Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

H ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων



Έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρη
.
Η τακτική λήψης ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων για τις γυναίκες, είτε καπνίζουν, είτε όχι, σε ποσοστό 50% ή και παραπάνω.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι-Γιεν Λιμ, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι η ασπιρίνη δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του εντέρου, του προστάτη και του οισοφάγου και των πνευμόνων.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η ασπιρίνη έχει άμεσα αντικαρκινική δράση, όμως σαφώς συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων. Πάντως οι ασιάτες επιστήμονες δήλωσαν ότι το όλο ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και η έρευνά τους δεν πρέπει να θεωρείται πως έχει καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

Ακόμα, μεγαλύτερη ωφέλεια φαίνεται να έχουν οι καπνίστριες που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη, καθώς σε αυτές η μείωση του κινδύνου έφθασε το 62% έναντι 50% για τις μη καπνίστριες.

Η ασπιρίνη φαίνεται ότι μπλοκάρει ένα ένζυμο (Cox-2) που ενισχύει τη φλεγμονή και την κυτταρική διαίρεση (δύο παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνιση καρκίνου) και το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που μας γεμίζουν ενέργεια


Ιδανικές διατροφικές επιλογές για την αντιμετώπιση της αδυναμίας.
Το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης μπορεί να είναι το «μήνυμα» του οργανισμού ότι χρειάζεται ενέργεια. Ακόμη και αν τη στιγμή εκείνη καταναλώσουμε κάποιο προϊόν με ζάχαρη προκειμένου να αισθανθούμε καλύτερα, δεν σημαίνει ότι σε βάθος χρόνους αυτό θα αρκέσει.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε στη διατροφή μας, προϊόντα που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Τέτοια είναι:

- Τα αβγά: Περιέχουν πρωτεΐνες και χολίνη που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και χαρίζουν ενέργεια.

- Μαύρο ρύζι: Συνδυαζόμενο με κρέας η ψάρι αποτελεί ιδανική πρόταση και παράδειγμα «ενεργειακής» τροφής, χάρη στους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και τα αμινοξέα που περιέχει.

- Δημητριακά ολικής άλεσης: Μια ακόμη πηγή ενέργειας πλούσια σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, καθώς και καλά λιπαρά.

- Μπρόκολο: Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου από φυτικές τροφές οπότε για όσους δεν καταναλώνουν επαρκής ποσότητες κόκκινου κρέατος, επιβάλλεται η ένταξή του στο τραπέζι, ώστε να κρατήσουν σε σταθερά επίπεδα το σίδηρο. Επιπλέον η βιταμίνη Α και το κάλιο που περιέχει βοηθούν στη τόνωση του οργανισμού.

- Πράσινο τσάι: Οι ποσότητες καφεΐνης και θεανίνης που περιέχει ενισχύουν την απόδοση, χαρίζοντας ενέργεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού



Τι υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου Marshall.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες και οι έρευνες που γίνονται πάνω σε αυτόν πολλές. Μια τελευταία, που παρουσιάστηκε στην Αμερικάνικη ένωση έρευνας για τον καρκίνο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού.Τα καρύδια έχουν συστατικά όπως ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες τα οποία βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πάνω σε ποντίκια ωστόσο η καθηγήτρια Elaine Hardman, του Πανεπιστημίου Marshall, υποστηρίζει ότι αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε στα ποντίκια, η ευεργετική επίδραση των καρυδιών είναι πιθανό να ισχύσει και για τους ανθρώπους.

Συνεχίζοντας είπε «Ξέρουμε ότι μια υγιεινή διατροφή αποτρέπει συνολικά τις χρόνιες αρρώστιες. Είναι σαφές ότι τα καρύδια συμβάλλουν σε μια υγιεινή διατροφή που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει την κατανάλωση καρυδιών στο τέλος ενός γεύματος καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει ενδεχόμενη ζημιά των λιπαρών τροφίμων στις αρτηρίες. Σε κάθε περίπτωση τα καρύδια μπορούν να μας βοηθήσουν στο να αποδειχθούμε «σκληρά καρύδια» στη ζωή!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για ποιο λόγο λατρεύουμε τα χάδια



Πώς ενεργοποιούνται οι C-αισθητικές νευρικές ίνες.

Τι είναι αυτό που κάνει το χάδι, οποιαδήποτε μορφή του, ερωτικό ή μητρικό, να προκαλεί την ευχαρίστηση, καθώς και την γλυκιά ικανοποίηση που νιώθουμε, προσπαθούν να βρουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», μέσα στο δέρμα υπάρχουν νευρικά κύτταρα, οι ονομαζόμενες C-αισθητικές νευρικές ίνες, που στέλνουν μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο.

Οι C-αισθητικές νευρικές ίνες βρίσκονται εκεί που υπάρχουν τρίχες και όχι κάτω από γυμνό δέρμα.

Η ενεργοποίησή τους γίνεται με το χάδι ταχύτητας 5 εκατοστών του δευτερολέπτου, που συνήθως είναι το χάδι μιας μητέρας προς το παιδί της ή το ερωτικό άγγιγμα.

Η έρευνα αυτή έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας σε συνεργασία με ειδικούς της σχολής του του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και συμμετείχαν 20 εθελοντές, των οποίων οι βραχίονές χαϊδεύονταν σε διαφορετικές ταχύτητες. Σκοπός της μελέτης αυτής, όπως δηλώνουν οι ειδικοί είναι η κατανόηση της σημασίας του χαδιού στις διαπροσωπικές σχέσεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σόγιας



Πολύτιμη σύμμαχος και στην υγεία των παιδιών.

Όπως όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έτσι και η σόγια περιέχει μια σειρά από βιολογικά ενεργά συστατικά. Ένα από τα ενεργά συστατικά είναι οι ισοφλαβόνες.

Μελέτες δείχνουν ότι πολλά από τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσης σόγιας οφείλονται στις βιολογικές επιδράσεις των ισοφλαβονών.

Δεν είναι σαφές όμως, ότι αυτά τα οφέλη αφορούν και τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, παρά τη μακρά ιστορία που έχει η κατανάλωση τροφίμων σόγιας από τα παιδιά της Ασίας, και τις βραχυπρόθεσμες μελέτες που δείχνουν ότι τα τρόφιμα σόγιας ενισχύουν (υποστηρίζουν) τη φυσιολογική αύξηση και την ανάπτυξη υγιών παιδιών καθώς και τη βελτίωση της ανάπτυξης έχουν εκφραστεί προβληματισμοί γαι τις ισοφλαβόνες της σόγιαςς γιατί οι ουσίες αυτές ταξινομούνται στην ομάδα των φυτοοιστρογόνων.

Επειδή τα παιδιά είναι σε περίοδο ορμονικών μεταβολών, υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν ενδεικνυται η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων αν και τα φυτοοιστρογόνα δεν είναι ορμόνες.

Η σόγια πρέπει να εντάσεται στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών για πολλούς λόγους. Η κατανάλωση σόγιας στην προεφηβική ηλικία είναι ευκολότερη ενώ οι ενήλικες δυσκολα αλλάζουν διατροφικές συνήθειες. Οσο πιο νωρίς ενσωματώνει κανείς τη σόγια στις διατροφικές του συμπεριφορές τόσο μεγαλώνει η προστασία που παρέχει η σόγια αργότερα στη ζωή.

Για παράδειγμα, τα αρχικά στάδια των χρόνιων ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, είναι ήδη εμφανή σε εφήβους. Ασθένειες που παρατηρούνταν κάποτε μόνο σε ενήλικες, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, είναι όλο και περισσότερο διαδεδομένη στην παιδική ηλικία.

Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με την αυξημένη θνησιμότητα που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή, ανεξάρτητα από το βάρος των ενηλίκων.

Αναφορικά με τα προηγούμενα, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ διαπίστωσε ότι μεταξύ των 37.674 φαινομενικά υγιών ανδρών, οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 17,4 χρόνια, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) (ακόμη και εντός των φυσιολογικών ορίων) αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της στεφανιαίας νόσου ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος των ενηλίκων.

Η σόγια και τα θρεπτικά συστατικά της


Η σόγια πλεονεκτεί έναντι άλλων τροφίμων φυτικής προέλευσης στην μοναδική κατανομή μακροθρεπτικών συστατικών. Η σόγια περιέχει περισσότερα λίπη και πρωτείνες και λιγότερους υδατάνθρακες. Όσον αφορά τα λιπαρά οξέα, η σόγια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (περίπου 12% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα) και μέτρια περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά (περίπου 29%). Το κύριο λιπαρό οξύ που επικρατεί είναι το βασικό ωμέγα-6 λιπαρό οξύ λινελαϊκό οξύ (περίπου 56%), περιέχει όμως και σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το α-λινολενικό οξύ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 6% περίπου του συνολικού περιεχομένου σε λίπος. Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων στη διατροφή με ένα μείγμα των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μια μερίδα ενός παραδοσιακού γεύματος σόγιας, όπως 250 ml γάλα σόγιας ή 100 γραμμάρια τοφού (προϊόν από το γάλα της σόγιας, κατασκευασμένο παρόμοια όπως το τυρί) παρέχει περίπου 7 έως 15 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η βιοδιαθεσιμότητα της πρωτείνης σόγιας είναι ουσιαστικά εφάμιλλη σε εκείνη των πρωτεινών των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Η πρωτεΐνη μπορεί να είναι ευεργετική στην πρόληψη της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες δεδομένου ότι κάποια στοιχεία συσχετίζουν την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης με το μεγαλύτερο κορεσμό και την απώλεια βάρους.

Επίσης, στα νεαρά αγόρια η πρόσληψη πρωτεϊνών που βρίσκονται πάνω από τα συνιστώμενα διαιτητικά όρια μπορεί να προάγει τη θετική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης στην οστική πυκνότητα. Για τα παιδιά και τους ενήλικες, τα τρόφιμα σόγιας αντιπροσωπεύουν μια υγιεινή και πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφική επιλογή, δεδομένου ότι είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη.

Η επίδραση της πρωτεΐνης σόγιας στα επίπεδα χοληστερόλης στα παιδιά


Ως αποτέλεσμα των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων της χοληστερόλης της πρωτεΐνης σόγιας, το 1999, τρόφιμα σόγιας χαρακτηρίστηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το πασίγνωστο FDA ως τρόφιμα που υπό καποιες προυποθέσεις προστατευουν έναντι καρδιακών νόσων. Όπως και στους ενήλικες, η κλινική έρευνα σε παιδιά δείχνει ότι η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνει τα επίπεδα άλλων λιπιδίων στο αίμα. Σε μελέτη που διεξήχθη το 2008, όταν η πρωτεΐνη σόγιας (μέση πρόσληψη 0,5 g / kg βάρους σώματος) ενσωματώθηκε στη διατροφή παιδιών και εφήβων (μέση ηλικία 8,8 χρόνια, εύρος 4-18 έτη) με οικογενή και πολυγονιδιακή υπερχοληστερολαιμία, η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη μειώθηκε κατά 6,4 % πέρα από το 11 % της μείωσης που σημειώθηκε κατά την επιλογή μιας πρότυπης και με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά διαιτητικής αγωγής κατά τη διάρκεια διαστήματος τριών μηνών. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, φαίνεται ότι η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε επιτρεπτά όρια. Η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως (διαιτητικό) συμπλήρωμα θεραπείας σε παιδιά που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι την απαιτούμενη δόση του φαρμάκου, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Η πρωτεΐνη σόγιας και οι αλλεργίες


Όλες οι πρωτεΐνες των τροφίμων, ουσιαστικά, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

Παρά το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια από τις οκτώ πρωτεΐνες τροφίμων που είναι υπεύθυνη για το 90 % περίπου του συνόλου των αλλεργικών αντιδράσεων, τα τρόφιμα αυτά δεν είναι εξίσου αλλεργιογόνα.

Ο αριθμός των ενηλίκων που είναι αλλεργικοί στη σόγια είναι μικρός ενώ πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι 40 φορές πιο συχνή από τις αλλεργίες που οφείλονται στη σόγια. Επίσης πρεπει να σημειωθεί ότι συνήθως τα παιδιά ξεπερνούν αυτή την αλλεργία γιατί πάνω από το 80 % των νηπίων ξεπέρασε τις αλλεργίες που προκάλεσε η σόγια μέχρι την ηλικία των δύο ετών, ενώ μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 70% των παιδιών ξεπέρασε τις αλλεργίες που προκάλεσε η σόγια μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Η σόγια στη διατροφή των βρεφών


Το θέμα εξετάστηκε από ειδική επιτροπή στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΝTP). Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε «ελάχιστη ανησυχία» για την ασφάλεια της σόγιας στη διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία (Τα πέντε επίπεδα ανησυχίας είναι «αμελητέα ανησυχία, ελάχιστη ανησυχία, κάποια ανησυχία, ανησυχία, και σοβαρή ανησυχία.»). Η επιτροπή βάσισε την εισήγηση της σε αντίστοιχη εισήγηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής η οποι αναφέρειο ότι υπάρχει μόνο «αμελητέα ανησυχία» για την ασφάλεια της σόγιας στη διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία.

Οι ισοφλαβόνες: Να ανησυχώ ή να μην ανησυχώ;


Το θέμα παραμένει ανοικτό. Οι ισοφλαβόνες που περιέχουν τα τρόφιμα σόγιας καταναλώνονται από τα παιδιά της Ασίας εδώ και αιώνες χωρίς εμφανείς, ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν και υπήρξε μικρός αριθμός μελετών που αφορούσαν τις επιπτώσεις των ισοφλαβονών σόγιας στα συγκεκριμένα παιδιά. Δεν προκύπτει όμως λόγος για σοβαρή ανησυχία. Αλλωστε αν υπήρχε αυτό θα οδηγούσε την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής στην έκδοση σχετικής οδηγίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε από μπέργκερ 10.000 θερμίδων!



Το εστιατόριο με τις σερβιτόρες-νοσοκόμες.

Αυτό το μαγαζί έχει θρηνήσει θύματα, κι όμως συνεχίζει να λειτουργεί και να έχει και πολλή πελατεία. Οι σερβιτόρες που είναι ντυμένες νοσοκόμες και επιδεικνύουν τα πελώρια στήθη τους φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τη 40χρονη μητέρα η οποία αφού έφαγε το τετραπλό μπέργκερ των 10.000 θερμίδων που έχει κερδίσει και το σχετικό ρεκόρ γκίνες, ήπιε μαργαρίτες και κάπνισε ένα πακέτο τσιγάρα, πέθανε από καρδιακή προσβολή.

«Σε αντίθεση με τα τσιγάρα, εγώ έχω βάλει παντού προειδοποιητικές πινακίδες που λένε πόσο επικίνδυνα είναι αυτά που σερβίρουμε για την υγεία των πελατών, από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε το 2005.

Κάτι που σημαίνει ότι, νομικά, δεν έχουμε καμία ευθύνη» λέει ο Τζον Μπάσο, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Heart Attack Grill στο Λας Βέγκας.


.

.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκατριάχρονος εθίστηκε στην πορνογραφία



Η ιστορία του δεν είναι μοναδική.

