Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

«Οδηγίες για τον καθορισμό του αναλωσίμου υγειονομικού υλικού σε ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά είδος και ποσότητα»

«Οδηγίες για τον καθορισμό του αναλωσίμου υγειονομικού υλικού σε ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά είδος και ποσότητα»

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ στις 14/5/2010 (αρ.πρωτ. Γ55/768 - θα την βρείτε εδώ ολόκληρη) ότι καθορίζει τη χορήγηση των ειδών (και των αντιστοίχων ποσοτήτων) αναλωσίμου υγειονομικού υλικού σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Μερικά από τα αναλώσιμα είδη για τα οποία αναφέρονται αναλυτικά οι χορηγούμενες ποσότητες (τεμάχια) στην εγκύκλιο, είναι: οι καθετήρες κύστεως, οι ουροσυλλέκτες, οι περιπεϊκοί καθετήρες, οι αυτολιπαινόμενοι καθετήρες, οι βαλβίδες καθετήρα, οι τραχειοσωλήνες, οι καθετήρες αναρρόφησης και γαστροστομίας, οι πάνες ακράτειας, οι καθετήρες ορθού, οι συσκευές έγχυσης φαρμάκων, τα διάφορα επιθέματα, τα υποσέντονα, τα είδη κολοστομίας και ειλεοστομίας, κ.ά.

Κάποια από αυτά τα είδη τα προμηθεύεται το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα διαθέτει στους ασφαλισμένους του απευθείας από τα υποκαταστήματά του. Στην περίπτωση αυτή δεν καταβάλλεται συμμετοχή.

Τα υπόλοιπα είδη, αν το ΙΚΑ δεν τα έχει, θα πρέπει ο αρμόδιος υπάλληλος, που είναι ο διαχειριστής του υλικού, να σημειώσει στη γνωμάτευση πως "στερείται το Ίδρυμα" και έτσι να πάει να το αγοράσει ο ασφαλισμένος και μετά να του αποδοθεί από το ΙΚΑ το ποσό που κατέβαλε και να αφαιρεθεί η συμμετοχή αν προβλέπεται βέβαια γι' αυτό το υλικό.


Απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδοση της δαπάνης είναι το τιμολόγιο ή η απόδειξη αγοράς καιγνωμάτευση τού κατά περίπτωση ειδικού ιατρού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην οποία θα αναγράφονται τα είδη που χρειάζεται ο ασφαλισμένος.
Για τους χρόνια πάσχοντες ασφαλισμένους μπορεί να εκδίδεται γνωμάτευση για αναλώσιμα υγειονομικά υλικά που θα καλύπτουν ανάγκες έως και δυο μηνών. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της κολοστομίας, για την οποία μπορεί να εκδίδεται ιατρική γνωμάτευση που θα καλύπτει ανάγκες τριμήνου.
Η γνωμάτευση αυτή θα πρέπει να έχει θεωρηθεί από ελεγκτή ιατρό ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα ενημερώνεται σχετικά το βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου.

Την εγκύκλιο θα την βρείτε και εδώ ολόκληρη.
Διαβάστε περισσότερα...

To καθισιό στην τηλεόραση βλάπτει την υγεία!



Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Οι άνθρωποι που κάθονται πολλές ώρες κάθε μέρα μπροστά από την τηλεόραση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας και γενικότερα πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το όριο κινδύνου φαίνεται να αυξάνει για το διαβήτη και την καρδιά με πάνω από δύο ώρες τηλεόραση τη μέρα, για τον πρόωρο θάνατο με περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε δύο πρόσθετες ώρες τη μέρα μπροστά στην τηλεόραση, αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, κατά 15% για καρδιοπάθεια και κατά 13% για θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Το κλείσιμο της τηλεόρασης και η ενασχόληση με τη γυμναστική μπορεί να σώσει δύο στους χίλιους ανθρώπους από διαβήτη και καρδιοπάθεια. Το πρόβλημα δεν είναι τελικά η ίδια η τηλεόραση, αλλά το γεγονός ότι εξαιτίας της οι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή και καταντούν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καθώς συνήθως τρώνε ανθυγιεινά φαγητά, ενώ βλέπουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμόσχευση μήτρας σχεδιάζουν σουηδοί επιστήμονες



Ελπίδα για χιλιάδες γυναίκες που δε μπορούν να συλλάβουν.

