Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αν ξεκουράζεστε θα ζήσετε περισσότερο



Koινωνική, σωματική, πνευματική ξεκούραση είναι το «κλειδί» της μακροζωίας.

Ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός και μοιραία οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε λιγότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να ξεκουραζόμαστε λίγο μέσα στη μέρα, συνιστά ένας διακεκριμένος ειδικός από τις ΗΠΑ. Όμως το πως θα ξεκουραστούμε, έχει πολύ μεγάλη σημασία…

Ο δρ Μάθιου Έντλαντ, πρώην καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown και του Πανεπιστημίου του Τέξας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός σε θέματα ύπνου και βιολογικού ρολογιού – μάλιστα στις ΗΠΑ τον αποκαλούν «Ο γιατρός της ξεκούρασης» (the rest doctor).

Σε ένα νέο βιβλίο που προσφάτως κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ γράφει ότι για όσους δεν έχουν χρόνο να κοιμηθούν, μια καλή ανάπαυση μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμη με τον ύπνο. Το κλειδί, όμως, είναι πως θα ξεκουραστεί κανείς.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», ο δρ Έντλαντ, ο οποίος σήμερα είναι διευθυντής στο Κέντρο Κιρκάδιας Ιατρικής, στη Σαρασότα της Φλόριντα, αφιέρωσε όλη την ιατρική σταδιοδρομία του στην μελέτη του ύπνου και του ζωτικού ρόλου που παίζει στην υγεία – από την ανανέωση των κυττάρων έως τον έλεγχο του σωματικού βάρους και την ψυχική ευεξία.

Έπειτα, όμως, από αρκετά χρόνια, συνειδητοποίησε ότι ο ύπνος δεν ήταν η «πανάκεια» που πίστευε. Ακόμα και όταν με τις συμβουλές του βοηθούσε τους ασθενείς του να κοιμηθούν καλύτερα, η υγεία τους δεν βελτιωνόταν πάντοτε. Έτσι, άρχισε μελέτες που έδειξαν ότι η ξεκούραση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του οργανισμού και πλέον πιστεύει πως για την μακροπρόθεσμη υγεία είναι εξίσου σημαντική με τον ύπνο.

«Πολλοί από εμάς είμαστε τόσο πολυάσχολοι, ώστε θεωρούμε την ξεκούραση ως αδυναμία και απώλεια πολύτιμου χρόνου», λέει. «Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί βιολογική ανάγκη και οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι την χρειαζόμαστε όπως χρειαζόμαστε τον ύπνο ή την τροφή».

Ωστόσο, ξεκούραση δεν σημαίνει να βουλιάζουμε στον καναπέ και να βλέπουμε τηλεόραση. Ει μη τι άλλο, όταν βλέπουμε τηλεόραση ο εγκέφαλός μας «δουλεύει στο φουλ», οπότε δεν ξεκουράζεται – και αυτό έχει τεκμηριωθεί μέσα από πολλές επιστημονικές μελέτες.

Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι άλλα είδη ξεκούρασης, τα οποία αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση, μας κάνουν πιο αποτελεσματικούς, μειώνουν το στρες και αυξάνουν τις πιθανότητές μας να έχουμε μια πιο υγιή και πιο μακρά ζωή.

Ο δρ Έντλαντ λέει πως υπάρχουν τέσσερα είδη «ενεργούς ξεκούρασης», όπως αποκαλεί την ξεκούραση που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Αυτά αποτελούν το αντικείμενο του νέου του βιβλίου – και μολονότι δεν γράφει επί πόση ώρα χρειαζόμαστε το κάθε ένα, λέει πως πρέπει να τα ενσωματώσουμε όλα στην καθημερινή μας ζωή.

Στη συνέχεια, παρατίθενται τα τέσσερα είδη και η επίδρασή τους στην υγεία μας.

Κοινωνική ξεκούραση

Αφορά τον χρόνο που διαθέτουμε για να βλέπουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους (φίλους και συγγενείς), καθώς και την χαλαρή κουβέντα με τους συναδέλφους μας.

Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν καθημερινές κοινωνικές επαφές διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος, καταπολεμούν καλύτερα τις λοιμώξεις και κατορθώνουν να νικήσουν μέχρι και την κατάθλιψη. Διατρέχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα.

Πως γίνεται αυτό; Η «κουβεντούλα» με τους φίλους και όσους αγαπάμε μειώνει το στρες – και έτσι τα επίπεδα των ορμονών του στο αίμα – με αποτέλεσμα να ωφελεί σημαντικά την ψυχοσωματική μας υγεία. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως οι φίλοι είναι εξίσου σημαντικοί για την επιβίωσή μας με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την διακοπή του καπνίσματος.

Και το καλύτερο όλων: στην κοινωνική ξεκούραση εντάσσεται και το σεξ…

Νοητική ξεκούραση

Σήμερα όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτοχρόνως: μιλάμε στο κινητό την ώρα που οδηγούμε, τρώμε βλέποντας τηλεόραση ή γράφουμε μιλώντας στο τηλέφωνο.

Ο εγκέφαλος, όμως, έχει ανάγκη να συγκεντρώνεται σε ένα πράγμα κάθε φορά, και αυτή η υπεραπασχόληση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το νευρικό σύστημα, αλλάζει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και επηρεάζει την σωματική θερμοκρασία.

Νοητική ξεκούραση σημαίνει να εστιάσουμε για λίγη ώρα απόλυτα την προσοχή μας σε ένα και μόνο πράγμα, με τρόπο ώστε να «σβήσουμε» κάθε άλλη σκέψη από το μυαλό μας.

Δοκιμάστε το εξής: Διώξτε κάθε σκέψη από το μυαλό σας, κοιτάξτε ευθεία μπροστά και στρέψτε τα μάτια σας προς τα πάνω, σαν για να κοιτάξετε το ταβάνι. Στη συνέχεια, κλείστε πολύ αργά τα βλέφαρά σας (αν είστε πολύ συγκεντρωμένοι, θα δείτε κάτι σαν λευκό την ώρα που θα κλείνετε τα μάτια σας). Φροντίστε να παραμείνουν οι βολβοί των ματιών σας στραμμένοι προς τα επάνω, παρ’ ό,τι είναι τα μάτια σας κλειστά.

Όπως είστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα μετρώντας αργά ως το 4 και μετά εκπνεύστε αργά μετρώντας έως το 8. Κατά την εκπνοή, θα νιώσετε το σώμα σας να χαλαρώνει, από τον αυχένα προς τα κάτω. Τώρα, δοκιμάστε να οραματισθείτε κάτι όμορφο, όπως μια παραλία ή μια ηλιόλουστη μέρα στο δάσος. Φαντασθείτε ότι περπατάτε σε αυτό το ωραίο σκηνικό και παρατηρήστε τις λεπτομέρειες του γύρω «τοπίου».

Όταν τελειώσετε τον «περίπατο», πάρτε βαθιά ανάσα και δίχως να κατεβάσετε τα μάτια σας, ανοίξτε τα. Μετά, μπορείτε να τα κατεβάσετε και να ξανακοιτάξετε ευθεία μπροστά σας ή όπου αλλού θέλετε. Βεβαιωθείτε ότι σε όλη τη διάρκεια της «άσκησης», αναπνέετε βαθιά και αργά.