Ο Jamie ήταν μόλις δέκα χρονών όταν είδε για πρώτη φορά πορνογραφικές σκηνές. Θα κοιμόταν στο σπίτι ενός φίλου του κι εκείνος του έδειξε «αστείες φωτογραφίες» στον υπολογιστή του.

«Στην αρχή μου φάνηκε κάπως τρομακτικό και κάπως αηδιαστικό», αφηγήθηκε ο Jamie καιρό μετά στον ψυχοθεραπευτή του.

«Δεν ήξερα πως ήταν δυνατό οι άνθρωποι να κάνουν τέτοιου είδους πράγματα και υπήρχαν πολλά παράξενα κοντινά πλάνα. Αλλά μου προκάλεσε αστεία συναισθήματα και οι εικόνες κόλλησαν στο μυαλό μου».

Τα τρία χρόνια που ακολούθησαν κι ενώ οι γονείς του νόμιζαν πως χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή για τα μαθήματά του, ο Jamie επισκεπτόταν ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο για περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Ακόμα κι όταν οι επιδόσεις του στο σχολείο χειροτέρεψαν, οι γονείς του δεν φαντάζονταν τον κόσμο που γνώριζε σιγά σιγά ο ήσυχος και ντροπαλός γιος τους.

«Οι ιστοσελίδες με οδηγούσαν σε άλλες ιστοσελίδες κι έβλεπα υλικό πιο παράξενο από όσο είχα ποτέ φανταστεί. Ζώα, παιδιά, μαχαιρώματα, στραγγαλισμούς. Σταμάτησα να βγαίνω από το δωμάτιό μου και να βλέπω τους φίλους μου γιατί όταν το έκανα αυτό ήμουν μακριά από την πορνογραφία κι εγώ ανυπομονούσα να επιστρέψω και να δω τι άλλο μπορούσα να βρω».

Μόνο όταν η βρετανική αστυνομία χτύπησε μια μέρα την πόρτα του σπιτιού της οικογένειας αποκαλύφθηκε η κρυφή ζωή του αγοριού.

Οι αρχές είχαν εντοπίσει έναν υπολογιστή που έμπαινε σε ιστοσελίδες με παιδική πορνογραφία και πήραν το λαπτοπ του Jamie για να το εξετάσουν. Το 13χρονο αγόρι δεν είχε καν δώσει το πρώτο του φιλί- στην πραγματική ζωή.

Παρότι ήταν ακόμα παιδί, «φακελώθηκε» στο αρχείο σεξουαλικών εγκλημάτων λόγω της δράσης του αυτής.

Παρά την εντατική ψυχοθεραπεία, ο Jamie ακόμα υποφέρει από την έντονη ντροπή του - σαν να είναι γραμμένο στο
μέτωπό μου, λέει ο ίδιος- κάτι που του προκαλεί φόβο πως δεν θα μπορέσει να κάνει ποτέ μια υγιή σχέση με γυναίκα.

«Οι εικόνες επιστρέφουν μερικές φορές, με κάνει να θέλω να φωνάξω ‘στο, στοπ’ αλλά δεν φεύγουν», είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας» 2012-2013



(Δείτε στο τέλος κάτω από την ανακοίνωση όλα τα προγράμματα του ΟΓΑ)


Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων για 440.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ για τα Προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας».
Διοίκηση του Οργανισμού ανακοινώνει ότι ξεκινούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΓΑ για τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας».

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για τα Προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας» ξεκινά την Τετάρτη 25-04-2012 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 25-05-2012. Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας.

440.000 ασφαλισμένοι (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να επωφεληθούν από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για να κάνουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα καθώς και την δωρεάν παροχή βιβλίων.

Η διάρκεια ισχύος του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού είναι μέχρι 31-03-2013, ενώ για τα προγράμματα εκδρομών και δωρεάν παροχής βιβλίων είναι έως 31-12-2012.

Από το ίδιο Κ.Ε.Π. που ο ασφαλισμένος ή συνταξιούχους υπέβαλε την αίτηση για συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών, θα πληροφορηθεί τα αποτελέσματα της κλήρωσης (σε ποιο πρόγραμμα θα συμμετάσχει) και να παραλάβει τα σχετικά Δελτία συμμετοχής του, για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και των εκδρομών.

Δικαιούχοι των προγραμμάτων:
 Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
 Οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων
 Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης)

 Τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά)
 Χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου
ή συνταξιούχου ΟΓΑ.


Δικαιολογητικά:

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,
- Βιβλιάρια Υγείας ΟΓΑ θεωρημένα - σε ισχύ για το έτος 2012 , (ατομικό και
των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας.
- Ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης ή Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή 
Απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου
- Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει αποστείλει ο ΟΓΑ.

Τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2012 στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι δικαιούχοι είναι:

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού περιλαμβάνει 8ήμερες διακοπές σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) και απευθύνεται σε 120.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου ή με μικρή συμμετοχή ανάλογα της κατηγορίας του καταλύματος που θα επιλέξει ο δικαιούχος). (Διάρκεια ισχύος έως 31-03-2013)

2. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

To εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 3ήμερες εκδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ και απευθύνεται σε 20.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Το ποσό της οικονομικής συνεισφοράς του δικαιούχου ορίζεται κατ΄ανώτατο όριο στο ποσό των 20€ ανά άτομο και ανά εκδρομή. (Διάρκεια ισχύος έως 31-12-2012)

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων απευθύνεται σε 300.000 δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ), η δε αξία της παροχής ανέρχεται στα
20 ευρώ. (Διάρκεια ισχύος έως 31-12-2012)


Από Γραφείο Διοίκησης ΟΓΑ


Το δελτίο τύπου υπάρχει κι εδώ.


--------------------


Προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2012

Περιλαμβάνει 8/ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping), τα οποία θα συμβληθούν με τον ΟΓΑ και θα περιληφθούν σε ειδικό κατάλογο. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ. Κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Κατ'εξαίρεση θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς κλήρωση, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο παραπάνω πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή λόγω τυφλότητας ή παραπληγίας-τετραπληγίας.
Η ημ/νία έναρξης του προγράμματος θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΓΑ/ ΛΑΕ ΕΤΟΥΣ 2012 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2012

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 2012

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 2011



ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012

Περιλαμβάνει 3/ήμερες εκδρομές (2 διανυκτερεύσεις), οι οποίες διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία, τα οποία θα συμβληθούν με τον ΟΓΑ και θα περιληφθούν σε ειδικό κατάλογο. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε 20.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Επιδοτείται με ένα σταθερό ποσό από τον ΟΓΑ (130 Ευρώ/άτομο) και το ποσό της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων θα διαμορφώνεται ανάλογα με την επιλογή της εκδρομής και δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 20 ΕΥΡΩ κατ' ανώτατο όριο ανά άτομο ανά εκδρομή. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ. Κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Κατ'εξαίρεση θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς κλήρωση, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο παραπάνω πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή λόγω τυφλότητας ή παραπληγίας-τετραπληγίας.
Η ημ/νία έναρξης του προγράμματος θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΓΑ/ ΛΑΕ ΕΤΟΥΣ 2012 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2012

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 2012

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 2011



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 2012 (ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ)

Φέτος αλλάζει ο τρόπος χορήγησης βιβλίων, καθώς δεν θα διανέμονται πλέον Δελτία Αγοράς Βιβλίων, μέσω των ΚΕΠ.

Οι βιβλιοπώλες που θα συμβληθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση στο Διαδίκτυο (internet), καθώς η διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά (βλ. «Γνωστοποίηση Όρων»).

