Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Στη δημοσιότητα η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών - Ποιά επαγγέλματα βγαίνουν από τη λίστα



Η νέα λίστα θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011.


- 166.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν έξω από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών
- Όποιος έχει συμπληρώσει 12 χρόνια ασφάλισης τότε θα παραμείνει στο ίδιο καθεστώς
- Ποιά επαγγέλματα παραμένουν στη λίστα ΒΑΕ
Οριστικοποιήθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα η οποία όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση θα ισχύσει από 01/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές του Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, σε αυτή θα υπάγονται 365.000 εργαζόμενοι από 531.000 που ίσχυε με το παρών καθεστών. Μεταξύ των επαγγελμάτων που περιλαμβάνβονται στη νέα λίστα των ΒΑΕ είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση από τη λίστα εξαιρούνται πλέον τα εξής επαγγέλοματα:

1. Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)
2. Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο
3. Ζαχαροπλάστες
4. Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
5. Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί
6. Καμαριέρες
7. Κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς
8. Ταμίες πολυδυναμικού super market
9. Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης
10. Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς
11. Συντηρητές κτιρίων

Σύμφωνα με την απόφαση στο νέο καθεστώς θα παραμείνουν οι εργαζόμενοι από τα επαγγέλματα που έχουν εξαιρεθεί με την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν μέχρι τις 31/12/2015, 3.600 ημέρες εργασίας ή 12 χρόνια ασφάλισης.

Η νέα αυτή λίστα θα διαμορφώνει αποκλειστικά το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης, ενώ τα ειδικά επιδόματα κι άλλες παροχές που ρυθμίζονται μόνο από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Κουτρουμάνης θα έχει υπάρξει επεξεργασία του σχεδίου με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινύδνου και της επαγγελματικής ασθένειας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΑΕ



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα - Πώς θα πάρουν νερό και ρεύμα



Νέος κατάλογος ερωτοαπαντήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα.

Tο αυθαίρετο κτίσμα θα πρέπει να λαμβάνει βεβαίωση από το Τεχνικό Επιμελητήριο που θα πιστοποιεί ότι πλέον είναι νόμιμο και πως έχει πληρωθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση και μόνο τότε οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να συνδέουν το οίκημά τους με την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ.

Το υπουργείο Πειριβάλλοντος έδωσε επιπλέον διευκρινήσεις για τα αυθαίρετα σημειώνοντας πως νομιμοποίηση μπορεί να υπάρξει και για κτίσματα που δεν έχει γίνει καθορισμός αιγιαλού και παραλίας, αλλά και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει χαρακτηρισμός δάσους ή οριοθετημένου ρέματος.

Σε μία τέτοια περίπτωση χρειάζεται να διαπιστωθεί πως το κτίσμα βρίσκεται εκτός της ζώνης του αιγιαλού ή τους δάσους και ο ιδιοκτήτης τότε θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα καταθέσει τότε τη δήλωση. Σε μία τέτοια βέβαια περίπτωση ρισκάρει το παράβολο και την αμοιβή του μηχανικού.



Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στην Κρήτη



Το Σάββατο στο Αρκαλοχώρι.

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνουν οι Φίλοι Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου, το ερχόμενο Σάββατο, στο Κέντρο του Αρκαλοχωρίου.

Η αιμοδοσία θα ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 13: 00 μετά το μεσημέρι.

«Επειδή ο εθελοντισμός αποτελεί μορφή συμμετοχής του ενεργού πολίτη στα κοινά, στη σημερινή οικονομική και ηθική κρίση της κοινωνίας μας, επιβάλλεται η συμμετοχή όλων μας για την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινής μας ζωής», αναφέρεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν τη βοήθειά σας



Η φτώχεια έχει πολλά πρόσωπα.

