Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ρόδιοι εργαζόμενοι με αναπηρία στα όρια της ψυχολογικής εξουθένωσης

Απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες εξαιτίας μιάς τυπικής ολιγωρίας του ΟΑΕΔ



Απλήρωτοι εδώ και ένα τρίμηνο οι εργαζόμενοι με αναπηρία στην πρώην Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου και στην πρώην Δημοτική Επιχείρηση Ρόδων Α.Ε. βιώνουν συναισθήματα οριακής επαγγελματικής αβεβαιότητας.

Το θέμα δημοσιοποίησε με ερώτησή της η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, επικαλούμενη καταγγελία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δωδεκανήσου που εδώ και μερικές εβδομάδες καλεί τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας να δώσουν άμεση λύση. Η ουσία του προβλήματος έγκειται στο ότι οι εργαζόμενοι με αναπηρία στην πρώην Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας είναι οι μόνοι στη Μετακαλλικράτεια περίοδο που δεν μεταφέρθησαν στο δήμο Ρόδου.

Η αιτιολογία της μη μεταφοράς είναι ότι οι περί ων ο λόγος εργαζόμενοι εργάζονταν βάσει επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Η αιτιολογία είναι έωλη δεδομένου ότι σύμφωνα με το νόμο 3979/2011 προγράμματα που επιδοτούνται από εθνικούς πόρους και υλοποιούνται από επιχειρήσεις ΟΤΑ ή υλοποιούνταν από επιχειρήσεις οι οποίες λύθηκαν, μπορεί να μεταφέρονται σε κάθε έναν εξυπηρετούμενο Δήμο. Οπως εξηγεί η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δωδεκανήσου “για να γίνει η μεταφορά χρειάζεται και η απόφαση του ΟΑΕΔ, όμως, προς το παρόν, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια από τη διοίκηση του Οργανισμού, παρά τις συνεχείς οχλήσεις”. Κοντολογίς εξαιτίας μιας τυπικής ολιγωρίας οι εργαζόμενοι με αναπηρία είναι επαγγελματικά άστεγοι και ανοχύρωτοι αντιμετωπίζοντας ήδη – όπως αναφέρεται στη βουλευτική ερώτηση – “ουσιαστικό ζήτημα επιβίωσης”.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μύρωνας Στρατής τραγουδάει για το ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου, αύριο Σαββάτο 23 Ιουλίου




«Μια ανάσα η ζωή, μια μόνο ματιά τρέχει σαν το φως και τρέχουμε κοντά» θα τραγουδήσει μεταξύ των άλλων ο Μύρωνας Στρατής και οι εξαιρετικοί μουσικοί της μπάντας του, που θα ενώσουν τις φωνές τους σε μια μοναδική συναυλία για τα παιδιά του ΕΚΑΜΕ/ΑμεΑ Αιγίου το Σάββατο 23 Ιουλίου και ώρα 9μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Αβύθου.

Συμμετοχή-έκπληξη από την Χορωδία Διακοπτού, που θα συνοδέψει τον Μύρωνα σε τραγούδι ή τραγούδια του. Όλοι εμείς καλούμαστε με τη συμμετοχή μας στη συναυλία, η οποία διοργανώνεται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ροδοδάφνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας, να γίνουμε οι φίλοι που έχουν ανάγκη, γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Mε γνώμονα τα παραπάνω, η Coca-Cola Τρία Έψιλον με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, διατηρώντας άρρηκτους δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας, που είναι η πηγή εμφιάλωσης του ΑΥΡΑ, συμμετέχει ενεργά στην ανάδειξη των πολιτιστικών δράσεων της τοπικής κοινωνίας ως Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2011» του Δήμου Αιγιαλείας. Τιμή Εισιτηρίου: 5 ευρώ(Όλα τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν για την ενίσχυση του ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ Αιγίου).

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
- MUSICAL, Ρήγα Φεραίου 127, Πάτρα
- Κριός, Παναγιωτοπούλων 17-19, Αίγιο
- Στούντιο Άγγελος, Κλεομένους Οικονόμου 19, Αίγιο
-ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ροδοδάφνη Συμπολιτείας
-Hondos Center –Κλεομένους Οικονόμου 7, Αίγιο.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι και τα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ», με το portal WWW.AIGIALEIANEWS.GR.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αφήστε με ήσυχη να πεθάνω»


Απελπισμένη η 9χρονη που πάσχει από μια ασθένεια μυστήριο.


Παραπάνω από 70 ώρες έχει περάσει στο χειρουργικό κρεβάτι η 9χρονη Karen Chinskie, η οποία πάσχει από μία ασθένεια- πρόκληση για όλους τους γιατρούς που την έχουν εξετάσει.

Η νεαρή κοπέλα άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία της ύστερα από μια πτώση από ένα άλογο κι έκτοτε επισκέπτεται τον έναν γιατρό μετά τον άλλον για να βρει κάποια λύση.

Ωστόσο, ύστερα από τις πολυάριθμες χειρουργικές επεμβάσεις και τις 100 ακτινογραφίες η Karen έχει χάσει κάθε ελπίδα και ζητάει απλά από τους γιατρούς να την αφήσουν ήσυχη να πεθάνει.

Στο άκουσμα αυτής της φράσης η 31χρονη μητέρα της, ονόματι Isobel , ξεσπάει σε κλάματα. Μάλιστα, η μητέρα συνολικά πέντε παιδιών είπε απελπισμένη: « Εύχομαι να μπορούσαν τουλάχιστον να μας δώσουν μια διάγνωση ώστε να ανακουφιστεί και να αποκτήσει τη ζωή που της αξίζει. Πονάει διαρκώς. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν καμία απάντηση. Κάποια στιγμή δε δίστασαν να με κατηγορήσουν ότι δεν της έδινα πολλά λαχανικά και φρούτα».


