Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Εισαγγελική πρόταση να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ


Την αρχειοθέτηση της υπόθεσης που αφορά καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου η χώρα να καταφύγει σε μνημόνιο, προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας διαπιστώνοντας ότι δεν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στον επικεφαλής της αρχής Ανδρέα Γεωργίου και άλλα δυο στελέχη της. Είναι η δεύτερη φορά που προτείνεται η αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης και τον τελευταίο λόγο θα έχει το συμβούλιο εφετών που θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες.

Η υπόθεση είχε φτάσει πάλι ένα βήμα πριν από την αρχειοθέτηση το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο τότε το συμβούλιο εφετών είχε αντίθετη άποψη από την ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη που ερεύνησε την υπόθεση αλλά και τον εισαγγελέα που ζητούσαν να μπει η δικογραφία στο αρχείο.

Το συμβούλιο εφετών είχε ζητήσει να επιστρέψει η υπόθεση στην ανάκριση παραγγέλλοντας μάλιστα να διενεργηθούν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλούν μετανάστρια ότι θα της φέρουν τη… Χρυσή Αυγή


Στο στόχαστρο κάποιων νοσηρών μυαλών βρίσκεται μία μετανάστρια από την Αιθιοπία, ιδιοκτήτρια καφέ, η οποία είναι παντρεμένη με Έλληνα και βρίσκεται στη χώρα μας 25 χρόνια.

Όπως καταγγέλλει την απειλούν ότι θα της φέρουν τη Χρυσή Αυγή, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης άγνωστοι ζωγράφισαν μία σβάστικα, δίπλα στην καφετέρια που διατηρεί στην πλατεία Αμερικής.

Η 39χρονη μητέρα έχει καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νύφη σκότωσε την 94χρονη πεθερά της


Στα χέρια της αστυνομίας η 42χρονη.
Συνελήφθη χθες βράδυ στο Κρανίδι Αργολίδας μια 42χρονη, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και μάλιστα της ηλικιωμένης πεθεράς της.

Σε βάρος της 42χρονης εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Τρίπολης και χθες βράδυ οι αστυνομικοί του τμήματος Κρανιδίου το εκτέλεσαν, συλλαμβάνοντας την 42χρονη η οποία θα οδηγηθεί αργότερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου του 2013 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρίπολης χτυπημένη και σε κακή κατάσταση μια 94χρονη γυναίκα, στην οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οδηγήθηκε στο σπίτι της, όπου την επομένη ημέρα κατέληξε.

Ακολούθως, λόγω του αιφνιδίου θανάτου της, διατάχθηκε από το Αστυνομικό τμήμα Τρίπολης που ενεργούσε προανάκριση την διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Ο ιατροδικαστής στην έκθεσή του, ανέφερε ως πιθανή αιτία θανάτου τα χτυπήματα που είχε δεκτή η 94χρονη. Επιπλέον, κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψαν και ενοχοποιητικές μαρτυρίες σε βάρος της 42χρονης, που αναφέρουν ότι χτύπησε την ηλικιωμένη πεθερά της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μεταφυσικό παιχνίδι που έχει ξετρελάνει το διαδίκτυο


Σχηματίζουν ένα σταυρό και καλούν το πνεύμα.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μεξικάνικο παιχνίδι δαιμόνων… Πλέον, έχει προκαλέσει φρενίτιδα παγκοσμίως, με πολλές εικόνες στο Twitter.

Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό το παιχνίδι, που ονομάζεται «Charlie Charlie Challenge», τότε να τι γράφουν τα διεθνή μίντια: η πρόκληση είναι να καλέσετε το πνεύμα, που ονομάζεται Charlie, και να του θέσετε ερωτήσεις.

Γράφετε από δυο φορές τις λέξεις «ναι» και «όχι» σε ένα χαρτί, σε σχήμα τετραγώνου, τοποθετείται δυο μολύβια σε σχήμα σταυρού –χωρίζοντας δηλαδή τις τέσσερις λέξεις-, και στη συνέχεια ρωτάτε «Charlie, Charlie που είσαι;».

Αν το πνεύμα βρίσκεται στο… χώρο, θα μετακινήσει τα μολύβια, αν όχι τότε δοκιμάστε αργότερα…










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα διαδικτυακής αποπλάνησης τα κορίτσια


Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι φυγές εφήβων από το σπίτι τους στη μνημονιακή Ελλάδα, με τα απολογιστικά στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το πρώτο τετράμηνο του 2015 να αναφέρουν 39 αιτήματα για αναζήτηση ανηλίκων, εκ των οποίων ποσοστό 74,5% αντιστοιχεί σε φυγή. Το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ξεπερνά το 50% των εξαφανίσεων.

Στην πλειονότητά τους οι έφηβοι που το σκάνε από το σπίτι είναι κορίτσια (ποσοστό 72%) και όπως εξηγεί ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», κ. Κώστας Γιαννόπουλος πίσω από τη φυγή των κοριτσιών, εκτός από τα ενδο-οικογενειακά προβλήματα, κρύβεται και η εξάπλωση της διαδικτυακής αποπλάνησης που υφίστανται αυτά τα παιδιά καθώς συνομιλούν με άγνωστους ανθρώπους στο διαδίκτυο, οι οποίοι συχνά τα ξελογιάζουν ή τα παρασέρνουν.

Κατά το περσινό έτος, το «Χαμόγελο» δέχτηκε μέσω της ευρωπαϊκής γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά (116000) 111 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων ποσοστό 69% αφορούσε φυγές εφήβων. Συνολικά για το 2014 και το Α’ τετράμηνο του 2015 το «Χαμόγελο» δέχτηκε 150 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών, χειρίστηκε 118 περιπτώσεις και βρήκε τα 104 παιδιά. Για μια φυγή 12χρονου εφήβου, το «Χαμόγελο» έλαβε κλήση από την Αστυνομία ότι το παιδί το έσκασε μαζί με 100 ευρώ και πως αντιμετώπιζε θέματα ψυχικής υγείας, ενώ είχε εκδηλώσει την πρόθεση να ζήσει με τους παππούδες του.

Η μητέρα του ανακάλυψε ότι ο γιος της «έμπαινε» τακτικά στην ιστοσελίδα των υπεραστικών λεωφορείων και ειδοποιήθηκε η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής». Τελικά το παιδί βρέθηκε ασφαλές στο επαρχιακό σπίτι των παππούδων του. Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε πέρσι 369 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρήκε 325 παιδιά, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2015 διαχειρίστηκε 126 εξαφανίσεις και βρήκε 91 παιδιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τουρίστρια έσπασε μινωικό έκθεμα μέσα σε μουσείο


Λιποθύμησε και παρέσυρε το πιθάρι που είχε καταφέρει να επιβιώσει στον χρόνο.

Θρύψαλα έγινε ένα αρχαίο πιθάρι που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όταν μια τουρίστρια αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε, παρασέρνοντας και το έκθεμα.