Σε μια κατάσταση πρωτοφανούς, για τις τελευταίες δεκαετίες ανθρωπιστικής κρίσης, βρίσκεται η Ελλάδα εδώ και ενάμισι χρόνο. Όλοι οι δείκτες συνηγορούν πως απαιτείται άμεση ανάληψη κοινωνικής δράσης για να στηριχθούν οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ανεργία τον Ιούλη έφθασε τον Ιούλη το 16,5% πλήττοντας περισσότερο από 820.000 συνανθρώπους μας. Αν δε, λάβουμε υπ’ όψη μας πως μόνο τον Ιούλιο του 2010, δηλαδή ένα χρόνο πριν, έπληττε 607.000 ανθρώπους, ενώ για το 2012 προβλέπεται η συνέχιση της ύφεσης, είναι εμφανές ότι σύντομα πολλοί περισσότεροι, πολλοί μιλούν ακόμη και για 1 εκ. καθόλα πρόθυμοι να εργαστούν άνθρωποι, θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

Η ραγδαία αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (που αντιστοιχούν σε μισθούς 440 ευρώ) αποκαλύπτει ότι ακόμη και χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο και τη βιομηχανία που έχουν κανονική εργασία αδυνατούν να τα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της μείωσης των μισθών τους. Με τι ένσημα θα ασφαλιστούν τον καινούργιο χρόνο και οι δύο αυτές κοινωνικές κατηγορίες;

Οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις, ως αποτέλεσμα και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ταυτόχρονα με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις κάθε λογής φόρων (έμμεσων, άμεσων και έκτακτων) οδηγούν στα όρια της επιβίωσης και πολλές κοινωνικές ομάδες που συνεχίζουν να εργάζονται και να αμείβονται.

Η αναίρεση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα πολλών κοινωνικών υπηρεσιών (π.χ. με την επιβολή εισιτηρίου στα νοσοκομεία ή το κλείσιμο δημοτικών σταθμών) στερεί από μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας τη δυνατότητα να προσφύγουν στις δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η κάθετη μείωση σε βαθμό κατάργησης των κονδυλίων από το δημόσιο, λόγω περικοπών, και από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της κρίσης έχει μειώσει απελπιστικά τους πόρους τους οποίους ανέκαθεν είχαν στη διάθεσή τους οι ΓτΚ, με αποτέλεσμα τώρα που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και το χρόνο μας στο ανθρωπιστικό έργο, τώρα να μη διαθέτουμε τα μέσα!

Οι ζοφερές δε προοπτικές που διανοίγονται για το άμεσο μέλλον στην οικονομία προδιαγράφουν ότι το κοινωνικό ζήτημα θα οξυνθεί και δεν θα επουλωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνονται στην ίδια την κοινωνία!

Οι Γιατροί του Κόσμου επέλεξαν μπροστά σε αυτές τις πρωτοφανείς δυσκολίες για το κίνημα αλληλεγγύης στο οποίο εντάσσονται να μην το βάλουν κάτω, να μην υποχωρήσουν.

Επιλέξαμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την δράση μας, για να μην επιτρέψουμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό να γυρίσει την Ελλάδα στην δεκαετία του ‘50. Ήδη το έργο μας σε Αθήνα , Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά με τα πολυϊατρεία που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας βεβαιώνουν την πρόθεση και την επάρκειά μας να προωθήσουμε το έργο της αλληλεγγύης.

Οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνονται στον κάθε άνθρωπο που θέλει να δείξει με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη του σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που πεινούν και κρυώνουν και ζητούν τρόφιμα!

Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε ο χειμώνας του 2012 να αποδειχθεί ένας φονικός χειμώνας!

Πιο συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ :
• Γάλα (Κουτιά)
• Παιδικά Γάλατα
• Παιδικές Τροφές
• Ρύζι
• Όσπρια
• Μακαρόνια
• Λάδι

Τόποι συγκέντρωσης τροφίμων : Σαπφούς 12, πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα

- Αριστείδου 5 & Ξενοφώντος, Πέραμα

- Ίωνος Δραγούμη 65, Θεσσαλονίκη

- Μπόνιαλη 11, Χανιά

- Κράνου 13, Καβάλα.

Επίσης ζητούν από τους συμπολίτες τους οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων καθώς και αναλώσιμων υλικών (γάζες, επίδεσμοι, σύριγγες, βελόνες).

Οι Γιατροί του Κόσμου, σύμφωνα με τις αρχές τους και την πάγια τακτική της Οργάνωσης, θα παραδώσουν οι ίδιοι όλο το υλικό στον πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στη βαριά σχολική τσάντα



Δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του μαθητή
.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς με τη βαριά σχολική τσάντα των παιδιών τους σύμφωνα με την Έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας γύρω από τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης-μέσης που μπορεί να προκύψουν.

Η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. Παράδειγμα: ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητή Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών. Σε παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά παρουσίασαν στη συνέχεια πόνους στην πλάτη.

