Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ευκαιρία για την ελληνική γεωργία το φυτό στέβια


Ημερίδα για την ανάπτυξη αυτής της νέας καλλιέργειας.

Το φυτό στέβια και τα όσα το αφορούν, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει στη χώρα μας μεγάλη δημοσιότητα. Οι κυριότεροι λόγοι γι αυτό είναι τα προβλήματα των συμβατικών καλλιεργειών, η νέα ΚΑΠ, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν στους παραγωγούς οι λεγόμενες νέες καλλιέργειες και οι παρενέργειες από φυσικές και συνθετικές γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου.

Αυτό ανέφερε από το Βόλο, ο Πέτρος Λόλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο ημερίδας για την καλλιέργεια της στέβιας που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Η στέβια, σύμφωνα με τον κ. Λόλα ήταν μία εντελώς άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα έως το 2005 όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε - και συνεχίζει και σήμερα - μία συστηματική έρευνα με πειράματα και αποδεικτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα

Αντίθετα από τη στέβια, οι άλλες θεωρούμενες νέες καλλιέργειες ]αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, κινόα, ιπποφαές, γκότζι, αρώνια, μύρτιλο, κρανιά, κράταιγος, φραγκοστάφυλα, λαγοκέρασα, παυλώνια, κ.α.) δεν έχουν ή έχουν μελετηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον ίδιο έχει κάνει περισσότερες από 60 αποδεικτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα και 15 επιτόπου επισκέψεις για ενημέρωση-εκπαίδευση (Field Days) αγροτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για τη στέβια.

Στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π., όπως είπε, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες καλλιέργειες. Η στέβια φαίνεται ότι ίσως είναι μια τέτοια καλλιέργεια.

Από την ανάλυση των στοιχείων κόστους ανά στρέμμα (450-700 ευρώ) διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες παραγωγής σποροφύτων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής.

Η οικονομικότητα παραγωγής της στέβιας εξαρτάται και επηρεάζεται, σημείωσε ακόμα στην ίδια ημερίδα ο επιστήμονας, από πολλούς παράγοντες, όπως η μορφή παραγωγής (οικογενειακή ή επιχειρηματική), η απόδοση, η τιμή διάθεσης, η οργάνωση της παραγωγής (ελεύθερη ή συμβολαιακή), και ο τρόπος παραγωγής-μεταποίησης-διάθεσης (οριζόντια ή κάθετη).

Η στέβια μπορεί και επιβάλλεται, τόνισε, να αποτελέσει μία νέα δυναμική καλλιέργεια και για την Ελλάδα, όπως θα γίνει σε πολλές άλλες χώρες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όχι ελεύθερη-ανεξέλεγκτη αλλά συντεταγμένη, ελεγχόμενη και συμβολαιακή παραγωγή μέσω ενός εθνικού φορέα στέβιας.

Ο φορέας πρέπει να λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο και διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της στέβιας. Θα πρέπει επίσης να είναι ανοιχτός και να λειτουργεί με επιχειρηματικό καθεστώς, δηλαδή διανομή των κερδών, πληρωμή των ζημιών.

Ο φορέας αυτός θα πρέπει ακόμα να έχει κάθετη δομή οργάνωσης, δηλαδή όλη την ευθύνη από το χωράφι έως το ράφι.

Χωρίς να συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις η καλλιέργεια της στέβιας θα είναι για την ελληνική γεωργία και οικονομία άλλη μια χαμένη ευκαιρία, κατέληξε ο ίδιος.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκατοντάδες συνταξιούχοι του Ηρακλείου δε θα πληρωθούν


Γιατί βρίσκονται στον «αέρα» οι συντάξεις τους.

Ούτε ευρώ δεν θα βρουν στους λογαριασμούς τους περισσότεροι από χίλιοι συνταξιούχοι στο Ηράκλειο οι οποίοι δεν προσήλθαν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Η διαδικασία ήταν απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν να αποδίδονται οι συντάξεις και πλέον όσοι δεν έσπευσαν, θα υποχρεωθούν να στηθούν στις ουρές της ταλαιπωρίας για να πάρουν τη σύνταξη τους μετά το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το prismanews.gr, στο Ηράκλειο βρίσκονται στον «αέρα» περίπου 1.500 συντάξεις. Ερωτηματικό αποτελούν οι περιπτώσεις που αφορούν σε ύποπτους φακέλους για συντάξεις– μαϊμού, οι περισσότερες ωστόσο από αυτές τις περιπτώσεις συνταξιούχων αφορούν σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έσπευσαν να απογραφούν.

Η προθεσμία που είχαν στη διάθεση τους για να συμπληρώσουν μέσω διαδικτύου τα στοιχεία τους έληξε χθες για όλα τα ταμεία και σήμερα λήγει για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Σε αυτή τη διαδικασία μπήκαν σε επίπεδο χώρας 328.000 συνταξιούχοι για τους οποίους η συμπλήρωση των σωστών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ δεν μπορούσε να γίνει από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, και έτσι τους δόθηκε περιθώριο μίας εβδομάδας για να τα δηλώσουν οι ίδιοι μέσω διαδικτύου.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες ανακάλυψαν το ΕΣΠΑ


Ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας προκύπτει από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι χθες όπου και έληγε η προθεσμία υποβολής, όπως αναφέρει το υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 6.954 προτάσεις ύψους 217.392.249 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) της δράσης ήταν 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο προϋπολογισμός υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερες από πέντε φορές.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος, οι προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να κατατεθούν και σε έντυπη μορφή στους κατά τόπους εταίρους του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης έως την ερχόμενη (Δευτέρα 15 Απριλίου).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελλάδα: Δεύτερη στο διαδικτυακό εκφοβισμό


Τη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρουμανία καταλαμβάνει η Ελλάδα στον διαδικτυακό εκφοβισμό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το φαινόμενο του εκφοβισμού μέσω του Διαδικτύου (γνωστό και ως cyber bullying), δηλαδή οποιασδήποτε πράξης επιθετικής συμπεριφοράς ή παρενόχλησης που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας (διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα) παίρνει νέες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής μελέτης -της οποίας φορέας υλοποίησης στην Ελλάδα ήταν η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - μεγαλύτερα ποσοστά cyber bullying παρουσιάζονται σε Ρουμανία (37.3%), και Ελλάδα (26.8%) , ενώ ακολουθούν οι Γερμανία (24.3%), Πολωνία (21.5%), Ολλανδία (15.5%), Ισλανδία (13.5%) και Ισπανία (13.3 %).

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Όποιο παιδί ξεχωρίζει, είτε εμφανισιακά, είτε πνευματικά, στοχοποιείται εύκολα από τους συμμαθητές του, οι οποίοι ικανοποιούν τη ανάγκη τους για επιβολή εξουσίας και ελέγχου», εξηγεί στο Metrogreece.gr η κα. Άρτεμις Τσίτσικα, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. Διευκρινίζει δε πως πολλοί είναι και οι νέοι που επιτίθενται σε συνομήλικούς τους για λόγους ψυχαγωγίας, αγνοώντας τον αντίκτυπο μιας τέτοιας συμπεριφοράς στην ψυχολογία του άλλου παιδιού.

