Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Θεωρίες συνομωσίας γύρω από… τα UFO


Οι πιο διάσημες ιστορίες εμφάνισης των εξωγήινων γειτόνων μας.

Είτε πιστεύετε στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής είτε όχι, στο πέρασμα των χρόνων δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι είδαν κάτι «περίεργο» να κινείται στην ατμόσφαιρα.

Το ποια «μορφή» μπορεί να πάρει (ή να έχει ήδη!) η εξωγήινη ζωή δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο ερευνητές της NASA ισχυρίζονται ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Κοιτώντας όχι στο μέλλον, αλλά στο πιο κοντινό και λίγο πιο μακρινό παρελθόν μας, δείτε παρακάτω μερικές από τις διάσημες ιστορίες… εμφάνισης (;) εξωγήινων στη Γη, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από την ιστοσελίδα list25.com:

1. Greifswald Lights, Ανατολική Γερμανία (1990)



Στις 24 Αυγούστου του 1990 προσωπικό από τη Ρωσία και τη Γερμανία που εργαζόταν σε πυρηνικό σταθμό κατέγραψε μερικά «ουράνια σημάδια» τα οποία εμφανίστηκαν στον ουρανό επάνω από μια πολύ… «ευαίσθητη περιοχή» αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

2. Warrenton Sighting, Νότια Αφρική (1994)



Ένας αγρότης ισχυρίστηκε ότι είχε δει επανειλημμένα στο νυχτερινό ουρανό ένα αεροσκάφος που έκανε πολύ θόρυβο και ταξίδευε με μεγάλη ταχύτητα δίπλα σε κάτι που περιέγραψε ως το «μητρικό σκάφος». Ο αγρότης περιέγραψε το θόρυβο που έκανε το περίεργο ιπτάμενο αντικείμενο σαν αυτόν ενός ελικοπτέρου.

3. Warden Sighting, Νότια Αφρική (2000)



Το 2000 ένας επιθεωρητής της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι είδε ένα UFO ενώ ταξίδευε στον αυτοκινητόδρομο Ν3 κοντά στην περιοχή Warden στη Νότια Αφρική. Περιέγραψε το UFO ως ένα πορτοκαλί, οβάλ σχήματος φως που ήταν αρκετά μεγάλο για να καλύψει τέσσερις λωρίδες του αυτοκινητόδρομου.

4. Kolkata Sighting, Ινδία (2007)



Το 2007 αρκετοί άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν ένα ιπτάμενο αντικείμενο να κινείται με πολύ γρήγορη ταχύτητα ανάμεσα στις 3:30-6:30 τα ξημερώματα στην Καλκούτα της Ινδίας. Περιέγραψαν το αντικείμενο ως σφαιρικό προς… τριγωνικό, το οποίο εξέπεμπε ένα φωτεινό φως που σχημάτιζε ένα φωτοστέφανο.

5. Vancouver Sighting, Καναδάς (2011)



Στις 20 Φεβρουαρίου του 2011 οι κάτοικοι του Βανκούβερ εντόπισαν και κατέγραψαν πράσινα και κόκκινα φώτα να αναβοσβήνουν με σταθερό ρυθμό. Μετά από μια… λίγο καλύτερη επιθεώρηση του βίντεο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το… UFO δεν ήταν άλλο από… έναν από χαρταετό «ενισχυμένο» με φωτάκια LED.

Και λίγο πιο πίσω στο παρελθόν….

6. Lubbock Lights, Τέξας (1951)



Το 1951 τρεις καθηγητές από το Τεχνικό Κολέγιο του Τέξας εντόπισαν περίπου 20-30 παράξενα φώτα να…πετούν σε σχηματισμό V κοντά στο Lubbock. Το περιστατικό αυτό όμως έγινε γνωστό, χάρη σε μια φωτογραφία που τράβηξε ένας φοιτητής.

7. Jimmy Carter Sighting (1969)



Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Τζίμι Κάρτερ υπέβαλλε μια αναφορά το 1973 για ένα «περίεργο» φως που που είχε δει στο νυχτερινό ουρανό… τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Η αναφορά αυτή έγινε διάσημη όταν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

8. Shag Harbor, Καναδάς (1967)



Το 1967 ένα άγνωστο αντικείμενο συνετρίβη στο Shag Harbor της Νέας Σκωτίας στον Καναδά. Αφού διεξήχθη έρευνα, το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως «άλυτο» από το Καναδικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιχνιδιάρικα γατάκια


Στριμώχτηκαν σε μια γαλότσα και κοιτούν ναζιάρικα το φακό - Δείτε το βίντεο.

Ένα βίντεο με τρία γατάκια να έχουν στριμωχτεί μέσα σε μία γαλότσα για να παίξουν έχει κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου και μάλιστα έχει περισσότερα από 400.000 views.

Το βίντεο δείχνει τα γατάκια να γλείφουν το ένα το άλλο αλλά και να τεντώνονται νυσταγμένα. Και εκεί που στην αρχή φαίνονται δύο μόνο γατάκια, ξαφνικά ξεπροβάλλει κι ένα τρίτο για να κάνει αισθητή την παρουσία του στο φακό.

Δείτε το τρυφερό βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βόλτα πάνω σε... φάλαινα


Το θηλαστικό σήκωσε στον αέρα ζευγάρι που έκανε καγιάκ - Δείτε το βίντεο.

Μία απίστευτη εμπειρία έζησε ένα ζευγάρι που έκανε καγιάκ στην Αργεντινή.

Το ζευγάρι κωπηλατούσε ανοιχτά, στο Πουέρτο Μαδρίν, όταν ξαφνικά αντίκρισε μερικές φάλαινες. Κάποια στιγμή, μία από τις φάλαινες πέρασε κάτω από το καγιάκ και το σήκωσε στον αέρα. Το σκηνικό κατέγραψε άμερα που είχε στο κράνος του ο ένας από τους δύο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τζίντζερ: Το πιο ισχυρό αντικαρκινικό της φύσης


Το τζίντζερ είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, ενώ έρευνες το κατατάσσουν στα ισχυρότερα αντικαρκινικά της φύσης.



Μία πρόσφατη μελέτη από το University of Georgia της Αμερικής, ανακάλυψε ότι η συγκεκριμένη ρίζα έχει την ιδιότητα όχι μόνο να προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου, αλλά και να συρρικνώνει τους ήδη υπάρχοντες όγκους και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση τζίντζερ συρρίκνωσε τον όγκο έως και 56%, χωρίς ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το τζίντζερ βοηθά επίσης στη μείωση των φλεγμονών και στην πρόληψη περισσότερων από 100 ασθενειών.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε φαγητά, ακόμη και cocktails.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νυχτερίδα ρινόλοφος του Blasius


H συγκεκριμένη ομάδα ζώων, των νυχτερίδων, έχει δαιμονοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που συναγωνίζονται τα φίδια στην «ανατριχίλα» που προκαλεί στους περισσότερους ανθρώπους το άκουσμα και μόνο του ονόματός τους.

Η αλήθεια είναι τόσο διαφορετική που τα συγκεκριμένα ζώα είναι, όχι μόνο αναγκαία, αλλά απαραίτητα, καθώς προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον άνθρωπο, μέσω του ιδιαιτέρου τρόπου ζωής τους και ειδικότερα των τροφικών τους απαιτήσεων.



Για την Ελλάδα ας ξεχάσουμε τις μεγαλόσωμες νυχτερίδες (φρουτοφάγα είδη κυρίως άλλων ηπείρων, μόνο ένα είδος στην Κύπρο) ή τα αιμοβόρα είδη (νυχτερίδες «βαμπίρ» που ζουν στην κεντρική και νότια Αμερική).

Στην Ελλάδα τα είδη νυχτερίδων ή χειροπτέρων (χείρα = χέρι και πτερό) τρέφονται αποκλειστικά με νυκτόβια έντομα, μεταξύ των οποίων τα επιβλαβή κουνούπια.