Οι συνηθέστερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος σε αυτήν την ηλικία είναι η σκολίωση (πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την προεξοχή της μίας ωμοπλάτης) και η κύφωση (καμπούρα).

Οι παθήσεις αυτές μπορούν να προληφθούν με ειδικές ασκήσεις τόσο στο σχολείο όσο και σε συλλόγους, για να προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους, τη σωματική και ψυχική υγεία.

Προτάσεις-Συμβουλές


* Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το βάρος και το περιεχόμενο της σάκας. ∆εν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους του μαθητή.
* Η τσάντα να επιλέγεται με εργονομικά κριτήρια, δηλαδή να έχει δυο ιμάντες που προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο και βάτες στην πλάτη. Καλό είναι να μην ακολουθούμε τη μόδα και τη διαφήμιση στην επιλογή μιας τσάντας.
* Η σάκα να έχει θήκες και τα σχολικά είδη να μοιράζονται με τα πιο βαριά στο κέντρο.
* Η καλύτερη πρόληψη πέρα από τις προτάσεις είναι η (σωματική) άσκηση των μυών που διατηρούν τη φυσιολογική γραμμή βαρύτητας.
* Οι μαθητές να μην κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, να κάνουν συχνά διαλείμματα, όταν μελετούν, για να μη στραβώσει αργότερα η σπονδυλική στήλη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από τι πάσχουν 600.000 Έλληνες;



Πρωταθλητές στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
.
Το 7% των Ελλήνων ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει εντός 3 μηνών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τη μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη ERS COPD Audit study, που πραγματοποιήθηκε σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν συνολικά 16.000 ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαρύ παροξυσμό της νόσου. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.133 ασθενείς από τους οποίους: το 15% χρειάστηκε υποστήριξη της αναπνοής με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό το 50% χρειάστηκε παροχή οξυγόνου στο σπίτι το 29% εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο εντός τριμήνου εξαιτίας νέου παροξυσμού. Στην Ελλάδα το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχουν από Χ.Α.Π., γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 600.00 Έλληνες νοσούν. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (56% δηλαδή 300.000) δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση της νόσου. Η Χ.Α.Π. εκδηλώνεται με 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες (11,6% έναντι 4,8% στις γυναίκες). Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την Χ.Α.Π.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς φάγατε το αυγό σας σήμερα;



Πιο ευεργετικό από τους υδατάνθρακες σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αν θέλετε να παραμείνετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε μην παραλείψετε να φάτε ένα αυγό για πρωϊνό.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Cambridge αναφέρουν ότι το ασπράδι του αυγού ιδιαίτερα είναι πλούσια πηγή σε τονωτικές πρωτεΐνες και συμβάλλει στην εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους υδατάνθρακες, που συνήθως προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας αρτοσκευάσματα, γλυκά και μπισκότα.

Με απλά λόγια, αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ψωμί με μαρμελάδα ή σε ψωμί με ασπράδια αυγών για το πρωινό σας, προτιμήστε το τελευταίο. Μπορεί από άποψη θερμίδων οι παραπάνω επιλογές να μη διαφέρουν, ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα των ειδικών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuron», η πρόσληψη πρωτεϊνών από το αυγό ενεργοποιεί τα κύτταρα του εγκεφάλου και δίνει μια μικρή ώθηση στον μεταβολισμό.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βλεφαρίτιδα, πώς να την αντιμετωπίσετε



Οι συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για όλους.

Η βλεφαρίτιδα είναι μία συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό και συχνά κοκκίνισμα του ματιού. Η κατάσταση αυτή συχνά συμβαίνει σε άτομα που παρουσιάζουν ροπή για λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώιμη παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχίσει στην υπόλοιπη ζωή σαν χρόνια κατάσταση. Επίσης μπορεί να αρχίσει αργότερα στη ζωή.

Βακτήρια ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος γύρω από τα μάτια, αλλά σε συγκεκριμένα άτομα αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα στη βάση των βλεφαρίδων. Ο επερχόμενος ερεθισμός, που ορισμένες φορές σχετίζεται με υπερλειτουργία των παρακείμενων σμηγματογόνων αδένων, προκαλεί απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα και σχηματισμό σωματιδίων κατά μήκος των βλεφαρίδων και της άκρης του βλεφάρου καθώς και σε χαλάζια, επίπονα φλεγμονώδη εξογκώματα εντός των βλεφάρων.