Πηγή: www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα (τρίμηνη) αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου του ΙΚΑ για τα αναπηρικά βοηθήματα

Μέχρι τον Οκτώβριο ισχύουν οι παλιές τιμές για τα τεχνικά βοηθήματα των ασφαλισμένων με αναπηρία.

Αλλο ένα τρίμηνο παράταση. Ολα ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου όταν ομάδα ΑμεΑ κατέλαβε το ΙΚΑ και δημοσιοποίησε το "άδικον" της εγκυκλίου. Ο δρόμος μέχρι την οριστική δικαίωση αναμένεται μακρύς...

Άλλο ένα τρίμηνο παράταση. Ολα ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου όταν ομάδα ΑμεΑ κατέλαβε το ΙΚΑ και δημοσιοποίησε το "άδικον" της εγκυκλίου. Ο δρόμος μέχρι την οριστική δικαίωση αναμένεται μακρύς...


Ανεστάλη για ακόμα τρεις μήνες η εφαρμογή της εγκυκλίου 37/2011 που περιέκοπτε κατά 50% τη δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων για τους ασφαλισμένους με αναπηρία.

Η απόφαση της τρίμηνης αναστολής πάρθηκε κατόπιν των διαβουλεύσεων της επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει τις πρέπουσες αλλαγές της εγκυκλίου και αποτελεί έμπρακτη ανταπόκριση από πλευράς ΙΚΑ στο αίτημα των εκπροσώπων των αναπηρικών φορέων να διατεθεί εύλογος χρόνος ώστε οι αλλαγές να μελετηθούν επαρκώς.

Η τρίμηνη αναστολή σημαίνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προ εγκυκλίου 37/2011 τιμές για τα τεχνικά βοηθήματα των τετραπληγικών, παραπληγικών και ακρωτηριασμένων.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Αόρατες οι ανάγκες των ΑμεΑ στο νέο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση

Όπως καταγγέλει η ΕΣΑμεΑ σε επιστολή της προς την Αννα Διαμαντοπούλου




Η απουσία οποιασδήποτε συγκεκριμένης αναφοράς σε θέματα φοίτησης των ατόμων με αναπηρία από το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, καταγγέλεται από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ ως ένα ακόμα πειστήριο των πολιτικών εκπαιδευτικού αποκλεισμού των ανθρώπων με αναπηρία.

Όπως τονίζεται σε επιστολή της συνομοσπονδίας προς την υπουργό Α. Διαμαντοπούλου “για άλλη μια φορά παρατηρείται σε νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας με τα οποία επιχειρούνται διαρθρωτικές αλλαγές και τομές σε σημαντικά θέματα Παιδείας, η έλλειψη έστω και στοιχειωδών μέτρων για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία”. Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ “είναι αδιανόητο μέσα σε ένα νομοσχέδιο 75 άρθρων και 110 σελίδων, με το οποίο αλλάζει διαρθρωτικά το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μην υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στην φοίτηση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και στις συνθήκες εργασίας πανεπιστημιακών/μελών ΔΕΠ και στελεχών γραμματικής υποστήριξης ατόμων με αναπηρία”.


Διαβάστε περισσότερα...

Έντονη αμφισβήτηση του «Ραδιομαραθώνιου» από το κυπριακό αναπηρικό κίνημα



Μοιάζει να έχει ωριμάσει πλέον ο χρόνος για σημαντικές αλλαγέςΜοιάζει να έχει ωριμάσει πλέον ο χρόνος για σημαντικές αλλαγές


Την έντονη αντίθεσή του στον «Ραδιομαραθώνιο» και στην εμπλοκή σε αυτόν του δημόσιου Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, εκφράζει σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του το κυπριακό αναπηρικό κίνημα, αξιώνοντας σημαντικές αλλαγές τόσο στο περιεχόμενο του όσο και στον τρόπο παρουσίασής του από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο περί ου ο λόγος Ραδιομαραθώνιος έχει παρελθόν δύο ήδη δεκαετιών στη Κυπριακή πραγματικότητα, βασικός διοργανωτής του είναι μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα, στόχος του δε είναι η συλλογή χρημάτων υπέρ των ατόμων με αναπηρία. Αντίστοιχο προϊόν με εμπλοκή δημόσιου χαρακτήρα ΜΜΕ δεν υπάρχει στις ευρωπαϊκές χώρες, οι τελευταίοι ραδιομαραθώνιοι χρονολογούνται δύο περίπου δεκαετίες πίσω, είχαν δε ανασταλεί εξαιτίας έντονων διαμαρτυριών των αναπηρικών οργανώσεων (περίπτωση Γερμανίας, μέσα δεκαετίας του 80 κ.ο.κ.).

Οι αντιδράσεις του κυπριακού αναπηρικού κινήματος δια της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) εστιάζουν στην παραβίαση δια του συγκεκριμένου προϊόντος, τόσο των κοινωνικών όσο και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Σε ότι αφορά τα πρώτα (κοινωνικά δικαιώματα) : “Πολλές φορές άνθρωποι με αναπηρία απευθύνονται σε αρμόδιες υπηρεσίες για να ασκήσουν δικαιώματα και να απορροφήσουν αγαθά που εκ της νομοθεσίας δικαιούνται και παραπέμπονται στον ... ραδιομαραθώνιο” η πλέον αποκαλυπτική σχετικά φράση διά στόματος του προέδρου της παγκύπριας οργάνωσης τυφλών Χρ. Νικολαϊδη, αναδεικνύει τον τρόπο της παραβίασης σε όλη του την δυναμική. Αντίστοιχους προβληματισμούς εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία και πολλά άλλα στελέχη του κυπριακού αναπηρικού κινήματος.