Μελέτες υπολογίζουν ότι οι νυχτερίδες πρέπει κάθε βράδυ να λαμβάνουν τροφή ίση με το 25-33% του βάρους τους, που αναλογεί σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες έντομα!

Το ζώο της εβδομάδας -όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του γένους- έχει μια μορφολογική ιδιαιτερότητα, όπως αποκαλύπτει και το πρώτο συνθετικό του επιστημονικού του ονόματος: rhino=ρίνα (μύτη) και lophus=λοφίο, αφού το ρύγχος περιβάλλεται από μια απόφυση πεταλοειδούς σχήματος με πολύπλοκη δομή από οριζόντιες και κάθετες δερματικές αποφύσεις.

Ο ρινόλοφος του Blasius είναι μια μεσαίου μεγέθους νυχτερίδα με μήκος σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ουράς, μέχρι 85 χιλιοστά, άνοιγμα φτερών μέχρι τα 28 εκατοστά και βάρος μέχρι και 14 γραμμάρια.

Χαρακτηριστικά -όπως σε όλες τις νυχτερίδες- είναι τα πολύ μεγάλα πρόσθια άκρα με μεμβράνη μεταξύ των δακτύλων που δημιουργούν φτερά ικανότατα για πτήση. Έχει σώμα ογκώδες, μεγάλο κεφάλι με μεγάλα αυτιά και χαρακτηριστικό ρύγχος και μικρά μάτια. Η γούνα του είναι φουντωτή, ανοικτή καστανή/κιτρινωπή, με την κοιλιακή περιοχή να είναι ελαφρώς ανοικτότερη.

Εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και απαντάται σε ένα μωσαϊκό ανοικτών οικοτόπων, θαμνότοπων και δρυοδασών, χαμηλών υψομέτρων. Κουρνιάζει σε σπήλαια όπου δημιουργεί αποικίες μέχρι και εκατοντάδων ατόμων, μένει όλο το χρόνο και το χειμώνα πέφτει σε χειμέρια νάρκη.

Είναι νυχτόβιο ζώο και τρέφεται με έντομα τα οποία συλλαμβάνει εν πτήση μέσω ηχοεντοπισμού: ήχοι που παράγουν οι νυχτερίδες στο λαιμό και ενισχύονται από τη μύτη τους «χτυπούν» το θήραμα (ή κάποιο εμπόδιο κινούμενες στο σκοτάδι) και οι αντανακλάσεις των ήχων συλλαμβάνονται από τα αυτιά προειδοποιώντας τη νυχτερίδα για την απόσταση του «στόχου».

Η προστασία του ρινόλοφου του Blasius σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι «αυστηρή», καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους πλήθους συμβάσεων και νόμων, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί «Είδος Προτεραιότητας». Οι άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του σχετίζονται με την όχληση των σπηλαίων που κουρνιάζει και ιδιαίτερα κατά την χειμερία νάρκη και την περίοδο της λοχείας. Οι έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με τη συρρίκνωση, υποβάθμιση και κατακερματισμό των οικοτόπων που τρέφεται και γενικά τη συνεχή απώλεια της φυσικότητας του περιβάλλοντος, ενώ και η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων επηρεάζει αρνητικά τα ζώα μέσω της τροφής τους.

Στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού ο ρινόλοφος του Blasius φαίνεται - από τα μέχρι στιγμής δεδομένα- ότι είναι ο περισσότερο κοινός ρινόλοφος.

Ο νυκτόβιος τρόπος ζωής του δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον επισκέπτη ή τον κάτοικο της περιοχής να τον δει και να θαυμάσει την απαράμιλλη κυνηγετική του ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Η ενόχλησή του από περιέργεια σε σπήλαια κατά της διάρκεια της ημέρας δεν είναι θεμιτή σε καμιά περίπτωση, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραία για το ζώο, οπότε ας μας αρκεί η γνώση ότι ένα ιδιαίτερο και εκπληκτικό ζώο δεν στοιχειώνει τις νύχτες μας, αλλά ακούραστα τρέφεται εργαζόμενο προς όφελός μας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις θαρραλέοι θαλασσοπόροι πραγματοποιούν τον διάπλου της Μεσογείου


Θα διασχίσουν 3.500 ναυτικά μίλια από την Θεσσαλονίκη μέχρι τις Αζόρες με ένα 10μετρο φουσκωτό.

Η αποστολή Hellas – Azores αποτελεί ένα μεγάλο ναυτικό εγχείρημα όπου, 4 συμπατριώτες μας θαλασσοπόροι, θα πραγματοποιήσουν τον διάπλου της Μεσογείου και ακόμα περισσότερο, διασχίζοντας 3.500 ναυτικά μίλια από την Θεσσαλονίκη μέχρι τις Αζόρες με ένα 10μετρο φουσκωτό, που κινείται από τους δύο εξωλέμβιους κινητήρες DF300P της Suzuki.

Η αναχώρηση του σκάφους έγινε στις 23 Ιουλίου από την Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό την Πόντα Ντελγκάδα, το μεγαλύτερο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος των Αζορών. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η Νάπολη, η Μασσαλία, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα. Το ταξίδι υπολογίζεται να ολοκληρωθεί έως τις 20 με 25 Αυγούστου, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών. Το τελευταίο τμήμα του ταξιδιού είναι και το πιο δύσκολο, καθώς αφορά τον διάπλου του Ατλαντικού ωκεανού από την Πορτογαλία έως τις Αζόρες. Για να καλύψουν το τμήμα αυτό (πάνω από 800 ναυτικά μίλια) οι συντελεστές του ταξιδιού υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν δύο ημέρες και δύο νύχτες, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα.

H Suzuki Marine, όντας χορηγός του μεγάλου αυτού ναυτικού εγχειρήματος, εφοδιάζει το συγκεκριμένο σκάφος με δύο, εξωλέμβιους κινητήρες DF300P που μπορούν να λειτουργούν ως δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες. Παράλληλα, με τη τεχνολογία leanburn που διαθέτουν, βελτιώνεται ακόμα περισσότερο η κατανάλωση καυσίμου στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ακόμα πιο μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμου, χωρίς μάλιστα να επηρεάζονται οι ροπές τους.




Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποια θερμοκρασία σκοτώνονται όλα τα μικρόβια στο πλυντήριο;


Μπορεί πολλά απορρυπαντικά να διαφημίζονται ότι καθαρίζουν τα ρούχα και σε κρύο νερό (15 βαθμών), οι ειδικοί όμως φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ερευνητές μικροβιολόγοι πήραν δείγματα από περισσότερα από 100 παιδικά ρούχα, ειδή και παιχνίδια.

Τα μισά από αυτά είχαν πλυθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου και τα υπόλοιπα ήταν άπλυτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις αναλύσεις, το πλύσιμο ρούχων και παιχνιδιών μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου σκοτώνει λίγα μικρόβια.

Πιο συγκεκριμένα, το μικροβιακό φορτίο των ρούχων και των παιχνιδιών μετά το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου ήταν μόλις 14% μικρότερο από αυτό που είχαν όταν ήταν άπλυτα.

Παράλληλα, φάνηκε ότι, μετά από το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου, 1 στα 4 ρούχα και παιχνίδια είχαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα.

Μάλιστα, τα περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα κόπρανα υπήρχαν στα πλυμένα παιχνίδια με τα οποία κοιμούνται αγκαλιά τα μικρά παιδιά, ενώ τα εσώρουχά τους είχαν το υψηλότερο βακτηριακό φορτίο.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 90.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε καθαρό εσώρουχο που έχει πλυθεί με κρύο νερό μπορεί να περιέχει μέχρι 10.000 μικρόβια που σχετίζονται με τα κόπρανα.

Αναλυτικά

- Τα ακάρεα αρχίζουν να πεθαίνουν στους 35-55 βαθμούς Κελσίου.

- Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 55 – 60 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών.

- Τα εσώρουχα, θα πρέπει να πλένονται σε καυτό νερό και ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα (μπλούζες, παντελόνια, φορέματα κλπ) γιατί έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο.

