/Υ. Έτσι, αποφάσισα να γραφτώ και στο τμήμα Πληροφορικής του ΕΑΠ προσπαθώντας να εξειδικευθώ στον κλάδο. Καθημερινώς πηγαίνω μόνος μου στην επιχείρηση του αδελφού μου, ασχολούμαι με τα λογιστικά, εκδίδω τιμολόγια ηλεκτρονικά, απαντώ στο τηλέφωνο, παρακολουθώ την κίνηση της αποθήκης του κ.ά.».

- Τι σε ενοχλεί;

«Η αχαριστία κάποιων και η ασέβεια προς το περιβάλλον. Επίσης, η ανοίκεια συμπεριφορά μορφωμένων και μη, που αντί να χρησιμοποιούν το αρκτικόλεξο ΑμεΑ, που ίσως δεν το γνωρίζουν, ομιλούν περί Αναπήρων. Είναι αδόκιμο και περιφρονητικό».

- Τ' όνειρό σου;

«Να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία, αλλά μέχρι τώρα δεν βρίσκω προσβάσεις. Επίσης θέλω να εργαστώ για να φτιάξω δικό μου σπίτι. Οικογένεια κ.λπ. Γράφω συχνά πολλές φορές ξενυχτώντας και δεν σας κρύβω πως νιώθω μια μικρή πικρία όταν τα βλέπω να πηγαίνουν πάλι στο σκοτάδι του συρταριού! Ακόμα στο σπίτι μου θέλω να στεγάσω τη "μεγάλη μου αγάπη", που είναι η πλούσια βιβλιοθήκη του πατέρα μου σε βιβλία, φωτογραφίες, χειρόγραφα, τα οποία τώρα δυστυχώς δεν είναι προσιτά όλα σε πρώτη ζήτηση».

- Ο πατέρας σου Μιχάλης Στρατουδάκης, σεμνός δημοσιογράφος και λάτρης της Αμοργού, τι σε συμβουλεύει;

«Πολύ συχνά μου κάνει μαθήματα Γραμματικής, Συντακτικού, μου αναλύει αρχαίους Ελληνες συγγραφείς, μυθολογία, Ιστορία και πολιτισμό. Αυτά είναι τα όπλα σου, μου λέει, αλλά και της Ελλάδας μας. Με διδάσκει τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, να γράφω αυτά που πιστεύω ή να περιγράφω αυτά που βλέπω».

- Ο αγαπημένος σου ήρωας;

«Ο Ομηρικός Οδυσσέας για την εξυπνάδα του και τη λατρεία του για τον τόπο όπου γεννήθηκε».


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΔΑΠ: Ξεκίνησαν τα μαθήματα


“Η ασφαλής απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ατόμων με αναπηρίες, πάνω σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων” είναι ο στόχος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία που λειτουργεί στο χώρο του Ειδικού Σχολείου στην Μπόχαλη.

Η “Ημέρα” επισκέφθηκε το χώρο συνομίλησε με την υπεύθυνη του Κέντρου και την διευθύντρια της “Κ.Ε.ΔΗ.Ζ.” διαπιστώνοντας τη σκληρή δουλειά και τον κόπο που καταβάλλουν καθημερινά οι εκπαιδευτές.

Η λειτουργία της δομής μέχρι τώρα έχει φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους γονείς, καθώς διευκολύνει τις μητέρες στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην παραμονή τους σε αυτή, στόχος και του χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Πρόσφατα μάλιστα ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε και ο Δήμαρχος Ζακύνθου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών και τον πρόεδρο των “Ποπολάρων”. Ο κ. Μποζίκης εξήρε το έργο που γίνεται και δήλωσε ότι “παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ζακύνθου, θα συνεχίζει να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες της τοπικής κοινωνίας”.

Στις ειδικότητες, τους στόχους και τις υπηρεσίες που παρέχονται καθημερινά αναφέρθηκε η Υπεύθυνη του ΚΔΑΠμεΑ “Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Γεωργία Κωστή επισημαίνοντας ότι “συμμετέχουν 25 παιδιά και άτομα με αναπηρία όπου τους παρέχονται καθημερινά δραστηριότητες έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, άθλησης και σωματικής αγωγής από εξειδικευμένους επιστήμονες και παιδαγωγούς. Παράλληλα γίνεται ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων καθώς και εκπαίδευση – υποστήριξη των μελών της οικογένειας στην κατάλληλη αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών φροντίδας και εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρίες".



Πηγή: http://imerazante.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία της ασιατικής κουζίνας


Ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν το σωματικό τους βάρος.
Η Ασία προσφέρει ποικιλία παρασκευασμάτων και γαστρονομικών συνηθειών. Με έμφαση στα λαχανικά, στο ρύζι και τα noodles, η ασιατική παραδοσιακή κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη, υγιεινή και ιδανική για όσους προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Ιδιαίτερα αγαπητές στην χώρα μας, είναι η κινέζικη και η ιαπωνική κουζίνα, οι οποίες διαρκώς κερδίζουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Τα υλικά των πιάτων της ασιατικής κουζίνας, συνθέτουν ισορροπημένα διατροφικά γεύματα με έμφαση κυρίως στο ρύζι, τα noodles, τα φρέσκα λαχανικά, τα άπαχα κρέατα όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, η πάπια, καθώς και τα παραδοσιακά μπαχαρικά και βότανα.

Τα noodles και το ρύζι που αποτελούν τη βάση της ασιατικής κουζίνας, παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα noodles μοιάζουν με τον φιδέ και παρασκευάζονται από σιτάρι, ρύζι ή πατάτα.

Από την άλλη, το γνωστό μας ρύζι, αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και, αν και περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και φυτική πρωτεΐνη δεν έχει καθόλου λιπαρά και αλάτι. Επίσης, είναι ελεύθερο γλουτένης και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη.

Τα κρέατα της ασιατικής κουζίνας (ψάρι, θαλασσινά, μοσχάρι, κοτόπουλο, πάπια), κόβονται συνήθως σε μικρά κομμάτια για να ψήνονται γρήγορα, προμηθεύουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός που δεν είναι σε θέση να τα συνθέσει από μόνος του. Για χορτοφάγους ή ανθρώπους που νηστεύουν, υπάρχει το τόφου, το οποίο είναι ένα φυτικό τυρί φτιαγμένο από φασόλια σόγιας, που αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών.

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο βασισμένο στο ψάρι και ταυτόχρονα θρεπτικό αποτελεί το σούσι, το εθνικό φαγητό της Ιαπωνίας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, χωρίς όμως να περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, στοιχεία που το καθιστούν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Τα περισσότερα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του σούσι, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καλά λιπαρά ω-3, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία, την μνήμη και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φύκια, που αποτελούν βασικό συστατικό του εδέσματος, περιέχουν βιταμίνες Α, C, E, Β12 και ανόργανα άλατα.

Τα φρέσκα λαχανικά, που αποτελούν βασικό συστατικό των ασιατικών πιάτων, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτικών ινών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται ευρέως το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία ωφελούν ιδιαίτερα στην καρδιαγγειακή λειτουργία, τα μανιτάρια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, το μπρόκολο το οποίο προστατεύει την οστική υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, καθώς και άλλα πολλά λαχανικά.

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που προστίθενται στην ασιατική κουζίνα, πέρα από την ξεχωριστή γεύση, προσδίδουν ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το τζίντζερ ή πιπερόριζα το οποίο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού, τονώνει τον οργανισμό, απαλύνει τα συμπτώματα της ναυτίας και γενικά διαθέτει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Το μαγείρεμα είναι συνήθως πολύ σύντομο. Ένα παραδοσιακό σκεύος είναι το wok, το οποίο βοηθά σε ένα υγιεινό μαγείρεμα. Ο κοίλος πυθμένας του έχει την ιδιότητα να διατηρεί την ίδια υψηλή θερμοκρασία σε ολόκληρο το σκεύος, με αποτέλεσμα το γρήγορο και ομοιόμορφο μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα λαδιού. Ο μειωμένος χρόνος μαγειρέματος βοηθά στη διατήρηση κατά ένα μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Στην ασιατική κουζίνα, ένα από τα διαδεδομένα λάδια για το μαγείρεμα είναι το σησαμέλαιο. Είναι ένα λάδι που χρησιμοποιείται σε μικρές δοσολογίες, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Κ και αντιοξειδωτικά. Έχει ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Στο μαγείρεμα, είναι πολύ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι η γεύση και το άρωμά του παραμένουν ανεπηρέαστα, ενώ παράλληλα δεν παράγονται ανεπιθύμητες ουσίες κατά το μαγείρεμα.