Κατά τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος (έως 31-12-2012), οι κληρωθέντες - άμεσα ασφαλισμένοι - δικαιούχοι του ΟΓΑ θα μπορούν να προσέρχονται στο βιβλιοπωλείο με την Αστυνομική τους Ταυτότητα για να παραλάβουν βιβλίο/α για αυτούς ή για όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν κληρωθεί μαζί τους. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσκομίζουντους ΑΜΚΑ όλων των δικαιούχων.

Βιβλία θα πρέπει να παρέχονται μόνο όταν προσέρχεται στο βιβλιοπωλείο:
α) ο ΑΜΕΣΑ ασφαλισμένος ο οποίος υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, ή
β) ο/η σύζυγος, προσκομίζοντας την Αστυνομική Ταυτότητα του/της άμεσα ασφαλισμένου συζύγου, ή
γ) τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, το οποίο θα έχει μαζί του την Αστυνομική Ταυτότητα του άμεσα ασφαλισμένου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 300.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ, συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ. Κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση εφ' όσον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβεί τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Η ημ/νία έναρξης του προγράμματος θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΠΡΟΣ ΤΟYΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ- ΕΚΔΟΤΕΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2012

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 2012



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ 2012-2013

Τα δελτία Θεάματος θερινής περιόδου 2012 και χειμερινής περιόδου 2012-2013 θα διανεμηθούν σε 100.000 δικαιούχους του ΟΓΑ . Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τα δελτία θεάματος από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όλης της χώρας, για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων ελεύθερης επιλογής τους σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης ο ΟΓΑ, μέσω των προγραμμάτων δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου της "Αγροτικής Εστίας", διαθέτει εισιτήρια και για παιδικές σκηνές. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ..

Για την ημερομηνία έναρξης διανομής των Δελτίων Θεάματος θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

- Ιδιωτικό Συμφωνητικό για Θεατρικούς Επιχειρηματίες
- Προς Θεατρικούς Επιχειρηματίες
Διαβάστε περισσότερα...

Χαριστικό παζάρι στον Κατσαμπά Κρήτης



Συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων.

Την Κυριακή 29 Απριλίου θα ζωντανέψει ξανά στον Κατσαμπά της Κρήτης, από τις 10:00-18:00, το χαριστικό παζάρι που οργανώνει η «Λαϊκή Επιτροπή Κατοίκων Κατσαμπά», καλώντας όλους τους Ηρακλειώτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Η νέα κίνηση έχει ως στόχο την συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων για τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, από μια ομάδα που γεννήθηκε πριν λίγους μήνες και μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει σημαντική δράση.


Διαβάστε περισσότερα...

Το αδιαχώρητο για φθηνές πατάτες



Ουρές στο Σύλλογο Τριτέκνων Ηρακλείου.

Από νωρίς το πρωί έτρεξαν τρίτεκνοι του Ηρακλείου στο Σύλλογο Τριτέκνων για να πάρουν φθηνές πατάτες Νευροκοπίου, οι οποίες πωλούνταν προς 10 ευρώ τα 30 κιλά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανώλη Αχλαδιανάκη, που μίλησε στο flashnews.gr, η συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια.

Οι τρίτεκνοι, όπως επισημαίνει ο κ. Αχλαδιανάκης, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από τα γραφεία του Συλλόγου να πάρουν την απόδειξη και στη συνέχεια να πάνε στην λεωφόρο Καζαντζίδη, στο λιμάνι στο ύψος του παλιού Καρνάγιου, για να παραλάβουν τις πατάτες. Απαραίτητη προϋπόθεση, η επίδειξη της τριτεκνικής ταυτότητας του συλλόγου.Κάθε οικογένεια μπορεί να πάρει μέχρι δυο σακιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις στην Πάτρα για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής



Διενεργούνται την Παρασκευή και απευθύνονται σε πολίτες άνω των 50 ετών.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους της Πάτρας άνω των 50 ετών θα διενεργήσει η Αντιδημαρχία Υγείας – Πρόνοιας με σκοπό την πρόληψη ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.

Οι εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν με υπερήχους θα γίνουν την Παρασκευή 27 Απριλίου, στην πλατεία εργατικών κατοικιών Ταραμπούρα, πλησίον του εκπολιτιστικού Συλλόγου. Πρόκειται για μια προσυμπωματική μέθοδο η οποία είναι γρήγορη και ανώδυνη.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προσέλθουν από τις 9.30 το πρωί, μέχρι και τη 1.30 το μεσημέρι.

Οι εξετάσεις αυτές εντάσσονται σε πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων με σκοπό την πρόληψη ασθενειών και θα διενεργηθούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «παιδί-χελώνα» διεκδικεί μία φυσιολογική ζωή



Φωτογραφίες που σοκάρουν από το «σημαδεμένο» σώμα του.

Η ζωή του 6χρονου Didier Montalvo από την Κολομβία ήταν πολύ δύσκολη μέχρι σήμερα. Ο μικρός πάσχει από μία σπάνια ασθένεια που ονομάζεται Congenital Melanocytic Nevus και η οποία του προκάλεσε μία πολύ μεγάλη ελιά που κάλυψε ολόκληρη την πλάτη του.

Το αγόρι, που ονομαζόταν «παιδί-χελώνα» επειδή η ελιά του έμοιαζε με καβούκι, μπορεί πλέον να ελπίζει σε μία καλύτερη ζωή χάρη σε έναν Βρετανό χειρουργό.

Η πιθανότητα ο σπίλος να γίνει κακοήθης ήταν γνωστή αλλά η μητέρα του Luz δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τα χρήματα για να κάνει το παιδί την επέμβαση.

Η οικογένεια είχε απομονωθεί στο χωριό όπου ζει ενώ οι προληπτικοί κάτοικοι του χωριού απέδιδαν την κατάσταση του Didier στο γεγονός ότι συνελήφθη κατά τη διάρκεια έκλειψης ηλίου.

Εξέφραζαν δε το φόβο πως είχαν μπει μέσα του δυνάμεις του κακού με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε στο σχολείο να πάει ούτε να βαφτιστεί.

«Θέλω να μεγαλώσω», έλεγε ο μικρός, «αλλά η ελιά δεν με αφήνει».

Χάρη στον Βρετανό πλαστικό χειρουργό Neil Bulstrode, που ανέλαβε την επέμβαση χωρίς αμοιβή, ο Didier μπορεί πλέον να ζει όπως κάθε άλλο παιδάκι της ηλικίας του.

Δείτε τις φωτογραφίες









Διαβάστε περισσότερα...

Στα είκοσι του έχει σώμα... 160 ετών!



Φωτογραφίες από τον «γηραιότερο» Βρετανό.

Μόλις είκοσι χρονών είναι ο Dean Andrews αλλά το σώμα του είναι σώμα άνδρα… 160 ετών! Ο Dean πάσχει από προγηρία Hutchinson-Gilford, μία νόσο που κάνει το κορμί του να γερνά οκτώ φορές ταχύτερα από το κανονικό.

Μόνο τέσσερις άνθρωποι στη Βρετανία πάσχουν από προγηρία και 74 σε όλο τον κόσμο. Ο Dean είναι ο δεύτερος γηραιότερος επιζών της νόσου.

Ο 20χρονος αποφάσισε να αφηγηθεί την ιστορία του ελπίζοντας να δώσει έμπνευση και σε άλλους ανθρώπους που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

«Δεν άφησα ποτέ την κατάσταση αυτή να με καθηλώσει. Πάντα προσπαθούσα να κάνω ό,τι και οι άλλοι ακόμα κι αν αποτύγχανα. Τουλάχιστον είχα προσπαθήσει», λέει, «η οικογένειά μου με στηρίζει και οι φίλοι μου το ίδιο. Είμαι πολύ τυχερός γιατί κάνουν ό,τι μπορούν για να με κάνουν χαρούμενο».