Η τουρίστρια δεν τραυματίστηκε παρά μόνο επιπόλαια, το πιθάρι, όμως, υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά, σύμφωνα με το cretalive.gr. Το περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο ενώ η τουρίστρια ξεναγούνταν σε αίθουσα του Μουσείου.

Ο αρχαίος θησαυρός της Κρήτης έσπασε σε πολλά κομμάτια και πλέον έχει μεταφερθεί προκειμένου να επιχειρηθεί η εκ νέου συναρμολόγησή του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελβετία ψάχνει αγρότες με 3.000 ευρώ μισθό το μήνα


Άνοιγμα στους πρόσφυγες κάνει η Ελβετία, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εργατικό δυναμικό για τα αγροκτήματα.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ελβετών Αγροτών και το υφυπουργείο Μετανάστευσης (SEM) τάχθηκαν υπέρ της απασχόλησης των προσφύγων και έτσι ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα τριών ετών, με την πρόσληψη προσφύγων που θα εργαστούν σε αγροκτήματα.

Δέκα, λοιπόν, αγροκτήματα σε όλη την Ελβετία έχουν επιλεγεί για αυτή την πιλοτική δοκιμή και ήδη αρκετοί είναι οι πρόσφυγες εργαζόμενοι που έχουν συμφωνήσει να εργαστούν.





Ο μισθός του νεοπροσληφθέντα «αγρότη» για τον πρώτο μήνα θα είναι 2.000 ευρώ και από τον δεύτερο μήνα θα φτάσει ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Ήδη η Ένωση Ελβετών Αγροτών ξεκίνησε εκστρατεία υποδοχής μεταναστών, τους οποίους προτίθεται να εντάξει επαγγελματικά στις αγροτικές εργασίες, επί πληρωμή, και με παράλληλες παροχές όπως η εκμάθηση της γλώσσας.

Σύμφωνα με την Ένωση και το SEM, οι πρόσφυγες που θα προσληφθούν θα έχουν την ευκαιρία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και να ενσωματωθούν αρμονικά στην τοπική κοινωνία.

Επί του παρόντος, μόνο το ένα τρίτο του συνόλου των προσφύγων είναι σε θέση να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό τα πρώτα χρόνια στην Ελβετία. Οι αγρότες θα ωφεληθούν από αυτό πρόγραμμα και δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν για εποχικούς εργάτες ή για εργάτες εκτός συνόρων της χώρας.

Η Ένωση Αγροτών επεσήμανε ότι ο γεωργικός τομέας απασχολεί περίπου 25.000 έως 35.000 ξένους εποχικούς εργαζομένους, κυρίως Πολωνούς και Πορτογάλους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διερευνώνται οι δυνατότητες στελέχωσης των ΑΕΙ


Απάντηση του υπουργού Παιδείας.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα προσωπικού στα ΑΕΙ και κατόπιν εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ από όλα τα ΑΕΙ να προβούν στην καταγραφή των αναγκών τους σε πάσης φύσεως προσωπικό. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάσθηκαν αρμοδίως, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω στελέχωσης των Ιδρυμάτων με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία τους, προς εκπλήρωση της συνταγματικής αποστολής τους.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ των άλλων σε έγγραφό του ο Αριστείδης Μπαλτάς στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η ερώτηση κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να μάθουν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο υπουργός Παιδείας ώστε να προχωρήσει άμεσα το ΦΕΚ του διορισμού των υπό διορισμό μελών ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των ΑΕΙ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η δίκη για το θάνατο του Ιλία Καρέλι


Στο εδώλιο θα καθίσουν 13 δεσμοφύλακες.

Για αύριο έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλβανού κρατούμενου Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία, ενώ στο ίδιο δικαστήριο παραπέμφθηκε κι ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.

Ξεκινά η δίκη για το θάνατο του Ιλία Καρέλι

Η πολύκροτη υπόθεση είδε το «φως» της δημοσιότητας πέρσι τον Μάρτη. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι υπέβαλλαν τον Αλβανό βαρυποινίτη σε βασανιστήρια προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία που διέπραξε -λίγες μέρες πριν μεταχθεί στη Νιγρίτα- σε βάρος συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατείτο ο αλλοδαπός. Έξι από τους παραπάνω κατηγορούμενους είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, ύστερα από τις απολογίες τους σε τακτική ανακρίτρια. Πριν από λίγο καιρό όμως αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί από την πρώτη στιγμή ελεύθεροι, στη συντριπτική τους πλειονότητα με περιοριστικούς όρους.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμος για την ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης


Τέλος στα προγράμματα σπουδών που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο του 2015.

Ανακοινώθηκαν τα προγράμματα σπουδών για όλα τα μαθήματα της Γ Λυκείου ωστόσο για την εξεταστέα ύλη θα πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τις σελίδες και τα συγκεκριμένα χωρία για κάθε διδακτικό αντικείμενο των τεσσάρων ή των πέντε μαθημάτων στα οποία θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι το 2016.

Για παράδειγμα στη Χημεία μπορεί να ανακοινώθηκαν οι ενότητες αλλά όχι οι σχετικές σελίδες. Πληροφορούμαστε ότι για τη Θερμοχημεία, Χημική Κινητική θα πρέπει οι μαθητές να γνωρίζουν τους ορισμούς ενώ εντός ύλης αναμένεται να είναι όλο το κεφάλαιο της χημικής ισορροπίας. Στην ενότητα της Οξειδοαναγωγής στην εξεταστέα ύλη αναμένεται να περιλαμβάνονται οι ορισμοί και κάποιες οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις.

Η εξεταστέα ύλη ενδέχεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών του 2015-16.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κόκκινο» άναψε το ΣτΕ στη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά


Δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία.

Ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση για μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στο κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» κρίνοντας ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία.

Αν και ήδη έχει αποφασιστεί ότι τα δικαστήρια του Πειραιά δεν θα μεταφερθούν στο κτίριο της «Κεράνης» οι σύμβουλοι Επικρατείς ήρθαν να επισφραγίσουν με την απόφαση τους την επιλογή αυτή κάνοντας δεκτή την προσφυγή δικηγόρων του Πειραιά.

Στην προσφυγή τους οι δικηγόροι ανέφεραν ότι «η μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο επίμαχο κτίριο πλήττει την ορθή και εύρυθμη απονομή της Δικαιοσύνης και τα επαγγελματικά τους συμφέροντα, δυσχεραίνοντας την άσκηση του λειτουργήματός τους».

Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1113/2015 απόφασή του έκρινε ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία ολοκληρώνεται με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, όπως προβλέπει η νομοθεσία (νόμος 1650/1986).

Επιπλέον, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας δεν διερευνήθηκαν και «τα ζητήματα της προσβασιμότητας του επίμαχου κτιρίου για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των δικαστηρίων του Πειραιά, τα οποία καλύπτουν και νησιά του Αργοσαρωνικού, όπως και των επιπτώσεων του έργου από κυκλοφοριακής απόψεως, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπή κυκλοφορίας μεθαύριο πρωί στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών


Θα πραγματοποιηθούν έργα αποξήλωσης αγωγών μέσης και χαμηλής τάσης.

Ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 28 Μαΐου στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποξήλωσης υφιστάμενων αγωγών μέσης και χαμηλής τάσης.

Συγκεκριμένα, για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών, στο 121,6 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, θα υπάρξει ολικός αποκλεισμός κυκλοφορίας, διάρκειας δέκα λεπτών, και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, με ώρα έναρξης στις 9:00 το πρωί.

Οι αρχές καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από το παραπάνω σημείο και να ακολουθούν την οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας


Περιβαλλοντικό "καπέλο" στα αυτοκίνητα 20ετίας


Τον Νοέμβριο του 2009 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει σχεδόν μονολεκτικά το τέλος των κινήτρων απόσυρσης ΙΧ.

Το 2010 το μέτρο επανήλθε και με διαρκείς παρατάσεις συντηρείται έως σήμερα, δίνοντας το φιλί της ζωής σε μια αγορά η οποία γνώρισε κάθετη πτώση στα χρόνια του Μνημονίου.

Με βάση τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών, τα κίνητρα απόσυρσης μετρούν τις τελευταίες εβδομάδες ζωής τους, καθώς σχεδιάζεται να καταργηθούν και να παραχωρήσουν τη θέση τους σε ένα σύστημα, το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

Πρακτικά, η ενίσχυση για την αντικατάσταση των παλαιών ΙΧ θα ισχύσει μόνο για όσους αγοράζουν φθηνά αυτοκίνητα, μέσω των αλλαγών στη φορολογία. Εναλλακτικά, το πιθανό όφελος αγοράς νέου φθηνού ΙΧ ενδέχεται να συνδεθεί και με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος του υποψήφιου αγοραστή.

-----------------------

Προς «μπόνους» για τα αυτοκίνητα με υγραεριοκίνηση

Το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ και τα τέλη κυκλοφορίας

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί μέσα στις επόμενες μέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στη φορολόγηση των ΙΧ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας για τα μικρά και αντιρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, αλλά και επιβράβευση για όσους έχουν μετατρέψει τους κινητήρες των ΙΧ τους σε πιο φιλικά για το περιβάλλον καύσιμα.

Αυτό που για το υπουργείο Οικονομικών είναι σίγουρο, είναι ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αλλαγών θα είναι θετικό. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη δεν αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των καυσίμων. Είναι όμως ανοικτό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τις έξι προτάσεις, δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για τη φορολόγηση των αυτοκίνητων ανοίγει όμως το θέμα, με στόχο η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς να μη διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες και να κατατεθεί το συντομότερο για να μην παγώσει η αγορά αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η φορολόγηση να είναι ανάλογη με την άξια όχι με τον κυβισμό, ενώ αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση σε παλιά αυτοκίνητα 20ετιας, και μπόνους με μετατροπές κινητήρων σε πιο καθαρής τεχνολογίας.

Το υπουργείο εξετάζει και τη ριζική αλλαγή των τελών κυκλοφορίας.

------------------------

Τέλη και καύσιμα σε διαβούλευση για τη νέα φορολογία των ΙΧ


Τη διαδικασία της διαβούλευσης ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών δε απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί ακόμη και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Σταματήστε τις περικοπές στη δημόσια υγεία"


Συστάσεις για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τερματισμό των περικοπών στη δημόσια υγεία σε εποχές κρίσης.

Με τις συστάσεις καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν δύο σημαντικοί κίνδυνοι: η ανθεκτικότητα βακτηρίων στα αντιβιοτικά που ευθύνεται πλέον για 37.000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ, αλλά και η συνεχής αύξηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, από την οποία υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι. Μερικές από τις συστάσεις: αυστηρή απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή, περιορισμός της χρήσης στην κτηνιατρική, ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς μέσω Ίντερνετ, εμπεριστατωμένη ενημέρωση των ασθενών, βελτίωση των εθνικών συστημάτων καταγγελίας για παρενέργειες και ιατρικά σφάλματα.

Όπως δηλώνει στην Deutsche Welle o ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Σίλβιου Μπουσόι, «οι συστάσεις απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως στα κράτη-μέλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτελέσματα, εάν υλοποιηθούν. Άλλωστε πολλά από τα μέτρα που προτείνουμε δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος. Ασφαλώς είναι σημαντικές οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας, αλλά, για παράδειγμα, μία σύσταση για καλύτερη πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων ή την κατάχρηση αντιοβιοτικών, δεν συνεπάγεται κόστος, ενώ μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Όχι στις περικοπές

Το ψήφισμα εμπεριέχει και ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα: οι ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσουν οι περικοπές στα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς η συνεχής υποχρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως επισημαίνει ο πορτογάλος ευρωβουλευτής Ζοάο Φερέιρα. «Χρειαζόμαστε ιατρικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπές. Αυτό ισχύει για την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, αλλά και για τα νοσοκομεία. Ουσιαστικά δηλαδή χρειαζόμαστε το αντίθετο από αυτό που έγινε όλα τα τελευταία χρόνια. Έχει ευθύνη η Ευρώπη για όλα αυτά» υποστηρίζει ο πορτογάλος ευρωβουλευτής.

Από την πλευρά του ο ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Μπουσόι εντοπίζει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης κυρίως στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ παραδέχεται ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Ωστόσο, συμφωνεί με το αίτημα για πιο γενναιόδωρη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός της υγείας δεν αυξήθηκε ή και μειώθηκε, στο όνομα της λιτότητας» λέει ο Μπουσόι. «Εδώ τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν έχουν αρμοδιότητα να παρέμβουν, αλλά πιστεύω ότι έχουμε καθήκον να εξηγήσουμε το εξής: ο προϋπολογισμός για την υγεία δεν είναι απλώς ‘κόστος᾽. Είναι μάλλον μία επένδυση- μία επένδυση που οφελεί ολόκληρη την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην γöiνουν επιπλέον περικοπές σε κράτη-μέλη, όπου ήδη σήμερα το σύστημα υγείας υποχρηματοδοτείται».

Οργάνωση υπηρεσιών

Ο ιταλός ευρωβουλευτής Πιερνικόλα Πεντιτσίνι, που είναι και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, βλέπει σημαντικό περιθώριο εξοικονόμησης πόρων στην περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, ιδιαίτερα για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα: με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν την ευκαιρία να επεκτείνουν την περίοδο της κατ΄οίκον νοσηλείας, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά και να αποφύγουν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αλλά και εδώ, υποστηρίζει ο ιταλός ευρωβουλευτής, η αποτελεσματική στρατηγική προϋποθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση και ανάγεται σε γενικότερα ζητήματα αξιοκρατίας και οργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών.

«Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, θα έχουμε εκατομμύρια θύματα μέχρι το 2050, εάν δεν λάβουμε μέτρα» τονίζει ο Πεντιτσίνι. «Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με ένα άλλο, προϋπάρχον πρόβλημα, το οποίο είναι η πολιτική παρέμβαση στην υγεία. Όταν επιλέγεις τα στελέχη της υγείας με πολιτικά και όχι με αξιοκρατικά κριτήρια, αυτό σημαίνει ότι υποβαθμίζεις και το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκαν εφημερίδες γιατί αποκάλυψαν βιασμούς παιδιών


Η κυβέρνηση του Σουδάν θα απαγορεύσει την κυκλοφορία τους.

Τις εκδόσεις δέκα μεγάλων σε κυκλοφορία εφημερίδων κατάσχεσαν οι αρχές του Σουδάν γιατί με δημοσιεύματα τους αποκάλυψαν βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά.

Οι εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει την Κυριακή ρεπορτάζ που βασιζόταν στην ομιλία ενός ακτιβιστή που υποστήριζε πως ο βιασμός και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο σε οχήματα που μεταφέρουν παιδιά στο σχολείο.

Οι εργαζόμενοι των εφημερίδων δήλωσαν στο Reuters ότι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα τυπογραφικά τους πιεστήρια αργά την νύχτα της Κυριακής και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας για να κατασχέσουν ολόκληρο το τιράζ της έκδοσης της Δευτέρας.

Πηγή στην κρατική υπηρεσία ασφαλείας επιβεβαίωσε την εικασία των συντακτών ότι οι κατασχέσεις συνδέονται με τη δημοσίευση του θέματος για τις σεξουαλικές επιθέσεις.

«Σήμερα διακόψαμε την διανομή 10 εφημερίδων, επειδή χθες δημοσίευσαν ανεύθυνα θέματα για εγκλήματα παρενοχλήσεων και βιασμού», δήλωσε η πηγή από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών.

Παράλληλα πρόσθεσε πως θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τεσσάρων εξ αυτών των εφημερίδων για αρκετές ακόμη μέρες, ενώ η κυβέρνηση ενδέχεται να ασκήσει διώξεις σε κάποιες από αυτές.
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποιες καταθέσεις σχεδιάζεται φορολόγηση - Τι αλλάζει στα ΙΧ - Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ και τις αναλήψεις


Το σχέδιο Βαρουφάκη για τις αδήλωτες καταθέσεις


Την καταβολή φόρου 15% για την νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και 30% για καταθέσεις σε εγχώριες τράπεζες προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διήμερο. Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα πληρωθεί κανονικά η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, αφού όπως είπε θα υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές.

Η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εξωτερικού.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες του εξωτερικού o οδηγός θα είναι το μοντέλο που θα εφαρμοσθεί για τις καταθέσεις στην Ελβετία με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τις Ελβετικές αρχές. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας να τα νομιμοποιήσουν χωρίς την υποχρέωση να τα επαναπατρίσουν πληρώνοντας φόρο. Η πρόταση που θα θέσει στη διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών είναι ο φορολογικός συντελεστής για τη νομιμοποίηση των καταθέσεων αυτών να είναι 15%. Όσοι το αποδεχθούν θα μπορούν μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, να πληρώσουν το φόρο και να λάβουν κωδικό τακτοποίησης. Οι καταθέτες αυτοί θα απαλλάσσονται από διώξεις για φοροδιαφυγή, όχι όμως για άλλα ποινικά αδικήματα όπως πχ το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το ίδιο ακριβώς σύστημα νομιμοποίησης και με τον ίδιο συντελεστή θα ισχύσει για όλους όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι τράπεζες της Ελβετίας θα αποστείλουν επιστολή σε όλους τους Έλληνες πελάτες τους και θα τους καλούν να προσκομίσουν εντός ολίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα προειδοποιούνται ότι θα κλείσει ο τραπεζικός λογαριασμός τους.

Σημειώνεται ότι από το 2017 η Ελβετία, με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι υποχρεωμένη να αποκαλύπτει στοιχεία όλων των ευρωπαίων πολιτών στις τράπεζές της. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών το κοινό συμφέρον Ελλάδος και Ελβετίας από τη συμφωνία αυτή είναι μην αποδημήσουν ως το 2017 οι καταθέσεις αυτές προς φορολογικούς παραδείσους. «Για να μην συμβεί αυτό συμφωνήσαμε στη σύνταξη της συμφωνίας εθελοντικής αποκάλυψης που είναι συμφέρουσα και για τις δύο χώρες» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντίστοιχη διαδικασία θα υπάρξει και για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός συντελεστής να ανέλθει στο 30%.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το ύψος των δύο φορολογικών συντελεστών είναι κάτι που θα αποφασισθεί μετά τη διαβούλευση η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διήμερο.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε για άλλη μια φορά σενάρια ότι θα φορολογηθούν κεφάλαια καταθέσεων. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική είπε ότι συζητείται να υπάρξει ένα μικρό τέλος για αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες προκειμένου να ενισχυθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος και να υπάρξει αντικίνητρο στη χρήση μετρητών στις συναλλαγές.

Τι αλλάζει στα Ι.Χ.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος είναι το νέο καθεστώς να είναι αποτελεσματικότερο και δικαιότερο. «Θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο αυτοί των οποίων το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη αξία και λιγότερο αυτοί με αυτοκίνητο μικρότερης αξίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, επιδίωξη της κυβέρνησης είπε ο υπουργός είναι η επιβράβευση όσων έχουν προχωρήσει σε μετατροπές με στόχο την εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στο ΙΧ αυτοκινητό τους. Παράλληλα δεν απέκλεισε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ούτε κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ( πχ για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας).

Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά η διαβούλευση για τις αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των εμπόρων των αυτοκινήτων.

ΦΠΑ: Δύσκολη διαπραγμάτευση για τους συντελεστές

Η κυβέρνηση παραμένει στην πρόταση των τριών συντελεστών ΦΠΑ που έχει υποβάλλει και η οποία προβλέπει την υπαγωγή όλων των τροφίμων τον χαμηλό συντελεστή. Οι τρεις συντελεστές που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι 7% 14% και 22%. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, εξετάζεται να υπάρξει χαμηλότερος συντελεστής εφόσον γίνεται χρήση πλαστικού χρήματος στην εστίαση και στον τουρισμό προκειμένου να μην πληγούν οι δύο αυτοί τομείς από τις αλλαγές. Η καθιέρωση χαμηλότερου συντελεστή με τη χρήση πλαστικού χρήματος βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και για τις πληρωμές σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ιδιαίτερα μαθήματα ως κίνητρο για να αντιμετωπισθεί η υψηλή φοροδιαφυγή που παρατηρείται στους τομείς τους.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους επιμένουν σε δύο συντελεστές οι οποίοι μάλιστα είναι αρκετά υψηλότεροι από αυτούς που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

---------------

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα επιβληθεί τέλος στις αναλήψεις


«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:

«Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρικτό τέλος μέσα στις φλόγες


Τριάντα οκτώ νεκροί από τη φωτιά στο γηροκομείο στην Κίνα - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Στους 38 ανεβάζει νεότερος απολογισμός τους ανθρώπους που βρήκαν τραγικό θάνατο στη φωτιά που ξέσπασε σε γηροκομείο στην επαρχία Χενάν της Κίνας. Ακόμα έξι τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά.