Ακόμη, η κα. Τσίτσικα υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις, καθώς, όπως λέει, οι γονείς «παρκάρουν» τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και δίνουν μεγαλύτερη βάση στις καθημερινές ανάγκες τους σπιτιού.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικές εκπτώσεις για τους φοιτητές στην Αρκαδία


Ένας οδηγός για φθηνότερη καθημερινότητα.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με τη διεύθυνση σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποφάσισαν τη δημιουργία ενός «Ηλεκτρονικού Φοιτητικού Οδηγού Εκπτώσεων και Προνομίων ΠΑΠΕΛ».

Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στόχο έχει να διευκολύνει την καθημερινότητά τους, ενημερώνοντάς τους για τα καταστήματα και άλλους χώρους που θα τους προσφέρουν εκπτώσεις και προνόμια.

Παράλληλα, ο οδηγός αυτός παρέχει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αρκαδία, να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους στους φοιτητές, προβάλλοντας παράλληλα τις προσφορές τους.

Ο οδηγός θα βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και μία φορά τον μήνα, θα αποστέλλεται υπενθύμιση σε όλους τους φοιτητές, οι οποίοι θα καλούνται να κάνουν χρήση των προνομίων τους.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Νέα εμπόδια στο διορισμό ατόμων με αναπηρία!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09.04.2013

Η οικονομική κρίση και το μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελούν μόνιμη δικαιολογία για την έλλειψη επαρκών και ικανών πολιτικών να προστατεύσουν τα άτομα με αναπηρία από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ήδη διαμαρτυρηθεί έντονα για την έλλειψη μέτρων προστασίας για τους επιτυχόντες της προκήρυξης του ν. 2643/98 του έτους 2008 που διορίζονται σε θέσεις των ΟΤΑ Α΄ και Β Βαθμού, κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ.

Για αυτούς τους επιτυχόντες των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ σε θέσεις των ΟΤΑ Α΄ και Β Βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ., ίσχυσε αδίκως το μέτρο του παγώματος του διορισμού τους έως το έτος 2016, παρότι οι προσλήψεις του ν. 2643/98 είναι υποχρεωτικές και τα άτομα αυτά προστατεύονται ρητά από τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Άλλωστε όπως είναι γνωστό οι θέσεις του νόμου αντιστοιχούν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ προ του έτους 2008, και ορισμένες από αυτές τις θέσεις προέρχονται ακόμα και από προκηρύξεις του έτους 2004!

Δώστε λύση για να διοριστούν άμεσα οι 74 προστατευόμενοι του ν. 2643/98! Πέντε χρόνια μετά την κατάθεση αιτήσεων για την προκήρυξη του έτους 2008 δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία νέα καθυστέρηση σε αυτό το θέμα.

Επιστολή προς τα υπουργεία Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 116 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδεται η επιβολή ποινής παράλυσης


Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καταδίκη νεαρού άνδρα σε χειρουργική παράλυση, καθώς το θύμα που είχε μαχαιρώσει είχε επίσης μείνει παράλυτο.


Η υπόθεση είχε μεταδοθεί αρχικά από τοπικά μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε κύμα οργής από κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.
«Το υπουργείο επιθυμεί να ανακοινώσει ότι αυτό είναι τελείως λάθος και στην πραγματικότητα η δικαστική απόφαση ήταν αντίθετη. Ο δικαστής δεν πρότεινε αυτή την τιμωρία», σύμφωνα με μήνυμα του υπουργείου στο Twitter. Σε σειρά μηνυμάτων του που δημοσιοποίησε στο Twitter πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκαλύπτει ποια ήταν τελικά η ποινή που επιβλήθηκε στον άνδρα.

Η εφημερίδα Saudi Gazette είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι ο καταδικασθείς είχε κληθεί να πληρώσει 270.000 δολάρια ή, σε αντίθετη περίπτωση, να υποβληθεί σε επέμβαση που θα τον άφηνε παράλυτο, εξαιτίας ενός εγκλήματος που είχε διαπράξει πριν από δέκα χρόνια, όταν ήταν 14 ετών.
Συγκεκριμένα, είχε κριθεί ένοχος ότι είχε μαχαιρώσει έναν φίλο του από το σχολείο, αφήνοντάς τον παράλυτο. Η Διεθνής Αμνηστία είχε ανακοινώσε ότι η εκτέλεση της ποινής θα ισοδυναμούσε με βασανιστήριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα οικονομικών από το Δημοτικό


Θα πρέπει να στρωθούν στο διάβασμα οι μαθητές ακόμη και από την ηλικία των δέκα ετών.

Στο διάβασμα, για να καταπολεμηθεί ο «μαζικός οικονομικός αναλφαβητισμός», θα πρέπει να στρωθούν οι μαθητές ακόμη και από την τρυφερή ηλικία των δέκα ετών.

Το σύνθημα έριξε πρώτος ο ΟΟΣΑ, την σκυτάλη πήρε προ ημερών ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε, ενώ η ιδέα φαίνεται να κατακτά και πολλές χώρες της Ευρώπης, κάποιες από τις οποίες έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Η αλφαβήτα της επιστήμης των οικονομικών θεωρείται πλέον μια γνώση που κατέστησε απαραίτητη η οικονομική κρίση του 2008. «Κάθε πολίτης πρέπει να έχει τις βασικές γνώσεις στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά» υποστήριξε ο Μπεν Μπερνάνκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Πανεπιστήμιο του Ντέιτον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FED, η διδασκαλία των οικονομικών στα σχολεία θα δημιουργούσε πιο ώριμους πολίτες, ενώ θα τους προσέφερε «μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε μια παγκόσμια οικονομία κι ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που γίνονται όλο και πιο περίπλοκα».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες δραστηριοποιείται εδώ και 15 χρόνια το ίδρυμα BizWorld το οποίο προωθεί τη διδασκαλία των οικονομικών από το δημοτικό σχολείο. Σκοπός του ιδρύματος είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και το ομαδικό πνεύμα, προκειμένου να γίνουν οι μαθητές στην ενήλικη ζωή τους «παραγωγικά μέλη της κοινωνίας». Το ίδρυμα χρηματοδοτεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δασκάλους και καθηγητές με το οποίο η δυσνόητη επιστήμη των οικονομικών μετατρέπεται σε ένα απλό και διασκεδαστικό μάθημα.

Μια ανάλογη δουλειά επιχειρεί να κάνει και ένας ιστότοπος ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από τον Λευκό Οίκο. Λέγεται Money As You Grow (Το χρήμα καθώς μεγαλώνεις) και προσφέρει στους επισκέπτες του «τα 20 πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για να ζήσουν μια οικονομικά έξυπνη ζωή».