Ο Dean έχει μάθει να οδηγεί, έχει αρραβωνιαστεί, έχει χτυπήσει τέσσερα τατουάζ και επιχείρησε να σπουδάσει μηχανικός αυτοκινήτων αλλά αναγκάστηκε να παρατήσει τη σχολή του καθώς λόγω του μικρού του μεγέθους δεν έφτανε να σκύψει πάνω από το καπό του αυτοκινήτου…

Έχει όμως ήδη διαψεύσει τα προγνωστικά καθώς όταν διαγνώστηκε με προγηρία σε ηλικία 7 ετών, οι γιατροί είπαν στη μητέρα του πως δεν θα ζούσε παρά μόνο ως την αρχή της εφηβείας του.
Δεκατρία χρόνια πριν η νόσος δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή και αρκετοί γιατροί δεν την είχαν ακούσει καν…

Η μητέρα του Dawn θυμάται πως είχε παρατηρήσει από όταν ο Dean ήταν έξι μηνών πως ήταν μικρότερος από ό,τι θα έπρεπε και φορούσε ρούχα για παιδιά έως τριών μηνών. Αλλά οι γιατροί της είπαν τότε να μην ανησυχεί.
Πέρασαν αρκετά χρόνια για να κάνει ένας γενετιστής τη σωστή διάγνωση.

«Δεν ήξερα πώς να του το πω», προσθέτει. «Του είπα μόνο πως έχει ένα πρόβλημα ανάπτυξης». Η Dawn ζει στο Μπέρμιγχαμ με τον Dean, τον σύζυγό της Wayne και τα υπόλοιπα παιδιά της, τη 15χρονη Sophie, τον 12χρονο Lewis, 23χρονό Nathan και την ανιψιά της Annabel Timby.

Με τον πατέρα του Dean η Dawn έχει χωρίσει εδώ και χρόνια. «Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα έχει κάνει ο Dean αλλά λυπούμαστε και για όσα χάνει. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερο γίνεται το χρόνο που έχει, για να είναι χαρούμενος…».






Διαβάστε περισσότερα...

«Aπό τους 600 οίκους ανοχής νόμιμοι είναι οι επτά!»



Αύξηση 1000% παρουσιάζει το aids.

Από τους εξακόσιους οίκους ανοχής που υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα μόνο οι επτά είναι νόμιμοι, οι υπόλοιποι πεντακόσιοι ενενήντα τρεις είναι παράνομοι, τόνισε ο υπουργός Υγείας προσθέτoντας πως η σύφιλη, η φυματίωση, η ηπατίτιδα Β και τα κρούσματα του ιού του αίηντς σαρώνουν, λόγω της αθρόας προσέλευσης μεταναστών.

«Το aids παρουσιάζει αύξηση μοναδική στα ευρωπαϊκά χρονικά αφού αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 1000% . Αν κοιτάγαμε μόνο τις δυνάμεις μας, οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες ως Υπουργείο Υγείας. Τώρα, όμως, πια που και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει πάρει και αυτό παράλληλες πρωτοβουλίες και είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Έχω εκδώσει μία Υγειονομική Διάταξη που δίνει το δικαίωμα στις δυνάμεις του Υπουργείου Υγείας να κάνουν υποχρεωτικό έλεγχο οπουδήποτε, σε οίκους ανοχής, σε χώρους όπου στεγάζονται χωρίς να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής μετανάστες, κάνουμε λοιπόν έρευνες και τις έχουμε ήδη αρχίσει», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο στις Βρυξέλλες και στην Δανία, όπου εκτός από το συμβούλιο των Υπουργών Υγείας, σκοπός του ταξιδιού ήταν η ενημέρωση των εταίρων για το θέμα της λαθρομετανάστευσης , τους κινδύνους και τα μέτρα θωράκισης που πρέπει να ληφθούν.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aδυνατίζουμε τρώγοντας... καλό πρωινό



Η καλή μέρα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς.
Μία κούπα καφέ, ένα ποτήρι δροσιστικό χυμό πορτοκαλιού και ένα τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί: ποιος δεν θα ήθελε να αρχίσει την ημέρα του με ένα δυναμωτικό πρωινό; Οι περισσότεροι όμως το αποφεύγουν σκεπτόμενοι πως δεν υπάρχει λόγος να φορτώσουν από το πρωί τον οργανισμό τους με έξτρα θερμίδες. «Μύθος» απαντούν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι όσοι τρώνε το πρωί αδυνατίζουν στη διάρκεια της ημέρας.

Το «κλειδί» της πρωινής… δίαιτας δεν είναι άλλο από το να επιλέγει κάποιος εκείνες τις τροφές που τονώνουν τον οργανισμό, χωρίς να τον επιβαρύνουν με λίπος. «Οι σωστές επιλογές είναι το πιο σημαντικό για μια ισορροπημένη διατροφή. Συνεπώς, το πρωινό που είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως είναι τα δημητριακά και τα λάιτ μπισκότα, προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια, όχι όμως και έξτρα κιλά» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Οι επιστήμονες δεν είναι 100% σίγουροι για τους λόγους που το καλό πρωινό δεν παχαίνει.

Έπειτα όμως από παρατηρήσεις ετών έχουν ανακαλύψει πως το σώμα όταν ξυπνά «πεινάει» για υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να τους απορροφά με μεγάλη ευκολία. Κι αυτό γιατί οι υδατάνθρακες είναι η τροφή του εγκεφάλου- και το πρωί έπειτα από νηστεία ωρών η γλυκόζη έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα- ενώ παράλληλα βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού! Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση που κάνει τελικά το πρωινό δελεαστικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. «Εκείνοι που φεύγουν από το σπίτι τους για το γραφείο χορτάτοι, έχουν μειωμένη όρεξη το μεσημέρι για κάτι λιπαρό. Επιπλέον, το αίσθημα του κορεσμού τούς κόβει την κακιά συνήθεια του τσιμπολογήματος. Έτσι, σταδιακά χάνουν κιλά. Το πιο σημαντικό είναι όμως πως εάν διατηρήσουν τη συνήθεια να καταναλώνουν πρωινό τούς δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουν το νέο βάρος τους», προσθέτει ο κ. Ρίσβας.

Η απόδειξη; Η δρ Ντανιέλα Γιακούμποβιτς, από το Πανεπιστήμιο Commonwealth στη Βιρτζίνια, επιστράτευσε 96 γυναίκες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βάρους. Στις μισές έδωσε δίαιτα που τους παρείχε 1.085 θερμίδες την ημέρα και περιείχε κυρίως πρωτεΐνες και λίπη (λ.χ. ζωικά προϊόντα).

Σε αυτή τη δίαιτα, το πρωινό γεύμα παρείχε μόλις 290 θερμίδες και ελάχιστους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα φρούτα. Οι υπόλοιπες εθελόντριες ακολούθησαν μια δίαιτα που τους παρείχε περισσότερες θερμίδες (1.240 την ημέρα), λιγότερα λίπη και περισσότερους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Σε αυτήν τη δίαιτα, το πρωινό γεύμα ήταν πολύ πλούσιο σε υδατάνθρακες και «γενναίο» σε ενέργεια. Το παράδοξο; Οι εθελόντριες που έτρωγαν πολύ φαγητό το πρωί είχαν χάσει κατά μέσον όρο 20% του αρχικού σωματικού βάρους τους, ενώ οι υπόλοιπες λιγότερο από το 5% γιατί κουράστηκαν και παράτησαν τη δίαιτα!

