Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τις ιώσεις



Έξι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Τί πιο συχνό από τις λοιμώξεις και τις ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά αυτή την εποχή; Υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας!

Τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο, τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Εκεί έρχονται σε επαφή καθημερινά με πολλά μικρόβια, είτε του περιβάλλοντος, είτε κάποιου παιδιού με κάποια λοίμωξη (συνήθως του αναπνευστικού συστήματος).

Οι ιώσεις και γενικά οι λοιμώξεις στην παιδική και σχολική ηλικία είναι πολύ συχνές, υπάρχουν όμως τρόποι να «θωρακίσετε» τα παιδιά σας. Ακολουθούν 6 χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων στο χώρο του σχολείου:

- Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν χέρια τους στο σπίτι και στο σχολείο: ειδικά μετά την τουαλέτα και πριν αρχίσουν να τρώνε το οποιοδήποτε φαγητό τους

- Μάθετε τους να βήχουν ή να φτερνίζονται σε ένα χαρτομάντηλο ή στο μανίκι τους (αν δεν έχουν χαρτομάντηλο), να πετούν το χαρτομάντηλο και να πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά

- Φροντίστε να συμμετέχετε στο Σύλλογο Γονέων και κινητοποίησε τους γονείς για να απαιτήσετε με όποιο τρόπο μπορείτε, να τοποθετηθούν στις τουαλέτες του σχολείου συσκευές υγρού σαπουνιού και συσκευές χαρτοπετσετών για να πλένουν τα παιδιά σας τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας. Οι συσκευές αυτές πρέπει να είναι γεμάτες πάντα με υλικά

- Υπενθυμίζετε στα παιδιά σας, στα διαλείμματα να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζονται οι αίθουσες, πράγμα πολύ σημαντικό για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων. Αν παρακολουθήσετε θα δείτε ότι όλοι το ξεχνούν και τρέχουν να βγουν έξω (θυμάστε τον επιμελητή μαθητή ανά εβδομάδα; σήμερα υπάρχει;)

- Ο Σύλλογος Γονέων θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καθαριότητα του σχολείου. Συχνά δεν γίνεται υγρό σφουγγάρισμα στις τάξεις, με αποτέλεσμα όταν τα παιδιά μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες να σηκώνεται σκόνη και να την αναπνέουν, μαζί με όλα τα ακάρεα και τα μικρόβια που έχουν κολλήσει στα μόριά της

- Η συμμετοχή των γονέων στις συνελεύσεις των Συλλόγων είναι απαραίτητη. Μην αφήνετε το περιβάλλον του παιδιού σας στα χέρια και τις ιδέες του όποιου επίδοξου να γίνει μόνο «διάσημος»

Πάρτε μέρος, ενημερώστε και ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στο σχολείο του παιδιού σας, γνωρίστε τους γονείς των φίλων του και συζήτησε μαζί τους για λίγα λεπτά στο προαύλιο του σχολείου. Μάθετε στο παιδί σας τους κανόνες υγιεινής. Μπορείτε να προλάβετε πολλά, αλλά και να βοηθήσετε ουσιαστικά, να είστε σίγουροι.

Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζουν τα παιδιά μας ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον. Άλλωστε αυτά είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε!


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με εξέταση αίματος θα διαπιστώνεται η κατάθλιψη



Λίγο αίμα και λίγα λεπτά θα αρκούν για τη διάγνωση.

Μπορεί η κατάθλιψη να είναι μια ψυχική πάθηση, οι επιστήμονες όμως υπόσχονται ότι μια απλή αιματολογική εξέταση διάρκειας λίγων μόλις λεπτών θα αρκεί για την έγκαιρη διάγνωσή της.

Ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Κείο στο Τόκυο συνέδεσαν την κατάθλιψη με τη συγκέντρωση φωσφορικού οξέος στο αίμα. Η διαπίστωση αυτή έχει τεράστια σημασία, αφού προηγούμενες απόπειρες διάγνωσης με αιματολογική εξέταση, χρειάζονταν ανάλυση του DNA των λευκών αιμοσφαιρίων. Το πρόβλημα αυτό τώρα προσπεράστηκε, αφού η νέα εξέταση θα ανιχνεύει τα επίπεδα κατάθλιψης μόνο με τη μέτρηση της συγκέντρωσης του φωσφορικού οξέος στο αίμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα εξέταση θα συμβάλει στη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης της κατάθλιψης, εφόσον γίνεται στη διάρκεια τακτικών ιατρικών εξετάσεων, καθιστώντας έτσι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη την θεραπεία των καταθλιπτικών.

Οι επιστήμονες στοχεύουν να κυκλοφορήσει η νέα εξέταση διάγνωσης της κατάθλιψης εντός της επόμενης διετίας, ύστερα από τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές και την έγκριση του Υπουργείου Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πρωινό ξύπνημα μας κάνει πιο χαρούμενους



Έρευνα αποδεικνύει ότι οι «πρωινοί τύποι» είναι πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά.

Ξυπνάτε κάθε πρωί με δυσκολία και θέλοντας να σπάσετε το ξυπνητήρι; Κι όμως, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Roehampton στην Μεγάλη Βρετανία μας αποδεικνύει το αντίθετο!

Ευεργετικό για το σώμα και τη διάθεση το ξύπνημα στις 7 το πρωί, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, που υποστηρίζουν πως όσοι σηκώνονται από το κρεβάτι γύρω στις επτά το πρωί είναι πιο υγιείς, διατηρούν την σιλουέτα τους σε καλύτερα επίπεδα και είναι πιο χαρούμενοι από όσους σηκώνονται δύο ώρες αργότερα.