- Να θυμάστε ότι τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.

- Όλα τα ρούχα θα πρέπει να σιδερώνονται καλά.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3 πλεονεκτήματα του καφέ που δεν ήξερες


Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς καφέ; Χωρίς αυτόν, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με δυσκολία την πρωινή κίνηση στους δρόμους, θα πρέπει να κάνετε την παρουσίασή σας μισό-κοιμισμένη, και θα περάσετε στη δουλειά με το χαρακτηριστικό ήχο του εκτυπωτή, να είναι το μόνο που θα σας κρατάει ξύπνιες. Αλλά ο καφές κάνει κάτι περισσότερο απ'το να σας κρατάει σε εγρήγορση. Εδώ σας έχω, τρία περισσότερα οφέλη από τα αγαπημένα...φασόλια μας:

1. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου στον κόσμο, αλλά ο καφές φέρεται να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις πιθανότητές σας να νοσήσετε. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που πίνουν συνήθως αρκετά φλιτζάνια καφέ την ημέρα κατά τη διάρκεια των ετών ή δεκαετιών μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό από τις συνομηλίκους τους να εκδηλώσουν καρκίνο της μήτρας τους.

2. Ο καφές κάνει το δέρμα σας να φαίνεται υπέροχο

Το εξαιρετικό με τον καφέ είναι ότι εξυπηρετεί περισσότερους από ένα μόνο σκοπό. Εσείς που θέλετε να έχετε καλύτερη επιδερμίδα, μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε τον καφέ απευθείας στο σώμα σας. Η καφεΐνη βοηθά να σφίξετε το δέρμα και να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

3. Ο καφές βοηθά να χάσετε βάρος

Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξει τα επιπλέον κιλά, αλλά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Πρώτα απ 'όλα, η καφεΐνη στον καφέ ενεργεί ως κατασταλτικό της όρεξης, και πίνοντας ένα φλιτζάνι το απόγευμα ή μετά το δείπνο μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τους πόθους σας για τα πρόχειρα φαγητά ή γλυκά.

Σε αυτό που δεν θα σας βοηθήσει σίγουρα να χάσετε βάρος, είναι να πίνετε πολλούς καφέδες και να βάζετε πάρα πολλή ζάχαρη μέσα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα λιπαρά επηρεάζουν την αίσθηση της όσφρησης!


Τα πλούσια σε λίπη φαγητά δεν απειλούν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα μας, αλλά και την αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU) ανακάλυψαν ότι η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε λίπη σχετίζεται με σοβαρές δομικές και λειτουργικές αλλοιώσεις του ρινικού συστήματος.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως όσα έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες μυρωδιές, διότι με τον καιρό έχασαν το 50% των εγκεφαλικών κυττάρων που αναγνωρίζουν τα οσφρητικά ερεθίσματα. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κακή διατροφή και την απώλεια της όσφρησης, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» που εκδίδει η αμερικανική Εταιρεία Νευροεπιστήμης (SFN), χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων τρεφόταν με πολλά λιπαρά και η άλλη όχι. Οι ερευνητές άρχισαν να εκπαιδεύουν τα ποντίκια να συσχετίζουν μία συγκεκριμένη μυρωδιά με μία επιβράβευση (όταν αναγνώριζαν τη μυρωδιά, τους έδιναν νερό), διαπιστώνοντας κατ’ αρχήν πως η εκπαίδευση αυτή ήταν πιο δύσκολη σε εκείνα που έτρωγαν τα πολλά λιπαρά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές άλλαξαν τη μυρωδιά, για να αξιολογήσουν την προσαρμοστική ικανότητα των ζώων. Και πάλι, τα ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά δυσκολεύτηκαν να μάθουν τη νέα μυρωδιά. Όταν, εξάλλου, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των ζώων, ώστε όλα να τρέφονται φυσιολογικά, δεν βελτιώθηκε η όσφρηση εκείνων που είχαν ταϊστεί επί μήνες με πολλά λιπαρά.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, αυτό οφειλόταν στο ότι τα ποντίκια αυτά διέθεταν 50% λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα κωδικοποίησης των οσφρητικών μηνυμάτων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νικολά Τιμπό, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πρόγραμμα Νευροεπιστήμης του FSU, συνεχίζουν τις έρευνές τους για να εξακριβώσουν εάν η γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής στην όσφρηση.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα «ταξίδι» στην Αθήνα του 1961


Εικόνες μιας άλλης εποχής - Δείτε το βίντεο της British Pathé.

Η Αθήνα του 1961 αποτελεί το θέμα ενός εκπληκτικού βίντεο της διάσημης εταιρείας παραγωγής επικαίρων, British Pathé, η οποία προ μηνών αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν μέσω του διαδικτύου το ανεκτίμητο αρχείο της.

Εικόνες μιας άλλης εποχής από την Ακρόπολη, κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με τα παλιά αυτοκίνητα και λεωφορεία, την πλατεία Συντάγματος και τον φωτογράφο με την παλιά του φωτογραφική μηχανή, την Πλάκα με τους λιγοστούς τουρίστες της, το αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου ένα αεροπλάνο προσγειώνεται, τα ψαράδικα στον Πειραιά….

Απολαύστε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστράτευση εφέδρων οπλιτών για τον «Παρμενίωνα»


Στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014», το Σεπτέμβριο, θα διεξαχθεί άσκηση επιστράτευσης-εκπαίδευσης εφέδρων οπλιτών με ημερομηνία κατάταξης τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και απόλυσης την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Η πρόσκληση των εφέδρων θα γίνει με Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, από τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, προστίθεται στην ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε ο “διακόπτης” της συνείδησης;


Ερευνητές του George Washington University ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον «διακόπτη της συνείδησης» στον εγκέφαλο και ότι μπορούν να τον ελέγξουν κατά βούληση.

Η ανακάλυψη τους έγινε τυχαία κατά την έρευνα τους στον εγκέφαλο μιας ασθενούς με επιληψία, την οποία εξέταζαν με σκοπό να δουν πως προκύπτει η συνειδητή επίγνωση, ένα από τα θεμελιώδη μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της εξέτασης, οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου για να καταγράψουν ηλεκτρικά σήματα και να δουν από που προέρχονται οι επιληπτικές κρίσεις. Ένα από αυτά τα ηλεκτρόδια τοποθετήθηκε στον ταινιοειδή πυρήνα, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε ηλεκτρικό ερέθισμα παρά το γεγονός ότι οι Francis Crick και Christof Koch τον θεωρούσαν ως το πιθανότερο κέντρο ελέγχου της συνείδησης.

Τελικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μόλις έστελναν ηλεκτρικά σήματα στον ταινιοειδή πυρήνα η ασθενής ξαφνικά σταματούσε να διαβάζει και κοιτούσε στο κενό χωρίς να αντιδρά σε φωνητικά ή οπτικά ερεθίσματα, ενώ και η αναπνοή της επιβραδυνόταν. Μόλις σταματούσαν τον ηλεκτρικό ερεθισμό, η ασθενής “επαναλειτουργούσε” άμεσα χωρίς να θυμάται ότι είχε απώλεια συνείδησης. Τα πειράματα συνεχίστηκαν για ακόμη 2 ημέρες και κάθε φορά είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Mohamad Koubeissi στο New Scientist, “Σκεφτείτε ένα αυτοκίνητο. Όταν είναι στο δρόμο υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που του επιτρέπουν να κινείται, όπως η βενζίνη, η μηχανή κλπ., ωστόσο, όλα αυτά ενεργοποιούνται όταν ο οδηγός γυρίσει το κλειδί. Έτσι και η συνείδηση, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία που δημιουργείται από τον συνδυασμό πολλών δομών και δικτύων, αλλά μάλλον έχουμε βρει τον διακόπτη της.”