Η φωτιά ξέσπασε στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα και η πυροσβεστική έδωσε μάχη με τις φλόγες για να σώσει όσους περισσότερους μπορούσε.

Η κυβέρνηση της επαρχίας επιβεβαίωσε τους 38 νεκρούς ενώ ακόμα έξι άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Κινέζος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να καταβάλουν όλοι κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν τους τραυματίες του γηροκομείου ενώ ζήτησε ενδελεχή έρευνα για το περιστατικό.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται αλλά αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε πως οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο γηροκομείο φιλοξενούνταν τουλάχιστον 100 ηλικιωμένοι, ορισμένοι εξ αυτών με προβλήματα κίνησης.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο υπ. Παιδείας για το διορισμό ομογενών εκπαιδευτικών σε σχολεία της ομογένειας


Ερώτηση από την κα Ξουλίδου.
Απαντώντας στην Ερώτηση την οποία κατέθεσε η Βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου σχετικά με την επαναφορά του διορισμού των Ομογενών Εκπαιδευτικών και των Εκπαιδευτικών μονίμων κατοίκων Εξωτερικού στα Ελληνικά Σχολεία της Ομογένειας της Β.Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας και τη διατήρηση των εν λόγω Ελληνικών σχολείων μετά τη σχολική χρονιά 2015-16 σας κάνουμε γνωστό ότι τα άνω ζητήματα, θα εξεταστούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και υπό το πρίσμα της υπάρχουσας κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η ερώτηση κατατέθηκε από την κα Ξουλίδου η οποία αναφερόταν στο γεγονός ότι βρισκόταν σε ισχύ, από το 2002 έως το 2012, νόμος που διόριζε τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού στα αμιγή Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Γερμανίας σε ποσοστό περίπου 10%.Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι με το νόμο 4027/2011 καταργήθηκαν οι θέσεις των ομογενών εκπαιδευτικών στα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας. Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί, ωστόσο, είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απόδημος ελληνισμός. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν και έχουν αντιληφθεί τις συνθήκες ζωής και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών της ομογένειας και του τρόπου ζωής της Γερμανίας, γνωρίζουν το εκπαιδευτικό αλλά και το συνολικό σύστημα της χώρας που ζούν.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Στοιχείο ενότητας του ελληνισμού και διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αποτελεί η Ελληνική Ομογένεια, η οποία στηρίζει και αναδεικνύει στο εξωτερικό την Ελληνική παιδεία. Ειδικότερα οφείλουμε να παρέχουμε στα ελληνόπουλα του εξωτερικού μια δημόσια παιδεία που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της ελληνικότητάς τους και θα αποτελεί ανάχωμα στην αφομοίωσή τους από τις κοινωνίες στις οποίες ζουν, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει και ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης με τους νέους των χωρών διαβίωσής τους. Στην κατεύθυνση αυτή από το 2002 έως το 2012 μετά από μεγάλη προσπάθεια από την μεριά των Ομογενών, βρισκόταν σε ισχύ νόμος που διόριζε τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού στα αμιγή Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Γερμανίας σε ποσοστό περίπου του 10%.

Στη συνέχεια ο νόμος 4027/2011 κατάργησε τα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας της Γερμανίας. Ο Νόμος αυτός χρειάζεται να καταργηθεί με στόχο να διατηρηθούν τα Ελληνικά σχολεία, τα οποία παρέχουν στα παιδιά των Ομογενών μας Ελληνική παιδεία και μόρφωση. Μετά από συνεχή αγώνα του συλλόγων γονέων των σχολείων, του συλλόγου των Ομογενών εκπαιδευτικών και με χρήση ασφαλιστικών μέτρων δια της νομικής οδού, τα σχολεία αυτά μετά από μεγάλο αγώνα διατηρήθηκαν με παράταση μέχρι και τη σχολική χρονιά 2015 - 2016. Η ομογένεια δεν πρέπει να στερηθεί τα Ελληνικά σχολεία της και ούτε τα Ελληνόπουλα του Εξωτερικού από την Ελληνική μόρφωση, τη στιγμή μάλιστα που ένα τεράστιο πλήθος Ελλήνων νεομεταναστών εγκαθίσταται στη Γερμανία και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής να συνεχίσουν στα Ελληνικά σχολεία. Διαφορετικά τα παιδιά αυτά επειδή δεν γνωρίζουν την Γερμανική γλώσσα κατεβαίνουν τρεις τάξεις τουλάχιστον στο Γερμανικό σχολείο. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας να γίνουν η νέα εργατική Γερμανική τάξη αλλά πρέπει να σταθούμε αρωγοί στη προσπάθεια που καταβάλλουν για ένα καλύτερο αύριο στη ζωή τους μέσω της Ελληνικής παιδείας και εκπαίδευσης.

Επιπλέον με τον νόμο 4027/2011 καταργούνται οι θέσεις των ομογενών εκπαιδευτικών στα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας. Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί, ωστόσο, είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απόδημος ελληνισμός. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν και έχουν αντιληφθεί τις συνθήκες ζωής και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών της ομογένειας και του τρόπου ζωής της Γερμανίας, γνωρίζουν το εκπαιδευτικό αλλά και το συνολικό σύστημα της χώρας που ζουν.

Κύριε Υπουργέ κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Προτίθεσθε να επαναφέρετε τις θέσεις των ομογενών εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών μονίμων κατοίκων εξωτερικού;

2. Προτίθεσθε να διατηρήσετε τα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας της Γερμανίας μετά τη σχολική χρονιά 2015 - 2016;


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για φθορά δημόσιας περιουσίας από το ΥΠΟΙΚ


Το Δημόσιο είχε κινηθεί εναντίον 6 μαθητών για τα επεισόδια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Το υπ. Οικονομικών δεν θα συνεχίσει τη διαδικασία με την οποία το Δημόσιο ζητούσε αποζημίωση για φθορά δημόσιας περιουσίας από έξι μαθητές, κατά τη διάρκεια των γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Την πρόθεση αυτή του υπ. Οικονομικών γνωστοποίησε ο υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης, επικαλούμενος την αθώωσή των τότε μαθητών από τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Αναφορικά με την υπ' αριθμόν 470/15-1-2013 έκθεση κατάθεσης αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του ειρηνοδικείου Πειραιά κατά των 6 σε αυτήν αναφερομένων εναγομένων (τότε μαθητών) για τα γεγονότα που επακολούθησαν της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου λόγω και της αθώωσής τους από τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια για το αδίκημα της φθοράς ξένης (δημόσιας) ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι δεν έχει έννοια η συνέχιση της εναντίον τους διαδικασίας της αγωγής αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων και συγκεκριμένα του Ειρηνοδικείου Πειραιά κατά τη δικάσιμο της 28/5/2015».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή σε ιδιοκτήτρια σκύλου


Είχε επιτεθεί και τραυματίσει ένα τρίχρονο αγόρι.