Συγκεκριμένα, μελέτησαν τις συνήθειες και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από χιλίων ατόμων, εξετάζοντας στοιχεία σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου, τις διατροφικές επιλογές, το βάρος, τη γενική υγεία αλλά και την ψυχική τους διάθεση.

Ο Ζοργκ Χάμπερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, αποδίδει το γεγονός στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι πρωινοί τύποι, που ξεκινούν τη μέρα τους νωρίς, έχουν το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους και να τους μείνει και προσωπικός χρόνος, οπότε γλυτώνουν από το άγχος της καθημερινότητας.
Αντιθέτως, εκείνοι που κερδίζουν δυο ώρες ύπνου, χάνουν σε ηρεμία και ψυχολογική διάθεση, αφού από την ώρα που ξυπνάνε τρέχουν και αγχώνονται να προλάβουν τα πάντα.

Κάντε, λοιπόν, μια προσπάθεια να ξυπνήσετε μια μέρα νωρίτερα απ’ ότι συνήθως και να τελειώσετε με όλες σας τις δουλειές. Έτσι, δε θα αγχωθείτε και θα έχετε λίγο χρόνο για εσάς!


Διαβάστε περισσότερα...

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με καθημερινό περπάτημα



Χρειάζονται 10.000 βήματα την ημέρα.

Σας ακούγεται αδύνατο; Κι όμως είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε! Πρόκειται για ένα νέο τρόπο που προτείνουν γυμναστές και γιατροί ανά τον κόσμο, για να εξασφαλίσετε ένα δυνατό και υγιή οργανισμό. Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής δεν αφήνουν χρονικά περιθώρια για συχνή άσκηση. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να γυμνάζεστε ότι κι αν κάνετε, αρκεί να μετράτε!

Πηγαίνοντας στη δουλειά, κάνοντας μια εξωτερική εργασία ή μια βόλτα, στο γυμναστήριο ή οπουδήποτε αλλού, ο στόχος είναι να κάνετε 10.000 βήματα, ανεξαρτήτως ρυθμού και ταχύτητας. Πρόκειται για μια εκπληκτική κινητήρια τεχνική υγείας και fitness, καθώς τα 10.000 βήματα θα σας βοηθήσουν να καλυτερεύσετε τους ρυθμούς της καρδιάς σας, τα επίπεδα χοληστερίνης, την πίεση σας αλλά και να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη!

Τα βήματα που κάνετε ενώ τρέχετε ή όταν κάνετε jogging μετράνε το ίδιο με το περπάτημα, καθώς και τα βήματα που κάνετε πάνω στα ελλειπτικά μηχανήματα του γυμναστηρίου, στο ποδήλατο ή σε κάποιο άθλημα με το οποίο ασχολείστε.

Και για να μην τρελαθείτε από το μέτρημα και τους υπολογισμούς, μπορείτε να αγοράσετε έναν ειδικό μετρητή, που ονομάζεται βηματόμετρο και καταγράφει κάθε σας βήμα.

Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να ξεκινήσετε το περπάτημα (και το... μέτρημα)!



Διαβάστε περισσότερα...

Παράγοντας κατάθλιψης το junk food



Εκτός από θερμίδες, έχουν και άλλες «παρενέργειες».

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν έχουν μια δύσκολη και κουραστική μέρα ή όταν είναι στενοχωρημένοι, θέλουν να βρουν «παρηγοριά» σε ένα ανθυγιεινό σνακ, σε ένα κομμάτι πίτσα ή σε ένα burger.

Κι όμως, νέα έρευνα έρχεται να αντικρούσει αυτή την αντίληψη, αφού σχετίζει το τσιμπολόγημα τέτοιων τροφών με το αίσθημα της μελαγχολίας! Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση trans λιπαρών, που υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό σε όλες τις πρόχειρες τροφές, επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Τα πειράματα διήρκεσαν έξι χρόνια και απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν ακόμη και σε μικρές ποσότητες αυτά τα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε επεξεργασμένες τροφές και πολλά προσυσκευασμένα γλυκίσματα, διέτρεχαν έως και 48% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Αντίθετα, όσοι έκαναν σωστή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είχαν λιγότερα κρούσματα κατάθλιψης.

Γι αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα θέλετε να «πνίξετε τον πόνο σας» με ένα τέτοιο σνακ, προτιμήστε μια φρουτοσαλάτα!


Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή και υπνική άπνοια



Βελτιώστε τα συμπτώματα της διαταραχής
.
H εφαρμογή ενός μεσογειακού τρόπου διατροφής σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας οδηγεί σε συχνές διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, διαταράσσοντας με τον τρόπο αυτό τον φυσιολογικό ύπνο του ατόμου. Αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές ύπνου καθώς εμφανίζεται στο 2-4% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί έως και 20-40% σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, με την απώλεια βάρους να αποτελεί συχνά κομμάτι της ενδεδειγμένης αντιμετώπισης της πάθησης.