Το δικό του πρόγραμμα διαθέτει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα λέγεται «Οικονομικός Αλφαβητισμός» με τους υπεύθυνους του προγράμματος να κάνουν λόγο για «παγκόσμια τάση». Ανάμεσα στις χώρες που έχει βρει πρόσφορο έδαφος το πρόγραμμα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Βραζιλία.

Στη Βρετανία το αίτημα της εισαγωγής του μαθήματος των οικονομικών στα σχολεία απέκτησε τον χαρακτήρα κινήματος. Το σχετικό ψήφισμα που παραδόθηκε στο αγγλικό κοινοβούλιο συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές. «Οι επιχειρήσεις επενδύουν δισεκατομμύρια στο μάρκετινγκ για να διδάσκουν στους μάνατζερ πώς να προωθούν τα προϊόντα τους. Ήρθε η στιγμή να εκπαιδευτούν και οι καταναλωτές για να μην πέφτουν θύματα χειραγώγησης» αναφέρεται στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων.

Η κινητοποίηση απέφερε καρπούς. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 θα ξεκινήσει στα βρετανικά σχολεία ένα ειδικό πρόγραμμα για μαθητές από 11 έως 14 ετών.

Στην ίδια οδό κινείται και η Ισπανία, μία χώρα που βυθίστηκε στην οικονομική κρίση μετά το σκάσιμο της «φούσκας» της αγοράς ακινήτων. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας της Ιβηρικής ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και να προωθήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 411 σχολεία και 20.000 μαθητές, οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα έχουν περισσότερες γνώσεις στα οικονομικά από τους γονείς τους.

Στην Ιταλία, η πρωτοβουλία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η αρχή έγινε από ένα σχολείο του Μιλάνου το οποίο κάλεσε πανεπιστημιακούς καθηγητές να παραδώσουν «μαθήματα για την κρίση» σε μαθητές ηλικίας από 9 έως 13 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κλειδώνει» η οριζόντια μείωση του χαρατσιού κατά 15%


Αναλυτικά παραδείγματα.

Την οριζόντια μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% και την μετονομασία του σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Από την οριζόντια μείωση των συντελεστών θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 200 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει προτείνει τρία ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί, τα οποία μένει να εγκριθούν οριστικά από την τρόικα:

- Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, μέτρο πάντως που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά πολλούς φορολογούμενους με ακίνητα στις περιοχές αυτές καθώς θα κληθούν να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο.

-Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί Δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.

-Την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα ενοίκια που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.

Η τρόικα εξετάζει τα εν λόγω μέτρα και αναμένεται να καταθέσει σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη των 200 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την εφαρμογή του νέου φόρου καθώς έχουν διασφαλίσει ότι ο ΦΑΠ 2013 θα ισχύσει χωρίς αλλαγές.

Η οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% φέρνει ελαφρύνσεις.

Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης νεόδμηνου ακινήτου 80 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 501 - 1.000 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 400 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 340 ευρώ.

Ιδιοκτήτης ακινήτου που κτίστηκε προ 12ετιας, 110 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001 -1.500 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 632,5 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 537 ευρώ, δηλαδή 94,8 ευρώ λιγότερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτική εκδήλωση για ανέργους από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης


Οι νέοι μπορούν να δηλώσουν δωρεάν συμμετοχή.

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας διοργανώνει Ενημερωτική Εκδήλωση για τη Δράση: «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 11:00 με 14:00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα.

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής, που είναι δωρεάν.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Atenistas: Πάρε-Δώσε-Άλλαξε


Άνοιξε ντουλάπες, μην πετάς τίποτα, απλά αντάλλαξε ή άλλαξε!
Την Κυριακή 14 Απριλίου στις 14:00-19:00, φέρνουμε στο Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα) ρούχα, αξεσουάρ, τα ανταλλάσουμε ή μαθαίνουμε tips για το πώς θα τα αλλάξουμε ή θα τα συνδυάσουμε!




Χρειάζεστε βοήθεια, συμβουλή, γνώμη;

Ζητήστε τη από ειδήμονες (theialab girls & Χριστίνα Τζιαμαλή) και μη (Atenistas) ή απλώς από το διπλανό σας!

14:00-16:00 τέσσερις συνεργάτες από http://www.theialab.com

16:00-18:00 Χριστίνα Τζιαμαλή (Σχεδιάστρια μόδας-INIK COLLECTION)

Ακολουθεί και live:

Στις 19:00, ο Νικόλαος Αδέσποτος με το ακουστικό τρίο του θα βρουν στέγη στη παρέα μας και θα αλλάξουν το απόγευμά μας!


Διαβάστε περισσότερα...

Από αύριο οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών


Πώς υποβάλλεται η αίτηση ηλεκτρονικά.

Τη δυνατότητα μεταφοράς θέσης έχουν οι επιτυχόντες των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2011-2012 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βάσει νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας.

Η μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ διαφορετικής πόλης, αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι επιτυχόντες που είχαν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις (Μάιος-Ιούνιος 2012) και των οποίων το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, δεν υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ ή τις 15.000 ευρώ για Ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 34 παρ 19α (Ν. 4115/2013).

Η Διαδικασία υποβολής της αίτησης μεταφοράς

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Για την ηλεκτρονική αίτηση, ο υποψήφιος που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης επιτυχίας του, προσέρχεται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας /Διαβατήριο (ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσει Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας στην ηλεκτρονική εφαρμογή: http://dde.minedu.gov.gr της ιστοσελίδας του ΥΠΑΙΘΠΑ.

Με τον Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας και τον 8-ψηφίο Κωδικό Πανελληνίων Εξετάσεων υποβάλλεται η αίτηση ηλεκτρονικά στην εφαρμογή http://solon.minedu.gov.gr που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά από την Τετάρτη 10 Απριλίου έως και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι, μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, δεν θα έχουν δυνατότητα τροποποίησης ή ανάκλησης της αίτησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας από τον ΟΑΕΔ


Επιχορήγηση 10.000 ευρώ σε νέους.

Στήριγμα σε όσους νέους -έως 35 ετών- επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση δίνει νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΔΣ του Οργανισμού και πριμοδοτεί την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας εν μέσω... κρίσης.

Το πρόγραμμα που θα «τρέξει» μέσα στον επόμενο μήνα ονομάζεται «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» και αφορά την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 7.000 ανέργων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Η διάρκεια της επιχορήγησης των δικαιούχων ορίζεται σε 12 μήνες, ενώ το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000 ευρώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές στο ειδικό σχολείο Σερρών χωρίς πρόσβαση στο σχολείο


Τι αναφέρουν οι γονείς τους και τι ζητά με ερώτησή της αρμόδια βουλευτής.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του νομού Σερρών σε επιστολή του αναφέρει, ότι έχουν περάσει 7 μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές-μαθήτριες που φοιτούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής Σερρών και μεταφέρονται σε αυτές με ταξί, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, εξαιτίας της μη καταβολής από την Πολιτεία της δαπάνης, που αναλογεί στα έξοδα για την μεταφορά τους στις ΣΜΕΑ.