Στη βλεφαρίτιδα, και τα δύο βλέφαρα καλύπτονται από λιπαρό έκκριμα και βακτήρια κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Το μάτι είναι ερεθισμένο και μπορεί να φλεγμαίνει. Συχνός, προσεκτικός καθαρισμός της άκρης του βλεφάρου βοηθά στον έλεγχο της βλεφαρίτιδας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η απολέπιση ή τα βακτήρια προκαλούν μόνο μικρό ερεθισμό και κνησμό, αλλά σε άλλες μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα, ‘τσίμπημα’ ή ‘κάψιμο’. Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στην απολέπιση ή στα βακτήρια που τα περιβάλλουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως φλεγμονή των ιστών του οφθαλμού, συγκεκριμένα του κερατοειδούς (το διαυγές, πρόσθιο άνοιγμα του ματιού)

Τα τρία βασικά σημεία που θα πρέπει να εξακριβώνονται σε ασθενείς που έχουν βλεφαρίτιδα είναι τα εξής:


Αν υπάρχει παρουσία flecks (πιτυρίδα) πάνω στις βλεφαρίδες των ασθενών και τους φλεγμαίνοντες αδένες.
Σημαντικό διαχωρισμό αποτελεί το γεγονός αν η βλεφαρίτιδα συνοδεύεται από σταφυλοκοκκική επιμόλυνση. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό από τα μικρά έλκη που παρουσιάζει μια τέτοια επιμόλυνση στις βάσεις των βλεφαρίδων.
Θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η βλεφαρίτιδα αυτή συνοδεύεται από ροζοδόχο ακμή.

Πώς θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;


Η βλεφαρίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να μην θεραπευθεί, αλλά και που μπορεί να ελεγχθεί με μερικά απλά καθημερινά μέτρα όταν βρίσκεται σε έξαρση:

Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, βρέχετε μία καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό ή χαμομήλι (όχι ζεματιστό). Αφού το στίψετε, τοποθετήστε το επάνω από τα κλειστά βλέφαρα για ένα έως τρία λεπτά. Καθώς αυτό χάνει τη θερμοκρασία του, βρέξτε το ξανά δύο ή τρεις φορές. Αυτό θα μαλακώσει και θα χαλαρώσει την απολέπιση και τις εκκρίσεις. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι βοηθά στην υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη αναπτύξεως χαλάζιου, δηλαδή του φλεγμονώδους ογκιδίου μέσα στον σμηγματογόνο αδένα του βλεφάρου.

Ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων (όχι του ματιού) με Baby Shampoo (θα πρέπει να αραιώνετε 1 σταγόνα Baby Shampoo σε 10 σταγόνες νερό).

Εάν έχει συνταγογραφηθεί αλοιφή αντιβιοτικού, επαλείψτε τη βάση των βλεφαρίδων (συνήθως πριν τον βραδινό ύπνο), χρησιμοποιώντας την άκρη του δακτύλου σας ή ένα κομμάτι βαμβάκι.

Απλά, καθημερινά μέτρα υγιεινής θα μειώσουν τον αριθμό των πρόσθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρειάζονται για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας και των συμπτωμάτων της.

Τεχνητά δάκρυα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας (Σταγόνες που προμηθεύεστε χωρίς συνταγή-προτεινόμενα αυτά που δεν έχουν συντηρητικά).

Στεροϊδή μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μικρό διάστημα για να μειώσουν την φλεγμονή.

Αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελαττώσουν το βακτηριακό περιεχόμενο των βλεφάρων.

Χορήγηση από το στόμα Vibramycin ή Minocycline για συστηματική αντιμετώπιση τόσο της σοβαρής βλεφαρίτιδας, όσο και της ροζοδόχου ακμής. Γενικότερα είναι προτιμότερη η Doxycycline ή Minocycline που δεν έχουν περιορισμούς χορήγησης μαζί με τα γεύματα. Σημαντική αντένδειξη για τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων, αποτελεί η εγκυμοσύνη διότι μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην εμβρυογένεση στα δόντια και στα οστά.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν επαρκούν ως θεραπεία. Η εφαρμογή θερμότητος και το προσεκτικό καθάρισμα των βλεφαρίδων καθημερινά αποτελούν το κλειδί για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας.