Σε ότι αφορά τα δεύτερα (επικοινωνιακά δικαιώματα): Η παραβίαση έχει καταρχάς να κάνει με αυτήν καθεαυτήν την προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας από τον ραδιομαραθώνιο που θεωρείται διεθνώς ξεπερασμένη και πατερναλιστική. Επίσης, όμως, έχει να κάνει με την υπονόμευση του λοιπού δημοσιογραφικού προϊόντος επί θεμάτων αναπηρίας που εξ’ αντικειμένου είναι και ποσοτικά (μιάς και είναι λιγότερο) και ποιοτικά (μιάς και υπόκειται στην επιρροή της κυρίαρχης αντίληψης που προνομιακά ο ραδιομαραθώνιος ορίζει και/ή αναπαράγει) εξαρτημένο/ελλειμματικό. Σε απλά λόγια, κομμάτι της κοινωνίας είναι και οι δημοσιογράφοι, άρα επηρεασμένη από την ανισοβαρή κοινωνική υπεροχή του ραδιομαραθωνίου και η επί θεμάτων αναπηρίας δημοσιογραφία τους.

Βάσει των παραπάνω το κυπριακό αναπηρικό κίνημα απαιτεί σε πρώτη φάση δραστικές βελτιώσεις. Ητοι, την συγκεκριμενοποίηση και σαφή ιεράρχηση των αναγκών και των συλλεγόμενων ποσών, την διασφάλιση αδιάβλητων τρόπων αξιολόγησης της όλης διαδικασίας, αλλά και την πλήρη αναβάθμιση του ευρύτερου τρόπου παρουσίασης θεμάτων αναπηρίας από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο. Από πλευράς του δημόσιου ΡΙΚ το όλο θέμα έχει ενταχθεί στα υπό συζήτηση , αναμένεται δε πρόσκληση προς τους αναπηρικούς φορείς ώστε να συζητηθούν οι δυνατότητες και οι τρόποι άμεσων βελτιώσεων. Αν μη τι άλλο, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εμφάνιση του Ραδιομαραθωνίου στη Κυπριακή ζωή, η ώρα της σοβαρής συζήτησης περί της φυσιογνωμίας και του ρόλου του μοιάζει να έχει σημάνει.






Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη αναπηρικών θέσεων στάθμευσης με ... άλλοθι την οικονομική κρίση

Αποδοκιμάστηκε κινητικά ανάπηρος στη Πάτρα επειδή ζήτησε να τιμωρηθούν οι παραβάτες του νόμου.

Λογική του παραλόγου στην Ελλάδα του 2011: Μην τιμωρείτε τους καταλαμβάνοντες αναπηρικές θέσεις στάθμευσης επειδή ενδεχομένως έχουν οικονομικά προβλήματαΛογική του παραλόγου στην Ελλάδα του 2011: Μην τιμωρείτε τους καταλαμβάνοντες αναπηρικές θέσεις στάθμευσης επειδή ενδεχομένως έχουν οικονομικά προβλήματα
Όταν η οικονομική κρίση γίνεται αντιληπτή ως ...άλλοθι υπέρ της παραβίασης του δικαιώματος στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με κινητική αναπηρία, μάλλον έχει χαθεί το νόημα των πραγμάτων στη χώρα των νεοελλήνων.

Την ιστορία που ακολουθεί παραθέτει ο κύριος Γεράσιμος Φεσσιάν, άνθρωπος με κινητική αναπηρία, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Αχαϊας. Στις γενικές γραμμές της έχει ως εξής :

“ Πέμπτη απόγευμα της 7ης Iουλίου, προσπαθώ να παρκάρω το αυτοκίνητο μου για να πιω ένα καφέ στην Πλατεία των Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα. Μάταια. Περιμετρικά της πλατείας υπάρχουν αναπηρικές θέσεις στάθμευσης ,σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχουν ράμπες πρόσβασης στα πεζοδρόμια, όλες τους δυστυχώς όμως είναι κατειλλημμένες..

Κάλεσα την Αστυνομία να βεβαιώσει το πρόστιμο στους παράνομους, οι οποίοι είχαν σταθμεύσει τα μηχανάκια τους στις αναπηρικές θέσεις στάθμευσης. Όντως μετά από δεκαπέντε λεπτά υπήρξε ανταπόκριση στη κλήση μου, ήρθε ο αστυνόμος με την μηχανή του και ξεκίνησε να βεβαιώνει τις παραβάσεις.

Ξαφνικά, δίχως να είναι άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενος, πετάχθηκε από παρακείμενη καφετέρια ένας ευτραφής και ώριμος σε ηλικία κύριος. «Ο κόσμος πεινάει και εσύ γράφεις;» ρώτησε με εμφανή ένταση και αγριότητα τον αστυνόμο. Η επιθετικότητα του “Ρομπέν της πλατείας” που έφτασε να κινηθεί εναντίον τόσο του αστυνόμου όσο και εμένα (!) έτυχε της επιδοκιμασίας της λοιπής πλατείας. Επιβλήθηκε εντέλει η λογική του παραλόγου. Οτι, δηλαδή, το όργανο της τάξης δεν μπορεί να επιβάλει το πρόστιμο για την παραβίαση του αναφαίρετου δικαιώματος προσβασιμότητας του συμπολίτη με αναπηρία, επειδή οι παρανομούντες ενδεχομένως πεινούν!”