Μέσα στο 2012 σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη απόπειρα μεταμόσχευσης μήτρας σουηδοί γιατροί, δημιουργώντας ελπίδες για χιλιάδες γυναίκες που δε μπορούν να συλλάβουν.

Ο Ματς Μπράνστρομ, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ομάδας έξι γυναικολόγων και δύο χειρουργών εξειδικευμένων στη μεταμόσχευση, δήλωσε ότι η επέμβαση έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σαλγκρένσκα στο Γκέτεμποργκ.

Το ιατρικό αυτό ζήτημα ερευνάται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από το 1999, σύμφωνα με τον καθηγητή γυναικολογίας Μπράνστρομ, ο οποίος μιλούσε στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μεταμοσχεύσεις σε ποντίκια και μπαμπουίνους.

Μία επέμβαση μεταμόσχευσης μήτρας είχε πραγματοποιηθεί το 2000 στην Σαουδική Αραβία αλλά δεν είχε επιτυχία.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σαλγκρένσκα, δέκα πιθανοί δότες και δέκα ασθενείς αξιολογούνται.

Η πιο ελπιδοφόρα περίπτωση αφορά μία μητέρα και μία κόρη. Η 25χρονη Σάρα γεννήθηκε χωρίς μήτρα και δότης είναι η 56χρονη μητέρα της.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φωτογράφισαν» τη στιγμή που η συνείδηση χάνεται



Επίτευγμα Βρετανών επιστημόνων.

Τη στιγμή που μπαίνει στην κατάσταση του ασυνείδητου κατάφεραν για πρώτη φορά να απεικονίσουν τον εγκέφαλο Βρετανοί επιστήμονες.

Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν, καταγράφοντας την αυξομείωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο την ώρα που ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του, ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται ότι συνεχίζουν να «συνομιλούν» μεταξύ τους.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή αναισθησιολογίας Μπράϊαν Πόλαρντ, επεσήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να κατανοηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο εκείνη τη στιγμή.

Η νέα τεχνική «Λειτουργικής Τομογραφίας Ηλεκτρικής Αντίστασης», εκτός από την αξιοποίησή της για τη μελέτη του μυστηρίου της συνείδησης και του ασυνείδητου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογούν την υγεία της φαιάς ουσίας και να εντοπίζουν τις εγκεφαλικές βλάβες σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή τραυματισμό στο κεφάλι.

Μολονότι φαίνεται πως διάφορα μέρη του εγκεφάλου επικοινωνούν, καθώς ο άνθρωπος χάνει τη συνείδησή του, ο Πόλαρντ δήλωσε ότι είναι ακόμα πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για τι το ακριβώς συμβαίνει. Εκ πρώτης όψεως πάντως, η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την θεωρία της καθηγήτριας Σούζαν Γκρίνφιλντ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι το ασυνείδητο είναι μια διαδικασία κατά την οποία διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου «μπλοκάρουν» η μια την άλλη, καθώς ο εγκέφαλος «σβήνει».

Η νέα απεικονιστική μέθοδος στέλνει στο κρανίο -μέσω δεκάδων ηλεκτροδίων προσαρτημένων στο κεφάλι του ασθενούς- χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα, που συναντά αντίσταση και διακόπτεται από τους εγκεφαλικούς ιστούς και την εγγενή ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι όποιες διαφορές καταγράφονται, αποδίδονται συνεπώς σε αλλαγές στα ηλεκτρικά σήματα του ίδιου του ανθρώπου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μετέτρεψαν κύτταρο σε βιολογικό λέιζερ



Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διακρίνει τα καρκινικά από τα υγιή κύτταρα.

Ένα ανθρώπινο κύτταρο «χειραγωγήθηκε» κατάλληλα από Αμερικανούς επιστήμονες, με συνέπεια να μετατραπεί σε βιολογικό λέιζερ, εκπέμποντας το σχετικό φως. Είναι η πρώτη φορά που ένα ζωντανό σύστημα παράγει το φαινόμενο του βιο-λέιζερ.

