Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Φάρμακα «πειράζουν» τα μαλλιά



Η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί έως και ένα χρόνο μετά τη λήψη τους.

Αν ξαφνικά βλέπετε τα μαλλιά σας να αραιώνουν στην κορυφή του κεφαλιού ή να αλλάζουν χρώμα, ελέγξτε το... φαρμακείο σας. Σύμφωνα με νέα έκθεση του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, την οποία δημοσιεύουν τα Νέα, ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση ή να κάνουν λεπτά και εύθραυστα τα μαλλιά, ενώ άλλα μπορεί να μετατρέψουν μια μελαχρινή σε κοκκινομάλλα ή να κατσαρώσουν τα ίσια μαλλιά.

Η τριχόπτωση και η λέπτυνση μπορεί να εκδηλωθούν έως και ένα χρόνο έπειτα από τη λήψη των φαρμάκων αλλά, ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμα προβλήματα.

«Η τριχόπτωση και γενικότερα οι αλλαγές στα μαλλιά δεν έχουν πάντοτε γνωστή αιτιολογία, αλλά οπωσδήποτε εάν ένας άνθρωπος παίρνει φάρμακα, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυνητική επίδρασή τους», λέει ο δρ Σαμ Σούστερ, ομότιμος καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ.

«Όταν τα φάρμακα επηρεάσουν τα μαλλιά, οι αλλαγές που επιφέρουν κατά κανόνα είναι ήπιες, καθώς και αναστρέψιμες μόλις διακοπεί η λήψη τους. Συνήθως είναι προτιμότερο να συνεχίσει ο ασθενής τη λήψη των φαρμάκων και να υπομείνει την αλλαγή στα μαλλιά του, λόγω του οφέλους που αποκομίζει στην υγεία του από την αγωγή που ακολουθεί», προσθέτει.

Οι ειδικοί λένε πως είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύονται οι πάσχοντες τους γιατρούς τους εάν παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στα μαλλιά τους, και σε καμία περίπτωση να μην διακόπτουν την λήψη των φαρμάκων τους δίχως ιατρική συμβουλή.

«Πριν αποδοθεί η τριχόπτωση σε κάποιο φάρμακο, ο δερματολόγος θα πρέπει να σταθμίσει εάν το είδος της απώλειας μπορεί να συνδυασθεί με το φάρμακο το οποίο θεωρείται υπεύθυνο, αλλά ακόμη και εάν τα χρονικά διαστήματα, μεταξύ της έκθεσης στον πιθανό παράγοντα και την έναρξη της αλωπεκίας, είναι συμβατά», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα φάρμακα που είναι γνωστότερα για την δυνατότητά τους να προκαλούν τριχόπτωση είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Πολλοί ασθενείς αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες από την έναρξη της αγωγής, ενώ κάποιοι βλέπουν να αλλάζει η υφή και το χρώμα των μαλλιών τους. Ωστόσο, 3-10 μήνες έπειτα από την ολοκλήρωσή της χημειοθεραπείας, τα μαλλιά επανέρχονται στην προτέρα κατάσταση.

Εντούτοις, δεν είναι μόνο τα φάρμακα της χημειοθεραπείας που μπορεί να «πειράξουν» τα μαλλιά. Να μερικά ακόμα:

* Για τη χοληστερόλη. Ορισμένες στατίνες, αλλά και κάποια παλαιότερα φάρμακα της χοληστερόλης, επηρεάζουν και την βιοσύνθεσή της στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα το δέρμα προοδευτικά να γίνεται πιο ξηρό και τα μαλλιά να γίνονται πιο ξηρά, εύθραυστα και ανοικτόχρωμα, κατά τον κ. Ρηγόπουλο.

* Αντικαταθλιπτικά. Η φλουοξετίνη και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (λ.χ. ιμιπραμίνη, αμιτριπτυλίνη, δοξεπίνη) ενδέχεται να προκαλέσουν τριχόπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές της Μελβούρνης.Η τριχόπτωση συνήθως εκδηλώνεται προοδευτικά κατά τον πρώτο χρόνο μετά την έναρξη των φαρμάκων και σταματά μετά το πέρας της θεραπείας.

Το λίθιο, εξάλλου, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής (παλιά λεγόταν μανιοκατάθλιψη) σχετίζεται με αύξηση κατά 12% του κινδύνου λέπτυνης των μαλλιών – με την λέπτυνση να εμφανίζεται 4-6 μήνες έπειτα από την έναρξη της λήψης του.

* Για την ψωρίαση. Το φάρμακο ασιτρετίνη μπορεί να σκουρύνει τα μαλλιά σε μερικούς ασθενείς, ενώ η ετρετινάτη μπορεί να «ανοίξει» το χρώμα των μαλλιών και να τα κάνει από σκούρα καστανά κοκκινωπά μέσα σε τρεις μήνες.

Τα ρετινοειδή και κυρίως η ασιτρετίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάχυτη αλωπεκία (δηλαδή, διάχυτη απώλεια τριχών) στο 70% των ασθενών, κατά τον κ. Ρηγόπουλο.

* Αντισυλληπτικά. Σε γυναίκες που διακόπτουν τα αντισυλληπτικά έπειτα από μακροχρόνια χρήση έχει αναφερθεί τριχόπτωση, ενώ όσα έχουν ως βάση την προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την τριχόπτωση σε μικρό αριθμό ασθενών, αναφέρουν οι ερευνητές της Μελβούρνης.

* Αντιυπερτασικά. Από τα φάρμακα για την πίεση, οι βήτα-αναστολείς έχουν σχετισθεί με λέπτυνση των μαλλιών, ενώ δύο εξ αυτών (μετοπρολόλη, προπρανολόλη) μπορεί να προκαλέσουν αναστρέψιμη τριχόπτωση. Οι επιδράσεις αυτής εκδηλώνονται μέσα στους πρώτους 3 μήνες από την έναρξη της λήψης τους, κατά τον κ. Ρηγόπουλο. Τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί και σε άτομα που παίρνουν φάρμακα από μία άλλη οικογένεια αντιυπερτασικών, τους α-ΜΕΑ.

* Για την ακμή. Τα λαμβανόμενα από το στόμα ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση σε μικρό αριθμό ασθενών ή αλλαγές στην υφή και στην εμφάνιση των μαλλιών, σύμφωνα με τους ερευνητές της Μελβούρνης.

* Για το ουρικό οξύ. Το φάρμακο αλλοπουρινόλη έχει σχετισθεί με αλωπεκία, η οποία μερικές φορές είναι έντονη, κατά τον κ. Ρηγόπουλο.

* Παυσίπονα αντιφλεγμονώδη. Σε περίπου έναν στους 100 ασθενείς που παίρνουν συστηματικά ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (κυρίως ιβουπροφαίνη, δικλοφενάκη ή ινδομεθακίνη), παρατηρείται λέπτυνση ή απώλεια των μαλλιών, που αμβλύνεται 8-9 μήνες έπειτα από την διακοπή τους.

* Αντιθρομβωτικά. Σχεδόν ο ένας στους δύο ασθενείς που παίρνει χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη παρουσιάζει διάχυτη απώλεια τριχών που διαρκεί περίπου 6 μήνες, κατά τον κ. Ρηγόπουλο. Η συχνότητα της αλωπεκίας αυξάνεται όταν χορηγούνται μεγάλες δόσεις του φαρμάκου σε σύντομο διάστημα.

Ανάλογη, αλλά πολύ πιο σπάνια, δράση μπορεί να έχει και ένα άλλο αντιθρομβωτικό, η βαρφαρίνη.

* Για την επιληψία. Το βαλπροϊκό νάτριο μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση στο 3-10% των ασθενών με επιληψία, ενώ το ίδιο παρατηρείται και στο περίπου 7% των ασθενών που παίρνουν συνδυασμό βαλπροϊκού νατρίου και βαλπροϊκού οξέος.

* Για την ελονοσία. Η μεπακρίνη μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη τριχόπτωση (ουλωτική αλωπεκία), ενώ η χλωροκίνη άνοιγμα του χρώματος σε ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, κατά τον κ. Ρηγόπουλο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολυβιταμίνες προστατεύουν από τον καρκίνο



Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Tον κίνδυνο που διατρέχουν οι άντρες να εκδηλώσουν καρκίνο, ελαττώνει μία πολυβιταμίνη την ημέρα, όπως αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Το συμπέρασμά τους προέρχεται από μελέτη που έγινε σε σχεδόν 15.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 50 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί περισσότερο από μία δεκαετία.

Οι εθελοντές των επιστημόνων από το νοσοκομείο Brigham and Women’s και την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ προέρχονταν από την επονομαζόμενη Physicians’ Health Study II, η οποία διεξάγεται στο Χάρβαρντ από το 1997.

Σχεδόν 15.000 άνδρες γιατροί έπαιρναν καθημερινά ένα χάπι που περιείχε 31 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ή μία ανενεργό ουσία.

Ούτε οι εθελοντές ούτε οι ερευνητές ήξεραν ποιος άντρας έπαιρνε τι, πριν ολοκληρωθεί η μελέτη.

Στη διάρκειά της εκδήλωσαν καρκίνο 1.379 άνδρες απ’ όσους έπαιρναν την ανενεργό ουσία και 1.290 απ’ όσους έπαιρναν την πολυβιταμίνη.

Η διαφορά αυτή, αναγόμενη ανά έτος μελέτης, αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση κατά 8% των κρουσμάτων καρκίνου στην ομάδα της πολυβιταμίνης.

Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν αφορά τον συχνότερο ανδρικό καρκίνο, αυτόν του προστάτη, αλλά άλλες μορφές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν γνωρίζουν εάν ανάλογο όφελος ισχύει για τις γυναίκες ή νεώτερους άντρες.

Ωστόσο, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν ως ένας τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου στους μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε το σπίτι σας γυμναστήριο

Κάντε το σπίτι σας γυμναστήριο

Τα ιδανικά όργανα γυμναστικής για να «κάψετε» τις περιττές θερμίδες.

Το ότι η γυμναστική συμβάλλει στην υγεία μας αλλά και στην εμφάνισή μας είναι σε όλους γνωστό. Όσοι, λοιπόν, δεν μπορείτε να βρείτε ελεύθερο χρόνο να εγγραφείτε σε ένα γυμναστήριο μια λύση θα ήταν να αποκτήσετε ένα ειδικό μηχάνημα άσκησης για το σπίτι, όπως ένα διάδρομο, ένα ποδήλατο ή ένα stepper. Με άλλα λόγια, ένα όργανο γυμναστικής που θα σας βοηθάει να «καίτε» όλες τις θερμίδες που δε χρειάζεστε.