Το τελικό συμπέρασμα του κ. Φεσσιάν μοιάζει κάτι παραπάνω από εύλογο: “Αν δεν δικαιούμαστε πλέον να παλεύουμε για το αυτονόητο, αν η οικονομική κρίση αποτελεί άλλοθι για την θεμελιώδη παραβίαση κοινωνικών δικαιωμάτων του συμπολίτη, μάλλον έχουμε αγγίξει το όριο της κοινωνικής παραφροσύνης”.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Η μέλλουσα μαμά το καλοκαίρι



Όλα όσα πρέπει να προσέχετε!
Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται πολλές φορές το καλοκαίρι σε σύγχυση σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από τις μέλλουσες μαμάδες είναι οι ακόλουθοι:

Γενικά


-Περπατήστε και κάνετε τις δουλειές σας νωρίς το πρωί που η θερμοκρασία είναι ακόμα χαμηλή
-Αποφύγετε την κυκλοφορία τις μεσημεριανές ώρες και την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και ρύπους
-Σε περίπτωση καύσωνα καθίστε σπίτι με τον κλιματισμό ανοιχτό ή με καλό αερισμό
-Φοράτε καπέλο και ελαφρά ρούχα, τα οποία κατά προτίμηση να καλύπτουν όλο το σώμα σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο
-Προτιμάτε τα λινά και βαμβακερά υφάσματα
-Κάντε συχνά ντους
-Όταν κάθεστε, να έχετε τα πόδια σας ψηλά για να μειώσετε το οίδημα των κάτω άκρων
-Κοιμηθείτε τα μεσημέρια
-Αν νιώθετε καταβολή και κούραση μην επιμείνετε, αλλά ζητήστε από κάποιον συγγενή ή φίλο να σας βοηθήσει

Ασκηση και θάλασσα


-Μην κάνετε ηλιοθεραπεία
-Κολυμπήστε άφοβα στη θάλασσα και στην πισίνα, η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική
-Εάν γυμνάζεστε, προτιμήστε τις πρωινές ή βραδινές ώρες
-Αλλάξτε μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο για να αποφύγετε κολπίτιδες και μυκητιάσεις
-Επαλείψτε το αντιηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο

Διατροφή


-Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά με δροσερό νερό και χυμούς
-Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων
-Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φρούτων και παγωτού γιατί περιέχουν πολλά σάκχαρα
-Αποφύγετε το αλκοόλ
-Μειώστε την κατανάλωση αλατιού

Πότε να καλέσετε τον γυναικολόγο σας


Εάν έχετε:

-συσπάσεις
-αιμορραγία
-αυξημένα κολπικά υγρά
-έντονο οίδημα στα άκρα ή/και στο πρόσωπο
έντονο πονοκέφαλο
-διαταραχές στην όραση
-πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά
-ξαφνικούς εμέτους
-δυσφορία
-πίεση στη λεκάνη

Διαβάστε περισσότερα...

«Ένοχο» το πάχος για τον καρκίνο του μαστού




Υψηλός ο κίνδυνος για τις Ελληνίδες.

Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος μία γυναίκας, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στη «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC).

Στην ίδια έρευνα σημειώνεται επίσης ότι μία στις δέκα Ελληνίδες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Δύσης η ασθένεια να προσβάλλει μία στις οκτώ γυναίκες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 6.300 μετεμμηνοπαυσικών γυναικών, αναζητώντας παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί μερικές ανέπτυξαν όγκους ευαίσθητους στις ορμόνες και άλλες όχι.

Όπως διαπίστωσαν, το σωματικό βάρος των γυναικών ασκούσε την μεγαλύτερη επιρροή στα επίπεδα των οιστρογόνων τους, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν οι επόμενοι ένοχοι το κάπνισμα και το αλκοόλ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας στο νομό Πέλλας



Σε πολλά σημεία της περιοχής.

Το να δίνει κανείς αίμα στα νοσοκομεία είναι απαραίτητο όχι μόνο όταν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, αλλά όλο τον καιρό. Επειδή όμως τα ωράρια της εργασίας ίσως να μη συμβαδίζουν με αυτές των νοσοκομείων το τμήμα αιμοδοσίας του Γ.Ν. Έδεσσας αποφάσισε να οργανώσει εθελοντική αιμοδοσία σε διάφορα σημεία του νομού προκειμένου να διευκολύνει την προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών.

Πρώτος σταθμός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν ο ΟΤΑ της Έδεσσας, όπου προσήλθαν χθες οι εθελοντές αιμοδότες για να ενισχύσουν τη δραστηριότητα αυτή.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της κινητής μονάδας αιμοδοσίας έχει ως εξής:

Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ 2-8-2011

ΠΡΟΜΑΧΟΙ 10-8-2011

ΜΥΛΟΤΟΠΟΣ 25-8-2011

Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ 6-9-2011

ΑΘΥΡΑ 8-9-2011

ΡΙΖΟ 13-9-2011

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 20-9-2011

Για περισσότερες πληροφορίες οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 23810 22589 και 23813 50255.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς χτίζεται η σχέση του παιδιού με την τροφή;



Οι γονείς αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα επιρροής.

Σε μια εποχή που η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς με μια σειρά από παράγοντες να παίζουν ρόλο (κοινωνικοί, πολιτισμικοί, διατροφικοί κ.ά.), οι διατροφικές επιλογές και η επιρροή των γονιών βρίσκονται στο επίκεντρο των επιστημονικών συζητήσεων και ερευνών.

Το εύλογο, λοιπόν, ερώτημα που γεννάται είναι το πώς χτίζεται η σχέση του παιδιού με την τροφή και πώς η σχέση αυτή μπορεί να επηρεάσει το βάρος και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην μετέπειτα ζωή τους.

Όπως αποδεικνύεται και από μελέτες σχετικά με την σίτιση βρεφών και μικρών παιδιών, οι γονείς (και όσοι εμπλέκονται στην ανατροφή ενός παιδιού), αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα επιρροής για τη διαμόρφωση της σχέσης με την τροφή.