Σίγουρα πρέπει να γίνουν εκτενέστερες έρευνες για να αποδειχθεί επίσημα κάτι τέτοιο, πιθανότατα σε υγιείς εγκεφάλους (η ασθενής είναι επιληπτική και της έχει αφαιρεθεί ένα κομμάτι του ιππόκαμπου για τη θεραπεία της).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως γίνεται η επιλογή των αναπληρωτών από το πληροφοριακό σύστημα


Τι ισχύει για τους ωρομίσθιους.

Πολλοί είναι οι αναπληρωτές που εκτός από τις 30 ή τις 60 περιοχές πρόσληψης επιλέγουν και το λεγόμενο «κουτάκι» με το οποίο δηλώνουν ότι επιθυμούν να τοποθετηθούν ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου και στις λοιπές περιοχές της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο των αναπληρωτών κατά τη ροή προσλήψεων, στον έλεγχο της αίτησής του υποψηφίου προς πρόσληψη εκπαιδευτικού, εξετάζεται κατά προτεραιότητα η δυνατότητα τοποθέτησής του σε μια από τις 30 ή 60 περιοχές που έχει δηλώσει στην αίτηση. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση του σε αυτές τις περιοχές τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης σε μια εκ των λοιπών περιοχών .Δηλαδή το σύστημα εξετάζει αν είναι εφικτό ο κάθε αναπληρωτής που έχει προσληφθεί να τοποθετηθεί σε μια από τις επιλογές του.

Το σύστημα Εξετάζει τον 1ο αναπληρωτή, τον 2ο κ.λ.π. Αν για κάποιον, που είναι μέσα στους προσληφθέντες,οι επιλογές του δε συμπίπτουν με τα κενά που εισάγονται στο πληροφοριακό σύστημα τότε εξετάζεται ο επόμενος. Στο τέλος οι περιοχές που μένουν κενές μοιράζονται στους αναπληρωτές που έχουν δηλώσει ότι αποδέχονται πρόσληψη και σε άλλες περιοχές αλλά οι επιλογές τους δεν συμπίπτουν με τα δοθέντα κενά.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για την τοποθέτηση σε κάποια εκ των λοιπών περιοχών έχουν αναπτυχθεί και εισαχθεί στο πληροφοριακό σύστημα κόμβοι γειτνίασης μεταξύ του συνόλου των περιοχών ώστε ο εκπαιδευτικός να τοποθετείται στην πλησιέστερη μετά την 1η επιλογή προτίμησής του, διαθέσιμη περιοχή πρόσληψης. Στην εγκύκλιο του προηγούμενου σχολικού έτους δεν υπήρχε ανάλογη αναφορά σε κόμβους γειτνίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις λοιπές περιοχές δεν περιλαμβάνονται τα εκκλησιαστικά, τα καλλιτεχνικά σχολεία καθώς και η Σιβιτανίδειος οπότε αν κάποιος επιθυμεί να προσληφθεί στα σχολεία αυτά θα πρέπει να τα δηλώσει μέσα στις 30 ή 60 επιλογές του.

Για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς να τονίσουμε ότι δεν ισχύει στις προσλήψεις το 20% των θέσεων να καταλαμβάνεται από τριτέκνους και φυσικά δεν υπάρχουν κυρώσεις αν κάποιος δεν αποδεχθεί διορισμό ως ωρομίσθιος ή αν παραιτηθεί. Όσοι θέλουν να εργαστούν ως ωρομίσθιοι δηλώνουν τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας σε μία περιφέρεια. Η επιλογή των ωρομίσθιων δεν γίνεται από το πληροφοριακό σύστημα κεντρικά αλλά κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον υποψήφιο προς πρόσληψη εκπαιδευτικό με τα περισσότερα μόρια. Αν κάποιος αρνηθεί την πρόσληψη ως ωρομίσθιος δεν θα έχει κυρώσεις, όπως προειπώθηκε, αλλά θα πρέπει να στείλει ένα φαξ για να ενημερώσει τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ώστε να καλέσει τον επόμενο.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο αλλόκοτοι τίτλοι βιβλίων


Από οδηγούς για διδασκαλία φυσικής σε σκύλους μέχρι τους τρόπους για να «διδάξεις τη γυναίκα σου πως είναι χήρα».

«Πώς να αφοδεύσεις σε ραντεβού - ο οδηγός του σωστού εραστή για το σαβουάρ βιβρ του καμπινέ» είναι σε ελεύθερη μετάφραση ο τίτλος του βιβλίου που κέρδισε αυτή τη χρονιά το Diagram Prize for Oddest Book Title of the Year.

Γράφει η Νίκη Παπάζογλου

Στο χώρο του βιβλίου άλλωστε συνυπάρχουν για χρόνια δύο ειδών διαγωνισμοί. Από τη μια συναντά κανείς αυτούς που συνοδεύονται από κύρος, δημοσιότητα , αναγνωρισιμότητα, χρηματικά έπαθλα και ταυτόχρονη αύξηση αναγνωσιμότητας και πωλήσεων, όπως το γνωστό σε όλους Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από την άλλη, το βιβλιόφιλο κοινό, ανά περιόδους, καλείται να βραβεύσει βιβλία και συγγραφείς, όχι για το ισχυρό και αναλλοίωτο στο χρόνο αποτύπωμά τους στην παγκόσμια λογοτεχνία, αλλά για λόγους που αποποιούνται το κύρος με το οποίο το βιβλίο εν γένει αντιμετωπίζεται.

Ένα εξ αυτών το Diagram, του βρετανικού περιοδικού Bookseller, το οποίο κάθε χρόνο από το 1978 που κατοχυρώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, κλείνει το μάτι στη σοβαροφάνεια των καθιερωμένων διοργανώσεων. Εστιάζοντας με χιούμορ στα τρωτά σημεία των βιβλίων, μετατοπίζει το ενδιαφέρον από το κείμενο και τον συγγραφέα σε όψεις, λιγότερο προβεβλημένες του λογοτεχνικού έργου, όπως αυτή τη τίτλου του…

Με αφορμή το συγκεκριμένο βραβείο λοιπόν παρουσιάζουμε ενδεικτικά μια λίστα βιβλίων των οποίων οι συγγραφείς, είτε τιμήθηκαν είτε όχι, έχουν μείνει στην εκδοτική ιστορία ως οι πιο «ευφάνταστοι» του είδους χαρίζοντας στα βιβλία τους, τους πιο «αλλόκοτους» τίτλους…

1. «How to poo on a date» – Πώς να τα «αφήσεις» στο ραντεβού: Ο οδηγός του σωστού εραστή για το σαβουάρ βιβρ του WC



Το εν λόγω βιβλίο δεν συμπληρώνει απλώς το πνεύμα του βραβείου Diagram αλλά αποτελεί έναν πολύτιμο, χρηστικό οδηγό για ένα φλέγον ζήτημα της καθημερινής ζωής. Υπόσχεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που πραγματικά… ζορίζουν, αν προκύψουν… και δυσχεραίνουν την ανακούφιση αφήνοντας τον οποιονδήποτε ευάλωτο σε κάθε περίπτωση… Βασισμένο σε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα των συγγραφέων αποτελεί έναν οδηγό αυτοβοήθειας που επάξια κατέκτησε την τιμητική αυτή διάκριση αφού γράφτηκε, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, για να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο….