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

Όσοι θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση ή να μειώσετε το βάρος και το λίπος σας τότε ένας διάδρομος για το σπίτι είναι η καλύτερη λύση για σας, καθώς:

-Θα ενεργοποιεί ολόκληρο το μυϊκό σας σύστημα, δηλαδή πόδια, γλουτούς, κοιλιά και χέρια.
-Θα σας δίνει τη δυνατότητα να «καίτε» 700-800 θερμίδες την ώρα.
-Θα ενδυναμώνει τα οστά σας, λόγω των κραδασμών από το περπάτημα/τρέξιμο, προστατεύοντάς σας έτσι και από την οστεοπόρωση.
-Θα σας παρέχει τη δυνατότητα να επιλέγετε εσείς όποιο πρόγραμμα γυμναστικής θέλετε, αφού πολλοί διάδρομοι έχουν ενσωματωμένα προγράμματα άσκησης.

Προσοχή

Ο διάδρομος δε συστήνεται σε όσους έχουν υπερβολικό βάρος ή ορθοπεδικά προβλήματα (γόνατα, μέση, αστράγαλος).

Επίσης, εάν δεν τον χειρίζεστε καλά, μπορεί να οδηγηθείτε σε χρόνιους τραυματισμούς (π.χ., τενοντίτιδες) ή άλλα ορθοπεδικά προβλήματα.

ΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο όργανο γυμναστικής για το σπίτι. Κυκλοφορεί σε δύο τύπους: στο όρθιο ποδήλατο και το καθιστό. Το πρώτο είναι απομίμηση του κανονικού ποδηλάτου με τη σέλα, ενώ το δεύτερο είναι χαμηλότερο κι έχει κανονικό κάθισμα με πλάτη. Και οι δύο τύποι απευθύνονται σε όλους, καθώς είναι εύκολοι στη χρήση και δε χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση. Επιπλέον:

-Είναι μια σχετικά οικονομική λύση.
-Δε χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση.
-Δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις αρθρώσεις, αφού δε χρειάζεται να μεταφέρετε το βάρος σας, καθώς γυμνάζεστε πάνω τους καθιστοί.

Προσοχή!
Τα ποδήλατα γυμνάζουν άριστα τα πόδια, ενώ, επειδή δεν απαιτούν την προσοχή σας, μπορείτε παράλληλα με την άσκηση να κάνετε και κάτι άλλο, π.χ., να διαβάζετε ή να βλέπετε τηλεόραση.

STEPPERS

Το step δεν είναι τίποτα άλλο από μια εξομοίωση του ανεβάσματος μιας σκάλας. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη μορφή άσκησης κατάλληλη για όσους επιθυμείτε να γυμνάσετε τα πόδια σας. Να θυμάστε ότι τα steppers:

-Αποτελούν την τέλεια άσκηση για το δυνάμωμα των γλουτών και των μηρών.
-Αν επιλέξετε να κάνετε μικρά και γρήγορα ανεβάσματα (10-15 εκατοστά), μπορεί να καταναλώνετε πολλές θερμίδες. -Αν, πάλι, επιλέξετε μεγαλύτερα ανεβάσματα (20-40 εκατοστά), τότε δυναμώνετε και τονώνετε τα πόδια σας.

Προσοχή!

-Τα steppers δε γυμνάζουν καθόλου τα χέρια, αφού η εκγύμναση επικεντρώνεται μόνο στα κάτω άκρα.
-Τα steppers που είναι κακά σχεδιασμένα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα και στη μέση.
-Πρέπει να τα αποφεύγετε όσοι έχετε ευπαθή γόνατα και μέση.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία


Τα χαρακτηριστικά της «καταθλιπτικής ψευδοάνοιας».
Η κατάθλιψη είναι μία ψυχοπαθολογική κατάσταση και συγκεκριμένα μία διαταραχή του συναισθήματος. Πρώτα πρέπει να διαφοροποιηθεί η έννοια της «θλίψης» από εκείνης της «κατάθλιψης», καθότι η θλίψη αποτελεί μια φυσιολογική και αναμενόμενη συναισθηματική αντίδραση, η οποία ακολουθεί ορισμένες ψυχοτραυματικές συνθήκες όπως π.χ. απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τη διάψευση μίας προσδοκίας. Από την άλλη πλευρά η κατάθλιψη αποτελεί μία παθολογική συναισθηματική έκφραση είτε μη αναμενόμενη, είτε υπερβολική σε ένταση και διάρκεια.

Η κατάθλιψη, ως τρέχον πρόβλημα υγείας, είναι το ίδιο συχνή όσο η υπέρταση, και προβλέπεται ότι τα προσεχή πέντε χρόνια, θα αποτελεί μαζί με τον καρκίνο και τα καρδιοαγγειακά προβλήματα τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας.

Η συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης είναι 8-15% για τους ηλικιωμένους πληθυσμούς και 30% στους ιδρυματοποιημένους πληθυσμούς. Το πολύ υψηλό ποσοστό νοσηρότητας από κατάθλιψη στην κοινωνία δημιουργεί μείζονα προσωπικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η συγκαλυμμένη κατάθλιψη σύμφωνα με τα ταξινομικά συστήματα DSM IV και ICD 10 δεν συνιστά αυτόνομη κλινική οντότητα, αποτελεί όμως έκφραση της πολυμορφίας της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.

Η κατάθλιψη διακρίνεται σε «μείζονα» και «ελάσσονα» κατάθλιψη. Το άτομο με μείζονα κατάθλιψη εμφανίζει πιο σοβαρά συμπτώματα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι συνήθως η αιτία, απλά συνηγορούν στην εμφάνιση της νόσου, ενώ η αιτιολογία εντοπίζεται στη γνήσια φυσιολογική προδιάθεση που έχει το άτομο. Στην περίπτωση της ελάσσονος κατάθλιψης, αντίθετα, οι εξωγενείς παράγοντες διαδραματίζουν τον κυριότερο ρόλο, και επίσης στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Η κλινική συμπτωματολογία διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή αλλά υπάρχουν δέκα τουλάχιστον συμπτώματα που υποδηλώνουν κατάθλιψη.

σημαντική αλλαγή στην όρεξη για φαγητό που συνοδεύεται είτε από αύξηση του βάρους του σώματος είτε από αισθητή μείωση

- σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
- αίσθημα συνεχούς και ανεξήγητης κόπωσης
- έντονο αίσθημα αδικαιολόγητης ενοχής
- αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής και αναβλητικότητα αποφάσεων
- απαισιοδοξία για το μέλλον
- βραδυψυχισμός
- συχνοουρία, επιγαστρικό άλγος
- απώλεια σεξουαλικής διάθεσης (σε μικρότερη ηλικία) και αυτοσεβασμού
- απώλεια ενδιαφέροντος να ασχολείται με τα εγγόνια.

Η κατάθλιψη διαφοροποιείται ως προς τον βαθμό, τη σοβαρότητα, την διάρκεια και την συχνότητα των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, διακρίνουμε την κατάθλιψη σε διάφορες κατηγορίες με βάσει τις συναισθηματικές διαταραχές σε:

Μείζων καταθλιπτική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσφορική διάθεση ή απώλεια ενδιαφέροντος με διαταραχές ύπνου, διαταραχές ορέξεως, αισθήματα ενοχής, ψυχοκινητική επιβράδυνση.

Διπολική διαταραχή τύπου Ι που εναλλάσσονται μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια ή επαναλαμβάνονται μόνον μανιακά.
Δυσθυμική διαταραχή: χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη μικρότερης βαρύτητας από την μείζονα κατάθλιψη.
Διπολική διαταραχή ύπνου ΙΙ: χαρακτηρίζεται από εναλλαγή μείζονος κατάθλιψης με επεισόδια υπομανίας.

Καταθλιπτική διαταραχή δευτερογενής που μπορεί να είναι οργανικής αιτιολογίας όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, νευρολογικές διαταραχές, μεταβολικές διαταραχές, ιογενείς λοιμώξεις ή να αποτελεί αντίδραση σε εξωγενείς παράγοντες.

Η κατάθλιψη είναι η πάθηση που οδηγεί συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη στην αυτοκτονία υποστηρίζεται ότι 12% των καταθλιπτικών ασθενών αποπειρώνται να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. Για τους ως άνω λόγους, είναι επιτακτική η ανάγκη έγκαιρης και σωστής διάγνωσης της κατάθλιψης, αλλά εξίσου επιτακτική καθίσταται η ανάγκη προσέλευσης των ατόμων στον ιατρό καθότι είναι αποδεδειγμένα πλέον μια νόσος η οποία δύναται να αντιμετωπισθεί και να θεραπευτεί.

Μία μορφή συγκαλυμμένης γεροντικής κατάθλιψης είναι η καταθλιπτική ψευδοάνοια.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ γνήσιας άνοιας και ψευδοάνοιας είναι τρεις:

οι ψευδοανοϊκοί είναι συνήθως και προσανατολισμένοι στον χώρο και στον χρόνο
οι ψευδοανοϊκοί έχουν καλύτερες επιδόσεις στο μέσον της ημέρας (δηλαδή μεσημεριανές ώρες)
οι ψευδοανοϊκοί έχουν σχετικά καλή αντίληψη της πραγματικότητας.

Η νοητική επίδοση των ψευδοανοϊκών συνήθως βελτιώνεται τα μέγιστα όταν θεραπευτεί η κατάθλιψη, ενώ της γνήσιας άνοιας δεν βελτιώνεται. Η κληρονομικότητα διαδραματίζει μικρότερο ρόλο στην κατάθλιψη που εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην τρίτη ηλικία.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα έρευνα εξετάζει τα οφέλη του κόκκινου κρασιού



Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν ευεργετική δράση των συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης.

Εδώ και χρόνια μελέτες έχουν υποδείξει την σύνδεση του κόκκινου κρασιού με την μείωση του κινδύνου για θάνατο από καρδιακά νοσήματα. Οι έρευνες εντόπισαν ότι καθοριστική σε αυτή τη δράση του κόκκινου κρασιού ήταν η ουσία ρεσβερατρόλη που εντοπίζεται στη φλούδα του σταφυλιού και άλλων φρούτων. Έτσι εμφανίστηκαν τα συμπληρώματα διατροφής με ρεσβερατρόλη.

Μια νέα έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης για να δει αν όντως έχουν τη δράση που υπόσχονται κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη. Την μελέτη διεξήγαγε η Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε 29 υγιείς γυναίκες ηλικίας 50 με 60 ετών.