Η αλληλεπίδραση των παιδιών με τους γονείς, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αποτελεί τη βάση για την διαμόρφωση της σχέσης του παιδιού με την τροφή, η οποία όχι μόνο επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των παιδιών στην μετέπειτα ζωή τους, αλλά και αντανακλά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μήπως λοιπόν η διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης με την τροφή σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ανατροφής του παιδιού; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι ανατροφής, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

-Απολυταρχικός/ Αυταρχικός: Χαρακτηρίζει γονείς που εξουσιάζουν και ελέγχουν συνεχώς τα παιδιά τους, αδιαφορώντας για τα πιστεύω και τις προτιμήσεις τους.

-Πολύ επιεικής: Χαρακτηρίζει τους υπερβολικά «ήπιους» γονείς που αφήνουν τα παιδιά να κάνουν ό,τι θελήσουν, χωρίς να θέτουν κανένα όριο.

-Αμελής/ αμέτοχος: Χαρακτηρίζει τους γονείς που απλά προσφέρουν τα είδη βασικής ανάγκης στο παιδί τους, αγνοώντας εντελώς τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του, είναι δηλαδή συναισθηματικά απόντες.

-Αυθεντικός/Επιτακτικός: Χαρακτηρίζει τους γονείς που τηρούν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις προσωπικές επιθυμίες ενός παιδιού και στα επιτρεπτά όρια που πρέπει να θέτονται για μια ισορροπημένη ανατροφή.

Έχει αποδειχθεί ότι ο τύπος ανατροφής που ακολουθεί κάθε γονιός καθορίζει και την προσέγγισή του σε σχέση με τη διατροφή του παιδιού.

Στον αυταρχικό τύπο, ο γονιός απαγορεύει την πρόσβαση του παιδιού σε συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία «θεωρεί» ανθυγιεινά, πιέζοντας το παιδί να φάει και αδιαφορώντας για τις δικές του επιλογές.

Στον επιεική και αμέτοχο τύπο, ανήκουν γονείς που αφήνουν απόλυτη ελευθερία στις διατροφικές επιλογές και στην ποσότητα κατανάλωσης τροφής των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά, ο αυθεντικός τύπος, αφήνει το παιδί να έχει μέρος του ελέγχου, αλλά μέσα σε αποδεκτά πλαίσια.

Στον αυθεντικό τύπο, ανήκουν γονείς που ελέγχουν μεν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών τους, αλλά τους δίνουν και τη δυνατότητα να κάνουν και τις δικές τους, προσωπικές επιλογές.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο τύπος ανατροφής συνήθως συμβαδίζει με το μοντέλο διατροφής που ακολουθεί κάθε γονιός.

Επίσης, η αλληλεπίδραση γονέα- παιδιού κατά τη σίτιση, φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το βάρος του παιδιού κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.

Το βάρος του παιδιού στη βρεφική ηλικία καθορίζει και το μελλοντικό του βάρος. Το διατροφικό μοντέλο «ανταμοιβής» (σύνηθες χαρακτηριστικό της ελληνικής οικογένειας), οδηγεί σε αύξηση του βάρους του παιδιού και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας.

Όπως έχει φανεί από ποικίλες μελέτες, μητέρες που λαμβάνουν υπόψιν τις διατροφικές επιθυμίες των παιδιών, έχουν λιγότερο υπέρβαρα παιδιά. Μελέτη σε 900 μικρά παιδιά, που δημοσιεύτηκε το 2006 στο περιοδικό Pediatrics, έδειξε ότι οι αυταρχικοί γονείς έχουν αυξημένο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σε οικογένειες με γονείς που ανήκαν στον «αμέτοχο τύπο». Στα παιδιά αυτά, εντοπίσθηκε αδράνεια στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και παιδικής παχυσαρκίας.

Για να επιτευχθεί μια καλή σχέση με την τροφή, είναι επομένως αναγκαίο οι επαγγελματίες υγείας να ενθαρρύνουν τα γεύματα με όλη την οικογένεια παρούσα, τη θετική κριτική των γονέων προς τα παιδιά και την αποφυγή αρνητικών σχολίων σε σχέση με την τροφή.

Συμπερασματικά, η σχέση του παιδιού με την τροφή χτίζεται από την βρεφική ηλικία και γι’ αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνη και περισσότερο θετική για το παιδί και μελλοντικό υγιή ενήλικα. Άλλωστε, το φαγητό είναι απόλαυση… και αυτή η αντίληψη ξεκινά και μεταβιβάζεται στα παιδιά από τους γονείς!

Διαβάστε περισσότερα...

Κατατέθηκε ο νόμος για τα Πανεπιστήμια – Δείτε όλο το νομοσχέδιο



Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο νόμου για την Παιδεία, με αλλαγές της τελευταίας στιγμής από την Άννα Διαμαντοπούλου.



Ο νόμος πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται, προβλέπεται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2012.

Όμως, οι αλλαγές θα αρχίσουν άμεσα και από τον προσεχή Σεπτέμβριο του 2011. Ωστόσο, έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ορίσει το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος.
Επιπλέον, έως την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί Σύγκλητοι, θα πρέπει να έχουν επιλεγεί πρυτάνεις και κοσμήτορες, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του.

Δεν θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και ότι η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων κατόπιν 3ετών σπουδών παρέχεται, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν, χωρίς να είναι δεσμευτική.

Τέλος, για την επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών και για την επιλογή του πρύτανη πρέπει να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία των 2/3ων των μελών.


Νομοσχέδιο για τη «ΔΟΜΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ»
Για το σχέδιο νόμου πατήστε εδώ.
Για την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου πατήστε εδώ.