Είναι γνωστό, ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος ξεκίνησε έναν τιτάνιο αγώνα που διήρκησε τρεις μήνες μέχρι να καταφέρει να μεταφερθούν όλοι οι μαθητές στις ΣΜΕΑ, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου του 2012, (τρεις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς), μπόρεσαν και πήραν διαβεβαίωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μωϋσιάδη Ιωάννη, για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς σε τακτά χρονικά διαστήματα και κατάφεραν να πείσουν τους μεταφορείς να συμμετάσχουν στο έργο μεταφοράς των μαθητών-μαθητριών στις ΣΜΕΑ.

Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας, μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στους μεταφορείς, προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον τα λειτουργικά τους έξοδα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους, ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ούτε προσδιορίζεται χρονικά η καταβολή της δαπάνης.

Δυστυχώς, από τη Δευτέρα 1 Απριλίου δεν εκτελούνται μετακινήσεις 44 μαθητών-μαθητριών των ΣΜΑΕ με ταξί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη εξόφληση των μέχρι τώρα τιμολογίων της.

«Επειδή είναι κατάφορη η αδικία, η οποία έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις και μας παραπέμπει σε τριτοκοσμική κοινωνία, χωρίς ίχνος ενδιαφέροντος για την ευαίσθητη και ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα των μαθητών-μαθητριών των ΣΜΕΑ, είναι επιτακτική η άμεσα λύση του προβλήματος και η χρηματοδότηση της μεταφοράς τους», λένε χαρακτηριστικά.
Και γι’ αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης της μεταφοράς των μαθητών που φοιτούν στις ΣΜΕΑ.


Πηγή: http://www.serreslife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μυτιλήνη αποκτά Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών


Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 Απριλίου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στη Μυτιλήνη εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 13.00 στην οδό Παπαδιαμάντη 2 στη Χρυσομαλλούσα.

Δημιουργός του είναι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των γυναικών που την υφίστανται ή απειλούνται από αυτή.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας. Στις 19.00 της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με προβολή των ταινιών «Ο Βούδας Λιποθύμησε από Ντροπή» και «Λουλούδι της Ερήμου».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Μυτιλήνης παρέχει, κατεξοχήν, υπηρεσίες πρώτης γραμμής και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις. Οι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου. Παράλληλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο δύναται να παρέχει πληροφόρηση σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, καθώς και σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Το Κέντρο εντάσσεται στο έργο «Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με συνδικαιούχο το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Θα λειτουργεί σε συνεργασία με την, πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, το Πολυκέντρο Γυναικών στην Αθήνα και τα άλλα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ στις πόλεις- έδρες των περιφερειών που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα, τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και τα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα των δήμων σε όλη τη χώρα που προετοιμάζονται να λειτουργήσουν μέσα στο 2013, περιλαμβανομένου του Ξενώνα Φιλοξενίας που δημιουργεί ο δήμος Μυτιλήνης, και τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.

Στα εγκαίνια θα απευθύνουν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αθανάσιος Γιακαλής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Δημήτριος Βουνάτσος, η πρόεδρος ΔΣ του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Ιφιγένεια-Ξανθίππη Καρτσιώτου και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτριος Καλλίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Περιμένουν ακόμα τον γιατρό


Η αναλγησία του κράτους απέναντι στις τοπικές κοινωνίες της Κρητικής υπαίθρου αποτυπώνεται σε δύο περιπτώσεις ιατρείων τα οποία κατασκευάστηκαν με χρήματα πολιτών αλλά ακόμα δεν έχει προσληφθεί γιατρός για να λειτουργήσουν. Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Πρόκειται για τα περιφερειακά ιατρεία στα χωριά Στάβιες του δήμου Γόρτυνας και Άρβης του δήμου Βιάννου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι τοπικές κοινωνίες των μικρών χωριών κατάφεραν με δικούς τους οικονομικούς πόρους να αποκτήσουν ιδιόκτητα κτίρια που θα στεγάσουν τα ιατρεία. Κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές, που διαθέτουν ακόμη και διαμέρισμα διαμονής του γιατρού.

Ωστόσο, τα ιατρεία δεν λειτούργησαν ποτέ.

Το θέμα που αποτελεί ένα ακόμα ελληνικό ... παράδοξο, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου με επίκαιρη ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υγείας:

«Επειδή από τις μέχρι σήμερα απαντήσεις του Υπουργείου, συμπεραίνει κανείς ότι δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες κατοίκους, επειδή για τη λειτουργία των συγκεκριμένων ιατρείων – τα οποία θα αποτελέσουν μια σημαντική πηγή βοήθειας για την τοπική κοινωνία – δεν υπάρχει οικονομικό κόστος, καθώς είναι πλήρως εξοπλισμένο και το μόνο που απομένει είναι η παρουσία γιατρού, σας ζητώ να προχωρήσετε στην τοποθέτηση γιατρών, προκειμένου να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τα ιατρεία στις Στάβιες του Δήμου Γόρτυνας και της Άρβης στο Δήμο Βιάννου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλέγουν ρούχα για αστέγους


Θα διατεθούν σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες.

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου, έξω από τις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στην οδό Χάμιλτον 10 και Πατησίων στην Αθήνα 11.00 με 15.00, με πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ συγκεντρώνονται ρούχα και παπούτσια για τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων που φροντίζει καθημερινά εκατοντάδες άπορες ελληνικές οικογένειες στην περιοχή της Αθήνας.

Κάθε πολίτης μπορεί να χαρίσει όσα ενδύματα και υποδήματα επιθυμεί, με μοναδική προϋπόθεση να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.

Την πρωτοβουλία θα στηρίξει με την παρουσία του αλλά και με ρούχα από συνεργαζόμενες βιομηχανίες και βιοτεχνίες ο σχεδιαστής Μάκης Τσέλιος, που επιμελείται των σπουδών Fashion Design του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Παράλληλα, θα στηθεί μικρό bazaar από τα μέλη του Συλλόγου με λαμπάδες, για την ενίσχυση του ταμείου του.

Λίγο πριν το Πάσχα Σύλλογος Φίλων των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων θα μοιράσει τα ρούχα καθώς που θα έχουν συγκεντρωθεί από την εκδήλωση σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες καθώς και λαμπάδες σε μικρά παιδιά.

Τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε είναι χρήσιμα σε κάποιους συνανθρώπους μας.

Η πιο μικρή συμμετοχή του καθενός, είναι σημαντική.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ


Συνεχίζουν για 23η ημέρα την κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού.

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ συνεχίζουν για 23η ημέρα την κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών. Για αύριο προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 11.00 και πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Ιπποκράτους και στη συνέχεια στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ απαιτούν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης «να λάβουν θέση στις πολιτικές επιλογές, που υπονομεύουν την προοπτική του Οργανισμού, απαξιώνουν την αξιοπρέπεια και το περιεχόμενο της δουλειάς τους και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των 8.500 θεραπευομένων στα Προγράμματα Υποκατάστασης».