Για 12 εβδομάδες οι μισές γυναίκες πήραν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης 75mg την ημέρα και οι άλλες μισές ένα εικονικό συμπλήρωμα. Η ποσότητα της ουσίας που έπαιρναν οι γυναίκες θα αντιστοιχούσε σε 8 λίτρα κόκκινου κρασιού την ημέρα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο καλά λειτουργούσε ο μηχανισμός παραγωγής ινσουλίνης των γυναικών για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης εξέτασαν την πίεση, την χοληστερίνη και άλλους δείκτες υγείας.

Κανένας από τους ελέγχους δεν έδειξε διαφοροποίηση στους δείκτες των γυναικών που έπαιρναν το συμπλήρωμα και σε εκείνες που δεν έπαιρναν.

Κι ενώ η ρεσβερατρόλη μπορεί στο παρελθόν να έχει δείξει ότι ωφελεί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ανθρώπους που έχουν πρόβλημα ελέγχου του σακχάρου τους, η νέα μελέτη δείχνει ότι το συμπλήρωμα δεν έχει καμία τέτοια δράση σε υγιείς ανθρώπους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποδυναμώνονται τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού για την υγεία. Απλώς τα συμπληρώματα μάλλον δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην αποφυγή του κινδύνου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Cell Metabolism.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Rett


Παρουσιάζεται από τη γέννηση και γίνεται πιο ευδιάκριτο στο δεύτερο έτος.
Το σύνδρομο Rett είναι μια πολύπλοκη νευροβιολογική διαταραχή της ανάπτυξης, κατά την οποία ένα βρέφος φαίνεται να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται φυσιολογικά στην αρχή. Στη συνέχεια όμως, σταματάει να αναπτύσσεται και ακόμη μπορεί να αρχίσει να χάνει δεξιότητες και ικανότητες.

Για παράδειγμα, μπορεί να σταματήσουν να μιλούν ακόμα και αν συνήθιζαν να χρησιμοποιούν μερικές λέξεις. Χάνουν την ικανότητα τους να περπατούν σωστά ακόμη και αν συνήθιζαν να περπατούν φυσιολογικά. Σταματούν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να κάνουν δραστηριότητες, ακόμη και αν τα χρησιμοποιούσαν για να δείχνουν και να αρπάζουν. Συχνά αναπτύσσουν στερεότυπες κινήσεις των χεριών όπως χτύπημα χεριών ή άνοιγμα –κλείσιμο των χεριών. Σταματούν να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους φυσιολογικά, ακόμα και αν χρησιμοποιούσαν συναισθηματική ανταπόκριση και βλεμματική επαφή.

Παλαιότερες έρευνες έδειχναν ότι το σύνδρομο Rett προσβάλλει μόνο κορίτσια αλλά νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι προσβάλλονται και τα αγόρια αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό.

Το σύνδρομο RETT ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και οφείλεται σε μια μετάλλαξη του γονιδίου MECP2 στο χρωμόσωμα Χ.

Συμπτώματα

1. Απώλεια λειτουργικής κίνησης και χρήσης των χεριών
( να αρπάζουν αντικείμενα, να φτάνουν αντικείμενα και να αγγίζουν αντικείμενα λειτουργικά)
2. Απώλεια λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας
3. Δυσκολίες στον συντονισμό και στην ισορροπία
4. Στερεότυπες κινήσεις των χεριών
5. Προβλήματα στην αναπνοή όπως άπνοιες, κράτημα αναπνοής όταν είναι σε εγρήγορση και υπεροξυγόνωση
6. Ανησυχία και προβλήματα στη συμπεριφορά
7. Δυσκολίες στην ανάπτυξη
8. Επιληπτικές κρίσεις
9. Δυσκοιλιότητα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
10. Καρδιακά προβλήματα
11. Δυσφαγία ( δυσκολίες στη μάσηση , κατάποση και πόση)
12. Διαταραγμένο ύπνο

Αποκατάσταση

1. Φυσικοθεραπείες ( βοηθούν στο να βελτιωθεί και να διατηρηθεί η κινητικότητα και η ισορροπία όπως και να μειωθούν οι παραμορφώσεις της μέσης και των άκρων)
2. Εργοθεραπείες ( βοηθούν στη βελτίωση και στη διατήρηση της λειτουργίας των χεριών καθώς και στην αυτοεξυπηρέτηση)
3. Λογοθεραπείες (βοηθούν στην ανάπτυξη μη λεκτικής επικοινωνίας με τη χρήση χειρονομιών , εναλλακτικών προγραμμάτων ομιλίας, στη διατήρηση και στη βελτίωση της ομιλίας και του λόγου, στην αντίληψη και στη βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης)
4. Θεραπεία σίτισης –πόσης ( Βοηθούν στη βελτίωση και διατήρηση στοματοκινητικών- αισθητηριακών λειτουργιών που αφορούν τη μάσηση , την κατάποση και την πόση υγρών καθώς και στο συντονισμό που απαιτείται για την διαχείριση τροφής και υγρών)
5. Φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας , της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των καρδιακών προβλημάτων καθώς επίσης και χειρουργική αντιμετώπιση για την σπονδυλική στήλη και των προβλημάτων καρδίας, Επιπλέον , αντιεπιληπτικές φαρμακευτικές αγωγές για να αντιμετωπιστούν δραστικά οι επιληψίες.
6. Άλλα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας που είναι απαραίτητα στην διάγνωση και στην αποκατάσταση του συνδρόμου RETT είναι οι αναπτυξιολόγοι, οι παιδίατροι, οι χειρούργοι ορθοπεδικοί, οι γαστρεντερολόγοι, οι πνευμονολόγοι, οι καρδιολόγοι, οι νευρολόγοι, οι ειδικοί παιδαγωγοί και οι νοσοκόμες.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυόμισι λεπτά γυμναστικής τη μέρα είναι αρκετά



Σηκωθείτε από τον καναπέ.

Δεν έχετε χρόνο να πάτε στο γυμναστήριο ή απλά δε θέλετε να βγείτε από το σπίτι, τώρα ειδικά που έχει αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και προτιμάτε τον καναπέ του σαλονιού σας και την κουβερτούλα σας;

Τέρμα οι δικαιολογίες!

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο 2,5 λεπτά πολύ έντονης άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά που σας ενοχλούν.

Η έντονη και εστιασμένη άσκηση μπορεί να «κάψει» μέχρι και 200 θερμίδες παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι ο αθλούμενος θα κάνει τα απαραίτητα διαλείμματα επαναφοράς.

Ο Kyle Sevits υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα HIT (High Intensity Training) μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με την παραδοσιακή γυμναστική.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής αλλά στην πορεία δεν το ακολουθούν. Ο κυριότερος παράγοντας που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη χρόνου. Εμείς πιστεύουμε ότι αν ένα πρόγραμμα μπορεί να “χωρέσει” σε μικρότερο χρόνο μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα» είπε ο ίδιος.

Στην τριήμερη έρευνα συμμετείχαν πέντε υγιείς άντρες ηλικίας 25 έως 31 ετών. Τις πρώτες δύο ημέρες ακολουθούσαν ένα «καθιστικό» πρόγραμμα, την περισσότερη ώρα μπροστά από έναν υπολογιστή ενώ μετρήθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και υγρών στο σώμα τους, για να μετρήσουν οι ειδικοί πόσες θερμίδες «καίνε».

Την τελευταία ημέρα τους ζητήθηκε να κάνουν σπριντ 30 δευτερολέπτων με μεγάλη αντίσταση σε στατικό ποδήλατο.
Μετά από κάθε σετ μεσολαβούσε «διάλειμμα» τεσσάρων λεπτών κατά τη διάρκεια του οποίου οι ασκούμενοι έκαναν πεντάλ με πολύ μικρή αντίσταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με αυτόν τον τρόπο έκαψαν μέχρι και 200 θερμίδες παραπάνω.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι καλύτερο να ζητηθεί ιατρική συμβουλή προτού κανείς επιλέξει αυτή τη μέθοδο, ειδικά αν πάσχει από κάποια ασθένεια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονιδιακές μεταλλάξεις συνδέονται με τον καρκίνο στο πάγκρεας



Επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 100 όγκων.

Ανακαλύφτηκε ομάδα μεταλλαγμένων γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο στο πάγκρεας, από Αυστραλούς ερευνητές, αναφέρει νέα έρευνα στο περιοδικό «Nature».

Είναι η πρώτη φορά που μια συνεργασία των καλύτερων ειδικών παγκοσμίως πραγματοποιείται για να εντοπιστούν οι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν 50 διαφορετικά είδη καρκίνου.

Τα ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του παγκρέατος δεν έχουν βελτιωθεί τα προηγούμενα 40 χρόνια, καθιστώντας τον την τέταρτη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Η διεθνής ομάδα περισσότερων των 100 ερευνητών είχε επικεφαλής τον καθηγητή Sean Grimmon, από το πανεπιστήμιο Queensland, και τον καθηγητή Andrew Biankin από το Kinghorn Cancer Centre at Garvan Institute of Medical Research / St. Vincent's Hospital του Σύδνεϋ.

Οι ειδικοί ανέλυσαν το γονιδίωμα 100 όγκων του παγκρέατος σε σύγκριση με μη καρκινικό ιστό για να ανακαλύψουν ποιες γενετικές μεταλλάξεις μπορεί ενδεχομένως να προκάλεσαν τον καρκίνο.

Ο Grimmon δήλωσε ότι ανακάλυψε συνολικά περισσότερα από 2.000 μεταλλαγμένα γονίδια, που κυμαίνονταν από το γονίδιο KRAS που ήταν μεταλλαγμένο στο 90% περίπου των δειγμάτων ως εκατοντάδες μεταλλάξεις γονιδίων που ήταν παρούσες μόνο στο 1 ή 2% των όγκων. Έτσι ενώ οι όγκοι μπορεί να μοιάζουν πολύ κάτω από το μικροσκόπιο, η γενετική ανάλυση αποκαλύπτει τόσες ποικιλομορφίες σε κάθε όγκο όσοι και οι ασθενείς. Αυτό δείχνει ότι ο «καρκίνος του παγκρέατος» δεν είναι μια νόσος αλλά πολλές και υποδεικνύει ότι άνθρωποι που φαίνεται πως έχουν τον ίδιο καρκίνο θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται αρκετά διαφορετικά.

Ο Biankin σχολίασε ότι στο μέλλον ανεξάρτητη διάγνωση και σχέδια για αγωγή για κάθε ασθενή θα είναι ο κανόνας. Δήλωσε ότι στην παρούσα έρευνα ανακάλυψε ομάδα γονιδίων που συχνά έχει υποστεί βλάβη σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας και σχετίζεται με δυνητικά φτωχότερα αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς. Είναι νέος δείκτης καρκίνου στο πάγκρεας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατευθύνει την πρόγνωση και την αγωγή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκατοίκηση παχαίνει… τις γυναίκες



Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τους άντρες.