Οι ερευνητές του Κέντρου Φωτοϊατρικής Γουέλμαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ τροποποίησαν γενετικά ένα κύτταρο από ανθρώπινο νεφρό, έτσι ώστε να παράγει μια πρωτεΐνη που εκπέμπει φως (GFP) και η οποία στη φύση υπάρχει σε μια ακτινοβόλα μέδουσα (Aequorea Victoria). Η πρόσπτωση μπλε φωτός πάνω στο τροποποιημένο κύτταρο το αναγκάζει να εκπέμψει κατευθυνόμενο πράσινο φως, όπως μια ακτίνα λέιζερ.

Η ανακάλυψη μπορεί να έχει εφαρμογή, μεταξύ άλλων, σε βελτιωμένες τεχνικές μικροσκοπικής απεικόνισης (π.χ. για να διακρίνονται καλύτερα τα καρκινικά ή τα μολυσμένα με ιό κύτταρα από τα υγιή), καθώς και σε φωτοδυναμικές θεραπείες, κατά τις οποίες τα φάρμακα ενεργοποιούνται στοχευμένα μέσα στο σώμα με τη βοήθεια του φωτός. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που δημιουργεί ένα πράσινο φθορίζον φως, έχει απομονωθεί από τις μέδουσες, έχει μελετηθεί ήδη από τη δεκαετία του ΄60 και έχει φέρει επανάσταση στη βιολογία, καθώς μπορεί να φωτίσει πλέον επιλεκτικά τα ζωντανά συστήματα.

Κατά τη διάρκεια της μετατροπής του κυττάρου σε λέιζερ τα κύτταρα παρέμειναν ζωντανά. Από τότε που ανακαλύφθηκαν, πριν από περίπου 50 χρόνια, στα λέιζερ έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο συνθετικά υλικά, όπως ημιαγωγοί, κρύσταλλα, χρώματα και αέρια, για την ενίσχυση του φωτός. Τώρα πλέον αποδεικνύεται ότι είναι εφικτό να συμβεί το ίδιο και με ένα βιολογικό μέσο, όπως ένα κύτταρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Light τρόφιμα: η λύση για την παχυσαρκία;



Μάθετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες.

Τα προϊόντα που είναι χαμηλά σε λιπαρά δεν αποτελούν πανάκεια για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σαφώς η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος με τρόφιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που κάνει προσπάθεια να μειώσει το βάρος του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν η συνολικά προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από την ενέργεια που συνολικά καταναλώνουμε -κυρίως μέσω της σωματικής άσκησης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για σωστή απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων και η υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες που αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων αυτών και να διαπιστώνουμε κατά πόσο το εκάστοτε προϊόν έχει όντως λιγότερες θερμίδες από κάποιο άλλο που παραδοσιακά θα επιλέγαμε.

Από την άλλη, τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν μη θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες αποδίδουν σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες, σε σχέση με τα αντίστοιχα που ως γλυκαντική ουσία περιέχουν ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας τέτοια προϊόντα μπορεί κάποιος να ελέγξει καλύτερα τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Έρευνες δείχνουν ότι όταν αντικαθιστούν τα αντίστοιχα προϊόντα με ζάχαρη, στα πλαίσια μιας σωστής διατροφής και ενός προγράμματος φυσικής δραστηριότητας, έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στον έλεγχο βάρους μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτεί μία διατροφή που να αποδίδει συνολικά χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη από την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός (αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο) και δεν επαρκεί μόνο η χρήση τροφίμων και ποτών με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το χάπι για τις… πονεμένες καρδιές



Απευθύνεται σε όσους έχουν προδιάθεση για έμφραγμα.

Θεραπεία για τις καρδιές που έχουν ραγίσει ετοιµάζουν βρετανοί επιστήµονες και σύµφωνα µετις πρώτες ενδείξεις θα είναι διαθέσιµη σε περίπου δέκα χρόνια.

Όταν κάποιος υποστεί έµφραγµα και το ξεπεράσει έχει µία µόνιµη µικρή βλάβη στην καρδιά καθώς καταστρέφονται ορισµένοι ιστοί που δεν έχουν την ιδιότητα να αναγεννηθούν, όπως συµβαίνει για παράδειγµα µε το δέρµα.
Η καινοτοµία του φαρµάκου είναι ότι κάποιος που έχει προδιάθεση θα το παίρνει κάθε φορά που θα αισθάνεται τα χαρακτηριστικά συµπτώµατα του εµφράγµατος (πόνοστο στήθος, στηνπλάτη κ.λ.π.). Στην περίπτωση αυτή µετά το έµφραγµα, ο µυς της καρδιάς θα µπορεί να αναγεννάται, δηλαδή να αυτοεπιδιορθώνεται.