Τα ευρήματα της σημαντικής διατροφικής αξίας της ασιατικής κουζίνας έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες. Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ψαριού, τσαγιού, σόγιας και η μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης κρέατος έχουν κάνει την Ιαπωνία μια χώρα με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αντίστοιχα μειωμένα ποσοστά έχουν επιβεβαιωθεί και για διάφορες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Κίνα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία της Ιατρικής Λάρισας για την υποστήριξη υποτροφίας αριστούχου με βαριά αναπηρία


Ένα ατύχημα σε πισίνα, τον «καθήλωσε» σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα 17 του χρόνια. Από μαθητή τον συνάρπαζε η έρευνα και στο γυμνάσιο «φλερτάροντας» με τα μαθηματικά, διακρίνεται σε πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής ως ο νεοτερος διαγωνιζόμενος. Μετά το ατύχημά του, έχοντας βιώσει καταστάσεις σε κέντρα αποκατάστασης λαμβάνει την απόφαση να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή έχοντας στο μυαλό του τη νευρολογία, για να βοηθήσει νευρολογικούς ασθενείς σαν τον ίδιο. Σήμερα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας με άριστα. Είναι ο πρώτος απόφοιτος της Ιατρικής Λάρισας που, παρά τη βαριά του αναπηρία, πέρασε και τα τρία στάδια των Αμερικανικών Εξετάσεων Ιατρικής (USMLE) κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί από την Αμερικανική Ένωση Ιατρών, ως ισάξιος Αμερικανού ιατρού.

Ο λόγος για τον Λαρισαίο στην καταγωγή, νεαρό ιατρό Κυριάκο Δαλαμάγκα, που στοχεύει τώρα σε μεταπτυχιακές σπουδές και ειδικότερα στη διεξαγωγή έρευνας στην νευροαναγέννηση, την ανάπτυξη ιστών και οργάνων στο University College of London, στο πρώτο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη στη Νευρολογία.


Φωτογραφία για Πρωτοβουλία της Ιατρικής Λάρισας για την υποστήριξη υποτροφίας αριστούχου με βαριά αναπηρία

Ο Κυριάκος Δαλαμάγκας που δεν παραιτήθηκε από τη ζωή, που διδάσκει με την επιμονή του, που δεν πτοήθηκε από την ατυχία του, που συναρπάζει με την επίτευξη των στόχων, που οραματίζεται με βάση το δικό του βίωμα την Ιατρική της προσφοράς στον συνάνθρωπο, πρέπει να δώσει μια ακόμη μάχη. Να αντιπαλέψει την οικονομική κρίση, να βρει τα χρήματα για τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Είναι ένας από τους ελάχιστους για τους οποίους το Ιατρικό Τμήμα Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση «σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συμμετέχουν στην οικονομική ενίσχυση του πολλά υποσχόμενου ιατρού Κυριάκου Δαλαμάγκα».

Αφού η μείωση των δαπανών στα πανεπιστήμια, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν επιτρέπουν στην Ιατρική Σχολή «να καλύψει ολοκληρωτικά το ποσό του μεταπτυχιακού προγράμματος καθώς και της περαιτέρω εκπαίδευσης του» . ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, πριν μερικές ημέρες η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας, «με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της, αποφάσισε να απονείμει στον απόφοιτο και νυν συνάδελφο ιατρό Κυριάκο Δαλαμάγκα ειδική υποτροφία» όπως σημειώνεται στην πρόσκληση της Σχολής. Διευκρινίζοντας ότι «ο κ. Δαλαμάγκας θα μεταβεί τον Σεπτέμβριο στο University College of London (2ο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και το 1ο στην Νευρολογία) με σκοπό την εκπλήρωση του ΜSc ίn Νanotechnology and Regenerative Medicine το οποίο είναι μοναδικό στην Ευρώπη.

Στόχος του είναι η εισαγωγή στην αναγεννητική ιατρική, ενώ στο δεύτερο μέρος του ΜSc, η διεξαγωγή έρευνας στην νευροαναγέννηση, ανάπτυξη ιστών και οργάνων. Ο κ. Δαλαμάγκας έχοντας αποδείξει επανειλημμένα την αξία και το πάθος του με ό,τι ασχολείται, κατάφερε να τελειώσει στη διάρκεια της εξαετούς φοίτησης του πρώτος με Άριστα. Παράλληλα κατάφερε να περάσει τα 2 από τα 3 κομμάτια των Αμερικανικών Εξετάσεων Ιατρικής (USMLE) κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μαθημάτων. Με αυτό τον τρόπο αναδείχθηκε ως ο 1ος φοιτητής στην ιστορία της Σχολής που κατάφερε να το πετύχει, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και τον 1ο φοιτητή με βαριά αναπηρία που τελείωσε με ΑΡΙΣΤΑ το Τμήμα Ιατρικής Λάρισας, ανεβάζοντας έτσι και το κύρος της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Ο κ. Δαλαμάγκας, έχοντας υποστεί κάκωση νωτιαίου μυελού από τα λυκειακά του χρόνια, έχει υψηλό προσωπικό κίνητρο και επιθυμεί να επιδοθεί σε ανώτατη έρευνα πάνω στον πολλά υποσχόμενο τομέα της νευροαναγέννησης, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη πρωτότυπων θεραπειών στη Νευρολογία, καθώς και να εξειδικευθεί στη Νευρολογία με περαιτέρω υποεξειδίκευση στην παραπληγιολογία.

Η οικονομική δυσπραγία που βίωσε ως φοιτητής και αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα, οδήγησε πολλάκις στην οικονομική ενίσχυσή του μέσω υποτροφιών του Τμήματος, δεδομένης της εξαίρετης ακαδημαϊκής του πορείας. Δυστυχώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην Ελλάδα, το Τμήμα Ιατρικής αδυνατεί να καλύψει ολοκληρωτικά το ποσό του μεταπτυχιακού προγράμματος καθώς και της περαιτέρω εκπαίδευσής του». «Για τους παραπάνω λόγους, καταλήγει η πρόσκληση, η Γενική Συνέλευση κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συμμετέχουν στην οικονομική ενίσχυση του πολλά υποσχόμενου ιατρού Κυριάκου Δαλαμάγκα».

«Η Ιατρική Σχολή», τονίζει ο κ. Δαλαμάγκας, μιλώντας στην «Ε», «με συνεπήρε με το επίπεδο των γνώσεων αλλά πάντα είχα στο μυαλό μου τη νευρολογία. Πρώτον γιατί η ενασχόλησή μου με τη νευρολογία θα μου επιτρέψει να βοηθήσω νευρολογικούς ασθενείς σαν εμένα και δεύτερον, επειδή ίσως μια μέρα να μου δώσει το βήμα να ασχοληθώ με ανώτερη εφαρμοσμένη έρευνα για την ανεύρεση θεραπειών για νευρολογικούς ασθενείς. Στο 5ο έτος φοίτησης, ύστερα από ένα έτος σκληρής δουλειάς επειδή συνδύασα τη μελέτη για τη σχολή με την εξαντλητική μελέτη για την προετοιμασία στις εξετάσεις για την Ένωση Αμερικανών Ιατρών κατάφερα να φτάσω σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για να δώσω αυτές τις εξετάσεις».

Εξηγώντας τη διαδρομή του σημειώνει πως «τον Νοέμβριο του 2010 κατάφερα να περάσω τις εξετάσεις με 93%. Έτσι αναδείχθηκα ως ο πρώτος φοιτητής στην ιστορία της Ιατρικής Λάρισας που κατάφερε να περάσει το πρώτο κομμάτι στις Αμερικανικές Εξετάσεις Ιατρών ως προπτυχιακός φοιτητής.

Το Πανεπιστήμιό μου, με τίμησε με μια υποτροφία γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνω, έτσι ώστε να καταφέρω να μεταβώ στις ΗΠΑ για το δεύτερο κομμάτι των εξετάσεων. Τον Οκτώβριο του 2011 κατάφερα να περάσω και το δεύτερο κομμάτι ενώ στο τελευταίο έτος της Ιατρικής, όπου πραγματοποίησα την πρακτική μου στο Νοσοκομείο διάβαζα παράλληλα για το 3ο κομμάτι των εξετάσεων.Τελικά τον Ιούλιο του 2012 πήρα το πτυχίο μου από την Ιατρική Λάρισας με άριστα και τελειώνοντας πρώτος, στο έτος μου. Τον Δεκέμβριο του 2012 πέρασα και το 3ο κομμάτι των Αμερικανικών εξετάσεων. Έτσι πλέον αναγνωρίστηκα από την Αμερικανική Ένωση Ιατρών ως ισάξιος ενός Αμερικανού ιατρού».