Επίσης, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών πραγματοποιούν την Παρασκευή 24ωρη απεργία, και την ίδια μέρα προγραμματίζουν συγκέντρωση και πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αντίο Ελλάδα» από 120.000 επιστήμονες


Πάνω από 120.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει από το 2010 σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου.

Όλοι τους έχουν πολλαπλά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και βρίσκουν δουλειές πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Το προφίλ των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν, τα αίτια της φυγής τους, ακόμη και τα θετικά αποτελέσματα που έχει αυτή για τη χώρα μας, σκιαγραφεί ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης και παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνάς του σε ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο ΑΠΘ με θέμα «Η μετανάστευση τότε. Η μετανάστευση τώρα».

«Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός», δήλωσε στο «Έθνος» ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας ότι η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε.

«Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», μας είπε ο κ. Λαμπριανίδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επιλέγουν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Και ενώ για τους περισσότερους είναι άδικο να εξάγονται επιστήμονες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, ο κ. Λαμπριανίδης βλέπει και θετικά αποτελέσματα.

«Εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν», ανέφερε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε 4χρονο αγόρι από τον Η5Ν1


Ένα τετράχρονο αγόρι στο Δέλτα του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ, πέθανε από το στέλεχος H5N1 του ιού της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Πρόκειται για το πρώτο θύμα του ιού την φετινή χρονιά.

Το παιδί πέθανε την Πέμπτη στην επαρχία Ντονγκ Θαπ αφού νοσηλεύτηκε με υψηλό πυρετό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της περιοχής.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Πόλη Χο Τσι Μινχ προέκυψε ότι το παιδί πέθανε από τον H5N1.

Θεωρείται ότι μολύνθηκε με τον ιό από ένα κοτόπουλο το οποίο η γιαγιά του αγόρασε και έσφαξε στα τέλη Μαρτίου.

Έχουν καταγραφεί 123 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης με H5N1 σε ανθρώπους και 61 θάνατοι στο Βιετνάμ από το 2003 που ο ιός έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο ιός μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο αν έρθει σε επαφή με ωμά πουλερικά ή με τις ακαθαρσίες τους.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το Βιετνάμ δεν έχει καταγράψει κρούσματα του H7N9, ενός νέου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών από το οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι στην Κίνα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξύπνησε και είναι καλά ο 15χρονος


"Έχουμε πολύ ευχάριστα νέα. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής, σήμερα ξύπνησε και είναι πολύ καλά, ευδιάθετος και με καλή κινητικότητα". Ο γιατρός του 15χρονου από την Πάτρα που εγχειρίστηκε χθες στη Γερμανία, όπου μετέβη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, έδωσε την καλή είδηση της ημέρας.

Μιλώντας νωρίτερα στον Antenna, ο γιατρός Βασίλης Παναγιωτόπουλος είπε ότι "η βλάβη αφαιρέθηκε οριστικά" και ότι ο μικρός "θα μείνει στη Γερμανία για 3 ή 4 εβδομάδες για φυσιοθεραπείες και θα επιστρέψει στην Ελλάδα".





Διαβάστε περισσότερα...

Σε έκτακτη ανάγκη η Τρίπολη λόγω σκουπιδιών


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης να κηρυχτεί η πόλη, εξαιτίας των σκουπιδιών που βρίσκονται στους δρόμους για περισσότερους από δύο μήνες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν να ενεργοποιηθεί η κοινή Υπουργική απόφαση, για μεταφορά των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της Φυλής στην Αττική.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λήφθηκε τα μεσάνυχτα, θα σταλεί σήμερα στην περιφέρεια Πελοποννήσου κι από εκεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση κήρυξης της πόλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κατόπιν αυτού θα ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και στη συνέχεια θα μπορούν να ταξιδεύουν τα σκουπίδια στην Αττική, εν τω μεταξύ δεν υπάρξει κάποιο νέο γραφειοκρατικό εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Τρίπολη και συγκεντρώθηκαν σκουπίδια σε κοντέινερ, όμως διακόπηκε ξανά η διαδικασία, αφού τα σκουπίδια δεν μπορούν να μεταφορτωθούν - επειδή δεν υπάρχει στην περιοχή - αδειοδοτημένος σταθμός μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι εκτός από την Τρίπολη, ανάλογα προβλήματα έχει και η Ερμιονίδα, όπου με την ίδια ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και εκεί όμως, λόγω παρόμοιων γραφειοκρατικών εμποδίων, δεν έχει ενεργοποιηθεί η ΚΥΑ και τα σκουπίδια δεν έχουν μεταφερθεί στην Φυλή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Βενιζέλειο νοσοκομείο


Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από τα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, αντιδρώντας στη συνένωσή του με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωση που επέδωσαν στον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Αντώνη Γρηγοράκη, οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανατραπεί η εφαρμογή της συγχώνευσης υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, συγχωνευόμενα νοσοκομεία σε συγκρότημα μαμούθ 1.200 κλινών καθίστανται, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, δυσλειτουργικά, αναποτελεσματικά και σε τελευταία ανάλυση αντιοικονομικά.

Σημειώνουν ότι ο ευαίσθητος χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για πειραματισμούς που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι, και υπογραμμίζουν ότι το Βενιζέλειο Νοσοκομείο βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις ποσοτικών και ποιοτικών επιδόσεων βάσει των επίσημων στατιστικών δεικτών του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, τονίζουν, αποτελεί από ετών πρότυπο λειτουργίας σε οικονομικό επίπεδο μεταξύ μεγάλων νοσοκομείων της ελληνικής περιφέρειας.

Τέλος, θεωρούν επιβεβλημένη τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του Βενιζελειου Νοσοκομείου το οποίο χαρακτηρίζουν ως ένα γνήσια λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και αποτελεί την πρώτη αυθόρμητη επιλογή του σε ώρα ανάγκης.

Διαβάστε περισσότερα...

Η μάχη της Τένιας Μακρή με τον καρκίνο


Η ψυχολόγος και συγγραφέας Τένια Μακρή μίλησε στην εκπομπή "Μεσημεριανή Μελέτη" για την περιπέτεια υγείας της.

"Τυχαία έμαθα ότι είχα καρκίνο του μαστού από το ετήσιο τσεκ απ που έκανα. Το αντιμετώπισα και βγήκα δυνατή από αυτό" σχολίασε.

"Εκείνο που παίζει πολύ μεγάλη σημασία είναι η ψυχολογική στάση που έχεις απέναντι σε αυτό" τόνισε η Τένια Μακρή.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Μεσημεριανή Μελέτη":





Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνα ντροπής σε ιατρείο στη Βέροια


Εικόνα ντροπής παρουσιάζει το κοινοτικό ιατρείο της Ν.Νικομήδειας του δήμου της Βέροιας.

Το ιατρείο είναι γεμάτο μούχλα και στάζει νερό.

Οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν ότι εξετάζονται μέσα στο κρύο και ζουν με τον φόβο μην πέσει το ταβάνι στο κεφάλι τους. Ο πρόεδρος του χωριού Σ.Κελεσίδης τονίζει ότι ενημέρωσε τον δήμο Βέροιας, άλλα όπως λέει όλοι κωφεύουν.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 2012-2013, η χειρότερη σχολική χρονιά για τα άτομα με αναπηρία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09.04.2013

Θλιβερή, καθολική και εξοργιστική η διαπίστωση από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους ίδιους τους μαθητές με αναπηρία και τους γονείς τους ότι η σχολική χρονιά 2012-2013 για τα άτομα με αναπηρία είναι η χειρότερη των τελευταίων σχολικών ετών.

Το εύκολο άλλοθι του μνημονίου και της τρόικας για να δικαιολογηθεί η υποστελέχωση έως και διάλυση των σχολικών δομών ειδικής εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία καταρρίπτεται μετά και την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγελου για τα θέματα της εκπαίδευσης των τυφλών. Ιδού η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου: «Η Επιτροπή δεν έχει προτείνει περικοπές στις δαπάνες για τις πολιτικές που αφορούν άτομα με προβλήματα όρασης»!

Καμία οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος για τα άτομα με αναπηρία. Οι ρίζες αυτής της ανεπίτρεπτης και απαράδεκτης κατάστασης βρίσκονται σε παρελθούσες εύρωστες οικονομικές περιόδους, γι’ αυτό και η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν πρώην και νυν πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Χωρίς σχολεία στελεχωμένα με μόνιμους δασκάλους και εκπαιδευτικούς, χωρίς σχολεία προσβάσιμα σε κάθε άτομο με αναπηρία και σε κάθε εκπαιδευτικό με αναπηρία, χωρίς ειδικό βοηθητικό προσωπικό, χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς τη διασφάλιση της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο τους, το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία καταρρέει.

Το αναπηρικό κίνημα για άλλη μια φορά θέτει την Πολιτεία προ των ευθυνών της.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ χαιρετίζει και στηρίζει τους αγώνες κάθε φορέα της που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία των ατόμων με αναπηρία και διαμηνύει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε ατόμου με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους.

Επισυνάπτεται ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 118 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή διατροφή για το παιδί


Συμβουλές για υγιεινή στο πιάτο.

Η διατροφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει το επίπεδο υγείας και ανάπτυξης ενός παιδιού.

Γι’ αυτό είναι καλό να προγραμματίζετε καλύτερα τη διατροφή του παιδιού σας. Να μην το αφήνετε να φεύγει νηστικό το πρωί από το σπίτι. Να κάνετε τα γεύματά του πιο υγιεινά και στο σχολείο να παίρνει φαγητό από το σπίτι προκειμένου να αποφεύγεται η κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας, κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια κ.ά.

Τα κυρίως γεύματά του να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στο σπίτι όσπρια και λαδερά φαγητά, και δύο με τρεις φορές άπαχες πρωτεΐνες όπως ψάρι και κοτόπουλο.

Φροντίστε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο φρούτα ή ένας χυμός από φρέσκα φρούτα ημερησίως. Μην απαγορεύετε τροφές στο παιδί, γιατί είναι οι πρώτες που θα αναζητήσει. Αφήστε μια φορά την εβδομάδα να φάει λίγο πιο ελεύθερα.

Και το σημαντικότερο. Δώστε ερεθίσματα σωστής και υγιεινής διατροφής μέσα στο σπίτι. Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύει στο παιδί να τρώει έτοιμο φαγητό, όταν ο ίδιος τα έχει αναγάγει σε τρόπο ζωής.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα ρίξετε τη χοληστερίνη


Συμβουλές για την προστασία της καρδιάς.

Όσο πολύτιμη είναι η χοληστερίνη για τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια, τόσο επιζήμια γίνεται όταν τα επίπεδά της αυξάνονται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας.

- Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτισμένη με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, σαλάτες, ελαιόλαδο, ψητά ψάρια (σολομός και σκουμπρί με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα).

Περιορίστε την κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά (προτιμήστε κοτόπουλο, γαλοπούλα, αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά) καθώς και τα γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, βούτυρο, σαντιγί.

- Αποφύγετε τις «διατροφικές βόμβες» κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης. Ιδού μερικές: πλήρες γάλα και πλήρες γιαούρτι, παχιά τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος. Μειώστε την κατανάλωση σε κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, καθώς επίσης και εντόσθια, όπως συκώτι, μυαλά κλπ.

Καλό είναι να ελέγχετε την κατανάλωση θαλασσινών, με την επιφύλαξη, ότι περιέχουν ωφέλιμα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν τελικά να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης.

- Μαγειρέψτε υγιεινά. Όσο σημαντική είναι η μείωση των λιπαρών τροφών, άλλο τόσο σημαντική είναι και η παρασκευή τους.

Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας, (έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μπορεί να χάσει έως και το 43% της χοληστερίνης του και το 12-87% του κορεσμένου λίπους του), περιορίστε το τηγάνισμα και προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό ή το ψήσιμο στο φούρνο.

- Μείνετε στο βάρος σας. Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος στα φυσιολογικά του επίπεδα, αναλογικά με το ύψος σας. Το υπερβολικό βάρος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

- Κρατάτε… αναλογίες. Προσπαθήστε να διατηρείτε τις διαστάσεις της μέσης σας στις εξής αναλογίες: 94 εκατοστά για τους άντρες και 80 εκατοστά για τις γυναίκες

- Γυμναστείτε. Εντάξτε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα την αγαπημένη σας σωματική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε έστω 20 λεπτά την ημέρα, 4 με 5 φορές την εβδομάδα.

- Κόψτε το κάπνισμα.

Τα εμφράγματα στην Ελλάδα έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και στα δυο φύλα και ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου γι’ αυτά είναι η υψηλή χοληστερίνη, η οποία απειλεί εξίσου και τα δύο φύλα, σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν παλαιότερα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μέχρι το τέλος Απριλίου θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών»


Λυκουρέντζος: Έχουμε πάρει αποφάσεις για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
Με προσφορά και αυταπάρνηση εκπληρώνουν το καθήκον τους οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξεκαθάρισε στην εκπομπή «ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος τονίζοντας ότι: «Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι αξιόλογη, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν αμείβονται ανάλογα με την προσφορά που κάνουν. Εκπληρώνουν το καθήκον τους με προσφορά, αυταπάρνηση».

Είπε ακόμη ότι: «Σαν πολιτικός λέγω πάντοτε την αλήθεια. Η αλήθεια για την ελληνική πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες.

Ο υπερβολικός δανεισμός μας έφερε εδώ. Σήμερα, έχουμε φθηνούς μισθούς στην Ελλάδα. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Με αυταπάρνηση προσφέρουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο ΕΣΥ».