Με τη… σφραγίδα του Αρείου Πάγου επικυρώθηκε απόφαση με την οποία επιβλήθηκε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή σε ιδιοκτήτρια σκύλου ράτσας Λαμπραντόρ το οποίο επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα τρίχρονο αγόρι, την ώρα που έπαιζε, αλλά και τη μητέρα του που πήγε να το βοηθήσει.

Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο καθώς η ιδιοκτήτρια του σκύλου άσκησε αναίρεση κατά της καταδικαστικής απόφασης που της επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο ο οποίος έκρινε πως η επίμαχη απόφαση «έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού εκθέτει με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά, τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδείχθηκαν από την ακροαματική διαδικασία και συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή».

Ο σκύλος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, άρπαξε κυριολεκτικά το παιδί, που έπαιζε στο δρόμο, έξω από τα κάγκελα της μονοκατοικίας στην οποία ήταν φύλακας . Όταν η μητέρα άκουσε τις φωνές έσπευσε στην αυλή του σπιτικού για να βοηθήσει το 3χρονο παιδί της δέχτηκε και η ίδια επίθεση.

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση η ιδιοκτήτρια του σκύλου

- δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην είναι δυνατόν το Λαμπραντόρ να επιτεθεί σε ανθρώπους, που περνούσαν έξω από την εξοχική οικία της,
- δεν φρόντισε να δέσει σωστά το σκύλο μέσα στην αυλή,
- δεν του τοποθέτησε φίμωτρο και
- δεν μερίμνησε να κλείσει τα κενά μεταξύ των κάγκελων της περίφραξης της αυλής ώστε να μην έχει πρόσβαση ο σκύλος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόγραμμα εξετάσεων πιστοποίησης αποφοίτων ΙΕΚ


Θα λάβουν μέρος 7.135 υποψήφιοι.

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) ανακοίνωσε το πρόγραμμα διεξαγωγής εξετάσεων πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων Ι.Ε.Κ. 1ης περιόδου 2015.

Στις εξετάσεις θα λάβουν μέρος 7.135 υποψήφιοι, οι οποίοι θα εξεταστούν στο θεωρητικό μέρος 138 ειδικοτήτων και στο πρακτικό μέρος 130 ειδικοτήτων.

Το θεωρητικό μέρος θα διεξαχθεί από το Σάββατο, 27 Ιουνίου έως και την Παρασκευή, 17 Ιουλίου. Η εξέταση διαρκεί 3 ώρες και ο χρόνος προσέλευσης των εξεταζομένων στα Εξεταστικά Κέντρα καθώς και η ώρα έναρξης της διαδικασίας ορίζονται ως εξής:

Καθημερινές

Χρόνος προσέλευσης εξεταζομένων στα Εξεταστικά Κέντρα: έως 17:30 μ.μ.
Έναρξη εξέτασης: 18:00 μ.μ.

Σαββατοκύριακα

Χρόνος προσέλευσης εξεταζομένων στα Εξεταστικά Κέντρα: έως 10:00 π.μ.
Έναρξη εξέτασης: 10:30 π.μ.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να βρίσκονται στα Εξεταστικά Κέντρα μια (1) ώρα πριν από την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του θεωρητικού μέρους των εξετάσεων ανά ημέρα και ειδικότητα.

Η εξέταση του πρακτικού μέρους των εξετάσεων θα διεξαχθεί την ίδια μέρα με την εξέταση του θεωρητικού μέρους ή σε διαφορετική μέρα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του πρακτικού μέρους των εξετάσεων θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 5 Ιουνίου όλα τα διαθέσιμα του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος - Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ


Θα μεταφερθούν στην ΤτΕ 1.193 αδρανείς λογαριασμοί.

Τη μεταφορά σε λογαριασμό του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος των διαθεσίμων φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης που βρίσκονται σε 1.193 αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς σε εμπορικές τράπεζες με υπόλοιπο ως 99,99 ευρώ και το κλείσιμο τους ζητά με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Πρόκειται για λογαριασμούς φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης από τους οποίους οι 1.039 τηρούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, 119 στην Εθνική Τράπεζα, 28 στην Alpha Bank και 7 στην Eurobank.

Στην απόφαση ζητείται η μεταφορά των τυχόν πιστωτικών υπολοίπων, λογαριασμών της Κεντρικής Διοίκησης που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες, στο λογαριασμό Νο 200 «Ε.Δ. - Συγκέντρωση εισπράξεων και πληρωμών», υπολογαριασμός Νο 200543 «Μεταφορά από Διάφορους Λογαριασμούς», ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος - Κεντρικό Κατάστημα, στη μερίδα του Υπολόγου Συμψηφισμών και το κλείσιμο αυτών.

Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρεται στην «ανάγκη κλεισίματος λογαριασμών της Κεντρικής Διοίκησης με ημερομηνία τελευταίας κίνησης μέχρι και την 31η/12/2009 ανεξαρτήτως υπολοίπου ποσού και των τραπεζικών λογαριασμών που παρουσιάζουν στις 15/03/2015 υπόλοιπο από 0,00 έως 99,99 ευρώ με ημερομηνία τελευταίας κίνησης τα έτη 2010-2014 και μέσο ετήσιο χρηματικό υπόλοιπο του έτους 2014 ίσο ή μικρότερο των 99,99 ευρώ».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η μεταφορά των υπολοίπων και το κλείσιμο των λογαριασμών ολοκληρώνεται μέχρι την 5η Ιουνίου.

---------------

«Αδρανείς οι λογαριασμοί που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Σχετικά με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, για τη μεταφορά υπολοίπων στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 και κλείσιμο λογαριασμών που τηρεί η Κεντρική Διοίκηση σε εμπορικές τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει το εξής:

Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που παρουσιάζουν στις 15/03/2015 υπόλοιπο από 0,00 έως 99,99 ευρώ και μέσο ετήσιο χρηματικό υπόλοιπο του έτους 2014, ίσο ή μικρότερο των 99,99 ευρώ. Δηλαδή πρόκειται στην ουσία για αδρανείς λογαριασμούς που στο σύνολο τους για τους 1039 φορείς, δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Επίσης όπως αναγράφεται στην απόφαση, αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς με ημερομηνία τελευταίας κίνησης μέχρι και την 31η/12/2009. Επισημαίνεται τέλος, ότι αντίστοιχες αποφάσεις έχουν εκδοθεί τις προηγούμενες χρονιές, για περίπου άλλους 2000 φορείς του Δημοσίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα πραγματοποιηθεί η τελευταία διδακτική ώρα στα Δημοτικά στις 10/6


Λόγω της ψηφοφορίας για την επιλογή των Διευθυντών.