Σωματική ξεκούραση

Αυτή συνίσταται στην χρήση των μηχανισμών του σώματος για να χαλαρώσουν το σώμα και το μυαλό μαζί.

Ένας από τους καλύτερος τρόπος για να ξεκουραστούν σώμα και μυαλό είναι η σιέστα, δηλαδή ένας υπνάκος των 15-30 λεπτών, μία φορά την ημέρα. Μια ελληνική μελέτη έδειξε πως ένας υπνάκος επί 30 λεπτά την φορά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 37% τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ μελέτη της NASA έδειξε ότι ένας υπνάκος των 26 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σε ορισμένες δουλειές κατά 38%.

Εξίσου αποδοτικό είναι να αφιερώνετε λίγα λεπτά την ημέρα, καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, με κλειστά τα μάτια, αναπνέοντας βαθιά, δίχως να κάνετε ούτε να σκέφτεστε τίποτα, σας πάρει δεν σας πάρει ο ύπνος.

Οι βαθιές ανάσες επίσης βοηθούν σημαντικά. Δοκιμάστε την εξής τεχνική: σταθείτε όρθιοι, με ίσια την πλάτη και τα πόδια ανοικτά στο ύψος των ώμων, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά. Φαντασθείτε πως οι αστράγαλοι, τα γόνατα, τα ισχία και οι ώμοι σας βρίσκονται σε μια νοητή ευθεία, ισιώστε καλά τους ώμους σας, τεντώστε το λαιμό σας και πάρετε βαθιά ανάσα μετρώντας αργά ως το 4. Νιώστε τον αέρα να γεμίζει τους πνεύμονές σας και να διαστέλλει τον θώρακά σας.

Στη συνέχεια, εκπνεύστε αργά μετρώντας έως το 8, και συγκεντρώστε την προσοχή σας στον αέρα που βγαίνει από τη μύτη σας. Προσέξτε δύο λεπτομέρειες: να μην αλλάξει η ευθυγράμμιση του σώματός σας και να εισπνέετε βαθιά και ομοιόμορφα, κάθε φορά.

Πνευματική ξεκούραση

Τομογραφίες εγκεφάλου έχουν δείξει πως όσοι κάνουν διαλογισμό, κατορθώνουν να αλλάξουν το μέγεθος του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου – βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του και ελέγχει την συγκέντρωση, την προσοχή, την εστίαση και, σε μεγάλο βαθμό, την ανάλυση των προβλημάτων μας.

Επιπλέον, διαθέτουν περισσότερη φαιά ουσία στον μεσεγκέφαλο (ρυθμίζει λειτουργίες όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος) και στον πλαγιοραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό (είναι ένα τμήμα σημαντικό για τον συγχρονισμό των μυών και την ενεργή μνήμη).

Επιπλέον, έχουν αλλαγές στην δομή του θαλάμου – του τμήματος του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των πληροφοριών απ’ όλο το σώμα.

Ανάλογη επίδραση έχει και η προσευχή, στους βαθιά θρησκευόμενους ανθρώπους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευκαιρίες για αλλαγές στην ιατρική καινοτομία



Συζητήσεις δεσμευτικής σύμβασης για έρευνα και ανάπτυξη παρουσία υπουργών Υγείας.

Στη Γενεύη για την Παγκόσμια Διάσκεψης Υγείας μεταβαίνουν υπουργοί απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν ή όχι τη διαδικασία μιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα ενεργοποιήσει εκ νέου την έρευνα και την ανάπτυξη για ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

«Η ιατρική καινοτομία δεν εφαρμόζεται με άξονα τις ανάγκες των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κυβερνήσεις έχουν τη δύναμη, την ευθύνη και από σήμερα την ευκαιρία να το αλλάξουν αυτό», δήλωσε η Michelle Childs, διευθύντρια Πολιτικής και Ενημέρωσης της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα. «Είναι σαφής και επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει να προχωρήσουν στην έναρξη της διαδικασίας, και να μην ψάχνουν δικαιολογίες για άλλες καθυστερήσεις».

Το σημερινό σύστημα για την ιατρική Έρευνα και Ανάπτυξη είναι προβληματικό, δεδομένου ότι καθορίζεται κυρίως από τα εμπορικά κέρδη παρά από τις προτεραιότητες της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα κατευθύνεται προς τους τομείς που είναι πιο επικερδείς, χωρίς να ανταποκρίνεται σε θεμελιώδεις ιατρικές ανάγκες και ειδικά σε αυτές που εμφανίζονται με δυσανάλογο τρόπο στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις αναπτυγμένες, όπως είναι οι τροπικές ασθένειες ή η φυματίωση.

Οι ομάδες στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν καθημερινά τις συνέπειες αυτού του γεγονότος, και αγωνίζονται να παρέχουν ποιοτική περίθαλψη όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ιατρικά μέσα. Ακόμα και όταν τα φάρμακα, οι διαγνωστικές μέθοδοι και τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, είναι συνήθως ακατάλληλα για χρήση στις χώρες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για χώρες πλούσιες σε πόρους.

Μεταξύ των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών συγκαταλέγονται: πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ανθεκτική φυματίωση, παιδιατρική εκδοχή των αντιρετροϊκών φαρμάκων, νέα αντιβιοτικά για τη θεραπεία πολύ επικίνδυνων για τη ζωή λοιμώξεων παρά την αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα φάρμακα, και εμβόλια που δε χρειάζεται να καταψυχθούν ή μπορούν να χορηγηθούν χωρίς ένεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Χρονοδιάγραμμα πληρωμής φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ



Το υπουργείο Υγείας ελπίζει στην αναστολή των κινητοποιήσεων.

Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της αποπληρωμής μέρους των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ελπίζοντας στην αναστολή των κινητοποιήσεών τους.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι με γνώμονα την ανάγκη για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και τις δυνατότητες της Εθνικής Οικονομίας, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε την ερχόμενη Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 να εκταμιευθούν 75.000.000 ευρώ, ενώ δρομολογούνται επόμενες πληρωμές μέχρι τις 31/05/2012 και 14/06/2012 οπότε και θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012, αντίστοιχα.

Για το χρονοδιάγραμμα αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί εγγράφως οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «κάθε καθυστέρηση στην εκτόνωση της κατάστασης προκαλεί τεράστια προβλήματα στον πολλαπλώς δοκιμαζόμενο Έλληνα ασφαλισμένο».

Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Υγείας, Χρήστου Κίττα, και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ζητήθηκε από το ΣΦΕΕ, μεταξύ των άλλων θεμάτων, να υπάρξει κατανόηση των προβλημάτων των φαρμακοποιών και η κατά το δυνατόν διευκόλυνση στις μεταξύ τους συναλλαγές, αίτημα που αντιμετωπίστηκε κατ' αρχήν θετικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη «μάχη» για πράσινο ρίχνονται και… τα νήπια



Παιδιά νηπιαγωγείων της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν σε δεντροφύτευση.