«Τον περασμένο Ιανουάριο» καταλήγει ο κ. Δαλαμάγκας, «με κάλεσε τιμητικά ο καθηγητής Νευρολογίας - Παραπληγιολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Armin Curtin του Balgrist Rehab Center στην Ελβετία. Ο ίδιος μου πρότεινε να μεταβώ στο Πανελβετικό Παραπληγικό Κέντρο Schweizer Paraplegic Zentrum για κάποιο διάστημα για να αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία. Στα μέσα του Απρίλη επέστρεψα στη Λάρισα, στην Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Έχω ήδη λάβει πρόσκληση από University College of London που περιλαμβάνει το πρώτο στην Ευρώπη Νευρολογικό Κέντρο για να κάνω Μaster of Science (Nanotechnology and Regenerative Medicine) στην αναγεννητική ιατρική και νανοτεχνολογία. Δυστυχώς το κόστος ζωής στο Λονδίνο είναι απαγορευτικό για μένα για αυτό αναζητώ υποτροφία ή χρηματοδότη έτσι ώστε να πραγματοποιήσω τους στόχους μου», καταλήγει ο κ. Δαλαμάγκας.



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανήθικη ευφυΐα και παράπλευρες διάνοιες


Ποιοι είναι έξυπνοι άνθρωποι; Ποιοι είναι ευφυείς; Ποιοι κουβαλάνε σπουδαία μυαλά; Μπορεί ένας ευφυείς άνθρωπος να είναι κακός;

Μπορεί να είναι ένας ευφυής άνθρωπος ο προπομπός του μίσους; Αυτά και άλλα γυρνάγανε στο μυαλό μου μετά από διάφορες κουβέντες που έτυχε να είμαι παρόν, κατά τις οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο αμφιλεγόμενες ιστορικά προσωπικότητες, τις οποίες όμως έστω και νωχελικά αρκετοί αναγνωρίζουν την ευφυΐα τους, άσχετα με τα κίνητρα που τους πρόσταζαν, άσχετα με το κόστος της ανθρωπότητας για ότι κάνανε, αναγνώριζαν ότι ήταν σπουδαία μυαλά. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, τι είναι νοημοσύνη; Δεν υπάρχει σαφής ορισμός, γιατί απλά η νοημοσύνη δεν είναι ένα πράγμα, μία ενδιαφέρουσα θεωρία όμως είναι αυτή της πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner, ο οποίος διαχωρίζει τη νοημοσύνη σε 9 διαφορετικά είδη, τα οποία έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου και είναι εξίσου σημαντικά, όχι όμως και το ίδιο αναπτυγμένα σε κάθε άτομο και είναι τα παρακάτω:

1. Λεκτική/γλωσσική νοημοσύνηpic-sm-intelligence

2. Λογική/μαθηματική νοημοσύνη

3. Σωματική/κιναισθητική νοημοσύνη

4. Μουσική/ρυθμική νοημοσύνη

5. Οπτική/χώρου νοημοσύνη

6. Διαπροσωπική νοημοσύνη

7. Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

8. Υπαρξιακή νοημοσύνη

9. Φυσιοκρατική νοημοσύνη

(περισσότερες πληροφορίες για το που αναφέρεται το κάθε είδος νοημοσύνης ακριβώς μπορεί να βρει ο καθένας με μια απλή αναζήτηση)

Σύμφωνα με τον Gardner λοιπόν, υπάρχουν διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται και ‘δουλεύουν’ πληροφορίες, αναλύουν προβλήματα, αντιλαμβάνονται πράγματα, βγάζουν συμπεράσματα, δημιουργούν, χορεύουν, νιώθουν, αγαπούν.

Οπότε μπορεί πολλοί από αυτούς που ως τώρα γνωρίζαμε ως ευφυείς ανθρώπους να μην είναι τελικά και τόσο ευφυείς. Κάποιος επιτυχημένος επαγγελματικά ο οποίος σάρωσε τα τεστ iq ίσως να μην είναι και τόσο έξυπνος. Όπως και ο άτυχος διαχωρισμός του: καμιά φορά άλλα λέει το μυαλό και άλλα η καρδιά (άσχετα αν αυτό 99% λέγεται σε φάσεις που έλκεσαι ερωτικά από κάποιον που ξέρεις ότι θα σε γαμήσει με την κακή έννοια ή κάποιον που ξέρεις ότι δεν πρέπει να το κάνεις γιατί θα έχεις άλλα προβλήματα από τον κοινωνικό και συγγενικό περίγυρο).

Δεν μπορεί να μην υπάρχουν συναισθηματικές κατευθύνσεις αναλόγως των σκέψεων σου, όλα έχουν μια αλληλουχία και δεν είναι ξέχωρα αυτά τα δύο. υπάρχουν μετατοπίσεις αλλά μπερδεύονται οι επιθυμίες με τις συνέπειες και τους εθισμούς και τίποτα άλλο. Πίσω στα δικά μας πάλι, και ποιος μου λέει εμένα τώρα ότι η ανθρωπότητα δεν βασιλεύεται από στρατιές ηλιθίων αιώνες τώρα; Και ποιος μου λέει ότι η ανάγκη συγκέντρωσης εξουσίας και δύναμης δεν είναι αποτέλεσμα ανασφαλειών λόγο νοητικής αναπηρίας;

Και ποιος μου λέει εμένα ότι η κατάσταση κατά την οποία ένα υποκείμενο αποκτάει μία στρεβλή αντίληψη για την πραγματικότητα, ότι η διαίρεση του κόσμου σε πολλά διαφορετικά κομμάτια και η ειδική μεταχείριση αυτών στο μυαλό του και στους συσχετισμούς που κάνει δεν είναι μία εθελούσια υπεκφυγή, μία εθελοτυφλία λόγο αδυναμίας αντίληψης ενός συνολικού νοήματος.

Η συναισθηματική αναπηρία είναι και αυτή ένα δείγμα ηλιθιότητας, την οποία ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη κατανόηση λόγο ιδιαιτερότητας … αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη για τους υπόλοιπους. Οπότε καταλήγω στο συμπέρασμα με το έτσι θέλω, ότι δεν γίνεται κάποιος να είναι κακός και να είναι ευφυείς, μπορεί να μπορείς να φτιάχνεις μεγάλα στρατηγικά σχέδια, να λύνεις δύσκολα προβλήματα αλλά αυτό δεν σε κάνει ευφυή και σίγουρα από μόνο του δεν σε ξεχωρίζει και πολύ από ένα κομπιουτεράκι πράξεων με ηλιακό συλλέκτη (σαν την πράσινη ανάπτυξη και εσύ). Ίσως μεγαλύτερος δείκτης νοημοσύνης από την αγάπη να μην υπάρχει.

Από εδώ και στο εξής θα αποδέχομαι όσους έχουν συναίσθηση, όσους νοιάζονται για όσα συμβαίνουν έξω από την σφαίρα επιρροής τους, όσους αγαπούν τα ζώα, όσους αγαπούν την ζωή, όσους νοιάζονται για την φύση … ως πλάσματα με ανώτερη νόηση. Από ηλίθιους χορτάσαμε.



Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές στο ... σπίτι ή στο κάμπινγκ φέτος για την πλειοψηφία των Eλλλήνων


Στη μνημονιακή Ελλάδα, με την ανεργία να αγγίζει το 28% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, περισσότερα από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά να μην έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος, το 20% των πολιτών να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και όσους τυχερούς ακόμα εργάζονται να αμείβονται με μισθούς πείνας, οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν πλέον... όνειρο απατηλό, που πέρασε ανεπιστρεπτί. Άλλωστε, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες θα κάνουν φέτος διακοπές σπίτι τους.

Εναλλακτικά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», μία από τις ελάχιστες επιλογές για αληθινά φθηνή διαμονή, μετά το ιδιόκτητο εξοχικό ή το εξοχικό φίλων, είναι το κάμπινγκ, οργανωμένο ή ελεύθερο, με το τελευταίο βέβαια επισήμως να απαγορεύεται και να πληρώνεται ακριβά, αν σας πιάσουν, με φουσκωμένο πρόστιμο, ύψους 300 ευρώ!