Τα Ελληνόπουλα έχουν κακό… παράδειγμα


Η καλή ημέρα δεν φαίνεται από το… πρωινό: αυτό φαίνεται ότι ισχύει στη χώρα μας, αφού όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας από 5 έως 18 χρόνων δεν καταναλώνει επαρκές ως προς την ποσότητα αλλά και τη θρεπτική αξία πρωινό. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως στην καλύτερη περίπτωση το πρωί το περιμένει ένα ποτήρι γάλα στην κουζίνα και ίσως ένα φρούτο…

Μάλιστα, ένα ποσοστό που φθάνει το 14% δεν παίρνει πρωινό! Και όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο ξεχνούν την αξία του πρωινού, ακολουθώντας τις κακές συνήθειες των μεγάλων που περιορίζονται πριν από τη δουλειά σε μία κούπα καφέ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι παθαίνουν τα μάτια μας από την οθόνη του PC



Πως θα αποφύγετε δυσάρεστα οφθαλμολογικά συμπτώματα.

Περισσότερο από το 50% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών υποφέρουν από κόπωση των ματιών, πονοκεφάλους και θολή όραση. Αυτά τα συμπτώματα αρκετές φορές επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία του ατόμου, δημιουργώντας του ένα συνολικό αίσθημα κόπωσης το οποίο οδηγεί σε μειωμένη απόδοση ακόμα και στην εργασία.Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, άτομα με πολύωρη εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα.

Ορισμένα από τα παραπάνω είναι εύκολο να διορθωθούν για παράδειγμα με ένα φίλτρο οθόνης , με την αλλαγή της θέσης της ή με σωστό φωτισμό του χώρου εργασίας. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι τα συχνά και ολιγόλεπτα διαλείμματα από την οθόνη του PC. Πέντε με δέκα λεπτά κάθε μια ώρα εργασίας, είναι απαραίτητα για την ξεκούραση των ματιών.

Οφθαλμολογικά συμπτώματα οφειλόμενα στο PC


• Πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια χρήσης και μετά του PC
• Μάτια ξηρά ή /και ερεθισμένα
• Θολή όραση
• Αργή επανεστίαση κατά την ώρα χρήσης της οθόνης
• Μετά από πολύωρη χρήση PC υπάρχει δυσκολία της όρασης των μακρινών αντικειμένων
• Περιστασιακή διπλωπία
• Κακή εκτίμηση των χρωμάτων
Γενικότερα σωματικά συμπτώματα οφειλόμενα στο PC
• Πόνος στον αυχένα ή/και στους ώμους
• Οσφυαλγία
• Κόπωση, ίσως και άλγος, στα χέρια και τους καρπούς
• Μειωμένη απόδοση στην εργασία, συχνά λάθη και καταβολή

Τρόποι αποφυγής τέτοιων φαινομένων

• Η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να είναι σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο των ματιών.
• Το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκεται σε θέση τέτοια ώστε το κάτω μέρος των βραχιόνων και των καρπών να είναι παράλληλα με το έδαφος.
• Το κάθισμα είναι απαραίτητο να έχει ρυθμιζόμενα μέρη ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη.
• Οι μηροί πρέπει να είναι επίσης παράλληλοι με το έδαφος, όπως και τα χέρια.
• Η αντίθεση και φωτεινότητα της οθόνης πρέπει να είναι ρυθμισμένες στον επιθυμητό για το χρήστη βαθμό, ώστε να αισθάνεται άνετα και να μην κουράζονται τα μάτια του.
• Ο φωτισμός του χώρου πρέπει να είναι 3 φορές εντονότερος από αυτόν της οθόνης.
• Πρέπει να γίνεται χρήση φίλτρου οθόνης.
• Είναι σημαντικό να εργάζεται κανείς σε μεγάλη οθόνη ώστε να μην καταβάλλεται κόπος για την ανάγνωση ενός κειμένου ή τη συγγραφή του.
• Στην οθόνη δεν πρέπει να αντανακλά φώς από παράθυρο ή άλλη φωτεινή πηγή.
• Είναι απαραίτητο το τακτικό καθάρισμα της οθόνης από την σκόνη.
• Ενώ το σημαντικότερο όλων, όπως έχει είδη αναφερθεί, είναι τα σύντομα και συχνά διαλείμματα 2-3 λεπτών κάθε 15-20 λεπτά εργασίας/ 5 λεπτών για κάθε μισή ώρα εργασίας ή των 10 λεπτών για μια ώρα εργασίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O κεραυνοβόλος έρωτας είναι στο DNA μας



Τα θηλυκά ξεχωρίζουν τους πιθανούς συντρόφους τους με την πρώτη ματιά.

Σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κορνέλ ο κεραυνοβόλος έρωτας δεν είναι κάτι το τυχαίο και το αυθόρμητο, αλλά σχετίζεται με το DNA.

Το συμπέρασμα αυτό βγήκε μετά από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε μύγες του είδους δροσόφιλα. Συγκεκριμένα οι θηλυκές μύγες είναι βιολογικά προγραμματισμένες και εντοπίζουν τα αρσενικά που είναι γενετικώς συμβατά με αυτές με στόχο να κάνουν αβγά με τον καλύτερο δυνατό σύντροφο, δηλαδή τα θηλυκά έχουν μια γενικότερη ικανότητα να ξεχωρίζουν τους πιθανούς συντρόφους από την πρώτη κιόλας συνάντηση, αντιδρώντας βιολογικά προκειμένου να ενισχύσουν τις πιθανότητες απόκτησης υγιών απογόνων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλαπλά οφέλη της φράουλας



Προσοχή στην αγορά και τη συντήρηση.

Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση. Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας είναι γεγονός καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί την φλεγμονή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τη δράση αυτού του ενζύμου περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.

Η γαστρίτιδα και οι φλεγμονές της βλεννώδους μεμβράνης του στομάχου, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορούν όμως να προκληθούν και από ιογενείς λοιμώξεις ή από τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως π.χ. η ασπιρίνη αλλά και αντιβιοτικών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού. Στην περίπτωση του έλκους οι συμβατικές θεραπείες πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με φάρμακα τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι οι φράουλες μπορούν να αποτελέσουν μια φυσική αντιοξειδωτική λύση για το πρόβλημα.

Οι φράουλες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από νάτριο. Είναι φρούτο πλούσιο σε πεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.

Περιέχουν πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Οι πολυφαινολές, έχουν άριστα αποτελέσματα για γερή μνήμη, υγεία και τόνωση Εκτός από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, οι φράουλες έχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν αποτελεσματικά για την πρόληψη πολλών ασθενειών. Ανάμεσα στα οφέλη της φράουλας για τον οργανισμό μας, περιλαμβάνεται η προστασία των ματιών, η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και η προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα και τις καρδιοπάθειες.

Η βιταμίνη C, το φολικό οξύ και η ανθοκυάνη, μερικά από τα πολλά φλαβονοειδή που περιέχονται στις φράουλες, τα οποία έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, αποτελούν μια εξαιρετική «ασπίδα» για την καταπολέμηση του καρκίνου και των όγκων. Η ημερήσια πρόσληψη φράουλας, φαίνεται πως μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Ομορφιά και υγεία


Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που τις καθιστά μια καλή επιλογή για απώλεια βάρους. Μια διετής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν επιπλέον 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες την ημέρα έχασαν περίπου 4 1/2 κιλά. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει 3γρ. φυτικών ινών και περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά το δέρμα να παραμένει υγιές.