Γιατί οι συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για όλους;


Παθήσεις του οφθαλμού μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Πολλές από αυτές δεν προκαλούν συμπτώματα προτού η νόσος προκαλέσει ήδη σημαντική βλάβη. Εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια της όρασης μπορεί να αποφευχθεί εάν η πάθηση διαγνωσθεί και θεραπευθεί νωρίς, οι συχνές ιατρικές εξετάσεις από έναν οφθαλμίατρο παραμένουν πολύ σημαντικές.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιλόχειο κατάθλιψη εμφανίζουν και οι άντρες



Σημαντικό πρόβλημα πριν και μετά τον τοκετό.

Περίπου το 10% των πατέρων εμφανίζουν κατάθλιψη πριν και μετά τον τοκετό, σύμφωνα με νέα επισκόπηση ερευνών. Είναι γνωστό πως η κατάθλιψη της μητέρας είναι συχνή και μπορεί να βλάψει και το νεογνό, την ίδια και την οικογένεια.

Λιγότερα στοιχεία είναι γνωστά σχετικά με την εμφάνιση, τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματα της κατάθλιψης στους νέους πατέρες.

Ο James Paulson, από την ιατρική σχολή Eastern Virginia στο Norfolk, επισκόπησε 43 έρευνες που περιελάμβαναν 28.004 συμμετέχοντες, εξετάζοντας για πιθανή κατάθλιψη σε πατέρες, μεταξύ του πρώτου τριμήνου και του πρώτου χρόνου μετά τη γέννηση του παιδιού, όταν οι γονείς μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι από το νεογέννητο και στρεσαρισμένοι.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το συνολικό ποσοστό κατάθλιψης των πατέρων ήταν 10,4% σε σύγκριση με ποσοστό 4,8% μεταξύ των αντρών στο γενικό πληθυσμό, σε διάστημα ενός έτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανιζόταν στην περίοδος 3 έως 6 μηνών μετά τον τοκετό (25,6%), ενώ οι πρώτοι τρεις μήνες μετά από αυτόν εμφάνιζαν το χαμηλότερο ποσοστό (7,7%). Υπήρχε μέτρια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης σε πατέρες και μητέρες.

Το κύριο εύρημα αποκαλύπτει ότι η κατάθλιψη του πατέρα πριν και μετά τον τοκετό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, κατέληξαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η κατάθλιψη σε έναν γονέα θα πρέπει να οδηγεί τους γιατρούς να προσέχουν και τον άλλο γονέα.

Οι προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης για ασθενείς με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να εστιάσουν στο ζευγάρι και την οικογένεια αντί για τον μεμονωμένο πατέρα, πρόσθεσε ο Paulson.

Η προσοχή προς τους νέους γονείς θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό της κατάθλιψης του πατέρα νωρίτερα και στην αύξηση της κατανόησης του πώς η πάθηση αποτελεί κίνδυνο για τα νεογνά και τα παιδιά, κατέληξε η ερευνητική ομάδα.


Πηγή:
 http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σταφύλι της απόλαυσης αλλά και της αποτοξίνωσης



Τα πιο πολύτιμα συστατικά του είναι οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Το σταφύλι είναι ο βρώσιμος καρπός του αμπελιού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Παρ΄όλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Τα 100γρ σταφυλιών αποδίδουν 60Kcal.

Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Τα πιο πολύτιμα συστατικά του σταφυλιού είναι οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος) και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα σταφύλια περιέχουν ένα πολύτιμο φυτικό συστατικό, τη ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στο πεύκο, στα ρόδια, στα φιστίκια και τα φασόλια. Η ρεσβερατρόλη ανήκει στη κατηγορία των φυτοαλεξινών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης. Κατά τη διάρκεια της σύνθλιψης των σταφυλιών ορισμένη ποσότητα από τη ρεσβερατρόλη διαλύεται μέσα στο μούστο έτσι μεταφέρονται οι ιδιότητες της και στο κρασί.

Η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινική δράση. Μέσω εργαστηριακών μελετών φαίνεται ότι μπορεί να καταστείλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής ακόμη και τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλάξεων. Η ουσία προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από υπεριώδη ακτινοβολία και ιδιαίτερα από τις ακτίνες UVB.

Όπως το σταφύλι έτσι και το παράγωγό του το κρασί έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Έρευνες που εξέταζαν τη σχέση του κρασιού και της ρεσβερατρόλης έδειξαν μείωση του κινδύνου για Στεφανιαία Νόσο, μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτείνης LDL και των λιπιδίων και μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων.
Παρόμοια δράση με τη ρεσβερατρόλη επιτελούν οι τανίνες και η κερκετίνη που περιέχονται στα σταφύλια και στο κρασί.