Για να μην το διακινδυνέψετε, διαλέξτε ένα από τα αμέτρητα οργανωμένα κάμπινγκ που διαθέτει η πατρίδα μας σε μαγευτικούς τουριστικούς προορισμούς από την Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική, όπου το μέσο ημερήσιο κόστος διαμονής για ένα ζευγάρι σε δική τους σκηνή κυμαίνεται από 12 έως 20 ευρώ, ενώ τα παιδιά (συνήθως μέχρι 12 ετών) είναι δωρεάν.

Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές προσφορές για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σκληρότερα από την κρίση, όπως οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ και οι οικογένειες δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού.

Παράλληλα, τα οργανωμένα κάμπινγκ προσφέρουν πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τους λιλιπούτειους, ώστε οι γονείς τους να κάνουν και αυτοί αληθινές διακοπές, αντί να τρέχουν πίσω τους.

Ήδη, η προσέλευση στα οργανωμένα κάμπινγκ παρουσίασε σημαντική αύξηση πέρσι, καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ανακαλύπτουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο τουρισμού για λόγους οικονομίας, ενώ τα σημάδια για φέτος είναι εξίσου ενθαρρυντικά από τις κρατήσεις.



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 άτομα με ειδικές ανάγκες που διέπρεψαν!!!


Ανάμεσά μας ζουν άνθρωποι με ειδικές ικανότητες, που η φύση τους στέρησε κάποια βασικά χαρίσματα....
Είναι πολλοί και είναι δίπλα μας καθημερινά, δίνοντας το δικό τους αγώνα και είναι άξιοι θαυμασμού.

Σας παρουσιάζουμε 10 άτομα με ειδικές ανάγκες που έγιναν διάσημα.

10. Σούντχα Τσαντράν
Το ταξίδι στο Τσενάι της Ινδίας είχε γίνει ψύχωση για την Σούντχα Τσαντράν. Η πολύμηνη απουσία της από την πατρογονική στέγη την είχε κάνει να επιθυμήσει την οικογένεια της. Έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο της Βομβάης η Σουντχά πραγματοποίησε το ταξίδι της επιστροφής που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα οδήγησε στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. Παρά τα γυρίσματα της μοίρας της η Τσαντράν δεν το έβαλε κάτω. Με τεχνητό πόδι κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες στην Ινδία. Σήμερα λαμβάνει προσκλήσεις για να χορέψει σε όλο τον κόσμο ενώ έχει τιμηθεί με μια πληθώρα βραβείων.

9. Μάρλα Ράνιαν
Διακρίνει μόνο σκιές. Στον κόσμο της τα πάντα είναι θολά και όμως η κοπέλα από το Γιουτζίν του Όρεγκον έγινε η πρώτη αθλήτρια με ειδικές ικανότητες που κατόρθωσε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Η Μάρλα Ράιαν αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλήτρια Αμερικής στα 5000 μέτρα, κατέκτησε 4 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και το 1996 προσπάθησε να προκριθεί μέσω του επτάθλου στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας, χωρίς όμως δεν τα καταφέρει. Το 2001 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της: «Καμιά τελική γραμμή. Η ζωή μου όπως την βλέπω». Η Μάρλα Ράνιαν μέχρι σήμερα είναι συνεπής σε ένα στόχο. Να ξεπερνά τον εαυτό της…

8. Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Ένα σπίθισμα τρόμου εμφανίστηκε στα μάτια της πόρνης όταν έπαιρνε στα χέρια ένα κομμάτι από το αυτί του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Στο μυαλό του ιδιοφυούς και απόλυτα συντελεστικού στην τέχνη της ζωγραφικής Βαν Γκογκ είχε βρει κατάλυμα η παράνοια, η οποία κατευναζόταν μονάχα όταν ζωγράφιζε. Στην δεκαετή του καριέρα φιλοτέχνησε περισσότερους από 900 πίνακες, οι οποίοι σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Οι «Ίριδες» στοίχισαν 53,2 εκατομμύρια δολάρια και «Το πορτρέτο του γιατρού Γκασέ» 82,5. Πρωτότοκος γιος πάστορα, ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε για να εξισορροπήσει μέσα του έναν κόσμο που έμοιαζε ξένος στα μάτια του. Βαθύτατα καταθλιπτικός επιχείρησε να βάλει τέλος στην ζωή του μετά από ανευόδωτο έρωτα. Με την τέχνη του κατάφερε να υπομείνει και να κάνει δικό του τον τόσο ξένο κόσμο που κινείτο. Η πολυώδυνη πορεία ζωής του σφραγίστηκε στις 29 Ιουλίου του 1890 με μερικές λέξεις. «Η λύπη θα κρατήσει για πάντα»!»

7. Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν
«Δεν είναι απίθανο ή θεία πρόνοια να αποσκοπούσε με το χτύπημα αυτό να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στη δημιουργία» έλεγε ο βιογράφος του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Τάγιερ αναφερόμενος στην κώφωση του αξεπέραστου συνθέτη. Μεγαλωμένος σε ένα αφόρητο περιβάλλον, όπου ο αλκοολικός πατέρας με απαρασάλευτη επιμονή τον διέταζε να μελετά από τα 4 του, ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν αναγνωρίστηκε ως άφταστος δεξιοτέχνης από τα μικράτα του. Μελέτησε στο πλάι του Μότσαρτ και δημιούργησε συνθέσεις που αντηχούν στην αιωνιότητα παρότι στα 28 έχασε την ακοή του. Με «όχημα» τον ατσαλένιο χαρακτήρα του φιλοσόφησε την αρμονία των ήχων και παρά τα οξύτατα προσωπικά του προβλήματα δημιούργησε την 9η Συμφωνία. Ακόμη και όταν έχασε ολότελα την ακοή του δεν έπαψε να δημιουργεί, μέχρι και τις τελευταίες στιγμές του θανάτου του, πλουτίζοντας το μουσικό θησαυροφυλάκιο της ανθρωπότητας με πάνω από 200 ανεκτίμητα αριστουργήματα. Στην διάρκεια της ζωής του βασανιζόταν από παράξενα οράματα και όνειρα, όμως όπως λέει ο Ρομέν Ρολάν στο έργο «Γκαίτε – Μπετόβεν» : «Δεν είναι πολλοί, ούτε ανάμεσα στις μεγαλοφυΐες, εκείνοι που διαρκώς κοινωνούν με το πνεύμα της Γης. Με την περιπαθή καρδιά του, που έπαλλε κάθε στιγμή της ζωής του, με τον έντονο εγωισμό που του επέτρεπε να υπερπηδάει τα χειρότερα εμπόδια μέχρι να φτάσει στη νίκη, κατόρθωσε να φτάσει τελικά μέσα από την τέχνη στην απολύτρωση».

6. Φρίντα Κάλο
Η ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν μια περιπέτεια δίχως διαλείμματα. Ανήσυχη και πολύπλευρη προσωπικότητα η Μεξικάνα έκανε τέχνη το μαρτύριο της. Ταλαιπωρημένη από παιδί από πολιομυελίτιδα είδε την μοίρα να της φέρεται με άσχημο τρόπο το 1925. Ένα μοιραίο τροχαίο ατύχημα σήμανε αναπηρία εφ’ όρου ζωής και ως τη χρονιά του σχετικά πρόωρου θανάτου της, το σώμα της Κάλο δεν έπαψε να ταλαιπωρείται από δυσβάσταχτους σωματικούς πόνους. Η Κάλο από κάποια στιγμή και μετά ήταν καθηλωμένη σε στενό κορσέ ασφυκτιώντας από τη μονιμότητα του άγχους της. Το ελεύθερο πνεύμα της όμως δεν κλονίστηκε ποτέ.