-------------------------
Αλλαγές στο παρά πέντε για το νομοσχέδιο στην Παιδεία 



Με σημαντικές αλλαγές κατέθεσε χθες βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Που έκανε πίσω το υπουργείο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια που δεν θα έχουν ορίσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος. Αυτό προβλέπεται στις μεταβατικές διατάξεις του νέου νομοθετήματος.

Επίσης, μεταξύ των αλλαγών, που καταγράφονται, η σημαντικότερη αφορά το Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο έχει προκαλέσει και τις μεγαλύτερες τριβές μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων. Έτσι, προβλέπεται η επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων να γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών. Πλειοψηφία 2/3 θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει για την επιλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων.

Αλλάζει, άλλωστε, και το ζήτημα με την κατάργηση των τμημάτων και συνεπώς αλλάζουν και οι σχεδιασμοί σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, οπότε θα πάψει να ισχύει το σημερινό σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Έτσι, η εισαγωγή των νέων φοιτητών θα γίνεται έως το 2014, οπότε θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα, σε τμήματα, όπως ισχύει και τώρα. Θα υπάρχει, όμως, κοινό πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της ίδιας σχολής για το πρώτο έτος και δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ τμημάτων.

Να σημειωθεί ότι διευκρινίζεται κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και ότι η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων κατόπιν 3ετών σπουδών παρέχεται, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν, χωρίς να είναι δεσμευτική.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνεται, προβλέπεται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2012.

Όμως, οι αλλαγές θα αρχίσουν άμεσα και από τον Σεπτέμβριο του 2011, που αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ωστόσο, έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ορίσει το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος.

Επιπλέον, έως την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί Σύγκλητοι, θα πρέπει να έχουν επιλεγεί πρυτάνεις και κοσμήτορες, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του.



Διαβάστε περισσότερα...

"Πρόσβαση των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας και η ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό"

Υπόμνημα του Γεράσιμου Φεσιάν στον Υφυπουργόπουργό Εργασίας



Στο υπόμνημα που παρέδωσε ο κ. Γεράσιμος Φεσιάν στον Υφυπουργό Εργασίας και το οποίο απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας επισημαίνεται: Μέσω του υπομνήματος που σας προσκομίζω σήμερα ευελπιστώ να ακουμπήσω τις ευαίσθητες κοινωνικές χορδές σας. Είναι γνωστό τοις πάση ότι το 84% των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.

Από αυτό προκύπτει ότι ως χώρα παρουσιάζουμε το πιο δυσμενές τοπίο στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ. Αυτό ως ποσοστό και μόνο εκτινάσσετε όταν γίνετε αναφορά στην απασχόληση των γυναικών ΑμεΑ εξαιτίας της πολλαπλής διάκρισης που υφίστανται λόγο αναπηρίας και λόγο φύλου.

Ποια μέτρα και ποιες πολιτικές έχουμε λάβει για να προστατεύσουμε αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα; Ποια εχέγγυα δίνει η Πολιτεία σε αυτούς τους πολίτες όταν η ίδια κωλυσιεργεί και δεν ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις της από την ημέρα που τις έχει εξαγγείλει;

Γνωρίζετε κ. Υπουργέ πως το 2006 είχε συσταθεί διακομματική επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα ΑμεΑ;

Γνωρίζεται πως σε μια από τις προτάσεις που εισηγήθηκε η Επιτροπή στο άρθρο ΙΙΙ της έκθεσης γίνεται εκτενή αναφορά στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 2643/1998) για τις προσλήψεις των ΑμεΑ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Γιατί παραμένει αυτό το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο; Γιατί ενώ έχετε δεσμευτεί για την αλλαγή του Νόμου, έως και σήμερα αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί;

Για το λόγο αυτό, την σημερινή σας πρόταση θα την χαρακτήριζα ως ένα απλό παυσίπονο σε καρκινοπαθή. Ναι, μόνο καρκινοπαθή μπορώ να χαρακτηρίσω την Περιφέρειά μας αφού μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου αποτελούν τους φτωχούς συγγενείς του Νοτιοδυτικού Άξονα, παρουσιάζοντας τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας και στον αντίποδα τον χαμηλότερο δείκτη Υγειονομικής θωράκισης των εργαζομένων.

Κύριε Υπουργέ πρέπει να επανέλθετε σε αυτόν εδώ τον τόπο, με πραγματικές θέσεις εργασίας, με μια ανανεωμένη Κυβερνητική πρόταση που να βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας.

Δεν απαξιώνω την σημερινή παρουσία σας, αυτή η συμπεριφορά δεν με εκφράζει. Αντιθέτως την επικροτώ. Όμως τολμώ και διεκδικώ το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μου.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;

Θα μπορούσε να είναι η δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Θα μπορούσε να είναι ένα ουσιαστικό πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας. Θα μπορούσαν να είναι πραγματικές θέσεις εργασίας. Η πρόταση αυτή είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος εφόσον συμπεριληφθούν υπόψη τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», «Ψηφιακή Σύγκληση» και «Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης». Όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση και κατά απαίτηση του άρθρου 16 του Γενικού Κανονισμού των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίσει την οριζόντια ένταξη της αρχής της μη διάκρισης και του κριτηρίου της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Εν κατακλείδι κ. Υπουργέ οφείλεται να τηρείται τις δεσμεύσεις σας όχι μόνο απέναντι στους Ευρωπαίους (Δανειστές) Εταίρους μας αλλά και στους κοινωνικούς σας εταίρους που είναι ο λαός.

Ο λαός σας εμπιστεύτηκε για να προασπίζεται το Σύνταγμα της Ελλάδας το οποίο μιλά για Ισονομία και Ισοπολιτεία, και για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τα Άτομα με Αναπηρία στον κοινωνικό ιστό.