Η μελέτη

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης εξέτασαν 40 παχύσαρκους ασθενείς, εκ των οποίων 20 εφάρμοσαν μία τυπική δίαιτα ενώ οι υπόλοιποι 20 ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή. Παράλληλα, έγινε σύσταση σε όλους τους συμμετέχοντες να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, περπατώντας τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς έλαβαν ειδική θεραπεία η οποία περιελάμβανε την εφαρμογή μιας μάσκας που παράγει ατμό με σκοπό να διατηρεί τους ανώτερους αεραγωγούς ανοιχτούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου, εκτιμώντας παραμέτρους του συνδρόμου όπως η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, οι κινήσεις των ματιών και το ροχαλητό, τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και μετά από 6 μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν την Μεσογειακή δίαιτα εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων της άπνοιας κατά τη διάρκεια του σταδίου REM του ύπνου, ενώ στην ίδια ομάδα παρατηρήθηκε και υψηλότερη συμμόρφωση στη δίαιτα μειωμένων θερμίδων, αύξηση στη σωματική δραστηριότητα και σημαντικότερη μείωση στο κοιλιακό λίπος.

Μένει πλέον να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες που να εξετάζουν την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα της υπνικής άπνοια, λαμβάνοντας υπ ‘όψιν τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.

Μέχρι τότε, φροντίστε να ακολουθείτε ένα μεσογειακό σχήμα διατροφής ακολουθώντας ορισμένους απλούς κανόνες:

• Βάλτε ως βάση στη διατροφή σας τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ολικής άλεσης (ψωμί, παξιμάδι, ζυμαρικά)
• Καταναλώστε καθημερινά γάλα, γιαούρτι και τυρί μειωμένων λιπαρών
• Συνοδέψτε τα γεύματά σας με σαλάτες εποχής
• Καταναλώστε φρέσκα φρούτα ή 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, δίνοντας βαρύτητα σε εκείνα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως είναι τα κόκκινα φρούτα
• Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο ως το κύριο λίπος του διαιτολογίου σας και προτιμήστε τρόφιμα που έχουν αντικαταστήσει το ζωικό λίπος με καλά ακόρεστα λιπαρά, όπως αλλαντικά με ελαιόλαδο.
• Βάλτε τα όσπρια και τα λαδερά στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο
• Καταναλώστε τουλάχιστον 1- 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, περιορίστε το κόκκινο κρέας σε 1-2 φορές/ 15 ημέρες.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη του ροδιού



Συμπεριλάβετέ το στη διατροφή σας.

Το ρόδι στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία αντιπροσωπεύει τη ζωή και την αναγέννηση. Οι Αρχαίοι Πέρσες πίστευαν ότι οι σπόροι του ροδιού έκαναν τους πολεμιστές ανίκητους. Μέχρι και σήμερα το ρόδι έχει ισχυρό συμβολισμό στην παράδοσή μας. Το σπάσιμο του ροδιού την πρωτοχρονιά και στους γάμους συμβολίζει την καλοτυχία και τη γονιμότητα.

Αυτό το αρχαίο φρούτο που γιορτάζεται για χιλιάδες χρόνια, κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών και τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν υπάρχει άλλη τροφή, που μας χαρίζει τόσο απλόχερα η φύση, η οποία να είναι τόσο ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου.

Η αξιοσημείωτη επίδραση του ροδιού στην αντιμετώπιση των διάφορων προβλημάτων ίσως βασίζεται στο γεγονός ότι τα συστατικά του ροδιού απορροφώνται πιο αποτελεσματικά από την κυκλοφορία του αίματος.

Από διάφορες μελέτες αποδείχθηκε ότι το ρόδι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και βοηθάει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το ρόδι όμως αντί να το σπάμε ή να το τρώμε καλό είναι και να το πίνουμε! Ο χυμός του ροδιού περιέχει τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από εκείνα που περιέχουν το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Επιπλέον 100ml χυμού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C ενός ενήλικα, όπου βοηθά την παραγωγή του κολαγόνου. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β5, καλίου και φυτικών ινών. Επίσης περιέχει ταννίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που του χαρίζουν αυτό το πορφυρό κόκκινο χρώμα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αντιοξειδωτική δράση (ORAC) του χυμού του ροδιού μετρήθηκε σε 2.860 μονάδες ανά 100γρ.

Το ρόδι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός παράγοντας κατά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης μπορεί να αναστέλλει τις ιογενείς λοιμώξεις και την οδοντική πλάκα.

Ένα φρέσκο ρόδι περιέχει περίπου 105 θερμίδες και μόνο 0,5γρ. λίπους.

Συμπεριλάβετέ το στη διατροφή σας για να αισθανθείτε ένας μικρός Αρχαίος Έλληνας Θεός.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μπίρα κάνει καλό στην καρδιά



Πάντα, βέβαια, με μέτρο!
Όπως το κρασί, έτσι και η μπίρα, μπορεί να ωφελήσουν την καρδιά όταν καταναλωθούν με μέτρο, όπως αποδεικνύει μια νέα έρευνα που έγινε στην Ιταλία.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Epidemiology», αξιολόγησαν συγκριτικά 16 επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν πάνω από 200.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρδιολογικός κίνδυνος μειώνεται κατά 31% κατά μέσο όρο για όσους πίνουν περίπου μια μπίρα τη μέρα.

Όπως και στην περίπτωση του κρασιού, ο κίνδυνος αυξάνεται για την καρδιά, όταν αυξάνεται η κατανάλωση μπίρας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το μέτριο αλκοόλ, είτε στο κρασί, είτε στην μπίρα, μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης (HDL), με συνέπεια να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η μπίρα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του κρασιού: επειδή περιέχει περισσότερο νερό, ο άνθρωπος που την πίνει φουσκώνει ευκολότερα και έτσι τείνει να πίνει λιγότερο, άρα να καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα οφέλη για την καρδιά δεν φαίνεται να επεκτείνονται σε άλλα αλκοολούχα ποτά, αν και έχουν γίνει λιγότερες έρευνες για αυτά. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που παρέχουν το όφελος για την καρδιά και όχι το αλκοόλ, αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να τους απομονώσουν.

Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν συστήνουν σε κάποιον να πίνει μία μπίρα τη μέρα μόνο και μόνο για να κάνει καλό στην καρδιά του, καθώς, όπως και με το κρασί, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία και, αν κανείς συνηθίσει και αρχίσει να πίνει παραπάνω, η υγεία του θα κλονιστεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα ύψη η ρύπανση στα Τίρανα



Μειώνεται δραματικά ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων.

Απειλή για τη δημόσια υγεία είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία υπολογίζεται ότι αποτελεί την αιτία θανάτου περίπου 500 ατόμων, σε ετήσια βάση, στην αλβανική πρωτεύουσα, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μίιταλ Τρζιζανάβσκι, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα, διαφορετικά, οι συνέπειες στο μέλλον θα είναι καταστροφικές για τα Τίρανα και ο αριθμός των νεκρών από τα σωματίδια σκόνης, θα αυξηθεί».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Τίρανα - σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Αλβανίας - παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα, κατατάσσοντας την αλβανική πρωτεύουσα μεταξύ των πρώτων στη λίστα των πόλεων με μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Τίρανα είναι δυνατόν να μειώσουν κατά 1 με 2 έτη το μέσο όρο ζωής των κατοίκων της.


Διαβάστε περισσότερα...

Όχι αντιβιοτικά στις ιώσεις!



Οι απλές λοιμώξεις συνήθως αυτοθεραπεύονται.

Τον μεγάλο κίνδυνο να επιστρέψουν οι ΄Ελληνες στην εποχή που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στον θάνατο, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στα αντιβιοτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι σήμερα πρώτη στην Ε.Ε. στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών , ενώ την ίδια ώρα, ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φαινόμενο του τέλους των αντιβιοτικών.

Τα αντιβιοτικά, όπως όλη η ιατρική κοινότητα επισημαίνει, είναι αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Υπάρχουν δυστυχώς περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς).Oι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν, θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών.

Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο.

Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά- και αυτό είναι λάθος. Κάθε άνθρωπος παθαίνει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή.

Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Συχνά επίσης, ακούγεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή- επίσης λάθος: τα αντιβιοτικά δεν προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη.

Με τη λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Δυστυχώς, αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια που πιθανόν να μας προσβάλουν στο μέλλον.

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιμικροβιακών απαντάται και το υψηλότερο ποσοστό αντιμικροβιακής αντοχής. Στην Ελλάδα, η κατανάλωση προηγμένων κεφαλοσπορινών είναι 256 φορές υψηλότερη από ότι στη Δανία.

Επομένως, όσο και αν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα αντιβιοτικά, φαίνεται ότι τα ‘έξυπνα’ μικρόβια θα βρίσκουν τρόπο να αναπτύξουν αντοχή και σε αυτά.

Η μόνη λύση, είναι η αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών, που βοηθά στον περιορισμό της αντοχής των μικροβίων- ακόμη και όταν αυτή έχει εγκατασταθεί. Γιατί τα ανθεκτικά βακτήρια καταναλίσκουν πολλή ενέργεια και ‘κουράζονται’ να επιβιώσουν. Όταν δε σταματήσει η πίεση του αντιβιοτικού, απενεργοποιούν τους μηχανισμούς αντοχής και γίνονται ξανά ευαίσθητα.

Να θυμάστε λοιπόν:

-Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
-Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
-Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στη διάθεση σας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.
-Οι απλές λοιμώξεις, στην πλειοψηφία τους, αυτοθεραπεύονται.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυγό ή γιαούρτι;



Το τελικό σκορ είναι...

Τo αυγό είναι από τις πολύτιμες τροφές καθώς περιέχει πρωτεΐνη η οποία μαζί με αυτή του ανθρώπινου γάλακτος είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας από οποιαδήποτε άλλη και απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά τις βιταμίνες συναντάμε την Α, Β1, Β2, Β12, D αλλά και τη βιοτίνη.

Το ασπράδι ενός αυγού αποτελείται σε ποσοστό 85-90% από νερό, 9% περίπου από πρωτεΐνες, ίχνη υδατανθράκων και λίπους καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών της ομάδας Β. Ο κρόκος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 45-50%, πρωτεΐνες 16%, λιπαρά περίπου 31% και ελάχιστους υδατάνθρακες ενώ περιέχει ποσότητες σιδήρου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμίνης Α.

Μαζί με αυτά δίνει βέβαια και περίπου 200 mg χοληστερόλης. Εδώ είναι ευκαιρία να τονίσουμε ότι η χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από τις τροφές στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζει την συνολική χοληστερόλη του αίματος, τόσο όσο την επηρεάζει η ποσότητα και το είδος των λιπιδίων που προσλαμβάνουμε. Οι θερμίδες ενός μεγάλου αυγού είναι περίπου 70.

Το γιαούρτι από την άλλη δεν είναι απλά ένα υποκατάστατο του γάλακτος, αλλά ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Έτσι, λοιπόν, από το γιαούρτι παίρνουμε βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την καλή όραση. Παίρνουμε επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η Β2 και η Β12 που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Το γιαούρτι επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, δύο συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών και δίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αφομοιώνονται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχει περίπου 16 γρ πρωτεΐνης, 8 γρ υδατανθράκων και 4 γρ λίπους δίνοντας 130 θερμίδες το κεσεδάκι.