Αθόρυβα αλλά ουσιαστικά μετέφερε στον καμβά τον σπαραγμό και τη μόνιμη μελαγχολία της ζωγραφίζοντας «από την καρδιά και όχι μόνον από αυτά που βλέπεις» όπως επεσήμανε ο μέντορας της, Ντιέγκο Ριβέρα. Ο πίνακας «Self Portrait – The Frame» αγοράστηκε από το Λούβρο και ήταν ο πρώτος λατινοαμερικανού ζωγράφου που τοποθετήθηκε στους τοίχους του μουσείου. Η Κάλο συνήθιζε να λέει: «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά για να πετάξω;»

5. Κρίστι Μπράουν
Οι σπαρακτικοί μορφασμοί στο πρόσωπο του Ντάνιελ Ντέι Λίουις στην ταινία του Τζιμ Σέρινταν «Το αριστερό μου πόδι» απέδιδαν ανάγλυφα την πολυώδυνη πορεία ζωής του Κρίστι Μπράουν. Το 13ο μέλος μιας οικογένειας 22 ατόμων, εκ των οποίων δεν επιβίωσαν όλα, ο Μπράουν έπασχε εκ γενετής από εγκεφαλική παράλυση. Η μητέρα του Μπρίτζετ, δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι ο γιος της θα πρέπει να εγκλειστεί σε ίδρυμα και προσπάθησε να διοχετεύσει την δημιουργική του δύναμη στις τέχνες. Στα 5 του έπιασε μια κιμωλία ανάμεσα στα πόδια του και άρχιζε να ζωγραφίζει. Περίπου 17 χρόνια μετά εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το αριστερό μου πόδι». Ένας ύμνος στο ανθρώπινο πνεύμα που τον ανέδειξε ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγραφείς της ιρλανδέζικης λογοτεχνίας, αποκαλύπτοντας τη λαμπερή φαντασία και το ευαίσθητο πνεύμα του.

4. Τζον Νας
Οι πράκτορες τον κυνηγούσαν σαν επίμονες σκιές. Εισχωρούσαν στο μυαλό του και δημιουργούσαν καταστάσεις φόβου και παράνοιας. Όταν ο Τζον Νας δραπέτευε από τον σαγηνευτικό κόσμο των αριθμών εγκλειόταν στις θεωρίες συνωμοσίας που τον κατάτρυχαν. Ο Αμερικανός μαθηματικός, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 1994 για τα μεγαλοφυή θεωρήματα που απέδειξε στη «Θεωρία των Παιγνίων», αντιμετωπίστηκε ως διάνοια από μικρή ηλικία όταν παρουσίαζε λύσεις σε θεωρήματα των μαθηματικών που θεωρούνται πολύπλοκα. Το 1959 και ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητας του άρχισαν να τον τυλίγουν οι ακουστικές ψευδαισθήσεις. Απόκοσμοι θόρυβοι, φθονερές σκιές Ρώσων και Αμερικανών πρακτόρων δυνάστευαν την ύπαρξη του και τον οδήγησαν σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα για τα επόμενα 40 χρόνια. Υποβλήθηκε σε θεραπείες ηλεκτροσόκ και παρά τα αλλεπάλληλα επεισόδια ψύχωσης εξακολούθησε να εργάζεται ως μαθηματικός. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, όπου απολαμβάνει του σεβασμού και της εκτίμησης της κοινότητας, ιδίως έπειτα από την προβολή της ταινίας «Ένα όμορφο μυαλό» με τον Ράσελ Κρόου να τον υποδύεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

3. Ζαν Ντομινίκ Μπομπί
Η ζωή του Ζαν Ντομινίκ Μπομπί ήταν θολή σαν παιδική ανάμνηση μετά τα 40 του. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Elle» μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στην επιτηδευμένη οικειότητα των κοσμικών και την έντονη επαγγελματική του ενασχόληση. Μέχρι που… έπεσε η νύχτα στη ζωή του με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη λίγο μετά τα 40 του χρόνια. Όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο τα πάντα είχαν αλλάξει. Δεν μπορούσε να κάνει καμιά απολύτως κίνηση. Υπέφερε από το σύνδρομο εγκλεισμού, το οποίο δεν του επέτρεπε να κινήσει κανένα απολύτως σημείο του σώματός του, εκτός από το ένα του βλέφαρο. Αυτή η αναπόδραστη μοίρα του αποτυπώθηκε στην ταινία του Τζούλιαν Σνάμπελ «Το σκάφανδρο και η Πεταλούδα». Ο Μπομπί παρότι ήταν περίκλειστος στο σκάφανδρο του συνδρόμου εγκλεισμού επιδίωξε και απέκτησε την ελευθερία της πεταλούδας με τη βοήθεια της λογοθεραπεύτριας του. Του διάβαζε το αλφάβητο και εκείνος ανοιγόκλεινε το μάτι όταν έφτανε στο σωστό γράμμα. Με αυτόν τον επώδυνο τρόπο, γράμμα γράμμα, ο Μπομπί ολοκλήρωσε το βιβλίο και άφησε την τελευταία του πνοή τρεις μόλις ημέρες μετά την έκδοσή του.

2. Στίβεν Χόκινγκ
Στα 17 του, με την ανεμελιά της νιότης, όλα έδειχναν εύκολα για τον Στίβεν Χόκινγκ. Μόλις είχε κερδίσει υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον τομέα της φυσικής και έτσι το δικαίωμα να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Αποφοίτησε γρήγορα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνέχισε για μεταπτυχιακό στο Κέμπριτζ όπου το 1963 εισήχθη σε νοσοκομείο για περίθαλψη και εξετάσεις όταν παρατήρησε μείωση στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος του. Μετά από σειρά εξετάσεων, η τελική διάγνωση ανέφερε ασθένεια στους νευρώνες του σώματος, γνωστή ως Λου Γκέριγκ. Οι προβλέψεις των γιατρών δεν έδιναν διάρκεια ζωής καν αρκετή για ολοκληρώσει το διδακτορικό του, όμως ο Χόκινγκ συνέχισε την έρευνα. Σήμερα ζει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα η οποία μέσω ενός υπολογιστή που λειτουργεί με οπτικές ίνες. Κινώντας το δεξί του μάγουλο μπορεί να μιλάει, να συνθέτει ομιλίες, να γράφει εργασίες. Ο Χόκινγκ συνεχίζει να δουλεύει απτόητος.

Πέρα από τα πολλά θεωρήματα που διατύπωσε στα μαθηματικά και στη θεωρία της σχετικότητας, ο Χόκινγκ ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος. Το 1985 το ερευνητικό του έργο ταράσσεται από σύντομη πνευμονία που οδηγεί τους γιατρούς να συστήσουν στη γυναίκα του να τον αφήσει να πεθάνει. Η σύζυγος του αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τον μεταφέρει σε κλινική του Κέμπριτζ όπου υποβάλλεται σε τραχειοτομή που αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του. Το 1988, ο Χώκινγκ εκδίδει το διάσημο βιβλίο του «Μία Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και παρέμεινε στη λίστα των ευπώλητων των «Sunday Times» για 237 συνεχόμενες εβδομάδες.

1. Έλεν Κέλερ
Κράτησε το πρόσωπο κάτω από τις ηλιαχτίδες και δεν θα δεις ποτέ σκιά, έλεγε η Αμερικανίδα συγγραφέας, Έλεν Κέλερ. Έμοιαζε παράδοξο να το ισχυρίζεται αυτό μια γυναίκα που δεν είχε αντικρύσει ποτέ το φως του ήλιου. Η φύση της φέρθηκε με οργή καθώς έχασε την ακοή και την όραση της 19 μήνες έπειτα από τη γέννηση της. Χάρη στη δασκάλα της Αν Σάλιβαν η Κέλερ άρχισε να επικοινωνεί χρόνια μετά. Τον Μάιο του 1888, η Κέλερ παρακολούθησε το Ινστιτούτο Πέρκινς για τους τυφλούς και το 1894 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στο σχολείο Ράιτ Χάμασον για κωφούς. Το 1904 σε ηλικία 24 ετών, η Κέλερ αποφοίτησε από το Ράντκλιφ και έγινε το πρώτο άτομο κωφό και τυφλό που απέκτησε το πτυχίο Καλών Τεχνών. Έγραψε 12 βιβλία και έμεινε στην ιστορία ως ένα άτομο που κατάφερε να νικήσει την μοίρα της. Όπως έλεγε άλλωστε: «Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση»



Πηγή: http://gr.omg.yahoo.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Επιβάτες: Διάταξη για μπάνιο στη θάλασσα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα


Η διάταξη SEATRAC βρίσκεται δίπλα από το ναυαγοσωστικό πύργο, στην παραλία των Νέων Επιβατών και αποτελεί προμήθεια της ΠΚΜ.



Μια τηλεχειριζόμενη, μη μόνιμη διάταξη, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα να εισέρχονται στη θάλασσα χωρίς βοήθεια δεύτερου ατόμου έχει τεθεί σε λειτουργία στην παραλία των Νέων Επιβατών.