2. «How to sheet in the woods» - Πώς να κάνεις την ανάγκη σου στο δάσος



Αντίστοιχη τεράστια εμπορική επιτυχία, που κινείται σε παρόμοια θεματική και έχει κερδίσει νωρίτερα την εν λόγω τιμητική διάκριση, είναι και το «Πώς να αφοδεύσεις στο δάσος». Για τους λάτρεις της φύσης, το εν λόγω εγχειρίδιο φιλοδοξεί να καθορίσει βήμα - βήμα τον ορθότερο τρόπο ολοκλήρωσης της πεπτικής λειτουργίας στο δάσος, βοηθώντας τον αναγνώστη να πραγματοποιήσει μια καθ’ όλα άψογη και συνάμα οικολογική κένωση…. Αν άλλωστε αναλογιστεί κανείς τις πωλήσεις του, οι οποίες ξεπέρασαν τα ένα εκατομμύρια αντίτυπα, κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητά του…

3.«How to speak Cat, an essential primer of cat Language» – Πώς να μιλήσεις στη γλώσσα της γάτας, ένα απαραίτητο αλφαβητάρι της «γατο-γλώσσας»



Επιτέλους, μια τολμηρή νέα θεωρία στα χρονικά της επικοινωνίας των ανθρώπων και των ζώων - ένα πρωτοποριακό ορόσημο τεράστιας επιστημονικής σημασίας, είναι εδώ να βελτιώσει την επικοινωνία με τη γάτα μας. Η συγγραφέας, Αλεξάνδρα Σέλερς, η οποία έχει μελετήσει επτά ανθρώπινες γλώσσες, μετά από πολυετή έρευνα της γλώσσας των αγαπημένων αιλουροειδών, υπόσχεται να μας αποκαλύψει τα μυστικά της. Πλήρες λεξιλόγιο και σωστή γραμματική συνδυάζονται με μια μέθοδο ταχείας εκμάθησης και αποτελούν το τέλειο υπόστρωμα για το σοβαρό αρχάριο που επιθυμεί μια επικοινωνία χωρίς σύνορα…

4. «How to Start your own Country» – Πώς να δημιουργήσεις τη δική σου χώρα



Ονειρεύεστε να ξεκινήσετε τη δική σας χώρα; Σύμφωνα με τον Erwin Strauss μπορείτε γι’ αυτό και μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου υπόσχεται να διδάξει τον τρόπο, με πέντε απλές μεθόδους. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κυριαρχία, την εθνική άμυνα, τη διπλωματία, την αύξηση εσόδων και την πρόσληψη εποίκων, είναι εδώ για να μετατρέψουν το όνειρο σε πραγματικότητα και εσάς σε ένα ακόμα παγκόσμιο «ηγέτη», μιας και η έλλειψη παρουσιάζεται αισθητή...

5. «Who cares about elder people» - Ποιος νοιάζεται για τους ηλικιωμένους



Βιβλίο σταθμός για την κοινωνική ευαισθησία θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηριστεί το παραπάνω. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο να είναι η ερώτηση αλληγορική, θέλοντας ουσιαστικά να μας εξηγήσει πόσο σημαντικοί είναι οι ηλικιωμένοι στη ζωή μας. Αν και ο τίτλος άλλα αφήνει να εννοηθούν…

6. «Fancy Coffins to make yourself» - Εντυπωσιακά φέρετρα που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου.



Αν και η δημιουργία ξύλινων κατασκευών θεωρείται συνήθως ένα ανάλαφρο χόμπι, ο συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου αποφάσισε να το μετατρέψει σε κάτι «βαρύ» και ιδιαιτέρως, τουλάχιστον για κάποιους, απεχθές… Ο Dale Power, στις 230 έγχρωμες σελίδες του απεικονίζει και αναλύει τόσο την κατασκευή όσο και την διακόσμηση των φέρετρων προτείνοντας ταυτόχρονα μια οικονομικότερη, από την καθιερωμένη, λύση…

7. « The beginners guide to Sex in the afterlife» - Οδηγός αρχάριων για το σεξ στη μετά θάνατον ζωή



Ο οδηγός αυτός είναι εδώ, για του λάτρεις του σπορ που στο αναπάντητο ερώτημα του επέκεινα προστίθεται και η θλίψη για τις απολαύσεων που θα χρειαστεί να στερηθούν… Διερευνώντας την προέλευση, το σκοπό και τη δυναμική της σεξουαλικής ενέργειας, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η σεξουαλικότητα μεταφέρεται μέσω του ηλιακού συστήματος στο ανθρώπινο σώμα…, το βιβλίο υπόσχεται να μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο «how to» για μια πλουσιότερη σεξουαλική ζωή, επίγεια και μη….

8. «Learning to play with a lion’s testicls» - Μαθαίνοντας να παίζεις με τους όρχεις ενός λιονταριού



Αρχικά φαντάζει ένα εγχειρίδιο που υπόσχεται να διδάξει την αμοιβαία απόλαυση στους συμμετέχοντες, λιοντάρι και «επίδοξο θηριοδαμαστή». Στην ουσία όμως, όπως μας ενημερώνει η συγγραφέας, απευθύνεται στους αναγνώστες εκείνους που κάποτε ονειρεύτηκαν ένα ταξίδι στην Αφρική ή γνώρισαν τον πόνο της απώλειας αγαπημένου προσώπου… Ο συνειρμός βέβαια της δημιουργού, αν αναλογιστεί κανείς το θέμα που αυτό πραγματεύεται και τον αλλόκοτο ταυτόχρονα τίτλο του ανήκει στη σφαίρα του ανεξήγητου …

9. «Does God Ever Speak Through Cats?» Μιλάει ποτέ ο θεός μέσα από τις γάτες



Στο καίριο αυτό ερώτημα υπόσχεται να μας απαντήσει ο θρησκόληπτος λάτρης των αιλουροειδών συγγραφέας, αναλύοντας στις σελίδες του βιβλίου του τη θεϊκή εξέλιξη της επικοινωνίας …

10. «How to Disappear Completely and Never Be Found» - Πώς να εξαφανιστείς εντελώς και να μην βρεθείς ποτέ



Απευθυνόμενο σε όλους εκείνους που έχουν κάτι να κρύψουν, το βιβλίο αυτό παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε όσους αντιμετωπίζουν έντονες τάσεις φυγής. Δημιουργία πλαστών εγγράφων, εύρεση εργασίας με πλαστή ταυτότητα και άλλες όχι και τόσο νομότυπες συμβουλές παρέχονται με μοναδικό σκοπό να σας εξαφανίσουν … Το να ακολουθήσεις βέβαια τις συμβουλές ενός συγγραφέα που στο εξώφυλλο του βιβλίου φιγουράρει η ανορθόγραφη λέξη «dissappear» όχι μια αλλά εφτά φορές φαντάζει πιο ριψοκίνδυνο από την ίδια την προσπάθεια εξαφάνισης…

11. «Sun-Beams May Be Extracted from Cucumbers, But the Process Is Tedious» - Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να παραχθούν από αγγούρια, αλλά η διαδικασία είναι εξαντλητική



Παρά τον ευφάνταστο τίτλο του, το εν λόγω βιβλίο δεν προτείνει καμία ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής και εκμετάλλευσης αγροτικών προϊόντων ή φυσικών φαινομένων. Ουσιαστικά αποτελεί μια καταγραφή της τεχνολογικής προόδου που σημειώθηκε τον 18ο αιώνα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως το περιτύλιγμα κάνει την διαφορά…

12. «How to Survive a Garden Gnome Attack: Defend Yourself When the Lawn Warriors Strike (And They Will)» - Πώς να επιβιώσετε από την επίθεση των νάνων των κήπων : Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας όταν οι πολεμιστές του γκαζόν θα εξεγερθούν (και θα το κάνουν)



Κάποιοι πιστεύουν σε θεωρίες που θέλουν τον κόσμο να χαθεί από κάποια πυρηνική καταστροφή ενώ κάποιοι άλλοι από την εξέγερση των διακοσμητικών νάνων των κήπων… Το βιβλίο αυτό ανήκει σίγουρα σε αυτά που κάθε ανήσυχο πνεύμα θα πρέπει να έχει διαβάσει. Μέσα από τις σελίδες του γίνεται η αποκάλυψη του πιο τρομακτικού ίσως πλάσματος που έχει πρωταγωνιστήσει στους σύγχρονους εφιάλτες μας, χειρότερο κι από τις πιο φρικαλέες εκδοχές ζόμπι και λοιπών εξωγήινων που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τη φαντασία μας… Άλλωστε τα πάντα μπορούν να κρύβονται πίσω από μια έκφρασης επίπλαστης αθωότητας…

13. «Knitting With Dog Hair: Better A Sweater From A Dog You Know and Love Than From A Sheep You'll Never Meet» - Πλέκοντας με τρίχες σκύλου : καλύτερα πουλόβερ από ένα σκύλο που ξέρεις κι αγαπάς παρά από ένα πρόβατο που δεν θα γνωρίσεις ποτέ