Στις 10 Ιουνίου θα συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων στην Αθμια και θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την επιλογή των νέων Διευθυντών σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ξεκινήσει μία διδακτική ώρα πριν από τη λήξη του πρωινού ωραρίου κάθε σχολικής μονάδας. Συνεπώς τη συγκεκριμένη ημέρα δεν θα πραγματοποιηθεί η τελευταία διδακτική ώρα, ούτε το ολοήμερο πρόγραμμα.

Χρονοδιάγραμμα επιλογής Διευθυντών Αθμιας Εκπαίδευσης
Από 20/5/2015 έως 25/5/2015 Διαδικασία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας

Από 20/5/2015 έως 3/6/2015 Διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων – Εκλογή εφορευτικών επιτροπών στους συλλόγους διδασκόντων - Προετοιμασία εκλογικής διαδικασίας

4/6/2015 Ανακοίνωση των πινάκων υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής – Ανακοίνωση πινάκων των αντικειμενικών μορίων κατά φθίνουσα σειρά και ανά σχολική μονάδα. Επισημαίνεται ότι στους πίνακες των αντικειμενικών μορίων θα συμπεριλαμβάνονται και οι υποψήφιοι που δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης υποβολής ένστασης και για τους δύο πίνακες Δίπλα από το όνομα του υποψηφίου θα αναγράφονται τα σχολεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τοποθέτηση.

Από 4/6/2015 έως 8/6/2015 Κατάθεση ενστάσεων στην οικεία διεύθυνση τόσο για τους πίνακες υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όσο και για τους πίνακες των αντικειμενικών μορίων – Προαιρετική κατάθεση του βιογραφικού και αυτοπαρουσίαση των υποψηφίων στους συλλόγους διδασκόντων που θα αποτιμήσουν την υποψηφιότητάς τους – κοινοποίηση στις οικείες σχολικές μονάδες των πινάκων εκλογέων.

9/6/2015 Εκδίκαση ενστάσεων – Ανακοίνωση τελικών αναμορφωμένων τόσο των πινάκων υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όσο και των πινάκων των αντικειμενικών μορίων κατά φθίνουσα σειρά και ανά σχολική μονάδα. Δίπλα από το όνομα του υποψηφίου θα αναγράφονται τα σχολεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τοποθέτηση.

10/6/2015 Συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων και διεξαγωγή της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας ( Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ξεκινήσει μία διδακτική ώρα πριν από τη λήξη του πρωινού ωραρίου κάθε σχολικής μονάδας. Συνεπώς τη συγκεκριμένη ημέρα δεν θα πραγματοποιηθεί η τελευταία διδακτική ώρα, ούτε το ολοήμερο πρόγραμμα ) – Σύνταξη πρακτικού εφορευτικής επιτροπής – Αποστολή των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογών με ηλεκτρονικό τρόπο.

11/6/2015 Αποστολή πρακτικού εφορευτικής επιτροπής στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογών – Σύνταξη πρακτικού Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών που θα περιλαμβάνει την πρόταση για αποκλεισμό των υποψηφίων που δεν έλαβαν το απαιτούμενο ποσοστό του 20%, καθώς και τον υπολογισμό των μορίων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι που συνεχίζουν στη διαδικασία με βάση τον αριθμό ψήφων που έλαβαν – Διαβίβαση του εν λόγω πρακτικού στην οικεία Διεύθυνση Π.Ε.

12/6/2015 Καταχώρηση βαθμολογίας - Ολοκλήρωση και ανάρτηση πινάκων της τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης.

Από 12/6/2015 έως 16/6/2015 Κατάθεση ενστάσεων για τον τελικό πίνακα

Από 17/6/2015 έως 18/6/2015 Εκδίκαση ενστάσεων - Πρόταση τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων από το Διευρυμένο ΠΥΣΠΕ – Απόφαση τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών μονάδων Π.Ε. από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

18/6/2015 Πρόσκληση ενδιαφέροντος για επιλογή υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Από 18/6/2015 έως 19/6/2015 Υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας - Συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων και διεξαγωγή της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας – Σύνταξη και αποστολή πρακτικού στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης Π.Ε.

22/6/2015 Ορισμός Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων από το διευρυμένο ΠΥΣΠΕ (αφορά τα σχολεία που οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν υποβάλλει πρόταση. Στα σχολεία που οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν έχουν υποβάλλει πρόταση, τοποθετείται με απόφαση του ΠΥΣΠΕ Υποδιευθυντής σχολείου ο αρχαιότερος εκπαιδευτικός με οργανική θέση στη σχολική μονάδα) - Αποστολή προτάσεων-αποφάσεων ΠΥΣΠΕ στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

23/6/2015 Ανάληψη υπηρεσίας νέων Διευθυντών σχολικών μονάδων,

24/6/2015 Ανάληψη υπηρεσίας νέων υποδιευθυντών σχολικών μονάδων. Προτάσεις – αποφάσεις από το διευρυμένο οικείο ΠΥΣΠΕ για ορισμό Διευθυντών Σχολικών Μονάδων σε σχολεία που για κάποιο λόγο οι θέσεις έμειναν κενές. Στις εν λόγω κενές θέσεις, τοποθετείται με απόφαση του ΠΥΣΠΕ Διευθυντής σχολείου με οργανική θέση στη σχολική μονάδα.

Η τοποθέτηση αυτή είναι προσωρινή, έως ότου υπάρξει εντός τριμήνου επανάληψη της διαδικασίας - Αποστολή προτάσεων-αποφάσεων ΠΥΣΠΕ στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

25/6/2015 Αποφάσεις Περιφερειακού Διευθυντή για τοποθέτηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων σε σχολεία που για κάποιο λόγο έμειναν κενά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας για την αστυνόμευση στα σύνορα


«Η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας σχετικά με την «Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία» στη Σόφια.






Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, συναντήθηκε χθες στη Σόφια με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας σχετικά με την «Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία».



Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνοδεύουν η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος.



Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συναντήθηκε αρχικά με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κυρία Rumiana Bachvarova, με την οποία συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.



Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση του Έλληνα Υπουργού και των Υπουργών Εσωτερικών της Βουλγαρίας κυρίας Bachvarova και Τουρκίας, κ. Sebahattin Öztürk.

Οι τρεις Υπουργοί, παρουσία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συνυπέγραψαν τη Συμφωνία για την Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία. Ακολούθησε συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, στο γραφείο του.



Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κα Bachvarova παρέθεσε γεύμα εργασίας, ενώ αμέσως μετά, ο κ. Πανούσης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Öztürk.



Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας

Η Συμφωνία προβλέπει την ίδρυση στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας «Κοινού Κέντρου Επαφής», στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των συμβαλλόμενων χωρών.