Δεν είναι μόνο οι ενήλικες και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια να «πρασινίσουν» οι πόλεις αλλά και τα νήπια.

Στη «μάχη» λοιπόν, για λίγο περισσότερο πράσινο στο δήμο της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν και τα παιδιά του 51ου, 61ου και 62ου νηπιαγωγείου της πόλης με τη βοήθεια των παιδαγωγών, στη δεντροφύτευση που διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα του δήμου.

Η φύτευση εποχιακών φυτών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 24 Μαΐου, στις 11.00, στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος «Μάνιου», επί της οδού Ολυμπιάδος 94 (είσοδος από την οδό Βλαχάβα).



Διαβάστε περισσότερα...

EDF προς Van Rompuy: «Καμία ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς τα ΑμεΑ»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.05.12.

Το EDF χαιρετίζει την πρόσκληση για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση σήμερα Τετάρτη 23 Μαΐου. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) θεωρεί ότι οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να συζητήσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και τις συνέπειές της στα θεμελιώδη δικαιώματα. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Φόρουμ Ιωάννης Βαρδακαστάνης απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ώστε να διασφαλίσει ότι υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή στρατηγική χωρίς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αγαπητέ πρόεδρε Βαν Ρομπάι,

Θέμα: “Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Καμία ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς τα άτομα με αναπηρία”.

Το Φόρουμ εκφράζει την ικανοποίησή του για την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία πιστεύει ότι οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να συζητήσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και τις συνέπειές της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Παρατηρητήριο του Φόρουμ σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στα δικαιώματα των ΑμεΑ έχει δείξει ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε κοινωνικές υπηρεσίες, επιδόματα αναπηρίας και τοπικές κοινότητες, υποστηρίζοντας τη γενική εκπαίδευση, που συνοδεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις από το στιγματισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ατόμων με αναπηρία, έχουν προκαλέσει την οπισθοχώρηση στο θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Ως εκ τούτου το Φόρουμ καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης και της απασχόλησης από τη σκοπιά των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Μια ευρωπαϊκή στρατηγική δίχως μέριμνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα περιορίζει πάντα τα αποτελέσματά της.

Στη Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011, συγκεντρώθηκαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε δηλώσει: «Όταν μιλάμε για τη μακροοικονομική πολιτική, έχουμε την τάση να ξεχνάμε την συγκεκριμένη κατάσταση των ατόμων με αναπηρία. Μια κοινωνική διέξοδος από την κρίση είναι εφικτή».

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ χαιρέτισε την πολιτική δέσμευση που ανέλαβαν οι 3 πρόεδροι προς την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μετά την επικύρωσή της τον Δεκέμβριο του 2010. Το Φόρουμ χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι σήμερα, 23 χώρες μέλη της Ε.Ε., μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση(με εξαίρεση τη Φινλανδία, Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Μάλτα που βάζουν σε εφαρμογή εθνικά μέτρα για να επιτευχθεί αυτό).
Η δέσμευση προς τη Σύμβαση είναι ύψιστης σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα έρθουν αλλαγές στις ζωές των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία γίνονται σεβαστά και υπάρχουν αποτέλεσμα στην ισότητα και την κοινωνική ένταξη.

Σύμφωνα με την Σύμβαση και με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «νέα συμφωνία» για την Ευρώπη, καθώς και στην ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση, μαζί με τον δημόσιο έλεγχο του ελλείμματος, το ΕDF θα ήθελε να προτείνω τις εξής τομές στην πολιτική, ώστε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής κοινωνικής ένταξης και οικονομίας:

Εκπαίδευση: Επενδύοντας στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία προκύπτουν οφέλη για όλα τα παιδιά. Οι υπηρεσίες για τη συμμετοχική εκπαίδευση (δάσκαλοι υποστήριξης, προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό, εκπαίδευση) θα βελτιώσουν επίσης τα επίπεδα απασχόλησης στην Ευρώπη.

Όλες οι επενδύσεις σε υποδομές στις μεταφορές, στο δομημένο περιβάλλον (κτίρια, δρόμους, έξω από δημόσιους χώρους), σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα κριτήρια προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της υποδομής κοιτάζοντας το μέλλον της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Απασχόληση: Τα άτομα με αναπηρία σε ηλικία εργασίας αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού, ενώ το 56% των ατόμων με αναπηρία απέκτησαν αναπηρία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Κάθε ευρωπαϊκό σχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι δίνεται αρκετή προσοχή για την ανάπτυξη των στρατηγικών για την απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς, να υποστηρίζει τη μετάβαση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων με αναπηρία. Η υποστηριζόμενη απασχόληση στην ανοιχτή αγορά εργασίας πρέπει να ενισχυθεί και να επιφέρει έτσι νέες ευκαιρίες απασχόλησης από τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Κοινωνικές υπηρεσίες: Οι υπηρεσίες στην κοινότητα και τα προσωπικά προγράμματα βοήθειας και υπηρεσίες υποστήριξης για τα άτομα με αναπηρία αποτελούν βασικά στοιχεία για την εφαρμογή της Σύμβασης.

Οι υπηρεσίες αυτές αναπτύσσουν επίσης εκτενή μέρη της κοινωνικής οικονομίας δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Εσωτερική αγορά: Η υιοθέτηση μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την Προσβασιμότητα και της εναρμόνισης των προδιαγραφών προσβασιμότητας για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα που απαιτείται για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί άλλες βιομηχανικές οικονομίες, αν δεν υπάρχει μια κοινή προσέγγιση για την προσβασιμότητα στα αγαθά και τις υπηρεσίες. 27 διαφορετικές νομοθεσίες δημιουργούν ένα φράγμα και επιφέρουν τον κατακερματισμό της αγοράς.

Ευρωπαϊκά κεφάλαια: Τα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Ταμεία θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη συμμόρφωση με την μη διάκριση, την προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία και την ανάπτυξη ικανοτήτων για την κοινωνία των πολιτών. Αυτός θα είναι ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη, δεδομένου ότι θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Φτώχεια: Οι άνθρωποι με αναπηρία έγιναν φτωχοί λόγω της σημερινής κρίσης. Νέοι φτωχοί προσχωρούν στα ήδη απαράδεκτα επίπεδα φτώχειας των ατόμων με αναπηρία προ κρίσης. Είναι σημαντικό να συνεχίσουν τα άτομα με αναπηρία να υποστηρίζονται από επαρκή συνταξιοδοτικά συστήματα, μέσω των οποίων οι βασικές υπηρεσίες μπορούν να καθίστανται προσβάσιμες.

Μια απάντηση που απορρέει από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο για την κρίση είναι εφικτή. Μόνο ένα θετικό αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί ευρωπαίοι με αναπηρία και θα ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη Ευρώπη. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν προωθηθεί και η εφαρμογή τους σε πολλά κράτη μέλη σήμερα, έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση πολλών ΑμεΑ και στην πραγματικότητα έχουν μετατρέψει μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση σε κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη σήμερα».

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος EDF


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 104 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Λύση εδώ & τώρα στη χορήγηση φαρμάκων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.05.12.