Και μιας και η εξήγηση στο ερώτημα που γεννάται, προκύπτει από τον υπότιτλο του βιβλίου, δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε με τη θεωρία του απρόσωπου πουλόβερ …

14. «How to Teach Physics to Your Dog » - Πώς να διδάξεις φυσική στο σκύλο σου



Μετά την εκμάθηση της γλώσσας της γάτας η ματαιοδοξία ενός άλλου συγγραφέα συμπυκνώνεται στην εξέλιξη της επικοινωνίας και με άλλα τετράποδα. Και μάλιστα με τρόπο τέτοιο, που ο καθένας από εμάς δύναται να μετατραπεί σε κοινωνό μιας κάποιας εξειδικευμένης γνώσης… βέβαια συγκρίνοντας το τετράποδο με το συγγραφέα θα πίστευε κανείς πως το πρώτο μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ακόμα και τη θεωρία της σχετικότητας …

15. «Manifold Destiny: The One! The Only! Guide to Cooking on Your Car Engine» -Πολλαπλή χρήση: Το ένα και μοναδικό! Οδηγός για μαγείρεμα στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου.



Τη λύση στο πρόβλημα του δυσεύρετου ηλεκτρολόγου έρχεται να δώσει ένα ακόμα επίδοξο εγχειρίδιο… Άλλωστε τα πολύ-εργαλεία έχαιραν ανέκαθεν την εκτίμηση του ανθρώπινου είδους…

16. Teach Your Wife to Be a Widow – «Δίδαξε τη γυναίκα σου πως να είναι χήρα»



«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει μια παροιμία η οποία θα μπορούσε να αποτελεί τον τρόπο σκέψης για το συγκεκριμένο βιβλίο και τίποτα άλλο δεν θα μπορούσαμε να προσθέσουμε για τις ενδιαφέρουσες διδακτικές ώρες που υπόσχεται να μας προσφέρει ο ευφάνταστος συγγραφέας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κόλαση της γης στο Νότιο Σουδάν


«Η κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σύντομα σε λιμό».

Η διατροφική κατάσταση στο Νότιο Σουδάν είναι πλέον «η χειρότερη στον κόσμο», ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τους δωρητές να φανούν πιο γενναιόδωροι.

Σε μια ομόφωνη απόφαση που υιοθετήθηκε χθες βράδυ τα 15 μέλη του Συμβουλίου «δηλώνουν πολλοί ανήσυχα για την καταστροφική διατροφική ανασφάλεια στο Νότιο Σουδάν, η οποία είναι πλέον η χειρότερη στον κόσμο».

«Η κρίση στο Νότιο Σουδάν κινδυνεύει να μετατραπεί σύντομα σε λιμό εξαιτίας της συνέχισης της κρίσης και του γεγονότος ότι οι πολίτες είναι στο στόχαστρο (της σύγκρουσης) και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν» τις εστίες τους, προσθέτει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις δωρήτριες χώρες που δεσμεύθηκαν τον Μάιο στη διάρκεια μιας συνόδου στο Όσλο να προσφέρουν περισσότερα από 681 εκατομμύρια δολάρια, να «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αυξήσουν τη συνεισφορά τους».

Επίσης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να προστατευόσουν τους πολίτες, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά, και να διευκολύνουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε μια άλλη απόφαση που υιοθέτησε επίσης χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας καταγγέλλει «την έλλειψη προόδου προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση» στο Νότιο Σουδάν, ενώ ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου επανέλαβε ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτών ή κυανόκρανων «ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου».
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο τέλος του μήνα έπειτα από έναν μήνα διακοπής, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (Igad), ένας οργανισμός της ανατολικής Αφρικής που μεσολαβεί για τον τερματισμό της κρίσης.

Οι συζητήσεις στην Αντίς Αμπέμπα μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Σάλβα Κιρ και των ανταρτών υπό τον πρώην αντιπρόεδρο του Νότιου Σουδάν Ρικ Μάκαρ ανεστάλησαν στις 23 Ιουνίου, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν συνοδεύεται από σφαγές εθνοτικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο. Κάποιες περιοχές της χώρας πλέον απειλούνται άμεσα από λιμό, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμπληρωματική εγκύκλιος για τα δυσπρόσιτα σχολεία


Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση στη Βουλή.

Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που διαπίστωσαν ότι στη φετινή εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών δεν υπάρχουν ριζικές διαφορές συγκριτικά με την προηγούμενη. Πολλοί αναζητούσαν τη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα σχολεία που όντως δεν περιλαμβάνεται εντός της εγκυκλίου μέχρι στιγμής.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι θα κατατεθεί εντός των ημερών νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η τροπολογία για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών στα δυσπρόσιτα καθώς ανέφερε ότι «το πρώτο νομοσχέδιο σχετίζεται με το άτυπο συμβούλιο πρώην υπουργών Παιδείας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία άρθρα και τέσσερις τροπολογίες, η μία για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που θα μεταβούν σε ορεινές περιοχές ή στη νησιωτική Ελλάδα, στις περιοχές, δηλαδή, όπου το Σύνταγμα, στο άρθρο 101 παράγραφος 4, επιβάλλει ειδική μεταχείριση, μια διάταξη που αφορά τα ιεροδιδασκαλεία της Θράκης - και που θέλαμε να συζητηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία στο σημερινό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν».

Πρόβλεψη για τις αλλαγές των δυσπρόσιτων σχολείων υπάρχει και στην εγκύκλιο των αναπληρωτών καθώς στις σελίδες 15-16 και συγκεκριμένα στην τελευταία επισήμανση αναφέρεται το εξής:

Σε περίπτωση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα σχολεία που λειτουργούν σε δυσπρόσιτα μέρη των ορεινών όγκων και της νησιωτικής Ελλάδας ,θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος στην οποία,αφενός,θα γίνεται αναφορά της σχετικής διάταξης νόμου και αφετέρου θα περιγράφονται οι παρεχόμενες δυνατότητες περί συμπλήρωσης της αίτησης προτιμήσεων που υποβάλλεται με την παρούσα εγκύκλιο"

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με αυτή όποιος υπηρετεί σε δυσπρόσιτα σχολεία θα λαμβάνει διπλάσια μόρια. Το θέμα είναι ότι από τη στιγμή που οι πίνακες παραμένουν κλειδωμένοι και δεν προστίθενται νέα μόρια προϋπηρεσίας ο διπλασιασμός δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη σειρά κατάταξης των αναπληρωτών αλλά πιθανόν τα μόρια αυτά να φανούν χρήσιμα όταν κάποιος αναπληρωτής διοριστεί ως μόνιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας είναι οι εκπαιδευτικοί να δηλώνουν δυσπρόσιτα σχολεία και σε περίπτωση που σε κάποιο σχολείο δεν παρουσιαστεί ο εκπαιδευτικός που έχει προσληφθεί μέσα από την κύρια φάση αναπληρωτών, να καλείται αυτός που έχει δηλώσει το συγκεκριμένο σχολείο. Περισσότερα αναμένονται τις επόμενες μέρες ενώ θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος όπως άλλωστε αναφέρεται και στην εγκύλιο των αναπληρωτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαργούμαν βάζει φωτιά στον πελάτη


Η πιο καυτή βραδιά!

Σε μπαρ της Λιθουανίας ένας πελάτης παρήγγειλε ένα κοκτέιλ που λέγεται Λαμποργκίνι στις φλόγες. Μόνο που η μπαργούμαν έκανε το μοιραίο λάθος να βάλει την φωτιά σε... διπλανό πελάτη!




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ ο αριθμός των αναπληρωτών φέτος σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας


Ειδική μέριμνα και για τα εσπερινά σχολεία.