Το τελευταίο διάστημα σας περνάει από το μυαλό η σκέψη να μετακομίσετε στο ίδιο σπίτι με το σύντροφό σας, αλλά παράλληλα δεν αντέχετε στη σκέψη ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να μαζεύετε τις λερωμένες κάλτσες του από το πάτωμα κάθε μέρα.

Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε;

Κι αν όχι για τις λερωμένες κάλτσες για τη… ζυγαριά σας!

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία η συγκατοίκηση μπορεί να προσθέσει μερικά κιλά στη ζυγαριά των γυναικών.

Το ένα τρίτο των γυναικών δήλωσε ότι κατέληξε να τρώει περισσότερο από το σύντροφό τους μετά τη συγκατοίκηση, ενώ ίσχυε το ακριβώς αντίθετο για τους άντρες.

Οι περισσότεροι άντρες δήλωσαν ότι απέκτησαν πιο υγιεινές συνήθειες, τρώγοντας αρκετά συχνά «γυναικείες τροφές», όπως γιαούρτι ή σαλάτες.

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι τα ζευγάρια που ετοιμάζουν μαζί το φαγητό τους, δε συνειδητοποιούν ότι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να τρώνε τις ίδιες μερίδες.

«Οι άντρες και οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες. Οι άντρες μπορεί να χρειάζονται περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β απ’ ό,τι οι γυναίκες, αλλά δεν γνωρίζουν από ποιες τροφές να τις πάρουν» αναφέρει η διατροφολόγος Fiona Hunter.



Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα



Ακόμη και δύο ποτήρια κρασί μπορεί να κάνουν ζημιά.

Δύο ποτήρια κρασιού την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλό σας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα ενός ενήλικα σε ποσοστό 40%, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της μέτριας και της άσκοπης κατανάλωσης αλκοόλ.

Η επικεφαλής της μελέτης, βιολόγος-νευρολόφος, Megan Anderson δήλωσε: «Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει και να γίνει… άμετρη χωρίς το άτομο να το συνειδητοποιεί».

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί να μην είναι ορατές οι αλλαγές, όμως μακροπρόθεσμα η συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στη μνήμη και τη διαδικασία μάθησης» πρόσθεσε.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (0,08% σύμφωνα με το όριο στις ΗΠΑ) σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια δεν είχε αρνητική επίδραση σε αυτά και δεν αποτελούσε εμπόδιο στη συνειρμική εκμάθηση βαχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μειώθηκε κατά 40% ο αριθμός των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου των ποντικιών, συγκριτικά με αυτά που δεν τους χορηγούνταν καθόλου αλκοόλ.

Αυτή η σημαντική μείωση του αριθμού των εγκεφαλικών κυττάρων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, δήλωσε η Anderson.

«Αν επηρεάζεται αυτό το τμήμα του εγκεφάλου κάθε μέρα από λίγο με τα χρόνια αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα έρθει κάποια στιγμή που δε θα μπορείτε να μάθετε κάτι καινούριο και να το αποτυπώσετε στη μνήμη σας» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neuroscience.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από τις 15 Νοεμβρίου η καταβολή των τελών κυκλοφορίας



Πώς και πόσο θα πληρώσετε.

Από την προσεχή Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου αρχίζει η καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Από εφέτος, οι κάτοχοι Ι.Χ. Αυτοκινήτων δεν θα λαμβάνουν ταχυδρομικώς το ειδοποιητήριο για την καταβολή των τελών, αλλά θα το αναζητούν στο internet.

Η αναζήτηση θα γίνεται είτε με τον κωδικό για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ. Οι πολίτε θα τυπώνουν το ειδοποιητήριο και θα πληρώνουν το τέλος σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.

Υπολογίζεται ότι από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής:

• Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
• Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
• Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ
• Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 ευρώ
• Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 ευρώ
• Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ
• Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ
• Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ
• Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ
• Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ
• Από 4001 κ.ε. και άνω 1320 ευρώ

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

• 0 – 100 (γρ./χλμ.) 0 ευρώ
• 101 – 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ
• 121 – 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ
• 141 – 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ
• 161 – 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ
• 181 – 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ
• 201 – 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
• Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο καθεστώς των εφάπαξ των 21 ταμείων



Πέφτει «ψαλίδι» στις περικοπές.

Μικρότερο από αυτό που προβλέπει το νέο Μνημόνιο μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη το «ψαλίδι» στο εφάπαξ 21 Ταμείων, καθώς αρκετοί φορείς ετοιμάζονται να «προσβάλουν» τις περικοπές, αξιοποιώντας σχετική διάταξη που προστέθηκε στο νόμο και λέει ότι με υπουργική απόφαση το αρχικό ποσοστό μείωσης μπορεί να είναι έως και 35% χαμηλότερό ή μεγαλύτερο.

Ήδη, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, αρκετά Ταμεία Πρόνοιας άλλαξαν τα ποσοστά μείωσης του εφάπαξ που προέβλεπε η αρχική αναλογιστική μελέτη, ζητώντας να συνυπολογιστούν στοιχεία στο σκέλος των εσόδων που μειώνουν τα ελλείμματα. Τα στοιχεία τους έγιναν δεκτά και οι τελικές μειώσεις στα εν λόγω Ταμεία είναι μικρότερες.

Οι μειώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα στα εφάπαξ δεν αφορούν όλα τα Ταμεία αλλά μόνο του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, με ποσοστά που είναι 15% και 20% αντίστοιχα για αποχωρήσεις ως το τέλος του 2010 και 22,67% και 25% αντίστοιχα για όσους αποχωρούν από το 2011 και μετά.

Επίσης, μετά τις μειώσεις τα εφάπαξ στα ταμεία των ΔΕΚΟ και άλλους φορείς πρόνοιας διαμορφώνονται ως εξής:

- Στον Τομέα Πρόνοιας της ΔΕΗ, από τα 62.171 ευρώ πάει στα 59.783

- Στον Τομέα Πρόνοιας των υπαλλήλων του ΙΚΑ, το εφάπαξ μειώνεται κατά 35,11%

- Στον Κλάδο Πρόνοιας Προσωπικοί της πρώην Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας το εφάπαξ μειώνεται κατά 41,17%

- Στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων το εφάπαξ μειώνεται κατά 26,77%

- Στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών η μείωση είναι 63,91%









Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προς μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων



Η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθιστά απαγορευτικούς τους υπάρχοντες συντελεστές.

Εισηγήσεις για αλλαγές στο Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων δέχεται η κυβέρνηση, καθώς η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το 2013 θα καταστήσει τους συντελεστές 8% - 10% που εφαρμόζονται σήμερα ακόμη πιο απαγορευτικούς.

Σημειώνεται πως από το φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για το 2013 έσοδα 155,3 εκατ. ευρώ, ενώ από το φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων αναμένονται το 2013 έσοδα 85 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων (τα καινούρια υπάγονται σε ΦΠΑ 23%) στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%, στην Ιρλανδία ο συντελεστής κυμαίνεται από 1% ως 2%, στην Ιταλία ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 7% -10%, ενώ στη Βρετανία δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι διαφορές έχουν βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα


Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η κατανάλωσή τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή των καταναλωτών στα βιολογικά τρόφιμα που, ενώ κάποτε ήταν διαθέσιμα μόνο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, πλέον είναι διαθέσιμα και στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Οι καταναλωτές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω, ώστε να αγοράσουν πιο ποιοτικά τρόφιμα, αγοράζουν βιολογικά που διαθέτουν τη διαβεβαίωση ότι η παραγωγή αυτών των προϊόντων δεν έχει χημικά, τοξικά, λιπάσματα, δηλητηριώδη φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν στους καταναλωτές να επιλέγονται βιολογικής καλλιέργειας τρόφιμα που καταναλώνονται σε αρκετά συχνή βάση, όπως γάλα και φρούτα και τρόφιμα που προορίζονται για ευπαθείς ομάδες, όπως τα βρέφη (π.χ. παιδικές τροφές).

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά προϊόντα προσφέρουν σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα, όταν εφαρμόζεται μία διατροφή υγιεινή με ποικιλία, ισορροπία και μέτρο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας, εκτεταμένης αναθεώρησης των στοιχείων σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων, ειδικά εάν πρόκειται για ενήλικες.

Η ομάδα όμως διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βιολογικής τροφής μείωσε την έκθεση σε οποιοδήποτε ανιχνεύσιμο φυτοφάρμακο κατά περίπου 30%.

Ακόμη, τα βιολογικά τρόφιμα περιείχαν σημαντικά πιο υψηλά επίπεδα συνολικών φαινολικών ενώσεων με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ πιο συγκεκριμένα στο βιολογικό γάλα και στο βιολογικό κοτόπουλο ανιχνεύτηκαν υψηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους να υπάρχει ποικιλία και αφθονία τροφίμων στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, και σε καμιά περίπτωση να τους αποθαρρύνουν από το να αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα.

Οι καταναλωτές επιλέγουν αν θα αγοράσουν βιολογικά συγκεκριμένα για λόγους ασφάλειας, ανησυχίας, αναζητώντας μια καλύτερης ποιότητας τροφή, αρκεί ο καταναλωτής να είναι προσεχτικός όσον αφορά στην ένδειξη που θα φέρει το προϊόν.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει προσδιορίσει για τρεις κατηγορίες σήμανση των βιολογικών προϊόντων:

100% Organic: Φτιαγμένο με 100% οργανικά συστατικά

Βιολογικά: Φτιαγμένο με τουλάχιστον 95% βιολογικά συστατικά

Φτιαγμένο με οργανικά συστατικά: Φτιαγμένο με ένα ελάχιστο 70% και βιολογικά συστατικά με αυστηρούς περιορισμούς για το υπόλοιπο 30%.

Προϊόντα με λιγότερο από 70% βιολογικά συστατικά μπορεί να περιέχουν βιολογικά παραγόμενα συστατικά αναγραφόμενα στον πίνακα πλευρικώς του πακέτου, αλλά δεν αναφέρονται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας

Η απάντηση επομένως στο δίλημμα αν αξίζουν το κόπο είναι θετική, ακολουθώντας πάντα τη συνταγή για την ισορροπημένη διατροφή που είναι το γνωστό τρίπτυχο ποικιλία τροφίμων –μέτρο και ισορροπία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε κατοίκους νησιών



Θα ακολουθήσουν εμβολιασμοί από την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα παρέδωσε σήμερα το πρωί 80 δέματα αγάπης με τρόφιμα στερεάς τροφής στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφανίου.