Χιλιάδες άτομα με νεφροπάθεια, θαλασσαιμία, αιμορροφιλία, σακχαρώδη διαβήτη, συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, ψυχικές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοπάθειες και άλλες χρόνιες παθήσεις αγωνιούν για την εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης στο πρόβλημα της διακοπής πίστωσης στη χορήγηση φαρμάκων, γεγονός που ζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την τελευταία διετία.

Ο κίνδυνος είναι ορατός και αντικειμενικός δεδομένου ότι η αγορά των φαρμάκων αναλωσίμων υλικών κ.λπ. από τους πάσχοντες με ίδια οικονομικά μέσα είναι αδύνατη, ειδικά στην παρούσα στιγμή για ευνόητους και προφανείς λόγους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. από τη θέση του αντιπροσωπευτικότερου φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους αναμένει τις απαραίτητες προσπάθειες για την εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης, απευθυνόμενη με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη και Υγείας Χρ. Κίττα.

Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο χώρο της υγείας την παρούσα οικονομική και κοινωνική περίοδο θέτουν όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 89 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται εγκύκλιος για τις τροποποιήσεις στις συνταξιοδοτικές διατάξεις



Ανακοίνωση 23.05.12.

Με το άρθρο 26 του ν. 4075/12, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 89/11-4-2012 επήλθαν τροποποιήσεις σε σημαντικές συνταξιοδοτικές διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν βαριές κατηγορίες αναπηρίες, όπως τυφλούς και ακρωτηριασμένους καθώς και πλέον ευπαθείς ομάδες όπως είναι ορφανά ΑμεΑ (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, ψυχικές παθήσεις κ.λπ.) και από δύο γονείς που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω βελτιωτικών διατάξεων αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου γνωστοποίησης των ρυθμίσεων και τυχόν διευκρινίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία από το Υπουργείο Εργασίας και για αυτό το λόγο η ΕΣΑμεΑ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Έναρξη λειτουργίας παραλαβής αιτήσεων ΚΕ.Π.Α. σε Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ



Ανακοίνωση 22.05.12.

Εγκύκλιος τού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων της 23ης Απριλίου 2012, με αριθμό πρωτοκόλλου Π51/455, σχετικά με την έναρξη της λειτουργίας παραλαβής αιτήσεων ΚΕ.Π.Α. σε Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Έναρξη λειτουργίας παραλαβής αιτήσεων ΚΕ.Π.Α. σε Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να εξετασθούν από τα ΚΕ.Π.Α. για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους, αποφασίσθηκε η δημιουργία Γραμματειών με αποκλειστική αρμοδιότητα την παραλαβή των αιτήσεων και στην συνέχεια την διαβίβαση τους στο πλησιέστερο ΚΕ.Π.Α., από το οποίο θα γίνεται η παραπομπή τους.

Έναρξη παραλαβής αιτήσεων για εξέταση από το ΚΕ.Π.Α. ορίζεται η 02-05-2012. Από της ημερομηνίας αυτής θα παραλαμβάνονται οι αιτήσεις αυτών που επιθυμούν να εξετασθούν από ΚΕ.Π.Α.

Αφού θα γίνεται ο κατάλληλος διοικητικός και ιατρικός προέλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Διοίκηση, στην συνέχεια θα αποστέλλεται ο σχηματισθείς φάκελος στο αρμόδιο ΚΕ.Π.Α. για να καταχωρείται στο σύστημα προκειμένου να εξετασθεί από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Επί μέρους λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, καθώς και προμήθεια του αναγκαίου υλικού, μπορούν να σας δοθούν από το αρμόδιο ΚΕ.Π.Α. στο οποίο υπάγεται το κάθε Υποκ/μα και με το οποίο θα έχετε άμεση συνεργασία.

Σας παραθέτουμε πίνακα στον οποίο αναφέρονται τα Υποκαταστήματα όπου ορίζονται ως νέα σημεία παραλαβής αιτήσεων, καθώς και τα σημεία ΚΕ.Π.Α. όπου ανήκουν.

Τα κεντρικά σημεία γραμματείας ΚΕ.Π.Α. παρακαλούνται να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των νέων σημείων παραλαβής αιτήσεων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΕ.Π.Α. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΕ.Π.Α.
ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΕΡΙΦ/ΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΠΕΡΙΦ/ΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΡΟΔΟΥ

ΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΝΑΞΟΥ
ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΜΥΡΙΝΑΣ (ΛΗΜΝΟΥ)
ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΚΩ
ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΛΕΡΟΥ
ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΛΕΡΟΥ»


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούνται ενέργειες για την έγκαιρη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος







Ανακοίνωση 23.05.12.

Ζητούνται διακριτές και εντεινόμενες ενέργειες για την έγκαιρη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος στους νεφροπαθείς τελικού σταδίου και μεταμοσχευμένου συμπαγών οργάνων 
Η Ε.Σ.ΑμεΑ. με το παρόν εκφράζει την ανησυχία που διακρίνει το χώρο των νεφροπαθών τελικού σταδίου και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων σε ότι αφορά τη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει στις Περιφέρειες της χώρας.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ ζητάει να επιταχυνθούν οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να καταβληθεί το γρηγορότερο δυνατό το διατροφικό επίδομα στους δικαιούχους από την Περιφερειακή ενότητα της Αττικής η οποία το χορηγεί σε τριμηνιαία βάση και από τις υπόλοιπες Περιφερειακές ενότητες οι οποίες το χορηγούν ανά δίμηνο. Ήδη οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματος βιώνουν την καθυστέρηση καταβολής του προηγούμενου διμήνου.

Η ανησυχία είναι έκδηλη μετά και το υπ’ αριθ. πρωτ. 16721/27-4-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ προς τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας -κοινοποιούμενο στις Περιφέρειες της χώρας- με το οποίο επισημαίνεται ότι η ανωτέρω υπηρεσία δεν έχει εμπλακεί στη διαδικασία δημιουργίας βάσης δεδομένων για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

Ζητούμε άμεσες και διακριτές ενέργειες για να φτάσουμε στο επιθυμητό, που δεν είναι άλλο από την όσο το δυνατό ταχύτερη καταβολή του διατροφικού επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους και αναμένουμε γι
αυτό τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αρμοδίων υπηρεσιών.

Με το παρόν έγγραφο ζητούμε την παρέμβαση όλων, πρωτοστατούντος του Πρόεδρου Περιφερειακών Ενοτήτων κ. Γ. Σγουρού, για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη καταβολή του διατροφικού επιδόματος.

Προσδοκούμε ότι το εν λόγω ζήτημα θα διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 128 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποίηση ΕΟΤ την Πέμπτη 24 Μαΐου στο υπ. Εσωτερικών





Ανακοίνωση 23.05.12.