Προς το παρόν γίνονται κλινικές δοκιµές του νέου φαρµάκου σε ποντίκια και εάν αποδειχθεί αποτελεσµατικό, τότε θα ξεκινήσουν τα πειράµατα και σε ανθρώπους.

Ο δρ Ρίλεϊ από το University College του Λονδίνου περιέγραψε ένα µέλλον στο οποίο «ο ασθενής θα γνωρίζει ότι εµφανίζει αυξηµένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και θα µπορεί να λαµβάνει το φάρµακο που θα ενεργοποιεί και θα προετοιµάζει την καρδιά. Έτσι εάν πάθει έµφραγµα δε θα έχει µακροπρόθεσµα καρδιολογικό πρόβληµα».
Στο πλαίσιο της µελέτης φάνηκε ότι το φάρµακο µε δραστική ουσία τη θυµοσίνη βήτα -4 µπορεί να βοηθήσει τους καρδιακούς µυς να αναγεννηθούν µετά το έµφραγµα.

Η ίδια ερευνητική οµάδα είχε εντοπίσει τη δραστική ουσία, η οποία είναι ένα αµινοξύ (µικρή δοµή πρωτεΐνης) που εντοπίστηκε στο ψάρι ζέβρα. Οι ερευνητές είχαν δει ότι η συγκεκριµένη πρωτεΐνη ελέγχει την ανάπτυξη της µεµβράνης του περικαρδίου, επιτρέποντάς του να σχηµατίζει νέο καρδιακό ιστό και αιµοφόρα αγγεία. ∆εν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριµένο ψάρι µπορεί να επουλώσει ως και το 20% των βλαβών της καρδιάς του µέσα σε λίγες µόνο εβδοµάδες.
Η µελέτη δηµοσιεύτηκε στην επιστηµονική επιθεώρηση «Nature».
Κάποιος που έχει προδιάθεση και νιώθει ενοχλήσεις θα µπορεί να παίρνει το νέο φάρµακο


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα του ΕΟΤ "Τουρισμός για όλους" για το 2011





Τουρισμός για όλους 2011-2012

Πρόγραμμα 6ήμερων διακοπών


Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 6ΗΜΕΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ 14.07.2011 ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πρόγραμμα Γ' ηλικίας


  • Πρόγραμμα 6ήμερων διακοπών
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΕΞΑΗΜΕΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ Ε.Ο.Τ. (5 διανυκτερεύσεων) 2011 - 2012 


Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) θέτει σε εφαρμογή
το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών 2011 – 2012, το οποίο θα ισχύσει από 15.07.2011 έως 31.5.2012.

Ι. Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας και με τις προϋποθέσεις της Παραγράφου Ι.Β.

· Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.

· Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της.

· Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες (πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ κλπ).

· Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες (πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ, κλπ) με την προϋπόθεση, ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ.

· Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ

· Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.

· Άτομα, τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.

· ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου. Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας ή από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος μας, τότε δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους. Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση και η χορήγηση του δελτίου γίνεται με μόνο δικαιολογητικό το φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής του ταυτότητας. Δεν δικαιούνται συνοδού τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη δικαιούχοι του προγράμματος μας, εφόσον βέβαια δεν είναι και αυτοί άτομα με αναπηρία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμου στην οικογένεια με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται ξεχωριστού συνοδού για τον καθένα από τους δικαιούχους.