Άλλωστε κ. Υπουργέ δεν θα πρέπει να σας διαφεύγει πως όλα τα παραπάνω αποτελούν κύριο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Λισσαβόνας «η επένδυση στον άνθρωπο και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού κρίνεται απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Γεράσιμος Α. Φεσσιάν


Διαβάστε περισσότερα...

Λύστε τις απορίες σας για τα ηλιακά εγκαύματα



Πώς προκαλούνται και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Το έγκαυμα από τον ήλιο συμβαίνει όταν το δέρμα «καίγεται» από το φως που δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι και ονομάζεται «υπεριώδης ακτινοβολία» (Ultraviolet Light UV).

Η υπεριώδης ακτινοβολία προέρχεται από τον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το έγκαυμα μπορεί να προκληθεί ακόμα και σε μία συννεφιασμένη ημέρα, διότι η ακτινοβολία UV μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα.

Ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος που μπορεί να προκληθούν τέτοιου είδους εγκαύματα είναι από τη χρήση λυχνιών τεχνητού μαυρίσματος (solarium).

Γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγω τα ηλιακά εγκαύματα;
Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα, διότι προκαλούν αύξηση της πιθανότητας να υποστούμε στο μέλλον σοβαρές επιπλοκές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν:

• Καρκίνο του δέρματος Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζονται εύκολα. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο μίας επικίνδυνης μορφής καρκίνου, το «μελάνωμα».

• Ρυτίδες και πρόωρη γήρανση του δέρματος

• Οφθαλμολογικά προβλήματα όπως τον «καταρράκτη», προκαλώντας έτσι δυσχέρεια στην όραση

Τι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να υποστώ ηλιακό έγκαυμα;
Οι πιθανότητες να υποστείτε ηλιακό έγκαυμα αυξάνουν όταν:
• Έχετε ανοιχτού χρώματος δέρμα και ανοιχτά μαλλιά

• Βρίσκεστε σε βουνό ή άλλο μέρος που είναι πιο κοντά στον ήλιο.

• Λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που προδιαθέτει σε τέτοιου είδους εγκαύματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος;
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 3 – 5 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και συμπεριλαμβάνουν:

-Ερυθρότητα: Η ερυθρότητα είναι χειρότερη 12 με 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και συνήθως υποχωρεί σε 3 ημέρες.
-Πόνος
-Δέρμα που είναι ζεστό στην επαφή

Σε μερικές περιπτώσεις τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να είναι βαρειάς μορφής. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συμβούν:
-Φουσκάλες
-Έντονος πόνος
-Πρήξιμο – οίδημα

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χρόνο μετά το ατύχημα τελικά θα παντρευτεί - Φωτογραφίες και βίντεο


Μια κακή στιγμή την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά δεν ματαίωσε τα όνειρα της 25χρονης Ρέιτσελ.

Έναν χρόνο μετά το τραγικό ατύχημα, εξαιτίας του οποίου έμεινε παράλυτη και ανέβαλε τον προγραμματισμένο γάμο με τον αγαπημένο της, η Ρέιτσελ Φρίντμαν από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ παντρεύεται σήμερα∙ στον ίδιο χώρο, στολισμένο με τους αγαπημένους της ηλίανθους, με τους ίδιους καλεσμένους και το ίδιο νυφικό που γεμάτη ενθουσιασμό είχε διαλέξει πέρσι.

Θα τη συνοδεύσει ο πατέρας της, όχι όμως κρατώντας το χέρι της, αλλά σπρώχνοντας το αναπηρικό καροτσάκι στο οποίο θα περάσει την υπόλοιπη ζωής της. Και δίπλα θα στέκεται η παράνυμφός της, η επιστήθια φίλη της που στο περσινό μπάτσελορ πάρτι την έσπρωξε για πλάκα στην πισίνα, χωρίς να υπολογίσει πόσο ρηχά ήταν…



Κοκτέιλ, μουσική, αστεία, χορός. Μία παρέα νέων γυναικών, όλες κοντά στα 20, γιορτάζουν τον επικείμενο γάμο της φίλης τους. Με μια αδέξια κίνηση, η μέλλουσα νύφη, η Ρέιτσελ βρίσκεται στην πισίνα. Δεν πέφτει στο νερό, αλλά στο τσιμέντο. Αμέσως αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. «Δεν μπορούσα να κουνηθώ». Στη θέα του σώματός της που επέπλεε, οι φίλες της βουτούν να τη βοηθήσουν. «Δεν είναι αστείο», τους λέει τρομοκρατημένη. «Καλέστε ασθενοφόρο».

Ηταν ένα από τα συνηθισμένα παιδαριώδη πειράγματα μεταξύ φίλων. Η ίδια η Ρέιτσελ παραδέχεται ότι αν είχε πέσει λίγα εκατοστά παραδίπλα, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει πως η πράξη της φίλης εμπεριείχε ίχνος δόλου - αρνείται ακόμη και να τη χαρακτηρίσει κακόγουστη φάρσα. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει το γεγονός σαν να συνέβη μόνο σε μένα. Αυτό που έγινε όμως αφορά και τις δυο μας», σχολιάζει, με πρωτοφανή κατανόηση για την ψυχολογική κατάσταση της φίλης της. «Εκείνη τραυματίστηκε πνευματικά και συναισθηματικά. Εγώ, σωματικά».

Η ζωή συνεχίζεται για τη Ρέιτσελ. Αυτήν την περίοδο μαθαίνει να παίζει ράγκμπι από το αναπηρικό καροτσάκι της και εξασκείται στο να χρησιμοποιεί τις αρθρώσεις της αντί για τα δάχτυλα, προκειμένου λ.χ. να γράψει ένα κείμενο στον υπολογιστή ή να απαντήσει στα emails της.