Σε κινητοποίηση προχωρά η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών στο Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 για τη μη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. μαζί με τους φορείς της βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση για την άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από όλους τους δήμους της χώρας, έχοντας ενεργοποιήσει τα στελέχη της σε όλη την Ελλάδα και με συνεχείς επιστολές και οχλήσεις σε όλους τους αρμοδίους.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 120 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Άμεσες ενέργειες για το προνοιακό επίδομα!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.05.12.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων καθώς και την ΚΕΔΕ που αποτελεί εκπρόσωπο των Δήμων της χώρας, να πράξουν το αυτονόητο και να επιταχύνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων, για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων του Μαΐου, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει. Από αυτό εξαρτάται η επιβίωση ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους αφού για τους περισσότερους το επίδομα αποτελεί μοναδικό μέσο επιβίωσης.

Ζητά διαδικασίες, οι οποίες δεν θα στηριχτούν στη στείρα γραφειοκρατική αντίληψη που ταλαιπωρεί με τον πιο σκληρό τρόπο τους πιο οικονομικά αδύναμους αυτής της χώρας.

Ζητά άμεσες ενέργειες προτού γιγαντωθεί η δικαιολογημένη εντεινόμενη ανησυχία που επικρατεί στην αναπηρική οικογένεια.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 88 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 128 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγώνουν μέχρι τις εκλογές οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων



Προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος και των ελληνικών θαλασσών.

Παγώνουν μέχρι τις εκλογές οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας των ελληνικών θαλασσών δείχνει η ηγεσία του, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ως υπηρεσιακός υπουργός, ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρης Τσάλτας.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, τη διατήρηση, τη διαφύλαξη και τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος σε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δοθεί σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια κληρονομιά της χώρας συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων και των παράκτιων περιοχών.

Παράλληλα, όπως τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, το ΥΠΕΚΑ είναι υποχρεωμένο να παγώσει τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών 2012, αρμοδιότητα για την οποία είναι συνυπεύθυνοι και άλλοι φορείς, ενώ παράλληλα προωθούνται συγκεκριμένα προεδρικά διατάγματα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα οποία ωστόσο χρειάζονται έγκριση από τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Βασική προτεραιότητα του υπηρεσιακού υπουργού, ο οποίος ασχολείται περισσότερο από 40 χρόνια με το δίκαιο της θάλασσας, είναι η προστασία τόσο της υποθαλάσσιας όσο και της παράκτιας κληρονομιάς της χώρας, καθώς η Ελλάδα είναι η 9η χώρα σε επίπεδο μήκους ακτών, ενώ υπογραμμίστηκε το δικαίωμα σε εύκολα προσβάσιμες παραλίες στον οποιονδήποτε.

Επιβεβαιώνεται ακόμα η συνεργασία και το ενδιαφέρον που υπάρχει και από τον δήμο Αθηναίων για την μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο ιστορικό κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, τόσο για τη βελτίωση των υπηρεσιών και για την εξοικονόμηση πόρων, όσο και για την απογκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΚΑ πρόθεση και επιθυμία του υπηρεσιακού υπουργού είναι να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα μετά το τέλος της θητείας του, ενώ έως τότε ανοιχτές θα είναι οι πόρτες του υπουργείου για οποιονδήποτε ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος.

Αύριο η ηγεσία του υπουργείου έχει προγραμματίσει συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ, στο έργο των οποίων πρόκειται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεννόησης και συμπόρευσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός δικάζεται για μόλυνση γυναικών με ηπατίτιδα



Χρησιμοποιούσε μολυσμένες σύριγγες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σε δικαστήριο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, η δίκη του αναισθησιολόγου Τζέiμς Λάθαμ Πίτερς, ο οποίος βαρύνεται με 168 κατηγορίες για τη μόλυνση 56 γυναικών με τον ιό της ηπατίτιδας C. Εξετάσεις που έγιναν, επιβεβαίωσαν ότι ο ιός από τον οποίο προσβλήθηκαν οι γυναίκες, ταίριαζε απόλυτα με το DNA του γιατρού.

Πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε από μολυσμένες σύριγγες μιας και ο κατηγορούμενος ήταν εθισμένος σε ναρκωτικά. Ο γιατρός εργαζόταν σε κλινική αμβλώσεων στο Κόμπουργκ της Μελβούρνης.

Πάνω από το 50% των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C, είναι φορείς του ιού και έξι μήνες αργότερα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, η ασθένεια θεωρείται χρόνια.

Επτά από τους 10 ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια ηπατίτιδα C, προσβάλλονται και από χρόνια πάθηση του ήπατος.

Πέντε τοις εκατό από αυτούς χάνουν τη ζωή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνδυασμός που σκοτώνει αποδείξεις και τεκμήρια



Νέες οδηγίες και διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Είχε προβλεφθεί από όλους με μαθηματική ακρίβεια. Το φωνάζαμε επί μήνες, γιατί το έδειχναν όλες οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις. Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα, που απεστάλησαν στους φορολογούμενους, απλώς το επιβεβαίωσαν.

Ο λόγος για το κατά πολύ υψηλότερο φορολογικό βάρος, το οποίο θα κληθούν να σηκώσουν φέτος οι περισσότεροι υπόχρεοι, λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων -που απαιτούνται για τη διασφάλιση του μειωμένου αφορολόγητου ορίου (5.000 ευρώ)-και στα τεκμήρια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Οικονομικών εφιστά, με εγκύκλιό του, την προσοχή των φορολογουμένων στη συμπλήρωση του Κωδικού 049, που αφορά στη συλλογή αποδείξεων. Τι αναφέρει;

Ότι αποδείξεις απαιτούνται ακόμα και όταν κάποιος δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου. Δηλαδή, ακόμα και αν το εισόδημά του είναι 4.500 ευρώ, πρέπει να έχει αποδείξεις 1.125 ευρώ (25%). Αλλιώς, θα επιβαρυνθεί με φόρο 112,5 ευρώ (10%).

Ότι οι αποδείξεις δεν υποβάλλονται μαζί με τη δήλωση, αλλά ο φορολογούμενος πρέπει να τις κρατήσει, ώστε να τις παραδώσει σε περίπτωση ελέγχου.

Ότι, είτε έχει, είτε δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, ο κάθε φορολογούμενος καλείται εξ ορισμού να καλύψει ένα ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ, αν είναι άγαμος, και 5.000 ευρώ, αν είναι έγγαμος. Το ποσό αυτό λαμβάνεται υπόψη και για τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Ότι, σε κάθε περίπτωση, υποβάλλουμε αποδείξεις, υπολογίζοντας το ποσό με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό. Αλλιώς, πληρώνουμε πρόστιμο 10% επί της διαφοράς.

Ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πού δηλώνεται η αποζημίωση λόγω απόλυσης. Επειδή φορολογείται αυτοτελώς, ώστε να μην επιβαρύνεται με έκτακτη εισφορά, πρέπει να δηλωθεί στους κωδικούς 657 και 658.


Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ σε 32.663 συνταξιούχους



Ποιές κατηγορίες πλήττονται.