Σκοπός της Αποστολής η ενίσχυση εμπερίστατων συνανθρώπων μας στα νησιά της Μητροπόλεως την Ηρακλειά και τη Δονούσα που πλήττονται από την κρίση και αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Θα ακολουθήσουν εμβολιασμοί σε παιδιά στο Κέντρο Υγείας Θήρας από την Αποστολή και τον ΙΣΑ ενώ αργά το απόγευμα οι παιδικοί εμβολιασμοί στη Θηρασιά.

Ο Μητροπολίτης Θήρας κ. Επιφάνιος εξήρε την Αποστολή για τη βοήθεια και τη στήριξη της αλλά και την συμπαράσταση της στα παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών. «Πολλοί, είπε ο Μητροπολίτης Θήρας, θεωρούν ότι η κρίση δεν ακουμπά τους νησιώτες κάνουν λάθος. Ο τουρισμός στον τόπο μας δημιουργεί κοινωνικά άκρα τους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς.

Υπάρχουν νησιά όπως Ηρακλειά, η Δονούσα που κάτοικοι τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης σε αυτούς αλλά και σε πολλούς άλλους η βοήθεια της Αποστολής αποτελεί μια μεγάλη ανάσα στον ανηφορικό δρόμο που δια βαίνουν. Η Εκκλησία μας , ο Αρχιεπίσκοπος θα στέκονται δίπλα τους».

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στα διαπιστωμένα προβλήματα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και στον στόχο της Αποστολής να ανακουφίσει τις οικογένειες και κυρίως να σταθεί δίπλα στη νέα γενιά της χώρας που δοκιμάζεται περισσότερο. Δεν εφησυχάζουμε, πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Επιφάνιο, θα μας βρίσκεται δίπλα σας ,κοντά σας οταν ζητάτε τη βοήθεια μας. Αυτός είναι ο ρόλος μας η υποχρέωση μας, πιστοί στις εντολές του Αρχιεπισκόπου μας.

Για τους εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά τόνισε: είμαστε με τον ΙΣΑ εδώ για να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά μας. Η Εκκλησία μας δεν λογαριάζει χιλιομετρικές αποστάσεις και σύνορα προκειμένου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσει τα παιδιά της».



Διαβάστε περισσότερα...

«Τσελεμεντές» για τον... εγκέφαλο



Συνταγές που τον διατηρούν σε καλή κατάσταση.

Έναν «τσελεμεντέ»με συνταγές, σχεδιασμένες για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι νευρώνες και οι συνάψεις του εγκεφάλου έφτιαξαν μια νευροεπιστήμονας και δύο ειδικοί της μαγειρικής.

Ο 300 σελίδων οδηγός μαγειρικής «Mindfull», ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, αποτελεί δημιούργημα της κορυφαίας καθηγήτριας διατροφολογίας Κάρολ Γκρίνγουντ του γηριατρικού ερευνητικού κέντρου Baycrest του πανεπιστημίου του Τορόντο, της Ντάφνα Ραμπίνοβιτς και της Τζοάνα Γκράιφ, ειδικές στις τροφές και στη μαγειρική.

Ο οδηγός παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και πολλές συνταγές ειδικά σχεδιασμένες για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των νευρώνων και των συνάψεων. Αναλυτικά, εξηγείται η ωφέλεια για τον εγκέφαλο που παρέχουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β12, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονο-ακόρεστα λίπη κ.α., καθώς επίσης πολλά βότανα και καρυκεύματα που όχι μόνο προσδίδουν γεύση στο φαγητό, αλλά επίσης δρουν προστατευτικά.

Κορυφαίοι καναδοί σεφ συνεισφέρουν με δικές τους συνταγές στο βιβλίο, που περιέχει και ιδέες από «έθνικ» παραδοσιακές και τοπικές κουζίνες. Ο οδηγός περιλαμβάνει συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε περίσταση: πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά, φυτοφαγική διατροφή κ.α.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται έναντι 9,99 δολαρίων από διάφορα διαδικτυακά καταστήματα (Amazon, iTunes, Kobo κ.α.). Τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του Κέντρου Baycrest στον τομέα της γηριατρικής.

Σύμφωνα με την εταιρεία Αλτσχάιμερ του Καναδά περίπου το 60% των περιστατικών της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου αποδίδονται στο στιλ ζωής των ασθενών. Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανεπαρκής νοητική ενεργοποίηση του εγκεφάλου αποτελούν ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τους γενετικούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας τα φασόλια



Ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και καλή πηγή πρωτεΐνης.

Τα φασόλια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα φασόλια μας έθρεψαν ως Έλληνες, καθώς η φασολάδα ήταν η κύρια τροφή μας μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας, συγκριτικά με αυτή που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα. Αυτό συμβαίνει γιατί της λείπει ένα απαραίτητο αμινοξύ (μεθειονίνη). Το αμινοξύ αυτό υπάρχει όμως σε μια άλλη κατηγορία φυτικής προέλευσης τροφίμων, τα δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.α.) καθώς και στους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας λοιπόν στο πιάτο μας φασόλια με δημητριακά παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος.

Επίσης τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Ένα φλιτζάνι μας καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Τα φασόλια επίσης μας δίνουν πρεβιοτικά συστατικά, όπως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη, δηλαδή δίνουν τροφή στους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου.

Η ιδιότητά τους να μας φουσκώνουν έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες. Η δυσάρεστη δημιουργία αερίων όμως, σχετίζεται με μια σημαντική διεργασία στο σώμα μας: την απομάκρυνση των επικίνδυνων καρκινογόνων από το γαστρεντερικό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα από το παχύ έντερο και για το λόγο αυτό τα φασόλια σχετίζονται με μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα φασόλια επίσης αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι μας δίνει το 30% των ημερήσιων αναγκών μας. Δυστυχώς όμως, η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου δεν είναι υψηλή όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα (μόλις το 3-8% απορροφάται). Έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη C (λεμόνι, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα), το β-καροτένιο (καρότο) και το μηλικό οξύ (λευκό κρασί) αυξάνουν (έως και τριπλασιάζουν) τη βιοδιαθεσιμότητα του.

Συνδυάστε λοιπόν τα φασόλια στο μαγείρεμα με σάλτσα ντομάτας, καρότο, κρεμμύδι και συνοδέψτε το πιάτο σας με ένα ποτήρι λευκό κρασί και θα έχετε δώσει στον οργανισμό σας μια επαρκή δόση από το απαραίτητο αυτό στοιχείο, το σίδηρο.

Ταυτόχρονα, τα φασόλια συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών μας καθώς μας προμηθεύουν με ασβέστιο (5% των ημερήσιων αναγκών μας σε ένα φλιτζάνι) και βιταμίνη Κ (20% των αναγκών μας σε ένα φλιτζάνι). Η βιταμίνη D (τυρί, γιαούρτι) αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι ο συνδυασμός φασολιών με την παραδοσιακή φέτα μας προσφέρει μια εξαιρετική λύση για την καλή υγεία των οστών.

Τέλος, τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών (βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα και ευθύνονται για το χρώμα τους) καθώς φυλλικού οξέος συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζεστασιά στους άστεγους


Ήταν πολλοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα των Atenistas για λίγη ζεστασιά στους πολλούς άστεγους αυτής της πόλης.

Συγκεντρώθηκαν κουβέρτες, παπλώματα, ρούχα.





(φωτογραφίες: Στέλιος Ματσάγκος)



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πνευμονιόκοκκος και η σημασία του εμβολιασμού



Ασπίδα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Έως το έτος 2050, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω θα αυξηθεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση με 605 εκατομμύρια το έτος 2000.

Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, η ικανότητά τους για την καταπολέμηση μολύνσεων μειώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόσληψης σοβαρών ασθενειών που όμως μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού.

Καθώς ο πληθυσμός των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζει να αυξάνεται, η υγιής γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των ασθενειών, αποκτά αυξανόμενη σημασία για τους ενήλικες όλων των ηλικιών.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τη σημασία της σωστής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, αλλά η υγιής γήρανση αποτελεί μία δια βίου εφαρμογή προληπτικής υγιούς συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμών και διαγνωστικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικές υγειονομικές παρεμβάσεις, καθώς προλαμβάνει από 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι σημαντικός διότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί καθώς γερνούν. Μπορεί να έχει θετική επίπτωση στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, βελτιώνοντας έτσι, την ποιότητα ζωής.

Ο Π.Ο.Υ. συστήνει τον εμβολιασμό ενηλίκων για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου, μεταξύ άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος, μια συχνή και δυνητικά σοβαρή λοίμωξη και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία και προκαλεί περίπου 1,6 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, κυρίως σε βρέφη και ηλικιωμένους, ενώ η διεισδυτική μορφή της νόσου αποδεικνύεται θανατηφόρος σε ποσοστό έως και 20% των προσβεβλημένων ενηλίκων. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιβαρύνσεις για την υγεία παγκοσμίως, είναι επίσης μια από εκείνες που προλαμβάνονται ευκολότερα.

Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, και ιδιαίτερα η πιο σοβαρή μορφή της που προκαλείται από τη διείσδυση βακτηρίων στο αίμα, έχει κακή πρόγνωση για τους ασθενείς και είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει τον θάνατο. Η ανάρρωση των ασθενών περιλαμβάνει πολυήμερη νοσηλεία ενώ μπορεί να περάσουν και αρκετοί μήνες πριν αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Επίσης, ένας αριθμός παραγόντων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το κάπνισμα τσιγάρων και ο αλκοολισμός. Στην πραγματικότητα έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τις σοβαρότερες, διεισδυτικές μορφές πνευμονιοκοκκικής νόσου μεταξύ υγιών, κατά τα άλλα, ενηλίκων.

Επιπλέον, κάποια υποκείμενα ιατρικά νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια καρδιακή νόσος και οποιαδήποτε νόσος με ανοσοκαταστολή ή ανοσοανεπάρκεια, ενδέχεται να επιτείνουν τον κίνδυνο.

Επιπλέον, υπάρχει εντεινόμενο πρόβλημα, εξαιτίας της βακτηριακής αντοχής στα συνήθως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, η οποία μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία θεραπείας και ανάρρωσης μεγαλύτερης διάρκειας και πολυπλοκότερη.