Πρόκειται για το SEATRAC, μία καινοτόμα εφεύρεση της επιτροπής ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει αποκλειστικό σκοπό να διευκολύνει διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών, στους οποίους προσφέρεται είτε πλήρης ή μερική αυτονομία και σημαντική βοήθεια στον συνοδό κατά την είσοδό τους στη θάλασσα και την έξοδό τους από αυτή, όπως άτομα προχωρημένης ηλικίας, με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρήστες με αναπηρία στα κάτω άκρα ή νεύρο - μυϊκές δυστροφίες, παραπληγικούς - τετραπληγικούς, ασθενείς με πάρκινσον, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς ή έγκυες γυναίκες με προβλήματα ισορροπίας.

Επιπροσθέτως, δεν επιφέρει μόνιμες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον, μπορεί να τοποθετείται και να αποσυναρμολογείται γρήγορα, είναι ασφαλής για το χρήστη, αλλά και για τους υπόλοιπους λουόμενους, φιλική στο περιβάλλον, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η διάταξη SEATRAC βρίσκεται δίπλα από το ναυαγοσωστικό πύργο, στην παραλία των Νέων Επιβατών και αποτελεί προμήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.



Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα προστατεύει όσο ποτέ άλλοτε τα άτομα με αναπηρία


Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και προάγει, όσο ποτέ άλλοτε, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, κατά την παρέμβασή του στην 6η Σύνοδο της Διάσκεψης των Κρατών Μερών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ο κ. Σπινέλλης επισήμανε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια στο θέμα της προστασίας και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχει συμβεί το ίδιο και με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, τα οποία «ακόμη αντιμετωπίζουν διακρίσεις» και προς τα οποία «η κοινωνία μας οφείλει να στρέψει την αμέριστη προσοχή της και προτεραιότητα», όπως είπε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε ότι, παρά την οικονομική κρίση, η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της και προάγει όσο ποτέ άλλοτε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει είναι και η έκδοση του «Οδηγού του Πολίτη με Αναπηρία», ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, η χρηματοδότηση της μεταφοράς παιδιών με αναπηρία σε ειδικά σχολεία, η προσβασιμότητα των δημοτικών κτιρίων στα άτομα με αναπηρία κ.α.

Ο κ. Σπινέλλης σημείωσε ακόμη ότι η έλλειψη πόρων δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για κανένα κράτος ώστε να μην σημειώνει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του έναντι των ατόμων με αναπηρία και ότι αυτό που χρειάζεται πάνω απ΄ όλα είναι η βούληση και η δέσμευση στην εφαρμογή της εθνικής ατζέντας σχετικά με το θέμα.

Από πλευράς τους, όπως ανέφερε, οι ΜΚΟ και η Κοινωνία των Πολιτών οφείλουν να επιτελούν το καθήκον τους να ευαισθητοποιούν την κοινωνία και να εξασφαλίζουν τη διεθνή υποστήριξη για το ζήτημα της αναπηρίας. Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργάζεται με τον δημόσιο και την κοινωνία των πολιτών ώστε να γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η ενσωμάτωση των αναπήρων στην αγορά εργασίας.

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ υπογράμμισε ότι αν και το θέμα της αναπηρίας έμεινε εκτός των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό δόγμα των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αδράξει κάθε ευκαιρία που της δίνεται ώστε να ενσωματώσει το θέμα της αναπηρίας στη διεθνή ατζέντα.


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποδομές για την πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι


Με επιστολή τους στην Υπουργό Τουρισμού.

Ανοιχτές παραλίες προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες!
Επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, απέστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο Τουρισμού για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στις παραλίες, κατ΄ εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 1052758/ 1451/Β0010/10.04.2012 (Β΄ 1411) Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής:
Θέμα: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στις παραλίες από τα Άτομα με Αναπηρία»
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις παραλίες από τα Άτομα με Αναπηρία, θα έπρεπε να αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την Πολιτεία, δεδομένου ότι κάθε αποκλεισμός της εν λόγω ευάλωτης κοινωνικής ομάδας από την απόλαυση αγαθών, συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση. Αντιθέτως όμως, στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο παραμένει ανεφάρμοστο. Η υπ’ αριθμ. 1052758/ 1451/Β0010/10.04.2012 Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 1411/30-4-2012/Τεύχος Β΄), που συμπληρώνει την υπ’ αριθμ. 1038460/ 2439/ Β0010/15.04.2009 (ΦΕΚ 792/ 29-4-2009 Τεύχος Β΄) παλαιότερη Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, δίνει ευρείες αρμοδιότητες στους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«(…) σε (1) τουλάχιστον ανά Δημοτική Ενότητα από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις της προηγουμένης παραγράφου, οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επίσης, να προβούν στη τοποθέτηση ενός (1) διαδρόμου, κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), ο οποίος θα φέρει τις πιο κάτω τεχνικές προδιαγραφές :
α) Να αποτελεί προσωρινή κατασκευή
β) Να κατασκευάζεται ισόπεδα με το πέριξ έδαφος της ακτής
γ) Να κατασκευάζεται από μη τοξικά υλικά , φιλικά προς το περιβάλλον , κατάλληλα για εξωτερική χρήση, ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία κ.λπ.
δ) Να διαθέτει ομαλή, αντιολισθηρή και συνεχή επιφάνεια
ε) Να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 μ. και τα όρια του να επισημαίνονται (επ΄ αυτού) με συνεχή κίτρινη λωρίδα πλάτους 10 εκ.
στ) Να κατασκευάζεται σε τέτοια θέση ώστε η μέγιστη κατά μήκος κλίση τους να μην είναι μεγαλύτερη από 8%
ζ) Να φέρει σε επιλεγμένα σημεία και ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος αυτού, με επιδαπέδια σήμανση, το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και
η) Να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των Α.με.Α. (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λπ.).

Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επιπλέον να εξασφαλίσουν την ύπαρξη ενός (1) τουλάχιστον χώρου υγιεινής (WC) και ενός (1) αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι χώροι αυτοί πρέπει να βρίσκονται στα όρια του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. και να είναι προσβάσιμοι από τους διαδρόμους πρόσβασης και τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης
Επίσης οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να εξασφαλίσουν, εντός της εκτός αιγιαλού περιοχής στάθμευσης, ένα (1) τουλάχιστον χώρο στάθμευσης αποκλειστικά για Α.με.Α., ο οποίος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε εγκαίρως αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), ζητώντας ενημέρωση από τις Δημοτικές αρχές τις χώρας σχετικά με την υλοποίηση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στις παραλίες. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση και πολύ περισσότερο καμία ουσιαστική προσπάθεια από πλευράς Ο.Τ.Α. προς την υλοποίηση των προβλεπόμενων από τις ανωτέρω διατάξεις ενεργειών.

Για το λόγο αυτό, επανερχόμαστε με νέα επιστολή που απευθύνεται στο Υπουργείο Τουρισμού, αν και γνωρίζουμε ότι δεν προκύπτει η δέσμια αρμοδιότητά του από την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση. Εντούτοις, η σύσταση αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού υποδηλώνει την βαρύνουσα σημασία που έχει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες καθιστά τη χώρα μας φιλικό προορισμό για τουρισμό από τα Άτομα με Αναπηρία, είτε είναι Έλληνες, είτε αλλοδαποί. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρακαλούσαμε να εξετασθεί το ενδεχόμενο θέσπισης σχετικής διάταξης νόμου με αρμοδιότητα όχι μόνο των Ο.Τ.Α., αλλά και του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα έχει την οριζόντια εποπτεία και τον έλεγχο εφαρμογής της.



Πηγή: http://www.thebest.g
Διαβάστε περισσότερα...

Η επίδραση του καφέ στο βάρος μας


Πόσες θερμίδες περιέχει.

Για όσους ενδιαφέρονται για το βάρος τους είτε έχουν είτε δεν έχουν παραπάνω κιλά, μια συχνή ερώτηση που δέχεται ένας διαιτολόγος είναι το αν ο καφές παχαίνει.

Η απάντηση είναι πως ο καφές δεν παχαίνει αλλά οι θερμίδες που τελικά παίρνουμε από τον καφέ μας εξαρτώνται από τη ζάχαρη και το επιπλέον γάλα που χρησιμοποιείται. Μία κουταλιά λοιπόν καφέ έχει μηδενικές θερμίδες.

Η ζάχαρη που βάζουμε μας αποδίδει περίπου 20 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού ενώ το γάλα που θα προσθέσουμε μπορεί να μας δίνει ελάχιστες έως αρκετές, όταν βάζουμε πολύ.