Ανέφερε πάντως ότι επίκεινται προσλήψεις «Είμαστε μπροστά στο να υπάρξουν προσλήψεις επικουρικού και τακτικού προσωπικού. Έχουμε πάρει αποφάσεις για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού», είπε τονίζοντας ότι «Δεν θα κλείσουν κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Ξεκαθάρισε δε ότι «μέχρι το τέλος Απριλίου θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών», ενώ σημείωσε ότι «Ο εκάστοτε υπουργός Υγείας επιθυμεί να μην υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία. Έχουμε ήδη χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Οικονομικών και θα πληρωθούν μέχρι τέλος Απριλίου».





Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές δοκιμάζουν νέο χάπι για τις αϋπνίες


Δεν προκαλεί ζάλη ή θολούρα την επόμενη μέρα.

Ένα χάπι που υπόσχεται «όνειρα γλυκά», χωρίς παρενέργειες δοκιμάζεται από μεγάλη φαρμακευτική εταιρία και ίσως δώσει τη λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνίες. Εν αντιθέσει με τα περισσότερα έως τώρα διαθέσιμα υπναγωγά το νέο υπό μελέτη χάπι δεν προκαλεί ζάλη, θολούρα και δυσκολίες στη συγκέντρωση την επόμενη μέρα.

Το χάπι θεωρείται ότι έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα ήδη διαθέσιμα υπναγωγά.

Συγκεκριμένα το υπο μελέτη ωπναγωγό δρα στην ορμόνη ορεξίνη. Είναι γνωστό δε ότι άτομα με ναρκοληψία (στη διαταραχή αυτή οι ασθενείς έχουν ακατανίκητη επιθυμία για ύπνο) παρουσιάζουν έλλειψη ορεξίνης. Επίσης, η ορεξίνη έχει συσχετιστεί και με την παχυσαρκία.

Προς το παρόν το νέο φάρμακο που είναι γνωστό μόνο ως DORA-22 έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα με επιτυχία. Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθεί ότι το νέο φάρμακο δεν προκαλεί ζάλη την επόμενη ημέρα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Οι ειδικοί πάντως υποδέχθηκαν την συγκεκριμένη έρευνα, καθώς και άλλες που αναζητούν το «τέλειο υπνωτικό» χάπι με επιφύλαξη, επισημαίνοντας ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει αν τα νέα φάρμακα είναι αποτελεσματικά. Επιπλέον, όσον αφορά την ορεξίνη εξηγούν ότι μπορεί να έχει άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως η μεγαλύτερη… όρεξη.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ιατρικό δακτυλικό αποτύπωμα είναι... η εκπνοή


Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων.

Το ρόλο του δακτυλικού αποτυπώματος του μέλλοντος είναι πιθανό να παίξει… η εκπνοή του κάθε ανθρώπου! Ερευνητές ανακάλυψαν πως η εκπνοή αφήνει ένα ιδιαίτερο χημικό «αποτύπωμα».

Τα «αποτυπώματα» αυτά πέρα από αναγνωριστικά για κάθε άνθρωπο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων, ακόμη και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα. Ταυτόχρονα, η τεχνική μπορεί να αξιοποιηθεί στον έλεγχο αντι-ντόπινγκ αλλά και στην επιβεβαίωση της χορήγησης σωστής δόσης αναισθητικού σε έναν ασθενή.

Πρόκειται για πτητικούς και ημιπτητικούς μεταβολίτες που μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα και αποτελούν υποπροϊόντα από τις διάφορες χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα συνεχώς μέσα στον οργανισμό ενός ανθρώπου.

Παρόλο όμως που κάθε δείγμα εκπνοής του ίδιου προσώπου διαφέρει ελαφρά ανάλογα με την ώρα της μέρας, διατηρεί πάντα στον πυρήνα του μια όμοια και απαράλλαχτη χημική «υπογραφή», διακριτή για τον καθένα και αρκετή για να τον ταυτοποιήσει. Παράλληλα, κάθε ασθένεια φαίνεται πως έχει τη δική της, διακριτή χημική «υπογραφή».

Τη σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ελβετία. Ζήτησαν από μια ομάδα 11 εθελοντών να εκπνεύσουν σε ένα φασματόμετρο μάζας, το οποίο μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του αέρα στα επιμέρους χημικά συστατικά του. Η συσκευή έδειξε ότι μπορεί άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, να δημιουργήσει τη χημική «υπογραφή» της εκπνοής του συγκεκριμένου ατόμου.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η αναπνοή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις ιατρικές διαγνώσεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιάνουν τον σφυγμό σου, βλέπουν τη γλώσσα σου και μυρίζουν την αναπνοή σου. Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά δεν μπορούν να σου πουν ποιες ουσίες περιέχει η αναπνοή», ανέφερε ο καθηγητής οργανικής χημείας Ρενάτο Ζενόμπι, επικεφαλής της έρευνας.

Όμως, όπως είπε, για να εφαρμοστεί ευρέως η ανάλυση της εκπνοής στην κλινική πρακτική, πρέπει πρώτα να βελτιωθούν τα σχετικά όργανα μέτρησης.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε δράσεις κατά της ελληνοποίησης αμνοεριφίων


Για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενόψει Πάσχα.

Πέντε δράσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα και της πάταξης του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων», αποφασίστηκαν στη διάρκεια χθεσινής ευρείας σύσκεψης υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου και τη συμμετοχή παραγόντων της αγοράς, του ΣΔΟΕ, του ΕΦΕΤ, των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ειδικότερα, συστήνεται καταρχάς Διυπουργική Ομάδα Συντονισμού Ελέγχων, αποτελούμενη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Κορασίδη, τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γ. Στεργίου και εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Ζωικής Παραγωγής, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Δεύτερον, ενεργοποιείται σύστημα άμεσης προειδοποίησης του ακριβούς τόπου παράδοσης των διακινούμενων σφάγιων.

Τρίτον, εντείνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες αμνοερίφια στους Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου στα σύνορα.

Τέταρτον, ενισχύονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την προέλευση των αμνοεριφίων σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφοδοσίας, από τους παραγωγούς έως και τους κρεοπώλες.

Και πέμπτον, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνού, θα υπάρξει σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να συζητηθούν θέματα αρμοδιότητάς της.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε το απαράδεκτο φαινόμενο της ελληνοποίησης αμνοεριφίων» διεμήνυσε μετά τη λήξη της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: «Η προστασία της δημόσιας υγείας και η αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης του καταναλωτή αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές της πολιτικής μας. Οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής πρέπει να τηρούνται ευλαβικά σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτεκνοι κατά ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος με ανακοίνωση της προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταγγέλλει ότι τα εισιτήρια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας έχουν μείωση για τους πολύτεκνους κατά 29% και όχι κατά 50% όπως προβλέπεται.

Η ΑΣΠΕ καλεί τον πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να παρέμβει προσωπικά για την επίλυση του προβλήματος ώστε να οι πολύτεκνοι να παίρνουν το εισιτήριο μειωμένο κατά 50%.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 15χρονο μαθητή


Στον 15χρονο Μανώλη από την Πάτρα, που πάσχει από σπάνια ασθένεια και εγχειρίστηκε χθες στη Γερμανία βρίσκονται οι σκέψεις της οικογένειάς του, των συμμαθητών και φίλων του, αλλά και χιλιάδων απλών πολιτών που ευαισθητοποιήθηκαν από την ιστορία του.