Κύρια αρμοδιότητα του Κέντρου Επαφής θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, τροχαίων παραβάσεων κ.λπ., με σεβασμό στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, μέσω του Κέντρου, οι τρεις χώρες δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων στα εθνικά οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε φυσικές καταστροφές) ή αθλητικών διοργανώσεων που ενδεχομένως έχουν διασυνοριακή επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.

Αστυνομικοί και Τελωνειακοί υπάλληλοι των τριών χωρών θα εργάζονται κάτω από κοινή στέγη, σε χωριστούς ωστόσο χώρους, ενώ η κάθε πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία και θα έχει πρόσβαση μόνο στις δικές της εθνικές βάσεις δεδομένων.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η τριμερής συμφωνία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινούς κινδύνους. Η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τα σύνορά μας.

Χρειάζεται, φυσικά, όχι μόνο αστυνομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, αλλά και πολιτικός τρόπος.

Ζούμε στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στον αιώνα της κατανόησης, της κοινής δράσης και της υπευθυνότητας. Πρόκειται για συμφωνία αντιμετώπισης από κοινού, όχι μόνο των εχθρών της κοινωνίας μας αλλά και της δημοκρατίας.

Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου επαφής των αστυνομικών αρχών μόνον, αλλά και των λαών μας που δείχνουν τη βούλησή τους να ζήσουν ειρηνικά. Κυρίως όμως θεωρώ ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψεκασμοί για τα κουνούπια σε διάφορες περιοχές


Επί ποδός για... ψεκασμούς για τα κουνούπια στη Μακεδονία

Ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

Σε θέση μάχης για την καταπολέμηση των κουνουπιών βρίσκεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η όχληση ήδη είναι μεγάλη σε πολλές περιοχές, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

Οι ψεκασμοί, όπως αναφέρει το makthes.gr πρόκειται να αρχίσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης, οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι μικροί και όχι ικανοί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Διευκρινίζουν ακόμη ότι τα κουνούπια που προκαλούν όχληση όλο αυτό το διάστημα είναι χειμερινά είδη και στο εξής δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ σημειώνουν ότι τα μεγάλα προβλήματα πιθανόν να ανακύψουν από δω και στο εξής, καθώς οι πληθυσμοί που ευδοκιμούν το καλοκαίρι αυξάνονται από τον Ιούνιο.

Η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει ότι φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών αρχίζει εγκαίρως και θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν από έδαφος και αέρα, ενώ το πρόγραμμα θα αρχίσει ταυτόχρονα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

-------------

Ψεκασμοί για τα κουνούπια στα Τρίκαλα

Ελήφθησαν όλα τα μέτρα προφύλαξης για ανθρώπους και ζώα.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τοπική Κοινότητα Ζάρκου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, ψεκασμός σε εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού προς όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, όπως αναφέρθηκε, γίνεται πράξη από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τους Δήμους και τους προέδρους τον Τοπικών Κοινοτήτων.

Η εφαρμογή των φαρμάκων έγινε με εκνέφωση εδάφους με σύγχρονους εκνεφωτές κοντά στις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών και με σκευάσματα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΤ λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης των ανθρώπων, του οικοσυστήματος, των οικόσιτων και παραγωγικών ζώων και του περιβάλλοντος από εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης τόνισε, πως σήμερα βρεθήκαμε στην Τοπική Κοινότητα Ζάρκου όπου συνεχίζουμε τον ψεκασμό σε εστίες κουνουπιών και σε περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, περιοχές που μας έχουν υποδείξει οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζική δηλητηρίαση σκύλων στο Πήλιο


Αιμορραγούσαν και έβγαζαν αφρούς από το στόμα.

Οργή και θλίψη προκαλεί η μαζική δηλητηρίαση 11 αδέσποτων σκύλων και ενός κατοικίδιου στην παραλία Παράδεισος, στην Μπούφα Πηλίου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στις φιλοζωικές οργανώσεις, άγνωστος σκόρπισε στην παραλία δηλητηριασμένα δολώματα, με αποτέλεσμα τα άτυχα τετράποδα να βρουν φρικτό θάνατο.

Τα αδέσποτα σκυλάκια ήταν στειρωμένα και εμβολιασμένα με χρήματα που διέθεσε μέσω προγράμματος η φιλοζωική οργάνωση «PAWS Pelion Greece» που εδρεύει στη Βρετανία και έχει ήδη ενημερωθεί για τη μαζική δηλητηρίαση των ζώων.

Οι φωτογραφίες με τα νεκρά ζώα διάσπαρτα στην παραλία είναι σοκαριστικές. Η εξόντωση των ζώων έγινε την Πέμπτη 21 Μαΐου και η αστυνομία που κλήθηκε από τους φιλόζωους κατέγραψε το συμβάν προχωρώντας σε αυτεπάγγελτη μήνυση κατ΄αγνώστων.

Στο τόπο του εγκλήματος κατέφθασε και κτηνίατρος, ο οποίος διαπίστωσε από την κλινική τους εικόνα ότι τα σκυλιά κατανάλωσαν ισχυρό δηλητήριο, αφού αιμορραγούσαν και έβγαζαν αφρούς από το στόμα.

Την επόμενη ημέρα ένα σκυλάκι που επισκέφθηκε την παραλία Παράδεισος μαζί με τους ιδιοκτήτες του, κατανάλωσε επίσης το δηλητηριασμένο δόλωμα με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να πεθάνει.

Δείγμα της φόλας που εξολόθρευσε τους σκύλους παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών ώστε να σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να διαπιστωθεί τι δηλητήριο χρησιμοποίησε ο δράστης. Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, με βάση και τις μαρτυρίες των κατοίκων.


Πηγή: http://e-thessalia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρά παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα


Έως τις 30 Ιουνίου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων.

Έως τις 30 Ιουνίου θα διαρκέσει το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, που περιλαμβάνει παιδαγωγικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους και θα πραγματοποιηθεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και τις γειτονιές της Αθήνας.

Στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, η προώθηση του σεβασμού στη διαφορετικότητα και η αρμονική συνύπαρξη. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται είναι παιχνίδια απ' όλες τις χώρες, θεατρικό, κουκλοθέατρο, χειροτεχνία με ανακυκλούμενα υλικά, μαθήματα εκμάθησης ελληνικών κ.α.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις αιτήσεις στους Παιδικούς Σταθμούς καθώς και στις ιστοσελίδες του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, www.cityofathens.gr και www.dbda.gr αντίστοιχα. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται καθ'όλη τη διάρκεια του προγράμματος εκτός Σαββάτου και Κυριακής σε:

  • Παιδικούς Σταθμούς κατά τις ώρες από 16:00 έως 19:00
  • στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, Ρόδου 181, Σεπόλια, κατά τις ώρες από 7:30 έως 14:30
  • στο Τμήμα Επιλογής Αιτήσεων και Παρακολούθησης Εγγραφών, στον 4ο όροφο, ή μέσω fax: 210 5152607, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 5150761.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...