Άρα ένας πολύ γλυκός καφές με 3-4 κουταλιές ζάχαρης και πολύ γάλα, μπορεί να έχει μέχρι και 150 θερμίδες. Αντίθετα ένας μέτριος φραπέ με λίγο ή καθόλου γάλα ή ένα ελληνικός που δεν σηκώνει και πάρα πολύ ζάχαρη και γάλα συνήθως δεν ξεπερνά, τις 50 θερμίδες.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία της ασιατικής κουζίνας


Ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν το σωματικό τους βάρος.

Η Ασία προσφέρει ποικιλία παρασκευασμάτων και γαστρονομικών συνηθειών. Με έμφαση στα λαχανικά, στο ρύζι και τα noodles, η ασιατική παραδοσιακή κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη, υγιεινή και ιδανική για όσους προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Ιδιαίτερα αγαπητές στην χώρα μας, είναι η κινέζικη και η ιαπωνική κουζίνα, οι οποίες διαρκώς κερδίζουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Τα υλικά των πιάτων της ασιατικής κουζίνας, συνθέτουν ισορροπημένα διατροφικά γεύματα με έμφαση κυρίως στο ρύζι, τα noodles, τα φρέσκα λαχανικά, τα άπαχα κρέατα όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, η πάπια, καθώς και τα παραδοσιακά μπαχαρικά και βότανα.

Τα noodles και το ρύζι που αποτελούν τη βάση της ασιατικής κουζίνας, παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα noodles μοιάζουν με τον φιδέ και παρασκευάζονται από σιτάρι, ρύζι ή πατάτα.

Από την άλλη, το γνωστό μας ρύζι, αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και, αν και περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και φυτική πρωτεΐνη δεν έχει καθόλου λιπαρά και αλάτι. Επίσης, είναι ελεύθερο γλουτένης και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη.

Τα κρέατα της ασιατικής κουζίνας (ψάρι, θαλασσινά, μοσχάρι, κοτόπουλο, πάπια), κόβονται συνήθως σε μικρά κομμάτια για να ψήνονται γρήγορα, προμηθεύουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός που δεν είναι σε θέση να τα συνθέσει από μόνος του. Για χορτοφάγους ή ανθρώπους που νηστεύουν, υπάρχει το τόφου, το οποίο είναι ένα φυτικό τυρί φτιαγμένο από φασόλια σόγιας, που αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών.

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο βασισμένο στο ψάρι και ταυτόχρονα θρεπτικό αποτελεί το σούσι, το εθνικό φαγητό της Ιαπωνίας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, χωρίς όμως να περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, στοιχεία που το καθιστούν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Τα περισσότερα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του σούσι, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καλά λιπαρά ω-3, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία, την μνήμη και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φύκια, που αποτελούν βασικό συστατικό του εδέσματος, περιέχουν βιταμίνες Α, C, E, Β12 και ανόργανα άλατα.

Τα φρέσκα λαχανικά, που αποτελούν βασικό συστατικό των ασιατικών πιάτων, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτικών ινών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται ευρέως το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία ωφελούν ιδιαίτερα στην καρδιαγγειακή λειτουργία, τα μανιτάρια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, το μπρόκολο το οποίο προστατεύει την οστική υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, καθώς και άλλα πολλά λαχανικά.

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που προστίθενται στην ασιατική κουζίνα, πέρα από την ξεχωριστή γεύση, προσδίδουν ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το τζίντζερ ή πιπερόριζα το οποίο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού, τονώνει τον οργανισμό, απαλύνει τα συμπτώματα της ναυτίας και γενικά διαθέτει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Το μαγείρεμα είναι συνήθως πολύ σύντομο. Ένα παραδοσιακό σκεύος είναι το wok, το οποίο βοηθά σε ένα υγιεινό μαγείρεμα. Ο κοίλος πυθμένας του έχει την ιδιότητα να διατηρεί την ίδια υψηλή θερμοκρασία σε ολόκληρο το σκεύος, με αποτέλεσμα το γρήγορο και ομοιόμορφο μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα λαδιού. Ο μειωμένος χρόνος μαγειρέματος βοηθά στη διατήρηση κατά ένα μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Στην ασιατική κουζίνα, ένα από τα διαδεδομένα λάδια για το μαγείρεμα είναι το σησαμέλαιο. Είναι ένα λάδι που χρησιμοποιείται σε μικρές δοσολογίες, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Κ και αντιοξειδωτικά. Έχει ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Στο μαγείρεμα, είναι πολύ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι η γεύση και το άρωμά του παραμένουν ανεπηρέαστα, ενώ παράλληλα δεν παράγονται ανεπιθύμητες ουσίες κατά το μαγείρεμα.

Τα ευρήματα της σημαντικής διατροφικής αξίας της ασιατικής κουζίνας έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες. Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ψαριού, τσαγιού, σόγιας και η μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης κρέατος έχουν κάνει την Ιαπωνία μια χώρα με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αντίστοιχα μειωμένα ποσοστά έχουν επιβεβαιωθεί και για διάφορες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Κίνα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αδιανόητο η Εθνική να ψάχνει για πισίνα»


Το βράδυ του Σαββάτου επέστρεψε στην Αθήνα η ομάδα πόλο Γυναικών από τη Βαρκελώνη και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Oι διεθνείς μας παίκτριες φάνηκαν ικανοποιημένες από την έκτη θέση που κατέλαβαν, αλλά και την προσπάθειά τους.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη, μία εκ των πρωταγωνιστριών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, φάνηκε αισιόδοξη για το μέλλον της Εθνικής, δηλώνοντας: «Η ομάδα είναι καινούργια κι έχει όλο το μέλλον μπροστά της. Όμως, χρειάζεται πολλή και σωστή δουλειά».


Η διεθνής φουνταριστή μίλησε και για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ολόκληρη τη σεζόν με τα κολυμβητήρια: «Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα λόγω της κρίσης. Τα περισσότερα κολυμβητήρια είναι κλειστά ή υπό διάλυση, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε πισίνα για να κάνουμε προπόνηση. Είναι αδιανόητο η Εθνική ομάδα να ψάχνει πισίνα! Παρόλα αυτά, κάναμε μια καλή προετοιμασία και σε γενικές γραμμές πραγματοποιήσαμε μια καλή εμφάνιση σ’ αυτό το παγκόσμιο».

Η Ασημάκη έδωσε το έναυσμα για την επιστροφή στην κορυφή: «Είμαστε στις 6 καλύτερες ομάδες στον κόσμο, αλλά το γεγονός ότι δεν μπήκαμε στα τελικά της διοργάνωσης, πρέπει να μας κάνει να πεισμώσουμε, να στρωθούμε στη δουλειά και να διορθώσουμε ο,τι πρέπει για να βρει η ομάδα πάλι το δρόμο προς την κορυφή».

Έλενα Κούβδου: «Κερδίσαμε ομάδες με τεράστια δυναμική»

Η Έλενα Κούβδου, ο «φύλακας άγγελος» της εστίας της Εθνικής μας, τόνισε κι αυτή τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα κατά την προετοιμασία: «Η ομάδα, παρά την ανανέωση που έγινε, παρουσιάστηκε ανταγωνιστική και πάλεψε κάθε παιχνίδι. Καταφέραμε και κερδίσαμε ομάδες που είχαν τεράστιο δυναμικό και ανθρώπινο υλικό. Ήταν ένα δύσκολο τουρνουά για εμάς, με δύσκολες κληρώσεις. Η προετοιμασία μας είχε δυσκολίες, αφού στερούμασταν βασικά πράγματα που για άλλες ομάδες είναι αυτονόητα. Είχαμε προβλήματα ακόμα και με την πισίνα που χρειαζόμασταν για προπόνηση».

Η Κούβδου αναφέρθηκε και στο νέο αίμα της Εθνικής: «Για τις νεότερες ήταν μια μεγάλη εμπειρία αυτή η διοργάνωση. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να παίρνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα παρουσιαστούμε ακόμα πιο ανταγωνιστικές».

Άλκηστη Αβραμίδου: «Καλή παρουσία, παρά το νεαρό της ηλικίας»

Τέλος, η Άλκηστη Αβραμίδου στάθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα είχε καλή παρουσία παρά τον μικρό μέσο όρο ηλικίας: «Θεωρώ ότι η ομάδα, αν και κατά πολύ ανανεωμένη και μικρή σε ηλικία, είχε μια καλή παρουσία σε όλους τους αγώνες. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε έκτες, χάνοντας την πέμπτη θέση στα πέναλτι κι ότι αποκλείσαμε την Ιταλία, αλλά και ότι η φιναλίστ της Σαγκάης, Κίνα, έμεινε εκτός οκτάδας».