Τελικά είναι πολύ ευχάριστο να μαθαίνουμε ότι κάτι που μας ευχαριστεί τη γεύση είναι και πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας.

Επιλογή σταφυλιού -
θα πρέπει οι ρώγες να έχουν μέτριο μέγεθος, και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο

Συντήρηση -
διατηρούνται στο ψυγείο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τη συντήρηση τους μπορείτε να τα κόψετε από το τσαμπί τους και να αφαιρέσετε τις αλλοιωμένες ρώγες


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μόνιμες σχέσεις παχαίνουν

Οι θερμίδες του «έρωτα».



Το να βρίσκεσαι σε μόνιμο δεσμό έχει σίγουρα τα θετικά του!

Τις περισσότερες φορές θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή σου, άλλα όσο η αυτοεκτίμηση σου αυξάνεται τόσο θα αυξάνεται και η περιφέρεια της μέσης σου. Για να μπορείς λοιπόν και να είσαι ικανοποιημένος με την πάρτι σου, αλλά και να εξακολουθήσεις να αρέσεις και στο κορίτσι σου, έχε το νου σου!

Η αρχή της σχέσης

Όταν είσαι στην αρχή μιας σχέσης μην επιλέγεις ταβέρνες ή εστιατόρια για meeting place με το αμόρε σου. Μπορεί να λατρεύεις τα κοψίδια ή τη γκουρμέ κουζίνα και ίσως να θες και λίγο να κάνεις το κομμάτι σου, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές για να την πας. Εκτός αν συνηθίζεις μετά τη μασαμπούκα να επιδίδεσαι πάντα σε δραστηριότητες όπου καίγονται γρήγορα πολλές θερμίδες!

Ο καιρός περνάει

Και να που έδεσε το «γλυκό» και είστε ακόμα μαζί. Όσο ο καιρός περνάει τόσο αυξάνεται και η οικειότητα. Δε λέω είναι πολύ γλυκό να τα πάτε καλά και να θαυμάζει ο ένας τη μεγέθυνση της κοιλιάς του άλλου, αλλά σήκω και λίγο από τον καναπέ! Αν το κορίτσι σου είναι από τις «μαγείρισσες» και τη βρίσκει να σου μαγειρεύει. Έτσι για να σου δείχνει τι έμαθε από τη μαμά. Πες της να στα φτιάχνει λίγο πιο ελαφριά.

Αν δεν είναι και πολύ της κουζίνας και σ' έχει ταράξει στο delivery, φρόντισε να μην παραγγέλνεις μόνο πίτσα, σουβλάκια, ψητά κοτόπουλα και κοντοσούβλια. Πάρε και κανένα κινέζικο, κάτι με λιγότερες θερμίδες. Ίσως κανένα σούσι. Και θα την εντυπωσιάσεις και θα φροντίσεις και τη σιλουέτα σας.

Και μην ξεχνάς! Λίγη άσκηση δε βλάπτει. Πηγαίνετε μαζί γυμναστήριο ή κάντε τζόκινγκ μαζί. Βρείτε μια αθλητική δραστηριότητα που θα σας κρατάει υγιείς και όμορφους και θα σας κάνει να διασκεδάζετε.


Στα χωρίσματα

Αν πάλι η σχέση σου δεν πάει πολύ καλά, ακόμα και τότε κινδυνεύεις να παχύνεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πάλι θα φας κάτι παραπάνω! Όλο και θα πιεις και κανένα ουίσκι με κανένα φιλαράκι, μαζί με τους απαραίτητους ξηρούς καρπούς. Άντε καμιά μπιρίτσα και σουβλάκια μαζί με τη μπάλα. Καταλαβαίνεις, δε θέλει και πολύ για να γίνει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Εκτός κι αν είσαι τόσο ρομαντικός και ευαίσθητος που αν χωρίσεις δεν έχεις όρεξη να φας. Αλλά και τότε ακόμη θα πρέπει τα πίνεις όλα μόνο ξεροσφύρι! Σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις, άμα σε «ζαλίζει» το μωρό, όλο και κάτι θα κατεβάσεις για να ξεχαστείς. Δυστυχώς, πρόκειται περί φαύλου κύκλου. Όσο πιο πολύ τρως τόσο πιο πολύ θα παχαίνεις τόσο περισσότερα θα γίνονται τα προβλήματα στη σχέση σου. Κόψε το junk food, γυμνάσου!