Σε 32.663 συνταξιούχους του ΙΚΑ κόπηκε το ΕΚΑΣ για τυπικούς λόγους υποβολής αιτήσεων. Οι κατηγορίες στις οποίες διακόπτεται το ΕΚΑΣ, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, είναι οι εξής:

Σε 9.684 συνταξιούχους στους οποίους η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης ΙΚΑ θα αποστείλει επιστολή με την οποία θα ενημερωθούν ότι, επειδή διαπιστώθηκε αδυναμία ταύτισης των στοιχείων τους μεταξύ των αρχείων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και εκείνων της ΓΓΠΣ, θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος με τη σύνταξη του μηνός Ιουνίου 2012. Προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη δικαιώματος στο εν λόγω επίδομα για το έτος 2012, θα πρέπει το αργότερο μέχρι 29/6/2012 να μεταβούν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους.

Σε 1.337 συνταξιούχους στους οποίους θα σταλεί από τη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης επιστολή με την οποία θα ενημερωθούν ότι θα ληφθούν υπόψη για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2012 και τα ποσά συντάξεων που λαμβάνουν από φορέα συνταξιοδότησης του εξωτερικού.

Σε 8.381 συνταξιούχους θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ, διότι δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος (π.χ. διπλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι θανάτου με πολλαπλότητα). Σε αυτούς η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης θα αποστείλει επιστολή, με την οποία θα τους ενημερώνει ότι διακόπτεται η καταβολή του ΕΚΑΣ με την πληρωμή της σύνταξης του μηνός Ιουνίου 2012 και ότι μπορούν να προσέλθουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Πληρωμών Συντάξεων, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα και αντίγραφο αυτής, εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας οικονομικού έτους 2011, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος του δικαιώματος χορήγησης του ΕΚΑΣ για το έτος 2012.

Η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης θα αποστείλει επιστολή σε 13.261 συνταξιούχους στους οποίους διακόπτεται το επίδομα εξαιτίας της υπέρβασης των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το έτος 2012, με την οποία ενημερώνονται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος για το έτος 2012 και ότι για αυτό τον λόγο διακόπτεται η καταβολή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερβολική σκέψη προκαλεί κατάθλιψη



Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Όσοι σκέφτονται υπερβολικά προκαλούν «φθορά» στον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη μνήμη και να κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή τα άτομα που σκέφτονται υπερβολικά συγκεντρώνουν στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου περισσότερα κύτταρα.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν πως το μέγεθος του εγκεφάλου ποικίλει, ανάλογα με το πόσο σκέφτεται κάποιος πριν λάβει αποφάσεις για διάφορα ζητήματα που τον αφορούν.

Η επιστημονική ομάδα ζήτησε από 32 εθελοντές να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, καθώς έπρεπε από δύο σχεδόν όμοιες μαύρες και γκρι φωτογραφίες, να αποφασίσουν ποια ήταν πιο ανοιχτόχρωμη.

Αφού είχαν αποφασίσει έπρεπε στη συνέχεια να δηλώσουν πόσο σίγουροι ήταν για την απόφασή τους βαθμολογώντας από το ένα έως το έξι.

Αν και ήταν όντως δύσκολο να πει κάποιος ποια ήταν πιο ανοιχτόχρωμη, οι φωτογραφίες είχαν προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που θα είχαν όλοι οι συμμετέχοντες τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πιο σίγουροι για την απόφασή τους είχαν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον λεγόμενο πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό.

Αυτό το σημείο του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με αρκετές εγκεφαλικές και πνευματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου και του αυτισμού.

Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν τις αποφάσεις που λαμβάνονταν real time, ενώ η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι υπάρχουν φυσιολογικές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάλογα με το μέγεθος της εγκεφαλικής περιοχής που επηρεάζεται όταν σκεφτόμαστε.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίποντο χαράς για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»



Φιλικός αγώνας μπάσκετ με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού.

Φιλικός αγώνας μπάσκετ θα διεξαχθεί το Σάββατο, 26 Μαΐου με στόχο την ενίσχυση του έργου που επιτελεί ο μη κερδοσκοπικός, εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στον οποίο και θα διατεθούν όλα τα έσοδα του αγώνα.

Με σύνθημα «Τρίποντο Χαράς», οι ανδρικές ομάδες καλαθοσφαίρισης της Αγίας Παρασκευής (Κ.Α.Π.) και της Νέας Κηφισιάς (Α.Ε.Ν.Κ.) θα αναμετρηθούν στο κλειστό γήπεδο «Κοντοπεύκου» του δήμου Αγίας Παρασκευής.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα γίνει με την υποστήριξη του δήμου Αγίας Παρασκευής, από ομάδα φοιτητών του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (Τ.Ο.Δ.Α.), που υπάγεται στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η τιμή πρόσκλησης είναι 5 ευρώ και η προπώληση γίνεται στο κλειστό γυμναστήριο «Κοντοπεύκου», η διεύθυνση του οποίου είναι Δωριέων και Αχαιών.

Σημειώνεται ότι οι διαιτητές και κριτές του αγώνα θα αποσταλούν από την ΕΟΚ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Οι Έλληνες είναι πολύ φτωχοί για να φροντίσουν τα παιδιά τους»



Για ανάθεση φροντίδας παιδιών σε ορφανοτροφεία μιλά το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο BBC επαναφέρει το θέμα της ανάθεσης της φροντίδας των παιδιών από τους Έλληνες γονείς σε ορφανοτροφεία και κοινωφελή ιδρύματα, λόγω της οικονομικής κρίσης,

Επαναφέρει για άλλη μια φορά το θέμα της ανάθεσης της φροντίδας των παιδιών από τους Έλληνες γονείς σε ορφανοτροφεία και κοινωφελή ιδρύματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, το βρετανικό δίκτυο BBC.

Πάντως, αυτή τη φορά, το BBC, δεν χρησιμοποιεί τον όρο «εγκατάλειψη». Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναγκάζει τις οικογένειες να αναζητήσουν βοήθεια, σύμφωνα με ένα κοινωφελές ίδρυμα».

«Τα παιδικά χωριά SOS λένε πως σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς ζητούν από τα ιδρύματα εάν μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών τους, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες τους» λέει το βρετανικό δίκτυο.

Ο δημοσιογράφος, Tim Wilcox πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνομίλησε με μια 46χρονη μητέρα, που είναι άνεργη εδώ και δύο χρόνια, για την απόφασή της να ζητήσει βοήθεια από τα παιδικά χωριά SOS.

«Ήταν το τελευταίο χτύπημα που δέχθηκα, έχασα τη δουλειά μου λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν είχα άλλη επιλογή» ανέφερε η 46χρονη Κωνσταντίνα Μάρα στον Βρετανό δημοσιογράφο.



Διαβάστε περισσότερα...

SOS για την υγεία εκπέμπουν τα ακριτικά νησιά



Άμεση η ανάγκη υγειονομικής θωράκισης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου.

Την άμεση ανάγκη για υγειονομική θωράκιση των ακριτικών νησιών από έμψυχο δυναμικό και ιατροφαρμακευτικά υλικά, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών , Γιώργος Πατούλης, στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Χ. Κίττα, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο υπουργείο Υγείας.

Το Δ.Σ. του ΙΣΑ έθεσε υπόψη του υπουργού Υγείας τα όσα διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψή του με κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και εκπροσώπων της ΜΚΟ «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα ακριτικά νησιά Καστελόριζο, Χάλκη, Σύμη και Νίσυρο, όπου διένειμαν φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό.