Τελικό σκορ

Ελαφρύ και δροσιστικό το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ενώ με μέλι μπορεί…να συμπληρώσει ως επιδόρπιο ένα γεύμα μας. Το αυγό είναι η αγαπημένη τροφή όσων ασκούνται καθώς δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας μπορεί επίσης να φαγωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Η τιμή του αυγού κυμαίνεται μεταξύ 40-50 λεπτών ενώ αυτή του γιαουρτιού είναι λίγο πάνω από 1 ευρώ. Αν και λίγο πιο ακριβό, το γιαούρτι αρκεί να καλύψει ένα άτομο ενώ τις περισσότερες φορές θα χρειαστείτε και δεύτερο αυγό για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Φυλάσσονται και τα δύο στο ψυγείο για αρκετές ημέρες αλλά μετά την ημερομηνία λήξης τους πρέπει οπωσδήποτε να πετιούνται.

Η μεταφορά τους απαιτεί μια σχετική προσοχή αλλά μόνο εάν σας φύγουν από τα χέρια μπορεί να λερώσουν. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι χειρότερα γι’ αυτόν που λερώθηκε με το αυγό καθώς ο λεκές φεύγει δυσκολότερα.

Το τελικό σκορ μοιάζει να είναι η ισοπαλία καθώς σε κάθε περίπτωση αναφερόμαστε σε δύο πολύ σημαντικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο κανενός.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία της διατροφικής αγωγής



«Όπλο» για την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Διατροφική αγωγή… μια έννοια που την τελευταία ίσως 10ετία έχει κάνει την εμφάνιση της και έχει λάβει κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Η διατροφική αγωγή στις μέρες μας κρίνεται απαραίτητη ιδίως για τα παιδιά, καθώς έχουν σημειωθεί αλλαγές τόσο στις διατροφικές τους συνήθειες, όσο και στην καθημερινή φυσική τους δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να αυξάνονται ραγδαία.

Με αυτά τα δεδομένα οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το σημαντικότερο θέμα για το οποίο πρέπει στις μέρες μας να συζητήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους είναι το σωματικό τους βάρος. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι γονείς και παιδιά προτιμούν να μιλήσουν για οποιοδήποτε άλλο θέμα, μεταξύ των οποίων ακόμα και για το σεξ ή τα ναρκωτικά, παρά για το σωματικό βάρος. Περίπου το ¼ των γονέων δεν νιώθουν άνετα να συζητήσουν με τα παιδιά τους για τους κινδύνους του αυξημένου σωματικού βάρους. Η διατροφική αγωγή φαίνεται λοιπόν ότι για τους γονείς να είναι πιο δύσκολη ακόμα και από την σεξουαλική αγωγή.

Έρευνα σε 1.299 γονείς και 1.078 παιδιά ηλικίας 8-17 ετών στις ΗΠΑ έδειξε ότι για τους γονείς παιδιών ηλικίας 8-12 χρονών, μόνο το σεξ είναι πιο άβολο θέμα προς συζήτηση σε σύγκριση με το βάρος, ενώ για τους γονείς εφήβων, το θέμα του βάρους τους κάνει να νιώθουν πιο άβολα από κάθε άλλη συζήτηση και μετά ακολουθούν κατά σειρά το σεξ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα τα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά αγγίζουν το 10%, ενώ τα παιδιά με υπερβάλλον βάρος αποτελούν το 20% του πληθυσμού, δηλαδή 1 στα 5 παιδιά. Έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας που έγινε σε 14.456 έφηβους έδειξε ότι το 29,4% των αγοριών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια είναι 16,7%. Η διαχείριση επομένως του βάρους στα παιδιά φαίνεται ότι καθίσταται ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά θέματα.

Οι γονείς γνωρίζουν ότι η παιδική παχυσαρκία είναι πρόβλημα και την βλέπουν σαν μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά τους από ό,τι τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο και σχεδόν τόσο μεγάλη απειλή όσο η κατανάλωση αλκοόλ και η πρώιμη σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο, οι γονείς δεν θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι κατάλληλοι και αρμόδιοι για να μιλήσουν στα παιδιά τους για τους κινδύνους του αυξημένου σωματικού βάρους. Διώχνουν την ευθύνη της συζήτησης για το σωματικό βάρος από αυτούς και την ρίχνουν στον γιατρό.

Έρευνα έδειξε ότι 19% των γονέων θεωρούν ότι ο γιατρός είναι ο πλέον κατάλληλος για να συζητήσει με το παιδί τους για το σωματικό του βάρος, ενώ όσον αφορά το θέμα του σεξ, των ναρκωτικών και του αλκοόλ μόνο 1% των γονέων πιστεύουν ότι έγκειται στις αρμοδιότητες του γιατρού. Επομένως, φαίνεται ότι οι γονείς το «δύσκολο» θέμα της ρύθμισης του βάρους το αναθέτουν στον γιατρό φοβούμενοι πως οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πως πρέπει να το διαχειριστούν.

Τι κάνει τελικά τους γονείς τόσο απρόθυμους να συζητήσουν τους κινδύνους της παχυσαρκίας με τα παιδιά τους; Πολλοί γονείς δεν το θεωρούν πρόβλημα μέχρι το παιδί τους να γίνει φανερά παχύσαρκο, ενώ άλλοι πάλι γονείς φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν μία διατροφική διαταραχή στο παιδί. Το θέμα των γονέων είναι ότι δεν γνωρίζουν πώς να μιλήσουν στο παιδί τους για το βάρος του, καθώς πιστεύουν ότι θα πληγώσουν τα αισθήματα του ή θα καταστρέψουν την αυτοεκτίμηση του.