Και βέβαια είναι προφανές πως ούτε εκείνη ούτε ο αρραβωνιαστικός της, ο Κρις Τσάμπαν, διανοήθηκαν να εγκαταλείψουν ο ένας τον άλλο. «Πρέπει να μας γνωρίζει κανείς για να καταλάβει», υποστηρίζει η Ρέιτσελ στην «Ουάσιγκτον Ποστ». «Το θέμα δεν ήταν τι θα κάνω, αλλά τι θα κάνουμε», τη συμπληρώνει η 28χρονος Κρις, καθηγητής λυκείου.

Η πρώτη τους γνωριμία έγινε ενώ φοιτούσαν στο ίδιο πανεπιστήμιο. Γρήγορα έγιναν στενοί φίλοι και πριν από έξι χρόνια η σχέση τους πέρασε σε άλλο επίπεδο. «Από το πρώτο μας ραντεβού, ερωτεύτηκα την ενέργεια και την προσωπικότητά της», θυμάται ο Κρις. Εκτοτε είναι πολύ αγαπημένοι και αχώριστοι.

Πριν από το ατύχημα, η Ρέιτσελ εργαζόταν ως συντονίστρια προγράμματος σε κέντρο απασχόλησης. Η βασική της δουλειά ήταν να οργανώνει πάρτι, να διδάσκει χορό και ασκήσεις με ελαφριά βάρη. Μολονότι η συγκεκριμένη δουλειά δεν της απέφερε πολλά χρήματα, αισθανόταν πολύ τυχερή που απορροφήθηκε στην αγορά εργασίας αμέσως μετά το πανεπιστήμιο και που είχε βρει τον άνδρα των ονείρων της, με τον οποίο είχαν το δικό τους σπίτι και ετοιμάζονταν να παντρευτούν.

Σήμερα, οι μέρες κυλούν βαρετά, παραπονιέται. Συχνά επισκέπτεται το κέντρο όπου δούλευε και προσπαθεί να κάνει μόνη της ασκήσεις στο σπίτι. Εχει ήδη ολοκληρώσει έναν κύκλο αποκατάστασης και σύντομα θα ενταχθεί σε ακόμη πιο εντατικό πρόγραμμα. Παράλληλα, σκέπτεται να αγοράσει ένα χειρήλατο ποδήλατο για να κάνει βόλτες μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της και θα ήθελε - εκτός από τα μαθήματα ράγκμπι - να μάθει και τένις. «Πάντα σκεφτόταν θετικά. Πάντα ήταν αισιόδοξη και ήθελε να κάνει κάτι. Ελπίζουμε να την κρατήσουμε δραστήρια», λέει ο Κρις και δεσμεύεται πως όσο μπορεί θα συμμετέχει κι εκείνος - αυτή τη στιγμή παρακολουθεί μαθήματα διαιτησίας σε αγώνες ράγκμπι για αναπήρους.

Αν και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή, η 25χρονη γυναίκα δεν σταματάει να ελπίζει και να ενημερώνεται σχετικά με διάφορα προγράμματα αποκατάστασης. «Υπάρχουν περιπτώσεις ακριβώς ίδιες με τη δική μου. Οπότε, γιατί να μην προσπαθήσω;».


 
Πηγή: http://www.newsit.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα τα τεστ για τη φυματίωση



Να σταματήσει αμέσως η χρήση τους, ζητά ο ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα να σταματήσει αμέσως η χρήση εξετάσεων αίματος για την διάγνωση της φυματίωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ελαττωματικές πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η παραγωγή των τεστ γίνεται κυρίως από δυτικές εταιρίες οι οποίες τα εξάγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες διότι δεν υποβάλλονται σε διαδικασίες ελέγχου ποιότητας σε αυτές, επισήμαναν αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Σε μακροχρόνιες έρευνες, ανέφερε η οργάνωση του ΟΗΕ, «συντριπτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξετάσεις αίματος έδωσαν έναν απαράδεκτα υψηλό αριθμό εσφαλμένων αποτελεσμάτων». Ως εκ τούτου «θέτουν τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την πρόληψη της φυματίωσης Μάριο Ραβιλιόνε.

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια τέτοια τεστ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο σε περίπου 17 χώρες, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας , σχεδόν αποκλειστικά από γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στον ιδιωτικό ή τον ημι-ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να απαγορεύσουν τις ανακριβείς και μη εγκεκριμένες εξετάσεις αίματος και αντί για αυτές να βασίζονται στις ακριβείς μικροβιολογικές ή μοριακές εξετάσεις όπως προτείνεται από τον ΠΟΥ», ανέφερε ανακοινωθέν του.

Η δρ. Κάριν Βέγιερ, ειδικός του ΠΟΥ για φυματίωση, είπε σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε για να ανακοινωθεί η ασυνήθιστη κίνηση, ότι ο οργανισμός ζήτησε από την κυβέρνηση της Ινδίας να προβεί σε λεπτομερειακή εξέταση των τεστ, τα οποία πωλούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990..

«Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στην πώληση τεστ που δεν πληρούν τα κριτήρια και τα αποτελέσματα των οποίων είναι αναξιόπιστα», πρόσθεσε.

Τα περισσότερα τέτοια «τεστ κιτ» κατασκευάζονται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, «παρότι οι εξετάσεις αίματος δεν είναι εγκεκριμένες από κανένα ρυθμιστικό φορέα», ανέφερε το ανακοινωθέν του ΠΟΥ.

Τα τεστ αυτά, υπάρχουν τουλάχιστον 18 διαθέσιμα στην αγορά, «θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως παντού», τόνισε ο Ραβιλιόνε στη συνέντευξη Τύπου.


Διαβάστε περισσότερα...