Καθώς ο βαθμός βακτηριακής αντοχής εξακολουθεί να αυξάνει, η αντιμετώπιση της πνευμονιοκοκκικής νόσου δυσχεραίνεται. Οι ασθενείς σηκώνουν το βάρος των επιπτώσεων της νόσου τόσο στην εργασία όσο και στην οικογενειακή τους ζωή. Γι’ αυτό το λόγο η αναγκαιότητα της πρόληψης της πνευμονιοκοκκικής νόσου με ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους. Μάλιστα, η πρόσφατη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για επέκταση της χορήγησης του 13δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε ενήλικες άνω των 50 ετών για την πρόληψη της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου, αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της νόσου».

Το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, που είναι ήδη εγκεκριμένο για βρέφη και παιδιά από 6 εβδομάδων έως 5 ετών και έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως πάνω από 350 εκατομμύρια δόσεις του με ασφάλεια, προσφέρει πλέον πρόσθετη θωράκιση, στο ηλικιακό φάσμα των 50 ετών και άνω, που η πρόληψη έναντι της πνευμονιοκοκκικής νόσου είναι εξίσου αναγκαία και σημαντική όσο και στα παιδιά.

Για του ενήλικες άνω των 50 ετών συνίσταται η χορήγηση μιας μόνο δόσης εφάπαξ ενώ μπορεί να συγχορηγηθεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.

Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενέταξε το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκκκικό εμβόλιο στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τους ενήλικες άνω των 50 ετών οπότε καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 100%.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται ο Τειρεσίας


Αποφασισμένη να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα των "κόκκινων δανείων", των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της πιστωτικής ασφυξίας στις επιχειρήσεις λόγω του Τειρεσία, είναι η κυβέρνηση.

Και παρά τις αντεγκλήσεις ή τις διαφωνίες με τις τράπεζες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σαφή εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να βρει το πλαίσιο εκείνο ώστε και τα νοικοκυριά που πραγματικά βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο να πάρουν ανάσες και οι υγιείς επιχειρήσεις να βγουν από το σκόπελο της "μαύρης λίστας" του Τειρεσία και οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θέμα των επισφαλειών που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα κεφαλαιακής αποκατάστασης.

Το σχέδιο είναι το εξής:

- Κατάργηση του Τειρεσία και αντικατάστασή του με σύστημα βαθμολόγησης των συναλλασσομένων με τις τράπεζες.

- Ρυθμίσεις δανείων στεγαστικών και καταναλωτικών.

- Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To τρίτο "κούρεμα" στο δημόσιο



Νέο "κούρεμα", το τρίτο μέσα σε τρία χρόνια, επέρχεται στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μνημόνιο που προβλέπει πλήρη κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας, την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο τομέα.

Ετσι ο σημερινός χαμηλότερος μισθός των 711 ευρώ για νέο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα κατρακυλήσει στα 560 ευρώ.

Ο μισθός υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 25ετή προϋπηρεσία από τα 1.275 ευρώ θα πέσει στα 900 ευρώ.

Ο μισθός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 25ετή προϋπηρεσία από τα 1400 ευρώ θα πέσει στα 1050 ευρώ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα ύπνου προκαλούν τα βιντεοπαιχνίδια



Η παρατεταμένη χρήση από τους εφήβους οδηγεί σε συχνές αφυπνίσεις.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Flinders στην Αυστραλία αποκάλυψε πως παίζοντας παιχνίδια για αρκετή ώρα πριν τον ύπνο, τα άτομα νεαρής ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα στον ύπνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 17 εφήβους οι οποίοι κλήθηκαν να παίξουν βίαια παιχνίδια για 50 έως 150 λεπτά πριν κοιμηθούν, για δυο νύχτες. Ταυτόχρονα οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον ύπνο και τον καρδιακό τους ρυθμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το παιχνίδι επηρέασε αρκετά τόσο τη διάρκεια, όσο και την ποιότητα του ύπνου τους.

«Αν και οι έπεσαν για ύπνο στη συνηθισμένη ώρα τους, οι έφηβοι βίωσαν σημαντικές διαταραχές του ύπνου, που προκλήθηκαν από συχνές αφυπνίσεις όλη τη νύχτα» εξηγεί ο Michael Gradisar, παιδοψυχολόγος που επέβλεψε την μελέτη.

Συγκεκριμένα, όσοι έπαιξαν παιχνίδια για 150 λεπτά καθυστέρησαν να κοιμηθούν για 39 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ κοιμήθηκαν 27 λεπτά λιγότερο από τους υπόλοιπους.

Ο Gradisar τόνισε επίσης πως το στάδιο ύπνου REM, κατά τη διάρκεια του οποίου βλέπουμε όνειρα, μειώθηκε κατά περίπου 12 λεπτά.

«Αυτό μπορεί να μη φαίνεται σαν μια σημαντική μείωση αλλά το REM παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στο να μας βοηθά να θυμόμαστε ό,τι μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε για τους εφήβους στα τελευταία χρόνια του σχολείου τους που διαβάζουν για τις εξετάσεις, το παρατεταμένο παιχνίδι πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα».

Αντίθετα, τα παιδιά που έπαιξαν μόνο για 50 λεπτά δεν είχαν κανένα πρόβλημα στον ύπνο. Χρειάστηκαν περίπου 22 λεπτά για να αποκοιμηθούν, χρόνος ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός για την ηλικία τους.

«Ξεκάθαρα υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείτε να παίξετε πριν κοιμηθείτε» δήλωσε ο Gradisar. Συμπλήρωσε ακόμα πως η έρευνα δεν συνέκρινε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα βίαια παιχνίδια σε σχέση με τα μη-βίαια. Εξήγησε όμως πως με βάση προηγούμενες έρευνες του, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ βίαιων και μη-βίαιων παιχνιδιών.

«Σκοπός της έρευνας δεν ήταν να αξιολογήσει το περιεχόμενο των παιχνιδιών, αλλά να ερευνήσει τις επιπτώσεις τους πριν από τον ύπνο, θέλοντας να κατανοήσουμε καλύτερα τι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των εφήβων» είπε.

«Προς το παρόν, λιγότερο από μια ώρα (παιχνιδιού) φαίνεται πως είναι εντάξει», σημείωσε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μυρτώ δίνει μάχη


Τέσσερις μήνες μετά τη μοιραία μέρα του τραυματισμού της στην Πάρο, η 15χρονη συνεχίζει τον αγώνα της. Εδώ και καιρό, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, αναπνέει μόνη της, ενώ αυτή την περίοδο υποβάλλεται σε μια σειρά "ειδικών τεστ αντίδρασης", με την ελπίδα ότι σύντομα θα επανέλθει.

Οι γιατροί "μετρούν" τη σταδιακή ανταπόκριση του εγκεφάλου στα ερεθίσματα και κατανοούν μέρα με τη μέρα καλύτερα το μέγεθος της ζημιάς και το χρόνο που θα χρειαστεί για να επανέλθουν οι λειτουργίες του.

"Η Μυρτώ πάει καλά". Αυτή είναι η φράση που ανοίγει και κλείνει τις συζητήσεις τους και τίποτα περισσότερο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατέληξε ο 60χρονος μαραθωνοδρόμος


Τον πρόδωσε η καρδιά του σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του enikos.gr. Από ανακοπή ξεψύχησε ο 60χρονος μαραθωνοδρόμος.

Εγιναν προσπάθειες για να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά δυστυχώς η καρδιά του δεν άντεξε.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: 15 δρομείς χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια

Δεν ήταν λίγοι οι δρομείς που αντιμεπώπισαν προβλήματα υγείας, κατά την συμμετοχή τους στον 30ό Μαραθώνιο Αθηνών. Τέσσερις αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία των Αθηνών.

Συνολικά παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες σε 15 δρομείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δημόσιοι βλέπουν την έξοδο


Έτοιμη είναι η λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους υπαλλήλους που θα εγκαταλείψουν το Δημόσιο. Σύμφωνα με το Έθνος, η συμφωνία κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει τη διαθεσιμότητα 2.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του χρόνου και 25.000 εντός του 2013.

Υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, απόφοιτοι λυκείου και διοικητικών καθηκόντων που έχουν επιλεγεί στις θέσεις που υπηρετούν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, των οποίων θα καταργηθούν οι θέσεις, θα αποτελέσουν τη δεξαμενή των «διαθεσίμων» υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα εξόδου.

Οι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, αμειβόμενοι με το 75% των αποδοχών και εάν δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση εντός του 12μήνου, θα απολυθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Έμβρυα από... τρεις γονείς



Επιστημονικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να εξαφανίσει θανατηφόρες ασθένειες.

Υγιή μωρά, απαλλαγμένα από κληρονομικές νόσους, που θα μεταφέρουν γενετικό υλικό από… τρεις γονείς- δύο «μητέρες» και έναν πατέρα- μπορούν να προκύψουν από μια εξελιγμένη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης που δοκιμάστηκε με επιτυχία από αμερικανούς ερευνητές.

Τα πρώιμα αποτελέσματα των πειραμάτων τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature και δείχνουν ότι από ένα «μείγμα» τριών ενήλικων δοτών μπορούν να δημιουργηθούν υγιή έμβρυα.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που δεν θέλει να «ακυρώσει» τη φύση, αλλά έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει εξουθενωτικές και θανατηφόρες «μιτοχονδριακές» ασθένειες, οι οποίες περνούν μόνο από τη μητέρα στο παιδί και οι οποίες προκαλούν μυϊκή ατροφία, τύφλωση και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν, λοιπόν, να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο τέτοια ανθρώπινα έμβρυα, ορισμένα από τα οποία φαίνεται να αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Αντίστοιχα πειράματα σε πιθήκους ήταν απόλυτα επιτυχημένα και απόδειξη είναι ότι σήμερα ζουν και αναπτύσσονται φυσιολογικά, απόλυτα υγιή πιθηκάκια- ηλικίας ήδη τριών ετών- που προέρχονται από τρεις γονείς.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο Nature, με τη χρήση δύο γυναικών δότριων ωαρίων, μπορούν να ακυρωθούν κάποια σφάλματα του DNA που κληρονομούνται από τη μητέρα στο παιδί.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιεί γενετικές πληροφορίες από τον πατέρα και τη μητέρα, ως συνήθως, με τη διαφορά ότι στο γενετικό τους υλικό προσθέτει και το ωάριο μια δεύτερης γυναίκα, που περιέχει υγιή μιτοχόνδρια.

Τα μιτοχόνδρια της δεύτερης «μητέρας» επικάθονται στο κυτόπλασμα του γονιμοποιημένου ωαρίου. Περιέχουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του γενετικού υλικού μας, χωρίς να επηρεάζουν στοιχεία όπως το χρώμα των ματιών, τα μαλλιά ή άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά του μωρού που θα γεννηθεί.