Η διεθνής περιφερειακή έθεσε ως στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016: «Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά με στόχο να πάμε στους Ολυμπιακούς του Ρίο, Όμως, θα πρέπει να έχουμε τα βασικά για να μπορούμε να κάνουμε σωστή προετοιμασία, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα».



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαστικοί υπάλληλοι προσέφυγαν στο ΣτΕ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατά το μέρος που προβλέπει μετάταξη υπαλλήλων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και την τοποθέτηση τους σε θέσεις μονίμων δικαστικών υπαλλήλων, στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Η προσφυγή αποτελεί συνέχεια άλλης προσφυγής, που κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχαν κληθεί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με τον νόμο 4093/2012 να υποβάλουν δήλωση προτίμησης προκειμένου να τοποθετηθούν στα Δικαστήρια του Πειραιά. Με την νεότερη υπουργική απόφαση γίνεται μετάταξη και τοποθέτηση στα Δικαστήρια του Πειραιά υπαλλήλων που υπηρετούσαν, ως ιδιωτικού δικαίου στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο ΤΕΙ Αθήνας κλπ. και είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Τη μετάταξη τους προσβάλλει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά, ως αντισυνταγματική και παράνομη.
Σύμφωνα με το Σύλλογο οι δικαστικοί υπάλληλοι διακρίνονται από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και η συγκεκριμένη μετάταξη γίνεται ανεξέλεγκτα, αντίκειται στο Σύνταγμα καθώς δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Στην προσφυγή υποστηρίζεται επίσης ότι οι ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν εντάσσονται στην νέα έννοια του κρατικού υπαλλήλου, αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων με ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις, σχετικά με την υπηρεσιακή τους κατάσταση και η επίμαχη υπουργική απόφαση αποβαίνει σε βάρος της Δικαιοσύνης και του δημοσίου συμφέροντος αφού προβλέπει τη μετάταξη υπαλλήλων που δεν έχουν καν δικαίωμα υπογραφής σε δημόσια έγγραφα ούτε συμμετοχής στη σύνθεση δικαστηρίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βότανα που «μυρίζουν» καλοκαίρι


Τα φρέσκα βότανα ευδοκιμούν όταν ο καιρός είναι ζεστός, οπότε αυτή η εποχή είναι η ιδανική να τα προσθέσετε στα πιάτα σας και να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Η εξαιρετική τους γεύση και η ευεργετική επίδρασή τους στην υγεία μας, είναι δύο καλοί λόγοι για να χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα.

Τα βότανα ενισχύουν τη γεύση του φαγητού, χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη αλατιού και πολλά από αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν κατά των ασθενειών.

Ας δούμε λοιπόν τα 10 καλύτερα για το καλοκαίρι.

Δενδρολίβανο

Μιας και το καλοκαίρι τα ψητά στη σχάρα είναι ιδιαίτερα αγαπητά, το δενδρολίβανο είναι η ιδανική «συντροφιά» τους. Έχει αποδειχθεί ότι οι μαρινάδες που περιέχουν ορισμένα βότανα όπως το δενδρολίβανο, μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη καρκινογόνων ουσιών στα ψητά κρέατα.

Το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά φαγητά, από σούπες και ψητά, μέχρι σε λαχανικά και επιδόρπια και στο ψωμί.

Δυόσμος

Ένα μεγάλο ποτήρι παγωμένο τσάι, είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι και προσθέτοντας λίγο φρέσκο δυόσμο το καθιστάτε επιπλέον αναζωογονητικό. Ο δυόσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία από πιάτα, αλμυρά και γλυκά. Δοκιμάστε τον σε spring rolls, προσθέστε τον σε σαλάτες ή συνοδεύστε τον με καρπούζι για ένα απλό επιδόρπιο.

Κρατήστε τον δυόσμο φρέσκο για περισσότερο καιρό, κόβοντας τα άκρα και αποθηκεύοντας το μάτσο όρθιο σε ένα ποτήρι νερό.

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί και ακόμη πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Τι καλύτερο από τις απλές γεύσεις μιας σαλάτας από φρέσκια ντομάτα και βασιλικό; Πάντως ο βασιλικός έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να ενισχύσετε τη γεύση του φαγητού σας εκτός από τα συνηθισμένα. Για παράδειγμα δοκιμάστε βασιλικό με βαλσάμικο ξύδι πάνω από φράουλες. Ο βασιλικός δίνει περισσότερη γεύση όταν προστίθεται την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε το μαγείρεμα να μην αλλοιώνει το άρωμά του.

Άνηθος

Ο άνηθος μπορεί να μην είναι μέσα στις πρώτες επιλογές των καλοκαιρινών βοτάνων, αλλά… κερδίζει το παιχνίδι όταν μιλάμε για γεύση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσθέσετε τον άνηθο στη διατροφή σας. Ταιριάζει με το ψάρι (ο σολομός είναι μια εξαιρετική επιλογή), το κοτόπουλο, τις πατάτες, τις σαλάτες, αλλά και τα ζυμαρικά.

Ρίγανη

Μισό κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης ρίγανης, έχει τόσα αντιοξειδωτικά, όσο 3 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι. Δοκιμάστε να προσθέσετε ρίγανη σε ένα ψημένο σάντουιτς με τυρί. Η φρέσκια ρίγανη μπορεί να αποξηραθεί και να χρησιμοποιείται όλο το χρόνο.

Θυμάρι

Το θυμάρι βρίσκεται επίσης ψηλά στη λίστα των τροφίμων με αντιοξειδωτική δράση. Χρησιμοποιείται συχνά σε μπουκέτο, δηλαδή σε δέσμη νωπών ή αποξηραμένων βοτάνων όπως ο μαϊντανός και η δάφνη. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες, βραστά και κοκκινιστό κρέας. Το καλοκαίρι τα φρέσκα φύλλα θυμαριού χαρίζουν μοναδική γεύση στο ψάρι και τα λαχανικά.

Κόλιανδρος

Έχετε δοκιμάσει κόλιανδρο στη μεξικανική και την ταϊλανδέζικη κουζίνα, αλλά αυτό το βότανο κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες εθνικές κουζίνες. Χρησιμοποιείται καλύτερα φρέσκος και προστίθεται στα πιάτα, ακριβώς πριν το σερβίρισμα. Ταιριάζει τέλεια σε σάλτσες, αλλά και σε καλοκαιρινά πιάτα, σε φρουτοσαλάτες και σαλάτες λαχανικών.

Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο (ή τσάιβ) είναι από αυτά τα βότανα που πραγματικά πάνε με όλα. Θα το συναντήσετε σε σαλάτες, άπαχα κρέατα και λαχανικά. Όλα γίνονται πιο νόστιμα, απλά με αυτή τη μικρή προσθήκη. Δοκιμάστε το σε ψητές πατάτες και γενικά σε πολλά ψητά φαγητά. Προσθέστε επίσης σχοινόπρασο στην αγαπημένη σας συνταγή μπισκότων, απλά ρίχνοντας λίγο στη ζύμη.

Λεβάντα

Η λεβάντα δε χρησιμεύει μόνο σε αρωματικά κεριά και ποτ πουρί. Μπορείτε να την συμπεριλάβετε και στη μαγειρική, σε σαλάτες, κρέμες, τάρτες ή σορμπέ. Η αρωματική γεύση της και η ήπια γλυκύτητά της, δίνει «ένταση» στη γεύση φρούτων και smoothies. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρά πιάτα και θα το καταλάβετε αν τη χρησιμοποιήσετε σε μια μαρινάδα για ψητά κρέατα όπως το αρνί, η χοιρινή μπριζόλα ή το κοτόπουλο. Αξιοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα από βρώσιμα άνθη, γιατί διαφορετικά η γεύση του πιάτου θα είναι έντονη.

Λουίζα

Η κορυφαία από τις καλοκαιρινές γεύσεις είναι δίχως άλλο αυτή του λεμονιού και γι’ αυτό το λόγο ξεχωρίζει η λουίζα. Αυτό το αρωματικό βότανο προσδίδει γεύση λεμονιού και εσπεριδοειδών σε πολλά πιάτα. Τα μακριά, λεπτά φύλλα της λουίζας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τσάι, σε μπισκότα και σε συνταγές για κοτόπουλο. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη θέση ξύσματος λεμονιού σε πολλές συνταγές. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τη λουίζα με φρέσκο δυόσμο πάνω από πάγο για ένα δροσιστικό ποτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...