Και αν το μωράκι σου εξακολουθεί να μη γουστάρει όπως γούσταρε παλιά ή αν εσύ εξακολουθείς να μην τη θες όσο την ήθελες στις αρχές, μην απογοητεύεσαι και μην το ρίχνεις στο φαί. Αν φροντίζεις τη διατροφή και την εμφάνισή σου, κάτι θα γίνει! Και σίγουρα αυτό το κάτι θα είναι προς το καλύτερο...


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνθρωποι προκαλούν αλλεργίες... στις γάτες!



Δεν συμβαίνει μόνο το αντίστροφο.

Μέχρι σήμερα μιλούσαμε για αλλεργία των ανθρώπων στις γάτες. Σύμφωνα όμως με έρευνα Σκοτσέζων κτηνιάτρων μπορούμε πλέον να...μιλάμε για αλλεργία της γάτας στον άνθρωπο.

Αλλεργιογόνα όπως ο καπνός του τσιγάρου, η οικιακή σκόνη και η ανθρώπινη πιτυρίδα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες των αιλουροειδών που πάσχουν από άσθμα.

«Υπάρχει ένα ποσοστό από ασθματικές γάτες που το άσθμα τους ξεκίνησε από κάτι το οποίο προέρχεται από ανθρώπους ή ίσως από τους ίδιους τους ανθρώπους», ανακοίνωσε σε συνέδριο η καθηγήτρια Niki Reed, από το Νοσοκομείο Μικρών Ζώων στο Εδιμβούργο της Σκοτίας.

«Γάτες με σύνδρομο του άσθματος των αιλουροειδών μπορούν να χειροτερέψουν αν ζουν σε σπίτια όπου οι άνθρωποι καπνίζουν ή υπάρχουν άλλα δυνητικά αλλεργιογόνα», προσέθεσε η καθηγήτρια.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα αυτού του είδους στη Βρετανία και η ομάδα της καθηγήτριας Reed προγραμματίζει να εξετάσει 50 γάτες, ώστε να διαπιστώσει αν το βακτήριο Μυκόπλασμα, που εντοπίζεται σε ανθρώπους με άσθμα, εντοπίζεται επίσης στη νόσο των αιλουροειδών.

Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη του βακτηρίου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν φάρμακα για μια νόσο πολύ κοινή στις γάτες, καθώς ένα στα 200 από τα ζώα αυτά υποφέρει από βήχα, φτέρνισμα και δύσπνοια που οφείλεται στο άσθμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ σε 31.000 συνταξιούχους



Χωρίς αναδρομική ισχύ θα δοθεί στους 17.024 νέους δικαιούχους.

«Μαχαίρι» επέβαλε το ΙΚΑ στην απόδοση του ΕΚΑΣ σε περισσότερεους από 31.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, κόπηκαν 12.059 επιδόματα, καθώς δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν τα στοιχεία και χρειάζονται συμπληρωματικά αποδεικτικά για το ύψος του εισοδήματος, ενώ καταργήθηκαν άλλα 19.579 λόγω υπέρβασης εισοδηματικών κριτηρίων.

Όπως προβλέπεται από την ίδια εγκύκλιο, όσον αφορά στους 17.284 νέους συνταξιούχους που δικαιούνται το επίδομα, δεν θα υπάρξει αναδρομική χορήγηση του επιδόματος (από 1/1 του έτους) όπως ορίζει ο νόμος.

Αυτό το μήνα, το ΙΚΑ θα καταβάλλει, το ποσό του επιδόματος μηνός Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη σε 159.558 παλαιούς δικαιούχους στις περιπτώσεις αλλαγής κλιμακίου.

Επίσης θα χορηγήσει για πρώτη φορά το ΕΚΑΣ σε 17.284 νέους συνταξιούχους και θα το επαναχορηγήσει σε 17.024 συνταξιούχους, στους οποίους είχε διακοπεί η καταβολή του επιδόματος το έτος 2010 ή και από προηγούμενα έτη.

Στους δικαιούχους αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι εντάσσονται στο νέο χαμηλό κλιμάκιο της τάξης των 30 ευρώ και ανέρχονται συνολικά σε 193.866 συνταξιούχους.


Διαβάστε περισσότερα...