Ως πλούσια πηγή φυτικών ινών βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, και έχουν καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση, ενώ παράλληλα συμβάλλούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η φράουλα είναι ένα από τα καλύτερα καθαριστικά των δοντιών μας με άριστες λευκαντικές ιδιότητες ειδικά για τις κηλίδες που αφήνουν ο καφές, το τσάι, το τσιγάρο, ενώ παράλληλα τα προστατεύει από την συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Απλά συνθλίβουμε τις φράουλες και τρίβουμε τα δόντια μας πολύ καλά με τον πολτό.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, είναι γνωστό ότι επαναφέρουν την επιδερμίδα και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Προσοχή στην αγορά τους


Θεωρούνται από τις πλέον επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα τροφές. Προσέχετε να μην έχουν ζαρώματα και κακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Αγοράζετε όσες έχουν μικρό, ή και κανονικό μέγεθος. Μην υπερβάλλετε σε ποσότητες, καθώς χαλούν εύκολα. Προτιμάτε να τις καταναλώνετε στην εποχή τους, καθώς το υπόλοιπο διάστημα οι ποικιλίες διεγείρονται τεχνητά.

Οι βιολογικές φράουλες είναι καλή λύση, απλώς κοστίζουν περισσότερο

Η κατανάλωση δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας. Ενδέχεται να ευθύνονται για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού στην επιφάνειά τους.
Προσοχή στην κατανάλωσή της πρέπει να δίνουν και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν παίρνουν φάρμακα.
Οι φράουλες είναι αλλεργιογόνο τρόφιμο για αυτό τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να είναι προσεχτικά όταν τις καταναλώνουν ή τις χρησιμοποιούν...

Προσοχή στη συντήρησή τους

Οι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο, μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου παρά μόνον λίγες ώρες. Μπορείτε, ωστόσο, να τις διατηρήσετε ολόκληρες με το πράσινο φυλλαράκι τους - αν προηγουμένως δεν τις έχετε πλύνει - σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο, μέχρι και δύο ημέρες.

Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα. Χρειάζεται να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν διότι η τραχιά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.

Μην τις αφήνετε να μουλιάσουν, όταν τις πλένετε : θα χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους. Είναι προτιμότερο να τις βάλετε σε σουρωτήρι, και να ρίξετε άφθονο νερό (μαζί με τα κοτσανάκια τους). Φροντίστε να τις καταναλώσετε αμέσως μετά το πλύσιμο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην «εντατική» ένα στα πέντε νοσοκομεία



Με οικονομικά «στο κόκκινο» αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα οικονομικά των νοσοκομείων, με ένα στα πέντε να αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα επιβίωσης τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ESYnet, τα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που περιλαμβάνει 15 νοσοκομεία στις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, μεταξύ των οποίων αυτά της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Δράμας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης πανελλαδικά, με πληρότητα κλινών 63% το 2011. Παρόλα αυτά, μόνο πέντε νοσοκομεία «ψαλίδισαν» τις δαπάνες τους: το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Σερρών, Γουμένισσας και Κομοτηνής.

Στην Κρήτη, όπου βρίσκονται δέκα νοσοκομεία και 15 Κέντρα Υγείας της 7η ΥΠΕ, σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση στις επισκέψεις πολιτών στα Κέντρα Υγείας, η οποία ανέρχεται σε 19%.

Ωστόσο, αύξηση των επισκέψεων καταγράφεται σε όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 10% και 46%. Τα δέκα Κέντρα Υγείας με τις περισσότερες επισκέψεις για το 2011 είναι του Αιτωλικού, των Διαβατών, της Ορεστιάδας, της Μαδύτου, των Φαρσάλων, της Αμφιλοχίας, του Περάματος, της Ελασσόνας και του Αρχαγγέλου Ρόδου.

Ρεκόρ σε αριθμό επισκέψεων από πολίτες στο πλαίσιο λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων για το 2011 σημειώνει το βρίσκεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με 177 χιλ. επισκέψεις, ενώ ακολουθεί το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, με 170 χιλ. επισκέψεις. Την τριάδα κλείνει ένα ακόμη νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, το Παπανικολάου, με 118 χιλ. επισκέψεις. Στη συνέχεια, ακολουθούν το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, το Αττικόν, το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, το Βενιζέλειο Ηρακλείου, το Παίδων «Αγία Σοφία», ο Ευαγγελισμός, και το ΑΧΕΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις αποφοίτων ΙΕΚ



Για τις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης.

Την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής αποφοίτων ΙΕΚ στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν οι απόφοιτοι Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ όλων των ειδικοτήτων που έχουν λάβει τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) έως τις 31-12-2011.

Ειδικά για την ειδικότητα «Εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών», δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν όσοι έλαβαν την προβλεπόμενη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης έως τις 31-12-2011, καθώς και οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή άλλης ισότιμης σχολής, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), καθώς και οι απόφοιτοι Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ), Τμημάτων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Οχημάτων.

Το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι από τις 30/4/2012 έως και τις 15/5/2012. Η υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών εκτός του ως άνω χρονικού διαστήματος θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν γίνεται δεκτή, καθώς δεν θα δοθεί παράταση υποβολής αιτήσεων εκτός της προαναφερθείσας ημερομηνίας.

Οι απόφοιτοι ΙΕΚ υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., στη διεύθυνση http://www.eoppep.gr και την καταθέτουν σε έντυπη μορφή μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως ορίζεται στην απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. 15/23.04.2012, η οποία είναι αναρτημένη στην αρχική ιστοσελίδα του οργανισμού (www.eoppep.gr).

Από Παρασκευή, 27/4/2012, οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν να λαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων και την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (www.eoppep.gr), καθώς επίσης και από τα ΙΕΚ αποφοίτησής τους ή τις Περιφερειακές Εξεταστικές Επιτροπές Πιστοποίησης (Π.Ε.Ε.Π.).

Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά τους ισχύοντες Κανονισμούς Κατάρτισης της ειδικότητάς τους από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (www.eoppep.gr) και συγκεκριμένα από τη διαδρομή: Υπηρεσίες → Πιστοποίηση Προσόντων → Κανονισμοί Κατάρτισης Ειδικοτήτων.

Τα καταβαλλόμενα εξέταστρα είναι 44 ευρώ για κάθε μέρος εξέτασης (θεωρητικό και πρακτικό).

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων, θεωρητικού και πρακτικού μέρους ανά ειδικότητα και Περιφέρεια, θα ανακοινωθεί μετά τις 25-5-2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Kληρικοί σκύβουν πάνω από το πρόβλημα του υποσιτισμού



«Εκκλησία και Σχολείο στον τόπο μας ήταν πάντα ενωμένα».

Εβδομήντα εννέα Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ορίστηκαν υπεύθυνοι στις Σχολικές Μονάδες της Μαγνησίας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), προκειμένου, σε συνεργασία με την Σχολική Κοινότητα, να αντιμετωπιστεί το προσφάτως ανακύψαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρόβλημα υποσιτισμού των μαθητών.

Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία όλων των εντεταλμένων Κληρικών και των Σχολικών Συμβούλων Αθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ.κ. Απόστολου Καρνάβα και Κων/νου Σδρόλια, σύμφωνα με το magensianews.gr.

Ο κ. Ιγνάτιος περιέγραψε το πλαίσιο της ένδειας και της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει, πλέον, πλήθος Ελληνικών οικογενειών, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ομαλή παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Τόνισε ότι η συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλλεται και θα είναι ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, με σκοπό όχι την προβολή ή τον έπαινο αλλά την ουσία της προσφοράς.