Θα σπάσει κάθε ρεκορ φέτος ο αριθμός των αναπληρωτών. «Ξεπερνάμε τους 20.000» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ενώ ίσως αγγίξει και τις 22.000. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας καταβάλλει προσπάθειες για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς οι προσλήψεις μέσω αυτού είναι χρονοβόρες αφού θα πρέπει να καταρτιστούν τα προγράμματα και τα αντίστοιχα τεχνικά δελτία ανά Περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η όλη διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο και όπως φαίνεται αναμένεται να εξασφαλίστουν τα χρήματα για 20.000 αναπληρωτές.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε χρήματα να εξασφαλίσουμε τη μισθοδοσία των καθηγητών. Αν με βάλετε να σας πω τι θα πω τι θα γίνει μετά από δυο χρόνια, δεν μπορώ να σας το πω. Αν είχαμε τη μεγάλη δυνατότητα και αν είχαμε ελεύθερες προσλήψεις στο δημόσιο, θα παίρναμε ό,τι θέλαμε. Αλλά τώρα που δεν έχουμε να τους πληρώσουμε, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να βρούμε πόρους. Το σχέδιό μας για την 11η Σεπτεμβρίου είναι δεδομένο και επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη μας ασχολούμαστε με αυτό, είμαστε δηλαδή μια σειρά από άνθρωποι εγώ, ο κ. Δερμεντζόπουλος. Είμαστε από πάνω για να είμαστε εντάξει στις 11 Σεπτεμβρίου Για τα βιβλία σας είπα δεν βλέπω πρόβλημα, αλλά για τους δασκάλους και τους καθηγητές πρέπει να είμαστε εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο έτος προσελήφθησαν περίπου 14.500-15.000 αναπληρωτές και αν σε αυτούς αθροίσουμε τις περίπου 5.000 συνταξιοδοτήσεις του 2014 εξάγεται το συμπέρασμα ότι πράγματι τα κενά θα φθάσουν τα 20.000. Θυμίζουμε ότι και ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των κενών επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι τα 12.000 εξ αυτών είναι πάγια και οφείλονται στους περιορισμένους διορισμούς των τελευταίων ετών.

Αναφορά έγινε και στο θέμα της μοριοδότησης των σχολείων των δυσπρόσιτων περιοχών για την οποία ο κ. Λοβέρδος δήλωσε «έχουμε μια διάταξη στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, όπου όποιος θέλει να πάει εκεί, θα μοριοδοτηθεί με διπλάσια μόρια. Και για ένα χρόνο να πάει, θα μοριοδοτηθεί με διπλάσια μόρια. Μοριοδότηση γενναία ούτως ώστε ο άλλος να μην διστάζει να πάει εκεί». Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr για τους αναπληρωτές τα επιπρόσθετα μόρια δεν θα έχουν άμεσα αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει ρύθμιση για το «ξεκλείδωμα» των πινάκων των αναπληρωτών, οι οποίοι έπαψαν να τροφοδούνται με νέες προϋπηρεσίες από τις 30-6-2010.

Ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχουν και καθηγητές και δάσκαλοι στα ακριτικά νησιά και ο ίδιος αναμένεται να τα επισκεφτεί στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα ο κ.Λοβέρδος αναφέρθηκε και στα Εσπερινά Σχολεία δηλώνοντας χαρακτηριστικά «θα κοιτάξουμε εκεί που πονάμε, όχι εκεί που όλα είναι καλά και στη συνέχεια να παρακολουθήσουμε τα εσπερινά σχολεία τα οποία τα περιφρονούν πολλές φορές και εκεί δίνεται μάχη. Δίνεται μια κοινωνική μάχη εκεί, δινόταν πάντα.Θέλω επίσης να σκύψω στα προβλήματα των εσπερινών. Ξέρετε ποιος ήταν μαθητής εσπερινού σχολείου; Ο Απόστολος Κακλαμάνης. Και γι' αυτό και τα έχει προσέξει πολύ».



Διαβάστε περισσότερα...

Γάζα: Έσωσαν βρέφος με καισαρική στη νεκρή μητέρα του


Το νεογνό που γνώρισε το μίσος και το θάνατο μέσα στα συντρίμμια.

Γιατροί κατάφεραν ένα μικρό θαύμα μέσα στη φωτιά, το ατσάλι και τα συντρίμμια της Λωρίδας της Γάζας. Κατάφεραν να σώσουν τη ζωή ενός αγέννητου βρέφους, όταν εντόπισαν τη μητέρα του νεκρή μέσα στα ερείπια του μισογκρεμισμένου σπιτιού της.

Αμέσως της έκαναν καισαρική και πήραν το μικρό κοριτσάκι. Αυτή τη στιγμή το νεογνό βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη και έχει πιθανότητες να επιβιώσει, έχοντας γνωρίσει από το πρώτο δευτερόλεπτο της ζωής του το θάνατο…



Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για την προστασία του περιβάλλοντος


Στο πλαίσιο του 4ου θερινού σχολείου στην περιβαλλοντική δημοσιογραφία.

Η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά μέσα από επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά, στο πλαίσιο του 4ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία.

Στην κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρωπογενείς λόγους και στις συνέπειες στο περιβάλλον και στην Υγεία αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιάννης Φίλης υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο της ανάπτυξης που σήμερα εφαρμόζεται είναι μη βιώσιμο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 1769 η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά 600 φορές. Ετησίως, όπως είπε, εκπέμπονται 9 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα και αλλάζουν το κλίμα. Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και σε στοιχεία έρευνας της ομάδας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης με προσομοίωση της δυναμικής του κλίματος λέγοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η μέση θερμοκρασία τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αρκούν για να καλύψουν σήμερα τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το φυσικό αέριο παράγει τα δύο τρίτα του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο.
Στην ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου από πυρηνικά και τοξικά απόβλητα και τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος κατά την διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα γιατί μονιμοποιείται μια τέτοια διαδικασία στην επιβαρυμένη κλειστή θάλασσα της Μεσογείου και γιατί δεν προκρίθηκε η λύση εξουδετέρωσης των αποβλήτων αυτών σε μια σταθερή μονάδα από αυτές που υπάρχουν στην Ευρώπη με τη μέθοδο της πυρόλυσης δηλαδή της αποτέφρωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το περιβάλλον πάνω στο οποίο γίνεται η καταστροφή των χημικών της Συρίας εν πλω είναι ασταθές και υποστήριξε η θάλασσα της Μεσογείου χρειάζεται χρονικό διάστημα περίπου 80 ετών ώστε να ανανεωθούν τα νερά της.

Όπως είπε η συγκεκριμένη θάλασσα είναι ήδη επιβαρυμένη καθώς έχει δεχτεί ποσότητα 250 εκατομμυρίων πλαστικής ύλης ενώ σε αυτήν καταλήγουν λύματα, βιομηχανικά απόβλητα και στην ίδια θάλασσα γίνονται δοκιμές όπλων, έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα και έχουν εντοπιστεί πολλά ναυάγια.

Όπως ανέφερε μόνο στην Μεσόγειο από το 1999 έως το 2011 υπάρχουν 77 ναυάγια ενώ επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ είπε ότι στους βυθούς των ωκεανών παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ναυάγια ενώ μόνο κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου αναφέρθηκαν 7.800 ναυάγια.

Με αφορμή αυτή του την αναφορά υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα το ναυάγιο του Sea Diamond στην Σαντορίνη.

Επικαλέστηκε μάλιστα τις τελευταίες μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ποσότητες καδμίου στο συγκεκριμένο σημείο είναι 400 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Οι εργασίες του 4ου Θερινού Σχολείου στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία πραγματοποιούνται από τις 25 Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου.

Το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, η Περιφέρεια Κρήτης και το ΑΠΕ - ΜΠΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φοιτητές τμημάτων Δημοσιογραφίας, Μ.Μ.Ε., Επικοινωνίας, Βιολογίας και Περιβάλλοντος, μεταπτυχιακοί φοιτητές συναφών σπουδών και επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Οι διδάσκοντες είναι μέλη Δ.Ε.Π. τμημάτων Α.Ε.Ι., επαγγελματίες δημοσιογράφοι καθώς και ειδικοί περιβαλλοντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο μεγάλος κίνδυνος οι 6.500 απολύσεις να... διπλασιαστούν


Εάν η τρόικα δεν δεχθεί να συμπεριληφθούν οι συμβασιούχοι.