Επίσης, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, όπως:

• Η δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη πρόχειρο και αναποτελεσματικό. Προτάθηκε μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του να ισχύσει και η εναλλακτική λύση των χειρόγραφων συνταγών.

• Το πρόβλημα των καθυστερήσεων αποπληρωμής των δεδουλευμένων από πλευράς ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς (κλινικούς και εργαστηριακούς).

• Το χρονίζον αίτημα για άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων από τον ΟΠΑΔ 350 εκατομμυρίων ευρώ προς τους γιατρούς που ήταν συμβεβλημένοι πριν από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ.

• Την άμεση κατάργηση του χαρατσιού του 1 Ε που ξεκινά από την 1η Ιουνίου για την ηλεκτρονική καταχώριση των χειρόγραφων συνταγών, την στιγμή που το σύστημα δυσλειτουργεί.

• Ετέθη το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών, για το οποίο ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι ενήμερος και προσπαθεί να βρει λύση.
Συνέχεια ενημέρωσης για ανατροπή Φ/Γ «EROL SENKAYA» σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ναυαγοσώστες ο Δήμος Πρέβεζας



Ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα.

Έχει τη βούληση για ναυαγοσωστική κάλυψη και το απέδειξε στην πράξη ο Δήμος Πρέβεζας αφού έγκαιρα φρόντισε να εγκρίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ για την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται και να προβλέψει την πρόσληψη εννέα ατόμων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.

Μόνο που οι εξελίξεις τον πρόλαβαν. Οι προσλήψεις έχουν ανασταλεί λόγω της προεκλογικής περιόδου, οι παραλίες από την 1η Ιουνίου, όπως προβλέπει ο Νόμος θα είναι χωρίς ναυαγοσώστες και ο Δήμος θα κινδυνεύει με πρόστιμο κάθε φορά που το Λιμενικό θα προχωρά σε ελέγχους.

Σύμφωνα με το EpirusPost.gr ο Δήμος της Πρέβεζας κινήθηκε πολύ νωρίς για να ανταποκριθεί στην υποχρέωση αυτή καθώς από τις 30 Απριλίου συζήτησε το θέμα και έλαβε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κονδύλι των τριάντα χιλιάδων ευρώ για την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι παραλίες Κυανής Ακτής, Μονολιθίου, Καναλίου, Καστροσυκιάς και Βράχου από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Αυγούστου εγκρίθηκε και παράλληλα υπήρξε μέριμνα ώστε οι ναυαγοσώστες να προσληφθούν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Λόγω της αδυναμίας του κεντρικού κράτους ο Δήμος βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και είναι αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο αδυνατεί να λύσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή μανιταριού στα Ιωάννινα



Περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων από τις 25 έως τις 27 Μαΐου.

Την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια γιορτή Μανιταριού οργανώνει το τριήμερο 25 έως 27 Μαϊου στα Γιάννενα ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου.

Η φετινή γιορτή είναι η 4η που πραγματοποιείται στα πέντε χρόνια σύστασης και λειτουργίας του Συλλόγου, ενώ αρκετές είναι ακόμη οι υπόλοιπες δραστηριότητές του. Και φέτος, για δεύτερη φορά, επελέγη ως χώρος πραγματοποίησης της Γιορτής η Λαμπριάδειος Σχολή στα Άνω Πεδινά του δήμου Ζαγορίου και ο Σύλλογος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στους κατοίκους όλης της Ηπείρου και της Κέρκυρας.

Όπως αναφέρει το epirusinfo.com, η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και η διοίκηση δηλώνει έτοιμη να ξεναγήσει και να ενημερώσει τους επισκέπτες στον υπέροχο κόσμο των μανιταριών. Όπως κάθε φορά, έτσι και στη φετινή Γιορτή, όσοι επισκέπτες επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στις εξορμήσεις που τα μέλη του Συλλόγου θα κάνουν στα δάση της περιοχής για τη συλλογή μανιταριών και την αναγνώρισή τους. Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη της μανιταροφιλίας και η προστασία του μανιταρολογικού πλούτου στην Ήπειρο, ενώ ειδική αναφορά, όπως πάντα, θα γίνει στη σημαντική διατροφική αξία των μανιταριών καθώς και στα υπόγεια μανιτάρια (τρούφα).

Επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στον κόσμο της μυκοχλωρίδας θα αναφερθούν στις εισηγήσεις τους και φέτος στο σύνολο των παραμέτρων των μανιταριών στη φύση. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν την καταπληκτική μανιταρόσουπα που τα μέλη του Συλλόγου θα ετοιμάσουν και θα σερβίρουν το Σάββατο το βράδυ, ενώ στο χώρο της Γιορτής θα γίνει και γλέντι με παραδοσιακό συγκρότημα το ίδιο βράδυ.

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου εξακολουθεί να δίνει έμφαση στη γνωριμία των παιδιών με τα μανιτάρια και γι αυτό οργανώνει παιδικό δημιουργικό εργαστήρι προκειμένου οι επισκέπτες πιτσιρικάδες να συμμετέχουν ενεργά στη Γιορτή.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες που «κυβερνούν» τον κόσμο



Διεθνής Σύνοδος Γυναικών στην Αθήνα 31 Μαϊου - 2 Ιουνίου.

Γυναίκες που κυβερνούν σε χώρες και επιχειρήσεις, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών και του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Σύνοδο Γυναικών, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 31Μαϊου μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, το φετινό θέμα της συνόδου θα είναι: «Γυναίκες: Μοχλός οικονομικής ανάπτυξης». Η περσινή σύνοδος έγινε στην Τουρκία και οι ετήσιες σύνοδοι διεξάγονται για 22 χρόνια.

«Επιλέξαμε συνειδητά την Ελλάδα, για να φιλοξενήσει τη σύνοδο του τρέχοντος έτους, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα εκεί που μας χρειάζονται περισσότερο» δήλωσε η πρόεδρος της συνόδου, Irene Natividad, προσθέτοντας ότι «η σύνοδος θα φέρει νέες ιδέες, πιθανές συμμαχίες μέσω των συναντήσεων μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και συμμετεχόντων στη σύνοδο, ενώ θα προσφέρει την ευκαιρία σε ταλαντούχες Ελληνίδες να παρουσιαστούν και να γνωριστούν με πρόσωπα διεθνούς κύρους, δίνοντας μια άλλη εικόνα για την Ελλάδα».


Διαβάστε περισσότερα...

«Βραδιές Μέρκελ» στα Τρίκαλα



Οι Τρικαλινοί έχουν την ευκαιρία να διασκεδάζουν σε προσιτές τιμές.

Άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» η πρόταση που είχε καταθέσει δημοτικός σύμβουλος για «βραδιές Μέρκελ» στα Τρίκαλα.

Η πρόταση, την οποία παρουσιάζει το trikalanews.gr, αφορά συνεργασία του Δήμου με τους τοπικούς επαγγελματίες εστίασης, ώστε μέσα από τις «βραδιές Μέρκελ», οι Τρικαλινοί καταναλωτές, να διασκεδάζουν με προσιτές τιμές.