Επεσήμανε, επίσης, ότι Εκκλησία και Σχολείο στον τόπο μας ήταν πάντα ενωμένα, ενώ εξέφρασε την πικρία και τον προβληματισμό του για την αναίτια απαγόρευση εισόδου των Ιερέων – Πνευματικών στα Σχολεία, τα τελευταία χρόνια. Χαρακτήρισε δε ευεργετική αυτή την παρουσία για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Συνάντηση Δ/ντών Δημοτικών
Στις 12 μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας φιλοξενήθηκε συνάντηση όλων των Δ/ντών των Δημοτικών Σχολείων της Μαγνησίας. Στην συνάντηση ο κ. Ιγνάτιος τόνισε την βούληση της Τοπικής Εκκλησίας να συνεργαστεί με την Σχολική Κοινότητα για το ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών και της ένδειας των οικογενειών τους, ενώ ζήτησε την συμβολή τους για τον εντοπισμό των προβληματικών περιπτώσεων και την πρόσκληση του εντεταλμένου Κληρικού να επέμβει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται το κριτήριο της εντοπιότητας για προσλήψεις



Παύει η δυσμενής μεταχείριση πολιτών κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Συνήγορο.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη για την κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας σε ορισμένες κατηγορίες προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς παύει πλέον η δυσμενής μεταχείριση πολιτών άλλων κρατών της ΕΕ, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Η ανεξάρτητη αρχή χαρακτηρίζει θετικό βήμα την κατάργηση της εντοπιότητας, που προώθησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέροντας ότι κινείται στην κατεύθυνση όσων είχε διαπιστώσει σε ειδική έκθεσή του ήδη από το 2009, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι με τη νέα ρύθμιση γίνεται πιο ορθολογικό το σύστημα προσλήψεων και προσαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα με τη νέα ρύθμιση:

α) Καταργείται η προσαύξηση της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ εάν είναι δημότες Δήμων που ανήκουν σε παραμεθόριες περιοχές ή δημότες Δήμων με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους. Η κατάργηση της προσαύξησης δεν αφορά μόνο τους δημότες αλλά όλους τους μόνιμους κατοίκους. Συνεπώς, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στην Ελλάδα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, εφόσον βέβαια πληρούν και τις άλλες προϋποθέσεις του νόμου, χωρίς να υφίστανται διακριτική μεταχείριση λόγω της ιθαγένειάς τους.

β) Επίσης, στις διαδικασίες πρόσληψης βάσει προτεραιότητας καταργείται η προσαύξηση των 150 μορίων, για τους υποψηφίους που είναι δημότες του Δήμου που τις διενεργεί. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση της διάταξης, την προσαύξηση λαμβάνουν μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι (και όχι αποκλειστικά οι δημότες) των Δήμων παραμεθόριων περιοχών και Δήμων με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Από τον Ιούνιο οι περικοπές των συντάξεων του ΙΚΑ


Θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι μειώσεις των προηγούμενων μηνών.
Από την σύνταξη του Ιουνίου θα ξεκινήσει η παρακράτηση των μειώσεων των συντάξεων του ΙΚΑ κατά 12% για τα ποσά άνω των 1.300 ευρώ.

Μάλιστα, από τον ίδιο μήνα και σε οκτώ ισόποσες δόσεις θα παρακρατηθούν οι αναδρομικές μειώσεις των συντάξεων από τις αρχές του έτους, με συνέπεια η παρακράτηση των αναδρομικών να ολοκληρωθεί με την σύνταξη του Ιανουαρίου του 2013.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ με την οποία διευκρινίζεται ο τρόπος και η εφαρμογή των μειώσεων των συντάξεων που προβλέπονται στο νόμο 4051/2012.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση


Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοπεταλιές για τη διάσωση των μνημείων



Πολιτιστική ποδηλατοδιαδρομή αυτήν την Κυριακή.

Την Κυριακή 29 Απριλίου η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Monumenta» διοργανώνει πολιτιστική ποδηλατοδιαδρομή με τίτλο «Τρέχουμε για τα μνημεία» και στόχο τη διάσωση του κινηματογράφου «Άστρον» και του κτήματος Δρακοπούλου.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί από τον κινηματογράφο «Άστρον» (Κηφισίας 37) και στη συνέχεια δια μέσου των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων θα καταλήξει στο κτήμα Δρακοπούλου.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Γιώργος Αμυράς και ο Πολιτιστικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων.

Ο κινηματογράφος «Άστρον», έργο του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη, εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1957. Ήταν ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων, τεκμήριο της εξάπλωσης της μεταπολεμικής Αθήνας προς τα βόρεια.

Το κτίριο δεν χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και δεν αποτελεί τοπόσημο της περιοχής.

Το κτήμα Δρακοπούλου, στην Πατησίων, είναι ένας χώρος πρασίνου με αξιόλογα κτίρια, που έχουν υποστεί κατεδαφίσεις και εμπρησμούς. Είναι αναγνωρισμένο ως μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας με συνοδευτικά κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής που χρονολογούνται από το 1883 έως το 1930 και συνάμα ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

Το 1981 το κτήμα Δρακοπούλου χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου και ένα χρόνο αργότερα τα τρία από τα τέσσερα κτίριά του (έπαυλη, βοηθητικό και γραφεία) χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. Ωστόσο, το 2003 αποχαρακτηρίστηκαν τα τρία από τα στρέμματά του και μετατράπηκαν σε οικοδομήσιμες εκτάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνούν με τη νεκρή κόρη τους



Ο πατέρας της δημιούργησε μια μηχανή και πιστεύει πως πέρασε στον κόσμο των πνευμάτων.

Τρόπο για να επικοινωνεί με τη νεκρή κόρη του οκτώ χρόνια μετά το θάνατό της υποστηρίζει πως βρήκε ένας άνδρας από τη Βρετανία.

Ο Gary Galka, ηλεκτρολόγος μηχανικός, χρησιμοποίησε τις γνώσεις του στο σχεδιασμό και την κατασκευή συσκευών ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και υποστηρίζει πως έχει ηχογραφήσει την κόρη του Melissa να λέει «Γεια σου μπαμπά, σ’ αγαπώ».

Η 17χρονη έχασε τη ζωή της σε τροχαίο ενώ επέστρεφε στο σπίτι και ο Gary και η οικογένειά του λένε πως αμέσως μετά άρχισαν να συμβαίνουν ανεξήγητα φαινόμενα στο σπίτι τους στο Κονέκτικατ.

«Άρχισε να κάνει πράγματα όπως να χτυπά το κουδούνι, να αλλάζει κανάλια στην τηλεόραση και να αναβοσβήνει τα φώτα», λέει ο Gary που ζει με τη σύζυγό του και τις άλλες δύο κόρες τους, τη Jennifer και τη Heather.



«Η γυναίκα μου έφτιαχνε φαγητό με τα κορίτσια και ξαφνικά ένιωθαν πως κάποιος είχε μπει στο δωμάτιο», εξηγεί. «Έτυχε να είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και να αισθανθώ κάποιον να ξαπλώνει δίπλα μου και να νιώσω ένα βάρος στο στήθος, σαν να ακούμπησε κάποιος το κεφάλι του», συνεχίζει ο Gary.



Πεπεισμένος πως επρόκειτο για μετά θάνατον επικοινωνίες, ο Gary άρχισε να φτιάχνει μία ειδική συσκευή με την οποία θα μπορούσε να επικοινωνεί με την κόρη του.

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του στα συστήματα ηλεκτρομαγνητικών αισθητήρων, έφτιαξε το Mel-Meter 8704, που πήρε το όνομά του από τη Melissa, το έτος γέννησής της και τη χρονιά που ο Gary πιστεύει πως πέρασε στον κόσμο των πνευμάτων.



Αναπτύσσοντας περιφερειακές συσκευές, όπως το «Spirit Box», ο Gary ηχογράφησε, όπως λέει, την κόρη του να του μιλά.

Η οικογένειά υποστηρίζει πως επικοινώνησε με τη Melissa και πως εμφανίστηκε και μέσα στο σπίτι! «Εγώ δεν είδα ποτέ τη Melissa αλλά η Heather την είδε τρεις φορές», λέει ο Gary.





Διαβάστε περισσότερα...