Τα ανήλικα άτομα με αναπηρία 67% και άνω δικαιούνται δελτίο για τους εαυτούς τους και για το γονέα ο οποίος ασκεί την επιμέλεια, με την προϋπόθεση ότι ο γονέας ανήκει σε μία από τις κατηγορίες επαγγελμάτων της παραγράφου Ι.Α. της παρούσης. Και σ’ αυτή την περίπτωση το δικαίωμα για τη χορήγηση δελτίου εφαρμόζεται ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο σε ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» .
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (τέσσερα τέκνα και άνω): Οι πολύτεκνοι που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται δελτίο για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο για ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Ειδικές Διευκρινίσεις:

· Οι διαζευγμένοι δικαιούχοι του Προγράμματος εφόσον έχουν υπό την προστασία τους τέκνα των οποίων έχουν τη δικαστική επιμέλεια (θα προσκομίζουν το ανάλογο πιστοποιητικό στο Κ.Ε.Π.) δικαιούνται δελτίο για τους εαυτούς τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους, ανεξάρτητα αν τα τέκνα είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους διαζευγμένους γονείς.

· Οι εν διαστάσει γονείς, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση στην οποία συμπεριλαμβάνουν και τα τέκνα τους, δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους ανεξάρτητα αν αυτά είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους εν διαστάσει γονείς.

· Τα νεόνυμφα ζευγάρια τα οποία δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση από κοινού θα προσκομίζουν ληξιαρχική πράξη γάμου και τα ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, προκειμένου να υπολογισθεί το οικογενειακό εισόδημα από το άθροισμα των δύο φορολογητέων ποσών.

· Σημειώνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων, όπως προκύπτει από το βιβλιάριο του ασφαλιστικού φορέα, δικαιούνται των παροχών μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους, ή του 24ου εφόσον είναι άνεργοι, ή του 26ου εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν.

Επισημαίνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών δεν είναι υποχρεωτικό να καταλύσουν μαζί με τους γονείς.


· Διευκρινίζεται επίσης ότι δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» χορηγείται και σε συνταξιούχους (συζύγους-τέκνα), που λαμβάνουν σύνταξη από τα ως άνω ταμεία λόγω θανάτου του κυρίως ασφαλισμένου, εφόσον η σύνταξη αυτή αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων τους.

Ι.Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Οι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών έτους 2011-2012, είναι οι εξής:


Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την παράγραφο περί δικαιολογητικών της παρούσης, να μην υπερβαίνει τα αναγραφόμενα ποσά του παρακάτω πίνακα :

  • Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα : € 18.000,00 
  • Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα : € 31.000,00 
  • Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα : € 40.000,00 

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 €


Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος.

Δεν υπολογίζονται ως πηγή εισοδημάτων τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη.

Στην περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου που βρίσκεται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένος και υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα, το ατομικό εισόδημα υπολογίζεται αφαιρουμένου του μηνιαίου ποσού που έχει επιδικαστεί για καταβολή διατροφής.

Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα θεωρούνται οι έγγαμοι δικαιούχοι και οι δικαιούχοι που έχουν υπό την προστασία τους προστατευόμενα μέλη. Αναλυτικά σ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται: τα ζευγάρια δικαιούχων, τα ζευγάρια όπου ο ένας είναι δικαιούχος και το άλλο μέλος είναι ή δικαιούχος της Εργατικής ή Αγροτικής εστίας ή μη δικαιούχος ή είναι απλά προστατευόμενο μέλος του κύριου δικαιούχου. Επίσης εντάσσονται όλες οι μορφές μονογονεϊκής οικογένειας και οι ανύπαντρες μητέρες.

Πολύτεκνες οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα.

Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν. Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2011 συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη.

Δεν δικαιούνται Δελτίου Εξαήμερων διακοπών οι εξής:

- Οι δικαιούχοι Προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας (ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α.).

- Όσοι πήραν Δελτίο ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών, ή Γ΄ Ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 9-07-2010 έως 31-03-2011, ή Γ΄ ηλικίας τρέχοντος έτους δεδομένου, ότι το δικαίωμά τους για χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύει εναλλάξ, χρόνο παρά χρόνο.

Δικαιούνται δελτίου κάθε χρόνο μόνο οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω.

Ι.Γ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

Οι δικαιούχοι, προκειμένου να λάβουν Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά

  • Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου έτους 2010 που αφορά εισοδήματα του 2009 ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2011 που αφορά εισοδήματα του 2010 για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2011 Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και οι πολύτεκνοι. 
  • Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του. 
  • Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα. 