Πώς πρέπει λοιπόν να το κάνουν οι γονείς; Είναι ευκολότερο για τους γονείς αν ξεκινήσουν με μηνύματα για τον υγιεινό τρόπο ζωής και τις σωστές συνήθειες από μικρή ηλικία. Ακόμα όμως και τότε υπάρχουν σημεία που οι γονείς πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν. Στη συζήτηση οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιούν πολύ θετικές λέξεις. Δεν μπορούν να πούνε στο παιδί ότι είναι υπέρβαρο ή ότι δεν προσπαθεί αρκετά ή ότι πρέπει να ξεκινήσει δίαιτα. Τέτοιες εκφράσεις είναι απαγορευμένες!

Ο γονιός πρέπει να εστιάσει σε υγιεινές επιλογές τροφίμων και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας του παιδιού και ολόκληρη η οικογένεια να ακολουθήσει τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν, καθώς γονείς και αδέρφια αποτελούν πρότυπα μίμησης και συμπεριφοράς. Τα παιδιά προσεγγίζονται καλύτερα, όταν νιώθουν ξεκούραστα και άνετα με το περιβάλλον. Η κατανόηση και η λεκτική επιβράβευση από την πλευρά του γονέα, θα πρέπει να αποτελούν συμμάχους στη διατροφική αγωγή.

Εάν θέλουμε να προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι γονείς και να μιλήσουν, όχι μόνο στα παιδιά που είναι ήδη υπέρβαρα, αλλά και στα παιδιά που έχουν φυσιολογικό βάρος. Οι γονείς πρέπει να μιλάνε για υγιές σωματικό βάρος και τέτοιου είδους συζητήσεις πρέπει να γίνονται παντού: στο σπίτι, στο σχολείο, στον γιατρό, αλλά και στην κοινότητα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική Ενίσχυση Καταρτιζόμενων σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης




Επιταγή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης στους Καταρτιζόμενους σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης


Το πρόγραμμα "Χορήγηση Επιταγής (Voucher) Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης"  στοχεύει να υποστηρίξει τους καταρτιζόμενους στα Ι.Ε.Κ. (Δημόσια και Ιδιωτικά) που είναι κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστεροι και να τους προσανατολίσει
σε ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και κατά συνέπεια προσφέρουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης.  Η «επιταγή» είναι ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό που καταβάλλεται ετησίως στους δικαιούχους, σε δύο δόσεις.
Το πρόγραμμα υλοποιείται  από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε) . Η διαδικασία συμμετοχής είναι η ακόλουθη:


Υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους :


Οι  εγγεγραμμένοι σε δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ), θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους. Για το τρέχον έτος κατάρτισης η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ξεκινάει τη Δευτέρα 24/10/2011 και θα ολοκληρωθεί στις 25/11/2011. Κατόπιν δημοσιεύεται από το Ι.Δ.ΕΚ.Ε πίνακας Αρχικής Κατάρτισης των υποψηφίων ωφελουμένων βάσει της μοριοδότησης που προκύπτει από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις τους.


Υποβολή δικαιολογητικών από τους επιλεγέντες & επιλαχόντες:  Οι δυνητικοί ωφελούμενοι και οι επιλαχόντες υποβάλουν στα εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης Δημόσια Ι.Ε.Κ. που εδρεύουν στην ίδια Περιφέρεια με το φορέα κατάρτισης τους, τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στη σχετική ΚΥΑ, μαζί με τις βεβαιώσεις εγγραφής  τους στον φορέα κατάρτισης τους, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της ταυτότητας ή του
διαβατηρίου τους.


Πιστοποίηση Δικαιούχων: Εφόσον πιστοποιηθεί από την εξέταση των δικαιολογητικών ότι είναι όντως δικαιούχοι και εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το εξάμηνο φοίτησης τότε καταβάλλεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους το ποσό της επιταγής Αρχικής
Επαγγελματικής Κατάρτισης.


Καταβολή επιταγής/ισότιμου ποσού: Το ποσό της «επιταγής» καταβάλλεται σε δύο (2) δόσεις μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του φθινοπωρινού και εαρινού εξάμηνου κατάρτισης αντίστοιχα. Η επιτυχής παρακολούθηση των εξαμήνων κατάρτισης αποδεικνύεται με σχετικές βεβαιώσεις από τους φορείς κατάρτισης των ωφελούμενων
Η συγκεκριμένη δράση έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2015, οπότε θα υλοποιείται από το Ι.Δ.ΕΚ.Ε για κάθε έτος κατάρτισης έως τη λήξη της.


Επιχειρησιακό πρόγραμμα
ΕΠ "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση"


Είδος ενίσχυσης
Οικονομική Ενίσχυση - Επιδότηση
Απασχόληση / Εργασία
Κοινωνική Υποστήριξη
Κατάρτιση / Εκπαίδευση
Κατάρτιση Προσωπικού


Περιοχή εφαρμογής
Όλη η Ελλάδα


Τομείς ενδιαφέροντος
Εκπαίδευση – Κατάρτιση , Απασχόληση – Εργασία , Κοινωνική Ενσωμάτωση - Κοινωνικές Υπηρεσίες


Σε ποιους απευθύνεται
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση της επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν όλοι οι καταρτιζόμενοι, έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εγγράφει σε οποιοδήποτε από τα εξάμηνα κατάρτισης για τις ειδικότητες τεσσάρων (4) και δύο (2) εξαμήνων σε όλα τα Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ. της χώρας.