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί τόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και το ΠΑΣΟΚ για να βρεθεί φόρμουλα – χρυσή τομή ώστε να είναι έτοιμη για να παραδοθεί η λίστα των 6.500 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι όπως αποκαλύπτει η «Ελευθεροτυπία», το κατά πόσο η τρόικα θα κάνει δεκτό το αίτημα του υπουργού να συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι συμβασιούχοι που απολύονται βάσει δικαστικών αποφάσεων που καταργούν τις προσωρινές διαταγές για παραμονή τους στο Δημόσιο.

Βάσει υπολογισμών, η δεξαμενή αυτή, η οποία βρίσκεται στις επιλογές του υπουργείου, αριθμεί περίπου 6.500 με 7.000 υπαλλήλους και μέχρι στιγμής έχουν λυθεί 1.600 συμβάσεις από τη δικαστική οδό.

Αυτό που θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και θα την φέρει προ πολύ δύσκολων αποφάσεων, είναι το ενδεχόμενο η τρόικα να μην κάνει δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθούν στους απολυόμενους οι συμβασιούχοι. Διότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχει καταστεί σαφές από την ηγεσία του υπουργείου κατά πόσο υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει διατυμπανίσει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσει μέχρι κεραίας τα προαπαιτούμενα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς γίνεται η επιλογή των αναπληρωτών από το πληροφοριακό σύστημα


Τι θα ισχύσει για τους ωρομίσθιους.
Πολλοί είναι οι αναπληρωτές που εκτός από τις 30 ή τις 60 περιοχές πρόσληψης επιλέγουν και το λεγόμενο «κουτάκι» με το οποίο δηλώνουν ότι επιθυμούν να τοποθετηθούν ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου και στις λοιπές περιοχές της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο των αναπληρωτών κατά τη ροή προσλήψεων, στον έλεγχο της αίτησής του υποψηφίου προς πρόσληψη εκπαιδευτικού, εξετάζεται κατά προτεραιότητα η δυνατότητα τοποθέτησής του σε μια από τις 30 ή 60 περιοχές που έχει δηλώσει στην αίτηση. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση του σε αυτές τις περιοχές τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης σε μια εκ των λοιπών περιοχών .Δηλαδή το σύστημα εξετάζει αν είναι εφικτό ο κάθε αναπληρωτής που έχει προσληφθεί να τοποθετηθεί σε μια από τις επιλογές του.

Το σύστημα Εξετάζει τον 1ο αναπληρωτή, τον 2ο κ.λ.π. Αν για κάποιον, που είναι μέσα στους προσληφθέντες,οι επιλογές του δε συμπίπτουν με τα κενά που εισάγονται στο πληροφοριακό σύστημα τότε εξετάζεται ο επόμενος. Στο τέλος οι περιοχές που μένουν κενές μοιράζονται στους αναπληρωτές που έχουν δηλώσει ότι αποδέχονται πρόσληψη και σε άλλες περιοχές αλλά οι επιλογές τους δεν συμπίπτουν με τα δοθέντα κενά.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για την τοποθέτηση σε κάποια εκ των λοιπών περιοχών έχουν αναπτυχθεί και εισαχθεί στο πληροφοριακό σύστημα κόμβοι γειτνίασης μεταξύ του συνόλου των περιοχών ώστε ο εκπαιδευτικός να τοποθετείται στην πλησιέστερη μετά την 1η επιλογή προτίμησής του, διαθέσιμη περιοχή πρόσληψης. Στην εγκύκλιο του προηγούμενου σχολικού έτους δεν υπήρχε ανάλογη αναφορά σε κόμβους γειτνίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις λοιπές περιοχές δεν περιλαμβάνονται τα εκκλησιαστικά, τα καλλιτεχνικά σχολεία καθώς και η Σιβιτανίδειος οπότε αν κάποιος επιθυμεί να προσληφθεί στα σχολεία αυτά θα πρέπει να τα δηλώσει μέσα στις 30 ή 60 επιλογές του.

Για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς να τονίσουμε ότι δεν ισχύει στις προσλήψεις το 20% των θέσεων να καταλαμβάνεται από τριτέκνους και φυσικά δεν υπάρχουν κυρώσεις αν κάποιος δεν αποδεχθεί διορισμό ως ωρομίσθιος ή αν παραιτηθεί. Όσοι θέλουν να εργαστούν ως ωρομίσθιοι δηλώνουν τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας σε μία περιφέρεια. Η επιλογή των ωρομίσθιων δεν γίνεται από το πληροφοριακό σύστημα κεντρικά αλλά κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον υποψήφιο προς πρόσληψη εκπαιδευτικό με τα περισσότερα μόρια. Αν κάποιος αρνηθεί την πρόσληψη ως ωρομίσθιος δεν θα έχει κυρώσεις, όπως προειπώθηκε, αλλά θα πρέπει να στείλει ένα φαξ για να ενημερώσει τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ώστε να καλέσει τον επόμενο.



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα: Πωλούσαν ανθρώπινα όργανα στη μαύρη αγορά


Ένα δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε 12 πρόσωπα σε ποινές κάθειρξης έως και 9½ ετών για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων προκειμένου αυτά να μεταμοσχευθούν, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Οι δώδεκα ήταν μέλη μιας συμμορίας της οποίας ηγούνταν ο Τσεν Φενγκ και ένας γιατρός, ο Τζιανγκ Ζιενγκλίν, στην επαρχία Τζιανγκσί της ανατολικής Κίνας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Τσεν άρχισε να αναζητεί ανθρώπους πρόθυμους να αγοράσουν ή να πωλήσουν ανθρώπινα όργανα στη μαύρη αγορά τον Μάιο του 2011, προσφέροντας πάνω από 100.000 γιούαν (σχεδόν 11.900 ευρώ) για ένα νεφρό σε διαφημιστικές καταχωρίσεις στο Διαδίκτυο, ενώ ο Τζιανγκ αναλάμβανε τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η συμμορία κέρδισε πάνω από 1,5 εκατ. γιούαν (πάνω από 184.000 ευρώ) από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Φεβρουάριο του 2012, αφού αφαίρεσε παράνομα 23 νεφρούς από 40 ανθρώπους που συμφώνησαν να πωλήσουν τα όργανά τους, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Τσεν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9½ ετών την Παρασκευή, ενώ το δικαστήριο ανέβαλε την ανακοίνωση της ποινής του Τζιανγκ διότι τον βαρύνουν υποψίες πως εμπλέκεται και σε άλλα εγκλήματα, τα οποία δεν διευκρινίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κάθε χρόνο στην Κίνα γίνονται περίπου 10.000 παράνομες επεμβάσεις για τη μεταμόσχευση οργάνων. Ειδικοί εκτιμούν πως η ζήτηση ανέρχεται σε περίπου 300.000 μοσχεύματα ετησίως.
Η τεράστια μαύρη αγορά που έχει αναπτυχθεί ώθησε την κυβέρνηση να απαγορεύσει αυστηρά κάθε αγοραπωλησία ανθρωπίνων οργάνων το 2007 και να θεσπίσει ιδιαίτερα αυστηρές παραβάσεις σε όσους προβαίνουν στην εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Τα περισσότερα από τα νόμιμα μοσχεύματα στην Κίνα προέρχονται από εκτελεσθέντες θανατοποινίτες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρακτική, στην οποία αντιτίθενται πολλοί γιατροί και χειρουργοί ειδικευμένοι στις μεταμοσχεύσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα όργανα αφαιρούνται μόνον εάν έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των θανατοποινιτών γραπτώς. Υπόσχεται να τερματίσει την πρακτική αυτή μόλις δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα δωρεάς οργάνων στην Κίνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...