Ήδη, τα πειράματα έχουν προχωρήσει σε επτά εθελόντριες γυναίκες οι οποίες δώρισαν τα ωάριά τους για την έρευνα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αντικαταστήσουν το μιτοχονδριακό DNA σε 65 από τα τροποποιημένα ωάρια.

Μία εβδομάδα αργότερα παρατήρησαν ότι ο ρυθμός γονιμοποίησής τους ήταν παρόμοιος με τον ρυθμό γονιμοποίησης ωαρίων που αναπτύσσονταν με την κλασική εξωσωματική μέθοδο, αν και σε ορισμένα από αυτά παρατηρήθηκαν κάποιες ανωμαλίες.

Η τεχνική δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει, τουλάχιστον στο εργαστήριο, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα μπορούσε να οδηγήσει, τελικά, σε ένα υγιές μωρό, απαλλαγμένο από κληρονομικές μιτοχονδριακές νόσους όπως η μυϊκή ατροφία, η τύφλωση και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα, πάντως, κρίνονται «ενθαρρυντικά» όσον αφορά στην πρόληψη της μιτοχονδριακής νόσου, θα χρειαστούν, όμως, περαιτέρω πειράματα για να αξιολογηθεί η ασφάλεια της τεχνικής.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ως 19/11 η δήλωση στοιχείων από συνταξιούχους του ΟΑΕΕ


Τι θα πρέπει να προσκομίσουν για να πάρουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Το αργότερο έως τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, θα πρέπει οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που δεν έχουν προσκομίσει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ για τη συμπλήρωσή τους.

Σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού τονίζεται ότι υποχρεωμένοι να προσέλθουν, είναι μόνο οι συνταξιούχοι για τους οποίους τα στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, δεν αποτυπώνονται στο τελευταίο Ενημερωτικό Σημείωμα που έχει αποσταλεί και αφορά το γ΄ τρίμηνο του 2012. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στο πάνω και δεξιό τμήμα του Σημειώματος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά την προσέλευσή τους στα γραφεία του ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

2. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ τονίζει ότι, τυχόν μη συμπλήρωση των στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θα οδηγήσει άμεσα σε αναστολή καταβολής της σύνταξης. Την αναστολή της σύνταξης συνεπάγεται και η παράλειψη της απογραφής.

Η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 12/11/2012 και διαρκέσει μέχρι τις 31/12/2012.

Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου.

Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει έως το τέλος του έτους να έχει δημιουργηθεί ενιαία αρχή πληρωμών για τις συντάξεις, όπου θα καταγράφεται το προφίλ κάθε συνταξιούχου (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) ενώ τα ποσά που καταβάλλονται σαν κύριες ή επικουρικές συντάξεις θα προτυπώνονται στο έντυπο υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η έκταση της φοροδιαφυγής από συνταξιούχους που δεν δηλώνουν τα ποσά που εισπράττουν από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ υπολογίζει ότι από τους 334.975 συνταξιούχους του Οργανισμού οι 3.000 περίπου δεν έχουν καταθέσει ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ, ενώ παλαιότερος έλεγχος της Διοίκησης τον περασμένο Αύγουστο έχει εντοπίσει 6.636 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ, οι οποίοι δεν δήλωναν το σύνολο ή μέρος των εισοδημάτων τους από συντάξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέος επιστημονικός κλάδος ερευνά τον αστικό τρόπο ζωής



Σχεδιάζοντας την ιδανική πόλη...

Με δεδομένο ότι περισσότεροι από το 50% του πληθυσμού ζει στις πόλεις ένας νέος επιστημονικός κλάδος ερευνά τη σχέση άγχους με τον αστικό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο διευθυντής του Κεντρικού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγεία στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας, Αντρέας Μάιερ-Λίντενμπεργκ, συνέκρινε την αντίδραση του εγκεφάλου ανθρώπων που μεγάλωσαν σε πόλεις με αυτήν των ανθρώπων που μετακόμισαν στις πόλεις ως ενήλικες.

Τα ευρήματα της μέχρι τώρα έρευνας δείχνουν πως κάτω από συνθήκες έντονου στρες, το τμήμα του εγκεφάλου που αντιδρά όταν αντιλαμβανόμαστε κάτι ως απειλή και μπορεί μάλιστα να προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις, παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στους ανθρώπους που μεγάλωσαν στην πόλη.

Έως σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο μία πόλη που θα λαμβάνει υπόψη και την ψυχική ισορροπία των κατοίκων της. Ωστόσο, ο Μάιερ-Λίντενμπεργκ και η ομάδα του ανέπτυξαν μια κινητή συσκευή, με την οποία μπορούν να εντοπιστούν τα άτομα που συμμετέχουν στο πείραμα σε διάφορα σημεία της πόλης και να υποβληθούν επί τόπου σε μια σειρά από ψυχολογικά τεστ.

Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι εικόνες που λαμβάνει ο εγκέφαλος στην καθημερινότητα της πόλης και να απαντηθούν τα ερωτήματα των επιστημόνων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εμβολιάζουμε παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα»



Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Αποστολή Άνθρωπος».

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Αποστολή «Άνθρωπος» συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά Ανασφάλιστα, όχι Απροστάτευτα».

Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν τρεις εμβολιασμοί σε συνεργασία με Δήμους και το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού». Συνολικά από τον Ιούλιο 2012 έχουν εμβολιαστεί 137 παιδιά με 221 εμβόλια τα οποία προσφέρουν κάλυψη για 607 ασθένειες. Ανάμεσά τους συμμετείχαν παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS, την ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΓΟ και το σωματείο Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία». Η οργάνωση θα συνεχίσει τη δράση της έτσι ώστε να στηρίξει όσους συμπολίτες μας το χρειάζονται.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Αποστολή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ» (Mission "ANTHROPOS") ξεκίνησε τη δράση της το 2010 με σκοπό την παροχή δωρεάν ιατρικής βοήθειας, καθώς και επιστημονικών υπηρεσιών σε άτομα και πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τρεις αποστολές στην Αιθιοπία, ενώ από το 2012 ξεκίνησε και δράσεις στην Ελλάδα, εμβολιάζοντας εθελοντικά παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς ασφάλιση, όπως προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ). Η οργάνωση, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.missionanthropos.com/

Facebook Page: http://www.facebook.com/pages/Mission-ANTHROPOS/150582048414228?ref=hl



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμβόλιο που λιώνει στο στόμα για όσους φοβούνται τη βελόνα



Ερευνητές από τη Βρετανία μελετούν νέο τρόπο χορήγησης.

Ευχάριστα νέα για όσους φοβούνται τις βελόνες και αποφεύγουν ακόμη και τα απαραίτητα εμβόλια εξαιτίας του φόβου τους. Δεν αποκλείεται στο κοντινό μέλλον ο εμβολιασμός τους να γίνεται με έναν τόσο απλό τρόπο όσο το πιπίλισμα μιας καραμέλας.

Οι ερευνητές μελετούν ένα νέο τρόπο χορήγησης εμβολίων απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος μέσω ενός υδατοδιαλυτού φιλμ που θα τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα. Η μέθοδος βασίζεται στη διαπίστωση των επιστημόνων ότι ορισμένα βακτήρια όπως ο Bacilus subtilis μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλές και σταθερό μέσο χορήγησης των εμβολίων στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Simon Cutting από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ο οποίος διεξάγει σχετικά πειράματα οι εναλλακτικές της βελόνας επιλογές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, περιλαμβάνουν ρινικά σπρέι, υγρά από το στόμα ή σε κάψουλα, καθώς και λεπτά φιλμ που λιώνουν στο στόμα σαν τις καραμέλες για δροσερή αναπνοή.

Όπως ο ίδιος εξηγεί οι σπόροι του Bacilus subtilis έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των μικροβιολόγων εδώ και πολλά χρόνια επειδή έχουν την ιδιότητα να επιβιώνουν επί μακρόν, ο κύκλος ζωής τους είναι πολύ απλός, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και θεωρούνται ιδανικά οχήματα για τη μεταφορά αντιγόνων που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πού οφείλεται η παχυσαρκία



Οι συμβουλές του Ιπποκράτη προς τους «εύσωμους» της εποχής του.

«Τελικά για ποιον λόγο παχαίνουμε; Υπάρχει λύση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας; Γιατί κάποιοι τρώνε λίγο και παχαίνουν; Εγώ γιατί δεν αδυνατίζω; Μήπως φταίει το περιβάλλον μου»;

Χιλιάδες επιστημονικά περιοδικά προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία της παχυσαρκίας. Το περιβάλλον και ο γονότυπος αποτελούν τους κυριότερους λόγους που κάποιος έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος. Τι ορίζεται όμως ως παχυσαρκία;

Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους κατά 20% πάνω από το φυσιολογικό. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Οι μηχανισμοί που οδηγούν σε παχυσαρκία είναι ποικίλλοι και όχι πλήρως κατανοητοί.

Ο πιο απλός και κατανοητός παθολογικός μηχανισμός της παχυσαρκίας είναι η χρόνια αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης πάνω από το βασικό μεταβολικό ρυθμό. Το καθαρό θερμιδικό κέρδος αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους, στο λιπώδη ιστό.

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος στους παχύσαρκους αποτελείται περίπου κατά 75% από λίπος και κατά 25% από άλιπη μάζα. Εφόσον κάθε κιλό αντιπροσωπεύει ενεργειακό απόθεμα 9000 kcal και κάθε κιλό άλιπης μάζας 1000 kcal, η παραπάνω αναλογία αντιπροσωπεύει ενεργειακό απόθεμα περίπου 7000 kcal ανά κιλό σωματικού βάρους.

Η περίσσεια του λιπώδους ιστού στο σώμα σχετίζεται τόσο με το μέγεθος, όσο και με τον αριθμό των λιποκυττάρων. Ο αριθμός των λιποκυττάρων αυξάνεται κυρίως κατά την παιδική ηλικία και στα αρχικά στάδια της εφηβείας. Η παχυσαρκία προκύπτει ως αποτέλεσμα της αύξησης του μεγέθους των λιποκυττάρων, του αριθμού τους και το συνδυασμό αυτών. Με την απώλεια βάρους τα λιποκύτταρα μικραίνουν σε μέγεθος, αλλά ο αριθμός παραμένει σταθερός.

Το σωματικό μας βάρος καθορίζεται κατά 40-70% από το DNA μας. Η γονιδιακή προσέγγιση άρχισε να ερευνάται πρόσφατα. Τα ευρήματα είναι πολλά και με διαφορετική βαρύτητα το καθένα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που όλοι αναφέρουν πως οι ισχυρές γενετικές συνιστώσες καθορίζουν το καλούπι μας.