Όροι και προϋποθέσεις
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση της «επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης» έχουν:- Oι καταρτιζόμενοι, ...
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση της «επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης» έχουν:
- Oι καταρτιζόμενοι, έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και
- Οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών
που εγγράφονται σε οποιοδήποτε από τα εξάμηνα κατάρτισης για τις ειδικότητες τεσσάρων (4) και δύο (2) εξαμήνων σε όλα τα Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ. της χώρας.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αναδειχθούν οι ωφελούμενοι της επιταγής είναι:
Α. Γεωγραφικά
Β. Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες
Γ. Κοινωνικά
Δ. Η επιλογή ειδικότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα


Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια και τη μοριοδότηση τους στην Εγκύκλιο και το κείμενο Περισσότερες Πληροφορίες στα Σχετικά Αρχεία.



Τι χρηματοδοτείται
Η «επιταγή» συνίσταται, για όλους τους καταρτιζόμενους σε Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ., σε ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό.
  • Το ποσό αυτό ισούται με τα δίδακτρα, τα οποία καταβάλλουν για δύο εξάμηνα κατάρτισης οι έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε. που καταρτίζονται στα Δ.Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, ήτοι 367€ ανά εξάμηνο, ή συνολικά σε αυτή τη φάση στα 734€ (2Χ 367€) για το έτος κατάρτισης.
  • Ο καταρτιζόμενος έχει τη δυνατότητα αίτησης επανυποβολής για συμμετοχή του για ως και δύο ακόμη εξάμηνα, εφόσον το τρέχον εξάμηνο της φοίτησής του το επιτρέπει και ο οδηγός κατάρτισης της ειδικότητας το προβλέπει. (Στον δικαιούχο η επιταγή χορηγείται αρχικά για τα δύο εξάμηνα (φθινοπωρινό και εαρινό εξάμηνο) και κατόπιν επανυποβάλλει
    αίτηση σύμφωνα με την ετήσια πρόσκληση ενδιαφέροντος).
  • Το ποσό της «επιταγής» προσαρμόζεται κάθε φορά στο ποσό των ανωτέρω διδάκτρων, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία.
  • Ειδικά, στην περίπτωση των καταρτιζομένων σε Ι.Ε.Κ. που δικαιούνται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να καταβάλλουν δίδακτρα μειωμένα σε σχέση με αυτά που ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια, το ποσό της «επιταγής» ισούται με το ύψος των μειωμένων αυτών διδάκτρων.
Προϋπολογισμός
€ 44.000.000
Ο Προυπολογισμός αφορά τη συνολική συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη για τα οικονομικά έτη 2012 – 2015.  

Περίοδος υποβολής
από 24/10/2011 έως 25/11/2011
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση : http://www.voucher-iek-ggdvm.gr
Στη διεύθυνση αυτή κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα τα στάδια του προγράμματος και την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξη των δικαιούχων. Στη διάθεσή των ενδιαφερομένων θα βρίσκεται και η γραμμή υποστήριξης (τηλ: 213.1311587 & 213.1311560)



Σχετικά αρχεία

Διαβάστε περισσότερα...

Τα βότανα συμβάλλουν στη διατήρηση της γραμμής μας



Άλλα δίνουν γεύση κι άλλα χαρακτήρα στο φαγητό μας.

Σε κάθε χώρα και σε κάθε κουζίνα χρησιμοποιούνται βότανα και αρτύματα, για να δώσουν γεύση και χαρακτήρα στο φαγητό. Κάποιο βότανο/άρτυμα είναι σήμα κατατεθέν κάποιας χώρας και χαρακτηρίζει έντονα τα φαγητά της. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τη ρίγανη, στην Κύπρο τον δυόσμο, στην Ινδία το κάρι, στο Μεξικό το τσίλι, στην Ταϊλάνδη την πιπερόριζα και ούτω καθεξής.

Εκτός από γεύση, τα βότανα και τα αρτύματα μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει την δίαιτα με βραστά και άγευστα φαγητά. Προσθέτοντας βότανα/ αρτύματα στο φαγητό, αμέσως εμπλουτίζουμε τη γεύση του και κάνουμε το φαγητό πιο ενδιαφέρον. Με το να βάλουμε μπαχαρικά στο φαγητό, μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση λαδιού ή λίπους στο φαγητό μας, αφού το φαγητό μας θα πάρει γεύση από τα αρτύματα. Έτσι, μειώνουμε αισθητά τις θερμίδες από το λίπος, ενώ η γεύση του παραμένει πλούσια.

Ένα άλλο θετικό από τη χρήση βοτάνων/αρτυμάτων είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση του αλατιού, αφού τα φαγητά μας θα έχουν αρκετή γεύση και δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι. Έτσι, τα άτομα που πρέπει να έχουν διατροφή χαμηλή σε αλάτι (άτομα με ψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφροπαθείς) μπορούν να χρησιμοποιούν τα βότανα και τα αρτύματα για να δίνουν γεύση στο φαγητό τους.