Την ευκαιρία άδραξε Τρικαλινός επιχειρηματίας που βλέπει γεμάτο το μαγαζί του κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη με τις «βραδιές Μέρκελ», προσφέροντας πλήρες μενού με ποτό και με επιδόρπιο στα 10 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα από την Κύπρο για τους άπορους της Κομοτηνής



Η βοήθεια περιλαμβάνει περίπου 8 τόνους τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Το εμπορευματοκιβώτιο με την βοήθεια που συγκεντρώθηκε στον δήμο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου παρέλαβε μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας ο δήμος Κομοτηνής.

Η βοήθεια περιλαμβάνει περίπου 8 τόνους τρόφιμα μακράς διαρκείας που θα δοθούν σε άπορες οικογένειες αλλά και σε δημότες που σιτίζονται μέσω του Κέντρου Σίτισης.

Στην παράδοση ήταν παρών ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μανανάς και εκ μέρους του δήμου Μέσα Γειτονιάς οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ανδρέας Θεοφάνους, ιατρός και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, η αντιπρόεδρος, Στέλλα Κοντού και το μέλος, Στάθης Γρηγορίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αερογέφυρα ζωής για μεταφορά μοσχευμάτων 40χρονου



Η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του.

Αερογέφυρα ζωής στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των οργάνων 40χρονου που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία.

Η οικογένειά του, όταν ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι ήταν κλινικά νεκρός,πήρε την απόφαση να δωρίσει τα όργανά του.

Η καρδιά του μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο, το ήπαρ και ο ένας νεφρός μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ ο άλλος νεφρός μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Τέλος, οι πνεύμονες μεταφέρθηκαν στο Μόναχο και για τον σκοπό αυτόν έφθασε ομάδα γιατρών από τη Γερμανία, προκειμένου να τους παραλάβει.


Διαβάστε περισσότερα...

Μηνιγγίτιδα διαγνώστηκε σε 6χρονο αγοράκι στο Βόλο



Κλειστό το θα παραμείνει την Τετάρτη το 14ο Νηπιαγωγείο της πόλης.

Kλειστό θα παραμείνει σήμερα Τετάρτη, με απόφαση του Δήμου Βόλου, το 14ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, προκειμένου να γίνουν εργασίες απολύμανσης των χώρων

Στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου συνεχίζει να νοσηλεύεται το 6χρονο αγοράκι, το οποίο προσβλήθηκε από μικροβιακή μηνιγγίτιδα, με την κατάστασή του μέχρι και αυτή την ώρα, όπου ολοκληρώνεται το πρώτο 24ωρο νοσηλείας του, να κρίνεται αρκετά καλή, αφού από το μεσημέρι της Τρίτης, εξαιτίας της άμεσης θεραπείας, υποχωρούσαν τόσο ο πυρετός όσο και τα εξανθήματα που είχε εμφανίσει στο σώμα και το πρόσωπό του.

Το 6χρονο αγοράκι, το οποίο είναι μαθητής του 14ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας Βόλου, εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική, με συμπτώματα έντονου πονόκοιλου και πονοκεφάλου, υψηλού πυρετού και εξανθημάτων.

Η μητερά του 6χρονου ενημέρωσε άμεσα τη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, από την οποία ενημερώθηκε η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Μαγνησίας και εν συνεχεία ο Δήμος Βόλου.

Η αντίδραση του Δήμου ήταν άμεση, με αποτελέσμα την λήψη απόφασης για εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού των χώρων. Προς τούτο ενημερώθηκε και η επόπτης Δημόσιας Υγείας του Δήμου, η οποία μετέβη άμεσα στο Νηπιαγωγείο της οδού Θράκης 112 και διενήργησε υγειονομική επιθεώρηση. Τέλος, πάρθηκε η απόφαση το 14ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνία να παραμείνει κλειστό, σήμερα Τετάρτη, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κλινική δεν της έδινε το μωρό αν δεν πλήρωνε τη γέννα



Την περιπέτεια μίας μητέρας στην Ελλάδα παρουσίασε το BBC.

Σοκάρει ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, σύμφωνα με το οποίο οι υπεύθυνοι της μαιευτικής κλινικής απείλησαν μητέρα ότι δεν θα της παραδώσουν το νεογέννητο μωρό της, σε περίπτωση που δεν πλήρωνε 1.200 ευρώ, για τα έξοδα της γέννας.

Οι γιατροί είπαν στη μητέρα, η οποία ανέφερε ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσόν και ζήτησε να πληρώσει σε δόσεις, ότι δεν θα της παρέδιναν το βρέφος, έως ότου συγκεντρώσει το σύνολο των χρημάτων.

«Η μητέρα όπως και χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είτε είναι άνεργοι, είτε εργάζονται ανασφάλιστοι. Η ελληνική πολιτεία παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο σε όσους έχουν ασφάλεια», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Τελικά η μητέρα κατάφερε να πάρει το νεογέννητο, έπειτα όμως από παρέμβαση μίας γιατρού στο διοικητή του νοσοκομείου, ενώ το ρεπορτάζ σημειώνει ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση μητέρας που αντιμετώπισε ανάλογο πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο καλό το σεξ στις διακοπές



Γιατί τα ζευγάρια δεν προτιμούν τόσο το κρεβάτι του σπιτιού τους.

Καλύτερες αποδόσεις φαίνεται να έχουν στο σεξ τα ζευγάρια που προτιμούν κάποιο ρομαντικό προορισμό για τις… περιπτύξεις τους από το συνηθισμένο πια κρεβάτι του σπιτιού τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που διενήργησε δίκτυο ρομαντικής δικτύωσης οι Αμερικανοί βολεύονται καλύτερα στην παραλία, όπως αποδεικνύεται.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των ανδρών και των γυναικών, από 18 μέχρι 49 ετών, δήλωσαν ότι αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Στην έρευνα πήραν μέρος 1.529 άτομα και διαπιστώθηκε ότι το 22% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι τροπικές διακοπές είναι το καλύτερο ταξίδι για ένα ζευγάρι.

Το 19% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν πως ένα ταξίδι σε πόλεις όπως το Παρίσι ή η Ρώμη, είναι καλύτερο από τις διακοπές σε παραθαλάσσια τοποθεσία. Το 15% προτίμησε να πει ναι σε μία κρουαζιέρα ή ένα ταξίδι σε μακρινό και παράλληλα εξωτικό προορισμό ενώ μόλις το 9% αρκέστηκε στη λύση ενός άνετου ξενοδοχείου που προσφέρει και πρωινό.

Υπάρχει και η… άλλη πλευρά


Οι διακοπές όμως δεν είναι μόνο καλοπέραση για κάποιους. Εξάλλου, υπάρχουν κι εκείνοι που νομίζουν ότι θα τα κάνουν… θάλασσα με τους συντρόφους τους. Κι αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι το 38% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ανησυχεί πως στις διακοπές μπορεί να σπάσει τα νεύρα των συντρόφων του.


Διαβάστε περισσότερα...