Το 1994 αναφέρθηκε για πρώτη φορά η πρωτεΐνη λεπτίνη, από το γονίδιο ob, που παράγεται από το λιπώδη ιστό και διεγείρει την έκκριση ανορεξηγενή νευροπεπτιδίων. Συγκεκριμένα, δίνει μήνυμα στον εγκέφαλο και παράγονται τα κατάλληλα νευροπεπτίδια, ώστε να περιορίσουμε το φαγητό και να αυξήσουμε την δαπάνη ενέργειας, όταν υπάρχει πλεόνασμα λιπώδους ιστού στο σώμα μας.

Τα ερευνητικά δεδομένα μέχρι σήμερα αναφέρουν πως η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα της αντίστασης στις φυσιολογικές δράσεις της λεπτίνης. Στον μηχανισμό δράσης της λεπτίνης εμπλέκεται και η JAK-2 πρωτεΐνη, που εκφράζεται από το SH2-B γονίδιο. Σύμφωνα με το «Cell Metabolism» η απουσία αυτής της πρωτεΐνης οδηγεί σε πολυφαγία.

Πρόδρομη ουσία του άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης- επινεφριδίων είναι η προ-οπιομελανοκορτίνη, που συμμετέχει στη ρύθμιση της ενεργειακής κατανάλωσης και της λήψης τροφής. Μετάλλαξη της προ-οπιομελανοκορτίνης εμποδίζει την σύνθεση του νευροπεπτιδίου α-MSH, που αναστέλλει την όρεξη στον υποθάλαμο.

Αντικείμενο μελέτης αποτελούν και τα PPARs. Πρόκειται για πυρηνικούς υποδοχείς, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκφραση γονιδίων για τον μεταβολισμό των λιπιδίων και την ομοιόσταση της γλυκόζης. Τα α, γ και δ PPARs είναι σήμερα γνωστά και παράγονται από το λιπώδη ιστό, στο σκελετικό μυ και στο ήπαρ. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων, στη λιπογένεση, στην αποθήκευση λίπους, καθώς και στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Η PPARγ-2 βρέθηκε αυξημένη στο λιπώδη ιστό των παχύσαρκων ατόμων.

Επομένως, δεν μπορούμε να υπερβούμε το γενετικό μας πεπρωμένο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για την αναχαίτιση της παχυσαρκίας είναι να καθιερώσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η παχυσαρκία, όλοι γνωρίζουμε πως είναι νόσος με διαστάσεις επιδημίας σε όλον τον κόσμο. Οδηγεί σε πληθώρα ασθενειών με αυξημένο ιατρικό και κοινωνικό κόστος. Εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια, ο Ιπποκράτης και οι συνάδελφοί του, δεν κατάφεραν να πείσουν τους συμπατριώτες τους πως η παχυσαρκία αποτελεί νόσο και μάλιστα πολύ επικίνδυνη.

Ο Ιπποκράτης συμβουλεύει τους παχύσαρκους εκείνης της εποχής τα εξής:

-Να εκτελούν κάποια επίπονη εργασία πριν το φαγητό.
-Να παίρνουν τα γεύματά τους αμέσως μετά, και όσο ακόμα είναι λαχανιασμένοι και καταπονημένοι από την προσπάθεια.
-Να μην πίνουν πριν από τα γεύματα, παρά μόνο κρασί, αραιωμένο και δροσερό.
-Να προσθέτουν στα γεύματα σουσάμι και άλλα καρυκεύματα.
-Να παίρνουν γεύματα πλούσια σε λιπαρά, ώστε ο κορεσμός να επέρχεται με λιγότερη ποσότητα φαγητού.
-Να τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα.
-Να μην κάνουν μπάνιο.
-Να κοιμούνται σε σκληρό κρεβάτι.
-Να κυκλοφορούν γυμνοί όσο περισσότερο μπορούν .

Το τρίπτυχο της σύγχρονης ιατρικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτελείται από την υγιεινή διατροφή, την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τη σωματική δραστηριότητα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βασικοί κανόνες διατροφής για υγεία και ευεξία



Οι κλασικές συμβουλές που όμως ξεχνάμε.

Οι «πειρασμοί» σε έτοιμα γεύματα και σνακ είναι πολλοί και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για την προετοιμασία των γευμάτων μας.

Επιπλέον, τη συνολική κατάσταση της υγείας και της ευεξίας μας, «μποϋκοτάρουν» οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή άλλων έξυπνων συσκευών και η ελλιπής άσκηση.

Βασικό στοιχείο λοιπόν στην επιλογή των τροφίμων μας πρέπει να είναι τι μας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και κάνει καλό στην υγεία μας.

Οι βασικοί κανόνες διατροφής, είναι γνωστοί, παλιοί και αποτελεσματικοί, ωστόσο τους ξεχνάμε.

Διαβάστε τις πιο κλασικές «value for health» επιλογές...

- Τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Απαραίτητα κατανάλωση πρωινού.

- Φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή.

- Δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, όπως το ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά να αποτελούν το 1/3 της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης.

- Κόκκινο κρέας μέχρι 2 φορές την εβδομάδα.

- Επιλέγουμε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια.

- Καταναλώνουμε όσπρια 2 φορές την εβδομάδα.

- Γαλακτοκομικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι να προτιμώνται τα ημι-αποβουτυρωμένα.

- Να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με υψηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης.

- Αλκοόλ: 1-2 μονάδες/ημέρα για τις γυναίκες, 2-3 μονάδες/ημέρα για τους άνδρες. Η μονάδα ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασί, 30ml αλκοολούχου ποτού, ένα μικρό ποτήρι μπύρα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπιρίνη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου



Μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ατόμων με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις.

H ασπιρίνη θεωρείται πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ασθενείς που εμφανίζουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες συχνά παίζουν ρόλο στην εκδήλωση και εξέλιξη της νόσου.

Μεταξύ εκείνων που έφεραν τις μεταλλάξεις, όσοι λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη έζησαν περισσότερο από όσους δεν λάμβαναν, διαπίστωσε η μελέτη. Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, το 97% όσων έπαιρναν ασπιρίνη βρίσκονταν ακόμη στη ζωή σε σχέση με το 74% όσων δεν έπαιρναν.

Η ασπιρίνη φάνηκε να μην επηρεάζει καθόλου την υγεία των ασθενών εκείνων που δεν έφεραν τις μεταλλάξεις.

Η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ασπιρίνη ευθύνεται για το μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης και οι γιατροί υποστηρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά προτού αρχίσει να προτείνεται ευρύτερα η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Η μελέτη δεν προοριζόταν για να δοκιμάσει το φάρμακο καθώς εκείνοι που συμμετείχαν στο πείραμα το λάμβαναν ήδη για διάφορους λόγους.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά της, αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπογραμμίζουν ότι αυτό το απλό φάρμακο μπορεί να είναι η φθηνότερη θεραπεία για τον καρκίνο με στόχο τα γονίδια. Σχεδόν το ένα έκτο όλων των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο και μπορούν να βοηθηθούν από την ασπιρίνη, η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται στα φθηνά φάρμακα.

Η λήψη ασπιρίνης προτείνεται συχνά σε πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου και σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να εμφανίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου. Ωστόσο δεν προτείνεται για ευρύτερη χρήση ή για την πρόληψη του καρκίνου καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία στο στομάχι και την κοιλιά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή σχέση Αλτσχάιμερ και ορμονοθεραπείας


Τι διαπίστωσαν ερευνητές από τις ΗΠΑ.
Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ: οι γυναίκες που αρχίζουν θεραπεία εντός πέντε ετών μετά την εμμηνόπαυση εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ , ενώ εκείνες που αρχίζουν αργότερα τη θεραπεία μπορεί να εμφανίσουν αυξημένες πιθανότητες εκδήκωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Όπως αναφέρει ο Peter Zandi του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, σε μελέτη του η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιδιοδικού Neurology, «αφορμή για τη σχετική έρευνα ήταν η διαπίστωση ότι οι μελέτες παρατήρησης και οι κλινικές μελέτες έδιναν τελείως διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα «εάν η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ». Οι μελέτες παρατήρησης έδειχναν ότι η θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο, ενώ οι κλινικές μελέτες έδειχναν ότι τον αυξάνει».

Έτσι, αποφάσισε να ερευνήσει εάν το χρονοδιάγραμμα ή το είδος της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης είναι εκείνο, τελικά, που κάνει τη διαφορά.

Με δηλώσεις του στον Τύπο ο Zandi εξηγεί τι συμπεράσματα προέκυψαν:

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο κοντά στην εμμηνόπαυση, όπου η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί ενδεχομένως να είναι ευεργετική. Από την άλλη πλευρά, εάν αρχίσει αργότερα η ορμονική θεραπεία, θα μπορούσε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ».

Ο Zandi και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 1.768 γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω για 11 χρόνια. Από αυτές τις γυναίκες, 1.105 είχαν χρησιμοποιήσει ορμονική θεραπεία, είτε μόνο με οιστρογόνα είτε σε συνδυασμό με προγεστερόνη.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 176 γυναίκες ανέπτυξαν άνοια της νόσου Αλτσχάιμερ. Από αυτές, 87 προέρχονταν από την ομάδα των 1.105 γυναικών που ακολούθησαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ενώ 89 γυναίκες με άνοια προέρχονταν από το πολύ μικρότερο γκρουπ των υπόλοιπων 663 γυναικών που δεν είχαν ακολουθήσει θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση.

Μετά από στατιστική ανάλυση, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που ξεκίνησαν θεραπεία με αυξητική ορμόνη, εντός πέντε ετών από την έναρξη της εμμηνόπαυσης, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με αυτές που δεν είχαν ακολουθήσει θεραπεία.

Περαιτέρω στατιστική ανάλυση και παρεμετροποίηση των στοιχείων οδήγησαν στο τελικό συμπέρασμα:
«Ο κίνδυνος εκδήλωσης Αλτσχάιμερ μπορεί να εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ορμονοθεραπείας. Παρότι η ορμονοθεραπεία δείχνει να αποδεικνύεται επωφελής εάν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου χρονικού «παραθύρου» κοντά στην εμμηνόπαυση, εάν χορηγηθεί αρκετά αργότερα θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες κινδύνου εκδήλωσης της νόσου».

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν, βέβαια, ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες, ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια το «παράθυρο ασφαλείας», πριν προχωρήσουν σε κλινικές συστάσεις.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...