Εκτός από την ιδιότητα τους να δίνουν γεύση και να χρησιμοποιούμε λιγότερο λίπος και αλάτι στο φαγητό, ορισμένα αρτύματα έχουν την ιδιότητα της θερμογένεσης, δηλαδή της παραγωγής θερμότητας από τον οργανισμό, άρα και την αύξηση του μεταβολισμού και την οξείδωση του λίπους. Μερικά από αυτά τα βότανα/ αρτύματα είναι οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα. Επίσης, αυτά τα αρτύματα μας βοηθούν να χορτάσουμε πιο γρήγορα και να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού. Άτομα με ευαισθησία στο στομάχι, έλκος ή οισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να αποφεύγουν την χρήση των μπαχαρικών.

Μερικά βότανα/αρτύματα έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες:


Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ουσία, την καψαϊκίνη, που αυξάνει τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη για φαγητό. Εκτός από τα οφέλη των καυτερών πιπεριών στη διατήρηση του βάρους, είναι καλά και για την υγεία, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C.

Η κανέλα δίνει μια ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση, οπότε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη στον καφέ με λίγη κανέλα. Επίσης, σε διάφορα κέικ και γλυκά μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια ποσότητα ζάχαρης, αν προσθέσουμε λίγη κανέλα.

Η μουστάρδα μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα σε πολλά φαγητά. Προσδίδει το 1/10 των θερμίδων της μαγιονέζας, ενώ παράλληλα αυξάνει τη θερμότητα του οργανισμού (θερμογένεση), άρα αυξάνει και τον μεταβολισμό.

Το σκόρδο χρησιμοποιείται στην κουζίνα ως μυρωδικό, για να εμπλουτίσει τη γεύση στο φαγητό. Εκτός από γεύση, έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Βάζοντας σκόρδο στο φαγητό, μας κάνει να νιώσουμε πιο νωρίς τον κορεσμό και έτσι να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι τα αρτύματα και τα βότανα δίνουν γεύση και χαρακτήρα στο φαγητό μας. Χωρίς αυτά, τα φαγητά θα ήταν άγευστα και ανούσια. Τα καυτερά αρτύματα και βότανα έχουν την ιδιότητα της θερμογένεσης, άρα μας αυξάνουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στην διατήρηση του βάρους. Πάλι όμως δεν μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καυτερού φαγητού, με την προϋπόθεση ότι θα χάσουμε βάρος, γιατί αυτό δεν θα συμβεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, το μέγεθος της μερίδας μετράει!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την υπογλυκαιμία



Ένας χυμός πορτοκάλι είναι ό,τι καλύτερο.

Εάν ένας διαβητικός είτε τύπου 1 είτε τύπου 2 έχει υπογλυκαιμία (π.χ. σάκχαρο 50 mg/dl ή λιγότερο), με ή χωρίς συμπτώματα, θα πρέπει να πάρει αμέσως 15 γραμ. απλού υδατάνθρακα.

Ο υδατάνθρακας μπορεί να ληφθεί είτε σε υγρή μορφή (π.χ. χυμός πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη) είτε σε στέρεα, π.χ. κύβοι ζάχαρης ή ένα κουτάλι ζάχαρης ή μέλι. Όλα τα παραπάνω επειδή είναι απλοί υδατάνθρακες απορροφούνται γρήγορα και δρουν έγκαιρα, όμως η δράση τους διαρκεί μόνο 15 έως 20 λεπτά.

Εάν η υπογλυκαιμία παρουσιάστηκε περισσότερο από 15 λεπτά πριν το προγραμματισμένο γεύμα, ο ασθενής θα πρέπει να φάει το γεύμα νωρίτερα ή να καταναλώσει και σύμπλοκους υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες ώστε να καλυφθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πέραν των 15 έως 20 λεπτών που του προσέφερε ο απλός υδατάνθρακας).

Οι σύμπλοκοι υδατάνθρακες όπως το ψωμί ή οι φρυγανιές σε συνδυασμό με πρωτεΐνη (π.χ. τυρί, βούτυρο ή γάλα) συνήθως παρέχουν επαρκή τροφή, όμως το σάκχαρο αίματος θα πρέπει να ελέγχεται κάθε 20 λεπτά ως το επόμενο γεύμα ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της υπογλυκαιμίας. Ένα ποτήρι με άπαχο γάλα έχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων με ένα ποτήρι πλήρες γάλα.

Εάν ο ασθενής είναι αναίσθητος ή δε μπορεί αν καταπιεί τότε θα πρέπει να γίνει ενδομυϊκά μία ένεση γλυκαγόνης (Glucagon 1 mg). Τα άτομα που συγκατοικούν με τον ασθενή θα πρέπει να έχουν εκπαιδευθεί στον τρόπο χορήγησης της ένεσης.

Οι ασθενείς που είναι σε θεραπεία με σουλφονυλουρίες (αντιδιαβητικά δισκία) και επίσης όσοι έχουν επηρεασμένη τη νεφρική λειτουργία θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους διότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατό η υπογλυκαιμία να παραταθεί για αρκετές ώρες ή και μέρες.

Συνοπτικά, για τον διαβητικό με υπογλυκαιμία συνιστάται χυμός πορτοκάλι για την άμεση διόρθωσή της και έλεγχος σακχάρου αίματος 20 λεπτά αργότερα εάν ο ασθενής δεν έχει στο μεταξύ φάει πλήρες γεύμα. Εάν στα 20 λεπτά το σάκχαρο παραμένει κάτω του 70 mg/dl ο ασθενής θα πρέπει να πιεί περισσότερο χυμό πορτοκάλι και να φάει σύμπλοκους υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες για να σταθεροποιήσει τα επίπεδα αίματος σακχάρου μέχρι το επόμενο γεύμα.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...