Ο νεαρός μαθητής πάσχει από σηραγγώδες αγγείωμα στελέχους του εγκεφάλου, μια ιδιαίτερα σπάνια ασθένεια η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα. Το δράμα του Μανώλη προκάλεσε την κινητοποίηση των συμμαθητών του, που χάρισαν στην οικογένεια του μαθητή τα χρήματα για την εκδρομή προκειμένου να διατεθούν για τη μεταφορά του σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού.

Η ιστορία συγκίνησε το πανελλήνιο και έπειτα από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, άρθηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ για τη μεταφορά του στη Γερμανία διατέθηκε το κυβερνητικό αεροσκάφος με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Χθες και μετά από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο ο 15χρονος μαθητής μπήκε στο χειρουργείο περίπου στις 15:00. Η λεπτή και πολύωρη επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία ώρα νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου στις 21:00.

Το ιατρικό επιτελείο που πραγματοποίησε το χειρουργείο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση προς τη οικογένεια του νεαρού από την Πάτρα. Η επέμβαση στέφθηκε από επιτυχία και το απόστημα αφαιρέθηκε, ενώ δεν βρέθηκε κάποιο επιπλέον εύρημα που να επιβαρύνει την κατάσταση του εγκεφάλου.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι κατ΄ αρχήν θετική. Βέβαια, οι επόμενες ώρες είναι δύσκολες, καθώς ο νεαρός Μανώλης θα πρέπει να ανανήψει πλήρως από την πολύωρη επέμβαση, προκειμένου οι γιατροί να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση της υγείας του.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θα παίξω άλλα δύο χρόνια»


Την πρόθεσή του να συνεχίσει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο εξέφρασε ο Αμπιντάλ.

Ήδη θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση από όλους. Ο αγώνας που έκανε για να νικήσει τον καρκίνο τον κάνουν σύμβολο προσπάθειας και αποφασιστικότητας. Ο Ερίκ Αμπιντάλ, μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση, ξάφνιασε για ακόμα μία φορά τους φίλαθλους σε όλο τον κόσμο με τη δήλωση που έκανε μετά το τέλος του αγώνα με τη Μαγιόρκα.



Μιλώντας στο κανάλι της Μπαρτσελόνα, ο Γάλλος αμυντικός εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει να αγωνίζεται για ακόμα δύο χρόνια. «Επέστρεψα στους αγωνιστικούς χώρους, μετά την περιπέτεια της υγείας μου, αλλά δεν θεωρώ πως ολοκλήρωσα την… αποστολή μου. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο για ακόμα δύο χρόνια. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά αν είμαι καλά στην υγεία μου, θα φροντίσω να δουλέψω με τέτοιο τρόπο που θα μου επιτρέψει να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο και στις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους», είπε χαρακτηριστικά ο Ερίκ Αμπιντάλ, προκαλώντας για ακόμα μία φορά τον θαυμασμό όλων για την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της ψυχής του.

Δεν απομένει παρά να ευχηθούμε στον Ερίκ να πραγματοποιήσει και αυτή την επιθυμία του, συνεχίζοντας να αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμα όλα τα αυθαίρετα προ του 1975


Οι απαγορεύσεις και οι προϋποθέσεις.

Μεγάλη ανατροπή στον τομέα των ακινήτων επιφέρει η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που δημοσιοποιείται μέσα στις επόμενες μέρες, πως όλα τα κτίσματα προ του 1975 θεωρούνται νόμιμα είτε διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε όχι.

Λύνεται κατ΄ αρχήν ένα χρόνιο πρόβλημα πολλών πολιτών, οι οποίοι έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή νομίμως δεν διαθέτουν (παραδείγματος χάριν σε περιπτώσεις σεισμοπαθών), παράλληλα όμως ανεβαίνει η αξία δεκάδων ακινήτων ιδίως της περιφέρειας που τώρα μπορούν να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.

Ωστόσο και για αυτή την κατηγορία αυθαιρέτων ισχύει η εξαίρεση εκείνων των κτισμάτων που προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και έχουν ανεγερθεί σε δάση, αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλό και παραλία, δημόσιους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Σύμφωνα με το Έθνος, το νομοσχέδιο προβλέπει πως η ανέγερση ενός ακινήτου προ του 1975 θα πρέπει να αποδεικνύεται με δημόσιο έγγραφο είτε με αεροφωτογραφίες.

Νομιμοποιούνται

-Τα κτίσματα προ του 1975 είτε διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε όχι
-Τα κτίσματα με μικρές πολεοδομικές παραβάσεις που διαθέτουν οικοδομική άδεια και δεν αυξάνουν την προβλεπόμενη επιφάνεια
-Ημιυπαίθριοι χώροι περιορισμένης επιφάνειας, πάλι εντός οικοδομικής άδειας.

Απαγορεύονται

-Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση, αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλό και παραλία, δημόσιους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους
-Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόικα: Ανοιχτά τα καταστήματα για 10 Κυριακές


Το ζήτημα ίσης μεταχείρισης μεγάλων και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ρίχνει στο τραπέζι η τρόικα, προτείνοντας τα καταστήματα να ανοίγουν τουλάχιστον δέκα Κυριακές το χρόνο.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με το MEGA, τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση στις επιχειρήσεις ενώ προτείνουν την κυριακάτικη λειτουργία δέκα φορές το χρόνο. Παράλληλα ζητούν οι περίοδοι των εκπτώσεων και των προσφορών να είναι ελεύθερες.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το MEGA, αναφέρει ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει.


Διαβάστε περισσότερα...

«Γολγοθάς» για τους ανάπηρους


Χωρίς συντάξεις για περισσότερο από ένα χρόνο χιλιάδες παραπληγικοί.

Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες ανάπηροι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τα απαραίτητα, καθώς ελλείψει γιατρών δεν συγκροτούνται οι επιτροπές που είναι αρμόδιες να εγκρίνουν τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, χωρίς συντάξεις παραμένουν για περισσότερο από ένα χρόνο και χιλιάδες παραπληγικοί οι οποίοι περιμένουν ακόμα να εξεταστούν κατ’ οίκον.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων:





Διαβάστε περισσότερα...

Τρίωρη στάση εργασίας των δασκάλων την Τετάρτη


Διαμαρτύρονται για τη μείωση των οργανικών θέσεων.

Τρίωρη στάση εργασίας εξήγγειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για την Τετάρτη 10 Απριλίου και συγκεκριμένα για τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής.

Η στάση εργασίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας καθώς και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπου κριθεί αναγκαίο από τα Πρωτοβάθμια σωματεία με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τη μείωση των οργανικών θέσεων.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ, οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούν να κηρύξουν επίσης, επιπλέον τρίωρη στάση, εφόσον κρίνουν ότι αυτό βοηθά οργανωτικά τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 14.00 την Τετάρτη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15-17).


Διαβάστε περισσότερα...