Πρόσθετα δικαιολογητικά:

  • Οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του εργοδότη ή του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό. 
  • Οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα Πρόνοιας ή αναπηρίας θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο του επιδόματος απορίας ή και του βιβλιαρίου ασφάλισης 
  • Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα. 
  • Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ. 
  • Οι πολύτεκνοι θα συνυποβάλλουν αντίγραφο της κάρτας πολυτέκνων. 
  • Οι κατηγορίες των δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης. 
  • Οι αλλοδαποί θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο της άδειας παραμονής και εργασίας. 
  • Τα άτομα που είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α. θα προσκομίζουν σχετική βεβαίωση του Ι.Κ.Α. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα και τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να προσκομίζουν και τα πρωτότυπα για την απαραίτητη ταυτοποίηση.

Ι.Δ. ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ:

· Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π., από τις κατά τόπους Π.Υ.Τ. και Γραφεία του ΕΟΤ, από το site του Ε.Ο.Τ. www.visitgreece.gr και από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ .

· Τα δελτία Εξαήμερων διακοπών, θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της Επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρις εξαντλήσεως των 100.000 δελτίων που θα διατεθούν συνολικά για το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα.

------------------------

  • Πρόγραμμα Γ' ηλικίας

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Γ΄ ΗΛΙΚΙΑΣ 2011 - 2012

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) θέτει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» Γ΄ ΗΛΙΚΙΑΣ 2011 – 2012, το οποίο θα ισχύσει από 1.10.2011 έως 31.5.2012.

1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Δικαιούχοι του Προγράμματος με τα προστατευόμενα μέλη τους, είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και άνω, είναι δε συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας ή της Αγροτικής Εστίας.

Δεν δικαιούνται Δελτίου Γ΄ Ηλικίας οι εξής:


1. Οι συνταξιούχοι δικαιούχοι προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας και της Αγροτικής Εστίας (δηλαδή οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α.) ανεξάρτητα αν έκαναν χρήση ή όχι του δικαιώματος τους για οποιονδήποτε λόγο.

2. Όσοι πήραν Δελτία ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών ή Γ΄ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 9-7-2010 έως 31-03-2011 ή συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εξαήμερων διακοπών του Ε.Ο.Τ. του τρέχοντος έτους.

Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη.

Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα.

Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν. Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2011 συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη.

Ειδικές κατηγορίες δικαιούχων


Τα Άτομα με αναπηρία 67% και άνω
εφόσον είναι συνταξιούχοι, δικαιούνται δελτίου κάθε χρόνο για τους εαυτούς τους και τα προστατευόμενα μέλη σε ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» .

Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα
χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος μας τότε δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους. Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση. Δεν δικαιούνται συνοδού τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη δικαιούχοι του προγράμματος μας, εφόσον βέβαια δεν είναι και αυτοί άτομα με αναπηρία.

Τέλος η παροχή Δελτίου Γ΄ Ηλικίας για άτομα με αναπηρία 67% και άνω απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που ανήκουν σε κάποια κατηγορία συνταξιούχων που προαναφέρεται στην παράγραφο 1 της παρούσας και όχι σε προστατευόμενα ανήλικα άτομα ή σε ενήλικα προστατευόμενα άτομα που δεν ανήκουν στην κατηγορία συνταξιούχων που προαναφέρεται στην παράγραφο 1 της παρούσας .

2. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ


Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να λάβουν Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ΄Ηλικίας, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας
β) Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.
γ) Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα.

Πρόσθετα δικαιολογητικά


1. Οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό.

2. Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.

3. Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα και τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να προσκομίζουν και τα πρωτότυπα για την απαραίτητη ταυτοποίηση.

3 ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

· Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π., από τις κατά τόπους Π.Υ.Τ. και γραφεία του ΕΟΤ, από το site του Ε.Ο.Τ. www.visitgreece.gr και από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ.

· Τα Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας , θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρι εξαντλήσεως των 10.000 δελτίων που θα διατεθούν συνολικά για το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα.
Διαβάστε περισσότερα...

Υποφέρετε από άσθμα;




Φάτε κρεμμύδια.

Αν υποφέρετε από άσθμα, δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα τρώγοντας… κρεμμύδια!

Τα κρεμμύδια βοηθούν στη χαλάρωση και συστολή των βρογχικών σωλήνων και μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπνέετε καλύτερα.



Διαβάστε περισσότερα...